Άρθρο 7 Μηχανικοί

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

1. α) Η αμοιβή των μηχανικών, για την μελέτη των έργων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 του Π.Δ. 696/1974 (Α΄301), καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων. Οι προβλεπόμενες στο προεδρικό διάταγμα τούτο ως υποχρεωτικώς ελάχιστες αμοιβές παύουν εφεξής να ισχύουν με αυτόν τον χαρακτήρα. Τα ανωτέρω ισχύουν αντιστοίχως και ως προς κάθε οριζόμενη από οποιαδήποτε διάταξη νόμου ως υποχρεωτικώς ελάχιστη αμοιβή για εργασίες που αναφέρονται στο άρθρο 59 του Ν.Δ. της 17.7/16-8-1923, όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 10 του άρθρου αυτού.

β) Η συνομολόγηση από μηχανικό σύμβασης με ασυνήθιστα χαμηλή αμοιβή, κατά την έννοια του άρθρου 52 του ΠΔ 60/2007 (Α΄64), που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Το ΔΣ του ΤΕΕ, όταν περιέρχεται στην αντίληψή του περίπτωση συνομολογήσεως από μηχανικό σύμβασης, της οποίας η αμοιβή φαίνεται ασυνήθιστα χαμηλή, τον καλεί εγγράφως να δικαιολογήσει το ύψος της, ζητώντας τις διευκρινίσεις που κρίνει σκόπιμες. Εφόσον οι εξηγήσεις του ενδιαφερομένου δεν κριθούν ικανοποιητικές, το ΔΣ του ΤΕΕ ασκεί την πειθαρχική δίωξη κατά τις κείμενες διατάξεις.

2. Η σχετική σύμβαση, η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τα στοιχεία που ορίζονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του ΒΔ της 30/31.5.1956 (Α΄134), κατατίθεται από τον μηχανικό στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Μετά την περαίωση της μελέτης, ο μηχανικός γνωστοποιεί στο ΤΕΕ τα προκύπτοντα από αυτήν στοιχεία, με βάση τα οποία υπολογίζει και καταβάλλει στο ΤΕΕ τις εισφορές και τα λοιπά δικαιώματα, όπως αυτά προβλέπονται στην νομοθεσία, είτε ως παρακρατούμενα από την αμοιβή του μηχανικού, που επεβάλλετο κατά το άρθρο 2 του Β.Δ. της 30/31.5.1956 να κατατίθεται στο ΤΕΕ, είτε ως καταβαλλόμενα στο ΤΕΕ ως δικαιούχο ή προς απόδοση σε τρίτους δικαιούχους. Το ΤΕΕ, μετά από επαλήθευση των στοιχείων και του βάσει αυτών γενόμενου υπολογισμού των εισφορών, τον οποίο οριστικοποιεί, αποδίδει στους νόμιμους δικαιούχους τις καταβαλλόμενες σε αυτό εισφορές και δικαιώματα, πέραν εκείνων που προορίζονται γι’ αυτό.

3. Οι διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων ισχύουν αντιστοίχως και ως προς τον επιβλέποντα μηχανικό για τις εργασίες επίβλεψης καθώς και τον αναλαμβάνοντα τη διοίκηση έργου.

4. Οι νόμιμες εισφορές υπέρ του ΤΕΕ, υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και λογαριασμών καθώς και οι λοιπές εισφορές και δικαιώματα που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι υπολογίζονται επί της αμοιβής των μηχανικών, υπολογίζονται εφεξής επί της συμβατικής αμοιβής εφ’ όσον αυτή είναι μεγαλύτερη της νόμιμης αμοιβής κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 696/1974 όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 8, άλλως υπολογίζονται επί της νόμιμης αμοιβής.

Στις περιπτώσεις που οι ως άνω εισφορές προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι υπολογίζονται επί της υποχρεωτικώς ελάχιστης αμοιβής, υπολογίζονται εφεξής επί της νομίμου αμοιβής.

5. Οι αναφερόμενες στο Π.Δ. 696/1974 «ελάχιστες αμοιβές» ή «αμοιβές» νοούνται εφεξής ως νόμιμες αμοιβές κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ιδίου διατάγματος όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 8 και, πέραν της λήψεως υπόψη για τον υπολογισμό νομίμων εισφορών και δικαιωμάτων από το ΤΕΕ κατά την προηγούμενη παράγραφο, λαμβάνονται επίσης υπόψη από τα δικαστήρια κατά την εκδίκαση διαφορών από αμοιβές μηχανικών για την παροχή εργασίας σύμφωνα με τα άρθρα 677 έως 681 του Κ.Πολ.Δ., όταν δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία περί αυτών.

6. Ειδικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ο προϋπολογισμός που αναφέρεται στο άρθρο 3 του Π.Δ 696/1974, εξάγεται είτε βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού, είτε σύμφωνα με τις τιμές μονάδος που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν γνώμης του ΤΕΕ, η οποία λαμβάνει υπόψη το κόστος κατασκευής όπως εξάγεται από τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων (άρθρο 41 του Ν. 1249/1982 (Α΄43), όπως κάθε φορά ισχύει.»
Παράγραφος 6 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974:

«6. Ειδικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ο προϋπολογισμός εξάγεται είτε βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού, είτε σύμφωνα με τιμές μονάδος που καθορίζονται με υπουργική απόφαση, η οποία λαμβάνει υπόψη το κόστος κατασκευής όπως εξάγεται από το αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων, (άρθρ. 41 του Νομ. 1249/1982 ΦΕΚ 43, όπως κάθε φορά ισχύει).»

7. Η παράγραφος 6 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974 διαγράφεται.
Άρθρο 1 παρ. 1 του Π.Δ. 696/1974

«1. Αι δια του παρόντος καθοριζόμεναι αμοιβαί αποτελούν τα υποχρεωτικώς εφαρμοζόμενα κατώτατα όρια αποζημιώσεως δια την εκπόνησιν μελετών και διενέργειαν επιβλέψεων – παραλαβών και εκτιμήσεων

Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Κτιριακών Εργων ως και Τοπογραφικών, Κτηματογραφικών και Χαρτογραφικών Εργασιών, κατά τας κατωτέρω κατηγορίας ή διακρίσεις αυτών.»

8. Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 696/1974, αντικαθίσταται ως εξής:

« 1. Οι καθοριζόμενες με το διάταγμα αυτό αμοιβές αποτελούν τις νόμιμες αμοιβές, οι οποίες ισχύουν για την περίπτωση που δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία αμοιβής, για την εκπόνηση μελετών και την διενέργεια επιβλέψεων- παραλαβών και εκτιμήσεων Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Κτιριακών Έργων ως και Τοπογραφικών Κτηματογραφικών και Χαρτογραφικών Εργασιών, κατά τις κατωτέρω κατηγορίες ή διακρίσεις αυτών.»

Πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974:

«7. Προκειμένου για την αμοιβή μελέτης ή επίβλεψης αυτού ή εκτελέσεως άλλης εργασίας μηχανικού, για τα ιδιωτικά έργα καθορίζεται ότι η καταβαλλόμενη αμοιβή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ποσό των 5.000 δραχμ. Το ποσό αυτό αναπροσαρμόζεται εκάστοτε για το συντελεστή της παρ. 2 του άρθρ. 4.»

9. Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974, διαγράφονται.
Άρθρο 59 του από 17.7/16.8.1923 Ν.Δ.

«1. Δια Β.Δ/των. εκδιδομένων μετά γνώμην του συμβουλίου των δημοσίων έργων, κανονίζεται η δι` εκάστην περίπτωσιν πληρωτέα υπό των εργοδοτών αμοιβή εις τους μηχανικούς εν γένει και αρχιτέκτονας τους εκπονούντας μελέτας οιωνδήποτε έργων και τους αναλαμβάνοντας την εφαρμογήν των μελετών και την εποπτείαν εκτελέσεως των έργων τούτων. » Μεταξύ των έργων αυτών συμπεριλαμβάνονται και όλα τα προβλεπόμενα απο το παρόν διάταγμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης οι τοπογραφικές και οι κτηματογραφικές εργασίες, που αναφέρονται στο άρθρο 57, καθώς και οι χωροταξικές, ρυθμιστικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες.»***Το εντός » » τελευταίο εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.11 Του άρθρου 3 του Ν.2242/1994 (Α 162) 2. Η κατά την προηγούμενην παράγραφον οριζομένη αμοιβή αποτελεί υποχρεωτικήν διατίμησιν δι` αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, εφ` όσον ταύτα δι` ιδιαιτέρας μεταξύ των εγγράφου συμφωνίας δεν εκανόνισαν άλλως τα της αμοιβής ταύτης. ***Παρατήρηση:Σύμφωνα με το άρθρο μόνο παρ. 1 του Ν.Δ. 2726/1953, ΦΕΚ Α 325: «Ο κατά το άρθρον 59 παρ. 1 του από 17.7/16.8.1923 Ν.Δ. κανονισμός των ελαχίστων ορίων αμοιβής των μηχανικών εν γένει και αρχιτεκτόνων, εφαρμόζεται δι` όλας τας ειδικότητας των μηχανικών – μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών,καθώς και δια τους βάσει ειδικών διατάξεων νόμων ασκούντας τα επαγγέλματα ταύτα εν όλω ή εν μέρει. Τα ως άνω ελάχιστα όρια αμοιβών αποτελούν κατωτέραν διατίμησιν υποχρεωτικήν δι` αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη καταργουμένης κατά τα λοιπά της παρ. 2 του ως άνω άρθρου».

10. Το άρθρο 59 του από 17.7/16.8.1923 ΝΔ (Α΄228) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 59

Με Π.Δ. που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ρυθμίζονται οι νόμιμες αμοιβές, που ισχύουν για την περίπτωση που δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία αμοιβής, των διπλωματούχων ανώτατων σχολών μηχανικών γενικά και αρχιτεκτόνων, μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς και αυτών που ασκούν τα επαγγέλματα αυτά, βάσει ειδικών διατάξεων νόμου, εν όλω ή εν μέρει, που εκπονούν μελέτες οποιωνδήποτε έργων και αυτών που αναλαμβάνουν την εφαρμογή των μελετών και την επίβλεψη της εκτέλεσης των έργων αυτών. Μεταξύ των ως άνω έργων περιλαμβάνονται επίσης οι τοπογραφικές και κτηματογραφικές εργασίες καθώς και οι χωροταξικές, ρυθμιστικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες.

Ο παραπάνω κανονισμός των αμοιβών αναφέρεται στη μελέτη, επίβλεψη, εποπτεία ή έλεγχο και παραλαβή κάθε είδους έργων ή εγκαταστάσεων, καθώς και σε κάθε είδους τεχνικές γενικά εργασίες και υπηρεσίες, σχεδιαγράμματα, καταμετρήσεις, γνωμοδοτήσεις, πραγματογνωμοσύνες κ.τ.λ. ή αμοιβές που καταβάλλονται σε αυτούς που μετέχουν σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και στους κριτές αυτών.»

Παρ.1 και 2 του άρθρου μόνου του ν.δ. 2726/1953:

« 1. Ο κατά το άρθρον 59 παράγραφος 1 του από 17.7/16.8.1923 Ν. Δ. «περί σχεδίων πόλεων, κωμών και συνοικισμών του Κράτους και οικοδομής αυτών» κανονισμός των ελαχίστων ορίων αμοιβής των μηχανικών εν γένει και αρχιτεκτόνων, εφαρμόζεται δι` όλας τας ειδικότητας των μηχανικών-μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών,καθώς και διά τους βάσει ειδικών διατάξεων νόμων ασκούντας τα επαγγέλματα ταύτα εν όλω ή εν μέρει. Τα ως άνω ελάχιστα όρια αμοιβών αποτελούν κατωτέραν διατίμησιν υποχρεωτικήν δι` αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη καταργουμένης κατά τα λοιπά της παραγράφου 2 του ως άνω άρθρου. 2. Ο κανονισμός ούτος των αμοιβών εκτείνεται εις την μελέτην, εφαρμογή, επίβλεψιν, εποπτείαν ή έλεγχον και παραλαβήν πάσης φύσεως έργων ή εγκαταστάσεων, καθώς και εις πάσης φύσεως τεχνικάς εν γένει εργασίας και υπηρεσίας, σχεδιαγράμματα, καταμετρήσεις, γνωμοδοτήσεις, πραγματογνωμοσύνας κλπ. ή αμοιβάς καταβαλλομένας εις τους μετέχοντας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και τους κριτάς τούτων.»

11. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου μόνου του Ν.Δ. 2726/1953 (Α΄325) καταργούνται.

Παρ.4 του άρθρου μόνου του Ν.Δ. 2726/1953:

«4. Εκ της ως άνω αμοιβής μελέτης παρακρατείται υπό του Τ.Ε.Ε. ποσοστόν 8%, όπερ διατίθεται διά την εθελουσίαν έξοδον εκ του επαγγέλματος των μη διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και βάσει ειδικών διατάξεων νόμου αποδεδειγμένως ασκούντων ως άνω το τεχνικόν επάγγελμα και εγγεγραμμένους εις τα οικεία μητρώα, κατά τα οριζόμενα διά Β. Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Δημοσίων Εργων, μετά γνώμην του Συμβουλίου Δημοσίων Εργων και πρότασιν του Τ.Ε.Ε. Ποσοστόν μέχρι 2% κρατείται επίσης υπό του Τ.Ε.Ε. διά τας πάσης φύσεως σχετικάς δαπάνας αυτού. Το υπόλοιπον της αμοιβής της μελέτης καταβάλλεται, εν όλω ή τμηματικώς, προς τον δικαιούχον υπό του Τ.Ε.Ε. ή του υπό τούτου εξουσιοδοτουμένου, μετά την υπό της Αρχής έγκρισιν της μελέτης, κατά τα ορισθησόμενα διά Β. Διατάγματος, ομοίως εκδιδομένου.

«Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης κατάθεσης των αμοιβών μελετών ή επιβλέψεων από τον εργοδότη μπορεί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να επιδιώξει δικαστικώς την είσπραξη της οφειλόμενης αμοιβής, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους του Τ.Ε.Ε. ή της εταιρείας εκπονήσεως τεχνικών μελετών ή των εκάστοτε συνιστώμενων γραφείων ή συμπραττόντων γραφείων εκπονήσεως τεχνικών μελετών, στην οποία θα προσδιορίζεται και το σύνολο της δικαιούμενης αμοιβής». ***Το εντός » » εδάφιο προστέθηκε με την παρ.3 του άρθρου 15 του Ν.2308/1995 (Α 114)

12 α) Επί της συμβατικώς συνομολογουμένης ή της νομίμου αμοιβής κατά τις διακρίσεις της παρ. 4, καταβάλλεται από τον μηχανικό υπέρ του ΤΕΕ ποσοστό 2% για τις πάσης φύσεως δαπάνες αυτού. Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης καταβολής των αμοιβών μελετών ή επιβλέψεων από εργοδότη, μπορεί και το Τ.Ε.Ε. να επιδιώξει δικαστικώς την είσπραξη της οφειλόμενης αμοιβής, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους του Τ.Ε.Ε. ή της εταιρείας εκπονήσεως τεχνικών μελετών ή των εκάστοτε συνιστώμενων γραφείων ή συμπραττόντων γραφείων εκπονήσεως τεχνικών μελετών, στην οποία θα προσδιορίζεται και το σύνολο της δικαιούμενης αμοιβής.

β) Η παρ. 4 του άρθρου μόνου του Ν.Δ. 2726/1953 (Α΄325) καταργείται.

Άρθρο 2, παρ.1 έως και 3 του Β.Δ. 30/31.5.1956:

« 1. Οι αναθέτοντες εις τους εν τη παρ.1 του προηγουμένου άρθρου μελέτας, οι αναφερόμενοι εις το άρθρ.2 του Ν.Δ/τος της15/7.10.1927 «περί εκδικάσεως των εξ αμοιβών των εργασιών Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων κλπ. διαφορών μεταξύ τούτων και πελατών», ως τούτο ετροποποιήθη δια του άρθρ.1 του Α.Ν. της 19/23.11.35 «περί τροποποιήσεως και ερμηνείας του από 30.4.1926 Ν.Δ/τος «περί εκδικάσεως των εξ αμοιβών εργασιών Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων κλπ. Διαφορών μεταξύ τούτων και πελατών», υποχρεούνται όπως καταθέτωσι κατά τα εφεξής οριζόμενα εις το Τ.Ε.Ε. η τον υπό τούτου εξουσιοδοτούμενον το σύνολον της οφειλομένης παρ` αυτών προς τους εν τη παρ.1 του προηγουμένου άρθρου αναφερομένους αμοιβής μελέτης, ως αύτη κατά τα άνω καθωρίσθη υπό αρμοδιάς Κρατικής Υπηρεσίας η του Τ.Ε.Ε., στερούμενοι του δικαιώματος όπως καταβάλωσι την αμοιβήν απ` ευθείας εις τους δικαιούχους. 2. Οι εν τη παρ. 1 του προηγουμένου άρθρου αναφερόμενοι και ανεξαρτήτως ποσού αμοιβής δικαιούνται απολύψεως τμηματικής πληρωμής ίσης προς το ποσόν του αναλογούντος φόρου επιτηδεύματος εις την ανατεθείσαν μελέτην, υπολογιζομένης βάσει του οριστικού πίνακος αμοιβής. Η τμηματική αύτη πληρωμή καταβάλλεται υπό του οφειλέτου εις το Τ.Ε.Ε. 3 Ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει εις το Τεχνικόν Επιμελητήριο της Ελλάδος το υπόλοιπον της αμοιβής μετά την αφαίρεσιν του εν τα προηγουμένω εδαφίω φόρου επιτηδεύματος και των τυχόν κατά την διάρκεια της εργασίας κατατιθεμένων εις το Τ. Ε.Ε. προκαταβολών επί της αμοιβής. Η καταβολή γίνεται εντός 15 ημερών από της πραιώσεως ή της παραδόσεως εις αυτόν της συντελεσθείσης μελέτης εφ`όσον δεν χρήζει περαιτέρω εγκρίσεως παρά Δημοσίας Αρχής, ή χρήζει μεν τοιαύτης εγκρίσεως, δεν ητήσατο όμως ο οφειλέτης ταύτην εντός της ως άνω προθεσμίας των 15 ημεων. Αιτηθείσης της εγκρίσεως της μελέτης εντός της ως άνω προθεσμίας παρά του υποχρέου εις την καταβολήν της αμοιβής ιδιώτου ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου ή αμοιβή καταβάλλεται εις το Τ.Ε.Ε. μετά την έγκρισιν της μελέτης και προ της εκδόσεως της απαιτουμένης αδείας προς εκτέλεσιν των περί ών η μελέτη εργασιών, εις ας δε περιπτώσεις δεν απαιτείται η χορήγησις τοιαύτης αδείας μετά την έγκρισιν της μελέτης υπό της αρμόδιας Αρχής και προ της παραδόσεως αυτής εις τον υπόχρεον προς καταβολήν της αμοιβής». ***Η μέσα σε » » παρ. 3 αντικατεστάθη ως άνω δια του άρθρ. 1 Β.Δ. 188 της 16 Φεβρ. /3 Μαρτ. 1966 (ΦΕΚ Α`45).»

13. Οι διατάξεις των παραγράφων 1,2 και 3 του άρθρου 2 του Β.Δ. της 30/31.5.1956, παύουν εφεξής να ισχύουν.
Η παράγραφος 4 του άρθρου 2 του ΒΔ 30/31.5.1956:

«4. Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης καταβολής της οφειλόμενης αμοιβής ή τμηματικών πληρωμών έχει δικαίωμα εγέρσεως δικαστικής αγωγής εισπράξεως της οφειλομένης αμοιβής, ο δικαιούχος μηχανικός ή τα δικαιούχα γραφεία μελετητών με οποιαδήποτε εταιρική μορφή, συμπεριλαμβανομένων και των κοινοπραξιών. Το αυτό δικαίωμα έχει και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Αίτημα της καταψηφιστικής αγωγής θα ειναι η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Τα ανωτέρω τυγχάνουν αναλόγου εφαρμογής και στην περίπτωση των ασφαλιστικών μέτρων»

14.Το τρίτο και το τέταρτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΒΔ 30/31.5.1956, αντικαθίστανται ως εξής:

«Αίτημα της αγωγής θα είναι η αναγνώριση υποχρεώσεως καταβολής ή η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στο μελετητή μηχανικό. Τούτο εφαρμόζεται αναλογικά και στην περίπτωση ασφαλιστικών μέτρων»

15. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών, μετά γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, διενεργείται κάθε αναγκαία προσαρμογή στις διατάξεις του παρόντος νόμου των διατάξεων της νομοθεσίας που διέπει την εκπόνηση μελετών ιδιωτικών έργων και τις αμοιβές των μηχανικών, εν γένει και αρχιτεκτόνων.
Παρ. 8 του άρθρου 4 του ν.3316/2005

«8. Οι οικονομικές προσφορές που υποβάλλονται στις διαδικασίες σύναψης των συμβάσεων των άρθρων 6 έως 10 συντάσσονται με τήρηση των εθνικών νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων σχετικά με την αμοιβή των μελετών και υπηρεσιών του άρθρου 2. Οι αναθέτουσες Αρχές αναφέρουν στις προκηρύξεις τις διατάξεις αυτές.

16. Η διάταξη της παρ. 8 του άρθρου 4 του ν.3316/2005 (Α΄42) αντικαθίσταται και προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής:

«8. Ο υπολογισμός της προεκτιμώμενης αμοιβής κατά το άρθρο τούτο, καθόσον αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού, χρησιμεύει αποκλειστικά στις αναθέτουσες αρχές για τον προσδιορισμό των καλουμένων με την προκήρυξη τάξεων πτυχίου στον διαγωνισμό.

Η ως άνω προεκτιμώμενη αμοιβή, που υπολογίζεται από την αναθέτουσα αρχή, δεν δεσμεύει τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, οι οποίοι δικαιούνται να υποβάλουν οικονομική προσφορά χαμηλότερη από το ποσό της προεκτιμώμενης αμοιβής.

9.Αν υποβληθεί ασυνήθιστα χαμηλή προσφορά, εφαρμόζεται το άρθρο 52 του Π.Δ. 60/2007 (Α΄64)».

Η παράγραφος 9 του άρθρου 6 του ν.3316/2005:

«9. Κριτήρια ανάθεσης της προμελέτης είναι: α) Η ποιότητα της τεχνικής προσφοράς, η οποία συνίσταται: αα) Στην πληρότητα της διερεύνησης εναλλακτικής λύσης. ββ) Στα χαρακτηριστικά της προτεινόμενης με την προσφορά λύσης, η οποία βαθμολογείται, ανάλογα με τη φύση του έργου, με βάση ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω υποκριτήρια: (1) Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της λύσης (2) Την αισθητική αξία της λύσης. (3) Την ευκολία κατασκευής της λύσης. (4) Τη δαπάνη του έργου, που περιλαμβάνει τη δαπάνη κατασκευής του και, εφόσον ορίζεται στην πρόσκληση, την ετήσια δαπάνη λειτουργίας και συντήρησης κατά τη διάρκεια ζωής του έργου. Στην προκήρυξη περιλαμβάνονται συγκεκριμένα οι παράμετροι υπολογισμού της δαπάνης λειτουργίας και συντήρησης του έργου. 5) Τον προβλεπόμενο χρόνο υλοποίησης του έργου.(6) Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λύσης. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζονται οι επί μέρους συντελεστές βαρύτητας των ως άνω υποκριτηρίων της τεχνικής προσφοράς, ενώ μπορεί να εξειδικεύονται ανάλογα με την κατηγορία, το μέγεθος και το είδος έργου ή να προστίθενται και άλλα. Μέχρι την έκδοση της απόφασης οι συντελεστές βαρύτητας των υποκριτηρίων ορίζονται στην προκήρυξη. Η τεχνική προσφορά των υποψηφίων βαθμολογείται σε εκατονταβάθμια κλίμακα και η βαρύτητα του κριτηρίου αυτού στην τελική βαθμολογία των υποψηφίων ορίζεται σε ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%). β) Η οικονομική προσφορά του υποψηφίου για την εκπόνηση της προτεινόμενης από αυτόν κύριας τεχνικής λύσης και των εναλλακτικών της, εφόσον προβλέπεται η υποβολή τους, που περιλαμβάνει και τις αμοιβές για απαραίτητες υποστηρικτικές μελέτες και εργασίες. Σε περίπτωση εφαρμογής της παραγράφου 3 του άρθρου 5, η οικονομική προσφορά αναλύεται λεπτομερώς στα επί μέρους στάδια μελέτης. Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά απορρίπτεται εφόσον κατά κατηγορία μελέτης παραβιάζει τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σχετικά με τις αμοιβές της προς ανάθεση μελέτης ή εφόσον οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στην προτεινόμενη τεχνική λύση. Η οικονομική προσφορά των υποψηφίων βαθμολογείται σε εκατονταβάθμια κλίμακα με τον τρόπο που ορίζεται στην προκήρυξη και η βαρύτητα του κριτηρίου αυτού στην τελική βαθμολογία ορίζεται σε δεκαπέντε τοις εκατό (15%). Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζεται ενιαίος τρόπος βαθμολόγησης της οικονομικής προσφοράς. Μέχρι την έκδοση της απόφασης ο τρόπος βαθμολόγησης ορίζεται στην προκήρυξη.»

17. Το τρίτο εδάφιο της περιπτώσεως β΄ της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 3316/2005, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά κατά κατηγορία μελέτης απορρίπτεται εφόσον οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στην προτεινόμενη τεχνική λύση.»

Η παρ. 5 του άρθρου 7 του ν.3316/2005:

«5. Η οικονομική προσφορά συντίθεται για κάθε επί μέρους κατηγορία μελέτης σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 7 και 8 του άρθρου 4 και περιλαμβάνει τις αμοιβές για την εκπόνηση των μελετών και για τον προγραμματισμό, την επίβλεψη και την αξιολόγηση των αναγκαίων ερευνητικών εργασιών πάσης φύσεως, ενώ δεν μπορεί να περιλαμβάνει αμοιβές για την εκτέλεση ερευνητικών εργασιών, οι οποίες ανατίθενται με ιδιαίτερη σύμβαση. «Κατ` εξαίρεση, είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται αμοιβές για την εκτέλεση ερευνητικών εργασιών στην προεκτιμώμενη αμοιβή και αντίστοιχα στην οικονομική προσφορά των διαγωνιζομένων σε περίπτωση σύνθετης μελέτης, όταν η προεκτιμώμενη αμοιβή των ερευνητικών εργασιών δεν υπερβαίνει ποσοστό 15% της συνολικής προεκτιμώμενης αμοιβής. Στην περίπτωση αυτή τίθεται στην προκήρυξη της σύμβασης η προβλεπόμενη ποσότητα μονάδων φυσικού αντικειμένου των ερευνητικών εργασιών και η προεκτιμώμενη αξία τους (στο σύνολο και ανά μονάδα) και οι διαγωνιζόμενοι υποβάλλουν προσφορά επί της αξίας αυτής σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Η πληρωμή των εργασιών αυτών γίνεται με βάση τις προσφερθείσες τιμές και την εκτελεσθείσα ποσότητα μονάδων φυσικού αντικειμένου, κατόπιν υποβολής σχετικής επιμέτρησης από τον ανάδοχο, η οποία θεωρείται από τον Προϊστάμενο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Για την υπόλοιπη, μη εκτελεσθείσα, ποσότητα μονάδων δεν καταβάλλεται αμοιβή στον ανάδοχο.»*** Τα άνω εντός » » εδάφια της παρ.5 προστέθηκαν με την παρ.1 άρθρ.5 Ν.3481/2006,ΦΕΚ Α 162/2.8.2006.»

18. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του ν.3316/2005, οι λέξεις «σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 7 και 8» αντικαθίστανται με τις λέξεις «σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8».

Η παρ. 10 του άρθρου 7 του ν.3316/2005:

«10. Μετά την οριστικοποίηση της βαθμολογίας των τεχνικών προσφορών, τόσο στην ανοικτή όσο και στην κλειστή διαδικασία, σε δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαγωνισμού που γνωστοποιείται εγγράφως στους υποψήφιους προ πέντε (5) ημερών, αποσφραγίζονται οι οικονομικές προσφορές και καταχωρείται το περιεχόμενό τους στο πρακτικό. Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά απορρίπτεται εφόσον κατά κατηγορία μελέτης παραβιάζει τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σχετικά με την αμοιβή των μελετών που ανατίθενται ή οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στο αντικείμενο της μελέτης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των εδαφίων β΄ και δ΄ της παραγράφου 2. Η Επιτροπή Διαγωνισμού βαθμολογεί τις οικονομικές προσφορές και εισηγείται την ανάθεση της σύμβασης στον υποψήφιο που υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα προσφορά, με στάθμιση της βαθμολογίας των τεχνικών και των οικονομικών

προσφορών. Επί ισοβαθμίας προκρίνεται ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη βαθμολογία της τεχνικής προσφοράς. Το πρακτικό κοινοποιείται στους υποψήφιους κατά το άρθρο 22 και η προθεσμία υποβολής ενστάσεων κατ΄ αυτού είναι πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. Επί των ενστάσεων διατυπώνει τη γνώμη της η Επιτροπή και τη διαβιβάζει, μαζί με το πρακτικό, στην Προϊσταμένη Αρχή, που αποφασίζει για την έγκριση ή μη του αποτελέσματος με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής. Οι διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου 6 εφαρμόζονται ανάλογα.»

19. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 10 του άρθρου 7 του ν.3316/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά κατά κατηγορία μελέτης απορρίπτεται εφόσον οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στο αντικείμενο της μελέτης όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εδαφίου β της παραγράφου 2».

Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 3316/2005:

«2. Η αμοιβή μελέτης που εκπονείται κατά την παράγραφο 1 υπολογίζεται κατά τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σχετικά με την αμοιβή των μελετών και τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4.

3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων μπορεί να ορίζονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση της καταβολής της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής του μελετητή. Μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής η αμοιβή καταβάλλεται κατά τις ισχύουσες διατάξεις».

20. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 3316/2005, καταργούνται.

21. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών διενεργείται κάθε αναγκαία προσαρμογή του ν. 3316/2005 και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθεισών κανονιστικών πράξεων, στις διατάξεις του παρόντος νόμου.
22. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που εκδίδεται μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, προσαρμόζονται οι διατάξεις της υπ’ αριθ. ΔΜΕΟ/α/οικ/1161(Β’1064/27.7.2005) υ.α. που αφορούν την βαθμολόγηση οικονομικών προσφορών, στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 4 του ν.3316/2005, όπως αντικαθίστανται με τις διατάξεις της παραγράφου 16 του παρόντος άρθρου.
  • 22 Ιανουαρίου 2011, 12:19 | Ενας Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

    Αν ο συναδελφος κ. Θελεριτης πολυ ευστοχα τονιζει την γραφικοτητα του φαινομενου κατασκευης με υψηλη «ενεργειακη αποδοση», η οποια αστοχει στον σεισμο σχεδιασμου,

    εγω θα ανεφερα το αντιθετο, την γελοιοτητα της καταστασεως κτιριου, το οποιο θα επιτυχει μια εξοικονομηση στα καυσιμα ενος Α ποσου καθ’ ολη τη διαρκεια ζωης του,
    οταν θα εχει υπερδιαστασιολογηθει και ο σκελετος του θα εχει κοστισει 3*Α, επειδη ακριβως η μελετη εκπονηθηκε απο «μηχανικο» (αποφοιτο Βουλγαρο-ρουμανιας ΤΕΙ, κολεγιου UK, κλπ…).

    Που ζουμε!!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 11:12 | Μανωλης

    Φιλε Θωμάς Πανουργιάς, δεν υπαρχει καμια ισοπεδωση ικανοτητων και εφοδιων, απλος δεν μπορουμε να σκεφτομαστε με τον ιδιο τροπο οπως σκεφτοντουσαν καποτε οι επιστημονες στον μεσσαιωνα. Δηλαδη, με καθαρα εγωκεντρικη σκεψη και οχι με γνωμονα την αναπτυξη και την ευημερια του ανθρωπου.
    Αυτος αλλοστε ειναι και ο υστατος σκοπος της ακαδημαικης εκπαιδευσης και οχι τα μικροσυνφεροντα.
    Η εκμεταλευση της αγνοιας των συνπολιτων μας στο συγκεκριμενο αντικειμενο, ωστε εμεις να βγαλουμε οσο το δυνατον ποιο ευκολο χρημα, αποτελει οχι μονο καταντια του κλαδου των μηχανικων αλλα γενικα ολου του επιστημονικου κλαδου της ελλαδος.
    Πραγματικα η μαγαλυτερη μπανανια, που εχει ακουστει απο πολλους, βρισκετε μεσα στο προτογο μυαλουδακι καποιων, οι οποιοι το μονο που θελουν να επιτυχουν στην ζωη τους ειναι η εκμεταλευση και το ευκολο χρημα εισβαρρος της αναπτυξης και της προοδου ολου του κοινωνικου συνολου.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 10:50 | Θωμάς Πανουργιάς

    Κυρίες, Κύριοι,
    1. Το ότι η ΕΕΤΕΜ είναι συνδικαλιστικό όργανο δεν σημαίνει ότι και το Τ.Ε.Ε. είναι. Η ΕΕΤΕΜ και μερίδα των μελών της θα πρέπει να σταματήσει να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Το Τ.Ε.Ε. είναι επιμελητήριο, σύμβουλος του κράτους.
    2. Η απλοϊκότητα της προσέγγισης του θέματος από την ΕΕΤΕΜ και μερίδας των μελών της νομίζω ότι είναι από μόνη της αποδεικτικό της επιφανειακότητας απόψεων, πιθανώς και ικανοτήτων.
    3. Είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ελέχιστες αμοιβές οδηγούν σε υψηλά κόστη έκδοσης οικοδομικής άδειας, εντούτοις είναι επίσης γεγονός ότι 2όροφα και 8όροφα έχουν διαφορετική συμπεριφόρα και επομένως διαφορετικές απαιτήσεις στατικής επίλυσης.
    4. Κατάργηση ελάχιστων αμοιβών χωρίς την ύπαρξη ελεγκτικού μηχανισμού πιστοποίησης ικανοτήτων του μελετητή είναι απλά επικίνδυνο.
    5. Όσο κι αν σε μερικούς φαίνεται ακατανότητο, υφίσταται διαφορά μεταξύ διδαχής 2-3 ουσιαστικών μαθημάτων στατικής στα Τ.Ε.Ι. και περί των 7 στο Πολυτεχνείο.
    6. Γιατί, αλήθεια, δεν εξετάζεται η γνώμη Μηχανικών που έχουν αποφοιτήσει από τα Τ.Ε.Ι. και κατόπιν αποφοίτησαν και από Πολυτεχνεία; Μήπως γιατί πολύ απλά η γνώμη τους είναι κόλαφος για την ΕΕΤΕΜ;

    Εν κατακλείδι:
    ΝΑΙ στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, καθώς επί της πουσίας έχουν ήδη καταργηθεί με εκπτώσεις κάτω από το τραπέζι.
    ΝΑΙ στη πιστοποίηση και διαβάθμιση ικανοτήτων των μελετητών και των κατασκευαστών από σοβαρό επιστημονικό φορέα.
    ΟΧΙ στη ισοπέδωση εφοδίων, ικανοτήτων και γνώσεων.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 06:52 | Μυρτώ Παπαιωάννου

    Αυτη τη στιγμή στη βουλή είναι εκλεγμένοι 44 Μηχανικοί.
    Αν υπερψηφίσουν την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών των μηχανικών, είναι δυνατόν μετά να ονομάζονται συνάδελφοι;
    Ψηφίστε σε αυτό το link αν πιστεύετε πως το ΤΕΕ οφείλει να διαγράψει όσους απο αυτούς τολμήσουν να μας στερήσουν τον ελάχιστο βιοπορισμό μας.

    http://www.petitiononline.com/Boyl_mhx/petition.html

    Οι 31 βουλευτές-μηχανικοί είναι στο ΠΑΣΟΚ και αρκετοί απο αυτούς αναδείχτηκαν μέσω των συνδικαλιστικών οργάνων των αντίστοιχων κλάδων τους.

    ΕΛΕΟΣ

    Υπάρχουν και πειθαρχικά συμβούλια.
    Μόνο ενάντια στο νομοσχέδιο για τα 10 στρέμματα, θα επαναστατούν;

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 05:47 | azoulias

    Θέλω κατ’αρχάς να επισημάνω μιά αντίφαση που δεν μπορώ να καταλάβω. Πως η ίδια κυβέρνηση που κατεβάζει αυτό το νομοσχέδιο με κατάργηση των κατώτατων αμοιβών και την ελεύθερη πρόσβαση στα επαγγάλματα αυτών που έχουν τα νόμιμα προσόντα ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ θεσμοθετεί 1.καθορισμένες αμοιβές για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και 2.κλειστές λίστες επιθεωρητών με ασαφή και αμφίβολα κριτήρια.

    Για το επάγγελμα των μηχανικών στην Ελλάδα και με βάση διεθνείς έρευνες (oecd κλπ) αποδεικνύεται ότι είναι ορθάνοικτο για όσους έχουν τα νόμιμα προσόντα! Από τα πολυάριθμα κριτήρια που εξετάζουν (δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος σε ξένη χώρα, κανένας περιορισμός στην συμμετοχή σε ΔΣ εταιρειών σε ξένη χώρα, κανένας απολύτως γεωγραφικός περιορισμός, κλπ κλπ) μόνο το θέμα του καθορισμού κατώτατης αμοιβής είναι σχετικά επιλήψιμο (αν και σε πολλές χώρες υπάρχουν παρόμοιες συστάσεις). Αλλά και το ίδιο το Νομοσχέδιο τελικά συναισθανόμενο το σχεδόν σίγουρο ενδεχόμενο κατάρρευσης των δημόσιων εσόδων, καθορίζει την νόμιμη αμοιβή για τις πληρωμές των εισφορών. Προς τι λοιπόν το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός?
    Προσωπικά πιστεύω ότι έφτασε πλέον η ώρα για
    1.καθορισμού ενιαίου πραγματικού προυπολογισμού για κάθε έργο,
    2.τυποποιημένης σύμβασης-συμφωνητικού χωριστά για κάθε κατηγορία έργου (πχ. παρόμοια με αυτές της ordre des architectes στην Γαλλία)που θα αναφέρει τον πραγματικό προυπολογισμό και την συμφωνειθείσα αμοιβή καθώς και το συμφωνηθέν αντικείμενο. Η σύμβαση αυτή θα κατατίθεται σε ΤΕΕ και σε εφορία.
    3.Καθιέρωση των μελετών εφαρμογής για όλα τα έργα και ενίσχυση του ρόλου, των υποχρεώσεων και της ευθύνης αλλά και των δικαιωμάτων του επιβλέποντος μηχανικού που θα ασκεί πλέον ουσιαστικά το λειτούργημά του σε σχεδόν καθημερινή βάση.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 05:29 | Μαρία – Διπλ. Πολ. Μηχ/κός

    Προβληματίστηκα αρκετή ώρα για το αν θα πρέπει να σπαταλήσω το χρόνο μου (είναι και περασμένες 4) με το να γράψω κι εγώ εδώ την άποψή μου, μιας και η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αποδείξει σε κάθε περίπτωση πως η δημόσια διαβούλευση είναι μόνο για το «θεαθήναι» και ουδόλως την ενδιαφέρει η γνώμη του άμεσα επηρεαζόμενου. Πόσο μάλλον, όπως πολύ σωστά ανέφερε ένας συνάδελφος πιο πριν, με έντεχνο τρόπο έχουν καταφέρει (ΜΜΕ, ΤΕΕ κτλ) να στρέψουν την κοινωνία εναντίον μας, με όλες τις παράλογες αυξήσεις των αμοιβών και μάλιστα εν μέσω κρίσης.

    Από τη μία μεριά, λοιπόν, είμαι υπέρ της κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών γιατί ούτως ή άλλως και μόνοι μας τις καταργούσαμε. Μόνοι μας δημιουργήσαμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Εργάζομαι στην πόλη της Κοζάνης και έχω δει ΔΩΡΟ ΕΚΠΤΩΣΗ 15% ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ σε ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟ ΑΓΟΡΑ σε ετήσιο χορό ενός πολιτιστικού συλλόγου!!!!!!!!! Νέα βέβαια η συνάδελφος που το έκανε, αλλά δεν έχει σημασία, τα ίδια και χειρότερα κάνουμε ανεπίσημα όλοι!

    Από την άλλη μεριά με τις ελάχιστες αμοιβές:
    1ον. Εξασφαλίζεται η ποιότητα της εργασίας μας που ειδικά σε μία χώρα με τόσο έντονη σεισμική δραστηριότητα δεν θα πρέπει ούτε κατά διάνοια να διακυβεύεται, (γιατί όση έκπτωση και να κάνεις δε θα υπογράψεις στατική μελέτη για 500 ευρώ).
    2ον. Εξασφαλίζονται κάποια, σημαντικά, έσοδα του κράτους (ΦΠΑ, ΦΕΜ κτλ), ενός κράτους που αν έχει έναν τομέα επιτυχημένο να επιδείξει, είναι αυτός της οικοδομής, (και τα έσοδα αυτά πάνε με βάση το ΑΠΥ, οπότε κάνεις δεν κάνεις έκπτωση τα ποσά αυτά θα τα αποδώσεις).
    3ον. Φοβάμαι πως αν τα έσοδα αυτά μειωθούν, θα βρεθεί ένας άλλος τρόπος για το κράτος να τα πάρει από τους ιδιοκτήτες ακινήτων με έκτακτες ή τακτικές εισφορές που στην τελική θα είναι πολύ μεγαλύτερες από την διαφορά που θα προκύψει στην αμοιβή του μηχανικού.
    4ον. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως θα λειτουργήσει το μοντέλο ΤΕΕ=νταβατζής για κάθε δουλειά που αναλαμβάνουμε και η φράση «ασυνήθιστα ή αδικαιολόγητα χαμηλή αμοιβή» πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινιστεί.
    5ον. Από τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουμε κάθε εξάμηνο θα πρέπει να αφαιρείται το ποσό που έχουμε ήδη καταβάλει υπέρ ΤΣΜΕΔΕ στις οικοδομικές άδειες υπέρ του μηχανικού.
    6ον. Το ΕΜΠ γιατί το πληρώνουμε???

    Όσο για τα εσώψυχα του καθενός, στη μπανανία που ζούμε δε θα βγει ποτέ άκρη. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΑΙ Ο,ΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Και αν δηλώνεις «μαθηματικός που κάνει στατικές μελέτες» θα κάνεις (δυστυχώς) και στατικές μελέτες. Όπως επίσης αν δηλώνεις «υπάλληλος της πολεοδομίας που βγάζει οικοδομικές άδειες» ή «απόφοιτος λυκείου που αγόρασε ένα GPS που κάνει τοπογραφικά διαγράμματα» πάλι θα συνεχίσεις (δυστυχώς) να το κάνεις γιατί δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 02:17 | Μανωλης

    Θα συμφωνισω και εγω με τον Νικος Π, διοτι το επαγγελμα του μηχανικου επειδη εχει να κανει αμεσα με την παραγωγικοτητα και την αναπτυξη μιας οικονομιας θα πρεπει να ειναι πολυ ποιο εξωστρεφεις κλαδος.
    Το προβλημα βρισκετε κρυμμενο και στην ακαδημαικη κοινοτητα της ελλαδος αφου εχουν μονοπωλησει το επαγγελμα του μηχανικου ετσι ωστε αναγκαστικα καποιος να χρειαζετε να περασει απο πανεπιστημιακη εκπαιδευση για να αποκτησει ακομα και τα ποιο βασικα επαγγελματικα δικαιωματα ενος μηχανικου.
    Ενω σε ποιο ανεπτυγμενες χωρες μπορεις να αποκτησεις, σταδιακα με μικρη φοιτηση ανα διαστηματα σε συγκεκριμενες τεχνικες σχολες, ολα τα τεχνικα επαγγελματικα δικαιωματα που σου χρειαζονται.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 02:46 | Mechanical engineer bsc,msc.

    Αφήστε τις γκρίνιες με τα επαγγελματικά δικαιώματα για τους πολίτες και τους πτυχιούχους διαφόρων βαθμίδων που θέλουν να εξασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν στην Ελλάδα και δεν μπορούν. Αυτά τα περί 5 ετών σπουδών και πανελληνίων εξετάσεων φροντηστηρίων και 19000 μορίων είναι από τα ποιό top χαζά επιχειρήματα που ακούγονται μόνο στην Ελλάδα εξαιτίας του σάπιου συστήματος παιδείας που υπάρχει επί δεκαετίες. Και δεν έχετε την γνώση να κρίνετε ιδρύματα και πανεπιστήμια που είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες θέσεις ανώτερα σε όλες τις έρευνες από τα ελληνικά τα οποία έχουνε μετατραπεί σε δημόσια τουαλέτα με τους αναρχικούς τις παρατάξεις και όλες τις παράνομες δραστηριότητες που διαδραματίζονται γύρω από τους χώρους των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Λοιπόν για να τελειώνουμε.

    Οποιαδήποτ μελέτη μπορεί να κάνει όποιος θέλει εφόσον γνωρίζει οτι μπορεί να το κάνει αλλά και αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες σε περίπτωση σφάλματος. Στατική μελέτη και ο μαθηματικός και ο φυσικός και ο απόφοιτος πανεπιστημίου του εξωτερικού και ο απόφοιτος κολλεγίου μπορεί να κάνει και εφόσον κατέχει msc ή phd στο αντικείμενο ακόμα καλύτερα. Τα κολλέγια πλέον είναι ισότιμα με τα ΑΕΙ με νόμο της Ε.Ε. και οι απόφοιτοί τους έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα,οπότε τσάμπα γκρινιάζετε.

    Να δωθούν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στα ΤΕΙ,τα επιχειρήματα οτι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φράγματα γέφυρες και ουρανοξίστες είναι επίσης της πλάκας,ας βρεθούν οι κατασκευαστικές που θα έχουν τον τζίρο να φτιάξουν τέτοια έργα. Δεν θα χαντακώνονται άνθρωποι επειδή είμαστε υπανάπτυκτη κατασκευαστικά χώρα.

    Να δωθούν επίσης πλήρης επαγγελματικά δικαιώματα κατά ειδικότητα σε μελέτη και επίβλεψη στους πιστοποιημένους από τον ΟΕΕΚ αποφοίτους των ιδιοτικών/δημοσίων ΙΕΚ καθώς και στα κέντρα ελευθέρων σπουδών ΚΕΚ. Είναι ντροπή και αίσχος για την Ελλάδα του 2011 ένας απόφοιτος τμήματος τεχνικών εγκαταστάσεων θέρμανσης και ψύξης να μην μπορεί να εκπονήσει μελέτη θέρμανσης ψύξης κλιματισμού σε οποιοδήποτε χώρο ή ένας ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης να μην μπορεί να σχεδιάσει μια ηλεκτρική εγκατάσταση,μόνο μαθηματικούς τύπους χρειάζεται να εκτελεστούν και ένα έτοιμο λογισμικό τα βγάζει όλα στο πίτς φιτίλι.

    Τέλος να δωθούν πλήρη δικαιώματα εκτέλεσης και επίβλεψης εργασιών στους αποφοίτους πολυκλαδικών λυκείων / Τεχνικών λυκείων και επαγγελματικών λυκείων.

    Ο μοναδικός που θα δείξει ποιος πρέπει να εκτελέσει μια μελέτη και αυτό που θέλει να κάνει είναι η αγορά εργασίας. Δεν είναι ούτε τα επαγγελματικά δικαιώματα ούτε οι νόμοι τα Π.Δ. και οι εγκύκλιοι ούτε τα μελετιτικά πτυχεία και οι άδειες άσκησης επαγγέλματος ούτε το ΤΕΕ ούτε η ΕΕΤΕΜ ούτε οποιοσδήποτε επαγγελματικός ή συνδικαλιστικός σύλλογος.

    Όσοι γκρινιάζουν και διαμαρτύρονται είναι βολεμένοι που προσπαθούν να τα κονομίσουν με τις δικαιολογίες της ελάχιστης αμοιβης και προσπαθούν να εκτοπίσουν με «νόμιμες» διαδικασίες τις άλλες επαγγελματικές ομάδες για να μην χάνουν δουλειές και μειωθούν τα κέρδη τους. Για αυτό πλήρης κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών προς οποιονδήποτε (ΤΕΕ,ΕΕΤΕΜ,ΤΣΜΕΔΕ,ΟΑΕΕ,ΕΜΠ ΑΠΘ,κτλπ). Να υπάρχει μονάχα το ΦΠΑ 23%. Επίσης πλήρης κατάργηση του ΤΕΕ και μετατροπή του σε ΝΠΙΔ,δεν ενδιαφέρει τον απόφοιτο του κολλεγίου του ΤΕΙ και οποιουδήποτε πανεπιστημίου να πληρώνει εισφορές υπέρ ΕΜΠ και ΤΕΕ που ουδε ένα ώφελος έχουν αποκομίσει από αυτά.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 01:43 | Talos

    Στους δικηγόρους που καταργούνται και εκεί οι ελάχιστες αμοιβές και μετονομάζονται σε νόμιμες, έχει κάποια πρόβλεψη για παραπομπή σε πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου αν οι αμοιβές είναι «ασυνήθιστα» χαμηλές; Γιατί εγώ από ότι βλέπω όχι.

    Να σοβαρευτεί η κυβέρνηση και να φέρει ένα σωστό σχέδιο για διαβούλευση. Δεν γίνετε να κλείνει το επάγγελμα ακόμα χειρότερα αλλά επειδή ο τίτλος του νόμου λέει «άνοιγμα» να περιμένει πως θα το πιστέψουμε και δε θα πούμε τίποτα. Ήδη πάνω από τα μισά μηνύματα εδώ δείχνουν το απαράδεκτο της παραπάνω πρόταση. Πρέπει να τα κάνουμε forward στη Τρόικα για να γίνει κάτι σωστό επιτέλους;

    GRCContact@imf.org αυτό είναι το email του ΔΝΤ για θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Ας το αξιοποιήσουμε όπως πρέπει.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 23:05 | Νικος Π

    Αυτο με τις στατικες μελετες εχει ξεπερασει καθε οριο στην ελλαδα.
    Μου θυμιζει οπως τους γιατρους οι οποιοι για να βγαλουν το κατι τις κανουν μια διαγνωση για να σου δωσουν ενα φαρμακο και ετσι να δικαιολογισουν καπως την αμοιβη τους.

    Ποσο δυσκολο ειναι πια να βρει καποιος τις οριζοντιες και τις καθετες διατμησεις, να χρησιμοποιησει μια σωστη συνδεσμολογια στην κατασκευη του και να παρει μια επιταχυνση απο ενα σεισμογραφιμα για να υπολογισει την μετατοπιση του οπλισμου του?
    Ελεος, εχουμε γινει ο πιο αντιπαραγωγικος λαος και με ολα αυτα τα τερτιπια θα μας παρουν με τις ντοματες οι πολιτες.
    Ζουμε στο 2011 οχι στιν εποχη του Galileo.-

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 22:51 | MHXANIKOΣ

    Συνάδελφοι .. τι να πω.

    Αντι να δειτε την ουσία του πράγματος , βρήκατε ευκαιρία να βγάλετε τα ‘σώψυχα σας ο καθένας για τα επαγγελματικα του δικαιώματα
    Οι αρχιτέκτονες για τους πολιτκούς , οι των ΤΕΙ για όλους , οι μηχανολόγοι κτλ.

    Λοιπόν , η ουσία είναι ότι

    1. ΔEN EIMAΣΤΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. Ο καθένας ανοίγει γραφείο όπου και όποτε θέλει .
    2. Οι αμοιβές που γίνεται όλη η φασαρία είναι έως σήμερα οι ελάχιστες αποδεκτές. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    3. Ο μηχανικός έχει επωμισθεί σταδιακά τεράστιο μερίδιο ευθύνης , τον μισό ΠΚ σχεδόν , και έχει απέναντί του και μεγάλες αστικές ευθύνες.
    Το ουσιαστικά απαράγραπτο της ευθύνης με την ρύθμιση Πεπονή το ξεχνάτε ?

    Οι συνάδελφοι που φωνάζετε περι κατάργησης , τι θέλετε δλδ ? Να πάει μια αμοιβή στατικών στα 200 Ε ?

    Δηλαδή κοστολογείτε την ευθύνη για τις ζωές τόσων ανθρώπων και την αξία έργων εκατομμυρίων όσο ένα τραπέζι σε παραλιακή ψαροταβέρνα ?

    Αντι να βγείτε έξω και να φωνάξετε , ότι η οικοδομή ακριβαίνει γιατί τα ‘κονομάει ο μεσσίτης , ο πρώην μεγαλομπακάλης κατασκευαστής , ο έμπορος των δομικών υλικών , το ΚΡΑΤΟΣ κε υπουργέ με το ΦΠΑ του και τα τεράστια ασφάλιστρα του ΙΚΑ , λέτε ότι η οικοδομή είναι ακριβή από τις αμοιβές ?

    Μην απαξιώνουμε συνάδελφοι μόνοι μας την επιστήμη μας . Γατί με αυτά και με κείνα βγαίνει ο άλλος και λέει ότι «μελέτες μπορούν να κάνουν όλοι , κουμπιά πατάς»
    Κι αυτό είναι το χειρότερο όλων.

    Φίλε συμπολίτη

    Ο τοπογράφος θα εξασφαλίσει ιδιοκτησιακά το οικόπεδό σου.
    Ο αρχιτέκτονας θα σου δώσει ένα σπίτι να ζήσεις ευτυχισμένος για όλα τα χρόνια της ζωής σου.
    Ο πολιτικός μηχανικός θα φροντίσει να μην πέσει να σε πλακώσει , και εσένα και τα παιδιά σου.
    Ο μηχανολόγος θα φροντίσει να θερμαίνεται με ασφάλεια.
    και όλοι έχουν και τις ανίστοιχες ευθύνες αστικές και ποινικές.

    Πόσο νομίζεις λοιπόν ότι πρέπει να πληρώνεται για αυτά ?

    Νομίζω περισσότερο από μια διπλή καμπίνα υδρομασάζ….

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 22:20 | ΗΛΙΑΣ ΘΕΛΕΡΙΤΗΣ

    Ειναι τεραστια η ντροπη για ολους αυτους που ειναι μεσα στα υπουργεια,και αντι να χρησιμοποιησουν την λογικη για το τι σημαινει επαγγελματικη ευθυνη ως προς τον πολιτη και επιστημονικη δουλεια ενος επαγγελματια που ασχολειται με ενα τυχηματικο φαινομενο σαν τον σεισμο.Οι ανθρωποι των υπουργειων αντιμετωπιζουν την ομορφη χωρα μας σαν καμμενο χωριο,σταματανε και αρχιζουν τις οικοδομεσ με το ετσι θελω,εγκυκλιοι και διευκρινησεις παρανοικων μυαλων που πληρωνονται απο τους φορους μας.Ειναι δυνατον να εκδιδονται ενεργειακα πιστοποιητικα σε πολυκατοικιες που δεν αντεχουν τον σεισμο σχεδιασμου?και αυτα που τους λεει ο Τασιος τοσα χρονια για την σεισμικη αποτιμηση να τα θεωρουν γραφικα?αυτα τα παρανοικα μυαλα των υπουργειων αν δεν μπορουν να κανουν την δουλεια τους να πανε σπιτι τους ,οσο για τις ελαχιστες αμοιβες ,θεωρουν οτι μπορουν να προυν μια σωστη και επιστημονικη στατικη μελετη,ενος αντισεισμικου κτιριου απο εναν υπαλληλο η απο εναν βιοποριστη?…

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 21:57 | ΤΑΣΟΣ ΦΑΚΟΣ

    ΤΑΣΟΣ ΦΑΚΟΣ ΔΙΠΛ.ΜΗΧ/ΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
    Ηθελα ως ενεργός μηχανικός και ελεύθερος επαγγελματίας να καταθέσω την αποψή μου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού.
    1.Στους μηχανικούς η απελευθέρωση συνίσταται στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών διότι ουδείς άλλος περιορισμός υπάρχει για την άσκηση του επαγγέλματος.
    2.Αναφέρεται στις διατάξεις ό όρος νόμιμη αμοιβή,δηλαδή η αμοιβή που θα συμφωνούμε με κάποιον πελάτη θα είναι παράνομη;
    3.Επίσης υπάρχει παράγραφος που αναφέρει ότι σε περίπτωση ασυνήθιστα χαμηλής τιμής,το ΤΕΕ θα καλεί τον μηχανικό στο πειθαρχικό συμβούλιο.
    4.Ποιός θα καθορίζει και με ποιόν τρόπο αν η τιμή είναι ασυνήθιστα χαμηλή;
    5.Οι τεχνολόγοι μηχανικοί δεν είναι μέλη του ΤΕΕ,πώς θα τους καλεί στο πειθαρχικό;
    6.Η λεγόμενη νόμιμη αμοιβή θα είναι για να εισπράτει το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ τις εισφορές.
    7.Στο ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ πληρώνουμε κάθε χρόνο τις εισφορές μας,γιατί πρέπει να πληρώνουμε και επί της αμοιβής μας και μάλιστα όχι της πραγματικής αλλά κάποιας που καθορίζεται ερήμην μας.
    8.Η απελευθέρωση θα έπρεπε να συνίσταται σε όλο το φάσμα των εμπλεκομένων και όχι μόνο στις αμοιβές μας,διότι κατά την γνώμη μου δεν είναι λογικό κάποιοι (ΤΕΕ,ΤΣΜΕΔΕ) να είναι προστατευμένοι και να συνεχίσουν να εισπράτουν αυτά που εισέπραταν πάντα.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 21:10 | kazana Dina Αρχιτεκτων Μηχ.

    Η διαπραγματευση της αμοιβης μελετης και επιβλεψης ιδιωτικου εργου και τωρα γινεται ατυπως, δηλαδη δεν αναγνωριζεται απο την εφορια, δεν υπαρχει δυνατοτητα εκδοσης πιστωτικου σημειωματος.
    Αυτο βεβαια βοηθησε σε ενα καλυτερο μοιρασμα απο τις δουλειες γιατι απο ενα σημειο και μετα δουλευεις για την εφορια. Αυτο ομως που ηδη γινεται στη ζουλα, θα μπορουσε να γινει πολυ απλα με την θεωρηση μπλοκ πιστωτικου σημειωματος. Ετσι βεβαια το κρατος θα χασει αρκετα εσοδα απο το ΦΠΑ, αλλοιως θα υπαρξει και μαυρο χρημα εφ οσον θα μπορει καποιος να κανει αλλη συμφωνια(προφορικη) και αλλα να φαινονται(η γραπτη και η διαφορα δινεται μπροστα).
    Σε αυτη την εποχη που δεν υπαρχουν δουλειες, η κατρακυλα της τιμης δεν θα εχει οριο, γιατι βεβαια η προταση του νομοσχεδιου για εκτιμηση απο το ΤΕΕ για ιδιαζουσα χαμηλη τιμη δεν θα εχει το στοιχειο της αντικειμενικοτητας και θα αποτελεσει πεδιο αθεμητου ανταγωνισμου.
    Ενα βασικο θεμα-προβλημα, που αφορα τις εκπτωσεις και τον αθεμητο ανταγωνισμο εχει να κανει με το οτι εχουν δικαιωμα να παραγουν το `ιδιο` προιον επαγγελματιες με επιστημονικα και μη επιστημονικα προσοντα: Ο πολιτικος μηχανικος που παραγει μελετη και επιβλεψη αρχιτεκτονικου εργου χωρις καμμια επιστημονικη πιστοποιηση σπουδων και αντιστοιχα η συνταξη στατικης μελετης και επιβλεψης εφαρμογης στατικης μελετης απο τον αρχιτεκτονα. Με τι ορους θα ανταγωνιστει στην ελευθερη αγορα ο αρχιτεκτονας με οσους εχουν το δικαιωμα απο τον νομο αλλα οχι και τα προσοντα? Λεει ο κ. Λοβερδος για τους φαρμακοποιους οτι δεν θα επιτρεψει σε κανεναν που δεν θα ειναι φαρμακοποιος να παρει αδεια λειτουργιας φαρμακειου. Σωστο, αλλα γιατι αρχιτεκτονικη μελετη ν αμπορει να κανει αυτος που δεν ειναι αρχιτεκτονας? Γιατι να μη μπορει κι ενας γιατρος ν ανοιξει φαρμακειο? Στοιχειωδεις γνωσεις φαρμακολογιας εχει διδαχτει σε αντιθεση με τον πολιτικο μηχανικο που δεν εχει διδαχτει τιποτε πλην του γραμμικου σχεδιου.
    Ακομα γιατι για τους φαρμακοποιους εξακολουθει να υπαρχει ενας σημαντικος προστατευτικος ορος οπως ο πληθυσμιακος?
    Στην Ελλαδα το εργο του Αρχιτεκτονα δεν ειναι γνωστο, παρ ολο που ολοι θυμουνται τους αρχιτεκτονες οταν παραπονουνται για το πως ειναι κτισμενες οι πολεις και τα κτιρια. Οι αρχιτεκτονες ευθυνονται μονο για ενα πολυ μικρο ποσοστο.

    Σαν προταση: Διαχωρισμο επιστημονικου εργου και αρμοδιοτητων και εκδοση πιστωτικου σημειωματος. Ετσι θα εχουμε αναβαθμιση του επιστημονικου εργου και νομιμοποιηση της λειτουργιας του ΥΓΕΙΟΥΣ ανταγωνισμου. Καζανα Ντινα kzdia@yahoo.gr

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 21:34 | Νικος Π

    Φιλε συναδελφε ΣΑΒ/Μηχανολογε, καταλαβαινω την αγωνια σου σχετικα με τα επαγγελματικα σου δικαιωματα αμα απασχολησε στον κατασκευαστικο τομεα και εξαρτασε εξολοκληρου απο το ΤΕΕ.
    Εγω απλα ολο αυτο το συστημα λογο που η ειδικοτητα μου ειναι η παραγωγη, το θεωρω ενα τελειως απαρχαιομενο μοντελο αναπτυξης που θα επιφερει την ολοκληρωτικη οικονομικη καταστροφη στο τοπο μας.
    Ο καθενας μας λογικο ειναι να προσπαθει να προστατευσει τα δικαιωματα του, αλλα αυτα τα δικαιωματα θα πρεπει να εμπεριεχουν και την προοπτικη για οικονομικη αναπτυξη για τον τοπο μας.
    Εχουμε φτασει στο σημειο να ειναι αδυνατο καποιος να μπορει να απασχολησει ελληνα τεχνιτη στην επιχειρηση του. Αφου μετα απο 20 χρονια δουλειας ο τεχνιτης δεν εχει εστω και τα ελαχιστα επαγγελματικα δικαιωματα, γιατι καποιες ομαδες θελουν να τα εχουν ολα μονοπωλειο.
    Σας πληροφορω λοιπον οτι στην Αγγλια & Αμερικη οπου ενα μεγαλο μερος της νομοθεσιας μας το εχουμε παρει απο εκει, υπαρχει η δυνατοτητα να παρει καποιος επαγγελματικα δικαιωματα με 10 χρονια προυπερεσια οταν δουλευει κοντα με Charter Εngineer, χωρις να χρειαζετε να εχει πτυχειο. Αλλα βεβαια εκει υπαρχει και μεγαλη υποστηριξη σε αυτο απο τα εκαστοτε ΤΕΕ & Βιομηχανικα επιμελητηρια.
    Πειτε μου σας παρακαλω, ποιος φυσιολογικος ανθρωπος θα δουλεψει στις βιομηχανιες μας αμα το μελλον τους ειναι τελειος αβεβαιο και ο ιδιος οταν ξερει οτι δεν μπορει να εξελιχθει και δεν εχει καμια επαγγελματικη κατοχυρωση απο το κρατος?

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 21:44 | Ενας Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

    «2. Να δίνονται ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μηχανικούς (ΤΕΙ, Πανεπιστήμια, Κολλέγια). Ένα δίπλωμα greco-master δεν σημαίνει ότι είσαι παντογνώστης και χωρίς αξιολόγηση!»

    Κυριοι, εδω μας φτασατε με την εξαθλιωση του κλαδου! Να θεωρει ο καθεις οτι μπορει να φτασει τον Διπλ. Μηχανικο!! Η γελοιοποιηση του κλαδου απο ανθρωπους πολυ χαμηλων δυνατοτητων οπως ο παραπανω (ναι!! ελεος, δεν ειναι ρατσιστικο ειναι το ΔΙΚΑΙΟδεν ειναι ολοι το ιδιο, ρωτηστε τη Γερμανια).

    Μ’ αυτα και μ αυτα, η πολιτεια τοσα χρονια απεφανθη: Δεν μας ενδιαφερει το ΕΠΙΠΕΔΟ ουτε των ΙΑΤΡΩΝ ουτε των ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ εδω στην Ελλαδα. Το αποτελεσμα. ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ της ποιοτητας.

    Αφηστε τα «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ» κυριοι. «ΣΤΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ» επρεπε να εκδωσετε, αφου «πολεοδομικος ελεγχος» δεν υφισταται, τα δε χρησιμοποιουμενα λογισμικα ειναι κατω του μετριου, και αν δεν ειναι επικινδυνα, σιγουρα οδηγουν σε ΥΠΕΡΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ.

    Ποιος θα ειναι αυτος που θα ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ τον κλαδο των μηχανικων ?? ΠΟΙΟΣ !!!

    Οι αποφοιτοι των ΤΕΙ διαπιστωνεται οτι ακομα μια φορα δεν χανουν ευκαιρια να κανουν εκθεση ιδεων, με απαιτησεις, ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ.

    Ποτε επιτελους θα ξεσηκωθουν οι Ευγενεις Διπλωματουχοι Μηχανικοι, με τις δικες τους ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ για απονομη ΔΙΚΑΙΟΥ ?? Μας εφαγε η ευγενεια κυριοι.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 20:50 | Ενας Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

    Διαβαζα τα πρωτα σχολια … Μαθηματικος που θελει να κανει στατικα και «να μην κρυβομαστε πισω απ το δακτυλο μας». ΕΛΕΟΣ.

    Οι ελαχιστες αμοιβες ειναι πραγματι ενα μετρο που μονο κακα επιφερει.

    Ωστοσο ο ρολος του ΤΕΕ κατα κυριο λογο, και του Υπ. Παιδειας κατα δευτερο, ηταν να κραταει το επιπεδο της καθε επαγγελματικης ομαδας υψηλα.

    Αυτο τα προηγουμενα χρονια καταπατηθηκε απ τους κυριους του ΤΕΕ που μοιραζαν τις αδειες ασκησεως επαγγελματος στον καθε πικραμενο, αποφοιτο ιδρυματων της Βαλκανικης, η και της Βρετανιας ακομη (κολεγια επιπεδου ΤΕΙ), χωρις κανεναν απολυτως ελεγχο.

    Απ την αλλη δε, οι αποφοιτοι των ελληνικων πανεπιστημιων (που για λογους αλλους ανοιξαν τις πορτες εισηγαγαν ολοενα και περισσοτερους μηχανικους), επρεπε αυτοματως με την αποκτηση του διπλωματος, χωρις αυτες τις γελοιες εξετασεις του ΤΕΕ να παιρνουν την αδεια ασκησεως τους.

    Τωρα, μετα απο αυτα περιμεναμε τις ελαχιστες αμοιβες να μας εσωζαν ??

    Μαζι με το ανοιγμα λοιπον, προτεινεται Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ολων των αδειων ασκησεως απο μηχανικους αμφιλεγομενων ιδρυματων του εξωτερικου, η υποχρεωτικη παρακολουθηση μαθηματων στα ελληνικα πανεπιστημια με πολυ αυστηρους ορους, και μονο κατοπιν επιτυχους ολοκληρωσης η επανα-αποδωση της αδειας.

    Οσο για τους αποφοιτους των ΤΕΙ …. κυριοι δεν υπαρχουν οι κρεμαστες γεφυρες, τα φραγματα και οι σηραγγες στην Ελλαδα του 11 να απασχολουνται οι Διπλωματουχοι Μηχανικοι, ωστε να ασχολειστε εσεις με τα αλλα. ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ, πρεπει να περιοριστουν σημαντικα τα επαγγελματικα δικαιωματα των αποφοιτων τους.

    Τι κανει η Υπ. Παιδειας που ειναι και μηχανικος για ολα αυτα ?? Μπορει καποια κυβερνηση να κανει ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ χωρις να κανει μονο αυτα που λεει το μνημονιο ??

    Ελεος, φτασαμε και ο μαθηματικος να θεωρει δικαιωμα να υπογραφει στατικα !!!! Και μην αναφερετε τις ΗΠΑ αγαπητοι που δεν χρειαζεται μεν να τελειωσεις το πολυτεχνειο, αλλα η εργασιακη εμπειρια που απαιτειται για να απακτησεις τα δικαιωματα ειναι ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ διαδικασια.

    Επισης το ΤΕΕ, θα πρεπει να διαλυθει. Ειναι κατα των μηχανικων και κυριως των νεων. Τα ειπα και πριν, μας εκανε ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ με τον εναγκαλισμο στους κολπους του του καθε ασχετου.

    Επισης η κυβερνηση τα χει βαλει με το μπετον, το πλεον συγχρονο (ηλικια <100 ετη) και επαναστατικο υλικο δομησης. Αυτο που φταει ειναι η κακη χρηση του, οχι το υλικο.

    Παρακαλω προς δημοσιευση. Ευχαριστω.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 20:14 | Μιχάλης

    Συμφωνώ απόλυτα με τον συνάδελφο Φώτη.
    Οσοι μηχανικοί κάνουν σωστά τη δουλειά τους, και όχι για να πλουτίσουν, τους έχουν συμβεί όλα όσα αναφέρει ο συνάδελφος.
    Κανείς μηχανικός δεν θέλει νομοθετημένες ελάχιστες αμοιβές, αρκεί να εξασφαλίζεται νομικά ότι πρέπει να ακολουθούνται οι σωστές προδιαγραφές από όλους υποχρεωτικά, με συνεχείς ελέγχους (π.χ. εσπελ σε όλα τα έργα και δημόσια και ιδιωτικά) έτσι ώστε να είναι υγιής ο ανταγωνισμός, και όχι όποιος βάζει λιγότερα σίδερα και μπετόν C12/15 να παίρνει τις δουλειές. Τέλος πρέπει να βρεθεί τρόπος να υπάρχει συνοδευτικό τιμολόγιο ή ΔΑΠΥ για κάθε τι που αφορά υπηρεσία μηχανικού. Ετσι ώστε κατ’αρχήν να φορολογούνται όλοι και κατά δεύτερον να μην μπορούν να δουλεύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 19:02 | Βασίλης Π.

    Διαβάζοντας αυτό το νομοσχέδιο μόνο κοροϊδία είδα. Φαίνεται πως μας έχουνε περάσει για χαζούς και όχι μορφωμένους ανθρώπους. Τα περισσότερα πράγματα που ήθελα να πώ τα έχουνε αναφέρει άλλοι. Γενικά αυτό το νομοσχέδιο μόνο το επάγγελμα του μηχανικού δεν ανοίγει.

    Σε όλα τα τεχνικά γραφεία πλέον οι πελάτες κάνουνε παζάρια για κάτω από τις ελάχιστες αμοιβές και ο μηχανικός είναι αναγκασμένος πλέον να πάρει το έργο γιατί θα χάσει πάρα πολλές δουλειές. Αυτό που ανέφερε κάποιος οτι αν δεν σας ικανοποιούν αυτά που δίνει ο πελάτης τότε να μην πάρετε το έργο απλά δεν υπάρχουνε. Έχουμε τόσες οικονομικές υποχρεώσεις ΤΣΜΕΔΕ ΦΠΑ και ένα σορό. Και σαν να μην φτάνει αυτό φορολογούμαστε με βάση τις ελάχιστες αμοιβές που στην πραγματικότητα πληρωνόμαστε χαμηλότερα από αυτές.

    Να καταργηθούνε οι ελάχιστες αμοιβές άμεσα και να τελειώνουμε πλέον. Αυτό με τον έλεγχο του ΤΕΕ τι φρούτο είναι πάλι ? Δηλαδή θα αυξηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έγκριση μιας μελέτης.

    Και ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ να καταργηθούνε άμεσα μαζί με τις ελάχιστες αμοιβές όλες οι ψευτοαμοιβές υπέρ ΤΕΕ-ΕΜΠ-ΤΣΜΕΔΕ και δεν συμμαζεύεται. Δηλαδή το ΕΜΠ δεν πληρώνετε από τον κρατικό προϋπολογισμό ??? Πρέπει να πληρώνετε μέσω των μελετών για τα έργα ? Το ΤΕΕ δεν το πληρώνουμε κάθε χρόνο συνδρομιτικά ??? Το ΤΣΜΕΔΕ δεν το πληρώνουμε κάθε φορά?? Επιτέλους πρέπει να επικρατήσει η λογική και να σταματήσουν αυτά τα νταβατζιλίκια βασισμένα με νόμους του 1950.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 19:27 | ΣΑΒ/Μηχανολογος

    ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΣΟ ΒΑΘΙΑ ΚΡΙΣΗ.
    ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ,ΑΣΧΕΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.
    ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ,ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΥΣ,ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ,ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΩΣ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ, ΘΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ,(ΑΦΟΥ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ Η ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΜΠΑΤΖΑΝΑΚΗΣ ΤΟΥΣ), ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ , ΕΝΩ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΛΟΓΩ ΑΤΥΧΙΑΣ ΔΕΝ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ,ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΜΗΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ,ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΝ ΚΤΙΡΙΑ,ΝΑ ΕΠΙΒΛΕΨΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ.
    ΕΛΕΟΣ!!!!!!!

    Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΑΛΑΖΕΙ ΟΥΤΕ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ Η ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗ ‘ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ’ ΚΑΙ Η ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ.Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ 5,6,7 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΕΙΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΚΑ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΦΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ,ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ;;;
    ΜΑΛΛΟΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΦΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΕΡΓΙΑ .

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 18:09 | ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Η κυβέρνηση με το προσχέδιο νόμου που έθεσε προς διαβούλευση σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του προστατευόμενου επαγγέλματος του μηχανικού μάλλον πιστεύει ότι απευθύνετε σε «αφελείς» τους οποίους μπορεί να ξεγελάσει.

    Η διατήρηση στα πλαίσια του προστατευτισμού, προνομίων και εξουσιών κληρονομημένων από το 1923, μόνο για μία κατηγορία μηχανικών πολυτεχνικών σχολών στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και επιδρά αρνητικά στην οικονομία.

    Δυστυχώς οι συντάκτες του σχεδίου μετέφρασαν από την καθαρεύουσα στην δημοτική απλά τα βασιλικά και χουντικά διατάγματα περί εισφορών, υπολογισμού αμοιβών.

    Ο αρμόδιος υπουργός δεν αντιλαμβάνεται ότι «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» διότι ο έλεγχος και η διαχείριση των αμοιβών και εισφορών παραμένουν στα χέρια του μηχανισμού του ΤΕΕ, ο οποίος ως «μπαμπούλας» θα εποπτεύει τους ιδιώτες μηχανικούς με στόχο την εναρμόνιση των αμοιβών τους πάνω σε προσυμφωνημένες τιμές. Γιατί όσο πιο υψηλές είναι τόσο πιο πολλά θα είναι τα οφέλη του .

    Εάν αυτό δεν οδηγεί σε εναρμονισμένες πρακτικές στον καθορισμό αμοιβών, τότε τι είναι και μάλιστα υπό τον φόβο πειθαρχικών κυρώσεων από τα αντίστοιχα όργανα του ΤΕΕ;
    • Γιατί πρέπει να συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές με τις αμοιβές και όχι με πιο αντικειμενικά και σταθερά κριτήρια και
    • Γιατί ο Έλληνας καταναλωτής υπηρεσιών μηχανικού να πληρώνει την λειτουργία ενός επαγγελματικού φορέα ( 2% υπέρ ΤΕΕ)
    • Γιατί ανάλογη μέριμνα δεν υπάρχει για το αντίστοιχο φορέα των Μηχανικών ΤΕΙ ( Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.);
    • Γιατί να μετακυλίονται στο κόστος της μελέτης, ενός τεχνικού έργου, η επιχορήγηση του ΕΜΠ και όχι όλων των σχολών μηχανικών της χώρας;
    • Γιατί τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών μη μελών του να τα εισπράττει και να τα διαχειρίζεται μια μόνο Τράπεζα, επιλογής του ΤΕΕ ;
    • Δεν γνωρίζουν οι συντάκτες ότι έμμεσες εισφορές «υπέρ τρίτων» που δεν είναι ανταποδοτικές είναι παράνομες, αφού δεν αναφέρεται σαφώς ότι εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί των ΤΕΙ οι oποίοι δεν είναι μέλη ΤΕΕ και δεν τους ασφαλίζει ακόμη το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ.
    Πως είναι δυνατόν να παραπλανηθεί η Τρόικα όταν :
    • η λογική άρσης του «κλειστού» επαγγέλματος συμβαδίζει με προνόμια υπέρ μιας ομάδας σε βάρος άλλων συναφών ειδικοτήτων

    • ένας επαγγελματικός φορέας πρέπει να εμπλέκετε στον υπολογισμό και την διαχείριση των εισφορών και αμοιβών ιδιωτικών έργων των μελών του και μη μελών του!

    • γνωμοδοτεί ο επαγγελματικός φορέας μιας ομάδας μηχανικών και όχι οι μηχανικοί και των δυο τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης για θέματα που αφορούν τις αμοιβές και το σύστημα είσπραξης ;
    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ο πελάτης θα πληρώνει πλέον απευθείας τον μηχανικό γιατί πρέπει να εμπλέκεται ένας συνδικαλιστικός φορέας (ΤΕΕ) στην είσπραξη εισφορών, αυξάνοντας την γραφειοκρατία την στιγμή που τον έλεγχο αυτό τον κάνουν αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (πολεοδομίες);

    Οι μηχανικοί των ΤΕΙ δια του φορέα τους προφανώς δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

    Δ. Δημόπουλος

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 17:38 | Νικος Π

    Φιλε MR, δεν σου φταιει ο ερημος ο πολιτης επειδη εσυ σπουδασες συνολο 15 χρονια μαζι με ιδιαιτερα για να φτασεις στο αποκορυφωμα της καριερας σου ωστε να μπορεις να υπογραφεις, αποχετευσεις και τοπογραφικα.-
    Απλα δεν υπαρχει κοινη λογικη στην Ελλαδα, οι ποιο πολλοι μηχανικοι και γενικα επιστημονες σε ευτον τον τοπο εχουν την εντυπωση οτι:

    Ωραια τωρα, το πηρα το πτυχειο μου και αφου το κρατος το εχει τελειως κλειστο το επαγγελμα μου και μου εχει εξασφαλισει συγκεκριμενες αμοιβες και αφου μπορω να νοικιαζω ακομα και την σφραγιδα μου, ηρθε η μεγαλη ωρα να ΑΡΑΞΩ!!!

    Δεν εχουμε καταλαβει οτι ποσοστιεα μπορει να εχουμε και το μεγαλυτερο αριθμο επιστημονων στην ευρωπη χωρις ομως αυτο να εχει αμεσο οφελος στην παραγωγικοτητα και την δημιουργικοτητα μεσα στην ελληνικη οικονομια.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:45 | Γεράσιμος Βασιλάτος

    Το ΤΕΕ είναι στην πράξη ένα κράτος εν κράτει και αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα εκπροσώπου ενός κλειστού επαγγέλματος/κάστας που δίκαια η πολιτεία θα νομοθετήσει την απελευθέρωσή του και το άνοιγμα του επαγγέλματος ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ του αρχιτέκτονα και του μηχανικού στον ελεύθερο ανταγωνισμό, ΑΜΕΣΑ.

    Κλασσικό παράδειγμα θρασύτητας καιδιαστροφής της λειτουργίας του ανταγωνισμού στον τομέα του προσδιορισμού των αμοιβών των μηχανικών είναι η πολύ πρόσφατη παρέμβαση του ΤΕΕ. Αναφέρομαι στην λήψη απόφασης περί νέου υπολογισμού των αμοιβών, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ στα μέλη του, παρακάμπτοντας τα οργανα της πολιτείας. Με την απόφαση αυτή οι αμοιβές υπερδιπλασιάζονται, σε απίστευτα ύψη, εξ ου και η θρασύτητα, αλλά και η παρανομία. Αν κάποιος ήθελε να χτίσει ένα σπίτι 200 τ.μ. που θα του κόστιζε 250.000 ευρώ, σήμερα θα πλήρωνε αμοιβές μηχανικού περίπου 12.000 ευρώ. Με την παράνομη αύξηση των αμοιβών που επιχειρείται καλειται να πληρώσει αμοιβές 35.000 ευρώ, δηλ. 15% του κόστους όλης της οικοδομής!!!

    Γιαυτό και η επέμβαση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΎ που με απόφασή της της 17/1/2011 ακυρώνει την απόφαση του ΤΕΕ και επιβάλλει βαρύ πρόστιμο, με όρο επανάληψης του για κάθε ημέρα παράβασης εφεξής, και σοφή είναι και έγκαιρη και επιβραβεύεται.

    Είναι δε πολύ πιθανόν να υποκρύπτεται και εκβιασμός εκ μέρους του ΤΕΕ, για καλύτερη διαπραγμάτευση των όρων απελευθερώσεως του επαγγέλματος του μηχανικού.

    Σε κάθε περίπτωση, οι αμοιβές των μηχανικών δεν μπορεί παρά να είναι ελευθερα διαπραγματεύσιμες μεταξύ του μηχανικού και του πελάτη, η Πολεοδομία δεν πρέπει να έχει κανένα λόγο για την επαλήθευση αν πληρώθηκαν και ποιά ποσά αμοιβών και που, το δε ΤΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να ειπράττει τις αμοιβές των μελών του.

    Οιεισφορές των μηχανικών στο ΤΕΕ για συντάξεις ή συμμετοχή στο επιμελητήριο αφορούν το ΤΕΕ και τα μέλη του, όχι τις πολεοδομικές υπηρεσίες. Δεν είναι το «υπηρετικό προσωπικό» του ΤΕΕ.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 16:10 | ΔΙΠΛ. ΤΟΠΟ-ΕΜΠ

    Όπου προκύπτουν τρύπες σε νόμους, διατάγματα κλπ. σε αυτή τη χώρα δυστυχώς μόνο πρόχειρα μπαλώματα κάνουμε και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Και θα προκύψουν και στη διαβούλευση αυτή. Πιστέυω ότι ο κόσμος όχι μόνο ευχαριστημένος δεν θα είναι αλλά θα εξαγριωθεί κιόλας (χαμηλή ποιότητα και άρα για ποιο επιστημονικό έργο θα μιλάμε τότε?)

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 15:05 | Ι.Λ. ΤΟΠ-ΜΗΧ

    Με τον έλεγχο των αμοιβών μας φαίνεται πως το ΤΕΕ επιθυμεί να μετατραπεί σε ΣΔΟΕ των μηχανικών! Ευχαριστούμε πολύ, μας υποχρεώσατε! Από του χρόνου μάλλον θα πρέπει να υποβάλουμε στο ΤΕΕ και το «πόθεν έσχες»!

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 15:07 | Ι.Λ. ΤΟΠ-ΜΗΧ

    Οι υπερβολικές αυξήσεις των ελάχιστων αμοιβών από το ΤΕΕ οδήγησε σ’ ένα γενικευμένο καθεστώς εκπτώσεων. Ο πελάτης, έχοντας ως αφετηρία την ελ. αμοιβή, προχωρούσε σε «πλειστηριασμό» και πετύχαινε τεράστιες εκπτώσεις, ανάλογα με το μέγεθος του έργου. Όποιος καμώνεται πως δεν το γνωρίζει αυτό, το λιγότερο εθελοτυφλεί. Κι είναι σοφιστεία να υποστηρίζει το ΤΕΕ ότι ένας υπεύθυνος άνθρωπος κι επιστήμονας, αν συμφωνήσει σε χαμηλότερη αμοιβή, στη συνέχεια θα κάνει και «εκπτώσεις» στην ποιότητα της δουλειάς του.
    Οι ιθύνοντες του ΤΕΕ δεν άκουσαν τις κραυγές συναδέλφων ότι η εκτός κάθε λογικής απότομη αύξηση, εν καιρώ Κρίσης μάλιστα, θα στραφεί εν τέλει σε βάρος του κλάδου. Έτσι σχεδόν ολόκληρη η κοινωνία, πλην των αυτάρεσκων συνδικαλιστών που εμπνεύστηκαν την βίαιη αύξηση, απαιτεί την πλήρη κατάργηση των ελ. αμοιβών.
    Κι αντί το ΤΕΕ να παλέψει ουσιαστικά για τη διατήρηση των μοναδικών συντελεστών φορολόγησης, έφτασε στο σημείο να μην αντιληφθεί καν πως η κατάργησή τους θα εφαρμοστεί τελικά από 1-1-2010 κι όχι από 1-7-2010 όπως διέδιδε αρχικά η Κυβέρνηση.
    Προσπαθούν τώρα οι συνάδελφοι συνδικαλιστές του ΤΕΕ να εισάγουν από την «πίσω πόρτα» την ελάχιστη αμοιβή, απειλώντας με πειθαρχική ποινή όσους μηχανικούς τολμήσουν να κάνουν έκπτωση επί της νεοεμφανιζόμενης «νόμιμης» αμοιβής. Αντί να φροντίσουν να τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές για την ποιότητα κάθε τεχνικής εργασίας, αντί να φροντίσουν να σταματήσει το φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού από επίορκους υπαλλήλους των πολεοδομιών, αντί, τέλος, να φροντίσουν για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων μηχανικών, προσπαθούν να διαφυλάξουν ένα δικαίωμα – την ελαχ. αμοιβή – που έχει κατακριθεί τόσο με δική τους κυρίως ευθύνη.
    Εδώ συνάδελφοι ένα πλήθος ασχέτων προς το επάγγελμα του μηχανικού συντάσσει τοπογραφικά διαγράμματα για τα Δασαρχεία, συντάσσει τοπογραφικά για γεωμετρικές μεταβολές στο Κτηματολόγιο κλπ. και το ΤΕΕ, στην καλύτερη περίπτωση, απλώς κλαυθμυρίζει, αντί να ελέγξει και να στραφεί εναντίον όσων ασύστολα διαπράττουν το αδίκημα της αντιποίησης επαγγέλματος.
    Επιτέλους αφήστε τις αμοιβές να διαμορφώνονται ανάλογα με την αξία, το κύρος και την υπευθυνότητα του κάθε επαγγελματία. Απλώς φροντίστε αυστηρά για την απαρέγκλιτη τήρηση των προδιαγραφών.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 14:19 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΠΥΡΟ ΚΑΙ ΦΩΤΗ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ!!!!!!!ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟΥς ΛΑΒΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ ΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ!!?

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ ΝΙΚΟ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΊΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟς ΚΑΠΟΙΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ….. ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙς ΦΟΙΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Η ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕς ΠΡΟΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ )ΚΑΙ ΝΑ ΈΧΕΙΣ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ . ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΠΡΙΝ ( ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ) ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙς ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕς ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΚΡΕΚΟ-ΜΑΣΤΕΡΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕς. ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΔΙΚΕς ΣΟΥ ΓΝΩΣΕΙς ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕς ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΚΡΕΚΟΜΑΣΤΕΡΣ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕς?
    ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥς ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥς ΕΞ …ΑΓΓΛΙΑΣ,ΙΤΑΛΙΑΣ.ΚΤΛ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ!!!…
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    Υ.Γ. ΕΧΩ ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΤΟ ΕΜΠ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΟ ΕΜΠ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΟς ΣΤΗΝ ΑΑ(ARCHITECTURAL ASSOSIATION ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑΝ 6.000.000ΔΡΑΧΜΕς ΕΝ ΕΤΗ 2000 ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ.ΕΑΝ ΕΙΧΕ ΒΓΑΛΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΑΓΕς ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΡΕΚΟΜΑΣΤΕΡΣ)ΕΑΝ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟ!!

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 13:49 | Κώστας Η/Μ μηχανικός

    Αλλάζετε απλώς την ονομασία των ελάχιστων αμοιβών σε νόμιμες αμοιβές και λέτε ότι απελευθερώνετε το επαγγελμα των μηχανικών.
    Γιατί λειτουργείτε για το συμφέρον των συνδικαλιστών του ΤΕΕ;
    Tι έχει προσφέρει το ΤΕΕ για τη χώρα και ακολουθείτε τις υποδείξεις του για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού ενισχύοντας τη διαφθορά και τη διασπάθιση χρημάτων που φημολογείται ότι υπάρχει σε αυτό;
    Γιατί διατηρείτε τις αμοιβές υπερ τρίτων;
    Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να νομοθετήσετε ορθολογικά και όχι με κριτήρια διασφάλισης των διαφόρων συντεχνιακών ομάδων;
    Πρέπει να απευθυνθεί ο πολίτης στη τρόικα, να γίνει νέος δοσίλογος, για να αναγκασθείτε να ακολουθήσετε τη κοινή λογική;
    Δώστε στο χώρο των μηχανικών ελευθερία απο τους νονούς του ΤΕΕ.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 13:50 | MR

    Μπαίνοντας στον ιστότοπο περίμενα να διαβάσω τα σχόλια Διπλωματούχων ή Πτυχιούχων μηχανικών κατά του νόμου, αλλά τα σχόλια που βλέπω στην πλειοψηφία τους προέρχονται από ανθρώπους που πολύ θα ήθελαν να ήταν μηχανικοί, αλλά δεν τα κατάφεραν για τον α ή β λόγο και απλά βρήκαν μια ευκαιρία να βγάλουν όλη την εμπάθειά τους για το ΤΕΕ και τον κλάδο. Όλοι θα μπορούσαμε να δουλέψουμε εαν υπήρχαν καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα για όλες τις ειδικότητες και εαν η πίτα ήταν μεγαλύτερη και δεν τη μοιραζόμασταν και με τους δημοσίους υπαλλήλους που βγάζουν άδειες χρόνια τώρα ανενόχλητοι. Δεν μας φταίνε λοιπόν οι ελάχιστες αμοιβές, άλλα μας φταίνε.

    Έκπτωση στην έκπτωση κάποιοι θα κατεβάσουν στο τέλος την άδεια στα 1000 ευρώ. Με 1500 ευρώ θα δίνουμε και δώρο την επίβλεψη. Είναι αυτό το παζάρι εικόνα επιστημόνων? Είναι ντροπή.

    Εξάλλου όποιος ασχοληθεί να διαβάσει θα δει ότι όλες οι χώρες έχουν επιμελητήρια τα οποία έχουν καθορισμένες ελάχιστες αμοιβές. Επιμελητήρια στα οποία ναι μεν δεν είναι υποχρεωτικό να ανήκεις για να ασκείς το επάγγελμα αλλά από την άλλη αν δεν ανήκεις σε αυτά θεωρείσαι λιγότερο καταρτισμένος και βρίσκεις πολύ δύσκολα δουλειά.

    Συμφωνώ ότι μπορεί να μη χρειάζονται 5 χρόνια για να γίνεις μηχανικός αλλά σίγουρα δεν μπορείς να γίνεις και μέσα σε ένα χρόνο. Αν γίνεις μηχανικός μέσα σε ένα χρόνο και δεν έχεις κουραστεί κιολας για να το πετύχεις, τότε πράγματι μπορεί και τα 1000 ευρώ να σου αρκούν. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως όταν καταβάλλεις κόπο, χρόνο και χρήμα από 15 χρονών με πανελλήνιες, με φροντιστήρια με σπουδές στο εξωτερικό με μεταπτυχιακά και διδακτορικά για να κάνεις ένα επάγγελμα από το οποίο περιμένεις να ζήσεις αξιοπρεπώς και βγαίνοντας από τη σχολή βλέπεις όλους τους άσχετους από ιδιοκτήτες μέχρι εργολάβους, εργάτες κ.λ.π να θεωρούν ότι είναι καλύτεροι μηχανικοί από σενα. Ε Λ Ε Ο Σ. Αυτό είναι γελοίο και επικίνδυνο και φυσικά έχει να κάνει και με τη νοοτροπία του Έλληνα που θεωρεί ότι τα ξέρει όλα και έχει άποψη για όλα.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 13:32 | Νικος Π

    Πρωτα απο ολα για να μιλησουμε για το εργο των ελληνων μηχανικων ειδικα των πολιτικων μηχανικων και αρχιτεκτονων.

    Εγω βλεπω μονο εκτρωματα πολεις και τσιμεντο. Εντομεταξυ λογο της εκτενους χρησης του τσιμενου και των πολυκατοικιων κανει ακομα ποιο δυσκολη την διαδικασια ωστε να αλλαξουν μορφη στο μελλον αυτες οι πολεις εκτρωματα.

    Σχετικα με τους ενεργειακους επιθεωρηρητες ειναι κατι που μολις ξεκινησε να εφαρμοζετε στο εξωτερικο και συγκεκριμενα απο το 2007 στην Αγγλια και την Ουαλια. Επισης ακομα υπαρχουν τεραστια προβληματα απο θεμα αξιοπιστιας του πιστοποιητικου και η τιμη αυτου του πιστοποιητικου δεν ξεπερναει τα 70 ευρω για ενα σπιτι πανω απο 160τμ.

    Τωρα σχετικα με τα περιβαντολλογικα, εμεις εδω στην ελλαδα αντι να προσπαθουμε να συμβιωνουμε μαζι με την φυση και με τα οικοσυστηματα της, θελουμε να απομονωσουμε τον ανθρωπο να ζει στο τσιμεντο και να πηγαινει στο ζοολογικο κηπο και στις περιοχες Natura για να μπορεσει να απολαυσει την φυση.
    Αυτο ειναι τεραστιο λαθος αφου φυση και ο ανθρωπος ειναι ενα.

    Νιωθω θλιψη οταν συναδελφοι μηχανικοι προσπαθουν να ζησουν συντασοντας πιστοποιητικα επιπεδου γυμνασιου και εκτος αυτου να υπαρχει και αυτη η διαμαχη στο ποιος μπορει να τα συνταξει αυτα εξαναγκασμενα κρατικα πιστοποιητικα με πρωταγωνιστη το ΤΕΕ.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 12:01 | Σ.Ν/Μηχανολογος Μηχανικος

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΠΕΡΗΦΑΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ,ΗΤΑΝ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ,ΑΥΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ ΤΩΡΑ.
    Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟΥΣ , ΣΗΜΑΙΝΕ ΟΤΙ ΕΝΑΠΟΚΕΙΝΤΑΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΧΩΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΑΛΛΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΡΩΗΝ ΜΠΑΚΑΛΗ,ΜΑΝΑΒΗ,ΒΙΟΤΕΧΝΗ,ΦΟΥΡΝΑΡΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΑ ΗΞΕΡΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΝ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ-ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΙΔΗΡΟΟΠΛΙΣΜΟΥ,ΜΠΕΤΟΝ ΚΤΛ
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΣΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ,ΙΔΙΩΣ ΑΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ.
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΟΝΟ ΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.
    ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΔΥΝΑΤΟ;;;

    ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΕΝΕΡΓΓΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΟΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΩΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΕ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΙΔΗΚΕΥΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΛΩΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ,ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ.
    ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ,ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ,ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥΣ.

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΡΗΧΘΗΚΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ;

    ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΡΗΧΘΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ,ΕΙΣΗΧΘΗΚΕ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ;;

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΟΠΩΣ ΥΠΗΡΧΕ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ;;;
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑΣ ΝΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΣ 1000 ΚΤΙΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ;;;

    Η ΜΟΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΗΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ,ΚΑΙ ΟΙ ΦΤΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕΓΑΛΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ.ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΝΑΘΕΤΟΥΝ ΓΙΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.
    ΤΑ ΕΓΡΑΨΑ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΞΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΟΥΝ ΓΙΑ ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

  • ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ,
    Π.Χ. ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ – ΕΠΙΒΛΕΨΕΙΣ
    Η ΑΜΟΙΒΗ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ
    ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ (Π.Χ. 1%)ΚΑΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ.
    ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ
    (ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΚΛΠ)

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 12:58 | ΝΙΚΟΣ Χ

    Άνοιγμα επαγγέλματος με εξετάσεις και έλεγχο αμοιβών από συνδικαλιστικό όργανο είναι απαράδεκτο. Αν πρέπει να δίνουμε εξετάσεις και να υπάρχει έλεγχος των αμοιβών να γίνεται από το υπουργείο και από κανέναν άλλο.
    Με την ίδια λογική και στα άλλα επαγγέλματα οι σύλλογοι τους να έχουν δελτίο νόμιμων αμοιβών.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 11:30 | T,K.

    Ουσιαστική απελευθέρωση χωρίς πλήρη κατάργηση όλων των κρατήσεων υπέρ τρίτων δεν γίνεται. Αναφέρομαι σε κρατήσεις ποσοστού επί της αμοιβής υπέρ ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΕΜΠ και άλλα παράλογα. Όλα αυτά έχουν θεσπιστεί με βασιλικά διατάγματα και χουντικούς νόμους.

    Είναι παράλογο ιδιώτης που θέλει π.χ. να ασκήσει λατομική δραστηριότητα να χρεώνεται, μέσω της αμοιβής του μηχανικού για την σύνταξη του τοπογραφικού διαγράμματος, με εισφορά υπέρ του ΕΜΠ!!!!

    Για να μην αναφέρουμε το παράλογο, ότι στην εποχή του GPS, οι υπηρεσίες να απαιτούν για την σύνταξη απλών τοπογραφικών διαγραμμάτων πινάκιο αμοιβής μηχανικού με οδεύσεις και σταθμούς!!!! Και για τα παραπάνω να επιβαρύνεται ο ιδιώτης με 1.000 και πλέον ευρώ για ένα απλό τοπογραφικό!!!! Το διανοείστε? 1.000 εωρώ για να περαστούν 4-5 σημεία, από GPS, σε τοπογραφικό διάγραμμα της ΓΥΣ!!!Έλεος……

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 11:35 | ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΕΛΟΝΑΚΗΣ

    Διαφωνώ με την παράγραφο 1β, η οποία θεωρώ ότι ολισθαίνει εκτός του πνεύματος του συγκεκριμένου νόμου και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους Μηχανικούς. Αναλυτικότερα :
    1) ο όρος ασυνήθιστα χαμηλή αμοιβή είναι αόριστος και επί της ουσίας εισάγει ως λογικά ορθή την έννοια της ελάχιστης αμοιβής. Δηλαδή από ποια τιμή και πάνω μία αμοιβή δεν είναι ασυνήθιστα χαμηλή; Αν υπάρχει τέτοια τιμή, κάτω από την οποία ένας Μηχανικός θα διώκεται μάλιστα και πειθαρχικά, τότε αναγκαστικά αυτή δεν είναι η ελάχιστη αμοιβή;
    2)Ποιος θα κρίνει το ασυνήθιστο του χαμηλού ορίου της τιμής και με ποια κριτήρια; Αυτό δεν εγκυμονεί τον κίνδυνο για τους Μηχανικούς εξαιτίας του ανταγωνισμού να αλληλοκαταγγέλλονται μεταξύ τους και να σέρνονται σε διαδικασίες πειθαρχικών συμβουλίων τα οποία πιθανόν για συντεχνιακούς λόγους να εκδίδουν αποφάσεις προς ορισμένες κατευθύνσεις;
    3)Προς αποφυγή του ευτελισμού του επαγγέλματος του Μηχανικού και την καθιέρωση στην αγορά ασυνήθιστα χαμηλών αμοιβών που δεν αντιστοιχούν στο επιστημονικό έργο που παράγει προσωπικά θεωρώ υγιή τη διατήρηση της λογικής του συστήματος των ελάχιστων αμοιβών την οποία και η παρούσα παράγραφος επί της ουσίας αποδέχεται δια του όρου «ασυνήθιστα χαμηλή» και η οποία και τη φοροδιαφυγή περιορίζει και τις συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» αποκλείει, και από περιττές έριδες προφυλάσσει τα εμπλεκόμενα μέρη. Κατά την άποψη μου λοιπόν θα ήταν καλύτερα να διατηρηθεί η λογική τους και η λειτουργία τους με την προϋπόθεση ότι θα γινόταν μία αναπροσαρμογή τους προς τα κάτω, στα ύψη που τα συναρμόδια Υπουργεία θεωρούν αναγκαία για την επίτευξη των στόχων της οικονομικής πολιτικής.
    Μετά τιμής
    Μανώλης Βελονάκης, Πολιτικός Μηχανικός

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 11:19 | ΠΑΝΤΣΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑΓΓΕΛΟΣ Π. ΕΝΕΡ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΕΝΕΡΓΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΛΕΕΙ 10ΕΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΑΡΙΘ. ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΛΛΑ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΟΝΟ 5ΕΤΗ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΓΕΡΝΜΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΜΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ CLUB (ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ) ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ.
    ΝΟΜΙΖΩ ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΜ

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 09:42 | Μανος

    Έχω την εντύπωση ότι κάτι πάει στραβά με το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.
    Αυτή την στιγμή έχουμε δύο νομοσχέδια σε εξέλιξη που αφορούν τον ίδιο επαγγελματικό χώρο, τους μηχανικούς.
    Στο ένα η κυβέρνηση με τον κο Πανάρετο αναφέρεται στο ΤΕΕ σαν «διευρυμένο επιμελητήριο» περιλαμβάνοντας και τους μηχανικούς από τα ΤΕΙ.
    Στο άλλο, που χρονικά έπεται του πρώτου, το ΤΕΕ αναφέρεται με την παλιά του ιδιότητα, με την οποία είχε σαν αγαπημένο του σπόρ το κυνηγητό των τεχνολόγων μηχανικών που θα πρέπει τώρα να δικαιολογούν τις εκπτώσεις τους εγγράφως στο ΤΕΕ.
    Άρα ή κάποιος από τα δύο υπουργεία μας κοροϊδεύει ή μιλάμε για δύο νομοσχέδια που προέρχονται από διαφορετικές κυβερνήσεις.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 09:07 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ
    ΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ.ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ(ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ)ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΗ ΦΕΡΕΙ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΦΕΝΌΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΥ.ΑΣ ΤΟ ΘΕΣΩ ΑΛΛΙΩΣ(ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΥΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΕΡΓΑ ΛΟΓΩ ΧΑΜΗΛΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ)ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ Η ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΠΩΣ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 05:02 | Σαββας

    Η κατάργηση των κατώτατων αμοιβών σημαίνει απώλεια εσόδων του κράτους και σε μερικους μήνες που θα φανεί και στην πράξη ,οι ίδιοι θα το επαναφέρουν. ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΑΦΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΑΠΕΛΕΤΘΕΡΩΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΣΜΕΔΕ,ΙΚΑ κτλ.

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΜΕ ΑΣΤΕΙΑ,ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ΟΙ ΙΔΙΟΙ .
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ.ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΔΕ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ , ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΠΡΩΙΝΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ.Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ,ΑΥΤΟ ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΝΗΡΓΗΣΑΝ;
    ΘΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ Η ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΑΛΑΝ;
    ΜΗΠΩΣ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ,ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΕΛΠΙΖΟΥΝ.
    ΕΙΜΑΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΠΕΝΤΑΕΤΗ ΕΞΙΔΗΚΕΥΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΜΕ ΚΟΠΟ ,ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΜΙΣΘΗ.
    ΝΙΩΘΩ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΟΙ,ΕΞΙΔΗΚΕΥΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 03:03 | Mixalis

    Δεν νομιζω οτι μου ακουγετε λογικο να θελει καποιος στην ελλαδα 5 χρονια σπουδες για να συνταξει ενα τοπογραφικο η ακομα και μια ενεργειακη μελετη και στο εξωτερικο με ενα χρονο σπουδων να μπορει καποιος να γινει πιλοτος εμπορικου αεροπλανου.
    Κατι δεν παει καλα εδω ετσι δεν ειναι???

  • Το παραγομενο (πνευματικο)προιον ως αποτελεσμα μακροχρονης ανωτατης παιδειας των μηχανικων,α)δεν ειναι εμπορευμα,β)η εφαρμογη του υποκαθιστα το Κρατος σε βασικες απο το Συνταγμα απορρεουσες υποχρεωσεις του,που απτονται του Δημοσιου συμφεροντος¨,ητοι Ασφαλεια και Περιβαλον.
    Ασφαλεια των καθε λογης κατασκευων,θεμελιουμενων σε ενα διαρκως σειουμενο εδαφος (συγκριτικο μειονεκτημα εναντι ολων των Κρατων της Ευρωπης),και Περιβαλον -δομημενο και μη-ως εμπορευμα και αποτυπωμα του κανιβαλισμου της αγορας.
    Στην χωρα μας δεν αρκει μονον να περισωσουμε,ωφειλουμε (εναντι των υπολοιπων)να αναδειξουμε και να δημιουργησουμε(περιβαλον).
    Στους απο το Κρατος εντελομενους τετοιες ευθυνες,αξιζει στοιχειωδης
    προστασια και οχι αιολες αποφασεις Ανεξαρτητων(?)Αρχων,τα μελη των οποιων ετυχαν αυτης δια βιου.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 02:45 | Mixalis

    Στην ουσια στην ελλαδα ο μηχανικος δεν δουλευει πραγματικα ως μηχανικος αλλα ως μεσαζον στην διαφθορα με την εκαστοτε πολεοδομια.
    Ο πολεοδομος ποτε δεν ζηταει χρηματα απευθειας απο τον πολιτη, η συναλλαγη γινεται παντα μεσο μηχανικου.
    Το παραγωμενο εργο ενος μηχανικου λιγο εχει να κανει με τεχνικες γνωσεις. Θα ελεγα οτι το 70% ενος εργου ειναι η διαπλοκη με τον πολεοδομο, ενα 25% ειναι η επικοινωνια με τον πελατη και μονο το 5% η τεχνικη δουλεια.
    Επισης να σημειωσω, ο πολιτης δεν εχει καμια ποιοτικη εξασφαλιση στη κατασκευη του, ουτε απο την πολεοδομια, ουτε απο τον μηχανικο, ουτε απο το ΤΕΕ.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 01:24 | Μιχάλης Βροντίου

    Αγαπητέ ΣΑΒΒΑΣ Ν. /Μηχανολογος Μηχ. λάθος τα λες ή μάλλον λάθος σου τα είπανε.

    Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ δεν τα ζητάνε όλα, αυτή είναι η προπαγάνδα του ΤΕΕ, αυτό που ζητάνε είναι πλήρης πρόσβαση στην ειδικότητά του ο καθένας. Εσύ που είσαι μηχανολόγος μηχανικός πολυτεχνικής σχολής έχεις πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα μηχανολόγου + ηλεκτρολόγου μηχανικού ενώ ο απόφοιτος μηχανολογίας των ΤΕΙ όχι μόνο δεν έχει ηλεκτρολόγου αλλά ούτε καν πλήρη πρόσβαση στου μηχανολόγου δεν έχει,οπότε και πλήρη δικαιώματα στην ειδικότητά μας να αποκτήσουμε δεν θα είμαστε ισότιμοι με εσένα, σταμάτα την γκρίνια λοιπόν και άλλη φορά να είσαι καλύτερα πληροφορημένος.

    Όσο για τα υπόλοιπα που είπες θα συμφωνήσω απόλυτα. Οι απόψεις περί ευκολίας εκπόνησεως στατικών μελετών από μαθηματικούς και ενεργειακών μελετών ΚΕΝΑΚ από παιδάκια λυκείου είναι τελείως γελία επιχειρήματα αλλά και επικίνδυνα και είναι προφανές οτι λέγοντε από αποφοίτους ΙΕΚ / ΚΕΚ / κολλεγίων με σκοπό να αποκτήσουν ώφελος εις βάρος της ασφάλειας των τεχνικών έργων. Τις μελέτες θα τις εκπονούν μόνο όσοι έχουν τα κατάλληλα επαγγελματικά δικαιώματα.

    Για το θέμα των αμοιβών. Πλήρης κατάργηση οποιασδήποτε αμοιβής όπως και υπέρ τρίτων από ποσοστά επί της συμβατικής κτλπ. Οι διπλωματούχοι μηχανικοί πληρώνουνε έτσι και αλλιώς το ΤΣΜΕΔΕ τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως και οι πτυχιούχοι μηχανικοί ΤΕ πληρώνουν τον ΟΑΕΕ κάθε δήμινο. Εισφορές υπέρ ταμείων να λείπουνε. Δεν υπάρχει λόγος να αυξάνουμε το κόστος των αμοιβών και να ελαχιστοποιούμε έτσι τα περιθώρια έκπτωσης βάζοντας διάφορα ποσοστά υπέρ του ενός και υπέρ του άλλου.

    Αυτό το νομοσχέδιο πάσχει και χρειάζεται αρκετές αλλαγές.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 00:25 | Παναγιωτης

    Πραγματικα θα ηθελα μου πει ενας σας παρακαλω ποια ειναι η δυσκολια να φτιαξει ενας ενα τοπογραφικο, ειδικα με ενα νεο συστηματα GPS?

    Ποσο χρονια πρεπει να σπουδασει καποιος για να κανει ακομα και μια στατικη/δυναμικη μελετη, η οποια στις μερες λογο τον υπολογιστων εχει αυτοματοποιηθει πληρως. Επισης για περισσοτερη ασφαλεια η εκαστοτε μελετη θα μπορουσε να διπλοελενχται και απο το ΤΕΕ.

    Αμα δεν μπορει να κανει αυτη την δουλεια το ΤΕΕ να ιδρυθουν νεα επιμελητηρια τα οποια θα μπορουν να παρεχουν αυτην την υπηρεσια.
    Το επαγγελμα του μηχανικου δεν μπορει να περιοριζετε μονο στα ακαδιμαικα προσοντα. Το θεμα ασφαλιας μπορει να λυθει με το να ελενχει και το ΤΕΕ τις μελετες και να εχει ετσι απο εκει καποια εσοδα, διαφορετικα ποιος ο λογος υπαρξης του?

    EΛΕΟΣ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ ΠΛΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ…

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 00:42 | ΑΔ

    Αυτά είναι ημίμετρα.

    Κριτήριο ανάθεσης των μελετών πρέπει να είναι Η ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ.

    Και βέβαια πρέπει να υπάρχει σωστή και αυστηρή επίβλεψη, ώστε όποιος δίνει υπερβολικά χαμηλές τιμές να τιμωρείται «μπαίνοντας μέσα». Να είναι υποχρεωμένος να τελειώσει τη δουλειά όπως έπρεπε να έχει γίνει. Όχι να του «την χαρίζουν».

    Το ίδιο και για τα ιδιωτικά έργα. Να μην έχει το περιθώριο ο μηχανικός να τα μπουρδουκλώνει.

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 00:09 | Δημήτρης Δομικών Εργων Τ.Ε.

    Οι ελάχιστες αμοιβές δεν ήταν ποτέ ελάχιστες, ήταν οι αμοιβές…
    Αναφερόμαστε σε ένα επαγγελματία που έχει ισόβια την ευθύνη των πράξεών του και που ελέγχεται από άλλους που πολλές φορές και λεφτά του παίρνουν και τη μελέτη του αλλάζουν και ευθύνη δεν έχουν…
    Γιατί να αμοίβεται με το ελάχιστο;
    Ο Αρχιτέκτονας που μονίμως το παίζει υπεράνω και καλλιτέχνης πώς ανέχεται να πληρώνεται η ιδέα του (που είναι το παν) με το ελάχιστο δυνατό;
    Λοιπόν, να καταργηθούν οι ελάχιστες…
    Τα περί νόμιμων και άλλα στο νομοσχέδιο είναι ανούσια, ανόητα και ύποπτα.. Τα φορολογικά της αδείας ο ιδιώτης δεν τα πληρώνει έτσι κι αλλιώς; Αποσύνδεσε τον προϋπολογισμό από τις αμοιβές και κράτα τον για τα φορολογικά της αδείας.
    Οι μηχανικοί να ενταχθούν σε ομάδες όπως στον ΟΑΕΕ.
    Επίσης το ΤΕΕ να αποσυνδεθεί πλήρως με κάθε τί που σχετίζεται με αμοιβές…
    Αν τελικά θέλετε να κάνετε κάτι ως κυβέρνηση για το καημένο το τόπο, κάντε το με γενναιότητα… Από ελάχιστες σε νόμιμες δε λέει τίποτε!
    Κοιτάξτε να πιάσετε τα λεφτά από εκεί που χάνονται… Από τα ένσημα, από το ΦΠΑ των τιμολογίων των συνεργείων, από τα υλικά και αφήστε τους μηχανικούς να ασχολούνται με το αντικείμενό τους…
    Απλοποιείστε τις διαδικασίες, αυξήστε τους ελέγχους και όλα θα λειτουργήσουν…

  • 21 Ιανουαρίου 2011, 00:21 | Σπυρος

    Κανείς δεν αναφέρει από την κυβέρνηση τους δημοσιογράφους και τον ΣΕΒ πως θα υπάρξει ανάπτυξη με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των μελετών. Σήμερα οι αμοιβές των μελετών με τις κρατήσεις αποτελούν περίπου το 4% ενός οικοδομικού έργου. Αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να μηδενιστεί αλλά ίσως μόνο να μειωθεί. Παράλληλα οι αυξήσεις των οικοδομικών υλικών (παρά τις μειώσεις των μισθών) από τον ΣΕΒ ήταν τόσο μεγάλες το τελευταίο διάστημα που ουσιαστικά έχει ήδη εκμηδενίσει οποιαδήποτε μείωση θα προέκυπτε από τις αμοιβές.
    Εγώ ως αρχιτέκτων μπορώ να πω τούτο. Σήμερα είναι τόσο στρεβλωμένη η κατάσταση στο κλάδο των τεχνικών επαγγελμάτων και των δραστηριοτήτων που συμβαίνει το παράδοξο ο κάθε ιδιώτης να κάνει τον κατασκευαστή χωρίς να έχει τεχνικές γνώσεις και ο καθένας μηχανικός έχει δικαίωμα να συντάξει μελέτες που ΔΕΝ έχουν καμιά σχέση με την επιστήμη που έχει σπουδάσει. Ο Τοπογράφος συντάσσει μελέτες ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ, ο Πολιτικός Η/Μ, ο Αρχιτέκτονας ΣΤΑΤΙΚΑ κτλ. Γενικά επικρατεί ένα μπάχαλο και επειδή αυτό το μπάχαλο επικρατεί και στα Πολεοδομικά Γραφεία ότι μελέτη και να υποβάλεις από σκουπίδι μέχρι διατριβή σίγουρα θα εγκριθεί και θα κατασκευαστεί. Κανείς δεν προστατεύει το Δημόσιο συμφέρον που είναι να κατασκευάζονται άρτια τεχνικά έργα, παρά μόνο μεμονωμένοι μηχανικοί που θέλουν να εξασκούν ευσυνείδητα την επιστήμη. Για να το επιτύχουν αυτό σήμερα ,με το γενικότερο μπάχαλο που επικρατεί, ο μόνος τρόπος είναι οι ελάχιστες αμοιβές, αφού του επιτρέπουν να παράγει σωστό έργο χωρίς να μπαίνει στην διαδικασία του παζαριού για την ποιότητα της μελέτης και επίβλεψης. Δυστυχώς εισάγοντας το παζάρι στις αμοιβές σίγουρα θα γίνει και έκπτωση στην ποιότητα και ο κάθε πολίτης όταν θα καταλάβει τι μελέτη και επίβλεψη πήρε θα είναι πολύ αργά, αφού θα του έχει κοστίσει πολύ ακριβά. Άρα για ποια ανάπτυξη μιλάνε?

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 23:00 | Φώτης

    Ας μην γελιόμαστε, οι ελάχιστες αμοιβές μόνο τα μεγάλα γραφεία εξυπηρετούσαν. Στα δημόσια έργα υπήρχαν οι απευθείας αναθέσεις από Δήμους στο 10% της Α’ τάξης πτυχίου, στις οικοδομικές άδειες οι πελάτες μας έκαναν παζάρια για 200 και 500 ευρώ off, κλπ. Τσιγγουνεύονταν στο μπετό και στα σίδερα (ασφάλεια κατασκευής) αλλά έδιναν όσο όσο για ιταλικά πλακίδια μπάνιου.

    Anyway, προσωπικά, συμφωνώ με την απελευθέρωση των αμοιβών, αλλά:

    Να ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ τα πτυχία της ΓΕΜ και η ίδια η ΓΕΜ. Τι νόημα έχουν; Να πάμε με τα χρόνια εμπειρίας όπως στο εξωτερικό. 12 χρόνια = Γ’ τάξης κ.ο.κ.

    Και κλείνω με το μονόλογο του Μηχανικού προς τον αγανακτισμένο κουτοπόνηρο πολίτη (σαν και εσάς που γράφεται στη δημόσια διαβούλευση εναντίον των μηχανικών):

    Εσυ που με αποκαλείς κλέφτη και λαμόγιο, Μηπως είσαι εσύ που οσο φτιαχνόταν το σπίτι σου:
    * είχα τις ευθύνες του μισού Ποινικού Κώδικα φορτωμένες στην πλάτη μου κι ας μην ήμουν καν ο κατασκευστής ?
    * τσακωνόμουνα για να γινει μια δουλεια σωστη με τον καθε αλμπανη μαστορα που μου κουβαλαγες (επειδη δήθεν ηταν φθηνος).
    * τσιγκουνευόσουν στα μπετα και τα σιδερα αλλά στα πλακάκια έδωσες ρέστα ?
    * άκουγες τον φίλο, ξάδερφο, γείτονα, μπατζανάκη όλους τους άσχετους εκτός από εμένα ?
    * Μηπως είσαι εσύ που όταν σου ήρθε η Πολεοδομία έτρεχες να σου βρω το κονε στην Πολεοδομια να λαδώσεις και να σου καλυψω τις παρανομιες σου για να γλυτωσεις τα προστιμα ?
    * που όταν έπεσες σε υπάλληλο μηχανικό που δεν τα»πιανε φώναζες απελπισμένος «σε τι βλάκα πέσαμε » ?
    * Μηπως είσαι εσύ που έσκασες 5000 Ε στον μεσίτη ενώ , τσιγκουνεύτηκες 300 Ε να πάρεις έναν μηχανικό να σε συμβουλέψει και τώρα χτυπάς το κεφάλι σου με την μούφα που πήγες κι αγόρασες ?
    * Μηπως είσαι εσύ που εις γνώση σου αγόρασες κλεισμένο ημιυπαίθριο από τον χτες μπακάλη- σήμερα κατασκευαστή υπογράφοντας πλαστά συμβόλαια και σου φταίει ο μηχανικός ?
    * Η μήπως είσαι κανένας δημόσιος υπάλληλος που στριμώχτηκε και βγάζει το άχτι του ?
    Οποιος κι αν είσαι ,
    Οταν το βράδυ πέφτεις για να κοιμηθείς , να σκέφτεσαι ότι το ταβάνι πάνω από το κεφάλι σου και της οικογένειάς σου στέκεται επειδή έχω κάνει καλά την δουλειά μου.
    Και τότε πες μου πόση πρέπει να είναι η αμοιβή μου.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 23:06 | ΤΟΠ-ΜΗΧ.

    Είμαι Τοπογράφος Μηχανικός και ασχολούμαι κυρίως με ιδιωτικά τοπογραφικά διαγράμματα.
    Η ελάχιστη αμοιβή για την σύνταξη ενός διαγράμματος είναι σήμερα 1200 ευρώ περίπου χωρίς το ΦΠΑ.Οι αμοιβές που εισπράτω εγώ είναι από 200 έως 600 ευρώ το πολύ,αναλόγως την περίτωση και τον πελάτη (συγγενής).
    Δεν κόβω κανένα δελτίο παροχής υπηρεσιών γιατί τότε θα χάσω όλους τους πελάτες μου και θα πάνε στους Δημοσίου Υπαλλήλους που κάνουν παράνομα την δική μου δουλειά.
    Δεν μπορώ να καταγγείλω τους υπαλλήλους γιατί δεν θα μπορώ μετά να περάσω την πόρτα καμίας υπηρεσίας (εργάζομαι στην επαρχία).
    Θα πρέπει η σύμβαση που θα υπογράφουμε με τον πελάτη να έχει έναν μοναδικό αριθμό ο οποίος θα αναγράφεται πάνω στο διάγραμμα ή στην οποιαδήποτε μελέτη και οι υπηρεσίες να μην τα κάνουν δεκτά διαφορετικά.
    Τέλος πάντων πρέπει να βρεθεί κάποια φόρμουλα να χτυπηθεί το μαύρο χρήμα και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, έτσι ώστε και εμείς να έχουμε αξιοπρεπείς αμοιβές και το δημόσιο να αυξήσει τη φορολογητέα ύλη.

  • 20 Ιανουαρίου 2011, 23:15 | Νίκος

    1. Κατάργηση του ΤΕΕ και δημιουργία νέου ενιαίου επαγγελματικού φορέα για όλους τους μηχανικούς ελάχιστης φοίτησης 3 χρόνια.

    2. Να δίνονται ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μηχανικούς (ΤΕΙ, Πανεπιστήμια, Κολλέγια). Ένα δίπλωμα greco-master δεν σημαίνει ότι είσαι παντογνώστης και χωρίς αξιολόγηση!

    3. Ελεύθερη αγορά και ανοιχτός ανταγωνισμός επιτέλους και στην Ελλάδα