Άρθρο 9 Γνωστοποίηση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Η Ε.ΣΤ.Α. προβαίνει σε γενική γνωστοποίηση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το σύνολο των στατιστικών εργασιών που εκτελεί σύμφωνα με το Ν.2472/1997.

  • 9 Δεκεμβρίου 2009, 11:22 | Γιάννης Μαρούτσος

    Τι πάει να πει «γενική γνωστοποίηση»? Μου φαίνεται υπερβολικά γενικόλογη και νομοθετικά άτεχνη η σχετική διατύπωση. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ και τη σκοπιμότητά της, δεδομένης της πληρότητας του Ν. 2472/1997. Φαντάζομαι, όμως, ότι, εφόσον επιμείνει στη διάταξη αυτή το ΥΠΟΙΚ, θα εκθέσει στην εισηγητική έκθεση τους λόγους που το οδήγησαν στην υιοθέτησή της.

  • 8 Δεκεμβρίου 2009, 21:33 | ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ

    Υπάρχουν κανονισμοί της ΕΕ που ορίζουν το στατιστικό απόρρητο και ρυθμίζουν τα θέματα χρήσης και διαφύλαξης των ατομικών στοιχείων των στατιστικών μονάδων είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις.
    Πρέπει να εξετασθεί κατά πόσο μια τέτοια ρύθμιση είναι σύννομη με την Κοινοτική νομοθεσία.

  • Μη επαρκής ρύθμιση, χρήζει εξειδίκευσης.

    Σημείωση: Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της ΓΓ ΕΣΥΕ ενδιαφέρεται για την διασφάλιση της ανεξάρτητης λειτουργίας της ΓΓ ΕΣΥΕ και την αξιοπιστία των δημοσίων στατιστικών στοιχείων. Διαφωνεί επί της αρχής με το σχολιαζόμενο προσχέδιο νόμου, διότι θεωρεί ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος σκοπός. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της ΓΓ ΕΣΥΕ προκρίνει την ενίσχυση του ήδη υφισταμένου Εθνικού Συμβουλίου Στατιστικής με εποπτικές αρμοδιότητες και τη διασφάλιση της ανεξάρτητης λειτουργίας του, σύμφωνα και με τις σχετικές συστάσεις της E.E. (βλ. αναλυτικά υπόμνημα Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓ ΕΣΥΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.esye.webs.com). Ο παρών σχολιασμός κατ’ άρθρο του προσχεδίου δεν αίρει την επί της αρχής επιφύλαξη του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓ ΕΣΥΕ ως προς την όλη προτεινόμενη ρύθμιση.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:56 | Κωνσταντίνος Καρλής

    Νομοτεχνικά είναι αδόκιμη και ίσως άστοχη η διατύπωση. Ο Ν.2472/1997 έχει τεθεί σε ισχύ σε προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς κοινοτική οδηγία. Νεότερος νόμος δεν επιτρέπεται να εισάγει ρύθμιση κατ’απόκλιση ρυθμίσεων της οδηγίας. Εξ άλλου τα στατιστικά στοιχεία είναι ανώνυμα, η δε επεξεργασία των επι μέρους δεδομένων γίνεται χωρίς αναφορά στα υποκείμενα των στοιχείων και αν αυτά ήταν αρχικά γνωστά. Εν πάση περιπτώσει, κατα το μέρος που συγκεντρώνονται και προσωπικά δεδομένα δεν υπάρχει λόγος αποκκλίσεως από τις γενικές ρυθμίσεις που ισχύουν για όλους σύμφωνα με το Ν. 2472/1997. Ο αριθμός των δεδομένων και οι τυχόν ιδιαίτερες διαδικαστικές κλπ δυσκολίες δεν αποτελούν λόγο απόκλισης κατά το μέρος που αυτό δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις που επιτρέπει η οδηγία της ΕΕ.