ΜΕΡΟΣ Ε’ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (άρθρα 156-171)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

 

Άρθρο 156

Πιστοποίηση επαγγελματικών περιγραμμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού-Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 3 ν. 3369/2005

Η παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 3369/2005 (Α’ 171), περί πιστοποίησης επαγγελματικών περιγραμμάτων, αντικαθίσταται ως εξής:

«4.α) Η πιστοποίηση των επαγγελματικών περιγραμμάτων γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., μετά από γνώμη επιτροπής, η οποία συστήνεται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και στην οποία μετέχουν:

αα) Ένας (1) εκπρόσωπος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ως πρόεδρος της επιτροπής, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.,

αβ) ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του, από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,

γ) ένας (1) εκπρόσωπος των εργοδοτών με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι ορίζονται εντός δέκα (10) ημερών από την έγγραφη πρόσκληση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., από την τριτοβάθμια αντιπροσωπευτική οργάνωσή τους, στην αρμοδιότητα της οποίας εντάσσεται το επάγγελμα ή η ειδικότητα, για το οποίο αναπτύσσεται το επαγγελματικό περίγραμμα. Αν το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν εκπροσωπείται σε τριτοβάθμιο επίπεδο ή σε κανένα επίπεδο, ορίζονται εκπρόσωποι φορέα του επαγγέλματος και της ειδικότητας και του κλάδου.

αδ) Ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι ορίζονται εντός δέκα (10) ημερών από την έγγραφη πρόσκληση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., από την τριτοβάθμια αντιπροσωπευτική οργάνωσή τους, στην αρμοδιότητα της οποίας εντάσσεται το επάγγελμα ή η ειδικότητα, για το οποίο αναπτύσσεται το επαγγελματικό περίγραμμα. Αν το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν εκπροσωπείται σε τριτοβάθμιο επίπεδο ή σε κανένα επίπεδο, ορίζονται εκπρόσωποι φορέα του επαγγέλματος ή της ειδικότητας ή του κλάδου.

αε) Ένας εκπρόσωπος που ορίζεται από το εποπτεύον το επάγγελμα Υπουργείο, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον αρμόδιο Υπουργό, εντός δέκα (10) ημερών από την έγγραφη πρόσκληση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Αν δεν οριστούν εκπρόσωποι του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου, στην επιτροπή μετέχει ένας (1) εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, με τον αναπληρωτή του.

Χρέη Γραμματέα ασκεί υπάλληλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

β) Η επιτροπή της περ. α) έχει ως έργο:

βα) την επιβεβαίωση της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων ανάπτυξης του πιστοποιούμενου επαγγελματικού περιγράμματος, όπως ειδικότερα αυτές καθορίζονται κάθε φορά, στο οικείο κανονιστικό πλαίσιο ή σε αποφάσεις του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., καθώς και την αξιολόγηση της επάρκειας και της πληρότητας του επαγγελματικού περιγράμματος ως προς τις τεθείσες προδιαγραφές και

ββ) τη διατύπωση απλής γνώμης προς το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., στην οποία αποτυπώνονται και οι υπάρχουσες διαφωνίες μελών αυτής, για την ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος (Ε.Π.) που ζητείται, κάθε φορά, από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., με δομή και περιεχόμενο (ενότητες) αυτού, όπως ειδικότερα αυτές καθορίζονται, κάθε φορά, στο οικείο κανονιστικό πλαίσιο ή σε αποφάσεις του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

γ) Η επιτροπή συγκροτείται με αποφάσεις του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., είτε ανά επάγγελμα ή ειδικότητα για το οποίο πρόκειται να διατυπώσει γνώμη είτε, κατόπιν προηγούμενης υπηρεσιακής αξιολόγησης, ανά ομάδα επαγγελμάτων ή ειδικοτήτων για τα οποία πρόκειται να γνωμοδοτήσει.

Η θητεία της επιτροπής είναι ετήσια και λήγει νωρίτερα, αν ολοκληρώσει το έργο της, όπως αυτό καθορίζεται με την απόφαση συγκρότησης, άλλως δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

Για όσα θέματα συγκρότησης της επιτροπής δεν ρυθμίζονται στο παρόν, καθώς και για τη σύνθεση, τον τρόπο λειτουργίας των συνεδριάσεών της και τη λήψη αποφάσεών της, εφαρμόζονται τα άρθρα 13 έως 15 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’ 45), περί συλλογικών οργάνων.

δ) Για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις της επιτροπής, καταβάλλεται αποζημίωση διακοσίων πενήντα (250) ευρώ στον πρόεδρο, διακοσίων (200) ευρώ σε κάθε μέλος και εκατόν πενήντα (150) ευρώ στον γραμματέα. Η ανωτέρω μηνιαία αποζημίωση βαρύνει τους ίδιους πόρους του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και καταβάλλεται με την προϋπόθεση συμμετοχής σε τέσσερις (4) τουλάχιστον συνεδριάσεις τον μήνα. Σε περίπτωση συμμετοχής σε λιγότερες συνεδριάσεις, η αποζημίωση περικόπτεται ανάλογα.

ε) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα που αφορούν στη διαδικασία ανάπτυξης και πιστοποίησης των επαγγελματικών περιγραμμάτων και υλοποιούνται με ευθύνη του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.».

 

Άρθρο 157

Απασχόληση Συμβούλων Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Αντικατάσταση παρ. 6 άρθρου 53 ν. 4763/2020

 

Η παρ. 6 του άρθρου 53 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254), περί ίδρυσης, αδειοδότησης και πιστοποίησης ποιότητας των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Για δράσεις συμβουλευτικής σταδιοδρομίας / επαγγελματικού προσανατολισμού (Συ.Ε.Π.) απασχολούνται πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού, με βάση το σύστημα πιστοποίησης της επάρκειας Συμβούλων σταδιοδρομίας / επαγγελματικού προσανατολισμού του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Συμβούλων Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

α) Ειδικά για δράσεις Συ.Ε.Π. στο πλαίσιο πράξεων που διαχειρίζονται οι Ειδικές Υπηρεσίες Επιτελικές Δομές ΕΣΠΑ, αν δεν επαρκεί ο αριθμός των πιστοποιημένων Συμβούλων Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 13173/Κ6/7.2.2022 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β’ 617), επιτρέπεται η απασχόληση μη πιστοποιημένων συμβούλων, ύστερα από έγκριση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. προς τον ενδιαφερόμενο φορέα, υπό την προϋπόθεση ότι οι προτεινόμενοι πληρούν τα προσόντα εξειδίκευσης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας/επαγγελματικό προσανατολισμό. Για την εφαρμογή του δεύτερου εδαφίου υποβάλλεται αίτηση του ενδιαφερόμενου φορέα, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και παράβολο ύψους εξήντα (60) ευρώ ανά υποψήφιο, που καταβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους φορείς στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. με τον τρόπο που αποφασίζεται από τον Οργανισμό και δύναται να αναπροσαρμόζεται με αποφάσεις του Δ.Σ..

Για την κάλυψη των αναγκών της παρούσας, ως εξειδίκευση στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό θεωρείται η κατοχή:

αα) είτε τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας/ επαγγελματικό προσανατολισμό ή σε άλλη επιστήμη με εξειδίκευση στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό. Η εξειδίκευση αναγράφεται στους επίσημους τίτλους σπουδών ή προκύπτει από την αναλυτική περιγραφή των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών που ακολούθησαν οι ενδιαφερόμενοι ή από επίσημη βεβαίωση σπουδών. Ως εξειδίκευση θεωρείται και η αναφορά της κατεύθυνσης σπουδών, εφόσον λειτουργούν κατευθύνσεις στα αντίστοιχα Τμήματα,

αβ) είτε οποιουδήποτε τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και διδακτορικού στο πεδίο της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας / επαγγελματικού προσανατολισμού ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό,

αγ) είτε οποιουδήποτε τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πτυχίου / πιστοποιητικού, ή οποιουδήποτε τίτλου έχει χορηγηθεί από την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ή τη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. του προγράμματος ειδίκευσης στη συμβουλευτική και τον προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ),

αδ) είτε οποιουδήποτε τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και:

αδα) πιστοποιητικού επάρκειας που χορηγείται σε επαγγελματίες οι οποίοι παρακολούθησαν σε Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό, που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που όρισε το «Εθνικό Πλαίσιο Προγράμματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης συμβούλων σταδιοδρομίας με τη μορφή σπονδύλων», στο πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του Συμβούλου Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού ή

αδβ) βεβαίωσης παρακολούθησης και πιστοποίησης προγράμματος των Κ.Δ.Β.Μ. στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που όρισε το «Εθνικό Πλαίσιο Προγράμματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης συμβούλων σταδιοδρομίας με τη μορφή σπονδύλων», στο πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του Συμβούλου Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού ή

αδγ) βεβαίωσης παρακολούθησης προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που όρισε το «Εθνικό Πλαίσιο Προγράμματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης συμβούλων σταδιοδρομίας με τη μορφή σπονδύλων», στο πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του Συμβούλου Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού και υλοποιήθηκε από Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (Κ.Δ.Β.Μ. 1) ή Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 (Κ.Δ.Β.Μ. 2) ή

αδδ) βεβαίωσης παρακολούθησης προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που όρισε το «Εθνικό Πλαίσιο Προγράμματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης συμβούλων σταδιοδρομίας με τη μορφή σπονδύλων», στο πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του Συμβούλου Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού και υλοποιήθηκε από Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) Πανεπιστημίου.

β) Τα προγράμματα των υποπερ. αδα), αδβ), αδγ) και αδδ) έχουν διάρκεια, τουλάχιστον, διακοσίων πενήντα (250) ωρών κατάρτισης και στο αρχείο του φορέα υφίστανται για κάθε πρόγραμμα:

βα) ωρολόγιο πρόγραμμα,

ββ) κατάλογος εκπαιδευτών και βεβαίωση πρακτικής άσκησης διάρκειας τουλάχιστον διακοσίων (200) ωρών κατάρτισης σε αναγνωρισμένους φορείς της Συ.Ε.Π., κατ’ εφαρμογή του ν. 4111/2013 (Α΄ 18), από τους οποίους βεβαιώνεται η ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης ή βεβαίωση επαγγελματικής εμπειρίας συνολικής διάρκειας ενός (1) έτους στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

Στις υποπερ. αδα), αδγ) και αδδ) εκτός του ανωτέρου πιστοποιητικού ή βεβαιώσεων προσκομίζεται και βεβαίωση πρακτικής άσκησης.

γ) Η επαγγελματική εμπειρία του ενός (1) έτους αποδεικνύεται από τα παρακάτω αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας:

γα) για απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στον δημόσιο τομέα απαιτείται: βεβαίωση του οικείου φορέα του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄143), από την οποία προκύπτουν η χρονική διάρκεια και το αντικείμενο της ανωτέρω εμπειρίας, καθώς και οι υπηρεσιακές μονάδες στις οποίες αυτή διανύθηκε.

γβ) Για απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στον ιδιωτικό τομέα απαιτείται: σύμβαση εργασίας στην οποία αναφέρονται το αντικείμενο και η χρονική διάρκεια της εμπειρίας ή υπεύθυνη δήλωση του Συμβούλου, στην οποία δηλώνονται, επακριβώς, η χρονική διάρκεια και το αντικείμενο της εμπειρίας του, καθώς και τα στοιχεία του εργοδότη, φυσικού προσώπου ή της επωνυμίας της επιχείρησης, αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο και βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία προκύπτει η χρονική διάρκεια της ασφάλισης.

γγ) Για ελεύθερους επαγγελματίες απαιτείται: βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, στην οποία αναγράφεται η χρονική διάρκεια της ασφάλισης και συμβάσεις ή δελτία παροχής υπηρεσιών, που καλύπτουν τη χρονική διάρκεια και το αντικείμενο της εμπειρίας ή υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι πραγματοποίησε συγκεκριμένες εργασίες, μελέτες και έργα σχετικά με το αντικείμενο της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού.

δ) Τα ανωτέρω προσόντα και η παρεχόμενη έγκριση δεν ισοδυναμούν με πιστοποίηση των εγκεκριμένων ως συμβούλων σταδιοδρομίας.

ε) Όλα τα δικαιολογητικά ελέγχονται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.,, ως προς την πληρότητα και τη συμβατότητά τους με τις ανωτέρω προϋποθέσεις και προσόντα, προκειμένου να χορηγηθεί έγκριση, αφού έχει προηγηθεί προέλεγχος του φορέα απασχόλησης. Ο έλεγχος γίνεται από έναν αξιολογητή του Υπομητρώου Αξιολογητών Ελέγχου Πληρότητας και Συμβατότητας αιτήσεων του Μητρώου Αξιολογητών Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ο οποίος ορίζεται από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Η έγκριση που παρέχεται δεν ισοδυναμεί με πιστοποίηση των συμβούλων σταδιοδρομίας.

στ) Οι φορείς που υλοποιούν πράξεις οι οποίες ξεκίνησαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν επηρεάζονται από την παρούσα διάταξη και συνεχίζουν την παροχή υπηρεσιών ΣυΕΠ με τα προσόντα των συμβούλων που προέβλεπε η εκάστοτε πρόσκληση.

 

Άρθρο 158

Απασχόληση μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων – Προσθήκη παρ. 3, 4 και 5 στο άρθρο 54 ν. 4763/2020

 

Στο άρθρο 54 του ν. 4763/2020 (Α’ 254), περί εκπαιδευτών των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, προστίθενται παρ. 3, 4 και 5, ως εξής:

«3. Η χορήγηση της έγκρισης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για την απασχόληση μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους και παρέχονται στα Κ.Δ.Β.Μ., σύμφωνα με την παρ. 2, δίνεται, σε εκπαιδευτές ενηλίκων, οι οποίοι:

α) είτε έχουν ήδη ελεγχθεί/αξιολογηθεί οι αιτήσεις αυτών ως προς το ότι πληρούν τα κριτήρια των παρ. 4 έως 20 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία ΓΠ/20082/23.10.2012 απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Β’ 2844) και έχουν ενταχθεί από τους αξιολογητές στην κατηγορία «απευθείας συμμετοχής σε διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας», της περ. β) της παρ. 17 του άρθρου 3 της ανωτέρω απόφασης, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αλλά δεν έχουν λάβει μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης,

β) είτε υποβάλλουν στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., για πρώτη φορά, αίτηση για πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας, με τα δικαιολογητικά των παρ. 7 έως 9 του άρθρου 3 της ως άνω υπουργικής απόφασης, προκειμένου να τύχουν αξιολόγησης και να κριθεί ότι η αίτησή τους εντάσσεται στην κατηγορία «απευθείας συμμετοχής σε διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας» με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

  1. Η χορήγηση της έγκρισης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ισχύει έως το χρονικό διάστημα που θα πραγματοποιηθούν, για πρώτη φορά, εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας, υπό την προϋπόθεση συμμετοχής και επιτυχούς αποτελέσματος.
  2. Αν εκπαιδευτής ενηλίκων, εγκεκριμένος με τις ως άνω προϋποθέσεις και τη διαδικασία της παρ. 3, δεν συμμετάσχει στη διαδικασία εξετάσεων πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ή το αποτέλεσμα αξιολόγησης είναι «μη πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας», όπως αυτό αποτυπώνεται με την έκδοση των αποτελεσμάτων πιστοποίησης, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., παύει η ισχύς της έγκρισης που του είχε χορηγηθεί από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., για την απασχόλησή του στο πρόγραμμα. Η λήξη ισχύος της δοθείσας έγκρισης της παρ. 3 συμπίπτει με την ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος απασχόλησης.».

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Άρθρο 159

Ρύθμιση για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας στους εκπαιδευτικούς πτυχιούχους ιδρυμάτων της αλλοδαπής

 

Για την ένταξη στους κλάδους εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πτυχιούχων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι δεν έχουν απολυτήριο ελληνικού εξατάξιου γυμνασίου ή λυκείου ή ισότιμου ελληνικού σχολείου ή πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή πανεπιστημίου της Κυπριακής Δημοκρατίας από πρόγραμμα σπουδών στην ελληνική γλώσσα, απαιτείται πιστοποιητικό ελληνομάθειας, το οποίο χορηγείται από το Κέντρο της Ελληνικής Γλώσσας (επίπεδο Γ2).

 Άρθρο 160

Επιλογή Προϊσταμένου σε μονοθέσια νηπιαγωγεία – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 12 ν. 1566/1986

 

Η παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), περί εκπαιδευτικού προσωπικού νηπιαγωγείων, αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Προϊστάμενος του μονοθέσιου νηπιαγωγείου είναι ο νηπιαγωγός που υπηρετεί σε αυτό. Αν υπηρετούν περισσότεροι νηπιαγωγοί με απόφαση του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου, ανατίθεται η άσκηση καθηκόντων στον ανώτερο κατά βαθμό μόνιμο εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ60- νηπιαγωγών που υπηρετεί με οργανική θέση στη σχολική μονάδα ή, αν δεν υπάρχει, στον ανώτερο κατά βαθμό μόνιμο εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ 60-νηπιαγωγών που υπηρετεί με απόσπαση στη μονάδα αυτή ή, αν δεν υπάρχει μόνιμος εκπαιδευτικός, στον αναπληρωτή εκπαιδευτικό με τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική υπηρεσία που υπηρετεί στην ίδια μονάδα. Αν υπηρετούν περισσότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί με τον ίδιο βαθμό ή αναπληρωτές με τον ίδιο χρόνο εκπαιδευτικής υπηρεσίας, καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί αυτός που έχει περισσότερο χρόνο στο βαθμό ή αυτός που ορίζεται από τον διευθυντή εκπαίδευσης. Η άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου διαρκεί μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με οργανική θέση στη σχολική μονάδα και μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους για τους αποσπασμένους και τους αναπληρωτές.».

 

Άρθρο 161

Επιλογή Προϊσταμένου σε μονοθέσια δημοτικά σχολεία – Αντικατάσταση παρ. 6 άρθρου 13 ν. 1566/1985

Η παρ. 6 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), περί εκπαιδευτικού προσωπικού δημοτικών σχολείων, αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Προϊστάμενος του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου είναι ο δάσκαλος που υπηρετεί σε αυτό. Αν υπηρετούν περισσότεροι δάσκαλοι, με απόφαση του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου, ανατίθεται η άσκηση καθηκόντων στον ανώτερο κατά βαθμό μόνιμο εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70- δασκάλων που υπηρετεί με οργανική θέση στη σχολική μονάδα ή, αν δεν υπάρχει, στον ανώτερο κατά βαθμό μόνιμο εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ 70-δασκάλων που υπηρετεί με απόσπαση στη μονάδα αυτή ή, αν δεν υπάρχει μόνιμος εκπαιδευτικός, στον αναπληρωτή εκπαιδευτικό με τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική υπηρεσία που υπηρετεί στην ίδια μονάδα. Αν υπηρετούν περισσότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί με τον ίδιο βαθμό ή αναπληρωτές με τον ίδιο χρόνο εκπαιδευτικής υπηρεσίας, καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί αυτός που έχει περισσότερο χρόνο στον βαθμό ή αυτός που ορίζεται από τον διευθυντή εκπαίδευσης. Η άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου διαρκεί μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με οργανική θέση στη σχολική μονάδα και μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους για τους αποσπασμένους και τους αναπληρωτές.».

 

 

Άρθρο 162

Ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας Συμβούλων Εκπαίδευσης, Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης – Προσθήκη παρ. 13 στο άρθρο 3 Κεφαλαίου Α’ υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ’ άρθρου 2 ν. 4336/2015

 

Στο άρθρο 3 του Κεφαλαίου Α’ της υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (A’ 94), περί ημερών μετακίνησης εκτός έδρας, προστίθεται παρ. 13, ως εξής:

«13. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας κατ’ έτος και πέραν των ανωτέρω ορίων της παρ. 1 και μέχρι εκατόν είκοσι (120) ημέρες συνολικά ετησίως για τους Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό, την έκταση και τη χωροκατανομή των περιοχών αρμοδιότητάς τους.».

 

Άρθρο 163

Οδοιπορικά έξοδα Συμβούλων Εκπαίδευσης, Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης κατά τις διατάξεις του κεφαλαίου Γ’ του ν. 4823/2021 – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 9 Κεφαλαίου Α’ υποπαρ. Δ.9 παρ. Δ’ άρθρου 2 ν. 4336/2015

 

Στο άρθρο 9 του Κεφαλαίου Α’ της υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94), περί μετακινήσεων προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

«4. Στους Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Σύμβουλους Εκπαίδευσης, που μετακινούνται για παρατήρηση διδασκαλίας ή υποστηρικτικού προγράμματος στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης κατά τις διατάξεις των άρθρων 73 έως 76 του ν. 4823/2021 (Α’ 136) αναγνωρίζονται η δαπάνη χιλιομετρικής αποζημίωσης του άρθρου 8, η δαπάνη διοδίων, σε περίπτωση χρησιμοποίησης ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου ή το αντίτιμο των εισιτηρίων των χρησιμοποιούμενων μέσων μαζικής μεταφοράς.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 

Άρθρο 164

Ρυθμίσεις για το μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 15 ν. 4823/2021

 

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί στελέχωσης των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, διαγράφεται η φράση «εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία οκτώ (8) τουλάχιστον ετών, από τα οποία τρία (3) τουλάχιστον έτη σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.), ή ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.», προστίθεται η δυνατότητα του διορισμού για την κάλυψη των θέσεων και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Η κάλυψη των θέσεων των περ. α) και β) της παρ. 1 γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών και μελών του Ε.Ε.Π., κατά περίπτωση, με διορισμό, μετάθεση, μετάταξη, απόσπαση ή διάθεση ύστερα από αίτησή τους. Για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. προσλαμβάνονται προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ή μέλη του Ε.Ε.Π.. Οι θέσεις των περ. α) και β) της παρ. 1, που αποδίδονται σε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, καλύπτονται κατ’ αποκλειστικότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας μόνο στις περιπτώσεις που οι θέσεις πληρούνται με μετάθεση ή μετάταξη. Οι διοικητικές θέσεις των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. δύναται να καλύπτονται και με αποσπάσεις εκπαιδευτικών.».

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Άρθρο 165

Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας –Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 9 του ν. 4692/2020

 

Στο άρθρο 9 του ν. 4692/2020 (Α’ 111), περί της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 τροποποιείται ώστε στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης να ενταχθούν οι προαγωγικές εξετάσεις της Γ’ τάξης και οι απολυτήριες εξετάσεις της Δ’ τάξης του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.), β) στην παρ. 3 πραγματοποιείται νομοτεχνική βελτίωση, και το άρθρο 9 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 9

Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας

  1. Για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις της Α’, Β’ τάξης κάθε τύπου Λυκείου και της Γ’ τάξης του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) και στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ τάξης κάθε τύπου Λυκείου, καθώς και της Δ’ τάξης του Λυκείου ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., τα θέματα των εξετάσεων ορίζονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) με τυχαία επιλογή από Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.) και κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων του προηγούμενου εδαφίου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το αργότερο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
  2. Η Τ.Θ.Δ.Δ. συστήνεται και λειτουργεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ι.Ε.Π., ρυθμίζεται η οργάνωση και λειτουργία της Τ.Θ.Δ.Δ., ο τρόπος υποβολής, αξιολόγησης, επιλογής και εισαγωγής θεμάτων σε αυτήν, ο τρόπος πρόσβασης σε αυτήν, η διαδικασία τυχαίας επιλογής θεμάτων την ημέρα διεξαγωγής των προαγωγικών ή απολυτήριων εξετάσεων, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.
  3. Στα μειονοτικά σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θράκης, η Τ.Θ.Δ.Δ. δεν εφαρμόζεται για τον ορισμό των θεμάτων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων του μειονοτικού προγράμματος στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών που φοιτούν στις τρεις τελευταίες τάξεις του Λυκείου αυτών.».

 

 

 

Άρθρο 166

Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επικαιροποίησης γνώσεων απόφοιτων Επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων – Προσθήκη παρ. 2Α στο άρθρο 24Α ν. 4763/2020

Στο άρθρο 24Α του ν. 4763/2020 (Α΄254), περί διάρθρωσης και αρμοδιοτήτων των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, προστίθεται παρ. 2Α, ως εξής:

«2Α. Προγράμματα επιμόρφωσης, επικαιροποίησης γνώσεων και αναβάθμισης δεξιοτήτων, που απευθύνονται σε καταρτιζόμενους-μαθητευομένους που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους και δεν είναι κάτοχοι Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5, της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 (Α΄193), που χορηγείται μετά από πιστοποίηση, με την προϋπόθεση να μην έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαοκτώ (18) μηνών από την ολοκλήρωση της φοίτησής τους, που έχουν ως σκοπό την ανάπτυξη ψηφιακών και τεχνικών δεξιοτήτων και χρηματοδοτούνται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργείου, μπορούν να υλοποιούνται και από: α) την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.», β) το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και γ) τα Επιστημονικά Ινστιτούτα των θεσμικών κοινωνικών εταίρων.».

 

Άρθρο 167

Εξαιρέσεις από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την εισαγωγή στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών – Προσθήκη κατηγορίας στις εξαιρέσεις από τις εξετάσεις για τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών- Τροποποίηση παρ. 4 και 17 άρθρου 19 ν. 4559/2018

 

Στο άρθρο 19 του ν. 4559/2018 (Α΄142) περί εισαγωγής σπουδαστών στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 4 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 17 η φράση «και την υποπερ. iv) της περ. α) του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α’ 188)» αντικαθίσταται με τη φράση «και τις υποπερ. iv) και v) της περ. α) του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 », και οι παρ. 4 και 17 του άρθρου 19 διαμορφώνονται ως εξής:

 

«4. Προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα τμήματα της παρ. 1 αποτελεί η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης: α) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ανά μουσικό μάθημα των περ. α) και β) της παρ. 3 (Ε.Β.Ε. μουσικών μαθημάτων) και β) της Ε.Β.Ε. ανά τμήμα (Ε.Β.Ε. τμήματος). Από την ως άνω προϋπόθεση εξαιρούνται οι υποψήφιοι που υπάγονται στις υποπερ. i), ii), iii) και vii) της περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α΄188).».

 

«17. Το παρόν άρθρο δεν θίγει την παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Α’ 156) και τις υποπερ. iv) και v) της περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997.».

 

Άρθρο 168

Ρύθμιση για διακρινόμενους αθλητές

 

Ειδικά για τα έτη αγωνιστικών διακρίσεων 2020 και 2021, λόγω των δυσμενών συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, οι αναφερόμενες διακρίσεις, πλην των ολυμπιακών, παγκόσμιων και πανευρωπαϊκών αγώνων της περ. γ) της παρ. 10 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 (Α΄206), πρέπει να έχουν κατακτηθεί από τους αθλητές κατά τη διάρκεια των πέντε (5) τελευταίων ετών, πριν από το ακαδημαϊκό έτος για το οποίο ο αθλητής υποβάλλει αίτηση εισαγωγής.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

Άρθρο 169

Ίδρυση Κέντρων Καινοτομίας – Προσθήκη άρθρου 19Α στον ν. 4823/2021

 

Στον ν. 4823/2021 (Α΄ 136), μετά το άρθρο 19, προστίθεται άρθρο 19Α ως εξής:

«Άρθρο 19Α

Κέντρα Καινοτομίας

  1. Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ιδρύονται Κέντρα Καινοτομίας επιπέδου τμήματος, τα οποία έχουν σκοπό την ενημέρωση των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας αιχμής και τη δημιουργία οικοσυστημάτων γνώσης, μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα ανωτέρω προγράμματα εγκρίνονται από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (Ι.Τ.Υ.Ε.) και γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
  2. Σε κάθε Κέντρο Καινοτομίας συστήνεται Παιδαγωγική Ομάδα (Π.Ο.) τριών (3) εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με διδακτική υπηρεσία οκτώ (8) τουλάχιστον ετών, εκ των οποίων τα τέσσερα (4) τουλάχιστον έτη έχουν διανυθεί στην οικεία βαθμίδα εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί του πρώτου εδαφίου αποσπώνται, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, με τετραετή θητεία για τη στελέχωση του Κέντρου. Στο Κέντρο Καινοτομίας προΐσταται μέλος της Π.Ο., το οποίο επιλέγεται σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 6 του άρθρου 29. Ο Προϊστάμενος του Κέντρου ασκεί διοικητικά, επιστημονικά και παιδαγωγικά καθήκοντα, υπάγεται διοικητικά στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και εποπτεύεται ως προς την άσκηση του έργου του από τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης.
  3. Στο Ι.Τ.Υ.Ε., σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ανατίθεται η υποστήριξη της υλοποίησης και της λειτουργίας των Κέντρων Καινοτομίας. Το Ι.Τ.Υ.Ε. λαμβάνει για τον σκοπό αυτό χρηματοδότηση α) από προγράμματα που χρηματοδοτούνται, εν όλω ή εν μέρει, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς και β) από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.».

 

Άρθρο 170

Κέντρα Καινοτομίας – Τροποποίηση περ. δ παρ. 1 άρθρου 5 και άρθρου 29 ν. 4823/2021 

 

  1. Στο τέλος της περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί των αποκεντρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, προστίθενται οι λέξεις «καθώς και τα Κέντρα Καινοτομίας που προβλέπονται στο άρθρο 19Α», και η περ. δ) διαμορφώνεται ως εξής:

«δ) τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, που προβλέπονται στο άρθρο 18, καθώς και τα Κέντρα Καινοτομίας που προβλέπονται στο άρθρο 19Α,».

 

  1. Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4823/2021, περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Β΄ του νόμου αυτού, μετά τις λέξεις «των Προϊσταμένων και των μελών των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.)» προστίθενται οι λέξεις «και των Κέντρων Καινοτομίας» και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:

«α) καθορίζονται τα ειδικότερα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης, των Προϊσταμένων των οργανικών μονάδων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, του Προϊσταμένου του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης, των Συμβούλων Εκπαίδευσης, των Προϊσταμένων των οργανικών μονάδων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των Προϊσταμένων και της Ολομέλειας των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), καθώς και των εκπαιδευτικών, των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του διοικητικού προσωπικού των κέντρων αυτών, των Προϊσταμένων και των μελών των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) και των Κέντρων Καινοτομίας, των Διευθυντών και Υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.), των Προϊσταμένων σχολικών μονάδων, των Υπευθύνων τομέων Ε.Κ., καθώς και των εκπαιδευτικών, των σχολικών συμβουλίων και των συλλόγων διδασκόντων,».

 

  1. Στο άρθρο 29 του ν. 4823/2021, περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Β΄ του νόμου αυτού, προστίθενται παρ. 6 και 7 ως εξής:

«6. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται τα ζητήματα στελέχωσης και λειτουργίας των Κέντρων Καινοτομίας, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την υποστήριξη της υλοποίησης και της λειτουργίας των Κέντρων αυτών από το Ι.Τ.Υ.Ε.

  1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με τη χρηματοδότηση του Ι.Τ.Υ.Ε σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 19Α».

 

Άρθρο 171

Περιοχές γενικής κατοικίας – Τροποποίηση περ. 3 άρθρου 3 π.δ. 59/2018

Στην περ. 3 του άρθρου 3 του π.δ. 59/2018 (Α΄114) περί γενικής κατοικίας, μετά τη φράση «Τα κτίρια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων» διαγράφεται η φράση «και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και η περ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«(3) Εκπαίδευση: Τα κτίρια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων πρέπει να έχουν μέγιστη συνολική επιφάνεια δόμησης μέχρι 1.500 τμ.».

 

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 19:04 | Σπύρος Κούτρας

    Αναφορικά με την επικείμενη τροποποίηση σύμφωνα με το άρθρο 164 διαγράφεται η φράση «εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία οκτώ (8) τουλάχιστον ετών, από τα οποία τρία (3) τουλάχιστον έτη σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.), ή ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.», και προστίθεται η δυνατότητα του διορισμού για την κάλυψη των θέσεων

    Ωστόσο εάν η ανωτέρω τροποποίηση έχει άμεση ισχύ, αποκλείονται μονομερώς οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και μέλη του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, καθώς στην αίτηση για μετάθεση που είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο, ίσχυε η ανωτέρω προϋπόθεση της οκταετίας

    Για να διασφαλιστεί η δίκαιη και ισότιμη εφαρμογή της νέας ρύθμισης, σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διοίκησης και την ανάλογη διαχείριση προηγούμενων διαδικασιών, θα πρέπει να επιτραπεί στα μέλη του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού και στους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν συμπληρωματική αίτηση μετάθεσης στα Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ σύμφωνα με τη νέα διάταξη ή να ισχύσει η ανωτέρω τροποποίηση για ΌΛΟΥΣ από την επόμενη χρονιά το 2025

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:58 | Ελενη Τ

    1)Εκτός από τα Οδοιπορικά έξοδα Συμβούλων Εκπαίδευσης, Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης όπως αναφέρετε στο άρθρο 163 θα πρέπει κάποια στιγμή να επιλυθεί και το θεμα των οδοιπορικών εξόδων των ΕΔΥ. Για τα οδοιπορικά των ΣΔΕΥ/ΕΔΥ έχουν πραγματοποιηθεί διαχρονικά πλείστες όσες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Παιδείας από τα συλλογικά όργανα του ΕΕΠ και από τους Αιρετούς του κλάδου, χωρίς όμως έως σήμερα να έχει λυθεί το ζήτημα αυτό, κάτι που οδηγεί σε μια πραγματικότητα αντίθετη προς τη βασική συνταγματική αρχή της ισότητας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάλυψη οδοιπορικών εξόδων για το ΕΕΠ των ΣΔΕΥ/ΕΔΥ όπως συμβαίνει για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μετακινούνται εκτός της έδρας τους για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους και την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.
    Από το έτος 2017 υφισταται η υπ. αριθμ. 275/2017 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η οποία ζητήθηκε με το υπ. αριθμ. πρωτ. 3366/4-9-2017 έγγραφο του τότε Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) των Επιτροπών Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ), το οποίο τοποθετείται στην οικεία Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) του κάθε Σχολικού Δικτύου Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) και παρέχει τις υποστηρικτικές του υπηρεσίες, για την συμπλήρωση του ωραρίου του, μετακινούμενο, στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης του ΣΔΕΥ, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις και χωριά, δικαιούται για τις μετακινήσεις του αυτές, την καταβολή των προβλεπομένων για το Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΠ), οδοιπορικών εξόδων.
    Η Γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από τον τότε Υπουργό Παιδείας κο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και στάλθηκε με το με αριθμ. πρωτ.465/24-1-2018 έγγραφο της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Τομέα Παιδείας στο Υπουργείο Οικονομικών για συναποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Γεώργιο Χουλιαράκη, ο οποίος όμως δεν την έκανε αποδεκτή και με το έγγραφο υπ. αριθμ. πρωτ. 5010/23-9-2019, ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας επ αυτού.
    Πηγή: http://www.especial.gr
    Χρειάζεται άμεση επίκριση το θέμα καθώς οι ΕΔΥ λειτουργούν από το 2014 και η επιβάρυνση που επωμίζονται τα μέλη της είναι τεταστια και κάθε χρόνο ακόμα πιο κοστοβορα.
    2)όσον αφορά στα ΚΕΔΑΣΥ και στα ΣΔΕΥ που υπάγονται σε αυτά θα πρεπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν οι δυσκολίες που προκυπτουν στη λειτουγια της ΕΔΥ απο:
    α) τον αριθμό των 5 σχολικών μονάδων που συμπεριλαμβάνονται στα σχολικά δίκτυα βάση του Ν. 3699/2008 ΦΕΚ 199 τ. Α’ καθώς ο αριθμός των παιδιών που πρέπει να υποστηρίχθουν είναι πολύ μεγάλος, το εύρος των περιστατικών πολύ γενικο(υποστηρίζουμε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, πένθος, διαζύγιο, δυσκολίες συμπεριφοράς πολύ σοβαρά περιστατικά bullying κ.α). Προτείνεται να λαμβάνεται η υπόψιν ο αριθμός των μαθητών του σχολείου για να αποφασίζεται αν κάποια σχολική μονάδα χρήζει εξυπηρέτησης από την ΕΔΥ περισσότερες από 1 ημέρες. Σαν αποτέλεσμα αυτού προτείνεται η μείωση των σχολικών μονάδων που υπάγονται στα ΣΔΕΥ.
    β)η συστηματική (τουλάχιστον 2 φορεσ Το χρόνο )και συνεχησ επιμόρφωση των μελών των ΕΔΥ στο εύρος των θεμάτων που αντιμετωπίζουν .
    Γ)η στελέχωση των ΕΔΥ από ΟΛΑ τα μέλη από την αρχη της σχολικής χρονιάς , κάτι που τα τελευταία χρονια παρατηρείται ότι δε συμβαίνει. Πολλά σχολεία με ΕΔΥ λειτουργούν χωρίς Τ.Ε. ή χωρίς μια από τις 2 ειδικότητες .
    Η εκάστοτε ΕΔΥ για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι ολοκληρωμένη από ειδικότητες, να επιμορφώνεται και να έχει τον απαραίτητο χρόνο στο σχολείο που εξυπηρετεί να δράσει και να εφαρμόσει παρεμβάσεις. Η ύπαρξη των ΕΔΥ 1 φορά την εβδομάδα στις σχολικές μονάδες είναι αναποτελεσματική και επιφανειακή . Όλα τα περιστατικά που συμβαίνουν στα σχολεία δείχνουν πως επι της ουσίας δεν υπάρχει πρόληψη . Αυτό ζητάμε κι εμείς .

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:43 | Μαρια Ροδοπ

    Σύμφωνα με το άρθρο 173 αποκλείονται από διδασκαλία σε ΑΕΙ υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού́ δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα.
    Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται επιστήμονες δημόσιου υπάλληλοι και από την απόκτησης εμπειρίας για τη διεκδίκηση μιας θέσης ΔΕΠ.Eπιβάλλεται η κατάργηση της παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (Α 141) ούτως ώστε να μπορούν να διδάσκουν στα ΑΕΙ και υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού́ δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:41 | Ελενη

    1)Εκτός από τα Οδοιπορικά έξοδα Συμβούλων Εκπαίδευσης, Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης όπως αναφέρετε στο άρθρο 163 θα πρέπει κάποια στιγμή να επιλυθεί και το θέμα των οδοιπορικών εξόδων των ΕΔΥ. Για τα οδοιπορικά των ΣΔΕΥ/ΕΔΥ έχουν πραγματοποιηθεί διαχρονικά πλείστες όσες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Παιδείας από τα συλλογικά όργανα του ΕΕΠ και από τους Αιρετούς του κλάδου, χωρίς όμως έως σήμερα να έχει λυθεί το ζήτημα αυτό, κάτι που οδηγεί σε μια πραγματικότητα αντίθετη προς τη βασική συνταγματική αρχή της ισότητας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάλυψη οδοιπορικών εξόδων για το ΕΕΠ των ΣΔΕΥ/ΕΔΥ όπως συμβαίνει για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μετακινούνται εκτός της έδρας τους για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους και την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.
    Από το έτος 2017 υφισταται η υπ. αριθμ. 275/2017 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η οποία ζητήθηκε με το υπ. αριθμ. πρωτ. 3366/4-9-2017 έγγραφο του τότε Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) των Επιτροπών Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ), το οποίο τοποθετείται στην οικεία Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) του κάθε Σχολικού Δικτύου Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) και παρέχει τις υποστηρικτικές του υπηρεσίες, για την συμπλήρωση του ωραρίου του, μετακινούμενο, στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης του ΣΔΕΥ, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις και χωριά, δικαιούται για τις μετακινήσεις του αυτές, την καταβολή των προβλεπομένων για το Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΠ), οδοιπορικών εξόδων.
    Η Γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από τον τότε Υπουργό Παιδείας κο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και στάλθηκε με το με αριθμ. πρωτ.465/24-1-2018 έγγραφο της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Τομέα Παιδείας στο Υπουργείο Οικονομικών για συναποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Γεώργιο Χουλιαράκη, ο οποίος όμως δεν την έκανε αποδεκτή και με το έγγραφο υπ. αριθμ. πρωτ. 5010/23-9-2019, ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας επ αυτού.
    Πηγή: http://www.especial.gr
    2)όσον αφορά στα ΚΕΔΑΣΥ και στα ΣΔΕΥ που υπάγονται σε αυτά θα πρεπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι δυσκολίες που προκύπτουν στη λειτουγια της ΕΔΥ απο:
    α) τον αριθμό των 5 σχολικών μονάδων που συμπεριλαμβάνονται στα σχολικά δίκτυα βάση του Ν. 3699/2008 ΦΕΚ 199 τ. Α’ καθώς ο αριθμός των παιδιών που πρέπει να υποστηρίχθουν είναι πολύ μεγάλος, το εύρος των περιστατικών πολύ γενικο(υποστηρίζουμε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, πένθος, διαζύγιο, δυσκολίες συμπεριφοράς,πολύ σοβαρά περιστατικά bullying κ.α). Προτείνεται να λαμβάνεται η υπόψιν ο αριθμός των μαθητών του σχολείου για να αποφασίζεται αν κάποια σχολική μονάδα χρήζει εξυπηρέτησης από την ΕΔΥ περισσότερες από 1 ημέρες. Σαν αποτέλεσμα αυτού προτείνεται η μείωση των σχολικών μονάδων που υπάγονται στα ΣΔΕΥ.
    β)η επιμόρφωση των μελών των ΕΔΥ , στο εύρος των θεμάτων που αντιμετωπίζουν

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:01 | Ελενη

    1)Εκτός από τα οδοιπορικά των Οδοιπορικά έξοδα Συμβούλων Εκπαίδευσης, Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης όπως αναφέρετε στο άρθρο 163 θα πρέπει κάποια στιγμή να επιλυθεί και το θα των οδοιπορικών εξόδων των ΕΔΥ. Για τα οδοιπορικά των ΣΔΕΥ/ΕΔΥ έχουν πραγματοποιηθεί διαχρονικά πλείστες όσες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Παιδείας από τα συλλογικά όργανα του ΕΕΠ και από τους Αιρετούς του κλάδου, χωρίς όμως έως σήμερα να έχει λυθεί το ζήτημα αυτό, κάτι που οδηγεί σε μια πραγματικότητα αντίθετη προς τη βασική συνταγματική αρχή της ισότητας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάλυψη οδοιπορικών εξόδων για το ΕΕΠ των ΣΔΕΥ/ΕΔΥ όπως συμβαίνει για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μετακινούνται εκτός της έδρας τους για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους και την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.
    Από το έτος 2017 υφισταταιη υπ. αριθμ. 275/2017 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η οποία ζητήθηκε με το υπ. αριθμ. πρωτ. 3366/4-9-2017 έγγραφο του τότε Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) των Επιτροπών Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ), το οποίο τοποθετείται στην οικεία Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) του κάθε Σχολικού Δικτύου Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) και παρέχει τις υποστηρικτικές του υπηρεσίες, για την συμπλήρωση του ωραρίου του, μετακινούμενο, στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης του ΣΔΕΥ, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις και χωριά, δικαιούται για τις μετακινήσεις του αυτές, την καταβολή των προβλεπομένων για το Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΠ), οδοιπορικών εξόδων.
    Η Γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από τον τότε Υπουργό Παιδείας κο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και στάλθηκε με το με αριθμ. πρωτ.465/24-1-2018 έγγραφο της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Τομέα Παιδείας στο Υπουργείο Οικονομικών για συναποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Γεώργιο Χουλιαράκη, ο οποίος όμως δεν την έκανε αποδεκτή και με το έγγραφο υπ. αριθμ. πρωτ. 5010/23-9-2019, ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας επ αυτού. Πηγή: http://www.especial.gr
    2)όσον αφορά στα ΚΕΔΑΣΥ και στα ΣΔΕΥ που υπάγονται σε αυτά θα πρεπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν οι δυσκολίες που προκρίτους στη λειτουγια της ΕΔΥ απο:
    α) τον αριθμό των 5 σχολικών μονάδων που συμπεριλαμβάνονται στα σχολικά δίκτυα βάση του Ν. 3699/2008 ΦΕΚ 199 τ. Α’ καθώς ο αριθμός των παιδιών που πρέπει να υποστηρίχθουν είναι πολύ μεγάλος, το εύρος των περιστατικών πολύ γενικο(υποστηρίζουμε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, πένθος, διαζύγιο, δυσκολίες συμπεριφοράς κ.α). Προτείνεται να λαμβάνεται η υπόψιν ο αριθμός των μαθητών του σχολείου για να αποφασίζεται αν κάποια σχολική μονάδα χρήζει εξυπηρέτησης από την ΕΔΥ περισσότερες από 1 ημέρες. Σαν αποτέλεσμα αυτού προτείνεται η μείωση των σχολικών μονάδων που υπάγονται στα ΣΔΕΥ.
    β)η επιμόρφωση των μελών των ΕΔΥ , στο εύρος των θεμάτων που αντιμετωπίζουν

  • ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑ.Δ.Α.

    Ενώ προωθείται η ακαδημαϊκή και επαγγελματική εδραίωση μη κρατικών πανεπιστημιακών νομικών οντοτήτων, τα ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ που μετεξελίχθηκαν από τα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα, εξακολουθούν να παραμένουν σε ένα νομικό κενό τα 5 τελευταία έτη και να είναι μετέωρα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά, με απόφοιτους πλήρως αποκλεισμένους από οποιοδήποτε πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος. Για χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτους που εκπαιδεύθηκαν με δημόσιους πόρους, το τελικό παραγωγικό αποτέλεσμα των σπουδών τους είναι να τίθενται τελείως εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Το γεγονός συνιστά στρέβλωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας των Μηχανικών της χώρας, ευρείας κλίμακας «κλείσιμο» του επαγγέλματος του Μηχανικού και σοβαρό πλήγμα για το κράτος δικαίου.

    Πράγματι, η ως άνω θεσμική εκκρεμότητα έρχεται σε αντίθεση και με το αρθ.22 του Συντάγματος («Προστασία της Εργασίας») καθώς και με το δικαίωμα της πρόσβασης σε εργασία, ενός δηλαδή εκ των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από θεμελιώδεις διεθνείς συμβάσεις.
    [βλ. σχετικά: (α) Αρθ.22 Συντάγματος: «H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών…», (β) «Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα», άρθ. 6 & 7, ΟΗΕ, 1966 όπως κυρώθηκε με το Ν.1532/1985, (γ) «Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», άρθ.23, ΟΗΕ, 1948]

    Επιπρόσθετα δε, το γεγονός αυτό έρχεται σε συνέχεια της – επί δεκαετίες – παράλειψης νομοθέτησης πλαισίου άσκησης επαγγέλματος για δεκάδες χιλιάδες απόφοιτους Μηχανικούς Τ.Ε., υπέρ των οποίων έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια σωρεία δικαστικών αποφάσεων, που έχουν καταλήξει στην επιδίκαση αποζημιώσεων στους προσφεύγοντες, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου (σ.σ.: αναμένεται να εκδοθούν και πολλές άλλες όχι μόνο στα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Οι αποφάσεις αυτές δείχνουν τη νομική και δικαστική οδό που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί από τους απόφοιτους διπλωματούχους των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων 5ετούς φοίτησης, εφόσον μάλιστα η νομική εκκρεμότητα συνεχιστεί.

    Προς ενίσχυση των προαναφερθέντων, επισημαίνονται και τα εξής, ειδικά για τα Τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.):

    Α. Οι 5ετείς σπουδές της Σχολής Μηχανικών ΠΑ.Δ.Α. έχουν αξιολογηθεί και κριθεί με ομόφωνα θετική γνώμη της ΕΘΑΑΕ (2021), ως προγράμματα επιπέδου 7 (Integrated Master), όπως όλες οι άλλες 5ετείς πολυτεχνικές σπουδές της χώρας.

    Β. Τα 8 Τμήματα Μηχανικών ΠΑ.Δ.Α. έχουν πιστοποιηθεί από την ΕΘΑΑΕ (2022, 2023) με εξαιρετική επιτυχία: Έξι (6) εξ αυτών και μεταξύ τους οι κλασσικές ειδικότητες Μηχανικού, έχουν πιστοποιηθεί με “A” (άριστα – “fully compliant”) ενώ δύο (2) Τμήματα (Πολιτικοί Μηχανικοί και Ναυπηγοί Μηχανικοί) αξιολογήθηκαν με απόλυτο άριστα (12 “A” και στους 12 θεματικούς άξονες της Πιστοποίησης). Οι εξαιρετικές Πιστοποιήσεις έγιναν από 5μελείς Επιτροπές, όπου συμμετείχαν Καθηγητές ξένων ΑΕΙ και εκπρόσωποι του ΤΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη τους. Ας σημειωθεί επίσης, ότι οι Πιστοποιήσεις αρκετών από τα Τμήματα Μηχανικών ΠΑ.Δ.Α. έχουν γίνει με βαθμολογίες υψηλότερες σε σχέση με πολλά από τα καθιερωμένα πολυτεχνικά Τμήματα και Σχολές της χώρας.

    Γ. Οι 5ετείς σπουδές Μηχανικών ΠΑ.Δ.Α., οι οποίες – ειδικά στην Ελλάδα – τίθενται εν αμφιβόλω και κρίνονται από έξω-ακαδημαϊκές Επιτροπές για το εάν θα αντιστοιχηθούν ακαδημαϊκά, αντιστοιχίζονται και αναγνωρίζονται – ακαδημαϊκά και επαγγελματικά – σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Αντιστρόφως δε, σπουδές Μηχανικών από όλον τον υπόλοιπο κόσμο (για τις οποίες ουδείς διερευνά από ποιον και εάν έχουν πιστοποιηθεί) έρχονται στην Ελλάδα και αντιστοιχίζονται – αναγνωρίζονται συλλήβδην (ακαδημαϊκά και επαγγελματικά), με τις συνοπτικές διαδικασίες του ΔΟΑΤΑΠ και τις κατ` επίφαση «εξετάσεις» του ΤΕΕ. Παράλληλα, άλλες «μη κρατικές» νομικές οντότητες αναμένεται με το παρόν Ν/Σ να εγκαθιδρυθούν στην Ελλάδα, με ευοίωνες τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων τους.

    Η έως τώρα ισχύουσα νομική ρύθμιση αντιστοίχισης με πολυτεχνικά Τμήματα/Σχολές μέσω της Επιτροπής του αρθ.66 (Ν.4610/2019), παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για ΜΗ ΕΠΙΛΥΣΗ του θέματος, αφού, με τη σύνθεση της ως άνω Επιτροπής, ένας καθοριστικός – για τη θετική γνωμοδότηση – αριθμός μελών της θα διατυπώσει κρίση, εκπροσωπώντας φορείς που έχουν πολλαπλώς, δημοσίως και διαχρονικά τοποθετηθεί εναντίον των κρινομένων και επιπλέον, έχουν προδήλως αντικρουόμενα συμφέροντα με τα κρινόμενα Τμήματα Μηχανικών και την επακόλουθη επαγγελματική ένταξη των αποφοίτων τους.

    Συμπερασματικά, για τη δίκαιη επίλυση του θέματος απαιτείται ρητή διατύπωση στο παρόν νομοσχέδιο (ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΡΘΡΟΥ) που θα ορίζει ως αντίστοιχα – με τα καθιερωμένα πολυτεχνικά Τμήματα/Σχολές της χώρας – τα νέα 5ετούς φοίτησης Πανεπιστημιακά Τμήματα Μηχανικών που έχουν επιτυχή Πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ, και στα οποία απονέμεται τίτλος σπουδών επιπέδου 7 (Integrated Master). Εναλλακτικά, η νομική ρύθμιση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ως απαιτούμενες προϋποθέσεις, την πληρότητα των ισχυόντων κριτηρίων αντιστοίχισης που πιστοποιούνται από την ΕΘΑΑΕ, όπως ακριβώς αυτά προβλέπονται από την ήδη εφαρμοζόμενη ΚΥΑ 241205/28-7-2022 (Β’ 4124).

    Η ρύθμιση αυτή είναι επίσης σύμφωνη με τη δηλωμένη πρόθεση του παρόντος νομοσχεδίου για ενίσχυση και διασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου ενώ καλύπτει την επιτακτική ανάγκη για διασφάλιση της νομιμότητας και του κράτους δικαίου για τους χιλιάδες εμπλεκόμενους φοιτητές και απόφοιτους.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 17:26 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Η τροποποίηση της παρ. 3 άρθρου 15 ν. 4823/2021 όπως προτείνεται στο άρθρο 164 αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρότατες δυσκολίες στη λειτουργία των ΚΕΔΑΣΥ, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο που χρειάζεται κατάλληλα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Η εκπαίδευση του νέου προσωπικού είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία δημιουργεί καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των αιτημάτων σχολείων και γονέων για την έκδοση αξιολογικών εκθέσεων. Επιπροσθέτως, για ποιο λόγο πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση των ψυχολόγων στα ψυχομετρικά εργαλεία, αν δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν οι γνώσεις που αποκόμισαν; Αντιλαμβάνεστε πως η διοργάνωση ενός νέου κύκλου εκπαίδευσης κοστίζει τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα. Ένας ανοιχτός διάλογος με τους προϊσταμένους των ΚΕΔΑΣΥ θα επιβεβαίωνε τους παραπάνω προβληματισμούς. Για το λόγο αυτό πρέπει να θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια για τις προσλήψεις εκπαιδευτικού και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΚΕΔΑΣΥ όπως συμβαίνει με τις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχολεία τυφλών και κωφών (παρόμοια πρόταση έχει γίνει και σε προηγούμενο σχόλιο). Ας μειωθεί η 8ετία εφόσον δημιουργεί προβλήματα αναφορικά με τη στελέχωσης τους, ας αντικατασταθεί, όμως, με κάποια άλλη προϋπόθεση (π.χ. 50 μήνες προϋπηρεσίας στο ανάλογο πλαίσιο). Εν ολίγοις, η στελέχωση με προσωπικό που δεν έχει την κατάλληλη εμπειρία και κατάρτιση δεν λύνει το πρόβλημα, παρά μόνο δημιουργεί άλλες σοβαρές δυσκολίες. Σε κάθε περίπτωση, αν επιλέξετε να παραβλέπετε τα σχόλια για το άρθρο 164 τα οποία στο σύνολο τους σχεδόν αντίκεινται στην τροποποίηση που προτείνεται, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ΚΕΔΑΣΥ είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να πραγματοποιηθούν κατά το σχολικό έτος 2023-2024, καθώς έχουν κατατεθεί ήδη οι αιτήσεις μετάθεσης και δεν δόθηκε η δυνατότητα στο μόνιμο με προσωπικό με προϋπηρεσία μικρότερη των 8 ετών να υποβάλλει αίτηση μετάθεσης σε ΚΕΔΑΣΥ.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 17:03 | Φυτοπούλου Αλεξάνδρα

    Σχετικά με το άρθρο 163, να επισημανθεί η αναδρομική ισχύς του νόμου από την τοποθέτηση των Συμβούλων Εκπαίδευσης.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 16:51 | Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΠΑΣΕΔΙΠ)

    Εκφράζουμε ρητά την πλήρη αντίθεση μας επί όλου του νομοσχεδίου διότι έχει ως κύριο σκοπό της μετατροπή του Δημόσιου Πανεπιστημίου σε ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ πτυχίων παράλληλα με την ίδρυση ιδιωτικών κατ’ ευφημισμό «Πανεπιστημίων» με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις του μέρους Δ’ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (άρθρα 127-155), διότι δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα (άρθρο 16). Επίσης όποια εφαρμογή αυτών των διατάξεων δεν θα λειτουργήσει προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και της νεολαίας μας. Αντίθετα:
    ● Για την πρόσβαση στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα απαιτείται κάθε οικογένεια φοιτητή να ξοδέψει αρκετές χιλιάδες ευρώ για δίδακτρα, ακόμη και μέσω δανεισμού, που θα υποθηκεύει το μέλλον τόσο αυτών όσο και τον οικογενειών τους! Στις Η.Π.Α. και τη Μ. Βρετανία αυτή η πολιτική οδήγησε σε υπερχρέωση με τραγικά αδιέξοδα.
    ● Οι φοιτητές/τριες για να σπουδάζουν θα πρέπει να ανταποκρίνονται στον κανόνα για υψηλά δίδακτρα, απαγορευτικά για τον μέσο εργαζόμενο που αγωνίζεται να ανταπεξέλθει στους χαμηλούς μισθούς, τα δάνεια και την ακρίβεια! Πρέπει η αναγνωρισμένη λαϊκή ανάγκη για δωρεάν σπουδές να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα, ας μην λησμονούνται οι φόροι που ήδη εισπράττονται. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα το σκοπό αυτό, αρκεί να στηριχθεί η φοιτητική μέριμνα και να μην θεσπίζονται δίδακτρα.
    ● Νομοθετεί την ελπίδα ότι “φημισμένα” διεθνή πανεπιστήμια δήθεν θα ιδρύσουν ποιοτικά παραρτήματα στην μικρή ελληνική αγορά και στο μέλλον όλοι θα μένουμε Αθήνα ή έστω Θεσσαλονίκη, αδιαφορώντας για την ελληνική περιφέρεια και απαξιώνοντας περισσότερο τα περιφερειακά πανεπιστήμια!
    ● «Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα αναβαθμίσουν τα υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια», Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε στην περίπτωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά ούτε και στην περίπτωση των ιδιωτικών νοσοκομείων.
    ● Ο αριθμός των νέων που φεύγουν εκτός Ελλάδας για σπουδές δεν θα μειωθεί, γιατί η πλειοψηφία των νέων φεύγει από τη χώρα μας κυρίως για μεταπτυχιακές σπουδές και με βασική αιτία την ελπίδα απασχόλησης στο εξωτερικό και τις καλύτερες αμοιβές!
    ● Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αν και λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μειοψηφία σε σχέση με τα κρατικά, ενώ ευρωπαϊκές χώρες πρότυπα όπως η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν τα δημόσια πανεπιστήμια σαν βάση της δημοκρατίας τους, προσφέροντας σταθερά την τριτοβάθμια εκπαίδευση δωρεάν.
    ● Δεν θα προσφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, καθώς έχουμε παραδείγματα στην Ευρώπη σε χώρες παρόμοιων συνθηκών με τη δική μας. Η αποτυχία ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Πορτογαλία και το ασήμαντο κομμάτι του κλάδου που αντιπροσωπεύουν σε Γαλλία, Γερμανία, ακόμη και Μεγάλη Βρετανία!
    ● Δεν θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό και δεν θα αναβαθμίσουν τα πτυχία, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι προάγοντας το κέρδος η ποιότητα υποβαθμίζεται, καταλήγοντας τελικά σε αμφιβόλου ποιότητας πτυχία και αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα!
    Ως πανεπιστημιακοί λειτουργοί, ως ακαδημαϊκοί και προπαντός ως δάσκαλοι των φοιτητών μας έχουμε υποχρέωση να δίνουμε το παράδειγμα, να στηρίζουμε και να διεκδικούμε ένα σύστημα λειτουργίας με βάση τις Συνταγματικές επιταγές για δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση. Τα ολοένα και λιγότερα υποστηρικτικά μέσα των Πανεπιστημίων, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε έμψυχο υλικό, καταρρακώνουν και υποβαθμίζουν την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων και συστηματικά στρώνουν το δρόμο για την εμπορευματοποίηση του αγαθού της εκπαίδευσης. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο διαχρονικά μαστίζεται από ασφυκτική υποχρηματοδότηση και έντονη υποστελέχωση, που έχουν επιδεινωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαπενταετία, όπως μαρτυρούν και τα επίσημα στοιχεία των πανεπιστημίων. Υποβαθμίζεται η αξία των πανεπιστημιακών πτυχίων και των εργασιακών δικαιωμάτων λόγω περίσσειας πτυχιούχων και κατακερματισμού πτυχίων, τη στιγμή που ήδη υπάρχει υψηλή ανεργία, ευρεία ετεροαπασχόληση και πολλές σχολές χωρίς αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
    Το νέο νομοσχέδιο που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, έρχεται να θέσει «κανόνες παιχνιδιού» στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης οικονομίας με άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ιδιωτικά συμφέροντα αλλά και περιέχοντας διατάξεις που μετά βεβαιότητας φέρνουν αλλαγές και στα δημόσια πανεπιστήμια προωθώντας την ιδιωτικοποίησή τους σε αντίθεση με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το «Δικαίωμα εκπαίδευσης» (άρθρο 14, παράγραφος 3) προβλέπεται ρητά ότι «Η ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και γίνονται σεβαστά σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκησή τους», δηλαδή, στην ελληνική περίπτωση, σύμφωνα με τις ειδικές ρυθμίσεις του Άρθρου 16 του Συντάγματος.
    Τέλος καταδικάζουμε το στενό χρονικό διάστημα της διαβούλευσης το οποίο δεν επιτρέπει τον ανοικτό και παραγωγικό διάλογο, όπως αυτός επιβάλλεται από τις καλές πρακτικές νομοθέτησης αλλά και τις Ακαδημαϊκές και επιστημονικές αξίες. Επιπλέον ο σύντομος χρόνος δεν είναι σύμφωνος με την κείμενη νομοθεσία περί διαβουλεύσεων (με το άρθρο 61 του ν. 4622/2019, ΦΕΚ Α΄ 133), αλλά και των καλών πρακτικών της ανοικτής διακυβέρνησης.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 16:45 | Αλέξανδρος

    Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για το ΑΤΕΕΝ και γενικότερη ψηφιοποίηση της διαδικασίας μέσω του gov. Gr

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 16:39 | Αλέξανδρος

    Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για το ΑΤΕΕΝ και γενικότερη ψηφιοποίηση της διαδικασίας μέσω του gov.Gr

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 16:14 | Δρ ΞΟΥΤΣΟΥΚΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Θέμα. «Ξεφούσκωσε ήδη, το νέο λεγόμενο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο… Προσεχώς « franchise» – «Φρανσάιζ» Ελεύθερα Πανεπιστήμια, Μη κρατικά Πανεπιστήμια, Μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, στην Ελλάδας και «ό,τι τύχει» ή «ό,τι να ‘ναι « ή «πάμε και όπου βγει», με το νέο νομοσχέδιο, που έχει επιστημονικά και νομικά λάθη…
    Ημι-αγράμματοι Νομικοί Σύμβουλοι, ημι-αγράμματοι παρατρεχάμενοι, παντελώς αγράμματου «δεξιο-αριστερού ψευδο-συνδικαλιστές – αιρετοί παντελώς αγράμματοι», αδίστακτοι κερδοσκόποι, «σκιντζήδες», «αεριτζήδες», φροντιστηριάκηδες, «μπαχαλάκηδες» «παρακρατικοί προβοκάτορες» «,ψευτο-αναρχικοί , ψευτο-αριστεροί, «|κάθε καρυδιάς καρύδι» και άλλα «νέο-μετα-λαμόγια» της «υπερκομματικής μαφίας της παιδείας» καταστρέφουν «από μέσα τη δημόσια παιδεία» – για να την παραδώσουν «αντί πινακίου φακής», στους «μαγαλο-ναρκέμπορους- μαφιόζους πάμπλουτους μελλοντικούς νεο-ιδιοκτήτες των νέων «μαϊμού –φρανσάιζ – ψευτο-Πανεπιστημίων που «ονειρεύονται με το «νέο νομοσχέδιο- έκτρωμα» – λένε άλλοι πολλοί πλέον.

    (ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν)
    «Κοιλοπονούσε βουνό και γέννησε ποντίκι» για αυτόν που καταβάλλει ή παριστάνει ότι καταβάλλει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, έχει όμως μικρό έως μηδενικό αποτέλεσμα.
    Τα πιο πολλά ξένα πανεπιστήμια στη χώρα τους είναι δημόσια πανεπιστήμια, αλλά έχουν δίδακτρα και εδώ νομίζουν ότι είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια.
    Γελάει ο κόσμος όλος με το νέο νομοσχέδιο για τα νέα λεγόμενα «μαϊμού Πανεπιστήμια» λένε άλλοι πολλοί πλέον.

    Τα πιο πολλά ξένα πανεπιστήμια στη χώρα τους είναι δημόσια πανεπιστήμια αλλά έχουν δίδακτρα και εδώ νομίζουν ότι είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια.
    Γελάει ο κόσμος όλος με το νέο νομοσχέδιο για τα νέα λεγόμενα «μαϊμού Πανεπιστήμια» λένε άλλοι πολλοί πλέον.

    «Γελάει όλη η κοινωνία με την «ασχετοσύνη αυτών που συνέταξαν το νέο νομοσχέδιο»- κάποιοι -που έχουν αντληθεί ότι «|κάτι δεν πάει καλά» – δε το λένε ούτε στον υπουργό τους – τουλάχιστον να διορθώσεις εξόφθαλμες ανακρίβειες- και περιμένουν να «αλλάξει και αυτός ο υπουργό;- όπως έγινε και με τους προηγούμενους υπουργούς- όπως έγινε και την περίοδο του νομοσχεδίου για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία- λένε άλλοι πολλοί πλέομ.

    *Είναι πολλά τα λεφτά Άρη*;

    Στο νέο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια κλπ, στην Ελλάδα, αν δεν προσέξετε θα γυρίσει «μπούμερανγκ», λένε άλλοι πολλοί πλέον.
    Εννοείτε μόνο μη κρατικά πανεπιστήμια Ελληνικά είτε και μη κρατικά ξένα πανεπιστήμια; Το «φρανσάιζ» αρμόζει σε εταιρίες, όχι σε πανεπιστήμια. Μήπως χρησιμοποιηθεί η «λεγόμενη αριστερά, να διαλύσει τα υπάρχοντα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια- να «πουληθούν σε μία νύχτα σε «φρανσάιζ» πανεπιστήμια;
    Και τώρα όπως είναι οι έως τώρα νόμοι μπορούν να λειτουργήσουν μη κρατικά Ελληνικά πανεπιστήμια δηλαδή Πανεπιστήμια που θα ιδρύσουν Ελληνικά Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και γιατί δεν τολμούν να ιδρύσουν αυτά τα πανεπιστήμια, ρωτάνε πολλοί άλλοι πλέον. Η αλήθεια είναι ότι κάποια τμήματα των ήδη υπαρχόντων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, όπως της Φιλοσοφικής Αθηνών της Θεολογικής Αθηνών και των Ηλεκτρολόγων Ε.Μ.Π. και άλλων πανεπιστημίων, είναι πολύ καλά και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα νέα μη κρατικά πανεπιστήμια, λένε άλλοι πολλοί πλέον. Σωστή είναι διάταξη για το ασυμβίβαστο των μελών ΔΕΠ να διδάσκουν στα νέα Πανεπιστήμια. Τα ξένα Πανεπιστήμια για ποιο λόγο θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα- αν θέλουν Τι σημαίνει «νέο-αποικιοκρατικήή» πολιτική των μεγάλων δυνάμενων και με ποιους τρόπους εφαρμόζεται σήμερα πρέπει να μελετηθεί πλέον. Γιατί συνδέονται οι Πανελλήνιες εξετάσεις με την είσοδο των υποψηφίων και στα «φρανσάιζ» Πανεπιστήμια, δημιουργεί πολλά ερωτήματα πλέον. Για ποιο λόγο θα θέλει ένα ξένο πανεπιστήμιο να έρθει στην Ελλάδα- αφού δεν θα είναι κερδοσκοπικός- το Ελληνικό Δημόσια θα «ελέγχει τη λειτουργία του πρέπει να εξηγηθεί. Η διάρκεια σποδών ν+2 είναι λάθος- αφού τα ξένα πανεπιστήμια στη χώρα τους έχουν άλλα χρόνια σποδών για τους φοιτητές τους. Το σωστό είναι 2ν+2 και στο τέλος έτσι θα γίνει. Σωστή η διάταξη για το ασυμβίβαστο των μελών ΔΕΠ να διδάσκουν στα νέα Πανεπιστήμια.
    Λένε ότι πολλοί τα έχουν μπερδέψει….
    Σημεία διευκρινίσεων.
    1. Τι σημαίνει μη κρατικά πανεπιστήμια και Ελληνικά και ξένα;
    2. Τι είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και Ελληνικά και ξένα;
    3. Τι σημαίνει δίδακτρα σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο , σε μη κρατικό πανεπιστήμιο και σε κρατικό πανεπιστήμιο.
    5. Πού έχει πρόβλημα το νέο νομοσχέδιο. Μήπως δεν το έχει μελετήσει καλά η επιτροπή που το συνέταξε, ρωτάνε πολλοί άλλοι πλέον.
    6. Τί είναι κρατικά ξένα πανεπιστήμια; Τί σημαίνει μη κρατικά ξένα πανεπιστήμια;
    7. Τι είναι τα ιδιωτικά ξένα πανεπιστήμια;
    8. Τι σημαίνει δίδακτρα σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο σε μη κρατικό πανεπιστήμιο και σε κρατικό πανεπιστήμιο;
    9. Πού έχει πρόβλημα το νέο νομοσχέδιο;. Μπερδεύουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, που είναι λίγα διεθνώς και έχουν και δίδακτρα, με τα κρατικά δημόσια πανεπιστήμια του εξωτερικού που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά έχουν και δίδακτρα. Τα πιο πολλά ξένα πανεπιστήμια είναι κρατικά αλλά ‘έχουν δίδακτρα. Αυτό οδήγησε «ημι-άσχετους συντάκτες του νομοσχεδίου- επειδή δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα – να «λένε άρα αφού υπάρχουν δίδακτρα- άρα είναι «ιδιωτικά» και επομένως θα «φέρουν στην Ελλάδα «δήθεν ιδιωτικά πανεπιστήμια» Στο «χορό της άγνοιας» μπήκαν κανάλι, δήθεν αναλυτές, δήθεν πολιτικοί – οι οποίοι συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλον σε «ασχετοσύνη- «δεν ορρωδούν προ ουδενός – να πουν την οποιαδήποτε ασυναρτησία είτε ανακρίβεια- πιστεύοντας ότι έτσι «εξυπηρετούν την όποια παράταξή τους – ενώ και οι ίδιοι και η όποια παράταξή τους «γελοιοποιούνται στα μάτια όσων γνωρίζουν την πραγματικότητα.
    10. Τί είναι οι καταλήψεις και ποιους εξυπηρετούν; Οι δήθεν αριστεροί εξωθούν τους νέους σε καταλήψεις- ακολουθούν βανδαλισμοί- το δημόσιο πανεπιστήμιο διαλύεται – και έρχονται οι δήθεν δεξιοί να το πουλήσουν «σε τιμή ευκαιρίας, στους ναρκέμπορους με το «μαύρο χρήμα’ λένε άλλοι πολλοί πλέον. Μερικοί καθηγητές των Ελληνικών δημοσίων Πανεπιστημίων, που είναι κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων οι ίδιοι διδάσκουν σε ιδιωτικά και μη κρατικά ξένα πανεπιστήμια;
    11. Μόνο το 10% των ξένων πανεπιστημίων είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα τους. Αυτό το κρύβουν επιμελώς οι εμπνευστές του νέου νομοσχεδίου.
    12. Όλα όμως έχουν δίδακτρα.
    13.Με ποια κριτήρια θα επιλέξουν τους φοιτητές τους τα νέα Πανεπιστήμια; Ποιος θα καθορίσει τα κριτήρια εισαγωγής στα νέα Πανεπιστήμια, τα μητρικά Πανεπιστήμια, είτε οι ντόπιοι κομματάρχες θα εξαναγκάσουν τα ξένα πανεπιστήμια να μειώσουν τα *στάνταρ* τους για να δεχτούν τα «ημι-αγράμματα» παιδάκια τους, σε αντάλλαγμα να πάρουν άδεια λειτουργίας στο Ελληνικό έδαφος;
    14. Ποια θα είναι η ισοτιμία των πτυχίων των νέων πανεπιστημίων, που θα λειτουργήσουν με το νέο νόμο; Ποιος θα δίνει αυτή την ισοτιμία;
    15. Οι συνεχείς καταλήψεις και διαδηλώσεις ποιους εξυπηρετούν; Μήπως η λεγόμενη «δεξιά» και η λεγόμενη «αριστερά», μαζί έχουν συμφωνήσει τη διάλυση όλης της παιδείας στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα τις *μίζες* από τα χρήματα από τις εγγραφές των νέων φοιτητών στα νέα Πανεπιστήμια, τα νέα προγράμματα, τα ερευνητικά προγράμματα κλπ;
    16. Μόνο το 10% των ξένων πανεπιστημίων είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα τους και δεν είναι τα καλύτερα που υπάρχουν λένε άλλοι πολλοί πλέον. Μπορούν να έρθουν με το υπάρχον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα και ήδη κάποια έχουν έρθει;
    17. Όλα όμως έχουν δίδακτρα. Μόνο το δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη δίδακτρα στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, ενώ στο μεταπτυχιακό έχει… Με το υπάρχον ευρωπαϊκό δίκαιο μπορούν είτε όχι να λειτουργήσουν στην Ελλάδα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια; Λειτουργούν ήδη και κάποια κολλέγια;
    18.Με ποια κριτήρια και με ποιους όρους θα επιλέξουν τους φοιτητές τους τα ξένα πανεπιστήμια που θα έρθουν στην Ελλάδα;
    Πώς είναι δυνατόν ο υποψήφιος φοιτητής που απορρίφθηκε από το δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο με τα ίδια προσόντα να γίνει δεκτός στα νέα Πανεπιστήμια;
    19. Οι ντόπιοι υπεύθυνοι για το χάλι της παιδείας στην Ελλάδα, θα δεχτούν να ισχύσουν τα κριτήρια που έχουν τα ξένα πανεπιστήμια στην χώρα τους είτε θα εξαναγκάσουν τα ξένα πανεπιστήμια που θα έρθουν να βάλουν *νερό στο κρασί τους*;
    20. Μόνο αν δεν διδάξει ούτε ένας από τους ήδη διδάσκοντες στα ήδη υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας τότε μπορούμε να πούμε ότι κάτι άλλαξε λένε άλλοι πολλοί πλέον. αν είναι να διδάξουν οι ίδιοι που έχουν καταστρέψει τα ήδη υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια στην Ελλάδα τότε τι θα αλλάξει ρωτάνε πολλοί πλέον. Ποια θα είναι η ισοτιμία των πτυχίων των νέων πανεπιστήμιων
    που θα λειτουργήσουν με το νέο νόμο και ποιος θα δίνει αυτήν την ισοτιμία;
    21. Τους ενδιαφέρει η παιδεία, είτε η *κονόμα* ρωτάνε πολλοί άλλοι πλέον.
    22. Με τα υπάρχοντα κολλέγια τί θα γίνει; Μήπως τα νέα Πανεπιστήμια «φρανσαιζ» χρησιμοποιήσουν τα λεγόμενα «κολέγια» για να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα.
    23. Προβλέπεται από αυτό το νομοσχέδιο που δεν έχει συνταχθεί σωστά, η ελληνική επιτροπή να έχει *παραθυράκια ερμηνείας* και *κονόμας*;
    Άποψη
    Θέμα. *Όμοιος ομοίω αεί πελάζει*. Ελεύθερο Πανεπιστήμιο. Νέα Μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και ξένα πανεπιστήμια στη χώρα τους και στην Ελλάδα….

    Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 15:42 | Χαράλαμπος Ζαραφίδης

    Άρθρο 169 – Ίδρυση Κέντρων Καινοτομίας

    Προτείνουμε: Αύξηση σε 5 (τουλάχιστον) του αριθμού των εκπαιδευτικών της παιδαγωγικής ομάδας των Κέντρων Καινοτομίας.

    Η άποψή μας: Ο αριθμός των 3 εκπαιδευτικών που προτείνεται να στελεχώσουν ως παιδαγωγική ομάδα τα Κέντρα Καινοτομίας, κρίνεται ανεπαρκής για την πλήρη αξιοποίηση των εργαστηρίων, αν λάβουμε υπόψη μας ότι:

    1. Σε κάθε εργαστηριακό χώρο απαιτείται η ταυτόχρονη παρουσία 2 (δύο) εκπαιδευτικών, για να υλοποιούνται τα εκπαιδευτικά σενάρια. Η παρουσία 2 εκπαιδευτικών/ανά εργαστήριο κρίνεται αυτονόητη και για λόγους ασφάλειας. Οι εργαστηριακοί χώροι απαιτούν αυξημένη εποπτεία λόγω της επικινδυνότητας του εξοπλισμού που αξιοποιούν (ηλεκτρικά εργαλεία, αιχμηρά αντικείμενα, υψηλές θερμοκρασίες στις 3D Εκτυπώσεις, Laser Cutters & Engravers κτό).
    Με δεδομένη την παραπάνω συνθήκη, τα Κέντρα Καινοτομίας θα υπολειτουργούν αν στελεχωθούν από 3 μόνο εκπαιδευτικούς, γιατί μόνο ένα εργαστήριο (από τα προβλεπόμενα) θα μπορεί να είναι ενεργό κάθε φορά.

    2. Η παρουσία μόνο 3 εκπαιδευτικών στο Κέντρο Καινοτομίας (και η λειτουργία ενός εργαστηρίου κάθε φορά) θα επιβάλει τη διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων hands on δραστηριοτήτων 27 παιδιών στον ίδιο χώρο, κάτι που θα δυσχεραίνει και θα υποβαθμίζει τη μαθησιακή διαδικασία/εμπειρία. Η αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τα Κέντρα Καινοτομίας θα επέτρεπε την παιδαγωγικά ορθότερη προσέγγιση δημιουργίας μικρότερων ομάδων που θα απασχολούνταν παράλληλα σε διαφορετικά εργαστήρια, κάτι που δεν θα είναι εφικτό με την παρουσία 3 μόνον εκπαιδευτικών στο Κέντρο.

    3. Η παρουσία μόνο 3 εκπαιδευτικών (και η λειτουργία ενός εργαστηρίου κάθε φορά) δεν θα επιτρέψει τη φιλοξενία περισσότερων από 27 μαθητές, μαθήτριες/επίσκεψη (αντί για 50). Αυτό όμως θα είναι ασύμφορο οικονομικά για τους μαθητές που μετακινούνται από απομακρυσμένα σχολεία καθώς θα πρέπει να καλύψουν το κόστος ενός λεωφορείου.

    4. Η παρουσία μόνο 3 εκπαιδευτικών κρίνεται ανεπαρκής, γιατί υπάρχει αυξημένη ανάγκη για εποπτεία / εφημερία κατά τη διάρκεια των επισκέψεων σε όλους τους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους.

    5. Η παρουσία μόνο 3 εκπαιδευτικών κρίνεται ανεπαρκής, γιατί ΑμεΑ και μικροί μαθητές/μαθήτριες χρειάζονται αυξημένη φροντίδα για την πρόσβαση στις τουαλέτες και ιδιαίτερη αντιμετώπιση τόσο κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων όσο και στα διαλείμματα.

    Η επαρκής στελέχωση των Κέντρων Καινοτομίας με τουλάχιστον 5 (πέντε) εκπαιδευτικούς θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του σκοπού και των στόχων του εγχειρήματος. Αντίθετα με την υποστελέχωση των Κέντρων Καινοτομίας η επένδυση που επιχειρείται (παρεμβάσεις σε χώρους, εξοπλισμός, αναλώσιμα, …) θα έχει πολύ μικρό αποτύπωμα στην εκπαιδευτική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 14:23 | Ιάκωβος Μαστρογιάννης, Σ.Ε. ΠΕ11 Χανίων, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Συμβούλων Εκπαίδευσης

    Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, όπως ορίζεται από το άρθρο 10 του Ν.4823/2021, έχουν πολλαπλό έργο παιδαγωγικής, επιστημονικής και επιμορφωτικής υποστήριξης των σχολικών μονάδων καθώς και αξιολογικό έργο. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούν πολλές μετακινήσεις σε αποστάσεις που κυμαίνονται μεταξύ 50 χιλιομέτρων (όριο μετακινήσεων εντός έδρας) και 120 χιλιομέτρων που σύμφωνα με τον Ν.4336/2015 άρθρο 10 παρ.1, αποτελεί όριο για αναγνώριση εξόδων διανυκτέρευσης.
    Όταν όμως ο/η Σύμβουλος Εκπαίδευσης πρέπει μέσα σε μία ημέρα να μεταβεί σε ένα σχολείο που βρίσκεται εκτός κέντρου του Νομού που είναι διαφορετικός από την έδρα του Συμβούλου, δεν έχει το χρόνο να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του/της εάν δεν διανυκτερεύσει στον Νομό που ανήκει το σχολείο.
    Ενδεικτικά, παρατίθεται συγκεκριμένο προσωπικό παράδειγμα που αντίστοιχά του υπάρχουν πολλά και σε άλλες περιφέρειες. Έχοντας έδρα τα Χανιά και περιοχές ευθύνης τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), θα πρέπει –μόνο για την επιτέλεση του αξιολογικού μου έργου- να πραγματοποιήσω πολλαπλές αυθημερόν μετακινήσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες του Ρεθύμνου σε δεκάδες τοποθεσίες που, απέχουν μεν κάτω από τα 120 χλμ. από την έδρα μου (άρα δεν δικαιούμαι διανυκτέρευση), αλλά απαιτείται πάνω από 1,5 ώρα (όπως Πάνορμο, Πέραμα, Αγ. Νικόλαος κ.ά.) έως και άνω των 2 ωρών οδήγησης (όπως Ζωνιανά, Ανώγεια, Λιβάδια κ.ά.) και εις διπλούν (δύο μετακινήσεις για κάθε εκπαιδευτικό). Η μετακίνηση επιβάλλει μετακίνηση με προσωπικό μέσο, μια και με ΚΤΕΛ δεν είναι δυνατή με τη συχνότητα των υπαρχόντων δρομολογίων (ειδικά όταν απαιτείται μετεπιβίβαση), ενώ η αποζημίωση από την υπηρεσία καλύπτει μόνο το αντίτιμο του ΚΤΕΛ, με αποτέλεσμα μεγάλη προσωπική οικονομική επιβάρυνση. Η δυνατότητα διανυκτέρευσης θα έδινε τη δυνατότητα διενέργειας πολλαπλών αξιολογήσεων με εξοικονόνηση κόπου, χρόνου, μετακινήσεων και εξόδων και για την υπηρεσία και για μένα τον ίδιο. Αντίστοιχη προσωπική οικονομική επιβάρυνση υφίσταται και για μικρότερες μετακινήσεις, ιδιαίτερα για τις πολυάριθμες κάτω των 50 χλμ. στο πλαίσιο των καθηκόντων μου ως Συμβούλου Εκπαίδευσης.

    Προτείνεται η επαναδιατύπωση του άρθρου 163, όπως παρακάτω:
    «4. Στους Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Σύμβουλους Εκπαίδευσης, που μετακινούνται για παρατήρηση διδασκαλίας ή υποστηρικτικού προγράμματος στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης ή υποστήριξης σχολικών μονάδων παιδαγωγικής τους ευθύνης ή επιστημονικής καθοδήγησης εκπαιδευτικών ομάδας σχολείων κατά τις διατάξεις των άρθρων 73 έως 76 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), αναγνωρίζονται η δαπάνη χιλιομετρικής αποζημίωσης του άρθρου 8, η δαπάνη διοδίων, σε περίπτωση χρησιμοποίησης ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου ή το αντίτιμο των εισιτηρίων των χρησιμοποιούμενων μέσων μαζικής μεταφοράς, τα έξοδα διανυκτέρευσης εφόσον η χιλιομετρική απόσταση της μετακίνησης είναι μεγαλύτερη από 50 χιλιόμετρα, λαμβάνει χώρα από Νομό σε Νομό και αιτιολογείται στην εντολή μετακίνησης.»

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 14:21 | Νεκταρία

    Σχετικά με το άρθρο 164. Η διάταξη, η οποία θα περιέχεται στο άρθρο 164, αναμένεται να άρει τα εμπόδια που παρεκώλυαν τη στελέχωση των Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. με μόνιμο προσωπικό. Ωστόσο, για την δίκαιη εφαρμογή της νέας ρύθμισης είναι σημαντικό αμέσως μετά τη ψήφιση και την έκδοση του ΦΕΚ, να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί που ήδη έχουν αιτηθεί μετάθεσης στην Ειδική Αγωγή (Οκτώβριος 2023) και ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΑΝ ΤΑ Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. λόγω της ισχύος του εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4823/2021, το οποίο όριζε δυνατότητα υποβολής αίτησης μετάθεσης σε Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. σε εκπαιδευτικούς μόνο «εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία οκτώ τουλάχιστον ετών, από τα οποία τρία (3) τουλάχιστον έτη σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής», να κάνουν ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΑ Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ., σύμφωνα με τη νέα διάταξη.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 13:49 | Νικολέτα Σμιλίδου

    Το Υπουργείο οφείλει να καταθέσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση την σχετική διάταξη της σύστασης νέων οργανικών θέσεων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ !
    Στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια υπάρχει η επιχειρηματολογία του Υπουργείου Παιδείας για την αναγκαιότητα σύστασης των νέων οργανικών θέσεων ΕΕΠ-ΕΒΠ, στο άρθρο 178,
    – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ – διάταξη για τις καινούριες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 13:46 | Σ. Τάσος

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΔΙ.ΠΑ.Ε.

    Εφόσον πληρούνται σύμφωνα με την νομοθεσία οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε το τμήμα Μηχανολόγων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (με πενταετής σπουδές) να έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των αποφοίτων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του ΑΠΘ γιατί δεν δίνονται ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στους αποφοίτους του;
    Είναι ζήτημα δικαιοσύνης, δικαιωμάτων και ίσης μεταχείρισης να ενσωματωθούν, στο παρόν σχέδιο νόμου, διατάξεις οι οποίες θα αντιστοιχούν – εξισώνουν το δίπλωμα της πενταετούς σχολής Μηχανολόγων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. με αυτό το Μετσόβιου και του ΑΠΘ.

    Καλό το νομοσχέδιο με τα ΜΗ Κρατικά Πανεπιστήμια αλλά δεν μπορεί σήμερα, το 2024, χιλιάδες οικογένειες να είναι όμηροι του Τ.Ε.Ε.. Επιτέλους, λάβετε υπόψη σας σοβαρά τις προσπάθειες των παιδιών μας, τα όνειρά τους, τους κόπους τους και τα οικονομικά έξοδα των σπουδών τους και λάβετε αυτήν την πολιτική απόφαση να εξισώσετε τα διπλώματά τους με τις αντίστοιχες σχολές. Δώστε επιτέλους τα επαγγελματικά δικαιώματα που κέρδισαν με το διάβασμά τους.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 13:38 | Αθανάσιος Παπαβασιλείου, Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτικής Μακεδονίας

    Ως σύμβουλος εκπαίδευσης με την εμπειρία της τεράστιας διοικητικής και γραφειοκρατικής δυσλειτουργίας της τρέχουσας κατάστασης της τοποθέτησης των Συμβούλων διάσπαρτα σε συγκεκριμένες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με αρμοδιότητες όμως που εκτείνονται σε πολλαπλάσιες διευθύνσεις εκπαίδευσης, προς βελτίωση αυτής της συνθήκης προτείνω:
    Προσθήκη άρθρου με το οποίο στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού θα ιδρύονται Κέντρα Συμβούλων Εκπαίδευσης επιπέδου τμήματος στα οποία διοικητικός προϊστάμενος θα είναι ο Περιφερειακός Διευθυντής και επιστημονικός προϊστάμενος ο Περιφερειακός επόπτης ποιότητας της εκπαίδευσης.
    Στην συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει η τοποθέτηση όλων των Συμβούλων Εκπαίδευσης ανά περιφέρεια αρμοδιότητας και άρση της τοποθέτησης τους από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.
    Το τμήμα αυτό θα πρέπει να έχει δικό του πρωτόκολλο και δική του στρογγυλή σφραγίδα, (γραμματεία προβλέπεται ούτως η άλλως ήδη), ώστε να χρησιμοποιείται από όλους τους συμβούλους εκπαίδευσης. Με αυτόν τον τρόπο οι Σύμβουλοι θα απευθύνονται σε ένα τμήμα και όχι σε δεκάδες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιάς Εκπαίδευσης της περιοχής αρμοδιότητας τους και όλα τα στοιχεία θα είναι συγκεντρωμένα σε επίπεδο περιφέρειας και όχι διάσπαρτα σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 13:23 | Αρθούρος

    Να θυμίσω σε κάποιους από τους πολύ δήθεν ευρωπαϊστές ένα θέμα που αφορά μία μερίδα συμπολιτών μας που κινδυνεύει από έναν καθαρά εκδικητικό και επιθετικό νόμο της απελθούσας κας Κεραμέως. Το ότι σύντομα ενεργοποιείται η διάταξη που διαγράφει τους «αιώνιους» φοιτητές από τα πανεπιστημιακά τμήματα. Εφόσον όλοι αυτοί απογυμνωθούν από κάθε δικαίωμα που έχουν ως φοιτητές όπως δάνεια, φοιτητικές κάρτες(πάσο), δωμάτια σε φοιτητικές εστίες, δωρεάν βιβλία, ασφαλιστική κάλυψη με τον ίδιο νόμο, πρέπει να αφεθούν να σπουδάζουν γιά όσο διάστημα τους επιτρέπει η υγεία τους.
    Δε βαραίνουν κανέναν προϋπολογισμό κανενός πανεπιστημίου, ούτε κουράζουν το προσωπικό της γραμματείας αφού σήμερα όλα είναι ηλεκτρονικά.
    Αν επιτραπεί τελικά η λειτουργία των νέων μη κρατικών πανεπιστημίων τα τμήματα των οποίων θα λειτουργούν χωρίς σοβαρές και αντίστοιχες με τα υπάρχοντα τμήματα βάσεις, αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω να επιτραπεί η παραμονή των «αιώνιων» φοιτητών στα υπάρχοντα μητρώα των τμημάτων. Διότι αυτοί οι φοιτητές έπιασαν τις βάσεις των Πανελληνίων, δεν μπήκαν με πλάγιους τρόπους, αλλά λόγοι υγείας ή εργασίας τους εμπόδισαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
    Αντί γιά διαγραφή τους, προτείνω να ληφθούν μέτρα γιά την ενίσχυσή τους, ειδικά όταν χρωστούν από 5-15 μαθήματα γιά να πάρουν τα πτυχία τους. Αυτό ισχύει και γιά τους φοιτητές των ΑΕΙ και γιά τους φοιτητές των ΑΤΕΙ που καταργήθηκαν.
    Αν κιόλας είναι από μακρινές πόλεις, μπορεί να έχει η ελληνική κοινωνία και κάποιο όφελος απ’ αυτούς, αφού θα χρησιμοποιήσουν τα ελληνικά μέσα μεταφοράς κάποιες φορές γιά να δώσουν τα μαθήματα που χρωστούν.
    Αν γιά λίγους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, νομοθετούμε οριακά ενάντια στο Σύνταγμα(οι περισσότεροι νόμοι, έτσι είναι), γιατί να μη βοηθήσουμε μία συμπαθή μερίδα των μεσηλίκων οι οποίοι μεγαλώνουν και οικογένειες τώρα πιά, γιά να τις βοηθήσουν έστω και σ’ αυτές τις ηλικίες; Εξάλλου υπάρχει πιά η διαβίου μάθηση.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 13:17 | Αθανάσιος Παπαβασιλείου, Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτικής Μακεδονίας

    Άρθρο 169
    Ίδρυση Κέντρων Καινοτομίας – Προσθήκη άρθρου 19Α στον ν. 4823/2021

    Στην Δυτική Μακεδονία λειτουργούμε τους πόλους καινοτομίας εδώ και 3 έτη με πολύ θετικά αποτελέσματα, οπότε έχοντας αυτή την εμπειρία αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω τα εξής:
    Α. Η Παιδαγωγική Ομάδα των περιφερειακών κέντρων καινοτομίας θα πρέπει να στελεχώνεται με το ελάχιστο έναν εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά Περιφερειακή Ενότητα της αντίστοιχης Περιφέρειας. Για παράδειγμα για την Δυτική Μακεδονία το ελάχιστο 4.
    Β. Τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας καλό θα είναι, να είναι κατά προτεραιότητα ειδικότητας Πληροφορικής ΠΕ86 διότι εκ των πραγμάτων το αντικείμενό τους συνδέεται με την καινοτομία.
    Γ. Επιστημονικός προϊστάμενος της παιδαγωγικής Ομάδας των κέντρων καινοτομίας θα πρέπει να είναι ο Σύμβουλος Πληροφορικής της αντίστοιχης Περιφέρειας.
    Ευχαριστώ!

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 12:51 | Αθανάσιος Παπαβασιλείου, Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτικής Μακεδονίας

    Άρθρο 163
    Η προσθήκη που προτείνεται στο συγκεκριμένο άρθρο για την αποζημίωση μετακινήσεων θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβει ΟΛΕΣ τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις των συμβούλων εκπαίδευσης, όπως προβλέπονται από τον Ν. 4823/21, δηλαδή και την αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων και φυσικά την συμβουλευτική-παιδαγωγική υποστήριξη των σχολείων παιδαγωγικής ευθύνης, πέραν της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών….

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 12:37 | Σταύρος

    Χωρίς δεύτερη σκέψη, και πριν την έκδοση νόμου περι ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα έπρεπε να υπάρξει τακτοποίηση εκκρεμοτήτων δεκαετιών. Μια απο αυτές θα ήταν η έκδοση επαγγελματικών διακιωμάτων των αποφοίτων των Α.Τ.Ε.Ι. Επίσης μετά την κατάργηση τους απο την τριτοβάθμια εκπαίδευση η άμεση αντιστοίχιση και εξομοίωση τους με τα νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν και απορροφήθηκαν.
    Πρώτα λύνουμε χρονίζοντα προβλήματα και ύστερα προχωράμε σε νέες αποφάσεις.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 12:25 | Νικολέττα

    Καταργήστε την ΕΒΕ και την τράπεζα θεμάτων.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 12:06 | Maria Mer

    Στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια υπάρχει η επιχειρηματολογία του Υπουργείου Παιδείας για την αναγκαιότητα σύστασης των νέων οργανικών θέσεων ΕΕΠ-ΕΒΠ, στο άρθρο 178,
    – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ – διάταξη για τις καινούριες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ.
    Το Υπουργείο οφείλει να καταθέσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση την σχετική διάταξη της σύστασης νέων οργανικών θέσεων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ !

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 12:02 | Maria Mermikli

    Στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια υπάρχει η επιχειρηματολογία του Υπουργείου Παιδείας για την αναγκαιότητα σύστασης των νέων οργανικών θέσεων ΕΕΠ-ΕΒΠ, στο άρθρο 178,
    – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ – διάταξη για τις καινούριες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ.
    Το Υπουργείο οφείλει να καταθέσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση την σχετική διάταξη της σύστασης νέων οργανικών θέσεων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ !