ΜΕΡΟΣ Γ’ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ (άρθρα 37-126)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Άρθρο 37

Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) μετά την πρόσφατη και ευρεία νομοθετική ρύθμιση του ν. 4957/2022 (Α’ 141) μέσω της ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου, της οικονομικής και της διοικητικής αυτοτέλειας, της εξωστρέφειας των δημοσίων πανεπιστημίων, της απλοποίησης και της ευελιξίας της λειτουργίας των οργάνων διοίκησης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και της προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού και της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης της περιουσίας τους.

 

Άρθρο 38

Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος είναι η επίλυση ζητημάτων ως προς: α) τη διαδικασία ανάδειξης και λειτουργίας των οργάνων διοίκησης των Α.Ε.Ι., β) τη λήψη μέτρων με στόχο την έμπρακτη ενδυνάμωση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα, γ) την αναβάθμιση του ρόλου του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, δ) τη χρηματοδότηση κοινών προγραμμάτων σπουδών β’ κύκλου, ε) την παροχή δυνατότητας σε φοιτητές τρίτων χωρών να παρακολουθούν Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών για βραχείες περιόδους σπουδών, με παράλληλη κατοχύρωση αυτών από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., στ) τη βελτίωση της διαδικασίας εκλογής, εξέλιξης και επαναπροκήρυξης θέσεων του διδακτικού προσωπικού, ζ) τη διεύρυνση των θεσμών του Συνεργαζόμενου Καθηγητού και των Επώνυμων Εδρών, η) την αυστηροποίηση του πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των εταιρειών αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας των Α.Ε.Ι., και θ) την ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

 

Άρθρο 39

Ενίσχυση της εξωστρέφειας των Παραρτημάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην αλλοδαπή – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 6 ν. 4957/2022

Στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί ίδρυσης παραρτημάτων Α.Ε.Ι. προστίθεται παρ. 2Α, ως εξής:

 

«2Α. Τα παραρτήματα της παρ. 2 αποκτούν νομική οντότητα σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας υποδοχής και δύνανται να προβαίνουν στη σύναψη πάσης φύσεως συμφωνιών, οι οποίες έχουν ως σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους και της διεθνούς παρουσίας τους, αναφορικά με την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

 

Άρθρο 40

Διαδικασία ανάδειξης εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης – Τροποποίηση παρ. 3, αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 10 ν. 4957/2022 

  1. Στο άρθρο 10 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της διαδικασίας εκλογής των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης (Σ.Δ.) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 προστίθεται η διευκρίνιση ως προς το πρώτο σε σειρά προτίμησης αναδειχθέν εσωτερικό μέλος, β) η παρ. 4 αντικαθίσταται και οι παρ. 3 και 4 διαμορφώνονται ως εξής:

 

«3. Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολή­­­­ς υποψηφιοτήτων, ο Πρύτανης του Α.Ε.Ι. συγκαλεί σε συνεδρίαση τα μέλη Δ.Ε.Π. που αναδείχτηκαν ως εσωτερικά μέλη του Σ.Δ., προκειμένου να αξιολογήσουν τις υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί και να αναδείξουν τα εξωτερικά μέλη. Την ευθύνη για τον συντονισμό των εργασιών κατά τη συνεδρίαση έχει το πρώτο σε σειρά προτίμησης αναδειχθέν εσωτερικό μέλος στο Σ.Δ., δηλαδή το εσωτερικό μέλος που εκλέχτηκε ως πρώτο σε σειρά εκλογής με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων πρώτης προτίμησης. Ο υπηρετών Πρύτανης του Α.Ε.Ι. δεν συμμετέχει στη συνεδρίαση των εσωτερικών μελών, εκτός αν ο ίδιος έχει εκλεγεί ως εσωτερικό μέλος, οπότε και συμμετέχει με την ιδιότητα αυτή.

 

  1. Τα εσωτερικά μέλη αξιολογούν τις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί για την πλήρωση των θέσεων των πέντε (5) εξωτερικών μελών και στη συνέχεια τα πέντε (5) εξωτερικά μέλη επιλέγονται σε πέντε (5) γύρους, σύμφωνα με τη διαδικασία του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 9, ως εξής:

α) Στον πρώτο γύρο, το κάθε εσωτερικό μέλος επιλέγει μέσω μυστικής ταξινομικής ψήφου πέντε (5) υποψήφια εξωτερικά μέλη βαθμολογώντας με πέντε (5) βαθμούς τον υποψήφιο πρώτης επιλογής, με τέσσερις (4) βαθμούς τον υποψήφιο δεύτερης επιλογής, με τρεις (3) βαθμούς τον υποψήφιο τρίτης επιλογής, με δύο (2) βαθμούς τον υποψήφιο τέταρτης επιλογής και με έναν (1) βαθμό τον υποψήφιο πέμπτης επιλογής. Μετά αθροίζονται οι βαθμοί που έλαβε το κάθε υποψήφιο εξωτερικό μέλος και ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς   επιλέγεται ως πρώτο εξωτερικό μέλος.

β) Στον δεύτερο γύρο, η διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αρχή με τα εναπομείναντα υποψήφια εξωτερικά μέλη, οπότε κάθε εσωτερικό μέλος επιλέγει ταξινομικά τέσσερα (4) υποψήφια εξωτερικά μέλη βαθμολογώντας με πέντε (5) βαθμούς τον υποψήφιο πρώτης επιλογής, με τέσσερις (4) βαθμούς τον υποψήφιο δεύτερης επιλογής, με τρεις (3) βαθμούς τον υποψήφιο τρίτης επιλογής και με δύο (2) βαθμούς τον υποψήφιο τέταρτης επιλογής. Μετά αθροίζονται οι βαθμοί που έλαβε το κάθε υποψήφιο εξωτερικό μέλος  και εκείνο που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς επιλέγεται ως δεύτερο   εξωτερικό μέλος.

γ) Στον τρίτο γύρο, η διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αρχή, οπότε κάθε εσωτερικό μέλος επιλέγει ταξινομικά τρία (3) υποψήφια εξωτερικά μέλη βαθμολογώντας με πέντε (5) βαθμούς τον υποψήφιο πρώτης επιλογής, με τέσσερις (4) βαθμούς τον υποψήφιο δεύτερης επιλογής και με τρεις (3) βαθμούς τον υποψήφιο τρίτης επιλογής. Μετά αθροίζονται οι βαθμοί που έλαβε το κάθε υποψήφιο εξωτερικό μέλος και εκείνο που συγκέντρωσε τους περισσότερους  βαθμούς επιλέγεται ως τρίτο εξωτερικό μέλος.

δ) Στον τέταρτο γύρο, η διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αρχή οπότε κάθε εσωτερικό μέλος επιλέγει ταξινομικά δύο (2) υποψήφια εξωτερικά μέλη βαθμολογώντας με πέντε (5) βαθμούς τον υποψήφιο πρώτης επιλογής και με τέσσερις (4) βαθμούς τον υποψήφιο δεύτερης επιλογής. Μετά αθροίζονται οι βαθμοί που έλαβε το κάθε υποψήφιο εξωτερικό μέλος και εκείνο που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς επιλέγεται ως τέταρτο εξωτερικό μέλος.

ε) Στον πέμπτο γύρο, η διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αρχή     οπότε κάθε εσωτερικό μέλος επιλέγει με πέντε (5) βαθμούς τον υποψήφιο επιλογής. Μετά αθροίζονται οι βαθμοί που έλαβε το κάθε υποψήφιο εξωτερικό μέλος και εκείνο που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς επιλέγεται ως πέμπτο εξωτερικό μέλος.

Αν σε κάποιον από τους πέντε (5) γύρους επιλογής των πέντε (5) υποψηφίων εξωτερικών μελών παρατηρηθεί ισοβαθμία στην πρώτη θέση επιλογής μεταξύ δύο (2) ή περισσοτέρων υποψηφίων εξωτερικών μελών, ο γύρος επαναλαμβάνεται. Στον επαναληπτικό γύρο το πρώτο σε σειρά εκλογής αναδειχθέν εσωτερικό μέλος στο Σ.Δ. βαθμολογεί με δέκα (10) βαθμούς τον υποψήφιο πρώτης επιλογής, με οκτώ (8) βαθμούς τον υποψήφιο δεύτερης επιλογής, με έξι (6) βαθμούς τον υποψήφιο τρίτης επιλογής, με τέσσερις (4) βαθμούς τον υποψήφιο  τέταρτης επιλογής και με δύο (2) βαθμούς τον υποψήφιο πέμπτης επιλογής. Τα υπόλοιπα πέντε (5) εσωτερικά μέλη βαθμολογούν με πέντε (5) βαθμούς τον υποψήφιο πρώτης επιλογής, με τέσσερις (4) βαθμούς τον υποψήφιο δεύτερης επιλογής, με τρεις (3) βαθμούς τον υποψήφιο τρίτης επιλογής, με δύο (2) βαθμούς τον υποψήφιο τέταρτης επιλογής και με έναν (1) βαθμό τον υποψήφιο πέμπτης επιλογής. Μετά αθροίζονται οι βαθμοί που έλαβε το κάθε υποψήφιο εξωτερικό μέλος και επιλέγεται το φυσικό πρόσωπο που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς.

Αν υπάρξει νέα ισοψηφία στην πρώτη θέση, ο γύρος επαναλαμβάνεται με τη συμμετοχή μόνο όσων υποψήφιων εξωτερικών μελών ισοψήφησαν στην πρώτη θέση. Στον δεύτερο επαναληπτικό γύρο το πρώτο σε σειρά εκλογής αναδειχθέν εσωτερικό μέλος στο Σ.Δ. βαθμολογεί με δέκα (10) βαθμούς τον υποψήφιο επιλογής, ενώ τα υπόλοιπα πέντε (5) εσωτερικά μέλη βαθμολογούν ο καθένας με πέντε (5) βαθμούς τον υποψήφιο επιλογής τους.

Αν υπάρξει νέα ισοψηφία σε βαθμούς, επιλέγεται ο υποψήφιος που ισοψήφησε στην πρώτη θέση λαμβάνοντας τους δέκα (10) βαθμούς από το πρώτο σε σειρά εκλογής αναδειχθέν εσωτερικό μέλος στο Σ.Δ..

Η διαδικασία ανάδειξης των εξωτερικών μελών ολοκληρώνεται το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ανάδειξης των εσωτερικών μελών. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η ανάδειξη του συνόλου ή μέρους των εξωτερικών μελών εντός της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αρμοδιότητα ανάδειξης των εξωτερικών μελών περιέρχεται στη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι.. Η ψηφοφορία διενεργείται μεταξύ του συνόλου των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση του εξωτερικού μέλους. Ως εξωτερικά μέλη αναδεικνύονται κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας οι υποψήφιοι που λαμβάνουν την αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι.. Εάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα οπότε απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου. Εάν εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός των συνεδριάσεων και δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κάλυψη του συνόλου των θέσεων των εξωτερικών μελών, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση, και σε περίπτωση μη ισοψηφίας στην πρώτη θέση μεταξύ αυτών που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.»

 

Άρθρο 41

Δυνατότητα συμμετοχής του αρχαιότερου κατά σειρά μέλους της Συγκλήτου στη διαδικασία Ανάδειξης Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων – Δυνατότητα υποψηφιότητας για την θέση του Αντιπρυτάνεως και σε αποχωρήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας -Τροποποίηση παρ. 2, 4 και 5, προσθήκη παρ. 9 στο άρθρο 11 ν. 4957/2022

  1. Στην παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της πρόσκλησης υποβολής υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Πρύτανη, προστίθεται νέο, τρίτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Εντός προθεσμίας επτά (7) ημερών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης των εξωτερικών μελών του Σ.Δ., ο υπηρετών Πρύτανης προσκαλεί τα εσωτερικά μέλη που ενδιαφέρονται να υποβάλουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του Πρύτανη να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους ενώπιον της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι.. Αν ο υπηρετών Πρύτανης έχει εκλεγεί ως εσωτερικό μέλος του Σ.Δ., η πρόσκληση πραγματοποιείται με ευθύνη του επόμενου σε σειρά αναπλήρωσης Αντιπρύτανη, που δεν έχει σχετικό κώλυμα. Αν ο επόμενος σε σειρά αναπλήρωσης Αντιπρύτανης κωλύεται, η πρόσκληση πραγματοποιείται με ευθύνη του αρχαιότερου κατά σειρά μέλους της Συγκλήτου, που δεν έχει σχετικό κώλυμα. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες.».

 

  1. Στην παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 4957/2022, περί των κωλυμάτων για την πρόταση υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Αντιπρύτανη, προστίθεται νέο, τελευταίο εδάφιο και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«4. Δεν επιτρέπεται να προταθούν ως υποψήφιοι για το αξίωμα του Αντιπρύτανη:

α) μέλη Δ.Ε.Π., τα οποία αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας κατά τη διάρκεια της θητείας της θέσης που προκηρύσσεται,

β) μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν διατελέσει στο αξίωμα του Πρύτανη για τουλάχιστον δύο (2) θητείες στο ίδιο ή άλλο Α.Ε.Ι.,

γ) μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν διατελέσει ως εσωτερικά μέλη του Σ.Δ. για τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις θητείες στο ίδιο ή άλλο Α.Ε.Ι.,

δ) μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν διατελέσει τουλάχιστον μία (1) θητεία ως εσωτερικά μέλη του Σ.Δ. και τουλάχιστον μία (1) θητεία στο αξίωμα του Πρύτανη,

ε) μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν διατελέσει αθροιστικά τουλάχιστον τρεις (3) θητείες στα αξιώματα του Πρύτανη και του Αντιπρύτανη.

Στα Α.Ε.Ι. των οποίων ο αριθμός των υπηρετούντων μελών Δ.Ε.Π. δεν υπερβαίνει τα εξήντα (60), επιτρέπεται να προταθούν ως υποψήφιοι για το αξίωμα του Αντιπρύτανη και μέλη Δ.Ε.Π. της περ. α).».

 

  1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 4957/2022, περί της διαδικασίας παρουσίασης των προτάσεων των υποψηφίων και της ακρόασής τους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, μετά τη φράση «Ο υπηρετών Πρύτανης ή ο πρώτος σε σειρά αναπλήρωσης μη κωλυόμενος Αντιπρύτανης, αν ο υπηρετών Πρύτανης έχει εκλεγεί ως εσωτερικό μέλος του Σ.Δ.» προστίθεται η φράση «ή το αρχαιότερο κατά σειρά μέλος της Συγκλήτου, αν ο πρώτος σε σειρά αναπλήρωσης Αντιπρύτανης κωλύεται» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«5. Ο υπηρετών Πρύτανης ή ο πρώτος σε σειρά αναπλήρωσης μη κωλυόμενος Αντιπρύτανης, αν ο υπηρετών Πρύτανης έχει εκλεγεί ως εσωτερικό μέλος του Σ.Δ., ή το αρχαιότερο κατά σειρά μέλος της Συγκλήτου, αν ο πρώτος σε σειρά αναπλήρωσης Αντιπρύτανης κωλύεται, προσκαλεί τους υποψηφίους για την παρουσίαση των προτάσεών τους στα υπόλοιπα μέλη του Σ.Δ. και στη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι., μεριμνά για τη δημοσίευση των προτάσεών τους και τους καλεί σε ανοικτή ακρόαση από την ακαδημαϊκή κοινότητα, στην οποία δύνανται να συμμετέχουν και οι υποψήφιοι για το αξίωμα του Αντιπρύτανη. Η διαδικασία ακρόασης και αξιολόγησης των υποψηφίων και των προτάσεων δεν δύναται να υπερβαίνει τις είκοσι (20) ημέρες, οι οποίες υπολογίζονται από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.».

 

  1. Στο άρθρο 11 του ν. 4957/2022, περί της διαδικασίας ανάδειξης Πρύτανη, προστίθεται παρ. 9 ως εξής:

 

«9. Αν παραιτηθεί ή εκλείψει ο υπηρετών Πρύτανης, ο νέος Πρύτανης εκλέγεται για τον υπολειπόμενο χρόνο της θητείας του Σ.Δ., με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος. Αρμόδιο για τη διενέργεια της διαδικασίας ανάδειξης Πρύτανη είναι το αρχαιότερο κατά σειρά μέλος της Συγκλήτου. Η προθεσμία της παρ. 2 εκκινεί από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πράξης, που αφορά στην παραίτηση ή έκλειψη. Έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης του νέου Πρύτανη οι αρμοδιότητες του Πρύτανη ασκούνται μεταβατικά σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4Δ του άρθρου 10.».

 

Άρθρο 42

 Αντιπρυτάνεις – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 12 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 12 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των Αντιπρυτάνεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τέλος της παρ. 1 η φράση «και Ερευνητικού Ινστιτούτου» αντικαθίστανται από τη φράση «Ερευνητικού Ινστιτούτου του άρθρου 133 και Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του άρθρου 269», β) στην παρ. 2 προστίθεται τελευταίο εδάφιο και οι παρ. 1 και 2 διαμορφώνονται ως εξής:

 

«1. Οι Αντιπρυτάνεις έχουν θητεία παράλληλη με αυτήν του Πρύτανη. Η ιδιότητα του Αντιπρύτανη είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του εσωτερικού μέλους Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Ε.Ι., του Κοσμήτορα, του Προέδρου Τμήματος και του Διευθυντή Τομέα, καθώς και με κάθε επαγγελματική ενασχόληση εκτός του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.). Η ύπαρξη ασυμβίβαστου ελέγχεται καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του Αντιπρύτανη. Οι Αντιπρυτάνεις δύνανται να κατέχουν παράλληλα τη θέση Διευθυντή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, Ξενόγλωσσου Προγράμματος Σπουδών, Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου, Πανεπιστημιακής Κλινικής, Πανεπιστημιακού Μουσείου, Ερευνητικού Ινστιτούτου του άρθρου 133 και Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του άρθρου 269.

  1. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης (Σ.Δ.) ορίζονται οι Αντιπρυτάνεις που προτάθηκαν από το υποψήφιο μέλος που εξελέγη ως Πρύτανης του Α.Ε.Ι. Αν ένας Αντιπρύτανης παραιτηθεί ή εκλείψει για οποιονδήποτε λόγο, με απόφαση του Σ.Δ., κατόπιν πρότασης του Πρύτανη, που λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία οκτώ ενδέκατων (8/11), ορίζεται νέος Αντιπρύτανης έως τη λήξη της θητείας του Πρύτανη.

Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο εφαρμόζονται και αν ο Πρύτανης προτείνει κατά τη διάρκεια της θητείας του τον ορισμό επιπλέον Αντιπρυτάνεων, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός που προβλέπεται στην περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 11.».

 

Άρθρο 43

Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση περ. γ) και ιθ) παρ. 1 άρθρου 14 ν. 4957/2022

  1. Στην περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της αρμοδιότητας του Συμβουλίου Διοίκησης (Σ.Δ.) για την έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού και του απολογισμού του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται και η περ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«γ) Εγκρίνει, μετά από εισήγηση του Πρύτανη και του Εκτελεστικού Διευθυντή, τον αρχικό συνοπτικό και αναλυτικό ετήσιο προϋπολογισμό του Α.Ε.Ι. (τακτικό προϋπολογισμό, προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων και ίδιων πόρων), τις αναμορφώσεις του, καθώς και τον απολογισμό του Α.Ε.Ι. τους οποίους υποβάλλει προς έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ειδικώς:

γα) Αναμορφώσεις του εγκεκριμένου αναλυτικού τακτικού προϋπολογισμού του Α.Ε.Ι. που δεν επιφέρουν επιδείνωση του αρχικά εγκεκριμένου δημοσιονομικού αποτελέσματός του υποβάλλονται αμελλητί στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και θεωρούνται εγκεκριμένοι μετά την πάροδο δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή τους, εκτός εάν αναπεμφθούν στο Σ.Δ. προς διόρθωση,

γβ) Αναμορφώσεις που αφορούν στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων και την κατανομή έκτακτης επιχορήγησης στον τακτικό προϋπολογισμό, πραγματοποιούνται με απόφαση του Σ.Δ., χωρίς να απαιτείται έγκριση από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

 

  1. Η περ. ιθ) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4957/2022, περί της αρμοδιότητας του Σ.Δ. για την έγκριση της σύναψης προγραμματικών συμβάσεων ή συμφωνιών με άλλους φορείς του δημόσιου τομέα, τροποποιείται ως προς την προσθήκη εξαίρεσης των προγραμματικών συμβάσεων που υλοποιούνται μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε., οι οποίες εγκρίνονται από την Επιτροπή Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε. του άρθρου 231 και η περ. ιθ) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«ιθ) Εγκρίνει τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ή συμφωνιών με άλλους φορείς του δημοσίου τομέα, με εξαίρεση όσες υλοποιούνται μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε., οι οποίες εγκρίνονται από την Επιτροπή Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε. του άρθρου 231.».

 

Άρθρο44

Αρμοδιότητες Πρύτανη – Τροποποίηση παρ. 2 και 4 άρθρου 15 ν. 4957/2022

Στις παρ. 2 και 4 του άρθρου 15 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί αρμοδιοτήτων του Πρύτανη, αφαιρείται η σύμφωνη γνώμη του Σ.Δ. και οι παρ. 2 και 4 διαμορφώνονται ως εξής:

«2. Με απόφαση του Πρύτανη καθορίζεται η σειρά αναπλήρωσης του Πρύτανη, από τους Αντιπρυτάνεις, όταν απουσιάζει ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, καθορίζεται ο τομέας ευθύνης κάθε Αντιπρύτανη και μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της παρ. 1, πλην αυτών της περ. β), σύμφωνα με τον τομέα ευθύνης που ανατίθεται ανά περίπτωση.».

«4. Με απόφαση του Πρύτανη οι αρμοδιότητες των περ. κβ) και κδ) της παρ. 1 δύναται να μεταβιβάζονται προς άλλο μέλος Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης του Α.Ε.Ι., εφόσον στο Καταστατικό της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Α.Ε.Ι. προβλέπεται ότι δύναται ως Πρόεδρος του Δ.Σ. να ορίζεται και άλλο μέλος Δ.Ε.Π. του Α.Ε.Ι. πλην του Πρύτανη ή του Αντιπρύτανη του Α.Ε.Ι.».

 

 

Άρθρο 45

 

Εξαίρεση της επιλογής μελών Επιστημονικών Επιτροπών από τις αρμοδιότητες της Συγκλήτου –Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Πρύτανη –Τροποποίηση παρ. 4, προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 16 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 16 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των αρμοδιοτήτων της Συγκλήτου, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στην παρ. 4 αα) στο τέλος της περ. ιστ), διαγράφεται η φράση «καθώς και τα μέλη των Επιστημονικών Επιτροπών, εφόσον υφίστανται», αβ) η περ. κγ) διαγράφεται και β) προστίθεται παρ. 5 και το άρθρο 16 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Η Σύγκλητος έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και όσες άλλες προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι., εφόσον αυτές δεν έχουν ανατεθεί από τον νόμο σε άλλα όργανα του Α.Ε.Ι.:

α) Εγκρίνει την ίδρυση ή την τροποποίηση προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, συμπεριλαμβανομένων των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών του Ιδρύματος, καθώς και το περιεχόμενό τους.

β) Εγκρίνει τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των προγραμμάτων σπουδών.

γ) Εγκρίνει τον ιδρυματικό κατάλογο μαθημάτων.

δ) Υποβάλλει προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού γνώμη για την ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση, απορρόφηση, κατάτμηση, μετονομασία ή αλλαγή έδρας Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος.

ε) Εγκρίνει τη σύναψη συνεργασιών με ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή ερευνητικά κέντρα ινστιτούτα και τεχνολογικούς φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) για την οργάνωση διιδρυματικών προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, καθώς και τα πρωτόκολλα για ακαδημαϊκή ή ερευνητική συνεργασία με φορείς της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

στ) Εγκρίνει τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη.

ζ) Εγκρίνει την έναρξη και τη λήξη των ακαδημαϊκών εξαμήνων.

η) Επεξεργάζεται και υποβάλλει προτάσεις προς το Συμβούλιο Διοίκησης για την κατάρτιση του τετραετούς στρατηγικού σχεδίου του Α.Ε.Ι. σε θέματα ακαδημαϊκής και ερευνητικής πολιτικής και ανάπτυξης, διεθνοποίησης, διά βίου μάθησης, σύνδεσης με την κοινωνία και την οικονομία, ενίσχυσης της καινοτομίας εντός του Α.Ε.Ι. και εν γένει ενίσχυσης της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος του Ιδρύματος.

θ) Χαράσσει την εκπαιδευτική και ερευνητική πολιτική του Α.Ε.Ι., μεριμνώντας για τη διασφάλιση και την αναβάθμιση της ποιότητάς του και συγκροτεί την Επιτροπή Διασφάλισης Ποιότητας του Α.Ε.Ι.

ι) Εγκρίνει την ίδρυση πανεπιστημιακών εργαστηρίων, πανεπιστημιακών κλινικών, πανεπιστημιακών μουσείων, ερευνητικών ινστιτούτων, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου οργάνου των μονάδων στις οποίες εγκαθίστανται και ορίζει τον επικεφαλής αυτών έως τη διενέργεια της πρώτης εκλογικής διαδικασίας, καθώς και αν δεν υπάρχουν υποψηφιότητες ή ελλείψει αυτών για οιονδήποτε λόγο.

ια) Εγκρίνει την ίδρυση Τομέων στις υφιστάμενες ακαδημαϊκές μονάδες, Τμήματα ή Σχολές και τις μεταβολές αυτών.

ιβ) Εγκρίνει την ίδρυση του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Α.Ε.Ι. και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του.

ιγ) Συγκροτεί το Συμβούλιο του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και ορίζει τον Διευθυντή Επιμόρφωσης του Κέντρου, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη.

ιδ) Εγκρίνει την ίδρυση του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΑ.Κ.Ε.Κ.) και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του.

ιε) Εγκρίνει, κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. του ΠΑ.Κ.Ε.Κ., την ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, κατάργηση ή μετονομασία Ερευνητικών Ινστιτούτων.

ιστ) Επιλέγει, κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. του ΠΑ.Κ.Ε.Κ., τους Επιστημονικούς Διευθυντές των Ερευνητικών Ινστιτούτων.

ιζ) Εγκρίνει τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., και έκτακτου διδακτικού προσωπικού, κατόπιν εισήγησης των Κοσμητειών των Σχολών του Α.Ε.Ι., μετά από πρόταση των Συνελεύσεων των Τμημάτων, τον οποίο υποβάλλει προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

ιη) Κατανέμει τις θέσεις μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. και έκτακτου διδακτικού προσωπικού που εγκρίνονται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προς τα Τμήματα του Α.Ε.Ι., σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τον εγκεκριμένο ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.

ιθ) Εγκρίνει τις αιτήσεις μετακίνησης μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. από ένα Τμήμα σε άλλο Τμήμα του ίδιου Α.Ε.Ι. ή άλλου Α.Ε.Ι., σύμφωνα με το άρθρο 153.

κ) Απονέμει τίτλους Ομότιμων και Επιτίμων Καθηγητών και Επίτιμων Διδακτόρων, κατόπιν εισήγησης της Κοσμητείας.

κα) Επιλέγει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Διευθυντή και τον Αναπληρωτή Διευθυντή των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης, σύμφωνα με το άρθρο 269.

κβ) Ελέγχει τα εγκεκριμένα Μητρώα Γνωστικών Αντικειμένων και τα Μητρώα Εσωτερικών και Εξωτερικών Εκλεκτόρων, και δύναται να τα αναπέμψει όπου διαπιστώνεται ότι δεν έχουν καταρτιστεί με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο.

  1. Η Σύγκλητος δύναται, με απόφασή της, να μεταβιβάζει στον Πρύτανη αρμοδιότητές της, με εξαίρεση τις αρμοδιότητες των περ. α), β), γ), ε), ζ), η), θ), ια), κ) και κβ) της παρ. 4.».

 

 

 

Άρθρο 46

Αρμοδιότητα Κοσμητείας για τη μετακίνηση μέλους Δ.Ε.Π. εντός του ίδιου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή σε άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα-Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Κοσμήτορα– Τροποποίηση άρθρου 23 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 23 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί των αρμοδιοτήτων της Κοσμητείας, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στην παρ. 2 προστίθεται περ. καα), β) προστίθεται παρ. 3 και το άρθρο 23 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 23

Κοσμητεία

 

  1. Η Κοσμητεία αποτελείται από: α) τον Κοσμήτορα της Σχολής, β) τους Προέδρους των Τμημάτων της Σχολής, γ) έναν (1) εκπρόσωπο από κάθε κατηγορία μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), εφόσον υπηρετούν στα Τμήματα της Σχολής μέλη των εν λόγω κατηγοριών προσωπικού, και δ) τους εκπροσώπους των φοιτητών των Τμημάτων της Σχολής σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) των μελών της Κοσμητείας των περ. α) και β), οι οποίοι αναδεικνύονται μεταξύ των εκπροσώπων των φοιτητών στις Συνελεύσεις των Τμημάτων με ελάχιστη εκπροσώπηση ενός (1) φοιτητή ανά κύκλο σπουδών, εφόσον τα Τμήματα της Σχολής οργανώνουν προγράμματα σπουδών και για τους τρεις κύκλους. Αν η Σχολή έχει δύο (2) μόνο Τμήματα, η Κοσμητεία αποτελείται από τον Κοσμήτορα, τους Προέδρους των Τμημάτων, τους Διευθυντές Τομέων των Τμημάτων και τους εκπροσώπους των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. και των φοιτητών που εκπροσωπούνται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο.
  2. Η Κοσμητεία έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) ασκεί τη γενική εποπτεία της λειτουργίας της Σχολής και των Τμημάτων της,

β) χαράσσει τη γενική εκπαιδευτική και ερευνητική πολιτική της Σχολής, καθώς και την πορεία ανάπτυξής της και εγκρίνει ετησίως το αναπτυξιακό σχέδιο του άρθρου 27, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), καθώς και την Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Εθνική Στρατηγική Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας,

γ) λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των δράσεων της Σχολής,

δ) εγκρίνει, μετά από εισήγηση των Συνελεύσεων των Τμημάτων, τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. των Τμημάτων της Σχολής,

ε) κατατάσσει σε φθίνουσα σειρά προτεραιότητας τα γνωστικά αντικείμενα των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με τις ανάγκες των Τμημάτων, εφόσον αυτά δεν έχουν καταταχθεί από τη Συνέλευση του Τμήματος,

στ) απορρίπτει αιτιολογημένα αιτήματα για την πρόσληψη μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., που έχουν συμπεριληφθεί στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, αν υφίστανται μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. άλλων Τμημάτων της ίδιας ή άλλης Σχολής, που δύνανται να καλύψουν τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές, εργαστηριακές και λοιπές ανάγκες ενός Τμήματος για την επίτευξη οικονομίας κλίμακας εντός της ίδιας Σχολής και του Α.Ε.Ι.,

ζ) εισηγείται προς τη Σύγκλητο τις ανάγκες των Τμημάτων για την επιλογή εντεταλμένων διδασκόντων, εφόσον η επιλογή αυτών βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό, κατόπιν πρότασης των Συνελεύσεων των Τμημάτων,

η) εισηγείται προς τον Πρύτανη τις ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό σχετικά με τη στελέχωση των υπηρεσιών της Σχολής, των Τμημάτων της και των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων της,

θ) εισηγείται προς το Συμβούλιο Διοίκησης του Α.Ε.Ι. τις ανάγκες για την ομαλή διεξαγωγή του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και λοιπού επιστημονικού έργου της Σχολής και των Τμημάτων της, προκειμένου να καλυφθούν από την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού του Α.Ε.Ι., και αν αυτός δεν επαρκεί, από την ετήσια κατανομή ίδιων πόρων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.),

ι) εγκρίνει το μητρώο γνωστικών αντικειμένων κάθε Τμήματος της Σχολής και δύναται να το αναπέμπει στη Συνέλευση του Τμήματος, αν διαπιστώσει ότι ένα ή περισσότερα γνωστικά αντικείμενα παρουσιάζουν εξαιρετική στενότητα και περιορισμένο επιστημονικό πεδίο, στοχεύοντας σε εξατομικευμένες περιπτώσεις,

ια) εγκρίνει το Μητρώο εσωτερικών και εξωτερικών εκλεκτόρων, σύμφωνα με το εγκεκριμένο μητρώο γνωστικών αντικειμένων,

ιβ) προτείνει στο Συμβούλιο Διοίκησης του Α.Ε.Ι. τον εκπρόσωπο της Σχολής στην Επιτροπή Ερευνών,

ιγ) εισηγείται προς τη Σύγκλητο τον εκπρόσωπο της Σχολής στο Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης,

ιδ) αναζητά πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεις, δωρεές, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και εν γένει δραστηριοτήτων της Σχολής και των Τμημάτων της, καθώς και για την αναβάθμιση των υποδομών τους,

ιε) εισηγείται προς τον Πρύτανη του Α.Ε.Ι. την εκτέλεση έργων και μελετών για την αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού της Σχολής και των Τμημάτων της, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Α.Ε.Ι. και την εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση,

ιστ) συντονίζει τη διεξαγωγή των κοινών μαθημάτων Τμημάτων της Σχολής με άλλα Τμήματα της ίδιας ή άλλης Σχολής του Α.Ε.Ι.,

ιζ) εισηγείται την ένταξη μαθημάτων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων της Σχολής στον ιδρυματικό κατάλογο,

ιη) καθορίζει τις πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων της Σχολής, από φοιτητές άλλων προγραμμάτων σπουδών της ίδιας ή άλλης Σχολής, εφόσον η παρακολούθησή τους απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, όπως εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις,

ιθ) εγκρίνει το αναπτυξιακό σχέδιο της Σχολής και διατυπώνει γνώμη για το στρατηγικό σχέδιο, κατά το μέρος που αφορά στη Σχολή,

κ) συνεργάζεται με τα Τμήματα, προκειμένου να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ αυτών για την προαγωγή της διδασκαλίας και της έρευνας και την ενίσχυση της διεπιστημονικότητας των προγραμμάτων σπουδών,

κα) εισηγείται προς τη Σύγκλητο την ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση ή κατάργηση διεπιστημονικών πανεπιστημιακών εργαστηρίων ή πανεπιστημιακής κλινικής ή πανεπιστημιακού μουσείου της Σχολής,

καα) παρέχει γνώμη για τη μετακίνηση μέλους Δ.Ε.Π. σε άλλο Τμήμα του ίδιου ή άλλου Α.Ε.Ι. και

κβ) ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που ορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό του λειτουργίας του Α.Ε.Ι.

  1. Η Κοσμητεία δύναται, με απόφασή της, να μεταβιβάζει στον Κοσμήτορα αρμοδιότητές της, με εξαίρεση τις αρμοδιότητες των περ. α), β), γ), δ), ε), ιδ), ιε), ιη) και κ) της παρ. 2.».

 

Άρθρο 47

Αναπλήρωση του Κοσμήτορα – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 25 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 25 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί ρυθμίσεων για το αξίωμα του Κοσμήτορα, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

 

«4. Με απόφαση του Κοσμήτορα καθορίζεται η σειρά αναπλήρωσής του από τους Προέδρους των Τμημάτων της Σχολής του, όταν απουσιάζει ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του. Ο Πρόεδρος Τμήματος, ο οποίος αναπληρώνει τον Κοσμήτορα, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, ασκεί και τις αρμοδιότητες του άρθρου 26.».

 

 

Άρθρο 48

Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο του τμήματος-Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 30 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 30 του ν. 4957/2022 (Α΄141) περί αρμοδιοτήτων της Συνέλευσης του  Τμήματος προστίθεται παρ. 3, ως εξής:

«3. Η Συνέλευση του Τμήματος δύναται, με απόφασή της, να μεταβιβάζει στον Πρόεδρο του Τμήματος αρμοδιότητές της, με εξαίρεση τις αρμοδιότητες των περ. ιζ), κα), κβ), κε), κζ) και κη) της παρ. 1.».

 

Άρθρο 49

Υποψηφιότητα μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού άλλου συναφούς Τμήματος στη διαδικασία εκλογής Προέδρου ή Αντιπροέδρου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 32 ν. 4957/2022

Στην παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί του Προέδρου και του Αντιπροέδρου Τμήματος, οι λέξεις «δύο (2) ετών» αντικαθίστανται με τις λέξεις «τριών (3) ετών», προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος Τμήματος εκλέγεται μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) πλήρους απασχόλησης, της βαθμίδας του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή, για θητεία τριών (3) ετών. Υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου ή Αντιπροέδρου Τμήματος μπορεί να θέσει Καθηγητής ή Αναπληρωτής Καθηγητής άλλου συναφούς Τμήματος.».

 

Άρθρο 50

Αρμοδιότητες Προέδρου και Αντιπροέδρου Τμήματος επί των αδειών κατηγοριών προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση περ. η) παρ. 1 και παρ. 2 άρθρου 33 ν. 4957/2022

  1. Η περ. η) της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των αρμοδιοτήτων του Προέδρου Τμήματος, τροποποιείται με την προσθήκη κατηγοριών προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), για τη χορήγηση αδειών στα μέλη των οποίων είναι αρμόδιος ο Πρόεδρος Τμήματος, και η περ. η) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«η) χορηγεί τις άδειες του άρθρου 157 στα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος, καθώς και τις άδειες της παρ. 6 του άρθρου 162 που αφορούν στο προσωπικό των κατηγοριών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), για τις οποίες είναι αρμόδιος ο Πρόεδρος, έπειτα από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος,».

 

  1. Στην παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4957/2022, περί του Αντιπροέδρου Τμήματος, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Ο Αντιπρόεδρος εκτελεί τα καθήκοντα του Προέδρου, αν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται προσωρινά. Τα αρχαιότερα κατά σειρά μέλη του Τμήματος εκτελούν τα καθήκοντα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου αντίστοιχα, αν απουσιάζουν ή κωλύονται προσωρινά αμφότεροι.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

 

Άρθρο 51

 Διαδικασία ανάδειξης Διευθυντή Εργαστηρίου – Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 48 ν. 4957/2022

 

Στην παρ. 8 του άρθρου 48 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί της διαδικασίας ανάδειξης Διευθυντή Εργαστηρίου, αντικαθίσταται το δεύτερο εδάφιο, προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«8. Αν στο πανεπιστημιακό εργαστήριο δεν υπηρετούν μέλη Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή, η Σύγκλητος δύναται να ορίσει κατ’ εξαίρεση Επίκουρο Καθηγητή που υπηρετεί στο πανεπιστημιακό εργαστήριο, έως την ημερομηνία διορισμού μέλους Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή. Στην περίπτωση αυτή εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τον κατ’ εξαίρεση ορισμό μέλους Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή ως Διευθυντή στο πανεπιστημιακό εργαστήριο, προκηρύσσονται εκλογές σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 5, στις οποίες δύνανται να είναι υποψήφιοι μέλη Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή του ίδιου ή συναφούς αντικειμένου με αυτό του εργαστηρίου που προέρχονται από τη Σχολή. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι την πλήρωση της θέσης του Διευθυντή από μέλος Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή.».

 

Άρθρο 52

Όροι και προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών από πανεπιστημιακά εργαστήρια και πανεπιστημιακές κλινικές – Προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 51 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 51 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των όρων και προϋποθέσεων παροχής υπηρεσιών από πανεπιστημιακά εργαστήρια, προστίθεται παρ. 7 ως εξής:

 

«7. Το παρόν εφαρμόζεται αναλογικά στην παροχή υπηρεσιών από τις πανεπιστημιακές κλινικές των Α.Ε.Ι. και τις ειδικές μονάδες των πανεπιστημιακών κλινικών.».

 

Άρθρο 53

Διαδικασία σύναψης συμβάσεων παροχής υπηρεσιών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 52 ν. 4957/2022

Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια προστίθεται η φράση «, εφόσον υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000,00) ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.)» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Τα πανεπιστημιακά εργαστήρια του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες προς φορείς του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), κατόπιν σύναψης σύμβασης παροχής υπηρεσιών, η οποία υπόκειται υποχρεωτικά σε έγγραφο τύπο, εφόσον υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000,00) ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.). Οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών εγκρίνονται από την Επιτροπή Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), κατόπιν αιτήματος του Διευθυντή του πανεπιστημιακού εργαστηρίου ή άλλου ενδιαφερόμενου μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού που υπηρετεί στο πανεπιστημιακό εργαστήριο και επιθυμεί να παράσχει υπηρεσίες μέσω του πανεπιστημιακού εργαστηρίου. Περίληψή τους αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Με απόφαση της Επιτροπής Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε., δύναται να εγκρίνεται πρότυπο σχέδιο σύμβασης παροχής υπηρεσιών για κάθε πανεπιστημιακό εργαστήριο ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο εφόσον το πανεπιστημιακό εργαστήριο εφαρμόζει σύστημα διασφάλισης ποιότητας.».

 

Άρθρο 54

 Διαδικασία ανάδειξης Διευθυντή Κλινικής – Αντικατάσταση παρ. 8 άρθρου 55 ν. 4957/2022

Το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 55 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της διαδικασίας ανάδειξης Διευθυντή Κλινικής, αντικαθίστανται και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«8. Αν στην πανεπιστημιακή κλινική δεν υπηρετούν μέλη Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή, η Σύγκλητος δύναται να ορίσει κατ’ εξαίρεση Επίκουρο Καθηγητή που υπηρετεί στην πανεπιστημιακή κλινική, έως την ημερομηνία διορισμού μέλους Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή. Στην περίπτωση αυτή, εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τον κατ’ εξαίρεση διορισμό μέλους Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή ως Διευθυντή στην πανεπιστημιακή κλινική, προκηρύσσονται εκλογές σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 5, στις οποίες δύνανται να είναι υποψήφιοι μέλη Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή του ίδιου ή συναφούς αντικειμένου με αυτό της πανεπιστημιακής κλινικής που προέρχονται από τη Σχολή. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι την πλήρωση της θέσης του Διευθυντή από μέλος Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή.».

 

Άρθρο 55

Προσωπικό πανεπιστημιακής κλινικής – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 57 ν. 4957/2022

Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 57 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί προσωπικού πανεπιστημιακής κλινικής, τροποποιείται ως προς τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. σε πανεπιστημιακή κλινική και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Τα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. τοποθετούνται μόνο σε μια (1) πανεπιστημιακή κλινική του Α.Ε.Ι., αλλά δύνανται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερες από μια (1) πανεπιστημιακές κλινικές του Α.Ε.Ι. Μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. που είναι τοποθετημένα σε πανεπιστημιακά εργαστήρια δύνανται να απασχολούνται παράλληλα και σε πανεπιστημιακή κλινική και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αυτήν.».

 

 

Άρθρο 56

Εγκατάσταση εξοπλισμού σε πανεπιστημιακά εργαστήρια και σε κλινικές νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας – Διαχείριση εσόδων -Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 59 ν. 4957/2022

Στην παρ. 1 του άρθρου 59 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της εγκατάστασης πανεπιστημιακών εργαστηρίων και κλινικών σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, β) στο νέο τρίτο εδάφιο, μετά από τη φράση «του Διευθυντή του πανεπιστημιακού εργαστηρίου ή της πανεπιστημιακής κλινικής» προστίθεται η φράση «που έχει εγκατασταθεί στο ίδιο νοσοκομείο», γ) αντικαθίσταται το τελευταίο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Σε πανεπιστημιακά εργαστήρια και πανεπιστημιακές κλινικές που εγκαθίστανται σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, δύναται να εγκαθίσταται επιστημονικός εξοπλισμός του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι., κατόπιν απόφασης της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι. ή της Επιτροπής Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε., αντίστοιχα, και σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου οργάνου του φορέα στον οποίον εγκαθίστανται. Ο εξοπλισμός δύναται να εγκατασταθεί μόνο σε χώρους του ίδιου νοσοκομείου όπου είναι εγκατεστημένη η πανεπιστημιακή κλινική ή το πανεπιστημιακό εργαστήριο. Για την εγκατάσταση εξοπλισμού απαιτείται η σύναψη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του νόμιμου εκπροσώπου του νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ. ή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ή του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, του Διευθυντή του πανεπιστημιακού εργαστηρίου ή της πανεπιστημιακής κλινικής που έχει εγκατασταθεί στο ίδιο νοσοκομείο και του Πρύτανη του Α.Ε.Ι. ή του Προέδρου της Επιτροπής Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε., αναλόγως αν ο εξοπλισμός ανήκει στο Α.Ε.Ι. ή στον Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι., με την οποία καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις της χρήσης του εξοπλισμού και οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλόμενων μερών. Η διαχείριση των εσόδων που προκύπτουν από τη χρήση εξοπλισμού του παρόντος δύναται να πραγματοποιείται μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι. σε διακριτό έργο/πρόγραμμα με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Διευθυντή του εργαστηρίου ή της κλινικής, που υπηρετεί στο νοσοκομείο όπου έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

Άρθρο 57

Προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρο 70 ν. 4957/2022

Στην παρ. 3 του άρθρου 70 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί απόφασης ίδρυσης προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθεται στο εισαγωγικό εδάφιο και πρόβλεψη τροποποίησης προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου, β) προστίθεται περ. θ) και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«3. Η απόφαση ίδρυσης και τροποποίησης προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

α) τον τίτλο, το περιεχόμενο και τον σκοπό του προγράμματος σπουδών, καθώς και τις κατευθύνσεις και τυχόν ειδικεύσεις του προγράμματος σπουδών,

β) το προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών στο οποίο περιλαμβάνεται το βασικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο όριο στο ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνόλου των πιστωτικών μονάδων (European Credit Transfer and Accumulation System – ECTS) του προγράμματος, τους τίτλους και την περιγραφή των μαθημάτων και των λοιπών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, το σύνολο των διδακτικών ωρών ανά εκπαιδευτική δραστηριότητα, τη χρονική αλληλουχία ή την αλληλεξάρτηση των μαθημάτων ή άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη διεξαγωγή εργαστηριακών μαθημάτων, κλινικών ασκήσεων ή πρακτικής άσκησης, τη γλώσσα διεξαγωγής κάθε εκπαιδευτικής δραστηριότητας, η οποία δύναται να διαφέρει της ελληνικής και την κατανομή των πιστωτικών μονάδων ανά εκπαιδευτική δραστηριότητα. Το πρόγραμμα σπουδών δύναται να περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ενισχύουν τη διάδραση μεταξύ διδακτικού προσωπικού και φοιτητών, όπως τη συμμετοχή σε ερευνητικές ομάδες, εκπαιδευτικούς ομίλους, τη συγγραφή δημοσιεύσεων και την έκδοση πανεπιστημιακών/επιστημονικών περιοδικών, με αντίστοιχη κατανομή πιστωτικών μονάδων (ECTS),

γ) τα ειδικότερα προσόντα του διδακτικού προσωπικού που απαιτούνται για την επίτευξη των μαθησιακών στόχων του προγράμματος,

δ) τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα προσόντα που αποκτώνται μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών, καθώς και τα μαθησιακά αποτελέσματα από την παρακολούθηση των επιμέρους μαθημάτων του προγράμματος, και την αντιστοίχισή του με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων,

ε) την υποχρεωτικότητα ή μη διεξαγωγής πρακτικής άσκησης, με σχετική αναφορά του αριθμού των πιστωτικών μονάδων που αντιστοιχούν σε αυτήν,

στ) τη χρονική διάρκεια του προγράμματος, η οποία δεν δύναται να υπολείπεται των οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων, με την επιφύλαξη του άρθρου 73 για την οργάνωση προγραμμάτων σπουδών εφαρμοσμένων επιστημών,

ζ) την υποχρέωση ή μη εκπόνησης πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας, με σχετική αναφορά του αριθμού των πιστωτικών μονάδων που αντιστοιχούν σε αυτήν,

η) το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απονομή του τίτλου σπουδών.

θ) τη δυνατότητα αναγραφής του τίτλου κατεύθυνσης στον απονεμόμενο τίτλο σπουδών, εφόσον υφίσταται.».

 

 

Άρθρο 58

Εγγραφή αλλοδαπών-αλλογενών στα ελληνόγλωσσα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ της ημεδαπής – Προσθήκη άρθρου 70Α στον ν. 4957/2022

Στον ν. 4957/2022 (Α’ 141), μετά από το άρθρο 70, προστίθεται άρθρο 70Α ως εξής:

 

«Άρθρο 70Α

Εγγραφή αλλοδαπών-αλλογενών στα ελληνόγλωσσα προγράμματα σπουδών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής

 

  1. Τα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη και γνώμης του Κοσμήτορα της αντίστοιχης Σχολής, δύνανται να εγγράφουν στη Σχολή ή στα Τμήματα αλλοδαπούς – αλλογενείς φοιτητές. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ανά Τμήμα ή Σχολή ο αριθμός των εισακτέων αλλοδαπών – αλλογενών φοιτητών, τα κριτήρια εισαγωγής, το ύψος των διδάκτρων, που αντιστοιχεί στο συνολικό κόστος των σπουδών στο αντίστοιχο Τμήμα ή Σχολή, τα κριτήρια τυχόν χορήγησης υποτροφιών απαλλαγής από την καταβολή διδάκτρων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η συγκρότηση, η σύνθεση και οι κανόνες λειτουργίας των επιτροπών επιλογής των υποψηφίων ανά Τμήμα ή Σχολή, οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων, οι κανόνες συνέχισης φοίτησης, οι κανόνες διαγραφής και κάθε άλλη απαραίτητη λεπτομέρεια, για την εφαρμογή της παρούσας. Η γνώμη του Κοσμήτορα του παραπάνω εδαφίου διατυπώνεται, κατόπιν γνώμης της Συνέλευσης του αντίστοιχου Τμήματος ή Σχολής. Οι αποφάσεις των Α.Ε.Ι. κοινοποιούνται στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και την Εθνική Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.).
  2. Ο Κοσμήτορας συγκροτεί για κάθε Τμήμα ή Σχολή επιτροπές επιλογής υποψηφίων αλλοδαπών – αλλογενών φοιτητών, ύστερα από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος ή της Σχολής και εποπτεύει τη λειτουργία τους.
  3. Για την υποστήριξη της ένταξης των αλλοδαπών – αλλογενών φοιτητών στα Τμήματα ή Σχολές, τα ΑΕΙ δύνανται:

α) να οργανώνουν ειδικά προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στο πρώτο έτος εγγραφής,

β) να οργανώνουν μαθήματα που εντάσσονται στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος ή της Σχολής σε γλώσσα άλλη, πλην της ελληνικής, που απευθύνονται στους αλλοδαπούς – αλλογενείς φοιτητές ή να καθορίζουν τα μαθήματα σε άλλη γλώσσα πλην της ελληνικής που οργανώνει και παρέχει το ίδρυμα και μπορούν να παρακολουθούν οι αλλοδαποί – αλλογενείς φοιτητές, ιδίως στη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών.

  1. Στην κατηγορία αλλοδαπών – αλλογενών φοιτητών της παρ. 1 υπάγονται:

α) Οι αλλοδαποί – αλλογενείς υποψήφιοι απόφοιτοι λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου τρίτων χωρών, που εδρεύει στην αλλοδαπή, ο τίτλος του οποίου τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας στην οποία αποφοιτούν ή της χώρας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της οποίας ακολουθεί το σχολείο αποφοίτησης, εφόσον: αα) ο ένας (1) τουλάχιστον από τους γονείς των υποψηφίων φοιτητών δεν έχει την ελληνική καταγωγή και αβ) έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τουλάχιστον τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής.

β) Οι αλλοδαποί – αλλογενείς υποψήφιοι απόφοιτοι αναγνωρισμένου ξένου σχολείου τρίτων χωρών, που εδρεύει και λειτουργεί νομίμως στην ημεδαπή, ο τίτλος του οποίου τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εδρεύουν στη χώρα της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το εν λόγω ξένο σχολείο αποφοίτησης, εφόσον: βα) οι ίδιοι και κανένας από τους δύο τους γονείς δεν έχουν ελληνική καταγωγή και ββ) έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τουλάχιστον τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου.

γ) Οι αλλοδαποί – αλλογενείς υποψήφιοι, απόφοιτοι λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύουν στην αλλοδαπή, οι οποίοι προσκομίζουν απολυτήριο λυκείου ή άλλο ισοδύναμο τίτλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας από την οποία αποφοιτούν ή της χώρας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της οποίας ακολουθεί το σχολείο αποφοίτησης, εφόσον: γα) ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς των υποψηφίων δεν έχει την ελληνική καταγωγή, γβ) έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τουλάχιστον τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου ή αντιστοίχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής.

δ) Οι αλλοδαποί – αλλογενείς υποψήφιοι απόφοιτοι αναγνωρισμένου ξένου σχολείου άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδρεύει και λειτουργεί νομίμως στην ημεδαπή, ο τίτλος του οποίου τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που εδρεύουν στη χώρα της οποίας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το εν λόγω ξένο σχολείο αποφοίτησης, εφόσον: δα) οι ίδιοι και κανένας από τους δύο τους γονείς δεν έχουν ελληνική καταγωγή και δβ) έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τουλάχιστον τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου.

  1. Τα ξένα σχολεία της ημεδαπής πρέπει να είναι αναγνωρισμένα για τη νομιμότητα λειτουργίας τους από την κατά τόπον αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  2. Για την υποστήριξη των Α.Ε.Ι. στις διαδικασίες επιλογής και εγγραφής αλλοδαπών – αλλογενών φοιτητών, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναρτά στην ιστοσελίδα του, ανά χώρα, κατάλογο α) απολυτήριων ή ισοδύναμων τίτλων δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης και β) ισότιμων τίτλων δευτεροβάθμιας τεχνικής-επαγγελματικής κατάρτισης που παρέχουν δικαίωμα εισαγωγής στα πανεπιστήμια της αντίστοιχης χώρας.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

Άρθρο 59

 Συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 81 ν. 4957/2022

Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 81 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των οργάνων διοίκησης των διατμηματικών, διιδρυματικών και κοινών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), διαγράφονται οι λέξεις «δύναται να» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«3. Ειδικώς για τα διατμηματικά, τα διιδρυματικά και τα κοινά Π.Μ.Σ., τις αρμοδιότητες της Συνέλευσης του Τμήματος ασκεί η επιτροπή προγράμματος σπουδών, ο αριθμός των μελών και η σύνθεση της οποίας καθορίζονται στο Πρωτόκολλο συνεργασίας του Π.Μ.Σ. Η επιτροπή προγράμματος σπουδών αποτελείται από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των συνεργαζόμενων Τμημάτων σύμφωνα με όσα καθορίζονται στο Πρωτόκολλο συνεργασίας του Π.Μ.Σ.. Εάν στο Π.Μ.Σ. συμμετέχουν κι άλλοι φορείς σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 80, μετέχει ως μέλος της επιτροπής τουλάχιστον ένας (1) εκπρόσωπος από κάθε συνεργαζόμενο φορέα. Με απόφαση της επιτροπής προγράμματος σπουδών συγκροτείται Σ.Ε., με διετή θητεία, στην οποία μετέχουν υποχρεωτικά ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. και τέσσερα (4) από τα μέλη της επιτροπής προγράμματος σπουδών.».

 

Άρθρο 60

 Πόροι Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών – Τέλη φοίτησης αλλοδαπών φοιτητών – Τροποποίηση παρ. 1, 2 και προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 84 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 84 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των πόρων των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 2 διαγράφεται η φράση «εφόσον αυτό προβλέπεται στην απόφαση ίδρυσης του Π.Μ.Σ.», γ) προστίθεται παρ. 5, και το άρθρο 84 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 84

Πόροι Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών – Οικονομική διαχείριση

 

  1. Οι πόροι ενός Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) δύνανται να προέρχονται από: α) τέλη φοίτησης, β) δωρεές, χορηγίες και πάσης φύσεως οικονομικές ενισχύσεις, γ) κληροδοτήματα, δ) πόρους από ερευνητικά έργα ή προγράμματα, ε) ιδίους πόρους του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) και στ) τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Ειδικά σε περίπτωση σύμπραξης Τμημάτων ή Σχολών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής είναι δυνατή η χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

  1. Η καταβολή των τελών φοίτησης, εφόσον προβλέπεται, πραγματοποιείται από τον ίδιο τον φοιτητή ή από τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο για λογαριασμό του φοιτητή.
  2. Η διαχείριση των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Ε.Ι. πραγματοποιείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι ή από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι. που έχει αναλάβει τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος, σε περίπτωση διιδρυματικού ή κοινού Π.Μ.Σ.
  3. Οι πόροι των Π.Μ.Σ. κατανέμονται ως εξής:

α) ποσό που αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) των συνολικών εσόδων που προέρχονται από τέλη φοίτησης παρακρατείται από τον Ε.Λ.Κ.Ε. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό παρακράτησης υπέρ του Ε.Λ.Κ.Ε. για την οικονομική διαχείριση των Π.Μ.Σ. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης που λαμβάνεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους αποφασίζεται αν το υπόλοιπο ποσό μετά από την αφαίρεση της παρακράτησης υπέρ Ε.Λ.Κ.Ε. μεταφέρεται στον τακτικό προϋπολογισμό ή διατίθεται για τη δημιουργία έργων/ προγραμμάτων μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε. με σκοπό την κάλυψη κατά προτεραιότητα των αναγκών Π.Μ.Σ. που λειτουργούν χωρίς τέλη φοίτησης και την κάλυψη ερευνητικών, εκπαιδευτικών και λειτουργικών αναγκών του Α.Ε.Ι. Στα έσοδα του Π.Μ.Σ. των περ. β) έως δ) της παρ. 1 πραγματοποιείται η παρακράτηση υπέρ Ε.Λ.Κ.Ε. που ισχύει για τα έσοδα από αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης,

β) το υπόλοιπο ποσό των συνολικών εσόδων του Π.Μ.Σ. διατίθεται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Π.Μ.Σ.

  1. Είναι δυνατή η διαφοροποίηση του ύψους των τελών φοίτησης μεταξύ των αλλοδαπών φοιτητών, που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και των αλλοδαπών φοιτητών, που προέρχονται από τρίτες χώρες, οι οποίοι φοιτούν σε Π.Μ.Σ. των Α.Ε.Ι., τα οποία υλοποιούνται στην ελληνική ή σε άλλη γλώσσα.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

 

Άρθρο 61

Προγράμματα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 98 ν. 4957/2022

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 98 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της διαδικασίας έγκρισης του προγράμματος σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης, μετά από τις λέξεις «κατόπιν εισήγησης» προστίθενται οι λέξεις «της Συνέλευσης» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος, εγκρίνεται το πρόγραμμα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης της παρ. 1 και καθορίζονται τα στοιχεία των περ. α) έως δ) και η) της παρ. 3 του άρθρου 70, ο αριθμός των εισακτέων ανά ακαδημαϊκό έτος, τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων των υποψηφίων και ο τρόπος εισδοχής των φοιτητών. Μέρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του προγράμματος σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης δύναται να ταυτίζεται με εκπαιδευτικές δραστηριότητες των προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου του Τμήματος.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ’

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 

Άρθρο 62

Ίδρυση Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών – Προσθήκη παρ. 6 στο άρθρο 101 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 101 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών, προστίθεται παρ. 6 ως εξής:

 

«6. Παρέχεται δυνατότητα εγγραφής σε φοιτητές ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι κατέχουν τη βεβαίωση της παρ. 1 του άρθρου 314Α, σε Ξ.Π.Σ. πρώτου κύκλου των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να τους απονεμηθεί τίτλος σπουδών από το Α.Ε.Ι. υποδοχής.

Ο φοιτητής υποβάλλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στη Γραμματεία της Σχολής του Α.Ε.Ι. υποδοχής σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικών Εγγραφών του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.».

 

Άρθρο 63

Όργανα διοίκησης Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 102 ν. 4957/2022

Στην παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί οργάνων διοίκησης, προστίθεται περ. δ) και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Αρμόδια όργανα για την οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία των Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών (Ξ.Π.Σ.) είναι τα ακόλουθα: α) η Σύγκλητος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), β) η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών του Ξ.Π.Σ. (Επιτροπή), γ) ο Διευθυντής του Ξ.Π.Σ. (Διευθυντής), δ) η Συνέλευση του Τμήματος του Α.Ε.Ι., το οποίο αναλαμβάνει να διοργανώσει το Ξ.Π.Σ..».

 

 

Άρθρο 64

Πόροι Ξενόγλωσσου Προγράμματος Σπουδών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 105 του ν. 4957/2022

Στην παρ. 1 του άρθρου 105 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί των πόρων των Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Οι πόροι ενός Ξενόγλωσσου Προγράμματος Σπουδών (Ξ.Π.Σ.) δύνανται να προέρχονται από: α) τέλη φοίτησης, β) δωρεές, χορηγίες και πάσης φύσεως οικονομικές ενισχύσεις, γ) κληροδοτήματα, δ) πόρους από ερευνητικά έργα ή προγράμματα και ε) ιδίους πόρους του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), το ύψος των οποίων δεν μπορεί να ξεπερνά ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού προϋπολογισμού του Ξ.Π.Σ.. Είναι δυνατή η διαφοροποίηση του ύψους των τελών φοίτησης μεταξύ των αλλοδαπών φοιτητών που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αλλοδαπών φοιτητών που προέρχονται από τρίτες χώρες, οι οποίοι φοιτούν σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Α.Ε.Ι. τα οποία υλοποιούνται στην ελληνική ή σε άλλη γλώσσα.».

 

 

 

Άρθρο 65

Πρόσβαση φοιτητών τρίτων χωρών σε Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών για βραχείες περιόδους σπουδών

Στον ν. 4957/2022 (Α΄141), μετά το άρθρο 111, προστίθεται άρθρο 111Α, ως εξής:

 

«Άρθρο 111Α

Πρόσβαση φοιτητών τρίτων χωρών σε Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών για βραχείες περιόδους σπουδών

 

Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής δύνανται να συμβάλλονται με διεθνή κέντρα σπουδών με έδρα την Ελλάδα και με αντίστοιχους διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, καθώς και με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, με σκοπό την πρόσβαση φοιτητών τρίτων χωρών, προκειμένου να μπορούν να διανύσουν μέρος των σπουδών τους σε Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών (Ξ.Π.Σ.) πρώτου κύκλου σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής μέγιστης διάρκειας έως δύο (2) εξάμηνα. Το Ξ.Π.Σ. παρέχεται από τα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής υπό προϋποθέσεις που προσδιορίζονται από το Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή σε μεμονωμένα ξενόγλωσσα μαθήματα, που το Α.Ε.Ι. παρέχει, μετά από συμφωνία του Α.Ε.Ι. της ημεδαπής με οποιονδήποτε φορέα του πρώτου εδαφίου.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι’

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

 

Άρθρο 66

Συγκρότηση του Συμβουλίου του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 114 ν. 4957/2022

Στην παρ. 2 του άρθρου 114 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της συγκρότησης του Συμβουλίου του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), προστίθεται η φράση «, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη,» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Με απόφαση της Συγκλήτου, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη, συγκροτείται το Συμβούλιο του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ., το οποίο αποτελείται από τον Πρύτανη ή έναν (1) από τους Αντιπρυτάνεις, ως Πρόεδρό του, στον οποίο ανατίθεται ο τομέας της διά βίου μάθησης, και έναν (1) εκπρόσωπο από κάθε Σχολή του Α.Ε.Ι., μετά από εισήγηση της Κοσμητείας.».

 

Άρθρο 67

Αρμοδιότητα του Συμβουλίου του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης επί της σύναψης συμβάσεων συνεργασίας και προγραμματικών συμφωνιών – Τροποποίηση περ. κγ) παρ. 1 άρθρου 115 ν. 4957/2022

Στην περ. κγ) της παρ. 1 του άρθρου 115 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), η λέξη «εγκρίνει» αντικαθίσταται από τη φράση «εισηγείται στην Επιτροπή Ερευνών» και η περ. κγ) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«κγ) Εισηγείται στην Επιτροπή Ερευνών τη σύναψη συμφωνιών με συνεργαζόμενους φορείς, καθώς και πάσης φύσεως συμβάσεων συνεργασίας και προγραμματικών συμφωνιών,».

 

Άρθρο 68

 Επιστημονικός Υπεύθυνος – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 118 ν. 4957/2022

Στην παρ. 3 του άρθρου 118 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί του Επιστημονικού Υπευθύνου επιμορφωτικού προγράμματος του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τρίτο εδάφιο διαγράφεται η φράση «υπό την προϋπόθεση ότι το γνωστικό του αντικείμενο ή το εν γένει επιστημονικό ή ερευνητικό του έργο ή η επιστήμη που θεραπεύει σχετίζεται με τον ευρύτερο επιστημονικό κλάδο του προς έγκριση προγράμματος», β) καταργείται το τέταρτο εδάφιο και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«3. Ως Επιστημονικός Υπεύθυνος ορίζεται το φυσικό πρόσωπο που προτείνεται να αναλάβει την ιδιότητα του Επιστημονικού Υπευθύνου έναντι του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. κατά το άρθρο 234. Η ανάληψη της επιστημονικής ευθύνης ενός έργου/προγράμματος εγκρίνεται από την Επιτροπή Ερευνών του άρθρου 231. Ως Επιστημονικός Υπεύθυνος δύναται να ορίζεται ο Πρόεδρος ή άλλο μέλος του Συμβουλίου του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ή άλλο φυσικό πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις που ισχύουν ανά Α.Ε.Ι. για τον ορισμό Επιστημονικού Υπευθύνου, σύμφωνα με το άρθρο 234.».

 

Άρθρο 69

Αμοιβές εκπαιδευτών του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου

Μάθησης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 120 ν. 4957/2022

Στην παρ. 2 του άρθρου 120 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί της αμοιβής των εκπαιδευτών του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), αντικαθίσταται το τελευταίο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Για την απασχόλησή τους σε προγράμματα που διαχειρίζεται το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ., όλες οι κατηγορίες εκπαιδευτών της παρ. 1 αμείβονται αποκλειστικά από τους πόρους των έργων/προγραμμάτων του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ή από τους πόρους του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Το ύψος της αμοιβής κάθε εκπαιδευτή καθορίζεται κατόπιν εισήγησης του Επιστημονικού Υπευθύνου του έργου προς την Επιτροπή Ερευνών. Για το σύνολο των αποδοχών των εκπαιδευτών των περ. β) έως ε) της παρ. 1 από τη συμμετοχή του σε έργα/προγράμματα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. δεν εφαρμόζεται το όριο της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).».

 

Άρθρο 70

Συνεργασία Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης με άλλους φορείς – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 122 ν. 4957/2022

Στην παρ. 1 του άρθρου 122 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί των συνεργασιών του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) με άλλους φορείς, οι λέξεις «επιστημονικούς φορείς του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα» αντικαθίσταται από τις λέξεις «φορείς του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) δύναται να συνεργάζεται με Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. άλλων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (Ε.Π.Ι.), ερευνητικά κέντρα, τεχνολογικούς φορείς και ινστιτούτα της ημεδαπής του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258), αναγνωρισμένα ομοταγή ιδρύματα της αλλοδαπής, άλλους φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και φορείς του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα για την παροχή υπηρεσιών μη τυπικής εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ’

ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

 

Άρθρο 71

 Κανονισμός αποδοχών για την παροχή διδακτικού έργου για τις κατηγορίες διδακτικού προσωπικού που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 126 ν. 4957/2022

Στο τέλος του τρίτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 126 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί του δικαιώματος αμοιβής για τη συμμετοχή σε προγράμματα της παρ. 1 του άρθρου αυτού, προστίθεται η φράση «τα μέλη των οποίων δύνανται να παρέχουν διδακτικό έργο υπό τους όρους που αναφέρονται στην άδεια» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«3. Δικαίωμα αμοιβής για τη συμμετοχή σε προγράμματα της παρ. 1 έχει το διδακτικό προσωπικό των κατηγοριών α) έως δ) της παρ. 2 αποκλειστικά για την παροχή διδακτικού έργου που συνιστά πρόσθετη απασχόληση πέραν των ελάχιστων υποχρεώσεών του και υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκπληρώσει τις ελάχιστες υποχρεώσεις του προς το Τμήμα στο οποίο υπηρετεί. Για τον σκοπό αυτό υποβάλλεται προς τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. υπεύθυνη δήλωση του διδάσκοντος περί τήρησης των όρων και προϋποθέσεων πρόσθετης απασχόλησης σε προγράμματα της παρ. 1. Ο εν λόγω περιορισμός δεν ισχύει για τις κατηγορίες διδακτικού προσωπικού που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια, τα μέλη των οποίων δύνανται να παρέχουν διδακτικό έργο υπό τους όρους που αναφέρονται στην άδεια. Η παρούσα εφαρμόζεται αναλόγως στο διδακτικό προσωπικό των περ. στ) έως ι) αποκλειστικά για την παροχή διδακτικού έργου που συνιστά πρόσθετη απασχόληση πέραν των ελάχιστων υποχρεώσεων που τους έχουν ανατεθεί με τη σύμβαση που έχουν συνάψει με το Α.Ε.Ι.. Η υποβολή ψευδούς δήλωσης συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ’

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΜΕΛΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 

Άρθρο 72

 Εξέλιξη μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 140 ν. 4957/2022

Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 140 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της διαδικασίας μονιμοποίησης των Επίκουρων Καθηγητών στη βαθμίδα αυτή ή εξέλιξής τους στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, ύστερα από τις λέξεις «μονιμοποίησή τους» προστίθενται οι λέξεις «ή την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«3. Οι Επίκουροι Καθηγητές εκλέγονται για πενταετή θητεία. Μετά από τη συμπλήρωση τριών (3) ετών από την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι Επίκουροι Καθηγητές δύνανται να ζητήσουν τη μονιμοποίησή τους στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή ή την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή. Αν η κρίση για τη μονιμοποίησή τους ή την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή είναι αρνητική, οι Επίκουροι Καθηγητές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν εκ νέου τη μονιμοποίησή τους ή την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, μετά την πάροδο ενός (1) τουλάχιστον έτους από την έκδοση της αρνητικής απόφασης και σε κάθε περίπτωση πριν από την πάροδο της πενταετίας, με τη συμπλήρωση της οποίας η θητεία τους παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας κρίσης για τη μονιμοποίησή τους. Αν υπάρξει δεύτερη αρνητική κρίση περί μονιμοποίησης, η θητεία τους παρατείνεται έως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, κατά το οποίο έλαβε χώρα η αρνητική κρίση, οπότε λήγει αυτοδικαίως. Αν οι Επίκουροι Καθηγητές δεν ασκήσουν κάποια από τις ανωτέρω δυνατότητες, η σχέση τους με το Α.Ε.Ι. λύεται αυτοδικαίως μετά από την πάροδο της πενταετίας.».

 

Άρθρο 73

Διαδικασία μονιμοποίησης ή εξέλιξης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 2 και 3 άρθρου 141 ν. 4957/2022

 

Στο άρθρο 141 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί επαναπροκήρυξης θέσης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 2 η φράση «επί αιτήματος εξέλιξης μέλους Δ.Ε.Π. από τη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή» αντικαθίσταται από τη φράση «επί αιτήματος μονιμοποίησης μέλους Δ.Ε.Π. ή εξέλιξής του από τη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή επί θητεία», β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 η φράση «μονιμοποίησης μέλους ή εξέλιξής του στην επόμενη βαθμίδα» αντικαθίσταται από τη φράση «εξέλιξης μέλους Δ.Ε.Π. στην επόμενη βαθμίδα» και το άρθρο 141 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 141

Επαναπροκήρυξη θέσης -Αυτοδίκαια ιδρυόμενες θέσεις

 

  1. Αν μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) παραιτηθεί ή εκλεγεί σε άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) ή εκλείψει για οποιονδήποτε λόγο, πλην της αφυπηρέτησής του, το Α.Ε.Ι. διατηρεί τη σχετική πίστωση και δύναται να επαναπροκηρύξει τη θέση που κενώθηκε. Η επαναπροκήρυξη της θέσης δύναται να πραγματοποιηθεί και σε άλλη βαθμίδα από αυτή που κατείχε το μέλος Δ.Ε.Π. που αποχώρησε. Με απόφαση της Κοσμητείας, κατόπιν πρότασης της Συνέλευσης του Τμήματος, που εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λύση της σχέσης του μέλους Δ.Ε.Π., εγκρίνεται το γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης, το οποίο είναι ίδιο με αυτό της θέσης που κενώθηκε ή με το αμέσως επόμενο σε σειρά γνωστικό αντικείμενο του ετήσιου προγραμματισμού που δεν καλύφθηκε κατά την τελευταία ετήσια κατανομή θέσεων από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι. Για την έκδοση της προκήρυξης απαιτείται έγκριση από την Επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 (Α’ 280) σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 51 του ν. 4622/2022 (Α’ 133).
  2. Η διαδικασία της παρ. 1 εφαρμόζεται αναλόγως και αν υπάρχει δεύτερη αρνητική κρίση επί αιτήματος μονιμοποίησης μέλους Δ.Ε.Π. ή εξέλιξής του από τη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή επί θητεία στην επόμενη βαθμίδα.
  3. Αν στο πλαίσιο προκηρύξεων που επισπεύδονται από τα Α.Ε.Ι. κατόπιν αιτήματος εξέλιξης μέλους Δ.Ε.Π. στην επόμενη βαθμίδα, εκλεγεί μέλος Δ.Ε.Π. άλλου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή Καθηγητής Ιδρύματος της αλλοδαπής ή τρίτο φυσικό πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις εκλογής του άρθρου 143, η πίστωση της θέσης για τον διορισμό του μέλους Δ.Ε.Π. καλύπτεται από τον αριθμό των νέων θέσεων μελών Δ.Ε.Π. που κατανεμήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προς το Α.Ε.Ι., υπό την προϋπόθεση ότι ο υπολειπόμενος αριθμός αυτών που δεν έχουν προκηρυχθεί από την τελευταία κατανομή επαρκεί για την κάλυψη των θέσεων όσων εξελέγησαν με τη διαδικασία του παρόντος και ότι υπάρχει κενή θέση μέλους Δ.Ε.Π. στο Τμήμα ή ανακατανέμεται κενή θέση άλλου Τμήματος του Α.Ε.Ι.. Αν ο αριθμός των νέων θέσεων Μελών Δ.Ε.Π. από την τελευταία κατανομή δεν επαρκεί, κατανέμεται νέα θέση μέλους Δ.Ε.Π. στο Α.Ε.Ι. με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εσωτερικών την οποία καταλαμβάνει το μέλος Δ.Ε.Π., κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 51 του ν. 4622/2019. Ο αριθμός των θέσεων που κατανέμονται ετησίως, σύμφωνα με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου, αφαιρείται από τον αριθμό των προς κατανομή θέσεων μελών Δ.Ε.Π. προς το Α.Ε.Ι. κατά το επόμενο έτος.».

 

Άρθρο 74

Διαδικασία εκλογής και εξέλιξης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 9 του άρθρου 147 ν. 4957/2022

Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 147 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της συνεδρίασης του Εκλεκτορικού Σώματος για τη διενέργεια εκλογής ή εξέλιξης μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), η φράση «χωρίς δικαίωμα ψήφου και λόγου, πλην της δυνατότητας υποβολής ερωτήσεων» αντικαθίσταται από τη φράση «χωρίς δικαίωμα ψήφου, πλην της δυνατότητας λόγου και υποβολής ερωτήσεων» και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«9. Εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της εισηγητικής έκθεσης, με επιμέλεια του Προέδρου του Τμήματος συγκαλείται το Εκλεκτορικό Σώμα για τη διενέργεια της εκλογής ή εξέλιξης. Στη συνεδρίαση δύναται να μετέχουν τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος χωρίς δικαίωμα ψήφου, πλην της δυνατότητας λόγου και υποβολής ερωτήσεων κατά την παρουσίαση της περ. α) της παρ. 5. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία κατάθεσης της εισηγητικής έκθεσης, ο Πρόεδρος του Τμήματος υποχρεούται να συγκαλέσει το Εκλεκτορικό Σώμα εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας, προκειμένου τα μέλη του να προβούν σε αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν και των συνοδευτικών δικαιολογητικών τους κατ’ ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας της παρ. 4. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία σύγκλησης του Εκλεκτορικού Σώματος, η αρμοδιότητα περιέρχεται στον Κοσμήτορα της οικείας Σχολής, και σε περίπτωση μονοτμηματικής Σχολής στον Πρύτανη του Α.Ε.Ι., ο οποίος προεδρεύει του Εκλεκτορικού Σώματος, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η σύγκληση πραγματοποιείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία ο Πρόεδρος του Τμήματος όφειλε να συγκαλέσει το Εκλεκτορικό Σώμα.».

 

Άρθρο 75

Διαδικασία διορισμού μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 149 ν. 4957/2022

Η προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 149 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της διαδικασίας διορισμού μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, τροποποιείται και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Με πράξη του Πρύτανη, που εκδίδεται εντός είκοσι (20) ημερών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής ή εξέλιξης του μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), διορίζεται το μέλος Δ.Ε.Π. που εκλέχθηκε ή εξελίχθηκε.».

 

Άρθρο 76

Έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο Διοίκησης – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 150 ν. 4957/2022

Η προθεσμία των παρ. 1 και 2 του άρθρου 150 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί του ελέγχου νομιμότητας από το Συμβούλιο Διοίκησης, τροποποιείται και το άρθρο 150 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 150

Έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο Διοίκησης

 

  1. Εντός είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση του πρακτικού εκλογής πραγματοποιείται έλεγχος νομιμότητας της διαδικασίας από το Συμβούλιο Διοίκησης, το οποίο δύναται να αιτείται τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.). Κατά τη διαδικασία ελέγχονται ιδίως πλημμέλειες της αιτιολογίας ως προς την αξιολόγηση των προσόντων των υποψηφίων.
  2. Ο Κοσμήτορας της Σχολής στην οποία εντάσσεται το Τμήμα ή ο υποψήφιος που συμμετείχε στη διαδικασία εκλογής ή οποιοσδήποτε άλλος έχει έννομο συμφέρον, δύναται να υποβάλει ένσταση κατά του πρακτικού του Εκλεκτορικού Σώματος ενώπιον του Συμβουλίου Διοίκησης εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την ανάρτηση του πρακτικού στο ηλεκτρονικό σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης του άρθρου 142. Αν υποβληθεί ένσταση κατά του πρακτικού εκλογής, η προθεσμία της παρ. 1 παρατείνεται αυτοδικαίως για άλλες είκοσι (20) ημέρες.
  3. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, μετά από τη διενέργεια ελέγχου νομιμότητας, δύναται να αναπέμπεται αιτιολογημένα το πρακτικό εκλογής και να ζητείται η επανάληψη της διαδικασίας από το σημείο όπου παρουσιάστηκε η πλημμέλεια. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία της παρ. 2, θεωρείται ότι οι ενστάσεις έχουν απορριφθεί και ο Πρύτανης προβαίνει στην έκδοση της πράξης διορισμού σύμφωνα με το άρθρο 149.».

 

Άρθρο 77

 Μεταβολή γνωστικού αντικειμένου –Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 152 ν. 4957/2022

Η παρ. 2 του άρθρου 152 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της διαδικασίας μεταβολής γνωστικού αντικειμένου των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Η μεταβολή του γνωστικού αντικειμένου πραγματοποιείται με απόφαση του Πρύτανη κατόπιν αιτήματος του μέλους Δ.Ε.Π. και ύστερα από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος και γνώμη της Γενικής Συνέλευσης του Τομέα όπου υπηρετεί το μέλος Δ.Ε.Π. ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΓ’

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 

Άρθρο 78

Υποχρεωτική μερική απασχόληση μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 154 ν. 4957/2022

 

Στην περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 154 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της υποχρεωτικής ένταξης μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, προστίθεται η αναφορά στον Προϊστάμενο οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«3. Δικαίωμα υποβολής αιτήματος για υπαγωγή σε καθεστώς μερικής απασχόλησης έχουν όλα τα μέλη Δ.Ε.Π. ανεξαρτήτως βαθμίδας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει τρία (3) έτη πραγματικής άσκησης καθηκόντων από την ημερομηνία πρώτης εκλογής τους. Το αίτημα υποβάλλεται υποχρεωτικά πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους εντός του οποίου το μέλος Δ.Ε.Π. επιθυμεί να υπαχθεί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και αναλύονται σε αυτό οι λόγοι για τους οποίους το μέλος Δ.Ε.Π. αιτείται την υπαγωγή του στο εν λόγω καθεστώς. Κατ’ εξαίρεση είναι υποχρεωτική η ένταξη μέλους Δ.Ε.Π. σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, σε χρόνο συντομότερο των τριών (3) ετών από την ανάληψη υπηρεσίας, εφόσον κατέχει θέση: α) Προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή εκτελεστικού διευθυντή ή προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου οργανισμού ή φορέα που εντάσσεται ή εποπτεύεται από τον δημόσιο τομέα όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) και δεν προβλέπεται από άλλη διάταξη η ένταξή του σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, β) Καθηγητή ιδρύματος της αλλοδαπής, γ) ερευνητή ερευνητικού οργανισμού της αλλοδαπής

 

Άρθρο 79

Ώρες απασχόλησης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 155 ν. 4957/2022

Στην παρ. 4 του άρθρου 155 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των ωρών απασχόλησης των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«4. Οι ώρες απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης κατανέμονται κατ’ ελάχιστον σε τρεις (3) ημέρες εβδομαδιαίως, ενώ οι ώρες απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης κατανέμονται κατ’ ελάχιστον σε δύο (2) ημέρες εβδομαδιαίως. Τα μέλη Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης, που έχουν την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού, υποχρεούνται μόνο στην τήρηση των προβλεπόμενων ωρών διδασκαλίας.».

 

 

Άρθρο 80

Ασυμβίβαστα μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 159 ν. 4957/2022

Στο πρώτο εδάφιο της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 159 του ν. 4957/2022 (Α’ 141) περί ασυμβιβάστων, μετά τη φράση «ή ερευνητικών υπηρεσιών,» προστίθεται η φράση «καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.),» και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:

«α) Να παρέχουν υπηρεσίες, να απασχολούνται, να συμμετέχουν με οποιαδήποτε σχέση ή να αναλαμβάνουν διοικητικά, διδακτικά ή ερευνητικά καθήκοντα σε φορείς με καταστατικό σκοπό την παροχή εκπαιδευτικών ή ερευνητικών υπηρεσιών, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.), εφόσον οι φορείς δεν υπάγονται στον δημόσιο τομέα όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143). Κατ’ εξαίρεση τα μέλη Δ.Ε.Π. επιτρέπεται να απασχολούνται, σε μη κερδοσκοπικά ερευνητικά κέντρα, τα οποία αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Επίσης, επιτρέπεται να απασχολούνται σε φορείς, που δεν υπάγονται στον δημόσιο τομέα όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, αν πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: αα) στον φορέα που πρόκειται να απασχοληθεί το μέλος Δ.Ε.Π. συμμετέχει το Α.Ε.Ι. και αβ) το μέλος Δ.Ε.Π. λαμβάνει σχετική άδεια από τη Συνέλευση του Τμήματος, στην οποία αναφέρεται ότι η εν λόγω απασχόληση είναι συμβατή με τα καθήκοντα της θέσης του.».

 

Άρθρο 81

Καθήκοντα επιστημονικού υπεύθυνου έργων/προγραμμάτων σε μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού που τελούν σε αναστολή καθηκόντων– Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 160 ν. 4957/2022

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 160 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της αναστολής καθηκόντων μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) διαγράφεται η φράση «εφόσον αυτό δεν απαγορεύεται από άλλη ειδική διάταξη» και προστίθεται η φράση «καθώς και να ασκούν καθήκοντα επιστημονικού υπεύθυνου έργων/προγραμμάτων σύμφωνα με το άρθρο 34 μέχρι την ολοκλήρωσή τους.» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Το ανώτατο χρονικό διάστημα αναστολής καθηκόντων δεν δύναται να υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη συνολικά. Τα μέλη Δ.Ε.Π., κατά το χρονικό διάστημα που τελούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, δύνανται να παρέχουν διδακτικό, ερευνητικό και εργαστηριακό έργο προς το Τμήμα του Α.Ε.Ι. όπου υπηρετούν, καθώς και να ασκούν καθήκοντα επιστημονικού υπεύθυνου έργων/προγραμμάτων σύμφωνα με το άρθρο 234 μέχρι την ολοκλήρωσή τους.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΔ’

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 

 

Άρθρο 82

Διεύρυνση θεσμού «Συνεργαζόμενου Καθηγητή» – Δικαιώματα συνεργαζόμενων καθηγητών – Τροποποίηση παρ. 1 και 6 άρθρου 169 ν. 4957/2022

  1. Στην παρ. 1 του άρθρου 169 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί συνεργαζόμενων καθηγητών, προστίθεται η φράση «οποιασδήποτε βαθμίδας» μετά τη λέξη «καθηγητή» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Καταξιωμένοι Έλληνες επιστήμονες, που κατέχουν θέση καθηγητή οποιασδήποτε βαθμίδας σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής ή ερευνητή σε ερευνητικούς οργανισμούς της αλλοδαπής, δύνανται παράλληλα να απασχολούνται μερικώς σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ως συνεργαζόμενοι καθηγητές (Joint Chairs) με αντικείμενο την παροχή διδακτικού ή ερευνητικού έργου για τις ανάγκες ενός Τμήματος του Α.Ε.Ι.».

  1. Στην παρ. 6 του άρθρου 169 του ν. 4957/2022, περί συνεργαζόμενων καθηγητών, προστίθενται περ. ζ), η), θ), ι), ια), ιβ), ιγ)και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Οι συνεργαζόμενοι καθηγητές κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους στο Α.Ε.Ι. έχουν τα ακόλουθα δικαιώματα:

α) συμμετέχουν στη Συνέλευση του Τμήματος, χωρίς δικαίωμα ψήφου,

β) λαμβάνουν γνώση των αποφάσεων των οργάνων του Α.Ε.Ι.,

γ) χρησιμοποιούν τον επιστημονικό εξοπλισμό, τις ερευνητικές, εκπαιδευτικές και λοιπές υποδομές και εγκαταστάσεις του Α.Ε.Ι.,

δ) αναλαμβάνουν την επιστημονική ευθύνη έργων/ προγραμμάτων,

ε) οργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ. ΒΙ.Μ.) του Α.Ε.Ι. και αναλαμβάνουν την επιστημονική και ακαδημαϊκή τους ευθύνη,

στ) παρέχουν υπηρεσίες μέσω των πανεπιστημιακών εργαστηρίων του Τμήματος,

ζ) συμμετέχουν σε έργα/προγράμματα που διαχειρίζονται οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) των Α.Ε.Ι., τα Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα και οι Τεχνολογικοί Φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258), καθώς και λοιποί ερευνητικοί οργανισμοί και να αμείβονται για τη συμμετοχή τους σε αυτά σε βάρος του προϋπολογισμού των έργων/προγραμμάτων,

η) αμείβονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας,

θ) παρέχουν διδακτικό έργο επ’ αμοιβή σε οποιοδήποτε άλλο Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.), σε δημόσιες σχολές, σε δημόσιες Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) και δημόσια Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), που εντάσσονται στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,

ι) παρέχουν επιστημονικό έργο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.),

ια) ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ατομικώς ή μέσω εταιρείας, η οποία είναι συναφής με την επιστημονική περιοχή του συνεργαζόμενου καθηγητή, μετά από ενημέρωση του Προέδρου του Τμήματος, στο οποίο υπηρετούν, υπό την προϋπόθεση ότι η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν προσδίδει στον συνεργαζόμενο καθηγητή την εμπορική ιδιότητα,

ιβ) ασκούν με ή χωρίς αμοιβή, καθώς και με αποζημίωση κατ’ αποκοπήν, κάθε είδους έργο ή δραστηριότητα, πλην εκείνων που προσδίδουν την εμπορική ιδιότητα, υπό την προϋπόθεση ότι το έργο ή η δραστηριότητα δεν είναι ανταγωνιστικά με αυτή του Α.Ε.Ι. και συνάδει με την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού,

ιγ) μετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα σε εταιρείες τεχνοβλαστούς, σύμφωνα με τον ν. 4864/2021 (Α’ 237) υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή αυτή δεν προσδίδει στον συνεργαζόμενο καθηγητή την εμπορική ιδιότητα.».

 

Άρθρο 83

Ομότιμοι Καθηγητές – Αφυπηρετήσαντα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού- Τροποποίηση άρθρου 170 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 170 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των Ομότιμων Καθηγητών και των αφυπηρετησάντων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. γ) προστίθεται η δυνατότητα επίβλεψης διδακτορικών διατριβών, β) στο τελευταίο εδάφιο προστίθεται παραπομπή στην περ. στ) του ίδιου άρθρου και το άρθρο 170 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 170

Ομότιμοι Καθηγητές – Αφυπηρετήσαντα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού

 

Οι Ομότιμοι Καθηγητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) δύνανται:

α) Να παρέχουν διδακτικό έργο κατά το άρθρο 64 μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος σε προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών του Α.Ε.Ι. με ανώτατο όριο έξι (6) ωρών εβδομαδιαίως.

β) Να παρέχουν διδακτικό έργο σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και να επιβλέπουν διπλωματικές εργασίες, καθώς και σε ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών.

γ) Να επιβλέπουν διδακτορικές διατριβές, καθώς και να συμμετέχουν σε τριμελείς και επταμελείς Επιτροπές για την παρακολούθηση και κρίση διδακτορικών διατριβών.

δ) Να συμμετέχουν σε συμβουλευτικές και γνωμοδοτικές Επιτροπές των Α.Ε.Ι., όταν δεν προβλέπεται υποχρεωτικά η συμμετοχή μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).

ε) Να συμμετέχουν ως εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης άλλου Α.Ε.Ι. από αυτό από το οποίο έχουν αφυπηρετήσει.

στ) Να διεξάγουν ερευνητικό, εν γένει επιστημονικό έργο και να συμμετέχουν επ’ αμοιβή σε ερευνητικά έργα/προγράμματα που διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι., οι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς, καθώς και κλινικό ή εργαστηριακό έργο σε πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εργαστήρια.

ζ) Να αναλαμβάνουν την επιστημονική ευθύνη έργων/προγραμμάτων, με εξαίρεση των έργων/προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.) και αυτών που η ανάληψη επιστημονικής ευθύνης προϋποθέτει την κατοχή ιδιότητας μέλους Δ.Ε.Π. του Α.Ε.Ι., όπως προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και έργα που διαχειρίζονται πόρους κλινικών ή εργαστηρίων του Α.Ε.Ι.

η) Να συμμετέχουν ως μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας των Α.Ε.Ι.

Οι δυνατότητες των περ. α), β), γ), ε), στ) και ζ) υφίστανται και για τα αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΕ’

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

 

Άρθρο 84

Επιτροπή Διασφάλισης Ποιότητας – Διαδικασία εκλογής – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 215 ν. 4957/2022

Στην παρ. 2 του άρθρου 215 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της συγκρότησης της Επιτροπής Διασφάλισης Ποιότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η περ. β) τροποποιείται και ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής στην Επιτροπή Διασφάλισης Ποιότητας και μέλους Δ.Ε.Π της βαθμίδας του Επίκουρου Καθηγητή της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 140, β) στο τρίτο εδάφιο προστίθεται η φράση «ανά ακαδημαϊκό έτος» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. H Επιτροπή Διασφάλισης Ποιότητας συγκροτείται με απόφαση της Συγκλήτου και αποτελείται από: α) τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη του Α.Ε.Ι., β) πέντε (5) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Α.Ε.Ι. της βαθμίδας του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή και, σε Α.Ε.Ι. με λιγότερα από εξήντα (60) υπηρετούντα μέλη Δ.Ε.Π., της βαθμίδας του Επίκουρου Καθηγητή της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 140, γ) έναν (1) εκπρόσωπο από κάθε κατηγορία μελών Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Α.Ε.Ι., δ) έναν (1) εκπρόσωπο των προπτυχιακών φοιτητών, ε) έναν (1) εκπρόσωπο των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων, και στ) έναν (1) εκπρόσωπο από τους Επισκέπτες Καθηγητές, τους εντεταλμένους διδάσκοντες, τους Επισκέπτες Ερευνητές και Ερευνητές επί συμβάσει που απασχολούνται στο Α.Ε.Ι. Η θητεία της Επιτροπής είναι πενταετής. Οι εκπρόσωποι των περ. δ) έως στ) αναδεικνύονται ανά ακαδημαϊκό έτος και έχουν δικαίωμα ψήφου σε θέματα που σχετίζονται με την ιδιότητά τους. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής μετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου ο Προϊστάμενος της ΜΟ.ΔΙ.Π. και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Α.Ε.Ι..».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΣΤ’

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

 

Άρθρο 85

Αρμοδιότητες Επιτροπής Δεοντολογίας – Προσθήκη περ. ε) στην παρ. 2 άρθρου 217 ν. 4957/2022

Στην παρ. 2 του άρθρου 217 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Δεοντολογίας, προστίθεται περ. ε) ως εξής:

 

«ε) Καταρτίζει τον «Κανονισμό Σύγκρουσης Συμφερόντων και Πρωτοκόλλων Αντιμετώπισης Περιστατικών Απάτης και Διαφθοράς» σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Φοιτητή του άρθρου 130, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης και ενσωματώνεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του Ιδρύματος.».

 

Άρθρο 86

Αρμοδιότητα Επιτροπής Ισότιμης Πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – Τροποποίηση περ. α) παρ. 2 άρθρου 220 ν. 4597/2022

Στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 220 του ν. 4597/2022 (Α’ 141), περί αρμοδιότητας της Επιτροπής Ισότιμης Πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι λέξεις «στον Πρύτανη του Α.Ε.Ι.» αντικαθίσταται από τις λέξεις «στο Συμβούλιο Διοίκησης» και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«α) η κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση στο Συμβούλιο Διοίκησης σχεδίου ισότιμης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του Α.Ε.Ι., στο οποίο περιλαμβάνονται τα τεχνικά και μη μέτρα ισότιμης πρόσβασης που προτείνονται και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, καθώς και εισηγήσεις για τη βελτίωση αυτού,».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΖ’

ΘΕΣΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

 

Άρθρο 87

Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος- Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 223 του ν. 4957/2022

Στην περ. ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 223 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, διαγράφεται η φράση «τεχνικού συμβουλίου και» και η περ. ιστ’ διαμορφώνεται ως εξής:

 

«ιστ) θέματα σχετικά με τη συγκρότηση και λειτουργία Επιτροπών που προβλέπονται στον παρόντα και των επιμέρους Επιτροπών που συγκροτούνται με αποφάσεις των Α.Ε.Ι., καθώς και τη δυνατότητα συγκρότησης οικονομικού συμβουλίου του Α.Ε.Ι. και τις αρμοδιότητές .».

 

 

Άρθρο 88

 Σχέδιο για την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες –Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 226 ν. 4957/2022

Η παρ. 2 του άρθρου 226 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί σχεδίου για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τροποποιείται ως προς το αρμόδιο όργανο έγκρισης του σχεδίου και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Το σχέδιο για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εγκρίνεται με απόφαση του Πρύτανη του Α.Ε.Ι., κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Ισότιμης Πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

 

Άρθρο 89

Σταδιακή κατάργηση χαρτιού εκτύπωσης – Τροποποίηση άρθρου 227 ν. 4957/2022

Το περιεχόμενο του άρθρου 227 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού, τίθεται ως παρ. 1, προστίθενται παρ. 2 και 3 και το άρθρο 227 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 227

Σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού

  1. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές που ενισχύουν την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του Α.Ε.Ι., την αναβάθμιση των ψηφιακών τους υποδομών και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων του διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και των φοιτητών των Α.Ε.Ι. Για τον σκοπό αυτόν τα Α.Ε.Ι. καταρτίζουν και υλοποιούν σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού που αφορά στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Α.Ε.Ι. προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και τους τρίτους, την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών του Α.Ε.Ι. και των επιμέρους μονάδων του, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και ψηφιακών λύσεων στην εκπαίδευση και την έρευνα, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγράμματος σπουδών για τη χορήγηση πιστοποιητικού ψηφιακών δεξιοτήτων και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων καλλιέργειας ψηφιακών δεξιοτήτων του διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού του Α.Ε.Ι. Το σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού εγκρίνεται με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
  2. Τα Α.Ε.Ι. υποχρεούνται να προβούν στην καταγραφή, μοντελοποίηση, απλούστευση και ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών του Ιδρύματος μέχρι την 30.6.2025, καθώς και στη διαλειτουργικότητα με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
  3. Μέχρι την 1η.1.2026, τα Α.Ε.Ι. υποχρεούνται να μειώσουν σταδιακά, και τουλάχιστον κατά ογδόντα τοις εκατό (80%), με βάση τα στοιχεία του οικονομικού έτους 2023, την προμήθεια και χρήση χαρτιού εκτύπωσης. Οι δαπάνες που υπερβαίνουν το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου και αφορούν προμήθεια χαρτιού εκτύπωσης εγκρίνονται από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΗ’

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ Α.Ε.Ι. ΒΑΣΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 

Άρθρο 90

Εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘ.Α.Α.Ε. για την κατανομή του ετήσιου συνολικού προϋπολογισμού – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 7 ν. 4653/2020

Η περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4653/2020 (Α’ 12), περί αρμοδιοτήτων του Ανώτατου Συμβουλίου, τροποποιείται ως προς το ποσοστό του ετήσιου συνολικού προϋπολογισμού επιχορηγήσεων στα Α.Ε.Ι. που κατανέμεται με βάση δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:

«α) εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού την κατανομή του ετήσιου συνολικού προϋπολογισμού επιχορηγήσεων στα Α.Ε.Ι., του οποίου το τριάντα τοις εκατό (30%) κατανέμεται με βάση τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων κάθε ιδρύματος,».

 

Άρθρο 91

Κατανομή της δημόσιας επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι. – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 16 ν. 4653/2020

Στην παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4653/2020 (Α’ 12) επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η περ. α) τροποποιείται ως προς το ποσοστό της τακτικής επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι., β) η περ. β) τροποποιείται ως προς το ποσοστό της τακτικής επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι., και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. α) Το εβδομήντα τοις εκατό (70%) της τακτικής επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι. κατανέμεται σύμφωνα με τα κατωτέρω, ιδίως, κριτήρια:

αα) τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών,

ββ) το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή για κάθε πρόγραμμα σπουδών,

γγ) τη διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών,

δδ) το μέγεθος και τη γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος.

​β) Το τριάντα τοις εκατό (30%) της τακτικής επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι. κατανέμεται με βάση ενδεικτικούς δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων, στους οποίους μπορεί να αξιολογείται κάθε Α.Ε.Ι. Οι δείκτες αυτοί μπορεί να είναι ιδίως οι εξής:

αα) η ποιότητα και αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία αξιολογείται με βάση ιδίως την αριθμητική σχέση των αποφοίτων προς τους εισερχόμενους φοιτητές, την αξιολόγηση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών από τους φοιτητές και την πορεία επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων,

ββ) η ερευνητική δραστηριότητα, η οποία αξιολογείται με βάση ιδίως τον αριθμό των μελών του επιστημονικού προσωπικού που επιτυγχάνουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, τον αριθμό των Κέντρων Αριστείας στην έρευνα, τον αριθμό των μελών Δ.Ε.Π. που κατέχουν θέσεις στα κεντρικά όργανα διοίκησης διεθνών ακαδημαϊκών ή ερευνητικών οργανισμών ή διεθνών επιστημονικών εταιρειών, τον αριθμό δημοσιεύσεων ανά καθηγητή, τον αριθμό ετεροαναφορών ανά καθηγητή, τον αριθμό ανά καθηγητή απλών συμμετοχών σε διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών και τον αριθμό ανά καθηγητή συμμετοχών με συντονιστικό ρόλο σε ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών,

γγ) η διεθνοποίηση, η οποία αξιολογείται με βάση ιδίως τον αριθμό των αλλοδαπών φοιτητών σε αναλογία με τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών, των φοιτητών που φοιτούν στο ίδρυμα μέσω των ευρωπαϊκών και διεθνών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των φοιτητών που φοιτούν στο εξωτερικό μέσω ευρωπαϊκών και διεθνών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και τον αριθμό συμφωνιών συνεργασίας με άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘ.Α.Α.Ε., ορίζονται τα κριτήρια κατανομής και οι δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των υποπαρ. α’ και β, ο τρόπος με τον οποίο αυτοί σταθμίζονται και συνδυάζονται, μπορεί να ορίζονται ορισμένα ή όλα τα κριτήρια ή δείκτες ως υποχρεωτικοί για τα Α.Ε.Ι., καθώς και να ορισμένα κριτήρια ή δείκτες ως προαιρετικοί για τα Α.Ε.Ι. και, στην τελευταία περίπτωση, να ορίζεται περαιτέρω το πλήθος των κριτηρίων ή δεικτών τα οποία πρέπει να επιλέξει κάθε Α.Ε.Ι., καθώς και κάθε σχετική διαδικασία.

δ) Αν ένα Α.Ε.Ι. δεν επιτύχει τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων στους οποίους έχει επιλέξει να αξιολογηθεί, σύμφωνα με την υποπαρ. β, τότε η επιχορήγηση που δεν θα λάβει ως συνέπεια της αξιολόγησής του θα κατανεμηθεί στην επιχορήγηση των λοιπών Α.Ε.Ι., σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην απόφαση της υποπαρ. γ’.

ε) Η τακτική επιχορήγηση κατανέμεται στα Α.Ε.Ι. με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται μέχρι τον Ιανουάριο εκάστου έτους, ύστερα από πρόταση του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘ.Α.Α.Ε.

Στην επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που κατανέμεται στα ιδρύματα με την ως άνω διαδικασία, συμπεριλαμβάνονται, ειδικότερα, οι λειτουργικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού, εξαιρουμένου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΘ’

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

 

Άρθρο 92

Συγκρότηση και λειτουργία Επιτροπής Ερευνών – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 231 ν. 4957/2022

 

Η παρ. 1 του άρθρου 231 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της Επιτροπής Ερευνών, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η Επιτροπή Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) είναι το αποφασιστικό όργανο του Ε.Λ.Κ.Ε. και είναι διακριτό από τα όργανα διοίκησης του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.). Με απόφαση της Συγκλήτου, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη, συγκροτείται η Επιτροπή Ερευνών. Η Επιτροπή Ερευνών είναι επταμελής και αποτελείται από τον Πρύτανη ή έναν (1) από τους Αντιπρυτάνεις, στον οποίο έχει ανατεθεί ο τομέας της έρευνας, ως Πρόεδρό του, και έξι (6) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) της βαθμίδας του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή πλήρους απασχόλησης με τους αναπληρωτές τους, τα οποία εκλέγονται από τα μέλη Δ.Ε.Π. του Ιδρύματος. Για τον σκοπό αυτό καταρτίζεται από το Συμβούλιο Διοίκησης (Σ.Δ.) του Ιδρύματος ενιαίο ψηφοδέλτιο και δηλώνουν υποψηφιότητα προς αυτό όσα μέλη Δ.Ε.Π. του Ιδρύματος επιθυμούν να εκλεγούν. Το Σ.Δ. δημοσιεύει και αναρτά σχετική Πρόσκληση, στην οποία καθορίζονται η ημερομηνία δήλωσης υποψηφιοτήτων, η ημερομηνία εκλογής και η εφορευτική επιτροπή για τη διενέργεια της εκλογής. Τα μέλη Δ.Ε.Π. ψηφίζουν έως δώδεκα (12) υποψηφίους και εξ αυτών οι πρώτοι έξι (6) κατά σειρά σε αριθμό ψήφων εκλέγονται τακτικά μέλη της Επιτροπής Ερευνών και οι υπόλοιποι έξι (6) κατά σειρά σε αριθμό ψήφων αναπληρωματικά τους μέλη. Η εκλογή διενεργείται ηλεκτρονικά την ίδια ημέρα τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν λήξει η θητεία των μελών της απερχόμενης Επιτροπής Ερευνών. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία λαμβάνει χώρα με τη χρήση του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ» της ανώνυμης εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.). Η Επιτροπή Ερευνών λειτουργεί σύμφωνα με τα άρθρα 13 έως 15 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α΄45).» .

 

Άρθρο 93

Αρμοδιότητες της Επιτροπής Ερευνών -Τροποποίηση περ. γ) και ι) άρθρου 232 ν. 4957/2022

 

  1. Στην περ. γ) του άρθρου 232 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ερευνών, η φράση «για τα οποία απαιτείται υποβολή πρότασης» αντικαθίσταται από τη φράση «για τα οποία απαιτείται έγκριση υποβολής πρότασης από αρμόδιο όργανο» και η περ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«γ) εγκρίνει την υποβολή προτάσεων για τη χρηματοδότηση ερευνητικών έργων, έργων παροχής υπηρεσιών, μελετών και πάσης φύσεως έργων για τα οποία απαιτείται έγκριση υποβολής πρότασης από αρμόδιο όργανο».

 

  1. Στην περ. ι) του άρθρου 232 του ν. 4957/2022, περί αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ερευνών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στις αρμοδιότητες έγκρισης της Επιτροπής προστίθενται και η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ή συμφωνιών με άλλους φορείς του δημοσίου τομέα, β) προστίθεται η επιφύλαξη της περ. θ) της παρ. 2 του άρθρου 233, και η περ. ι) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«ι) αποδέχεται τις κάθε είδους επιχορηγήσεις, χρηματοδοτήσεις, δωρεές και εισφορές τρίτων στον Ε.Λ.Κ.Ε., καθορίζει τους ειδικότερους όρους αποδοχής και διάθεσής τους, όταν αυτοί δεν καθορίζονται από συμβατικές υποχρεώσεις και εγκρίνει τη σύναψη των πάσης φύσεως συμβάσεων με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ή συμφωνιών με άλλους φορείς του δημοσίου τομέα, στο πλαίσιο των έργων και προγραμμάτων που υλοποιεί ο Ε.Λ.Κ.Ε., με την επιφύλαξη της περ. θ) της παρ. 2 του άρθρου 233,».

 

Άρθρο 94

Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού που διατελούν σε επιστημονική άδεια ως Επιστημονικοί Υπεύθυνοι -Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 234 ν. 4957/2022

Στην παρ. 1 του άρθρου 234 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των Επιστημονικών Υπευθύνων έργων/προγραμμάτων, προστίθεται νέο, δεύτερο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Ως Επιστημονικοί Υπεύθυνοι έργων/προγραμμάτων δύναται να ορίζονται: α) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), β) μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) του Α.Ε.Ι., γ) μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) του Α.Ε.Ι., δ) μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Α.Ε.Ι. που έχουν κατ’ ελάχιστον τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών, ε) επισκέπτες Καθηγητές και επισκέπτες Ερευνητές του άρθρου 171, στ) Συνεργαζόμενοι Καθηγητές του άρθρου 169, ζ) Ερευνητές επί συμβάσει του άρθρου 172, η) ομότιμοι Καθηγητές και αφυπηρετήσαντα Μέλη Δ.Ε.Π., θ) μεταδιδάκτορες και ι) εξωτερικοί συνεργάτες κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Ως Επιστημονικοί Υπεύθυνοι έργων/προγραμμάτων δύνανται να ορίζονται και μέλη Δ.Ε.Π. που τελούν σε επιστημονική άδεια, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 157, όπως και μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. που τελούν σε εκπαιδευτική άδεια σύμφωνα με την περ. η’ της παρ. 1 του άρθρου 33. Η δυνατότητα να ορίζονται ως Επιστημονικοί Υπεύθυνοι το σύνολο ή μέρος των κατηγοριών του πρώτου εδαφίου, καθώς και οι ειδικότερες προϋποθέσεις για την ανάληψη της επιστημονικής ευθύνης έργων/προγραμμάτων καθορίζονται στον Οδηγό Χρηματοδότησης του Ε.Λ.Κ.Ε..».

 

 

Άρθρο 95

Ενίσχυση προσωπικού μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 236 ν. 4957/2022

 

Στην παρ. 2 του άρθρου 236 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της Μονάδας Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (Μ.Ο.Δ.Υ.) του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνονται ως εξής:

 

«2. Αν το προσωπικό του Α.Ε.Ι. δεν επαρκεί για τη στελέχωση της Μ.Ο.Δ.Υ., ο Ε.Λ.Κ.Ε. δύναται να προσλαμβάνει, με απόφαση της Επιτροπής Ερευνών, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης σύμφωνα με το άρθρο 244, προσωπικό με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου ή έργου. Αν για τις ανάγκες της Μ.Ο.Δ.Υ. απαιτείται η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, εφαρμόζεται η διαδικασία της περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 243. Η Μ.Ο.Δ.Υ. δύναται να αναθέτει υπηρεσίες λογιστικής υποστήριξης, διενεργώντας τις διαγωνιστικές διαδικασίες του ν. 4412/2016 (Α΄ 147).».

 

Άρθρο 96

Ενίσχυση προσωπικού μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών – Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 237 ν. 4957/2022

Στην παρ. 7 του άρθρου 237 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141) προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«7. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ερευνών, καθορίζεται η κατανομή του συνόλου των ετήσιων εσόδων του Ε.Λ.Κ.Ε. που προέρχονται από ίδιους πόρους, σύμφωνα με το άρθρο 230 όπως αυτό διαμορφώθηκε την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου οικονομικού έτους, σύμφωνα με τη βεβαίωση της παρ. 6 με σκοπό την κάλυψη των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λειτουργικών αναγκών του Α.Ε.Ι. και την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου του Α.Ε.Ι.. Από το συνολικό ποσό των ετήσιων εσόδων αφαιρείται το ποσό που αποδίδεται προς τον τακτικό προϋπολογισμό του Α.Ε.Ι., σύμφωνα με την παρ. 5. Το υπολειπόμενο ποσό διατίθεται στον Ε.Λ.Κ.Ε. για τη δημιουργία έργων/ προγραμμάτων που έχουν ως αντικείμενο την ανάληψη δαπανών με σκοπό:

α) την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της Μ.Ο.Δ.Υ. του Ε.Λ.Κ.Ε., καθώς και άλλων οργανικών μονάδων του Α.Ε.Ι. των άρθρων 207 έως 216,

β) την κάλυψη ερευνητικών, εκπαιδευτικών, αναπτυξιακών και λειτουργικών αναγκών του Α.Ε.Ι. και των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων του,

γ) την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Α.Ε.Ι., του Ε.Λ.Κ.Ε., όπως τη διενέργεια δαπανών φύλαξης, καθαριότητας, συντήρησης και επισκευής κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού, προμήθειας καυσίμων, φυσικού αερίου και υπηρεσιών κοινής ωφελείας του Α.Ε.Ι.,

δ) αναγκών της ίδιας περιουσίας και υποστήριξης περιουσιακών στοιχείων του Α.Ε.Ι., καθώς και της προστασίας και αξιοποίησης της διανοητικής ιδιοκτησίας του Α.Ε.Ι.,

ε) την υλοποίηση δράσεων του στρατηγικού σχεδίου του Α.Ε.Ι., του σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού του Α.Ε.Ι. του άρθρου 227, του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης του άρθρου 228 και του σχεδίου ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του άρθρου 226,

στ) την κάλυψη δαπανών επιστημονικών δημοσιεύσεων και συμμετοχής σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, δαπανών μετακίνησης, δαπανών πρώτης εγκατάστασης των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και λοιπού διδακτικού προσωπικού, προβολής και προώθησης των δράσεων του Α.Ε.Ι. και σύναψης συνεργασιών με Ιδρύματα της αλλοδαπής, αμοιβών για πρόσθετη απασχόληση του προσωπικού του Α.Ε.Ι., αμοιβών αποδοτικότητας στο προσωπικό της Μ.Ο.Δ.Υ. του Ε.Λ.Κ.Ε., εφόσον εφαρμόζεται σύστημα επίτευξης στόχων, πρόσθετων παροχών προς τα μέλη Δ.Ε.Π. που διακρίνονται για τις ερευνητικές ή εκπαιδευτικές τους επιδόσεις, χορήγησης υποτροφιών προς υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες και λοιπών δαπανών που κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη των στόχων του Α.Ε.Ι..

Κατ΄ εξαίρεση των προβλεπομένων στη παρ. 6, η Επιτροπή Ερευνών δύναται να εισηγείται στο Συμβούλιο Διοίκησης και το τελευταίο να λαμβάνει σχετική απόφαση για την κατανομή μέρους των εσόδων του Ε.Λ.Κ.Ε. από ίδιους πόρους του τρέχοντος οικονομικού έτους για την κάλυψη επειγουσών εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λειτουργικών αναγκών του ΑΕΙ και την υλοποίηση του στρατηγικού του σχεδίου.».

 

Άρθρο 97

Προγραμματισμός προσλήψεων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού-Προσθήκη άρθρου 138Α στον ν. 4957/2022

Στον ν. 4957/2022 (Α΄141), μετά το άρθρο 138, προστίθεται άρθρο 138 Α ως εξής:

 

«Άρθρο 138Α

Προγραμματισμός προσλήψεων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού

Για τα έτη 2025 έως 2030, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α΄133) μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. προβλέπεται τουλάχιστον μία θέση πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης.».

 

 

Άρθρο 98

 Προϋπολογισμός έργων/προγραμμάτων – Τροποποίηση παρ. 5 και προσθήκη παρ. 10 στο άρθρο 239 ν. 4957/2022

  1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 239 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού έργων/προγραμμάτων επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) μετά από τις λέξεις «η υπογραφή» προστίθενται οι λέξεις «ή η ηλεκτρονική έγκριση», β) μετά από τις λέξεις «πριν από την υπογραφή» προστίθενται οι λέξεις «ή την ηλεκτρονική έγκρισή του» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«5. Ως σύμφωνη γνώμη του Π.Ο.Υ. κατά τις παρ. 3 και 4 λογίζεται η υπογραφή ή η ηλεκτρονική έγκριση του σχεδίου της απόφασης αναμόρφωσης του ετήσιου αναλυτικού προϋπολογισμού ή του συνολικού συνοπτικού προϋπολογισμού κάθε έργου/προγράμματος πριν από την υπογραφή του ή την ηλεκτρονική έγκρισή του από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών. Οι αποφάσεις των οργάνων περί έγκρισης των προϋπολογισμών των έργων/προγραμμάτων αναρτώνται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».».

 

 

  1. Στο άρθρο 239 του ν. 4957/2022, περί του προϋπολογισμού έργων/προγραμμάτων προστίθεται παρ. 10 ως εξής:

 

«10. Οι υποχρεώσεις ανεξαρτήτως ύψους ποσού, οι οποίες βαρύνουν, είτε τμηματικά είτε εξ ολοκλήρου, έτη πέραν του τρέχοντος, πρέπει να είναι εντός του ορίου του συνολικού συνοπτικού προϋπολογισμού του κάθε έργου.».

 

 

Άρθρο 99

Ομάδα Έργου – Απασχόληση σε έργα/προγράμματα –Τροποποίηση περ. α) παρ. 1, περ. δ) παρ. 4 και παρ. 7 άρθρου 243 ν. 4957/2022

  1. Η περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 243 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί μελών της ομάδας έργου, τροποποιείται ως προς τη συμμετοχή των μελών της ομάδας έργου και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«α) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), υπάλληλοι οι οποίοι απασχολούνται στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υπάλληλοι που απασχολούνται στο Α.Ε.Ι. με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.».

 

  1. Στο τέλος της περ. δ) της παρ. 4 του άρθρου 243 του ν. 4957/2022, περί της επιλογής πρόσθετου προσωπικού, προστίθενται οι λέξεις «ανά έργο/πρόγραμμα και κατ’ έτος» και η περ. δ) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«δ) Με απόφαση της Επιτροπής Ερευνών, κατόπιν εισήγησης του Επιστημονικού Υπευθύνου, εγκρίνεται, χωρίς άλλη διαδικασία, η ευκαιριακή απασχόληση προσωπικού, που αμείβεται με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών, εφόσον η απασχόλησή του κρίνεται αναγκαία για την ομαλή εκτέλεση του έργου και η συνολική διάρκεια της απασχόλησής του δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες ανά έργο/πρόγραμμα και κατ’ έτος.».

 

  1. Στις εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής της παρ. 7 του άρθρου 243 του ν. 4957/2022, περί της διαδικασίας επιλογής προσωπικού σε έργα/ προγράμματα των Ε.Λ.Κ.Ε., προστίθεται το άρθρο 93 του ν. 4310/2014 (Α’ 258)» και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«7. Η διαδικασία επιλογής προσωπικού σε έργα/προγράμματα των Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι. ρυθμίζεται αποκλειστικά από τον παρόντα και εξαιρείται από τον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και σύμβασης μίσθωσης έργου του άρθρου 25 του ν. 4829/2021 (Α’ 166), της υποχρέωσης έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου ή της Επιτροπής της υπ’ αρ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Α’ 280), τον ν. 4765/2021 (Α’ 6), το άρθρο 93 του ν. 4310/2014 (Α’ 258) και το π.δ. 164/2004 (Α’ 134).».

 

 

Άρθρο 100

Θέματα αποδοχών – Τροποποίηση παρ. 1, 3 και 4 άρθρου 246 ν. 4957/2022

  1. Στην παρ. 1 του άρθρου 246 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της συμμετοχής μελών κατηγοριών προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) σε έργα / προγράμματα των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) διαγράφεται η φράση «και δεν συνιστά ή προϋποθέτει την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Η συμμετοχή μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) σε έργα/προγράμματα των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Α.Ε.Ι. συνιστά επιτρεπτή πρόσθετη απασχόληση, υπό την προϋπόθεση ότι εκτελούν τα διδακτικά και λοιπά τους καθήκοντα, όπως αυτά ορίζονται ανά περίπτωση.».

  1. Στην παρ. 3 του άρθρου 246 του ν. 4957/2022, περί εξαιρέσεων από το ανώτατο όριο αποδοχών της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η φράση «από διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους» αντικαθίσταται από τη φράση «από εθνικούς, διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους», β) πραγματοποιούνται νομοτεχνικές βελτιώσεις και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Δεν εμπίπτουν στο ανώτατο όριο αποδοχών της παρ. 2 αμοιβές μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π., καθώς και ερευνητών και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (Ε.Λ.Ε.) από τη συμμετοχή σε κάθε είδους προγράμματα των Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι. και των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258), τα οποία χρηματοδοτούνται από εθνικούς, διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους, σύμφωνα με το άρθρο 230.»

  1. Το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 246 του ν. 4957/2022, περί αποδοχών των μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. για την απασχόληση σε έργα/προγράμματα που διαχειρίζονται Ε.Λ.Κ.Ε. άλλων Α.Ε.Ι., αντικαθίστανται και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Οι αποδοχές των μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. για την απασχόληση σε έργα/προγράμματα που διαχειρίζονται Ε.Λ.Κ.Ε. άλλων Α.Ε.Ι. ή ερευνητικά κέντρα ή τεχνολογικά ινστιτούτα του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 ή άλλους ερευνητικούς οργανισμούς της ημεδαπής, αποδίδονται προς τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι. που υπηρετούν, εκκαθαρίζονται από αυτόν και καταβάλλονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής. Οι αμοιβές των μελών Δ.Ε.Π., μελών Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. από τη συμμετοχή σε έργα/προγράμματα υπόκεινται σε παρακράτηση πέντε τοις εκατό (5%) επί του ακαθάριστου ποσού της αμοιβής τους στα έργα/προγράμματα υπό την προϋπόθεση ότι η κράτηση είναι επιλέξιμη δαπάνη ανεξάρτητα από την πηγή χρηματοδότησης. Κατά τα λοιπά ακολουθείται και εφαρμόζεται ο οικείος Οδηγός Χρηματοδότησης.».

 

Άρθρο 101

Μετακινήσεις – Τροποποίηση άρθρου 248 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 248 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της υποχρέωσης των μελών της ομάδας έργου που ανήκουν στο προσωπικό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) να ενημερώνουν τον Πρόεδρο της Συνέλευσης του Τμήματος για τις μετακινήσεις τους στο πλαίσιο έργων / προγραμμάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 5 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 6 προστίθενται οι λέξεις «φυσικών προσώπων της ομάδας έργου, καθώς και» και «του άρθρου 249», το άρθρο 248 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 248

Μετακινήσεις

 

  1. Οι δαπάνες μετακίνησης εκτός έδρας μελών της ομάδας έργου ή τρίτων φυσικών προσώπων που προσκαλούνται στο πλαίσιο έργου/προγράμματος που υλοποιεί ο Ε.Λ.Κ.Ε., προς το εσωτερικό ή το εξωτερικό, βαρύνουν αποκλειστικά τον προϋπολογισμό των έργων/ προγραμμάτων για τις ανάγκες των οποίων διεξάγεται η μετακίνηση. Οι δαπάνες πραγματοποιούνται εντός των ορίων του συνόλου των πιστώσεων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του έργου/προγράμματος.
  2. Με απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής Ερευνών, κατόπιν εισήγησης του Επιστημονικού Υπευθύνου, εγκρίνεται η διενέργεια μετακινήσεων μελών της ομάδας έργου που είναι αναγκαία για την εκτέλεση έργων/ προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η έγκριση μετακινήσεων μελών της ομάδας έργου μετά τη διενέργειά τους έως και είκοσι (20) ημέρες από την επιστροφή των μετακινούμενων, κατόπιν υποβολής αιτιολογημένης εισήγησης του Επιστημονικού Υπευθύνου σχετικά με την αναγκαιότητα μετακίνησης και τους λόγους που δεν κατέστη δυνατή η έγκριση της μετακίνησης πριν από τη διεξαγωγή της. Για τις δαπάνες μετακίνησης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο έργων/προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, εφαρμόζεται η υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94). Το ανώτατο όριο ημερών μετακίνησης του προσωπικού του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ανά ημερολογιακό έτος για το σύνολο των έργων/προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους ορίζεται σε εκατό (100) ημέρες.
  3. Οι μετακινήσεις εκτός έδρας μελών της ομάδας έργου ή τρίτων φυσικών προσώπων στο πλαίσιο έργων/ προγραμμάτων, που χρηματοδοτούνται από διεθνείς, ιδιωτικούς ή ίδιους πόρους, πραγματοποιούνται μόνο κατόπιν εντολής του Επιστημονικού Υπευθύνου, χωρίς να απαιτείται έγκριση άλλου οργάνου, και εξαιρούνται του ν. 4336/2015. Το ύψος των δαπανών μετακίνησης, όπως έξοδα κίνησης, δαπάνες διαμονής, ημερήσια αποζημίωση και χιλιομετρική αποζημίωση καθορίζονται στον Οδηγό Χρηματοδότησης. Οι ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας για τις ανάγκες έργων/προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από διεθνείς, ιδιωτικούς και ίδιους πόρους δεν συνυπολογίζονται για τη συμπλήρωση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου ημερών μετακίνησης εκτός έδρας της παρ. 2.
  4. Οι δαπάνες μετακίνησης καταβάλλονται στον μετακινούμενο μετά την ολοκλήρωση της μετακίνησης, με μόνη προϋπόθεση την υποβολή στη Μονάδα Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (Μ.Ο.Δ.Υ.) του Ε.Λ.Κ.Ε. των σχετικών παραστατικών που την αποδεικνύουν, όπου αυτά προβλέπονται. Η έκδοση των σχετικών παραστατικών πραγματοποιείται στα στοιχεία του μετακινούμενου.
  5. Μέλη της ομάδας έργου που ανήκουν στο προσωπικό του Α.Ε.Ι., μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) οφείλουν να ενημερώνουν τον Πρόεδρο της Συνέλευσης του Τμήματος για τη μετακίνησή τους στο πλαίσιο έργου/ προγράμματος που συμμετέχουν και να μεριμνούν για να μη διαταράσσεται η ομαλή εκτέλεση των λοιπών καθηκόντων τους προς το Τμήμα. Η σχετική ενημέρωση προς τον Προέδρο της Συνέλευσης του Τμήματος από τα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εκκαθάριση των δαπανών μετακίνησης.».
  6. Για τη μετακίνηση και διαμονή φυσικών προσώπων της ομάδας έργου, καθώς και φυσικών προσώπων που προσκαλούνται στο πλαίσιο έργου/προγράμματος που υλοποιεί ο Ε.Λ.Κ.Ε. και δεν αποτελούν μέλη της ομάδας έργου/προγράμματος, καθώς και στις ομαδικές μετακινήσεις, δύναται να εφαρμόζονται είτε η διαδικασία του παρόντος είτε η διαδικασία περί δημοσίων συμβάσεων του άρθρου 249.».

 

Άρθρο 102

Διασύνδεση και διαλειτουργικότητα Πληροφοριακών Συστημάτων των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας – Προσθήκη άρθρου 255Α ν. 4957/2022

Στον ν. 4957/2022 (Α΄ 141), μετά το άρθρο 255, προστίθεται άρθρο 255Α ως εξής:

 

«Άρθρο 255Α

Διασύνδεση και διαλειτουργικότητα Πληροφοριακών Συστημάτων των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας

 

Τα πληροφοριακό σύστημα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) κάθε Α.Ε.Ι. διαλειτουργεί με το Πρόγραμμα «Διαύγεια», το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (Κ.Η.Μ.Δ.Η.Σ.), το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.), το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε.) και το πληροφοριακό σύστημα της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.). Η διαδικασία διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του πρώτου εδαφίου ολοκληρώνεται μέχρι την 31η.12.2024.».

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κ’

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΠΙ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

 

Άρθρο 103

Αρμοδιότητα Συμβουλίου Διοίκησης – Εταιρείες τεχνοβλαστών-Τροποποίηση περ. ιε) παρ. 1 άρθρου 14 ν. 4957/2022

Στην περ. ιε) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Διοίκησης, η αναφορά στην εισήγηση της Επιτροπής Ερευνών διαγράφεται και η περ. ιε) διαμορφώνεται ως εξής:

«ιε) Εγκρίνει την ίδρυση ή τη συμμετοχή σε εταιρείες τεχνοβλαστών ή άλλες εταιρείες, και ορίζει τους εκπροσώπους του Α.Ε.Ι. στα όργανα διοίκησής τους.».

 

Άρθρο 104

Πρότυπος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των πανεπιστημιακών εργαστηρίων-Ρυθμίσεις για τη μεταφορά τεχνολογίας-Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 47 ν. 4957/2022

Στην παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί πρότυπου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των πανεπιστημιακών εργαστηρίων, καταργείται η περ. θ), προστίθεται περ. ιε) και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Με απόφαση της Συγκλήτου, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη, εγκρίνεται ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των πανεπιστημιακών εργαστηρίων του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), ο οποίος περιλαμβάνει:

α) την αποστολή και τις βασικές αρχές λειτουργίας των πανεπιστημιακών εργαστηρίων,

β) θέματα σχετικά με την ίδρυση, οργάνωση, δομή, διοίκηση και λειτουργία τους,

γ) τους όρους και τις προϋποθέσεις συγχώνευσης, κατάτμησης ή κατάργησης των πανεπιστημιακών εργαστηρίων,

δ) τις υποχρεώσεις των πανεπιστημιακών εργαστηρίων προς το Α.Ε.Ι.,

ε) την παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 51,

στ) θέματα σχετικά με τη διαχείριση των πόρων τους, τη χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού τους,

ζ) τις υποχρεώσεις των μελών των εργαστηρίων, των συνεργαζόμενων μελών και του έκτακτου προσωπικού,

η) τους κανόνες προσωπικής ασφάλειας και υγιεινής,

θ) καταργείται,

ι) την πολιτική σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα,

ια) τα τηρούμενα βιβλία,

ιβ) την πολιτική χρήσης του λογοτύπου του Α.Ε.Ι. κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, ιγ) τον ανώτατο αριθμό των πανεπιστημιακών εργαστηρίων με τα οποία τα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. μπορούν να συνεργάζονται και να παρέχουν σε αυτά τις υπηρεσίες τους,

ιδ) κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία των πανεπιστημιακών εργαστηρίων του Α.Ε.Ι., και

ιε) ρυθμίσεις για τη μεταφορά τεχνολογίας μέσω ένταξης του Κανονισμού ή Οδηγού Μεταφοράς Τεχνολογίας του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) στον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των πανεπιστημιακών εργαστηρίων, ως αναπόσπαστου τμήματος αυτού.».

 

Άρθρο 105

Δραστηριότητες βιομηχανικής έρευνας πανεπιστημιακών εργαστηρίων-Τροποποίηση περ. η) παρ. 1 άρθρου 49 ν. 4957/2022

Στην περ. η) της παρ. 1 του άρθρου 49 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί οργάνωσης και λειτουργίας πανεπιστημιακού εργαστηρίου, προστίθεται η φράση «σύμφωνα με τον Κανονισμό ή Οδηγό Μεταφοράς Τεχνολογίας» και η περ. η) διαμορφώνεται ως εξής:

«η) αναλαμβάνει τη διεξαγωγή βιομηχανικής έρευνας, στο πλαίσιο συμφώνου συνεργασίας με επιχειρήσεις ή βιομηχανίες της ημεδαπής ή αλλοδαπής, σύμφωνα με τον Κανονισμό ή Οδηγό Μεταφοράς Τεχνολογίας».

 

Άρθρο 106

Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών-Τροποποίηση περ. ιε) παρ. 2 άρθρου 91 ν. 4957/2022

Στην περ. ιε) της παρ. 2 του άρθρου 91 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί κανονισμού διδακτορικών σπουδών, προστίθεται η φράση «σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού ή Οδηγού Μεταφοράς Τεχνολογίας», και η περ. ιε) διαμορφώνεται ως εξής:

«ιε) τους όρους και τις προϋποθέσεις εκπόνησης βιομηχανικών διδακτορικών, τη συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς για την εκπόνηση της διδακτορικής έρευνας σε αυτούς, τους όρους και τη δυνατότητα εκπροσώπησης του φορέα στην τριμελή ή/και επταμελή επιστημονική επιτροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού ή Οδηγού Μεταφοράς Τεχνολογίας.».

 

Άρθρο 107

Βιομηχανικά διδακτορικά-Τροποποίηση άρθρου 96 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 96 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί βιομηχανικών διδακτορικών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 3 προσδιορίζεται ειδικότερα το αρμόδιο όργανο της εισήγησης και προστίθεται η φράση «και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού ή Οδηγού Μεταφοράς Τεχνολογίας,», β) η παρ. 7 αντικαθίσταται, γ) προστίθενται παρ. 10 και 11 και το άρθρο 96 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 96

Βιομηχανικά διδακτορικά

  1. Υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής σε προγράμματα διδακτορικών σπουδών σύμφωνα με το άρθρο 92 δύνανται να υποβάλουν αίτηση για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε συνεργασία με επιχείρηση ή βιομηχανία, που εδρεύει ή παράρτημά της λειτουργεί στην ημεδαπή, η οποία αφορά στη διεξαγωγή βιομηχανικής ή εφαρμοσμένης έρευνας με σκοπό την εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών.
  2. Η συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία υποδεικνύει έναν (1) εκπρόσωπό της με εμπειρία και γνώση σχετική με το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής, που έχει ως καθήκοντα την καθοδήγηση του υποψήφιου διδάκτορα. Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης ή βιομηχανίας δύναται να συμμετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στις συνεδριάσεις της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής και στην επταμελή εξεταστική επιτροπή, εκφράζοντας τις απόψεις του.
  3. Με πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), της συνεργαζόμενης επιχείρησης ή βιομηχανίας και του υποψήφιου διδάκτορα, το οποίο εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι συνεργασίας για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην επιχείρηση ή τη βιομηχανία και την εξαγωγή των ερευνητικών αποτελεσμάτων, τη χρήση υποδομών του εξοπλισμού του Α.Ε.Ι., αν η έρευνα διεξάγεται εντός του Α.Ε.Ι., τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα κάθε συμβαλλόμενου μέρους, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού ή Οδηγού Μεταφοράς Τεχνολογίας, επί του έργου που διεξάγεται κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής.
  4. Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής ο υποψήφιος διδάκτορας δύναται να διεξάγει, εν όλω ή εν μέρει, την ερευνητική του δραστηριότητα σε χώρους της επιχείρησης ή βιομηχανίας, μετά από σύμφωνη γνώμη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζονται η υποστήριξη και η καθοδήγηση από τον επιβλέποντα και εφαρμόζονται οι διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Α.Ε.Ι. και του εσωτερικού κανονισμού του προγράμματος σπουδών.
  5. Οι υποψήφιοι διδάκτορες του παρόντος έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής προόδων, που προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό του Α.Ε.Ι. και τον εσωτερικό κανονισμό του προγράμματος.
  6. Επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που εδρεύουν ή έχουν παράρτημα στην ημεδαπή δύναται να χρηματοδοτούν, εν μέρει ή εν όλω, την εκπόνηση βιομηχανικού διδακτορικού. Η οικονομική διαχείριση της χρηματοδότησης πραγματοποιείται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου/προγράμματος καθορίζεται με το πρωτόκολλο συνεργασίας της παρ. 3.
  7. Οι υποψήφιοι διδάκτορες που εκπονούν βιομηχανικά διδακτορικά, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ασφαλίζονται με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 69. Η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών βαρύνει τη συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία, εκτός εάν η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής χρηματοδοτείται μέσω της επιχείρησης ή της βιομηχανίας για την εκτέλεση έργου/προγράμματος μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), οπότε οι ασφαλιστικές εισφορές δύνανται να βαρύνουν τον προϋπολογισμό του χρηματοδοτούμενου έργου/προγράμματος του Ε.Λ.Κ.Ε. Υπόχρεος για την τήρηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων και την καταβολή εισφορών παραμένει η συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία.
  8. Η εκπόνηση βιομηχανικού διδακτορικού σύμφωνα με το παρόν άρθρο δύναται να χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επιχειρήσεις ή βιομηχανίες, που εδρεύουν ή λειτουργούν παράρτημα στην ημεδαπή.
  9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται ειδικότερα ζητήματα σχετικά με την εκπόνηση βιομηχανικών διδακτορικών που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  10. Επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που εδρεύουν ή έχουν παράρτημα στην ημεδαπή δύναται να χρηματοδοτούν, εν μέρει ή εν όλω, την εκπόνηση βιομηχανικού διδακτορικού. Η οικονομική διαχείριση της χρηματοδότησης πραγματοποιείται μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι.. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου/προγράμματος καθορίζεται με το πρωτόκολλο συνεργασίας της παρ. 3.
  11. Η εκπόνηση βιομηχανικού διδακτορικού σύμφωνα με το παρόν δύναται να χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας και επιχειρήσεις ή βιομηχανίες, που εδρεύουν ή λειτουργούν παράρτημα στην ημεδαπή.».

 

Άρθρο 108

Αρμοδιότητες των Πανεπιστημιακών Κέντρων Έρευνας και Καινοτομίας-Προσθήκη παρ. 1Α στο άρθρο 131 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 131 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί πανεπιστημιακών κέντρων έρευνας και καινοτομίας, μετά την παρ. 1, προστίθεται παρ. 1Α, ως εξής:

«1Α. Κάθε δραστηριότητα του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας, η οποία αφορά σε μεταφορά τεχνολογίας, ασκείται με σύμπραξη ή κατόπιν συνεννόησης με το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Α.Ε.Ι., σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του Α.Ε.Ι..».

 

Άρθρο 109

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας-Τροποποίηση περ. ι) άρθρου 136 ν. 4957/2022

Στην περ. ι) του άρθρου 136 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του πανεπιστημιακού κέντρου έρευνας και καινοτομίας, προστίθεται η φράση «κατόπιν σύμπραξης με το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Ιδρύματος, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό του A.E.I.» και η περ. ι) διαμορφώνεται ως εξής:

«ι) την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας που παράγεται εντός του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. και τη διάχυση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. κατόπιν σύμπραξης με το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Ιδρύματος, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό του A.E.I. σε συνεργασία με τη Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας και τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας,».

 

Άρθρο 110

Προϋποθέσεις εκλογής και εξέλιξης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού-Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 143 ν. 4957/2022

Στην παρ. 6 του άρθρου 143 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί προϋποθέσεων εκλογής και εξέλιξης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, στις υποπερ. αγ), βγ), γδ) προστίθεται η αναφορά σε άλλα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Ως προϋποθέσεις και προσόντα για την εκλογή σε θέση μέλους Δ.Ε.Π. ορίζονται:

α) Για την εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή:

αα) η κατοχή διδακτορικού διπλώματος σε αντικείμενο συναφές με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης, με την επιφύλαξη της παρ. 2,

αβ) κατ’ ελάχιστον τρία (3) έτη εμπειρίας, μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος, αυτοδύναμου διδακτικού έργου σε φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή αλλοδαπής σε σχετικό πεδίο με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης ή ερευνητικού έργου σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή ερευνητική και εν γένει επιστημονική επαγγελματική απασχόληση σε σχετικό επιστημονικό πεδίο με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης ή συνδυασμός των παραπάνω, που αθροίζουν κατ’ ελάχιστον σε τρία (3) έτη εμπειρίας, μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος,

αγ) πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων ή επιστημονικούς συλλογικούς τόμους, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τα οποία λειτουργούν με σύστημα κριτών, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους ερευνητές, ή πρωτότυπη επιστημονική μονογραφία πέρα από τη διδακτορική διατριβή ή συνδυασμός των παραπάνω. Ειδικώς στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το γνωστικό αντικείμενο της θέσης αφορά σε επιστημονικό πεδίο για το οποίο υπάρχουν διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ως συγγραφικό έργο εκτιμάται κυρίως αυτό που έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συνδυασμό με τον βαθμό απήχησής τους.

Για την εκλογή συνεκτιμώνται ιδιαιτέρως: i) η διεθνής ερευνητική και επιστημονική παρουσία του υποψηφίου, και ιδίως κατά πόσο το συνολικό ερευνητικό και επιστημονικό του έργο αναγνωρίζεται από άλλους ερευνητές και θεμελιώνει προοπτικές διεθνούς ακαδημαϊκής καταξίωσης, ii) η συμμετοχή σε ερευνητικά έργα και στην εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων, iii) η κατοχύρωση διανοητικής ιδιοκτησίας μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και άλλων δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας και iv) η συμμετοχή στην ίδρυση εταιρειών τεχνοβλαστών (spin off), που έχουν προκύψει από την εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων του υποψηφίου.

Κατά τη διαδικασία μονιμοποίησης εξετάζεται το συνολικό διδακτικό, ερευνητικό και εν γένει επιστημονικό έργο που έχει παραχθεί από τον υποψήφιο από την ημερομηνία της εκλογής έως την ημερομηνία υποβολής αίτησης μονιμοποίησης, καθώς και η συμμετοχή του στο διοικητικό έργο του Τμήματος και του Α.Ε.Ι.

β) Για την εκλογή ή εξέλιξη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή:

βα) η κατοχή διδακτορικού διπλώματος, με την επιφύλαξη της παρ. 2,

ββ) κατ’ ελάχιστον πέντε (5) έτη εμπειρίας, μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος, αυτοδύναμου διδακτικού έργου σε φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή αλλοδαπής σε σχετικό πεδίο με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης ή ερευνητικού έργου σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή ερευνητική και εν γένει επιστημονική επαγγελματική απασχόληση σε σχετικό επιστημονικό πεδίο με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης ή συνδυασμός των παραπάνω,

βγ) πρωτότυπες δημοσιεύσεις, σε επιστημονικά περιοδικά ή σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων ή επιστημονικούς συλλογικούς τόμους, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τα οποία λειτουργούν με σύστημα κριτών, από τις οποίες ένας αριθμός πρέπει να είναι αυτοδύναμες ή πρωτότυπες επιστημονικές μονογραφίες πέρα από τη διδακτορική διατριβή ή συνδυασμός των παραπάνω. Ειδικώς στις περιπτώσεις όπου το γνωστικό αντικείμενο της θέσης είναι σε επιστημονικό πεδίο όπου υπάρχουν διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ως συγγραφικό έργο εκτιμάται κυρίως αυτό που έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συνδυασμό με τον βαθμό απήχησής τους.

Για την εκλογή ή εξέλιξη συνεκτιμώνται ιδιαιτέρως: i) η διεθνής ερευνητική και επιστημονική παρουσία του υποψηφίου, ii) κατά πόσο το συνολικό ερευνητικό και επιστημονικό του έργο έχει συμβάλει στην πρόοδο της επιστήμης, καθώς και χρησιμοποιηθεί και αναγνωρισθεί από άλλους ερευνητές διεθνώς, iii) η αναγνωρισμένη κοινωνική παρουσία και παρέμβαση, iv) το συνολικό διοικητικό έργο, όπως οι συμμετοχές σε επιτροπές του Α.Ε.Ι., v) η συμμετοχή σε ερευνητικά έργα ή η ανάληψη της επιστημονικής ευθύνης κατά την έννοια του άρθρου 234 σε ορισμένα εξ αυτών, vi) η κατοχύρωση διανοητικής ιδιοκτησίας μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και άλλων δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας και vii) η συμμετοχή στην ίδρυση εταιρειών τεχνοβλαστών (spin off).

γ) Για την εκλογή ή εξέλιξη στη βαθμίδα του Καθηγητή: γα) κατ’ ελάχιστον έξι (6) έτη εμπειρίας, μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος, αυτοδύναμου διδακτικού έργου σε φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή αλλοδαπής σε σχετικό πεδίο με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης, με τεκμηριωμένη σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση και διδασκαλία της ύλης μαθημάτων και λοιπών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος ή ερευνητικού έργου σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή ερευνητικής και εν γένει επιστημονικής επαγγελματικής απασχόλησης σε σχετικό επιστημονικό πεδίο με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης ή συνδυασμός των παραπάνω,

γβ) πρωτότυπες δημοσιεύσεις, σε επιστημονικά περιοδικά ή σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων ή επιστημονικούς συλλογικούς τόμους, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τα οποία λειτουργούν με σύστημα κριτών, από τις οποίες ένας ικανός αριθμός πρέπει να είναι αυτοδύναμες ή πρωτότυπες επιστημονικές μονογραφίες. Ειδικώς στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το γνωστικό αντικείμενο της θέσης αφορά σε επιστημονικό πεδίο για το οποίο υπάρχουν διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ως συγγραφικό έργο εκτιμάται κυρίως αυτό που έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συνδυασμό με τον βαθμό απήχησής τους,

γγ) διδακτική εμπειρία, επί τριετία, τουλάχιστον, σε αναγνωρισμένα προγράμματα μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή διεύθυνση επί τριετία, τουλάχιστον, αναγνωρισμένων ερευνητικών κέντρων ή ινστιτούτων ή τριετής τουλάχιστον θητεία σε διευθυντική θέση υψηλού κύρους οργανισμού της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,

γδ) επίβλεψη, με την ιδιότητα του επιβλέποντος καθηγητή, μίας (1) τουλάχιστον διδακτορικής διατριβής που έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, από την έναρξη μέχρι την περαίωσή της ή συμμετοχή σε τριμελείς συμβουλευτικές επιτροπές δύο (2) τουλάχιστον διδακτορικών διατριβών που έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, από την έναρξη μέχρι την περαίωσή τους. Ειδικώς τα μέλη Δ.Ε.Π. με γνωστικό αντικείμενο εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης (de lege artis) σύμφωνα με την παρ. 2 δεν απαιτείται η πλήρωση της προϋπόθεσης του προηγούμενου εδαφίου για την εξέλιξη μέλους Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή.

Για την εκλογή ή εξέλιξη συνεκτιμώνται ιδιαιτέρως: i) η διεθνής ερευνητική και επιστημονική παρουσία του υποψήφιου, ii) κατά πόσο το συνολικό ερευνητικό και επιστημονικό του έργο έχει συμβάλει στην πρόοδο της επιστήμης, έχει χρησιμοποιηθεί και αναγνωρισθεί από άλλους ερευνητές διεθνώς, iii) η αναγνωρισμένη κοινωνική παρουσία και παρέμβαση, iv) το συνολικό διοικητικό έργο σε θέσεις ευθύνης και σε επιτροπές του ιδρύματος, v) η συμμετοχή σε ερευνητικά έργα ή η ανάληψη της επιστημονικής ευθύνης κατά την έννοια του άρθρου 234 σε ορισμένα εξ αυτών, vi) η κατοχύρωση διανοητικής ιδιοκτησίας μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και άλλων δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας και vii) η συμμετοχή στην ίδρυση εταιρειών τεχνοβλαστών (spin off), που έχουν προκύψει από την εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων του υποψηφίου.».

 

Άρθρο 111

Χρηματοδότηση μονάδας μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας-Τροποποίηση άρθρου 211 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 211 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί μονάδας μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 2 προστίθενται περ. κ), κα), κβ), κγ), κδ) και κε), β) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 αντικαθίσταται, γ) προστίθεται παρ. 7 και το άρθρο 211 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 211

Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας

  1. Με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παρ. 4, σε κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) συνιστάται «Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας», η δομή, η οργανωτική διάρθρωση και το επίπεδο της οποίας καθορίζονται στον Οργανισμό του Α.Ε.Ι. Η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας είτε εντάσσεται στην οργανωτική διάρθρωση της Μονάδας Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. είτε αποτελεί ανεξάρτητη μονάδα του Α.Ε.Ι. και υπάγεται απευθείας στον Πρύτανη ή τον αρμόδιο ανά περίπτωση Αντιπρύτανη. Η Μονάδα συνεργάζεται με την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Α.Ε.Ι. για θέματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές της.
  2. Αντικείμενο της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας είναι η ενίσχυση της ερευνητικής ικανότητας του Α.Ε.Ι., η διασύνδεσή του με τη βιομηχανία, η μεταφορά της γνώσης που παράγεται προς την κοινωνία και η καλλιέργεια της ιδέας της επιχειρηματικότητας εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ειδικότερα, αρμοδιότητες της Μονάδας είναι:

α) η εκπαίδευση των φοιτητών και των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης των ερευνητικών αποτελεσμάτων με σκοπό την εμπορική τους αξιοποίηση,

β) η υποστήριξη των ερευνητικών ομάδων στη διαδικασία ίδρυσης και ανάπτυξης εταιρειών τεχνοβλαστών (spin off), σύμφωνα με τον ν. 4864/2021 (Α’ 237),

γ) η υποστήριξη των ερευνητικών ομάδων του Α.Ε.Ι. σε θέματα προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας επί καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών, πρακτικών και ιδεών που παράγονται εντός του Α.Ε.Ι. και κατοχύρωσης αυτής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο,

δ) η διαχείριση χαρτοφυλακίου δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας του Α.Ε.Ι., όπως διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τεχνογνωσία, βιομηχανικά σχέδια, λογισμικά και εμπορικά μυστικά, με σκοπό την εμπορική τους αξιοποίηση από το Α.Ε.Ι. ή από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ή από τρίτους φορείς κατόπιν παραχώρησης ή μεταβίβασης των δικαιωμάτων,

ε) η υποστήριξη των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στη συγγραφή ερευνητικών προτάσεων για τη διεκδίκηση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων/ προγραμμάτων,

στ) η αναζήτηση χρηματοδοτήσεων από φορείς του ιδιωτικού τομέα για τη διεξαγωγή έρευνας,

ζ) η παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών προς το προσωπικό και τους φοιτητές του Α.Ε.Ι., καθώς και προς επιχειρήσεις και λοιπούς οργανισμούς του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Μονάδας,

η) η αξιολόγηση του εμπορικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της γνώσης, των τεχνολογιών και των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται εντός του Α.Ε.Ι., και η υποβολή εισηγήσεων για τη χρηματοδότηση μέσω ίδιων πόρων της εμπορικής αξιοποίησης αυτών στη βιομηχανία,

θ) η υποστήριξη των ενδιαφερόμενων υποψήφιων διδακτόρων για την εύρεση επιχειρήσεων προς τον σκοπό εκπόνησης βιομηχανικού διδακτορικού,

ι) η υποστήριξη της διαδικασίας ίδρυσης και ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων και επιχειρήσεων έντασης τεχνολογίας (θερμοκοιτίδες), καθώς και της διαδικασίας ένταξής τους στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της ομώνυμης Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.) του άρθρου 72 του ν. 4914/2022 (Α’ 61),

ια) η ανάπτυξη μηχανισμών και δράσεων καλλιέργειας επιχειρηματικών ιδεών,

ιβ) η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η διάχυση της επιστημονικής γνώσης, της τεχνογνωσίας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και των καλών πρακτικών που παράγονται εντός των Πανεπιστημίων προς φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας μέσω της τροφοδότησης επιχειρήσεων που εδρεύουν στην ελληνική επικράτεια,

ιγ) η υποστήριξη της ίδρυσης, λειτουργίας και ανάπτυξης τεχνολογικών πάρκων,

ιδ) η προσέλκυση και υποστήριξη προγραμμάτων βιομηχανικής έρευνας από Πανεπιστημιακά Εργαστήρια και Ερευνητικά Ινστιτούτα για την εκπόνηση ερευνητικών έργων με σκοπό την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους στην παραγωγή της επιχείρησης φορέα χρηματοδότησης,

ιε) η ανάπτυξη δράσεων καθοδήγησης (mentoring) προς τους φοιτητές του Α.Ε.Ι.,

ιστ) η συλλογή και τήρηση στοιχείων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές της και αφορούν στην υποβολή των ετήσιων εκθέσεων επίδοσης του Α.Ε.Ι., τις προγραμματικές συμφωνίες του άρθρου 15 του ν. 4653/2020 (Α’ 12), το στρατηγικό σχέδιο και το ετήσιο σχέδιο δράσης, καθώς και τη στοχοθεσία του Α.Ε.Ι.,

ιζ) η συνεργασία με άλλα Α.Ε.Ι. και ερευνητικά κέντρα του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) ή άλλους ερευνητικούς οργανισμούς, διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς, οικονομικά και εμπορικά επιμελητήρια, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς οργανισμούς και επιχειρήσεις του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα για την καλλιέργεια και προώθηση δράσεων μεταφοράς τεχνολογίας, καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, καθώς και η ανάπτυξη συμπράξεων ή συνεργατικών σχημάτων για την εκπόνηση κοινών δράσεων που εξυπηρετούν την αποστολή της Μονάδας,

ιη) κάθε άλλη αρμοδιότητα που καθορίζεται στον Οργανισμό του Α.Ε.Ι. και σχετίζεται με το αντικείμενο της Μονάδας,

κ) ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων, σεμιναρίων, επιστημονικών ημερίδων, εκδηλώσεων, θερινών ή χειμερινών σχολείων και άλλων συναφών δράσεων και πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Α.Ε.Ι. και φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης της διασύνδεσης του Α.Ε.Ι. και των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, και ιδίως των φοιτητών, με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας,

κα) η υποστήριξη της εκπόνησης επιχειρηματικών σχεδίων (business plans) από τους φοιτητές του Α.Ε.Ι. και τα μέλη των ερευνητικών ομάδων του Α.Ε.Ι,

κβ) η προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για την εκπόνηση βιομηχανικής έρευνας εντός του Α.Ε.Ι.,

κγ) η διεξαγωγή διαγωνισμών που προάγουν την αριστεία και ενισχύουν τον υγιή συναγωνισμό στην έρευνα και την καινοτομία μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας,

κδ) η υποστήριξη της ίδρυσης και λειτουργίας θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων και τεχνολογικού και επιστημονικού πάρκου του Α.Ε.Ι., με σκοπό τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος αλληλεπίδρασης του Α.Ε.Ι. με τις επιχειρήσεις της ημεδαπής και αλλοδαπής,

κε) η αναζήτηση επενδυτικών αγγέλων (business angels) και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών για την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων των φοιτητών του Α.Ε.Ι. και των μελών των ερευνητικών ομάδων για την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών και τεχνολογιών.

  1. Με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., κατόπιν πρότασης του Πρύτανη ή του αρμόδιου ανά περίπτωση Αντιπρύτανη και εισήγησης της Επιτροπής Μεταφοράς Τεχνολογίας, εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
  2. Η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας δύναται μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι. να παρέχει επ’ αμοιβή υπηρεσίες που σχετίζονται με την αποστολή και τον σκοπό της προς φορείς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με φορείς του δημόσιου τομέα όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) με αντίστοιχο αντικείμενο. Αν ένα Α.Ε.Ι. δεν διαθέτει τις υποδομές ή το προσωπικό για την οργάνωση και λειτουργία Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας, είναι δυνατή η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, στο οποίο λειτουργεί τέτοια Μονάδα με σκοπό την παροχή υπηρεσιών που αφορούν στις αρμοδιότητές της προς άλλο Α.Ε.Ι., το προσωπικό του και τους φοιτητές του.
  3. Η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας δύναται να προσελκύει πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεις, οι οποίες προέρχονται από ιδιωτικούς ή διεθνείς πόρους, καθώς και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Η οικονομική διαχείριση των πόρων μπορεί να γίνεται τόσο μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι., όσο και μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ιδρύματος, κατά τους όρους της προγραμματικής σύμβασης της παρ. 4 του άρθρου 262 και αναλόγως των αναγκών του Α.Ε.Ι..
  4. Η Μονάδα στελεχώνεται ιδίως από επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό με εμπειρία στα θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενό της. Το προσωπικό δύναται να προέρχεται από τακτικό προσωπικό του Α.Ε.Ι., καθώς και έκτακτο προσωπικό που απασχολείται δυνάμει σύμβασης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου ή έργου, αν το τακτικό προσωπικό του Α.Ε.Ι. δεν επαρκεί για τη στελέχωση της μονάδας. Το έκτακτο προσωπικό επιλέγεται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 243. Η μισθοδοσία του έκτακτου προσωπικού βαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό έργου/προγράμματος που χρηματοδοτείται από πόρους της Μονάδας ή ίδιους πόρους του Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι.
  5. Για την κάλυψη των αναγκών της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ερευνών του Α.Ε.Ι., το αργότερο έως το τέλος Ιουλίου κάθε έτους, καθορίζεται το ύψος των εσόδων που στο επόμενο οικονομικό έτος (α) είτε θα πιστωθεί σε διακριτό έργο στον Ε.Λ.Κ.Ε. (Λειτουργία της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας) (β) είτε θα αποδοθεί στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Α.Ε.Ι.μέσω της προγραμματικής σύμβασης της παρ. 4 του άρθρου 262. Το εν λόγω ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται του δύο τοις εκατό (2%) του συνόλου των ετήσιων εσόδων του τρέχοντος οικονομικού έτους που προέρχονται από τους ίδιους πόρους του ΑΕΙ, σύμφωνα με το άρθρο 230, όπως υπολογίζεται ότι το σύνολο αυτών διαμορφώνεται την 31η Δεκεμβρίου. Για την εισήγηση της Επιτροπής Ερευνών, η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας καταθέτει στην Επιτροπή το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου του έτους εισηγητικό σημείωμα με προϋπολογιστικά στοιχεία.».

 

Άρθρο 112

Θέματα οικονομικής διαχείρισης-Αντικατάσταση παρ. 8 άρθρου 237 ν. 4957/2022

Η παρ. 8 του άρθρου 237 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί θεμάτων οικονομικής διαχείρισης, αντικαθίσταται ως εξής:

«8. Με την απόφαση της παρ. 4 ένα μέρος των ετήσιων εσόδων που προέρχονται από ίδιους πόρους, σύμφωνα με το άρθρο 230, αποδίδεται στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Α.Ε.Ι. με σκοπό την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 261, εξειδικεύονται στο καταστατικό της και στις προγραμματικές συμβάσεις της παρ. 4 του άρθρου 262, εφόσον η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Α.Ε.Ι. αναλαμβάνει την υλοποίηση ενεργειών διαχείρισης και αξιοποίησης της διανοητικής ιδιοκτησίας του Α.Ε.Ι.».

 

Άρθρο 113

Διαδικασία είσπραξης εσόδων από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μελών του προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 257 ν. 4957/2022

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 257 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της διαδικασίας είσπραξης εσόδων από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μελών του προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στο πρώτο εδάφιο προστίθεται η φράση «, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τους σε «εταιρείες-τεχνοβλαστούς», σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα άρθρα 51 έως 68 του ν. 4864/2021 (Α’ 237)» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα είτε ατομικώς είτε μέσω εταιρείας, υποχρεούνται να αποδίδουν ετησίως προς τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. όπου υπηρετούν, ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος που προέρχεται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τους σε «εταιρείες-τεχνοβλαστούς», σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα άρθρα 51 έως 68 του ν. 4864/2021 (Α΄ 237). Το εν λόγω ποσό αποτελεί πόρο του Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι., παρακρατείται απευθείας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) μετά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας του υπόχρεου και αποδίδεται στον Ε.Λ.Κ.Ε. Ως άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, ατομικά ή μέσω εταιρείας, λογίζεται αποκλειστικά η παροχή κάθε είδους υπηρεσιών που σχετίζονται με την επιστήμη των υπόχρεων και όχι η άσκηση επενδυτικών δραστηριοτήτων των υπόχρεων.».

 

Άρθρο 114

Θέματα διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων-Τροποποίηση άρθρου 262 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 262 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί θεμάτων διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο του άρθρου διαγράφεται η λέξη «ακίνητης», β) προστίθεται παρ. 4, και το άρθρο 267 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 262

Θέματα διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

  1. Κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) συνάπτει προγραμματική σύμβαση με την Εταιρεία αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας με την οποία καθορίζονται τα ακόλουθα στοιχεία:

α) τα ακίνητα, καθώς και κληροδοτήματα του Α.Ε.Ι., που διατίθενται προς την Εταιρεία με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και διάθεσή τους,

β) το ύψος της αμοιβής της εταιρείας, το οποίο δύναται να καθορίζεται ως ποσοστό παρακράτησης επί των εσόδων από τη διαχείριση και εκμετάλλευση των ακινήτων, το οποίο πρέπει να είναι εύλογο και δίκαιο λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της οικονομίας της αγοράς και τις ρυθμίσεις της ενωσιακής νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων,

γ) η διαδικασία διάθεσης των εσόδων προς το Α.Ε.Ι.,

δ) οι υποχρεώσεις της Εταιρείας σχετικά με τη συντήρηση των ακινήτων και την εκπόνηση τεχνικών εργασιών, όπως οικοδομικών, ηλεκτρολογικών, μηχανολογικών, ενεργειακών, υδραυλικών, έργων εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης ακινήτων, καθώς και κάθε είδους κατασκευαστικού έργου,

ε) ειδικότεροι όροι διαχείρισης και εκμετάλλευσης ανά ακίνητο που ανατίθεται προς την Εταιρεία,

στ) ειδικότεροι όροι διαχείρισης εσόδων από υπηρεσίες πανεπιστημιακών εργαστηρίων, καθώς και άυλη περιουσία του πανεπιστημίου,

ζ) η διάρκεια ισχύος της σύμβασης.

Η προγραμματική σύμβαση δύναται να περιλαμβάνει επιχειρησιακό πρόγραμμα σχετικά με την αξιοποίηση και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Α.Ε.Ι. και ενδεικτικό πρόγραμμα στοχοθεσίας που παρακολουθείται ετησίως.

  1. Το Α.Ε.Ι. διατηρεί πλήρως την κυριότητα και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί της ακίνητης περιουσίας του. Τα ακίνητα του Α.Ε.Ι. τελούν μόνο υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Εταιρείας και το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε καμία περίπτωση δεν μεταβάλλεται. Κάθε Εταιρεία ασκεί τις αρμοδιότητες, τις εξουσίες και τα δικαιώματα του Α.Ε.Ι. στην ακίνητη περιουσία του, ως εντολοδόχος και αντιπρόσωπος του Α.Ε.Ι. αποκλειστικά για λογαριασμό και προς όφελός του στο πλαίσιο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον παρόντα και την προγραμματική σύμβαση της παρ. 1. Γ ια τον σκοπό αυτό, στην Εταιρεία παρέχεται η εντολή και πληρεξουσιότητα, και, γενικά, η εξουσία να αντιπροσωπεύει το Α.Ε.Ι. και να επιχειρεί στο όνομα και για λογαριασμό του κάθε δικαιοπραξία, να ασκεί κάθε δικαίωμα, καθώς και κάθε νομική και υλική πράξη διοίκησης, διαχείρισης, εκμετάλλευσης και διάθεσης της ακίνητης περιουσίας του, διεξάγοντας τις υποθέσεις που αφορούν στην περιουσία αυτή. Η εταιρεία εκπροσωπεί το Α.Ε.Ι. δικαστικώς και εξωδίκως, σε κάθε δίκη που σχετίζεται με την ακίνητη περιουσία, που έχει διατεθεί προς την Εταιρεία για τη διαχείριση και αξιοποίησή της.
  2. Οι Εταιρείες Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας των Α.Ε.Ι. εξαιρούνται του π.δ. 715/1979 (Α’ 212) και του ν. 4412/2016 (Α’ 147) για διαγωνιστικές διαδικασίες κάτω των ορίων του ενωσιακού δικαίου.
  3. Εφόσον με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης έχει ανατεθεί η αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας, το Α.Ε.Ι. συνάπτει προγραμματική σύμβαση με την Εταιρεία για την αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας. Με την ειδική προγραμματική σύμβαση καθορίζονται τα ακόλουθα στοιχεία:

α) οι ενέργειες προετοιμασίας, προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας, οι ενέργειες εκμετάλλευσης διανοητικής ιδιοκτησίας, μέσω συμβάσεων με τρίτους ή μέσω Εταιρειών-Τεχνοβλαστών, καθώς και οι ενέργειες υποστήριξης μεταφοράς τεχνολογίας οι οποίες ανατίθενται στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας,

β) η διαδικασία συντονισμού ενεργειών με τη Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Α.Ε.Ι.,

γ) οι δαπάνες που θα καταβάλει το Α.Ε.Ι. μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε. και η διαδικασία καταβολής τους,

δ) η διαδικασία διάθεσης εσόδων προς το Α.Ε.Ι.,

ε) η διάρκεια ισχύος της σύμβασης.».

 

Άρθρο 115

Αποστολή των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση άρθρου 261 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 261 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί αποστολής των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, προστίθεται παρ. 5 ως εξής:

«5. Οι Εταιρείες Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας των Α.Ε.Ι. δύναται να συμμετέχουν σε Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών Κλειστού Τύπου του άρθρου 7 του ν. 2992/2002 (Α΄ 54), μέσω των οποίων θα χρηματοδοτούνται Εταιρείες-Τεχνοβλαστοί του Πανεπιστημίου. Οι όροι συμμετοχής των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας των Α.Ε.Ι. σε Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών Κλειστού Τύπου, η αξιοποίηση ίδιων πόρων του Ε.Λ.Κ.Ε. του ΑΕΙ ή πόρων της Εταιρείας και οι όροι για την πρόληψη συγκρούσεων συμφερόντων κατά την επένδυση σε Εταιρείες-Τεχνοβλαστούς ορίζονται στην Προγραμματική Σύμβαση της παρ. 4 του άρθρου 262.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑ’

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

 

Άρθρο 116

Απογραφή της περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Προσθήκη άρθρου 260Α στο ν. 4957/2022

Στον ν. 4957/2022 (Α΄ 141), μετά το άρθρο 260, προστίθεται άρθρο 260Α ως εξής:

«Άρθρο 260Α

Απογραφή της περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

  1. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) υποχρεούνται, είτε μέσω των εταιρειών τους όπως ορίζονται στο Κεφάλαιο ΚΗ’, είτε μέσω του Συμβουλίου Διοίκησης σύμφωνα με την περ. λβ) της παρ. 1 του άρθρου 14, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαοκτώ (18) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να προβούν στην απογραφή και τήρηση αρχείου της ακίνητης και κινητής περιουσίας του Α.Ε.Ι., των τίτλων ιδιοκτησίας του και κάθε άλλου σχετικού εγγράφου, καθώς και στην ψηφιοποίησή του.
  2. Στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναπτύσσεται και λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής της ακίνητης και κινητής περιουσίας όλων των Α.Ε.Ι..
  3. Η ολοκλήρωση της δραστηριότητας του πρώτου εδαφίου διαπιστώνεται με πράξη του αρμοδίου οργάνου της εταιρείας. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναθέτει την ως άνω δραστηριότητα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συνάπτοντας σχετική προγραμματική σύμβαση της παρ. 4 του άρθρου 12 του ν. 4412/2016 (Α’ 147).».

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΒ’

ΙΔΡΥΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ

 

Άρθρο 117

 Αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου – Αντικατάσταση περ. β) παρ. 7 άρθρου 269 ν. 4957/2022

 

Η περ. β) της παρ. 7 του άρθρου 269 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ) του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, αντικαθίσταται ως εξής:

«β) εισηγείται προς το Συμβούλιο Διοίκησης του Α.Ε.Ι. τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Ε.Π.Ι.,».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ’

ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

 

Άρθρο 118

 Χορήγηση υποτροφιών αριστείας, βραβείων και ανταποδοτικών υποτροφιών – Τροποποίηση άρθρου 283 ν. 4957/2022

 

Στο άρθρο 283 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί χορήγησης υποτροφιών αριστείας, βραβείων και ανταποδοτικών υποτροφιών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 2 αα) στο πρώτο εδάφιο προστίθενται οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές στους δικαιούχους ανταποδοτικών υποτροφιών και προστίθεται η αναφορά σε διδακτικό έργο, αβ) στο δεύτερο εδάφιο συμπληρώνεται η πηγή χρηματοδότησης των έργων ή προγραμμάτων, αβ) προστίθεται τέταρτο εδάφιο, β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 εξειδικεύεται το αρμόδιο όργανο και το άρθρο 283 διαμορφώνεται ως εξής:

 

 

«Άρθρο 283

Χορήγηση υποτροφιών αριστείας, βραβείων και ανταποδοτικών υποτροφιών

 

  1. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) δύνανται να χορηγούν προς φοιτητές προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου υποτροφίες αριστείας και βραβεία, με κριτήριο την επίδοση τους στις σπουδές και την ατομική ή την οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση. Οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης υποτροφιών καθορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του Α.Ε.Ι.
  2. Τα Α.Ε.Ι. δύνανται να χορηγούν ανταποδοτικές υποτροφίες προς τους φοιτητές προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου καθώς και προς μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για την παροχή διδακτικού, ερευνητικού, επιστημονικού, διοικητικού, τεχνικού και λοιπού υποστηρικτικού έργου των δραστηριοτήτων των Α.Ε.Ι. Το κόστος των υποτροφιών δύναται να βαρύνει τον προϋπολογισμό έργων/προγραμμάτων τα οποία χρηματοδοτούνται από εθνικούς, ιδιωτικούς, διεθνείς και ίδιους πόρους του άρθρου 230. Με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Α.Ε.Ι. καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία χορήγησης, το ανώτατο ύψος των ανταποδοτικών υποτροφιών, οι υποχρεώσεις των φοιτητών και οι λεπτομέρειες σχετικά με τη χορήγησή τους.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων πράξεων και με το κανονιστικό πλαίσιο αυτών καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης των υποτροφιών.

  1. Κάθε είδους υποτροφίες, χρηματικά βραβεία και ανταποδοτικές υποτροφίες που χορηγούνται στο πλαίσιο του παρόντος, δεν υπόκεινται σε οποιονδήποτε φόρο, κράτηση, ασφαλιστική εισφορά και ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167). Κατά την πληρωμή δαπανών υποτροφιών και χρηματικών βραβείων δεν απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας του δικαιούχου.
  2. Με αιτιολογημένη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), φοιτητές του Π.Μ.Σ. δύναται να απαλλάσσονται, εν όλω ή εν μέρει, από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων, υπό την προϋπόθεση παροχής έργου προς το πρόγραμμα ή το Α.Ε.Ι. Λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας δύνανται να προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του προγράμματος.
  3. Οι παρ. 1 έως 3 εφαρμόζονται αναλόγως στα ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς. Όπου στο παρόν αναφέρονται τα Α.Ε.Ι., νοούνται αντίστοιχα οι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς. Το σύνολο των ως άνω αναφερομένων αρμοδιοτήτων ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου φορέα.».

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΔ’

ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Άρθρο 119

Ίδρυση ή συμμετοχή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε εταιρείες– Τροποποίηση άρθρου 292 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 292 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί ίδρυσης ή συμμετοχής των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε Εταιρείες, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 προστίθεται η φράση «νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της ημεδαπής», β) προστίθεται παρ. 5, και το άρθρο 292 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 292

Ίδρυση ή συμμετοχή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε Εταιρείες

  1. Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής δύνανται να συμμετέχουν ή να συνιστούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) υπό τη νομική μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ή εμπορικής εταιρείας, από κοινού με άλλα Α.Ε.Ι., Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα, Τεχνολογικούς Φορείς του άρθρου 13Ατου ν. 4310/2014(Α’ 258) της ημεδαπής, Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (Ε.Π.Ι.) του άρθρου 267 του παρόντος, νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της ημεδαπής, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς της αλλοδαπής, καθώς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο δημόσιων προσκλήσεων φορέων του Δημοσίου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  2. Ο σκοπός, το αντικείμενο και οι δραστηριότητες των εταιρειών της παρ. 1 καθορίζονται, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους των προσκλήσεων που εκδίδονται, από φορείς του Δημοσίου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων δράσεων και συνάδουν υποχρεωτικά με τις αρχές και την αποστολή των Α.Ε.Ι. Δεν επιτρέπεται ο σκοπός των εταιρειών της παρ. 1 να αντίκειται ή να υποκαθιστά την αποστολή των Α.Ε.Ι., όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 3, τον σκοπό των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Α.Ε.Ι., όπως ορίζεται στο άρθρο 229 και των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας των Α.Ε.Ι., όπως ορίζεται στο άρθρο 261.
  3. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Ε.Ι. εγκρίνεται η σύσταση ή συμμετοχή σε εταιρείες της παρ. 1. Η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, πραγματοποιείται με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ερευνών από τα περιουσιακά ταμειακά διαθέσιμα του Ε.Λ.Κ.Ε.
  4. Οι παρ. 1 έως 3 εφαρμόζονται αναλόγως στα ερευνητικά κέντρα ινστιτούτα και τεχνολογικούς φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014. Όπου στο παρόν αναφέρονται τα Α.Ε.Ι., νοούνται αντίστοιχα τα ερευνητικά κέντρα ινστιτούτα και οι τεχνολογικοί φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014. Το σύνολο των ως άνω αναφερομένων αρμοδιοτήτων ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου φορέα.
  5. Για την υποστήριξη της αποστολής της η εταιρεία δύναται να λαμβάνει δωρεές ή χορηγίες από μη κρατικούς φορείς.

 

Άρθρο 120

Ίδρυση εταιρείας για τη διεθνή προβολή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση άρθρου 293 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 293 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί ίδρυσης εταιρείας για τη διεθνή προβολή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 η φράση «αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία» αντικαθίσταται με τη φράση «εθνικό επίσημο φορέα εκπροσώπησής τους με την επωνυμία «Study in Greece» με τη μορφή αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», β) στην παρ. 2 οι λέξεις «στα όργανα διοίκησής της» αντικαθίσταται από τις λέξεις «στην εταιρεία της παρ. 1», και το άρθρο 293 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 293

Ίδρυση εταιρείας για τη διεθνή προβολή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

  1. Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής δύνανται να ιδρύουν από κοινού ή εθνικό επίσημο φορέα εκπροσώπησής τους με την επωνυμία «Study in Greece», με τη μορφή αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την προώθηση, υποστήριξη και ενίσχυση της διεθνοποίησής τους, καθώς και την προβολή του έργου τους στο εξωτερικό. Ο σκοπός της εταιρείας της παρ. 1 δεν αντίκειται ή υποκαθιστά την αποστολή των Α.Ε.Ι., των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Α.Ε.Ι., και των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας των Α.Ε.Ι..
  2. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Ε.Ι. αποφασίζονται η σύσταση και η συμμετοχή στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, σύμφωνα με την παρ. 1, καθορίζεται ο ακριβής σκοπός της εταιρείας, εγκρίνεται το καταστατικό της και ορίζονται οι εκπρόσωποι του Α.Ε.Ι. στην εταιρεία της παρ. 1.
  3. Η εταιρία δύναται να χρηματοδοτείται για την αποστολή της από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των ιδρυμάτων, ύστερα από απόφαση των οργάνων τους.
  4. Οι παρ. 1 έως 3 εφαρμόζονται αναλόγως στα ερευνητικά κέντρα ινστιτούτα και τεχνολογικούς φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258). Όπου στο παρόν αναφέρονται τα Α.Ε.Ι., νοούνται αντίστοιχα τα ερευνητικά κέντρα ινστιτούτα και οι τεχνολογικοί φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014. Το σύνολο των ως άνω αναφερομένων αρμοδιοτήτων ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου φορέα.».

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕ’

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ

 

Άρθρο 121

Τροποποίηση του τίτλου του Κεφαλαίου Β΄ του Μέρους Β΄ του ν. 4957/2022

 

Στον τίτλο του Κεφαλαίου Β΄ του Μέρους Β΄ του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), μετά από τη φράση «ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ» προστίθεται η φράση «- ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΝΩΤΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ» και ο τίτλος του Κεφαλαίου Β΄ διαμορφώνεται ως εξής:

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ».

 

Άρθρο 122

Αξιολόγηση περιόδων σπουδών στην αλλοδαπή από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης – Τροποποίηση άρθρου 298 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 298 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί του σκοπού του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 προστίθεται περ. γ), β) στην περ. ε) της παρ. 2 διαγράφεται η αναφορά σε δημοσίευση και το άρθρο 298 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 298

Σκοπός

 

  1. Σκοπός του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι:

α) η ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών που απονέμονται από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής,

β) η παροχή πληροφοριών σχετικά με τις σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση στην ημεδαπή και αλλοδαπή,

γ) η γραπτή εκτίμηση ή βεβαίωση για την αξιολόγηση περιόδων σπουδών, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής.

  1. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για την επίτευξη του σκοπού του:

α) συλλέγει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τα στοιχεία που αφορούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, κυρίως σχετικά με την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση και λειτουργεί ως κέντρο ενημέρωσης για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης,

β) συλλέγει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τα στοιχεία που αφορούν στην ανώτατη εκπαίδευση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, παρακολουθεί τις εξελίξεις που σημειώνονται διεθνώς στον χώρο αυτόν, ενημερώνει το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τα Πανεπιστήμια για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής και παρέχει πληροφορίες σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης ή αρμόδια κέντρα και αντίστοιχους οργανισμούς της αλλοδαπής, σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία των ελληνικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης,

γ) καταρτίζει, ενημερώνει και δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του το Εθνικό Μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και το Εθνικό Μητρώο τύπων τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σύμφωνα με το άρθρο 304.

δ) καταρτίζει, ενημερώνει και δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του τους πίνακες αντιστοιχίας συστημάτων βαθμολόγησης ημεδαπών και αλλοδαπών τίτλων σπουδών, καθώς και πίνακα αντιστοίχισης των συστημάτων πιστωτικών μονάδων αυτών,

ε) καταρτίζει και ενημερώνει το Εθνικό Μητρώο Αξιολογητών του άρθρου 303,

στ) εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των αντίστοιχων κέντρων ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αναγνώρισης και πληροφόρησης (ENIC-NARIC), του οποίου είναι μέλος,

ζ) συνεργάζεται με όργανα που έχουν ως σκοπό την αξιολόγηση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

  1. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. αποτελεί το «Κεντρικό Σημείο Επαφής» για τους ενδιαφερομένους και, ιδίως, παρέχει στους Έλληνες πολίτες και τους πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών, καθώς και στα σημεία επαφής των λοιπών κρατών μελών και τρίτων χωρών, κάθε χρήσιμη πληροφορία για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών που προβλέπεται στο παρόν.».

 

Άρθρο 123

Περίοδος σπουδών – Αξιολόγηση τίτλων σπουδών – Ορισμοί – Προσθήκη περ. ιδ) και ιε) στο άρθρο 299 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 299 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί ορισμών, προστίθενται περ. ιδ) και ιε) ως εξής:

 

«ιδ) «Περίοδος σπουδών» είναι η οποιαδήποτε συνιστώσα ενός προγράμματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχει αξιολογηθεί και τεκμηριωθεί και, αν και δεν είναι ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών από μόνο του, εν τούτοις αντιπροσωπεύει μια σημαντική απόκτηση γνώσεων ή δεξιοτήτων.

ιε) «Αξιολόγηση (των κατά περίπτωση τίτλων σπουδών)» είναι η γραπτή εκτίμηση ή αξιολόγηση των τίτλων σπουδών της αλλοδαπής ενός ατόμου από έναν αρμόδιο φορέα.».

 

Άρθρο 124

Μέλη και αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 άρθρου 301 ν. 4957/2022

  1. Στην παρ. 4 του άρθρου 301 του ν. 4957/2022 (Α’ 141) περί της ένταξης σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής ή μερικής απασχόλησης του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) από το πεδίο εφαρμογής του δευτέρου εδαφίου απαλείφεται ο Πρόεδρος του Δ.Σ, β) από το τρίτο εδάφιο απαλείφεται η φράση «είτε είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, είτε έχει ενταχθεί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης» γ) προστίθεται νέο, τέταρτο εδάφιο και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«4. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Ο Αντιπρόεδρος δύναται να ενταχθεί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) στο οποίο υπηρετεί, εφόσον το επιθυμεί, άλλως τίθεται σε αναστολή καθηκόντων.

Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. αμείβονται σύμφωνα με το άρθρο 57 του ν. 4653/2020 (Α’ 12). Το προηγούμενο εδάφιο ισχύει για τον Αντιπρόεδρο είτε είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είτε έχει ενταχθεί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Η αποζημίωση των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. για κάθε συνεδρίαση καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.».

 

  1. Στην παρ. 6 του άρθρου 301 του ν. 4957/2022, περί των αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., καταργείται η περ. δ), και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Το Δ.Σ. λαμβάνει κάθε απόφαση και ασκεί κάθε εξουσία για όλα γενικώς τα ζητήματα που αφορούν στη διοίκηση και διαχείριση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. όπως αναφέρονται στον παρόντα νόμο και στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του και ιδίως:

α) συνομολογεί, υπογράφει και εκτελεί κάθε σύμβαση απαραίτητη για την εκπλήρωση των σκοπών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., εισπράττει απαιτήσεις και έσοδα, αποδέχεται δωρεές, χορηγίες, και προβαίνει σε κάθε νόμιμη εκμετάλλευση εσόδων στο πλαίσιο των σκοπών του,

β) εγκρίνει τον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,

γ) καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό και συντάσσει την ετήσια έκθεση και τον ισολογισμό και στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης διενεργεί έλεγχο νομιμότητας του έργου όλων των οργάνων διοίκησης,

δ) [καταργείται]

ε) αποφασίζει για την κατάρτιση, ενημέρωση και δημοσίευση στην επίσημη ιστοσελίδα του των πινάκων βαθμολογικής αντιστοιχίας ημεδαπών και αλλοδαπών τίτλων σπουδών, καθώς και πίνακα αντιστοίχισης των συστημάτων πιστωτικών μονάδων αυτών, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης. Αν δεν υφίσταται στους αλλοδαπούς τίτλους βαθμολογικός ή αξιολογικός χαρακτηρισμός, η απόφαση εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης κατά συνεκτίμηση των λοιπών στοιχείων ή εγγράφων του αλλοδαπού εκπαιδευτικού ιδρύματος και αν αυτό δεν είναι εφικτό, ο σχετικός τίτλος χαρακτηρίζεται ως αδιαβάθμητος,

ε) συντάσσει ετήσια έκθεση, στην οποία εκθέτει και αξιολογεί το έργο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Η έκθεση υποβάλλεται τον Μάρτιο κάθε έτους στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και στον Πρόεδρο της Βουλής.».

 

Άρθρο 125

Βεβαίωση αξιολόγησης περιόδων σπουδών που διανύθηκαν σε αναγνωρισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής – Προσθήκη άρθρου 314Α στον ν. 4957/2022

 

Στον ν. 4957/2022 (Α’ 141), μετά το άρθρο 314, προστίθεται άρθρο 314Α, ως εξής:

 

«Άρθρο 314Α

Βεβαίωση αξιολόγησης περιόδων σπουδών που διανύθηκαν σε αναγνωρισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής

 

  1. Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) χορηγεί, κατόπιν υποβολής αιτήσεως του ενδιαφερομένου, βεβαίωση αξιολόγησης περιόδων σπουδών, οι οποίες έχουν διανυθεί σε αναγνωρισμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής. Η βεβαίωση του πρώτου εδαφίου συνίσταται στη γραπτή εκτίμηση των εκπαιδευτικών προσόντων του αιτούντος.
  2. Η αρμοδιότητα έκδοσης της βεβαίωσης αξιολόγησης περιόδων σπουδών ανήκει στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π..
  3. Τα στοιχεία της βεβαίωσης της παρ. 1 περιλαμβάνουν τουλάχιστον το αναγνωρισμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής, τη διάρκεια των περιόδων σπουδών, τον αριθμό πιστωτικών μονάδων (ECTS) και τον τύπο του τίτλου σπουδών που θα χορηγούνταν από το ίδρυμα προέλευσης.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ΄

ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 126

Παράταση της θητείας των Επιτροπών Έρευνας και Διαχείρισης των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

 

Οι θητείες Επιτροπών Έρευνας και Διαχείρισης των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που έχουν λήξει έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, παρατείνονται αναδρομικά από την ημερομηνία λήξης τους έως τη συγκρότηση των νέων Επιτροπών Ερευνών, κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 231 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει συνολικά τους τρεις (3) μήνες.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 19:07 | Δρ. ΕΔΙΠ

    Πρέπει επιτέλους να αρθεί μία αδικία ετών που έχει επιβάλει ταφόπλακα σε μία αξιόλογη κατηγορία διδακτικού προσωπικού, κατόχων διδακτορικού διπλώματος, που συμβάλλει τα μέγιστα στη διδασκαλία, στην έρευνα, στους δείκτες και στην κατάταξη των Πανεπιστημίων. Είναι η ώρα λοιπόν, να δοθεί η δυνατότητα εξέλιξης στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, κατόπιν κρίσης, στους διδάσκοντες μέλη ΕΔΙΠ/ΕΕΠ κατόχους διδακτορικού διπλώματος, που διαθέτουν τα προσόντα που απαιτεί ο νόμος. Αυτό θα επιδράσει θετικά στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, καθώς θα αυξηθεί η αναλογία μελών ΔΕΠ/φοιτητή, θα αξιοποιηθεί προσωπικό το οποίο έχει προσόντα ανάλογα με αυτά των μελών ΔΕΠ, συμμετέχει στη διδασκαλία και την έρευνα, χωρίς όμως να τυγχάνει της ανάλογης αναγνώρισης τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και που σήμερα δεν έχει καμία δυνατότητα εξέλιξης. Επιπλέον, δε θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς οι διδάσκοντες αυτοί ήδη αμείβονται από το δημόσιο και δε θα επηρεαστεί η πρόσληψη νέων επιστημόνων σε αντικείμενα που έτσι κι αλλιώς «ανοίγουν» βάσει του προγραμματισμού των Τμημάτων.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 19:00 | Πρύτανης ΠΔΜ

    1) Επιτακτική πλέον είναι η ανάγκη το Υπουργείο να αποδεχθεί τις εισηγήσεις των Πανεπιστημίων όσον αφορά τους εισακτέους. Το φοιτητικό δυναμικό στα Πανεπιστήμια της περιφέρειας θα συρρικνωθεί εάν η κατανομή ακολουθήσει την πεπατημένη, καθώς ακόμη και από την ΕΒΕ για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα επηρεαστούν τα Περιφερειακά όπου οι βάσεις εισαγωγής είναι ούτως ή άλλως χαμηλότερες. Εναλλακτικά, οι θέσεις εισακτέων που διαθέτει το Υπουργείο θα πρέπει να μειωθούν στα Πανεπιστήμια του κέντρου.

    2) Να μειωθεί το ακαδημαϊκό κριτήριο (2750 μόρια) στη διαδικασία μεταγραφών, π.χ. στο μισό.

    3) Προτείνεται η παράταση για άλλα δύο χρόνια του θεσμού των Ακαδημαϊκών Υποτρόφων καθώς είναι κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία των υποστελεχωμένων Πανεπιστημίων.

    4) Αλλαγή του αλγόριθμου κατανομής των μελών ΔΕΠ. Ως έχει (σύστημα 35%-65%) ευνοεί τα υδροκέφαλα παλαιότερα Πανεπιστήμια. Προτείνεται να γίνει 100%-0%. Σε κάθε χρονική στιγμή πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η δυναμική των Ιδρυμάτων και όχι πόσα μέλη χάθηκαν στην πάροδο του χρόνου από αφυπηρετήσεις. Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι ο αρχικός/παλαιότερος αριθμός μελών ΔΕΠ ήταν ο ιδανικός;

    5) Άρθρα 90 και 91. Το 80%-20% να παραμείνει καθώς σε αυτά τα κριτήρια λαμβάνονται υπόψη δείκτες τους οποίους δεν μπορεί να επηρεάσει το ίδιο το Ίδρυμα. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξορθολογισμός των κριτηρίων. Υπάρχουν ακόμη δείκτες και κριτήρια που ακόμη λαμβάνουν υπόψη μη ενεργά ΠΠΣ των πρώην ΤΕΙ. Πολλά από τα κριτήρια θα πρέπει να λειτουργούν αντίστροφα. Εκεί που δεν είναι καλές οι επιδόσεις θα πρέπει να δίνεται μπόνους για να βελτιώνονται. Επίσης, να λαμβάνεται υπόψη η υφιστάμενη χρηματοδότηση ανά φοιτητή για κάθε Ίδρυμα (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΘΑΑΕ) έτσι ώστε να συγκλίνουν τα Ιδρύματα προς τον μέσο όρο.

    6) Κατάργηση της αυτοδίκαιης μετακίνησης μελών ΔΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Το μέτρο αυτό θα πλήξει κυρίως τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια.

    7) Πρόταση για το άρθρο 43 σχετικά με τις αναμορφώσεις του τακτικού Π/Υ:
    «γ) Εγκρίνει, μετά από εισήγηση του Πρύτανη και του Εκτελεστικού Διευθυντή, τον αρχικό συνοπτικό και αναλυτικό ετήσιο προϋπολογισμό του Α.Ε.Ι. (τακτικό προϋπολογισμό, προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων και ίδιων πόρων), τις αναμορφώσεις του, καθώς και τον απολογισμό του Α.Ε.Ι. τους οποίους υποβάλλει προς έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
    Ειδικώς:
    γα) Αναμορφώσεις του εγκεκριμένου αναλυτικού τακτικού προϋπολογισμού του Α.Ε.Ι. που δεν επιφέρουν επιδείνωση του αρχικά εγκεκριμένου δημοσιονομικού αποτελέσματός του πραγματοποιούνται με απόφαση του Σ.Δ., χωρίς να απαιτείται έγκριση από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
    Αναμορφώσεις του εγκεκριμένου αναλυτικού τακτικού προϋπολογισμού του Α.Ε.Ι. που επιφέρουν επιδείνωση του αρχικά εγκεκριμένου δημοσιονομικού αποτελέσματός του υποβάλλονται αμελλητί στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και θεωρούνται εγκεκριμένοι μετά την πάροδο δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή τους, εκτός εάν αναπεμφθούν στο Σ.Δ. προς διόρθωση.

    8) Άρθρο 49. Κατάργηση της διάταξης για 3ετή θητεία Προέδρων και δυνατότητα υποψηφιότητας από Συναφές Τμήμα. Γενικά δεν υπήρξε κάποιο θέμα μέχρι σήμερα και εν γένει είναι σωστή η κλιμάκωση της χρονικής διάρκειας των θητειών ανάλογα με την ιεραρχία του μονομελούς θεσμικού οργάνου (Πρόεδρος 2, Κοσμήτορας 3, Πρύτανης-Αντιπρυτάνεις 4).

    9) Εφόσον υπάρχει ειδική διάταξη για τα Ξένα Πανεπιστήμια που βρίσκονται μεταξύ των 20 πρώτων παγκοσμίως, να υπάρξει και αντίστοιχη διάταξη για ένα κατώτατο κατώφλι ώστε να διαφυλαχθεί το ακαδημαϊκό επίπεδο. Να μην μπορούν να συμμετέχουν σε ΝΠΠΕ ξένα Πανεπιστήμια που είναι π.χ. κάτω του 1000 ή 2000.

    10) Επαναπροκήρυξη θέσης: Για την έκδοση της προκήρυξης απαιτείται έγκριση από την Επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 (Α’ 280) σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 51 του ν. 4622/2022 (Α’ 133). Γιατί θα πρέπει να υπάρχει αυτή η έγκριση που καθυστερεί την προκήρυξη της θέσης πάνω από 2-3 μήνες αφού διατηρείται η σχετική πίστωση στο Ίδρυμα;

    11) Άρθρο 92, Συγκρότηση και λειτουργία Επιτροπής Ερευνών – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 231 ν. 4957/2022. Ο τρόπος εκλογής των μελών του ΕΛΚΕ που προτείνεται δεν υποστηρίζει την δίκαιη εκπροσώπηση των Σχολών στον ΕΛΚΕ και θα πρέπει να καταργηθεί και να παραμείνει η προηγούμενη ρύθμιση.

    12) Άρθρο 180. Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου ΣΤ΄- Προσθήκη παρ. 4 και 5 στο άρθρο 417 ν. 4957/2022. Στο άρθρο 417 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Η΄ του Μέρους Α΄, προστίθενται παρ. 4 και 5 ως εξής: «4. Με απόφαση της Συγκλήτου, κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος, εγκρίνεται η ίδρυση, τροποποίηση, μετονομασία ή κατάργηση προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 70. Μήπως εδώ να μπει και τις κατευθύνσεις και τυχόν ειδικεύσεις του προγράμματος σπουδών;

    13) Να δοθεί η δυνατότητα εξέλιξης στα ΕΔΙΠ. Με αυτή τη ρύθμιση ιδρύονται επιπλέον θέσεις ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια, θέσεις στις οποίες μεταφέρεται η ήδη καταβαλλόμενη μισθοδοσία προς το εντασσόμενο σε αυτές υπάρχον προσωπικό ΕΔΙΠ και ΕΕΠ, χωρίς να μειώνονται για κανένα λόγο οι ήδη αιτηθείσες νέες θέσεις ΔΕΠ και συνεπώς ικανοποιείται το αίτημα της ΠΟΣΔΕΠ για όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις ΔΕΠ (χωρίς όμως να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός αφού τα μέλη ΕΔΙΠ ήδη μισθοδοτούνται και απλώς η μισθοδοσία τους μεταφέρεται στη βαθμίδα των ΔΕΠ).

    14) Να γίνει επαναφορά της διάταξης για μετατάξεις ΕΔΙΠ από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε όσα Πανεπιστήμια το επιθυμούν. Θα επωφεληθούν κυρίως τα υποστελεχωμένα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας.

    15) Για τα κέντρα ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης όπως αυτά προβλέπονται στο άρθρο 128 του Ν.4957/2022 προτείνεται να προστεθεί στο τέλος της 3ης παραγράφου του άρθρου η φράση “είτε από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα”.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:59 | Π.Λ. ΔΕΠ

    Διδακτόρες ΕΔΙΠ που κατέχουν συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο μετά από κρίση επιβάλλεται να έχουν δικαίωμα εξέλιξης σε επί θητεία ή μόνιμα μέλη ΔΕΠ: Ισχυροποιούν τα ΑΕΙ χωρίς να παρεμποδίζουν νέες θέσεις ΔΕΠ με άλλα γνωστικά αντικείμενα, κάτι που υποστηρίζει το νέο νομοσχέδιο. Παράλληλα αποκτούν κίνητρο για μεγαλύτερη προσφορά, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό επιπλέον, δεν αναγκάζονται σε μετακίνηση σε άλλα δημόσια ιδρύματα ή σε ιδωτικά ιδρύματα που μπορούν να βρουν θέσεις νέοι ερευνητές.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:52 | Σύλλογος Ειδικού και Εργαστηριακού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου

    Με τα άρθρα 45, 46 και 48, επιτρέπεται η μεταβίβαση βασικών αρμοδιοτήτων των ακαδημαϊκών συλλογικών οργάνων (Σύγκλητος, Κοσμητεία, Συνέλευση Τμήματος) στους Πρυτάνεις/Κοσμήτορες/Προέδρους αντίστοιχα. Ουσιαστικά με αυτό αποδυναμώνονται τα Συλλογικά Όργανα Διοίκησης, με συνέπεια την απάλειψη κάθε ασφαλιστικής δικλείδας που θα μπορούσε να διασφαλίσει η συλλογικότητα και δημοκρατικότητα των αποφάσεων. Η μεταβίβαση τόσων αρμοδιοτήτων στους Προεδρεύοντες των Συλλογικών Οργάνων Διοίκησης ισοδυναμεί επί της ουσίας με απευθείας ανάθεση.
    Τα συγκεκριμένα άρθρα επιβάλλουν ένα μοντέλο συγκεντρωτικής διοίκησης, που δεν ταιριάζει σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη συλλογική και δημοκρατική αυτοδιοικητική λειτουργία των ΑΕΙ (που επιτάσσει το πνεύμα του Συντάγματος),
    Το άρθρο 49, επιτρέποντας σε μέλη Δ.Ε.Π. άλλων τμημάτων να αναδειχθούν ως Πρόεδροι ή Αντιπρόεδροι άλλων συναφών τμημάτων, υπονομεύει την αυτοτέλεια των Τμημάτων ως ακαδημαϊκών μονάδων και περαιτέρω συνιστά ένα ακόμη στοιχείο αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου εφόσον καταλύει το αυτοδίοικητο των Πανεπιστημίων.
    Με το Άρθρο 90 αυξάνεται σε 30% το ποσοστό επί της τακτικής επιχορήγησης, το οποίο εξαρτάται από την επίτευξη ιδιωτικοοικονομικών στόχων, πράγμα το οποίο θα πλήξει κυρίως τα ΑΕΙ της Περιφέρειας.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:49 | Ξένια Καϊμάρα

    Για να μην επαναλαμβάνω όλα όσα εύστοχα επισήμαναν οι συνάδελφοι και καθώς οι περισσότεροι διαθέτουμε υψηλό ακαδημαϊκό status που αναγνωρίζεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με δημοσιεύσεις σε περιοδικά υψηλού IF και με εκατοντάδες ετεροαναφορές, προσθέτω μόνο το εξής: πέρα του αποκλεισμού μας ως διδάσκοντες, όσοι εργαζόμαστε στο δημόσιο είμαστε ο απαραίτητος και ο αναπόσπαστος κρίκος για τη λήψη του πτυχίου από τους φοιτητές, βλ. παιδαγωγικά τμήματα, ψυχολογίας κ.λπ. Εκεί το συντεταγμένο κράτος γιατί αναγνωρίζει την αξία μας; Μήπως επειδή δεν αμειβόμαστε ενώ παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ως επόπτες και εκπαιδευτές; Παράλληλα, όμως, είμαστε και κριτές του θεωρητικού έργου των συναδέλφων-διδασκόντων.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:49 | Δρ. Ε.Ε.Π. Αντωνία Ε. Β.

    Ο κλάδος των μελών Ε.Ε.Π. αποτελείται από υψηλής επιστημονικής κατάρτισης προσωπικό, στη συντριπτική του πλειονότητα διδάκτορες με διδακτική, ερευνητική και καλλιτεχνική εμπειρία ετών και με διεθνή αναγνώριση του έργου τους.

    Τα μέλη Ε.Ε.Π. επιτελούν πολύπλευρο και νευραλγικής σημασίας έργο στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, το οποίο εκτείνεται και πέρα από τα αμιγώς εκπαιδευτικά-ερευνητικά καθήκοντα τα οποία ο νομοθέτης περιγράφει για τον εν λόγω κλάδο (βλ. ν. 2009/2011, ν. 4386/2016 ).

    Ειδικά τα μέλη Ε.Ε.Π. κατ’αντιστοιχία με τα μέλη Δ.Ε.Π., παρέχουν αυτόνομο διδακτικό έργο τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο, συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα και αναλαμβάνουν τη διοργάνωση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ωστόσο, στερούνται τη περαιτέρω εξέλιξή τους εντός του Ιδρύματος που υπηρετούν καθώς δεν προβλέπεται μεταβατικό στάδιο προς τον κλάδο των μελών ΔΕΠ. Να υπενθυμίσω, ότι σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4009/2011 (Α’195), ελάχιστη προϋπόθεση για την εκλογή σε θέση των μελών Ε.Ε.Π. και των μελών Δ.Ε.Π. είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος.
    Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με το άρθρο 17 του του ν. 4009/2011 (Α’195) προϋπόθεση για εκλογή σε θέση καθηγητή όλων των βαθμίδων είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος, καθώς και η συνάφεια αυτού του εν γένει ερευνητικού, επιστημονικού, διδακτικού, κλινικού ή καλλιτεχνικού έργου των υποψηφίων με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση

    Πρόταση: Η δυνατότητα εξέλιξης των μελών Ε.Ε.Π. σε θέση Επίκουρου Καθηγητή, μετά από κρίση, σύμφωνα με τα ισχύοντα (ν. 1268/1982 (Α΄ 87), όπως αυτό ίσχυε κατά τη δημοσίευση του Ν. 4009/2011 (Α΄ 195) υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα της βαθμίδας αυτής όπως αυτά ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις. Τα μέλη αυτά οφείλουν : (α) να υπηρετούν στην καταληκτική βαθμίδα της αντίστοιχης κατηγορίας τους και (β) το γνωστικό τους αντικείμενο να είναι συναφές με τα επιστημονικά και τεχνολογικά αντικείμενα που θεραπεύει το Τμήμα υποδοχής, οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι.
    Κατά την αίτηση εξέλιξης δύνανται να τροποποιήσουν μερικώς το γνωστικό τους αντικείμενο ώστε αυτό να ανταποκρίνεται πλήρως στο διδακτικό και ερευνητικό τους έργο.
    Η αποδοχή της αίτησης εξέλιξης πραγματοποιείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος με βάση τόσο τα τυπικά όσα και τα ουσιαστικά κριτήρια που ενιαία θέτει το Τμήμα υποδοχής για όλα τα μέλη Δ.Ε.Π. εισαγωγικής βαθμίδας.
    Η διαδικασία κρίσης ολοκληρώνεται εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της αίτησης. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, ο υποψήφιος διατηρεί τη θέση στην οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλει εκ νέου αίτηση μετά την παρέλευση τουλάχιστον δύο (2) ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.

    Σε περίπτωση θετικής κρίσης η εξέλιξη ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση της σχετικής πράξης του Πρύτανη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μετά την παρέλευση τριετίας στην εισαγωγική βαθμίδα Δ.Ε.Π. ο υποψήφιος δύναται να αιτηθεί την μονιμοποίηση του στην βαθμίδα αυτή. Σε περίπτωση θετικής κρίσης η εξέλιξη ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση της σχετικής πράξης του Πρύτανη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης επανέρχεται στην κατηγορία ΕΕΠ και στην καταληκτική βαθμίδα συνυπολογιζόμενου του χρόνου που διανύθηκε στην εισαγωγική βαθμίδα Δ.Ε.Π.

    Επιπλέον, σε οικονομικό επίπεδο, οι πιστώσεις των θέσεων υπάρχουν ήδη, καθώς καλύπτουν τη μισθοδοσία των Ε.Ε.Π. Η εξέλιξη των μελών Ε.Ε.Π. σε μέλη Δ.Ε.Π. συνεπώς δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τον κρατικό προϋπολογισμό .

    Τέλος, η προοπτική εξέλιξης των μελών Ε.Ε.Π. σε Δ.Ε.Π. θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της υποστελεχωμένης ακαδημαϊκής κοινότητας, ειδικά στα πανεπιστήμια που λειτουργούν σε περιφερειακές περιοχές

    Υ.Γ.Οφείλω να αναφέρω πως οι κλάδοι Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. έχουν πλέον μετατραπεί σε λέκτορες (maîtres de conferences ή lecturer) τόσο στον τομέα των επιστημών όσο και των τεχνών στα ΑΕΙ της Ε.Ε.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:48 | Μαρία

    Αρχικά, δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση της λειτουργίας των ΑΕΙ αν δεν υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησής τους η οποία από την κρίση και μετά μειώθηκε υπερβολικά. Για παράδειγμα, στο ΕΜΠ, σύμφωνα με ανακοίνωση του συμβουλίου διοίκησής του από το 2009 μέχρι σήμερα η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 63,6%, ενώ επίσης μειώθηκαν κατά 36% τα μέλη ΔΕΠ, αλλά αυξήθηκαν κατά 20,7% οι σπουδαστές. Ειδικά για το κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού, πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο χωρίς τη δαπάνη πολλών χρημάτων από το κράτος; Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στα δημόσια ΑΕΙ, όπου ο εξοπλισμός είναι παμπάλαιος και που το παρόν νομοσχέδιο δεν αναφέρει κάτι για οικονομική ενίσχυση των ΑΕΙ για τον σκοπό αυτό;
    Επίσης, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ βάσει αποτελεσμάτων λειτουργίας, είναι πάρα πολύ άδικη, γιατί ένα ίδρυμα που εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζει την υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και εξαθλίωση, σίγουρα δεν θα μπορεί να φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, και το συγκεκριμένο μέτρο θα οδηγήσει μόνο στην περαιτέρω υποβάθμισή του. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα προβληματικά είναι τα κριτήρια της ερευνητικής δραστηριότητας, η οποία πλέον χρηματοδοτείται κατά βάση από ιδιώτες, και της πορείας επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων, καθώς στην Ελλάδα και στη σημερινή οικονομία πολλοί πτυχιούχοι είναι άνεργοι οι ασχολούνται με άσχετες δουλειές, χωρίς να ευθύνονται για αυτό οι ίδιοι άλλα ούτε και το πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασαν ή το αντικείμενο των γνώσεών τους.
    Τα συγκεκριμένα άρθρα δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση των δημοσίων ΑΕΙ, τα οποία χρειάζονται πρωτίστως μεγάλη οικονομική ενίσχυση και ριζική βελτίωση των υποδομών τους, καθώς εξαιτίας των κυβερνήσεων, υπουργείων, πρυτάνεων και κοσμητόρων όλων των τελευταίων χρόνων έχουν υποβαθμιστεί σε τεράστιο βαθμό, και κανένας από τους προαναφερθέντες δεν έχει επιχειρήσει να βελτιώσει την κατάσταση παρόλο που γνωρίζουν, και σίγουρα θα έπρεπε να γνωρίζουν και είναι πολύ εύκολο να μάθουν αν ενδιαφερθούν τις συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά ΑΕΙ, όπου δεν καλύπτονται ούτε τα βασικά (άθλιος και ελλιπής εργαστηριακός εξοπλισμός, αίθουσες με σπασμένες καρέκλες και θρανία λόγω έλλειψης συντήρησης κτλπ).

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:46 | ΔΡ. Ε.Ε.Π

    Ο κλάδος των μελών Ε.Ε.Π. αποτελείται από υψηλής επιστημονικής κατάρτισης προσωπικό, στη συντριπτική του πλειονότητα διδάκτορες με διδακτική, ερευνητική και καλλιτεχνική εμπειρία ετών και με διεθνή αναγνώριση του έργου τους.

    Τα μέλη Ε.Ε.Π. επιτελούν πολύπλευρο και νευραλγικής σημασίας έργο στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, το οποίο εκτείνεται και πέρα από τα αμιγώς εκπαιδευτικά-ερευνητικά καθήκοντα τα οποία ο νομοθέτης περιγράφει για τον εν λόγω κλάδο (βλ. ν. 2009/2011, ν. 4386/2016 ).

    Ειδικά τα μέλη Ε.Ε.Π. κατ’αντιστοιχία με τα μέλη Δ.Ε.Π., παρέχουν αυτόνομο διδακτικό έργο τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο, συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα και αναλαμβάνουν τη διοργάνωση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ωστόσο, στερούνται τη περαιτέρω εξέλιξή τους εντός του Ιδρύματος που υπηρετούν καθώς δεν προβλέπεται μεταβατικό στάδιο προς τον κλάδο των μελών ΔΕΠ. Να υπενθυμίσω, ότι σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4009/2011 (Α’195), ελάχιστη προϋπόθεση για την εκλογή σε θέση των μελών Ε.Ε.Π. και των μελών Δ.Ε.Π. είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος.
    Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με το άρθρο 17 του του ν. 4009/2011 (Α’195) προϋπόθεση για εκλογή σε θέση καθηγητή όλων των βαθμίδων είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος, καθώς και η συνάφεια αυτού του εν γένει ερευνητικού, επιστημονικού, διδακτικού, κλινικού ή καλλιτεχνικού έργου των υποψηφίων με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέση.

    Πρόταση: Η δυνατότητα εξέλιξης των μελών Ε.Ε.Π. σε θέση Επίκουρου Καθηγητή, μετά από κρίση, σύμφωνα με τα ισχύοντα (ν. 1268/1982 (Α΄ 87), όπως αυτό ίσχυε κατά τη δημοσίευση του Ν. 4009/2011 (Α΄ 195) υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα της βαθμίδας αυτής όπως αυτά ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις. Τα μέλη αυτά οφείλουν : (α) να υπηρετούν στην καταληκτική βαθμίδα της αντίστοιχης κατηγορίας τους και (β) το γνωστικό τους αντικείμενο να είναι συναφές με τα επιστημονικά και τεχνολογικά αντικείμενα που θεραπεύει το Τμήμα υποδοχής, οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι.
    Κατά την αίτηση εξέλιξης δύνανται να τροποποιήσουν μερικώς το γνωστικό τους αντικείμενο ώστε αυτό να ανταποκρίνεται πλήρως στο διδακτικό και ερευνητικό τους έργο.

    Η αποδοχή της αίτησης εξέλιξης πραγματοποιείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος με βάση τόσο τα τυπικά όσα και τα ουσιαστικά κριτήρια που ενιαία θέτει το Τμήμα υποδοχής για όλα τα μέλη Δ.Ε.Π. εισαγωγικής βαθμίδας.
    Η διαδικασία κρίσης ολοκληρώνεται εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της αίτησης. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, ο υποψήφιος διατηρεί τη θέση στην οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλει εκ νέου αίτηση μετά την παρέλευση τουλάχιστον δύο (2) ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.

    Σε περίπτωση θετικής κρίσης η εξέλιξη ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση της σχετικής πράξης του Πρύτανη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μετά την παρέλευση τριετίας στην εισαγωγική βαθμίδα Δ.Ε.Π. ο υποψήφιος δύναται να αιτηθεί την μονιμοποίηση του στην βαθμίδα αυτή. Σε περίπτωση θετικής κρίσης η εξέλιξη ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση της σχετικής πράξης του Πρύτανη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης επανέρχεται στην κατηγορία ΕΕΠ και στην καταληκτική βαθμίδα συνυπολογιζόμενου του χρόνου που διανύθηκε στην εισαγωγική βαθμίδα Δ.Ε.Π.

    Επιπλέον, σε οικονομικό επίπεδο, οι πιστώσεις των θέσεων υπάρχουν ήδη, καθώς καλύπτουν τη μισθοδοσία των Ε.Ε.Π. Η εξέλιξη των μελών Ε.Ε.Π. σε μέλη Δ.Ε.Π. συνεπώς δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τον κρατικό προϋπολογισμό .

    Τέλος, η προοπτική εξέλιξης των μελών Ε.Ε.Π. σε Δ.Ε.Π. θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της υποστελεχωμένης ακαδημαϊκής κοινότητας, ειδικά στα πανεπιστήμια που λειτουργούν σε περιφερειακές περιοχές

    Υ.Γ.Οφείλω να αναφέρω πως οι κλάδοι Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. έχουν πλέον μετατραπεί σε λέκτορες (maîtres de conferences ή lecturer) τόσο στον τομέα των επιστημών όσο και των τεχνών στα ΑΕΙ εντός της Ε.Ε.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:46 | Γιάννης Ζαρκωτός

    Προτεινόμενη προσθήκη στο άρθρο 124 του νομοσχεδίου

    Προτείνεται η προσθήκη παρ.3 με το ακόλουθο περιεχόμενο (είτε, προφανώς, αυτό που θα επεξεργασθεί αρτιότερα η οικεία νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου σας):
    3. H παρ.4 του άρθρου 311 του ν.4957/2022 (Α’141), τροποποιούμενη, αντικαθίσταται ως εξής:
    «4. Για λόγους εφαρμογής του παρόντος, νοούνται ως ουσιώδεις διαφορές μεταξύ του προγράμματος σπουδών που παρακολούθησε ο αιτών και του προγράμματος σπουδών συγκρίσιμου τίτλου σπουδών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής», οι περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος δεν έχει διδαχθεί και επιτυχώς στα βασικά μαθήματα του συγκρίσιμου προγράμματος σπουδών ομοειδούς Τμήματος Α.Ε.Ι. της ημεδαπής».

    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ
    Η τροποποιητέα παρ.4 άρθρου 311, ως ήδη ισχύει, έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούνται «ουσιώδεις διαφορές» ΟΛΑ τα αδίδακτα στην αλλοδαπή μαθήματα του ομοειδούς προγράμματος σπουδών της ημεδαπής (κατηγορίας «υποχρεωτικά μαθήματα»), ενώ με την προτεινόμενη ως άνω τροποποίηση θα θεωρούνται ως τέτοιες διαφορές μόνο όσα εκ των υποχρεωτικών μαθημάτων ανήκουν στην κατηγορία «βασικά μαθήματα».
    Στην πραγματικότητα, η παρούσα πρόταση ερείδεται στην προϊσχύσασα σχετική διάταξη παρ.3 άρθρου 4 του ν. 3328/2005 σε συνδυασμό με την (προϊσχύσασα, επίσης)διάταξη περιπτ.η’,αα’ άρθρου 3 του ως άνω (προγενέστερου περί ΔΟΑΤΑΠ) νόμου, σύμφωνα με την οποία «Η διδασκαλία και η εξέταση περιλαμβάνει τα αναγκαία για την αντίστοιχη επιστήμη μαθήματα».

    Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η προτεινόμενη τροποποίηση παρ.4 άρθρου 311 ν.4957/2022, δεν θα ελαφρυνθούν μόνο οι αιτούντες αναγνώριση από αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό αντισταθμιστικών μέτρων, αλλά επιπρόσθετα (ενδεχομένως και με σημαντικότερη συνέπεια εν προκειμένω) θα ελαφρυνθούν ουσιωδώς τα ημεδαπά δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία (λόγω της ισχύουσας τροποποιητέας αυτής διάταξης) έχουν μετατραπεί – μόλις σε διάστημα 18 μηνών από την ισχύ του ν.4957/2022 – σε ένα … απέραντο εξεταστήριο παραπεμπομένων ΔΟΑΤΑΠ! Μάλιστα, με πολλούς από αυτούς τους εξεταστέους, να υπέχουν και υποχρέωση παρακολούθησης του προ των εξετάσεων τους εξαμήνου, ενόψει ότι πρόκειται για μαθήματα «υποχρεωτικής εργαστηριακής παρακολούθησης»!!!
    Γιάννης Ζαρκωτός
    Νομικός, Δ/νων Σύμβουλος εταιρείας διευρωπαίκών συμβούλων
    «ProQual Recognition – EU Advisors»

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:42 | Νίκος Μπένος

    Άρθρο 76
    Έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο Διοίκησης – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 150 ν. 4957/2022

    Εφόσον γίνεται σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο έλεγχος νομιμότητας της εκλογής ή εξέλιξης μέλους ΔΕΠ από το Συμβούλιο Διοίκησης με τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του αντίστοιχου ΑΕΙ, δεν υπάρχει λόγος να γίνεται ξανά έλεγχος νομιμότητας από του Υπουργείο. Αυτός ο έλεγχος συνεπάγεται αδικαιολόγητη καθυστέρηση, περιττή γραφειοκρατία και αντίκειται στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:39 | Μαρια Ροδοπ

    Σύμφωνα με το άρθρο 173 αποκλείονται από διδασκαλία σε ΑΕΙ υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού́ δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα.
    Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται επιστήμονες δημόσιου υπάλληλοι και από την απόκτησης εμπειρίας για τη διεκδίκηση μιας θέσης ΔΕΠ.Eπιβάλλεται η κατάργηση της παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (Α 141) ούτως ώστε να μπορούν να διδάσκουν στα ΑΕΙ και υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού́ δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:39 | Γιάννης Ζαρκωτός

    Προτεινόμενη προσθήκη στο άρθρο 124 του νομοσχεδίου

    Προτείνεται η προσθήκη παρ.3 με το ακόλουθο περιεχόμενο (είτε, προφανώς, αυτό που θα επεξεργασθεί αρτιότερα η οικεία νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου σας):
    3. H παρ.4 του άρθρου 311 του ν.4957/2022 (Α’141), τροποποιούμενη, αντικαθίσταται ως εξής:
    «4. Για λόγους εφαρμογής του παρόντος, νοούνται ως ουσιώδεις διαφορές μεταξύ του προγράμματος σπουδών που παρακολούθησε ο αιτών και του προγράμματος σπουδών συγκρίσιμου τίτλου σπουδών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής», οι περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος δεν έχει διδαχθεί και επιτυχώς στα βασικά μαθήματα του συγκρίσιμου προγράμματος σπουδών ομοειδούς Τμήματος Α.Ε.Ι. της ημεδαπής».

    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ
    Η τροποποιητέα παρ.4 άρθρου 311, ως ήδη ισχύει, έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούνται «ουσιώδεις διαφορές» ΟΛΑ τα αδίδακτα στην αλλοδαπή μαθήματα του ομοειδούς προγράμματος σπουδών της ημεδαπής (κατηγορίας «υποχρεωτικά μαθήματα»), ενώ με την προτεινόμενη ως άνω τροποποίηση θα θεωρούνται ως τέτοιες διαφορές μόνο όσα εκ των υποχρεωτικών μαθημάτων ανήκουν στην κατηγορία «βασικά μαθήματα».
    Στην πραγματικότητα, η παρούσα πρόταση ερείδεται στην προϊσχύσασα σχετική διάταξη παρ.3 άρθρου 4 του ν. 3328/2005 σε συνδυασμό με την (προϊσχύσασα, επίσης)διάταξη περιπτ.η’,αα’ άρθρου 3 του ως άνω (προγενέστερου περί ΔΟΑΤΑΠ) νόμου, σύμφωνα με την οποία «Η διδασκαλία και η εξέταση περιλαμβάνει τα αναγκαία για την αντίστοιχη επιστήμη μαθήματα».

    Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η προτεινόμενη τροποποίηση παρ.4 άρθρου 311 ν.4957/2022, δεν θα ελαφρυνθούν μόνο οι αιτούντες αναγνώριση από αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό αντισταθμιστικών μέτρων, αλλά επιπρόσθετα (ενδεχομένως και με σημαντικότερη συνέπεια εν προκειμένω) θα ελαφρυνθούν ουσιωδώς τα ημεδαπά δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία (λόγω της ισχύουσας τροποποιητέας αυτής διάταξης) έχουν μετατραπεί – μόλις σε διάστημα 18 μηνών από την ισχύ του ν.4957/2022 – σε ένα … απέραντο εξεταστήριο παραπεμπομένων ΔΟΑΤΑΠ! Μάλιστα, με πολλούς από αυτούς τους εξεταστέους, να υπέχουν και υποχρέωση παρακολούθησης του προ των εξετάσεων τους εξαμήνου, ενόψει ότι πρόκειται για μαθήματα «υποχρεωτικής εργαστηριακής παρακολούθησης»!!!

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:35 | Νίκος Μπένος

    Άρθρο 91
    Κατανομή της δημόσιας επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι. – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 16 ν. 4653/2020

    To παραπάνω άρθρο τροποποιεί τη διαδικασία επιχορήγησης των ΑΕΙ, η οποία μεθοδολογικά είναι λανθασμένη. Αυτό ισχύει, γιατί προβλέπει την αξιολόγηση και κατάταξη των ΑΕΙ, που εν μέρει βασίζεται σε διαφορετικούς δείκτες. Είναι μεθοδολογικά λάθος να αξιολογούνται τα ΑΕΙ εν μέρει με βάση διαφορετικούς δείκτες, που επιλέγουν τα ίδια. Η κατάταξη πρέπει να γίνεται με βάση δείκτες, που έχουν τα ίδια συστατικά στοιχεία. Επομένως, π.χ η κατάταξη μπορεί να γίνει με βάση των σύνολο των δεικτών των 5 κατηγοριών, που έχει ορίσει το Υπουργείο με τη συνδρομή της ΕΘΑΑΕ, προκειμένου να είναι σφαιρική ή να αφορά υποσύνολο αυτών των δεικτών.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:32 | ΔΕΠ

    Ενα γενικότερο σχόλιο
    για την οικογενειοκρατία στα Πανεπιστήμια η οποία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θα πρέπει κάθε Συμβούλιο Διοίκησης να σταματήσει αυτά τα φαινόμενα.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:31 | Ανδρέας Κωστ.

    Το Υπουργείο πρέπει να λάβει υπόψη τα τόσα σχόλια σχετικά με την ένταξη των μελων ΕΔΙΠ με διδακτορικό σε θεση μέλους ΔΕΠ Επικουρου Καθηγητή, μετά από κρίση. Πρέπει να μεριμνήσει επί του θέματος το οποίο ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια έγκριτους επαγγελματίες και αναγνωρισμενους ερευνητές.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:30 | ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ

    Στο Άρθρο 83

    Ομότιμοι Καθηγητές – Αφυπηρετήσαντα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού- Τροποποίηση άρθρου 170 ν. 4957/2022

    Στο άρθρο 170 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των Ομότιμων Καθηγητών και των αφυπηρετησάντων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. γ) προστίθεται η δυνατότητα επίβλεψης διδακτορικών διατριβών, β) στο τελευταίο εδάφιο προστίθεται παραπομπή στην περ. στ) του ίδιου άρθρου και το άρθρο 170 διαμορφώνεται ως εξής:

    πρέπει να βγει η προσθήκη

    «Άρθρο 170

    Ομότιμοι Καθηγητές – Αφυπηρετήσαντα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού

    δεν πρέπει να έχουν δυνατότητες των περ. α), β), γ), ε), στ) και ζ) υφίστανται και για τα αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.»

    διότι δεν έχουν πλέον υποχρεώσεις στο Τμήμα το όποιο άνηκαν συνακόλουθα δεν έχουν δικαιώματα.

    Τα δικαιώματα προκύπτουν από τις υποχρεώσεις.
    Δεν έχουν υποχρεώσεις άρα δεν έχουν και δικαιώματα.

    Το μόνο που θα καταφέρουν αν παραμείνουν είναι να διαιωνίζουν τη παλαιότερη τάξη πραγμάτων και θα εμποδίζουν τους νεότερους να εξελιχθούν.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:26 | Νίκος Μπένος

    Στο άρθρο 45 αναφέρονται τα ακόλουθα
    «4. Η Σύγκλητος έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και όσες άλλες προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι., εφόσον αυτές δεν έχουν ανατεθεί από τον νόμο σε άλλα όργανα του Α.Ε.Ι.:

    α) Εγκρίνει την ίδρυση ή την τροποποίηση προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, συμπεριλαμβανομένων των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών του Ιδρύματος, καθώς και το περιεχόμενό τους.
    β) Εγκρίνει τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των προγραμμάτων σπουδών.
    γ) Εγκρίνει τον ιδρυματικό κατάλογο μαθημάτων.
    ….
    ι) Εγκρίνει την ίδρυση πανεπιστημιακών εργαστηρίων, πανεπιστημιακών κλινικών, πανεπιστημιακών μουσείων, ερευνητικών ινστιτούτων, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου οργάνου των μονάδων στις οποίες εγκαθίστανται και ορίζει τον επικεφαλής αυτών έως τη διενέργεια της πρώτης εκλογικής διαδικασίας, καθώς και αν δεν υπάρχουν υποψηφιότητες ή ελλείψει αυτών για οιονδήποτε λόγο.
    ια) Εγκρίνει την ίδρυση Τομέων στις υφιστάμενες ακαδημαϊκές μονάδες, Τμήματα ή Σχολές και τις μεταβολές αυτών.

    Κατά τη γνώμη μου οι παραπάνω αρμοδιότητες δεν είναι σκόπιμο να ασκούνται από τη Σύγκλητο του ΑΕΙ, αλλά από τις Κοσμητείες των αντίστοιχων σχολών μετά από εισήγηση των αντίστοιχων τμημάτων. Η Σύγκλητος δεν έχει την εξειδικευμένη γνώση για να αποφασίσει για τα παραπάνω ζητήματα και πρέπει να αποφασίζει μόνο για ζητήματα που άπτονται του συνόλου του ΑΕΙ και όχι ζητήματα, που αφορούν συγκεκριμένα τμήματα. Τα ζητήματα ελέγχου κι διασφάλισης ποιότητας που προκύπτουν είναι αρμοδιότητα της ΕΘΑΑΕ.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:26 | Μέλος ΔΕΠ

    Τα κριτήρια για την επιλογή θέσης του εκτελεστικού διευθυντή (άρθρο 17/ν 4957) θα πρέπει να γίνουν περισσότερο αυστηρά. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται σε κάποια πανεπιστήμια να αναλάβουν θέση εκτελεστικού διευθυντή διοικητικοί υπάλληλοι χωρίς να έχουν οποιαδήποτε εμπειρία στα θέματα που καλούνται να υλοποιήσουν. Επειδή η θέση για την ανάπτυξη του πανεπιστημίου είναι κρίσιμης σημασίας θα πρέπει να προστεθεί στο άρθρο 17 10ετή τουλάχιστον αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα διοίκησης. Καλύτερα να μένει η θέση κενή, παρά να καλυφθεί από άτομα χωρίς διοικητικές ικανότητες.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:22 | ΔΕΠ S

    Η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου επιτυγχάνεται με την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα οποία αποτυπώνονται στις εκθέσεις διεθνών και εθνικών φορέων. Εάν αναγνώσει κάποιος την πρόσφατη έκθεση της ΕΘΑΑΕ, αναφορικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει, μεταξύ πολλών άλλων, τα ακόλουθα:
    1. Αναλογία φοιτητών / διδάσκοντες στην Ελλάδα 47 (σχ.34), ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 13. Δηλαδή ενώ στην κατά μέσο όρο στην ΕΕ υπάρχει ένας διδάσκοντας για κάθε 13 φοιτητές στην Ελλάδα για κάθε διδάσκοντα έχουμε 47 φοιτητές.
    2. Η χρηματοδότηση στην Ελλάδα ανά φοιτητή (σχήμα 3) ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 4.296 ευρώ, το οποίο υπολείπεται κατά πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι γύρω στα 13.000 ευρώ.
    Η ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων μπορεί πολύ απλά να επιτευχθεί με την δέσμευση την Πολιτείας ότι εντός 5-ετίας στα δημόσια πανεπιστήμια στην Ελλάδα οι προαναφερόμενοι δύο δείκτες θα είναι τουλάχιστον ίσοι με τους μέσους όρους της ΕΕ των 27 Κρατών Μελών. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά και επιλύονται με απλές νομοτεχνικές βελτιώσεις για τις οποίες δεν απαιτούνται ούτε εθνικές συναινέσεις ούτε εθνικές διαβουλεύσεις.
    Εδώ θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι το προαναφερόμενο πρόβλημα υπάρχει διότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλοί φοιτητές σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ. Εάν αυτό είναι αληθές τότε για ποιο λόγο σε μία ήδη κορεσμένη αγορά (υπερπληθυσμό φοιτητών) η Πολιτεία επιτρέπει την ίδρυση και ιδιωτικών πανεπιστημίων; Η απάντηση που θα μπορούσε να δώσει κάποιος είναι μα για να έχουμε ποιοτικότερες σπουδές υπονοώντας ότι τα ιδιωτικά που θα έρθουν θα προσφέρουν καλύτερου επιπέδου σπουδές από τα δημόσια. Και αυτό το επιχείρημα μπορεί να γίνει αποδεκτό με μία όμως προϋπόθεση. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα έρθουν στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι ποιοτικότερα από τα αντίστοιχα δημόσια που λειτουργούν στην πόλη που επιθυμούν να λειτουργήσουν. Ένα νέο ερώτημα γεννιέται: μα πώς θα αξιολογηθούν οι σπουδές των ιδιωτικών πριν την λειτουργίας τους; Η απάντηση πολύ απλή: για να δοθεί άδεια λειτουργίας σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει καλύτερους δείκτες ποιότητας από τα αντίστοιχα ελληνικά στην πόλη που επιθυμεί να λειτουργήσει (βλέπε πίνακα 31 της έκθεσης της ΕΘΑΑΕ). Με αυτό τον τρόπο εισάγεται Ελάχιστη Βάση Λειτουργίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κάτι αντίστοιχο με την ΕΒΕ για τους φοιτητές που επιθυμούν να εισαχθούν στα δημόσια πανεπιστήμια.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:19 | ΔΕΠ

    Στο Άρθρο 110

    Προϋποθέσεις εκλογής και εξέλιξης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού-Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 143 ν. 4957/2022
    στο

    «6. Ως προϋποθέσεις και προσόντα για την εκλογή σε θέση μέλους Δ.Ε.Π. ορίζονται:

    και στο

    αγ) πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων ή επιστημονικούς συλλογικούς τόμους, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό,
    να προστεθεί σε
    σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά scopus, σε συνδυασμό με τον βαθμό απήχησής τους.

    Για την εκλογή συνεκτιμώνται ιδιαιτέρως: i) η διεθνής ερευνητική και

    KAI STO

    β) Για την εκλογή ή εξέλιξη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή:

    ΣTO
    βγ) πρωτότυπες δημοσιεύσεις, σε επιστημονικά περιοδικά ή σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων ή επιστημονικούς συλλογικούς τόμους, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τα οποία λειτουργούν με σύστημα κριτών, από τις οποίες ένας αριθμός πρέπει να είναι αυτοδύναμες ή πρωτότυπες επιστημονικές μονογραφίες

    να προστεθεί πρωτότυπες δημοσιεύσεις, σε επιστημονικά περιοδικά στο scopus

    σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων στο scopus ή επιστημονικούς συλλογικούς τόμους στο scopus,

    .

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:13 | Α. Ζερβάκη

    1. Δημόσια επιχορήγηση ΑΕΙ (άρθρο 16) Ν. 4653/2020 όπως τροποποιείται από το σχέδιο νόμου (άρθρο 90)
    Είναι κρίσιμο να υπάρξει μια εξειδίκευση στους δείκτες ποιότητας του εγχειριδίου ποιότητας της ΕΘΑΑΕ με βάση το αντικείμενο που θεραπεύει η κάθε Σχολή ώστε να υπάρχει ουσιαστική αξιολόγηση του προσφερομένου έργου με κριτήρια που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και στις ακαδημαϊκές παραδόσεις όλων των αντικειμένων. Αυτή τη στιγμή το σύστημα αξιολόγησης είναι ετεροβαρές καθώς δίνεται έμφαση σε ποιοτικούς δείκτες που ανταποκρίνονται κυρίως στο ακαδημαϊκό έργο στις θετικές επιστήμες χωρίς να υπάρχει αξιόπιστη αξιολόγηση για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Το γεγονός αυτό έχει επίπτωση και στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το ποσοστό του ετήσιου συνολικού προϋπολογισμού επιχορηγήσεων στα Α.Ε.Ι. το οποίο κατανέμεται με βάση τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων κάθε ιδρύματος αυξάνεται από 20% σε 30% .
    Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την ΕΘΑΕΕ ώστε να ενταχθούν ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις (εφόσον διαθέτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές) στους διεθνείς καταλόγους ετεροαναφορών. Είναι σημαντικό αν θέλουμε να διατηρήσουμε την παραγωγή επιστημονικών δημοσιεύσεων στην ελληνική γλώσσα.
    Τέλος, στην ποιότητα του παρεχομένου ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου συμβάλλει καθοριστικά η παροχή αποτελεσματικής διοικητικής στήριξης, η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στους δείκτες ποιότητας.

    2 Πόροι Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών – Οικονομική διαχείριση (άρθρο 84 παρ. 4). Ν. 4957/2022 όπως τροποποιείται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο (άρθρο 60)
    To ποσοστό που παρακρατείται (30%) είναι υψηλό καθώς ο ΕΛΚΕ απλώς λαμβάνει και εγκρίνει τα έντυπα που αφορούν στην οικονομική διαχείριση των ΠΜΣ. Η οικονομική διαχείριση σε τακτικό επίπεδο γίνεται είτε από τους διοικητικούς υπαλλήλους του Τμήματος, είτε (τις περισσότερες φορές) από συμβασιούχους οι οποίοι πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του ΠΜΣ, πάντοτε υπό την επίβλεψη και την ευθύνη του διευθυντή του ΠΜΣ ο οποίος είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος.
    Συνεπώς, θα πρέπει να διαχωριστούν τα έσοδα του ΕΛΚΕ ως ποσοστό παρακράτησης για το ΑΕΙ και το ζήτημα της τακτικής διαχείρισης των εσόδων του ΠΜΣ για την οποία ο ΕΛΚΕ εμπλέκεται μόνο στη διαδικασία του ελέγχου και στην αποστολή συχνά μη κωδικοποιημένων οδηγιών (προώθηση εγγράφων που λαμβάνουν από τις υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης, τα οποία πρέπει να μελετηθούν και να αποκωδικοποιηθούν από το διοικητικό προσωπικό και τον Δν/τη του ΠΜΣ).
    Μια άλλη λύση θα ήταν να υπάρχουν κλιμακούμενες κρατήσεις ανάλογα με τα έσοδα των μεταπτυχιακών (όχι παρακράτηση 30% από το πρώτο ευρώ) λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έσοδα από δίδακτρα κυρίως στα πεδία των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών είναι χαμηλά και το υψηλό ποσοστό παρακράτησης έχει επίπτωση στην αποτελεσματική λειτουργία των εν λόγω προγραμμάτων.

    3. Επιστημονικός Υπεύθυνος έργων/προγραμμάτων (άρθρο 234 Ν. 4957/2022). Δεν υπάρχει κάποια τροποποίηση στο σχέδιο νόμου με την εξαίρεση του άρθρου 68
    Εφόσον ο ΕΛΚΕ είναι υπεύθυνος διαχείρισης κάθε είδους χρηματοδότησης των ΑΕΙ και με υψηλό ποσοστό παρακράτησης, θα πρέπει να διαχωριστεί ο ρόλος του Επιστημονικού Υπευθύνου από τον ρόλο του Οικονομικού Υπολόγου. Καθήκοντα Οικονομικού Υπολόγου θα πρέπει να αναλαμβάνει διοικητικό προσωπικό (που μπορεί να ορίζεται από τον ΕΛΚΕ) με γνώσεις οικονομικής διαχείρισης, ώστε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος να μπορεί απερίσπαστα να αφιερωθεί στο φυσικό αντικείμενο της εκάστοτε χρηματοδοτούμενης έρευνας το οποίο αποτελεί αντικείμενο της εργασίας του.
    Η ανάληψη της ευθύνης της οικονομικής διαχείρισης ενός έργου από μέλη ΔΕΠ τα οποία δεν είναι ειδικευμένα στο αντικείμενο αυτό καθώς και ο γραφειοκρατικός φόρτος που συνοδεύει την εν λόγω διαχείριση στα δημόσια πανεπιστήμια συνιστούν τροχοπέδη για την ανάληψη του ρόλου του Επιστημονικού Υπευθύνου σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα. Αν επιζητούμε την εξωστρέφεια και την άντληση πόρων από πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης θα πρέπει να διασφαλίζεται η αποτελεσματική στήριξη στους ερευνητές/μέλη ΔΕΠ για την οικονομική διαχείριση από το στάδιο της συγγραφής ανταγωνιστικών προτάσεων μέχρι την περαίωση των χρηματοδοτούμενων έργων.
    Είναι σκόπιμο να σημειωθεί επίσης, ότι με τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων (ΜΚΠΞΠ), τα οποία θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σοβαρής και ολοκληρωμένης οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης ανταγωνιστικών προγραμμάτων, θα δημιουργηθούν εκ των πραγμάτων συνθήκες άνισης μεταχείρισης από την πολιτεία των μελών ΔΕΠ/ερευνητών των ΑΕΙ και εκείνων των ΜΚΠΞΠ, οι οποίοι δεν θα λειτουργούν στο ασφυκτικό πλαίσιο του δημόσιου λογιστικού και θα απολαμβάνουν διαφορετικές προοπτικές πρόσβασης στις ευκαιρίες που παρέχονται στον εργασιακό τους χώρο. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να επανεξεταστούν οι αρμοδιότητες των Επιστημονικών Υπευθύνων έργων/προγραμμάτων των ΑΕΙ ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της αρχής της ισότητας σύμφωνα με το Σύνταγμα αλλά και το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    4. Συμμετοχή σε συνέδρια/Δημοσιεύσεις (άρθρο 252 Ν. 4957/2022). Δεν υπάρχει κάποια τροποποίηση στο σχέδιο νόμου.
    Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, τα μέλη ΔΕΠ/ερευνητές οι οποίοι λαμβάνουν χρηματοδότηση για τη συμμετοχή τους σε συνέδρια ή για τη δημοσίευση της έρευνάς τους (ακόμα και στην περίπτωση που η χρηματοδότηση προβλέπεται από εγκεκριμένα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και όχι από τον προϋπολογισμό του ΑΕΙ), θα πρέπει να προπληρώνουν τα έξοδά τους και στη συνέχεια αφού προσκομίσουν τις αποδείξεις εξόφλησης και ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος έλεγχος λαμβάνουν το ποσό που έχει εγκριθεί για το σκοπό αυτό. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να συμμετάσχει κάποιος σε ένα συνέδριο στο εξωτερικό θα πρέπει να καταβάλει εγκαίρως ένα ποσό σεβαστό το οποίο θα λάβει μετά από αρκετούς μήνες. Συνεπώς, αν κάποιος δεν διαθέτει το εν λόγω ποσό εκ των προτέρων δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:11 | ΔΕΠ

    Από το άρθρο

    Άρθρο 94)

    να αφαιρεθεί το η) ομότιμοι Καθηγητές και αφυπηρετήσαντα Μέλη Δ.Ε.Π.,

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:11 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Πώς εξασφαλίζεται ότι η όλη διαδικασία θα είναι μη κερδοσκοπική.
    Μήπως επαναληφθούν και σ’ αυτήν την περίπτωση τα «Λογιστικά κόλπα» των πολυεθνικών που κρύβουν τα κέρδη πληρώνοντας για τη χρήση του «Ονόματος-Σήματος» στην μητρική;

    Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα ανοίξει μια πόρτα ώστε να χορηγούνται πτυχία έναντι αμοιβής.

    Ας δούνε κάποιοι στο υπουργείο ότι υπάρχουν ιδιωτικά Λύκεια που το 99% των μαθητών έχει πτυχίο Λυκείου 20.0 (Ας το ελέγξουν με ένα απλό ερώτημα στο myschool)
    Είμαστε μια μικρή χώρα και οι περισσότερες διαδικασίες λειτουργούν με στρεβλώσεις.
    Δεν χρειαζόμαστε ιδιωτικά πανεπιστήμια χρειαζόμαστε επαρκώς στελεχωμένα Δημόσια Πανεπιστήμια.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 18:07 | ΡΙΤΑ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ

    Sto «Άρθρο 170

    Ομότιμοι Καθηγητές – Αφυπηρετήσαντα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού

    Οι Ομότιμοι Καθηγητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) δύνανται:

    α) Να παρέχουν διδακτικό έργο κατά το άρθρο 64 μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος σε προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών του Α.Ε.Ι. με ανώτατο όριο έξι (6) ωρών εβδομαδιαίως.

    β) Να παρέχουν διδακτικό έργο σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και να επιβλέπουν διπλωματικές εργασίες, καθώς και σε ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών.

    γ) Να επιβλέπουν διδακτορικές διατριβές, καθώς και να συμμετέχουν σε τριμελείς και επταμελείς Επιτροπές για την παρακολούθηση και κρίση διδακτορικών διατριβών.

    δ) Να συμμετέχουν σε συμβουλευτικές και γνωμοδοτικές Επιτροπές των Α.Ε.Ι., όταν δεν προβλέπεται υποχρεωτικά η συμμετοχή μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).

    ε) Να συμμετέχουν ως εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης άλλου Α.Ε.Ι. από αυτό από το οποίο έχουν αφυπηρετήσει.

    στ) Να διεξάγουν ερευνητικό, εν γένει επιστημονικό έργο και να συμμετέχουν επ’ αμοιβή σε ερευνητικά έργα/προγράμματα που διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι., οι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς, καθώς και κλινικό ή εργαστηριακό έργο σε πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εργαστήρια.

    ζ) Να αναλαμβάνουν την επιστημονική ευθύνη έργων/προγραμμάτων, με εξαίρεση των έργων/προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.) και αυτών που η ανάληψη επιστημονικής ευθύνης προϋποθέτει την κατοχή ιδιότητας μέλους Δ.Ε.Π. του Α.Ε.Ι., όπως προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και έργα που διαχειρίζονται πόρους κλινικών ή εργαστηρίων του Α.Ε.Ι.

    η) Να συμμετέχουν ως μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας των Α.Ε.Ι.

    Οι δυνατότητες των περ. α), β), γ), ε), στ) και ζ) υφίστανται και για τα αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.»

    Nα αφαιρεθούν οι δυνατότητες α, β, γ, στ και ζ για τους ομότιμους καθηγητές
    και τα αφυπηρετήσαντα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού καθώς είναι δύσκολο να ακολουθούν το ακαδημαϊκός γίγνεσθαι και δεν βρίσκονται στους χώρους του ΑΕΙ.
    Επίσης, τα κριτήρια ομοτιμοποίησης πρέπει να είναι αυστηρά και όχι ο κάθε αφετηρετήσας να γίνεται ομότιμος χωρίς επιστημονικό έργο σε περιοδικά scopus.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 17:59 | ΡΙΤΑ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ

    Στο o Άρθρο 77

    Μεταβολή γνωστικού αντικειμένου –Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 152 ν. 4957/2022

    Η παρ. 2 του άρθρου 152 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της διαδικασίας μεταβολής γνωστικού αντικειμένου των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) αντικαθίσταται ως εξής:

    «2. Η μεταβολή του γνωστικού αντικειμένου πραγματοποιείται με απόφαση του Πρύτανη κατόπιν αιτήματος του μέλους Δ.Ε.Π. και ύστερα από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος και γνώμη της Γενικής Συνέλευσης του Τομέα όπου υπηρετεί το μέλος Δ.Ε.Π. ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1.».

    να προστεθεί

    και η γνώμη του Κοσμήτορα.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 17:47 | Επιτροπή Νεολαίας ΟΜΚΕ

    Η θέση της Επιτροπής Νεολαίας Κωφών ΟΜΚΕ, μαζί με κωφούς φοιτητές, είναι η ακόλουθη: Απαιτούμε το δικαίωμα ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ των κωφών/βαρήκοων στα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Ζητούμε τη διαθεσιμότητα νοηματικής διερμηνείας και τεχνολογικού μέσου μετατροπής ομιλίας σε κείμενο (Speech to Text) σε κάθε πανεπιστήμιο που φοιτά ο κωφός/βαρήκοος.

    Συγκεκριμένα, στο άρθρο 65, παράγραφος 2, ορίζεται: «Η ελληνική νοηματική γλώσσα αναγνωρίζεται ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα. Το κράτος λαμβάνει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη όλων των αναγκών επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων πολιτών

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 17:46 | Μέλος ΔΕΠ

    Το σχόλιο μου αφορά την κατανομή των πιστώσεων του ΠΔΕ μέσα σε κάθε πανεπιστήμιο.
    Το Υπουργείο Παιδείας χρηματοδοτεί με εκατ. ευρώ τα πανεπιστήμια για να καλύψουν τις δαπάνες των δημοσίων επενδύσεων τους. Το πρόγραμμα αυτό είναι από τα πλέον ανταγωνιστικά προγράμματα γιατί τα πανεπιστήμια που έχουν οργανωμένες διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες έχουν την δυνατότητα να απορροφούν μεγάλα ποσά έναντι άλλων πανεπιστημίων.
    Από την άλλη πλευρά πολλά πανεπιστήμια ακολουθούν τον εύκολο δρόμο και αναζητούν πόρους από το ΠΔΕ για αγορά επιστημονικών οργάνων τα οποία ζητούν οι καθηγητές για την προσωπική τους έρευνα χωρίς ωστόσο αυτά να σχετίζονται με τα εργαστήρια των τμημάτων τους. Η διαγωνιστική διαδικασία εδώ σαφώς «ευκολότερη».
    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αφενός να υπάρχουν πανεπιστήμια, με μηδενικές πιστώσεις για την εκπαιδευτική διαδικασία έχοντας υποδομές του περασμένου αιώνα και φοιτητές να κάνουν μαθήματα σε απαρχαιωμένες αίθουσες και αμφιθέατρα και αφετέρου το ίδιο το πανεπιστήμιο να απορροφά σημαντικές πιστώσεις που κατευθύνονται για αγορά επιστημονικών οργάνων και λοιπού εξοπλισμού που συνδέονται κυρίως με τους καθηγητές και την έρευνα τους σε ήδη χρηματοδοτούμενα προγράμματα (εθνικά, κοινοτικά, ιδιωτικά).
    Η εκπαιδευτική διαδικασία έρχεται σε δεύτερη και τρίτη πλέον προτεραιότητα με αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια να προσεγγίζουν (μεταμορφώνονται) περισσότερο σε ερευνητικά ινστιτούτα αδιαφορώντας για την πρωταρχική τους προτεραιότητα που είναι η εκπαίδευση.

    Δικαιολογημένα επομένως οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των σπουδών τους και ζητούν αυξημένους πόρους από το κράτος όταν βλέπουν ότι τίποτα δεν γίνεται στον τομέα της εκπαίδευσης. Αυτή η εικόνα αδικεί το Υπουργείο Παιδείας.

    Εν κατακλείδι θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας, μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, να ορίσει δεσμευτικά ποσοστά κατανομής των πιστώσεων του ΠΔΕ που ζητούν τα πανεπιστήμια. Οι αιτούμενες πιστώσεις να αφορούν κυρίως μελέτες, κατασκευές νέων κτιρίων με νέες αίθουσες και αμφιθέατρα, ανακατασκευές παλαιών κτιρίων, ενεργειακές αναβαθμίσεις, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου (μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές επενδύσεις).
    Η αγορά επιστημονικών οργάνων και λοιπού εξοπλισμού, είτε, να καλύπτει ένα μικρό ποσοστό των δαπανών (και να είναι ακόμα μικρότερες ή και μηδενικές αν δεν υπάρχουν αιτούμενες πιστώσεις για πάγιες υποδομές), είτε, να καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό του κάθε ΑΕΙ. Στην περίπτωση αυτή, λόγω της στενότητας του τακτικού προϋπολογισμού, θα υπάρχει μια πιο λελογισμένη αιτούμενη πίστωση.

    Αν μου πείτε ότι «κανονικά….τα πανεπιστήμια οφείλουν να καταγράψουν τις ανάγκες τους….σύμφωνα και με τον στρατηγικό τους σχεδιασμό….να τις ιεραρχήσουν …και έπειτα να ζητήσουν από το υπουργείο και κατ επέκταση στο ΠΔΕ πιστώσεις» αυτό αποτελεί όνειρο θερινής νυχτός και δεν συνάδει με την ελληνική πραγματικότητα. Η πρακτική δείχνει ότι ίδια επιστημονικά όργανα έχουν αγοραστεί πολλάκις από μέλη ΔΕΠ (ο καθένας επιθυμεί τα δικά του, στο χώρο του) ενώ πολλά άλλα βρίσκονται χρόνια τώρα ακόμα μέσα στα κουτιά τους στοιβαγμένα σε κάποια υπόγεια αποθήκη (η αποτελεσματική παροχή δημόσιων αγαθών στο απόγειο της). Θα μου πείτε και πάλι ότι υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που παρακολουθούν και καταγράφουν αυτές τις κακές πρακτικές…Γελάμε.

  • ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑ.Δ.Α.

    Ενώ προωθείται η ακαδημαϊκή και επαγγελματική εδραίωση μη κρατικών πανεπιστημιακών νομικών οντοτήτων, τα ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ που μετεξελίχθηκαν από τα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα, εξακολουθούν να παραμένουν σε ένα νομικό κενό τα 5 τελευταία έτη και να είναι μετέωρα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά, με απόφοιτους πλήρως αποκλεισμένους από οποιοδήποτε πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος. Για χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτους που εκπαιδεύθηκαν με δημόσιους πόρους, το τελικό παραγωγικό αποτέλεσμα των σπουδών τους είναι να τίθενται τελείως εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Το γεγονός συνιστά στρέβλωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας των Μηχανικών της χώρας, ευρείας κλίμακας «κλείσιμο» του επαγγέλματος του Μηχανικού και σοβαρό πλήγμα για το κράτος δικαίου.

    Πράγματι, η ως άνω θεσμική εκκρεμότητα έρχεται σε αντίθεση και με το αρθ.22 του Συντάγματος («Προστασία της Εργασίας») καθώς και με το δικαίωμα της πρόσβασης σε εργασία, ενός δηλαδή εκ των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από θεμελιώδεις διεθνείς συμβάσεις.
    [βλ. σχετικά: (α) Αρθ.22 Συντάγματος: «H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών…», (β) «Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα», άρθ. 6 & 7, ΟΗΕ, 1966 όπως κυρώθηκε με το Ν.1532/1985, (γ) «Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», άρθ.23, ΟΗΕ, 1948]

    Επιπρόσθετα δε, το γεγονός αυτό έρχεται σε συνέχεια της – επί δεκαετίες – παράλειψης νομοθέτησης πλαισίου άσκησης επαγγέλματος για δεκάδες χιλιάδες απόφοιτους Μηχανικούς Τ.Ε., υπέρ των οποίων έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια σωρεία δικαστικών αποφάσεων, που έχουν καταλήξει στην επιδίκαση αποζημιώσεων στους προσφεύγοντες, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου (σ.σ.: αναμένεται να εκδοθούν και πολλές άλλες όχι μόνο στα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Οι αποφάσεις αυτές δείχνουν τη νομική και δικαστική οδό που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί από τους απόφοιτους διπλωματούχους των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων 5ετούς φοίτησης, εφόσον μάλιστα η νομική εκκρεμότητα συνεχιστεί.

    Προς ενίσχυση των προαναφερθέντων, επισημαίνονται και τα εξής, ειδικά για τα Τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.):

    Α. Οι 5ετείς σπουδές της Σχολής Μηχανικών ΠΑ.Δ.Α. έχουν αξιολογηθεί και κριθεί με ομόφωνα θετική γνώμη της ΕΘΑΑΕ (2021), ως προγράμματα επιπέδου 7 (Integrated Master), όπως όλες οι άλλες 5ετείς πολυτεχνικές σπουδές της χώρας.

    Β. Τα 8 Τμήματα Μηχανικών ΠΑ.Δ.Α. έχουν πιστοποιηθεί από την ΕΘΑΑΕ (2022, 2023) με εξαιρετική επιτυχία: Έξι (6) εξ αυτών και μεταξύ τους οι κλασσικές ειδικότητες Μηχανικού, έχουν πιστοποιηθεί με “A” (άριστα – “fully compliant”) ενώ δύο (2) Τμήματα (Πολιτικοί Μηχανικοί και Ναυπηγοί Μηχανικοί) αξιολογήθηκαν με απόλυτο άριστα (12 “A” και στους 12 θεματικούς άξονες της Πιστοποίησης). Οι εξαιρετικές Πιστοποιήσεις έγιναν από 5μελείς Επιτροπές, όπου συμμετείχαν Καθηγητές ξένων ΑΕΙ και εκπρόσωποι του ΤΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη τους. Ας σημειωθεί επίσης, ότι οι Πιστοποιήσεις αρκετών από τα Τμήματα Μηχανικών ΠΑ.Δ.Α. έχουν γίνει με βαθμολογίες υψηλότερες σε σχέση με πολλά από τα καθιερωμένα πολυτεχνικά Τμήματα και Σχολές της χώρας.

    Γ. Οι 5ετείς σπουδές Μηχανικών ΠΑ.Δ.Α., οι οποίες – ειδικά στην Ελλάδα – τίθενται εν αμφιβόλω και κρίνονται από έξω-ακαδημαϊκές Επιτροπές για το εάν θα αντιστοιχηθούν ακαδημαϊκά, αντιστοιχίζονται και αναγνωρίζονται – ακαδημαϊκά και επαγγελματικά – σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Αντιστρόφως δε, σπουδές Μηχανικών από όλον τον υπόλοιπο κόσμο (για τις οποίες ουδείς διερευνά από ποιον και εάν έχουν πιστοποιηθεί) έρχονται στην Ελλάδα και αντιστοιχίζονται – αναγνωρίζονται συλλήβδην (ακαδημαϊκά και επαγγελματικά), με τις συνοπτικές διαδικασίες του ΔΟΑΤΑΠ και τις κατ` επίφαση «εξετάσεις» του ΤΕΕ. Παράλληλα, άλλες μη κρατικές νομικές οντότητες αναμένεται με το παρόν Ν/Σ να εγκαθιδρυθούν στην Ελλάδα, με ευοίωνες τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων τους.

    Η έως τώρα ισχύουσα νομική ρύθμιση αντιστοίχισης με πολυτεχνικά Τμήματα/Σχολές μέσω της Επιτροπής του αρθ.66 (Ν.4610/2019), παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για μη επίλυση του θέματος, αφού, με τη σύνθεση της ως άνω Επιτροπής, ένας καθοριστικός – για τη θετική γνωμοδότηση – αριθμός μελών της θα διατυπώσει κρίση, εκπροσωπώντας φορείς που έχουν πολλαπλώς, δημοσίως και διαχρονικά τοποθετηθεί εναντίον των κρινομένων και επιπλέον, έχουν προδήλως αντικρουόμενα συμφέροντα με τα κρινόμενα Τμήματα Μηχανικών και την επακόλουθη επαγγελματική ένταξη των αποφοίτων τους.

    Συμπερασματικά, για τη δίκαιη επίλυση του θέματος απαιτείται ρητή διατύπωση στο παρόν νομοσχέδιο (ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΡΘΡΟΥ) που θα ορίζει ως αντίστοιχα – με τα καθιερωμένα πολυτεχνικά Τμήματα/Σχολές της χώρας – τα νέα 5ετούς φοίτησης Πανεπιστημιακά Τμήματα Μηχανικών που έχουν επιτυχή Πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ, και στα οποία απονέμεται τίτλος σπουδών επιπέδου 7 (Integrated Master). Εναλλακτικά, η νομική ρύθμιση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ως απαιτούμενες προϋποθέσεις, την πληρότητα των ισχυόντων κριτηρίων αντιστοίχισης που πιστοποιούνται από την ΕΘΑΑΕ, όπως ακριβώς αυτά προβλέπονται από την ήδη εφαρμοζόμενη ΚΥΑ 241205/28-7-2022 (Β’ 4124).

    Η ρύθμιση αυτή είναι επίσης σύμφωνη με τη δηλωμένη πρόθεση του παρόντος νομοσχεδίου για ενίσχυση και διασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου ενώ καλύπτει την επιτακτική ανάγκη για διασφάλιση της νομιμότητας και του κράτους δικαίου για τους χιλιάδες εμπλεκόμενους φοιτητές και απόφοιτους.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 17:23 | Χαράλαμπος Μπιλλίνης – Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
    Στο άρθρο 115: Αποστολή των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση άρθρου 261 ν. 4957/2022,
    Να προστεθεί παράγραφος

    Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, μπορεί τα Α.Ε.Ι. να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης μεταφορικών μέσων για μεταφορά φοιτητών, συμβάσεις καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης των εγκαταστάσεών τους και κάθε άλλη σύμβαση που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των ειδικότερων αναγκών τους. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης είναι δυνατή η μεταφορά πιστώσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό, τα οποία αφορούν σε υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, συντήρησης και λοιπές αναγκαίες υπηρεσίες, στην Εταιρία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας του οικείου Ιδρύματος. Για τη μεταφορά των ανωτέρω κονδυλίων ο Πρύτανης καταθέτει αιτιολογημένη και κοστολογημένη πρόταση στο Συμβούλιο Διοίκησης, ως προς την αναγκαιότητα κάλυψης των κατά περίπτωση αναγκών, την εξοικονόμηση πόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προκύπτουν από αυτή την ενέργεια. Η Εταιρία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας του οικείου Ιδρύματος αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαθέσει τα ανωτέρω κονδύλια αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των σκοπών για τους οποίους μεταφέρονται προς όφελος του Ιδρύματος και να συνάπτει τις σχετικές συμβάσεις με νομικά ή φυσικά πρόσωπα. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο κάθε οικονομικού έτους, η Εταιρία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας υποβάλλει στο Συμβούλιο Διοίκησης, προς έγκριση, λεπτομερή έκθεση πεπραγμένων για την αξιοποίηση των κονδυλίων που της διατέθηκαν κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 17:14 | Παναγιώτης Τσανάκας

    Κύριε Υπουργέ,

    Στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο των ΑΕΙ υπάρχουν δύο προβληματικές ρυθμίσεις οι οποίες πιστεύω ότι μπορούν να διορθωθούν στο πλαίσιο της παρούσας νομοθετικής πρωτοβουλίας.

    Α. Οι διατάξεις του ν. 4957/2022, με τις οποίες δίδεται η δυνατότητα στον ΔΟΑΤΑΠ να εκδίδει ακαδημαϊκώς αδικαιολόγητες αποφάσεις για την ισοτίμηση πτυχίων αλλοδαπών ΑΕΙ, χωρίς να εξασφαλίζεται καν η ισοδυναμία των μονάδων ECTS με τις αντίστοιχες μονάδες των ελληνικών πολυτεχνικών σχολών. Αυτή η ρύθμιση πρέπει να διορθωθεί, επειδή οδηγεί σε πτυχία μηχανικών «ήσσονος προσπάθειας», εις βάρος των πτυχίων του ΕΜΠ και των λοιπών πολυτεχνικών σχολών της χώρας.

    Β. Οι ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 41, παρ. 1(γ) του ν. 4521/2018, χρήζουν διόρθωσης, επειδή με αυτές είναι επιτρεπτή η επαναπροκήρυξη θέσεων ΕΔΙΠ μόνο για την περίπτωση όπου το αποχωρών μέλος ΕΔΙΠ ενός ΑΕΙ διορίζεται σε άλλο ημεδαπό ΑΕΙ. Η δυνατότητα επαναπροκήρυξης πρέπει να ισχύει σε κάθε περίπτωση παραίτησης ενός μέλους ΕΔΙΠ από το ΑΕΙ, ανεξαρτήτως του λόγου αποχώρησης.

    Με εκτίμηση,

    Παναγιώτης Τσανάκας,
    Καθηγητής ΕΜΠ

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 17:09 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ

    Άρθρο 40-Περί ανάδειξης εξωτερικών μελών:
    Η προτεινόμενη τροποποίηση εφαρμόζεται και για τα Πανεπιστήμια (Ιόνιο, Κρήτης, Πατρών, Πάντειο) που έχουν ήδη προκηρύξει εκλογές και οι διαδικασίες δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την δημοσίετση του νόμου σε ΦΕΚ;

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 17:09 | Παναγιώτης Τσανάκας

    Κύριε Υπουργέ,

    Στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο των ΑΕΙ υπάρχουν δύο προβληματικές ρυθμίσεις οι οποίες πιστεύω ότι μπορούν να διορθωθούν στο πλαίσιο της παρούσας νομοθετικής πρωτοβουλίας.

    Α. Οι διατάξεις του ν. 4957/2022, με τις οποίες δίδεται η δυνατότητα στον ΔΟΑΤΑΠ να εκδίδει ακαδημαϊκώς αδικαιολόγητες αποφάσεις για την ισοτίμηση πτυχίων αλλοδαπών ΑΕΙ, χωρίς να εξασφαλίζεται καν η ισοδυναμία των μονάδων ECTS με τις αντίστοιχες μονάδες των ελληνικών πολυτεχνικών σχολών. Αυτή η ρύθμιση πρέπει να διορθωθεί, επειδή οδηγεί σε πτυχία μηχανικών «ήσσονος προσπάθειας», εις βάρος των πτυχίων του ΕΜΠ και των λοιπών πολυτεχνικών σχολών της χώρας.

    Β. Οι ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 41, παρ. 1(γ) του ν. 4521/2018, χρήζουν διόρθωσης, επειδή με αυτές είναι επιτρεπτή η επαναπροκήρυξη θέσεων ΕΔΙΠ μόνο για την περίπτωση όπου το αποχωρών μέλος ΕΔΙΠ ενός ΑΕΙ διορίζεται σε άλλο ημεδαπό ΑΕΙ. Η δυνατότητα επαναπροκήρυξης πρέπει να ισχύει σε κάθε περίπτωση παραίτησης ενός μέλους ΕΔΙΠ από το ΑΕΙ, ανεξαρτήτως του λόγου αποχώρησης.

    Με εκτίμηση,

    Παναγιώτης Τσανάκας,
    Καθηγητής ΕΜΠ.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 17:03 | Όλγα

    To παιδί μου φέτος είναι 2 Λυκείου. Με τα μπάχαλα να επικρατούν στις περισσότερες σχολές στην Ελλάδα φοβάμαι να το στείλω είτε γιατι μπορεί να κινδυνεύσει απο τους κουκουλοφόρους συμφοιτητές τους είτε μπορεί να γίνει σαν αυτούς μόνο και μόνο για να μην είναι εχθρός τους. Ελπίζω το νομοσχέδιο αυτό να περάσει άμεσα και μέχρι του χρόνου να μπορεί να πάει σε ενα καλύτερο πανεπιστήμιο να σπουδάσει αυτό που αγαπάει. Για τις μανούλες που τόσα χρόνια διάβαζαν τα παιδία τους και τώρα φοβούνται να τα στείλουν να σπουδάσουν.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 16:57 | Ελένη Καρακώστα

    Διαβάζοντας το νομοσχέδιο παρατηρώ ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο παραμένει για την κυβέρνηση η ναυαρχίδα της μεταρρύθμισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ενισχύεται η διεθνοποίηση και προσπαθεί να οργανώνει συνεργασίες με ξένα ιδρύματα τόσο σε μεταπτυχιακό όσο και σε προπτυχιακό επίπεδο, να το χρηματοδοτήσει με πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο του και να του προσφέρουμε θεσμική ευελιξία με στόχο να το απογραφειοκρατικοποιήσουμε και την αυτοδιοικητική λειτουργία του. Συνολικά η εικόνα του δημόσιου πανεπιστήμιου θα πρέπει να βελτιωθεί με το παρόν σχέδιο του κράτους. Μπράβο στους αρμόδιους.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 16:56 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ

    Άρθρο 40-Διαδικασία ανάδειξης εξωτερικών μελών:
    Η προτεινόμενη διαδικασία ισχύει και για τα πανεπιστήμια που έχουν ήδη προκηρύξει εκλογές, οι οποίες είναι σε εξέλιξη και δεν θα έχουν ολοκληρωθεί με την δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου (π.χ. Ιόνιο, Κρήτης, Πατρών, Πάντειο);

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 16:53 | Κουτσοβίτης Πέτρος-Δημήτριος, Επικ. Καθηγητής

    Προτείνω ο Νόμος να συμπεριλάβει διάταξη με την οποία να δίνεται η δυνατότητα σε μέλη ΕΔΙΠ που είναι κάτοχοι διδακτορικού, διδάσκουν και έχουν σημαντικό ερευνητικό έργο, να έχουν τη δυνατότητα εξέλιξης τους για τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή και να κριθούν με διαδικασίες ανοιχτής προκύρηξης.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 16:52 | Δημήτρης Ανθιμος

    Η αλλαγή στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο σε βάθος 15ετίας είναι τουλάχιστον θεαματική. Το 1996 η Κύπρος είχε μόλις 1.962 φοιτητές σε δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα, με τους αλλοδαπούς να ανέρχονται τότε σε μόλις 160 άτομα. Σήμερα, με τη λειτουργία των 10 πανεπιστημίων, από τα οποία τα τρία είναι δημόσια και τα επτά ιδιωτικά, οι αντίστοιχοι αριθμοί ανέρχονται σπουδάζουν 55.000 φοιτητές. Από το σύνολο αυτών των 55.000 φοιτητών, το 43% είναι Κύπριοι, 36% είναι από χώρες-μέλη της Ε.Ε. και 21% από τρίτες χώρες. Η συνεισφορά δε των μη κρατικών ιδρυμάτων στην εγχώρια οικονομία ανέρχεται περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως. Χρειάζεται να πούμε και άλλα ;

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 16:49 | Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΠΑΣΕΔΙΠ)

    Εκφράζουμε ρητά την πλήρη αντίθεση μας επί όλου του νομοσχεδίου διότι έχει ως κύριο σκοπό της μετατροπή του Δημόσιου Πανεπιστημίου σε ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ πτυχίων παράλληλα με την ίδρυση ιδιωτικών κατ’ ευφημισμό «Πανεπιστημίων» με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις του μέρους Δ’ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (άρθρα 127-155), διότι δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα (άρθρο 16). Επίσης όποια εφαρμογή αυτών των διατάξεων δεν θα λειτουργήσει προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και της νεολαίας μας. Αντίθετα:
    ● Για την πρόσβαση στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα απαιτείται κάθε οικογένεια φοιτητή να ξοδέψει αρκετές χιλιάδες ευρώ για δίδακτρα, ακόμη και μέσω δανεισμού, που θα υποθηκεύει το μέλλον τόσο αυτών όσο και τον οικογενειών τους! Στις Η.Π.Α. και τη Μ. Βρετανία αυτή η πολιτική οδήγησε σε υπερχρέωση με τραγικά αδιέξοδα.
    ● Οι φοιτητές/τριες για να σπουδάζουν θα πρέπει να ανταποκρίνονται στον κανόνα για υψηλά δίδακτρα, απαγορευτικά για τον μέσο εργαζόμενο που αγωνίζεται να ανταπεξέλθει στους χαμηλούς μισθούς, τα δάνεια και την ακρίβεια! Πρέπει η αναγνωρισμένη λαϊκή ανάγκη για δωρεάν σπουδές να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα, ας μην λησμονούνται οι φόροι που ήδη εισπράττονται. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα το σκοπό αυτό, αρκεί να στηριχθεί η φοιτητική μέριμνα και να μην θεσπίζονται δίδακτρα.
    ● Νομοθετεί την ελπίδα ότι “φημισμένα” διεθνή πανεπιστήμια δήθεν θα ιδρύσουν ποιοτικά παραρτήματα στην μικρή ελληνική αγορά και στο μέλλον όλοι θα μένουμε Αθήνα ή έστω Θεσσαλονίκη, αδιαφορώντας για την ελληνική περιφέρεια και απαξιώνοντας περισσότερο τα περιφερειακά πανεπιστήμια!
    ● «Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα αναβαθμίσουν τα υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια», Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε στην περίπτωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά ούτε και στην περίπτωση των ιδιωτικών νοσοκομείων.
    ● Ο αριθμός των νέων που φεύγουν εκτός Ελλάδας για σπουδές δεν θα μειωθεί, γιατί η πλειοψηφία των νέων φεύγει από τη χώρα μας κυρίως για μεταπτυχιακές σπουδές και με βασική αιτία την ελπίδα απασχόλησης στο εξωτερικό και τις καλύτερες αμοιβές!
    ● Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αν και λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μειοψηφία σε σχέση με τα κρατικά, ενώ ευρωπαϊκές χώρες πρότυπα όπως η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν τα δημόσια πανεπιστήμια σαν βάση της δημοκρατίας τους, προσφέροντας σταθερά την τριτοβάθμια εκπαίδευση δωρεάν.
    ● Δεν θα προσφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, καθώς έχουμε παραδείγματα στην Ευρώπη σε χώρες παρόμοιων συνθηκών με τη δική μας. Η αποτυχία ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Πορτογαλία και το ασήμαντο κομμάτι του κλάδου που αντιπροσωπεύουν σε Γαλλία, Γερμανία, ακόμη και Μεγάλη Βρετανία!
    ● Δεν θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό και δεν θα αναβαθμίσουν τα πτυχία, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι προάγοντας το κέρδος η ποιότητα υποβαθμίζεται, καταλήγοντας τελικά σε αμφιβόλου ποιότητας πτυχία και αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα!
    Ως πανεπιστημιακοί λειτουργοί, ως ακαδημαϊκοί και προπαντός ως δάσκαλοι των φοιτητών μας έχουμε υποχρέωση να δίνουμε το παράδειγμα, να στηρίζουμε και να διεκδικούμε ένα σύστημα λειτουργίας με βάση τις Συνταγματικές επιταγές για δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση. Τα ολοένα και λιγότερα υποστηρικτικά μέσα των Πανεπιστημίων, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε έμψυχο υλικό, καταρρακώνουν και υποβαθμίζουν την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων και συστηματικά στρώνουν το δρόμο για την εμπορευματοποίηση του αγαθού της εκπαίδευσης. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο διαχρονικά μαστίζεται από ασφυκτική υποχρηματοδότηση και έντονη υποστελέχωση, που έχουν επιδεινωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαπενταετία, όπως μαρτυρούν και τα επίσημα στοιχεία των πανεπιστημίων. Υποβαθμίζεται η αξία των πανεπιστημιακών πτυχίων και των εργασιακών δικαιωμάτων λόγω περίσσειας πτυχιούχων και κατακερματισμού πτυχίων, τη στιγμή που ήδη υπάρχει υψηλή ανεργία, ευρεία ετεροαπασχόληση και πολλές σχολές χωρίς αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
    Το νέο νομοσχέδιο που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, έρχεται να θέσει «κανόνες παιχνιδιού» στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης οικονομίας με άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ιδιωτικά συμφέροντα αλλά και περιέχοντας διατάξεις που μετά βεβαιότητας φέρνουν αλλαγές και στα δημόσια πανεπιστήμια προωθώντας την ιδιωτικοποίησή τους σε αντίθεση με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το «Δικαίωμα εκπαίδευσης» (άρθρο 14, παράγραφος 3) προβλέπεται ρητά ότι «Η ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και γίνονται σεβαστά σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκησή τους», δηλαδή, στην ελληνική περίπτωση, σύμφωνα με τις ειδικές ρυθμίσεις του Άρθρου 16 του Συντάγματος.
    Τέλος καταδικάζουμε το στενό χρονικό διάστημα της διαβούλευσης το οποίο δεν επιτρέπει τον ανοικτό και παραγωγικό διάλογο, όπως αυτός επιβάλλεται από τις καλές πρακτικές νομοθέτησης αλλά και τις Ακαδημαϊκές και επιστημονικές αξίες. Επιπλέον ο σύντομος χρόνος δεν είναι σύμφωνος με την κείμενη νομοθεσία περί διαβουλεύσεων (με το άρθρο 61 του ν. 4622/2019, ΦΕΚ Α΄ 133), αλλά και των καλών πρακτικών της ανοικτής διακυβέρνησης.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 16:49 | Κώστας Αποστολάκης

    Η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο αποτελούν τις μόνες χώρες στις οποίες λειτουργούν ακόμη αποκλειστικά και μόνο δημόσια ιδρύματα. Στις άλλες χώρες της Ε.Ε. λειτουργούν μη κρατικά πανεπιστήμια τα οποία έχουν κάποια κρατική υποστήριξη ή είναι πλήρως ανεξάρτητα. Η είσοδος των μη κρατικών πανεπιστημίων μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, αναβαθμίζοντας την ακαδημαϊκή εικόνα της χώρας και ελαχιστοποιώντας τις όποιες απώλειες σε έμψυχο δυναμικό μπορεί να παρατηρούνται εξαιτίας της εκπαιδευτικής μετανάστευσης, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 16:48 | Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.

    Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.

    Η ίδρυση Ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας μας, το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, που ορίζει στο άρθρο 16 ότι α) τα ΑΕΙ είναι αποκλειστικά ΝΠΔΔ και β) απαγορεύει ρητά και σαφώς την ίδρυση ΑΕΙ από ιδιώτες. Το ν/σ έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με το γράμμα, αλλά και με το πνεύμα του Συντάγματος, το άρθρο 16 του οποίου γράφτηκε για στηρίξει την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά της χώρας μας.
    Τονίζουμε επίσης ότι το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο απλώς δίνουν τη διακριτική ευχέρεια σε μία χώρα να ανοίξει την αγορά της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η Ελλάδαμέσω του Συντάγματός της, έχει επιλέξει να μην ανοίξει αυτήν την αγορά. Το θέμα λοιπόν δεν είναι νομικό. Είναι καθαρά πολιτικό, ζήτημα πολιτικής επιλογής, που έχει γίνει από τον συνταγματικό νομοθέτη.
    Η ΠΟΣΕΕΔΙΠ τονίζει την άμεση και επιτακτική ανάγκη της ενίσχυσης της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες, με επαρκή χρηματοδότηση για υποδομές και ΜΟΝΙΜΟ, διδακτικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό. Ειδικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, χαρακτήρα κατεπείγοντος έχει η γενναία ενίσχυση της Φοιτητικής Μέριμνας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την φοίτηση μακριά από τον τόπο κατοικίας, με υποτροφίες και εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης και σίτισης.
    Δικαιολογίες οικονομικού χαρακτήρα («δεν υπάρχουν χρήματα») δεν χωρούν, όταν βλέπει κανείς τα τερατώδη ποσά που ξοδεύονται σε εξοπλιστικά.
    Η ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου παντού, είναι η καλύτερη επένδυση στην Εθνική Άμυνα, γιατί βοηθά ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την οικονομική και πολιτιστική άνθιση , όχι μόνο των αστικών κέντρων, αλλά και της Περιφέρειας της χώρας.

    Επιπροσθέτως, με τα άρθρα 45, 46 και 48, όπου επιτρέπεται η μεταβίβαση βασικών αρμοδιοτήτων των ακαδημαϊκών συλλογικών οργάνων (Σύγκλητος, Κοσμητεία, Συνέλευση Τμήματος) στους Πρυτάνεις/Κοσμήτορες/Προέδρους αντίστοιχα, ουσιαστικά επιχειρείται η πλήρης αποδυνάμωση των Συλλογικών Οργάνων Διοίκησης, με συνέπεια την απάλειψη κάθε ασφαλιστικής δικλείδας που θα μπορούσε να διασφαλίσει η συλλογικότητα και δημοκρατικότητα των αποφάσεων. Η μεταβίβαση τόσων αρμοδιοτήτων στους Προεδρεύοντες των Συλλογικών Οργάνων Διοίκησης ισοδυναμεί επί της ουσίας με απευθείας ανάθεση. Μετά τις παρεμβάσεις προηγουμένων νομοθετημάτων εις βάρος της συλλογικής και δημοκρατικής αυτοδιοικητικής λειτουργίας των ΑΕΙ (που επιτάσσει το πνεύμα του Συντάγματος), τα συγκεκριμένα άρθρα επιβάλλουν ένα μοντέλο ολιγοπρόσωπης και αδιαφανούς διοίκησης, που ταιριάζει σε ιδιωτική εταιρεία, αλλά όχι σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Καθίσταται δυστυχώς εμφανέστατο ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η προώθηση της σταδιακής, αν όχι βίαιης απόσυρσης του κράτους από την Ανώτατη Εκπαίδευση, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή της χώρας μας. Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτά που διακηρύσσονται και καθιστούν το παρόν νομοσχέδιο ακόμη πιο απαράδεκτο και επικίνδυνο.
    Η ΠΟΣΕΕΔΙΠ θεωρώντας θεμελιώδη υποχρέωση την υπακοή στο Σύνταγμα, θεωρεί το παρόν ν/σ απαράδεκτο και καλεί την κυβέρνηση να μην προβεί στην κατάθεσή του στην Βουλή.

    εκ μέρους της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.
    Δημήτρης Τσιπιανίτης
    Γεν. Γραμματέας