Άρθρο 01 – Αντικατάσταση του άρθρου 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

Το άρθρο 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας αντικαθίσταται ως εξής:

«Με δήλωση και αίτηση, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα»

Άρθρο 1Α

1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4.

β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του.

Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

γ) της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από έναν τουλάχιστον εξ αυτών ενός εκ των κατωτέρω τίτλων διαμονής κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4:

γα) άδειας επί μακρόν διαμένοντος, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 150/2006 (160 Α΄) ή άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 40 του ν. 3731/2008 (26 Α΄) ή άδεια διαμονής που προβλέπεται στο άρθρο 89 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύει,

γβ) άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2910/2001 (91Α΄), της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του ν. 3386/2005 (212 Α΄), της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του ν.3731/2008 (263 Α΄) και του άρθρου 138 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύουν.

γγ) εγγράφου πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ε.Ε. με βάση τις διατάξεις του π.δ. 106/2007 (135 Α΄),

γδ) τίτλου διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 61/1999 (63Α΄), 96/2008 (152Α΄), 114/2010 (195 Α΄) και 113/2013 (146 Α΄) όπως ισχύουν ή τίτλο διαμονής ανιθαγενούς,

γε) ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) συνοδευόμενο από ισχύουσα  άδεια διαμονής ενιαίου τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.) ή άλλον τίτλο νόμιμης διαμονής ομογενούς,  

γστ) άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 108 του ν. 4251/2014 (80 Α΄),

γζ) δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ε.Ε.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να τροποποιούνται, αντικαθίστανται ή καταργούνται οι τίτλοι οριστικής διαμονής που αναφέρονται ανωτέρω και να προστίθενται νέοι τίτλοι νόμιμης διαμονής.

2. Ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν προσμετράται. Η επιτυχής ολοκλήρωση της απαιτούμενης φοίτησης αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

3.  Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα. Η δήλωση-αίτηση της παραγράφου 4α υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από Τμήμα ή Σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

4. α. Για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας υποβάλλεται όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου κοινή δήλωση-αίτηση από τους γονείς του τέκνου και όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 σχετική δήλωση-αίτηση από τον ίδιο τον αλλοδαπό.

Η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καθώς και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του/των αιτούντα/ων.

β. Τη δήλωση-αίτηση της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου  υποβάλλει στην περίπτωση τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας ή τέκνου δικαιούχου διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένου πρόσφυγα, προσώπου που έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή ανιθαγενούς), ο  εναπομείνας γονέας ή αυτός στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ανηλίκου, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του οι λοιπές σχετικές προϋποθέσεις. Σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων τη δήλωση-αίτηση υποβάλλει ο επίτροπος ή ο εκπρόσωπος του ανηλίκου που έχει νόμιμα ορισθεί.

5. α. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός έξι μηνών από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ανήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.

β. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός ενός έτους από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ενήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.

Η αίτηση απορρίπτεται αν συντρέχει ποινικό κώλυμα, κατά την περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 ή λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας κατά το άρθρο 5Β. Η διερεύνηση της συνδρομής των αρνητικών προϋποθέσεων του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται με ανάλογη εφαρμογή της προβλεπόμενης στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 διαδικασίας και εντός προθεσμίας έξι μηνών. Η σχετική διαδικασία και προθεσμίες αναστέλλονται σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 31.

6. α. Στην περίπτωση που η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, που προβλέπεται κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς ή από τον ανήλικο αλλοδαπό, αντίστοιχα, ο αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, μέχρι τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του.

β. Στην περίπτωση που η κτήση ιθαγένειας λόγω φοίτησης, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, θεμελιώνεται χρονικά μετά την ενηλικίωση του τέκνου και μέχρι την ηλικία των 23 ετών, ο ενήλικος  αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία συμπλήρωσης εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου ή των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

γ. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ακολουθείται αναλογικά η διαδικασία των διατάξεων της παραγράφου 5β του παρόντος άρθρου. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται και στις περιπτώσεις αυτές από την ημερομηνία δημοσίευσης της περίληψης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

7. Το τέκνο αλλοδαπού, ο οποίος αποκτά την ελληνική ιθαγένεια κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, καθίσταται Έλληνας χωρίς άλλη διατύπωση, αν κατά την ημερομηνία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τον γονέα του είναι ανήλικο και άγαμο.

8. Δεν συνιστούν κατά την έννοια του παρόντος άρθρου τίτλο νόμιμης διαμονής δελτία, βεβαιώσεις υποβολής δικαιολογητικών ή άλλα έγγραφα που επιτρέπουν την προσωρινή διαμονή του κατόχου τους μέχρι την κρίση του αιτήματός του από την αρμόδια διοικητική ή δικαστική αρχή ή την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διοικητικής διαδικασίας.

9. Τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντος ενήλικου αλλοδαπού ή του ανήλικου αλλοδαπού, καθώς και η ύπαρξη της συγγενικής σχέσης του ανήλικου για τον οποίο υποβάλλεται δήλωση – αίτηση κτήσης ιθαγένειας με τους γονείς του, αποδεικνύονται από ληξιαρχική πράξη γέννησης της ημεδαπής, είτε από πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο πιστοποίησης του ληξιαρχικού συμβάντος της γέννησής του, που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές του κράτους προέλευσής του και από τα σχετικά δικαιολογητικά που πιστοποιούν τη συγγενική σχέση.

Αν ο αλλοδαπός είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας ως πολιτικός πρόσφυγας ή έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή είναι ανιθαγενής και αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιητικό γέννησής του, αρκεί η πράξη αναγνώρισής του ως πολιτικού πρόσφυγα, υπαγωγής του στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή το οικείο δελτίο ανιθαγενούς αντίστοιχα.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να προστίθενται, καταργούνται ή τροποποιούνται τα αναγκαία έγγραφα για την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας του παρόντος άρθρου

10. Εφόσον ο αιτών είναι ενήλικος δύναται με υπεύθυνη δήλωση  που συνοδεύει τη σχετική αίτηση-δήλωση να προβεί  σε εξελληνισμό των ονοματεπωνυμικών του στοιχείων.

11. Για την υποβολή των προβλεπόμενων στο παρόν άρθρο δηλώσεων-αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καταβάλλεται παράβολο ύψους 100 ευρώ».

  • 15 Μαΐου 2015, 22:27 | taulant

    Συγχαρητήρια για την δουλεια που κανετε. Πρεπει επιτελους η χωρα να μας ενσωματωσει και να μην μας θεωρει ξενο σωμα. Ειχα κανει αιτηση μαζι με τον αδερφο μου το 2012-2013 με τον νομο Ραγκουση με τα αντιστοιχα δικαιολογιτικα που απαιτουνταν και στον αδερφο μου χορηγηθηκε η ιθαγενεια και υπηρετησε και Ελληνικο στρατο ενω εμενα παγωσε η διαδικασια με την αποφαση του ΣτΕ και εκλεισε ο φακελος. Ελπιζω τωρα πως ο νομος θα υπερψηφιστει και το ΣτΕ δεν θα παρεμβει. Ευχαριστω.

  • 15 Μαΐου 2015, 22:26 | Τάσος

    Άρθρο 1 παρ. 3 να συμπληρωθεί ως εξής· «…και για τους αποφοίτους έτη απο τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.»

  • 15 Μαΐου 2015, 22:39 | ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ

    Δεν χρειαζόμαστε άλλους ξένους μετανάστες στην Ελλάδα. Δεν έχουμε ανάγκη νομιμοποίησης άλλων μεταναστών. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ Ή ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ ΞΕΝΟ. Φτάνουν όσοι ήδη έχουν, και μάλιστα περισσεύουν. Η πατρίδα μας ειναι πάμφτωχη και δεν μπορεί να θρέψει και άλλα εκατομμύρια εξαθλιωμένων μεταναστών που θέλετε να νομιμοποιήσετε. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σε κανέναν άλλο ξένο να μην δοθεί ιθαγένεια. Ελληνική ιθαγένεια μόνο στους εξ αίματος Έλληνες. ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΡΑ. Λύστε τα υπόλοιπα προβλήματα της χώρας μας και σταματήστε να ασχολείστε με πράγματα που προκύπτουν απο τις ιδεοληψίες σας.

  • 15 Μαΐου 2015, 22:59 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

    ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Α.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΩΣ Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟ.ΤΟ ΛΕΜΕ ΤΟΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΔΟΘΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΞΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ.ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ Η ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΗΚΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ;;;ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΞΑΝΑΡΩΤΩ ;;;;;ΑΝΟΙΞΤΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΕΞΙΚΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΑΞΕΤΕ.ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΨΕΩΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΟΘΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΤΟΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ.ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΟΣΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΩΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟ ΤΗΣ;;;ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΕ Ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΛΛΑ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ .ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΕΙ ΚΑΝΤΕ ΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ.ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΕΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ.ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ;;;;

  • 15 Μαΐου 2015, 22:33 | Γιώργος

    Η ιθαγένεια είναι κάτι που το μοιράζει η φύση καθώς θα πρέπει ο ένας από τους 2 γονείς να είναι Έλληνας. Οπότε αυτό δεν μπορεί να αλλάξει βάση μίας πολιτικής απόφασης.
    Αυτό που μπορεί και πρέπει να αλλάξει είναι η υπηκοότητα…
    Πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη

  • 15 Μαΐου 2015, 21:22 | ελλαδιος πυρριχιος

    μισω την ελλαδα,και τους ελληνοφωνους κατοικους της,με φανατισμο.συγχαρητηρια,για την προσπαθεια σας να εξαφανισετε αυτο τον ηλιθιο υποτιθεται λαο.να τον κανει ο θεος λαο.ηρθε η ωρα της τιμωριας του,δηλαδη του αφανισμου του,η καλυτερα της αντικαταστασης του απο τριτοκοσμικους ασιατες,που αυξανονται σα τα ποντικια.χαιρετισματα ποιπον,και μπραβοα σας ελληνοφωνοι πολιτικοι,που καταφερατε σχεδον αυτο το εγχειρημα.

  • 15 Μαΐου 2015, 21:40 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Καλησπερα σας, το νομοσχεδιο είναι προς την σωστή βάση. Επιτέλους το Ελληνικό κράτος δείχνει ότι λυνει αδικίες προς τα παιδιά που είτε γεννηθηκαν είτε μεγάλωσαν στην χωρα μας. Παρατηρήσεις:
    1. Υπάρχουν τα 23 ετη ώστε και εφοσον πληρούν τις προϋποθέσεις γέννηση ή φοιτηση μπορει να παρει και την ιθαγένεια. Πρεπει να προστεθουν και κάποια χρόνια ακομα, τουλαχιστον μεχρι τα 30ετη, γιατι υπαρχουν πλεον αρκετοί ενηλικοι που εχουν τις προυποθεσεις αλλα πλεον δεν θα τους δινεται την ευκαιρία αποκτησης ιθαγενειας γιατι π.χ. εχουν φτάσει στα 27 ετη.
    2. Δυστυχως δεν βλέπω στο νομοσχέδιο να θίγεται το θεμα των ενηλίκων, οι οποίοι θα ζητήσουν απο την χώρα την υπηκοότητα. Ανθρωποι οι οποιοι ειναι 10,20, 30 χρονια στην χωρα μας εχουν φτιάξει οικογενειες, εργαζονται, ζουν και αναπνέουν εδω και εφόσον το θέλουν γιατι να μην μπορούν να πάρουν την Ελληνική υπηκοότητα;

  • 15 Μαΐου 2015, 21:28 | ΚΥΡΙΑΚΗ

    Iθαγένεια,σημαίνει ιθύ γένος (κατ΄ευθείαν από τήν ίδια γενιά) και αποκτάται από την φύση,κατά τήν γέννησή μας,από δύο Έλληνες γονείς.Κανένας νόμος δέν είναι σέ θέση νά υποκαταστήσει τήν φύση καί νά δώσει ιθαγένεια σε κάποιον αλλοδαπό.Καί εάν κάτι τέτοιο γίνει,θά είναι άξιο γέλιου (ειδικά άν γίνει μαζικά) καί νομίζω πώς θά μπορεί νά καταπέσει ενώπιον δικαστηρίου.Αυτό που εννοεί τό νομοσχέδιο,ή ίσως,αυτό πού θά έπρεπε νά εννοεί,είναι η πολιτογράφηση καί όχι βέβαια η ιθαγένεια,η οποία όπως ανέφερα,κληρονομείται καί δέν αποδίδεται πολιτικά από ουδεμία αρχή.Πλήν όμως,θά ήταν μεγάλο λάθος η πολιτογράφηση αλλοδαπών νόμιμων,νομιμοποιηθέντων ή παράνομων,αφού είναι φανερό πώς θά επέφερε γεννετική αλλοίωση τού Ελληνικού Έθνους,τό οποίο έχει συνέχεια χιλιάδων ετών καί τό οποίο σύμφωνα μέ ανθρωπολογικές έρευνες,φέρει ακόμη ανέγγιχτο τό γενετικό του γονιδίωμα,σέ ποσοστό 99,5%. Πέραν όμως αυτού,κανένας ξένος δέν θά αγαπήσει ποτέ τήν χώρα μας,όσο τήν αγαπούμε εμείς,ξέροντας πώς είναι βαμμένη μέ τό αίμα τών παππούδων μας.Αυτό σημαίνει πώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο,καί γι΄αυτό εθνικά επικίνδυνο,τό αν αυτοί οι νέοι,τρόπον τινά Έλληνες,θά αγωνιστούν γιά τά ιερά καί όσια αυτής τής πατρίδας,γιά τήν εδαφική της ακεραιότητα,τήν θρησκεία καί τόν πολιτισμό της.Συνεπώς,γιά τούς ανωτέρω λόγους,φρονώ πώς κάθε απόπειρα πολιτογράφησης αλλοδαπών,είναι απαράδεκτη καί επίφοβη.

  • 15 Μαΐου 2015, 21:01 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Ιθαγένεια δεν μπορειτε να δωσετε .Υπηκοοτητα μπορειτε .Οπως και να εχει κανενας Ελληνας Δεν ειναι ιδιος με καποιον που θα ερθει απο αλλου . Αυτο το εφτιαξε η φυση και εσεις θελετε να το ανατρεψετε ενω εισαστε τοσο ευαισθητοι σε θεματα περιβαλλοντος :) . Ειναι σαν να θελετε να βαφτισετε το προβατο αλογο.Δεν γινεται :)

  • 15 Μαΐου 2015, 21:09 | Διονύσης

    Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις το σχέδιο νόμου λέει πως καλύπτει και όσους έχουν ήδη ενηλικιωθεί και πληρούν τις προϋποθέσεις ως προς την απαιτούμενη εκπαίδευση. Συγκεκριμένα όλοι αυτοί θα έχουν 3 χρόνια από την έναρξη ισχύος του νόμου για να υποβάλουν αίτηση. Τα ηλικιακά όρια θα αφορούν το διάστημα μετά το πέρας της πρώτης τριετίας οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
    Το λέει αναλυτικά στο 2ο άρθρο στην 3η παράγραφο.
    Πραγματικά πρόκειται για ένα πολύ καλό σχέδιο αν και θα ήταν ωφέλιμο να αναγράφεται και η μέγιστη χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των διαδικασιών για έκδοση απόφασης από την υποβολή αίτησης μέχρι την κτήση της ιθαγένειας, όπως και το παράβολο επανυποβολής σε περίπτωση απόρριψης.

  • 15 Μαΐου 2015, 21:57 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

    «Άρθρο 01 – Αντικατάσταση του άρθρου 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

    Το άρθρο 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας αντικαθίσταται ως εξής:

    «Με δήλωση και αίτηση, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα»

    Άρθρο 1Α

    1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:»

    Γιατί ιθαγένεια και οχι υπηκοότητα ;;;;;;;

    Γιατι θα πρέπει να εξομοιωθώ με τον αλλοδαπό στο έθνος;;;; αυτός απλά είναι ένας υπήκοος

  • 15 Μαΐου 2015, 21:16 | Γιάννης

    Η ιθαγένεια θα πρέπει να δίνεται μόνο σε όσα τεκνα αλλοδαπών γενιούνται στην Ελλάδα και τα τέκνα διαμένουν στη Ελλάδα τουλάχιστον μια 15ετία. Αν ο ενας γονιός είναι Ελληνας πρέπει να δίνεται αμέσως.

    Οι στην αλλοδαπή γεννημένοι δεν χρειάζονται και δεν πρέπει να παίρνουν ιθαγένεια γιατί ήδη έχουν την ιθαγένεια της χώρας όπου έχουν γεννηθεί την οποία δεν πρόκειται ποτέ να απαρνηθούν όταν θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ τησ χώρας αυτής και της Ελλάδας.

  • 15 Μαΐου 2015, 21:18 | Ἀναστασούλης Γιῶργος

    Τό προηγούμενο σχόλιό μου λογοκρίθηκε χωρίς νά περιέχει βρισιές !
    Ἐπανέρχομαι μόνο σέ ἕνα θέμα μείζον γιά τήν δημοκρατία.

    Ἄρθρο 9 λέει: «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να προστίθενται, καταργούνται ή τροποποιούνται τα αναγκαία έγγραφα για την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας του παρόντος άρθρου».

    Δηλαδή, γιά ὅσους καταλαβαίνουν τήν ἑλληνική αὐτό σημαίνει, ὅτι ὁ ἑκάστοτε ὑπουργός θά μπορεῖ νά ἀλλάζει τά κριτήρια καί νά δίνει ἰθαγένεια-ὑπηκοότητα κατά τό δοκοῦν.

    Παρακαλῶ, ἄν κάνω λάθος, διορθώστε με.

  • 15 Μαΐου 2015, 21:34 | Katerina

    Με συγχωρείτε αλλα ζώ στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια . αρχισα και τελειωσα το σχολειο , σπουδαζω και δεν εχω τα δικαιωματα που εχουν οι ανθρωποι που κανουν το ιδιο πραγμα και λιγοτερα απ ότι εγω. Αυτό ειναι αδικία. Το έθνος παραμένει έθνος , η ανισότητα και η αδικία η’ η δικαιοσύνη υπάρχει παντού .

  • 15 Μαΐου 2015, 21:23 | Γ.Σ.

    Παρακαλώ εξηγήσατε πως συμβαδίζει αυτή η πρόταση νόμου με το δίκαιον του αίματος (jus sanguinis) που ισχύει στη χώρα μας.

    Για ποιο λόγο θα πρέπει να δοθεί ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ (ούτε καν υπηκοότητα!) σε ένα παιδί λαθρομεταναστών και όχι απλά, εργασιακά δικαιώματα;

    Είναι γνωστός εξάλλου ο όρος «anchor baby», από πολλαπλά παραδείγματα στις ΗΠΑ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών γεννούν παιδιά εντός αμερικανικού εδάφους (στις ΗΠΑ ισχύει το δίκαιον του εδάφους – jus soli) ώστε να διευκολυνθεί η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ. Αυτό έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, σε μία χώρα που ιδρύθηκε από μετανάστες.

    Ερωτάστε:
    1. Με ποιο σκεπτικό και διαδικασία θα παρακαμφθεί το Δίκαιον του Αίματος, που υπάρχει στο Σύνταγμα.
    2. Πως σκοπεύετε να αποφύγετε τα φαινόμενα birth tourism.
    3. Αν υπάρχει πρόβλεψη για τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών γονέων.
    4. Πως θα αντιμετωπίσει η Ελληνική Οικονομία, (π.χ. ο ΟΑΕΔ) τη μαζική εισροή ανέργων παιδιών λαθρομεταναστών, ειδικά στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.
    5. Εάν πιστεύετε ότι μπορούν να θεωρηθούν αξιόμαχα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων τα «ελληνοποιημένα» τέκνα μουσουλμάνων λαθρομεταναστών, σε ενδεχόμενη εμπλοκή της Χώρας μας σε πολεμική σύρραξη με μουσουλμανική χώρα.

    Σας ευχαριστώ

  • 15 Μαΐου 2015, 21:02 | Άγγελος

    Θα θέλαμε να δώσετε περισσότερες διευκρινίσεις για τους ενήλικους αλλοδαπούς που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν φοιτήσει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς είναι ασαφές ο τρόπος με τον οποίον θα αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω και τι γίνεται στην περίπτωση των ατόμων που έχουν υποβάλλει την προβλεπόμενη δήλωση-αίτηση προ πενταετίας και η διευθέτηση του σχετικού αιτήματος έχει «παγώσει». Τι γίνεται ακόμη για τους γονείς ενήλικων τέκνων που αποκτούν ιθαγένεια? Δικαιούνται αμφότεροι την απόκτηση ιθαγένειας?
    Εύχομαι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στην Ελληνική Βουλή και να χειρίζονται οι αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα στην Ελλάδα με ίσους όρους από το ελληνικό κράτος, ένα κράτος αξιοκρατικό,δημοκρατικό και ισόνομο!
    Ευχαριστούμε προκαταβολικά και ζητούμε ευγενικά τη διόρθωση μια πολύχρονης αδικίας εις βάρος πολλών μεταναστών…

  • 15 Μαΐου 2015, 20:41 | Ανδρέας

    Η Ιθαγένεια ανήκει στους Ελληνες. Έλληνας γεννιέσαι(από Έλληνες γονείς), δεν γίνεσαι.
    Μπορούμε σαν χώρα να δώσουμε υπηκοότητα, αν ο πολίτης που την ζητάει να έχει έρθει στην χώρα μου με νόμιμα έγγραφα και νόμιμες διαδικασίες (να ξέρω ποιος είναι και τι άνθρωπος είναι πχ. ποινικό μητρώο κτλ). Αρα ναι στην παροχή υπηκοότητας με προυποθέσεις, ΟΧΙ στην Ιθαγένεια.

  • 15 Μαΐου 2015, 20:27 | Γιάννης Χ

    Καλησπέρα.
    Το ξέρω ότι είναι άδικος κόπος και η «ανοιχτή διαβούλευση» είναι για άλλη μια φορά στάχτη στα μάτια του λαού αλλά όπως και να έχει πρέπει να ακουστούν οι φωνές της λογικής απέναντι στις προαποφασισμένες κινήσεις της Νέας Εποχής, όπως το είχαμε κάνει και για τον κατάπτυστο νόμο Ραγκούση αλλά μας αγνόησαν οι κίνσορες του «ανθρωπισμού» και της «ανοχής» διαγράφωντας την πλειοψηφία των αρνητικών σχολίων και αφήνωντας επιδεικτικά μόνο τα θετικά.
    Αν είσασταν δημοκράτες, κύριοι, θα το θέτατε το ζήτημα σε δημοψήφισμα αλλά δεν σας αφήνουν τέτοιες επιλογές οι διεθνείς οργανισμοί (σφραγίδες) και η γνώση ή μάλλον η βεβαιότητα ότι κάθε τέτοια επιλογή θα καταψηφιστή από τον λαό που μαστίζεται από ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΝΕΧΕΙΑ, ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΕΣ και ΟΛΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ από το προτεκτοράτο της Τρόικας που κατ’επίφασην αυτοαποκαλείται «Ελληνική Δημοκρατία»!
    Όχι κύριοι, η ιθαγένεια δεν χαρίζεται, η ιθαγένεια κληρονομήτε από τους γονείς και ανήκει στο δίκαιο του αίματος, που όσο και αν κραυγάζεται περί του «ρατσισμού» και του «αναχρονισμού» του ήταν και παραμένει νόμος του ΟΗΕ!
    Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΤΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΥΝΑΝΤΕ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΟΎΝ!
    Και είναι ένας από τους λόγους που κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Ραγκούση! Αλλά αυτά, όπως και το «κράτος του δήμου», είναι ψιλά γράμματα για τους απάτριδες κοσμοπολίτες ή διεθνιστές της νέας εποχής….
    Δεν βλέπω όμως και πάλι να ευθυγραμίζεσται κατ’ελάχιστον με το Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί και πάλι δεν μπαίνουν ουσιαστικοί όροι και προϋποθέσεις για την κτήση (παράνομα και βλακωδός) της ιθαγένειας. Στην απόφαση που εκρινε παράνομο τον νόμο Ραγκούση απαιτήθηκε από το Συμβούλιο «να θεσπίζει για τις περιπτώσεις αυτές και τυπικά κριτήρια, όπως είναι η νόμιμη παραμονή στην χώρα και η διάρκεια αυτής, αλλά θα πρέπει να τα συνδυάζει και με ουσιαστικά κριτήρια, ούτως ώστε να τεκμηριώνεται ο γνήσιος δεσμός του αλλοδαπού προς την ελληνική κοινωνία, δηλαδή η ενσωμάτωσή του σε αυτήν υπό την ανωτέρω εκτεθείσα έννοια».
    Εγώ αυτό που διαβάζω είναι μια επανάλειψη του νόμου Ραγκούση με κάποιες αλλαγές στα χρόνια παραμονής αλλά με μία ακόμα ποιο πονηρή και πρόδηλα αντισυνταγματική προσθήκη στην παράγραφο 9 του 1ου άρθρου όπου «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να προστίθενται, καταργούνται ή τροποποιούνται τα αναγκαία έγγραφα για την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας του παρόντος άρθρου»
    Αυτό είναι κράτος δικαίου? Αποφασίζομεν και διατάζομεν….Αυτό είναι «πρώτη φορά αριστερά»? Και ποια η διαφορά σας από τη Χούντα?
    Πείτε το ότι φτιάχνεται στρατιές πιστών ψηφοφόρων και ότι αφού δεν μπορείται να διορίσεται τους ψηφοφόρους σας όπως τα παλιά καλά χρόνια τώρα τους δίνεται ιθαγένεια και ρατσιστικά «προγράμματα ενσωμάτοσης» (τις περίφημες «θετικές διακρίσεις» όπως ονομάζονται αλλού) που μετατρέπουν τους Έλληνες σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην ίδια τους τη χώρα, μην κρύβεσται πίσω από «διαβουλεύσεις» και ψευτοανθρωπιστικές κορώνες!
    Έρχεστε σε κραυγαλέα αντίθεση με τον λαό και μάλιστα με την πλειοψηφία ακόμα και των ψηφοφόρων σας και τους στέλνεται όλους στο άκρο και θα το πληρώσεται πολύ ακριβά στις ερχόμενες εκλογές κύριοι.
    Αφού δεν μας ακούνε οι δημοκράτες ήρθε η ώρα να πάψουμε να τους ακούμε και εμείς!
    Μετά λύπης

  • 15 Μαΐου 2015, 19:47 | Κώστας Δημητρίου

    σίγουρα μέχρι να τελειώσει η διαβούλευση , θα υπάρξουν πολλές τοποθετήσεις
    και είμαι σίγουρος ότι θα είχε ενδιαφέρον αν όπως παλιότερα (αλήθεια γιατί καταργήθηκε;) είχαμε και μέτρηση θετικών ή αρνητικών ψήφων για κάθε σχόλιο

    φραστικά με ενοχλεί η χρήση του όρου ιθαγένεια -> γιατί η ιθαγένεια είναι κάτι που σχετίζεται με την καταγωγή, το έθνος, το γένος -> καλύτερα να αλλάξει και να αναφέρεται ως Κώδικας Ελληνικής Υπηκοότητας και να χρησιμοποιείται η λέξη υπηκοότητα

    φαίνεται ότι είναι πολυτέλεια να μιλάμε για την απονομή υπηκοότητας με τα τόσα προβλήματα

    εύχομαι και ελπίζω το Στε να σταθεί εμπόδιο σε διατάξεις αντισυνταγματικές

  • 15 Μαΐου 2015, 19:20 | Χρύσα

    Μεθοδευμένο πρόγραμμα άλωσης των αξιών και της εθνικής συνείδησης των λαών προς τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για την επερχόμενη «πολυπόθητη» παγκοσμιοποίηση. Αλήθεια, υπάρχουν ανάλογοι νόμοι σε «αντιρατσιστικά» κράτη όπως π.χ. Ισραήλ;;…

  • 15 Μαΐου 2015, 19:28 | Πιλάτης Πέτρος

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

    Θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας για την προσπάθεια ,αν και περιμέναμε αρκετά πιο πριν το νομοσχέδιο. Ηδη υπάρχει μια σημαντική καθυστέρηση, τουλάχιστον ας κατατεθεί το συντομότερο δυνατό μετά την λήξη της διαβούλευσης στην βουλή.

    Σε γενικές γραμμές είναι ενα ικανοποιητικό νομοσχέδιο.

    Το σχόλιο μου αφορά την παράγραφο 5α και 5β του άρθρου 1. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτός ο χρονικός διαχωρισμός, ενός έτους για όσους είναι ενήλικες και έξι μηνών για όσους είναι ανήλικοι. Εαν ήταν να υπήρχε χρονικός διαχωρισμός , θα έπρεπε να ισχύει το αντίστροφο , δεδομένου οτι όσοι είναι ενήλικες χρειάζονται πιο άμεσα ιθαγένεια ( είτε για λόγους σπουδών στο εξωτερικό , εργασίας , αλλά και άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων) ενώ οι ανήλικοι μπορούν να περιμένουν ενα εξάμηνο παραπάνω.
    Αυτό που προτείνω είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εντέλλεται στον οικείο δήμο να εγγράψει στο δημοτολόγιο εντός 6 (έξι) μηνών είτε ανήλικους είτε ενήλικες.

    Επίσης παράγραφος 3 του παρόντος , θα συμφωνήσω με τον Αναστάσιο Σμυρνη, θα πρέπει να γίνει πιο δίκαια και να συμπληρωθεί : «… εντός τριών ετών απο την ημερομηνία αποφοίτησης απο Τμήμα η Σχολή ελληνικού ΑΕΙ η ΤΕΙ , η εντός ενός έτους απο τη δημοσίευση του παρόντος νομού.»

    Με εκτίμηση
    Πιλάτης Πέτρος
    Ενα ακόμη παιδί δεύτερης γενιάς χωρίς πολιτικά δικαιώματα.

  • 15 Μαΐου 2015, 18:06 | Πέτρος

    Ιθαγένεια είναι ο νομικός, πολιτικός, πολιτιστικός, πολιτισμικός και συναισθηματικός δεσμός που συνδέει το άτομο με την κοινότητα από την οποία κατάγεται, η οποία κοινότητα αποτελείται συνήθως από τα μέλη μιας φυλής και χαρακτηρίζεται από κοινή γλώσσα, χρήση κοινού εδάφους, κοινά ήθη, έθιμα, παραδόσεις και πολιτισμός. Όσο για την απόκτηση, η ιθαγένεια μεταδίδεται από γονιό σε τέκνο.
    Συνεπώς η όποια ιθαγένεια είναι μια ιδιότητα την οποία απλά έχεις ή δεν έχεις. Δεν χορηγείται και δεν αφαιρείται. Και επειδή μόνο μια ιθαγένεια μπορεί να έχει κάποιος, η εκ των υστέρων αναγνώρισή της γίνεται βάσει του δίκαιου της καταγωγής (ius sanguinis) εφόσον υπάρχουν τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά που συνδέουν το άτομο με την εν λόγω ομάδα.

  • 15 Μαΐου 2015, 18:28 | Χρήστος

    Ας λύσουμε πρώτα τα θέματα υπογεννητικοτητας, εκτροσεων (εκτελεσεων), μεταναστευτικου και μετά σκεφτόμαστε για μια αναφορά σε θέμα υποικοοτητας και όχι ιθαγενειας

  • 15 Μαΐου 2015, 18:35 | Νίκος Καρόπουλος

    Η ιθαγένεια δεν είναι δυνατόν να επικυρωθεί με οποιαδήποτε διοικητική πράξη. Δεν επιλέγει κανείς, π.χ., να γεννηθεί Άγγλος, Γάλλος, ή Γερμανός… Η ιθαγένεια δίνεται μέσω της φύσης από Έλληνα σε Έλληνα, από Ιρλανδό σε Ιρλανδό, κ.ο.κ.

    Δεν μπορεί να δίνεται τόσο αβίαστα η Ελληνική ιθαγένεια σε οποιονδήποτε και μετά να περιμένει κανείς -εάν αυτό χρειαστεί- αυτό το άτομο να θυσιάσει τα πάντα για την υπεράσπιση του Ελληνικού Έθνους, από ξένους εισβολείς.

  • 15 Μαΐου 2015, 18:00 | μποτσης γιαννης

    ΧΑΙΡΕΤΑΙ.

    Καταρχην να πω ενα μεγαλο ευχαριστω στην πρωτοβουλια της κυβερνησης να προχωρησει στην υποχρεωση της ελληνικης κοινωνιας απεναντι στα παιδια δευτερης γεννιας που στην ουσια θεωρουνται ελληνες.
    Εχω να κανω ομως μια παρατηρηση στο νεα αυτη τροποποιηση κτησης της ελληνικης ιθαγενειας για ατομα που εχουν αποφοιτησει απο ελληνικα πανεπιστημια ΑΕΙ κ ΤΕΙ.
    Εγω εχω καταθεσει απο το 2011 με τον νομο Ραγκουση. Ο νομος παγωσε κ περιμενω απο τοτε. Εχω ερθει εδω 11 ετων. απο 4η Δημοτικου, Γυμνασιο, Λυκειο και προπερσυ αποφοιτησα απο το οικονομικο στο πανεπιστημιο Μακεδονιας. Αλλα η ηλικια που τελειωσα ηταν στα 25 μου χρονια. Συμφωνα με αυτον τον νομο εγω θεωρειτε εσεις οτι δεν πληρω τις καταλληλες προυποθεσεις να αποκτησω ελληνικη ιθαγενεια. Πειτε μου την βλεπετε ως σωστη συνταξη αυτην που δημοσιευσατε? Σαν και εμενα υοαρχουν χιλιαδες παιδια που αποκλειονται.

    Σας Ευχαριστω πολυ.

  • 15 Μαΐου 2015, 17:13 | Αθανασιος

    Είναι καλό να υπάρχει μια πρόβλεψη για τους υγιείς αλλοδαπούς που ήρθαν νομιμα απο τα σύνορα με σκοπό την εργασία.Αν τηρούν τις προϋποθέσεις και δεν έχουν υποπέσει σε αδικήματα, ( διαμένοντας) εκεί που δηλώνουν, πολύ ευχαριστως να Πάρου ν υπηκοότητα. ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ δεν γίνεται να πάρουν γιατιβπολυ απλα δεν γίνεται. Δηλαδή είναι σαν να λέμε θα βαφτισουμε την πορτοκάλια – λεμόνια;.Παρα φύση είναι.Η πορτοκάλια ειναι πορτοκάλια και η λεμόνια λεμόνια.Αν κάποιος γεννιέται απο Ελληνες είναι Ελληνες και αν κάποιος απο Ιταλούς Ιταλός.Τιδεν καταλαβαίνετε;Δώστε υπηκοότητα υπο αυστηρές προϋποθέσεις.Δηλαδή ο προ παππούς του παιδιού μου πολεμαγε για την ελληνική γη με τον προπάππου του εννδυναμει αλλοδαπού ιθαγενη και τώρα θα είναι συνελληνες με ίσα δικαιώματα.Ντροπή σας.
    Αλλά τα επιτρέπει ο ΘΕΟΣ γιατί αυτή είναι η πνευματική μας κατάντια.
    Ευχαριστω

  • 15 Μαΐου 2015, 17:33 | Ελληνογενής

    Μάθετε πρώτα τι σημαίνει η ελληνική λέξη ιθαγένεια,
    πριν προχωρήσετε στην τροποποίηση του σχετικού κώδικα.
    Υπηκοότητα μπορεί να δοθεί,
    ΟΧΙ όμως «ιθαγένεια».

  • 15 Μαΐου 2015, 16:58 | Γιάννης

    Καταρχήν συγχαρητήρια και μπράβο σας που θέσατε το θέμα σε δημόσια διαβούλευση, αυτό πάει να πει δημοκρατία!
    Κάτι που θεωρώ εύλογο και θα ήθελα να προτείνω είναι για τους φοιτητές να υπάρχει κάποιου είδους επισπευση ώστε να τους εκδίδεται ποιο άμεσα η ταυτότητα (<6μηνες) διότι πολλές φορές οι φοιτητές χάνουν αρκετές ευκαιρίες για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό η ακόμα και πρακτικές ή σπουδές μέσω erasmus σε χωρες εκτος Σενγκεν..
    Και το επισημαίνω διότι είναι γνωστό το γραφειοκρατικό προβλημα της Ελλάδας π.χ. με νομο Ραγγουση οι περισσότεροι που κατεθεσαν δεν πρόλαβαν να πάρουν ακριβώς για αυτόν τον λόγο.. η παιδιά (2ης γενιάς) που εχουν καταθέσει με πολιτογραφηση και περιμένουν 2-3 χρόνια και ακόμα να πάρουν απάντηση.
    Οπως ολη η Ελλάδα και εμείς ελπίζουμε και βασιζόμαστε σε εσάς..!
    Με εκτίμηση, εύχομαι επιτυχίες για το καλό όλων μας.

  • 15 Μαΐου 2015, 16:38 | Κάππας Ιωάννης

    Προς:
    1) Αντώνιο (14 Μαΐου 2015, 20:48)
    2) άσπα καψή (15 Μαΐου 2015, 12:31)
    3) Μιχάλη (15 Μαΐου 2015, 13:39)
    4) Απόστολο Κολώνια (15 Μαΐου 2015, 13:43)
    5) Όποιο μελλοντικό σχολιαστή υποστηρίξει τα ίδια με τους (1) – (4)

    Κύριοι & Κυρίες,

    είσθε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΣΧΕΤΟΙ!!!

    Αναφέρεσθε στην Εθνικότητα ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ!

    Α) ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ/και ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ: Ο ΝΟΜΙΚΟΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη, με το κράτος στο οποίο ανήκει και ζει. A.K.A., η σχέση του πολίτη με το κράτος.
    Βλ., εδώ: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1&dq=

    Β) ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΗΘΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ σχέση ενός ατόμου με το Έθνος και τον Πολιτισμό (κουλτούρα) στον οποίο ανήκουν οι γονείς/οικογένειά του και απ’ το οποίο εκπηγάζουν συγκεκριμένες αρχές, αξίες και ιδεώδη.

    Βλ., εδώ: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1&dq=

    Παρ’ όλο που για μερικούς από εσάς, είναι έκδηλη η «αγωνία» σας, η ρατσιστική/και εθνικιστική σας διάθεση, να σας ενημερώσω ότι η Εθνικότητα, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να περιχαρακωθεί με νόμο, όπως καταφανώς επιθυμείτε να συμβεί! Ειδάλλως, οι Έλληνες θα παντρεύονταν μεταξύ τους μόνο (sic), το ίδιο και οι Ιταλοί, οι Αιγύπτιοι, κ.ο.κ. Αστεία πράγματα… Αποδεχτείτε το επιτέλους και ξεφύγετε από τις ιδεοληψίες και τις προκαταλήψεις που δυστυχώς σάς κατατρύχουν! Για να μην επεκταθώ περαιτέρω…

  • 15 Μαΐου 2015, 16:37 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Εάν κρίνουμε από άλλες χώρες πιθανώς και να συνάδει με αυτές ο νόμος, δεν το γνωρίζω .
    Ερωτώ που ισχύουν αυτά, σε ποιά χώρα?
    Προσωπικά το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο να αποκτά ιθαγένεια οποισδήποτε αλλοδαπός, εκτός εάν είναι τουλάχιστον τρίτης γενεάς και αποδεικνύει ότι γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, έχει φοιτήσει τουλάχιστον 6 χρόνια στο δημοτικό και έχει υπηρετήσει στρατιώτης (για τους άνδρες αν και θα έπερεπε να είναι υποχρεωτικό και για τις γυναίκες στα πλαίσια της ισότητας).
    Ο νόμος είναι τουλάχιστον ακατάλληλος και αδόκιμος στην παρούσα συγκυρία όπου οι Έλληνες μεταναστεύουν και η υπογεννητικότητα αντιμετωπίζεται με επιβολή φόρων στους πολύτεκνους Έλληνες.
    Φυσικά ως σκεπτόμενος άνθρωπος αναρωτιέμαι εάν αυτό αποσκοπεί σε πολιτικές σκοποιμότητες δηλαδή εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων.
    Ερωτώ λοιπόν αποσκοπεί σε αλλόιωση τώρα ή μελλοντικά εκλογικού αποτελέσματος?

  • 15 Μαΐου 2015, 16:22 | Δημήτρης

    Δεν μπορείτε να δώσετε υπηκοότητα σε Τούρκους πρόσφυγες (Αφγανικής, Πακιστανικής, Συριακής, Σομαλικής κλπ καταγωγής) καθότι το Τουρκικό κράτος είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ.

    Σε δημοκρατία προσέφυγαν τα θύματα πολέμου και οι διωχθέντες από τις πατρίδες τους, στην Τουρκική δημοκρατία, από την οποία – αφού είναι δημοκρατία – δεν μπορούμε να νομιμοποιούμε ως Έλληνες τους πρόσφυγες, αφού δεν είναι πρόσφυγες στην Ελλάδα αλλά πρόσφυγες στην Τουρκία.

    Κανένας δεν πέταξε από την πατρίδα του στην Ελλάδα χωρίς πρώτα να διέλθει μέσα από μία δημοκρατία, την Τουρκική κατά κανόναν. Επομένως η χώρα που υποχρεούται να προστατέψει τα ανθρώπινα τους δικαιώματα και να τους πολιτογραφήσει ή να τους φιλοξενήσει, είναι η Τουρκία.

    Εάν το παραβλέψουμε αυτό, εάν παραβλέψουμε ότι δεν έχουμε Συρίους, Πακιστανούς, Αφγανούς πρόσφυγες, αλλά Τούρκους, τότε προσβάλουμε και αμφισβητούμε την Τουρκική δημοκρατία, δεδομένου ότι από μία δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξουν πρόσφυγες σε άλλη δημοκρατία.

    Επομένως μόνον μία είναι η λύση, δεν υπάρχει άλλη. Η μαζική επιστροφή όλων των μεταναστών στην Τουρκία, την χώρα πρώτης υποδοχής. Δεν μπορούμε να δεχθούμε στην Ελλάδα ως πρόσφυγες ανθρώπους που ήρθαν από άλλη δημοκρατία, καθώς ουδείς ήρθε απευθείας από την πατρίδα του αλλά όλοι ανεξαιρέτως ζήτησαν προστασία από το Τουρκικό κράτος.

    Εμείς σεβόμαστε την Τουρκική δημοκρατία, δεχόμαστε ότι δεν καταπατάει τα ανθρώπινα δικαιώματα, άρα κανένας δεν μπορεί να είναι πρόσφυγας από την Τουρκία προς την Ελλάδα – αφού εάν ήταν τότε δεν θα ήταν δημοκρατικό το Τουρκικό κράτος – και συνεπώς η Τουρκική είναι η μοναδική δημοκρατία η οποία μπορεί να τους πολιτογραφήσει και να τους προστατέψει.

    Στους ανθρώπους δεν υπάρχει χρησικτησία. Το γεγονός ότι κάποιοι είναι εδώ για χρόνια δεν αναιρεί το ότι αυτοί ήρθαν από τα Τούρκικα δημοκρατικά παράλια, δηλαδή αρνήθηκαν την προστασία ενός δημοκρατικού κράτους, στο οποίο και πρέπει να επιστρέψουν αφού η Ελλάς δεν αμφισβητεί την δημοκρατικότητα της Τουρκίας, αφού εάν το κάνει, εάν πολιτογραφήσει ανθρώπους που προσέφυγαν στην δημοκρατική Τουρκία για να σωθούν, θα έχει προβεί σε μία εχθρική για την Τουρκία ενέργεια, την προσβολή του τουρκικού δημοκρατικού πολιτεύματος και της Τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας.

    Συνοπτικά, όλοι πίσω στην Τουρκία και η πάνσοφη δημοκρατία της Τουρκίας, όπως πάνσοφη είναι η δημοκρατία παντού, θα αποφασίσει τις τύχες τους σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών που τίμησαν την Τουρκική δημοκρατία με την επιλογή της ως προστάτιδα δύναμη των ανθρωπίνων των δικαιωμάτων.

  • 15 Μαΐου 2015, 16:24 | Arjana Tusku

    Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω εάν θα μπορώ και εγώ να αποκτήσω την Ελληνική ιθαγένεια με την υπάρχουσα τροποποίηση του νόμου. Προσωπικά εγώ κατοικώ στην Ελλάδα νόμιμα εδώ και 18 χρόνια. Πρόσφατα απέκτησα την ‘ΆΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ’. Δεν έχω εκκρεμότητες προς το δημόσιο και δεν υπάρχει ποινικό κώλυμα προς το άτομό μου. Θα ήθελα μία απάντηση. Ευχαριστώ πολύ.!

  • 15 Μαΐου 2015, 16:01 | Μπορισ

    Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ πρέπει να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια αυτόματα όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Όπως αποκτούν τα παιδιά τον Ελλήνων που γεννιούνται και διαμένουν σε άλλες χώρες του κόσμου . Τώρα είτε αυτό το λέτε ιθαγένεια είτε υπηκοότητα πρέπει να αποκτούν κάποιο έγγραφό με το οποίο δεν θα χρειάζεται να νιώθουν ανασφάλεια και να πληρώνουν μια ζωή παράβολο για να διαμένουν νόμιμα στην χώρα που γεννήθηκαν……

  • 15 Μαΐου 2015, 15:03 | Luljeta Hida

    γεια σας.Ειμαστε νομιμοι πανω απο 14 χρονια μαζι με τον ανδρα μου .εχουμε δυο παιδια 10 και 8 χρονον που γενιθηκαν εδω και φητουν εδω.παρακαλω αν δικαιομαστε τιν ιθαγενια πιτε μας τι χαρτια χρειαζόμαστε να καταθεσουμε τα χαρτια ,παρακαλω απαντιστε ευχαριστώ.

  • 15 Μαΐου 2015, 15:29 | Άρμεν

    Ιθαγένεια σημαίνει οτι είσαι Έλληνας στο γένος και ουδείς έχει το διακίωμα να την μοιράζει σε αλλόφυλους , αλλά άδικα σηζητάμε. Η διαβούλευση για το νομοσχέδιο είναι για το θεαθύναι για να παραστήσει ο συριζα τον δημοκράτη. Θα το επιβάλλουν οπως και να χει. Ήταν ο μόνος λόγος που ήθελαν οπωσδήποτε την εξουσία και όχι για να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα.

  • 15 Μαΐου 2015, 15:59 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Η ελληνικη Ιθαγενεια πρεπει να αποδιδεται σε αυτους που και οι δυο γονεις τους εχουν ελληνικη Ιθαγενεια.

    Οτιδηποτε αλλο ειναι προδοσια αντισυνταγματικο και εξυπηρετει σκοτεινους σκοπους και σχεδια.Δωστε υπηκοοτητα αν θελετε με αυστηρες προυποθεσεις.ΟΧΙ ομως Ιθαγενεια.Υπονομευετε το μελλον της Ελλαδας και των παιδιων μας.Διαλυετε την φυλη και την προελευση μας..

  • 15 Μαΐου 2015, 15:32 | Αναστασία

    Γεια σας, Ζω νόμιμα στην Ελλάδα από το 97 (από 12 χρονών), βαφτίστηκα, φοίτησα σε ελληνικό γυμνάσιο-λύκειο-ΤΕΙ, φορολογούμαι όλα τα χρόνια όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αποφοίτησα από το ΤΕΙ το 2012, και από ότι καταλαβαίνω δεν μπορώ να κάνω αίτηση για δύο λόγους: αφενός επειδή δεν είμαι ανήλικος αλλοδαπός με 6ετή- 9ετή φοίτηση, αλλά Ενήλικος αλλοδαπός με 6ετή φοίτηση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αφετέρου επειδή έχουν περάσει τρία χρόνια από την αποφοίτησή μου από το ΤΕΙ!!! Θα ήθελα πολύ να κατανοήσω τον όρο των τριών χρόνων, γιατί τίθεται ένας τέτοιος όρος? Ποιος ο λόγος ύπαρξής του? Που αποσκοπεί? Τι με διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους? Οι σπουδές μου και οι γνώσεις μου μετά τα τρία χρόνια παραγράφονται? Η συνείδησή μου μετά τα τρία χρόνια αποφοίτησης παύει να είναι ελληνική? Η κοινωνία μας απορρίπτει με το πέρας τριών χρόνων από την αποφοίτησή μας από ΤΕΙ-ΑΕΙ, ενώ πριν μας είχε αφομοιώσει? Ευελπιστώ πως η ελληνική κυβέρνηση θα επιληφθεί του θέματος γιατί αυτό είναι κάτι το αντιδεοντολογικό για μία Κυβέρνηση Δημοκρατίας.

  • 15 Μαΐου 2015, 14:12 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΤΕΡΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΛ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ….ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΖΧΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΣΥΝΑΠΤΑ ΕΤΗ ,ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 20 ΑΝΩ ΤΟΥ 16)
    ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΥΠΟΠΕΣΟΥΝ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΝΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΕΠ’ΑΟΡΙΣΤΟ.
    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ.

  • 15 Μαΐου 2015, 14:47 | Γιάννης

    Όλοι οι νόμιμοι μετανάστες πρέπει να έχουν δικαίωμα να ζουν και να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και είναι απαραίτητο να υπάρξει, ένας σοβαρός τρόπος αυτά να διασφαλιστούν. Η Ελληνική ιθαγένεια έχει μεγάλη ιστορική και ηθική αξία για τους Έλληνες και θα πρέπει να παραχωρείται με προσοχή και σεβασμό σε άτομα που αποδεδειγμένα έχουν αποκτήσει Ελληνική εθνική συνείδηση , όπως αντίστοιχα γίνεται και σε χώρες του εξωτερικού.
    Προτείνω λοιπόν ,να δίνεται απλώς ιδιότητα «Μόνιμου Κατοίκου Ελλάδος» που να εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα οικονομικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.
    Αλλά, η ελληνική ιθαγένεια να χορηγείται μόνο εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα πρόσθετα κριτήρια, με κύριο τον πραγματικό εξελληνισμό: Πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα, πραγματική αποκοπή από την προηγούμενη ιθαγένεια και προτίμηση της Ελληνικής, γνώση της Ελληνικής παραδόσεως και ιστορίας, ή ιδιαίτερες υπηρεσίες προς την Ελλάδα κλπ.

  • 15 Μαΐου 2015, 14:32 | Silda matzari

    Είμαι 31 χρονών έχω απολυτήριο γυμνασίου και λυκείου επίσης αποφοίτησα από ελληνικό ΑΕΙ το έτος 2009 είναι αδικία να μην δικαιούμαι την ελληνική υπηκοότητα και πιστεύω πως η κά.χριστοδουλοπουλου θα εξαλείψει αυτή την αδικία για τα λίγο μεγαλυτερα παιδιά καθώς και αυτά διαμόρφωσαν ελληνική συνείδησηση κατά τα χρόνια των σπουδών τους!θα πρέπει να γίνει διόρθωση τρία έτη μετά την δημοσίευση του νόμου και όχι μέχρι τρία έτη μετά την αποφοίτησή

  • 15 Μαΐου 2015, 14:28 | Σωτήρης

    Μάλλον δεν γνωρίζετε την έννοια του όρου ιθαγένεια… Ακόμα και η πιο πολυπολυτισμική χώρα – οι ΗΠΑ – δίνουν υπηκοότητα και όχι ιθαγένεια. Μετά τι έχει σειρά; Η εγγραφή στους καταλόγους του ΣΥΡΙΖΑ;;;

  • 15 Μαΐου 2015, 14:26 | Στέλιος

    Οι προϋποθέσεις με τις οποίες αποδίδεται η ιθαγένεια σύμφωνα με την τροποποίηση που προτείνεται δεν είναι επαρκείς. Για το θέμα έχουν ήδη γίνει πολλές δημοσκοπήσεις και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων διαφωνεί με την απόδοση ιθαγένειας υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Είναι αντιδημοκρατικό να πηγαίνουν προς ψήφιση νόμοι στη Βουλή οι οποίοι δεν έχουν την αποδοχή των πολιτών.
    Επιπλέον το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη αποφανθεί για το θέμα της ιθαγένειας και οι αλλαγές που έγιναν δεν συμβαδίζουν πλήρως με την απόφαση του ΣτΕ. Το νομοσχέδιο είναι δηλαδή και αντισυνταγματικό.
    Να αποσυρθεί η τροποποίηση του νόμου.

  • 15 Μαΐου 2015, 13:51 | Σταύρος

    Απαράδεκτο!
    Μήν τολμήσετε να δώσετε Ελληνική ιθαγένεια σε τέκνα αλλοδαπών.

  • 15 Μαΐου 2015, 13:34 | Γιώργος

    Όλοι άνθρωποι του πλανήτη είμαστε γιατί συνεχίζετε να αναπαράγεται ένα άκρως εθνικιστικό πρότυπο. Ιθαγένεια σε κανένα γιατί όλοι εδώ ζούμε εξ αρχής

  • 15 Μαΐου 2015, 13:45 | Ιωάννης

    Για κάποιο λόγο αυτός ο νόμος στερεί το δικαίωμα ιθαγένειας σε άτομα που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν υπερβεί το 21το έτος της ηλικίας τους. Πράγμα που είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΟ.

    Ένα παιδί που είναι ανήλικο και έχει γεννηθεί στην Ελλάδα έχει δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας ενώ ένα άλλο που αντίστοιχο γεννημένο στην Ελλάδα τελειώνοντας της 6ετη -9ετη εκπαίδευση όχι?

    Γνωρίζω ότι η κ.α Χριστοδουλόπουλου θα επιληφθει έγκαιρος επί της αδικίας , απλώς ο σκοπός μου είναι τα επισημάνω την παράλειψη.

  • 15 Μαΐου 2015, 13:39 | Μιχάλης

    Ο ορος της ιθαγένειας απέχει πόρρω απο αυτον της υπηκοότητας. Θα μπορούσα να συμφώνησω με το άρθρο αν αναφερόταν σε «υπηκοότητα» και όχι ιθαγένεια. Η ιθαγένεια προϋποθέτει γενετικά χαρακτηριστικά. Αν η κυβέρνηση θέλει οι Ελληνες να είναι πλεον και οι αλλοδαποι, παραβιάζεται η έννοια του έθνους-κρατους.
    Τα συμφέροντα ενος τέτοιου συμβάντος είναι ξεκάθαρο του ποιους εξυπηρετούν. Ενα ηδη μικρο και αδύναμο Κρατος, θα πρεπει να θρέψει περισσότερα στόματα . Εκτός αυτου παύει η Ελλάδα να είναι ελληνική.

    Ανάλογα με τα πιστεύω του και το πατριωτισμό του, ας ψηφίσει ο καθένας και ας κριθεί εξ αυτου.

  • 15 Μαΐου 2015, 13:43 | Απόστολος Κολώνιας

    Η όλη σκέψη για την αλλαγή της νομοθεσίας είναι εντελώς λάθος.
    Η ιθαγένεια είναι κάτι που δίδεται από τους γονείς,όχι κάτι που αποκτιέται.

    Πολύ κακώς έχει ταυτιστεί η υπηκοότητα με την ιθαγένεια.
    Θα δημιουργηθούν επίσης επικίνδυνες καταστάσεις:σκεφτείτε λόγου χάρη παιδί με 2 γονείς αλλοδαπούς που γίνεται αξιωματικός της ευελπίδων.

    Αν συμβεί κάτι άσχημο(θερμό επεισόδιο,πόλεμος) με τη χώρα καταγωγής των γονέων του, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει το χρέος του διότι πολύ απλά δεν θα του πάει καρδιά να βλάψει ομοεθνείς του.
    Είναι λογικό και ανθρώπινο.
    Στην καλύτερη περίπτωση θα είναι αδιάφορος,στην χειρότερη επικίνδυνος.

    Επίσης έτσι νομιμοποιείται μια κατάφορη αδικία πολλών ετών:ξέρουμε πολύ καλά ότι οι αλλοδαποί ήρθαν στην πατρίδα μας κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου.

    Επίσης έρχεται σε αντίθεση με βασικά ανθρώπινα δικαιώματα:κοινωνικό όνομα και ιθαγένεια.

    Να τελειώνουμε επιτέλους με τη διαστρέβλωση της ρήσεως του Ισοκράτη περί ελληνικής παιδείας,όποιος τη διαβάσει ολόκληρη θα καταλάβει τί εννοώ.
    Από συστάσεως του ελληνικού κράτους για να πάρει κανείς ιθαγένεια απαιτούντας ένας Έλληνας γονέας.
    Το εν λόγω σύστημα δούλευε μια χαρά προσφέροντας άριστη κοινωνική και εθνική συνοχή.
    Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος αλλαγής του και επικίνδυνων πειραματισμών.

  • 15 Μαΐου 2015, 13:24 | arjan papathimiu

    επιτέλους μια λύση
    διαμένω μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα εδω και 20 χρόνια με αδεια παραμονης επι μακρον διαμενωντος πενταετους διαρκειας
    εχω φοιτήσει σε γυμνασιο (τριτη γυμνασιου) λύκειο και Τεε με συνολικα 5.5 χρονια δευτεροβαθμιας εκκπαιδευσης και ειμαι αποφοιτος ΤΕΙ με αποκτηση πτυχιου το 2013! συμφωνα με οσα διαβασα θα μπορω να κανω αιτηση για την αποκτηση Ελληνικης ιθαγενειας
    Δεν ειναι ξεκαθαρο σε περιπτωση που εχει γινει αιτηση και ληξει η αδεια παραμονης του αλλοδαπου θα πρεπει να την ανανεωσει εως την θετικη η αρνητικη απαντηση της αιτησης ?

  • 15 Μαΐου 2015, 12:26 | αλεκα

    Στο άρθρο 1 παρ. 2 φανταζομαι οτι θα γίνει διόρθωση και θα αναφέρεται ότι και οι ανήλικοι και οι ΕΝΗΛΙΚΟΙ θα μπορούν με εξαετή δευτεροβάθμια ή εννιαετή υποχρεωτική φοίτηση να υποβάλλουν αίτηση. Άλλωστε πρακτικά ειναι σπάνιο κάποιος να ολοκληρώσει δευτεροβάθμια εκπαίδευση όντας ανήλικος.

  • 15 Μαΐου 2015, 12:48 | ledio

    γεια σας και απο μενα λοιπόν θα πω και τη γνώμη μου είναι μια κατηγορία ανθρώπων με αναπηρία που έχουν πολλά χρόνια στην ελλάδα και έχουν κάνη καπιες τάξης σχόλιο πιστεύω ότι ι 9 ταξις pou λέει αυτός ο νομός είναι υπερβολικα θα μπορούσε να είναι πιο λίγεςη τάξης σχόλιο πχ 6 σύνολογιατί αυτή η κατηγορία έξι πραγματικά ανάγκη να έxι τα ίδια δικεομετα με του όλους του έλληνες