Άρθρο 6 Συνεργασίες Ε.ΣΤ.Α.

5. Η Ε.ΣΤ.Α. συνεργάζεται με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUROSTAT), τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις στατιστικές υπηρεσίες των κρατών-μελών της Ε.Ε. καθώς και με άλλους διεθνείς φορείς και οργανισμούς για στατιστικά θέματα.

Η Ε.ΣΤ.Α. συνεργάζεται με τις κρατικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και κέντρα μελετών, οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και ιδιωτικούς φορείς, εσωτερικού και εξωτερικού.

  • 8 Δεκεμβρίου 2009, 21:38 | ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ

    Η ΕΣΤΑ πρέπει να είναι ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ του Εθνικού Στατιστικού Συστήματος και να εκχωρεί αρομοδιότηες σε άλλους φορείς όταν αυτό υπαγορεύβεται από την οικονομία του όλου συστήματος και ταυτόχρονα να ελέγχει και να εγγυάται την ποιότητα των παραγόμενων εθνικών στατιστικών στοιχείων.
    Επίσης πρέπει να προστεθεί οτι η ΕΣΤΑ είναι ο εθνικός φορέας που εκπροσωπεί την Ελλάδα σε όλα τα διεθνή φόρα της Επίσημης Στατιστικής.

  • Δεν καθορίζεται ο τρόπος συνεργασίας με συναρμόδιες υπηρεσίες, αρχές και φορείς και δεν προβλέπονται τρόποι επίλυσης σύγκρουσης αρμοδιοτήτων κ.λπ.

    Σημείωση: Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της ΓΓ ΕΣΥΕ ενδιαφέρεται για την διασφάλιση της ανεξάρτητης λειτουργίας της ΓΓ ΕΣΥΕ και την αξιοπιστία των δημοσίων στατιστικών στοιχείων. Διαφωνεί επί της αρχής με το σχολιαζόμενο προσχέδιο νόμου, διότι θεωρεί ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος σκοπός. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της ΓΓ ΕΣΥΕ προκρίνει την ενίσχυση του ήδη υφισταμένου Εθνικού Συμβουλίου Στατιστικής με εποπτικές αρμοδιότητες και τη διασφάλιση της ανεξάρτητης λειτουργίας του, σύμφωνα και με τις σχετικές συστάσεις της E.E. (βλ. αναλυτικά υπόμνημα Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓ ΕΣΥΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.esye.webs.com). Ο παρών σχολιασμός κατ’ άρθρο του προσχεδίου δεν αίρει την επί της αρχής επιφύλαξη του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓ ΕΣΥΕ ως προς την όλη προτεινόμενη ρύθμιση.

  • 5 Δεκεμβρίου 2009, 19:52 | christos

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΟΥΡΓΙΩΤΗ.
    ΘΕΛΕΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2009, 14:26 | ΠΑΡΑΚΕΥΗ ΓΟΥΡΓΙΩΤΗ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΟΠΩΣ: EUROPEAN STATISTICAL LABORATORY (ESL), JOINT RESEARCH CENTRE (JRC),ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ EUROPEAN STATISTICAL SYSTEM LEARNING & DEVELOPMENT FRAMEWORK ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 12:17 | Γερ.Αντζουλατος

    Στη περιπτωση που η συνεργασια μεταξυ ΣΤΑ
    και αλλης κρατικης υπηρεσίας αποβεί ακαρπη

    Ποιος αναλαμβανει να λυσει την διαφορά;

    Ποιος συντονιζει το εθνικο στατιστικο σύστημα,που ιδρύεται στο αρθρο 1;

    Πως ενίσχυεται το σύστημα παραγωγής των επίσημων στατιστικών της χώρας,
    οταν δεν λυνονται τοσο βασικά θέματα.

    105 από τις 225 ερευνες που δημοσιεύει η Γ.Γ. ΕΣΥΕ στηρίζονται σε στοιχεία αλλων κρατικών φορέων .

    Η μονη μελετη του ελληνικού στατιστικού συστήματος που υπάρχει , και εγινε απο την eurostat το 2007 διαπιστώνει το συντονισμό των κρατικών φορέων σαν το σοβαρότερο πρόβλημα των ελληνικών στατιστικών .
    Το παρόν νομοσχέδιο σε ποια μελετη στηρίζεται;

    Ποια η γνωμη των φορέων που συμμετεχουν στο ΣΤΑ για το νομοσχέδιο;

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 10:27 | lypon

    Δεν δίνεται καμμία έμφαση στο ότι σήμερα, η ΕΣΥΕ είναι ο μοναδικός επίσημα αναγνωρισμένος συνομιλητής της EUROSTAT.

    Η φράση οτι ‘συνεργάζεται’ γενικά και αόριστα, αφήνει το δρόμο ανοιχτό για αποστολή επίσημων στατιστικών πληροφοριών στη EUROSTAT από άλλους δημόσιους φορείς. Και αυτό το αποκλείει ΕΠΙΣΗΜΑ η EUROSTAT, που είναι υποχρεωμένη από τον κανονισμό της, να συνεργάζεται με τον επίσημο στατιστικό φορέα κάθε χώρας.