Άρθρο 11 Σύσταση Μονάδας Ερευνών και Μελετών

1. Στην Κεντρική Υπηρεσία της Ε.ΣΤ.Α. συνιστάται οργανική μονάδα Ερευνών και Μελετών επιπέδου τμήματος, που υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Ε.ΣΤ.Α.. Στη μονάδα αυτή συνιστώνται δέκα (10) οργανικές θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Τα ειδικότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του προσωπικού αυτού, καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.ΣΤ.Α.. Η πλήρωση των θέσεων διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2190/1994, όπως ισχύουν. Η κάλυψη των θέσεων μπορεί να γίνεται και με μεταφορά προσωπικού με τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, από το Δημόσιο ή από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ύστερα από προκήρυξη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η μεταφορά διενεργείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

Το Τμήμα Ερευνών και Μελετών υποστηρίζει επιστημονικά την Ε.ΣΤ.Α.. Εκπονεί κοινωνικοοικονομικές μελέτες, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ε.ΣΤ.Α. ή με άλλους φορείς , υποστηρίζει επιστημονικά την Ε.ΣΤ.Α. και εκπονεί μελέτες για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας των στατιστικών ερευνών, για τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της Ε.ΣΤ.Α., για την πορεία και τις προοπτικές των στατιστικών εργασιών και την καλύτερη αξιοποίηση, παρουσίαση και διάδοση των στατιστικών στοιχείων.

  • 8 Δεκεμβρίου 2009, 21:59 | ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ

    Ο τίτλος της Μονάδας δίνει θετική εντύπωση. Ο ρόλος της, όπως περιγράφεται, δημιουργεί την εντύπωση ότι θα είναι μάλλον ελεγκτικός παρά επιστημονικός. Η ύπαρξη μονάδας μελετών στην ΕΣΤΑ θα ήταν μια θετική εξέλιξη αν μαζί με τις 10 θέσεις ερευνητών προβλεφθεί και η δυνατότητα θέσεων για επισκέπτες και συνεργάτες βραχυχρόνιας διάρκειας.

  • Ως εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, το άρθρο 11 «Σύσταση Μονάδας Ερευνών και Μελετών» προτείνουμε να συμπληρωθεί ως εξής:

    Άρθρο 11 «Σύσταση Μονάδας Ερευνών και Μελετών και Μονάδας Ερευνών και Μελετών για την Αναπηρία»
    «1. Στην Κεντρική Υπηρεσία της Ε.ΣΤ.Α. συνιστάται οργανική μονάδα Ερευνών και Μελετών επιπέδου τμήματος, που υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Ε.ΣΤ.Α.. Στη μονάδα αυτή συνιστώνται δέκα (10) οργανικές θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Τα ειδικότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του προσωπικού αυτού, καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.ΣΤ.Α.. Η πλήρωση των θέσεων διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2190/1994, όπως ισχύουν. Η κάλυψη των θέσεων μπορεί να γίνεται και με μεταφορά προσωπικού με τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, από το Δημόσιο ή από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ύστερα από προκήρυξη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η μεταφορά διενεργείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
    Το Τμήμα Ερευνών και Μελετών υποστηρίζει επιστημονικά την Ε.ΣΤ.Α. Εκπονεί κοινωνικοοικονομικές μελέτες, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ε.ΣΤ.Α. ή με άλλους φορείς, υποστηρίζει επιστημονικά την Ε.ΣΤ.Α. και εκπονεί μελέτες για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας των στατιστικών ερευνών, για τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της Ε.ΣΤ.Α., για την πορεία και τις προοπτικές των στατιστικών εργασιών και την καλύτερη αξιοποίηση, παρουσίαση και διάδοση των στατιστικών στοιχείων.
    2. Στην Κεντρική Υπηρεσία της Ε.ΣΤ.Α. συνιστάται επίσης οργανική μονάδα Ερευνών και Μελετών για την Αναπηρία επιπέδου τμήματος, που υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Ε.ΣΤ.Α.. Στη μονάδα αυτή συνιστώνται πέντε (5) οργανικές θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Τα ειδικότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του προσωπικού αυτού, καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.ΣΤ.Α. Η πλήρωση και η κάλυψη των θέσεων αυτών διενεργείται με την ίδια διαδικασία που περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο.
    Το Τμήμα Ερευνών και Μελετών για την Αναπηρία εκπονεί κοινωνικοοικονομικές μελέτες σχετιζόμενες με την αναπηρία, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ε.ΣΤ.Α. ή με την ΕΣΑμεΑ και υποστηρίζει επιστημονικά την Ε.ΣΤ.Α. σε θέματα οριζόντιας διάχυσης της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις έρευνες, μελέτες και εργασίες της Ε.ΣΤ.Α. καθώς και στον σχεδιασμό, παρακολούθηση και αξιολόγηση στοχευμένων ερευνών και μελετών και την ανάπτυξη δεικτών που αναφέρονται σε θέματα ατόμων με αναπηρία.»

  • 7 Δεκεμβρίου 2009, 11:47 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΚΚΗΣ

    Είμαι ένας εκ των 49 εργαζομένων που προσλήφθηκαν τον ιούνιο με σύμβαση έργου 2 ετών! Κριτήριο πρόσληψης ήταν οι αυξημένες σπουδέσ και συγκεκριμένα η κατοχή και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, για να φέρουμε εις πέρας έργο αυξημένων απαιτήσεων!Πιο συγκεκριμένα στόχος του έργου μας είναι ο εξευρωπαισμός των μεθόδων συλλογής και αποτύπωσης των στατιστικών στοιχείων, όπως αναγράφει και το σχετικό ΦΕΚ! Από ότι βλέπω όμως ούτε αναφορά γίνεται για την παρουσία μασ αλλα ούτε και για πιθανή μας συνεργασία με τα νέα 10 άτομα, με τα οποία μπορούμε να αποτελέσουμε μοχλό ανάπτυξης της υπηρεσίας μας! Θα ήθελα λοιπόν με την παρουσα τοποθέτηση να εκφράσω την ανησυχία μου, που έχει ως στόχο με πιστη στο κοινό αισθημα περί κοινωνικής στατιστικής υπηρεσιας για το καλό όλων των συμπολιτών μας , για το πώς θα επιτεφχθει αυτή η συνεργασία!

    Με εκτίμηση Σακκής Δημήτριος

  • Ελλείπει ρύθμιση του τρόπου ένταξης της προβλεπόμενης μονάδας Ερευνών και Μελετών στο πλαίσιο της υπηρεσίας και του συντονισμού και συνεργασίας της με τις λοιπές συναρμόδιες μονάδες της υπηρεσίας.

    Σημείωση: Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της ΓΓ ΕΣΥΕ ενδιαφέρεται για την διασφάλιση της ανεξάρτητης λειτουργίας της ΓΓ ΕΣΥΕ και την αξιοπιστία των δημοσίων στατιστικών στοιχείων. Διαφωνεί επί της αρχής με το σχολιαζόμενο προσχέδιο νόμου, διότι θεωρεί ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος σκοπός. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της ΓΓ ΕΣΥΕ προκρίνει την ενίσχυση του ήδη υφισταμένου Εθνικού Συμβουλίου Στατιστικής με εποπτικές αρμοδιότητες και τη διασφάλιση της ανεξάρτητης λειτουργίας του, σύμφωνα και με τις σχετικές συστάσεις της E.E. (βλ. αναλυτικά υπόμνημα Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓ ΕΣΥΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.esye.webs.com). Ο παρών σχολιασμός κατ’ άρθρο του προσχεδίου δεν αίρει την επί της αρχής επιφύλαξη του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓ ΕΣΥΕ ως προς την όλη προτεινόμενη ρύθμιση.

  • 6 Δεκεμβρίου 2009, 15:59 | Κώστας Θωμάς

    Σε μία σύγχρονη Στατιστική υπηρεσία εκτός από τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων (που ισχύει από το 1956) χρειάζεται και κάποια ανάλυση και ερμηνεία των δεδομένων, σε επιλεγμένα θέματα με σταθερό οργανωτικό σχεδιασμό.
    Τόσα σεμινάρια πάμε ως εργαζόμενοι, αρκετή γνώση συλλέγουμε με έξοδα της Υπηρεσίας, γιατί να μην τα αξιοποιούμε;

    Σήμερα έχει προχωρήσει πολύ η στατιστική συμπερασματολογία, μας ενδιαφέρει όμως να εξασφαλίζεται αμεροληψία στα θέματα που επιλέγονται για ανάλυση ώστε να τύχουν ευρύτερης αποδοχής τα αποτελέσματα.

    Φανταστείτε επίσης μετά από 4 χρ. τη λήξη της θητείας του Προέδρου. Θα μπορούν να αλλάξουν όλοι οι εργαζόμενοι του Τμήματος αυτού και οι θεματικές αναλύσεις που γίνονταν μέχρι τότε, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός ή προγραμματισμός για τη συνέχισή τους! Μαζί με το Πρόεδρο δηλαδή θα φύγει το Τμήμα και οι μελέτες!

    Γι αυτό το προτεινόμενο νέο Τμήμα Ερευνών και Μελετών δεν θα πρέπει να είναι «εκτός» Υπηρεσίας (…απευθείας στον Πρόεδρο…),αλλά να ανήκει στον «οργανωτικό κορμό» της Υπηρεσίας, με τους μον. υπαλλήλους να δύνανται να εργασθούν σε αυτό και τα οφέλη τότε θα είναι πράγματι σημαντικά για την Υπηρεσία!

    Καλό απόγευμα

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:41 | Ηλίας Σπανουδάκης

    Η σύσταση της Μονάδας είναι εντελώς περιττή.Αν η ιστορία μπορεί να είναι οδηγός ας υπενθυμίσουμε ότι προσπάθειες να λειτουργήσει μονάδα με ανάλογο αντικείμενο κατά το παρελθόν απέτυχε παταγωδώς. Δεν υπάρχει λόγος να σπαταληθούν ούτε οι ελάχιστοι πόροι σε ένα εγχείρημα με το οποίο ασχολείται όλη η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα της χώρας.Είναι αστείο να ισχυριστεί κανείς ότι οι 10 άνθρωποι της Μονάδας θα αναλύουν τα στοιχεία της υπηρεσίας.

    Η μόνη έρευνα που έχει νόημα στην ΕΣΥΕ είναι εκείνη που σχετίζεται με το βασικό της αντικείμενο που είναι η συλλογή,η επεξεργασία και παρουσίαση των στοιχείων. Τέτοια έρευνα περιλαμβάνει τους τρόπους κατάαρτισης των ερωτηματολογίων, τις διάφορες πλευρές της δειγματοληψίας, τις τεχνικές προσέγγισης των ερευνόμενων από τους ερευνητές, τη συμπλήρωση στοιχείων που λείπουν κ.λ.π. Ομως αυτή είναι αντικείμενο που ανήκει στη Διεύθυνση Μεθοδολογίας και δεν χρειάζεται προσθήκη καμιάς νέας μονάδας. Αντί όμως να δημιουργούνται νέες μονάδες θα είναι χρησιμότερο να εξετασθεί η αναγκαιότητα διατήρησης των Περιφερειακών Διευθύνσεων που μόνο θεωρητικά υπάρχουν.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 23:11 | Νάνσυ Ξενάκη

    Αναφορικά με τη σύσταση μονάδας ερευνών και μελετών,
    προτείνεται η ανάπτυξη της Δ/νσης Μεθοδολογίας της Υπηρεσίας κατά ένα ακόμη Τμήμα, αυτού των Ερευνών και Μελετών καί όχι η δημιουργία αυτού ως κάτι ξεχωριστό και «διακριτό» από τα υπόλοιπα Τμήματα της Στατιστικής.
    Με αυτήν την πρόταση διασφαλίζεται αφενός η συνοχή στον χώρο και αφετέρου διασφαλίζεται το ζητούμενο του προτεινόμενου Νομοσχεδίου δηλαδή η «Ανεξαρτησία» της Στατιστικής Πληροφορίας. Θα ήθελα να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο σημείο γιατί παρεμφερείς κινήσεις στο πρόσφατο παρελθόν, δηλαδή δημιουργία » κλειστών Δ/νσεων και κλειστών Τμημάτων» συνέβαλαν κατά πολύ στο αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας.

  • Το τμήμα αυτό θα πρέπει να υπαχθεί στην Γεν. Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΕΓΕΤ), όπου θα πρέπει νομίζω να υπαχθούν και οι ποικίλοι φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που απασχολούνται με αντικείμενα ερευνάς και τεχνολογίας. Έτσι, και πόροι (ανθρώπινοι και οικονομικοί ) θα εξοικονομηθούν και η ΓΕΓΕΤ θα γίνει αποτελεσματικότερη.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:52 | Φ. ΖΩΡΖΟΥ

    Για περιορισμό του κόστους σ το τμήμα αυτό να προηγείται υποχρεωτικά η εσωτερική προκήρυξη των θέσεων μεταξύ των υπηρεσιών της ΕΣΤΑ, Υπουργείων και ΝΠΔΔ και εφόσον δεν βρεθούν κατάλληλα άτομα να έπεται προκήρυξη των θέσεων με βάση το νέο νόμο που θα ψηφιστεί για τις προσλήψεις (μέσω ΑΣΕΠ).

  • Θα έκρινα χρήσιμη και την υπαγωγή θεμάτων «Εξόρυξης γνώσης από δεδομένα» στην εν λόγω μονάδα της Ε.ΣΤ.Α. Ο τομέας της ανάλυσης μαζικών δεδομένων με σκοπό την εξαγωγή ποικίλων συμπερασμάτων για αυτά έχει αποδειχθεί εδώ και μία δεκαετία ως αξιόπιστο εργαλείο που συμβάλει στην ορθότερη λήψη αποφάσεων. Παράδειγματα τέτοιων τεχνολογιών είναι ο εντοπισμός «ακραίων» δειγμάτων (outlier detection), π.χ. πράξεων φοροδιαφυγής, η ομαδοποίηση αντικειμένων/ατόμων με βάση κοινή συμπεριφορά, η πρόβλεψη μη-μετρήσιμων μεγεθών με χρήση μετρήσιμων μεταβλητών, κλπ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 10:38 | roula

    Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και αντιδεοντολογικό για μια Στατιστική Υπηρεσία, να προβαίνει σε αναλύσεις/μελέτες των δικών της αποτελεσμάτων. Το έργο της Στατιστικής Υπηρεσίας πρέπει να ολοκληρώνεται στις πινακοποιήσεις. Οι αναλύσεις και οι μελέτες είναι έργο άλλων «μελετητικών κέντρων», συνήθως κατευθυνόμενων και ως εκ τούτου, για την καλύτερη διασφάλιση της αμεροληψίας της Στατιστικής Υπηρεσίας, πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 08:03 | Δημήτρης Αδαμόπουλος

    Γενικά το βρίσκω σωστό να γίνει η ΕΣΥΕ ανεξάρτητη αρχή. Ειδικότερα θα πρέπει να προβλεφθεί ώστε να εξυπηρετούνται οι πελάτες της, εκτός του δημοσίου, με παρεχόμενα στοιχεία σε χρησιμοποιήσιμη μορφή. Είναι ντροπή ερευνητές να προστρέχουν σε ξένους οργανισμούς για στοιχεία που αφορούν αμιγώς εθνικά θέματα. Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες επιτέλους πρέπει να λειτουργούν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι τον βασανισμό του.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 08:08 | poorcs

    Στην ΕΣΥΕ υπάρχουν υπάλληλοι με μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικά οι οποίοι έχουν και τις γνώσεις και την εμπειρία για την σωστή επιστημονική επεξεργασία των συλλεγόμενων δεδομένων. Μήπως η μονάδα Ερευνών και Μελετών που θα προέρχεται σίγουρα από άγνωστους φορείς και θα διορίζονται με «κάποιο» μηχανισμό θα έχει ρόλο το «μαγείρεμα» αυτών των στοιχείων κατά το δοκούν;

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 19:32 | Karavagellis

    Άμα δείτε να προσλαμβάνεται κανείς με τον 2190 (ΑΣΕΠ) να μου τον δείξετε και μένα, Θα γίνουν ελεγχόμενες μετατάξεις προσωπικού (και που δεν θα είναι μόνον 10…). Στην ουσία εδώ υποβαθμίζεται όλη η υπηρεσιακή ιεραρχία της ΕΣΥΕ.

    ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ. ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 11:17 | lypon

    Με άλλα λόγια, δημιουργείται παρά τω Προέδρω ένα Τμήμα που θα κάνει τη δουλειά που σήμερα γίνεται, σε μεγάλο βαθμό, από τη Διεύθυνση Μεθοδολογίας, αν όχι και από τη Διεύθυνση Εθνικών Λογαριασμών και τις υπόλοιπες στατιστικές Διευθύνσεις. Άρα θα βρίσκεται σε διαρκή προστριβή με Διευθύνσεις της ΕΣΤΑ.

    Όπως το βλέπω εγώ, το Τμήμα αυτό δημιουργείται για να μαγειρεύει καλύτερα τις στατιστικές πληροφορίες, κυρίως του ΑΕΠ, μια δουλειά που έχει αποτύχει να κάνει η Διεύθυνση Εθνικών Λογαριασμών. Και έχει αποτύχει επειδή έγκυρες στατιστικές δεν παράγονται ‘τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι’. Άσε που ακούστηκαν διαδόσεις οτι ο αλήστου μνήμης Δρ. Κοντοπυράκης είχε στείλει ιδίας κατασκευής στατιστικές πληροφορίες στη EUROSTAT…

    Και, αν συνέβη, δεν κουνήθηκε φύλλο από τους ενδιαφερόμενους Διευθυντές!

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 09:21 | ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΙΚΑ

    ΟΤΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΣΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΛΠ ΕΝΟΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑΤΑΞΗ, ΑΠΟΣΠΑΣΗ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΙΔΑΧ, ΜΟΝΙΜΗ) ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ? ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΘΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ