Άρθρο 56: Χορήγηση υποτροφιών

1. Αν με συστατική πράξη έχει ανατεθεί σε ίδρυμα η χορήγηση υποτροφιών και δεν προβλέπεται από συστατική πράξη ή τον Οργανισμό του η διεξαγωγή διαγωνισμού, οι υποτροφίες χορηγούνται με την έγκριση της αρμόδιας αρχής, η οποία δίνεται ύστερα από γνώμη της αρμόδιας περιφερειακής υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και έλεγχο τήρησης των όρων της συστατικής πράξης. Αν προβλέπεται η διεξαγωγή διαγωνισμού, διενεργείται κατά τις διατάξεις του άρθρου 38, με προκήρυξη που συντάσσει το ίδρυμα, η οποία εγκρίνεται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την αρμόδια αρχή, ύστερα από γνώμη της αρμόδιας περιφερειακής υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού .
2. Μετά την επιλογή των υποτρόφων συνάπτεται σύμβαση μεταξύ αυτών και της διοίκησης του ιδρύματος, με βάση τους όρους της προκήρυξης. Ειδικότερα θέματα απονομής υποτροφιών εκ μέρους των ιδρυμάτων μπορεί να ρυθμίζονται με την απόφαση της παρ. 6 του άρθρου 38.
3. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται ανάλογα και στις περιπτώσεις που με συστατική πράξη έχει ανατεθεί σε ιδρύματα η χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων, βοηθημάτων και βραβείων.

  • 11 Ιουνίου 2013, 15:20 | ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΑΤΣΟΥΡΗΣ

    Στο άρθρο 56.

    Τα κοινωφελή ιδρύματα (Κεφάλαιο Ζ’ του σχεδίου) αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση κοινωφελούς περιουσίας, που έχει διατεθεί από ιδιώτες, έχουν Οργανισμό και έχουν εγκριθεί από το Δημόσιο. Δεν αποτελούν κοινωφελείς περιουσίες που διατέθηκαν προς το Δημόσιο χωρίς όρο (Κεφάλαιο Δ’ του σχεδίου) ή για την εκτέλεση από αυτό το ίδιο ορισμένου σκοπού (Κεφάλαιο Ε’ του σχεδίου).

    Τα κοινωφελή ιδρύματα θα πρέπει να διοικούνται και να διαχειρίζεται η περιουσία τους με πιστή τήρηση και επακριβή εκτέλεση της βούλησης των ιδρυτών τους (διαθετών, δωρητών), όπως έχει εγκριθεί με τη συστατική πράξη. Ο τρόπος διοίκησης και διαχείρισής τους (και οι επιμέρους διαχειριστικές πράξεις) θα πρέπει να είναι σύμφωνος με την βούληση των ιδρυτών και τον Οργανισμό τους. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να επιβάλλεται η διεξαγωγή διαγωνισμού και η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 38 του σχεδίου, όταν η βούληση των ιδρυτών και ο Οργανισμός του κοινωφελούς ιδρύματος προβλέπουν άλλο τρόπο επιλογής των υποτρόφων.