Άρθρο 4 – Υπεύθυνο παιχνίδι

1. Επιβάλλονται εκτεταμένοι κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού που αφορούν τους παρόχους, τους παίκτες, τα πιστωτικά ιδρύματα που εκκαθαρίζουν συναλλαγές, τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, τους ISPs (Internet Service Providers), τους διαφημιστές και κάθε εμπλεκόμενο στη σχετική διαδικασία και εισάγονται σχετικές αυστηρές κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων αυτών.

2. Απαγορεύεται αυστηρά η διεξαγωγή πάσης φύσεως παιχνιδιών με πίστωση, καθώς και η παροχή «έκπτωσης» στο κόστος συμμετοχής.

3. Στα καταστήματα και στις οθόνες διεξαγωγής παιχνιδιών αναγράφεται υποχρεωτικά κάθε πληροφορία σχετικά με υπηρεσίες αντιμετώπισης εθισμού και στήριξης για την απεξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια.

4. Οι ανήλικοι απαγορεύεται να έχουν πρόσβαση σε τυχερά παιχνίδια.

5. Οι ανήλικοι μπορούν μόνο να παίζουν τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια, τα οποία θα διαβαθμίζονται σε προσβασιμότητα ανάλογα με την ηλικία.

6. Οι χώροι διεξαγωγής των παιχνιδιών (τυχερών και τεχνικών) θα απέχουν διαβαθμισμένα από σημεία όπου συχνάζουν ανήλικοι, ειδικότερα σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις κλπ. Επίσης θα υπάρχουν σχετικές εμφανείς επιγραφές, τόσο στο χώρο, όσο και στις οθόνες των μηχανημάτων αναφορικά με το είδος και την προσβασιμότητα των παιχνιδιών. Οι υπεύθυνοι καταστημάτων που δεν διασφαλίζουν την τήρηση των διατάξεων προστασίας των ανηλίκων θα έχουν αυστηρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Εντός των καταστημάτων διεξαγωγής των τυχερών παιχνιδιών, αμιγών ή μικτών, οι χώροι με τα τερματικά που απευθύνονται σε ανήλικους εφ’ όσον επιτρέπονται πρέπει να είναι διακριτοί, να υπάρχει εποπτεία από αρμόδιο του καταστήματος και να απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ.

7. Το υπεύθυνο παιχνίδι διασφαλίζεται με μηχανισμούς όπως, ενδεικτικά, η έκδοση ατομικής κάρτας παίκτη, ώστε να εξακριβώνονται η ηλικία, η ροή των χρημάτων, ο μέγιστος χρόνος συμμετοχής και τυχόν πρόσθετοι περιορισμοί που θέτει ο ίδιος ο παίκτης (π.χ. μέγιστο ποσό στοιχηματισμού ανά ημέρα ή μήνα).

8. Η διαφήμιση των καταστημάτων και των ιστοχώρων υπόκεινται σε περιορισμούς, ενώ υποχρεωτικά αναγράφεται σε αυτές ότι οι ανήλικοι απαγορεύεται να παίζουν τυχερά παιχνίδια, ότι μπορούν να παίζουν μόνο τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια, καθώς και οι γραμμές και υπηρεσίες υποστήριξης για εξάρτηση από το παιχνίδι.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2010, 20:17 | Katia Xaritou

    Η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει αυτό το νομοσχέδιο για να βελτιώσει την οικονομία. Μέχρι τώρα ο τζόγος προσφέρει τα τεράστια κέρδη του σε αυτούς τους ολίγους και παράνομους, τουλάχιστον τώρα η κυβέρνηση θα καρπώνεται μέρος αυτών των εσόδων και σε τελική ανάλυση τα χρήματα θα μένουν στην χώρα μας.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2010, 17:57 | Zisis Xristoglou

    Η σχετική ρύθμιση που αφορά το Υπεύθυνο Παιχνίδι είναι προς στην σωστή κατεύθυνση. Ολες οι προηγμένες χώρες το έχουν υιοθετήσει σαν απαραίτητο μηχανισμό της λειτουργίας των τυχερών τους παιχνιδιών. Γιατί όχι και η Ελλάδα?

  • 11 Σεπτεμβρίου 2010, 15:57 | Remote Gambling Association

    Τοποθέτηση της Remote Gambling Association (RGA) – Ενώσεως Παρόχων Τυχερών Παιχνιδιών Εξ’ Αποστάσεως – για το Άρθρο 4 της παρούσας Διαβούλευσης:

    Η Ένωση Παρόχων Τυχερών Παιχνιδιών Εξ Αποστάσεως (RGA) αποτελεί τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της παγκόσμιας βιομηχανίας διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών. Εκπροσωπεί τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες αδειοδοτημένες και εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες διοργάνωσης τυχερών παιχνιδιών του κόσμου και, μέσω αυτής, η βιομηχανία αυτή αποκτά μια ενιαία φωνή για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους ρυθμιστικούς φορείς και νομοθετικούς φορείς, καθώς και τους βασικούς υπευθύνους χάραξης πολιτικών σε όλο τον κόσμο. Πληροφορίες για την RGA και τον αριθμό των μελών μας μπορεί να αναζητήσει κάποιος στη διεύθυνση http://www.rga.eu.com.

    Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2005 μετά τη συγχώνευση των δύο προγενέστερων ενώσεων, της Ένωσης Φορέων Τυχερών Παιχνιδιών Εξ Αποστάσεως (Association of Remote Gambling Operators – ARGO) και της διαδραστικής Ένωσης Τυχερών και Άλλων Παιχνιδιών & Στοιχημάτων (Gaming, Gambling & Betting Association – iGGBA).

    Στην RGA μπορούν να εγγραφούν ως μέλη μόνο πάροχοι και προμηθευτές λογισμικού. Οι πάροχοι πρέπει να διαθέτουν άδεια διοργάνωσης τυχερών παιχνιδιών σε κάποια επικράτεια του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), στη Νήσο Μαν ή στις Αγγλονορμανδικές Νήσους (Channel Islands) και πρέπει να συμμορφώνονται με τον κώδικα πρακτικής μας περί κοινωνικής ευθύνης.

    Τα μέλη της RGA διαθέτουν ουσιαστική πείρα από τις σχέσεις τους με ρυθμιστικούς φορείς και άλλους εμπλεκομένους προκειμένου να διασφαλίζουν τη διοργάνωση των εξ αποστάσεως τυχερών παιχνιδιών με δίκαιο, ασφαλή και νόμιμο τρόπο. Η πείρα αυτή βασίζεται στη λειτουργία τους σε πλήρως ρυθμιζόμενες επικράτειες όπου οι φορείς λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα μπορούν να εξασφαλίζουν άδειες χωρίς διακρίσεις.

    Σε ό,τι αφορά το Άρθρο 4 της παρούσας διαβούλευσης:

    Είναι θέμα αρχής ότι οι πελάτες πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές που κάνουν ως προς τα τυχερά παιχνίδια και πρέπει να είναι σε θέση να θέτουν τα δικά τους όρια μέσω διευκολύνσεων που παρέχουν οι πάροχοι τυχερών παιχνιδιών. Η επιβολή ελάχιστων και μέγιστων ποσών από τους ρυθμιστικούς φορείς αποτελεί διάκριση, είναι αυθαίρετη και καταπατά την ελευθερία του ατόμου εφόσον δεν λαμβάνει υπόψη την ιδιαίτερη οικονομική κατάσταση του κάθε πελάτη. Αυτό είναι σημαντικό εφόσον είναι προφανές ότι αυτό που θα μπορούσε να είναι λογικό όριο για τον ένα πελάτη ίσως να μην είναι για έναν άλλον. Ως αποτέλεσμα, η επιβολή ορίων δεν αποτελεί κατάλληλη ασφαλιστική δικλείδα για τον «προβληματικό» στοιχηματισμό. Χωρίς να ληφθεί υπόψη η βασική αρχή της ευθύνης και της ελευθερίας του πελάτη, η φύση της δραστηριότητας είναι τέτοια ώστε πρέπει να παρέχεται πληροφόρηση στον πελάτη η οποία να του δίνει τη δυνατότητα να ασχολείται υπεύθυνα με τα τυχερά παιχνίδια. Άρα οι πελάτες πρέπει:

    • Να λαμβάνουν σαφείς οδηγίες που να τονίζουν ότι, για να είναι τα τυχερά παιχνίδια μια διασκεδαστική κοινωνική δραστηριότητα, ο πελάτης χρειάζεται να παραμένει ‘υπό έλεγχο’.

    • Να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την προστασία του παίκτη και την υπεύθυνη ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων και ορίων κατάθεσης και διευκολύνσεων αυτοεξαίρεσης που τίθενται από τον ίδιο τον πελάτη.

    • Να είναι ενήμεροι για πηγές βοήθειας και για τον τρόπο πρόσβασης σε αυτές.

    • Να ενημερώνονται για εύκολες και προφανείς επιτόπιες μεθόδους μέσω των οποίων ο πελάτης μπορεί να υποβάλλει παράπονα ή ερωτήσεις.

    Η μεγάλη πείρα των μελών της RGA σε πολλές αγορές έχει δείξει ότι δεν χρειάζεται επιβολή ενός προκαθορισμένου ποσοστού επιστροφής κερδών σε μια ανταγωνιστική αγορά τυχερών παιχνιδιών. Ένα από τα οφέλη που αποκομίζουν οι καταναλωτές σε μια τέτοια αγορά είναι ότι οι εταιρίες προσπαθούν να προσφέρουν τα καλύτερα δυνατά προϊόντα με την καλύτερη δυνατή αξία προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους πελάτες. Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα ποσοστά επιστροφής κερδών είναι πάντα υψηλότερα στις ανταγωνιστικές αγορές από ό,τι σε επικράτειες όπου εφαρμόζεται μονοπωλιακή πολιτική.

    Η RGA επίσης υποβάλλει σχόλια επί των Άρθρων 11 και 12 της παρούσας διαβούλευσης

  • 11 Σεπτεμβρίου 2010, 07:23 | Nikos Tsonakas

    Η μόνη περίπτωση που θα υποστηρίξω αυτό το νομοσχέδιο είναι εφόσον παρθούν μέτρα προστασίας υπέρ των παικτών. Πρέπει οι ίδιοι οι παίκτες να μπορούν να προστατεύουν τους εαυτούς τους έχοντας στην διάθεση τους τα απαραίτητα εργαλεία όπως π.χ. να μπορούν να θέσουν χρηματικά όρια ή ακόμα και να εξαιρούν τους εαυτούς τους από το παιχνίδι εαν οι ίδιοι το θελήσουν.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2010, 20:21 | Apostolos kyriakidis

    Από τον Καναδά, όπου ζω και εργάζομαι, μετά από μεταπτυχιακές σπουδές που έκανα εδώ σε οικονομικά, έχω την ευκαιρία να παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στην πατρίδα μου και να ενημερώνομαι καθημερινά μέσω του Internet.

    Διαπίστωσα ευχάριστα ότι επιτέλους η κυβέρνηση της χώρας μου αποφάσισε να ρυθμίσει την αγορά των παιγνίων, θέτοντας μάλιστα σε δημόσια διαβούλευση σχετικό νομοθετικό πλαίσιο πρωτοβουλίας.

    Επιθυμώντας να συμβάλλω κατά το δυνατόν και εγώ σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης, επιθυμώ να θέσω την εμπειρία που έχω από την αγορά του Καναδά στα τυχερά παίγνια, προς προβληματισμό σας.

    Δοκίμασα μάλιστα ευχάριστη έκπληξη βλέποντας ότι η κυβέρνηση, εισάγοντας και επιδιώκοντας να ρυθμίσει και να ελέγξει την πράγματι ασύδοτο από κάθε άποψη λειτουργούσα σήμερα αγορά του ηλεκτρονικού στοιχηματισμού στην χώρα μου, απέκτησε γνώση και έλαβε πρόνοια, όπως κάνουν όλες οι ανεπτυγμένες χώρες για την προστασία των παικτών και του κοινωνικού συνόλου, εισάγοντας σχετικό άρθρο για το Υπεύθυνο Παιχνίδι (Responsible Gaming) (Άρθρο 4) .

    Είμαι βέβαιος ότι στην Ελλάδα λίγοι θα γνωρίζουν, και βεβαίως αυτό είναι λογικό διότι πρόκειται περί μηχανισμού/τεχνολογίας των τελευταίων ετών, για τον τρόπο λειτουργίας και τα πλεονεκτήματα του Υπεύθυνου Παιχνιδιού.

    Εδώ στον Καναδά που ζώ, στις ανατολικές πολιτείες του, έχοντας εμπειρία πέραν της 20ετίας, η κυβέρνηση προκειμένου να βρει τρόπους και να προσφέρει προστασία στους παίκτες, μετά από μελέτες που ανέθεσε σε ανεγνωρισμένους προς τούτο οίκους, κατέληξε τελικώς στον μηχανισμό και την υψηλή τεχνολογία και ανέλαβε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και εισήγαγε τον μηχανισμό του Υπεύθυνου Παιχνιδιού στη λειτουργία των μηχανών (VLTs).

    Η υψηλή τεχνολογία του Υπεύθυνου Παιχνιδιού λειτουργεί στα μηχανήματα VLTs τα οποία είναι συνδεδεμένα ON LINE με κεντρικό σύστημα, παρέχοντας στον παίκτη χρήσιμα εργαλεία, εφόσον βεβαίως το επιθυμεί, να επιλέξει περιορισμούς στο παιχνίδι του, να αυτοεξαιρείται και γενικότερα να έχει πληροφορίες του ύψους των ποσών που παίζει (κέρδος απώλεια), του χρόνου και διάφορες άλλες, με συνέπεια ο παίκτης αφενός να καθίσταται περισσότερο υπεύθυνος στο παίξιμο του και αφετέρου να μην αιτιάται και την πολιτεία, ότι τον άφησε απροστάτευτο και έρμαιο των βουλήσεων του κάθε σήμερα λειτουργούντα παρανόμως «επιχειρηματία». Επίσης, ο κάθε παίκτης προκείμενου να παίξει παίρνει μία κάρτα, που χρησιμοποιείται ως το κλειδί για να ξεκινήσει το παιχνίδι του στα μηχανήματα, χωρίς να αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα, εκτός εάν η κυβέρνηση το επιθυμεί. Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται αυτομάτως από το παίξιμο οι ανήλικοι.

    Επειδή διαβάζω επιχειρήματα και απόψεις διαφόρων «δημοσιογραφούντων» ότι τάχα η κυβέρνηση με την εισαγωγή του σχετικού νομοσχεδίου θα δημιουργήσει «καζίνο» σ’όλη τη χώρα. Θέλω να τονίσω ότι αυτόί είναι ισχυρισμοί και απόψεις ατόμων που είτε αγνοούν την πραγματικότητα είτε εξυπηρετούν συμφέροντα επιχειρηματιών που θέλουν να διαιωνίζεται η παράνομος και ασύδοτος επιχειρηματικότητα με ότι αυτό συνίσταται π.χ διαφθορά, έλλειψη διαφάνειας, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έλλειψη κάθε κρατικού ελέγχου, φορολογική ασυλία, με συνέπεια την απώλεια σημαντικών εσόδων για το κράτος, κοινωνικές συνέπειες (ανήλικοι), μαύρη εργασία κ.α.

    Οι κύριοι αυτοί αγνοούν ή παριστάνουν ότι τους διαφεύγει, ότι σήμερα στην Ελλάδα τα πάσης φύσεως λειτουργούντα παρανόμως, χιλιάδες και κάθε ανέλεγκτης ποιότητος «φρουτάκια» μόνον στα «καμπαναριά των εκκλησιών» δεν τα έχουν τοποθετημένα για να παίζονται, είναι διασκορπισμένα σε κάθε δρόμο και τρύπα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής επικράτειας και τους ενοχλεί ότι θα ελεγχθούν με προηγμένης και υψηλής τεχνολογίας συστήματα και θα λειτουργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές και σε συγκεκριμένους χώρους που θα ορίσει η κυβέρνηση και μάλιστα με μηχανήματα όπως τα VLTs, που δεν επιδέχονται καμία λαθροχειρία από τον οποιοδήποτε μαγαζάτορα σ’ αυτά, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, που οποιοσδήποτε επιχειρηματίας μπορεί να «ενοχλεί» κατά το δοκούν οποιοδήποτε μηχάνημα του, χωρίς ο ανίδεος παίκτης να προστατεύεται από τις ασυδοσίες του.

    Άλλωστε με τα μηχανήματα που θα ελέγχονται ONLINE με κεντρικό σύστημα και με την τεχνολογία του Υπεύθυνου Παιχνιδιού θα μπορεί η κυβέρνηση να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τι τζήρο έχει κάνει το κάθε μηχάνημα και συνεπώς τι έσοδα θα πρέπει να εισπράξει το κράτος και μάλιστα στο χρόνο που αυτό θα ορίσει και το σπουδαιότερο κατά αντικειμενικό τρόπο καθότι, η κυβέρνηση εάν ο κάθε μαγαζάτορας ή ο κάθε operator δεν «κουβαλήσει» ο ίδιος τα χρήματα στα ταμεία του, τότε το κράτος θα μπορεί να κλείνει το μηχάνημα που «χρωστά» από το κεντρικό σύστημα και να το θέτει εκτός λειτουργίας, όπως γίνεται σήμερα με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ/ΟΤΕ/ΕΥΔΑΠ, όπου εάν δεν ξοφλήσεις τον λογαριασμό σου κόβεται το ρεύμα το νερό το τηλέφωνο.

    Επιτρέψτε μου επίσης, να αναφέρω ότι σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και σε κάθε περίπτωση με τα κρατούντα στην αγορά του Καναδά, το προσδοκώμενο κέρδος που αναφέρεται στο άρθρο 7 που ορίζεται να είναι 60% του ύψους του στοιχηματισμού του κάθε μηχανήματος θεωρείται επικίνδυνα μικρό για τους παίκτες. Εδώ βρίσκεται πέραν του 80%. Αυτό προς προβληματισμό της κυβέρνησης.

    Θέλω επίσης, τελειώνοντας να προτείνω και μία αναπτυξιακή πτυχή. Θα πρέπει η κυβέρνηση, επειδή τα μηχανήματα VLTs και τα κεντρικά συστήματα, καθώς και η τεχνολογία του υπεύθυνου παιχνιδιού (Responsible Gaming) είναι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, να προβληματιστεί δίνοντας κίνητρα, μέσω του αναπτυξιακού νόμου σε όσους έχουν την τεχνογνωσία να δημιουργήσουν μονάδες κατασκευής των στην Ελλάδα, και πέρα από την Ελλάδα να δημιουργηθούν και οι δυνατότητες και προϋποθέσεις εξαγωγής των στη Ευρώπη και πέραν ταύτης. Είναι μια άλλη διάσταση που νομίζω αξίζει να εξεταστεί από τους ιθύνοντες.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2010, 19:46 | Dictao

    Η παρ. 7 του άρθρου 4 αφορά στη δυνατότητα χρήσης ατομικών καρτών παικτών για τον έλεγχο της ηλικίας και της συμπεριφοράς τους. Προτείνεται να επιτραπούν διάφορες μέθοδοι (form factors) και τεχνολογίες για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του νόμου και την επίτευξη των στόχων δημόσιας πολιτικής. Για παράδειγμα η Ε.Ε.Π. μπορεί να προσδιορίσει μέσω ενός συνόλου προδιαγραφών-προϋποθέσεων ένα ορισμένο επίπεδο ασφάλειας που η ατομική κάρτα παίκτη (ή το μέσο) πρέπει αρχικά να ικανοποιεί και να προσαρμόσει στη συνέχεια τις απαιτήσεις αυτές στις εξελισσόμενες τεχνικές δυνατότητες. Το ανοικτό αυτό σχήμα θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής αγοράς. Κατ’επέκταση θα μειωθεί το κόστος και θα ενισχυθεί η καινοτομία. Για παράδειγμα, η εταιρεία Dictao δίνει τη δυνατότητα σε οικονομικούς θεσμούς να διαχειρίζονται τους λογαριασμούς των χρηστών τους με εξακρίβωση των στοιχείων τους με έξυπνες κάρτες, OATH, κινητά τηλέφωνα ή άλλες μεθόδους (form factors).

  • 10 Σεπτεμβρίου 2010, 15:49 | ΑΤΛΑΣ

    Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ ΑΤΛΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Η ΑΛΛΗ ΣΕ ON LINE Η ΚΑΙ OFF LINE ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ. ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ Π.Χ ΑΝΑ 20 Τ.Μ ΕΝΑ ΠΑΙΓΝΙΟΜΗΧΑΝΗΜΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΜΕ MAXIMUM ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑ 20 ΠΑΙΓΝΙΟΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Π.Χ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 500 Τ.Μ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ 100 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ 20.ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΖΙΝΟ. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΣ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Η ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.
    ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ

  • 10 Σεπτεμβρίου 2010, 14:54 | ΚάτιΝαΓίνειΕπιτέλους

    Προφανώς «Υπεύθυνο παιχνίδι» δεν ηχεί καλά στα αυτιά των παικτών και έτσι κανένας δεν του δίνει σημασία. Πόσο μάλλον οι νέοι.

    Επειδή η δυναμική που έχει πάρει η παρούσα κατάσταση μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, του τύπου (κυρίως του αθλητικού), των διαφόρων media (κυρίως ραδιοφώνου) είναι αδύνατον να κατευναστεί θεωρώ ότι ο περιορισμός του τζόγου αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η επιχειρηματολογία των εταιρειών του τζόγου έναντι περισσοτέρων περιοριστικών μέτρων είναι μεγάλη και καλύπτουν μία τεράστια γκάμα νομικών διατάξεων και δικαστικών αποφάσεων. Η ευθεία αντιπαράθεση μαζί τους κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολη, πόσο μάλλον την ώρα που το ίδιο το Κράτος «κωφεύει» συστηματικά.

    Επιπλέον ο τζόγος έχει μπει και μέσα στο σπίτι μέσω του internet και δυστυχώς ο έλεγχος είναι δύσκολος.

    Είναι προτιμότερη η αντιμετώπιση του προβλήματος από τη ρίζα του. Ο καλύτερος τρόπος είναι η εμπέδωση στους νέους ότι τα τυχερά παιχνίδια είναι μία μάστιγα της κοινωνίας και πρέπει να τα αποφεύγουν σε οποιαδήποτε μορφή τους.

    Είναι προτιμότερο λοιπόν να ενσωματωθεί ένα μάθημα στο σχολείο το οποίο να εκθέτει τους νέους σε προβληματισμό προς την αποφυγή τέτοιων φαινομένων. Ένα άτομο το οποίο γνωρίζει εξ αρχής ότι ο τζόγος δεν οδηγεί πουθενά ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ, θα σκεφτεί δύο φορές να ασχοληθεί με αυτόν.

    (α) Προτείνω το Υπουργείο Παιδείας να δημιουργήσει μία επιτροπή για την αντιμετώπιση του φαινομένου με ανοικτή γραμμής επικοινωνίας με γονείς και μαθητές.

    (β) Προτείνω οι εποπτικές αρχές να ασκούν με επιμέλεια τα καθήκοντά τους και με αυστηρότητα όταν πρόκειται για περιπτώσεις νέων μέσα σε χώρους τυχερών παιγνίων.

    (γ) Προτείνω το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της διαφήμισης σε καθημερινή βάση, σε ζώνες υψηλής ακροαματικότητας και για μεγάλη περίοδο (τουλάχιστον για τα επόμενα τρία έτη) προβολής σειράς σποτ τα οποία να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για τις παρενέργειες του τζόγου σε σχέση με το άτομο, την οικογένεια, τον κοινωνικό περίγυρο, το ίδιο το Κράτος ως κοινωνία.

    (δ) Προτείνω την απαγόρευση ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ διαφήμισης από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα τυχερά παιχνίδια. Η εταιρεία που θα αναρτήσει, τοποθετήσει ή διανύμει διαφημιστικό υλικό προσέλκυσης πελατών, να τιμωρείται αυστηρότατα. Επίσης να τιμωρείται και ο φορέας που προβάλει ή διανέμει το διαφημιστικό υλικό. Το παράδειγμα με τις εταιρείες καπνού πέτυχε. Γιατί όχι και με τον τζόγο.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 17:58 | MAYRIDOY MELINA

    Τα τεχνικά παιδικά παιχνίδια να είναι ελεύθερα χωρίς την παρουσία των τυχερών παιχνιδιών. Άλλωστε θα είναι τα τυχερά (20.000) πολύ λίγα για να μπουν και στις αίθουσες των τεχνικών ,είναι άλλωστε και κάτι που δεν θέλει και ο κλάδος θέλει τα τυχερά. Τα περιορισμένου κέρδους να είναι σε προκαθορισμένο αριθμό 2-3 σε ξεχωριστό χώρο και να απαγορεύεται να εισέλθει ανήλικος Το ίδιο βέβαια να ισχύει και στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και των άλλων φορέων που θα πάρουν άδεια για το στοίχημα και τα τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια Έτσι και αλλιώς τα καταστήματα αυτά είναι αμιγή και ο χώρος προκαθορισμένος αφορά την κάρτα παίκτη είναι πρόταση ενός καζίνο καναδικού εάν δεν κάνω λάθος και είναι επικίνδυνο. Το να πληρωθεί ο παίκτης ένα ποσό άνω των 200 ευρώ θα πρέπει να έχει λογαριασμό σε τράπεζα και να δώσει τα στοιχεία του στο κατάστημα οπότε στην ουσία υπάρχει η κάρτα .Να βλέπω τους πράκτορες του ΟΠΑΠ να τρέχουν κάθε μέρα στην τράπεζα για να πληρώσουν τους παίκτες .Γιατί έτσι πρέπει να γίνεται η πληρωμή την επομένη όχι άμεσα και σε λογαριασμό Όσο για την απόσταση που προτείνονται από τα καζίνο για 500 μέτρα είναι γελοία και η αναφορά της Φαντάζεστε ένα μαγαζί 600 μέτρα με 3-4 τεχνικά και 1-2 τυχερά γελοίο σαν θέαμα Πονηρό όμως σαν πρόταση εάν πρέπει να δημιουργηθούν μικρά καζίνο ποιος θα μπορεί να πληρώσει ενοίκιο για τέτοιο μαγαζί σε κέντρο μεγάλης πόλης Μήπως μόνο τα καζίνο και οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ και αυτών που θα πάρουν τις άδειες τυχερών και στοιχήματος?
    Sot-sot

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 17:06 | Καζίνο Λουτρακίου, Πάρνηθας, Θεσσαλονίκης, Ρίο, Ρόδου, Πόρτο Καρράς, Ξάνθης, Σύρου και Κέρκυρας

    Παρατηρήσεις στο Άρθρο 4:

    (1) Θα πρέπει ρητά να προβλεφθεί, δεδομένης άλλωστε και της αναφοράς στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 περί επιβολής αυστηρών κυρώσεων, ότι οι κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού θα επιβάλλονται στους εμπλεκόμενους με υπουργικές αποφάσεις, καθώς επίσης και ότι οι πάσης φύσεως κώδικες δεοντολογίας των εμπλεκομένων παρόχων και των τυχόν εθνικών ή/και διεθνών ενώσεών τους θα έχουν αμιγώς συμπληρωματικό χαρακτήρα.

    (2) Οι πάσης φύσεως κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν με νόμο.

    (3) Η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 4 πρέπει να επαναδιατυπωθεί ως ακολούθως: «Η πρόσβαση στους ανηλίκους δύναται να επιτρέπεται μόνο σε τεχνικά ψυχαγωγικά παιχνίδια. Οι ανήλικοι απαγορευέται να έχουν πρόσβαση σε τυχερά παιχνίδια, καθώς επίσης και σε χώρους και καταστήματα, στα οποία είναι εγκατεστημένα τυχερά παιχνίδια ή και τυχερά παιχνίδια.»

    (4) Οι χώροι διεξαγωγής – καταστήματα παιχνιδιών (τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών) θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 500 μέτρα σε ευθεία γραμμή.

    (5) Τα τυχερά παιχνίδια πρέπει να διεξάγονται αποκλειστικά σε καταστήματα και χώρους αμιγούς χαρακτήρα. Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι ανήλικοι δεν έχουν πρόσβαση σε τυχερά παιχνίδια, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί, ή να διευκολυνθεί με οποιονδήποτε τρόπο, η φυσική συνύπαρξη των τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών και των τυχερών παιχνιδιών. Τα τερματικά για τεχνικά ψυχαγωγικά παιχνίδια, τα οποία απευθύνονται σε ανηλίκους, δεν πρέπει να τοποθετούνται σε καταστήματα τα οποία συστεγάζουν τερματικά σχεδιασμένα για τυχερά παιχνίδια, έστω και αν τα πρώτα είναι περιορισμένα σε διακριτούς ή / και φυσικά απομονωμένους χώρους.

    Γενικές παρατηρήσεις:

    (α) Σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκώς και διεθνώς τεκτενόμενα (ψήφιση νόμων, έκδοση υπουργικών αποφάσεων και κανονισμών, υιοθέτηση κωδίκων δεοντολογίας από τους παρόχους και τις εθνικές ή/και τις διεθνείς ενώσεις τους), η ελληνική πολιτεία, παγκόσμια ουραγός και σε αυτόν τον τομέα, ουδέν έχει πράξει και μέχρι και σήμερα για την θέσπιση και επιβολή σε όλους τους εμπλεκόμενους κανόνων υπεύθυνου παιχνιδιού.

    (β) Οι διατάξεις του άρθρου 4 περιορίζουν αντί να διευρύνουν το περιεχόμενο και τις στοχεύσεις του υπεύθυνου παιχνιδιού. Απουσιάζουν προβλέψεις για αυτοαπαγόρευση του παίκτη από τα παιχνίδια, για απαγόρευση του παίκτη από τα παιχνίδια κατόπιν αιτήσεως προσώπων α’ βαθμού συγγένειας, για υποχρέωση του παίκτη να εξουσιοδοτήσει τον πάροχο, κατά την εγγραφή του ως παίκτης – μέλος, να ενημερώνει και να πληροφορεί τους λοιπούς παρόχους και την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου για τα αιτήματα αυτοαπαγόρευσης και απαγόρευσης κατόπιν αιτήσεως συγγενικών του προσώπων κ.λπ.).

  • Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων ανακοινώνει την διεξαγωγή μιας πραγματικής διαβούλευσης για τις επιπτώσεις της παρούσας «νομοθετικής πρωτοβουλίας». Ενημέρωση θα υπάρξει σύντομα στην ιστοσελίδα http://oxiallatixera.blogspot.com/

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 15:04 | ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΝΟΣ

    ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΟ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΝΟΜΙΜΟΥΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΩΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.ΣΥΝΔΕΣΤΕ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ A.W.P. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ.ΒΑΛΤΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΑΧ.ΠΟΣΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΧ. ΠΟΣΟ ΚΕΡΔΟΥΣ.
    Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΑΙΚΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΗΤΡΟΟΥ ΠΕΛΑΤΩΝ ΘΑ ΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
    ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 15:12 | GIANNOPOYLOS NIKOS

    ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΓΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ ΤΟΥΣ ΒΡΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΟΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ( ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ? ), ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΥ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΝΕ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ , ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ – ΚΑΠΟΙΟΙ. ΕΧΟΥΝΕ ΚΡΗΦΤΗ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΚΟΛΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΑΝ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΗ ΙΣΩΣ ΚΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΜΑΣ !

    ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ !!

    ΞΕΚΗΝΩΝΤΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΣΤΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΕΛΜΑ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !!

    ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΤΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ

    ΕΙΤΕ ΜΠΑΤΣΟΙ ( ΣΕΒΩΜΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΩΝ 700 € )ΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΗ

    ΟΤΙ ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΙΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ , ΠΡΕΠΗ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΜΕ ΦΟΡΟΥΣ

    ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ

    ΚΡΑΤΟΣ !!

    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΝΑ

    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΞΕΡΗ ΤΗ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΚΑΝΗ, ΚΑΙ ΠΩΣ.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 11:00 | Δημήτρης Ξ

    «Το υπεύθυνο παιχνίδι διασφαλίζεται με μηχανισμούς όπως, ενδεικτικά, η έκδοση ατομικής κάρτας παίκτη, ώστε να εξακριβώνονται η ηλικία, η ροή των χρημάτων, ο μέγιστος χρόνος συμμετοχής και τυχόν πρόσθετοι περιορισμοί που θέτει ο ίδιος ο παίκτης (π.χ. μέγιστο ποσό στοιχηματισμού ανά ημέρα ή μήνα).»

    Το παραπάνω μου φαίνεται υπερβολικά περίπλοκο και δύσκολο και στην υλοποίηση αλλά και στον έλεγχο. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα εμπειρία και οι υποδομές τώρα μόλις αναπτύσσονται, θα ενισχύονταν οι πιθανότητες επιτυχίας του συστήματος, αν επιλέγαμε τις κατά πολύ απλούστερες και πιο ξεκάθαρες πρακτικές που έχουν υιοθετήσει η Ισπανία και η Γερμανία. (και άλλοι Ευρωπαίοι)

    Για παράδειγμα στην Ισπανία υπάρχει περιορισμός και στην συχνότητα και το ύψος στοιχηματισμού καθώς και στο ποσοστό του μηχανήματος. (Αρά περιορίζονται και τα χρήματα που μπορεί να «χαθούν» στην μονάδα του χρόνου.)

    Στη Γερμανία πάλι περιορίζεται ευθέως η ροή του χρήματος (ρυθμός στοιχηματισμού & κέρδους) από και προς τον παίχτη.

    Εδώ στην Ελλάδα, παρά την έλλειψη εμπειρίας και υποδομών που έχουμε σε σχέση με τους Ισπανούς και Γερμανούς, παραδόξως επιλέγουμε να αυξήσουμε την περιπλοκότητα της υλοποίησης (κάρτες παίκτη, παρακολούθηση κ.λ.π) και ταυτόχρονα εισάγουμε ασαφείς και δύσκολους παράγοντες και όρους! (πρόσθετοι περιορισμοί που θέτει ο ίδιος ο παίκτης κ.λ.π)

    Χαριτολογώντας θα έλεγα πως «τζογάρρουμε» «σκληρά» με τις ίδιες τις πιθανότητες επιτυχίας του νομοθετήματος.

    Δημήτρης Ξ.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 10:15 | ΛΟΓΑΡΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 7 .ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑ .ΕΚΕΙ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΠΑΙΚΤΕΣ

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 23:44 | Σωτήρης Μπαλιάκας

    Υπεύθυνο παιχνίδι με ατομικές κάρτες που περιέχουν προσωπικά δεδομένα είναι άλλος ένα τρόπος σύνχρονου φακελώματος ,άλλος ένας big brother.
    Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που , σε ποιους , και για πιο σκοπό ,θα καταλήξουνε τα στοιχεία του

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 14:32 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΚΟΣ

    ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΠΑΙΝΙΔΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΝΑ ΣΤΗΣΕΤΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΛΕΝΧΟΥ ΕΠΑΡΚΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟ !!
    ΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ- ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΞΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΠΕΡΕΛΘΟΝ
    ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ………ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ !!!
    ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΕΤ ΚΑΦΕ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΜΕΙΝΑΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ….ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Ο ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ 10 -15 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΝΧΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΑΝΗΛΙΚΟΣ

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 11:58 | nikos tsaoysogloy

    καλημερα σας σχετικα με το υπευθυνο παιχνιδι σημερα στο βημα την εφημ/δα βγηκε ο οπαπ και διεκδικει μια αδεια για τον τζογο ολα καλα θα επιστρεφει οπως λεει το 60 τις εκατο στους παιχτες οποτε κυριοι ποια η διαφορα απο τους φρουτεμπορους του 2002τους οποιους κατακρεουργησαν τοτε τηλεοπτικα γι αυτο κυριοι αφηστε το κυρηγμα απο αμβωνος ο πινων μεθα και ο παιζων χανει .ΑΦΗΣΤΕ την αγορα να λειτουργησει μεκανονες και τοτε μπορειται να βρειτε λυσεις τερμα ηλασπη και τα υπονοουμενα περι τλ.κοντρολ ζητησται απο τις εταιριες του εξωτερικου τα μανουαλς και τοτε θα σαςλυθουν ολες οι αποριες .

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 18:47 | ΡΑΝΙΑ Κ

    Φυσικά η Ελλάδα δεν θα πρέπει να γίνει ένα απέραντο Καζίνο γι αυτό θα πρέπει να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός παιγνίων (50.000 το ανώτερο) στην αγορά.
    Φυσικά θα πρέπει να προστατευτεί το Κοινωνικό σύνολο γι αυτό να γίνει σωστή επιλογή των μηχανημάτων που θα αδειοδοτηθούν (αυτά που έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά : περιορισμένο και μικρό στοίχημα, περιορισμένο και μικρό μέγιστο κέρδος ανά συνδυασμό, αυξημένο ποσοστό επιστροφής, μικρό κύκλο παιχνιδιού).
    Φυσικά και δεν πρέπει να δοθούν στον ΟΠΑΠ γιατί δεν θα δημιουργηθούν έτσι θέσεις εργασίας.
    Φυσικά και ο ΟΠΑΠ δεν είναι αυτός ΜΌΝΟ που προσφέρει ασφάλεια ως προς τη σωστή διεξαγωγή του παιχνιδιού αφού πλέον υπάρχουν όλες τις απαραίτητες σύγχρονες τεχνικές δυνατότητες παρακολούθησης με τα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Ν.1809/1988.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 17:45 | ΝΙΚΟΣ Μ

    Θα ήθελα να θυμήσω ότι τα παιχνίδια VLT δεν έχουν νομιμοποιηθεί παρά σε τρεις μόνο ευρωπαϊκές χώρες όπου και υπολειτουργούν: Τσεχία, Αγγλία (πειραματικά), Ιταλία (πιθανόν να ξεκινήσει πειραματική λειτουργία το καλοκαίρι του 2010).
    Αντίθετα τα παιχνίδια Amusement with prizes (AWP), επιτρέπονται και λειτουργούν επί πολλές δεκαετίες σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, όπως και στο σύνολο σχεδόν των χώρων της και λειτουργούν ως ανάχωμα προς τον απεριόριστο τζόγο.
    Είναι δε μια λύση που δίνει διέξοδο σε εκείνη την κατηγορία πολιτών που αναζητούν αυτού του είδους την ψυχαγωγία, παρέχοντας τους πραγματική διασκέδαση, χωρίς να επέρχεται η ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή τους.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 16:24 | ΤΗΕΟΣ462

    δεν ξερω αν ζειτε στη Ελλαδα Η* σε αλλη χωρα και δεν ξερετε τι γινετε. Στο μερος που κατοικω εχει 3-4 ιντερνετ καφε που οι θαμωνες ειναι ανηλικοι ,και απο οσο γνωριζω παιζουν τα ΠΑΝΤΑ εκει μεσα, καταλαβατε τι εννοω? αφηστε τα παραμυθια για ελεγχο κλπ,δεν μπορειτε σαν κρατος να κανετε ελεγχο. Ετσι ο μονος τροπος ειναι τα ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ που ειναι αποτελεσματικος ο ελεγχος εδω και 50 ΧΡΟΝΙΑ, απλα πραγματα.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 15:42 | ΣΤΑΘΗΣ

    Παρακαλώ να γίνει σαφές για ποιες άδειες μιλάμε. Για άδειες VLTs ή για άδειες AWPs που διεκδικεί ο κλάδος; Υπενθυμίζω ότι τα VLTs είναι παιχνίδια τύπου Καζίνο και μπορούν να οδηγήσουν στην οικονομική εξόντωση τον παίκτη ενώ τα AWPs την αποτρέπουν λόγω της χαμηλής δυνατότητας πονταρίσματος.
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5: 50.000 AWPs (ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ)
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ 6: Φυσικά το Α , άνοιγμα της αγοράς. Επιτέλους όχι άλλα μονοπώλια, όχι άδειες τύπου βιντεολότο, όχι συγκέντρωση της δουλειάς σε λίγους ισχυρούς αδειούχους.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2010, 17:10 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Η κυβέρνηση οφείλει να καταπολεμήσει τον ανεξέλεγκτο παράνομο τζόγο που υπάρχει στη χώρα μας και όχι να τον πολλαπλασιάσει,ότι καινούργιο ετοιμάζει (μονό μέσα από τα πρακτορεία οπαπ) εκεί που έχει τον έλεγχο. Oχι σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν χρονιά τώρα και καταστρέψανε οικογένειες

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 23:59 | Tagio

    Ενα μεγάλο μπράβο στην κυβέρνηση ΓΑΠ.
    Αφουγκραζόμενος τα σημεία των καιρών κάνει οτι μπορεί για να συνεχίσει το έργο που ΔΕΝ θα αφήσει στην Ελλάδα περιθόριο ανάκαμψης ουτε σε 30 χρονια από τώρα.

    Η άφξιση του τζόγου σε μια κοινωνία παρατηρείται όταν μειώνεται το κατακεφαλήν εισόδημα των πολιτών της.

    Αυτό μάλον έχουν κατα νου οι εισηγητές αυτού του Νομοσχεδίου με στόχο οσο το δυνατόν περισσότεροι απελπισμένοι να μετατραπούν σε εθισμένα πελατάκια. Αποφέροντας στο κράτος τα λεφτά που κατόπιν θα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει κέντρα απεξάρτισης.

    Την εποχή που τα «φρουτάκια-κουλοχέριδες» ήταν νόμιμα, έτυχε να εργάζομαι σε ένα μαγαζί αυτού του είδους για περίπου 8 μήνες και μπορώ να έχω μια σχετική εμπειρία περι του θέματος. Είδα πολλούς να καταστρέφοντε οικονομικά αλλά πολλούς περισσότερους κοινωνικά και ηθηκά.

    Οσο για αυτούς που παίζουν παράνομα ποιός σας εξασφαλίζει ότι θα αφήσουν την βολή του καναπέ τους με θέα laptop για να τρέχουν στο κάθε τυχάρπαστο ή και επώνυμο μαγαζί με κουλοχέριδες; Η απάντηση είναι ΚΑΜΙΑ γιατί πολύ απλά και τώρα μπορούν να τζογάρουν νόμιμα μέσω ΟΠΑΠ αλλα δεν το κάνουν.

    Απο την άλλη είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των παιχτών όπως και το συνολικό ποσό των χαμένων χρημάτων λόγω της αύξησης των επιλογών τζόγου. Στην ουσία δηλαδή θα δώσετε την δυνατότητα σε ανθρώπους που τώρα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον Παράνομο τζόγο να μπορέσουν και αυτοί να εθιστούν και στην συνέχεια να καταστραφούν.

    Η ενέργειά σας αυτή, δεν θέλω να βγω μάντης κακών αλλα…, θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που πρεσβεύετε. Οπως ακριβώς γίνετε και με το ΔΝΤ που άλλα μας παρουσιάσατε (Πτώση των SPREADS αποφυγή Πτώχευσης κτλ) και άλλα βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα (Αύξηση των SPREADS, ουσιαστική πτώχευση της Ελλαδας, μιάς και όλοι οι διεθνείς οίκοι μας χαρακτηρίζουν σκουπίδια «Junks»…).

    Σας παρακαλώ πολύ να ξανασκεφτείτε το θέμα και να σταθείτε στο υψος της θέσης που σας τοποθέτησε ο λαός μας. Εργαζόμενοι για το καλό του πολίτη και όχι για την τσέπη ολίγων.

    Εκτός και αν η Πράσινη ανάπτυξη «ΠΡΑΣΕΙΝ ΑΛΛΟΓΑ» !!!

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 17:13 | Μικρός Ήρωας

    Δεν αξίζει καν τον κόπο να επιχειρηματολογήσει κάνεις γιατί στο μνημόνιο δεν υπάρχει κανένα μέτρο ανάπτυξης για κανένα κλάδο πλην του τζόγου. Όποιος έχει μυαλό καταλαβαίνει πόσο ισχυρές ήταν οι πιέσεις από το λόμπυ των βαρόνων αυτής της αγοράς. Αυτό που αξίζει να δούμε είναι η σχιζοφρένια του διπλού μηνύματος που περνά αυτή τη στιγμή από τη κυβέρνηση στην Ελληνική Κοινωνία. Κακό τσιγάρο – καλός τζόγος.

    Από πότε το τσιγάρο έγινε κακό? Επί χρόνια προβαλλόταν παντού για να έχει έσοδα ο κράτος. Επί χρόνια επιδοτούνταν οι αγρότες να στραφούν στα καπνά για να έχει έσοδα το κράτος. Τι και αν φώναζαν οι ιατρικές οργανώσεις για τις καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία? Το κράτος – όλα τα κράτη – είχαν τα έσοδα τους. Όταν ισχυροποιήθηκε το αντικαπνιστικό λόμπυ στις ΗΠΑ και ΕΕ ξαφνικά πέσαν απαγορεύσεις – μαχαίρι.

    Ναι αλλά όμως ήδη τα ίδια τα κράτη είχαν προωθήσει ουσιαστικά το κάπνισμα και είχαν εθίσει ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού τους. Οι απαγορεύσεις – μαχαίρι δεν έφεραν παρά ελάχιστα αποτελέσματα με μόνο σημαντικό τον περιορισμό του παθητικού καπνίσματος. Οι καπνιστές δαιμονοποιήθηκαν και οι κυβερνήσεις άφησαν την διαμάχη να πάρει διαστάσεις για να δείξουν την «πυγμή» τους στην επιβολή των μέτρων.

    Όποιος όμως έχει την παραμικρή σχέση με τις εξαρτήσεις ξέρει ότι κανένα ναρκωτικό δεν κόβεται παρά μόνο αν φτάσει ο χρήστης στον «πάτο του βαρελιού». Με τον ίδιο τρόπο που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πετύχεις απεξάρτηση σε έναν χρηστή ηρωίνης πριν αγγίξει το κατώφλι του θανάτου έτσι και στον χρήστη νικοτίνης οι πιθανότητες να κόψει το τσιγάρο είναι ελάχιστες πριν ο ίδιος ή έστω ένα πολύ κοντινό του πρόσωπο πάρει μια πολύ δυσάρεστη ιατρική γνωμάτευση.

    Αυτή είναι η φύση της χρήσης δυστυχώς, γι’ αυτό η χρήση είναι ο εφιάλτης των δυτικών κοινωνιών και γι΄ αυτό πλουτίζουν όσοι την ελέγχουν. Δεν μπορεί να σταματήσει μέσα σε λίγα χρόνια κάτι που επί γενεές ήταν εύκολα προσβάσιμο. Ο μόνος τρόπος που έχει βρεθεί ότι αποδίδει είναι να ενδυναμώνεται η νέα γενιά πριν αρχίσει την χρήση. Να μαθαίνει το παιδί ότι το τσιγάρο (ή το αλκοόλ, ή το χασίς κλπ) δεν είναι μαγκιά. Ότι η χρήση δεν θα το βοηθήσει να κοινωνικοποιηθεί, ότι τα όνειρα του είναι σημαντικότερα από τις επιταγές της κάθε παρέας. Έτσι ώστε σε 2-3 γενιές να υπάρξει σημαντική μείωση στα ποσοστά των παράνομων, αλλά το σημαντικότερο, των νόμιμων εθισμών. Η προσπάθεια που γίνεται στο χώρο των εξαρτήσεων δεν είναι για το παρόν αλλά για το μέλλον γιατί στο παρόν μπορείς μόνο να μετριάσεις συμπτώματα και όχι να καταπολεμήσεις τις αιτίες.

    Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους βοηθά στην προστασία των μη καπνιστών αλλά και στον περιορισμό της δημιουργίας νέων καπνιστών. Ελάχιστα όμως βοηθά στην διακοπή του καπνίσματος των εξαρτημένων. Η νομιμοποίηση του τζόγου από την άλλη βοηθά στην δημιουργία κύματος εξαρτημένων και στην εγκαθίδρυση των κουλοχέρηδων ως lifestyle εξάρτησης.

    Για να ακυρωθούν τα επιχειρήματα κατά του τζόγου ακούγονται απίστευτα πράγματα όπως ότι ο ρόλος του κράτους δεν μπορεί να είναι κηδεμόνας ενηλίκων. Δυστυχώς το κράτος, και ειδικά το ελληνικό, ουδέποτε υπήρξε ή θέλησε να υπάρξει καλός κηδεμόνας. Όταν υπάρχουν λεφτά σε μια εξάρτηση την νομιμοποιεί για να εισπράξει φόρους. Όπως είχε γίνει και με το τσιγάρο, τώρα προβάλλεται μια εξάρτηση με βάση τα επιχειρήματα των εταιριών που ωφελούνται. Το κράτος παπαγαλίζει ορισμένα από αυτά και το μόνο που βλέπει και ενδιαφέρεται είναι πολίτες-προβατα και η εύρεση του αποδοτικότερου τρόπου αρμέγματος.

    Ότι ο τζόγος είναι από τις χειρότερες εξαρτήσεις γιατί είναι άμεση και όχι άμεση η οικονομική αιμορραγία και η ψυχολογική κατάρρευση του χρήστη το ξέρουν πολύ καλά οι ιθύνοντες. Όμως ξέρουν επίσης πως όταν το πρόβλημα διογκωθεί δεν θα είναι αυτοί υπεύθυνοι να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Κάποιος άλλος θα έχει εκλεγεί, κάποιος άλλος θα πρέπει να πάρει μέτρα και κάποιοι άλλοι θα πληρώνονται τρεις και εξήντα σε πρωτόγονες δομές απεξάρτησης για να σώσουν ότι μπορούν. Για άλλη μια φορά θα δημιουργηθούν δεκαετή σχέδια περιορισμού χρήσης και για άλλη μια φορά θα εκλιπαρούμε για λεφτά από την ΕΕ ώστε να λειτουργήσουν τα κέντρα. Αν είμαστε ακόμα στην ΕΕ.

    ΜΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ

    ΣΑΣ ΕΚΛΙΠΑΡΩ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΑΤΟ ΓΙΑ ΑΡΜΕΓΜΑ

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 16:20 | Tasos Kiousis

    Τυχερά παιχνίδια δεν πρέπει να παίζονται πουθενά! Όλες οι χώρες που έχετε στην λίστα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα από τον τζόγο και υπάρχουν καταγγελίες στην Αγγλία για λαδώματα προς πολιτικούς που προωθούν τον τζόγο εις βάρος της κοινωνίας.

    Μην κάνεις αυτό το λάθος Γιώργο γιατί θα μείνεις στην ιστορία σαν ο Φρουτάκιας Πρωθυπουργός. Περιμέναμε από εσένα να δώσεις στην Ελλάδα την αξιοπιστία που είχε χάσει και όχι να αντιγράψεις μόνο τα λάθη που υπάρχουν στις ανεπτυγμένες χώρες.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 00:57 | Κώστας

    ΌΧΙ στα ιντερνετικά καζίνο – στοιχήματα,
    ΌΧΙ στα καζίνο – φρουτάκια σε κάθε γειτονιά και σε κάθε σπίτι,

  • 2 Σεπτεμβρίου 2010, 20:32 | Χρήστος Κοκκινάκης

    Παράγραφος 5.
    Συμφωνώ με κάποιους σχολιάσαντες σχετικά με το ότι τα ψυχαγωγικά παιχνίδια πρέπει να παίζονται σε εντελώς διαφορετικούς χώρους από τα τυχερά παιχνίδια. Σε διαφορετικά καταστήματα δηλαδή. Βάλτε τα ψυχαγωγικά παιχνίδια σε καφετέριες, πλοία τραίνα, αεροπλάνα κι όπου αλλού θέλετε, αλλά προς θεού μην αφήσετε τα τυχερά παιχνίδια να παίζονται σε τέτοιους χώρους!!! Μιλάμε για την απεραντοποίηση του τζόγου σε όλη την Ελλάδα. Τα τυχερά παιχνίδια να παίζονται μόνο σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ και στα καζίνο.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2010, 11:01 | ΜΙΧΑΗΛ ΘΑΝΑΣΗΣ

    Η υποχρεωση του κρατους και στον συγκεκριμενο κλαδο ειναι απλη να δωσει ευκαιριες ισοτιμεσ σε ολους χωρις περιορισμουσ απο την αρχη ως το τελος και να προστατευσει τους πολιτες παιχτες μεσω διαφανειας .

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 18:28 | Πέτρος

    Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας να επιβάλλεται κανόνες για την μείωση των εξαρτήσεων από τον τζόγο που προτείνεται. Ελπίζω στο μελλοντικό νομοσχέδιο «Ρύθμιση της Αγοράς Ναρκωτικών» πέρα από την νομιμοποίηση και φορολόγηση τους να προβλέψετε κανονισμούς για την ασφαλή χρήση ηρωίνης. Ο παράνομος τζίρος από τα ναρκωτικά είναι τεράστιος και πρέπει να αξιοποιηθεί.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 11:05 | ΤΑΚΗΣ

    Μακάρι να υπάρχει και υπεύθυνο κράτος.
    Μέχρι τώρα ο κάθε ένας ανήλικος μπορεί, χρησιμοποιώντας την κάρτα του μπαμπά του να παίζει ότι, και όπου θέλει.
    Ο έλεγχος είναι δυνατός μόνο στα πρακτορεία.
    Εκεί, δεν χρησιμοποιούν κάρτες και ο πράκτορας είναι υπεύθυνος για την δουλειά του.
    Οι πιθανότητες κάποιος από αυτούς να ρισκάρει την δουλειά του είναι ελάχιστες.
    Άρα το συγκεκριμένο θέμα είναι μονόδρομος.

  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
    Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης ‘Saferinternet.gr’
    Δράση Γραμμής Βοηθείας ‘ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15’

    Επίσημος Εκπρόσωπος του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Safer Internet (INSAFE)
    Υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προγράμματος πλαισίου ‘Safer Internet’

    Σχετικά με την παρ. 3: «Στα καταστήματα και στις οθόνες διεξαγωγής παιχνιδιών αναγράφεται υποχρεωτικά κάθε πληροφορία σχετικά με υπηρεσίες αντιμετώπισης εθισμού και στήριξης για την απεξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια»
    Σε τι πιστεύετε ότι θα βοηθήσει το παραπάνω; Το ζητούμενo για ένα άτομο επιρρεπές σε τυχερά παιχνίδια είναι η 100% αποφυγή αυτών, και όχι η χρήση τους με ένδειξη δίπλα στη μηχανή του παιχνιδιού για τους τρόπους απεξάρτησης.

    Επίσης, στα καταστήματα τεχνικών-ψυχαγωγικών παιχνιδιών είναι ιδιαίτερα βασικό να υπάρχει σε πολύ εμφανές σημείο και σε μορφή μεγάλου πόστερ ο ηλικιακός χαρακτηρισμός καθώς και ο χαρακτηρισμός περιεχομένου του συστήματος PEGI.

  • 30 Αυγούστου 2010, 12:48 | ΕΛΕΝΑ ΞΕΝΟΥ

    ΑΝΕΥΘΥΝΟ ΠΑΙΧΝΔΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΖΙΝΟ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΔΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΦΕΝΕΔΑΚΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΟΧΙ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΖΙΝΟ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΧΙ ΦΡΟΥΤΑΚΙ ΓΕΝΙΚΟΣ.

  • 28 Αυγούστου 2010, 00:34 | xaralampos xatzopoulos

    επιτελους κυριε υπουργε ξεκαθαριστε το τοπιο των λαχειων σχετικα με την διαφανεια των κληρωσεων .εχουμε καθημερινη επαφη με τον κοσμο μεσω της πωλησης των λαχειων και καθημερινα γινωμαστε κοινωνοι και δεκτες παραπονων σχετικα με το ολο συστημα των λαχειων .η πλειοψηφεια του κοσμου ειναι υπερ της παραμονης του λαχεου στον αμεσο ελεγχο του υπουργειου μιας και δεν εχει και πολυ εμπιστοσυνη στους υπολοιπους φορεις.και μερικες δικες μου επισημανσεις σχετικα με τις κληρωσεις .δεν ειναι δυνατον εμεις οι λαχειωπωλες και ο κοσμος βεβαια να μην γνωριζουμε ποτε και πως γινονται οι κληρωσεις του εθνικου λαχειου ,εννοω την ωρα και την δημοσιοτητα .δεν ειναι επισης δυνατο η διευθυνση κρατικων λαχειων οταν εχει στη διαθεση της ολα τα μεσα να μην δημοσιευει καθε τριτη πριν την κληρωση του λαικου λαχειου τους αριθμους των αδιαθετων λαχειων οταν δευτερολεπτα μετα την κληρωση ανακοινωνει αν πουληθηκε η οχι ο 1ος αριθμος.κυριοι διαχειριζεσθαι δημοσιο χρημα και ειναι υποχρεωση και ευθυνη σας να ειναι τα παντα διαφανα και ολοκαθαρα .και επισης θα θελαμε να γνωριζουμε τι μελλει γενεσθαι με μας τους ασχολουμενους με την πωληση των λαχειων καθως ειναι για μας βιοποριστικο επαγγελμα.ευχαριστω για την προσοχη σας

  • 27 Αυγούστου 2010, 20:37 | aristeidis

    ΤΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ?????
    ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΑΥΤΟ…..
    ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΑΙΖΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΧΑΣΩ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΥΡΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΤΑ ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΛΛΑ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΧ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΧ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΖΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ ΑΣ ΜΗΝ ΔΙΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΑ ΗΔΗ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΖΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΔΙΕΞΑΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΑΥΤΩΝ.

  • 27 Αυγούστου 2010, 19:46 | sakis pantoulis

    υπευθυνο παιχνιδι απο ποιους??αν γινει η χωρα ενα απεραντο καζινο ποιος θα τητησει την υπευθυνοτητα?? ποιος καταστηματαρχης δε θα σκεφτει το κερδος ??? μονο στα πρακτορεια οπαπ διασφαλιζεται αυτο με τον συνεχη ελεγχο των πρακτορων και του οπαπ.το παιχνιδι με καρτα και στοιχεια στη διαθεση εταιριων θα κριθει παρανομο απο την αρχη προστασιας δεδομενων

  • 27 Αυγούστου 2010, 19:12 | mixalis

    Υπεύθυνο παιχνίδι μόνο μέσα απο τα μαγαζιά του ΟΠΑΠ μπορει να υπάρξει
    Τα περί καρτών είναι αστεία.
    Μόνο προπληρωμένες κάρτες μέσα από τα προποτζίδικα θα λύσουν το πρόβλημα με τους ανήλικους και θα υπάρχει έλεγχος.

  • 27 Αυγούστου 2010, 18:36 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΟΠΩΣ Π.Χ. ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ Ή ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ Κ.Λ.Π.

  • 27 Αυγούστου 2010, 18:29 | Γιώργος Ριζεάκος

    Μιας και αναφερθείκατε προσωπικά σε μένα κύριε Παπαναστασίου σας παραπέμπω στα κείμενά μου σε «Ελευθεροτυπία» (2001-2007 και 2009-2010)και Match Money (2003-2007), αντίστοιχα, που αναφερόμουν τακτικότατα στην παντελή έλλειψη προστασίας των ανηλίκων, μέχρι να φτάσουμε στη διοίκηση Κωστάκου της ΟΠΑΠ Α.Ε. και το «Τα παιδία δεν παίζει», μαζί με τις ταμπέλες και τα σποτάκια που αναφέρετε.

    Ομως κι αυτά ακόμα δεν παύουν να είναι εταιρικές κινήσεις, ή απλές οδηγίες προς το δίκτυο και ΟΧΙ νόμος του κράτους. Το «κάτω των 17 ετών» που υπάρχει στα πρακτορεία, νομικά, εμπλέκεται μόνο με τον χουντικό νόμο περί σφαιριστηρίων που το πνεύμα του νομοθέτη για επιτρεπόμενη είσοδο άνω των 17 ετών είχε να κάνει με την προστασία ανηλίκων από συναναστροφή με μεγαλυτέρους και όχι για προστασία τους από την εμπλοκή τους με τον τζόγο.

    Τα γραπτά μένουν και είναι όλα δημοσιευμένα…

    Επίσης, δημοσιευμένη είναι η άποψή μου για το θέμα «φρουτάκια», μέσα από τις σελίδες του «12Χ». Τα πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε. μπορούν να αποτελέσουν χώρους που θα τηρούνται κανόνες προστασίας ανηλίκων και θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί ο νόμος. Επισημαίνω και πάλι τον μεγάλο κίνδυνο για τους ανηλίκους από ενδεχόμενη αδειοδότηση «μικτών» καταστημάτων με τεχνικά και τυχερά παιχνίδια όπου ο κάθε έλεγχος μπορεί να φαίνεται εφικτός στη θεωρεία, αλλά, θα καταστρατηγηθεί στην πράξη.

    Οι όποιες άδειες καταστημάτων δοθούν από την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες ανάμεσα σε τυχερά και τεχνικά παιχνίδια.

  • 27 Αυγούστου 2010, 17:44 | Μικρός Ήρωας

    Τα σημεία του νομοσχεδίου που αναφέρονται στο “Υπεύθυνο παιχνίδι” είναι τουλάχιστον ασαφή. Κατ’ αρχήν το ίδιο το νομοσχέδιο παραδέχεται την επικινδυνότητα του τζόγου ως μορφή εξάρτησης. Τι εννοεί η πρόταση για τη δημιουργία “κάρτας παίκτη”; Θα μπορούν να παίζουν μόνο όσοι δηλωθούν ως τζογαδόροι; Θα υπάρχει κεντρικό σύστημα που θα ελέγχει το πόσα ποντάρει και πόσα κερδίζει ή χάνει ο κάθε παίκτης; Εάν ο κάθε παίκτης προσδιορίζει μόνος του το μέγιστο βαθμό στοιχηματισμού πως προστατεύεται από την εξάρτηση ή την χρεοκοπία;

    Ήδη λειτουργούν κέντρα απεξάρτησης από τον τζόγο για όσους έχουν εθιστεί από τα καζίνο και τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Τα μέτρα που προτείνονται για το “Υπεύθυνο παιχνίδι” θα επεκταθούν και στο στοίχημα και το KINO; Τα συγκεκριμένα παιχνίδια μπορει να μην εχουν την ταχύτητα απόκρισης τωv VLT αλλά ήδη έχουν δημιουργήσει πλήθος εξαρτημένων. Εάν δημιουργηθεί κάρτα παίκτη για τα φρουτάκια δε θα πρέπει να επεκταθεί και στους παίκτες παιχνιδιών του ΟΠΑΠ;

    Ως ποιο σημείο θα γιγαντωθεί ο κρατικός οργανισμός τζόγου που ήδη είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου παγκοσμίως; Θα επιτραπεί στα πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ να εγκαταστήσουν τερματικά VLΤ; Αν επιτραπεί πως θα διασφαλίζεται η προτεινόμενη αποστασιοποίηση των σημείων τζόγου από τις περιοχές που συχνάζουν ανήλικοι όπως τα σχολεία;

    Το νομοσχέδιο μπορεί να απαγορεύσει την είσοδο ανηλίκων στους χώρους διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών αλλά δεν παύει να περνά το μήνυμα στα παιδιά ότι ο τζόγος είναι μια νόμιμη και κρατικά αποδεκτή δραστηριότητα. Πως θα ενημερωθεί ο ανήλικος ότι ο τζόγος είναι μια από τις βαρύτερες μορφές εξάρτησης ώστε να μην οδηγηθούμε στο άμεσο μέλλον σε μια κοινωνία τζογαδόρων;

  • 27 Αυγούστου 2010, 15:50 | ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Η ΚΑΡΤΑ ΜΟΝΟ ΩΣ ΓΕΛΕΙΟ ΜΕΤΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΑΚΕΛΟΜΕΝΟΙ??????????????? ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΤΡΩΜΕ ΜΗΠΩΣ ΥΠΕΡΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΡΙΖΕΑΚΟΥ ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΓΙΑΤΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΦΟΣΟΝ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΝΑ ΔΕΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ? ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΞΕΧΑΣΕ?

    Ο ΜΟΝΟΣ ΕΛΕΝΧΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ ΚΑΘΩΣ ΕΚΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΟΠΩΣ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΛΠ

  • 27 Αυγούστου 2010, 14:45 | αηδιασμενος πολιτης

    Aξιοτιμε Κυριε Υπουργε, αυτο βρηκατε μονο για να υποστιριξετε την ‘πραγματικη οικονομια’ ? Μηπως θα επρεπε να ανοιξετε και πρακτορια πωλησης ηρωινης και κοκαινης ? και εκει χανονται εκκατομυρια για το κρατος. Η μηπως θα επρεπε να σας κρεμασουν στο Συνταγμα ? Με ολο τον σεβασμο που αρμοζει στο πανυψηλο αναστημα σας !!!!!!!!!!!!

  • 27 Αυγούστου 2010, 10:28 | σωτηροπουλος γιαννης

    Κάρτα παίκτη και ηλεκτρονική παρακολούθηση του ποσού που παίζει. Γιατί δεν μας βάζετε και μια κουκούλα να γίνουμε καταδότες Έτσι θα πάρουμε άδεια καρφώνοντας? Ο Καναδός καζινας μήπως έταξε τίποτα άλλο περίεργο ?Μήπως τις άδειες θα τις δίνουν σε δικούς τους ανθρώπους –πληροφοριοδότες ?Αυτό κάνουν τώρα και δεν ελέγχονται ποτέ μερικά καταστήματα?Το να πας κάποιον στα δικαστήρια ξέροντας ότι θα αθωωθεί είναι πολύ βολικό Υπάρχει τρόπος άλλος εφαρμόζεται παντού Το γιατί δεν γίνεται εδώ είναι απορίας αξιο.Στα πρακτορεία του ιδιωτικού ΟΠΑΠ παίζουν όλοι. Εκεί δεν έχει όριο ηλικίας ?ελέγχθηκε ποτέ κανένα πρακτορείο για ανήλικο?θα ισχύσει το ίδιο και εκεί ?Δεν νομίζω .Φτιάξτε νόμο για όλους όχι φωτογραφικό και όχι εξαιρέσεις Δεν είναι πια τίποτα κρατικό και προφυλάξτε μας από τους ιδιώτες που θα έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα Το να προσφύγουμε πάλι στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι εύκολο ,χρονοβόρο μεν μια και το κράτος βρίσκει πάντα τρόπους για μην εκδοθεί απόφαση άλλα είναι ο μόνος δρομος.Θελουμε να βοηθήσουμε τον νόμο όχι να τον προσβάλουμε μεταγενέστερα
    Γιαννης σωτηροπουλος

  • 27 Αυγούστου 2010, 10:04 | Sifis

    Γιατί κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας; Ναι, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε νόμος για την προστασία. Αυτό είναι δικαιολογία να αρχίσουμε να κατηγορούμε την κυβέρνηση που το θυμήθηκε; Όχι βέβαια. Αυτό με τα προσωπικά δεδομένα είναι πολύ σωστό.

  • 27 Αυγούστου 2010, 09:01 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΡ

    Ναι τωρα προεδρε θελεις να μας πεισεις οτι τα 15 ευρω τα πληρωνουμε για να διασφαλισουμε την προστασια ανηλικων? Εισαι σοβαρος ανθρωπος?? Οσο για την προστασια στα φρουταδικα για τον ελεγχο ασε να τα κρινει η αστυνομια και η δημοτικη αστυνομια με τους ελεγχους. Να δουμε ποτε θα μπουν τα οργανα ταξης στα καζινο να δουμε ποσους πακιστανους θα μαζεψουν απο εκει μεσα και που βρηκαν τα χρηματα να παιζουν. Προεδρε συνετησου και παραδεξου τελικα οτι καποια στιγμη τα προνομια που ειχατε σαν καζινο θα χανοντουσαν.

  • Πως θα διασφαλιστεί η μη συμμετοχή ανηλίκων,τι στιγμή που τα φρουτάκια θα είναι σε κάθε γειτονιά και σε κάθε σπίτι δίπλα; Στα Καζίνο το όριο ηλικίας είναι τα 23 έτη και πληρώνεις 15€ εισιτήριο για να εισέλθεις στην αίθουσα τυχερών παιχνιδιών. Θα είναι το ίδιο και στις αίθουσες με τα φρουτάκια;
    Άπαξ και εγκατασταθούν φρουτάκια σε κάθε γειτονιά της χώρας, δεν μπορεί να υπάρξει «υπεύθυνο παιχνίδι». Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να ξεπεραστούν οι περιορισμοί. Ακόμα και αν υπάρξει πρόβλεψη για όλους τους τρόπους αποφυγής «ανεύθυνου παιχνιδιού», πάντα θα υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο που θα οδηγεί σε κατάχρηση και καταστροφή των παικτών.
    Άσε που κανένας μαγαζάτορας δεν θα τηρεί, εμπρός στο κέρδος, αυτούς τους κανόνες και θα επιτρέπει σε κάθε ανήλικο, να χρησιμοποιεί την κάρτα ενός ενήλικα. Ακόμα και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες θα έχουν «καβάτζα» κάρτες ενηλίκων, που θα τις δίνουν σε ανηλίκους, γιατί οι ανήλικοι είναι πιο επιρεπείς στον τζόγο.

  • 27 Αυγούστου 2010, 01:07 | Γιώργος Ριζεάκος

    Το «Υπεύθυνο Παιχνίδι» θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει να προστατεύεται (με νόμο) εδώ και χρόνια, τουλάχιστον στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.
    Από τις 4 Οκτωβρίου 2004 (σχεδόν 6 χρόνια) το άκρως εθιστικό παιχνίδι ΚΙΝΟ διεξάγεται κοινή θέα σε όλα τα πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε., αλλά, ουδέποτε ελληνική Κυβέρνηση μπήκε στον… κόπο να απαγορεύσει δια νόμου την είσοδο ανηλίκων στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

    Και μόνο η μη διαφήμιση του παιχνιδιού ΚΙΝΟ αποτελεί σιωπηρή αποδοχή της πολιτείας (και της ΟΠΑΠ Α.Ε.) για την εξαρτισιογόνα φύση του παιχνιδιού που κάνει 800 κληρώσεις την εβδομάδα.

    Ακόμα και σήμερα, σε πολλά πρακτορεία του ΟΠΑΠ υπάρχει αναρτημένη πινακίδα στα τζάμια τους «Απαγορεύεται η είσοδος κάτω των 17 ετών». Και αυτό, πάντα ήταν στη διακριτική ευχέρεια και στην ευαισθησία του πράκτορα.
    Κανένας νομοθέτης δεν μπήκε στον κόπο να νομοθετήσει τόσα χρόνια.
    Κανένας κρατικός έλεγχος.
    Καμία προστασία.

    ΤΕΛΙΚΑ ποιο είναι το όριο ενηλικίωσης για τον τζόγο? Το 17ο, το 18ο έτος, ή το 23ο έτος που ισχύει στα καζίνο?

    Αυτό είναι το «Α» της αλφαβήτου για την προστασία των ανηλίκων. Η ηλικία που επιτρέπεται η συμμετοχή.
    Προσωπική άποψη, ότι ενήλικος για τζόγο θεωρείται όποιος έχει κλείσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το 21ο έτος. Δύσκολα ένα 17χρονο ή ένα 18άχρονο παιδί θα παίξει χρήματα που προέρχονται από δική του δουλειά και δεν θα είναι η… τυρόπιτα ή το χαρτζιλίκι του…

    Επίσης, σύμφωνα με το «σχέδιο εξάπλωσης του τζόγου» που ακολουθεί η Κυβέρνηση, (τα χιλιάδες «φρουτάκια» που έτσι ή αλλιώς θα απλωθούν σε όλη την επικράτεια) όποιο και αν είναι το όριο ηλικίας που θα θεσπιστεί θα πρέπει να διδάσκεται και στα σχολεία τι σημαίνει «τζόγος». Τόσο οι κίνδυνοι που αφορούν την «εξάρτηση και τον εθισμό που ενδεχομένως προκαλείται από συμμετοχή στα τυχερά παιχνίδια», όσο και οι πιθανότητές του να κερδίσει.

    Η ενδεχόμενη εμπλοκή τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών σε κοινούς (μα… διαμορφωμένους) χώρους θα είναι μέγιστο σφάλμα. Τα τυχερά παιχνίδια «που θα παίζονται μέσω μηχανημάτων με οθόνη» πρέπει να τοποθετηθούν σε εντελώς ανεξάρτητα καταστήματα. Κάθε «ανακάτεμα» είναι επικίνδυνο. Στα πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε. μπορούν να τηρηθούν κανόνες προστασίας, (τουλάχιστον για τους ανήλικους), ενώ κάθε κατάστημα που θα αδειοδοτηθεί για «φρουτάκια» θα πρέπει να απαγορευτεί οποιοδήποτε τεχνικό παιχνίδι.

    Γιατί εδώ και μια δεκαετία (τουλάχιστον) δεν δημιουργήθηκαν «υπηρεσίες αντιμετώπισης εθισμού και στήριξης για την απεξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια» από την πολιτεία και το μόνο που κυνηγήθηκε μετά μανίας ήταν η αύξηση των τζίρων των νόμιμων παιχνιδιών?

    Ακόμα και η ΟΠΑΠ Α.Ε. όταν προσπάθησε να βοηθήσει κάποιον εξαρτημένο παίκτη αναγκάστηκε να τον στείλει σε κλινική στο Μόναχο, καθώς οι υποδομές απεξάρτησης στην Ελλάδα ήταν και είναι ανύπαρκτες.

    Πρώτα φτιάχνουμε τις υποδομές και μετά μιλάμε για «υπεύθυνο παιχνίδι» και προστασία πολιτών…

    Ακρως επικίνδυνο σημείο όσων διαβάζουμε παραπάνω: «Εντός των καταστημάτων διεξαγωγής των τυχερών παιχνιδιών, αμιγών ή μικτών».
    Αυτόματα, η παράγραφος αυτή αναιρεί στην πράξη το «4» και το «5». Καμία ύπαρξη «μικτού» καταστήματος δεν θα μπορέσει να ελεγχθεί στην πράξη…
    ΟΥΤΕ η «εποπτεία», ΟΥΤΕ οι «αυστηρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις», ΟΥΤΕ η «απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ» μπορούν να αποτελέσουν πραγματικές δικλείδες ασφαλείας για προστασία των ανηλίκων, εφόσον υπάρξουν «μικτά» καταστήματα.

    Οσο για τις αποστάσεις από σχολεία κ.λπ, πόσο τηρούνται τόσα χρόνια για τα πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε.? Ας μετρήσουν οι κυβερνώντες τις υπάρχουσες αποστάσεις των 5.000 πρακτορείων – σχολείων και ας καταθέσουν τα… εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνάς τους!
    Ας μην ξεχνάμε ότι στα πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε. θα υπάρχουν «τυχερά παιχνίδια που παίζονται μέσω μηχανημάτων με οθόνη» και ούτε αυτά, ούτε τα «σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις κλπ.» μπορούν να… μετακινηθούν για χάρη της νομιμότητας.

    Επειδή, έτυχε να παραβρεθώ και στις δύο παρουσιάσεις του συστήματος παιχνιδιού με κάρτα (της Techlink Entertainment), προσωπικά, δεν πείστηκα ότι πραγματικά έχει στόχο την προστασία του παίκτη. Σίγουρα όμως, προσφέρει ένα οφθαλμοφανές άλλοθι στον νομοθέτη ότι η εξάπλωση ενός «σκληρού» τζόγου όπως είναι τα «φρουτάκια» γίνεται κάτω από μια… ομπρέλα τεχνολογικής προστασίας!
    Οσο για τους «περιορισμούς» διαφήμισης καταστημάτων και ιστοχώρων, με γνώμονα την προστασία των αηνηλίκων ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:
    1) ΟΛΕΣ οι επίσημες ιστοσελίδες νομίμων κρατικών παιχνιδιών (www.odie.gr, http://www.opap.gr, http://www.pamestihima.gr, http://www.kratikalaxeia.gr κ.λπ) θα έπρεπε ΗΔΗ να φέρουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ σήμανση «+18 only».
    2) Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις που αφορούν τυχερά παιχνίδια θα έπρεπε να παίζονται μόνο σε τηλεοπτικές ζώνες prime time.

    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την ΟΥΣΙΑ και όχι από τη θεωρεία, αν βέβαια θέλουμε να μιλάμε για πραγματικό «Υπεύθυνο παιχνίδι» και «προστασία ανηλίκων».

  • 26 Αυγούστου 2010, 21:30 | Tonia Manthou

    Όλα αυτά που αναφέρετε και εγώ συμφωνώ ότι είναι σωστά. Όμως το άρθρο 7 είναι φωτογραφικό.
    Λέτε ότι  «Το υπεύθυνο παιχνίδι διασφαλίζεται με μηχανισμούς όπως, ενδεικτικά, η έκδοση ατομικής κάρτας παίκτη, ώστε να εξακριβώνονται η ηλικία, η ροή των χρημάτων, ο μέγιστος χρόνος συμμετοχής και τυχόν πρόσθετοι περιορισμοί που θέτει ο ίδιος ο παίκτης (π.χ. μέγιστο ποσό στοιχηματισμού ανά ημέρα ή μήνα).»

    Αυτή είναι η λύση που προτείνεται από τη Τechlink Multimedia ελληνο- καναδέζικων συμφερόντων με σύμπραξη ελληνικών εταιριών όπως η CENTRIC και μια πολύ ωραία παρουσίαση στην Μεγάλη Βρετανία που παρευρισκότανε ο κύριος Γ.Γ. υπουργείου οικονομικών κύριος Γεωργακόπουλος (που βρήκε αυτή την λύση σοβαρή και φανταστική) δεν μας είπε όμως τι άλλο ίσως του υποσχεθήκαν κάτω από το τραπέζι σε αυτόν η στους ανώτερους του και όπως γνωρίζουμε ο John (ιδιοκτήτης της Techlink μέσω του μεγάλο δικηγόρο του υποσχόταν αρκετά αν γίνει αποδεκτή η δίκη τους λύση!!!)

    Αλήθεια αυτή η λύση αν είναι τόσο πρωτότυπη και φανταστική γιατί δεν την εφαρμόζουν στα καζίνο?

  • 26 Αυγούστου 2010, 20:34 | Kostas Plakas

    Όλα αυτά που αναφέρετε είναι σωστά. Όμως το άρθρο 7 είναι λίγο περίεργο.
    Λέτε ότι
    «Το υπεύθυνο παιχνίδι διασφαλίζεται με μηχανισμούς όπως, ενδεικτικά, η έκδοση ατομικής κάρτας παίκτη, ώστε να εξακριβώνονται η ηλικία, η ροή των χρημάτων, ο μέγιστος χρόνος συμμετοχής και τυχόν πρόσθετοι περιορισμοί που θέτει ο ίδιος ο παίκτης (π.χ. μέγιστο ποσό στοιχηματισμού ανά ημέρα ή μήνα).»

    Άρα αυτό σημαίνει ότι όλοι οι παίκτες θα πρέπει να έχουν μια κάρτα και με αυτήν την κάρτα θα μπορούν να παίζουν.
    Είναι νόμιμο κάτι τέτοιο? Το επιτρέπει η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων? Δηλαδή κάποιοι θα γνωρίζουν για όλους τους Έλληνες αν παίζουν παιχνίδια, πόσα παίζουν και που τα παίζουν? Αυτό είναι απαράδεκτο!
    Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει στοιχειώδες κάλυψη των προσωπικών δεδομένων.

    Δηλαδή για φανταστείτε με κάποιον τρόπο μια εταιρία τυχερών παιχνιδιών να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτήν την βάση! Τι δυνατότητες θα έχει!
    Γεια παράδειγμα θα μπορεί να κάνει προσφορές μπόνους σε παίκτες που παίζουν μεγάλα ποσά η και πολλά άλλα.

    Το θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχει κάτι τέτοιο και οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες πιστεύω συμφωνούν μαζί μου.

  • 26 Αυγούστου 2010, 20:56 | Γιάννης Σαμολαδάς

    Όταν σε ένα κατάστημα υπάρχουν τεχνικά και τυχερά παιχνίδια ,θα πρέπει τα τυχερά να βρίσκονται σε άλλο δωμάτιο και στην είσοδο να υπάρχει ανακοίνωση που να λέει ότι απαγορεύεται η είσοδος σε ανήλικους.Ο καταστηματάρχης να επιβλέπει την τήρηση του ορίο ηλικίας.Τέλος,σε περίπτωση που καταστηματάρχης αφήσει ανήλικο να παίζει τυχερά ,θα πρέπει να πληρώνει πρόστιμο,και αν το επαναλάβει,θα πρέπει να του αφαιρείται η άδεια για τυχερά παιχνίδια.