Άρθρο 1 – Ορισμοί

1. Ανάλογα με τον τρόπο διεξαγωγής τους, τα παιχνίδια κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες:
α) τα «Ψυχαγωγικά τεχνικά παιχνίδια», το αποτέλεσμα της διενέργειας των οποίων, εξαρτάται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο, από την τεχνική ή πνευματική ικανότητα του παίκτη και η διεξαγωγή τους γίνεται αποκλειστικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς, μπορούν να παιχτούν από ένα παίκτη ή ανταγωνιστικά με περισσότερους παίκτες και επιτρέπουν την παράταση του χρόνου διεξαγωγής του παιχνιδιού ή την επιβράβευση με τη συγκέντρωση βαθμών. Στα παιχνίδια αυτά δεν επιτρέπεται να συνομολογηθεί στοίχημα μεταξύ οποιωνδήποτε προσώπων ή να αποδοθεί οποιασδήποτε μορφής οικονομικό όφελος στον παίκτη. Μπορεί να αποδοθούν στον συμμετέχοντα ή στους συμμετέχοντες αγαθά χαμηλής αξίας άμεσα ή και έμμεσα μέσω διεξαγωγής «τουρνουά» .
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και όσα παιχνίδια χαρακτηρίσθηκαν ως «τεχνικά παίγνια» με βάση τις διατάξεις του β.δ. 29/1971 (Α’ 21), μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Τα κάθε είδους τερματικά με οθόνη στα οποία εγκαθίστανται ή λειτουργούν ψυχαγωγικά τεχνικά παιχνίδια δεν επιτρέπεται να διαθέτουν σύστημα υπολογισμού, καταγραφής (αποτύπωσης) και απόδοσης οικονομικού οφέλους στον παίκτη.
β) τα «Τυχερά παιχνίδια» προϋποθέτουν την καταβολή στοιχήματος , για συμμετοχή στη λειτουργία ή στη διεξαγωγή τους και το αποτέλεσμα τους εξαρτάται, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο, από την τύχη. Το αποτέλεσμά τους μπορεί να αποδώσει στον παίκτη οικονομικό όφελος.
Ως τυχερά παιχνίδια θεωρούνται και τα ψυχαγωγικά τεχνικά παιχνίδια που παραλλάσσονται σε τυχερά ή για το αποτέλεσμα των οποίων συνομολογείται στοίχημα μεταξύ οποιωνδήποτε προσώπων ή το αποτέλεσμα τους μπορεί να αποδώσει στον παίκτη οικονομικό όφελος οποιασδήποτε μορφής. Στην κατηγορία των τυχερών παιχνιδιών εντάσσονται και όλα όσα χαρακτηρίσθηκαν ως «μικτά παίγνια» ή «τυχερά παίγνια», με βάση τις διατάξεις του β.δ. 29/1971, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
Το οικονομικό αυτό όφελος μπορεί να ρυθμίζεται με δύο διαφορετικούς τρόπους: είτε να είναι «περιορισμένου οφέλους» όπου ο παίκτης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πλέον της μίας μονάδας πίστωσης και η μέγιστη απόδοση προς τον παίκτη δεν υπερβαίνει συγκεκριμένο πολλαπλάσιο της μονάδας πίστωσης για την κάθε φορά, είτε «τυχερά παιχνίδια» όπου το κέρδος δεν σχετίζεται με τη μονάδα πίστωσης συμμετοχής.
2. Ανάλογα με τον τρόπο διεξαγωγής τους, τα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια διακρίνονται σε:
«Μηχανικά παιχνίδια»: Παιχνίδια που για τη διεξαγωγή τους είναι αναγκαία η συμβολή της μυϊκής δύναμης του παίκτη.
«Ηλεκτρικά παιχνίδια»: Παιχνίδια που για τη διεξαγωγή τους απαιτούνται ηλεκτρικοί υποστηρικτικοί μηχανισμοί, όσο και η συμβολή της μυϊκής δύναμης του παίκτη.
«Ηλεκτρομηχανικά παιχνίδια»: Παιχνίδια που για τη διεξαγωγή τους απαιτούνται ηλεκτρομηχανικοί υποστηρικτικοί μηχανισμοί, όσο και η συμβολή της μυϊκής δύναμης του παίκτη.
«Ηλεκτρονικά παιχνίδια»: Παιχνίδια που για τη διεξαγωγή τους, εκτός των υποστηρικτικών ηλεκτρομηχανικών, ηλεκτρονικών και άλλων μηχανισμών, απαιτείται η ύπαρξη και η εκτέλεση ηλεκτρονικού λογισμικού.
«Εξ αποστάσεως στοιχηματισμός»: Ο στοιχηματισμός μέσω του διαδικτύου (internet) ή άλλων οπτικοακουστικών και ηλεκτρομαγνητικών μέσων (itv, mobile).
3. Λοιποί ορισμοί:
«Μονάδα Πίστωσης»: Η λογιστική μονάδα που αντιπροσωπεύει το ελάχιστο χρηματικό ποσό συμμετοχής του παίκτη στο κάθε παιχνίδι.
«ΙSPs»: Internet Service Providers – Πάροχοι διαδικτυακής επικοινωνίας.
«VLTs» (Video Lottery Terminals): Ένα ή περισσότερα ηλεκτρονικά τερματικά με οθόνη, συνδεδεμένα με κεντρικό πληροφοριακό σύστημα. Λειτουργούν με την εισαγωγή από τον παίκτη χαρτονομίσματος ή ειδικής κάρτας και ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του, πέραν του ψυχαγωγικού του χαρακτήρα, δύναται να αποδίδει στον παίκτη, μέσω εξαργυρώσιμης απόδειξης, ορισμένο κέρδος, το οποίο εξαρτάται από την τύχη ή τις γνώσεις ή τη δεξιότητα του παίκτη ή από συνδυασμούς αυτών. Για να συμμετάσχει σε ένα παίγνιο, ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερες της μίας μονάδας πίστωσης στο παιγνιομηχάνημα.
«AWPs» (Amusement With Prizes): Ένα ή περισσότερα ηλεκτρονικά τερματικά με οθόνη, συνδεδεμένα με κεντρικό πληροφοριακό σύστημα. Λειτουργούν με την εισαγωγή από τον παίκτη χαρτονομίσματος ή ειδικής κάρτας και ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του, πέραν του ψυχαγωγικού του χαρακτήρα, δύναται να αποδίδει στον παίκτη, μέσω εξαργυρώσιμης απόδειξης, κέρδος, το οποίο εξαρτάται από την τύχη ή τις γνώσεις ή τη δεξιότητα του παίκτη ή από συνδυασμούς αυτών. Για να συμμετάσχει σε ένα παίγνιο, ο παίκτης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πλέον της μίας μονάδας πίστωσης στο παιγνιομηχάνημα.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 13:33 | naistapaixnidia

    Ολος ο κλαδος των παιχνιδιων τρομοκρατημενος αφηνει αυτους που τον κατεστρεψαν το 2002 να το κανουν παλι. Ελλαχιστοι τολμησαν να πουν ότι δεν εχουν καμια σχεση τα παιχνιδια με τα φρουτακια. Οι αλλοι τουμπεκι για να μην τις αρπαξουν από τους μαγκες που βαζουν στον ιδιο κουβα το παιχνιδι με τα AWP τους. Ξεκολατε και εσεις των υπουργιων. Δεν εχουν σχεση τα τεχνικα παιχνιδια με τα τυχερα. Στα παιχνιδια βαζεις ένα κερμα για να κανεις χαβαλε και τιποτα άλλο. Δεν υποσχονται κερδη και δεν σου αδειαζουν το πορτοφολι. Ολες οι καφετεριες και τα καφενια ειχαν ένα ουφακι η ένα φλιπερακι μεχρι που μπηκαν τα φρουτακια.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 12:04 | Κωνσταντόπουλος Αντώνης

    Κύριοι,
    • Από την εποχή της πλήρους απαγόρευσης όλων των παιγνίων το 2002, η τεχνολογία έχει κάνει άλματα. Το τοπίο παραγωγής, εμπορίας και δυνατότητας ελέγχου όλων των παιγνίων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του περιορισμένου ωφέλους, έχει αλλάξει ριζικά. Δεν υφίσταται σήμερα κανένα παίγνιο, από το τάβλι μέχρι τη ρουλέτα, το οποίο να μη λειτουργεί βάσει λογισμικού.
    • Σήμερα, είναι απλούστατο τεχνικά και προσιτό οικονομικά σε κάθε επενδυτή, αλλά και στο ελληνικό δημόσιο, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε πραγματικό χρόνο του κάθε μηχανήματος, οπουδήποτε στην Ελλάδα. Η διάδοση της ευρυζωνικότητας σε ολόκληρη τη χώρα και η κάθετη πτώση των τιμών αγοράς εξοπλισμού και σύνδεσης σε υψηλές ταχύτητες αναιρούν πλήρως τις οποιεσδήποτε ανησυχίες περί επέμβασης στο λογισμικό των ηλεκτρονικών παιγνίων και της επέκτασης της παρανομίας.
    • Από το 2002 μέχρι σήμερα, έχουν διαδοθεί ευρύτατα τρομακτικά εξελιγμένες κονσόλες παιχνιδιών τις οποίες έχει περίπου κάθε νοικοκυριό. Η έννοια της διασκέδασης μέσω παιγνίων έχει αλλάξει ριζικά αφού κάθε παιδί και κάθε νέος πλέον παίζουν online στις κονσόλες και τους υπολογιστές που διαθέτουν πελώρια ποικιλία παιγνίων σε πολύ προσιτές τιμές. Με 50 Ευρώ, έχουν πρόσβαση σε γραφικά, πλοκές και αδρεναλίνη που δεν υπήρχαν ούτε στη φαντασία μας το 2002.
    • Το νέο αυτό τοπίο καλεί για επαναπροσδιορισμό της έννοιας του παιγνίου και του ελέγχου της οποιασδήποτε παρανομίας.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 12:15 | geo

    Συνεχιζω λοιπον την παραθεση αποψεων υπουργων-υφυπουργων τις κυβερνησης μας.

    Αθήνα 22 Απριλίου 2010

    Μετά την συνέντευξη του κ. Χρήστου Αηδόνη βουλευτή Νομού Δράμας του ΠΑΣΟΚ στην κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στις 18 Απριλίου 2010, και σε απάντησή του αναφορικά με την φορολόγηση του παράνομου στοιχήματος , προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμήνευσης , στέλνει αποσαφήνιση δημοσιεύματος ,προς τιμή του, με την οποία λέει τα εξής:

    Δράμα 21/4/2010

    ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Διοικητικού Συμβουλίου Σωματείου

    ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΟΠΑΠ

    ΘΕΜΑ: Αποσαφήνιση δημοσιεύματος

    Αξιότιμε κ.Πρόεδρε,

    Σε συνέντευξή μου που δημοσιεύτηκε στην εβομαδιαία κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» , 18 Απριλίου 2010, σελίδα 54, περιεχόμενο της απάντησής μου στην κλειστή τύπου Ερώτηση του Δημοσιογράφου κ. Κουρτάκη αναφορικά με την φορολόγηση του παράνομου στοιχήματος προκάλεσε, όπως πληροφορούμαι, δικαολογημένες, ποικίλες και έντονες αντιδράσει στους κόλπους των πρακτόρων του ΟΠΑΠ.

    Το όλο ζήτημα, όπως όλοι γνωρίζουμε, περιέχει πολλές παραμέτρους και λαμβάνει τεράστιες ανησυχητικές κοινωνικές διαστάσεις και όχι μόνο οικονομικής φύσης.

    Αυτή τη στιγμή, μέσω του παράνομου τζόγου, συμφωνούμε όλοι ότι διακινούνται παρανόμως μεγάλα ποσά, τα οποία βέβαια και φοροδιαφεύγουν.

    Αυτό που εξέφρασα ως θέση είναι ότι το παρόνομο στοίχημα αποτελεί «…ένα μεγάλο,λεπτό και πολύπλοκο ζήτημα, το οποίο πιστεύω ότι θα ρυθμιστεί στο άμεσο μέλλον».

    Από την στιγμή που συνεχίζει να υφίσταται αποτελεί ανοικτή πληγή για την εθνική οικονομία.

    Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε ο προβληματισμός της απάντησής μου στο πλαίσιο πάντα της αναζήτησης και εξεύρεσης νέων πόρων.

    Σας βεβαιώνω, ότι σε καμμία περίπτωση δεν τάσσομαι μέσω της φορολόγησης υπέρ της νομιμοποιήσης του παράνομου στοιχήματος.

    Άλλωστε είναι γωνστή η δράση μου για την ισχυροποίηση του κύρους και της αξιοπιστίας του ΟΠΑΠ έναντι των παράνομων αφορολόγητων ιντερνετικών τυχερών παιχνιδιών.

    Το παράνομο στην κυριολεξία βρίσεται εκτός νομιμότητας και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα δημοκρατικά μου ήθη.

    Σας ευχαριστώ για την κατανόηση.

    Με ιδιαίτερη εκτίμηση

    Χρήστος Αηδόνης

    Βουλευτής Ν.Δράμας ΠΑ.ΣΟ.Κ

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 10:56 | geo

    Kαλη σας μερα.

    Σημερα θα σας παραθεσω τις αποψεις του κυριου Γερουλανου για το νομοσχεδιο οπως αυτος τις ειχε εκφρασει στην Ελληνικη βουλη απαντωντας στις ερωτησεις των συναδελφων του.

    ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Ευχαριστώ.
    Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χαίρομαι που παίρνω το λόγο μετά τον συνάδελφο, τον κ. Τζηκαλάγια, διότι ήσασταν ο μόνος που βάλατε μία διάσταση στην οποία θα ήθελα να δώσω έμφαση στην ομιλία μου και αυτή είναι αν θέλετε το κοινωνικό χρώμα, η κοινωνική διάσταση του θέματος που αναφέρουμε σήμερα. Χαίρομαι ιδιαίτερα το ότι μας δίνεται αυτή η ευκαιρία να φέρουμε αυτό το θέμα στη Βουλή, διότι οι διαστάσεις του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί είναι πραγματικά τεράστιες.
    Κάτω από άλλες συνθήκες, θα λέγαμε ότι η χρήση νέων τεχνολογιών για την καταπολέμηση ενός μονοπωλίου, θα μπορούσε να είχε πολύ θετικές διαστάσεις για την κοινωνία. Σήμερα, όμως, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για μία πρόοδο που έχει φέρει η κοινωνία, που δεν είναι θεμιτή και που βάζει σε ορατό κίνδυνο τόσο την ευνομούμενη πολιτεία, όσο και τους πολίτες της χώρας. Είναι ένας κίνδυνος, που θα χρειαστεί τη συμβολή όλων μας, για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Αλλά νομίζω, για να συζητήσουμε αυτό το θέμα διεξοδικά, πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
    Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας απαγορεύονται τα στοιχήματα, τα τυχερά παιχνίδια, ο λεγόμενος, δηλαδή, τζόγος. Κάθε παραβάτης που οργανώνει, διεξάγει και διαχειρίζεται στοιχήματα, έξω από το θεσμικό πλαίσιο που επιβάλλει το κράτος, τιμωρείται. Και αυτό γιατί η πολιτεία –και θα εξηγήσω γιατί- θεωρεί ότι σε λάθος χέρια αυτές οι δράσεις μπορούν να γίνουν επικίνδυνες. Εξαίρεση σε αυτήν την απαγόρευση αποτελεί το μονοπώλιο του ελληνικού δημοσίου.

    Το κράτος, δηλαδή, έχει επιφυλάξει για τον εαυτό του το δικαίωμα να μπορεί να διαχειρίζεται στοιχήματα μέσα σε ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έχει αποφασίσει η πολιτεία εδώ και χρόνια. Και πάλι, όχι μόνο στη χώρα μας, το δημόσιο επιλέγει είτε μέσω διαγωνισμού είτε μέσω απευθείας αναθέσεων, εκείνους οι οποίοι τρέχουν αυτές τις υπηρεσίες για το κράτος. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ισχύει η βασική αρχή της γενικής απαγόρευσης.
    Και εδώ να απαντήσω στον κ. Καράογλου, ότι δεν είναι μόνο ο Ο.Π.Α.Π., αυτός ο οποίος χειρίζεται τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα.

    Ο Ο.Π.Α.Π. είναι ένας οργανισμός, Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ιδρύθηκε το 1958, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κεφαλαιοποιήσεως στην Ελλάδα. Στο μετοχικό κεφάλαιο του Ο.Π.Α.Π. μετέχει το ελληνικό δημόσιο με 34%, με το 1/3 δηλαδή, με το οποίο του δίνει την ευκαιρία να ελέγχει αρκετές από τις διαδικασίες του οργανισμού. Αλλά δεν είναι μόνο ο Ο.Π.Α.Π.,

    είναι και ο Ο.Δ.Ι.Ε., ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, ο οποίος είναι επίσης Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και ο οποίος κληρονομήθηκε στην παρούσα Κυβέρνηση με ένα τεράστιο έλλειμμα, ενώ σας τον είχαμε αφήσει με κέρδη.
    Αν θέλετε, λοιπόν, να μιλήσουμε για διαφυγόντα κέρδη κάποια στιγμή αξίζει να φέρετε και το θέμα του Ο.Δ.Ι.Ε. στη Βουλή, για να δείτε πώς η κακοδιαχείριση εκεί πέρα συνέβαλε σε αυτό το οποίο περιγράψατε στις ομιλίες σας, σαν οικονομική κρίση.
    Υπάρχουν τα κρατικά λαχεία, τα οποία εποπτεύονται κατευθείαν από το Υπουργείο Οικονομικών και

    υπάρχει και το καζίνο, οι οποίες είναι επιχειρήσεις και χερσαίες και εν πλω, οι οποίες διαχειρίζονται μορφές στοιχήματος. Όπως, μάλλον, θα γνωρίζετε, καζίνο υπάρχουν στην Ελλάδα εννέα και υπάρχουν και τα εν πλω καζίνο, ακόμα αυτά που βλέπουμε στα κρουαζιερόπλοια, τα οποία μπορούν να διεξάγουν στοιχήματα, αφότου βγουν εκτός χωρικών υδάτων.
    Κανένας άλλος ιδιώτης δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει στοιχήματα στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι γιατί;

    Γιατί σε μία εποχή που έχει γίνει αποδεκτό ότι ο περιορισμός των μονοπωλίων είναι θετικός για μια κοινωνία, γιατί επιμένουμε σαν πολιτεία και διατηρούμε το μονοπώλιο των στοιχημάτων; Οι λόγοι είναι δύο.
    Ο κύριος λόγος είναι κοινωνικός και όχι οικονομικός, όπως υπαινίσσεται το ερώτημά σας. Στα χέρια ιδιωτών, τα παράνομα στοιχήματα από τα τυχερά παιχνίδια, μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτα. Γίνονται πηγές διαφθοράς, εγκλήματος, κερδοσκοπίας και εκμεταλλεύονται τον εθισμό ορισμένων συμπολιτών μας. Αντί να προστατεύεται ο καταναλωτής σε μία ελεύθερη αγορά στοιχημάτων, μένει έκθετος σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Και δεν χρειάζεται κανείς να πάει μακριά, μία επίσκεψη στο Μοναστηράκι, αν δεί κανείς έναν παπατζή, μπορεί εύκολα να δει πώς ένας ανυποψίαστος πολίτης μπορεί να γίνει βορά στα χέρια των επιτήδειων. Την ίδια ώρα, στα χέρια παράνομων κυκλωμάτων πέφτουν νέοι άνθρωποι, παιδιά, άνθρωποι με οικονομικές δυσκολίες, πολίτες εθισμένοι στον τζόγο.
    Πρωτίστως, λοιπόν, μέλημα της πολιτείας είναι να εμπεδώσει την έννομη τάξη και να προστατεύσει τον καταναλωτή τέτοιων παιχνιδιών, τέτοιων στοιχημάτων. Δευτερευόντως, και βεβαίως αυτό δεν είναι ευκαταφρόνητο, η πολιτεία κερδίζει πολλά χρήματα από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το δικαίωμά της και αυτό είναι αυτό το οποίο αναφέρατε και εσείς στην ερώτησή σας. Έσοδα από μερίσματα, από φόρους το ελληνικό δημόσιο κερδίζει πολλά και σημαντικά ποσά από το στοίχημα, από αυτού του είδους τα παιχνίδια, ποσά τα οποία του επιτρέπουν να κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις και στο χώρο του πολιτισμού, και στο χώρο του αθλητισμού και στης υγείας και στης εκπαίδευσης.
    Ειδικά στην περίπτωση του Ο.Π.Α.Π., ένα αρκετά μεγάλο κονδύλι, έρχεται να στηρίξει την πολιτική της πολιτείας και αυτό το κονδύλι είναι οι χορηγίες κοινωνικής ευθύνής που παρέχει ο Ο.Π.Α.Π. στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Και λέω, αυτό είναι ένα εν δυνάμει εργαλείο, και λέω εν δυνάμει εργαλείο γιατί μέχρι σήμερα όλα αυτά τα ποσά, οι φόροι, οι χορηγίες, οι επιχορηγήσεις, ακόμα και οι διαφημίσεις του Ο.Π.Α.Π., δεν είχαν καμία στρατηγική στόχευση. Υπηρετούσαν μικρά κομματικά, προσωπικά συμφέροντα, ρουσφέτια θα λέγαμε δηλαδή, και αν πάρει κανείς τη λίστα των επιχορηγούμενων, θα δει ότι πολλές φορές αυτά τα κονδύλια πήγαιναν σε λάθος χέρια. Δεν λέω ότι πήγαιναν πάντα στα λάθος χέρια, αυτό το οποίο λέω είναι ότι πήγαιναν χωρίς οποιαδήποτε στρατηγική στόχευση.
    Το ποσοστό, λοιπόν, που ανήκει στο κράτος, το 1/3, δίνει το δικαίωμα στο κράτος να ελέγξει τον Ο.Π.Α.Π., να ελέγξει –τουλάχιστον- κάποιες αποφάσεις του. Μέσα απ’ αυτόν τον έλεγχο την τελευταία δεκαετία, το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει από τον Ο.Π.Α.Π. περίπου 1,8 δισεκατομμύρια σε φόρους, περίπου 1,8 δισεκατομμύρια σε μερίσματα, μισό δισεκατομμύριο σε άλλους φόρους από τις δραστηριότητές του, περίπου 300 εκατομμύρια σε χορηγίες και περίπου 165 εκατομμύρια ευρώ σε δωρεές.
    Η διαφήμιση του Ο.Π.Α.Π. την τελευταία δεκαετία έχει ανέλθει σε περίπου 270 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, η ελληνική κοινωνία, τα τελευταία δέκα χρόνια εισέπραξε από τον Ο.Π.Α.Π. γύρω στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το λέω αυτό, διότι και οι εκτιμήσεις του Ο.Π.Α.Π. και οι δικές μας είναι ότι τα 5 δισεκατομμύρια στα οποία αναφέρεστε, είναι ένα ποσό μάλλον πληθωρισμένο.
    Στην πραγματικότητα υπολογίζει ο Ο.Π.Α.Π. τουλάχιστον, ότι τα ποσά αυτά του παράνομου τζόγου αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι γύρω στα 2 δισεκατομμύρια και ως προς τα ποσά που έχει εισπράξει το ελληνικό δημόσιο την τελευταία δεκαετία -που δεν είχαμε τόσο μεγάλη έξαρση αυτών των φαινομένων- μάλλον προς τα εκεί είναι τα σωστά νούμερα. Αυτό, όμως, βεβαίως είναι πάρα πολύ δύσκολο να το αποτυπώσει κανείς, εφόσον δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσει τι γίνεται μέσα από το διαδίκτυο.
    Αυτό το οποίο έχει κάνει η πολιτεία και ο Ο.Π.Α.Π. μαζί τον τελευταίο καιρό, είναι ότι έχει ελέγξει αρκετά επισταμένα αυτό το οποίο λέμε «παιχνίδια με φυσική παρουσία».

    Το θεσμικό πλαίσιο δηλαδή το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή, δημιουργεί μία διασφάλιση για το ελληνικό δημόσιο, ότι τα «παιχνίδια με φυσική παρουσία» βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ελάχιστο. Και εκεί έχει γίνει μία σοβαρή δουλειά, ώστε να περιοριστούν στο μεγαλύτερο δυνατό σημείο.
    Η Επιτροπή Αντιμετώπισης του Παράνομου και Αντικανονικού Στοιχήματος του Ο.Π.Α.Π. στελεχώνεται σήμερα με ανώτατα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και τις Υπηρεσίες Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών με νομικούς και έχει την υλικοτεχνική υποδομή για να κάνει το έργο που έχει καλεστεί να κάνει. Πρόσφατα μάλιστα απέτρεψε την εγκατάσταση στην Ελλάδα της STANLEYBET, η οποία είχε προσπαθήσει να εδραιωθεί στην Αθήνα και στην Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη.
    Τα τελευταία, όμως, χρόνια έχει εμφανιστεί αυτό το νέο είδος παράνομου στοιχήματος, το οποίο περιγράφεται στην ερώτησή σας και το οποίο δημιουργεί ένα καινούργιο πλαίσιο στο οποίο πρέπει να ανταπεξέλθει και η ελληνική πολιτεία και ο Ο.Π.Α.Π..

    Η επίθεση, λοιπόν, στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο έρχεται από το διαδίκτυο και δεν αφορά μόνο τον Ο.Π.Α.Π., αλλά όλες τις άλλες μορφές στοιχήματος στη χώρα μας. Αν δείτε, ας πούμε, πολλά από τα στοιχήματα που μπορεί να βάλει κανείς μέσα από τον ηλεκτρονικό τζόγο, είναι εφάμιλλα του καζίνο και όχι του Ο.Π.Α.Π..
    Σήμερα, μέσω του διαδικτύου, ένας Έλληνας πολίτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί ένα διαδικτυακό τόπο, να στοιχηματίσει σε κάθε μέρος του κόσμου για οποιαδήποτε δράση, χωρίς να υφίσταται κανένας έλεγχος, χρησιμοποιώντας μόνο την πιστωτική του κάρτα. Και εδώ θέλω να σταθώ λίγο. Δεν είναι τίποτε άλλο ο ηλεκτρονικός τζόγος, αν θέλετε μοιάζει πάρα πολύ μ’ αυτό το οποίο είχαμε να αντιμετωπίσουμε μέχρι σήμερα σε όλες τις άλλες μορφές του παράνομου στοιχήματος. Και λέω μοιάζει, διότι το διαδικτυακό στοίχημα μπορεί να έκανε ηλεκτρονικό το παράνομο στοίχημα, αλλά έκανε και κάτι ακόμη χειρότερο, το έβαλε μέσα στην καθημερινότητα των σπιτιών μας. Δηλαδή, εκεί που κάποτε στο σπίτι μας ερχόταν το παράνομο στοίχημα μια φορά το χρόνο, τώρα έρχεται κάθε πρωί.
    Υπάρχει, λοιπόν, μία σειρά στοιχηματικών γεγονότων σε διάφορα κράτη, σε διάφορα αθλήματα με συγκεκριμένες αποδόσεις για κάθε επιλογή, για κάθε όρεξη. Η επιλογή στοιχηματικών γεγονότων γίνεται από τον παίχτη σε ένα ή περισσότερα στοιχηματικά γεγονότα με χρέωση του λογαριασμού της πιστωτικής του κάρτας. Σε περίπτωση, βεβαίως, που κάνει λάθος, βάλει λάθος στοίχημα, αυτά τα λεφτά τα χάνει. Σε περίπτωση, όμως, που είναι ορθή η επιλογή του και κερδίσει τα λεφτά, η εταιρεία στοιχηματισμού πιστώνει το λογαριασμό της πιστωτικής του κάρτας. Και αυτή μένει πάνω στην κάρτα του, έως ότου εκείνος ζητήσει να το πάρει πίσω, αλλιώς συνεχίζει και το παίζει.
    Και έτσι απλά, χωρίς καμία δυσκολία, ο χρήστης επισυνάπτει μία σχέση με την εταιρεία ηλεκτρονικού στοιχήματος, από την οποία δύσκολα βγαίνει και από την οποία η δυνατότητα της κρατικής εποπτείας και παρέμβασης, είναι εξόχως περιορισμένη. Αυτή η σχέση εξάρτησης –αν θέλετε- του χρήστη με την εταιρεία, προφανώς δημιουργεί τις απώλειες στα έσοδα του δημοσίου, που περιγράψατε.
    Αυτό, όμως, έρχεται με μία σειρά από κινδύνους. Ο πρώτος κίνδυνος είναι ο κίνδυνος που έρχεται από την ευκολία της πρόσβασης. Ο χρήστης δεν χρειάζεται να βγει από το σπίτι του για να στοιχηματίσει. Κάποτε περπατούσε μέχρι το πρακτορείο του Ο.Π.Α.Π. ή πήγαινε σε ένα καζίνο ή στον Ιππόδρομο. Σήμερα, από το σπίτι του μπορεί να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα.
    Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η δυσκολία ταυτοποίησης των στοιχείων του χρήστη για την εταιρεία, δηλαδή ακόμη και οι εταιρείες, οι οποίες θέλουν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία, δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία ενός ανήλικου, εάν αυτός ο ανήλικος χρησιμοποιεί την κάρτα ενός τρίτου.
    Και ο τρίτος κίνδυνος, βέβαια, έρχεται από την κερδοφορία της εταιρείας. Διότι -όπως είπατε και όπως είπαν και κάποιοι από εσάς- τα έξοδα στις λειτουργικές δαπάνες υποδομής, όπως τα πρακτορεία, οι εταιρείες, μπορούν να περάσουν περισσότερα κέρδη στους χρήστες, διότι δεν έχουν ακριβώς αυτά τα έξοδα λειτουργίας. Και αυτό, βεβαίως, αυξάνει τον κίνδυνο εθισμού.
    Ο χειρότερος, όμως, ίσως κίνδυνος αυτής της πρακτικής, είναι ο υπερδανεισμός στον οποίο μπορεί να μπει ο χρήστης, εάν εθιστεί και συνεχίσει να πιστώνει την πιστωτική του κάρτα. Η ευκολία χρέωσης της πιστωτικής κάρτας, σημαίνει γρήγορο και εύκολο δανεισμό, δανεισμό τον οποίο δεν μπορεί να παρακολουθεί αναγκαστικά ο χρήστης. Χωρίς τις κοινωνικές αντιστάσεις που υπήρχαν στο παρελθόν, χωρίς τους οικονομικούς περιορισμούς, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να υπερχρεώσει το νοικοκυριό του.
    Είναι εντυπωσιακό πως αυτό το είδος δανεισμού και τζόγου -ειδικά σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα και για το ελληνικό νοικοκυριό- έχει θέσει νέους κοινωνικούς κινδύνους, κοινωνικά προβλήματα, πολλές φορές προσωπικά δράματα. Και μόνο αυτός ο λόγος είναι επαρκής, για να πάρει την απόφαση η πολιτεία να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τον παράνομο τζόγο και τη διαφήμισή του.
    Επιμένω σε αυτή την κοινωνική παράμετρο του παράνομου στοιχήματος, για να εξηγήσω γιατί δεν είναι μόνο θέμα του Ο.Π.Α.Π., αλλά και της συντεταγμένης πολιτείας να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε και κατά προτίμηση να βάλουμε τέλος σ’ αυτό το φαινόμενο. Είναι θέμα που μας αφορά όλους και κάτι στο οποίο οφείλουμε να συνεργαστούμε. Από τη μεριά μας πάντως, είμαστε απολύτως αποφασισμένοι, να χρησιμοποιήσουμε κάθε νομικό μέσο το οποίο θα σταματήσει τη διάδοση αυτής της πρακτικής.
    Για την απώλεια εσόδων για το κράτος όλοι μίλησαν. Θέλω απλώς να επαναλάβω, ότι δεν είναι μόνο από τους φόρους, τους οποίους περιγράψανε. Είναι και από τα μερίσματα τα οποία ο Ο.Π.Α.Π. πληρώνει στο ελληνικό δημόσιο, είναι και τα χρήματα τα οποία χάνει ο Ο.Π.Α.Π. από τη δυνατότητα του να χορηγήσει εποπτευόμενους φορείς.
    Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, το ελληνικό δημόσιο έχει ξεκινήσει τώρα -έστω και αργά- την αντεπίθεσή του σ’ αυτό το φαινόμενο. Σήμερα, αποτελεί πια προτεραιότητα της Κυβέρνησης, να χτυπήσει τον παράνομο τζόγο και έχει ενισχύσει τη θέση των ειδικών παροχών στοιχήματος και παιχνιδιών, για να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Σε αυτή τη μάχη έχει ενταχθεί επίσης και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και θα συνεργαστούμε με κάθε ευκαιρία που μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
    Σ’ αυτό το πλαίσιο που εξέθεσα, κινήθηκε και η πρόσφατη συνάντηση μου με τον Υπουργό των Οικονομικών. Και ένας από τους λόγους που δεν είναι εδώ σήμερα, είναι διότι βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό, έτσι ώστε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό νομοσχέδιο, το καλύτερο δυνατό πλαίσιο, για να περιορίσουμε αυτά τα φαινόμενα.
    Συγκεκριμένα, επεξεργαζόμαστε μεθόδους και σειρά μέτρων αποτελεσματικής ρύθμισης και εποπτείας του συγκεκριμένου τομέα. Παρακολουθούμε στενά τις προσπάθειες της Γαλλίας –στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Κουκοδήμος- όπως επίσης και του Βελγίου, της Ιταλίας και της Δανίας. Αυτά τα προβλήματα είναι καινούργια προβλήματα, είναι διεθνή προβλήματα και έχουμε κάθε λόγο να παρακολουθήσουμε πολύ στενά αυτό το οποίο κάνουν άλλες χώρες -ειδικά οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- για να δημιουργήσουμε το πλαίσιο, το οποίο θεωρούμε καλύτερο για την Ελλάδα.
    Εδώ να πω ότι συμφωνώ απολύτως ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει γίνει μεγάλη πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, κυρίως διότι ήταν οι πρώτοι οι οποίοι έπρεπε να το αντιμετωπίσουν και πήρε πολύ χρόνο μέχρι να καταλάβουν όλες τις διαστάσεις του προβλήματος, αλλά και επειδή είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί εύκολα να περιοριστεί.
    Δυστυχώς σήμερα, το νομικό πλαίσιο περιορίζει τις δυνατότητές μας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαφήμιση και την προώθηση των παιγνίων μέσω του διαδικτύου, όπου η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής της φραγής σε διαδικτυακούς τόπους, στους οποίους γίνεται διαφήμιση παράνομου στοιχήματος.
    Έτσι, το μεγαλύτερο βάρος για τον περιορισμό της διαφήμισης, πέφτει στον Ο.Π.Α.Π. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έχει επιβάλλει ρητά, τόσο στις χορηγούμενες ενώσεις, όσο και σε αυτοτελώς χορηγούμενα αθλητικά σωματεία, τη συμβατική υποχρέωση να μην επιτρέπουν τη διαφήμιση προβολής στα στάδια εταιρειών, οι οποίες προσφέρουν παράνομο στοίχημα μέσω του διαδικτύου στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την ηγεσία του Ο.Π.Α.Π. για να συνεχισθούν και να εντατικοποιηθούν αυτές οι προσπάθειες.
    Επίσης, ο Ο.Π.Α.Π. διαπραγματεύεται συνεχώς με τα μέσα, τα οποία προβάλλουν διαφήμιση τέτοιων εταιρειών. Δηλαδή, χρησιμοποιεί τη δική του διαφημιστική δύναμη για να διοχετεύσει τη στοιχηματική δραστηριότητα σε νόμιμο καθεστώς και να περιορίσει τη διαφήμιση των άλλων εταιρειών. Και έχει καταφέρει αυτό το πράγμα σε ένα βαθμό.
    Κλείνοντας, θέλω να σας ενημερώσω για τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, στις οποίες αναφερθήκατε. Μέχρι σήμερα, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όχι μόνο δεν προσπάθησε να ελέγξει τη διαφήμιση παράνομου στοιχήματος στους επιχορηγούμενους φορείς, αλλά δεν ήλεγχε καν τους επιχορηγούμενους φορείς. Πολύ συχνά βλέπαμε τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να επιχορηγεί φορείς, οι οποίοι είχαν μέσα σωματεία-σφραγίδες, έπαιρναν «μαύρα» χρήματα, είχαν άλλες πηγές χρηματοδότησης, πολλές φορές παράνομες. Και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν είχε καμία διαδικασία, μέσα από την οποία να ελέγχει τους φορείς, τους οποίους χρηματοδοτούσε.
    Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε, είπαμε ότι αυτό το καθεστώς θα το αλλάξουμε και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά και στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού που βρήκαμε το αντίστοιχο καθεστώς, δηλαδή οι χορηγήσεις γινόντουσαν χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης των φορέων τους οποίους χρηματοδοτούσαμε.
    Σήμερα, για να χρηματοδοτήσουμε κάποιον τέτοιον φορέα, αυτός ο φορέας θα οφείλει να μπαίνει στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων, ένα μητρώο το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο και πολύ σύντομα θα το βάλουμε σε λειτουργία. Αυτό το Μητρώο θα έχει αυστηρά κριτήρια, με τα οποία θα εντάσσεται ένας οργανισμός εκεί. Δηλαδή, ένας οργανισμός θα πρέπει να προσκομίζει μια σειρά από στοιχεία, μεταξύ των οποίων την ασφαλιστική και φορολογική του ενημερότητα, να περιγράφει το ιστορικό των δράσεων που έχει κάνει μέχρι τώρα και πώς αυτές είχαν ανταποδοτικό όφελος στο κοινωνικό σύνολο, να περιγράφει τη δράση για την οποία θέλει να επιχορηγηθεί, να καταθέτει τον προϋπολογισμό και να επιβάλει αναλυτικό απολογισμό – ώστε να ξέρουμε αν χρησιμοποίησε τα χρήματα για τους λόγους για τους οποίους τα πήρε- και βέβαια να μας λέει όλες τις άλλες πηγές χρηματοδότησής του.
    Δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να χρηματοδοτεί φορείς που παίρνουν άλλες παράνομες χρηματοδοτήσεις ή κάνουν παράνομη χρήση των χρημάτων που τους δίνουμε. Αυτό επιβάλλει η στοιχειώδης ευθύνη απέναντι στον Έλληνα πολίτη.
    Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό του Μητρώου των Επιχορηγούμενων Φορέων και στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, σκοπεύουμε να μην επιχορηγείται από το κράτος, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, κανένας φορέας που διαφημίζει με οποιονδήποτε τρόπο εταιρείες ηλεκτρονικού στοιχήματος ή άλλες παράνομες δράσεις. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο έγκλημα, με μια τέτοια δράση, που είναι καινούργια στη χώρα μας, δεν μπορεί να περιοριστεί με το υπάρχον εθνικό πλαίσιο, από τη μία μέρα στην άλλη.
    (Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
    Εάν έχω ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω το εξής: Πολλές από τις ομιλίες σας εξέφρασαν την αίσθηση του κατ’ επείγοντος γι’ αυτό το θέμα και έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το ελληνικό δημόσιο χάνει έσοδα απ’ αυτή τη δράση.
    Νομίζω, όμως, ότι είναι ειρωνικό να συζητούμε για το ποιες θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομικών, όταν ξέρετε πάρα πολύ καλά την κατάσταση την οποία κληρονόμησε και αυτά τα οποία έπρεπε να φέρει στο τραπέζι. Τα νομοσχέδια που έχει φέρει το Υπουργείο Οικονομικών, πιστεύω ότι βάζουν τις σωστές προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία.
    Βεβαίως, η απώλεια αυτών των εσόδων είναι πάρα πολύ σημαντική και θα φέρουμε σύντομα ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα προσπαθήσει να βάλει τάξη σ’ αυτή την κατάσταση. Απλά, δεν θα είναι το συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο, θα είναι ένα καινούργιο νομοσχέδιο που διέπει όλα τα τυχερά παιχνίδια.
    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 10:34 | ΣΑΚΗΣ ΜΑΝΕΤΑΣ

    Καταρχάς χαιρετίζω την εκδηλωθείσα πρόθεση της Κυβέρνησης να νομοθετήσει σχετικώς και να λύσει επί τέλους ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τον κλάδο μας και εκθέτει την Χώρα μας στα Ευρωπαικά δικαστήρια και Συμβούλια. Επί τέλους μετά από 8 χρόνια νομαθετικής απραξίας και ατολμίας έφτασε η ώρα με νόμιμο και κοινά αποδεκτό τρόπο να λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στη χώρα μας , όπως άλλωστε γίνεται σε όλη την Ευρωπαική Ένωση από πολλών ετών.
    Το αναρτηθέν στην ιστοσελίδατ ης Κυβέρνησης κείμενο δεν αποτελεί σχέδιο νόμου αλλά μάλλον κάποια συρραφή σκέψεων οι οποίες αφού γίνει η σχετική επεξεργασία τους μπορεί να συνταχθεί το αναλυτικό νομοσχέδιο.
    Αναφορικά με τα ψυχαγωγικά τεχνικά παιχνίδια τα οποία κυκλοφορούν ελευθερα σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. θεωρώ ότι πρέπει αυτά να λειτουργήσουν ελευθερα, χωρίς περιορισμούς ή οικονομικά βάρη και να τοποθετηθούν στα καταστήματα που επί σειρά ετών λειτουργούσαν δηλαδή στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα πλοία και σε ξενοδοχεία ή σε τόπους καλοκαιρινών διακοπών όπου η λειτουργία τους περιορίζεται σε 3 με 4 το πολύ μήνες. Σε περίπτωση που επιβληθεί ετήσιο τέλος στη λειτουργία τους θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ύψος του πρέπει να είναι ανάλογο με την παικτικότητα και ότι στα παραθεριστικά κέντρα η λειτουργία τους είναι περιορισμένη. Συνέπεια τούτων είναι ασύμφορη έως αδύνατη η πληρωμή του τέλους.
    Αναφορικά με τα παιχνίδια περιορισμένου οφέλους επισημαίνω ότι τα δικαιούτε ο κλάδος μας, ο οποίος έχει την υποδομή, την τεχνογνωσία και την τεχνική κάλυψη για τη νόμιμη και σωστή λειτουργία τους με παράλληλο έλεγχο των εσόδων μέσω φορολογικής μνήμης.
    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι Έλληνες επιχειρηματίες κατασκευάζουν και εξάγουν σε άλλες χώρες παρόμοια παιχνίδια.
    Είναι δίκαιο και εύλογο την εκμετάλευση αυτών των παιχνιδιών να έχει ο κλάδος μας προτεραιότητα ώστε και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και οι Ελλήνες επιχειρηματίες – κατασκευαστές να στηριχθούν και να επιβιώσουν οικονομικά.
    Θεωρώ δίκαιο και επιβεβλημένο κάθε νομοθετική πρωτοβουλία να αποβλέπει κύρια και πρώτιστα στη στη στήριξη της εγχώριας παραγωγής των Ελλήνων βιοπαλαιστών και Ελληνικών επιχειρήσεων.
    Να επισημάνω ότι η χορήγηση αδειών σε ισάριθμους επιχειρηματίες – εταιρείας οι οποίεσ θα μονοπωλούν το αντικείμενο δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αντίθετα θα το διογκώσει και θα οδηγήσει το κλάδο σε μαρασμό, θα αυξηθεί η ανεργία η φοροδιαφηγή και η παρανομοία. Ελπίζω ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας την εκλιση για να δοθεί δίκαιη λύση στο πρόβλημα που βασανίζει έναν ολόκληρο κλάδο.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 10:58 | στέλιος

    Θα πρέπει να υπάρχουν πιο ειδικοί ορισμοί.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 09:17 | ΖΕΙΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

    OXI στην καζινοποιηση της χωρας ΝΑΙ στον ελενχο των παιχνιδιων. Οι πρακτορες δουλευουν πλεον 14-16 ωρες και τιποτα απο αυτα που ειχαν υποσχεθει δεν εκαναν (ανακαινησεις,τηλεορασεις κ.λ.π.). Τα παιχνιδια αυτα τα δικαιουμαστε οι πρακτορες,πρεπει να ειναι στα πρακτορεια μας για να ειναι και ελενχομενα. Δεν μπορουμε να κλεψουμε ενα ευρω απο το κρατος, δουλευουμε πολλες ωρες, εχουμε πολλα εξοδα και ειμαστε χαμενοι………. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ(ΝΕ) ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΣ.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 08:43 | ΘΩΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Όπως φορολογείται κάθε κλάδος, κάθε επάγγελμα και κάθε άνθωπος με διαφορετικά κριτήρια, με τον ίδιο τρόπο, να φορολογηθεί εφόσον όμως, διαχωριστούν τα παιδικά ψυχαγωγικά παιχνίδια από τα υπόλοιπα.
    Δεν μπορεί τα παιχνίδια που συναντάμαι στα λουνα παρκ και διασκεδάζουν μικρά παιδιά να μπουν στο ίδιο καζάνι με τα τυχερά, τη στιγμή που ο τζίρος που κάνει το παιδικό παιχνίδι σε ένα χρόνο, κάνει το τυχερό σε μια ώρα.Τη στιγμή που προσπαθείτε να ανοίξετε τα κλειστά επαγγέλματα, μην κλείνετε κάποια άλλα καταστρέφοντας τον κλάδο των παιδικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών και αφήνοντας άνεργους τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 01:23 | ΜΑΡΙΑ ΒΙΔΙΝΙΩΤΗ

    Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΤΗΣΤΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟ-
    ΝΙΚΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ & ΟΧΙ ΤΟ ΑΝ ΑΥΤΑ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΑΡΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ: ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΖΙΝΟ!,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΕΓΙΝΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΠΗΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ,ΑΛΛΟΥΣ ΣΟΒΑΡΟΥΣ& ΑΛΛΟΥΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΟΛΗ. ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΔΗΛ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΕΝΑ»ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ» ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
    ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ & ΔΗΜΟ-
    ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΟΝ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ(Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Σ΄ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΓΝΙ-
    ΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ)ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ, ΟΙ ΕΛΛΗ-
    ΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ,ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ, ΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ & ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ
    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ
    ΤΟΥΣ, ΑΛΛΟΙ ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ,ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΝΙΓΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΧΡΕΗ& ΑΛΛΟΙ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΞΕΚΑΘΑΡΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ.ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΦΥΛΑΤΕΙ ΜΕΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ, ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ & ΔΙΑΚΙ-
    ΝΗΤΕΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ, ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 23:00 | xara

    Η πρώτη δουλειά που πρέπει να κάνετε εσείς οι νομοθέτες είναι να ξεχωρίσετε τα παιχνίδια σε παιδικά και τυχερα .

    1) Τα παιδικά παιχνιδια ,είναι …….

    ΚΟΥΝΙΣΤΑ : ΟΛΟΙ ΈΧΟΥΜΕ ΑΝΕΒΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ .Μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με αυτά ,είναι το τρενακι που κανει γυρω γυρω ,είναι το αλογάκι που παει πανω κάτω ,είναι το αυτοκινητάκι που κάνει δεξια και αριστερά .Αυτα τοποθετούνται σε περιπτερα ,ψιλικα,παιδότοπους και παραθαλάσιους χώρους ..

    2) ΧΟΚΕΙ : ένα επιτραπέζιο παιχνιδι που παιζετε με δυο παιχτες και προσπαθουν να ρίξουν την μπάλα ο ένας στο τερμα του άλλου.

    Αυτό το παιχνιδι δουλευει στις παραθαλάσιες περιοχές ,δυο με τρεις μήνες το καλοκαίρι

    Επισης παιδικά παιχνιδια είναι ,η μπασκετα,ποδοσφαιρακι,φλιπερ ,μπιλιάρδο ,ραλι,παιχνιδια μυικης δύναμης και άλλα

    Ποσα νομίζετε ότι βγάζουν αυτά το μήνα και θέλετε να βάλετε παραπάνω φορολογία,? ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΒΓΆΖΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΕΛΕΓΞΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΈΒΑΛΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ Η ΕΦΑΠΑΞ.

    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και ο ΘΕΟΣ αυτην τη φορά να μας λυπηθεί .

    xara

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 23:25 | Aγαπητός Βλάχος

    Κύριοι,
    Διαβάζω με λύπη αυτα που γράφονται για τούς Η/Υ τυχερών παιχνιδιών απο τους κατασκευαστές και ιδιοκτήτες αυτου του ειδους,
    Τόσα χρόνια κλέβουν τον καοσμάκι που παίζει τα χρήματα του μην κερδίζοντας ποτέ.. Μας κοροίδευουν ολους και ποιό πολλύ τους εαυτούς τους λέγοντας οτι επιστρέφουν το 92% των χρημάτων που παιζονται στούς Η/Υ..
    Σας πληροφορούμαι κ.κ κατασκευαστές και καστηματάρχες οτι δεν επιστρέφετε ουτε το 50% στου παίκτες που πα’ιζουν.
    Το οτι κλέβετε καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες euro απο την εφορεία μην δηλώνοντας τα πραγματικά εσοδα σας …. δεν μιλάτε καθόλου……..
    Να κλαίγεστε σήμερα που μπαίνουν σε μία τάξη ολα τα θέματα ειναι κωμικοτραγικό…
    Ισως ηρθε η ημέρα που πρέπει να πληρώσετε ολα αυτα που κλέβατε τοσα χρόνια……….

    Με εκτίμηση σε ολους του ενδιαφερόμενους…

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 22:04 | ΤΑΣΟΣ

    Τοσα χρόνια θα μπορουσατε να φτιαξετε έναν νόμο όπως σε ολες τις χώρες της Ευρώπης ,όπως την ΙΤΑΛΙΑ ,ΓΕΡΜΑΝΙΑ.ΑΓΓΛΙΑ κ.α και έτσι δεν θα αφήνατε τοσο κοσμο χωρις δουλειες,ανθρωποι καταστραφηκαν οικονομικά από την απαγόρευση που κάνατε .Επρεπε να απαγορεύσετε μόνο τα τυχερά και όχι ότι έμπαινε στην πρίζα .Επειδή όταν έγινε η απαγόρευση καποιοι από εμάς καταστραφήκαμε οικονομικά και ύστερα από μεγάλη προσπάθεια σταθήκαμε στα πόδια μας ,με παιδίκα παιχνίδια ,όπως κουνιστά ,μπασκέτες ,χόκει,γερανάκια,μπαλάκια κλπ και δουλεύοντας τωρα όλη την ημέρα ,προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στην οικονομική κρίση .Δυστυχώς μερικοί από εμας δεν τα καταφέρνουμε και κάνουμε και δεύτερη δουλειά,γιατί κάποιοι δεν έχουμε λεφτά ούτε για φαγητό έτσι δεν δίνουν χρήματα για την διασκέδαση των παιδιών τους και την δική τους. Αυτό μπορείτε να διαπιστώσετε βλέποντας πόσοι παιδότοποι έκλεισαν φέτος .
    Το καλυτέρο για εμας είναι τα παιδικά ψυχαγωγικά παιχνίδια να μην φορολογηθούν επιπλέον ,να μπορούν να τοποθετούνται σε όλους τους χώρους .
    Ευχαριστώ πολύ
    Με εκτίμηση
    ΤΑΣΟΣ ΤΥΡΟΓΑΛΑΣ

  • Κάποια στιγμή, τα μηχανικά παιχνίδια των Λούνα Παρκ, έδωσαν τη θέση τους στα ηλεκτρονικά παιχνίδια των arcades. Γνωστά στη χώρα μας ως «αίθουσες ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας», «ηλεκτρονικά», ακόμα και «ουφάδικα», τα εντυπωσιακά και απίστευτα εθιστικά αυτά μηχανάκια άρχισαν να ασκούν τεράστια γοητεία στα ευμετάβλητα νεανικά και μη μυαλά. Τα τσιπάκια των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορούσαν να «γεννήσουν» υπέροχες εικόνες που άλλαζαν συνεχώς. Κάθε μας πράξη μέσα στον ψηφιακό τους κόσμο μπορούσε να τον διαταράξει σε πρωτοφανή βαθμό. Όταν το σκαφάκι μας πυροβολούσε έναν εξωγήινο, τον «σκότωνε» πραγματικά, δεν ήταν μια ψευδαίσθηση νίκης, ήταν πραγματική νίκη. Όταν αργότερα βλέπαμε από ψηλά έναν ολόκληρο ποδοσφαιρικό αγώνα στο «World Cup Soccer», δεν το πιστεύαμε. Όταν παίξαμε για πρώτη φορά διπλό στο «Double Dragon», πιστέψαμε ότι δεν γίνεται καλύτερα. Το «Tetris» μας έκανε να διαπιστώσουμε ότι τα μαθηματικά δεν είναι απλά ένα μάθημα, είναι μέρος της Φύσης. Το cabinet του «Outrun» είναι μια πραγματική Ferrari. Λούνα Παρκ; Ποιά Λούνα Παρκ; Εδώ μιλάμε για χόμπι…
    Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι παντού. Όχι μόνο είναι παντού, αλλά απευθύνονται και στους πάντες.
    Γι΄αυτό σύμφωνα με την διεθνή πρακτική, το Τεχνικό-Ψυχαγωγικό παιχνίδι που ο σκοπός της χρήσης του δεν έχει σχέση με την προσδοκία οποιουδήποτε κέρδους δεν πρέπει να υπάρχει κανένας περιορισμός και καμία υποχρέωση ως προς την λειτουργία τους. Ελεύθερα ΠΑΝΤΟΥ.

    Για τις κατηγορίες σχετικά με τα παιγνιομηχανήματα – περιορισμένου οφέλους και VLT’s – φαίνεται καθαρά η πρόθεση της πολιτείας στην άντληση εσόδων και παρατηρώ μια επιμονή σε ένα μονοπώλιο για το οποίο η χώρα μας έχει λάβει «Αιτιολογημένη Γνώμη Παράβαση αριθ. 2007/4094». Προδιαγραφές που ήδη ισχύουν σε άλλες χώρες για τα συγκεκριμένα παιγνιομηχανήματα δεν αναφέρονται καθόλου. Κάποτε, βέβαια, το Κράτος μπορούσε να γίνεται πιστευτό λέγοντας ότι έτσι προσπαθούσε να προστατεύσει τον κόσμο από τα τυχερά παιχνίδια. O κρατικός τζόγος ήταν αθώος, όλο κι όλο υπήρχαν το Εθνικό και το Λαϊκό Λαχείο. Σήμερα, όμως, από ποιον τζόγο προσπαθεί να προστατεύσει την κοινωνία το Κράτος; Το Κράτος δεν έστησε τον OΠΑΠ ο οποίος σερβίρει κάθε νοητή και αδιανόητη μορφή ελπίδας για εύκολο πλουτισμό, από το «Τζόκερ» και το «Λόττο» μέχρι το «Στοίχημα» και το «Over – Under»; Το Κράτος δεν έδωσε τις άδειες για τα Καζίνα που γέμισαν την Ελλάδα και στα οποία χάνονται κάθε βράδυ περιουσίες; Ποια διαφορά έχουν τα «τυχερά παιχνίδια» στο παράνομο μαγαζί της γειτονιάς από το μπλακ τζακ ή το πόκερ στο καθ΄όλα νόμιμο και διαφημιζόμενο από την τηλεόραση Καζίνο; Μία και μοναδική. Ότι το παράνομο μαγαζί δεν αποδίδει ούτε ένα Ευρώ στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ το Καζίνο αποδίδει. Αν μιλάμε με όρους οικονομικούς, μάλιστα! Η διαφορά είναι συντριπτική. Αν, όμως, μιλάμε με όρους ηθικούς, η διαφορά είναι ανύπαρκτη και η συζήτηση υποκριτική. Τα πράγματα, λοιπόν, πρέπει να μπουν σε ειλικρινή βάση. Πιστεύω ότι ένας ενήλικος άνθρωπος που μπορεί με την ψήφο του να διαμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα έχει ανάγκη προστασίας για να μην παίξει το μισθό, τη σύνταξη ή την κληρονομιά του πατέρα του στα «τυχερά παιχνίδια»; Αν το πιστεύουμε, πρέπει ν’ αξιώσουμε από την Πολιτεία να δώσει τέλος σε κάθε μορφή τζόγου. Όσο κινδυνεύει κάποιος να μπλέξει στα «τυχερά παιχνίδια», άλλο τόσο κινδυνεύει να μπλέξει στη ρουλέτα του Καζίνου ή στο «Κίνο» του OΠΑΠ, όπου επίσης μπορεί να χάσει οικονομίες χρόνων μέσα σε λίγες ώρες. Αν, όμως, πιστεύουμε ότι δεν έχει νόημα να κυνηγάς τον καθένα από πίσω για να μη φάει το κεφάλι του, ας κάνουμε ότι γίνεται σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Η νομοθέτηση μιας νέας κατηγορίας παιχνιδιών για τη χώρα μας όπως τα «παιχνίδια AWP» μπορούν να γίνουν αποδεκτά στη κοινωνία μας και δεν μπορούμε να τα κατατάξουμε στα τυχερά παιχνίδια λόγω της απόδοσης μικρού οικονομικού οφέλους στου παίκτες. Αυτό πιστεύω πως επιθυμεί και η πολιτεία να πράξει από το να επιβαρύνει με ακόμη περισσότερα τυχερά παιχνίδια τον ΟΠΑΠ και τα Καζίνο. Τα «παιχνίδια AWP» μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ανάχωμα στους ήδη εθισμένους παίκτες του τζόγου. Μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα με φορολογικό μηχανισμό διασφαλίζοντας έτσι τα έσοδα του Δημοσίου. Λάβετε υπ’όψη σας ότι μία νομοθεσία πλήρως εναρμονισμένη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις συνθήκες θα δημιουργήσει και ανάπτυξη επιχειρήσεων και μείωση της ανεργίας αλλά και εξαγωγικές δραστηριότητες.
    Με εκτίμηση
    Καζανάς Δημήτριος
    Ηλεκτρονικός

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 19:43 | Νίκος Πατρικάκος ( ΧΑΙΔΑΡΙ )

    Άξιο προσοχής είναι η κατασκευή-παραγωγή και προώθηση μηχανημάτων στην αγορά,βασισμένη στις δυνατότητες του ελληνικού κράτους.Ανατρέχοντας στην Ελλάδα στις αρχές αυτής της δεκαετίας που διανύουμε,συναντάμε πληθώρα αναγνωρισμένων εταιρειών που ειδικεύονται στην κατασκευή μηχανημάτων με στόχο ακόμη και την εξαγωγή τους.Οι συγκεκριμένοι χώροι εργασίας απασχολούσαν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού,αν λάβουμε υπόψη μας το πλήθος ικανοτήτων και εργασιών που χρειάζεται η κατασκευή ηλεκτρονικών μηχανημάτων.Συνεπώς,εργαζόταν μια εκτενέστερη κλίμακα εργατών όπως ξυλουργοί,σιδεράδες,προγραμματιστές,γραφίστες,ηλεκτρολόγοι,μπογιατζήδες,ηλεκτρονικοί κ.τ.λ.Ωστόσο,οι εταιρείες αυτές θεωρήθηκαν παράνομες και έκλεισαν το 2002 σύμφωνα με το νόμο 3037,ο οποίος μάλιστα τώρα είναι ανενεργός.Ποιό είναι λοιπόν το συμπέρασμα από τα παραπάνω?Οτι έχουν πια το δικαίωμα να τεθούν σε λειτουργία η οποία σίγουρα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.Έχουμε τη δυνατότητα να στηριχθούμε στην ελληνική αγορά,να διοχετεύουμε δικά μας μηχανήματα σε όλη την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως,αντί να διώχνουμε συνάλλαγμα και να χαραμίζουμε τις γνώσεις των Ελλήνων ειδικευόμενων σε αυτόν τον τομέα.Κάποια χρονική στιγμή,ήμασταν περιζήτητοι στην αγορά παιχνιδιών και μας προτιμούσαν μεγάλες διεθνείς εταιρείες.Κτίρια υπάρχουν,υποδομές επίσης όπως και τεχνογνωσία.ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΜΕ ΜΙΑ ΝΟΜΙΜΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ,ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΙΜΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 18:20 | Δραγατης Ιωαννης

    Σε ολο τον πλανητη υπαρχει ενα επαγγελμα που για σκοτεινους και ιδιαιτερους λογους δεν υφισταται στην Ελλαδα.Το επαγγελμα των μηχανηματων με κερμα.Οι κυβερνησεις θετουν λοιπον ορους προυποθεσεις και ποινες και επιτρεπουν στις επιχειρησεις να λειτουργουν, να παραγουν, να πληρωνουν τις υποχρεωσεις τους και να εξελισονται στην ελευθερη αγορα που ζουμε.
    Υπαρχουν λοιπον τρεις κατηγοριες μηχανηματων σε ολο τον κοσμο.
    α)Μηχανηματα ψυχαγωγιας,(amusement machines).Ειναι τα μηχανηματα με κερμα καθαρα για ψυχαγωγικο σκοπο που ο υγιειης και θεμιτος ανταγωνισμος οδηγησε στο να δημιουργηθουν τα δημοφιλη παιχνιδια γνωσεων και δεξιοτεχνιας, οι εξομοιοτες αεροπλανων, αυτοκινητων,ελικοπτερων κ.α. ακομη και εξομοιοτες για εκπαιδευση των σωματων ασφαλειας (αστυνομιας,ειδικων δυναμεων κλπ.).Απο χρονια οι πιλοτοι(αεροπλανων,αυτοκινητων,ελικοπτερων,υποβρυχιων)εκπαιδευονται υποχρεωτικα σε τετοια μηχανηματα,αλλα εμεις οι Ελληνες ειμασταν παντα αποντες σ αυτη την τεχνολογικη κουρσα λογω των αδικων νομικων καθεστοτων με κορυφαιο το νομο 3037/2002.Υπαρχουν αρκετοι Ελληνες μηχανικοι,ηλεκτρονικοι κ.α. ,οι οποιοι αφου ταλαιπορηθηκαν για χρονια στην Ελλαδα στο τελος μεταναστευσαν στο εξωτερικο και μεγαλουργησαν προς οφελος ξενων εταιρειων.Τα ψυχαγωγικα μηχανηματα λοιπον ειναι ενας υγιειης κλαδος που προσφερει σε ολα τα κρατη του κοσμου θεσεις εργασιας,φορο προστιθεμενης αξιας,ασφαλιστικες εισφορες,δημοτικα τελη κλπ. εκτος της Ελλαδας διοτι δεν υφισταται οπως προανεφερα.
    β)Τυχερα μηχανηματα,(slot machines).Ειναι τα μηχανηματα με κερμα που βρισκονται σε λιγους χωρους με αδεια (casino,club κ.α.), μπορει καθε ενηλικας (ανω των 21 ετων)να μπει εφοσον το επιθυμει και να πονταρει χωρις περιορισμους με σκοπο να κερδισει χωρις περιορισμους.Αυτα τα μηχνηματα λογω του εθισμου που διακατεχει τους παικτες προκειμενου να κυκλοφορουν στις νομιμες αγορες πρεπει να διαθετουν κλειδωμενο αυτοριθμιζομενο προγραμμα και να επιστρεφουν το ελαχιστο απο 85% ως και 95% στον παικτη κατ εντολη των κυβερνησεων.
    γ)Μηχανηματα περιορισμενου κερδους(amusement machines with prices). Τα μηχανηματα αυτα βρισκονται ελεγχομενα με αδειες στην αγορα(χωρους ψυχαγωγιας,ξενοδοχεια κ.α.) οπου οι παικτες μπορουν να παιξουν με λιγα χρηματα και να κερδισουν λιγα χρηματα. Τα προγραμματα παλι ειναι κλειδωμενα αυτοριθμιζομενα και επιστρεφουν 85% με 95% στους παικτες.Ο λογος δε της δημιουργιας αυτης της κατηγοριας μηχανηματων ειναι απο την κοινωνικη ευαισθησια των κυβερνησεων και αλλων φορεων, προκειμενου να αναχαιτησουν την εθιστικη επιθυμια των παικτων να παιξουν απεριοριστα ποσα στους χωρους τυχερων μηχανηματων.
    Ολα δε τα παραπανω ισχυουν στα περισσοτερα κρατη του κοσμου οπου επικρατει ο υγιειης και θεμιτος ανταγωνισμος προς οφελος των καταναλωτων(παικτων) αποκλειοντας τα μονοπωλεια.
    Μετα τιμης.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 17:45 | Καζίνο Λουτρακίου, Πάρνηθας, Θεσσαλονίκης, Ρίο, Ρόδου, Πόρτο Καρράς, Ξάνθης, Σύρου και Κέρκυρας

    Γενικές εισαγωγικές παρατηρήσεις:

    (1) Το δοθέν προς δημόσια διαβούλευση πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας για την «ρύθμιση της αγοράς παιγνίων», παρά τον εμφατικό τίτλο του και το φιλόδοξο στόχο του και παρά το γεγονός ότι το οικείο νομοσχέδιο βρίσκεται, προφανώς, σε φάση της εκπόνησής του από το Υπουργείο Οικονομικών, είναι πασιφανές ότι όχι μόνον δεν κινείται προς την κατεύθυνση μιας ενιαίας (συνολικής) ρύθμισης της αγοράς των παιχνιδιών στην ελληνική επικράτεια (και ειδικά ρύθμισης για την, απολύτως και αντικειμενικώς αναγκαία, ενιαία – κεντρική – εποπτεία και έλεγχο της οργάνωσης, λειτουργίας και διεξαγωγής των παιχνιδιών), αλλά, αντίθετα, έρχεται με την σειρά του να προστεθεί στις ήδη κατακερματισμένες ως προς το πεδίο και τα κατά περίπτωση υποκείμενα εφαρμογής τους, αποσπασματικού χαρακτήρα, νομοτεχνικά πρόχειρες και ελλιπείς, αμφιλεγόμενης συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο και διάσπαρτες στην ελληνική έννομη τάξη νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, που αφορούν την οργάνωση, λειτουργία, διεξαγωγή και διαχείριση των παιχνιδιών στην ελληνική επικράτεια και της ρύθμισης, εποπτείας και ελέγχου τους από την πολιτεία.

    (2) Τα ρυθμιζόμενα από τον ν. 3037/2002 τεχνικά ψυχαγωγικά παιχνίδια (ήτοι, παιχνίδια για τα οποία δεν επιτρέπεται να συνομολογηθεί στοίχημα μεταξύ οποιωνδήποτε προσώπων ή να αποδοθεί οποιασδήποτε μορφής οικονομικό όφελος στον παίκτη) δεν υπάγονται σε κοινό ισχύον νομικό πλαίσιο με τα τυχερά παιχνίδια, τα οποία σήμερα διεξάγονται στην ελληνική επικράτεια από την ΟΠΑΠ Α.Ε. (ν. 2433/1996, π.δ. 250/1997, ν. 2843/2000 και οι επιμέρους υπουργικές αποφάσεις περί κανονισμού διεξαγωγής ενός εκάστου των τυχερών παιχνιδιών), την ΟΔΙΕ Α.Ε., κοινώς το ιπποδρομιακό στοίχημα (π.δ. 56/1999, π.δ. 241/2003 και ν. 3429/2005), τα κρατικά λαχεία (α.ν. 339/1936 και π.δ. 284/1988), τα επίγεια καζίνο (ν. 2206/1994 και οι κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες υπουργικές αποφάσεις) και το στιγμιαίο κρατικό λαχείο, κοινώς το ΞΥΣΤΟ (π.δ. 245/1992, όπως τροποποιήθηκε από το π.δ. 344/1992).

    (3) Η προ ετών καταδίκη της Ελληνικής Δημοκρατίας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) αφορά, αποκλειστικά και μόνο, την δια της σχετικής εθνικής νομοθεσίας επιβολή καθολικής απαγόρευσης διεξαγωγής για τα τεχνικά ψυχαγωγικά παιχνίδια. Ο επίμαχος νόμος (ν. 3037/2002) δεν αφορά και δεν ρυθμίζει τα τυχερά παιχνίδια, ούτε βέβαια επιβάλλει καθολική απαγόρευση διεξαγωγής για αυτά.

    (4) Η Ελληνική Δημοκρατία ουδέποτε παραπέμθηκε στο ΔΕΚ για το ισχύον εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τα τυχερά παιχνίδια, το ΔΕΚ ουδέποτε έκρινε υπέρ ή κατά της συμβατότητας της εθνικής νομοθεσίας για τα τυχερά παιχνίδια με το κοινοτικό δίκαιο και, τέλος, ουδέν πρόστιμο καταβλήθηκε ή καταβάλλεται από την Ελληνική Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικό με την διεξαγωγή των τυχερών παιχνιδιών στην ελληνική επικράτεια.

    (5) Η Ελληνική Δημοκρατία παραπέμφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΕΚ κατηγορούμενη για παράβαση των τότε άρθρων 28 ΕΚ και 30 ΕΚ (ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων), 43 ΕΚ (ελευθερία εγκατάστασης) και 49 ΕΚ (ελεύθερη παροχή υπηρεσιών), λόγω συγκεκριμένης εθνικής κανονιστικής ρύθμισης (ήτοι, του επίμαχου ν. 3037/2002) εφαρμοζόμενης ρητά στα ηλεκτρικά, ηλεκτρομηχανικά και ηλεκτρονικά ψυχαγωγικά παιχνίδια. Με την από 26/10/2006 απόφασή του στην υπ’ αριθμόν C-65/05 υπόθεση, το ΔΕΚ έκρινε ότι η Ελληνική Δημοκρατία, εισάγοντας (με τα άρθρα 2, παράγραφος 1, και 3 του ν. 3037/2002) την απαγόρευση (επ’ απειλή ποινικών ή διοικητικών κυρώσεων, προβλεπομένων στα άρθρα 4 και 5 του ίδιου νόμου) της εγκατάστασης και λειτουργίας όλων των ηλεκτρικών, ηλεκτρομηχανικών και ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων όλων των παιχνιδιών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, εκτός των επίγειων καζίνων, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα τότε άρθρα 28 ΕΚ, 43 ΕΚ και 49 ΕΚ, καθώς επίσης και από το άρθρο 8 της Οδηγίας 98/34/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Ιουνίου 1998, για την καθιέρωση μιας διαδικασίας πληροφόρησης στον τομέα των τεχνικών προτύπων και κανονισμών, όπως αυτή τροποποιήθηκε από την Οδηγία 98/48/ΕΚ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ης Ιουλίου 1998.

    (6) Είναι απολύτως ανακριβές ότι δεν υπάρχει εθνική νομοθετική ρύθμιση του διαδικτυακού στοιχηματισμού. Αντίθετα, το διαδικτυακό στοίχημα και η εν γένει οργάνωση, διεξαγωγή, λειτουργία και διαχείριση τυχερών παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου (internet gambling and betting) απαγορεύονται πλήρως (erga omnes) εντός της ελληνικής επικράτειας, απαγόρευση η οποία ουδέποτε εκρίθη, από τα εθνικά Δικαστήρια ή από το ΔΕΚ, ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο. Συγκεκριμένα, η διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου δεν επιτρέπεται [ως προς το αθλητικό στοίχημα, βλέπε άρθρο 1, παράγραφος 3, εδάφιο γ’ της Κ.Υ.Α. 37336/2008 (Κανονισμός Οργάνωσης, Λειτουργίας και Διεξαγωγής των παιχνιδιών στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης της ΟΠΑΠ Α.Ε.), σε συνδυασμό με το άρθρο 2, παράγραφος 2 του ν. 2433/1996]. Η απαγόρευση αυτή συνάγεται, επίσης, από το άρθρο 17 του ν. 3229/2004 [«τα τυχερά παιχνίδια, ο έλεγχος των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα της Επιτροπής, είναι: (…) το Λόττο, το Πρώτο, το ΠΡΟΠΟ, το Τζόκερ, όπως επίσης ο έλεγχος της μη διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου (…)»].

    (7) Το de facto ανεξέλεγκτο άνοιγμα της διαδικτυακής (αλλά και της επίγειας) αγοράς τυχερών παιχνιδιών εντός της ελληνικής επικράτειας, όπως και οι δυσμενέστατες κοινωνικές και οικονομικές (για την ελληνική πολιτεία, τους νομίμους παρόχους και τους καταναλωτές) επιπτώσεις του, δεν αποτελούν συνέπειες της δια της εθνικής νομοθεσίας επιβολής καθολικής απαγόρευσης διεξαγωγής για τα τεχνικά ψυχαγωγικά παιχνίδια, ούτε βέβαια οφείλονται σε έλλειψη εθνικής νομοθετικής ρύθμισης για τον διαδικτυακό στοιχηματισμό, κατά τα διαλαμβανόμενα στις (προδήλως ανακριβείς και εσφαλμένες) παραδοχές των συντακτών του δοθέντος προς δημόσια διαβούλευση πλαισίου νομοθετικής πρωτοβουλίας. Μάλιστα, αν η κυβέρνηση όντως επιθυμούσε να απαλλαγεί, και μάλιστα άμεσα και οριστικά, από την υποχρέωση καταβολής του επιβληθέντος από το ΔΕΚ βαρύτατου προστίμου, θα μπορούσε κάλλιστα (στο πλαίσιο και του αναγκαίου εννοιολογικού, ουσιαστικού και νομικού διαχωρισμού – διάκρισης – των τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών από τα τυχερά παιχνίδια) να ρυθμίσει νομοθετικά την αγορά των τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών, συμμορφούμενη πάραυτα με την καταδικαστική απόφαση του ΔΕΚ, καθώς επίσης και με την εμπεριστατωμένη γνώμη και τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (στο πλαίσιο του ελέγχου συμμόρφωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας με την καταδικαστική απόφαση του ΔΕΚ), πλην όμως και για εξαιρετικά μακρύ χρονικό διάστημα οι εκάστοτε κυβερνήσεις ουδέν θετικό έπραξαν προς την κατεύθυνση αυτή. Κατά τούτο, η υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την καταβολή του επιβληθέντος από το ΔΕΚ προστίμου, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το ελλιπέστατο και ασαφές προτεινόμενο πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας.

    (8) Το πρόβλημα εντοπίζεται, διαχρονικά, στην αυταπόδεικτη έλλειψη βούλησης ή/και ικανότητας και στην παταγώδη αποτυχία των εκάστοτε κυβερνήσεων να ρυθμίσουν, να εποπτεύσουν και να ελέγξουν την ελληνική αγορά παιχνιδιών με ενιαίο, συνεπή και συστηματικό τρόπο, να διαφυλάξουν τα έννομα συμφέροντα της ελληνικής πολιτείας και των νομίμων παρόχων, να προστατεύσουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να επιβάλλουν, μέσω θεσμοθετημένων μηχανισμών πρόληψης και καταστολής, την νομιμότητα, όπως τουλάχιστον γίνεται σε όλα τα ευνομούμενα κράτη. Εκ των βασικών λόγων της ανωτέρω αποτυχίας είναι, αφενός, η επί 6 και πλέον συναπτά έτη αδικαιολόγητη μη στελέχωση και ενεργοποίηση της συσταθείσας με τον ν. 3229/2004 Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών του Υπουργείου Οικονομικών (αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός ότι, επί 6 και πλέον έτη, η ελληνική πολιτεία διαθέτει επιτροπή υφιστάμενη μόνο στα χαρτιά) και, αφετέρου, η πλήρης απουσία επίσημης κρατικής πολιτικής και κεντρικού σχεδιασμού για την ποινική και διοικητική δίωξη και για την συστηματική επιβολή των διεξοδικά προβλεπόμενων εκ της κείμενης νομοθεσίας ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε όσους διοργανώνουν, συμμετέχουν σε ή διαφημίζουν τυχερά παιχνίδια διεξαγόμενα ανά την ελληνική επικράτεια κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

    (9) Είναι, επιεικώς, ατυχής και προσχηματική η επίκληση από τον νομοθέτη της πρακτικής των εθνικών Δικαστηρίων και η έμμεση επίρριψη σε αυτά ευθυνών για το πρόβλημα του παράνομου τζόγου. Οι αναφερόμενες πράξεις κατάσχεσης και σφραγίσματος, που ακυρώθηκαν από τα εθνικά Δικαστήρια, στην πλειονότητά τους, δεν αφορούσαν τυχερά παιγνιομηχανήματα. Αφορούσαν τεχνικά ψυχαγωγικά παιγνιομηχανήματα και είχαν διενεργηθεί βάσει του ν. 3037/2002. Ορθώς, λοιπόν, ακυρώθηκαν από τα εθνικά Δικαστήρια. Όσες δε πράξεις αφορούσαν τυχερά παιγνιομηχανήματα δεν ακυρώθηκαν κατ’ εφαρμογή της καταδικαστικής απόφασης του ΔΕΚ. Ακυρώθηκαν, διότι ήταν πλημμελείς τυπικώς, και όχι ουσιαστικώς. Όσες πράξεις αφορούσαν τυχερά παιγνιομηχανήματα και ήταν τυπικώς νόμιμες δεν ακυρώθηκαν από τα εθνικά Δικαστήρια. Άλλωστε, αμφότερα τα ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, ακολουθώντας τη σχετική νομολογία του ΔΕΚ, έχουν καταστήσει σαφές (βλ. Άρειος Πάγος 519/2009 και Συμβούλιο της Επικρατείας 2144/2009):

    (i) ότι οι απαγορεύσεις και περιορισμοί του ελληνικού δικαίου σε σχέση με τα τυχερά παιχνίδια ουδέν ζήτημα αντισυνταγματικότητας ή ασυμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο εγείρουν, και

    (ii) ότι μόνον η δια του ν. 3037/2002 πλήρης απαγόρευση των τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών είναι αντισυνταγματική και ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο.

    (10) Είναι αυτή ακριβώς η διαχρονική έλλειψη βούλησης ή/και αδυναμία των εκάστοτε κυβερνήσεων να υλοποιήσουν τις κείμενες νομοθετικές προβλέψεις και να ενεργοποιήσουν με συνεπή και συστηματικό τρόπο, παρέχοντας την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή και επιλέγοντας το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό, τους μηχανισμούς ρύθμισης, εποπτείας και ελέγχου της διεξαγωγής των πάσης φύσεως παιχνιδιών, που έχει οδηγήσει στην πλήρη αποτυχία της εθνικής περιοριστικής πολιτικής στα τυχερά παιχνίδια, η οποία αποσκοπούσε (σύμφωνα τουλάχιστον με την πάγια τοποθέτηση της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώπιον των εθνικών Δικαστηρίων, αλλά και ενώπιον των οργάνων και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), στην προάσπιση των υπέρτερων σκοπών της προστασίας της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας, καθώς επίσης και της διαφύλαξης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολιτών και της αποτροπής του εθισμού των καταναλωτών (και δη των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων) στα τυχερά παιχνίδια, με αποτέλεσμα την ανεμπόδιστη εμφάνιση και την ραγδαία εξάπλωση στην χώρα μας του παράνομου επίγειου και διαδικτυακού στοιχηματισμού και της παράνομης διεξαγωγής, υπό την προκλητική σε αρκετές περιπτώσεις ανοχή της πολιτείας, παντός είδους τυχερών παιχνιδιών σε εκατοντάδες παράνομες λέσχες και σε στερούμενα αδείας καταστήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

    (11) Η αδυναμία της συντεταγμένης πολιτείας να ασκήσει (έστω και στοιχειώδη) ρύθμιση, εποπτεία και έλεγχο υπηρεσιών παρεχόμενων, σύμφωνα τουλάχιστον με την κείμενη νομοθεσία, είτε υπό καθεστώς μονοπωλίου (τυχερά παιχνίδια διεξαγόμενα στα δίκτυα των πρακτορείων της ΟΠΑΠ και του ΟΔΙΕ), είτε από περιορισμένο αριθμό νομίμων παρόχων (τυχερά παιχνίδια διεξαγόμενα στα επίγεια καζίνο) και σε ελεγχόμενο, θεωρητικώς τουλάχιστον, κύκλωμα, καθώς επίσης και η προκλητική ανοχή που η συντεταγμένη πολιτεία επιδεικνύει διαχρονικά στον παράνομο επίγειο (φυσικό) και διαδικτυακώς διεξαγόμενο στοιχηματισμό, δεν είναι δυνατόν να αποτελούν την αιτιολογική βάση για την τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου προς την κατεύθυνση του ανοίγματος (απελευθέρωσης) της αγοράς των παιχνιδιών (και, ειδικά, της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών) και την επέκταση σε νέα μέσα και τρόπους διεξαγωγής τους.

    (12) Στην πραγματικότητα, οι επικαλούμενοι από το Υπουργείο Οικονομικών λόγοι ανάληψης της δοθείσας προς δημόσια διαβούλευση νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι προδήλως ανακριβείς και προσχηματικοί. Είναι σαφές ότι το προτεινόμενο πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας αποτελεί απλώς μέτρο υλοποίησης του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, το οποίο υπέγραψε η Ελληνική Δημοκρατία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αυτό κυρώθηκε με τον ν. 3845/2010 (ΦΕΚ Α’/6-5-2010, Αριθμός Φύλλου 65) και ενσωματώνεται σε αυτόν ως Παράρτημα ΙΙΙ, σύμφωνα με το οποίο, αφενός, για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος προβλέπεται ότι θα γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και διαρθρωτικών πολιτικών (ενότητα Οικονομικές Πολιτικές, περίπτωση 7) και, αφετέρου, στα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία περιλαμβάνει το πρόγραμμα ρητά προβλέπονται, για το έτος 2011, η είσπραξη 200 εκατομυρίων ευρώ από δικαιώματα τυχερών παιχνιδιών και 500 εκατομυρίων ευρώ από άδειες τυχερών παιχνιδιών, πρόβλεψη εκ της οποίας, σαφέστατα και πέραν πάσης αμφιβολίας, προκύπτει ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει εφεξής τα τυχερά παιχνίδια ως μια συνήθη οικονομική δραστηριότητα, δημοσιονομικού μάλιστα χαρακτήρα και στοχεύσεων.

    (13) Κατά τούτο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, με το προτεινόμενο πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας, το Υπουργείο Οικονομικών πρακτικά αφίσταται (για πρώτη φορά και με προφανή σοβαρότατο κίνδυνο για τα συμφέροντα της ελληνικής πολιτείας) των παγίων θέσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, τόσο ενώπιον των εθνικών Δικαστηρίων, όσο και ενώπιον των οργάνων και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβαλλόμενων προς υπεράσπιση του εθνικού μονοπωλίου στα τυχερά παιχνίδια και, συγκεκριμένα, ότι ο στοιχηματισμός αποτελεί οικονομική δραστηριότητα εξαιρετικώς ιδιαίτερης φύσης, λόγω των σοβαρών και συγκεκριμένων κινδύνων που συνεπάγεται (εθισμός, διατάραξη της κοινωνικής και της δημόσιας τάξης, αύξηση της εγκληματικότητας και των σχετιζόμενων με τον στοιχηματισμό αξιόποινων πράξεων κ.λπ.), ότι οι γενικοί κανόνες και μηχανισμοί των αγορών δεν μπορούν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμόζονται στα τυχερά παιχνίδια, καθώς επίσης και ότι η περιοριστική θεμελιωδών σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο ελευθεριών (εγκατάστασης, παροχής υπηρεσιών, κ.λπ.) εθνική νομοθεσία σχετικά με την οργάνωση, διεξαγωγή, διαχείριση και λειτουργία των τυχερών παιχνιδιών στην ελληνική επικράτεια, δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, πρωτίστως για την προστασία του καταναλωτή και την εμπέδωση της δημόσιας τάξης.

    (14) Το προβλεπόμενο πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας κινείται σε παντελώς λανθασμένη κατεύθυνση. Εάν μάλιστα υιοθετηθεί ως προβλέπεται, η Επιτροπή του ν. 3229/2004 τελικώς θα παραμείνει στα χαρτιά (στην καλύτερη των περιπτώσεων) ή θα καταργηθεί, αφήνοντας και τυπικά χωρίς εποπτεία και έλεγχο τα τυχερά παιχνίδια, τα οποία σήμερα εμπίπτουν τυπικά στις αρμοδιότητές της. Η συνεπής, συστηματική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πάσης φύσεως προβλημάτων, τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα ψυχαγωγικά τεχνικά και τα τυχερά (σε μεγαλύτερο συγκριτικά βαθμό) παιχνίδια, προϋποθέτει την ενοποίηση και όχι τον κατακερματισμό των διαδικασιών και των μηχανισμών ρύθμισης, εποπτείας και ελέγχου των παιχνιδιών από την ελληνική πολιτεία.

    (15) Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το δοθέν προς δημόσια διαβούλευση πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας δεν συνοδεύεται από ένα αντίστοιχο πλαίσιο αιτιολογικής, ανά προβλεπόμενο άρθρο, έκθεσης (τα εισαγωγικά στοιχεία είναι βασισμένα σε αυθαίρετες, ανακριβείς και προδήλως εσφαλμένες παραδοχές, εντελώς αποσπασματικά, ελλιπή και, πάντως, δεν καλύπτουν επεξηγηματικά τα προβλεπόμενα κεφάλαια και, κυρίως, τα επιμέρους άρθρα τους), με αποτέλεσμα να καθίσταται αντικειμενικά αδύνατη η διακρίβωση και αξιολόγηση των πραγματικών πρόθεσεων και στόχων του νομοθέτη, αλλά και η διασταύρωση της ακρίβειας των δεδομένων και των πάσης φύσεως στοιχείων τα οποία παρατίθενται από αυτόν, τόσο στα εισαγωγικά στοιχεία, όσο, κυρίως, στις διατάξεις των επιμέρους άρθρων του.

    Παρατηρήσεις στο Άρθρο 1:

    (1) Η άμεση ή / και έμμεση απόδοση σε συμμετέχοντα / συμμετέχοντες αγαθών οποιασδήποτε αξίας δυνάμενης να αποτιμηθεί οικονομικά, ειδικά στην περίπτωση που η αξία αυτή υπερβαίνει το κατά περίπτωση καθορισθέν αντίτιμο για την συμμετοχή του / τους στο ή στα παιχνίδια ή στην περίπτωση που ο συμμετέχων / οι συμμετέχοντες δεν έχει / έχουν καταβάλει αντίτιμο συμμετοχής στο ή στα παιχνίδια, συνιστά μορφή οικονομικού οφέλους αποδιδόμενου στον παίκτη, η οποία αλλάζει τον χαρακτήρα του παιχνιδιού από ψυχαγωγικό τεχνικό σε τυχερό παιχνίδι. Ως εκ τούτου, το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης α, της πρώτης παραγράφου του άρθρου 1 πρέπει να διαγραφεί, δεδομένου άλλωστε ότι είναι εντελώς αόριστο, έρχεται μάλιστα και σε πλήρη αντίθεση με την περίπτωση β, δεύτερη παράγραφος του άρθρου 1.

    (2) Η έννοια της λέξης «παραλλάσσονται» είναι παντελώς ασαφής και επιδεχόμενη (εφόσον τελικά υιοθετηθεί ως έχει) πολλαπλών διοικητικών και δικαστικών ερμηνειών, οι οποίες μετά βεβαιότητας θα δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα, κατ’ αρχήν, στον χαρακτηρισμό, στην ταξινόμηση και στην κατηγοριοποίηση των παιχνιδιών σε ψυχαγωγικά τεχνικά ή σε τυχερά και, εν συνεχεία, στην εποπτεία και στον έλεγχο διεξαγωγής τους για την διακρίβωση της συμμόρφωσης των προμηθευτών, των παρόχων και των παικτών με το ρυθμιστικό πλαίσιο. Για τους λόγους αυτούς, η φράση «και τα ψυχαγωγικά τεχνικά παιχνίδια που παραλλάσσονται σε τυχερά» πρέπει να διαγραφεί.

    (3) Αν γνησία πρόθεση του νομοθέτη είναι η εισαγωγή και η ρύθμιση τυχερών παιχνιδιών όντως περιορισμένου κέρδους, θα πρέπει να απαγορευτεί ρητά η καταβολή στον παίκτη κέρδους από jack pot οριζόμενου σε επίπεδο τερματικών συσκευών καταστήματος και σε επίπεδο καταστημάτων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό δίκτυο. Σε αντίθετη περίπτωση, τα τυχερά παιχνίδια περιορισμένου οφέλους θα μετατρέπονται, περιοδικά και με απρόβλεπτη και ανέλεγκτη συχνότητα, σε τυχερά παιχνίδια.

    (4) Σύμφωνα με τα παγκοσμίως κρατούντα, ο αριθμός των χρησιμοποιούμενων μονάδων πίστωσης στο παιγνιομηχάνημα (τερματικό) ως προϋπόθεση συμμετοχής σε ένα παιχνίδι δεν θεωρείται παράγοντας διαφοροποίησης των VLTs από τα AWPs. Ανεξαρτήτως των εκάστοτε ισχυουσών σε κάθε χώρα επιμέρους τεχνικών προδιαγραφών, τα μεν πρώτα είναι τερματικά online συνδεδεμένα για την λειτουργία τους με κεντρικό πληροφοριακό σύστημα, τα δε δεύτερα, τερματικά συνδεδεμένα με τοπικό πληροφοριακό σύστημα (LAN), αλλά με δυνατότητα αυτόνομης (από άποψης hardware και software) λειτουργίας.

    (5) Σύμφωνα με τα παγκοσμίως κρατούντα, τα VLT’s είναι τερματικά ισοδύναμα και ευθέως ανταγωνιστικά των slot machines (δηλ. ηλεκτρονικών μηχανημάτων παιχνιδιών) των επίγειων καζίνο, σε αμφότερες δε τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα προκύπτει από την τυχαία επιλογή γεννήτριας αριθμών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αυστριακή νομοθεσία επιβάλλει ελάχιστη απόσταση 15 χιλιομέτρων μεταξύ των επίγειων καζίνο και των καταστημάτων με VLT’s. Κατά τούτο και για να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η άνιση μεταχείριση εις βάρος των επίγειων καζίνο, επιβάλλεται αντιμετώπιση των VLT’s και των slot machines με ισοδύναμους όρους εκμετάλλευσης (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, προσδοκώμενο κέρδος σε ποσοστό 85% κατ’ ελάχιστο του ύψους στοιχηματισμού του κάθε μηχανήματος κατά τα Αυστριακά πρότυπα, επιτρεπόμενη συμμετοχή σε παίκτες με συμπληρωμένο το 23ο έτος της ηλικίας τους, επιβολή εισιτηρίου εισόδου στα καταστήματα με VLT’s, φορολόγηση παρόχων με τον ίδιο συντελεστή κ.λπ.).

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 17:37 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΓΑΖΙΑ(ΚΑΦΕΤΕΡΕΙΕΣ,ΚΑΦΕΝΕΙΑ)
    ΠΟΥ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΛΟΓΟ ΤΟΝ ΕΞΟΔΩΝ,ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΑΠΟ 3-4 ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΣΤΑ ΠΟΛΛΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ,ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ.ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΠΟΥ ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΝΩΡΙΜΙΩΝ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ,ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΑΠΟ 2-3 ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ(Ο ΗΛΙΟΣ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!).

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 16:41 | s.x.

    Ο περιορισμένος τζόγος των AWP’s, τζιράρει στην Ιταλία 20δις ευρώ!!!
    Προς Θεού, μην υποκύψετε και παρασυρθείτε σε τέτοιο δραματικό λάθος.
    Στην Ιταλία που σκέφτονται να βάλουν τα VLT’s οι καταστηματάρχες δεν τα θέλουν γιατί κοστίζουν πολύ ακριβά ενώ δεν θα βγάζουν περισσότερα λεφτά από αυτά που βγάζουν σήμερα.
    Τα VLT’s, έχουν πλήρη έλεγχο και η ποιότητα τους εξασφαλίζει τον κίνδυνο παρανομίας για αυτό και η Ιταλική κυβέρνηση προχωρά στην αδειοδότηση των VLT’s.
    Οι «πεταλούδες» που υποκαθιστούσαν στα μηχανήματα των Καζίνο με τεράστιους τζίρους ήταν ένα απλό παιχνίδι με μονάδες και δεν προέβλεπε συναλλαγές με χρήματα. Υπόγειες συμφωνίες όμως μεταξύ του ιδιοκτήτη και του πελάτη μετέτρεπε το τεχνικό σε τυχερό με απλή ανταλλαγή των μονάδων σε δραχμές, τότε σήμερα σε ευρώ.
    Έτσι διακινούνται τεράστια κεφάλαια εντελώς αφορολόγητα χωρίς δυνατότητα ελέγχου παρά μόνο με την προσποίηση ενός αστυνομικού σε πελάτη, με μηδαμινές ποινές. Στις τοπικές κοινωνίες όλοι οι αστυνομικοί είναι γνωστοί οπότε ο έλεγχος αδύνατος.
    Λένε οι κατασκευαστές τέτοιων παιχνιδιών για έλεγχο, δικτύωση και άλλα τέτοια ωραία αλλά αδύναμα να μας πείσουν, αφού εδώ και χρόνια εξασκούν ένα επάγγελμα που υποτίθεται ότι έχει απαγορευτεί.
    Πως λοιπόν θα χαθούν θέσεις εργασίας αφού θα έπρεπε να μην υπήρχαν;
    Αν τα εξάγουν, τότε γιατί το εμπορικό ισοζύγιο σε αυτά τα μηχανήματα υπερισχύει υπέρ των εισαγωγών;
    Προφανώς, η δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει, αντίθετα εξαπλώθηκε με αποτέλεσμα σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης να λειτουργούν παράνομα 250000 μηχανήματα.
    Ποιος είναι λοιπόν ο βαθμός αξιοπιστίας που έχουν στις αιτιάσεις τους;
    Προσέξτε καλά τι νομοθετείτε!
    Η κοινωνία δεν θέλει τα φρουτάκια, γιατί η καταστροφή των οικογενειών είναι σίγουρη.
    Η κοινωνία δεν θέλει να τζογοποιηθεί στο όνομα του δήθεν ανταγωνισμού και της δήθεν απελευθέρωσης της αγοράς.
    Το 97% δεν θέλει τα φρουτάκια.
    Μην γυρνάτε τη πλάτη στη κοινωνία και λανθασμένα αδειοδοτήσετε τα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα με ηλεκτρονικά παιχνίδια οποιασδήποτε μορφής.
    Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο έγκλημα που θα μπορούσατε να κάνετε στην οικονομία και στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών με προεκτάσεις στην ύφεση και τη παρακμή.
    Οι εργολάβοι που έχουν χρήματα να τα ξοδέψουν στο κτίσιμο κτιρίων όχι στα φρούτα των καφέ και μπαρ με τις όμορφες κοπέλες για κράχτες.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 14:10 | ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
    1) ΤΕΧΝΙΚΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
    Ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς η εκμετάλλευση σε όλους τους χώρους καφετέριες, μπαρ, ξενοδοχεία κτλ , Και χωρίς όριο ηλικίας σε αμιγές καταστήματα φορολόγηση με ένα τέλος 50 -100£ ανά μηχάνημα με πληθυσμιακά κριτήρια διαφορετικά μεγαλύτερη φορολόγηση ισοδύναμη με κλείσιμο τις επίχρισης
    Για τα Internet Cafe να μην υπαρχή περιορισμός τερματικών ,όριο ηλικίας . οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη φορολόγηση τον τερματικών θα έφερνε σε απόγνωση τους καταστηματάρχες αναγκάζοντας να κλίσουν τα καταστήματα τους και να απολύσουν του υπαλλήλους
    2) ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΔΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ
    Ελεύθερα με αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του παίκτη, σε όλους τους χώρους 2-3 μηχανήματα και προστασία ανηλίκων με όριο ηλικίας καφετέριες, μπαρ, ξενοδοχεία κτλ
    ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΕΡΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΕΙΝΑΙ 92%,Ο ΣΤΟΙΧΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΣΥΝΚΡΙΘΟΥΝΕ ΜΕ ΤΑ VIDEOLOTTO ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ .Ο ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ.
    ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΝΧΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΛΕΝΧΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΥΧΕΡΑ .ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ Η ΑΥΣΤΡΙΑ Η ΠΩΛΟΝΙΑ Η ΤΣΕΧΙΑ Η ΣΛΟΒΑΚΙΑ Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ Η ΣΕΡΒΙΑ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΧΟΥΝΕ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ.
    ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΩΠΟΛΙΟΥ(ΣΤΟΙΧΗΜΑ ,ΛΟΤΟ , ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΜΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ).
    3) ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
    Ίσως το ποιο ουσιαστικό κομμάτι της διαβούλευσης είναι οι χώροι διεξαγωγής των τυχερών παιχνιδιών ένα θέμα το όποιο πρέπει και αξίζει μεγάλης προσοχής και μεγάλης σοβαρότητας το εύκολο είναι ο καθένας που εκπροσωπεί ένα επάγγελμα να πει τα δικά του επιχειρήματα ώστε να υποστηρίξει το προσωπικό του συμφέρον και αυτό είναι και λογικό (ΟΠΑΠ)
    θεωρώ ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στα μονοπώλια των καζίνο και των πρακτορείων οπαπ. δώστε μια ευκαιρία στους ταλαιπωρημένους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να ανακάμψουν. αποκλειστικοί χώροι τυχερών παιχνιδιών και προστασία ανηλίκων με όριο ηλικίας και όχι πρακτορεία-καζίνο.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 14:25 | GIANNOPOYLOS NIKOS

    ΕΝΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ . ΕΙΧΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗ ΜΕ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1985 ΕΩΣ ΤΟ 1996 ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕ ΚΟΠΟ ΟΜΩΣ ΒΓΑΖΑΜΕ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ, ΑΠΟ ΤΟ 1996 ΕΩΣ 2002 ΜΠΗΚΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ 1000 € ΠΕΡΙΠΟΥ CAS ( ΓΙΑ ΠΑΚΜΑΝ Κ.Λ.Π ) ΤΑ ΚΟΥΤΣΟΒΟΛΕΨΑΜΕ ΜΕ ΛΙΓΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΒΕΒΑΙΑ (ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΩΝ) ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΙΩΣ 000000, ΜΕΤΑ ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΘΥΚΕΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ( 100 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ) ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ ΠΑΛΙ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΛΕΓΑΝΕ ΚΗΝΗΓΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΗΜΑ ( ΑΥΤΟΦΟΡΑ, ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΣΤΗΚΑ ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΜΕ 10.000 € ΠΡΟΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ, ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΙΚΑΙΩΘΥΚΑΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟ 2010 ΑΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΥΛΑΚΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ) ΕΩΣ ΤΟ 2008 ΠΟΥ ΕΙΡΕΜΗΣΑΝΕ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΗΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΗΝ Μ……Α ΤΟΥΣ ( ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ Η ΟΠΑΠΤΖΗΔΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΗΤΑ ΟΛΑΚΕΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΧΟΡΤΑΤΟ , ΠΟΙΟΙ ΕΜΕΙΣ Η ΠΡΟΤΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΗ ΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ) ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΩ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΕΝΑ 1 € ΤΗΝ ΩΡΑ ΑΝΤΕ 1,50 ΚΑΙ ΠΕΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΩΣ ΚΑΙ ΟΝLΙΝΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΝΑ ΕΠΗΤΡΑΠΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ (ΟΥΦΑΚΙΑ) ΤΗ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΕΞΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΞΕΙΟΜΕΙΟΤΗΣ ΤΩΝ 15.000.000 ΕΚ/ΩΝ ΤΩΤΕ Η ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ 5.000 ΚΑΙ 10.000 € ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΛΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕ 10 SENTS ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΔΙΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΛ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕ 0,50 λεπτα 1 και 2 € ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΧΑ.ΧΑ.ΧΑ , ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ ΤΣΕΠΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ ΑΝΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΗΣ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΣΚΕΥΤΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΣΕ ΤΖΟΓΟ , ΟΠΩΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΜΗΛΑΜΕ , ΓΙ`ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΙΞΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΞΕΙΟΠΗΣΤΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΞΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΗΣΚΟΝΤΑΙ ( ΑΛΩΣΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΣΟΔΑ ) ΑΝ ΘΕΣ , ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΛΕΝΞΩ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΓΑΤΕ ΚΑΠΟΤΕ (ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ ΕΛΕΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ — Α.Μ.P — ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΕΛΑΤΙΑΣ ΜΕ ΝΕΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΑΛΩΣΤΕ ΜΗΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ 0,20 , 050 λεπτων ΚΑΙ ΜΗΔΑΜΙΝΟ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΑ Η ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ , ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΑΜΕ, ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΗΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΛΗΝΟΥΜΕ, ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ . ΓΙΑΤΙ ΑΛΙΩΣ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΛΑ ΛΟΥΚΕΤΑ !!!!! ΔΩΣΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΚΑΙΟΧΙ ΜΟΝΟ , ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ .

  • μετα απο την πολυχρονη ταλαιπορια με τον 3037νομο ηρθε η στιγμη να ξεχωρισετε το παιδικο παιχνιδη απο το τυχερο.εμεις ειμαστε μια οικογενειακη επιχειριση οπως εκατοτνταδες αλλες που αντικειμενο μας ειναι μονο το παιδικο παιχνιδη,ουδεποτε ειχαμε στην κατοχη μας τυχερα παιχνιδια και υποπτα μαγαζια.μην βαζετε στον ιδιο παρονομαστη τα παιδικα παιχνιδια με κερματα(αλογακια,μπιλιαρδα,ποδοσφαιρακιακ,τ,λ)με τα χαρτονομισματα των τυχερων παιχνιδιων.προσφερουμε χρονο διασκεδασης σε μικρους και μεγαλους και οχι κερδοι χρηματικα.στην αγορα το παιδικο παιχνιδη και οι ανθρωποι που ασχολουντε με αυτο ξεχωρισαν εδω και χρονια απο αυτους που ασχολουντε με τυχερα παιχνιδια.πελατες μας δεν ειναι αυτοι που πανε στα καζινο.η δουλεια μας ειναι 70 ημερες στις παραλιες της χωρας,δεν χωραει σημα στα μικρου κερδους παιδικα παιχνιδια που εχουμε ειληκρινα θα ητανε καταστροφικο για χιλιαδες πολιτες.
    με σεβασμο ΜΙΧΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΚΩΣΤΕΛΙΔΗΣ ΒΕΝΙΑΜΙΝ.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 11:20 | Δημήτρης Ξ

    ««AWPs» (Amusement With Prizes): Ένα ή περισσότερα ηλεκτρονικά τερματικά με οθόνη, συνδεδεμένα με κεντρικό πληροφοριακό σύστημα. Λειτουργούν με την εισαγωγή από τον παίκτη χαρτονομίσματος ή ειδικής κάρτας και ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του, πέραν του ψυχαγωγικού του χαρακτήρα, δύναται να αποδίδει στον παίκτη, μέσω εξαργυρώσιμης απόδειξης, κέρδος, το οποίο εξαρτάται από την τύχη ή τις γνώσεις ή τη δεξιότητα του παίκτη ή από συνδυασμούς αυτών. Για να συμμετάσχει σε ένα παίγνιο, ο παίκτης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πλέον της μίας μονάδας πίστωσης στο παίγνιο-μηχάνημα.»

    Όταν αυξάνουμε κατά πολύ την πολυπλοκότητα μιας κατασκευής ή διαδικασίας,(βλέπε κεντρικό πληροφοριακό σύστημα) και μάλιστα σε σχέση με τη συνήθη διεθνή πρακτική, (Γερμανία, Ισπανία, κ.λ.π) λογικά το κάνουμε για πολύ συγκεκριμένους και ισχυρούς λόγους. Ποιοι είναι αυτοί;

    Γιατί χρειάζεται να έχουμε στην Ελλάδα «κεντρικό πληροφοριακό σύστημα» τη στιγμή που οι κατά πολύ εμπειρότεροι σε αυτούς τους τομείς Γερμανοί και Ισπανοί (και άλλοι Ευρωπαίοι) δεν το χρειάστηκαν έως σήμερα;

    Τι είναι αυτό που αντισταθμίζει την μεγάλη αύξηση πολυπλοκότητας που επιχειρούμε σε ήδη δύσκολες διαδικασίες, στις οποίες δεν έχουμε ούτε εμπειρία ούτε υποδομές ακόμα;

    Δημήτρης Ξ

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 11:42 | ΘΩΜΑΣ ΔΕΔΕΣ

    Κύριοι νομοθέτες
    είμαι ένας υπάλληλος σε μια ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ την οποία με ένα μεγάλο σφάλμα που κάνατε το 2002!!! ((την απαγόρευση των ψυχαγωγικών παιχνιδιών το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η κάθε εταιρεία την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΗΧΑΝΙΜΑΤΩΝ!!!)) Το μόνο που καταφέρατε είναι να στείλετε πολύ κόσμο στην ανεργία και να καταστρέψετε έναν ολόκληρο κλάδο. Στην εταιρεία που δουλεύω πριν την απαγόρευση απασχολούσε 20 θέσης εργασίας και αυτήν την στιγμή είμαστε 3 ΑΤΟΜΑ!!!!! τα οποία τρέχουμε από το πρωί έως το βράδυ και πολλές φορές γυρνάμε και ξημερώματα στα σπίτια μας. και όλο αυτό γίνετε γιατί αγωνιζόμαστε σκληρά για να βγάλουμε το μεροκάματο μας και για να μην βρεθούμε στο δρόμο όπως ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ 18 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ…!!!όλο αυτό το σκηνικό γίνετε γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια γιατί ένα παιδάκι τώρα έχει των δικό του υπολογιστή στο σπίτι του και δεν θα πάει σε ένα μαγαζί να παίξει με αποτέλεσμα το καλύτερο ταμείο που μπορεί να κάνει ένα μηχάνημα μηνιαίως είναι 50ε..και εσείς θέλετε να τα φορολογήσετε κιόλας δηλαδή θα μας στείλετε γρηγορότερα στα σπίτια μας!!!!

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΤΑΣΑΤΕ ΕΙΝΑΙ:

    ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΑΝΕ ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!! ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΝ ((ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ))… ΚΑΙ ΜΗΝ ΔΩΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΗΧΑΝΙΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΛΕΦΤΑΚΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΙΓΑΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΩΦΕΛΟΣ… ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΘΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΜΟΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ._

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 11:35 | Σταυροπούλου Μαρία

    Το να είναι κάποιος ελεύθερος ισοδυναμεί με το να είναι άνθρωπος.
    Η ελευθερία της επιλογής, είναι η ελευθερία για την οποία έγιναν οι επαναστάσεις, η ελευθερία που επιδιώκουμε όταν μιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία που ζητάμε όταν απαιτούμε να μη μας επιβάλλονται άλλοι και να μη μας καταπιέζουν. Όπου υπάρχει αυτή η ελευθερία, επέρχεται μια ωρίμανση στην ικανότητά μας να κρίνουμε καταστάσεις, και επίσης μια ωρίμανση στη δυνατότητά μας να λαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας.
    Η απαγόρευση ισοδυναμεί με παρανομία.
    Τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια επίσης.
    Μόνο η ελεύθερη διακίνηση των παιχνιδιών με όρους και προϋποθέσεις (σωστός έλεγχος, μικρή δυνατότητα πονταρίσματος κ.λπ.) θα πατάξει τη παρανομία και τη φοροδιαφυγή.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 10:43 | ΙΟΝΑΣ ΠΕΤΡΟΥ

    Τα παιχνίδια VLT δεν έχουν νομιμοποιηθεί παρά σε τρεις μόνο ευρωπαϊκές χώρες όπου και υπολειτουργούν: Τσεχία, Αγγλία (πειραματικά), Ιταλία (πιθανόν να ξεκινήσει πειραματική λειτουργία το καλοκαίρι του 2010).
    Αντίθετα τα παιχνίδια Amusement with prizes (AWP), επιτρέπονται και λειτουργούν επί πολλές δεκαετίες σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, όπως και στο σύνολο σχεδόν των χώρων της και λειτουργούν ως ανάχωμα προς τον απεριόριστο τζόγο.
    Είναι δε μια λύση που δίνει διέξοδο σε εκείνη την κατηγορία πολιτών που αναζητούν αυτού του είδους την ψυχαγωγία, παρέχοντας τους πραγματική διασκέδαση, χωρίς να επέρχεται η ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή τους

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 09:54 | ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΡΙΣ

    ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    – A.W.P. ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
    – VLT ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΜΟΝΟ
    – ΤΕΧΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΔΙΧΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΝΟΜΙΜΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 03:25 | ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

    Το πράγμα είναι ξεκάθαρο. Ας καταγγείλουμε εμείς οι ίδιοι αυτούς που όλοι γνωρίζουμε, που λυμαίνονται παράνομα το χώρο αυτό με τη δική μας ανοχή. Η δική μας η συνειδητοποίηση θα λύσει το πρόβλημα. Δεν μπορεί κάποιοι απατεώνες να καταστρέφουν όλους τους υπόλοιπους και να φοροδιαφεύγουν με την ανοχή τη δική μας. Καιρός να καθαρίσουμε μόνοι μας την «ήρα από το στάρι». Και να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 03:45 | ΚΑΤΩΝ

    Κύριοι,
    Η λύση στο πρόβλημά μας είναι ξεκάθαρη. Εμείς όλοι που αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τη δουλειά μας, ας αρχίσουμε να καταγγέλλουμε τα καταστήματα με παράνομο τζόγο, για να λειτουργήσουμε επιτέλους επαγγελματικά. Τότε και η πολιτεία θα έχει τα νόμιμα έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα και η κατάσταση θα είναι υπο έλεγχο. Εάν εμείς δε αποκτήσουμε επαγγελματική συνείδηση ποτέ ο χώρος μας δεν θα λειτουργήσει σωστά και όλοι για την πολιτεία θα θεωρούμεθα ύποπτοι απάτης και ως τέτοιους θα μας αντιμετωπίζει. Αν δεν καταγγείλουμε αυτούς που παρανομούν γινόμαστε συνένοχοι και αδικούμε τους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας..

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 00:07 | Νίκος Πατρικάκος ( ΧΑΙΔΑΡΙ )

    Θα ήθελα να σχολιάσω τη φορολογία που επιθυμείτε να εφαρμόσετε στα διάφορα ψυχαγωγικά παιχνίδια όπως αυτοκινητάκια,touch games,flipper,αεροπλανάκια κ.τ.λ.Προσέξτε γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κλείσουν και αυτές οι αίθουσες που έχουν απομείνει με κίνδυνο να οξυνθεί κατά κόρον το ζήτημα της ανεργίας σε τέτοιους δυσμενείς καιρούς.Αυτές οι αίθουσες ψυχαγωγίας που έχουν διατηρηθεί,κατάφεραν και κρατήθηκαν ανοιχτές.Εάν θεωρείτε οτι μπορούν να συντηρηθούν χωρίς να διαπράξουν παρανομία με την νέα επικείμενη κατάσταση που θα εγκατασταθεί στο χώρο μας,τότε σίγουρα κάνετε λάθος.Επομένως,θα ήταν ζωτικής σημασίας να τονώσουμε το ηθικό τους για μια καλύτερη ζωή και χωρίς να παρανομούν,επιτρέποντάς τους μια αντίστοιχη λειτουργία όπως συμβαίνει σε όλη την Ε.Ο.Κ. όσον αφορά τα μηχανήματα A.W.P.S.(περιορισμένου οφέλους).Επιτέλους,δώστε την εργασία μας πίσω νόμιμα και με την θεμιτή φορολογία.ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ!ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΡΩΠΗ και δικαιούμαστε τα ίδια δικαιώματα στην εργασία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες!

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 23:35 | sotos

    Η γνώμη να να γινει οπως ειναι σε ολη την ευρωπη.Να δοθούν τα μηχανηματα ελευθερα στον καθε επιχειρηματία και να μπορεί να δουλεψει να προσφερει θεσεις εργασιας και εσοδα για το κρατος.
    Τροποι υπαρχουν δοκιμασμένοι με επιτυχία σε αλλα κρατη χωρις προβληματα!
    Το προβλημα σας ομως κυριοι της κυβερνησης δεν ειναι το πως θα ρυθμιστεί η αγορα τον τυχερων παιχνιδιων,αλλα να βρείτε άλλοθι για το πως θα διαφυλαξεται τα συμφεροντα του οπαπ που ειστε εσεις δηλαδη,και τα καζινο!

    Οχτώ χρονια ουτε μια αντιγραφη απο ενα αλλο κρατος δε μπορέσατε να κανετε και αφησατε κοσμο χωρις δουλειες,ανθρωποι καταστραφηκαν οικονομικά κι ουτε το αυτακι σας δεν ίδρωσε.

    Τωρα λοιπον ηρθε η ωρα να αποκαταστήσετε μια αδικία πολλων χρόνων και να νομιμοποιήσετε τα νομιμα σε ολο τον πλανητη!
    Ελπιζω να πάρετε τη σωστη αποφαση και να τα μοιράσετε σωστα στον κοσμο που περιμενει τοσα χρονια να δουλεψει και οχι σε μονοπώλια τυπου οπαπ η οτιδηποτε αλλο.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 21:51 | Ηλεκτρα Κ

    Βοηθηστε για μια φορα τις ελληνικες εταιριες να ανακαμψουν. Δωστε την κατασκευη ολων των μηχανων σε ελληνικες εταιριες που μπορουν να ανταποκριθουν στις απαιτησεις της αγορας. Με κανονες και διασφαλησεις και οι παικτες μπορουν να προστατευθουν και οι επαγγελματιες να δουλεψουν.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 19:12 | ΚΥΡΙΑΖΗΣ Ι

    Η λειτουργία των μηχανικών, των ηλεκτρομηχανικών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών και παιχνιδιών περιορισμένου οφέλους (AWPs), έχει άμεση σχέση με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας.
    Έχει άμεση σχέση με μερικές δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.
    Έχει άμεση σχέση με καφενεία, καφετέριες, αναψυκτήρια, σφαιριστήρια, αίθουσες ψυχαγωγίας, λούνα παρκ, internet καφέ, περίπτερα, σταθμούς σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχεία (για τους θερινούς μήνες καθώς συγκαταλέγουν τα παίγνια ως υπηρεσία ψυχαγωγίας για προσέλκυση πελατών), βιοτεχνίες κατασκευών, βιοτεχνίες σιδηροκατασκευών-ξύλου- πλαστικών – καλουπιών, βιοτεχνίες τυπωμένων κυκλωμάτων, εταιρίες εμπορίας και συναρμολόγησης υπολογιστών, προγραμματιστές, ηλεκτρονικά εργαστήρια, εταιρίες παροχής υπηρεσιών κ.λ.π., κ.λ.π., κ.λ.π……
    (OXI ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΟΛΙΑ)

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 19:00 | ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

    Αγαπητοί κύριοι,
    Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη επιχειρήσεων του τομέα εξειδικευμένης υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας τόσο του κλάδου πληροφορικής και ηλεκτρονικών συστημάτων (HARDWARE) αλλά κυρίως και του Λογισμικού (SOFTWARE), όπου η χώρα μας διαθέτει σ’ αυτούς τους κλάδους και υποδομές αλλά και πάρα πολλούς επιστήμονες και τεχνικούς άνεργους, θα επιτευχθεί μόνο με την εγκατάσταση και ελευθερη λειτουργία των μηχανημάτων AWPs.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 16:48 | Πέτρος Ανδρέου

    Δεν πιστεύω ότι το άνοιγμα της αγοράς στα ηλεκτρονικά παιχνίδια θα μειώσει τον παράνομο τζόγο. Ένα από τα σημαντικά προβλήματα της Βορείου Ελλάδος είναι η οικονομική αφαίμαξη που υφίσταται από της συνορεύουσες χώρες και κυρίως από την ΠΓΔΜ. Οι βορειοελλαδίτες περνούν τα σύνορα όχι μόνο για να αγοράσουν φθηνότερα αγαθά αλλά και για να τζογάρουν.

    Οι τουλάχιστον 5000 Έλληνες επισκέπτες την εβδομάδα των καζίνο της Γευγελής προτιμούν να χρηματοδοτούν μια χώρα η οποία έχει σοβαρές διεκδικήσεις εις βάρος μας για κάποιον λόγο και όχι γιατί είναι απλά “ανθέλληνες,”

    Με όσους μίλησα μου είπαν ότι στα καζίνο της Γευγελής μπορούν να παίζουν χωρίς περιορισμούς παιχνίδια που δεν επιτρέπονται στην Ελλάδα όπως το Texas Holdem Poker. Μπορούν να ποντάρουν όσο θέλουν και ελπίζουν σε υψηλά κέρδη.

    Υπάρχει περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι να σταματήσουν να πηγαίνουν σε αυτά τα καζίνο και να παίξουν στα slot machines που προβλέπει η ρύθμιση της αγοράς? Σίγουρα όχι. Πιστεύω πως όσοι ασχολούνται με τον παράνομο τζόγο το κάνουν γιατί δεν θέλουν κανένα περιορισμό και κανένα έλεγχο. Δεν έχουν κανένα λόγο λοιπόν να μεταφέρουν τα κεφάλαια που παίζουν στην ελληνική αγορά προς όφελος του κράτους.

    Πιστεύω ότι οι περισσότεροι παίκτες παράνομου τζόγου ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία. Παίζουν τόσα πολλά που τα νόμιμα μέρη δεν τους φτάνουν. Ένα άνοιγμα λοιπόν της αγοράς υπό τον αυστηρό έλεγχο του κράτους θα περάσει αδιάφορο γιατί δεν καλύπτει τις ανάγκες τους.

    Για ποιο λόγο να ασχοληθούν με φρουτάκια που θα παίζουν 20 λεπτά η έστω 5 και 10 ευρώ και με κόμβους που θα έχουν κρατικούς περιορισμούς? Πολλοί κάνουν ολόκληρο ταξίδι από την Αθήνα για να ανεβούν στα Σκόπια ώστε να παίξουν όπως θέλουν όσα θέλουν. Ταξίδια διοργανώνονται όχι μόνο στη Γευγελή αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για να παίξουν σε τουρνουά πόκερ χωρίς όριο. Εδώ η συζήτηση γίνεται για τα όρια, και μάλιστα πολύ χαμηλά όρια.

    Θεωρώ σίγουρο ότι όσοι διανύουν τέτοιες αποστάσεις για ένα παιχνίδι αποκλείεται να μην παίζουν όταν είναι στην Ελλάδα. Θα έχουν τα δικά τους στέκια που θα στοιχηματίζουν μεγάλα ποσά και ίσως για αυτό το λόγο είναι τόσο μεγάλα τα νούμερα του παράνομου τζόγου στη χώρα μας. Αυτό το σχέδιο δεν τους δίνει κανένα λόγο να σταματήσουν το παράνομο παιχνίδι και δεν μπορεί να μειώσει τον παράνομο τζόγο.

    Ο μόνος τρόπος θα ήταν να επιτραπεί κάθε μορφής τζόγου χωρίς όριο. Να δημιουργηθούν νόμιμες λέσχες, να επιτραπούν παιχνίδια όπως το Texas Holdem και να βρεθεί και κάποιος τρόπος να φορολογούνται αυτά.

    Είναι αυτό εφικτό ή επιθυμητό? Εάν είναι, και είναι έτοιμη η κυβέρνηση να προβεί σε αυτό το βήμα ας προτείνει την πλήρη απελευθέρωση του τζόγου. Αυτό το σχέδιο που διαβουλεύεται εδώ δημιουργεί μια παράλληλη νόμιμη αγορά τυχερών παιχνιδιών αλλά δεν προτείνει τίποτα που να μειώνει τον παράνομο τζόγο.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 13:13 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΚΟΣ

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΠΛΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥΣ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 100 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ !!! ΟΠΟΤΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΕΛΟΣ ΜΠΕΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 50-60 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΑΠΟΒΕΙ ΜΗΡΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΟΥ ΗΔΗ ΦΥΤΟΖΩΕΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΘΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΝΤΖΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΕΒΑΛΕ 900 ΕΥΡΩ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ !

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 13:11 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο νόμος 3037/2002 διακήρυξε πως με τη κατάργηση των τεχνικών ψυχαγωγικών παιγνίων θα επέλθει και η πάταξη του παράνομου τζόγου, σχήμα οξύμωρο από μόνο του καθώς τα τεχνικά ηλεκτρονικά παίγνια (tetris, packman κλπ) χρησιμοποιούνται μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας και δεν αποφέρουν κανένα κέρδος για τον παίκτη. Έτσι αυτό που στην πραγματικότητα πέτυχε είναι, καταργώντας τη νομιμότητα, να δημιουργήσει μια ακόμα μεγαλύτερη αγορά για την παρανομία.
    Σήμερα πρέπει επιτέλους να εναρμονηστούμε με την Ευρωπαικη πραγματικότητα χωρίς βέβαια να γίνουμε ένα απέραντο καζίνο βάζοντας περιορισμούς στον αριθμό μηχανημάτων και στο υψος του πονταρίσματος επιτυγχάνοντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας (όχι μονοπολιακά) και τη πηγή εσόδων για το κράτος.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 12:51 | ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

    Ο νόμος 3037/2002 διακήρυξε πως με τη κατάργηση των τεχνικών – ψυχαγωγικών παιγνίων θα επέλθει και η πάταξη του παράνομου τζόγου, σχήμα οξύμωρο από μόνο του καθώς τα τεχνικά ηλεκτρονικά παίγνια (π.χ. Tetris, Packman) χρησιμοποιούνται μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας και δεν αποφέρουν κανένα κέρδος για τον παίκτη. Έτσι αυτό που στην πραγματικότητα πέτυχε είναι, καταργώντας τη νομιμότητα, να δημιουργήσει μια ακόμα μεγαλύτερη αγορά για τη παρανομία.
    Σήμερα πρέπει επιτέλους να εναρμονηστούμε με την Ευρωπαική πραγματικότητα χωρίς βέβαια να γίνουμε ένα απέραντο καζίνο βάζοντας περιορισμούς στον αριθμό μηχανημάτων και στο ποντάρισμα επιτυχάνοντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη πηγή εσόδων για το κράτος.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 10:02 | ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

    ΕΜΕΝΑ ΠΡΩΣΟΠΙΚΗ ΜΟΥ ΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΝΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ 5.500 ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝ ΤΟΝ ΟΠΑΠ. ΑΝ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΤΟΥ.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 04:59 | thal

    Κύριοι λυπάμαι, αλλά το παιχνίδι έκλεισε πριν καν ξεκινήσει.

    http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1863220

    Οι τελευταίες παράγραφοι. Τα συμπεράσματα δικά σας.

  • Αγαπητοί Κύριοι,
    Διευθύνω με τον αδελφό μου μαζί εδώ και δεκαπέντε χρόνια μια εταιρία που ασχολείται με παιδικά ψυχαγωγικά παιχνίδια. Δουλεύουμε οικογενιακώς και εχουμε μαζί μας και τρία άτομα προσωπικό, όλοι οικογενιάρχες. Για να λέμε ότι πηγαίνουμε καλά στην δουλειά μας τρέχουμε όλοι μαζί όλη την ημέρα. Δεν έχουμε καμία σχέση ούτε με «φρουτάκια», ούτε με «σκοτεινά» μαγαζιά ούτε επίσης με τυχερά παιχνιδια. ‘Εχουμε όμως σχέση και μεγάλη μάλιστα με «αλογατάκια, αυτοκινητάκια, μπάσκετ, ποδοσφαιράκια, air hockey» και ότι έχει σχέση με την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων. Οι ενστάσεις μου για τον επερχόμενο νόμο είναι οι εξής:
    α) Ξεχωρίστε επιτέλους τα ψυχαγωγικα και παιδικά παιχνιδια απο τα τυχερά παιχνίδια.
    β) Μην κάνετε το λάθος και βάλετε σήμα παντού. Πολλές οικογένειες με το αντικείμενό μας θα βρεθούνε στον δρόμο.
    γ) Σκεφτείτε ότι πολλές μικροεπιχειρήσεις όπως και η δικιά μας ζούμε από τις παραλίες με αποτέλεσμα όλη η σεζόν να είναι δύο έως τρεις μήνες.
    δ) Τέλος, σας παρακαλώ μη μας αντιμετωπίζετε όλους το ίδιο, να εξαιρεθούν όλα τα παιδικά παιχνίδια από καθε φορολογία.

    Με εκτίμηση,
    Τσαγανάκης Καλλίνικος

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 20:02 | ΑΝΔΡΟΥΤΣΕΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Πολλές φορές νομίζουμε με το να απαγορεύσουμε κάτι ότι λύνουμε το πρόβλημα. Όμως η απαγόρευση δεν είναι ποτέ η λύση και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις κάνει μεγαλύτερη ζημιά από την νομιμοποίηση.
    Εθελοτυφλούμε αν νομίζουμε ότι αυτή η πολιτική λειτουργεί αυτή τη στιγμή.
    Το Κράτος θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην παιδεία και την ενημέρωση παρά στην απαγόρευση.
    Το μαστίγιο δεν λειτούργησε ποτέ, καιρός να δώσουμε ευκαιρία και στην ελευθερία να δώσει την λύση.
    Το Κράτος θα πρέπει να προστατευει τον πολίτη χωρίς να περιορίζει την Ελευθερία του.
    Ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος και υπόλογος για τις επιλογές του!!!!!!!!!!!!!

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 19:40 | ΒΛΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ .ΔΙΑΤΗΡΩ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΧΕΙ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ,ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ,ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΛΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΕΤΣΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ A.W.P. ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΝΟΜΙΜΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ.ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΝΟΜΙΜΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ,ΝΑΙ ΤΟΥΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΜΗ ΜΑΣ ΩΘΗΤΕ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΝΟΜΙΑ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΠΙΑ .ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙ ΟΧΙ
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
    ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ VLT ΚΑΙ A.W.P. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
    ΕΠEΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΟΘΕΙ AΡXIKA ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΕΣ VLT , ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ A.W.P. ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΕ ΑΜΕΙΓΕΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΗΤΗΡΙΑ. ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ A.W.P.NA EINAI ΠΑΝΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ Η ΣΥΣΤΗΜA ON-LINE .
    ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΕ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΑΙ 3-4 ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ VLT.
    TA ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

    ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ
    ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΣΗΣ
    ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ -ΕΞΑΓΩΓΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
    ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 19:20 | ben

    Με πιανει τρελλα, εχουμε αποφασεις ευρωπαικων δικαστηριων που μας λενε οτι τα του τζογου καθε κρατος μελος τα ρυθμιζει οπως θελει,ρε αθεοφοβοι αντι να κοβετε τους μισθους και τις συνταξεις αντι να πατε το πετρελαιο πανω απο ενα ευρο κλειστε τις παρανομες ιντερνετικες εταιριες και ολα τα παρανομα στεκια τζογου και κατευθειαν τα 5.000.000.000 δις ευρο που παιζονται στον παρανομο τζογο θα ερθουν στα ταμεια του κρατους μεσω του οπαπ.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 18:03 | Μικρός Ήρωας

    Δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση προς την ΕΕ για την νομιμοποίηση τυχερών παιχνιδιών οποιουδήποτε είδους. Η υποχρέωση της χώρας μας είναι η νομιμοποίηση των ψυχαγωγικών παιχνιδιών και κυρίως των παιχνιδιών για υπολογιστή που είναι τυπικά ακόμα παράνομα.

    Η καταδικαστικές αποφάσεις έχουν αναρτηθεί:

    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:62005J0065:EN:HTML

    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:62008J0109:EN:HTML

    Ας βρει κάποιος το σημείο που επιβάλει στην Ελλάδα να βάλει τυχερά παιχνίδια. Η καταδίκη λέει για το πώς ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.

    Δεν πρόκειται να καταπολεμηθεί η ανεργία. Αντίθετα θα αυξηθεί όπως έχει γίνει σε όλες τις χώρες μόλις έβαλαν ή αύξησαν τον αριθμό VLT.

    Δεν πρόκειται να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα. Αντίθετα θα δημιουργηθούν ακόμα σοβαρότερα προβλήματα ρευστότητας στη αγορά όπως έχει γίνει σε όλες τις χώρες μόλις έβαλαν η αύξησαν τον αριθμό VLT.

    Δεν μπορεί να καταπολεμηθεί η παρανομία επειδή θα δοθούν «εναλλακτικά» παιχνίδια που θα έχουν όμως μικρότερα ποσοστά κέρδους. Όσοι παίζουν παράνομα δεν τους φτάνουν ούτε τα καζίνα ούτε ο ΟΠΑΠ. Παίζουν σκληρό παιχνίδι με ελάχιστους όρους. Μόνο η αστυνομία μπορεί να σταματήσει τον παράνομο τζόγο.

    Και αν περάσει αυτό το σχέδιο και μπουν τελικά VLT σε κάθε γειτονιά σίγουρα δεν θα είναι «Ελληνικά».

    Βραχυπρόθεσμο κέρδος θα έχει το κράτος και μακροπρόθεσμο κάποιοι λίγοι και εκλεκτοί.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 16:43 | ΣΟΥΛΗΤΗΣ

    Η δημόσια διαβούλευση κατάντησε μονομαχία του EL PASSO μεταξύ συμφερόντων των πρακτόρων του Ο.Π.Α.Π. και των υπολοίπων καταστημάτων. Και οι δυο παρατάξεις προσπαθούν να πείσουν τους κυβερνητικούς ποιος έχει μεγαλύτερο δίκιο κατηγορώντας ο ένας τον άλλον, εμφύλιος πόλεμος . Τα καταστήματα λένε ότι το κράτος ποτέ δεν τους νομιμοποίησε και πάντοτε τους είχε σε μια κατάσταση παρανομίας και ζητούν νομιμοποίηση με παιχνίδια χαμηλής απόδοσης A.W.P. Δηλαδή να είσαι σε μια μηχανή και να χάνεις η να κερδίζεις 60 ευρώ την ώρα και με ποσοστό στον παίχτη 86%, και είναι εναντίον των μηχανημάτων V.L.T. INTRALOT δηλαδή να είσαι σε μια μηχανή και να χάνεις η να κερδίζεις 2000 ευρώ την ώρα και είναι σχεδιασμένα και ρυθμισμένα για το δίκτυο του Ο.Π.Α.Π. με λίγα λόγια δυο γάιδαροι μαλώνουν για ΞΕΝΟ αχυρώνα. Και οι δυο παρατάξεις το τυρί το βλέπουνε την φάκα δεν βλέπουνε. Κύριοι Δρεμουρα Ιωαννιδου Κ.Λ.Π . Ο ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ και να αφήσει ο καθένας προστάτης του τζογαδόρου της φιλοφρονήσεις και της προστασίες του καλού συμφέροντός η όλη ιστορία ξεκινά από το πρόστιμο που επέβαλε η Ε.Ε. για τα απλά παιχνιδάκια και για κανένα τζόγο η κοροϊδία πάει σύννεφο το νομοσχέδιο είναι έτοιμο με 27 άρθρα και μιλάει για όλα και για τα πάντα η αντιπολίτευση το έχει στα χέρια της και περιμένει, σε μερικές μέρες θα το δείτε και στο διαδίκτυο σε διάφορα blogs.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 16:16 | ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Πιστεύω ότι τα παιχνίδια είτε πρόκειται για τεχνικά ψυχαγωγικά είτε για τυχερά με σκοπό την διασκέδαση είναι στοιχείο των σημερινών κοινωνιών που πρέπει να ελεγχθεί προκειμένου να λειτουργήσει σε κοινωνικά ανεκτά πλαίσια και να περιοριστούν τα όποια αρνητικά φαινόμενα όπως είναι η παράνομη λειτουργία τους, η ανάπτυξη οργανωμένου εγκλήματος, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, η αδυναμία κατοχύρωσης των συμφερόντων των κρατικών φορέων και των καταναλωτών – παικτών.
    Θεωρω δεδομένο ότι πρέπει να εφαρμόζονται νόμοι που η σαφήνεια τους να εξασφαλίζει την καλή λειτουργία, χωρίς να υπαγορεύουν μονοπωλιακές καταστάσεις και επιτρέπουν στην πολιτεία να έχει τον πλήρη έλεγχο.

    Δυστυχώς για άλλη μία φορά παρατηρω ότι το Δημόσιο δείχνει να προωθεί ένα διαγωνισμό με όρους πριμοδότησης για τον ημικρατικό ΟΠΑΠ (και τον μόνιμο συνεργάτη του ΙΝΤΡΑΛΟΤ)*, από τον οποίο πασχίζει να εισπράξει τα εφάπαξ τέλη, αντί αυτά να στοχεύει να τα αντλήσει από νέους ενδιαφερόμενους που θα υποχρεωθούν και σε νέες επενδύσεις.
    Θεωρω ότι θα ήταν πιο ουσιαστικό να είναι περισσότερες οι άδειες και συγκεκριμένα:
    (α) μία (1) άδεια με ανάθεση στον ΟΠΑΠ για την διαχείριση 10.000 τερματικών (με περιορισμένο στοίχημα, ώστε να εξασφαλίζεται η διασκέδαση στους παίκτες-πελάτες χωρίς χάνονται μεγάλα ποσά) θα εξασφαλίσουν ένα πρόσθετο έσοδο στα πρακτορεία αλλά και (σχετική ικανοποίηση στον «μόνιμο» συνεργάτη του την ΙΝΤΡΑΛΟΤ)
    (β) είκοσι (20) άδειες, κατόπιν προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού, για την διαχείριση 40.000 τερματικών (2.000 τερματικά ανά άδεια με περιορισμένο στοίχημα, ώστε να εξασφαλίζεται η διασκέδαση στους παίκτες-πελάτες χωρίς χάνονται μεγάλα ποσά).
    Ο κάθε αδειούχος θα έχει το δικό του κεντρικό σύστημα που θα συνδέεται στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών.
    Με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο θα εξασφαλίσει μία αγορά πιο πλουραλιστική προς όφελος των παικτών-καταναλωτών, θα υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους να συμμετέχουν και να αναπτυχθούν (οι ίδιοι μεγάλοι έχουν ήδη αναπτυχθεί!!)
    Πρόσθετα το Δημόσιο εξασφαλίζει το έλεγχο (οικονομικό και ελεγκτικό) αφού έχει να διαπραγματευτεί μόνο με είκοσι μία (21) επιχειρήσεις που από την πλευρά τους θα εξασφαλίζουν το μηνιαίο έσοδο προς το Δημόσιο αλλά και τον έλεγχο για τυχόν παρανομίες που μπορεί να προκύψουν στην αγορά. (είναι παρατηρημένο ότι ποτέ το κράτος και ο ΟΠΑΠ μόνοι δεν μπόρεσαν να ανακάμψουν την επέλαση της παρανομίας)
    *Ανατυπώνω μερικά άρθρα από εφημερίδες για την μόνιμη σχέση του ΟΠΑΠ με την ΙΝΤΡΑΛΟΤ (πάντα κάτω από τις ευλογίες της εκάστοτε Κυβέρνησης) :
    «Στο παρασκήνιο πάντως, πάλι γίνονται συζητήσεις για νέο τζακ ποτ που κυνηγά η Intralot, μέσω της πλατφόρμας του βιντεολόττο που θα διαθέσει στον καλύτερο μακράν πελάτη της, τον ΟΠΑΠ. Διαχρονική σχέση και μόνιμη διαπλοκή θα σηματοδοτήσει μία ακόμα σύμβαση, αν τελικά, όπως λέγεται, έχει ήδη στρωθεί ο δρόμος της Intralot και για το βιντεολόττο.»
    «Καλό θα ήταν να θυμηθεί η Κυβέρνηση την περίπτωση του κ. Σαλελέ, πρώην επικεφαλής του ΟΠΑΠ, που το όνομά του εμπλέχτηκε στην υπόθεση με το «Βιντεολόττο»(το 1999) και που παραιτήθηκε από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, μετά την πρόσληψή του σε διευθυντικό πόστο σε επιχείρηση (ΘΡΥΛΟΣ α.ε.) του Σ. Κόκκαλη (ο οποίος είχε επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το «Βιντεολόττο»).»
    «Τα σκήπτρα του εθνικού προμηθευτή του κρατικού τζόγου απένειμε η κυβέρνηση Καραμανλή στην Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη με την απευθείας ανάθεση των 230 εκατ. ευρώ που υπέγραψε ο ΟΠΑΠ στις 31 Ιουλίου, ανακοινώνοντας μόνο τα 96,5 εκατ. ευρώ.
    Η τριπλοκλειδωμένη σύμβαση (20 άρθρων και 54 σελίδων) του ΟΠΑΠ με την κοινοπραξία Intralot κοστολογείται επιεικώς με 230 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ) για τα τρία χρόνια και πάνω από 300 εκατ. ευρώ αν αυτή παραταθεί για έναν ακόμη – τέταρτο-χρόνο.
    Το κόστος αυτό, που ο ΟΠΑΠ απέκρυψε, είναι δυόμισι φορές υψηλότερο απ’ αυτό που ανακοινώθηκε (συντονισμένα από ΟΠΑΠ και Intralot την 1/8/2007) και διαμορφώνεται, αν συνυπολογιστούν τα τιμήματα των υπηρεσιών τεχνικής λειτουργίας και συντήρησης των τερματικών (29.400) και των δύο μηχανογραφικών κέντρων.
    Αν και ανέλαβαν την υποχρέωση να εξυγιάνουν τον ΟΠΑΠ, κάνοντας έναν διεθνή διαγωνισμό, με τον οποίον ο οργανισμός θα αποκτούσε δικό του πληροφοριακό σύστημα, κατάφεραν ένα ακριβό leasing, εγκαθιδρύοντας την Intralot και ως συμπαραγωγό και νέων .παιγνίων.» ………………. Και τα άρθρα συνεχίζονται……

    ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    Γιαννης Ιωαννιδης

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 16:52 | ΡΑΝΙΑ Κ

    Η ρύθμιση και η προσαρμογή στην σημερινή πραγματικότητα της αγοράς, γενικότερα, των τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών & παιχνιδιών περιορισμένου οφέλους στην Ελλάδα, αποτελεί εκτός από πολλαπλή νομική υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια νέα σημαντική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Είναι λοιπόν σαφές ότι η ψήφηση αυτού του νομοσχεδίου είναι μονόδρομος για την χώρα μας.
    Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι το νομοσχέδιο αυτό να διασφαλίζει:
    1)Την προστασία του Κοινωνικού συνόλου
    2)Τη καταπολέμηση της ανεργίας (θέσεις εργασίας)
    3)Την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων
    4)Την καταπολέμηση της παρανομίας και
    5)Την δημιουργία νέας πηγής εσόδων για το κράτος.
    Τα παραπάνω επιτυγχάνονται κατά τη γνώμη μου με παιχνίδια χαμηλής δυνατότητας πονταρίσματος (περιορισμένου οφέλους)που κατασκευάζονται στην Ελλάδα, προσαρμοσμένα στους ειδικούς απαραβίαστους φορολογικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ) που προβλέπονται από τον Ν.1809/88 και που μπορούν επίσης να συνδεθούν on-line ώστε να διασφαλιστει η ξεκάθαρη και απρόσκοπτη συνεργασία με τις φορολογικές αρχές.

  • Κύριοι σχολιαστές σύμφωνα με τα λεγόμενά σας..

    ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ !
    Ήδη απαγορεύεται κάθε διαφήμιση για αυτό.

    Ο ΤΖΟΓΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ !
    Τότε να απαγορευτεί κάθε διαφήμιση του ΟΠΑΠ !

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 14:20 | ΣΤΑΘΗΣ

    Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι τα παιχνίδια VLTs κατασκευάζονται στο εξωτερικό ενώ τα AWPs στην Ελλάδα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη των Ελληνικών επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και φυσικά επιπλέον έσοδα για το κράτος. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι τα VLTs είναι πιο «σκληρά» για τον παίκτη ενώ τα δεύτερα λόγω του χαμηλού πονταρίσματος αποτρέπουν την οικονομική εξόντωση του παίκτη.

  • OXI στην καζινοποιηση τησ χωρας ΝΑΙ στον ελενχο των παιχνιδιων.