Οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στην τομάτα θερμοκηπίου.

Για να δείτε το περιεχόμενο του άρθρου πατείστε εδώ.

  • 19 Δεκεμβρίου 2013, 10:00 | Κωνσταντίνος Β. Σίμογλου

    Θα ήθελα να κάνω ένα γενικό σχόλιο που αφορά και σε άλλους οδηγούς. Η αναφορά σε εγκεκριμένες δραστικές ουσίες γεωργικών φαρμάκων θα πρέπει να είναι πλήρης και όχι αποσπασματική. Γι’ αυτό προτείνεται να επανεξεταστούν τα αντίστοιχα σημεία του κειμένου.
    Επίσης, η αναφορά των δραστικών με απλή αντιγραφή από την βάση του ΥΠΑΑΤ κρίβει τον κίνδυνο να προκληθούν συγχύσεις, διότι η βάση δεν αναφέρει πλήρως τα μείγματα. Ως παράδειγμα καταγράφω την περίπτωση της αλτερναρίωσης όπου στο κείμενο αναφέρεται η δραστική ουσία triadimenol, η οποία όμως δεν είναι εγκεκριμένη στην ασθένεια αυτή. Ωστόσο, σκευάσματα με δραστικές ουσίες propineb+triadimenol είναι εγκεκριμένα για την καταπολέμηση της αλτερναρίωσης.
    Δευτερεύουσες μικροδιορθώσεις σάς έχω αποστείλει ηλεκτρονικώς.
    Ευχαριστώ.

  • 13 Δεκεμβρίου 2013, 13:12 | Λαγκουβάρδος Γεώργιος

    Διαβάζοντας το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης για την τομάτα έχω να κάνω τις ακόλουθες παρατηρήσεις :

    Σελ.3 :
    ΘΡΕΨΗ
    Τα ιχνοστοιχεία μαγγάνιο, σίδηρος …παρέχονται στην καλλιέργεια αποκλειστικά με την υδρολίπανση.

    Στα ιχνοστοιχεία, μεταξύ αυτών το μαγγάνιο και ο σίδηρος, μπορεί να μην συνιστάται γενικά και αόριστα προσθήκη στην βασική λίπανση, για αποφυγή τοξικότητα, ωστόσο όταν, με βάση ανάλυση εδάφους, έχουμε έντονη έλλειψη δικαιολογείται η προσθήκη και στην βασική.

    Σελ.5 :
    ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΠΟΡΟΥ ΣΠΟΡΑΣ
    Να είναι επενδεδυμένος με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα) για την αντιμετώπιση των εδαφογενών μυκήτων (κυρίως των ασθενειών Φουζάριο, Ριζοκτόνια, Φυτόφθορα, Πύθιο) και εντόμων εδάφους (σιδηροσκούληκα, κοφτοσκούληκα), ιδίως αν από τα τελευταία υπήρξαν στο παρελθόν και υπάρχει πιθανότητα προσβολής της καλλιέργειας από τους παραπάνω εχθρούς.

    Η υποχρεωτική πρόταση χρήσης επενδυμένων σπόρων τομάτας δεν αποτελεί συνήθη πρακτική (σε αντίθεση με σπόρους ΦΜΚ) καθώς εδώ η σπορά γίνεται σε φυτώριο με χρήση υποστρωμάτων απαλλαγμένων φυτοπαθογόνων. Συνεπώς δεν είναι εύκολα κατανοητή η σκοπιμότητα αυτής της παραγράφου.

    Σελ.87

    Τροφοπενία Κ: … Στη βασική λίπανσης, προσθήκη
    καλιούχων λιπασμάτων στη δόση των 80 kg/m^3.

    Φαντάζομαι ότι έχει τυπογραφικό λάθος και το ορθό είναι 80Kg / στρέμμα.

    Πέρα από τα παραπάνω «γραφειοκρατικά» σημεία θα πρέπει με την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε ότι η Ολοκληρωμένη Διαχείριση στην πράξη δεν μπορεί να σταθεί αυτοδύναμα σε ένα περιβάλλον που απουσιάζουν βασικές γεωπονικές υποδομές. Και φυσικά αναφέρομαι μεταξύ άλλων στην απουσία πειραματικών αγρών – αγροκτημάτων, στην πλήρη αποδόμηση των ερευνητικών ινστιτούτων και στην ελλιπέστατη διενέργεια ελέγχων υπολειμμάτων «στο ράφι», που όλες οι χώρες που σέβονται παραγωγούς και καταναλωτές κάνουν. Όλα αυτά δημιουργούν αδυναμία συνεχούς ανάδρασης και επικαιροποίησης των «γραφειοκρατικών» προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις πραγματικές ανάγκες της εφαρμοσμένης γεωργίας που συνεχώς μεταβάλλονται.

    Με εκτίμηση

    Λαγκουβάρδος Γεώργιος

    Τεχνολόγος Γεωπόνος – Τεχνικός Σύμβουλος

    Γεωργικά Μηχανήματα & Αρδεύσεις ΣΤΕΓ Λάρισας
    Φυτική Παραγωγή ΣΤΕΓ Ηρακλείου
    Προγραμματισμός Η/Υ – Πολυτεχνείο Ουαλίας
    Διοίκηση Επιχειρήσεων – Οικονομικό Αθηνών

    Ολοκληρωμένη Διαχείριση σεμινάριο από Eurocert