ΜΕΡΟΣ Β΄ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (άρθρα 13-36)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Άρθρο 13

Σκοπός

Σκοπός του παρόντος Μέρους είναι α) ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.), σύμφωνα με τις εξελίξεις στον ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου το Ε.Α.Π. της χώρας να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εξελίξεις στον ακαδημαϊκό χώρο και στις προκλήσεις που θέτουν η ραγδαία επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος και η ψηφιακή εποχή, β) η διεύρυνση του σκοπού του Ε.Α.Π. ώστε να περιλαμβάνει και την παροχή παιδαγωγικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιμόρφωσης και εξειδίκευσης, γ) η ενίσχυση της συγκροτημένης και συστηματικής πιστοποίησης των διαδικασιών, του περιεχομένου και των δομών που δραστηριοποιούνται στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ελλάδα και δ) η μετάκληση Ελλήνων επιστημόνων από την αλλοδαπή.

 

Άρθρο 14

Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος είναι α) η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων του Ε.Α.Π., β) η ενδυνάμωση της διαφάνειας και της εξωστρέφειας, γ) η εναρμόνιση με το νέο πλαίσιο του ν. 4957/2022 (Α΄141) για την ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) με την κοινωνία, με ταυτόχρονο σεβασμό της ιδιαιτερότητας του Ε.Α.Π. σε σχέση με τα λοιπά Α.Ε.Ι. της χώρας, δ) η απλούστευση και συστηματοποίηση των διαδικασιών, ε) η θεσμοθέτηση της δυνατότητας της δια ζώσης διδασκαλίας, στ) η πλήρωση για πρώτη φορά ακαδημαϊκών θέσεων από Έλληνες Καθηγητές της αλλοδαπής και ζ) η σύσταση εταιρείας αξιοποίησης και διαχείρισης περιουσίας, ερευνητικού κέντρου και κέντρου ανάπτυξης πιστοποίησης και αξιολόγησης.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ

 

Άρθρο 15

Διακριτικός τίτλος – Έδρα – Υπηρεσιακές Μονάδες

  1. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), το οποίο ιδρύθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 2083/1992 (Α΄ 159), παρέχει ανώτατη εκπαίδευση ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.), κατά την έννοια του άρθρου 3 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), διέπεται από τον ν. 4957/2022 σε θέματα που δεν ρυθμίζονται από τον παρόντα και φέρει τον διεθνή διακριτικό τίτλο «Hellenic Open University (H.O.U.)».
  2. Έδρα του Ε.Α.Π. ορίζεται η Πάτρα. Σε πόλεις της Επικράτειας λειτουργούν υπηρεσιακές μονάδες του Ε.Α.Π., οι οποίες εξυπηρετούν λειτουργικές και εξεταστικές ανάγκες (προσωρινά εξεταστικά κέντρα).

 

Άρθρο 16

Αποστολή – Σκοπός

  1. Αποστολή του Ε.Α.Π. είναι:

α) η εξ αποστάσεως παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης,

β) η παροχή σύντομων προγραμμάτων σπουδών, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας,

γ) η παροχή παιδαγωγικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιμόρφωσης και εξειδίκευσης.

  1. Στους σκοπούς του Ε.Α.Π. εντάσσονται η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και η ανάπτυξη τεχνολογίας και μεθοδολογίας στο πεδίο της μετάδοσης της γνώσης από απόσταση.
  2. Για την υλοποίηση της αποστολής του το Ε.Α.Π. οργανώνει προγράμματα πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών, προγράμματα διά βίου μάθησης και προγράμματα επιμόρφωσης και παιδαγωγικής επάρκειας. Τα προγράμματα σπουδών αναπτύσσονται με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Δύναται να υλοποιείται και δια ζώσης διδασκαλία, σύμφωνα με το άρθρο 17. Δύναται να λειτουργούν προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ – ΣΧΟΛΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

Άρθρο 17

Ακαδημαϊκή διάρθρωση – διαδικασία ένταξης προγραμμάτων σπουδών

  1. Ως βασική ακαδημαϊκή μονάδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ορίζεται η Σχολή.

Το Ε.Α.Π. αποτελείται από τις εξής Σχολές, που έχουν έδρα την Πάτρα:

α) Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,

β) Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών,

γ) Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας,

δ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού.

Οι Σχολές της παρούσας είναι μονοτμηματικές.

  1. Οι Σχολές παρέχουν Προγράμματα Σπουδών. Τα Προγράμματα Σπουδών διαρθρώνονται σε ετήσιες ή εξαμηνιαίες Θεματικές Ενότητες.

 

Άρθρο 18

Ακαδημαϊκές και λειτουργικές μονάδες σχολών

  1. Επιμέρους ακαδημαϊκές και λειτουργικές Μονάδες, οι οποίες εντάσσονται στις Σχολές του Ε.Α.Π. είναι:

α) η Θεματική Ενότητα (Θ.Ε.),

β) η Εργαστηριακή Θεματική Ενότητα (Ε.Θ.Ε.) και

γ) οι Ενότητες Πρακτικής Άσκησης (Ε.Π.Α.), κάθε μία από τις οποίες καλύπτει ένα (1) διακεκριμένο γνωστικό αντικείμενο σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο.

  1. Κάθε Θεματική Ενότητα έχει διάρκεια ένα (1) ακαδημαϊκό έτος ή ένα (1) ακαδημαϊκό εξάμηνο και αντιστοιχεί στον ορισμένο, από τον κανονισμό του προγράμματος σπουδών, αριθμό Πιστωτικών Μονάδων (ECTS).
  2. Κάθε Εργαστηριακή Θεματική Ενότητα περιλαμβάνει αριθμό εργαστηριακών ασκήσεων, επιπλέον του θεωρητικού περιεχομένου σπουδών που δύναται να περιλαμβάνει. Η διάρκεια της Εργαστηριακής Θεματικής Ενότητας εκτείνεται σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο και αντιστοιχεί στον ορισμένο, από τον κανονισμό του προγράμματος σπουδών, αριθμό Πιστωτικών Μονάδων (ECTS).

 

Άρθρο 19

Διδασκαλία στις Θεματικές Ενότητες και Εργαστηριακές Θεματικές Ενότητες – Ομάδα Διδακτικού Προσωπικού

Η διδασκαλία της Θεματικής Ενότητας και της Εργαστηριακής Θεματικής Ενότητας γίνεται από την αντίστοιχη Ομάδα Διδακτικού Προσωπικού (Ο.Δ.Π.) η οποία αποτελείται από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Ε.Α.Π. και από μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ε.Α.Π., ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματος. Την ευθύνη της λειτουργίας της Ο.Δ.Π. έχει Συντονιστής, ο οποίος είναι μέλος της.

 

Άρθρο 20

Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών – Συγκρότηση- Αρμοδιότητα – Σύνθεση

  1. Οι συντονιστές των Ομάδων Διδακτικού Προσωπικού (Ο.Δ.Π.) των Θεματικών Ενοτήτων (Θ.Ε.) και των Εργαστηριακών Θεματικών Ενοτήτων (Ε.Θ.Ε.), που συμμετέχουν σε ένα προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, συγκροτούν την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών (Ε.Π.Σ.), η οποία είναι αρμόδια για τον συντονισμό της ακαδημαϊκής οργάνωσης και λειτουργίας του προγράμματος.
  2. Στην Ε.Π.Σ. προεδρεύει ο Διευθυντής του οικείου προγράμματος σπουδών. Σε περίπτωση νέων προγραμμάτων σπουδών και έως την ανάπτυξη του συνόλου των Θ.Ε. και των Ε.Θ.Ε. που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αυτών, ο συντονισμός της ακαδημαϊκής οργάνωσης και λειτουργίας τους ασκείται από ακαδημαϊκές επιτροπές, οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από γνώμη της οικείας Κοσμητείας. Η θητεία των επιτροπών αυτών ορίζεται σε τέσσερα (4) έτη για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και σε δύο (2) έτη για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και λήγει αυτοδικαίως με τη συγκρότηση της οικείας Ε.Π.Σ. Μέλη των ακαδημαϊκών επιτροπών ορίζονται οι συντονιστές των Ο.Δ.Π. των λειτουργούντων στο οικείο πρόγραμμα σπουδών Θ.Ε. και Ε.Θ.Ε., καθώς και άλλα μέλη Δ.Ε.Π. του Ιδρύματος ή άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ερευνητές ή Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι κατέχουν θέση καθηγητή οποιασδήποτε βαθμίδας σε ομοταγές ίδρυμα της αλλοδαπής, ή επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι θεραπεύουν συναφές γνωστικό αντικείμενο με το οικείο πρόγραμμα σπουδών. Η γνώμη της Κοσμητείας για τη συγκρότηση της επιτροπής θεωρείται ότι δόθηκε και η απόφαση της Συγκλήτου λαμβάνεται νομίμως μετά από την άπρακτη παρέλευση τριάντα (30) ημερών από την περιέλευση του ερωτήματος σε αυτήν.

 

Άρθρο 21

Θεσμικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση και την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών

Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Σχολών γίνεται σύμφωνα με τον ν. 4957/2022 (Α΄ 141). Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (Ε.Θ.Α.Α.Ε.) σύμφωνα με τον ως άνω νόμο.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

Άρθρο 22

Τίτλοι – διαδικασία εγγραφής – αριθμός θέσεων και εισαγωγή φοιτητών

  1. α) Το Ε.Α.Π. απονέμει :

αα) Πτυχία πρώτου κύκλου σπουδών.

αβ) Μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης.

αγ) Διδακτορικά διπλώματα.

β) Παράλληλα χορηγεί:

βα) Πιστοποιητικά παρακολούθησης Θεματικής Ενότητας και Εργαστηριακής Θεματικής Ενότητας.

ββ) Πιστοποιητικά προπτυχιακής επιμόρφωσης.

βγ) Πιστοποιητικά μεταπτυχιακής επιμόρφωσης.

  1. Η εγγραφή των φοιτητών σε Προγράμματα Σπουδών που παρέχει το Ε.Α.Π. γίνεται χωρίς εξετάσεις, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων προς το Ε.Α.Π., εντός των προθεσμιών που ορίζει η Σύγκλητος για κάθε ακαδημαϊκό έτος. Η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος υποψήφιων φοιτητών στα προγράμματα σπουδών αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ε.Α.Π..
  2. Η εγγραφή των προπτυχιακών φοιτητών προϋποθέτει την κατοχή τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου της αλλοδαπής.

 

Άρθρο 23

Υλικοτεχνικές δαπάνες φοιτητών

Οι φοιτητές επιβαρύνονται με την απόκτηση του εκπαιδευτικού και πληροφοριακού υλικού, καθώς και του υλικού αξιολόγησης και συμμετέχουν στις δαπάνες επικοινωνίας, που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

 

Άρθρο 24

Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις

  1. Στη διάρκεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου, ύστερα από απόφαση της Κοσμητείας, οργανώνονται Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (Ο.Σ.Σ.) δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.
  2. Η διδασκαλία του θεωρητικού περιεχομένου των Εργαστηριακών Θεματικών Ενοτήτων ακολουθεί τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με ή χωρίς τη διεξαγωγή Ο.Σ.Σ..

 

Άρθρο 25

Αξιολόγηση φοιτητών

  1. Η διαδικασία αξιολόγησης των φοιτητών σε κάθε Θεματική Ενότητα (Θ.Ε.) καθορίζεται ύστερα από κοινή απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών και της Κοσμητείας. Σε περίπτωση διαφωνίας των ανωτέρω οργάνων, το ζήτημα επιλύεται με απόφαση της Συγκλήτου.
  2. Οι εξετάσεις κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου έχουν διάρκεια δύο (2) εβδομάδων και περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ε.Α.Π.. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται μετά το τέλος της διδασκαλίας μιας Θ.Ε. και επαναλαμβάνονται για μία ακόμη φορά. Η Σύγκλητος καθορίζει τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης των εξετάσεων. Οι εξετάσεις αυτές διεξάγονται με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εξέτασης ή δια ζώσης στην έδρα του Ε.Α.Π., καθώς και στις πόλεις όπου λειτουργούν υπηρεσιακές μονάδες του Ε.Α.Π.
  3. Οι φοιτητές που περάτωσαν τη φοίτηση, η οποία ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου θεματικών ενοτήτων, έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν σε μια επιπλέον εξεταστική περίοδο.
  4. Για την απόκτηση πτυχίου από τους φοιτητές του Ε.Α.Π. απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση των σπουδών του Προγράμματος Θ.Ε.. Για την απόκτηση πτυχίου στα Προγράμματα Σπουδών, που περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες Ε.Θ.Ε., απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση και ολοκλήρωση όλων των Ε.Θ.Ε.. Μία πτυχιακή εργασία, που εκπονείται στη γνωστική περιοχή της Θ.Ε., αντικαθιστά συγκεκριμένο αριθμό Θ.Ε. επιλογής των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών.

 

Άρθρο 26

Φοιτητές Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου – Κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος άλλου ιδρύματος

  1. Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Ε.Α.Π. οι οποίοι έχουν αποκτήσει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μπορούν να κατοχυρώνουν μαθήματα ή εργαστήρια του ιδρύματος προέλευσης ως μέρη Θεματικής Ενότητας (Θ.Ε.) ή ως κύκλους Εργαστηριακής Θεματικής Ενότητας (Ε.Θ.Ε.), αντίστοιχα.
  2. Είναι δυνατή η αναστολή των σπουδών μετά την επιτυχή παρακολούθηση μιας (1) ή περισσότερων Θ.Ε. ή Ε.Θ.Ε., για χρονικό διάστημα, που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τρία (3) έτη. Φοιτητής που επανεγγράφεται σε Πρόγραμμα Σπουδών έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης και κατοχύρωσης Θ.Ε. τις οποίες έχει ήδη παρακολουθήσει επιτυχώς. Μετά την ολοκλήρωση των υπολοίπων Θ.Ε. του ίδιου Προγράμματος Σπουδών και της διπλωματικής εργασίας, αποφοιτά από το Πρόγραμμα Σπουδών χωρίς άλλους περιορισμούς.
  3. Φοιτητής που παρακολούθησε επιτυχώς μία (1) ή περισσότερες μεμονωμένες Θ.Ε., προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών δύναται να συνεχίσει τις σπουδές του, ώστε να αποκτήσει πτυχίο ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης αντίστοιχα, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο κανονισμός σπουδών του προγράμματος.

 

Άρθρο 27

Απόκτηση μεταπτυχιακού – διδακτορικού τίτλου ή διπλώματος

  1. Για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης απαιτούνται πτυχίο ή δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης συγγενούς αντικειμένου, επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση των προβλεπόμενων από τον κανονισμό σπουδών Θεματικών Ενοτήτων ή Εργαστηριακών Θεματικών Ενοτήτων ή Ενοτήτων Πρακτικής Άσκησης, όπου προβλέπονται, ή και εκπόνηση επιστημονικής εργασίας. Η Σύγκλητος, με την προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων και μετά από γνώμη της αντίστοιχης Σχολής, εξειδικεύει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υποβολής υποψηφιοτήτων ανά πρόγραμμα σπουδών..
  2. Για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος απαιτούνται η κατοχή συγγενούς μεταπτυχιακού τίτλου και η συγγραφή διδακτορικής διατριβής. Η διαδικασία υποβολής της πρότασης επί διδακτορία, επίβλεψης της ερευνητικής εργασίας, ελέγχου και έγκρισης της διδακτορικής διατριβής καθορίζονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί Α.Ε.Ι.. και εξειδικεύονται με τον κανονισμό Διδακτορικών Διατριβών του Ε.Α.Π., ο οποίος συντάσσεται από τη Σύγκλητο. Οι θέσεις των υποψηφίων διδακτόρων ανά Σχολή προκηρύσσονται όλες από κοινού τον μήνα Μάιο εκάστου έτους και γνωστοποιούνται μέσω της ανάρτησης της προκήρυξης στην ιστοσελίδα του Ε.Α.Π.. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η Σύγκλητος μπορεί να αποφασίσει την προκήρυξη των θέσεων και σε άλλο χρονικό διάστημα.

 

Άρθρο 28

Πιστοποιητικό προπτυχιακής και μεταπτυχιακής επιμόρφωσης

  1. Πιστοποιητικό προπτυχιακής επιμόρφωσης μπορεί να απονέμεται στους πτυχιούχους φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο Ε.Α.Π., για να παρακολουθήσουν πρόγραμμα προπτυχιακής επιμόρφωσης συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, που ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου και πάντως μικρότερης εκείνης που απαιτείται για την απόκτηση πτυχίου.
  2. Πιστοποιητικό μεταπτυχιακής επιμόρφωσης μπορεί να απονέμεται σε πτυχιούχους ή διπλωματούχους ανώτατης εκπαίδευσης, που έχουν εισαχθεί στο Ε.Α.Π. για να παρακολουθήσουν πρόγραμμα μεταπτυχιακής επιμόρφωσης συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, που ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου και πάντως μικρότερης εκείνης που απαιτείται για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης.
  3. Πιστοποιητικά παρακολούθησης Θεματικών Ενοτήτων (Θ.Ε.) και Εργαστηριακών Θεματικών Ενοτήτων (Ε.Θ.Ε.) παρέχονται σε φοιτητές του Ε.Α.Π. ύστερα από αίτησή τους και με την προϋπόθεση επιτυχούς εξέτασης σε μία (1) ή περισσότερες Θ.Ε. και Ε.Θ.Ε.. Για την απονομή του πιστοποιητικού παρακολούθησης ο φοιτητής δηλώνει εγγράφως ότι δεν επιθυμεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών στο οποίο φοιτά.
  4. Πιστοποιητικά παρακολούθησης σύντομου προγράμματος σπουδών παρέχονται σε φοιτητές ύστερα από την επιτυχή παρακολούθηση με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning), αυτόνομων θεματικών ενοτήτων ή επιμόρφωσης, συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.
  5. Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας παρέχεται όταν πρόκειται για πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης και πιστοποιητικό επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης όταν πρόκειται για πρόγραμμα επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 

Άρθρο 29

Ακαδημαϊκό προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

  1. Το ακαδημαϊκό προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου αποτελείται από:

α) το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.),

β) το Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Σ.Ε.Π.), και

γ) το Επιστημονικό Προσωπικό (Ε.Π.).

  1. Έργο των μελών του Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. είναι η δια ζώσης και εξ αποστάσεως διδασκαλία, η επιστημονική έρευνα στο γνωστικό αντικείμενο του Προγράμματος Σπουδών, η συμμετοχή σε ακαδημαϊκές επιτροπές νέων Προγραμμάτων Σπουδών, η συμμετοχή στις τριμελείς επιτροπές αξιολόγησης των μελών Σ.Ε.Π., η ανάπτυξη εκπαιδευτικού και πληροφοριακού υλικού, καθώς και υλικού αξιολόγησης, η συμμετοχή σε επιτροπές διαγωνισμών και η συμμετοχή στις επιτροπές, τη σύσταση των οποίων αποφασίζει η Σύγκλητος.
  2. Τα μέλη Δ.Ε.Π. αποτελούνται από Καθηγητές, Αναπληρωτές Καθηγητές, Επίκουρους Καθηγητές, Επίκουρους Καθηγητές επί θητεία και υπηρετούντες Λέκτορες. Το καθεστώς, τα προσόντα τους και οι προϋποθέσεις για την εκλογή τους στην αντίστοιχη βαθμίδα διέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις περί των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι..
  3. Οι θέσεις Δ.Ε.Π. προκηρύσσονται στο γνωστικό τους αντικείμενο ύστερα από γνώμη της οικείας Κοσμητείας, με απόφαση της Συγκλήτου του Ε.Α.Π. η οποία εγκρίνεται από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι θέσεις των καθηγητών είναι ενιαίες, ανήκουν στο Ίδρυμα και κατανέμονται και ανακατανέμονται στις Σχολές, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Σχολών αυτών, με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από εισήγηση του Πρύτανη. Τα εκλεκτορικά σώματα συγκροτούνται με απόφαση της Συγκλήτου ύστερα από γνώμη της οικείας Κοσμητείας.
  4. Τα μέλη Δ.Ε.Π., που συγκεντρώνουν τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια υπηρεσίας σε αυτοδύναμο Τμήμα Α.Ε.Ι., έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης στο Ε.Α.Π. στην ίδια θέση της βαθμίδας την οποία κατέχουν και στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρούσας. Για τη μετακίνηση προς το Ε.Α.Π. απαιτούνται με την εξής χρονική σειρά τα εξής δικαιολογητικά:

(α) αίτηση του ενδιαφερομένου μέλους Δ.Ε.Π. προς το ίδρυμα προέλευσης,

(β) απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος προέλευσης, που εγκρίνει τη μετακίνηση,

(γ) αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους Δ.Ε.Π. προς το Ε.Α.Π. και

(δ) απόφαση της Συγκλήτου του Ε.Α.Π., που αποδέχεται τη μετακίνηση, ύστερα από γνώμη της Κοσμητείας της Σχολής, στην οποία αιτείται την ένταξή του το ενδιαφερόμενο μέλος Δ.Ε.Π..

 

Άρθρο 30

Μετάκληση Ελλήνων επιστημόνων από την αλλοδαπή – «Brain Gain»

Θέσεις Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Ε.Α.Π. μπορούν να πληρούνται με μετάκληση: α) από Έλληνες επιστήμονες πανεπιστημιακών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, που έχουν αντίστοιχα προσόντα της βαθμίδας του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 143 του ν. 4957/2022 (Α΄141) ή β) από Έλληνες που κατέχουν τακτική θέση μόνιμου μέλους Δ.Ε.Π. σε ίδρυμα της αλλοδαπής τουλάχιστον πέντε (5) έτη στην αντίστοιχη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή. Για την εφαρμογή της περ. β) δεν λαμβάνονται υπόψη τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του άρθρου 143 του ν. 4957/2022 της αντίστοιχης βαθμίδας του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή.

 

Άρθρο 31

Εργασιακές σχέσεις και έργο διδακτικού – εκπαιδευτικού προσωπικού με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

  1. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
  2. Τα μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) είναι είτε μέλη Δ.Ε.Π. άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή Ερευνητές, ή διδάκτορες και προσλαμβάνονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου ή συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου ή ενός (1) ακαδημαϊκού έτους, αναλόγως με την έκταση της Θεματικής Ενότητας (Θ.Ε.) για την κάλυψη συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αναγκών.
  3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών συγκεκριμένων Θ.Ε., το Ε.Α.Π. μπορεί να προσλάβει ως Σ.Ε.Π. κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων ειδίκευσης για γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της τέχνης ή επιστήμης. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου, προϋπόθεση για την εκλογή του ενδιαφερομένου αποτελεί το αναγνωρισμένο έργο με βραβεύσεις σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, η συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις και γενικώς η εθνική και διεθνής αναγνώριση του έργου του. Η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Ε.Α.Π.. Με απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης, ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου, συγκροτείται ανά Θ.Ε. τριμελής επιτροπή με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, που αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. και άλλων ελληνικών Α.Ε.Ι. με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο ή, αν δεν υπάρχουν, με συναφές γνωστικό αντικείμενο με το αντικείμενο της αντίστοιχης Θ.Ε. ή της Εργαστηριακής Θεματικής Ενότητας (Ε.Θ.Ε.).
  4. Με απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης, ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου, συγκροτείται ανά Θ.Ε. τριμελής επιτροπή με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, που αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. και άλλων ελληνικών Α.Ε.Ι. με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο ή, αν δεν υπάρχουν, με συναφές γνωστικό αντικείμενο με το αντικείμενο της αντίστοιχης Θ.Ε. ή της Ε.Θ.Ε.. Κάθε μέλος Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. δύναται να συμμετέχει σε μια μόνο επιτροπή ανά Θ.Ε., ανάλογα με τη συνάφεια του γνωστικού του αντικειμένου. Τα εξωτερικά μέλη των τριμελών επιτροπών αξιολόγησης αμείβονται για τη συμμετοχή τους. Η Επιτροπή εισηγείται στη Σύγκλητο πίνακα αξιολογικής κατάταξης επιλεγέντων μελών Σ.Ε.Π., ο οποίος ισχύει για τρία (3) έτη. Η ανάθεση έργου του απαιτούμενου αριθμού μελών Σ.Ε.Π. κάθε Θ.Ε. και Ε.Θ.Ε. για κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο ή έτος γίνεται με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου.
  5. Κάθε ακαδημαϊκό έτος, τα επιλεγέντα στους πίνακες μέλη Σ.Ε.Π. υποβάλλουν δήλωση ότι επιθυμούν να είναι μέλη Σ.Ε.Π. για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και μέχρι τη συμπλήρωση τριετίας από την προκήρυξη. Η αμοιβή των μελών Σ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Ε.Α.Π. και καταβάλλεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Ε.Α.Π.. Ως έδρα των μελών Σ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. θεωρείται ο τόπος της μόνιμης κατοικίας τους.
  6. Τα μέλη Επιστημονικού Προσωπικού του Ε.Α.Π. είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή καλλιτέχνες ή επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους με εξειδικευμένες γνώσεις ή σχετική εμπειρία στα γνωστικά αντικείμενα που καλύπτει το Ε.Α.Π., οι ακαδημαϊκές του μονάδες ή το ερευνητικό του κέντρο και προσλαμβάνονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου ή συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι τριών (3) ετών, οι οποίες δύνανται να ανανεώνονται, για την κάλυψη συγκεκριμένων επιστημονικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών αναγκών του Ε.Α.Π.. Η πρόσληψη του Επιστημονικού Προσωπικού πραγματοποιείται ύστερα από προκήρυξη που εκδίδεται με απόφαση της Συμβουλίου Διοίκησης, βάσει κριτηρίων αξιολόγησης και μετά από προηγούμενη γνώμη της Συγκλήτου και βαρύνει τον Ε.Λ.Κ.Ε του Ε.Α.Π.. Κατά τον καθορισμό των ως άνω κριτηρίων αξιολόγησης το Συμβούλιο Διοίκησης και η Σύγκλητος λαμβάνουν υπόψη τους την εύρυθμη λειτουργία του Ε.Α.Π., καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης του ακαδημαϊκού προσωπικού και αξιοποίησης του νέου επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
  7. Στο Ίδρυμα προσλαμβάνονται σύμφωνα με τα άρθρα 162 έως 165 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), μέλη των κατηγοριών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού και του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού. Οι θέσεις των παραπάνω κατηγοριών είναι ενιαίες, ανήκουν στο Ε.Α.Π. και κατανέμονται στις ακαδημαϊκές και ερευνητικές δομές με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Α.Π..

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄

ΠΟΡΟΙ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΈΡΕΥΝΑΣ

 

Άρθρο 32

Πόροι – Διαχείριση

Οι πόροι του Ε.Α.Π., εκτός από αυτούς που αναφέρονται στην παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), προέρχονται από τη συμμετοχή των φοιτητών στις δαπάνες που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως διδασκαλίας η οποία αποτελεί αποκλειστικά πόρο του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Ε.Α.Π..

 

Άρθρο 33

Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

  1. Συστήνεται και λειτουργεί Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Ε.Α.Π.. για τη διοικητική υποστήριξη, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του Ε.Α.Π.. Ενδεικτικά, εντάσσονται οι δαπάνες για:

α) την πληρωμή όσων απασχολούνται στο Ε.Α.Π. με σύμβαση έργου ή σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου,

β) τη δημιουργία και ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών και την αναμόρφωση των υφιστάμενων,

γ) την προμήθεια και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και άλλου σχετικού έντυπου υλικού από τον εκδοτικό οίκο του Ε.Α.Π. ή τρίτους,

δ) τη χρηματοδότηση της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Ε.Α.Π.,

ε) τη διοργάνωση συνεδρίων, πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων, καθώς και την προβολή του Ε.Α.Π.,

στ) τη χρηματοδότηση των ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Ε.Α.Π.,

ζ) την προμήθεια εξοπλισμού και των λογισμικών συστημάτων του Ε.Α.Π., και

η) τη λειτουργία και ανάπτυξη των δομών και των υπηρεσιών του Ε.Α.Π.

  1. Η διαχείριση ποσοστού έως τριάντα τοις εκατό (30%) επί του ύψους της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών για την ανάθεση έργων για τη διοικητική υποστήριξη του Ε.Α.Π., την ανάπτυξη των Προγραμμάτων Σπουδών, την εφαρμογή των συστημάτων Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνίας, την εφαρμογή του ιδιαίτερου συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς και για κάθε άλλη απαραίτητη ενέργεια για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της λειτουργίας του Ε.Α.Π. πραγματοποιείται από τον Ε.Λ.Κ.Ε..

 

Άρθρο 34

Ίδρυση Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

 

  1. Στο Ε.Α.Π. συστήνεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου» με σκοπό την αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας του Ε.Α.Π. σύμφωνα με το άρθρο 266 του ν. 4957/2022 (Α’ 141).
  2. Η Εταιρεία λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στο καταστατικό που εγκρίνεται, σύμφωνα με το άρθρο 260 του ν. 4957/2022 .
  3. Η εποπτεία και ο έλεγχος της Εταιρείας ανήκουν στο Ε.Α.Π. και ασκούνται από το Συμβούλιο Διοίκησης, το οποίο ενεργεί ως Γενική Συνέλευση της Εταιρείας.
  4. Από την Εταιρεία ασκείται η εκδοτική δραστηριότητα του Ε.Α.Π..

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

 

Άρθρο 35

Νομική υπηρεσία Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Στο Ε.Α.Π. λειτουργεί νομική υπηρεσία της οποίας προΐσταται ο νομικός σύμβουλος του Ε.Α.Π.. Ο νομικός σύμβουλος έχει την ευθύνη της νομικής εξυπηρέτησης του Ε.Α.Π. στις δικαστικές ή εξώδικες υποθέσεις και της νομικής καθοδήγησης των αρχών και υπηρεσιών του με γνωμοδοτήσεις ή συμβουλές. Παρίσταται ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου ή αρχής και έχει από τη θέση του και χωρίς άλλο αποδεικτικό στοιχείο την από τον νόμο απαιτούμενη πληρεξουσιότητα για παράσταση ενώπιον όλων των δικαστηρίων κατά την εκδίκαση κάθε φύσης υποθέσεων του Ε.Α.Π.. Οι αποδοχές του νομικού συμβούλου ορίζονται σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013, Α΄ 208).

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’

  ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

 

Άρθρο 36

Κέντρο Ανάπτυξης Πιστοποίησης και Αξιολόγησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

  1. Συστήνεται Πανεπιστημιακό Κέντρο Ανάπτυξης Πιστοποίησης και Αξιολόγησης (Κ.Α.Π.Α). ως ακαδημαϊκή μονάδα του Ε.Α.Π., στο οποίο εντάσσονται τα υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος:

α) Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας,

β) Μονάδα Εσωτερικής αξιολόγησης και

γ) Κέντρο πιστοποίησης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

  1. Σκοπός του Κέντρου είναι:

α) Η συγκροτημένη και συστηματική πιστοποίηση διαδικασιών, περιεχομένου και δομών που δραστηριοποιούνται στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ελλάδα,

β) η υποστήριξη προτάσεων – σχεδίων για την ανανέωση και προσαρμογή της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Ε.Α.Π. στις συνεχώς εξελισσόμενες τεχνολογικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες ώστε να είναι ανταγωνιστικό, λειτουργικό και ευέλικτο,

γ) η παρακολούθηση της υλοποίησης του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού και του ετήσιου λειτουργικού προγραμματισμού και η σύνταξη αναφορών προς τη Διοίκηση και τα συλλογικά όργανα σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά στους συμφωνημένους στόχους,

δ) η παραγωγή προτύπων εκπαιδευτικού υλικού, η οποία περιλαμβάνει τη συγγραφή, καθώς και την επιλογή, μετάφραση και προσαρμογή ψηφιακών κειμένων, κυρίως διαμορφωμένων για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, την παραγωγή λογισμικού για υπολογιστές και πολυμέσα, λογισμικού και ηλεκτρονικού υλικού, καθώς και οποιουδήποτε άλλου μέσου μετάδοσης πληροφοριών,

ε) η παραγωγή στατιστικών δεδομένων από πρωτογενή στοιχεία που παρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Α.Π. αναφορικά με τους φοιτητές και τις σπουδές τους,

εα) η παραγωγή στατιστικών δεδομένων από πρωτογενή στοιχεία που παρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Α.Π., αναφορικά με τους φοιτητές του Ε.Α.Π.,

εβ) η παραγωγή στατιστικών – συγκριτικών δεδομένων για το εκπαιδευτικό υλικό από στοιχεία που της προμηθεύει το αντίστοιχο εργαστήριο,

εγ) η καταγραφή, ανάλυση και σύγκριση δεδομένων από αντίστοιχα Πανεπιστήμια του εξωτερικού,

εδ) η διερεύνηση της αγοράς εργασίας με έμφαση στην απασχόληση των αποφοίτων του Ε.Α.Π.,

εε) η αξιολόγηση με ποιοτικές και ποσοτικές προσεγγίσεις του εκπαιδευτικού υλικού και των εκπαιδευτικών μεθόδων που χρησιμοποιεί το Ε.Α.Π.,

εστ) η συσχέτιση των παραπάνω στοιχείων και η υποβολή προτάσεων, σε συνεργασία με τους Συντονιστές των Ο.Δ.Π., προς την Κοσμητεία ή τη Σύγκλητο του Ε.Α.Π. για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης από το Ε.Α.Π., και

στ) η συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς που ασχολούνται με τη χάραξη και την υλοποίηση πολιτικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  1. Ειδικότερα, το Κέντρο όσον αφορά στην πιστοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αναλαμβάνει τη διερεύνηση, συστηματοποίηση και υλοποίηση τρόπων πιστοποίησης:

α) του εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύσσεται εντός του Ε.Α.Π. και άλλων φορέων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ελλάδα εκτός των λοιπών Α.Ε.Ι. της χώρας,

β) των μεθοδολογιών ανάπτυξής του,

γ) των Προγραμμάτων Σπουδών γενικότερα που προσφέρονται διάχυτα και εξ αποστάσεως, και

δ) των δεξιοτήτων των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως διδάσκοντες, σχεδιαστές υλικού και προγραμμάτων και τεχνικοί.

  1. Στο Κέντρο αναπτύσσονται δράσεις αξιολόγησης και ειδικότερα:

α) Η αξιολόγηση εκπαιδευτικών διαδικασιών, δηλαδή των διδασκόντων, του εκπαιδευτικού υλικού, της οργάνωσης θεματικών ενοτήτων, διοικητικών υπηρεσιών και υποδομών, από φοιτητές,

β) η τεχνική υποστήριξη και διαχείριση ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η αναβάθμιση και παραμετροποίηση ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η υποστήριξη λειτουργίας και χρηστών, η παραγωγή αναλυτικών αναφορών αξιολόγησης διδασκαλίας για ΘΕ (Συντονιστές) και για Διδάσκοντες, η τήρηση μητρώου αξιολόγησης διδασκόντων και η χορήγηση βεβαιώσεων, καθώς και η παραγωγή εξειδικευμένων αναφορών αξιολόγησης,

γ) η αξιολόγηση των Συντονιστών και των Διευθυντών των Προγραμμάτων Σπουδών,

δ) η αξιολόγηση του παραγόμενου από το Ίδρυμα εκπαιδευτικού υλικού (εκδόσεις του Ε.Α.Π.) και του διανεμόμενου στους φοιτητές εκπαιδευτικού υλικού από τους φοιτητές και τους διδάσκοντες του Ε.Α.Π.,

ε) ο σχεδιασμός και η διενέργεια ανεξάρτητων αξιολογήσεων κατόπιν υποβολής σχετικών αιτημάτων άλλων δομών ή φυσικών προσώπων,

στ) η σύνταξη εκθέσεων με στατιστικά δεδομένα από πρωτογενή στοιχεία που παρέχονται από διοικητικές υπηρεσίες και τις Σχολές του Ε.Α.Π. και ιδίως από τις:

στα) εκθέσεις επιδόσεων φοιτητών,

στβ) εκθέσεις εξέλιξης σπουδών φοιτητών,

στγ) εκθέσεις αποτελεσμάτων εξετάσεων,

στδ) εκθέσεις στοιχείων διδακτικού έργου, και

στε) εκθέσεις γενικών στοιχείων φοιτητών.

  1. α) Όργανα διοίκησης του Κέντρου είναι:

αα) ο Διευθυντής, και

αβ) η Επιστημονική Επιτροπή (Ε.Ε.).

Τα όργανα διοίκησης έχουν τριετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης.

  1. α) Ο Διευθυντής επιλέγεται από το Συμβούλιο Διοίκησης ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, από μέλη Δ.Ε.Π., ερευνητές ή επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι συνδυάζουν ακαδημαϊκή ή επιστημονική εμπειρία με διοίκηση σχετικών δομών. Η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων γίνεται από τη Σύγκλητο τουλάχιστον έναν (1) μήνα πριν από την επιλογή του Διευθυντή.

β) Ο Διευθυντής έχει τις εξής αρμοδιότητες:

βα) Συντονίζει το ερευνητικό έργο του Κέντρου και προεδρεύει της Επιστημονικής Επιτροπής,

ββ) καταρτίζει, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής, και υποβάλλει το ετήσιο πρόγραμμα λειτουργίας και δραστηριοτήτων στο Συμβούλιο Διοίκησης και στη Σύγκλητο, έκθεση πεπραγμένων καθώς και προϋπολογισμό και απολογισμό του Κέντρου,

βγ) εισηγείται στο Συμβούλιο Διοίκησης τον ετήσιο προγραμματισμό λειτουργίας του Κέντρου και τον εσωτερικό προϋπολογισμό του,

βδ) εισηγείται στο Συμβούλιο Διοίκησης του Ε.Α.Π., ύστερα από γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής, την αγορά εξοπλισμού και άλλης υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού για τη στελέχωση του Κέντρου,

βε) μεριμνά για την τήρηση του προγράμματος λειτουργίας και προΐσταται του προσωπικού του Κέντρου,

βστ) εκπροσωπεί το Κέντρο και γενικά έχει την ευθύνη της εφαρμογής του Κανονισμού για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία του, και

βζ) ενημερώνει το Συμβούλιο Διοίκησης, τη Σύγκλητο και τις Κοσμητείες σχετικά με τα πορίσματα της αξιολόγησης.

  1. α) Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από το Διευθυντή του Κέντρου και πέντε (5) μέλη Δ.Ε.Π. που προέρχονται από τις Σχολές του Ε.Α.Π.. Κάθε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής εκλέγεται από τους Καθηγητές της Σχολής του Ε.Α.Π. από την οποία προέρχεται.

β) Η Επιστημονική Επιτροπή επικουρεί τον Διευθυντή στα διοικητικά του καθήκοντα και ειδικότερα:

βα) Εκφράζει γνώμη για τον ετήσιο προγραμματισμό λειτουργίας του Κέντρου και για την κατάρτιση του εσωτερικού προϋπολογισμού του,

ββ) παρακολουθεί την πρόοδο εκτέλεσης των επιμέρους δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της εκτέλεσης του προγραμματισμού του, και

βγ) μεριμνά για τη διαχείριση της περιουσίας και των εσόδων του Κέντρου.

  1. Πόροι του Κέντρου είναι:

α) χρηματοδοτήσεις από ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνών οργανισμών και του Ελληνικού Δημοσίου,

β) δωρεές, κληρονομίες, κληροδοσίες, χορηγίες από τρίτους, καθώς και κάθε είδους παροχές ημεδαπών ή αλλοδαπών, φυσικών ή νομικών προσώπων,

γ) έσοδα από την παροχή υπηρεσιών, την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση ή την αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων για λογαριασμό τρίτων,

δ) έσοδα από την πιστοποίηση άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ελλάδα,

ε) ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου, πόροι του Ε.Λ.Κ.Ε. και πρόσοδοι από περιουσιακά στοιχεία του Ε.Α.Π. για την ανάπτυξη του Κέντρου.

 

 

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 11:01 | ΥΠΑΛ.

    Όχι μόνο για το Ε.Α.Π. αλλά και για τους υπαλλήλους που εξελίσσονται και θέλουν να προσφέρουν στο Δημόσιο. Η εργασιακή ανανέωση και η μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας μόνο οφέλη έχει για τους ίδιους τους εργαζομένους και τους οργανισμούς. Αυτό που συμβαίνει δεν έχει καμία λογική, αφού δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την οικονομική διαχείριση του Ε.Α.Π. που είναι ένα εντελώς άσχετο και διαφορετικό θέμα.
    Το δικαίωμα μετακίνησης από ή προς το Ε.Α.Π θα έχουν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι (μόνιμοι / ΙΔΑΧ) που μισθοδοτούνται ούτως ή άλλως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή, δεν θα υπάρχει καμία επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Δεν μπορεί να υπάρχει αμέλεια για ένα τόσο απλό θέμα με τεράστιες όμως συνέπειες.

  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 10:17 | Ευάγγελος Σ.

    Είναι παράδοξο, όπως έχουν επισημάνει και άλλοι σχολιαστές, να επιτρέπεται σε εργαζόμενους ως υπάλληλοι του δημόσιου τομέα να παρέχουν διδακτικό έργο για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, αλλά με το άρθρο 173 του ν. 4957/2022 να αποκλείονται τα ίδια πρόσωπα από την παροχή διδακτικού έργου ως εντεταλμένοι διδάσκοντες σε ΑΕΙ. Η λογική συνέπεια επιβάλλει την απαλοιφή του αποκλεισμού του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 σε συμφωνία με τη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την ισότιμη αντιμετώπιση των ενδιαφερομένων για την κάλυψη μιας θέσης εντεταλμένου διδάσκοντος και σύμφωνα με την επιταγή υιοθέτησης αποκλειστικά ακαδημαϊκής φύσης κριτηρίων κατά τη διαδικασία πλήρωσης κάθε θέσης διδάσκοντος σε ΑΕΙ.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 23:25 | Μέλος ΕΔΙΠ, PhD

    Στα πλαίσια βελτίωσης ο Νόμος να θεραπευσεί την επί χρόνια αδικία με τα μέλη ΕΔΙΠ (PhD), κατόχους διδακτορικού, τα οποία ουσιαστικά εκτελούν χρέος ΔΕΠ με τις ανάλογες υποχρεώσεις, συμμετέχουν σε έρευνα, έχουν προσφέρει στα μέγιστα στα χρόνια της κρίσεως (όλοι θυμόμαστε το 1 πρως 5) και έχουν φτάσει σε επαγγελματική, ψυχική και οικονομική αδιέξοδο, δεν έχουν δικαίωμα εξέλιξης! Οι λέκτορες ΤΕΙ, χωρης διδακτορικό με πολύ λιγότερα προσόντα, τους έδωσε ο νομοθέτης δυνατότητα να γίνουν τακτικοί καθηγητές πανεπιστημίου! Στο όνομα της ισότητας και των ίσον δικαιωμάτων, που είναι τόσο επίκαιρα αυτές τις ημέρες, να παρθεί επιτέλους μια γενναία πολιτική απόφαση και να δοθεί επιτέλους μια λήξη αυτής της επιστημονικής ομηρείας! Η πανεπιστημιακή κοινωνία δεν θα φέρει αντιδράσεις, γιατί ζει καθημερινά αυτή την αδικία!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 23:02 | Υπάλληλος

    Δεν είναι κατανοητή αυτή η διαφοροποίηση των δημοσίων υπαλλήλων που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΥΠΑΙΘΑ. Μάλιστα αυτή η διαφοροποίηση έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ΕΑΠ, αφού το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να ενισχυθεί με κατάλληλο προσωπικό. Κανένας άλλος δημόσιος υπάλληλος δεν θέλει να μετακινηθεί προς το Ε.Α.Π. όταν γνωρίζει ότι θα εγκλωβιστεί εκεί για όλη την υπόλοιπη εργασιακή ζωή του (ακόμα και αν δεν θελήσει ποτέ να φύγει, θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να το κάνει, όπως και οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι). Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι πλέον εμφανείς και δυσάρεστες στην λειτουργία του ΕΑΠ σήμερα!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 22:35 | Δημ. Υπάλληλος

    Δεν είναι απλά μη λογικό ή μη ηθικό, αλλά ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ. Εδώ οι δημόσιοι υπάλληλοι του ΕΑΠ δεν μπορούν ασκήσουν το δικαίωμα της κινητικότητας, όπως μπορούν οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, για έναν εντελώς άσχετο λόγο, επειδή το ΕΑΠ δεν συμπεριλαμβάνεται στο μητρώο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης καθαρά για λόγους της οικονομικής του διαχείρισης, όπου βέβαια δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τους δημοσίους υπαλλήλους του ΕΑΠ που μισθοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 21:50 | Υπάλληλος ΕΑΠ

    Επισημαίνεται ότι συμβαίνει το εξής οξύμωρο, νομοθετήθηκε ο ν. 4440/2016 και σύμφωνα με το άρθρο 1 για την «καθιέρωση Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ) για τους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους, μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, από μία δημόσια υπηρεσία σε άλλη με μετάταξη ή απόσπαση, με σκοπό αφενός τη βέλτιστη αξιοποίηση και η ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στις δημόσιες υπηρεσίες, αφετέρου τη διευκόλυνση των υπαλλήλων να ενισχύσουν τις επαγγελματικές δεξιότητές τους, να αποκτήσουν εμπειρία σε θέσεις διαφόρων υπηρεσιών και να προωθήσουν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους».
    Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου, το ΕΣΚ διέπεται από τις αρχές της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και η κινητικότητα έχει εθελούσιο χαρακτήρα για τον υπάλληλο ……κλπ.
    Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου στο ΕΣΚ υπάγονται οι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ και β΄ βαθμού και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), καθώς και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εφόσον ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση όπως εκάστοτε οριοθετείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Επίσης, στο πεδίο εφαρμογής του ΕΣΚ υπάγονται οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), ανεξαρτήτως του φορέα στον οποίο ανήκει η οργανική τους θέση.
    Ο νομοθέτης για να διασφαλίσει ότι στο ΕΣΚ θα υπαχθούν οι μόνιμοι και ΙΔΑΧ που μισθοδοτούνται μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, έθεσε ως προϋπόθεση αυτοί να υπηρετούν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
    Το ΕΑΠ όμως είναι ίσως η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (ΝΠΔΔ, ΑΕΙ), που δεν έχει ενταχθεί στο Μητρώο της ΕΛΣΤΑΤ καθαρά για λόγους της οικονομικής του διαχείρισης, καθώς έχει έσοδα και από τους φοιτητές.
    Κανείς όμως δεν σκέφτηκε ότι σε αυτόν τον φορέα, ο οποίος είναι ΝΠΔΔ, όπως όλα τα άλλα ΑΕΙ της χώρας, υπηρετούν ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΙΔΑΧ (περίπου 40 στον αριθμό) που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό (πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.) όπως συμβαίνει και στα άλλα ΑΕΙ.
    Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να μην υπάρχει κανένα νομοθετικό καθεστώς (υπάρχει μόνο νομοθετικό κενό) για αυτούς τους δημοσίους υπαλλήλους (μονίμους και ΙΔΑΧ) που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Και κατά συνέπεια να μην υπάρχουν τα οφέλη του άρθρου 1 του νόμου ούτε για τους συγκεκριμένους δημοσίους υπαλλήλους ούτε για το συγκεκριμένο ΝΠΔΔ (ΑΕΙ)!
    Να μην ισχύουν οι αρχές του άρθρου 2 του νόμου της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, της διαφάνειας και της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ για τους συγκεκριμένους δημοσίους υπαλλήλους!
    Και όλα αυτά γιατί κανείς μέχρι σήμερα δεν νοιάστηκε να τακτοποιήσει αυτό το θέμα που εκ παραδρομής δημιουργήθηκε με τη νομοθέτηση του ν.4440/2016.
    Παρακαλούμε ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΊ Η ΑΜΕΛΕΙΑ για την τακτοποίηση του συγκεκριμένου θέματος!!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 21:33 | Υπάλληλος ΕΑΠ

    Συμβαίνει το εξής οξύμωρο, νομοθετήθηκε ο ν. 4440/2016, σύμφωνα με το άρθρο 1 για την «καθιέρωση Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ) για τους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους, μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, από μία δημόσια υπηρεσία σε άλλη με μετάταξη ή απόσπαση, με σκοπό αφενός τη βέλτιστη αξιοποίηση και η ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στις δημόσιες υπηρεσίες, αφετέρου τη διευκόλυνση των υπαλλήλων να ενισχύσουν τις επαγγελματικές δεξιότητές τους, να αποκτήσουν εμπειρία σε θέσεις διαφόρων υπηρεσιών και να προωθήσουν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους».
    Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου, το ΕΣΚ διέπεται από τις αρχές της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και η κινητικότητα έχει εθελούσιο χαρακτήρα για τον υπάλληλο ……κλπ.
    Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου στο ΕΣΚ υπάγονται οι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ και β΄ βαθμού και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), καθώς και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εφόσον ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση όπως εκάστοτε οριοθετείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Επίσης, στο πεδίο εφαρμογής του ΕΣΚ υπάγονται οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), ανεξαρτήτως του φορέα στον οποίο ανήκει η οργανική τους θέση.
    Ο νομοθέτης για να διασφαλίσει ότι στο ΕΣΚ θα υπαχθούν οι μόνιμοι και ΙΔΑΧ που μισθοδοτούνται μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, έθεσε ως προϋπόθεση αυτοί να υπηρετούν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
    Το ΕΑΠ όμως είναι ίσως η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (ΝΠΔΔ, ΑΕΙ), που δεν έχει ενταχθεί στο Μητρώο της ΕΛΣΤΑΤ καθαρά για λόγους της οικονομικής του διαχείρισης, καθώς έχει έσοδα και από τους φοιτητές.
    Κανείς όμως δεν σκέφτηκε ότι σε αυτόν τον φορέα, ο οποίος είναι ΝΠΔΔ, όπως όλα τα άλλα ΑΕΙ της χώρας, υπηρετούν ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΙΔΑΧ (περίπου 40 στον αριθμό) που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό (πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.) όπως συμβαίνει και στα άλλα ΑΕΙ.
    Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να μην υπάρχει κανένα νομοθετικό καθεστώς (υπάρχει μόνο νομοθετικό κενό) για αυτούς τους δημοσίους υπαλλήλους (μονίμους και ΙΔΑΧ) που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Και κατά συνέπεια να μην υπάρχουν τα οφέλη του άρθρου 1 του νόμου ούτε για τους συγκεκριμένους δημοσίους υπαλλήλους ούτε για το συγκεκριμένο ΝΠΔΔ (ΑΕΙ)!
    Να μην ισχύουν οι αρχές του άρθρου 2 του νόμου της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, της διαφάνειας και της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ για τους συγκεκριμένους δημοσίους υπαλλήλους!
    Και όλα αυτά γιατί κανείς μέχρι σήμερα δεν νοιάστηκε να τακτοποιήσει αυτό το θέμα που εκ παραδρομής δημιουργήθηκε με τη νομοθέτηση του ν.4440/2016.
    Παρακαλούμε ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΊ Η ΑΜΕΛΕΙΑ για την τακτοποίηση του συγκεκριμένου θέματος!!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 20:55 | Υπάλληλος

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι του ΕΑΠ (μόνιμοι και ΙΔΑΧ) αφού υπάγονται στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και μισθοδοτούνται από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να συμμετέχουν στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ΕΣΚ). Δεν είναι λογικό ούτε ηθικό για τους συγκεκριμένους δημοσίους υπαλλήλους να συμβαίνει αυτό επειδή απλά δεν έχει μέχρι σήμερα αναφερθεί κάπου ρητώς ή γιατί δεν έχει ενδιαφερθεί κάποιος να συμπεριλάβει αυτή την ρύθμιση.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 20:20 | ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

    Αυτή η απλή ρύθμιση, θα λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα και στο ίδρυμα και στους εργαζομένους. Και όλα αυτά γιατί κανένας μέχρι σήμερα δεν ενδιαφέρθηκε να λύσει κάτι τόσο απλό αλλά και συνάμα σημαντικό.
    Κύριε Υπουργέ παρακαλούμε για την διευθέτησή του.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 19:32 | Α.Κ. ΥΠΑΛ. Ε.Α.Π.

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Είναι απαραίτητη η συμπερίληψη της διάταξης μέσω της οποίας το μόνιμο / Ι.Δ.Α.Χ.
    προσωπικό του Ε.Α.Π. που μισθοδοτείται από τις πιστώσεις του τακτικού
    προϋπολογισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να υπαχθεί ρητά στο ΕΣΚ.
    Είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να λυθεί αυτό το θέμα.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 16:07 | χριστος γεωργακης

    ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΕΙ-ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

    Με τον Ν. 4957-21/7/2022 στο άρθρο 173 ορίζεται ότι ως εντεταλμένοι διδάσκοντες δεν μπορούν να απασχοληθούν «υπάλληλοι με σχέση Δημοσίου Δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 4270/2014».

    Aντιθετα και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου επιτρέπεται οι δημόσιοι υπαλληλοι να διδασκουν ως μέλη ΣΕΠ στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στα Κολλέγια σε ΙΕΚ κλπ καθώς και στα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εισάγει το νομοσχέδιο αυτό.

    Eπομένως πρέπει να καταργηθεί η παρ 9 του Άρθρου 173 του Ν. 4957/2022.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 16:05 | χριστος γεωργακης

    ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΕΙ-ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ (πρωην θεσμός 407/80)

    Με τον Ν. 4957-21/7/2022 στο άρθρο 173 ορίζεται ότι ως εντεταλμένοι διδάσκοντες δεν μπορούν να απασχοληθούν «υπάλληλοι με σχέση Δημοσίου Δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 4270/2014».

    Aντιθετα και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου επιτρέπεται οι δημόσιοι υπαλληλοι να διδασκουν ως μέλη ΣΕΠ στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στα Κολλέγια σε ΙΕΚ κλπ καθώς και στα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εισάγει το νομοσχέδιο αυτό.

    Η ανάγκη αναθεώρησης της εν λόγω διάταξης επισημαίνεται και σχετικό έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο ενδιαφερόμενοι απηύθυναν σχετικό ερώτημα, όπου η Αρχη καλεί το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει
    το ενδεχόμενο αναθεώρησης της διάταξης της παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (Α ́ 141), στην κατεύθυνση απαλοιφής της περίπτωσης ε ́ (υπάλληλοι με σχέση δημόσιου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα) από τα εξαιρούμενα πρόσωπα της διαδικασίας ανάθεσης διδακτικού έργου σε εντεταλμένους διδάσκοντες, προκειμένου να διασφαλίζονται ισότιμες και δίκαιες προοπτικές πρόσβασης σε θέσεις διδακτικού προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, με κριτήριο την προσωπική αξία και ικανότητά τους.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 13:58 | Μέλος ΔΕΠ

    Πρέπει να δοθεί λύση στην ομηρεία των συμβάσεων ανάθεσης στα Πανεπιστήμια. Επιβάλλεται να βγει ρύθμιση όπου κάθε Ίδρυμα να μπορεί να κρατήσει προσωπικό που καλύπτει πάγιες ανάγκες και έχει την τεχνογνωσία.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 13:42 | Κώστας

    Πρέπει να δοθεί για τα μπλόκα στα ΑΕΙ άνω των 5 ετών.Μονιμη λύση με μετατροπή με ρύθμιση. ΟΧΙ στον ΑΣΕΠ.Ο ΑΣΕΠ για νέες θέσεις μόνο.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 13:37 | Γιάννης

    Ο σύλλογος των συμβασιούχων του ΕΑΠ γιατί είναι άφαντος;

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 13:34 | ΜΑΡΊΑ

    Συμφωνώ με την παρακάτω πρόταση για συμβάσεις αορίστου χρόνου στα ΑΕΙ με πόρους τους.Ειμαι πάνω από 10 χρόνια με συνεχόμενες συμβάσεις στο ΕΑΠ

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 10:57 | ΣΕΠ ΕΑΠ

    Το σχόλιό μου ούτε υβριστικό ήταν ούτε της «πλάκας». Γιατί το κόψατε;

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 19:14 | Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων Ειδικών Σχολείων Κωφών/Βαρηκοών Θεσσαλονίκης Πανοραματος

    Στα πλαίσια της διασφάλισης της πλήρους πρόσβασης στην εκπαίδευση από κωφούς και βαρήκοους φοιτητές, είναι απαιτούμενο να υπάρχουν διερμηνείς Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και τεχνολογίες Speech – To –Text (μετατροπής ομιλίας σε κείμενο).

    Αυτές οι παροχές θα πρέπει να υπάρχουν ανεξαιρέτως σε όλα τα πανεπιστημιακά μαθήματα που παρακολουθούν κωφοί και βαρήκοοι φοιτητές έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν πλήρως στην εκπαιδευτική διαδικασία και να έχουν ίσες ευκαιρίες για εκπαίδευση και απόκτηση δεξιοτήτων.

    Να επισημανθεί ότι σύμφωνα με το νόμο 4488/2017 (Άρθρο 65, παράγραφος 2), η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αναγνωρίζεται ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα και ορίζει ότι το κράτος λαμβάνει μέτρα για την κάλυψη όλων των αναγκών επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων πολιτών.

    Επίσης σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία – η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 4074/2012 – αναφέρει ότι το κάθε κράτος διασφαλίζει ότι τα άτομα με αναπηρίες είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στη γενική τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην εκπαίδευση ενηλίκων και στη δια βίου μάθηση, χωρίς διακρίσεις και σε ίση βάση με τους άλλους. Για το λόγο αυτό, τα Συμβαλλόμενα Κράτη διασφαλίζουν ότι παρέχεται εύλογη προσαρμογή στα άτομα με αναπηρίες.

    Η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από κωφούς και βαρήκοους είναι ζήτημα στοιχειώδους πολιτισμού και τήρησης νομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος αλλά και βασική προϋπόθεση ώστε να αποτελέσουν τα κωφά και βαρήκοα άτομα ισότιμα μέλη στη κοινωνία.

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 18:41 | Αλεξάνδρα

    Οι Ευκαιρίες Υποτροφιών Συχνά τα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα προσφέρουν υποτροφίες και οικονομική ενίσχυση σε αξιόλογους φοιτητές, καθιστώντας την εκπαίδευση προσιτή σε περισσότερους ανθρώπους, θα κάνει καλό στον ανταγωνισμό της αγοράς

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 18:38 | Πέτρος Χαρ.

    Eιμαι πόλυ χαρούμενος που το παιδί μου θα έχει την δυνατότητα σε λίγα χρόνια να μπει σε ένα Πανεπιστήμιο με Υψηλής Κατάρτισης Διδάσκοντες. Συχνά τα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων έχουν καταξιωμένους καθηγητές και ερευνητές που παρέχουν την εμπειρία τους στους φοιτητές. Σε αντίθεση με τους καθηγητές που συνάντησα εγώ που δεν τους αξιολογεί κανείς παρα μόνο ο θεός. ΔΥΣΤΥΧΩΣ

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 18:34 | Λια Κ

    Η Διεθνής Εμπειρία με την παρουσία ξένων πανεπιστημίων δίνει στους φοιτητές την ευκαιρία να ζήσουν μια διεθνή εκπαιδευτική εμπειρία, να αλληλεπιδράσουν με φοιτητές από διαφορετικές χώρες και να αναπτύξουν διεθνείς δεξιότητες.

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 18:27 | Παναγιώτης

    Η παρουσία αυτών των παραρτημάτων επιτρέπει στους φοιτητές να επιλέξουν ανάμεσα σε μια ευρεία γκάμα σπουδών και ειδικοτήτων, που μπορεί να καλύπτουν κενά ή ενδιαφέροντα που δεν καλύπτονται από τα εγχώρια πανεπιστήμια. Αυτό δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να εξελίξουν τα ενδιαφέροντά τους σε πλήρη έκταση.

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 18:17 | Λουκια Παππα

    Σύμφωνα με το άρθρο 26 που αφορά την Άρθρο 25 την αξιολόγηση των φοιτητών η οποία προβλέπει αξιολόγηση των φοιτητών σε κάθε Θεματική Ενότητα (Θ.Ε.) που θα καθορίζεται ύστερα από κοινή απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών και της Κοσμητείας. Σε περίπτωση διαφωνίας των ανωτέρω οργάνων, το ζήτημα επιλύεται με απόφαση της Συγκλήτου, θα καταφέρει να δώσει στους φοιτητές ενα καλύτερο σύνολο. Καιρός να μην ντρεπόμαστε για τους συμφοιτητές μας

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 18:05 | Αλεξανδρος Σπυρόπουλος

    Επιτέλους με το Άρθρο 17 η Ακαδημαϊκή διάρθρωση – διαδικασία ένταξης προγραμμάτων σπουδών ορίζει επιτέλους ως βασική ακαδημαϊκή μονάδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ορίζεται η Σχολή.

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 14:16 | Γιώργος

    Είμαι 11 έτη μόνιμος με σύμβαση στο ΕΑΠ.Θα πρέπει να εισαχθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση σε όλα τα ΑΕΙ όπως η δυνατότητα παραμονής έως 5 έτη μέσω προγράμματος από τον ΕΛΚΕ. Η διάταξη να επιτρέπει στα ΑΕΙ να μετατρέπει συμβάσεις έργου σε αορίστου χρόνου εφόσον υπάρχουν συμβάσεις έργου άνω των 5 ετών στο ΑΕΙ.Η πληρωμή αυτών των ατόμων που πληρούν αυτή την προϋπόθεση θα πραγματοποιηθεί με πόρους του ΑΕΙ. Ο αριθμός και τα ονόματα των ατόμων με αιτιολογική έκθεση για την πάγια ανάγκη που καλύπτουν θα εκδίδεται με απόφαση από το συμβούλιο. Το ΑΕΙ με απόφαση του συμβουλίου δύναται να διακόπτει τη σχέση εργασίας αυτού του προσωπικού με αιτιολογική έκθεση εφόσον δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι στο ΑΕΙ.

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 12:33 | ΜΑΡΙΑ

    Είμαι υπέρ.

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 11:02 | Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

    Επιτροπή αξιολογικής κατάταξης επιλεγέντων μελών Σ.Ε.Π., άρθρο 31, παράγραφος 4.

    Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου 31, μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) μπορεί να είναι Ερευνητές. Παρόλα αυτά στην παράγραφο 4 οι τριμελείς επιτροπής αξιολογικής κατάταξης επιλεγέντων μελών Σ.Ε.Π. αποτελούνται μόνο από μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. και άλλων ελληνικών Α.Ε.Ι., αποκλείοντας Ερευνητές αναγνωρισμένων Ερευνητικών Κέντρων (Ν.1514/1985 και Ν.4310/2014). Νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει η διατύπωση της παραγράφου 4, ως εξής:

    “Με απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης, ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου, συγκροτείται ανά Θ.Ε. τριμελής επιτροπή με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, που αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π., άλλων ελληνικών Α.Ε.Ι. και Ερευνητών των ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών ινστιτούτων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258), με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο ή, αν δεν υπάρχουν, με συναφές γνωστικό αντικείμενο με το αντικείμενο της αντίστοιχης Θ.Ε. ή της Ε.Θ.Ε..”

    Η παραπάνω προσθήκη “Ερευνητών των ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών ινστιτούτων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258)”, διατυπώνεται όπως ακριβώς χρησιμοποιείται στο Ν. 4957/2022, άρθρο 145, “Μητρώα Εσωτερικών και Εξωτερικών Εκλεκτόρων”, παράγραφος 1, όπως ισχύει σήμερα.

    Λάβετε υπόψιν ότι οι Ερευνητές των ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών ινστιτούτων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258), έχουν πλήρη ακαδημαϊκή ισοτιμία με τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. και ως αναφορά στην ακαδημαϊκή αντιστοίχιση των βαθμίδων (Καθηγητής – Διευθυντής Ερευνών, Αναπληρωτής Καθηγητής – Κύριος Ερευνητής, Επίκουρος Καθηγητής – Εντεταλμένος Ερευνητής), και ως αναφορά στην πλήρη και ισότιμη συμμετοχή τους σε εκλογές μελών Δ.Ε.Π., επίβλεψης διδακτορικών διατριβών, κ.λ.π…

    Φρονώ ότι είναι παράλογο και άδικο να αποκλείονται οι Ερευνητές από την επιλογή μελών Σ.Ε.Π. την στιγμή που συμμετέχουν ισότιμα σε εκλεκτορικά σώματα εκλογής μελών Δ.Ε.Π., του Ε.Α.Π. συμπεριλαμβανομένου.

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 11:00 | Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

    Ορισμός Συντονιστή Θεματικής Ενότητας, άρθρο 19.

    Από την πολυετή εμπειρία μου ως μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) του Ε.Α.Π. θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

    1. Μέχρι σήμερα δυστυχώς υπήρχε η διατύπωση του άρθρου 2 παράγραφος 3β του Ν. 2552/1997, όπως ισχύει σήμερα με τις τελευταίες αλλαγές του Ν. 5029/2023, σύμφωνα με την οποία ρόλο συντονιστή Θεματικής Ενότητας (Θ.Ε.) μπορεί να ασκεί, πέραν των μελών Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π., μόνο “μέλος Σ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. το οποίο είναι μέλος Δ.Ε.Π. άλλου Α.Ε.Ι.”. Η διάταξη αυτή απέκλειε συστηματικά Ερευνητές αναγνωρισμένων Ερευνητικών Κέντρων της ημεδαπής (όπως το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, π.χ.), ακόμη και σε περιπτώσεις που ο εν λόγω Ερευνητής (Διευθυντής Ερευνών για την ακρίβεια), είχε αναδειχθεί πρώτος στην σειρά κατάταξης των μελών Σ.Ε.Π. της αντίστοιχης Θ.Ε.. Σημειωτέον, ότι ακόμη και αν η Διοικούσα Επιτροπή ( ή η Σύγκλητος στο μέλλον) ήθελε να διορίσει ως Συντονιστή τον πρώτο στην κατάταξη των μελών Σ.Ε.Π. της Θ.Ε., ο οποίος δεν είναι μέλος Δ.Ε.Π. άλλου Α.Ε.Ι. αλλά Ερευνητής, η διατύπωση του νόμου ήταν απαγορευτική. Ως αποτέλεσμα, μέλη Σ.Ε.Π., με χαμηλότερη κατάταξη επιλογής, διορίζονταν Συντονιστές, απλά και μόνο λόγω της ιδιότητας τους να είναι μέλη Δ.Ε.Π. άλλου Α.Ε.Ι., ακόμη και αν ενδεχομένως ήταν χαμηλότερης ακαδημαϊκής βαθμίδας από αυτή του Ερευνητή.

    2. Λάβετε υπόψιν ότι οι Ερευνητές των ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών ινστιτούτων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258), έχουν πλήρη ακαδημαϊκή ισοτιμία με τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. και ως αναφορά στην ακαδημαϊκή αντιστοίχιση των βαθμίδων (Καθηγητής – Διευθυντής Ερευνών, Αναπληρωτής Καθηγητής – Κύριος Ερευνητής, Επίκουρος Καθηγητής – Εντεταλμένος Ερευνητής), και ως αναφορά στην πλήρη και ισότιμη συμμετοχή τους σε εκλεκτορικά σώματα για εκλογές μελών Δ.Ε.Π., στην επίβλεψη διδακτορικών διατριβών, κ.λ.π..

    3. Σύμφωνα με το άρθρο 19 του παρόντος ορίζεται:
    “Η διδασκαλία της Θεματικής Ενότητας και της Εργαστηριακής Θεματικής Ενότητας γίνεται από την αντίστοιχη Ομάδα Διδακτικού Προσωπικού (Ο.Δ.Π.) η οποία αποτελείται από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Ε.Α.Π. και από μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ε.Α.Π., ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματος. Την ευθύνη της λειτουργίας της Ο.Δ.Π. έχει Συντονιστής, ο οποίος είναι μέλος της.”

    Αν και η παρούσα διατύπωση είναι βελτιωμένη σε σχέση με αυτή του του άρθρου 2 παράγραφος 3β του Ν. 2552/1997, όπως αναφέρθηκε στο σημείο 1 ανωτέρω, φρονώ ότι θα ήταν προς όφελος του σκοπού και της λειτουργίας του Ε.Α.Π. και προς αποφυγή διοικητικών δυσλειτουργιών στο μέλλον, να γίνει ρητή αναφορά στον παρόντα νόμο στην κατάργηση ή αναδιατύπωση της προηγούμενης διάταξης του άρθρου 2 παράγραφος 3β του Ν. 2552/1997 και όποιων άλλων διατάξεων που ενδεχομένως υπάρχουν σε εσωτερικούς κανονισμούς, και να δοθεί στην Σύγκλητο και στην κατά περίπτωση Κοσμητεία και εν γένει στα ακαδημαϊκά όργανα του Ε.Α.Π. η δυνατότητα να αποφασίζουν την ανάθεση ρόλου Συντονιστή Θ.Ε. και σε Ερευνητές μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.), πάντα βέβαια με σεβασμό στην τήρηση των πιο αυστηρών ακαδημαϊκών κριτηρίων που οφείλουμε ούτως ή άλλως να υπηρετούμε.

    Πιο συγκεκριμένα προτείνω η παράγραφος 3β του άρθρου 2 του Ν. 2552/1997
    να διαμορφωθεί ως εξής:

    β) Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατή η προσφορά μιας Θ.Ε. και Ε.Θ.Ε. και από Ο.Δ.Π., που περιλαμβάνει μόνο μέλη Σ.Ε.Π. του Ε.Α.Π.. Στην περίπτωση αυτή χρέη Συντονιστή ασκεί ο Κοσμήτορας της αντίστοιχης Σχολής ή μέλος Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. που εντάσσεται σε άλλη Θ.Ε. ή μέλος Σ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. το οποίο είναι μέλος Δ.Ε.Π. άλλου Α.Ε.Ι. ή Ερευνητής των ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών ινστιτούτων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258). Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις ο Συντονιστής ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου έπειτα από γνώμη της Κοσμητείας με την προϋπόθεση ότι το γνωστικό του αντικείμενο είναι συναφές ή συγγενές με το γνωστικό αντικείμενο της Θ.Ε..

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 16:37 | Νίκος Καρούσος

    Λαμβάνοντας υπόψιν την τρέχουσα κατάσταση της Μονάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης του ΕΑΠ, το προτεινόμενο Νομοσχέδιο καθώς και την άποψη της ΔΕ που φαίνεται να έχει καταγραφεί στη δημόσια διαβούλευση, θα ήθελα να σχολιάσω όσο αφορά στο άρθρο 36 πως φαίνεται να κινείται σε ορθή κατεύθυνση. Οι υπηρεσίες που παρέχουν τόσο το Εργαστήριο όσο και η Μονάδα Εσωτερικής αξιολόγησης αποτέλεσαν καινοτομία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να αποτελούν βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση των Προγραμμάτων εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης.

    Παρακάτω παρουσιάζω κάποιες προτεινόμενες διορθώσεις για το εν λόγω άρθρο:
    1. Στον σκοπό του Κέντρου όσο αφορά στην παράγραφο ε) προτείνω την εξής διατύπωση:

    ε) η παραγωγή στατιστικών δεδομένων από πρωτογενή στοιχεία που παρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Α.Π. αναφορικά με τους φοιτητές, το εκπαιδευτικό υλικό και την εκπαιδευτική διαδικασία,
    στ) η συλλογή δεδομένων ποιότητας και η αποστολή σε αιτούντες εντός και εκτός του Ιδρύματος
    ζ) η καταγραφή, ανάλυση και σύγκριση δεδομένων από αντίστοιχα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επιπλέον η συμμετοχή του Ε.Α.Π. σε συστήματα παγκοσμίων κατατάξεων και η συστηματική παρακολούθηση των αποτελεσμάτων.
    η) η αξιολόγηση με ποιοτικές και ποσοτικές προσεγγίσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, του εκπαιδευτικού υλικού και των εκπαιδευτικών μεθόδων που χρησιμοποιεί το Ε.Α.Π.,
    θ) η συσχέτιση των παραπάνω στοιχείων και η υποβολή προτάσεων, σε συνεργασία με τους Συντονιστές των Ο.Δ.Π., προς την Κοσμητεία ή τη Σύγκλητο του Ε.Α.Π. για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης από το Ε.Α.Π., και
    ι) η συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς που ασχολούνται με τη χάραξη και την υλοποίηση πολιτικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Έτσι γίνονται πιο πλήρεις και σαφείς οι σκοποί, ενώ προτείνω την αφαίρεση της εδ) αφού οι δράσεις διερεύνησης της αγοράς εργασίας αφορούν αποκλειστικά το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου.

    Στην παράγραφο 4 (Στο κέντρο αναπτύσσονται δράσεις αξιολόγησης) προτείνω την τροποποίηση του α) σε ένα ενιαίο κείμενο για όλες τις αξιολογήσεις από φοιτητές:
    α) Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών διαδικασιών, των διδασκόντων, του εκπαιδευτικού υλικού, της οργάνωσης θεματικών ενοτήτων, των διοικητικών υπηρεσιών και υποδομών, από φοιτητές,
    Τη διαγραφή του β)
    Την τροποποίηση του γ) σε: β) η αξιολόγηση μεταξύ του ακαδημαϊκού προσωπικού του ΕΑΠ (μελών ΣΕΠ, Συντονιστών και των Διευθυντών) των Προγραμμάτων Σπουδών,
    Τη διαγραφή του δ) αφού εντάσσεται στο α)
    Τη σύμπτυξη του στ) χωρίς υποενότητες σε: στ) η σύνταξη εκθέσεων με στατιστικά δεδομένα από πρωτογενή στοιχεία που παρέχονται από την αξιολόγηση ή από διοικητικές υπηρεσίες και τις Σχολές του Ε.Α.Π.
    Την προσθήκη νέου bullet: η εκπόνηση μελετών/ερευνών και την παραγωγή επιστημονικών δημοσιεύσεων πάνω σε δεδομένα αξιολόγησης και πρωτογενή στοιχεία του ΕΑΠ.

    Στην παρ.5 (Όργανα διοίκησης) δεν είναι σαφές αν η Επ.Επιτροπή κάνει διοίκηση ή έχει συμβουλευτικό/επικουρικό ρόλο.

    Στην παρ.7 το ΕΑΠ έχει σήμερα 4 σχολές ενώ αναγράφεται πως η Επ.Επ. απαρτίζεται από το Διευθυντή και 5 μέλη ΔΕΠ, ένα από κάθε Σχολή. Προτείνω να τροποποιηθεί σε: α) Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από το Διευθυντή του Κέντρου και από ένα μέλος ΔΕΠ από κάθε Σχολή του Ε.Α.Π. το οποίο ορίζεται από τη ΓΣ της κάθε Σχολής.

    Τέλος, λαμβάνοντας υπόψιν την τελευταία από τις 4 θεμελιώδεις αξίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Συμμετοχή Φοιτητών- Προσωπικού στη Διακυβέρνηση των ιδρυμάτων, προτείνω να γίνει μέριμνα έτσι ώστε να υπάρξει συμμετοχή από εκπρόσωπο φοιτητών αλλά και διοικητικού προσωπικού στη διακυβέρνηση του Κέντρου.

    Νίκος Καρούσος,
    Συνεργάτης Μονάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης ΕΑΠ.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 20:12 | Γιωργος Καστης

    ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΩΣ ΜΕΛΩΝ ΣΕΠ

    «Άρθρο 31 Εργασιακές σχέσεις και έργο διδακτικού – εκπαιδευτικού προσωπικού με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο»

    ΕΝΩ ΕΔΩ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΩΣ ΜΕΛΩΝ ΣΕΠ ΣΤΟ ΕΑΠ
    υπάρχει η άδικη διάταξη του άρθρου 173 του Ν.4957/2022.Σύμφωνα με το άρθρο 173 του ν.4957/2022, αποκλείονται,παραδοξως από διδασκαλία σε ΑΕΙ υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού́ δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα.

    Παρακαλώ εξετάστε τη δυνατότητα κατάργηση της παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (Α 141) για το κώλυμα διδασκαλίας των δημοσίων υπαλληλων στα λοιπά Πανεπιστήμια.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 16:20 | Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Στο επόμενα παρουσιάζονται αλλαγές / βελτιστοποιήσεις επί των άρθρων που αφορούν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
    Οι προτεινόμενες αυτές αλλαγές εγκρίθηκαν ομόφωνα στη σημερινή 618/14.02.2024 Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος και είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος.
    Παρακαλούμε για την υιοθέτησή τους.

    Άρθρο 14
    Αντικείμενο
    Αντικείμενο του παρόντος είναι α) η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων του Ε.Α.Π., β) η ενδυνάμωση της διαφάνειας και της εξωστρέφειας, γ) η εναρμόνιση με το νέο πλαίσιο του ν. 4957/2022 (Α΄141) για την ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) με την κοινωνία, με ταυτόχρονο σεβασμό της ιδιαιτερότητας του Ε.Α.Π. σε σχέση με τα λοιπά Α.Ε.Ι. της χώρας, δ) η απλούστευση και συστηματοποίηση των διαδικασιών, ε) η πλήρωση για πρώτη φορά ακαδημαϊκών θέσεων από Έλληνες Καθηγητές της αλλοδαπής και στ) η σύσταση εταιρείας αξιοποίησης και διαχείρισης περιουσίας, ερευνητικού κέντρου και κέντρου ανάπτυξης πιστοποίησης και αξιολόγησης.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
    ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Άρθρο 15
    Διακριτικός τίτλος – Έδρα – Παραρτήματα – Υπηρεσιακές Μονάδες
    1. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), το οποίο ιδρύθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 2083/1992 (Α΄ 159) και λειτούργησε με τον ν.2552/1997, παρέχει ανώτατη εκπαίδευση ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.), κατά την έννοια του άρθρου 3 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), διέπεται από τον ν. 4957/2022 σε θέματα που δεν ρυθμίζονται από τον παρόντα και φέρει τον διεθνή διακριτικό τίτλο «Hellenic Open University (H.O.U.)».
    2. Έδρα του Ε.Α.Π. ορίζεται η Πάτρα. Σε πόλεις της Επικράτειας λειτουργούν Παραρτήματα τα οποία συνιστούν διοικητικούς και εκπαιδευτικούς κόμβους του Ιδρύματος και εξυπηρετούν εκπαιδευτικές, επιστημονικές, πολιτιστικές και λειτουργικές ανάγκες. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούν να ιδρύονται νέα Παραρτήματα του Ε.Α.Π. είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία των παραρτημάτων. Σε πόλεις της Επικράτειας δύνανται επίσης να λειτουργούν υπηρεσιακές μονάδες του Ε.Α.Π., οι οποίες εξυπηρετούν ακαδημαϊκές και λειτουργικές ανάγκες.

    Άρθρο 16
    Αποστολή – Σκοπός
    1. Αποστολή του Ε.Α.Π. είναι:
    α) η ανοικτή και εξ αποστάσεως παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης,
    β) η παροχή σύντομων προγραμμάτων σπουδών, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας,
    γ) η παροχή παιδαγωγικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιμόρφωσης και εξειδίκευσης.
    δ) η εκπόνηση επιστημονικής έρευνας.
    2. Στους σκοπούς του Ε.Α.Π. εντάσσονται η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και η ανάπτυξη τεχνολογίας και μεθοδολογίας στο πεδίο της μετάδοσης της γνώσης από απόσταση.
    3. Για την υλοποίηση της αποστολής του το Ε.Α.Π. οργανώνει προγράμματα πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών, προγράμματα επιμόρφωσης και παιδαγωγικής επάρκειας. Τα προγράμματα σπουδών αναπτύσσονται με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Δύναται να λειτουργούν προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και Ερευνητικά Κέντρα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
    ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ – ΣΧΟΛΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

    Άρθρο 17
    Ακαδημαϊκή διάρθρωση – διαδικασία ένταξης προγραμμάτων σπουδών
    1. Ως βασική ακαδημαϊκή μονάδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ορίζεται η Σχολή.
    Το Ε.Α.Π. αποτελείται από τις εξής Σχολές:
    α) Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
    β) Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών,
    γ) Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας,
    δ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού.
    Οι Σχολές του ΕΑΠ είναι μονοτμηματικές.
    2. Οι Σχολές παρέχουν Προγράμματα Σπουδών. Τα Προγράμματα Σπουδών συγκροτούνται από ΘΕ, ΕΘΕ, ΕΠΑ του άρθρου 18.

    Άρθρο 18
    Ακαδημαϊκές και λειτουργικές μονάδες σχολών
    1. Επιμέρους ακαδημαϊκές και λειτουργικές Μονάδες, οι οποίες εντάσσονται στις Σχολές του Ε.Α.Π. είναι:
    α) η Θεματική Ενότητα (Θ.Ε.),
    β) η Εργαστηριακή Θεματική Ενότητα (Ε.Θ.Ε.) και
    γ) η Ενότητα Πρακτικής Άσκησης (Ε.Π.Α.),
    κάθε μία από τις οποίες καλύπτει ένα (1) διακεκριμένο γνωστικό αντικείμενο σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο.
    2. Κάθε Θεματική Ενότητα έχει διάρκεια ένα (1) ακαδημαϊκό έτος ή ένα (1) ακαδημαϊκό εξάμηνο και αντιστοιχεί στον ορισμένο, από τον κανονισμό του προγράμματος σπουδών, αριθμό Πιστωτικών Μονάδων (ECTS).
    3. Κάθε Εργαστηριακή Θεματική Ενότητα περιλαμβάνει αριθμό εργαστηριακών ασκήσεων, επιπλέον του θεωρητικού περιεχομένου σπουδών που δύναται να περιλαμβάνει. Η διάρκεια της Εργαστηριακής Θεματικής Ενότητας εκτείνεται σε ένα (1) ακαδημαϊκό έτος ή ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο και αντιστοιχεί στον ορισμένο, από τον κανονισμό του προγράμματος σπουδών, αριθμό Πιστωτικών Μονάδων (ECTS).

    Άρθρο 19
    Διδασκαλία στις Θεματικές Ενότητες και Εργαστηριακές Θεματικές Ενότητες – Ομάδα Διδακτικού Προσωπικού
    Η διδασκαλία της Θεματικής Ενότητας, της Εργαστηριακής Θεματικής Ενότητας και της Ενότητας Πρακτικής Άσκησης γίνεται από την αντίστοιχη Ομάδα Διδακτικού Προσωπικού (Ο.Δ.Π.) η οποία αποτελείται από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Ε.Α.Π. και από μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ε.Α.Π. και Επιστημονικό Προσωπικό, ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματος. Την ευθύνη της λειτουργίας της Ο.Δ.Π. έχει Συντονιστής, ο οποίος είναι μέλος της.

    Άρθρο 20
    Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών – Συγκρότηση- Αρμοδιότητα – Σύνθεση
    1. Οι συντονιστές των Ομάδων Διδακτικού Προσωπικού (Ο.Δ.Π.) των Θεματικών Ενοτήτων (Θ.Ε.) και των Εργαστηριακών Θεματικών Ενοτήτων (Ε.Θ.Ε.), που συμμετέχουν σε ένα προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, ορίζονται από την Κοσμητεία της Σχολής και συγκροτούν την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών (Ε.Π.Σ.), η οποία είναι αρμόδια για τον συντονισμό της ακαδημαϊκής οργάνωσης και λειτουργίας του προγράμματος.
    2. Στην Ε.Π.Σ. προεδρεύει ο Διευθυντής του οικείου προγράμματος σπουδών, ο οποίος ορίζεται από την Κοσμητεία της Σχολής. Σε περίπτωση νέων προγραμμάτων σπουδών και έως την ανάπτυξη του συνόλου των Θ.Ε., Ε.Θ.Ε. και Ε.Π.Α. που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αυτών, ο συντονισμός της ακαδημαϊκής οργάνωσης και λειτουργίας τους ασκείται από ακαδημαϊκές επιτροπές, οι οποίες συγκροτούνται από τη Σύγκλητο, ύστερα από απόφαση της οικείας Κοσμητείας. Η θητεία των επιτροπών αυτών ορίζεται σε τέσσερα (4) έτη για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και σε ένα (1) έως δύο (2) έτη για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και λήγει αυτοδικαίως με τη συγκρότηση της οικείας Ε.Π.Σ. Μέλη των ακαδημαϊκών επιτροπών ορίζονται οι συντονιστές των Ο.Δ.Π. των λειτουργούντων στο οικείο πρόγραμμα σπουδών Θ.Ε. και Ε.Θ.Ε., καθώς και άλλα μέλη Δ.Ε.Π. του Ιδρύματος ή άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ερευνητές ή Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι κατέχουν θέση καθηγητή οποιασδήποτε βαθμίδας σε ομοταγές ίδρυμα της αλλοδαπής, ή επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι θεραπεύουν συναφές γνωστικό αντικείμενο με το οικείο πρόγραμμα σπουδών.
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Άρθρο 22
    Τίτλοι – διαδικασία εγγραφής – αριθμός θέσεων και εισαγωγή φοιτητών
    1. α) Το Ε.Α.Π. απονέμει :
    αα) Πτυχία πρώτου κύκλου σπουδών.
    αβ) Μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης.
    αγ) Διδακτορικά διπλώματα.
    β) Παράλληλα χορηγεί:
    βα) Πιστοποιητικά παρακολούθησης Θεματικής Ενότητας και Εργαστηριακής Θεματικής Ενότητας.
    ββ) Πιστοποιητικά επιμόρφωσης.
    2. Η εγγραφή των φοιτητών σε Προγράμματα Σπουδών που παρέχει το Ε.Α.Π. γίνεται χωρίς εξετάσεις, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων προς το Ε.Α.Π., εντός των προθεσμιών και της διαδικασίας που ορίζει η Σύγκλητος για κάθε ακαδημαϊκό έτος. Η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος υποψήφιων φοιτητών στα προγράμματα σπουδών αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ε.Α.Π..
    3. Η εγγραφή των προπτυχιακών φοιτητών προϋποθέτει την κατοχή τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου της αλλοδαπής.

    Άρθρο 23
    Υλικοτεχνικές δαπάνες φοιτητών
    Οι φοιτητές επιβαρύνονται και συμμετέχουν στις δαπάνες που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    Άρθρο 24
    Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις
    1. Στη διάρκεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου ή έτους οργανώνονται, ύστερα από απόφαση της Κοσμητείας, Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (Ο.Σ.Σ.) δια ζώσης ή/και εξ αποστάσεως. Ο αριθμός τους, η διάρκειά τους και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΑΠ.
    2. Η διδασκαλία του θεωρητικού περιεχομένου των Εργαστηριακών Θεματικών Ενοτήτων ακολουθεί τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με αντίστοιχη διεξαγωγή Ο.Σ.Σ..

    Άρθρο 25
    Αξιολόγηση φοιτητών
    1. Η διαδικασία αξιολόγησης των φοιτητών σε κάθε Θεματική Ενότητα (Θ.Ε.) καθορίζεται από την Κοσμητεία ύστερα από εισήγηση του Συντονιστή της ΟΔΠ.
    2. Η Σύγκλητος καθορίζει τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης των εξετάσεων. Οι εξετάσεις αυτές διεξάγονται με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εξέτασης ή δια ζώσης.
    3. Οι φοιτητές που περάτωσαν τη φοίτηση, η οποία ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου θεματικών ενοτήτων, δύνανται να εξεταστούν σε μια επιπλέον εξεταστική περίοδο.
    4. Για την απόκτηση πτυχίου από τους φοιτητές του Ε.Α.Π. απαιτείται η ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων για το Πρόγραμμα Σπουδών. Η εκπόνηση πτυχιακής εργασίας δύναται να αποτελεί μέρος ενός Προγράμματος Σπουδών.

    Άρθρο 26
    Φοιτητές Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου – Κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος άλλου ιδρύματος
    1. Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Ε.Α.Π. οι οποίοι έχουν αποκτήσει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μπορούν ύστερα από αίτησή τους και σχετική απόφασης της Κοσμητείας της οικείας Σχολής να κατοχυρώνουν μαθήματα ή εργαστήρια του ιδρύματος προέλευσης ως Θεματική Ενότητα (Θ.Ε.) ή ως Εργαστηριακή Θεματική Ενότητα (Ε.Θ.Ε.), αντίστοιχα, έως το ένα τέταρτο (1/4) των πιστωτικών μονάδων του ΠΣ.
    2. Είναι δυνατή η αναστολή των σπουδών μετά την επιτυχή παρακολούθηση μιας (1) ή περισσότερων Θ.Ε. ή Ε.Θ.Ε., για χρονικό διάστημα, που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τρία (3) έτη. Φοιτητής που επανεγγράφεται σε Πρόγραμμα Σπουδών έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης και κατοχύρωσης Θ.Ε. τις οποίες έχει ήδη παρακολουθήσει επιτυχώς. Μετά την ολοκλήρωση των υπολοίπων Θ.Ε. του ίδιου Προγράμματος Σπουδών και της διπλωματικής εργασίας, αποφοιτά από το Πρόγραμμα Σπουδών χωρίς άλλους περιορισμούς.
    3. Φοιτητής που παρακολούθησε επιτυχώς μία (1) ή περισσότερες μεμονωμένες Θ.Ε., προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών δύναται να συνεχίσει τις σπουδές του, ώστε να αποκτήσει πτυχίο ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης αντίστοιχα, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο κανονισμός σπουδών του προγράμματος.

    Άρθρο 27
    Απόκτηση μεταπτυχιακού – διδακτορικού τίτλου ή διπλώματος
    1. Για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης απαιτούνται πτυχίο ή δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης, επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση των προβλεπόμενων από το Πρόγραμμα Σπουδών Θεματικών Ενοτήτων ή Εργαστηριακών Θεματικών Ενοτήτων ή Ενοτήτων Πρακτικής Άσκησης. Η Σύγκλητος, με την προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων και μετά από γνώμη της αντίστοιχης Σχολής, εξειδικεύει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υποβολής υποψηφιοτήτων ανά πρόγραμμα σπουδών..
    2. Για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος απαιτούνται η κατοχή συγγενούς μεταπτυχιακού τίτλου και η συγγραφή διδακτορικής διατριβής. Η διαδικασία υποβολής της πρότασης επί διδακτορία, επίβλεψης της ερευνητικής εργασίας, ελέγχου και έγκρισης της διδακτορικής διατριβής καθορίζονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί Α.Ε.Ι.. και εξειδικεύονται με τον κανονισμό Διδακτορικών Διατριβών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις .

    Άρθρο 28
    Πιστοποιητικά
    1. Πιστοποιητικά παρακολούθησης Θεματικών Ενοτήτων (Θ.Ε.) και Εργαστηριακών Θεματικών Ενοτήτων (Ε.Θ.Ε.) παρέχονται σε φοιτητές του Ε.Α.Π. ύστερα από αίτησή τους και με την προϋπόθεση επιτυχούς εξέτασης σε μία (1) ή περισσότερες Θ.Ε. και Ε.Θ.Ε.. Για την απονομή του πιστοποιητικού παρακολούθησης ο φοιτητής δηλώνει εγγράφως ότι δεν επιθυμεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών στο οποίο φοιτά.
    2. Πιστοποιητικά επιμόρφωσης ή παρακολούθησης σύντομου προγράμματος σπουδών παρέχονται ύστερα από την επιτυχή παρακολούθηση με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ή ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning), αυτόνομων θεματικών ενοτήτων ή επιμόρφωσης, συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.
    3. Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας παρέχεται όταν πρόκειται για πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
    ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

    Άρθρο 29
    Ακαδημαϊκό προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
    1. Το ακαδημαϊκό προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου αποτελείται από:
    α) το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.),
    β) το Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Σ.Ε.Π.), και
    γ) το Επιστημονικό Προσωπικό (Ε.Π.).
    2. Στο έργο των μελών του Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. περιλαμβάνεται η ερευνητική, διδακτική και διοικητική δραστηριότητα κατ΄ αναλογία των μελών ΔΕΠ των άλλων ΑΕΙ και λαμβάνοντας υπόψη τον εξ αποστάσεως χαρακτήρα των σπουδών που προσφέρει το ΕΑΠ.
    3. Οι βαθμίδες, το καθεστώς απασχόλησης, τα προσόντα, οι προϋποθέσεις για την εκλογή των μελών ΔΕΠ στην αντίστοιχη βαθμίδα και κάθε άλλο σχετικό θέμα, διέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις περί των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι..
    4. Οι θέσεις Δ.Ε.Π. προκηρύσσονται σε γνωστικά αντικείμενα που καθορίζονται από την οικεία Κοσμητεία, με απόφαση της Συγκλήτου του Ε.Α.Π. η οποία εγκρίνεται από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι θέσεις των καθηγητών είναι ενιαίες, ανήκουν στο Ίδρυμα και κατανέμονται στις Σχολές, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Σχολών αυτών, με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από εισήγηση του Πρύτανη. Τα εκλεκτορικά σώματα συγκροτούνται με απόφαση της Συγκλήτου ύστερα από γνώμη της οικείας Κοσμητείας.
    5. Τα μέλη Δ.Ε.Π., που συγκεντρώνουν τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια υπηρεσίας σε αυτοδύναμο Τμήμα Α.Ε.Ι. έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης στο Ε.Α.Π. στην ίδια θέση της βαθμίδας την οποία κατέχουν και στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρούσας. Για τη μετακίνηση προς το Ε.Α.Π. απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
    (α) αίτηση του ενδιαφερομένου μέλους Δ.Ε.Π. προς το ίδρυμα προέλευσης,
    (β) απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος προέλευσης, που εγκρίνει τη μετακίνηση,
    (γ) αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους Δ.Ε.Π. προς το Ε.Α.Π. και
    (δ) απόφαση της Συγκλήτου του Ε.Α.Π., που αποδέχεται τη μετακίνηση, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Κοσμητείας της Σχολής, στην οποία αιτείται την ένταξή του το ενδιαφερόμενο μέλος Δ.Ε.Π..

    Άρθρο 30
    Μετάκληση Ελλήνων επιστημόνων από την αλλοδαπή – «Brain Gain»
    Θέσεις Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Ε.Α.Π. μπορούν μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής να πληρούνται με μετάκληση: α) από Έλληνες επιστήμονες πανεπιστημιακών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, που έχουν αντίστοιχα προσόντα της βαθμίδας του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 143 του ν. 4957/2022 (Α΄141) ή β) από Έλληνες που κατέχουν τακτική θέση μόνιμου μέλους Δ.Ε.Π. σε ίδρυμα της αλλοδαπής τουλάχιστον πέντε (5) έτη στην αντίστοιχη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή. Για την εφαρμογή της περ. β) λαμβάνονται υπόψη τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του άρθρου 143 του ν. 4957/2022 της αντίστοιχης βαθμίδας του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή.

    Άρθρο 31
    Εργασιακές σχέσεις και έργο διδακτικού – εκπαιδευτικού προσωπικού με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
    1. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
    2. Τα μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) είναι είτε μέλη Δ.Ε.Π. άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή διδάκτορες ή Ερευνητές ερευνητικών ιδρυμάτων ή φορέων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και προσλαμβάνονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου ή συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου ή ενός (1) ακαδημαϊκού έτους, αναλόγως με τη χρονική διάρκεια της Θεματικής Ενότητας (Θ.Ε.) για την κάλυψη συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αναγκών.
    3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών συγκεκριμένων Θ.Ε., το Ε.Α.Π. μπορεί να προσλάβει ως Σ.Ε.Π. κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων ειδίκευσης για γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της τέχνης ή επιστήμης. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου οι προϋποθέσεις προσδιορίζονται με απόφαση της οικείας Σχολής. Η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Ε.Α.Π.. Με απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης, ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου, συγκροτείται ανά Θ.Ε. τριμελής επιτροπή με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, που αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. και άλλων ελληνικών Α.Ε.Ι. με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο ή, αν δεν υπάρχουν, με συναφές γνωστικό αντικείμενο με το αντικείμενο της αντίστοιχης Θ.Ε. ή της Εργαστηριακής Θεματικής Ενότητας (Ε.Θ.Ε.).
    4. Με απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής συγκροτείται ανά Θ.Ε. τριμελής επιτροπή αξιολόγησης με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, που αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. και άλλων ελληνικών Α.Ε.Ι. με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο ή, αν δεν υπάρχουν, με συναφές γνωστικό αντικείμενο με το αντικείμενο της αντίστοιχης Θ.Ε. ή της Ε.Θ.Ε.. ή της Ε.Π.Α. Η Επιτροπή εισηγείται στη Σύγκλητο πίνακα αξιολογικής κατάταξης επιλεγέντων μελών Σ.Ε.Π., ο οποίος ισχύει για τρία (3) έτη. Η ανάθεση έργου του απαιτούμενου αριθμού μελών Σ.Ε.Π. κάθε Θ.Ε. και Ε.Θ.Ε. για κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο ή έτος γίνεται με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου.
    5. Κάθε ακαδημαϊκό έτος, τα επιλεγέντα στους πίνακες μέλη Σ.Ε.Π. υποβάλλουν δήλωση ότι επιθυμούν να είναι μέλη Σ.Ε.Π. για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και μέχρι τη συμπλήρωση τριετίας από την προκήρυξη. Η αμοιβή των μελών Σ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Ε.Α.Π. και καταβάλλεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Ε.Α.Π.. Ως έδρα των μελών Σ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. θεωρείται ο τόπος της μόνιμης κατοικίας τους.
    6. Τα μέλη Επιστημονικού Προσωπικού του Ε.Α.Π. είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή καλλιτέχνες ή επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους με εξειδικευμένες γνώσεις ή σχετική εμπειρία στα γνωστικά αντικείμενα που καλύπτει το Ε.Α.Π., οι ακαδημαϊκές του μονάδες ή το ερευνητικό του κέντρο και προσλαμβάνονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου ή συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι τριών (3) ετών, οι οποίες δύνανται να ανανεώνονται, για την κάλυψη συγκεκριμένων επιστημονικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών αναγκών του Ε.Α.Π.. Η πρόσληψη του Επιστημονικού Προσωπικού πραγματοποιείται ύστερα από προκήρυξη που εκδίδεται με απόφαση της Συμβουλίου Διοίκησης, βάσει κριτηρίων αξιολόγησης και μετά από προηγούμενη γνώμη της Συγκλήτου και βαρύνει τον Ε.Λ.Κ.Ε του Ε.Α.Π.. Κατά τον καθορισμό των ως άνω κριτηρίων αξιολόγησης το Συμβούλιο Διοίκησης και η Σύγκλητος λαμβάνουν υπόψη τους την εύρυθμη λειτουργία του Ε.Α.Π., καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης του ακαδημαϊκού προσωπικού και αξιοποίησης του νέου επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
    7. Στο Ίδρυμα προσλαμβάνονται μέλη των κατηγοριών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού και του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού. Κάθε θέμα που σχετίζεται με την πρόσληψη και τα καθήκοντα του προσωπικού των ανωτέρω κατηγοριών ρυθμίζεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
    ΠΟΡΟΙ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΈΡΕΥΝΑΣ

    Άρθρο 32
    Πόροι – Διαχείριση
    Οι πόροι του Ε.Α.Π., εκτός από αυτούς που αναφέρονται στην παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), προέρχονται από τη συμμετοχή των φοιτητών στις δαπάνες που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως διδασκαλίας η οποία αποτελεί πόρο αποκλειστικά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Ε.Α.Π..

    Άρθρο 33
    Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
    1. Στο Ε.Α.Π. λειτουργεί Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) με διακριτή νομική και οικονομική οντότητα από αυτή του ΕΑΠ, χωρίς νομική προσωπικότητα, και αποδίδεται σε αυτόν διαφορετικός Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
    2. Για την οργάνωση και λειτουργία του Ε.Λ.Κ.Ε. Ε.Α.Π. εφαρμόζονται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για τους Ε.Λ.Κ.Ε. Α.Ε.Ι., όπως κάθε φορά ισχύουν.

    Άρθρο 34
    Ίδρυση Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

    1. Στο Ε.Α.Π. συστήνεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου» με σκοπό την αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας του Ε.Α.Π..
    2. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης και έως τη συγκρότησή του με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής εγκρίνεται το Καταστατικό της Εταιρείας, το οποίο δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και υποβάλλεται σε δημοσιότητα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
    3. Κάθε θέμα που σχετίζεται με το αντικείμενο δραστηριότητας, τη διοίκηση, την οργάνωση και τη λειτουργία της Εταιρείας, ρυθμίζεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’
    ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Άρθρο 36
    Κέντρο Ανάπτυξης Πιστοποίησης και Αξιολόγησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
    1. Συστήνεται Πανεπιστημιακό Κέντρο Ανάπτυξης Πιστοποίησης και Αξιολόγησης (Κ.Α.Π.Α). ως μονάδα του Ε.Α.Π., στο οποίο εντάσσονται τα υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος:
    α) Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας,
    β) Μονάδα Εσωτερικής αξιολόγησης και
    γ) Κέντρο πιστοποίησης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
    2. Σκοπός του Κέντρου είναι:
    α) Η συγκροτημένη και συστηματική πιστοποίηση διαδικασιών, περιεχομένου και δομών που δραστηριοποιούνται στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ελλάδα,
    β) η υποστήριξη προτάσεων – σχεδίων για την ανανέωση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής λειτουργίας του Ε.Α.Π. στις συνεχώς εξελισσόμενες τεχνολογικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες ώστε να είναι ανταγωνιστικό, λειτουργικό και ευέλικτο,
    γ) η παραγωγή προτύπων εκπαιδευτικού υλικού, η οποία περιλαμβάνει τη συγγραφή, καθώς και την επιλογή, μετάφραση και προσαρμογή ψηφιακών κειμένων, κυρίως διαμορφωμένων για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, την παραγωγή λογισμικού για υπολογιστές και πολυμέσα, λογισμικού και ηλεκτρονικού υλικού, καθώς και οποιουδήποτε άλλου μέσου μετάδοσης πληροφοριών,
    δ) η παραγωγή στατιστικών δεδομένων από πρωτογενή στοιχεία που παρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Α.Π. αναφορικά με τους φοιτητές και τις σπουδές τους,
    δα) η παραγωγή στατιστικών δεδομένων από πρωτογενή στοιχεία που παρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Α.Π., αναφορικά με τους φοιτητές του Ε.Α.Π.,
    δβ) η παραγωγή στατιστικών – συγκριτικών δεδομένων για το εκπαιδευτικό υλικό από στοιχεία που της προμηθεύει το αντίστοιχο εργαστήριο,
    δγ) η καταγραφή, ανάλυση και σύγκριση δεδομένων από αντίστοιχα Πανεπιστήμια του εξωτερικού,
    εδ) η αξιολόγηση με ποιοτικές και ποσοτικές προσεγγίσεις του εκπαιδευτικού υλικού και των εκπαιδευτικών μεθόδων που χρησιμοποιεί το Ε.Α.Π.,
    δε) η συσχέτιση των παραπάνω στοιχείων και η υποβολή προτάσεων, σε συνεργασία με τους Συντονιστές των Ο.Δ.Π., προς την Κοσμητεία ή τη Σύγκλητο του Ε.Α.Π. για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης από το Ε.Α.Π., και
    ε) η συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς που ασχολούνται με τη χάραξη και την υλοποίηση πολιτικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    3. Ειδικότερα, το Κέντρο όσον αφορά στην πιστοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αναλαμβάνει τη διερεύνηση, συστηματοποίηση και υλοποίηση τρόπων πιστοποίησης:
    α) του εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύσσεται εντός του Ε.Α.Π. και άλλων φορέων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ελλάδα,
    β) των μεθοδολογιών ανάπτυξής του,
    γ) των Προγραμμάτων Σπουδών γενικότερα που προσφέρονται εξ αποστάσεως, και
    δ) των δεξιοτήτων των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως διδάσκοντες, σχεδιαστές υλικού και προγραμμάτων και τεχνικοί.
    4. Στο Κέντρο αναπτύσσονται δράσεις αξιολόγησης και ειδικότερα:
    α) Η αξιολόγηση εκπαιδευτικών διαδικασιών, δηλαδή των διδασκόντων, του εκπαιδευτικού υλικού, της οργάνωσης θεματικών ενοτήτων, διοικητικών υπηρεσιών και υποδομών, από φοιτητές,
    β) η αξιολόγηση των τεχνικών συστημάτων εκπαίδευσης, η παραγωγή αναλυτικών αναφορών αξιολόγησης διδασκαλίας για ΘΕ (Συντονιστές) και για Διδάσκοντες, η τήρηση μητρώου αξιολόγησης διδασκόντων και η χορήγηση βεβαιώσεων, καθώς και η παραγωγή εξειδικευμένων αναφορών αξιολόγησης,
    γ) η αξιολόγηση των Συντονιστών και των Διευθυντών των Προγραμμάτων Σπουδών,
    δ) η αξιολόγηση του παραγόμενου από το Ίδρυμα εκπαιδευτικού υλικού και του διανεμόμενου στους φοιτητές εκπαιδευτικού υλικού από τους φοιτητές και τους διδάσκοντες του Ε.Α.Π.,
    ε) ο σχεδιασμός και η διενέργεια ανεξάρτητων αξιολογήσεων κατόπιν υποβολής σχετικών αιτημάτων άλλων δομών ή φυσικών προσώπων,
    στ) η σύνταξη εκθέσεων με στατιστικά δεδομένα από πρωτογενή στοιχεία που παρέχονται από διοικητικές υπηρεσίες και τις Σχολές του Ε.Α.Π. και ιδίως από τις:
    στα) εκθέσεις επιδόσεων φοιτητών,
    στβ) εκθέσεις εξέλιξης σπουδών φοιτητών,
    στγ) εκθέσεις αποτελεσμάτων εξετάσεων,
    στδ) εκθέσεις στοιχείων διδακτικού έργου, και
    στε) εκθέσεις γενικών στοιχείων φοιτητών.
    5. α) Όργανα διοίκησης του Κέντρου είναι:
    αα) ο Διευθυντής, και
    αβ) η Επιστημονική Επιτροπή (Ε.Ε.).
    Τα όργανα διοίκησης έχουν τριετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης.
    6. α) Ο Διευθυντής επιλέγεται από το Συμβούλιο Διοίκησης ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, από μέλη Δ.Ε.Π. του ΕΑΠ. Η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων γίνεται από τη Σύγκλητο τουλάχιστον έναν (1) μήνα πριν από την επιλογή του Διευθυντή.
    β) Ο Διευθυντής έχει τις εξής αρμοδιότητες:
    βα) Συντονίζει το ερευνητικό έργο του Κέντρου και προεδρεύει της Επιστημονικής Επιτροπής,
    ββ) καταρτίζει, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής, και υποβάλλει το ετήσιο πρόγραμμα λειτουργίας και δραστηριοτήτων στο Συμβούλιο Διοίκησης και στη Σύγκλητο, έκθεση πεπραγμένων καθώς και προϋπολογισμό και απολογισμό του Κέντρου,
    βγ) εισηγείται με τη σύμφωνη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής στο Συμβούλιο Διοίκησης τον ετήσιο προγραμματισμό λειτουργίας του Κέντρου και τον εσωτερικό προϋπολογισμό του,
    βδ) εισηγείται στο Συμβούλιο Διοίκησης του Ε.Α.Π., ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής, την αγορά εξοπλισμού και άλλης υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού για τη στελέχωση του Κέντρου,
    βε) μεριμνά για την τήρηση του προγράμματος λειτουργίας και προΐσταται του προσωπικού του Κέντρου,
    βστ) εκπροσωπεί το Κέντρο και γενικά έχει την ευθύνη της εφαρμογής του Κανονισμού για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία του, και
    βζ) ενημερώνει το Συμβούλιο Διοίκησης, τη Σύγκλητο και τις Κοσμητείες σχετικά με τα πορίσματα της εσωτερικής αξιολόγησης.
    7. α) Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από το Διευθυντή του Κέντρου και πέντε (5) μέλη Δ.Ε.Π. που ορίζονται από τις ΓΣ των Σχολών του Ε.Α.Π.. Κάθε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής εκλέγεται από τους Καθηγητές της Σχολής του Ε.Α.Π. από την οποία προέρχεται.
    β) Η Επιστημονική Επιτροπή εισηγείται από κοινού με τον Διευθυντή του Κέντρου τον ετήσιο προγραμματισμό λειτουργίας του Κέντρου και για την κατάρτιση του εσωτερικού προϋπολογισμού του,
    βα) παρακολουθεί την πρόοδο εκτέλεσης των επιμέρους δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της εκτέλεσης του προγραμματισμού του, και
    ββ) μεριμνά για τη διαχείριση της περιουσίας και των εσόδων του Κέντρου.
    8. Πόροι του Κέντρου είναι:
    α) χρηματοδοτήσεις από ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνών οργανισμών και του Ελληνικού Δημοσίου,
    β) δωρεές, κληρονομίες, κληροδοσίες, χορηγίες από τρίτους, καθώς και κάθε είδους παροχές ημεδαπών ή αλλοδαπών, φυσικών ή νομικών προσώπων,
    γ) έσοδα από την παροχή υπηρεσιών, την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση ή την αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων για λογαριασμό τρίτων,
    δ) έσοδα από την πιστοποίηση άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ελλάδα,
    ε) ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου, πόροι του Ε.Λ.Κ.Ε. και πρόσοδοι από περιουσιακά στοιχεία του Ε.Α.Π. για την ανάπτυξη του Κέντρου.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ
    Άρθρο 37
    Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)

    1. Στο Ε.Α.Π. λειτουργεί Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), το οποίο αποτελεί ανεξάρτητη ακαδημαϊκή μονάδα του Ε.Α.Π. και έχει διακριτά όργανα διοίκησης από αυτά του Ε.Α.Π.
    2. Για την οργάνωση και λειτουργία του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Ε.Α.Π εφαρμόζονται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για τα Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ Α.Ε.Ι., όπως κάθε φορά ισχύουν.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
    ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Β’

    Άρθρο 174
    Εξουσιοδοτικές διατάξεις Κεφαλαίου Β’
    Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης καθορίζονται ειδικότερες λεπτομέρειες σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία των υπηρεσιακών μονάδων του Ε.Α.Π..
    ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Β’

    Άρθρο 195
    Μεταβατικές διατάξεις
    Μέχρι τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Α.Π. και το αργότερο μέχρι την 31η.8.2024 παρατείνεται η θητεία της παρούσης Διοικούσας Επιτροπής, η οποία ασκεί όλες τις αρμοδιότητες του άρθρου 14 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), πλην της περ. κβ) της παρ. 1 και της παρ. 3 του άρθρου 14 του ανωτέρω νόμου. Η διαδικασία εκλογής των μελών και συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης ξεκινά 15 ημέρες μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και ακολουθεί τις κείμενες διατάξεις. Για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων καθήκοντα Συγκλήτου και Συμβουλίου Διοίκησης εκτελεί η παρούσα ΔΕ, καθήκοντα Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι του ΕΑΠ αντίστοιχα.

    Με εκτίμηση,

    Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
    Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης
    και τα μέλη
    της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 15:50 | Λεωνίδας

    Θα πρέπει να υπάρξει αναφορά για το πού θα χρησιμεύει – χρησιμοποιείται η βεβαίωση αξιολόγησης περιόδων σπουδών του άρθρου 125.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 15:32 | ΑΡΗΣ

    Στο άρθρο 38, περίπτωση ε), πού αποσκοπεί η κατοχύρωση από τον ΔΟΑΤΑΠ των βραχέων περιόδων όπως αυτές εξειδικεύονται στο άρθρο 65; Άλλωστε ο ΔΟΑΤΑΠ είναι αρμόδιος για την αξιολόγηση σπουδών στην αλλοδαπή και όχι σπουδών στην ημεδαπή (όπως οι «βραχείες σπουδές»)

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 11:35 | Δρ ΕΔΙΠ, Πανεπιστήμιο Κρήτης

    Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δημόσιου ΕΑΠ, τα μέλη μέλη ΕΔΙΠ θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να μετακινηθούν στο ΕΑΠ ως ΔΕΠ στη βαθμίδα του Επίκουρου, ή του Λέκτορα, αλλά με το δικαίωμα εξέλιξης ως ΔΕΠ.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 16:19 | Σύλλογος Εργαζομένων (Μονίμων & Ι.Δ.Α.Χ.) του Ε.Α.Π.

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Στο Β’ Μέρος του νομοσχεδίου – που αφορά στο Ε.Α.Π. – δεν γίνεται πουθενά αναφορά στις διοικητικές δομές και το προσωπικό του Ιδρύματος. Υποθέτουμε ότι θα γίνει αυτομάτως υπαγωγή στις αντίστοιχες διατάξεις του Ν.4957/2022 (Κεφ. ΚΓ’) που ορίζουν ότι τα εν λόγω ζητήματα των Α.Ε.Ι. ρυθμίζονται με την κατάρτιση «Οργανισμού».

    Αντιλαμβανόμαστε ότι με το παρόν νομοσχέδιο γίνεται μία ειλικρινής προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Ε.Α.Π. και παράλληλα εναρμόνισής του με το πλαίσιο του Ν.4957/2022, την οποία χαιρετίζουμε.

    Ωστόσο θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας το γεγονός ότι υπάρχει μία στρέβλωση σε ότι αφορά το υπηρεσιακό καθεστώς που διέπει τα μέλη του μονίμου και Ι.ΔΑ.Χ. διοικητικού προσωπικού του Ε.Α.Π., καθώς: (α) παρότι υπάγονται στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και (β) μισθοδοτούνται από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α,, δεν μπορούν να συμμετέχουν στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ΕΣΚ). Η ανωτέρω στρέβλωση μπορεί να διορθωθεί με τη συμπερίληψη διάταξης μέσω της οποίας το μόνιμο / Ι.Δ.Α.Χ. προσωπικό του Ε.Α.Π. θα υπαχθεί ρητά στο ΕΣΚ, συμβάλλοντας στην: (α) άρση της άνισης μεταχείρισης που υφίσταται σε σχέση με υπαλλήλους άλλων ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας και (β) στη διευκόλυνση μετάταξης άλλων δημοσίων υπαλλήλων προς το Ε.Α.Π. για την κάλυψη υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων, γεγονός που θα ενισχύσει το ίδρυμα.

    Θεωρούμε ότι είναι πλέον ο κατάλληλος χρόνος να ρυθμιστεί αυτή η προβληματική κατάσταση που διέπει το διοικητικό προσωπικό του ΕΑΠ και ζητάμε να ληφθεί υπόψη το παρόν.

    Με εκτίμηση,
    Ο Σύλλογος Εργαζομένων (μονίμων και Ι.Δ.Α.Χ.) στο Ε.Α.Π.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 16:12 | Σύλλογος Εργαζομένων (Μονίμων & Ι.Δ.Α.Χ.) του Ε.Α.Π.

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Στο Β’ Μέρος του νομοσχεδίου – που αφορά στο Ε.Α.Π. – δεν γίνεται πουθενά αναφορά στις διοικητικές δομές και το προσωπικό του Ιδρύματος. Υποθέτουμε ότι θα γίνει αυτομάτως υπαγωγή στις αντίστοιχες διατάξεις του Ν.4957/2022 (Κεφ. ΚΓ’) που ορίζουν ότι τα εν λόγω ζητήματα των Α.Ε.Ι. ρυθμίζονται με την κατάρτιση «Οργανισμού».

    Αντιλαμβανόμαστε ότι με το παρόν νομοσχέδιο γίνεται μία ειλικρινής προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Ε.Α.Π. και παράλληλα εναρμόνισής του με το πλαίσιο του Ν.4957/2022, την οποία χαιρετίζουμε.

    Ωστόσο θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας το γεγονός ότι υπάρχει μία στρέβλωση σε ότι αφορά το υπηρεσιακό καθεστώς που διέπει τα μέλη του μονίμου και Ι.Δ.Α.Χ. διοικητικού προσωπικού του Ε.Α.Π., καθώς: (α) παρότι υπάγονται στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και (β) μισθοδοτούνται από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α,, δεν μπορούν να συμμετέχουν στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ΕΣΚ). Η ανωτέρω στρέβλωση μπορεί να διορθωθεί με τη συμπερίληψη διάταξης μέσω της οποίας το μόνιμο / Ι.Δ.Α.Χ. προσωπικό του Ε.Α.Π. θα υπαχθεί ρητά στο ΕΣΚ, συμβάλλοντας στην: (α) άρση της άνισης μεταχείρισης που υφίσταται σε σχέση με υπαλλήλους άλλων ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας και (β) στη διευκόλυνση μετάταξης άλλων δημοσίων υπαλλήλων προς το Ε.Α.Π. για την κάλυψη υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων, γεγονός που θα ενισχύσει το ίδρυμα.

    Θεωρούμε ότι είναι πλέον ο κατάλληλος χρόνος να ρυθμιστεί αυτή η προβληματική κατάσταση που διέπει το διοικητικό προσωπικό του ΕΑΠ και ζητάμε να ληφθεί υπόψη το παρόν.

    Με εκτίμηση,
    Ο Σύλλογος Εργαζομένων (μονίμων και Ι.Δ.Α.Χ.) στο Ε.Α.Π.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 08:06 | ΣΕΠ στο ΕΑΠ

    Το άρθρο για μετακίνηση μέλους ΔΕΠ στο ΕΑΠ θα μπορούσε να επεκταθεί και στα μέλη ΕΕΠ και μέλη ΕΔΙΠ, τα οποία αν έχουν προυπηρεσία πάνω από 7ετία με αυτοδύναμο διδακτικό έργο, θα μπορούσαν να μετακινηθούν στο ΕΑΠ ως ΔΕΠ στη βαθμίδα του Επίκουρου, ή έστω Λέκτορα, αλλά με το δικαίωμα εξέλιξης ως ΔΕΠ. Αν το ίδρυμα γίνει αυτοδιοίκητο θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά τα μέλη ΔΕΠ του!!!

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 00:05 | Paraskevi Giara

    Παρακαλώ όπως μεριμνήσετε για την τροποποίηση της παράγραφο 3, του άρθρου 1 της Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθ. Φ5/89656/Β3 «Εφαρμογή του Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων» (ΦΕΚ 1466/τ. Β’/13.07.2007) και δη του εδαφίου, αναφέρεται:
    «Ο φόρτος εργασίας που απαιτείται να καταβάλει κάθε φοιτητής ή σπουδαστής κατά τη διάρκεια εξαμήνου απαιτούνται 30 πιστωτικές μονάδες» είτε να προσθέσετε στο νομοσχέδιο την κατ εξαίρεση παρακολούθηση στο τελευταίο εξάμηνο (πριν την απόκτηση του πτυχίου) 4 ΘΕ αντί για 3 ΘΕ.

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 20:42 | Βασίλειος Σόγιακας

    Αδιαμφισβήτητα η συνεισφορά του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας καθώς και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο είναι ιδιαίτερα σημαντική και ως εκ τούτου κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισής του είναι βαρύνουσα και αναγκαία.

    Με σεβασμό καταθέτω ένα σχόλιο αναφορικά με το άρθρο 29 «Ακαδημαϊκό προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου», παράγραφος 5, σχετικά με την δυνατότητα μετακίνησης μελών Δ.Ε.Π. στο Ε.Α.Π.

    Πιο συγκεκριμένα, η παράγραφος 5 του άρθρου 29, αναφέρει ότι «Τα μέλη Δ.Ε.Π., που συγκεντρώνουν τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια υπηρεσίας σε αυτοδύναμο Τμήμα Α.Ε.Ι., έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης στο Ε.Α.Π. στην ίδια θέση της βαθμίδας την οποία κατέχουν και στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρούσας».

    Θα πρότεινα η συγκεκριμένη παράγραφος να τροποποιηθεί έτσι ώστε να δύνανται να μετακινηθούν στο Ε.Α.Π. και μέλη Δ.Ε.Π. με προϋπηρεσία μικρότερη από πέντε (5) χρόνια, ήτοι, τουλάχιστον δύο (2) χρόνια, αν το τμήμα προέλευσης καταργείται ή είναι υπό κατάργηση.

    Με ιδιαίτερο σεβασμό
    Βασίλειος Ι. Σόγιακας
    Καθηγητής Χρηματοοικονομικής
    Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης (Λευκάδα)
    Ιόνιο Πανεπιστήμιο

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 20:38 | Βασίλειος Σόγιακας

    Αδιαμφισβήτητα η συνεισφορά του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας καθώς και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο είναι ιδιαίτερα σημαντική και ως εκ τούτου κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισής του είναι βαρύνουσα και αναγκαία.

    Με σεβασμό καταθέτω ένα σχόλιο αναφορικά με το άρθρο 29 «Ακαδημαϊκό προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου», παράγραφος 5, σχετικά με την δυνατότητα μετακίνησης μελών Δ.Ε.Π. στο Ε.Α.Π.

    Πιο συγκεκριμένα, η παράγραφος 5 του άρθρου 29, αναφέρει ότι «Τα μέλη Δ.Ε.Π., που συγκεντρώνουν τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια υπηρεσίας σε αυτοδύναμο Τμήμα Α.Ε.Ι., έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης στο Ε.Α.Π. στην ίδια θέση της βαθμίδας την οποία κατέχουν και στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρούσας».

    Θα πρότεινα η συγκεκριμένη παράγραφος να τροποποιηθεί έτσι ώστε να δύνανται να μετακινηθούν στο Ε.Α.Π. και μέλη Δ.Ε.Π. με προϋπηρεσία μικρότερη από πέντε (5) χρόνια, ήτοι, τουλάχιστον δύο (2) χρόνια, αν το τμήμα προέλευσης καταργείται ή είναι υπό κατάργηση.

    Με ιδιαίτερο σεβασμό
    Βασίλειος Ι. Σόγιακας
    Καθηγητής Χρηματοοικονομικής
    Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης (Λευκάδα)
    Ιόνιο Πανεπιστήμιο

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 08:54 | Νικόλαος

    Αγαπητοί υπάρχουν πολλά άρθρα στο νομοσχέδιο που χρήζουν άμεσης αλλαγής.

    Αν μελετήσει κάποιος προσεκτικά τα παρακάτω

    Άρθρο 14

    Αντικείμενο

    Αντικείμενο του παρόντος είναι α) η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων του Ε.Α.Π., β) η ενδυνάμωση της διαφάνειας και της εξωστρέφειας, γ) η εναρμόνιση με το νέο πλαίσιο του ν. 4957/2022 (Α΄141) για την ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) με την κοινωνία, με ταυτόχρονο σεβασμό της ιδιαιτερότητας του Ε.Α.Π. σε σχέση με τα λοιπά Α.Ε.Ι. της χώρας, δ) η απλούστευση και συστηματοποίηση των διαδικασιών, ε) η θεσμοθέτηση της δυνατότητας της δια ζώσης διδασκαλίας, στ) η πλήρωση για πρώτη φορά ακαδημαϊκών θέσεων από Έλληνες Καθηγητές της αλλοδαπής και ζ) η σύσταση εταιρείας αξιοποίησης και διαχείρισης περιουσίας, ερευνητικού κέντρου και κέντρου ανάπτυξης πιστοποίησης και αξιολόγησης.

    Άρθρο 23

    Υλικοτεχνικές δαπάνες φοιτητών

    Οι φοιτητές επιβαρύνονται με την απόκτηση του εκπαιδευτικού και πληροφοριακού υλικού, καθώς και του υλικού αξιολόγησης και συμμετέχουν στις δαπάνες επικοινωνίας, που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    Άρθρο 32

    Πόροι – Διαχείριση

    Οι πόροι του Ε.Α.Π., εκτός από αυτούς που αναφέρονται στην παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), προέρχονται από τη συμμετοχή των φοιτητών στις δαπάνες που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως διδασκαλίας η οποία αποτελεί αποκλειστικά πόρο του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Ε.Α.Π..

    δηλαδή θα υπάρχει δια ζώσης διδασκαλία δωρεάν στο ΕΑΠ!

    Δεν υπάρχει ανάγκη ύπαρξης του παρακάτω, τα ΑΕΙ έχουν ΜΟΔΙΠ!

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’ (ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ)
    Άρθρο 36 (ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ)

    Κέντρο Ανάπτυξης Πιστοποίησης και Αξιολόγησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

    ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 00:03 | GIORGOS PAPANIKOLAOU

    ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΩΣ ΜΕΛΩΝ ΣΕΠ

    «Άρθρο 31

    Εργασιακές σχέσεις και έργο διδακτικού – εκπαιδευτικού προσωπικού με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

    Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
    Τα μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) είναι είτε μέλη Δ.Ε.Π. άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή Ερευνητές, ή διδάκτορες και προσλαμβάνονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου ή συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου ή ενός (1) ακαδημαϊκού έτους, αναλόγως με την έκταση της Θεματικής Ενότητας (Θ.Ε.) για την κάλυψη συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αναγκών.»

    ΕΝΩ ΕΔΩ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΩΣ ΜΕΛΩΝ ΣΕΠ ΣΤΟ ΕΑΠ
    υπάρχει η άδικη διάταξη του άρθρου 173 του Ν.4957/2022.

    Σύμφωνα με το άρθρο 173 του ν.4957/2022, αποκλείονται,παραδοξως από διδασκαλία σε ΑΕΙ υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού́ δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα.Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται επιστήμονες δημόσιοι υπάλληλοι και από την απόκτησης εμπειρίας για τη διεκδίκηση μιας θέσης ΔΕΠ.Eπιβάλλεται η κατάργηση της παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (Α 141) ούτως ώστε να μπορούν να διδάσκουν στα ΑΕΙ και υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού́ δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα.

    Ειναι οξυμωρο να τους επιτρεπεται να δισασκουν σε ξενα πανεπιστημια, κολλέγια, ιεκ και φορεις ενηλικων και οχι ως εντεταλμενοι διδασκοντες που για δεκαετιες μπορουσαν (βλ.408 παλιο θεσμο).

    Είναι επίσης οξύμωρο να μπορούν να διδασκουν στο ΕΑΠ και όχι στα άλλα Πανεπιστήμια.

    Εξαλλου το παραπανω εχει στηλιτευσει ως περιεργο και μη νομιμο κ ο Συνηγορος του Πολίτη, ενω το Υπουργειο Παιδειας συνεχως αναβαλει την καταθεση τροπολογιας για καταργηση της αδικιας αυτης.

    ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΚΑΙ ΔΩ ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΩΣ ΣΕΠ Ή ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΗΝ παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (Α 141) ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΩΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ Σ ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΙ!

  • 10 Φεβρουαρίου 2024, 21:06 | Σωτήρης Καλογεράς

    Πρώτο μήνυμα σχολιασμού του Μέρους Β’, ο καημός μάλλον κάποιου ψευδώνυμου να καταργηθεί το ΕΑΠ (για να ικανοποιηθούν οι ανταγωνιστές του). Αυτά ειναι κύριοι, δεν τα καταφέρατε επι Γαβρόγλου/Καρδάση, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Μια σημείωση μόνο. Αναβάθμιση του ΕΑΠ σημαίνει σε κάθε ΘΕ να υπάρχει συντονιστής ΔΕΠ του ΕΑΠ. Δεν μπορεί να ανατίθεται η ευθύνη του διδακτικού έργου του ΕΑΠ σε ΔΕΠ άλλων ΑΕΙ που ανήκουν σε ανταγωνιστικές σχολές. Είναι προφανές τι συμβαίνει και ειναι ο λόγος που κρατείται σκόπιμα το ΕΑΠ υποβαθμισμένο.

  • 10 Φεβρουαρίου 2024, 14:04 | Ειρηνη Ασημινα Χατζηγεωργιου

    Όχι σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Καμία κυβέρνηση δε θα αλλάξει το σύνταγμα. Η λύση για την ενίσχυση των πανεπιστημίων αλλά και συλλήβδην των εκπαιδευτικών βαθμίδων είναι η χρηματοδότησή τους! Σταματήστε να κόβεται κονδύλια και να υποβαθμίζετε οι ίδιοι το εκπαιδευτικό σύστημα!

  • 10 Φεβρουαρίου 2024, 13:24 | Αχιλλέας Κωστούλας

    Το περιεχόμενο του Μέρους Β’ κινείται σε γενικά καλή κατεύθυνση, αξιοποιώντας και ενισχύοντας υπάρχουσες καλές πρακτικές. Ωστόσο, στην κατεύθυνση της νομοτεχνικής βελτίωσης, κατατίθενται οι ακόλουθες επισημάνσεις.

    1. Σε όλη του την έκταση, το Μέρος Β’ περιέχει έμφυλες διατυπώσεις (π.χ. «Ελλήνων επιστημόνων» «Ο Διευθυντής» «Ο Συντονιστής», «των φοιτητών» κ.α. ). Αυτά καλό θα ήταν να αλλάξουν προς πιο συμπεριληπτική διατύπωση (ενδ. «Ελλήνων και Ελληνίδων επιστημόνων», «σε επίπεδο Διεύθυνσης του Προγράμματος / Συντονισμού», «των φοιτητ·ρι·ών» ή παρόμοια.

    2. Αρ. 18 κ.ε.: Ενώ περιγράφονται οι Ενότητες Πρακτικής Άσκησης, απουσιάζουν από το υπόλοιπο νομοσχέδιο λεπτομέρειες που ορίζουν τη λειουργία τους (βλ. σημείο 4, παρακάτω). Επίσης καλό είναι να συμπηρωθεί το άρθρο αυτό με αναφορά στις διπλωματικές εργασίες, που υλοποιούνται ιδιαίτερο είδος «θεματικής ενότητας» με διακριτά χαρακτηριστικά, κανονισμούς λειτουργίας και οργανωτική δομή.

    3. Εκτός από τα παραπάνω, θα μπορούσε να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για «υβριδικές ενότητες», όπως π.χ. Θεματική ενότητα με θεωρητικά και πρακτικά ή εργαστηριακά χαρακτηριστικά. Κάτι τέτοιο θα έδινε περισσότερη ευελιξία στο σχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών και τη διαχείριση του προσωπικού.

    4. Αρ. 19 και 20: Χρήσιμο είναι, για να μην υπάρχει νομοθετικό κενό, να προστεθεί αναφορά και στις Ενότητες Πρακτικής Άσκησης, που έχουν παρόμοια λειτουργία με τις περιγραφόμενες (βλ. και σημείο 2)

    5. Αρ 25, παρ. 3: Θα ήταν καλό να αποσαφηνιστεί ότι η πλήρης περάτωση των σπουδών δεν αφορά μόνο τη συμμετοχή σε συγκεκριμένο αριθμό Θεματικών Ενοτήτων, αλλά δυνητικά συμπεριλαμβάνει και άλλες υποχρεώσεις (π.χ. πρακτική άσκηση)

    6. Αρ 29 και 31: Ενώ στο άρθρο 32 (παρ. 7) γίνεται λόγος για Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό, αυτό δεν αναφέρεται στο Αρ. 29 και χρειάζεται να συμπληρωθεί. Ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο αποτιμάται η αναφορά σε Επιστημονικό Προσωπικό με πιο μακροχρονη σχέση, καθώς αυτή θα επιτρέψει την παιδαγωγική συνέχεια σε αντικείμενα που οργανωτικά διασκελίζουν περισσότερα εξάμηνα (π.χ. Συντονιστρια/Συντονιστής Πρακτικής Άσκησης, Βοηθός Διευθυνσης Σπουδών)

    7. Αρ 31: Είναι σημαντικό να υπάρχει ρητή πρόβλεψη, στην περιγραφή της διαδικασίας επιλογής Σ.Ε.Π/Ε.Π., της σχετικής γλωσσομάθειας ως κριτήριο επιλογής / κατάταξης για τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών. Αντιστοιχα, χρήσιμο θα ήταν να δίνεται ρητά η δυνατότητα στις επιτροπές κρίσεις να χρησιμοποιούν, ως κριτήριο αποκλεισμού από τη διαδικασία επιλογής, σοβαρές και τεκμηριωμένες αντιδεοντολογικές πρακτικές.

    8. Αρ. 31, παρ. 6: Αρση του τυπογραφικού παροράματος «της Συμβουλίου Διοίκησης». Ενδεχομένως θα ήταν σκόπιμο η αρμοδιότητα αυτή να μετακυληθεί στις Σχολές ή σε άλλο ακαδημαϊκό όργανο.

    9. Επειδή το ΕΑΠ φιλοδοξεί να είναι, και έχει τη δυνατότητα να γίνει, ένα διεθνές ανοιχτό πανεπιστήμιο με έδρα την Ελλάδα, και όχι ένα πανεπιστήμιο αποκλειστικά προσανατολισμένο στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, είναι χρήσιμο να υπάρξει πρόβλεψη για κάποια δομή διεθνούς εξωστρέφειας, με έργο (α) την διεθνή προβολή, (β) την επικοινωνία με ενδιαφερόμενους φοιτητές και φοιτήτριες που δεν γνωρίζουν ελληνικά, (γ) την υποστήριξη της ανάπτυξης υλικού για ξενόγλωσσα προγράμματα, (δ) την υποστήριξη ξενόγλωσσων στις διοικητικές διαδικασίες (π.χ. δεν γνωρίζουν όλοι τι είναι η «υπευθυνη δήλωση», ούτε βοηθά να λαμβάνουν από τις διοικητικές υπηρεσίες bulk messages και υπενθυμίσεις στα ελληνικά)

    10. Σημαντικό είναι επίσης να λειτουργεί, σε μόνιμη βάση, ακαδημαϊκό όργανο όπως η πάλαι «Ομάδα Νέων Προγραμμάτων», με στόχο την ανάπτυξη διδακτικού υλικού, καθώς αυτό το έργο δεν μπορεί να βαρύνει τα μέλη ΣΕΠ ή τις ΟΔΠ, ενώ εγείρονται και θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας όταν παράγεται υλικό χωρίς σχετικές συμβάσεις.

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 23:40 | Φωτεινή Β.

    Καταρχάς δεν υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού κατ’ άρθρο, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαβούλευση. Αλλά αυτό το ξέρετε ήδη, φαντάζομαι…
    Το μέρος β’ του νομοσχεδίου που αφορά στο ΕΑΠ φαίνεται να αντικαθιστά το σύνολο ν.2552/97 και όχι να τροποποιεί άρθρα του κ.λπ. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Βλ. νόμο και αρχές καλής νομοθέτησης.
    Ως τέτοια περίπτωση είναι σε γενικές γραμμές, ελλιπές, αόριστο και ασαφές σε πολλά σημεία του, αφήνοντας στον αέρα ένα σωρό ζητήματα. Δεν παραπέμπει καν σε εξουσιοδοτικές διατάξεις, στον εσωτερικό κανονισμό ή στον κανονισμό σπουδών κ.λπ. Δεν περιέχει ρυθμίσεις για τα όργανα, το διοικητικό προσωπικό και τις υπηρεσίες κ.ά.
    Είναι γενικά ένας κακός νόμος.
    Άρθρο 18, παρ.3: Αυστηρός καθορισμός της διάρκειας της Ε.Θ.Ε. Περιττό και δυσλειτουργικό. Στα ετήσια προγράμματα πώς θα εφαρμόζεται εξαμηνιαία ΘΕ για παράδειγμα;
    Άρθρο 19: «…η οποία αποτελείται από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Ε.Α.Π. [ΚΑΙ] από μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ε.Α.Π.». Προσοχή στη διατύπωση. Με 50 μόνο μέλη ΔΕΠ είναι μάλλον αδύνατο να έχουν όλες οι ΟΔΠ και ΔΕΠ και ΣΕΠ.
    Άρθρο 20, παρ.2: Απαιτούνται περισσότερα κριτήρια επιλογής των μελών ΔΕΠ άλλων ΑΕΙ για να συμμετέχουν ως μέλη στις ακαδημαϊκές επιτροπές νέων προγραμμάτων, όπως και τυχόν ασυμβίβαστα και κωλύματα. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε προσκείμενος να ορίζει το μέλλον ενός νέου προγράμματος του ΕΑΠ εξυπηρετώντας και συμφέροντα τρίτων.
    Άρθρο 24, παρ.2: Δίνετε τη δυνατότητα στο ΕΑΠ να έχει προγράμματα ή ΘΕ χωρίς ΟΣΣ. Αυτό δεν είναι εκσυγχρονισμός! Τα προγράμματα σπουδών του ΕΑΠ δεν είναι σεμινάρια να προσφέρονται με ασύγχρονη μόνο εκπαίδευση. Να παραληφθεί το «..ή χωρίς τη διεξαγωγή Ο.Σ.Σ.» και να συγκεκριμενοποιηθεί το «…ύστερα από απόφαση της Κοσμητείας..», τι θα αφορά.
    Άρθρο 25, παρ. 1: Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πώς αποφασίζει η ΕΠΣ για τον τρόπο αξιολόγησης κάθε ΘΕ. Αποφασίζει ο συντονιστής για κάθε ΘΕ ως ίσχυε ή κάπως αλλιώς; Σε κάθε περίπτωση βάζετε 30μελείς, σε κάποιες περιπτώσεις, ΕΠΣ να αποφασίζουν από κοινού με την Κοσμητεία. Και σε περίπτωση διαφωνίας (εντελώς σίγουρο ότι θα υπάρχουν) να αποφασίζει η σύγκλητος. Πού πήγε η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία κάθε καθηγητή να ορίζει πώς θα εξεταστεί το μάθημά του ως προς είδος της εξέτασης τουλάχιστον;;;
    Επιπλέον, χρειάζεται διευκρίνιση το επίπεδο απόφασης. Το πώς θα αξιολογηθεί κάθε ΘΕ σημαίνει ότι επιλέγουν ελεύθερα τόσο το είδος (προφορική, γραπτή ανάπτυξης, με ερωτήσεις πολλαπλής κ.λπ.) όσο και τον τρόπο (εξ αποστάσεως ή δια ζώσης);;
    Γενικά το θέμα αυτό θέλει καλύτερη και λεπτομερέστερη ρύθμιση. Το έχετε αφήσει πολύ αόριστο και ασαφές και θα δημιουργήσετε ένα σωρό προβλήματα στο ΕΑΠ, όπως ακριβώς κάνατε με την τελευταία τροποποίηση του ιδρυτικού του νόμου.
    Άρθρο 25, παρ. 2: Για ποιο λόγο περιορίζεται η διάρκεια των εξετάσεων σε 2 εβδομάδες; Στα εξαμηνιαία ΠΠΣ θα πρέπει να εξεταστούν τουλ.24 ΘΕ μέσα σε δύο εβδομάδες;; Τι ακριβώς εξυπηρετεί μια τέτοια ρύθμιση, που, αν δεν κάνω λάθος, δεν ισχύει για κανένα άλλο ΑΕΙ!
    Επίσης, το ΕΑΠ μπορούσε να διεξάγει εξετάσεις όπου ήθελε. Γιατί τώρα μόνο στις πόλεις που λειτουργούν υπηρεσιακές μονάδες; Πόσο επαχθές για τους φοιτητές! Να γίνει «Οι εξετάσεις αυτές διεξάγονται με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εξέτασης ή δια ζώσης στην έδρα του Ε.Α.Π., καθώς και ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ».
    Το πιο επαχθές, ωστόσο, είναι ότι περιορίζεται τον αριθμό των εξεταστικών στις οποίες μπορεί να συμμετέχει ο φοιτητής σε μόλις δύο!!! Και επιτρέπεται μία 3η μόνο στους επί πτυχίω. Απαράδεκτο! Δεν είμαστε 18χρονοι οι περισσότεροι να ασχολούμαστε μόνο με το διάβασμά μας ούτε σπουδάζουμε τζάμπα. Χρειαζόμαστε περισσότερες ευκαιρίες.
    Επιπλέον, δεν διευκρινίζεται στον νόμο τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας σε αυτές τις δύο. Δεν παραπέμπει έστω στον κανονισμό σπουδών. Γενικά, επίσης, πολύ αόριστο και ουσιαστικά αρρύθμιστο το θέμα της αξιολόγησης.
    Άρθρο 30, παρ.1: «Για την εφαρμογή της περ. β) δεν λαμβάνονται υπόψη τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του άρθρου 143 του ν. 4957/2022 …». Καμία προϋπόθεση, μηδέν κριτήρια; Ό,τι να ναι, όποιος να ναι; Ξαναδείτε το.
    Άρθρο 31, παρ. 4: Αμείβονται πώς, πόσο, με βάση τι;
    Άρθρο 33, παρ. 3: Η συμμετοχή των φοιτητών στις δαπάνες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα αξιοποιείται μόνο κατά 30% για αυτές ακριβώς τις δαπάνες; Το υπόλοιπο 70% που θα πηγαίνει και από ποιον θα γίνεται η διαχείριση;

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 21:44 | Koutsoukos

    Υπόμνημα Επιστολή

    Προς

    Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

    Γραφείο υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

    Διεύθυνση Τριτοβάθμιας

    Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας

    Βουλευτές ΜΜΕ

    Θέμα. Η βάση του 10 μειώνεται στο 8,34 για τα νέα μη κρατικά πανεπιστήμια κλπ.

    Γελάει όλη Ελλάδα για το επίπεδο των νέων μη κρατικών πανεπιστημίων που δήθεν θα έρθουν στην Ελλάδα….

    Βάση το 8,34 για τα νέα μη κρατικά πανεπιστήμια και βάση του 10 για τα υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας.. Απίστευτα πράγματα….. Τί σημαίνει ΕΒΕ Επιστημονικού Πεδίου των Πανελλαδικών;

    Στα»Τι σημαίνει ΕΒΕ Επιστημονικού Πεδίου των Πανελλαδικών για» https://www.esos.gr/arthra/86766/ti-simainei-ebe-epistimonikoy-pedioy-ton-panelladikon-gia-tin-eggrafi-sta-mi-kratika

    Τα μόνα μη κρατικά πανεπιστήμια που μπορούν να ανθίσουν στην Ελλάδα – χωρις να είμαστε ρατσιστές είναι τα Τουρκικά τα Αλβανικά τα Σκοπιανα τα πανεπιστήμια των νησιών «Μπόρα Μπόρα» τα ανύπαρκτα Πανεπιστημια -που είχαν δημιουργηθεί στα χαρτιά στις πρώην Βαλκανικές κομμουνιστικές χώρες – όπου δήθεν σπούδασαν διάφορα στελέχη της λεγόμενης αριστεράς με το » απαραίτητο μπιτονι λάδι, όπου πραγματικά»λάδωναν», για ένα πτυχίο… Εκεί φτάσαμε στο γνωστό «λάδωμα επί κομμουνισμού σε καιρούς δεξιάς και καπιταλισμού».
    Τα πιο πολλά ξένα πανεπιστήμια στη χώρα τους είναι κρατικά και επιχορηγούνται από το δικό τους κράτος. Έχουν όμως δίδακτρα και εγγραφή κλπ. Στην Ελλάδα νομίζουν ότι – λόγω της εγγραφής που πληρώνουν οι φοιτητές – ότι όλα τα ξένα πανεπιστήμια είναι ιδιωτικά. Μεγάλο λάθος. Μόνο πολύ λίγα είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα τους και είναι μετρίου επιπέδου.

    Αθάνατη Ελλάδα…. όλο το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια κλπ έχει σωρεία λαθών γιατί αυτοί που το συνέταξαν δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για τα θέματα αυτά λένε άλλοι πολλοί πλέον.

    Έρχονται εξελίξεις στην Ελλάδα.
    Έρχονται Ευρωεκλογές

    Αθήνα 7.2.2024.

    Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος

    Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Sorbonne

    Subject: Νέα πανεπιστημια: Αγόρασε και εσύ ένα πτυχίο με λίγο ελαιόλαδο είτε με ένα «μπιτονι λάδι» Μπορείς;
    —– Message truncated —–

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 19:57 | Κλεοπάτρα

    Θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του μεγάλου αριθμού μελών ΔΕΠ άλλων ελληνικών πανεπιστημίων που απασχολούνται στο ΕΑΠ ως ΣΕΠ (ουσιαστικά έχουν δεύτερη έμμισθη εργασία), ώστε να ανοίξουν θέσεις για πολλούς νέους επιστήμονες που αναζητούν εργασία (και έχουν τα σχετικά προσόντα).

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 11:16 | Νίκος

    Εξαιρετικό νομοσχέδιο στο σύνολο του. Πολύ καλή η ενίσχυση του ΕΑΠ για να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 09:18 | Γεωργιος Φραντζέκος

    Επί της αρχής, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να υποστηριχτεί το ΕΑΠ. Όλα τα Πανεπιστημια της χωρας μπορούν να κάνουν, και κάνουν ήδη, τη δουλειά που κανει το ΕΑΠ. Εφόσον εδρεύει στην Πάτρα, προτείνω να απορροφηθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδος έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν και υπηρεσίες εκπαίδευσης διαδυκτιακά χωρίς περιορισμούς. Ειδικά εν μέσω πανδημίας, δεν υστέρησε κανένα πανεπιστήμιο. Καλό είναι τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ να ενσωματωθούν στα άλλα δύο πανεπιστήμια στις σχολές που είναι σχετικές με το αντικείμενό τους ώστε να δημιουργηθούν δυνατές ομάδες & εργαστήρια δυναμώνοντας περισσότερο τα δύο αυτά ιδρύματα ώστε να ανεβούν στα διεθνή rankings.