Άρθρο 01 – Παράρτημα Α: Γενικοί Όροι Διακήρυξης

Άρθρο 1
Δικαίωμα συμμετοχής

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι ανοικτή, επί ίσοις όροις, σε όσους πληρούν τις νομικές, οικονομικές και τεχνικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στη διακήρυξη και διαθέτουν την απαιτούμενη επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατέχουν άδεια σποροπαραγωγικής επιχείρησης και ανάλογη άδεια εμπορίας (επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των οποίων πρέπει να προσκομίζονται) επί ποινή αποκλεισμού. Η σποροπαραγωγική εταιρεία θα πρέπει να μην έχει οποιουδήποτε είδους εκκρεμότητες προς τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ή να έχει διακανονισμένες τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντί του, στις οποίες να είναι συνεπής.

Προσφορές που, κατά την κρίση της αρμόδιας επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού είναι αόριστες και ανεπίδεκτης εκτίμησης ή περιέχουν όρους αντίθετους προς τη διακήρυξη, χαρακτηρίζονται ως μη αποδεκτές και απορρίπτονται.

Άρθρο 2
Προσφορές

Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό υποβάλλουν σφραγισμένο φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει τρεις χωριστούς σφραγισμένους υποφακέλους με τα κάτωθι οριζόμενα δικαιολογητικά:

2.1. Υποφάκελος Α: Δικαιολογητικά συμμετοχής

2.1.1 Υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986 στις οποίες θα αναγράφονται τα στοιχεία του διαγωνισμού, του διαγωνιζόμενου ή προκειμένου για νομικά πρόσωπα του νομίμου εκπροσώπου, νόμιμα θεωρημένες ως προς το γνήσιο της υπογραφής, συνοδευόμενες από αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου του, στις οποίες θα δηλώνεται ότι:
i) Η προσφορά συντάχθηκε σύμφωνα με τους όρους της παρούσας διακήρυξης, των οποίων έλαβε γνώση και τους οποίους αποδέχεται και τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτή είναι αληθή και ακριβή.
ii) Τα στοιχεία σχετικά με την εμπειρία που διαθέτει στη σποροπαραγωγική διαδικασία και κυρίως για το φυτικό είδος που συμπεριλαμβάνεται στο διαγωνισμό είναι αληθή.
iii) Δεν έχει διαπράξει σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα συναφές με το αντικείμενο του διαγωνισμού ή σε σχέση με την επαγγελματική του ιδιότητα και δεν έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για αδικήματα της παρ.1 του άρθρου 43 του ΠΔ 60/2007.
iv) Δεν τελεί σε κατάσταση πτώχευσης, εκκαθάρισης, παύσης εργασιών, αναγκαστικής διαχείρισης, πτωχευτικού συμβιβασμού ή άλλης ανάλογης κατάστασης και επίσης ότι δεν έχει κινηθεί εναντίον του διαδικασία κήρυξης σε πτώχευση, εκκαθάρισης, αναγκαστικής διαχείρισης ή άλλης ανάλογης διαδικασίας.
v) Είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος.
vi) Δεν έχει αποκλειστεί από διαγωνισμούς για προμήθειες του Ελληνικού Δημοσίου με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης ή άλλων Υπουργείων ή δεν έχει αποκλειστεί τελεσίδικα από Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία ή ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ή ΑΕ του Δημόσιου Τομέα, γιατί δεν εκπλήρωσε συμβατικές του υποχρεώσεις.
vii) Παραιτείται από κάθε δικαίωμα αποζημίωσης για απόφαση του Οργάνου λήψης αποφάσεων, ματαίωσης, ακύρωσης ή διακοπής του διαγωνισμού.
α) Η σποροπαραγωγική εταιρεία θα πρέπει να μην έχει οικονομικές εκκρεμότητες προς τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ή να έχει διακανονισμένες κάθε είδους υποχρεώσεις απέναντί του, στις οποίες να είναι συνεπής.
β) Ότι δεν έχουν καταδικασθεί για
ι)συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 της κοινής δράσης της 98/773/ΔΕΥ του Συμβουλίου (EE L 351 της 29.1.1998, σελ. 1),
ii) δωροδοκία, όπως αυτή ορίζεται αντίστοιχα στο άρθρο 3 της πράξης του Συμβουλίου της 26ης Μαΐου 1997 (EE C 195 της 25.6.1997, σελ. 1) και στο άρθρο 3 παράγραφος 1 της κοινής δράσης 98/742/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου (EE L 358 της 31.12.1998, σελ. 2),
iii) απάτη, κατά την έννοια του άρθρου 1 της σύμβασης σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (EE C 316 της 27.11.1995, σελ.
iv) νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της οδηγίας 91/308/EOK του Συμβουλίου, της 10ης Ιουνίου 1991, για την πρόληψη χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (EE L 166 της 28.6.1991, σελ. 77 Οδηγίας, η οποία τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2001/97/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, EE L 344 της 28.12.2001, σελ. 76) η οποία ενσωματώθηκε με το ν. 2331/1995(Α΄ 173) και τροποποιήθηκε με το ν. 3424/2005 (Α΄ 305),
v) κάποιο από τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της απάτης, της εκβίασης, της πλαστογραφίας, της ψευδορκίας, της δωροδοκίας και της δόλιας χρεοκοπίας.
Σε περίπτωση που ο προσφέρων είναι νομικό πρόσωπο, την υπεύθυνη δήλωση υποβάλλουν
α) οι Διαχειριστές, όταν το νομικό πρόσωπο είναι Ο.Ε, Ε.Ε ή Ε.Π.Ε.
β) ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Διευθύνων Σύμβουλος, όταν το νομικό πρόσωπο είναι Α.Ε.
γ) σε κάθε άλλη περίπτωση νομικού προσώπου, οι νόμιμοι εκπρόσωποί του.
δ) Όταν ο προσφέρων είναι συνεταιρισμός η ως άνω υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται από τον Πρόεδρο του συνεταιρισμού.
Για τις ανώνυμες εταιρίες οι πιο πάνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν και για τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο ή και τους τυχόν άλλους νομίμους εκπροσώπους αυτής.

2.1.2 Αντίγραφο του καταστατικού σε περίπτωση νομικού προσώπου, μαζί με τις μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προσφορών τροποποιήσεις του και το ΦΕΚ δημοσίευσής τους.
2.1.3 Τους ισολογισμούς της τελευταίας τριετίας. Σε περίπτωση μη υποχρέωσης ισολογισμού, αντίγραφα μέσω ΓΓΠΣ (TAXIS) του Ε3 της τελευταίας τριετίας.
2.1.4 Εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο διαγωνισμό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 διάρκειας ενός (1) έτους και ποσού 300 ευρώ ανά αιτούμενη ποικιλία.
2.1.5 Οι συνεταιρισμοί θα υποβάλουν βεβαίωση εποπτεύουσας αρχής ότι ο συνεταιρισμός λειτουργεί νόμιμα.
2.1.6 Οι ΑΕ και ΕΠΕ θα υποβάλουν πρακτικό ΔΣ περί έγκρισης συμμετοχής στο διαγωνισμό, στο οποίο μπορεί να περιέχεται και εξουσιοδότηση (εφόσον προβλέπεται από το καταστατικό τους) για υπογραφή και υποβολή της προσφοράς σε περίπτωση που δεν υπογράφει ο ίδιος ο νόμιμος εκπρόσωπος την προσφορά και τα λοιπά έγγραφα του διαγωνισμού.

Τα παραπάνω στοιχεία με τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να κατατεθούν επί ποινή αποκλεισμού. Κάθε ανακρίβεια δικαιολογητικών, που θα διαπιστωθεί μετά τον έλεγχο, θα συνεπάγεται τον αποκλεισμό του διαγωνιζομένου.

2.2. Υποφάκελος Β: Τεχνική προσφορά

Περιγραφή της εταιρείας με:
Αναλυτική περιγραφή της εμπειρίας που διαθέτει ο σποροπαραγωγικός οίκος στην εμπορική σποροπαραγωγική διαδικασία και στην εμπορία σπόρων και κυρίως για το/α είδος/η που συμπεριλαμβάνεται/νται στο διαγωνισμό, στοιχείων σχετικά με τις εγκαταστάσεις της, τους συνεργάτες της, το δίκτυο πελατών της, τις σχετικές άδειες σποροπαραγωγής – εμπορίας, καθώς και της παραγόμενης ποσότητας ανά έτος (προγραμματισμός σποροπαραγωγής από τη σποροπαραγωγική εταιρεία για την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με την προτεινόμενη ποσότητα από τον εκάστοτε διατηρητή).

Σε περίπτωση μη υποβολής οποιουδήποτε από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, η προσφορά απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

2.3. Υποφάκελος Γ. Οικονομική προσφορά

Ο Υποφάκελος «Οικονομική Προσφορά» θα πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά και με ποινή αποκλεισμού:
2.3.1 Το ποσοστό δικαιώματος εκμετάλλευσης (royalties) επί της τιμής διάθεσης από τη σποροπαραγωγική εταιρεία των ετησίως παραγόμενων ποσοτήτων του πιστοποιημένου σπόρου A’ και Β’ εμπορικής αναπαραγωγής (R1 και R2).
2.3.2 H Οικονομική Προσφορά πρέπει να φέρει την υπογραφή του νομίμου εκπροσώπου του προσφέροντα σε κάθε σελίδα.

Άρθρο 3
Ελλείψεις δικαιολογητικών

Σε περίπτωση μη υποβολής οποιουδήποτε από τα δικαιολογητικά των στοιχείων της παρούσας, η προσφορά απορρίπτεται ως απαράδεκτη. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των προσφορών υποβολή ελλειπόντων δικαιολογητικών.
Η Επιτροπή δύναται να καλέσει τους υποψήφιους να παράσχουν διευκρινίσεις επί υποβληθέντων δικαιολογητικών, πλην των αναγκαίων στοιχείων της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής, οι οποίες παρέχονται, σύμφωνα με τα παραπάνω, λαμβάνονται υπόψη μόνο εκείνες που αναφέρονται στα σημεία για τα οποία υποβλήθηκε σχετικό αίτημα από το αρμόδιο όργανο.
Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμών έχει το δικαίωμα, εφόσον αυτή το κρίνει αναγκαίο, να ζητήσει από τους Διαγωνιζόμενους αποσαφήνιση ή συμπλήρωση των υποβληθέντων στον Υποφάκελο στοιχείων μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία. Σε αυτή την περίπτωση οι Διαγωνιζόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν τις ζητούμενες αποσαφηνίσεις ή συμπληρώσεις στην Επιτροπή, διαφορετικά η Προσφορά τους θα απορρίπτεται. Ως «αποσαφήνιση» νοείται η χορήγηση διευκρινίσεων για το περιεχόμενο των εγγράφων που ήδη υποβλήθηκαν. Ως «συμπλήρωση» υποβληθέντων στοιχείων νοείται η προσκόμιση νέων στοιχείων, εφόσον αποδεικνύουν σε συνδυασμό με ήδη υποβληθέντα στοιχεία τη συνδρομή κάποιων από τις προϋποθέσεις της παρούσας (που μέχρι την προσκόμιση των νέων στοιχείων παρέμειναν ακάλυπτες). Οι διαγωνιζόμενοι οι οποίοι δεν θα καταθέσουν τα έγγραφα προς αποσαφήνιση ή και συμπλήρωση των νομιμοποιητικών στοιχείων ή των στοιχείων που αποδεικνύουν τα τυπικά τους προσόντα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διακήρυξης θα αποκλείονται από την περαιτέρω διαδικασία του διαγωνισμού.

Δικαιολογητικά που εκδίδονται σε άλλη γλώσσα, εκτός της Ελληνικής, θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από επίσημη μετάφρασή τους στην Ελληνική γλώσσα.

Άρθρο 4
Κριτήρια αξιολόγησης

Κριτήρια αξιολόγησης των προσφορών που γίνονται δεκτές είναι τα εξής:
1. Η εμπειρία της σποροπαραγωγικής εταιρείας στη σποροπαραγωγική δραστηριότητα.
2. Το προσφερόμενο ποσοστό δικαιώματος εκμετάλλευσης (royalties) επί της τιμής διάθεσης του πιστοποιημένου σπόρου A’ και Β’ εμπορικής αναπαραγωγής από τη σποροπαραγωγική εταιρεία.
3. Η ελάχιστη παραγόμενη ποσότητα ανά έτος (προγραμματισμός σποροπαραγωγής από τη σποροπαραγωγική εταιρεία για την πενταετή διάρκεια της σύμβασης, σύμφωνα με την ελάχιστη διατιθέμενη ποσότητα από τον εκάστοτε διατηρητή).
4. Οι οικονομικές δυνατότητες της εταιρείας με την προσκόμιση των ισολογισμών της τελευταίας τριετίας. Σε περίπτωση μη υποχρέωσης ισολογισμού, αντίγραφα μέσω ΓΓΠΣ (TAXIS) του Ε3 της τελευταίας τριετίας.

Άρθρο 5
Χρόνος διεξαγωγής του διαγωνισμού – Υποβολή προσφορών

1. Ο ανοιχτός διαγωνισμός θα λάβει χώρα, την …[ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ]…, ημέρα …[ΗΜΕΡΑ]…. και ώρα …[ΩΡΑ]…., ενώπιον της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμών, στα γραφεία του …[ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ]… στη …[ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ]…, με βάση τους δεσμευτικούς όρους που περιλαμβάνονται στην παρούσα διακήρυξη, οι οποίοι είναι υποχρεωτικοί στο σύνολό τους.
2. Οι προσφορές όσων συμμετέχουν πρέπει να υποβληθούν στο Πρωτόκολλο του …[ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ]… στη …[ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ]…, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την …[ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ]… και ώρα …[ΩΡΑ ΛΗΞΗΣ]… και θα συνοδεύονται κατά την υποβολή τους και από έγγραφο υποβολής για πρωτοκόλλησή τους
3. Προσφορές που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα είναι εκπρόθεσμες και επιστρέφονται. Μετά την κατάθεση της προσφοράς δε γίνεται αποδεκτή και απορρίπτεται ως απαράδεκτη κάθε απαίτηση, διευκρίνιση, τροποποίηση ή απόκρουση της προσφοράς. Ισχύ έχουν όλες οι προσφορές που έχουν φθάσει στο Πρωτόκολλο του …[ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ]… στη …[ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ]…, μέχρι την ημερομηνία και ώρα λήξης υποβολής προσφορών του διαγωνισμού.
4. Η κάθε προσφορά πρέπει να είναι νομίμως υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο ή από νομίμως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο και κατατίθεται σε σφραγισμένο φάκελο στον οποίο θα αναγράφονται ευκρινώς τα ακόλουθα:
• η επωνυμία και η διεύθυνση του διαγωνιζομένου
• ο αποδέκτης: ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, …[ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ]…
• Προσφορά-Διακήρυξη με Α.Π. …[ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ]… Ανοιχτού Διαγωνισμού με έγγραφες και σφραγισμένες προσφορές με κριτήριο κατακύρωσης τη συμφερότερη προσφορά με σκοπό την επιλογή αναδόχου ή αναδόχων, για την παραχώρηση του δικαιώματος της παραγωγής και εμπορίας σπόρων σποράς …[ΦΥΤΙΚΟ ΕΙΔΟΣ]…., κυριότητας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
• Ημερομηνία διενέργειας διαγωνισμού: …[ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ]… (ημερομηνία αποσφράγισης προσφορών)
• την ένδειξη «ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΧΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ»
Τα ίδια στοιχεία αναγράφονται και σε κάθε υποφάκελο.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν αυτοκόλλητοι φάκελοι, οι οποίοι είναι δυνατόν να επανασφραγιστούν χωρίς να αφήσουν ίχνη.

Με ποινή να μη γίνουν αποδεκτές οι προσφορές πρέπει:
• Να είναι δακτυλογραφημένες, να μη φέρουν ξυσίματα, σβησίματα, διαγραφές, προσθήκες κλπ. Εάν υπάρχει στην προσφορά οποιαδήποτε διόρθωση, πρέπει να είναι καθαρογραμμένη και μονογραμμένη από τον προσφέροντα. Όλες οι διορθώσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρονται από τους προσφέροντες ανακεφαλαιωτικά στην αρχή της προσφοράς. Η αρμόδια Επιτροπή προσυπογράφει το ανακεφαλαιωτικό φύλλο με τις τυχόν διορθώσεις και τις αναφέρει στο συντασσόμενο πρακτικό, ώστε να αποδεικνύεται αδιαφιλονίκητα ότι προϋπήρχαν της στιγμής του κλεισίματος του διαγωνισμού.
• Να έχουν συνταχθεί στην ελληνική γλώσσα με εξαίρεση τους τεχνικούς όρους που μπορούν να αναφέρονται και στην αγγλική γλώσσα και εάν αυτοί δεν μπορούν να αποδοθούν στην Ελληνική, τότε θα αναφέρονται μόνο στην αγγλική γλώσσα. Να έχουν συνταχθεί, υποχρεωτικά, με τον τρόπο, τάξη, αρίθμηση και τα χαρακτηριστικά που καθορίζονται στην παρούσα διακήρυξη και να φέρουν την υπογραφή του προσφέροντος ανά φύλλο.

Σε περίπτωση που στο περιεχόμενο των προσφορών χρησιμοποιούνται συντομογραφίες, για τη δήλωση τεχνικών ή άλλων εννοιών, είναι υποχρεωτικό, επί ποινή αποκλεισμού λόγω έλλειψης τεκμηρίωσης για τους προσφέροντες όπως σε ιδιαίτερο πίνακα, συνοδευτικό των προσφορών, αναφέρουν τις συντομογραφίες αυτές με την εξήγηση της έννοιάς τους.

Σε περίπτωση συνυποβολής με την προσφορά στοιχείων και πληροφοριών εμπιστευτικού χαρακτήρα, η γνωστοποίηση των οποίων στους συνδιαγωνιζόμενους θα έθιγε τα έννομα συμφέροντά τους, τότε ο προσφέρων οφείλει να σημειώσει επ’ αυτών την ένδειξη «πληροφορίες εμπιστευτικού χαρακτήρα». Η έννοια της πληροφορίας εμπιστευτικού χαρακτήρα αφορά μόνο στην προστασία του απορρήτου που καλύπτει τεχνικά ή εμπορικά ζητήματα της επιχείρησης του ενδιαφερομένου.

Ο φάκελος κάθε προσφοράς συνοδεύεται από ειδική συνοδευτική επιστολή, στην οποία θα αναφέρεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που υποβάλλει την προσφορά. Η επιστολή πρέπει να είναι νομίμως υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπο ή από νομίμως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Άρθρο 6
Αποσφράγιση-Έλεγχος και Αξιολόγηση των προσφορών

1. Η αποσφράγιση, ο έλεγχος και η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει από την Επιτροπή Διενέργειας και Αξιολόγησης των προσφορών, αποτελούμενη κατά την πλειοψηφία των μελών της από εξειδικευμένους επιστήμονες στο φυσικό αντικείμενο του διαγωνισμού, η οποία έχει συσταθεί με την με Α.Π. …[ΑΡΙΘΜΟΣ/ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ]…. του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

2. Η τελική απόφαση επιλογής του αναδόχου και κατακύρωσης του αποτελέσματος του Διαγωνισμού γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ …[ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ]….

3. Η αποσφράγιση των φακέλων των προσφορών γίνεται δημόσια από την Επιτροπή. Στην αποσφράγιση μπορούν να παραστούν όσοι από τους υποψηφίους ή τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους το επιθυμούν.

4. Η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού προβαίνει στην έναρξη της διαδικασίας αποσφράγισης των προσφορών την …[ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ]… και ώρα …[ΩΡΑ ΛΗΞΗΣ]… στα γραφεία του …[ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ]… του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στη …[ΠΟΛΗ]….

5. Για την αποσφράγιση των προσφορών ισχύουν τα εξής:

• Μετά την ώρα λήξης της υποβολής των προσφορών, η Επιτροπή θα αριθμήσει και θα μονογράψει τους φακέλους. Αρχικά η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού αποσφραγίζει τον ΥΠΟΦΑΚΕΛΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ για κάθε μία προσφορά που υποβλήθηκε, ελέγχει την πληρότητα των στοιχείων, και ανακοινώνει εάν η προσφορά γίνεται δεκτή προς αξιολόγηση ή υπάρχουν ελλείψεις που να στοιχειοθετούν αποκλεισμό της από το διαγωνισμό.

• Οι υποψήφιοι που δεν έγιναν αποδεκτοί μετά την εξέταση του φακέλου «ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ», αποκλείονται από το Διαγωνισμό κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της Επιτροπής και η προσφορά τους επιστρέφεται πριν από την αποσφράγιση των φακέλων «ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ» και «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ».

• Στη συνέχεια η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού αποσφραγίζει για όσους από τους διαγωνιζόμενους δεν έχουν αποκλειστεί στην προηγούμενη φάση τον ΥΠΟΦΑΚΕΛΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, ελέγχει την πληρότητα των στοιχείων, και ανακοινώνει εάν η προσφορά γίνεται δεκτή προς αξιολόγηση ή υπάρχουν ελλείψεις που να στοιχειοθετούν αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό.

• Οι υποψήφιοι που δεν έγιναν αποδεκτοί μετά την εξέταση του φακέλου «ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ», αποκλείονται από το Διαγωνισμό κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της Επιτροπής και η προσφορά τους επιστρέφεται πριν από την αποσφράγιση του φακέλου «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ».

• Κατόπιν, η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού αποσφραγίζει τον ΥΠΟΦΑΚΕΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ για όσους από τους διαγωνιζόμενους δεν έχουν αποκλειστεί στην προηγούμενη φάση και ανακοινώνει το βασικό στοιχείο της.

6. Κατά τον έλεγχο των προσφορών οι διαγωνιζόμενοι παρέχουν διευκρινίσεις επί νομίμως υποβληθέντων δικαιολογητικών ή των στοιχείων της τεχνικής ή της οικονομικής προσφοράς, μόνο όταν αυτές ζητούνται από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, είτε κατά τη δημόσια συνεδρίασή της είτε κατόπιν εγγράφου της Υπηρεσίας, μετά τη σχετική πρόταση της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού. Από τις διευκρινίσεις οι οποίες θα παρέχονται κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού ή εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, εφόσον ζητήθηκαν εγγράφως, σύμφωνα με τα παραπάνω, λαμβάνονται υπόψη μόνο εκείνες που αναφέρονται στα σημεία για τα οποία ζητήθηκαν διευκρινίσεις.

7. Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει με βαθμολόγησή τους.
8. Η προσφορά που υποβάλλεται δεσμεύει τον σποροπαραγωγικό φορέα στο όνομα του οποίου γίνεται η κατακύρωση για χρονικό διάστημα 120 ημέρων από την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού μέχρι την υπογραφή της σύμβασης. Εάν προκύψει θέμα παράτασης της ισχύος των προσφορών, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ απευθύνει έγγραφο ερώτημα προς τους προσφέροντες, αν αποδέχονται την παράταση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι προσφέροντες οφείλουν να απαντήσουν μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. Ανακοίνωση επιλογής αναδόχου μπορεί να γίνει και μετά τη λήξη της ισχύος της προσφοράς, δεσμεύει όμως τον προσφέροντα μόνο εφόσον αυτός το αποδεχθεί. Σε περίπτωση άρνησής του η ανάθεση γίνεται στο δεύτερο κατά σειρά επιλογής.
9. Η επιτροπή σε κλειστή συνεδρίαση προβαίνει στην αξιολόγηση κάθε έγκυρης προσφοράς με βάση τα στοιχεία που υπέβαλαν οι υποψήφιοι, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας Διακήρυξης και τα κριτήρια που αναλύονται παρακάτω.

α/α Κριτήρια                                                                                Συντελεστές βαρύτητας
1 Εμπειρία στη σποροπαραγωγική δραστηριότητα                    15%
2 Ποσοστό δικαιώματος εκμετάλλευσης                                      40%
3 Παραγόμενη ποσότητα ανά έτος                                                30%
4 Ισολογισμός/βιβλία εσόδων-εξόδων                                          15%

Η βαθμολογία για κάθε κριτήριο είναι 100. Αναλυτικότερα ο υπολογισμός των τεσσάρων κριτηρίων γίνεται ως εξής:
Κριτήριο 1 . Η εμπειρία στη σποροπαραγωγική δραστηριότητα προκύπτει από το άθροισμα των βαθμών των παρακάτω επιμέρους κριτηρίων για κάθε επιχείρηση χωριστά.
1α) Έτη κατοχής της άδειας παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού. Επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 10 χρόνια εμπειρία βαθμολογούνται με 40 βαθμούς και οι υπόλοιπες παίρνουν 4 βαθμούς για κάθε χρόνο εμπειρίας (πχ επιχείρηση με 3 χρόνια εμπειρίας να παίρνει 12, με 7 χρόνια 28 κοκ).
1β) Σποροπαραγωγή του φυτικού είδους της προκήρυξης και αριθμός ετών. Επιχειρήσεις που σποροπαράγουν το συγκεκριμένο φυτικό είδος για περισσότερα από 10 χρόνια βαθμολογούνται με 40 και οι υπόλοιπες παίρνουν 4 βαθμούς για κάθε χρόνο εμπειρίας (πχ επιχείρηση με 3 χρόνια εμπειρίας να παίρνει 12, με 7 χρόνια 28 κοκ).
1γ) Σποροπαραγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας του διαγωνισμού με απόκτηση των δικαιώματων αναπολλαπλασιασμού και εμπορίας και αριθμός ετών. Επιχειρήσεις που έχουν εμπειρία σποροπαραγωγής της συγκεκριμένης ποικιλίας μέσω της διαδικασίας facon, δεν λαμβάνουν μόρια από το συγκεκριμένο κριτήριο. Επιχειρήσεις που έχουν σποροπαράξει τη συγκεκριμένη ποικιλία πάνω από 10 χρόνια βαθμολογούνται με 20 και οι υπόλοιπες παίρνουν 2 βαθμό για κάθε χρόνο εμπειρίας. (πχ επιχείρηση με 3 χρόνια εμπειρίας να παίρνει 6, με 7 χρόνια 14 κοκ).
Κριτήριο 2. Ποσοστό δικαιώματος εκμετάλλευσης.
Θα κατατάσσονται τα προσφερόμενα δικαιώματα εκμετάλλευσης κατά αύξουσα σειρά. Η μέγιστη τιμή δικαιώματος θα παίρνει 100 βαθμούς. Κάθε τιμή μικρότερη θα διαιρείται με τη μέγιστη προσφερόμενη (η οποία βαθμολογήθηκε με 100 βαθμούς) και θα πολλαπλασιάζεται με 100. Αυτό το αποτέλεσμα θα προσεγγίζεται στον πλησιέστερο ακέραιο και θα αποτελεί τη βαθμολογία της επιχείρησης.
Κριτήριο 3. Παραγόμενη ποσότητα/έτος (προγραμματισμός σποροπαραγωγής για την επόμενη πενταετία σύμφωνα με την ελάχιστη παρεχόμενη ποσότητα Σ/Κ ή Βασικού (R0) από τον Διατηρητή).
Αθροίζονται οι ποσότητες που προτείνει η κάθε εταιρεία για την πενταετία. Αυτά τα αθροίσματα κατατάσσονται κατά αύξουσα σειρά. Το μέγιστο άθροισμα παίρνει 100 βαθμούς. Κάθε τιμή μικρότερη διαιρείται με τη μέγιστη (η οποία βαθμολογήθηκε με 100 βαθμούς) και πολλαπλασιάζεται με 100. Αυτό το αποτέλεσμα προσεγγίζεται στον πλησιέστερο ακέραιο και αποτελεί τη βαθμολογία της επιχείρησης.
Κριτήριο 4. Ισολογισμός/βιβλία εσόδων-εξόδων. Ανάλυση οικονομικών δεδομένων.

Ο βαθμός αξιολόγησης κάθε προσφοράς προκύπτει από το άθροισμα των γινομένων των βαθμολογιών των κριτηρίων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας.

Βαθμός Αξιολόγησης = (0,15 x β1) + (0,40 x β2) + (0,30 x β3) + (0,15 x β4)

Όπου, β1, β2, β3 και β4 οι βαθμοί των κριτηρίων 1,2,3, και 4 αντίστοιχα.
Η επιτροπή βαθμολογεί κάθε προσφορά με τη χρησιμοποίηση των παραπάνω συντελεστών βαρύτητας και κατατάσσει αυτές κατά φθίνουσα σειρά Βαθμών Αξιολόγησης. Από τις έγκυρες κατά τα προαναφερθέντα προσφορές επιλέγεται αυτή που λαμβάνει την υψηλότερη βαθμολογία.
Σε περίπτωση ισοψηφίας δύο ή και περισσότερων προσφορών τα δικαιώματα παραχώρησης επιμερίζονται αναλογικά στους ισοψηφήσαντες, εάν το επιθυμούν, σε διαφορετική περίπτωση καλούνται για νέες βελτιωμένες προτάσεις των υποψήφιων αναδόχων.

Άρθρο 7
Απόρριψη προσφορών

Όλοι οι περιεχόμενοι στη διακήρυξη όροι και απαιτήσεις είναι υποχρεωτικοί για τους διαγωνιζόμενους. Απόκλιση από τους υποχρεωτικούς όρους και απαιτήσεις έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του διαγωνιζομένου.
Η προσφορά απορρίπτεται ιδίως όταν:

• Είναι αόριστη ή είναι υπό αίρεση ή δεν συνοδεύεται από το ζητούμενο ποσό εγγύησης ή είναι μη σύμφωνη με το αντικείμενο και τους όρους της διακήρυξης.
• Δεν υποβληθούν ή είναι ανακριβή τα δικαιολογητικά που προβλέπει η διακήρυξη.
• Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής ή δεν αποδεικνύονται από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά η φερεγγυότητα, η οικονομική και τεχνική ικανότητα του διαγωνιζομένου.
• Δεν συνοδεύεται από το ζητούμενο υλικό τεκμηρίωσης.

Άρθρο 8
Κατακύρωση αποτελέσματος – Ενστάσεις

1. Για το διαγωνισμό συντάσσεται πρακτικό στο οποίο αναγράφονται οι τηρηθείσες διατυπώσεις, οι συμμετέχοντες σε αυτόν, η προσφορά και η βαθμολογία κατά φθίνουσα σειρά του καθενός και η αναδειχθείσα σποροπαραγωγική επιχείρηση στην οποία προτείνεται να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός για την κάθε ποικιλία χωριστά. Το πρακτικό υπογράφεται από τα μέλη της επιτροπής με πρόταση για το συμφέρον ή όχι του αποτελέσματος του διαγωνισμού. Ο χρόνος της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών δε μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία ανοίγματος των προσφορών.
2. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ λαμβάνει υπόψη του το πρακτικό της επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού με όλο το φάκελο του διαγωνισμού και αποφασίζει σε επόμενη Συνεδρίασή του για την κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού, η οποία κοινοποιείται στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό εντός πέντε (5) ημερών από την έκδοσή της.
3. Ο ενδιαφερόμενος στον οποίον κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την κάθε ποικιλία χωριστά, καλείται να καταθέσει, εντός είκοσι (20) ημερών, τα στοιχεία που αποδεικνύουν τα δηλωθέντα στην Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 2 και πιο συγκεκριμένα τα εξής δικαιολογητικά κατακύρωσης:
v. απόσπασμα ποινικού μητρώου (για τυχόν αδικήματα σχετικά με την επαγγελματική του δραστηριότητα)
vi. φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα
vii. πιστοποιητικό αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής ότι δεν τελεί υπό πτώχευση ή εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση ή σε διαδικασία πτώχευσης, αναγκαστικής διαχείρισης ή εκκαθάρισης του τελευταίου εξαμήνου
viii. νομιμοποιητικά έγγραφα κάθε συμμετέχοντος ημεδαπού ή αλλοδαπού νομικού προσώπου, όπως το ισχύον καταστατικό κατά περίπτωση ΦΕΚ, ή επικυρωμένο αντίγραφο ή απόσπασμα του καταστατικού. Στοιχεία και έγγραφα από τα οποία πρέπει να προκύπτουν, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος ΑΕ, τα υπόλοιπα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα να δεσμεύουν με την υπογραφή τους, το νομικό πρόσωπο και τα έγγραφα της νομιμοποίησης αυτών, αν αυτό προκύπτει ευθέως από το καταστατικό αναλόγως με τη νομική μορφή των εταιρειών ή κάθε άλλου νομικού προσώπου.

Εντός πέντε (5) ημερών από τότε που έλαβαν γνώση της προαναφερθείσας απόφασης και του πρακτικού όσοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό δικαιούνται να ασκήσουν ενυπόγραφη ένσταση στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η ειδική επιτροπή ενστάσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που συγκροτήθηκε με την αριθμ. …. απόφαση του ΔΣ εντός δέκα (10) ημερών από την άσκηση της ένστασης υποχρεούται μετά από αιτιολογημένη γνωμοδότηση να αποφανθεί επί των ενστάσεων που τυχόν υποβληθούν και να διαβιβάσει το πρακτικό αξιολόγησης στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποφασίζει επί της ενστάσεως κατακύρωσης ή μη του διαγωνισμού, στην επόμενη Συνεδρίαση του ΔΣ από την ημερομηνία υποβολής του πρακτικού αξιολόγησης των ενστάσεων, η οποία επιδίδεται εγγράφως στο φορέα που κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός και σε όλους όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Στην απόφαση κατακύρωσης περιλαμβάνονται απαραιτήτως τα στοιχεία αυτού στον οποίο κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός και της προσφοράς του, το αντικείμενο της σύμβασης και η χρονική διάρκεια αυτής.
Ένσταση κατά της διακήρυξης μπορεί να ασκηθεί μέσα στο μισό του χρονικού διαστήματος από τη δημοσίευση της διακήρυξης μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής προσφορών. Για τον καθορισμό της προθεσμίας αυτής συνυπολογίζονται και οι ημερομηνίες της δημοσίευσης και της υποβολής των προσφορών.

Άρθρο 9
Λοιποί Διαδικαστικοί όροι

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υποβληθεί προσφορά ή δεν εγκριθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, αυτός θα επαναπροκηρυχθεί.

Ο Διευθυντής του …[ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ]… του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μπορεί με αιτιολογημένη απόφασή του να αναβάλει την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού. Η απόφαση αυτή γνωστοποιείται με δημοσίευση στις ίδιες εφημερίδες που δημοσιεύθηκε η διακήρυξη. Σε περίπτωση αναβολής του διαγωνισμού, οι ήδη κατατεθείσες προσφορές είτε εάν δεν ζητηθούν από τους υποψηφίους ισχύουν για την νέα ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού είτε επιστρέφονται όλες από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η προσφορά που υποβάλλεται από το διαγωνιζόμενο στον οποίο κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός, δεσμεύει αυτόν μέχρι την υπογραφή της σύμβασης.

Άρθρο 10
Εγγυητικές επιστολές

1. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό υποβάλλουν, επί ποινή αποκλεισμού, μαζί με την προσφορά τους Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής εκδοθείσα από νομίμως λειτουργούσα και αναγνωρισμένη στην Ελλάδα Τράπεζα ή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, διάρκειας ενός (1) έτους, ύψους 300,00 ευρώ ανά αιτούμενη ποικιλία, που θα απευθύνεται στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
2. Η Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει επί ποινή αποκλεισμού τα κάτωθι στοιχεία:
– την ημερομηνία έκδοσης
– τον εκδότη
– την υπηρεσία προς την οποία απευθύνεται
– τα στοιχεία της διακήρυξης
– τα στοιχεία της εγγύησης
– το ποσό που καλύπτει η εγγύηση
– τη πλήρη επωνυμία και τη διεύθυνση του υποψηφίου υπέρ του οποίου δίνεται η εγγύηση
– την ισχύ μέχρι την επιστροφή της
– τους όρους ότι:
α) η εγγύηση παρέχεται ανέκκλητα και ανεπιφύλακτα
β) το ποσό της εγγύησης τηρείται στη διάθεση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και θα καταβληθεί ολικά ή μερικά μετά από απλή έγγραφη ειδοποίηση εντός τριών (3) ημερών.
γ) σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης, το ποσόν της κατάπτωσης υπόκειται σε πάγιο τέλος χαρτοσήμου.

Η Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής διαγωνιζομένου που αποσύρει μέρος ή το σύνολο της προσφοράς του μετά την υποβολή της καταπίπτει υπέρ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής διαγωνιζόμενου στον οποίο θα κατακυρωθεί ο διαγωνισμός καταπίπτει υπέρ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε περίπτωση που αυτός δεν υποβάλλει τα δικαιολογητικά κατακύρωσης ή δεν προσέλθει να υπογράψει τη σύμβαση μέσα στο προκαθοριζόμενο χρονικό διάστημα για την υπογραφή ή να καταθέσει έως την υπογραφή της σύμβασης Εγγυητική Επιστολή Καλής Εκτέλεσης.

Μετά την ανακήρυξη του διαγωνιζόμενου στον οποίο κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός οι κατατεθείσες εγγυητικές επιστολές συμμετοχής στο διαγωνισμό επιστρέφονται στους δικαιούχους.

Ο διαγωνιζόμενος στον οποίον κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός οφείλει, κατά την υπογραφή της σύμβασης, να προσκομίσει εγγυητική επιστολή για την πιστή εκτέλεση των όρων της σύμβασης, το ύψος της οποίας ορίζεται σε 800,00 ευρώ ανά ποικιλία, διάρκειας ισχύος επτά (7) ετών.

Άρθρο 11
Υπογραφή σύμβασης

Με την απόφαση κατακύρωσης του αποτελέσματος καλείται ο διαγωνιζόμενος στον οποίο κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός, εντός τριάντα (30) ημερών από την επίδοση της απόφασης να προσέλθει για την υπογραφή της σύμβασης. Η σχετική σύμβαση καταρτίζεται και υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το διαγωνιζόμενο στον οποίο κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός. Σε περίπτωση παρόδου άπρακτης της προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών με υπαιτιότητα του διαγωνιζόμενου στον οποίο κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός, αυτός στερείται του δικαιώματος της κατακύρωσης και η εγγυητική επιστολή συμμετοχής καταπίπτει υπέρ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Άρθρο 12
Εγγυητική επιστολή πιστής εκτέλεσης

Ο διαγωνιζόμενος στο όνομα του οποίου έχει γίνει η κατακύρωση υποχρεούται να καταθέσει πριν ή κατά την υπογραφή της σύμβασης, εγγυητική επιστολή για την πιστή εκτέλεση των όρων της σύμβασης το ύψος της οποίας ορίζεται σε 800,00 ευρώ ανά αιτούμενη ποικιλία.

Η εγγύηση καλής εκτέλεσης παρέχεται ή με εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης τράπεζας ή με γραμμάτιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο οποίο αναγράφεται ως αιτία ότι αποτελεί εγγύηση πιστής εκτέλεσης των όρων της συγκεκριμένης σύμβασης ή με τίτλους υποχρεωτικά σύμφωνα με το νόμο αποδεκτούς σε διαγωνισμούς. Ο χρόνος της εγγύησης είναι διάρκειας επτά (7) ετών από την υπογραφή της σύμβασης. Η εγγύηση επιστρέφεται με την αποπληρωμή των συμβατικών υποχρεώσεων του αντισυμβαλλόμενου.

Άρθρο 13
Ανωτέρα βία

Κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεν ευθύνεται για παράλειψη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεών του αν η παράλειψη αυτή είναι απόρροια ανώτερης βίας, υπό την προϋπόθεση ότι η επικαλούμενη ανώτερη βία αποδεικνύεται δεόντως και επαρκώς. Σαν ανώτερη βία εννοείται κάθε γεγονός απρόβλεπτο και αναπότρεπτο που καθιστά απολύτως αδύνατη την εκτέλεση της σύμβασης.
Ο υποψήφιος που επικαλείται ανωτέρα βία υποχρεούται μέσα σε είκοσι (20) μέρες από τότε που συνέβησαν τα περιστατικά που συνιστούν την ανώτερη βία, να αναφέρει εγγράφως αυτά και να προσκομίσει στην υπηρεσία τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία. Σε περίπτωση που ο σποροπαραγωγικός φορέας μέσα στην ανωτέρω προθεσμία δεν αναφέρει τα περιστατικά και δεν προσκομίσει τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία, στερείται του δικαιώματος να επικαλεσθεί την ύπαρξη ανώτερης βίας.

Άρθρο 14
Ποινική ρήτρα

Ως ποινική ρήτρα ορίζεται ο μέσος όρος των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των δύο τελευταίων ετών, από την υπογραφή της σύμβασης, εφόσον η σύμβαση καταγγελθεί μετά το δεύτερο έτος. Αν η σύμβαση καταγγελθεί μετά το πρώτο έτος ισχύος της, η ποινική ρήτρα ορίζεται στο ποσό των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης που καταβλήθηκαν για το πρώτο έτος. Αν η σύμβαση καταγγελθεί πριν τη λήξη του πρώτου έτους ισχύος της, τότε η ποινική ρήτρα υπολογίζεται αντίστοιχα με το πλάνο πιστοποίησης για το οποίο δεσμεύτηκε η αντισυμβαλλόμενη στον Υποφάκελο της Οικονομικής Προσφοράς. Στην κατά τα ανωτέρω ποινική ρήτρα προστίθενται τα διαφυγόντα κέρδη από την τυχόν μη πιστοποίηση των αναμενόμενων ποσοτήτων σπόρων, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πλάνο πιστοποίησης για το οποίο δεσμεύτηκε η αντισυμβαλλόμενη. Στις περιπτώσεις αυτές προσδιορίζονται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ οι τιμές εξαγοράς των αποθεμάτων σπόρων που προβλέπονται από την παρούσα σύμβαση. Η εκτίμηση της εμπορικής αξίας των αποθεμάτων σπόρων προκύπτει από την καταγραφή των αποθεμάτων σπόρων, την αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των σπόρων, την εκτίμηση της βλαστικής ικανότητάς τους, των εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών κλπ, σε συνάρτηση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.
Ως αποθέματα ορίζονται οι ποσότητες βασικού σπόρου αλλά και οι απιστοποίητες ποσότητες όλων των κατηγοριών της ποικιλίας που αφορά η υπογεγραμμένη σύμβαση, που έχει στη διάθεσή της η σποροπαραγωγική επιχείρηση, τις οποίες υποχρεούται να τις δηλώνει κάθε έτος εγγράφως και να ελέγχονται με αυτοψία από το ενδιαφερόμενο Ινστιτούτο.
Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διατηρεί το δικαίωμα να παραχωρήσει την ποικιλία και σε άλλες επιχειρήσεις του εσωτερικού και εξωτερικού (καταγγελία σύμβασης), όταν μετά την παρέλευση δύο ετών από την υπογραφή της σύμβασης διαπιστώσει, ότι δεν υπάρχει εμπορική δραστηριότητα της αντισυμβαλλομένης για τη συγκεκριμένη ποικιλία.

Άρθρο 15
Διάρκεια σύμβασης

Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών, με δυνατότητα ανανέωσης της συνεργασίας για μία φορά για άλλα πέντε (5) έτη, εφόσον το επιθυμούν και οι δύο πλευρές και εφόσον υλοποιήθηκαν οι όροι της σύμβασης, ύστερα από επαναδιαπραγμάτευση των όρων της, αποκλειστικά και μόνο με έγγραφη συμφωνία των δύο μερών, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί πριν τη λήξη της ισχύος της σύμβασης.

Άρθρο 16
Ελάχιστη ποσότητα πιστοποίησης

Η αντισυμβαλλόμενη εταιρία υποχρεούται ετησίως να προμηθεύεται την ελάχιστη ποσότητα βασικού σπόρου R0 , προβασικού (Ρβ) ή Σ/Κ που αναγράφεται στον παρακάτω πίνακα:

ΦΥΤΙΚΟ ΕΙΔΟΣΠΟΙΚΙΛΙΑΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ (R0) Ή Σ/Κ ΣΠΟΡΟΥ ΣΕ ΚΙΛΑ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  

Η ποσότητα που θα προτείνεται από την αντισυμβαλλόμενη εταιρεία στον προγραμματισμό σποροπαραγωγής στον υποφάκελο Οικονομική Προσφορά θα είναι δεσμευτική για την επιχείρηση και θα αποτελεί την ελάχιστη ποσότητα πιστοποίησης. Σε περίπτωση μη παραγωγής της προγραμματισθείσας ποσότητας, η εταιρεία θα υποχρεούται να πληρώνει το ποσό που αντιστοιχεί στην απόκλιση από την προγραμματισθείσα ποσότητα που κατέθεσε η εταιρία. Σε αντίθετη περίπτωση θα εφαρμόζεται το άρθρο για την ποινική ρήτρα και τη διακοπή της σύμβασης.

Η ελάχιστη ποσότητα πιστοποίησης και η καταβολή δικαιωμάτων (royalties) δεν θα ισχύσει για το πρώτο έτος της παρούσας σύμβασης, στην περίπτωση που η εμπορία της ποικιλίας κατακυρώνεται στη σποροπαραγωγική εταιρεία για πρώτη χρονιά, ώστε να δοθεί στην αντισυμβαλλόμενη εταιρεία η απαραίτητη χρονική περίοδος για την παραγωγή σπόρου Α και Β Αναπαραγωγής (R1 και R2). Στην περίπτωση που η αντισυμβαλλόμενη διακινούσε τη συγκεκριμένη ποικιλία τα προηγούμενα έτη θα καταβάλλει κανονικά τα δικαιώματα επί των πιστοποιημένων ποσοτήτων σπόρων της ποικιλίας.

Η αξία του υλικού εκκίνησης (βασικός σπόρος) καθορίζεται κάθε χρόνο με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Η αντισυμβαλλόμενη μπορεί να αναλαμβάνει, κατά περίπτωση, τη σποροπαραγωγή για λογαριασμό του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (facon) βασικού σπόρου από την/τις παραχωρούμενη/ες σε αυτή ποικιλία/ες που διανέμει στην αγορά, αφού προηγηθεί επί τούτου υπογραφή σχετικής σύμβασης.

Άρθρο 17
Χρόνος καταβολής των δικαιωμάτων (royalties)

Η καταβολή των δικαιωμάτων από το συμβαλλόμενο θα πρέπει να γίνεται έως την …[ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ROYALTIES]… του κάθε έτους.