ΜΕΡΟΣ Α’ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ (άρθρα 1-12)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

 

Άρθρο 1

Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι α) η ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και η διοικητική και γεωγραφική ταύτιση του ιδρύματος με την ανωτέρω Περιφέρεια, προς όφελος του συνόλου του πληθυσμού της Περιφέρειας, και η ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής, μέσα από βελτιωτικές παρεμβάσεις στον εκπαιδευτικό πυλώνα και σωστά σχεδιασμένες και βιώσιμες προτάσεις, και β) η ενιαία παρουσία του Δ.Π.Θ. στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλλει καταλυτικά στην αξιοποίηση και αναβάθμιση των διαθέσιμων δομών έρευνας και καινοτομίας και στην προσβασιμότητα στους διαθέσιμους πόρους, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε επίπεδο αλυσίδων αξίας και την επιτυχημένη       εφαρμογή της Εθνικής και Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) για τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος στην ευρύτερη περιοχή.

 

Άρθρο 2

Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος είναι η θέσπιση οργανωσιακών αλλαγών στη δομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), στις οποίες περιλαμβάνονται η ένταξη σε αυτό τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), η ίδρυση σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και η συγχώνευση και μετονομασία τμημάτων του ιδρύματος.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΕΝΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ – ΙΔΡΥΣΗ ΣΧΟΛΩΝ, ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

 

Άρθρο 3

Ένταξη Τμημάτων της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μετονομασία των Τμημάτων αυτών

  1. Το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) με έδρα τη Δράμα, εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), που εδρεύει στην Ορεστιάδα, χωρίς μεταβολή της έδρας του.
  2. Το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας της παρ. 1 μετονομάζεται σε Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας.
  3. Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. με έδρα τη Δράμα εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δ.Π.Θ., χωρίς μεταβολή της έδρας του.
  4. Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της παρ. 3 μετονομάζεται σε Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας.

 

Άρθρο 4

Ένταξη Ινστιτούτων του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) εντάσσονται τα παρακάτω Ερευνητικά Ινστιτούτα του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), τα οποία εδρεύουν στην Καβάλα:

α) Το Ινστιτούτο Πετρελαίου, και

β) Το Ινστιτούτο Τουρισμού και Φιλοξενίας.

 

 

Άρθρο 5

Ίδρυση Σχολής Θετικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

  1. Ιδρύεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα την Καβάλα.
  2. Στη Σχολή Θετικών Επιστημών της παρ. 1 εντάσσονται τα παρακάτω Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.):

α) Τμήμα Πληροφορικής,

β) Τμήμα Χημείας,

γ) Τμήμα Φυσικής.

  1. Η Σχολή Θετικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. καταργείται.

 

Άρθρο 6

Ίδρυση Σχολής Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

  1. Ιδρύεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) Σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής με έδρα την Καβάλα.
  2. Στη Σχολή της παρ. 1 εντάσσονται τα παρακάτω Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.):

α) Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας,

β) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

 

Άρθρο 7

Ίδρυση Τμήματος Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

  1. Ιδρύεται Τμήμα Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), με έδρα την Αλεξανδρούπολη
  2. Το Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) διατηρεί τη λειτουργία του στο Διδυμότειχο έως τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025.
  3. Το Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) εντάσσεται στο Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δ.Π.Θ στην Αλεξανδρούπολη.

 

Άρθρο 8

Μετονομασία της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Εργοθεραπείας – Ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Εργοθεραπείας

  1. Η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) μετονομάζεται σε Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Εργοθεραπείας.
  2. Ιδρύεται στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Εργοθεραπείας του Δ.Π.Θ. Τμήμα Εργοθεραπείας, με έδρα την Κομοτηνή.

 

 

Άρθρο 9

Αναδιάρθρωση και μετονομασία της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Συγχώνευση Τμημάτων

  1. Ιδρύεται στη Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών, με έδρα την Κομοτηνή.
  2. Στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών της παρ. 1 συγχωνεύονται τα ακόλουθα τμήματα, της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ.:

α) Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών,

β) Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας,

γ) Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας.

  1. Στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών της παρ. 1 υλοποιούνται τα εξής προγράμματα, πρώτου κύκλου σπουδών:

α) Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας,

β) Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό.

  1. Η Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών μετονομάζεται σε Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και καθίσταται Μονοτμηματική Σχολή.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

 

Άρθρο 10

Μεταφορά προσωπικού

  1. Το πάσης φύσεως και κατηγορίας προσωπικό των Τμημάτων, των Ινστιτούτων και του Παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), που εντάσσονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7 με τις αντίστοιχες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προσωρινών ή προσωποπαγών θέσεων, μεταφέρεται αυτοδικαίως από την έναρξη ισχύος του παρόντος στο Δ.Π.Θ.. Το προσωπικό αυτό διατηρεί την ακαδημαϊκή και υπηρεσιακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Η κάθε είδους αναγνωρισμένη προϋπηρεσία του προσωπικού αυτού νοείται ότι έχει πραγματοποιηθεί στο Δ.Π.Θ..
  2. Οι κενές θέσεις διδακτικού και λοιπού εκπαιδευτικού προσωπικού των εντασσόμενων Τμημάτων και του Παραρτήματος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. περιέρχονται στο Δ.Π.Θ..
  3. Τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των Τμημάτων και του Παραρτήματος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. εντάσσονται στα Τμήματα του Δ.Π.Θ., σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7.
  4. Διαδικασίες εκλογής, εξέλιξης και μονιμοποίησης μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των εντασσόμενων Τμημάτων και του Παραρτήματος συνεχίζονται κανονικά και με τα ίδια εκλεκτορικά σώματα, όπως αυτά είχαν συγκροτηθεί πριν από την ένταξή τους στα Τμήματα του Δ.Π.Θ.. Κανονικά και με τα ίδια εκλεκτορικά σώματα συνεχίζονται επίσης και οι διαδικασίες κρίσης και μονιμοποίησης μελών του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.).
  5. Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος στα Τμήματα, Ινστιτούτα και στο Παράρτημα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7 μεταφέρεται αυτοδικαίως στο Δ.Π.Θ., σε θέση αντίστοιχη με αυτή που κατέχει, οργανική ή προσωποπαγή, με την ίδια εργασιακή σχέση, στην ίδια κατηγορία – εκπαιδευτική βαθμίδα, στον ίδιο κλάδο, στην ίδια ειδικότητα και με τον βαθμό που κατέχει και παραμένει στην ίδια έδρα (πόλη εργασίας).
  6. Προσωπικό του ΔΙ.ΠΑ.Ε. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, επιστημονικοί συνεργάτες και εργαστηριακοί συνεργάτες, εντεταλμένοι διδάσκοντες, καθώς και λοιπές κατηγορίες έκτακτου προσωπικού που μεταφέρονται σύμφωνα με το παρόν εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους στο Δ.Π.Θ. με το ίδιο καθεστώς, τους ίδιους όρους και την ίδια διάρκεια. Το ίδιο ισχύει και για όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους με συμβάσεις έργου.
  7. Στη Νομική Υπηρεσία του Δ.Π.Θ. εντάσσεται και ο υπηρετών στην Καβάλα με σχέση έμμισθης εντολής Δικηγόρος, ο οποίος από την έναρξη ισχύος του παρόντος παρέχει τις υπηρεσίες του και ασκεί τα καθήκοντά του στο Δ.Π.Θ. με την ίδια σχέση και τους ίδιους όρους εργασίας.
  8. Οι πιστώσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του ΔΙ.ΠΑ.Ε. για τη μισθοδοσία του προσωπικού, που μεταφέρεται και εντάσσεται σύμφωνα με το παρόν στο Δ.Π.Θ., καθώς και οι πιστώσεις για τις δαπάνες λειτουργίας των Τμημάτων, των Ινστιτούτων και του Παραρτήματος που εντάσσονται στο Δ.Π.Θ., σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7, οι οποίες βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΔΙ.ΠΑ.Ε. μεταφέρονται στον προϋπολογισμό του Δ.Π.Θ. και εγγράφονται στις πιστώσεις του Δ.Π.Θ., από το οποίο εκκαθαρίζονται.

 

Άρθρο 11

Ρυθμίσεις φοιτητικών θεμάτων

  1. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές, των εντασσόμενων Τμημάτων και του Παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), δηλαδή όσοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδίκαια και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.). Τα μαθήματα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών των εντασσόμενων με τις διατάξεις του παρόντος Τμημάτων και Παραρτήματος, συνεχίζονται κανονικά.
  2. Για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών, αρμόδια είναι τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και το λοιπό διδακτικό προσωπικό που προέρχονται από τα Τμήματα και το Παράρτημα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και συνεχίζουν να ασκούν τα διδακτικά καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί στο Τμήμα, σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και όσα τους ανατεθούν με απόφαση των οργάνων του Τμήματος του Δ.Π.Θ. στο οποίο εντάσσονται. Σχετικές αρμοδιότητες μπορεί να ανατίθενται και σε άλλα μέλη Δ.Ε.Π. και λοιπό διδακτικό προσωπικό του Δ.Π.Θ.
  3. Για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών, την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσης βεβαιώσεων, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων, που εντάσσονται στο Δ.Π.Θ. σύμφωνα με τα άρθρα 3, 5, 6 και 7, αρμόδια είναι τα όργανα των Τμημάτων του Δ.Π.Θ..

 

Άρθρο 12

Ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων

  1. Τα κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία των εντασσόμενων Τμημάτων, τωνιδρυόμενων Σχολών και του Παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) περιέρχονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.).
  2. Το Δ.Π.Θ. καθίσταται καθολικός διάδοχος και υπεισέρχεται αυτοδίκαια, σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εντασσόμενων σε αυτό Τμημάτων, Ινστιτούτων και του Παραρτήματος, συμπεριλαμβανομένων και όσων απορρέουν από ισχύουσες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, συμβάσεις εργασίας και έργου μέχρι τη λήξη τους. Οι εκκρεμείς δίκες που αφορούν στα εντασσόμενα Τμήματα, Ινστιτούτα και στο Παράρτημα συνεχίζονται αυτοδίκαια από το Δ.Π.Θ.
  3. Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Δ.Π.Θ. υλοποιεί ως νέος φορέας/δικαιούχος όλα τα έργα – προγράμματα του Ε.Λ.Κ.Ε. του ΔΙ.ΠΑ.Ε. που αφορούν και υλοποιούνται στα εν λόγω Ινστιτούτα και Τμήματα, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοδοτούμενων και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους φορείς που χρηματοδοτούν ερευνητικές δραστηριότητες. Τα Γραφεία, Τμήματα και Υποδιευθύνσεις της Μονάδας Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (Μ.Ο.Δ.Υ.) που λειτουργούν στις πόλεις της Καβάλας και της Δράμας, στα εντασσόμενα Τμήματα, εντάσσονται στην αντίστοιχη Μ.Ο.Δ.Υ. του Ε.Λ.Κ.Ε. του Δ.Π.Θ.. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι των προγραμμάτων – έργων εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη της υλοποίησής τους, έως την ολοκλήρωσή τους. Η Επιτροπή Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε. του Δ.Π.Θ. ανασυγκροτείται μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την έναρξη της διοικητικής λειτουργίας των Σχολών και εντάσσονται σε αυτήν, ως μέλη, εκπρόσωποι των Σχολών με θητεία, έως τη λήξη της θητείας των, ήδη, ορισμένων μελών.
  4. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, οι βιβλιοθήκες, οι λοιπές μονάδες και τα αρχεία των εντασσόμενων Τμημάτων, Ινστιτούτων και του Παραρτήματος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. περιέρχονται, σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7, ομοίως στο Δ.Π.Θ.
  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 19:42 | Βασίλειος Παππάς

    Άρθρο 9:
    – Η προτεινόμενη συγχώνευση των τριών Τμημάτων δεν βασίζεται σε κανένα επιστημονικό κριτήριο, καθώς, όπως είναι γνωστό παγκοσμίως, οι επιστήμες της Φιλολογίας, της Ιστορίας και της Ανθρωπολογίας είναι απολύτως διακριτές. Είναι το ίδιο πράγμα σαν να συγχωνεύονται σε ένα Τμήμα Τμήματα Μαθηματικών και Πολιτικών Μηχανικών (εφόσον το δεύτερο Τμήμα προϋποθέτει γνώσεις μαθηματικών).
    – Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας είναι ένα από τα δυναμικότερα Τμήματα Φιλολογίας στο επίπεδο της παραγωγής επιστημονικής γνώσης αλλά και της εκπόνησης ερευνητικών προγραμμάτων υψηλού προϋπολογισμού (δείτε εδώ: https://helit.duth.gr/research-kedivim/research/) με θετικότατο πρόσημο στην επιστήμη, την οικονομία και την τοπική κοινωνία. Η δυναμική του είναι διεθνώς γνωστή και αναγνωρισμένη.
    – Το σημαντικότερο πρόβλημα που προκύπτει είναι η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων της σχεδιαζόμενης νέας μονοτμηματικής Σχολής. Οι απόφοιτοί του θα εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02 (Φιλολόγων); Επίσης, τα φιλολογικά μαθήματα που θα διδάσκονται θα είναι επαρκή ή πολύ λιγότερα σε σχέση με τα άλλα Τμήματα Φιλολογίας στην Ελλάδα; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα συντελέσει στη μείωση του ενδιαφέροντος για το νέο Τμήμα, καθώς δεν είναι ευδιάκριτα τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών του. Συνέπεια αυτού θα είναι η συρρίκνωση του μέχρι τώρα δραστήριου και ενεργού Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και η περαιτέρω απαξίωση της επιστήμης της Φιλολογίας και των ανθρωπιστικών επιστημών γενικότερα.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 19:37 | Λυδία Λυκοτσέτα

    Άρθρο 9.

    «Φαγέτω με η ιδία φθείρ και μη η αλλοτρία»

    Οι Υποψήφιοι διδάκτορες του ΤΕΦ-ΔΠΘ τασσόμαστε ενάντια στο ψήφισμα της συγχώνευσης των τριών τμημάτων της ΣΚΑΣ, που ισοπεδώνει την επιστημονική, ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική τους διάσταση και τα συνθλίβει. Μιλάμε για σύνθλιψη, καθώς το Υπουργείο γνωρίζει καλά πως το νέο τμήμα που θα δημιουργηθεί δεν θα έχει πολλά έτη ζωής, όμως, έτσι μπορεί να καθησυχάσει ορισμένους ότι τουλάχιστον δεν εξαφανίζει κάθε στοιχείο ελληνικής γλώσσας και ιστορίας από την ευαίσθητη Θράκη, αλλά της αφήνει ένα συγχωνευμένο μεν, ακρωτηριασμένο δε τμήμα. Η αποφυγή, μάλιστα, ενημέρωσης για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελλοντικών υποψηφίων του συγχωνευμένου τμήματος είναι γεγονός απαράδεκτο και μη αποδεκτό εν έτει 2024, που η αποκατάσταση μιας σχολής αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια επιλεξιμότητάς της! Μήπως εσκεμμένα το Υπουργείο δεν ξεκαθαρίζει το ζήτημα των δικαιωμάτων; Μήπως το νέο τμήμα δεν θα ανταποκρίνεται στην εργασιακή πραγματικότητα της γενιάς μας; Ας μην εθελοτυφλούμε, η Θράκη έχει ανάγκη τα τρία τμήματα ξεχωριστά, αφενός για επίρρωση του εθνικού στοιχείου στην περιοχή και αφετέρου για οικονομική και κοινωνική ενίσχυση της πόλης της Κομοτηνής.

    Ερχόμαστε τώρα στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του, το ΤΕΦ δρούσε πάντα αυτόνομα και ελεύθερα. Όχι μόνο εντός της πόλης, με την οποία ανέκαθεν διατηρούσε μια αλληλένδετη σχέση, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο. Το Τμήμα, αν και αφιλόξενο, με τα παραμελημένα προκάτ κτήρια και τα αδέσποτα ζώα, έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει τους σημαντικότερους επιστήμονες του χώρου. Δεν είναι λίγοι, πάλι, εκείνοι που απλόχερα δώρισαν εκατοντάδες βιβλίων, προς ενίσχυση της μικρής επαρχιακής βιβλιοθήκης μας. Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας επιβίωσε στα χρόνια της κρίσης, άντεξε στα χρόνια της πανδημίας και φαίνεται να πνέει τα λοίσθια με το εν λόγω νομοσχέδιο.

    Στα 28 του έτη έχουν περάσει από το τμήμα περισσότεροι από 5.000 προπτυχιακοί φοιτητές, 160 μεταπτυχιακοί φοιτητές και 60 υποψήφιοι διδάκτορες. Έχει καταρτίσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το οποίο επιλέγουν συνειδητά όχι μόνο απόφοιτοι του ΤΕΦ, αλλά και άλλων Φιλολογιών, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα άκρως συναγωνιστικό τμήμα με διακεκριμένους και αξιόλογους διδάσκοντες. Η επιστημονική και ακαδημαϊκή πορεία του τμήματος μπορεί εύκολα να αποδειχθεί από τις δράσεις των Εργαστηρίων του όλα αυτά τα χρόνια, τα ερευνητικά προγράμματα που τρέχουν και την ερευνητική δραστηριότητα των υποψηφίων διδακτόρων, των μεταδιδακτορικών ερευνητών και του διδακτικού προσωπικού.

    Το Υπουργείο μας έφερε προ των πυλών της συγχώνευσης, χωρίς να ενημερώσει το ΤΕΦ, προφανώς εξυπηρετώντας συμφέροντα λίγων και εκλεκτών του. Το κλείσιμο και η συγχώνευση με πρόσχημα την εξυγίανση της ΣΚΑΣ είναι μια προκλητική ενέργεια του Υπουργείου, την ίδια στιγμή που δαπανώνται από το ελληνικό κράτος υπέρογκα ποσά σε οτιδήποτε πέραν της εκπαίδευσης, και μπορεί να χαρακτηρισθεί εγκληματική κίνηση με εθνική βάση. Μάλλον το Υπουργείο προλειαίνει το έδαφος, όχι μόνο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και για παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων που θέλει να φιλοξενήσει.

    Ως Υποψήφιοι Διδάκτορες διαβεβαιώνουμε ότι το ΤΕΦ, αν και με κτηριακές και άλλες ελλείψεις, καταφέρνει και θεραπεύει όλους τους κλάδους της επιστήμης και μπορεί να σταθεί ΑΥΤΟΝΟΜΟ στα πόδια του και να συνεχίζει να καμαρώνει για τους ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ που γεννά και όχι για αμφισβητούμενους και περισπούδαστους τίτλους.

    Ιωάννης Κουρούδης,
    Λυδία Λυκοτσέτα,
    Γεωργία Ντεμίρη,
    Υποψήφιοι Διδάκτορες ΤΕΦ-ΔΠΘ

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 19:23 | Άννα Μαστρογιάννη

    Άρθρο 9: Η επιβολή μέτρων χωρίς ούτε καν στοιχειώδη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς συνιστά βάναυση καταπάτηση κάθε μορφής χρηστής διοίκησης. Το γεγονός αυτό καθιστά την κατόπιν εορτής αυτή διαβούλευση μία μάλλον διακοσμητική διαδικασία. Περαιτέρω απόδειξη του πλασματικού χαρακτήρα της διαβούλευσης είναι και το ότι καλούμαστε να κάνουμε παρατηρήσεις σε έναν νόμο, από τον οποίο απουσιάζουν στοιχειώδεις πρόνοιες, όπως το πώς θα επηρεαστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ενός ετερόκλητου Τμήματος, το οποίο προκύπτει από τη συγχώνευση τριών διαφορετικών αντικειμένων και το πώς θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, με δεδομένο ότι οι φοιτητές θα πάψουν σταδιακά να το επιλέγουν λόγω ακριβώς της ετερογένειας των αντικειμένων που θεραπεύει.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 17:24 | Σμαράγδα Σανικιώτου

    Άρθρο 9: Ως απόφοιτη ενός εκ των τριών τμημάτων, θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη μου γι’ αυτή την απόφαση της κυβέρνησης και να αιτηθώ, μέσα από αυτόν τον διάλογο, την άρση αυτού του άρθρου από το Νομοσχέδιο. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία, πέρα από το γεγονός ότι δεν στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια, πρόκειται να καταστρατηγήσει το δικαίωμα εκατοντάδων μελλοντικών φοιτητών να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν. Ελπίζω και εύχομαι να ανακαλέσετε αυτή την απόφαση και να μην βάλετε κι εσείς (ως κυβέρνηση) το λιθαράκι σας για την υπονόμευση των Ανθρωπιστικών Σπουδών, ενός κλάδου που βάλλεται από παντού.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 16:20 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΑΦΝΗ

    Στο άρθρο 9 (Αναδιάρθρωση και μετονομασία της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Συγχώνευση Τμημάτων), η προβλεπόμενη συγχώνευση τριών επιστημολογικώς εντελώς διακεκριμένων τμημάτων δεν ανταποκρίνεται στους στόχους διεθνοποίησης των σπουδών και στήριξης «της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», μίας ακριτικής περιοχής της Ελλάδας, για την οποία η εις βάθος εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας είναι ζωτικής σημασίας. Ότι οι γλώσσες και οι φιλολογίες των χωρών παρά τον Εύξεινο Πόντο δεν συμπίπτουν με την Ελληνική Φιλολογία είναι αυταπόδεικτο. Ότι ενδεχομένως μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής, Βυζαντινής και Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στις ήδη υπάρχουσες τρεις Ειδικεύσεις, τ.έ. α) Κλασική Ειδίκευση, γ) Ειδίκευση Γλωσσολογίας και γ) Ειδίκευση Βυζαντινής Φιλολογίας, ή ότι μάθημα Εθνολογίας θα μπορούσε να υφίσταται ως επιλογής στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, με περιορισμένο βεβαίως αριθμό ωρών διδασκαλίας, είναι εσωτερικό θέμα οργάνωσης του προγράμματος αυτού. Ο συμφυρμός, όμως, ασύμβατων γνωστικών αντικειμένων υπό το γενικό τἰτλο «Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών» είναι εντελώς αντιεπιστημονικός. Δεν οδηγεί σε εμβάθυνση αλλά σε απόλυτη υποβάθμιση των σπουδών της Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας και θα αποβεί εις βάρος των αποφοίτων, των καθηγητών και του ίδιου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
    Ο ισχυρισμός της Κοσμητείας ότι «τα πτυχία που θα χορηγούνται από το πρώτο πρόγραμμα σπουδών του νέου Τμήματος θα είναι ισοδύναμα με τα πτυχία των Τμημάτων Φιλολογίας, Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας των υπολοίπων ελληνικών ΑΕΙ» στερείται σοβαρότητας, διότι αγνοεί παντελώς τα διεθνή ακαδημαϊκά δεδομένα.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 15:28 | Ιωάννα Καραμάνου

    Ως Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σάς διαβιβάζω την ομόφωνη άποψη των μελών της Συνέλευσης του Τμήματος για τη σχεδιαζόμενη στο παρόν Σ/Ν (άρθρο 9) συγχώνευση των τριών Τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε ένα ενιαίο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    H Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατόπιν εκτενούς συζητήσεως για τη σχεδιαζόμενη από το ΥΠΑΙΘ συγχώνευση των Τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Εθνολογίας, και Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δ.Π.θ. εκφράζει την έντονη διαφωνία της για αυτή την ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη τους ακόλουθους ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς λόγους:

    Η συγχώνευση των τριών Τμημάτων σε ένα Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι επιστημονικά και ακαδημαϊκά ατεκμηρίωτη και αβάσιμη. Καταργεί τη διάκριση των επιστημονικών κλάδων, καθώς είναι αδύνατον οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του μελλοντικού αυτού Τμήματος να σπουδάσουν τρία διακριτά επιστημονικά αντικείμενα (φιλολογία, ιστορία και ανθρωπολογία). Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4957/2022, άρθρο 20, παρ. 3, «το Τμήμα αποτελεί τη θεμελιώδη ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος και έχει ως στόχο την προαγωγή ενός συγκεκριμένου πεδίου της επιστήμης». Αντίθετα με την κείμενη νομοθεσία, η προτεινόμενη συγχώνευση δημιουργεί ένα άθροισμα ανόμοιων επιστημών (φιλολογίας, ιστορίας και ανθρωπολογίας), που δεν μπορούν ως διαφορετικοί επιστημονικοί κλάδοι να λειτουργήσουν ως επιμέρους κατευθύνσεις σπουδών. Σημειωτέον δε ότι η ανθρωπολογία ανήκει στις κοινωνικές και όχι στις ανθρωπιστικές επιστήμες.
    Δημιουργείται, παράλληλα, ασάφεια ως προς την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμἀτων των αποφοίτων στον κλάδο Π.Ε. 02, καθώς με το σχεδιασμό αυτό ενδέχεται να προστεθούν στον ήδη πολυπληθή κλάδο των φιλολόγων υπό διορισμό και οι απόφοιτοι του κλάδου της ανθρωπολογίας χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη επιστημονική γνώση. Οι δυσμενείς επιπτώσεις που αυτό το ενδεχόμενο θα έχει στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων από μη καταρτισμένους στο αντικείμενο εκπαιδευτικούς στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αντιληπτές.
    Η Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας εκφράζει, επίσης, τη διαφωνία της στη μονομερώς σχεδιαζόμενη συγχώνευση των τριών Τμημάτων χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η θέση των ίδιων των Τμημάτων ως επιστημονικά αρμοδίων απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο. Απευθύνει έκκληση στο ΥΠΑΙΘ να αποδείξει το ενδιαφέρον του για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και ιδιαιτέρως για την καλλιέργεια της ελληνικής φιλολογίας ειδικά στην ακριτική Θράκη, αναθεωρώντας τη στάση του, που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του υγιούς Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (το οποίο διακρίνεται για την πολύ ικανοποιητική του επιλεξιμότητα, τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του και διαθέτει ακαδημαϊκό προσωπικό εγνωσμένου κύρους) και στη δημιουργία ενός Τμήματος με ασαφή και επιστημονικά ανυπόστατο προσανατολισμό. Κλείνουμε με την έκκληση προς το ΥΠΑΙΘ να αποσύρει το άρθρο 9 του παρόντος Σ/Ν και να εμπλακεί σε παραγωγικό διάλογο με τα τρία εμπλεκόμενα Τμήματα, προκειμένου να προκύψει μία επιστημονικά και ακαδημαϊκά πρόσφορη λύση του ζητήματος.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 15:23 | Ηλίας Γιαννουλάκος

    Για το άρθρο 9.
    Ως απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, θεωρώ ότι η συγχώνευση των τριών τμημάτων είναι αντιεπιστημονική, καθώς πρόκειται για τρία διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Η ίδρυση μίας μονοτμηματικής σχολής η οποία θα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά επιστημονικά πεδία, θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα και θα δημιουργήσει σύγχυση στα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών. Προκειμένου να αναβαθμιστούν τα τμήματα Ιστορίας και Εθνολογίας και Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών, θα ήταν προτιμότερο να δημιουργηθεί ένα τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, όπως και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Η Θράκη διαθέτει ανεκμετάλλευτες αρχαιολογικά περιοχές, για το λόγο αυτό ένα τμήμα Αρχαιολογίας θεωρώ ότι είναι απαραίτητο. Το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας είναι το μόνο από τα τρία προς συγχώνευση τμήματα το οποίο διαθέτει σημαντικό αριθμό φοιτητών, συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα για τους φοιτητές. Είναι άδικο για την Ελληνική Φιλολογία σε μία περιοχή όπως η Θράκη, με τις ιδιαιτερότητες που διαθέτει, η συγχώνευσή της με άλλες ειδικεύσεις.
    Η συγχώνευση των τριών τμημάτων του ΔΠΘ, αλλά και η θέληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των περιφερειακών δημόσιων πανεπιστημίων. Τυχόν υποβάθμιση του ΔΠΘ θα οδηγήσει αυτομάτως και σε περαιτέρω υποβάθμιση της ίδιας της Θράκης.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 14:40 | Ιωάννα Καραμάνου

    Ως Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σάς διαβιβάζω την ομόφωνη άποψη των μελών της Συνέλευσης του Τμήματος για τη σχεδιαζόμενη στο παρόν Σ/Ν (άρθρο 9) συγχώνευση των τριών Τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε ένα ενιαίο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    H Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατόπιν εκτενούς συζητήσεως για τη σχεδιαζόμενη από το ΥΠΑΙΘ συγχώνευση των Τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Εθνολογίας, και Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δ.Π.θ. εκφράζει την έντονη διαφωνία της για αυτή την ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη τους ακόλουθους ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς λόγους:

    Η συγχώνευση των τριών Τμημάτων σε ένα Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι επιστημονικά και ακαδημαϊκά ατεκμηρίωτη και αβάσιμη. Καταργεί τη διάκριση των επιστημονικών κλάδων, καθώς είναι αδύνατον οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του μελλοντικού αυτού Τμήματος να σπουδάσουν τρία διακριτά επιστημονικά αντικείμενα (φιλολογία, ιστορία και ανθρωπολογία). Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4957/2022, άρθρο 20, παρ. 3, «το Τμήμα αποτελεί τη θεμελιώδη ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος και έχει ως στόχο την προαγωγή ενός συγκεκριμένου πεδίου της επιστήμης». Αντίθετα με την κείμενη νομοθεσία, η προτεινόμενη συγχώνευση δημιουργεί ένα άθροισμα ανόμοιων επιστημών (φιλολογίας, ιστορίας και ανθρωπολογίας), που δεν μπορούν ως διαφορετικοί επιστημονικοί κλάδοι να λειτουργήσουν ως επιμέρους κατευθύνσεις σπουδών. Σημειωτέον δε ότι η ανθρωπολογία ανήκει στις κοινωνικές και όχι στις ανθρωπιστικές επιστήμες.
    Δημιουργείται, παράλληλα, ασάφεια ως προς την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμἀτων των αποφοίτων στον κλάδο Π.Ε. 02, καθώς με το σχεδιασμό αυτό ενδέχεται να προστεθούν στον ήδη πολυπληθή κλάδο των φιλολόγων υπό διορισμό και οι απόφοιτοι του κλάδου της ανθρωπολογίας χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη επιστημονική γνώση. Οι δυσμενείς επιπτώσεις που αυτό το ενδεχόμενο θα έχει στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων από μη αρκούντως καταρτισμένους εκπαιδευτικούς στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αντιληπτές.
    Η Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας εκφράζει, επίσης, τη διαφωνία της στη μονομερώς σχεδιαζόμενη συγχώνευση των τριών Τμημάτων χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η θέση των ίδιων των Τμημάτων ως επιστημονικά αρμοδίων απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο. Απευθύνει έκκληση στο ΥΠΑΙΘ να αποδείξει το ενδιαφέρον του για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και ιδιαιτέρως για την καλλιέργεια της ελληνικής φιλολογίας ειδικά στην ακριτική Θράκη, αναθεωρώντας τη στάση του, που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του υγιούς Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (το οποίο διακρίνεται για την πολύ ικανοποιητική του επιλεξιμότητα, τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του και διαθέτει ακαδημαϊκό προσωπικό εγνωσμένου κύρους) και στη δημιουργία ενός Τμήματος με ασαφή και επιστημονικά ανυπόστατο προσανατολισμό. Κλείνουμε με την έκκληση προς το ΥΠΑΙΘ να αποσύρει το άρθρο 9 του παρόντος Σ/Ν και να εμπλακεί σε παραγωγικό διάλογο με τα τρία εμπλεκόμενα Τμήματα, προκειμένου να προκύψει μία επιστημονικά και ακαδημαϊκά πρόσφορη λύση του ζητήματος.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 14:39 | Ιωάννα Καραμάνου

    Ως Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σάς διαβιβάζω την ομόφωνη άποψη των μελών της Συνέλευσης του Τμήματος για τη σχεδιαζόμενη στο παρόν Σ/Ν (άρθρο 9) συγχώνευση των τριών Τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε ένα ενιαίο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    H Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατόπιν εκτενούς συζητήσεως για τη σχεδιαζόμενη από το ΥΠΑΙΘ συγχώνευση των Τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Εθνολογίας, και Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δ.Π.θ. εκφράζει την έντονη διαφωνία της για αυτή την ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη τους ακόλουθους ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς λόγους:

    Η συγχώνευση των τριών Τμημάτων σε ένα Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι επιστημονικά και ακαδημαϊκά ατεκμηρίωτη και αβάσιμη. Καταργεί τη διάκριση των επιστημονικών κλάδων, καθώς είναι αδύνατον οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του μελλοντικού αυτού Τμήματος να σπουδάσουν τρία διακριτά επιστημονικά αντικείμενα (φιλολογία, ιστορία και ανθρωπολογία). Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4957/2022, άρθρο 20, παρ. 3, «το Τμήμα αποτελεί τη θεμελιώδη ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος και έχει ως στόχο την προαγωγή ενός συγκεκριμένου πεδίου της επιστήμης». Αντίθετα με την κείμενη νομοθεσία, η προτεινόμενη συγχώνευση δημιουργεί ένα άθροισμα ανόμοιων επιστημών (φιλολογίας, ιστορίας και ανθρωπολογίας), που δεν μπορούν ως διαφορετικοί επιστημονικοί κλάδοι να λειτουργήσουν ως επιμέρους κατευθύνσεις σπουδών. Σημειωτέον δε ότι η ανθρωπολογία ανήκει στις κοινωνικές και όχι στις ανθρωπιστικές επιστήμες.
    Δημιουργείται, παράλληλα, ασάφεια ως προς την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμἀτων των αποφοίτων στον κλάδο Π.Ε. 02, καθώς με το σχεδιασμό αυτό ενδέχεται να προστεθούν στον ήδη πολυπληθή κλάδο των φιλολόγων υπό διορισμό και οι απόφοιτοι του κλάδου της ανθρωπολογίας χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη επιστημονική γνώση. Οι δυσμενείς επιπτώσεις που αυτό το ενδεχόμενο θα έχει στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων από μη αρκούντως καταρτισμένους εκπαιδευτικούς στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αντιληπτές.
    Η Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας εκφράζει, επίσης, τη διαφωνία της στη μονομερώς σχεδιαζόμενη συγχώνευση των τριών Τμημάτων χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η θέση των ίδιων των Τμημάτων ως επιστημονικά αρμοδίων απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο. Απευθύνει έκκληση στο ΥΠΑΙΘ να αποδείξει το ενδιαφέρον του για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και ιδιαιτέρως για την καλλιέργεια της ελληνικής φιλολογίας ειδικά στην ακριτική Θράκη, αναθεωρώντας τη στάση του, που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του υγιούς Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (το οποίο διακρίνεται για την πολύ ικανοποιητική του επιλεξιμότητα, τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του και διαθέτει ακαδημαϊκό προσωπικό εγνωσμένου κύρους) και στη δημιουργία ενός Τμήματος με ασαφή και επιστημονικά ανυπόστατο προσανατολισμό. Κλείνουμε με την έκκληση προς το ΥΠΑΙΘ να αποσύρει το άρθρο 9 του παρόντος Σ/Ν και να εμπλακεί σε παραγωγικό διάλογο με τα τρία Τμήματα, προκειμένου να προκύψει μία επιστημονικά και ακαδημαϊκά πρόσφορη λύση του ζητήματος.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 08:33 | Γεώργιος Παρασκευιώτης

    Άρθρο 9: Πέρα από το γεγονός ότι η απόφαση συγχώνευσης ελήφθη χωρίς καν να ρωτηθεί το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και ότι αυτή εδράζεται σε μη επιστημονικά κριτήρια καθώς μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι οι επιστήμες της Φιλολογίας, της Ιστορίας και της Ανθρωπολογίας είναι απόλυτα διακριτές, μεγάλη και έντονη ανησυχία προκαλεί σε όλους μας το γεγονός της (μη) κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του νέου Προγράμματος Σπουδών (όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο) Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας.
    Πώς κατοχυρώνεται ότι το πτυχίο αυτού του Προγράμματος Σπουδών θα είναι ισότιμο με τα άλλα πτυχία των Τμημάτων Φιλολογίας τη στιγμή που θα χαθούν οι Ειδικεύσεις του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (Κλασική, Νεοελληνική & Βυζαντινή και Γλωσσολογίας); Πόσα και ποια μαθήματα θα διατηρηθούν και πόσα βασικά μαθήματα για τη φιλολογική επιστήμη θα μειωθούν ή ακόμη και θα χαθούν;

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 08:09 | Χαρίλαος Μιχαλόπουλος

    Άρθρο 9.
    – Η προτεινόμενη συγχώνευση των τριών Τμημάτων δεν αιτιολογείται από κανέναν επιστημονικό και ακαδημαϊκό λόγο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως στην Αιτιολογική Έκθεση για το ν/σ δεν υπάρχει η παραμικρή αιτιολόγηση για το άρθρο 9 (!!!).
    – Οι επιστήμες των υφισταμένων τριών Τμημάτων είναι απολύτως διακριτές, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από την συγκρότηση όλων των Τμημάτων Φιλολογίας της χώρας. Ακόμα πιο μετέωρη επιστημολογικά (αν όχι παράλογη) είναι η προτεινόμενη συγκρότηση ενός(!) Πρόγραμματος Σπουδών με τίτλο: «Φιλολογία, Ιστορία και Ανθρωπολογία». Η προτεινόμενη συνένωση ιστορικών, αρχαιολόγων, σλαβολόγων, οθωμανολόγων, ελληνιστών, λατινιστών, γλωσσολόγων, εθνολόγων κ.ά. υπό τη σκέπη ενός προγράμματος σπουδών είναι προφανές ότι μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω από κάθε άποψη (επιστημολογική, ιστορική, κοινωνική) και θα αποτελεί (δυστυχώς) παγκόσμια πρωτοτυπία που εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Επιπρόσθετα, θα επηρεάσει αρνητικά τους/τις υποψήφιους/ιες φοιτητές/τριες να επιλέξουν το συγκεκριμένο τμήμα λόγω του «θολού» επιστημονικού του αντικειμένου και της αβέβαιης επαγγελματικής αποκατάστασης.
    – Το Άρθρο 9 δεν κάνει καμία αναφορά ούτε στην ισοτιμία των παρεχόμενων τίτλων σπουδών ούτε και στα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων των προτεινόμενων ΠΠΣ. Παρομοίως, δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στο εργασιακό καθεστώς του προσωπικού (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικού) στο πλαίσιο της νέας μονοτμηματικής σχολής που θα προκύψει.
    – Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, όπως προκύπτει από όλες τις αξιολογήσεις και τις πιστοποιήσεις του Προγράμματος Σπουδών του (https://helit.duth.gr/wp-content/uploads/2017/12/report.pdf, https://shorturl.at/csyR5, https://helit.duth.gr/wp-content/uploads/2020/08/Final-Accreditation-Report_Greek-Philology_Democritus-DUTH-9-November-2019.pdf) λειτουργεί άριστα εδώ και 28 χρόνια και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο της φιλολογικής επιστήμης με εθνική και διεθνή εμβέλεια.
    – Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας από τα επτά Φιλολογικά Τμήματα της χώρας το 2023 ήρθε τρίτο σε αριθμό εισαχθέντων φοιτητών, μετά τα αντίστοιχα Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α. και της Πάτρας.
    – Η προτεινόμενη συγχώνευση λαμβάνει χώρα δίχως προηγουμένως να ερωτηθούν τα εμπλεκόμενα Τμήματα, δίχως να υπάρξει διαβούλευση με την ΕΘΑΑΕ και το ΥΠΑΙΘΑ και δίχως να έχουν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο ν. 4957/2022 διαδικασίες.
    – Σε κανένα ευνομούμενο κράτος δεν καταργείται ένα επιτυχημένο Τμήμα, όπως το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, στο οποίο διδάσκεται η εθνική γλώσσα και γραμματεία, αντικείμενα που όχι μόνο εξετάζονται για την εισαγωγή των φοιτητών στα Πανεπιστήμια αλλά πρωτίστως αποτελούν το θεμέλιο της παιδείας και του πολιτισμού εν γένει.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 07:24 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Τα έτη 2022 και 2023 οι εισακτέοι ήταν στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας 217, στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας 180 και στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών 120, δηλαδή 517 στο σύνολο. Το Τμήμα που σχεδιάζεται να προκύψει από τη συγχώνευση των τριών υπαρχόντων πρέπει να έχει (τουλάχιστον) 517 εισακτέους για να υποστηρίζει την επιδιωκόμενη αναβάθμιση του Δ.Π.Θ. και στις ανθρωπιστικές σπουδές.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 23:49 | Γρηγόριος Παπαγιάννης

    Άρθρο 9:
    Να αποσυρθεί το άρθρο 9. Ειδικά τα περί συγχώνευσης των τριών Τμημάτων της ΣΚΑΣ είναι απαράδεκτα! «Τσουβαλιάζονται» πολλά διακριτά επιστημονικά αντικείμενα (τρεις επιστήμες τουλάχιστον) σε ένα Πρόγραμμα Σπουδών (ούτε καν σε Τμήμα). Οι σήμερα υφιστάμενες ειδικεύσεις θα χαθούν. Το κοινό πρόγραμμα σπουδών που προτείνεται (Φιλολογίας-Ιστορίας-Ανθρωπολογίας) δεν θα είναι ελκυστικό για τους υποψηφίους που είναι συνειδητοποιημένοι και θέλουν να σπουδάσουν κάτι από τα παραπάνω και όχι «λίγο από όλα».
    Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας καταστρέφεται. Θυσιάζεται για να σωθούν (φαινομενικά και για λίγο καιρό μόνο!) τα άλλα δύο Τμήματα. Αλλά ούτε και αυτή η συγχώνευση γίνεται αναλογικά/δίκαια: το ΤΕΦ από το πιο «ισχυρό» τμήμα που είναι (130 πρωτοετείς έναντι 30+30 των άλλων δύο), θα γίνει μόλις 1/3 του κοινού προγράμματος σπουδών, δηλ. 1/6 του νέου (μοναδικού) τμήματος. Και σε 2-3 χρόνια θα κλείσει ολοκληρωτικά το νέο «τέρας».
    Το άρθρο 9 είναι κραυγαλέα φωτογραφικό και εμβαλλωματικό! Είναι αποσπασματικό, δεν εντάσσεται σε μια συνολικότερη μεταρρύθμιση των επιστημών/τμημάτων που αφορά. Και ως τέτοιο είναι αντισυνταγματικό (βλ. άρθρο 16 του Συντ. και ερμηνεία αυτού από την Απόφ. Ολομ. ΣτΕ 1097/2023). Δεν είναι καν εξορθολογισμός. Είναι συρρίκνωση των Ανθρωπιστικών Σπουδών και μάλιστα (μόνο!) στο νευραλγικό Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο υποτίθεται ότι θα ενισχυθεί από τον Νόμο αυτόν. Είναι δηλαδή αντίθετο και με το πνεύμα του υπόλοιπου μέρους Α΄του νομοσχεδίου. Ακόμη, υποτίθεται ότι ο Υπουργός έχει λάβει σχετική γνωμοδότηση από την ΕΘΑΑΕ. Αυτή η έκθεση δεν γνωστοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους/πληττόμενους, δηλ. στα Τμήματα που συγχωνεύονται! Δεν τους δόθηκε, φυσικά, χρόνος για να βελτιώσουν τις τυχόν αδυναμίες που η ΕΘΑΑΕ θα επεσήμανε! Η ΕΘΑΑΕ αγνόησε εντελώς το γραπτό αίτημά μας να μας κοινοποιήσει την εν λόγω έκθεση. Είναι δηλαδή μια «απόρρητη» αξιολόγηση, που έγινε εν αγνοία ημών των μελών των Τμημάτων, και που αναιρεί τις πιστοποιήσεις που έχουν λάβει από την ίδια την ΕΘΑΑΕ και τα 3 Τμήματα, προτού αυτές λήξουν!
    Ακόμη η Σχολή γίνεται μονοτμηματική: Αυτό από μόνο του αντιβαίνει στον Ν.4957 που προβλέπει μονοτμηματική σχολή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για επιστημολογικούς λόγους, δηλ. την καλύτερη «ανταπόκριση» στο ενιαίο (ένα!) διδασκόμενο επιστημονικό αντικείμενο.
    Καταγγέλλουμε την ρύθμιση του άρθρου 9 (την συγχώνευση των Τμημάτων της Σ.Κ.Α.Σ.) ως αντισυνταγματική, παράνομη, άδικη, επιπόλαιη, ακόμη και ως ύποπτη. Να ενισχυθούν με κάθε τρόπο (και με χρηματοδότηση, και με εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων και με διορισμούς και παροχές προς τους φοιτητές) τα Τμήματα του ακριτικού Παν/μίου που «κινδυνεύουν»! Όχι στον δήθεν εξορθολογισμό των δαπανών με συγχωνεύσεις, καταργήσεις, μείωση της χρηματοδότησης, με αποδεκατισμό του προσωπικού (επιστημονικού και διοικητικού), με ισχνούς ετήσιους προϋπολογισμούς! Όχι στην μετατροπή του Παν/μίου σε καθαρά Τεχνικό με την κατάργηση των Ανθρωπιστικών Σπουδών!

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 23:21 | Ειρήνη Κασσάρα

    Η συγχώνευση που προβλέπει το άρθρο 9 είναι ασύμφορη καθώς οι τρεις σχολές έχουν πολύ διαφορετικό προπτυχιακό πρόγγραμμα και στόχους. Επιπλέον, η ίδρυση μίας ακόμη σχολής Φιλολογίας είναι ανούσια (κι ας μη ξεχνάμε την υποβάθμιση των τμημάτων Φιλολογίας λόγω του μεγάλου αριθμού τους και τους εκαντοντάδες απόφοιτους τους τα τελεθταία χρόνια). Η συγχώνευση αυτή σίγουρα θα μειώσει τον αριθμό των εισακτέων γεγονός βλαβερό για την πόλη της Κομοτηνής που η οικονομία της βασίζεται στους φοιτητές. Καλυτερη λύση θα ήταν η οικονομική ενίσχυση των τμημάτων που ήδη υπάρχουν τα οποία μπορούν να οδηγήσουν όντως σε επαγγελματική αποκατάσταση.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 20:47 | NIKOLAOS

    Και η Αιτωλοακαρνανία , το Μεσολόγγι ή το Αγρίνιο επιθυμεί Τμήμα Εργοθεραπείας ή εναλλακτικά το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που το κράτησαν στα Ιωάννινα μετά τη συγχώνευσή τους με το ΤΕΙ Ηπείρου και άδικα για το Μεσολόγγι διότι αυτό το τμήμα αρχικά ήταν του ΤΕΙ Μεσολογγίου και ως παράρτημά του ( τμήμα Βρεφονηπιοκομίας ) λειτουργούσε στα Ιωάννινα.
    Επίσης Κτηνιατρική διεκδικεί και το Αγρίνιο ως πιο κεντρικό σημείο στην Ελλάδα και μεγάλη ζωική παραγωγή ως ο μεγαλύτερος Νομός της Χώρας ( Νομός Αιτωλοακαρνανίας) Επίσης στο ΤΕΙ Μεσολογγίου υπήρχε εξ αρχής τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία και τμήμα Αυτοματισμού και τμήμα Κοινωνικών Επιχειρήσεων που τα έκλεισαν όλα ενώ ήταν βιώσιμα και είχαν χιλιάδες σπουδαστές. Τώρα στο Μεσολόγγι στο αρχαιότερο και μεγαλύτερο περιφερειακό ΑΤΕΙ υπάρχει μόνο ένα τμήμα Φυτικής Παραγωγής και ένα τμήμα Αλιείας που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου και Δυτικής Ελλάδας μετέπειτα, έχει συγχωνευτεί με το Πανεπιστήμιο Πατρών και μετράνε τα δυο νέα Πανεπιστημιακά τμήματα στο Μεσολόγγι κάθε χρόνο 50 με 60 νέους εισαχθέντες ενώ διαθέτει στο Μεσολόγγι σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης σε ένα τεράστιο οικόπεδο, Βιβλιοθήκη, μεγάλα αμφιθέατρα, εστιατόριο , καφέ και εσωτερική φοιτητική εστία που όλα έχουν ερημώσει …..»άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει»….
    Ενδεικτικά ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είχε και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο που τελικά έκλεισε και αυτό και έχουν μείνει μόνο δυο τμήματα στο Αγρίνιο που ανήκουν πλέον στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
    Επίσης υπήρχε και τμήμα τηλεπικοινωνιών και δικτύων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου-Δυτικής Ελλάδας στη Ναύπακτο που επίσης έκλεισε.
    Εναλλακτικά και για να εξισορροπηθούν οι παραπάνω απώλειες τμημάτων, ένα νέο τμήμα Επιστημών Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Τεχνολογιών Ναυτιλιακής Διαχείρισης θα μπορούσε να εδραιωθεί στο Μεσολόγγι ή στο Αγρίνιο προκειμένου να υποστηριχτεί η επικείμενη ανάπτυξη στο μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στο Πλατυγιάλι Αστακού.
    Το Πλατυγιάλι βρίσκεται πολύ κοντά σε διεθνείς θαλάσσιες αρτηρίες, και πύλη για την θαλάσσια κυκλοφορία ανάμεσα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ανατολής. Είναι ο θαλάσσιος κρίκος ανάμεσα στην Αδριατική, τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Συνανταγωνιστικά μπορεί να γίνει πρωταγωνιστικό λιμάνι, αφού τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι τέτοια που του επιτρέπουν επάξια να συναγωνιστεί τα κυριότερα λιμάνια της Μεσογείου. Το βάθος του λιμένα ξεπερνά στα κρηπιδώματα τα 14 μέτρα, γεγονός που σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στο μέγεθος των πλοίων που θα ελλιμενίζονται.
    Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει ερημώσει από τη νεολαία ( το μέλλον της Χώρας μας) που αγαπάει τις σπουδές στην δυτική περιφέρεια της Χώρας και την περιφερειακή ανάπτυξη και προκοπή σε αυτόν τον όμορφο τόπο με άπειρο πράσινο, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες και παραλίες (Λούρος κλπ), υδροβιολογικά οικοσυστήματα, φυσικό τεράστιο λιμάνι στο Πλατυγιάλι, σύγχρονο οδικό δίκτυο κλπ

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 15:45 | Νεκτάριος Μουμουτζής

    Δελτίο τύπου της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) σχετικά με το προτεινόμενο νομοθέτημα:

    https://www.epe.org.gr/ola-ta-arthra/deltio-typoy-schetika-me-to-nomothetima-gia-tin-anotati-paideia

    Νεκτάριος Μουμουτζής
    Πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας ΕΠΕ

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 12:23 | Μ. Γ. Βαρβούνης

    Πρόταση της Κοσμητείας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ

    1. Να ιδρυθούν στο νέο ενιαίο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών τρία προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, αντί των δύο που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα το πρώτο από τα προβλεπόμενα προγράμματα σπουδών να χωριστεί σε δύο, ως εξής: «Πρόγραμμα Φιλολογίας» και «Πρόγραμμα Ιστορίας και Ανθρωπολογίας». Αυτό επειδή αυτές οι τρείς επιστήμες δεν συνομιλούν μεταξύ τους επιστημολογικά, ενώ αντιθέτως η Ιστορία και η Ανθρωπολογία μπορούν να συνυπάρξουν, όπως συμβαίνει και σήμερα στο υπάρχον Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η καλύτερη οργάνωση των σπουδών και η βιωσιμότητα των νέων προγραμμάτων σπουδών.

    2. Να προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι τα προγράμματα σπουδών του νέου Τμήματος θα χορηγούν ενιαίο πτυχίο το καθένα, με δυνατότητα κατευθύνσεων σε προχωρημένο εξάμηνο του κάθε προγράμματος σπουδών, ανάλογα με τη φυσιογνωμία του.

    3. Ότι τα πτυχία που θα χορηγούνται από το πρώτο πρόγραμμα σπουδών του νέου Τμήματος θα είναι ισοδύναμα με τα πτυχία των Τμημάτων Φιλολογίας, Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας των υπολοίπων ελληνικών ΑΕΙ.

  • 13 Φεβρουαρίου 2024, 10:17 | Δημητριος Π.

    Απαραδεκτη η απαξιωση του ΤΕΦ ΔΠΘ με την τρεχουσα ρυθμιση.Σεβαστειτε τους κοπους των φοιτητων της Ελληνικης Φιλολογιας,των γονεων τους καθως και την προσπαθεια του Ακαδημαικου προσωπικου του τμηματος.Μην απαξιωνετε με αυτον τον τροπο το ΔΠΘ και ολοκληρη τη Θρακη.

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 20:10 | ΜΑΚΡΗ ΕΛΕΝΗ

    ΑΡΘΡΟ 8
    Η ένταξη τμήματος εργοθεραπείας στη σχολή φυσικής αγωγής και αθλητισμού

    Το άσχετα μεταξύ τους επαγγέλματα με εντελώς διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Εργοθεραπευτων είναι κατοχυρωμένα και είναι ξεκάθαρο ότι είναι επαγγελματίες υγείας.

    Η εργοθεραπεία δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο πλην από ένα τμήμα σε σχολή επαγγελμάτων υγειας.

    Οι εργοθεραπευτες είναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
    και η ίδρυση τμήματος σε σχολή άλλης από αυτή της υγείας είναι επικίνδυνη για όλους όσους δέχονται τις υπηρεσίες των Εργοθεραπευτων.

    Για μια ακόμα φορά Παγκοσμια πρωτοτυπία για το ελληνικό πανεπιστήμιο…

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 20:01 | ΜΑΚΡΗ ΕΛΕΝΗ

    Στο άρθρο 8 αναφερέται ίδρυση τμήματος εργοθεραπείας σε σχολή που δεν είναι σχολή υγείας.
    Η εργοθεραπεία είναι επιστήμη που καμία σχέση δεν έχει με την επιστήμη της φυσικής αγωγής και αθλητισμού
    Η εργοθεραπεία είναι μια επιστήμη που μέσα από την αξιολόγηση και τη θεραπευτική παρέμβαση προωθεί την εγχώρια και ευεξία σε όλα τα επίπεδα της ζωής μέσα από την εκπαίδευση στις δραστηριότητες καθημερινής ζωής , την κοινωνικοποίηση και πολλά άλλα και είναι καθαρά ένα επάγγελμα του τομέα υγείας.
    Οτιδήποτε άλλο ξέρει σε κίνδυνο την υγεία του πληθυσμού και καθιστά επικίνδυνη τη λειτουργία τμήματος στο πλαίσιο άλλης σχολής.
    Αναλυτικότερα στοιχεία στην επιστολή – δελτίο τύπου του Πανελληνίου συλλόγου Εργοθεραπευτων – ΝΠΔΔ

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 10:21 | Μαρίνος Βαβατσικλής

    Άρθρο 9: Από που προκύπτει η ανάγκη συγχώνευσης των τριών τμημάτων (Φιλολογίας, Ιστορίας και Παρευξείνιων); Το ζήτησε η τοπική κοινωνία; Το ζήτησαν οι πρυτανικές αρχές; Τόσα χρόνια (τουλάχιστον 30) που ήταν αυτοτελή τμήματα δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους; Επιπλέον, άλλο το διδακτικό αντικείμενο του τμήματος Φιλολογίας και εντελώς διαφορετικό το επιστημονικό αντικείμενο του Τμήματος Παρευξεινίων. Επιπρόσθετα, εάν ήταν τόσο ορθή η απόφαση για συγχώνευση των εν λόγω τμημάτων γιατί δεν συγχωνεύονται το Τμήμα φιλολογίας ΑΠΘ με το τμήμα Ιστορίας, αλλά και με το τμήμα Βαλκανικών σπουδών. Άμεση λοιπόν απόσυρση των εν λόγω διατάξεων.

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 09:27 | ΔΕΠ

    Θα πρέπει να προβλεφθεί ρητά τι γίνεται με τα έργα στον ΕΛΚΕ που έχουν ως επιστημονικό υπεύθυνο μέλος ΔΕΠ που μεταφέρεται. Επίσης υπάρχουν έργα (π.χ. ιδρυματικά, ΠΜΣ, εργαστήρια ) τα οποία ανήκουν στο Τμήμα, με ΕΥ είτε πρυτάνεις – αντιπρυτάνεις είτε μέλη ΔΕΠ εκτός Τμήματος. Αυτά μεταφέρονται;

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 00:51 | Κυριακή Κεραμιώτου

    Άρθρο 8. Η Επιστήμη της Εργοθεραπείας εντάσσεται παγκοσμίως στις επιστήμες υγείας και τα τμήματα Εργοθεραπείας στα Πανεπιστήμια εντάσσονται σε σχολές Επιστημών Υγείας, όπως ισχύει στα υπάρχοντα τμήματα Εργοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
    Η Εργοθεραπεία ούτε εκπαιδευτικά ούτε κλινικά-επαγγελματικά συνδέεται με την Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής, με την οποία βέβαια δεν είναι δυνατόν να αποτελούν συναφείς εκπαιδευτικές οντότητες. Η Εργοθεραπεία βασίζεται σε γνωστικά αντικείμενα των πεδίων Υγείας και Αποκατάστασης και όχι Φυσικής Αγωγής και Άθλησης.
    Αν υλοποιηθεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, θα αποτελεί μια επικίνδυνη πρακτική για την υγεία των πολιτών. Το άρθρο 8 πρέπει να αποσυρθεί.
    Κυριακή Κεραμιώτου
    Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών ΝΠΔΔ

  • 12 Φεβρουαρίου 2024, 00:03 | Χρήστος Αναγνώστου

    Πρόταση για το Άρθρο 7&8,: Ίδρυση Τμήματος Νοσηλευτικής & Εργοθεραπείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αντί ίδρυση (μετονομασία)Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Εργοθεραπείας.

  • 11 Φεβρουαρίου 2024, 11:13 | Αμαλία Αβραμίδου

    Σχετικά με άρθρο 9:

    1. Τι ΠΕ θα λαμβάνουν οι φοιτητές της Μανοτμηματικής Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών από κάθε πρόγραμμα σπουδών; Να αποσαφηνιστεί.

    2. Ειδικά για το «Ψηφιακές Εφαρμογές» : α) πού θα προσλαμβάνονται οι απόφοιτοι αυτής της Κατεύθυνσης; Στο ΥΠΠΟΑ προσλαμβάνονται αρχαιολόγοι, δεν αναφέρεται όμως τέτοια κατεύθυνση σε κανένα από τα δύο προγράμματα – το οποίο θεωρώ τραγικό λάθος για μια εθνικά ευαίσθητη, όπως χαρακτηρίζεται, περιοχή, την στιγμή που στις γειτονικές χώρες τα περιφερειακά προγράμματα αρχαιολογίας ανθίζουν και όσοι φοιτητές του ΔΠΘ ενδιαφέρονται για την αρχαιολογία (οι οποίοι είναι πολλοί και δουλεύουν παρόλες τις αντιξοότητες) αναγκάζονται να εκπονήσουν και δεύτερο προπτυχιακό κύκλο σπουδών για να αποκτήσουν το πολυπόθητο ΠΕ αρχαιολογίας, με πρόσθετο κόστος σε χρόνο και χρήμα επιπλέον 3/4 ετών.

    β) Ποιος θα διδάξει στο δεύτερο Πρόγραμμα ‘Ψηφιακές Εφαρμογές…»; Εάν υπάρχουν κονδύλια για νέες θέσεις ή αν θα γίνουν μετακινήσεις μελών ΔΕΠ πρέπει να αποσαφηνιστεί.

    3) Θα ήταν ίσως πιο λογικό το Πρόγραμμα Ψηφιακές Εφαρμογές να αποτελέσει προαιρετικό 5ο έτος εν είδει Μεταπτυχιακού, όπως γίνεται στις Θετικές Επιστήμες.

    Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι ο περιορισμένος αριθμός φοιτητών – στο ΔΠΘ έρχονται φοιτητές από την συγκεκριμένη περιφέρεια κατά το μεγαλύτερο ποσοστό. Αν υποθέσουμε ότι 200 φοιτητές να εισαχθούν στη Μονοτμηματική Σχολή και μοιράζονται ισόποσα στα 2 Προγράμματα, στο Πρόγραμμα Φιλολογίας/Ιστορίας/Φυσ Ανθρωπολογίας θα πρέπει να γίνει εκ νέου κατανομή στη καλύτερη περίπτωση από 30 φοιτητές. Από αυτούς π.χ. στην κατεύθυνση της Φιλολογίας, θα πρέπει να επιμεριστούν περαιτέρω στις ειδικότητες Κλασικής/Βυζαντινής/Νεοελληνικής κλπ κλπ. Θα φτάσουμε δηλαδή να διδάσκουμε σε 2-3 φοιτητές. Το ίδιο ισχύει για όλες τις επιστήμες.

    Όταν υπάρχει έντονο δημογραφικό πρόβλημα στη περιοχή και μειώνονται κατακόρυφα οι μαθητές β΄θμιας, αυτό έχει επίπτωση και στον αριθμό των εισακτέων φοιτητών. Πρέπει να βρεθούν στηρίγματα για όσους φοιτητές αποφοιτήσουν από την Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών να έχουν επαγγελματική αποκατάσταση στην Θράκη (ως εκπαιδευτικοί, αρχαιολόγοι, ιστορικοί κλπ) ώστε να μπορέσουν να στεριώσουν και να βοηθήσουν πολλαπλώς στην επανεκκίνηση του Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας γενικότερα.

  • 10 Φεβρουαρίου 2024, 21:51 | Χ. Κ

    Δυστυχώς στην Ελλάδα,διαχρονικά,η εκπαιδευτική πολιτική δε στηρίζεται σε μια λελογισμένη βάση, η οποία πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παιδευτικής διαδικασίας και της σύγχρονης αγοράς. Είναι αδιανόητο να συντηρεί η χώρα πανεπιστημιακά τμήματα και πανεπιστήμια,τα οποία έχουν ως μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών οφελών. Παλαιότερα κυριαρχούσε η φράση »Κάθε χωριό και γήπεδο» ως απαίτηση των κατοίκων, πλέον έχουμε καταλήξει στο »Κάθε χωριό και πανεπιστημιακό τμήμα». Τα πανεπιστήμια που επιθυμούν να διέπονται από υψηλό κύρος έχουν συγκεντρωμένα τα τμήματά τους σε ένα ενιαίο campus, ώστε οι διάφορες επιστήμες να συνεργάζονται και οι φοιτητές να λαμβάνουν ποικίλα ερεθίσματα. Επιπλέον, διαθέτουμε υπερπληθώρα τμημάτων,(πχ φιλοσοφικές σχολές) που το μόνο που κάνουν είναι να δέχονται φοιτητές άσχετους με το αντικείμενο και να βγάζουν ανέργους. Όλα τα παραπάνω στερούν χρήματα και χώρο από εκείνα τα τμήματα που επιδεικνύουν σοβαρό και απτό ερευνητικό έργο και μπορούν να κατατάξουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε πολύ υψηλότερη θέση από την οποία βρίσκεται τώρα. Έτσι, λοιπόν, αντί να ιδρύσουμε τμήματα μη χρήσιμα, ας ενισχύσουμε τα διαπρεπή.

  • 10 Φεβρουαρίου 2024, 19:44 | Koutsoukos Ansstasios

    Νέα
    Τα πιο πολλά ξένα πανεπιστήμια στη χώρα τους είναι δημόσια πανεπιστήμια αλλά έχουν δίδακτρα και εδώ νομίζουν ότι είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια.
    Γελάει ο κόσμος όλος με το νέο νομοσχέδιο για τα νέα λεγόμενα «μαϊμού Πανεπιστημια» λένε άλλοι πολλοί πλέον.
    Βάζουν ελάχιστη βάση το 8,3 στα νέα μαϊμού Πανεπιστημια που δήθεν θα έρθουν -ενώ για τα υπάρχοντα δημόσια Ελληνικά πανεπιστήμια η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι το 10.
    Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στην Ελλάδα
    Δεν ξέρανε δε ρωτούσαν;
    Με ιδιαίτερη εκτίμηση
    Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
    6980203968

  • 10 Φεβρουαρίου 2024, 15:05 | Προσωπικό

    Στο αρθ 12 παρ 3 αναφέρει λανθασμένα τις Υποδιευθύνσεις της ΜΟΔΥ του ΕΛΚΕ που λειτουργούν στις πόλεις της Καβάλας και της Δράμας. Σύμφωνα με την απόφαση ΔΦ31/8429 Διάρθρωση και Αρμοδιότητες Μονάδας Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης του ΕΛΚΕ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος υπάρχουν τμήματα και γραφεία του ΕΛΚΕ μόνο στην πόλη της Καβάλας και όχι Υποδιεύθυνση.

  • 10 Φεβρουαρίου 2024, 10:40 | Νίκος

    Το συγκεκριμένο νοσμοσχέδιο είναι αντισύνταγματικό όπως λένε 8 συνταγματολόγοι https://www.esos.gr/arthra/86819/koini-dilosi-8-syntagmatologon-antisyntagmatika-ta-idiotika-aei
    Κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε καν να κατετεθεί προς διαβούλευση.
    Αν και όταν αλλάξει το άρθρο 16 του συντάγματος τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για το συγκεκριμένου νομοσχέδιο

  • 10 Φεβρουαρίου 2024, 07:44 | DEP

    Άρθρο 6: Ίδρυση Σχολής Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής
    Ο δόκιμος όρος παγκοσμίως είναι «Business School» . Η παρούσα πρόταση μεταφράζεται ως Management Science and Accounting, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία ως Σχολή.
    Αν μας ενδιαφέρει η διεθνοποίηση (sic), τότε χρειάζεται και εναρμόνιση με τις παγκόσμιες πρακτικές, αρχίζοντας από τον τρόπο που ονομάζουμε τις Σχολές και τα Τμήματα.

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 18:13 | ΑΡΘΡΟ 8 ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ

    Απαράδεκτο και επικίνδυνο το άρθρο 8.
    Από που προκύπτει η ένταξη στην ίδια Σχολή ενός τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (σε υγιείς πληθυσμούς) με ένα τμήμα που εξ’ ορισμού ανήκει σε Σχολή Επιστημών Υγείας αφού πρόκειται για θεραπευτές (υπάρχει κάτι σχετικό από την ΕΘΑΑΕ;). Φαίνεται υπάρχει μεγάλη πίεση από τα ΤΕΦΑΑ που στην πράξη είναι εργοστάσια παραγωγής ανέργων αποφοίτων, ώστε να γίνει ευκολότερη η αντιποίηση των επαγγελμάτων υγείας κάτω από τον ακαδημαϊκό μανδύα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία. Οι εργοθεραπευτές έχουν καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και φαντάζομαι ότι θα υπάρξει οξύτατη αντίδραση από μέρους του επαγγελματικού συλλόγου των εργοθεραπευτών ως προς την ολισθηρή, για την δημόσια υγεία, κατεύθυνση του άρθρου 8.

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 18:12 | ΑΡΘΡΟ 8 ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ

    Απαράδεκτο και επικίνδυνο το άρθρο 8.
    Από που προκύπτει η ένταξη στην ίδια Σχολή ενός τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (σε υγιείς πληθυσμούς) με ένα τμήμα που εξ’ ορισμού ανήκει σε Σχολή Επιστημών Υγείας αφού πρόκειται για θεραπευτές (υπάρχει κάτι σχετικό από την ΕΘΑΑΕ;). Φαίνεται υπάρχει μεγάλη πίεση από τα ΤΕΦΑΑ που στην πράξη είναι εργοστάσια παραγωγής ανέργων αποφοίτων, ώστε να γίνει ευκολότερη η αντιποίηση των επαγγελμάτων υγείας κάτω από τον ακαδημαϊκό μανδύα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία. Οι εργοθεραπευτές έχουν καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και φαντάζομαι ότι θα υπάρξει οξύτατη αντίδραση από μέρους του επαγγελματικού συλλόγου των εργοθεραπευτών ως προς την ολισθηρή για την δημόσια υγεία κατεύθυνση του άρθρου 8.

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 17:36 | Δρ ΞΟΥΤΣΟΥΚΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Θέμα. Ελεύθερα «Φρανσάιζ» Πανεπιστήμια, Μη κρατικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδας με το νέο νομοσχέδιο κλπ.

    *Είναι πολλά τα λεφτά Άρη*;

    Στο νέο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια κλπ, στην Ελλάδα, αν δεν προσέξετε θα γυρίσει «μπούμερανγκ», λένε άλλοι πολλοί πλέον.
    Εννοείτε μόνο μη κρατικά πανεπιστήμια Ελληνικά είτε και μη κρατικά ξένα πανεπιστήμια; Το «φρανσάιζ» αρμόζει σε εταιρίες όχι σε πανεπιστήμια. Μήπως χρησιμοποιηθεί η «λεγόμενη αριστερά, να διαλύσει τα υπάρχοντα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια- να «πουληθούν σε μία νύχτα σε «φρανσάιζ» πανεπιστήμια;
    Και τώρα όπως είναι οι έως τώρα νόμοι μπορούν να λειτουργήσουν μη κρατικά Ελληνικά πανεπιστήμια δηλαδή Πανεπιστήμια που θα ιδρύσουν Ελληνικά Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και γιατί δεν τολμούν να ιδρύσουν αυτά τα πανεπιστήμια, ρωτάνε πολλοί άλλοι πλέον. Η αλήθεια είναι ότι κάποια τμήματα των ήδη υπαρχόντων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, όπως της Φιλοσοφικής Αθηνών της Θεολογικής Αθηνών και των Ηλεκτρολόγων Ε.Μ.Π. και άλλων πανεπιστημίων, είναι πολύ καλά και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα νέα μη κρατικά πανεπιστήμια, λένε άλλοι πολλοί πλέον. Σωστή είναι διάταξη για το ασυμβίβαστο των μελών ΔΕΠ να διδάσκουν στα νέα Πανεπιστήμια. Τα ξένα Πανεπιστήμια για ποιο λόγο θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα- αν θέλουν Τι σημαίνει «νέο-αποικιοκρατικήή» πολιτική των μεγάλων δυνάμενων και με ποιους τρόπους εφαρμόζεται σήμερα πρέπει να μελετηθεί πλέον. Γιατί συνδέονται οι Πανελλήνιες εξετάσεις με την είσοδο των υποψηφίων και στα «φρανσάιζ» Πανεπιστήμια, δημιουργεί πολλά ερωτήματα πλέον. Για ποιο λόγο θα θέλει ένα ξένο πανεπιστήμιο να έρθει στην Ελλάδα- αφού δεν θα είναι κερδοσκοπικός- το Ελληνικό Δημόσια θα «ελέγχει τη λειτουργία του πρέπει να εξηγηθεί. Η διάρκεια σποδών ν+2 είναι λάθος- αφού τα ξένα πανεπιστήμια στη χώρα τους έχουν άλλα χρόνια σποδών για τους φοιτητές τους. Το σωστό είναι 2ν+2 και στο τέλος έτσι θα γίνει. Σωστή η διάταξη για το ασυμβίβαστο των μελών ΔΕΠ να διδάσκουν στα νέα Πανεπιστήμια.
    Λένε ότι πολλοί τα έχουν μπερδέψει….
    Σημεία διευκρινίσεων.
    1. Τι σημαίνει μη κρατικά πανεπιστήμια και Ελληνικά και ξένα;
    2. Τι είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και Ελληνικά και ξένα;
    3. Τι σημαίνει δίδακτρα σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο , σε μη κρατικό πανεπιστήμιο και σε κρατικό πανεπιστήμιο.
    5. Πού έχει πρόβλημα το νέο νομοσχέδιο. Μήπως δεν το έχει μελετήσει καλά η επιτροπή που το συνέταξε, ρωτάνε πολλοί άλλοι πλέον.
    6. Τί είναι κρατικά ξένα πανεπιστήμια; Τί σημαίνει μη κρατικά ξένα πανεπιστήμια;
    7. Τι είναι τα ιδιωτικά ξένα πανεπιστήμια;
    8. Τι σημαίνει δίδακτρα σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο σε μη κρατικό πανεπιστήμιο και σε κρατικό πανεπιστήμιο;
    9. Πού έχει πρόβλημα το νέο νομοσχέδιο;
    10. Τί είναι οι καταλήψεις και ποιους εξυπηρετούν; Μερικοί καθηγητές των Ελληνικών δημοσίων Πανεπιστημίων, που είναι κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων οι ίδιοι διδάσκουν σε ιδιωτικά και μη κρατικά ξένα πανεπιστήμια;
    11. Μόνο το 10% των ξένων πανεπιστημίων είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα τους. Αυτό το κρύβουν επιμελώς οι εμπνευστές του νέου νομοσχεδίου.
    12. Όλα όμως έχουν δίδακτρα.
    13.Με ποια κριτήρια θα επιλέξουν τους φοιτητές τους τα νέα Πανεπιστήμια; Ποιος θα καθορίσει τα κριτήρια εισαγωγής στα νέα Πανεπιστήμια, τα μητρικά Πανεπιστήμια, είτε οι ντόπιοι κομματάρχες θα εξαναγκάσουν τα ξένα πανεπιστήμια να μειώσουν τα *στάνταρ* τους για να δεχτούν τα «ημι-αγράμματα» παιδάκια τους, σε αντάλλαγμα να πάρουν άδεια λειτουργίας στο Ελληνικό έδαφος;
    14. Ποια θα είναι η ισοτιμία των πτυχίων των νέων πανεπιστημίων, που θα λειτουργήσουν με το νέο νόμο; Ποιος θα δίνει αυτή την ισοτιμία;
    15. Οι συνεχείς καταλήψεις και διαδηλώσεις ποιους εξυπηρετούν; Μήπως η λεγόμενη «δεξιά» και η λεγόμενη «αριστερά», μαζί έχουν συμφωνήσει τη διάλυση όλης της παιδείας στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα τις *μίζες* από τα χρήματα από τις εγγραφές των νέων φοιτητών στα νέα Πανεπιστήμια, τα νέα προγράμματα, τα ερευνητικά προγράμματα κλπ;
    16. Μόνο το 10% των ξένων πανεπιστημίων είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα τους και δεν είναι τα καλύτερα που υπάρχουν λένε άλλοι πολλοί πλέον. Μπορούν να έρθουν με το υπάρχον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα και ήδη κάποια έχουν έρθει;
    17. Όλα όμως έχουν δίδακτρα. Μόνο το δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη δίδακτρα στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, ενώ στο μεταπτυχιακό έχει… Με το υπάρχον ευρωπαϊκό δίκαιο μπορούν είτε όχι να λειτουργήσουν στην Ελλάδα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια; Λειτουργούν ήδη και κάποια κολλέγια;
    18.Με ποια κριτήρια και με ποιους όρους θα επιλέξουν τους φοιτητές τους τα ξένα πανεπιστήμια που θα έρθουν στην Ελλάδα;
    Πώς είναι δυνατόν ο υποψήφιος φοιτητής που απορρίφθηκε από το δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο με τα ίδια προσόντα να γίνει δεκτός στα νέα Πανεπιστήμια;
    19. Οι ντόπιοι υπεύθυνοι για το χάλι της παιδείας στην Ελλάδα, θα δεχτούν να ισχύσουν τα κριτήρια που έχουν τα ξένα πανεπιστήμια στην χώρα τους είτε θα εξαναγκάσουν τα ξένα πανεπιστήμια που θα έρθουν να βάλουν *νερό στο κρασί τους*;
    20. Μόνο αν δεν διδάξει ούτε ένας από τους ήδη διδάσκοντες στα ήδη υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας τότε μπορούμε να πούμε ότι κάτι άλλαξε λένε άλλοι πολλοί πλέον. αν είναι να διδάξουν οι ίδιοι που έχουν καταστρέψει τα ήδη υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια στην Ελλάδα τότε τι θα αλλάξει ρωτάνε πολλοί πλέον. Ποια θα είναι η ισοτιμία των πτυχίων των νέων πανεπιστήμιων
    που θα λειτουργήσουν με το νέο νόμο και ποιος θα δίνει αυτήν την ισοτιμία;
    21. Τους ενδιαφέρει η παιδεία, είτε η *κονόμα* ρωτάνε πολλοί άλλοι πλέον.
    22. Με τα υπάρχοντα κολλέγια τί θα γίνει; Μήπως τα νέα Πανεπιστήμια «φρανσαιζ» χρησιμοποιήσουν τα λεγόμενα «κολέγια» για να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα.
    23. Προβλέπεται από αυτό το νομοσχέδιο που δεν έχει συνταχθεί σωστά, η ελληνική επιτροπή να έχει *παραθυράκια ερμηνείας* και *κονόμας*;
    Τέλος επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο δεν έχει συνταχθεί σωστά. Αν σας πω τα λάθη του θα μπορέσετε να τα καταλάβετε, είτε θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο ,-όπως και στο νομοσχέδιο περί Πειραματικών και Προτύπων σχολείων- που η αρμόδια τότε Υπουργός δεν κατάλαβε τότε τη διαφορά τους;
    Απαντήστε μου γραπτώς- μη χάνω το χρόνο μου και γράφω πάλι πενήντα υπομνήματα που δε μπορείτε να τα κατανοήσετε – όπως έγινε και με τα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία πριν χρόνια – σας παρακαλώ πολύ
    Το σίγουρο είναι ότι όπως και να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο θα υπάρξουν πολλές τροποποιήσεις και τροπολογίες στο μέλλον «με το κάψε ράψε – θα γίνει νέο πλαίσιο σπουδών στα πανεπιστήμια.
    Τα λάθη θα τα πληρώσετε στις ευρωεκλογές λένε άλλοι πολλοί πλέον.
    Έρχονται Ευρωεκλογές.

    Με ιδιαίτερη εκτίμηση
    Αθήνα 9-2-2024
    Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
    Κολοκοτρώνη 7
    Πεύκη 15121 Αθήνα
    Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σορβόννης
    Κιν 6980203968

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 16:59 | RM

    To Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (Θεσσαλονίκη) του ΔIΠΑΕ θα πρέπει να μετακομίσει στις Σέρρες και να συγχωνευθεί με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών (Σέρρες). Ούτως ή άλλως είναι περιττό αφού το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί παρόμοιο τμήμα.

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 14:39 | AGAPITOS XANTHIS

    εκτιμώ ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται σε μια θέση υποχωρητική στο πνεύμα της Εθνικής και Περιφερειακής Στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης για την διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος, πράγμα που επισημαίνεται δεόντως για το Δημοκρίτειο (μέρος Α, κεφ. Α. άρθρο 1).
    Το Τόξο του Αιγαίου που καλύπτεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει ιδρυθεί πάνω στις βάσεις της γεωπολιτικής και εθνικής σημασίας. Η ανάδειξη του (μαζί με το Δημοκρίτειο) δεν είναι διαχειριστικού και αναπτυξιακού μόνο χαρακτήρα αλλά και εθνικού. Από τη Λήμνο στο Καστελλόριζο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου φυλάττει πνευματικές και πολιτιστικές «Θερμοπύλες»
    Μη λησμονείτε ότι χωρίς αυτό ή έστω με την τακτική αποδυνάμωση του το Αιγαίο θα μαραζώσει, θα συμπτυχθεί μόνο στον μαζικό τουρισμό, αναντίστοιχα με την βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτική πορεία του τόπου μας.
    Το Αιγαίο είμαστε όλοι μας…είναι το σύνορο της Ευρώπης. Μην το λησμονείτε.

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 13:59 | SKM

    Επαναδιατύπωση του Άρθρου 10, παράγραφος 5:

    Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος: α) στις Διοικητικές υπηρεσίες (Καβάλας, Δράμας), β) στα Τμήματα, γ) Ινστιτούτα και δ) στο Παράρτημα (Διδυμοτείχου) του ΔΙ.ΠΑ.Ε. σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7 μεταφέρεται αυτοδικαίως στο Δ.Π.Θ., σε θέση αντίστοιχη με αυτή που κατέχει, οργανική ή προσωποπαγή, με την ίδια εργασιακή σχέση, στην ίδια κατηγορία – εκπαιδευτική βαθμίδα, στον ίδιο κλάδο, στην ίδια ειδικότητα και με τον βαθμό που κατέχει και παραμένει στην ίδια έδρα (πόλη εργασίας).

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 12:34 | Μενέλαος Ζαφράκας, Καθηγητής ΔΙΠΑΕ

    Συγχαρητήρια για το άρθρο 7!

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 12:09 | de

    Το ΔΙΠΑΕ ωστόσο τι θα κερδίσει;
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το ΔΙΠΑΕ αυτά τα χρόνια, δηλαδή αυτό της πανσπερμίας τμημάτων και σχολών και η ύπαρξη campous σε πολλές διαφορετικές πόλεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας πλέον επιλύεται. Και αυτό καθότι το ΔΙΠΑΕ αποβάλλει από πάνω του ,τα τμήματα των κόμβων της Δράμας και της Καβάλας και του Διδυμότειχου που και αδύναμα ήταν και με μικρή επιλεξιμότητα από τους φοιτητές. Επομένως εύλογο είναι το συμπέρασμα ότι οι κρατικές χρηματοδοτήσεις θα απορροφούνται και θα διανέμονται σε μικρότερο αριθμό campous. Το πρόβλημα αυτό πλέον θα βαρύνει το ΔΠΘ. Οι κόμβοι του ΔΙΠΑΕ (Σίνδος, Θέρμη, Σέρρες, Κατερίνη, Κιλκίς) θα ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο και με την ενδεχόμενη ίδρυση νέων σύγχρονων τμημάτων. Το μέλλον του ΔΙΠΑΕ προμηνύεται λαμπρό.

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 11:37 | ΒΕΛΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Καταθέτω μια πρώτη σκέψη σχετικά με το Νομοσχέδιο και επί συγκεκριμένου θέματος.
    ΑΡΘΡΟ 8
    Μετά από χρόνια προσπάθειας δημιουργίας Τμήματος Εργοθεραπείας στο ΔΠΘ και μέσω αυτού στήριξης αναγκών του εκεί ΤΕΦΑΑ και της τοπικής οικονομίας, επανέρχεται το θέμα με «αναβάθμιση» του μάλιστα σε μία Σχολή με 2 Τμήματα!!!! Τώρα θα περιλαμβάνει και το όνομα του ΤΕΦΑΑ και αυτό της Εργοθεραπείας ενιαία!!!!!
    Απόλυτα απαράδεκτη και ακατανόητη επιμονή σε κάτι εντελώς ανορθόδοξο και ασύνδετο από κάθε πλευρά (Επιστημονική, Δεοντολογική, Κοινωνική, Εκπαιδευτική).
    Η Εργοθεραπεία αποτελεί ειδικότητα Υγείας και η εμπλοκή της με κάθε άλλο τομέα κοινωνικής δράσης συνδέεται με αυτό το βασικό της χαρακτηριστικό.
    Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο αναπτύσσεται σε εκπαιδευτικά και επαγγελματικά περιβάλλοντα υγείας και η εκπαίδευση των Εργοθεραπευτών είναι συνδεδεμένη απόλυτα με αυτή των επαγγεμάτων υγείας.
    Είναι απόλυτο λάθος ο συνδυασμός της ειδικότητας έστω και σε εκπαιδευτικό επίπεδο με επιστήμες εκπαίδευσης ενώ ακόμη και η χωροθέτηση της νέας σχολής δεν ακολουθεί κανένα σχεδιασμό ποιοτικής εξέλιξης της καθώς η περιοχή δεν μπορεί να καλύψει τις εξειδικευμένες εκπαιδευτικές ανάγκες της λόγω έλλειψης υποδομών γεγονός που έχει γίνει κατανοητό από την λειτουργία των άλλων Τμημάτων Εργοθεραπείας της χώρας.
    Είναι βέβαιο οτι θα γίνει επίσημη παρέμβαση του κλάδου για το θέμα όμως θεωρώ οτι αποτελεί θέμα ουσίας και για το λόγο αυτό θεωρώ οτι πρέπει να γίνει μεγάλη συζήτηση επί του άρθρου 8 με τους υπεύθυνους ανάπτυξης του κλάδου.

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 10:46 | Αρθούρος

    Τα άρθρα του νομοσχεδίου που αναφέρονται στη δομή του απλά περιγράφουν μία διαδικασία συγκόλλησης των τμημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας στον προϋπάρχοντα κορμό του Δ.Π.Θράκης. Αυτό μπορούσε να γίνει το 2019 όταν γίνονταν κι άλλες συγχωνεύσεις τμημάτων, σχολών κλπ. Τοπικές συνθήκες και κυβερνητικές εμμονές της προηγούμενης υπουργού, δεν επέτρεψαν να γίνει αυτό που ήταν εύκολο και πραγματοποιήσιμο. Πέντε χρόνια μετά κι ενώ κι άλλα αυτονόητα όπως η μεταφορά της Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη και η ένταξή της στο Δ.Π.Θ. πριν κλείσει τελείως, έγιναν επιτέλους δεκτά, προωθείται αυτή η συγκόλληση με κάποιες αναγκαίες αλλαγές στις ονομασίες τμημάτων γιά να μην κλείσουν.
    Το Δ.Π.Θ. μπορεί να καυχάται ότι είναι άλλο ένα πολυδιασπαρμένο ίδρυμα, όμως δε νοείται να είναι αλλού η έδρα της Σχολής κι αλλού κάποια τμήματα. Κι όχι μόνο αλλού, αλλά σε απόσταση 292 χιλιομέτρων όπως τα 2 της Σχολής Γεωπονίας και Δασολογίας με έδρα την Ορεστιάδα και τα νέα 2 που εδρεύουν στη Δράμα. Επίσης, άλλες χρόνιες δυσλειτουργίες που προκαλούν αδικίες στη γεωγραφική κατανομή συγκεκριμένων τμημάτων δε λύνονται όπως γιά παράδειγμα είναι η προκλητική γειτνίαση σε μία μικρή γεωγραφική περιοχή, όπως τα 3 τμήματα ΤΕΦΑΑ σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Κομοτηνή.
    Η μονομερής αφαίρεση τμημάτων από το ΔΙΠΑΕ, δημιουργεί σ’ αυτό το αίσθημα της αδικίας, η οποία μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο, αφού 3 τμήματά του που ήταν στα 37 που καταργήθηκαν από την κα Κεραμέως, δε λειτούργησαν ποτέ.
    Χάνεται κι άλλη μία ευκαιρία, της αποφυγής λειτουργίας διπλών ομοειδών τμημάτων στη Θεσσαλονίκη κατά το παραπάνω παράδειγμα του ΤΕΦΑΑ.
    Τέλος, δεν ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα του Δ.Π.Θ ως προς την ίδρυση επιπλέον τμημάτων.
    Προφανώς και δεν ισχυροποιείται το Δ.Π.Θ., ούτε γίνεται το τρίτο πανεπιστημιακό ίδρυμα στη χώρα όπως κάποιοι βιάστηκαν να γράψουν, αφού πέρα από τη μείωση του συνολικού αριθμού των τμημάτων με τη συγχώνευση αυτών της Φιλοσοφικής, είναι γνωστό ότι ποτέ οι θέσεις των τμημάτων του δεν πληρώνονται.
    Μία διαφορετική δομή του Δ.Π.Θ. αλλά και του ΔΙΠΑΕ με βάση αυτά που προτείνω, έτσι ώστε να εκπληρώνονται οι παραπάνω προϋποθέσεις:
    1.Στη Θεσσαλονίκη εδρεύουν δύο τμήματα Γεωπονίας(ΔΙΠΑΕ και ΑΠΘ). Μεταφορά του τμήματος Γεωπονίας ΔΙΠΑΕ στη Δράμα. Αντίστοιχα, μεταφορά του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής από την Κομοτηνή στο ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη.
    2. Μεταφορά των δύο τμημάτων της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας της Ορεστιάδας στην Καβάλα. Αντίστοιχα, μεταφορά των δύο τμημάτων της νεοϊδρυόμενης σχολής Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής στην Κομοτηνή.
    3. Ίδρυση Σχολής Οικονομικών Επιστημών & Λογιστικής στην Κομοτηνή με συμπερίληψη σ’ αυτήν του τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Κομοτηνής.
    4. Μεταφορά της νεοϊδρυόμενης σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού & Εργοθεραπείας με τα δύο της τμήματα από την Κομοτηνή στην Ορεστιάδα.
    5. Μεταφορά του τμήματος Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης από το ΑΠΘ στο Πανεπιστήμιο Πατρών με έδρα τον Πύργο, όπως προβλεπόταν στο νομοσχέδιο με τα 37 τμήματα. Δεν μπορούν να λειτουργούν 3 ομοειδή τμήματα με το ίδιο αντικείμενο σε μία μικρή γεωγραφική περιοχή.
    6.Μεταφορά του τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του ΔΙΠΑΕ από τις Σέρρες στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης όπως είχε ζητήσει και το ΔΠΘ να ιδρυθεί ομώνυμη σχολή σ’ αυτό. Αντίστοιχα, μεταφορά του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ από την Κομοτηνή στο ΔΙΠΑΕ στις Σέρρες.
    7. Ίδρυση Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών στην Κομοτηνή με τα δύο τμήματα Νομικής και Πολιτικής Επιστήμης που απομένουν.
    8. Κατάτμηση του πολυσυλλεκτικού τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του ΔΙΠΑΕ σε δύο τμήματα: α)Μάρκετινγκ και Τουρισμού και β) Δημόσιας Διοίκησης και Οργανισμών.
    9.Συγχώνευση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Θεσσαλονίκης με τα δύο της τμήματα στο ΔΙΠΑΕ.
    Όπως είναι κατανοητό, οι μεταφορές τμημάτων και σχολών είναι αμοιβαίες και δεν προκαλείται αναστάτωση από τη μείωση του αριθμού των φοιτητών, αφού αυτή θα είναι αμελητέα.

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 09:28 | Αλέξανδρος Ζ. Σπυρόπουλος

    Σχόλιο στη Δημόσια Διαβούλευση για το: ΜΕΡΟΣ Α’ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ (άρθρα 1-12)

    Αναφορικά με το νομοσχέδιο που αφορά την ενσωμάτωση ορισμένων τμημάτων και παραρτημάτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στο Δ.Π.Θ., θεωρούμε σημαντική την εισαγωγή ειδικών ρυθμίσεων στο άρθρο 11, παράγραφο 1, που θα αφορούν τους φοιτητές του τρίτου κύκλου σπουδών, δηλαδή τους υποψήφιους διδάκτορες.

    Προτείνουμε την ακόλουθη διατύπωση για τη συμπλήρωση της εν λόγω παραγράφου (Κεφαλαία):

    «Άρθρο 11

    Ρυθμίσεις φοιτητικών θεμάτων

    1. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές, των εντασσόμενων Τμημάτων και του Παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), δηλαδή όσοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδίκαια και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.). Τα μαθήματα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών των εντασσόμενων με τις διατάξεις του παρόντος Τμημάτων και Παραρτήματος, συνεχίζονται κανονικά. ΟΜΟΙΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΑΚΑΙΡΑΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ».

    Η πρόταση αυτή στοχεύει να εγγυηθεί ότι οι υποψήφιοι διδάκτορες δεν θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση λόγω των αλλαγών στον ακαδημαϊκό χάρτη, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις ερευνητικές τους εργασίες και τις σπουδές τους με την απαραίτητη υποστήριξη και ποιότητα.

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 08:46 | Akis

    1. Στο Άρθρο 1 αναφέρει «Σκοπός του παρόντος είναι α) η ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και η διοικητική και γεωγραφική ταύτιση του ιδρύματος με την ανωτέρω Περιφέρεια…». Πως ακριβώς γίνεται αυτό αφού το ΔΠΘ δεν συμπεριλαμβάνει στο όνομα του την Ανατολική Μακεδονία ως όρο και γεωγραφική περιοχή!!!
    2. Καλό είναι όταν ορίζουμε τμήματα να αναφέρουμε και την ειδικότητα που θα αποκτήσουν οι πτυχιούχοι (επαγγελματικά δικαιώματα) γιατί το τμήμα θα πρέπει να διαφημίσει τον σκοπό του και να προσελκύσει φοιτητές. Πχ Τμήμα Φυσικής (ΠΕ04.01. Φυσικών). Οπότε η απορία μου αφορά το νεοιδρυθέν τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας για το τι πτυχιούχους θα βγάζει; (θα είναι άραγε ΠΕ12.13 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΩΝ, ΠΕ88.05 ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ή κάτι άλλο). Δεν θα αλλάξει και το πρόγραμμα σπουδών για να ανταποκρίνεται στο νέο αντικείμενο;

  • 9 Φεβρουαρίου 2024, 06:20 | Μάριος Ιωάννης Καλογριάς

    Στο άρθρο 9 το οποίο αναφέρει «Αναδιάρθρωση και μετονομασία της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Συγχώνευση Τμημάτων» είναι φανερό πως η συγχώνευση δεν γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν καταργούνται τα Τμήματα της εθνικής γλώσσας και φιλολογίας, αντικείμενα τα οποία εξετάζονται στις γενικές εισαγωγικές εξετάσεις παγκοσμίως. Επιπλέον, η συγχώνευση ενός τμήματος με τμήματα διαφορετικού επιστημονικού πεδίου, θα δημιουργήσει επιστημονική ανομοιογένεια!!! Το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αποτελεί ένα πολύ δυνατό τμήμα όσον αφορά την επιλεξιμότητα τον φοιτητών, τα μέλη Δ.Ε.Π, την ποιότητα τον σπουδών αλλά και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Με την συγχώνευση, καταργούνται οι ειδικεύσεις του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και ολόκληρο το τμήμα γίνεται πλέον ειδίκευση !!!! Πως ο αξιότιμος υπουργός Κ.Κυριάκος Πιερρακάκης αποφάσισε κάτι τέτοιο με ακαδημαϊκά κριτήρια;; Ποιά είναι ακριβώς τα ακαδημαϊκά κριτήρια;;Πως η ΕΘΑΑΕ θα πιστοποιήσει ένα πρόγραμμα σπουδών του οποίου τα επιστημονικά πεδία δεν είναι όμοια; Ελπίζω σε μια αναθεώρηση του άρθρου 9 και θεωρώ πως το ΥΠΑΙΘΑ και συγκεκριμένα ο υπουργός Κ.Κυριάκος Πιερρακάκης και οι αρμόδιοι θα μελετήσουν εκτενέστερα το θέμα της συγχώνευσης και θα το απορρίψουν.Πιστέυω πως μια συζήτηση με το ίδιο το τμήμα(μέλη Δ.Ε.Π, πρόεδρο του τμήματος),θα βοηθούσε ιδιαίτερα. Άλλωστε το τερατούργημα που πάει να εδραιωθεί όχι μόνο δεν θα προσελκύσει περισσότερους φοιτητές αλλά τουναντίον θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση τον εισακτέων.

    Μάριος Ιωάννης Καλογριάς
    Προπτυχιακός Φοιτητής
    Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας

  • 8 Φεβρουαρίου 2024, 22:10 | Η Καβάλα-Δράμα ανήκουν στη Θράκη;;;

    Είμαι μέλος ΔΕΠ του ΔΙΠΑΕ (Πανεπιστημιούπολη Καβάλας). Συμφωνώ έντονα (!!!) με σχόλιο που πραγματοποιήθηκε ήδη και το οποίο παραθέτω παρακάτω.
    Καταλαβαίνω πως είναι διαδικαστικά πολύπλοκη η αλλαγή του ονόματος του ΔΠΘ, αλλά είναι θεωρώ επιβεβλημένη (αν θέλουμε να θεωρούμαστε στοιχειωδώς σοβαροί)!!!
    Μια καλή και έξυπνη συμβιβαστική λύση είναι η μετονομασία σε «Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο» (σκέτο, χωρίς «Θράκης») (που μπορεί να «αγκαλιάσει» πιο εύκολα όλες τις γεωγραφικές περιοχές).
    ——————————
    ——————————
    Στο άρθρο 1 αναφέρει ότι ενισχύεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δεν συνοδεύεται και από την ένταξη του ονόματος της περιφέρειας στο όνομα, που παραμένει Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και δεν μετονομάζεται σε Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και Θράκης. Η άλλη λύση είναι να φύγει και το Θράκης και να παραμείνει ως όνομα μόνο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Ειδάλλως φαίνεται σαν να εντάσσονται Σχολές και Τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας σε ένα Πανεπιστήμιο της ΘΡΑΚΗΣ (!!!). Σημειώνεται ότι τα Τμήματα αυτά ανήκαν μέχρι το 2019 στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

  • 8 Φεβρουαρίου 2024, 21:56 | Σπύρος

    Παρακαλώ / εύχομαι για την απόσυρση του νόμου στο σύνολο του. Το μόνο πράγμα που μπορεί να προάγει ακόμα πιο έντονα είναι τις πελατειακές σχέσεις και τον λαϊκισμό επομένως στρέφεται κατά των θεμελιωδών συνταγματικών κανόνων (και ουχί μόνο ως προς το άρθρο 16 Συντάγματος)! ….. εκτός εάν και περάσει περιορισμός να μην ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΠΟ ΑΣΕΠ και να μην έχουν δικαίωμα για επιδοτήσεις. Επίσης, να μην επιδοτούνται με κρατικές επιχορηγήσεις εταιρείες που έχουν προσλάβει απόφοιτο τους έστω για μια μέρα. Με του όρους που «πάει» να συσταθεί εξυπηρετεί μονάχα το ….. ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ και ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ακόμα και στην παιδεία ισοδυναμεί με ΦΑΣΙΣΜΟ!

  • 8 Φεβρουαρίου 2024, 21:01 | Ανέστης Φ.

    Αποτελεί μεγάλο λάθος η αλλαγή του ονόματος και του χαρακτήρα των ήδη υποβαθμισμένων τμημάτων της Δράμας. Εναλλακτικά προτείνω:

    Α) Το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας να μετονομαστεί σε Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών (όπως και το αντίστοιχο στο ΠΑΔΑ).

    Β) Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος να καταργηθεί αφού το αντικείμενο του είναι κορεσμένο και να ιδρυθεί Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας και Κλιματικής Αλλαγής, του οποίου οι απόφοιτοι θα εντάσσονται στο ΠΕ Γεωπόνων.

  • 8 Φεβρουαρίου 2024, 20:37 | Basiliy

    Ok

  • 8 Φεβρουαρίου 2024, 20:23 | Ανύπαρκτο Παράρτημα

    Η έκφραση «παράρτημα του ΔΙΠΑΕ» που αναφέρεται συνεχώς στο κείμενο δεν υφίσταται. Η Καβάλα και η Δράμα ΔΕΝ είναι παράρτημα του ΔΙΠΑΕ. Σωστή αναφορά γίνεται μόνο στο άρθρο 7 «Το Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.)» (Ν.4610/2019 άρθρο 2 παράγραφος 1γ)

  • 8 Φεβρουαρίου 2024, 20:02 | ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Στο άρθρο 1 αναφέρει ότι ενισχύεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δεν συνοδεύεται και από την ένταξη του ονόματος της περιφέρειας στο όνομα που παραμένει Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και δεν μετονομάζεται σε Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και Θράκης. Η άλλη λύση είναι να φύγει και το Θράκης και να παραμείνει ως όνομα μόνο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Ειδάλλως φαίνεται σαν να εντάσσονται Σχολές και Τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας σε ένα Πανεπιστήμιο της ΘΡΑΚΗΣ. Σημειώνεται ότι τα Τμήματα αυτά ανήκαν μέχρι το 2019 στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

  • 8 Φεβρουαρίου 2024, 19:51 | Διοικητικό Προσωπικό

    Στο άρθρο 10 δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την μεταφορά του διοικητικού προσωπικού που ΔΕΝ υπηρετεί σε Τμήματα και Ινστιτούτα των άρθρων 3,4,5,6 και 7 (διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί στις ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ). Να προστεθεί στην παράγραφο 5 (ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ):

    Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος στα Τμήματα, Ινστιτούτα και στο Παράρτημα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7, ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΣ μεταφέρεται αυτοδικαίως στο Δ.Π.Θ. …