Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 00:46 | Evangelia

    Eimai ma8htria triths lukeiou kai DIAFWNW apoluta oson afora to nomosxedio peri ths sumplhrwshs tou mhxanografikou deltiou to Martio.Katarxas den uphrxe kamia enhmerwsw sxetika me auto to 8ema kai twra thn teleutaia stigmh kaloun tous ma8htes na upovalloun thn apopsh tous.An telika ginei apodekto to nomosxedio auto, as leitourghsei apo thn epomenh sxolikh xronia.Den einai swsto k entimo ws pros tous upopsifious na apofasistei kati tetoio k na efarmostei amesws.Ektos ,loipon, ap tous profaneis logous skefteite pws an telika ginei apodekto tha aifnidiasete tous mathites w8wntas tous se lan8asmenes epiloges.Efoson zhtate th gnwmh mas elpizoume na th lavete kai sovara upopsh…

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 00:43 | ‘Αμυ

    είμαι κ εγω μαθήτρια της Γ λυκείου και προτιθέμενη να εκφράσω την δυσαρεσκειά μου.αναρωτιέμαι αν πριν παρθει αυτη η αποφαση ,τοποθετηθήκατε στην θεση των μαθητών και την ψυχική τους κατάσταση.
    ο χρονος ειναι εξωφρενικά περιοσμένος μεχρι τις εξετασεις,γεγονος το οποιο δημιουργει στους μαθητές αγχος.θα ηταν λοιπον δικαιο να επωμισθούν μια ακομη ευθύνη ? το να συμπληρώσουν δηλαδή ενα χαρτί το οποιο θα καθορίσει την λοιπή τους σταδιοδρομία?
    διαβασα τα επιχειρηματα αλλα πιστευω οτι δεν αναιρούν τα προαναφερόμενα.τωρα είναι ανώφελο να αναλύσω το κάθε ενα.ελπιζω
    τα σχολια να λειφθουν υπόψη

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 00:28 | Δημήτρης Μπλατσούκας

    Είμαι καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπ/ση και πατέρας δύο παιδιών που σύντομα θα συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Διάβασα με προσοχή τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου. Αδυνατώ να εντοπίσω έστω ένα που να είναι αρκετά πειστικό. Σε μια διαδικασία που κινείται όλο και περισσότερο σε τεχνοκρατικό δρόμο η επίκληση της ελπίδας οτι οι υποψήφιοι επιλέγοντας τον Μάρτιο θα επιλέξουν με γνώμονα την πραγματική τους κλίση αν όχι την αγνή αγάπη τους για κάποιο τομέα σπουδών , ακούγεται τουλάχιστον ρομαντική αν όχι αφελής ή ύποπτη. Οσοι το πιστεύουν αυτό ίσως κατοικούν στην ουτοπική τελειολάνδη.Ισως δεν γνωρίζουν ότιη γενική παιδεία εχει εκ των πραγμάτων εξοβελιστεί και τα Λύκεια δεν είναι πια τίποτα άλλο απο χαμένες ώρες πριν το φροντιστήριο ή το ιδιαίτερο , που υπηρετούν πολυ καλυτερα τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Τέτοιες αλλαγές θα μπορούσαν να συζητηθούν , μόνο στο πλαίσιο ενός απολύτως διαφορετικού συστήματος όπου το ενδιαφέρον δεν θα μονοπωλεί η εύρεση μιας θέσης στην αγορά εργασίας αλλά η ευτυχία του κάθε νέου/ας. Ουτοπικό; Ασφαλώς, αλλά αφου έτσι έχουν τα πράγματα και το κέρδος αποτελεί την επιλογή της κοινωνίας με ευθύνη πάντα των καθοδηγητών της ας σταματήσουμε να πειραματιζόμαστε στις πλάτες όσων σε τίποτα δεν φταίνε. Αλλάξτε το σύστημα , την κοινωνία τους εαυτούς σας αλλά μην κάνετε λιγότερο δίκαιο /τίμιο ένα ήδη άνισο αλλά τουλάχιστον αδιάβλητο σύστημα. Αφήστε στα παιδιά το δικαίωμα να διαλέξουν το μέλλον τους έχοντας ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΜΕΤΡΗΣΙΜΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ. Την γνώση των επιδόσεών τους.ΟΧΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ. Τέτοια αλλαγή ούτε φέτος ούτε ποτέ .

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 00:06 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Είμαι εκπαιδευτικός. Μην προσθέτετε κι άλλο άγχος στα παιδιά.
    Η παιδεία έχει άλλου είδους προβλήματα, αυτά να κοιτάξετε να λύσετε. ΟΧΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ λοιπόν και ας σοβαρευτούμε λίγο.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 23:59 | ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

    Ειμαι μητερα μαθητριας της Γ Λυκειου.Διαφωνω με τη συμπληρωση του μηχανογραφικου το Μαρτιο και αυτο γιατι:1.Οταν συμπληρωνεται το μηχανογραφικο το παιδι θα πρεπει να εχει απαλλαγει απο το βαρος των εξετασεων και να εχει στη διαθεση του οσο περισσοτερα ρεαλιστικα δεδομενα γινεται οπως η βαθμολογια.2.Η βαθμολογια του θα το βοηθησει να επιλεξει επιστημονικο πεδιο, αν με το αποτελεσμα διαπιστωσει οτι αποκλειεται απο σχολη της πρωτης του προτιμησης,με δεδομενο οτι εχει δικαιωμα να επιλεξει μονο αναμεσα σε δυο επιστημονικα πεδια.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 23:56 | Sw

    Είμαι μαθήτρια της Γ Λυκείου. Διαφωνώ και εγώ με την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων τον Μάρτιο. Όπως προαναφέρθηκε, αυτή η διαδικασία είναι αναμφισβήτητα χρονοβόρα, διότι θέλει πολύ ψάξιμο για να επιλέξεις μια σωστή σχολή. Και φυσικά δεν έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο αυτή την περίοδο. Και σε σύγκριση με τον Ιούλιο δεν το συζητώ πως προτιμώ τον Ιούλιο!!!! Ελπίζω όλα αυτά τα σχόλια να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 23:33 | ΑΦΡΟΔΙΤΗ

    Οι μαθητές των δεσμών μπορούσαν να δηλώσουν νωρίτερα από τις εξετάσεις τις σχολές προτίμησής τους γιατί ήταν ξεκάθαρο ότι ανάλογα με τη Δέσμη που είχαν επιλέξει οι σχολές ήταν συγκεκριμένες. Τώρα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Δεν είναι τυχαίο ότι άλλαξε ο χρόνος κατάθεσης του μηχανογραφικού με την αλλάγη συστήματος των εξετάσεων,ήταν αποτέλεσμα αυτού.
    Οι αλλαγές δεν πρέπει να γίνονται ξεκάρφωτα αλλά με πολλή μελέτη και σκέψη. Καλύτερα να ξέρουν τα παιδιά τη βαθμολογία τους πριν δηλώσουν τις σχολές προτίμησης, θα είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα γι αυτά.Ελπίζω να εισακουστούν οι εκκλήσεις των γονέων και των παιδιών γιατί νομίζω είναι οι πιο αρμόδιοι να κρίνουν αφού αυτοί ζουν τον εφιάλτη που ονομάζεται»Πανελλαδικές εξετάσεις».

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 23:07 | Ευσταθία

    Ο Χ Ι ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ!!! ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΗ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΟΓΙΚΟ. ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ. ΟΤΑΝ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΣ. ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ, ΑΛΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ. ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΙΣΩ…
    ΜΑΘΗΤΡΙΑ 3ΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 23:04 | Μαρία

    Ειμαι μαθητρια της Γ λυκειου και θεωρω οτι η αλλαγη ημερομηνιας του μηχανογραφικου θα αποφερει συγχυση στους μαθητες. Οι διευκολυνσεις καλο θα ηταν να αφορουν πραγματικα τους μαθητες και οχι να τους υποβαλλουν σε πανικο. Καλυτερα λοιπον να παραμεινουν ως εχουν τα πραγματα.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 22:56 | iwanna

    δεν μπορω να καταλαβω τι μασ οφελει αυτο το πραγμα…το μονο που μπορει να μασ προκαλεσει ειναι περισσιο αγχοσ σε μια μαλιστα περιοδο τησ ζωησ μασ που ειναι απλετο…αλλωστε μπορουμε ουτωσ η αλλωσ να δηλωσομε ακομη και σχολεσ που δε μασ ενδιαφερουν μονο και μονο για να μη μεινουμε εκτοσ…εγω προσωπικα σκοπευω να περασω σε καποια φιλολογικη σχολη.ωστοσο υπαρχουν πολλεσ σχολεσ απο τισ οποιεσ μπορω να βγω φιλολογοσ.δεν πρεπει να εχω το χρονο να ενημερωθω για το προγραμμα και τα μαθηματα τησ καθε σχολησ?αυτο ποτε θα γινει?λιγεσ ευδομαδεσ πριν δωσω εξετασεισ?γιατι θελουν παντα να δειχνουν οτι ενδιαφερονται για εμασ με τουσ πιο αθλιουσ τροπουσ???

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 22:36 | kATEΡΙΝΑ

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΘΗΤΗ ΤΡΙΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΤΕΕ Β’ ΚΥΚΛΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ,ΔΕ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ,ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΤΙ.ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΛ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ,ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΕΔΙΟ.ΣΑΣ ΤΟΝΙΖΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ.ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ,ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΗΤΗΣΑΤΕ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 22:18 | Orion

    Καταρχάς καλησπέρα/καλημέρα/καλό μεσημέρι. Εξαρτάται τι ώρα θα το διαβάσει κανείς.
    Αρχικά να πω πως το να μπω στην διαδικασία προσθήκης ενός σχολίου στην παραπάνω «διαβούλευση» δεν ήταν κάτι απλό. Το να μπεις εδώ και να αρχίσεις τα καντήλια είναι εύκολο. Τις διαμαρτυρίες; ευκολότερο. Το θέμα είναι να εκφράσεις κυρίως ανησυχίες, και αυτό μπήκα να εκφράσω.
    Η διαβούλευση ξεκινάει με την αναφορά πως η κατάθεση μηχανογραφικού πριν τις εξετάσεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Συμφωνώ. Το ότι γίνεται κάπως αλλιώς ή γινόταν κάπως αλλιώς αυτό δεν το καθιστά παράλληλα και σωστό ή καλύτερο από τις τρέχουσες συνθήκες. Γενικώς αυτή η λογική δεν στέκει, αν μου επιτρέπεται να το εκφράσω έτσι. Πάμε παρακάτω λοιπόν.
    Όταν ο συμμετέχων στις Πανελλαδικές εξετάσεις καλεσθεί τον Μάρτιο να υποβάλλει το μηχανογραφικό του θα χρειαστεί να διακόψει το διάβασμά του, είτε ωρών γιατί ακόμη και να έχει αποφασίσει τι θέλει οι σχολές δεν συμπληρώνονται μόνες τους είτε γιατί δεν έχει αποφασίσει και θα του φάει αρκετές ώρες από διάβασμα για να διαλέξει τελικά τι θέλει, που στην τελική μπορεί να μην είναι καν αυτό που θέλει, και πολλές λάθος επιλογές είναι πιθανόν να γίνουν λόγω άγχους. Και τώρα τι συζητάμε, ακόμη και όταν τελειώσεις την σχολή μπορεί να μην ξέρεις αν έκανες την σωστή επιλογή, όχι τον Μάρτιο του 2011.
    Τα προβλήματα όμως δεν σταματάνε εδώ. Τηρουμένων των αναλογιών και μιλώντας για εμένα έχω την δυνατότητα να ανοίξω 2,3,4 πεδίο. Προ εξετάσεων και επειδή τα μαθήματα βαρύτητας αλλάζουν μεταξύ 2/4 και 3ού δεν μπορείς να είσαι σίγουρος τι να προτιμήσεις. Αν οι επιδόσεις σου τον Μάρτιο είναι αρκετά καλές, οθώντας σε έτσι να προτιμήσεις σχολές του 3ού πεδίου, και αποκλείσεις έτσι ένα από τα άλλα δύο, πως ξέρεις πως θα τα πας τον Μάιο; Το άγχος και εδώ θα δράσει κατασταλτικά.
    Ένα άλλο αρνητικό σχετικά με την όλη υπόθεση είναι πως πάνω στην προσπάθειά σου ,και στην συγκέντρωση σε έναν στόχο αν θέλετε, να ξεχάσεις είτε να προσπεράσεις κάποιες σχολές και έτσι αν μείνεις εκτός αρχικού σου στόχου να μπεις σε μια σχολή που είναι 3ή-4ή επιλογή σου ή ακόμη χειρότερα να μείνεις τελείως εκτός. Τι εννοώ; Εξηγούμαι με παράδειγμα. Ας πούμε πως στοχεύω μια σχολή με 17.000 μόρια και την δηλώνω. Επειδή είμαι εκείνη την χρονική στιγμή σίγουρος για τον εαυτό μου είτε δηλώνω απλώς μερικές σχολές των 14.000 μορίων είτε ακόμη χειρότερα μένω με την μία σχολή. Με το πέρας των εξετάσεων γράφω εν τέλει 16.500 μόρια. Και θα μου πεις γιατί δεν δήλωνες εξ’ αρχής περισσότερες σχολές; Λάθος μου σίγουρα αλλά η σιγουριά πολλές φορές σε οθεί σε λάθος αποφάσεις. Έτσι θα καταλήξω με 16.500 μόρια είτε χωρίς να μπω πουθενά, είτε να μπω κάπου που απλά είχα δηλώσει για να δηλώσω. Γιατί κακά τα ψέματα όταν γράψεις 16.500 μόρια και μετά καλείσαι να δηλώσεις το μηχανογραφικό κοιτάς όλες τις επιλογές σου και που σε «παίρνει» να μπες με τα μόριά σου. Τώρα 3 μήνες πριν τις εξετάσεις πολλά θα ξεχάσεις και πολλά θα παραβλέψεις.
    Κλείνοντας να πω πως φοβάμαι πως τελικά το μηχανογραφικό θα καταλήξει το Μάρτιο και εγώ εκτός στόχων αλλά εντάξει. Και όπως προείπα για ένα παιδί δεν είναι εύκολο να διαλέξει από τον Μάρτιο που θέλει να πάει, ακόμη και όταν τελειώσει την σχολή δεν θα ξέρει αν είχε πάρει την σωστή απόφαση 4 χρόνια πριν…

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 22:10 | Mary

    Ως μαθήτρια της Γ λυκείου διαφωνώ κάθετα με την απόφαση του ΥΠ για το μηχανογραφικό το Μάρτιο! Πρώτα απ’ όλα περιορίζονται σημαντικά οι επιλογές μας εφόσον δν θα ξέρουμε το βαθμό μας κ δεύτερον είναι χρονοβόρα διαδικασία σε περίοδο που πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στο διάβασμα!!! Επίσης όπως είναι προφανές η πλειοψηφία είναι κατά για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού το Μάρτιο οπότε ελπίζω το ΥΠ να συμμεριστεί την άποψη κ τη θέληση όλων μας!!!

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 22:10 | iliana

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΗΕΠΙΛΟΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ ΠΩΣ ΓΙΝΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΣΤΙΝ Β Η Γ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΟΥ???????? ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΣΥΝΟΣΤΙΜΟ ΕΙΧΑΝ Κ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ… ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ????????????? ΕΧΩ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ… ΜΗΠΩΣ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ????????????????

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 21:59 | MATA

    Ειμαι εκπαιδευτικος (στην ιδιωτικη εκπαιδευση) και μητερα μαθητη Γ΄Λυκειου. Διαφωνω και εγω στην υποβολη των μηχανογραφικων τον Μαρτιο. Ποιον θα εξυπηρετησει κατι τετοιο? Τους μαθητες σιγουρα οχι. Μηπως εξυπηρετει σκοπιμοτητες των οργανων της πολιτειας και μονο; Πως, αφου δηλωνετε πως ο μαθητης βρισκεται στο κεντρο της εκπαιδευσης και ενω αυτος διαφωνει, θελετε να εφαρμοσετε κατι τετοιο; Ισως θα πρεπει λαμβανοντας υποψη και τις αποψεις ολων των συμμετεχοντων στη διαβουλευση να επαναπροσδιορισετε τις θεσεις σας και να αφησετε τα πραγματα ως εχουν.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 21:54 | KATERINA

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΔΙΔΥΜΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ’ΛΥΚΕΙΟΥ, ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΜΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΕΤΣΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΑΜΕ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΕ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1 ΜΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΥΦΛΑ, ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ….ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ…….

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 21:49 | Ερ

    Ειμαι μαθητρια της Γ λυκειου και παω τεχνολογικη…πανω κατω εχω καταληξει σε ποιες σχολες θελω να περασω μιας και το χω αγχος απο την Β λυκειου….εν μερη θεωρω πως αυτο θα ωθησει τα παιδια να φτιαξουν το μηχανογραφικο τους συμφωνα με αυτο που πραγματικα θελουν να σπουδασουν…δηλαδη οι βασεις των σχολων δεν θα διαμορφωθουν συμφωνα με τον βαθμο που γραφει η πλειοψηφια των εξεταζομενων αλλα συμφωνα με την ζητηση που χει η καθε μια , αμα δεν «μαγειρεψουν» τις βασεις οπως τους συμφερει

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 21:23 | mathitis tritis likeiou

    Μέσα στο άγχος της σύγχρονης πραγματικότητας και των συνεχόμενων μαθημάτων θεωρείτε ορθό να μπαίνουμε σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων σχετικά με τους όρους των εξετάσεων; Παράλληλα,οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν επιβάλλεται να ενημερωθούν κατάλληλα και όχι μόνο μέσω ενός διαδικτυακού διαλόγου;Εντούτοις,κρίνω άδικη και εκτός χρόνου την προσπάθεια επιβολής μιας σημαντικής μεταρρύθμισης για το μέλλον όλων εμάς των νέων,ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.Αφήστε μας ήρεμους να παλέψουμε με τα δικά μας όπλα και μη μας αιφνιδιάζετε.Δώστε χρόνο να ενημερωθούμε περαιτέρω και να συμπληρώσουμε με σωστά κριτήρια το μηχανογραφικό,δίχως πιέσεις και περιορισμούς.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 21:10 | ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Πολύ κακό για το τίποτα.Αφελέστατα επιχειρήματα(;),και ορισμένα εντελώς αστεία(π.χ. πιο άνετη αναζήτηση κατοικίας!!!),στην προσπαθεια να δικαιολογηθεί η επιλογή του Μαρτίου.Όλα όσα προβάλλονται ως πλεονεκτήματα γι΄ αυτό το διάστημα μπορεί ο μαθητής να τα κάνει και μετά τα αποτελέσματα.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 20:49 | Ιωάννης Σκλάβος

    Επειδή χρόνια τώρα στην πλάτη της παιδείας γίνονται πειράματα και τα παιδιά μας (το μέλλον αυτής της χώρας, όπως όλοι λέμε…)δεν είναι πειραματόζωα, καλό θα ήταν να υπάρχει περισσότερη λογική και σοβαρότητα σε όποια απόφαση κι αν παίρνεται!
    Δεν είναι δυνατόν στη ίδια χρονιά και να αποφασίζεται και ταυτόχρονα να υλοποιείται η όποια απόφαση. Τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια μετά και ύστερα από πολλούς και σοβαρούς διαλόγους με γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς, ειδικούς…
    Να δουλευτεί η ιδέα, να διορθωθεί, όπου χρειάζεται…
    Κυρίες και κύριοι στις καρέκλες των υπουργείων, μη παίζετε με τα παιδιά έτσι πρόχειρα, χωρίς τα παιδιά…

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 20:45 | kollia

    Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ & ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΑΘΗΝΑ ΑΟΘ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ & ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΕΔΙΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ.ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ.
    ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ Ο ΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Κ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ.ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ,

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 20:35 | Γιάννης Χ.

    ΙΜΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΨΗΦΙΖΩ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ.
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.
    ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΗΡΕΜΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ.
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ), ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ
    ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΣΧΟΛΕΣ ΑΠΟ 3 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ(2Ο,3Ο Ή 4Ο).ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΚΟΠΙΩΔΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ.ΟΧΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ
    ΛΙΓΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΘΑ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ . ΚΑΜΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΑ ΑΠΕΙΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 20:32 | ΔΩΡΑ

    Διαφωνω καθετα με την προταση που υποβαλατε.αυτη η τακτικη που προτεινετε οχι μονο δεν θα μας βοηθησει αλλα το μονο που θα καταφερει ειναι να μας αγχωσει περισσοτερο.και αυτο θα συμβει γιατι θα ειμαστε αναγκασμενοι να δηλωσουμε ολες τις σχολες που θα υπαρχουν στα πεδια μας για να ειμαστε σιγουροι πως δεν θα χασουμε καμμια σχολη.αν δεν ξερουμε τον τελικο μασ βαθμο δεν μπορουμε να αποφασισουμε.και ετσι και αλλιως οι βασεις σπανια εχουν μεγαλη διαφορα απο χρονο σε χρονο.αν ξερουμε τον τελικο μας βαθμο θα ειμαστε πιο κατατοπισμενοι.ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΦΙΚΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ!

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 20:25 | Θοδωρης Β.

    η αληθεα ειναι πως το προωρο μηχανογραφικο μας επιβαρυνει σε μεγαλο βαθμο,εμας τους αποφοιτους.Αναμφιβολα, μπορει να μας καταστρεψει,διοτι μας περιοριζει στις επιλογες μας εφοσον δεν γνωριζουμε τα τελικα αποτελεσματα.Ειναι κριμα να αποκλειστουν μαθητες απο σχολες που πραγματικα αγαπουν.Επιπλεον, η σχολη που θα επιλεξουμε καθοριζει το μελλον μας και δεν μπορειτε να μας εξασφαλισετε με αυτο το συστημα την αποτελεσματικοτητα του προωρου μηχανογραφικου!το θεμα ειναι πολυ σοβαρο και απασχολει ολους τους μαθητες της τριτης λυκειου!!ευχαριστω για την προσοχη σας. ΜΑΘΗΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ!

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 19:19 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Διαφωνώ με την πρόταση για κατάθεση μηχανογραφικού το Μάρτη και για αυτή τη χρονιά,που είναι απαράδεκτο να αλλάζουν τα δεδομένα για τους υποψήφιους λίγους μήνες πριν,και για κάθε άλλη χρονιά όσο ισχύει αυτό το σύστημα εισαγωγής.Τα επιχειρήματα που έχουν ήδη αναφερθεί με βρίσκουν σύμφωνη και δεν θα τα επαναλάβψ.Αφήστε ήσυχα και τα παιδιά και τις οικογένειές τους που ματώνουν οικονομικά για να βοηθήσουν τα παιδιά στην προετοιμασία τους.Αφού δεν είναι σε θέση το πολιτικό σύστημα να προσφέρει μια
    πραγματικά δωρεάν παιδεία,ας μην δημιουργεί επιπλέον προβλήματ.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 19:16 | Πατέρας

    Σχεδόν κανένας από τους λόγους του υπουργείου με τους οποίους προσπαθεί να υποστηρίξει την υποβολή τον Μάρτιο δεν ευσταθεί.
    – 1 – 31 Μαρτίου είναι εντελώς ακατάλληλη περίοδος και τα παιδιά πρέπει να ασχολούνται με την προετοιμασία και όχι με το μηχανογραφικό.
    – Η επεξεργασία των μηχανογραφικών με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές παίρνει ώρες η λίγες μέρες. Ο Μάρτιος δεν προσφέρει σε ταχύτητα. Η διαδικασία (δύσκολη λύση) πρέπει να αλλάξει, όχι ο χρόνος υποβολής (εύκολη λύση). Ο περισσότερος χρόνος είναι στη διόρθωση και στις άσκοπες διασταυρώσεις. Ας μας πει το υπουργείο πόσες μέρες νωρίτερα θα βγαίνουν τα αποτελέσματα λόγω της αλλαγής αυτής. Όχι γενικά πράγματα.
    – Είναι καλό να ξέρει ο υποψήφιος τη βαθμολογία του και με όλα τα δεδομένα στα χέρια να αποφασίζει.
    – Για ποιες υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού μιλάμε; Για τα δημόσια σχολεία πρόκειται; Από αυτό και μόνο φαίνετε το πόσο στον κόσμο τους είναι.
    – Γιατί όχι μηχανογραφικό μέσω Internet ούτος η άλλως; Γιατί μόνο το Μάρτιο?
    Τέλος, εάν υπάρχουν άλλοι λόγοι ας μας τους πουν και μπορεί να συμφωνήσουμε, όχι όμως να σερβίρονται σαν καλύτερα για τους μαθητές.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 18:28 | Ελένη

    ΟΧΙ το ΜΑΡΤΙΟ!!!! ΑΦΗΣΤΕ ΗΣΥΧΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ .

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 17:53 | ΑΡΗΣ

    ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ…ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΙΡΕΟΤΗΤΕΣ…ΓΤ ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΩΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΟΤΕ ΟΙ ΠΡΟΤΑΙΡΕΟΤΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ…ΟΠΟΤΕ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΗΔΗ ΤΙ ΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ…ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΧΕΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΕ ΤΑΞΗ…ΕΝΩ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΓΧΟΣ….

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 17:35 | αγανακτησμένη μαθητρια

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΡΑ. ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ Η ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ! ΑΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΕ, ΑΝ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ. ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΠΙΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΞΩ ΑΠ ΤΑ ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΑ!! Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΖΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ. ΒΑΛΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ Ο ΚΟΠΟΣ ΤΟΥ!

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 17:24 | Μαντω Στραυκου

    Γιατι να πρεπει να αλλαξει κατι που μεχρι τωρα λειτουργουσε καλα; Γιατι σε αυτη τη στιγμη της ζωης μας, απο την οποια εξαρταται το μελλον μας, να πρεπει να μπουμε στην διαδικασια να αλλαξουμε τα δεδομενα μας; Το μηχανογραφικο πρεπει να γινεται τον Ιουλιο οπως γινοταν τοσα χρονια! Οπως γνωριζαμε απο την αρχη της προσπαθειας μας! Ευχαριστω.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 17:04 | ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΜΑΣ

    Οι όποιες αλλαγές σε θέματα εξετάσεων θα πρέπει να κοινοποιούνται έγκαιρα (τούλαχιστον ένα με δύο έτη πριν). Τα επιχειρήματα κατά της αλλαγής του χρόνου υποβολής όπως θα διαπιστώσει κάποιος, ο οποίος θα μελετήσει τα σχόλια, είναι παρά πολλά.

    Πιστεύω ότι η αλλαγή που προτείνετε την τελευταία στιγμή στο χρόνο υποβολής, έχει να κάνει καθαρά με θέματα περικοπής δαπανών και επομένως να είστε σίγουροι ότι δεν θα περάσει εύκολα χωρίς αντιδράσεις από γονείς και κυρίως μαθητές.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 16:49 | ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑi

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΘΗΤΟΥ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. α)ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. β) ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ, ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ. γ)ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΙΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ.ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ.ΑΡΑ ΤΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΛΙΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ. δ)ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ, ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 3 Ή 4 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΣΕ ΚΟΣΤΟΣ,ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ.ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΕΦΟΣΟΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ;ε)ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΡΕΛΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΕΝΩ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ. ΤΕΛΟΣ, ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΕΛΕΟΣ.ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΗΔΗ ΤΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ. ΑΣ ΜΗΝ ΤΑ ΦΟΡΤΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ.ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 16:44 | Νίκος

    είμαι μαθητής γ’ λυκείου. Δεν έχω κατασταλάξει ακόμα σε κάποια σχολη. Θα με αναγκάσουν να υποβάλλω μηχανογραφικό σε 4 μήνες;
    αν και είμαι κατά των καταλήψεων πιστεύω αυτός πως είναι ένας σοβαρός λόγος…
    αν είμαστε με τα καλά μας.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 16:34 | κωστας

    ΟΧΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ!!! ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΣΧΟΛΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΜΟΥ(ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ)

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 16:19 | Κωσταντίνος

    Χωρίς καμία αμφισβήτηση ο καλύτερος χρόνος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού είναι τον Ιούλιο. Αφού ο μαθητής μάθει τον βαθμό του είναι πιο σίγουρος να διαλέξει την σχολή της αρέσκειάς του και να σκεφτεί με ξεκάθαρα χωρίς το άγχος των εξετάσεων.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 16:18 | anthi

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ 8ΕΜΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ..ΕΦΟΣΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΙΣΩΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΕΨΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ.ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩ8ΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΗ…ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ.ΟΠΟΤΕ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ…

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 16:13 | Ανδρέας

    Δεν μπορώ να καταλάβω πως ο κάθε άσχετος έχει άποψη για το μηχανογραφικό. Αυτό αφορά μόνο τους μαθητές και εφόσον οι μαθητές δήλωσαν την βαθύτατη δυσαρέσκεια τους για την αλλαγή της ημερομηνίας του μηχανογραφικού στον μήνα Μάρτιο αντί για τον Ιούλιο με τις καταλήψεις στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι μαθητές δεν χρειάζεται να γίνεται λόγος για διαβούλευση. Δεν μπορούν άτομα που έγραψαν πανελλήνιες και καθόρισαν το μέλλον τους να καθορίσουν και το δικό μας . ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 16:07 | Διονυσιος

    Απο τι βλεπω πιο πολλη αποφασιζουν η γονεις παρα η μαθητες….λες και δινυν αυτη της εξετασεις…αφηστε τα παιδια να αποφασισουν τι τους ειναι καλο……

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 15:31 | Ελεονώρα

    Είμαι μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, εγώ προσωπικά δεν πιστεύω στους πολιτικούς και «δώρα φέροντας». Θεωρώ ότι η απόφαση είναι ειλημμένη και όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου που παίζεται σ’ αυτήν την ιστοσελίδα είναι παρηγοριά στον άρρωστο (μαθητή) ότι δήθεν έχει γνώμη. Αφήστε την ημερομηνία για την κατάθεση των μηχανογραφικών ως έχει και κοιτάξτε να φτιάξετε άλλα πράγματα. Αν θέλετε να κάνετε οικονομία – γιατί γι’ αυτό πρόκειται – κόψτε από τους παχουλούς μισθούς σας, κόψτε το λαιμό σας, αλλά ΕΜΑΣ αφήστε μας ήσυχους, αν θέλετε να μη σας καταριέται ολόκληρη η μαθητική κοινότητα. Τα μηχανογραφικά τον Ιούλιο. ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ!!!! 6 μήνες μείνανε. Ας βάλουμε όλοι τέρμα τα γκάζια να πετύχουμε το καλύτερο κι αφήστε τους καρεκλοκένταυρους της εξουσίας να υπογράφουν τη χειρότερη ξεφτίλα της ελληνικής παιδείας και να εισπράξουν το φάσκελο του ιστορικού του μέλλοντος. Καλή μας επιτυχία!

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 15:06 | anna

    ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ!ΑΡΧΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΝ!ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ!ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΦΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΧΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΨΥΧΟΦΘΟΡΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!ΩΣΤΟΣΟ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ!ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΕΤΣΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ!ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΦΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ,ΣΕΒΟΜΑΙ ΩΣΤΟΣΟ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΕΜΕΝΑ!ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΕΤΕΩΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΝΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ!

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 14:54 | Ε.Δ

    Αν και φοβάμαι πως αυτή η »διαβουλευση»,αν μπορει καποιος να την ονομάσει έτσι καθώς απαντηση δεν εχουμε λαβει,εξυπηρετει απλα το θεαθηναι θα εκφρασω τους προβληματισμους μου με την ελπιδα οτι θα ληφθουν σοβαρα υπ’οψην.Θεωρω οτι η ενδεχόμενη αλλάγη του χρόνου υποβολης των μηχανωγραφικων θα επιφερει μονο αναστάτωση καθως θα εντείνει το αγχος των υποψηφιων.Την χρονική εκείνη περίοδο οι μαθητές βρισκονται ακόμη εν μέσω μια κοπιαστικής και ψυχοφθόρας διαδικασίας και θα είναι ισως επζήμιο για αυτούς να αρχίσουν να σκέφτονται ποια σχολή θέλουν να δηλώσουν. Βλέπετε δεν ειναι όλοι οι υποψήφιοι κατασταλλαγμένοι ως προς το τι θα επιλέξουν. Αν πιστεύετε πως τα κριτηρια της επιλογής δεν βασίζονται στις προτιμήσεις των υποψηφίων αλλα επεισέρχονται και άλλοι παράγοντες θα έπρεπε μάλλον να προσανατολιστείτε στην αναδιαμορφωση των γρασεπ και στην παροχή περισσότερων συμβουλευτίκων υπηρεσιών στους μαθητές.Οι νέοι αλλωστε είναι το μέλλον και κανονικά θα έπρεπε να δίνονται περισσότερα κονδύλια στην παιδεία και όχι να μειώνεται ο προυπολιγισμός της.Θερμή παράκληση να ανακοινωθει η απόφαση σύντομα.Μην παρατείνεται άλλο την αγωνία μας..

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 14:48 | emilios

    Αφήστε μας στην ησυχία μας και μην αναλώνετε τον πολύτιμο χρόνο απο το διάβασμα μας στην υλοποίηση των ευφάνταστων σχεδίων σας…Φτάνει πια…Τα αντεπιχειρήματα δεν χρειάζεται να τα επαναδιατυπώσω.Η πλειονότητα των μαθητών απέρριψε την πρόταση σας!Η απόφαση είναι ξεκάθαρη : Ο Χ Ι ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ —ένα από τα αγανακτισμένα πειραματόζωά που δεν επιθυμεί να γίνει έρμαιο των αποφάσεων που δεν εχουν να προσφέρουν τίποτα και σε κανένα.Μετά περισσής λύπης…

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 14:42 | Μακρυγιάννης Παναγιώτης

    Ως Υπεύθυνος ΣΕΟ στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) του Αιγάλεω θα συμφωνήσω επί της αρχής της πρότασης, θεωρώντας δεδομένο ότι η πρόθεση είναι για εφαρμογή από την επόμενη σχολική χρονιά ώστε να μην υπάρξει περιττή αναστάτωση και να δοθεί ο χρόνος σε μαθητές και γονείς να σκεφτούν με ψυχραιμί επ αυτής.
    Μια δυο παρατηρήσεις όμως:
    1. Η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού στηρίζεται στους -όχι ολιγάριθμους- εκπαιδευτικούς που τα παραλαμβάνουν. Τον Μάρτιο οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα λήψουν από τις σχολικές μονάδες τους άρα θα πρέπει να ληφθεί κάποια πρόνοια για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα υλοποιηθεί χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στη σχολική ζωή.
    2. Υπάρχει ήδη δημόσιο σύστημα υποστήριξης της λήψης αποφάσεων για τον σχολικό και επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών και υποστηρίζει όσους από αυτούς το επιθυμούν. Αποτελείται από τα ΓραΣΕΠ σχολικών μονάδω και τα ΚΕΣΥΠ των Δ/νσεων Δευτεροβάθμιας (συχνά περισσότερα από ένα ανά διεύθυνση).
    3. Τα παραπάνω Κέντρα έχουν και την ευθύνη τόσο των ενημερώσεων των μαθητών και γονέων όσο και των σχολικών δραστηριότήτων (ΠΑΣ) και δράσεων (επισκέψεις σε χώρους δουλειάς, σε ΣΕΚ και στα ίδια τα Κέντρα). Τα παραπάνω για τα Γυμνάσια αντιμετωπίζονται από κοινού με μικρό αριθμό επισκέψεων ανά σχολείο, συχνά την περίοδο Γενάρη-Μάρτη λόγω φόρτου εργασίας -π.χ. με ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες μαθητών σε διάφορες χρονικές περιόδους και κλείσιμο προγραμμάτων προς το τέλος του σχολικού έτους των στελεχών σε άλλες περιόδους.
    Μέχρι σήμερα το ζήτημα των μηχανογραφικών καλυπτόταν με ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, αλλά και με μια παρουσίαση εν πολλοίς του σκεπτικού της εισήγησης ως προς τον ορθό τρόπο συμπλήρωσης.
    Μία τοποθέτηση θα δημιουργούσε μια υπερσυγκέντρωση όγκου δουλειάς την περίοδο Γενάρη-Μάρτη -ίσως και λόγω της παρεξήγησης από μέρους των υποψηφίων για τον σωστό τρόπο συμπλήρωσης- ΕΚΤΟΣ και γινόταν παράλληλα μια επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης των δραστηριοτήτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, διαδικασία η οποία για φέτος δεν έχει καν ολοκληρωθεί. Αυτό θα απαιτούσε μάλλον επιπλέον την νωρίτερα στη σχολική χρονιά ανάθεση του μαθήματος του ΣΕΠ στα Γυμνάσια αλλά και στα Λύκεια όπου τώρα γίνεται με την έναρξη του εξαμήνου ώστε να γίνει μια νέα λειτουργική κατανομή των εργασιών των στελεχών των ΚΕΣΥΠ αλλά και ΓΡΑΣΕΠ.

    Με αυτές τις προϋποθέσεις η αλλαγή θα αποτελούσε σοβαρό βήμα προς την βελτίωση της διαδικασίας εισαγωγής στην Τριτοβάμθια εκπαίδευση προς όφελος μαθητών, κοινωνίας και ίσως σχολών.
    Εννοείται ότι τα παραπάνω είναι προσωρινές λύσεις μέχρι την αναθεώρηση του όλου συστήματος προς κατευθύνσεις λιγότερο εξετασιοκεντρικές αλλά ταυτόχρονα εξίσου αδιάβλητες.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 13:46 | Giorgos

    OXI TON MARTIO

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 13:34 | Βούλα Κούζιου

    Πιστεύω ότι δεν είναι σωστό και δίκαιο οι αποφάσεις να λαμβάνονται στα μέσα της σχολικής χρονιάς. Σίγουρα οι φετινοί υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους τον Ιούλιο.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 13:28 | ELENI XONDROU

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ….. Ως μητέρα δύο κοριτσιών, που η μία έδωσε πανελλήνιες πέρυσι και η άλλη δίνει φέρος, θεωρώ ότι ο/η εκάστοτε υπουργός παιδείας γνωρίζει πολύ καλά πια πράγματα έφεραν σ’αυτή τη κατάσταση την παιδεία και εάν ‘πράγματι’ θέλει μπορεί να φέρει ουσιαστικές αλλαγές και όχι να μεταφέρει στα παιδιά μια ακόμη αναστάτωση, χωρίς ούτε ένα σοβαρό λόγο, για αλλαγή στο χρόνο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Στο τέλος ρωτήστε τα, ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 13:14 | Κούλη Ουρανία (μητέρα μαθητή Γ Λυκείου)

    Εφόσον στόχος του Υπουργείου είναι η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους και εφόσον η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική(όπως αναφέρεται στα επιχειρήματα του) ας αφήσει το δικαίωμα της απόφασης στους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι μαθητές. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πάνω από το 90% περίπου των μαθητών και των γονέων τους είναι υπέρ της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού τον Ιούλιο. Ελπίζω το υπουργείο να λάβει σοβαρά υπόψη του το ποσοστό αυτό, εφόσον όπως ισχυρίζεται στο κείμενο των επιχειρημάτων του, αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους. Περιμένουμε να το αποδείξει.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 13:11 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Νομιζω οτι με τις σημερινες συνθηκες και την αβεβαιοτητα που ειναι διασπαρτη σ’ολο το φασμα της ζωης, ειναι προτιμοτερο να συνεχισει η συμπληρωση του μηχανογραφικου αφου τα παιδια γνωριζουν την βαθμολογια τους , ωστε να μπορουν να επιλεξουν και με βαση την οικονονικη κατασταση που τοτε θα εχει η καθε οικογενεια.
    Τωρα επι θεωρητικου και εφοσον η οικονομικη κατασταση αλλαξει ισως ειναι προτιμοτερο η συμπληρωση πριν απο τις εξετασεις.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 12:46 | ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΓΟΝΕΑΣ ΜΑΘΗΤΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ, ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ Κ.Λ.Π ΣΧΟΛΕΣ. Μ’ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΟΜΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ (ΟΠΩΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ)ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ (ΔΕΥΤΕΡΟ Η ΤΕΤΑΡΤΟ)
    ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΘΑ ΤΟΥ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ (ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΕΔΙΟ)ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ (ΔΕΥΤΕΡΟ -ΤΕΤΑΡΤΟ)
    ΣΥΝΕΠΩΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ.
    Υ.Γ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥΣ

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 12:38 | MANA

    ΗΘΕΛΑ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΙ.ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ??????????????????? ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ??????????????? ΣΟΒΑΡΕΥΤΗΤΕ…….ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ.ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΟΙ.