Άρθρο 01 – Αντικατάσταση του άρθρου 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

Το άρθρο 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας αντικαθίσταται ως εξής:

«Με δήλωση και αίτηση, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα»

Άρθρο 1Α

1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4.

β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του.

Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

γ) της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από έναν τουλάχιστον εξ αυτών ενός εκ των κατωτέρω τίτλων διαμονής κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4:

γα) άδειας επί μακρόν διαμένοντος, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 150/2006 (160 Α΄) ή άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 40 του ν. 3731/2008 (26 Α΄) ή άδεια διαμονής που προβλέπεται στο άρθρο 89 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύει,

γβ) άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2910/2001 (91Α΄), της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του ν. 3386/2005 (212 Α΄), της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του ν.3731/2008 (263 Α΄) και του άρθρου 138 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύουν.

γγ) εγγράφου πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ε.Ε. με βάση τις διατάξεις του π.δ. 106/2007 (135 Α΄),

γδ) τίτλου διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 61/1999 (63Α΄), 96/2008 (152Α΄), 114/2010 (195 Α΄) και 113/2013 (146 Α΄) όπως ισχύουν ή τίτλο διαμονής ανιθαγενούς,

γε) ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) συνοδευόμενο από ισχύουσα  άδεια διαμονής ενιαίου τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.) ή άλλον τίτλο νόμιμης διαμονής ομογενούς,  

γστ) άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 108 του ν. 4251/2014 (80 Α΄),

γζ) δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ε.Ε.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να τροποποιούνται, αντικαθίστανται ή καταργούνται οι τίτλοι οριστικής διαμονής που αναφέρονται ανωτέρω και να προστίθενται νέοι τίτλοι νόμιμης διαμονής.

2. Ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν προσμετράται. Η επιτυχής ολοκλήρωση της απαιτούμενης φοίτησης αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

3.  Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα. Η δήλωση-αίτηση της παραγράφου 4α υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από Τμήμα ή Σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

4. α. Για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας υποβάλλεται όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου κοινή δήλωση-αίτηση από τους γονείς του τέκνου και όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 σχετική δήλωση-αίτηση από τον ίδιο τον αλλοδαπό.

Η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καθώς και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του/των αιτούντα/ων.

β. Τη δήλωση-αίτηση της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου  υποβάλλει στην περίπτωση τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας ή τέκνου δικαιούχου διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένου πρόσφυγα, προσώπου που έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή ανιθαγενούς), ο  εναπομείνας γονέας ή αυτός στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ανηλίκου, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του οι λοιπές σχετικές προϋποθέσεις. Σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων τη δήλωση-αίτηση υποβάλλει ο επίτροπος ή ο εκπρόσωπος του ανηλίκου που έχει νόμιμα ορισθεί.

5. α. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός έξι μηνών από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ανήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.

β. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός ενός έτους από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ενήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.

Η αίτηση απορρίπτεται αν συντρέχει ποινικό κώλυμα, κατά την περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 ή λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας κατά το άρθρο 5Β. Η διερεύνηση της συνδρομής των αρνητικών προϋποθέσεων του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται με ανάλογη εφαρμογή της προβλεπόμενης στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 διαδικασίας και εντός προθεσμίας έξι μηνών. Η σχετική διαδικασία και προθεσμίες αναστέλλονται σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 31.

6. α. Στην περίπτωση που η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, που προβλέπεται κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς ή από τον ανήλικο αλλοδαπό, αντίστοιχα, ο αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, μέχρι τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του.

β. Στην περίπτωση που η κτήση ιθαγένειας λόγω φοίτησης, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, θεμελιώνεται χρονικά μετά την ενηλικίωση του τέκνου και μέχρι την ηλικία των 23 ετών, ο ενήλικος  αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία συμπλήρωσης εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου ή των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

γ. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ακολουθείται αναλογικά η διαδικασία των διατάξεων της παραγράφου 5β του παρόντος άρθρου. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται και στις περιπτώσεις αυτές από την ημερομηνία δημοσίευσης της περίληψης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

7. Το τέκνο αλλοδαπού, ο οποίος αποκτά την ελληνική ιθαγένεια κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, καθίσταται Έλληνας χωρίς άλλη διατύπωση, αν κατά την ημερομηνία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τον γονέα του είναι ανήλικο και άγαμο.

8. Δεν συνιστούν κατά την έννοια του παρόντος άρθρου τίτλο νόμιμης διαμονής δελτία, βεβαιώσεις υποβολής δικαιολογητικών ή άλλα έγγραφα που επιτρέπουν την προσωρινή διαμονή του κατόχου τους μέχρι την κρίση του αιτήματός του από την αρμόδια διοικητική ή δικαστική αρχή ή την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διοικητικής διαδικασίας.

9. Τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντος ενήλικου αλλοδαπού ή του ανήλικου αλλοδαπού, καθώς και η ύπαρξη της συγγενικής σχέσης του ανήλικου για τον οποίο υποβάλλεται δήλωση – αίτηση κτήσης ιθαγένειας με τους γονείς του, αποδεικνύονται από ληξιαρχική πράξη γέννησης της ημεδαπής, είτε από πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο πιστοποίησης του ληξιαρχικού συμβάντος της γέννησής του, που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές του κράτους προέλευσής του και από τα σχετικά δικαιολογητικά που πιστοποιούν τη συγγενική σχέση.

Αν ο αλλοδαπός είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας ως πολιτικός πρόσφυγας ή έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή είναι ανιθαγενής και αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιητικό γέννησής του, αρκεί η πράξη αναγνώρισής του ως πολιτικού πρόσφυγα, υπαγωγής του στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή το οικείο δελτίο ανιθαγενούς αντίστοιχα.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να προστίθενται, καταργούνται ή τροποποιούνται τα αναγκαία έγγραφα για την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας του παρόντος άρθρου

10. Εφόσον ο αιτών είναι ενήλικος δύναται με υπεύθυνη δήλωση  που συνοδεύει τη σχετική αίτηση-δήλωση να προβεί  σε εξελληνισμό των ονοματεπωνυμικών του στοιχείων.

11. Για την υποβολή των προβλεπόμενων στο παρόν άρθρο δηλώσεων-αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καταβάλλεται παράβολο ύψους 100 ευρώ».

  • 17 Μαΐου 2015, 20:37 | Τάκης Έλλην

    » 7Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής»

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ?
    Απ: Περιμένουμε να δούμε τα γεμάτα αγανάκτηση σχόλια εκατομμυρίων Ελλήνων δημοσιευμένα διαφορετικά δεν υφίσταται δημοκρατία όταν δημοσιέυονται τα σχόλια των αλλοδαπών και όχι των Ελλήνων πολιτών.

  • 17 Μαΐου 2015, 20:18 | ΣΤΕΛΙΟΣ

    Λυπαμαι πολυ αλλα βλεπω οτι το αρθρο ειναι σε τελειως λαθος βαση οποτε πως μπορουμε να σχολιασουμε τυχον τροποποιησεις οταν η ολη σκεψη κινειται σε «θωλα νερα» που μονο προβληματισμο δημιουργει!
    Καταρχην, το πλουσιοτατο ελληνικο λεξιλογιο περιλαμβανει δυο διαφορετικες λεξεις που εσκεμμενα προσπαθουν να ταυτιστουν.
    Ιθαγενεια και υπηκοοτητα!
    Πως μπορει να θεωρουμε οτι ειναι το ιδιο πραγμα και οποιος επιχειρηματολογει για το αυτονοητο να χαρακτηριζεται ρατσιστης;
    Ειναι ρατσιστικο η ερμηνεια/ ετυμολογια της λεξης ιθαγενεια;

  • 17 Μαΐου 2015, 20:34 | Ανδρέας

    Φρονώ ότι πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί και το ζήτημα του γάμου αλλοδαπού με Έλληνα πολίτη. Πρέπει να αποκτά και αυτός (ή αυτή) την ελληνική ιθαγένεια. Όχι από την πρώτη στιγμή βέβαια – για να αποφευχθεί η περίπτωση εικονικών γάμων -, αλλά μετά από κάποιο εύλογο διάστημα, λόγου χάριν τριών ή τεσσάρων ετών, και εφόσον ο γάμος δεν λύεται. Στην δεύτερη περίπτωση ( και δεν μιλάω για χηρεία) να αίρεται η ιθαγένεια.

  • 17 Μαΐου 2015, 19:15 | Uros

    Κυρία Χριστοδουλοπούλου, κατ’αρχάς ζητώ συγνώμη για το αναγκαστικά μεγάλο μήνυμα και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ να λάβετε υπόψη την εξής πραγματικότητα, η οποία μπορεί για τους περισσότερους να φαντάζει αδιάφορη αλλά για μένα προσωπικά είναι ύψιστης υπαρξιακής και ζωτικής σημασίας. Έχω αυστραλιανή υπηκοότητα και ζω στην Ελλάδα από το 2007 με σπουδαστική βίζα (κατηγορία «υπότροφοι») με την οποία, ας σημειωθεί, δεν παρέχεται δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Είμαι επιστήμονας (ελληνιστής, θεωρητικός της τέχνης) και καλλιτέχνης, κάτοχος του διδακτορικού τίτλου και άλλων 5 πανεπιστημιακών τίτλων. Προκειμένου να έρθω και να κάνω τη ζωή μου στην Ελλάδα, θυσίασα τα πάντα και άφησα μια πολύ καλή δουλειά ως καθηγητής του λυκείου στο Σύδνεϋ. Συγκεκριμένα, με αφορμή την πρώτη υποτροφία για το διδακτορικό μετανάστευσα στην Ελλάδα το 2007 και τώρα έχω ακόμα την ιδιότητα του φοιτητή επειδή κάνω δεύτερο διδακτορικό στο Ελληνικό πανεπιστήμιο. Ο λόγος για τον οποίο θέλω να αποκτήσω την ελληνική υπηκοότητα είναι πρωτίστως και πάνω από όλα ότι αισθάνομαι έλληνας και θα ήθελα να συνεισφέρω με τις δραστηριότητές μου σε αυτόν τον τόπο. Αισθάνομαι αυτή την χώρα σαν την δικιά μου και θα ήθελα πολύ να μοιραστώ την δύσκολη μοίρα της. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, και παραλείποντας τις σχετικές επιμέρους λεπτομέρειες των νόμων που μελέτησα και γνωρίζω πολύ καλά, για τους ανθρώπους στην θέση μου, δηλαδή για επιστήμονες/ακαδημαϊκούς/καλλιτέχνες που είναι στην χώρα με σπουδαστική βίζα, δεν υπάρχει καμία προοπτική όχι μόνο για να αποκτήσουν την υπηκοότητα, που είναι το ζητούμενο, αλλά ούτε για να αποκτήσουν την άδεια «επί μακρόν διαμένοντος» που θα τους οδηγούσε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, πρόσφατα έμαθα από έγκυρη πηγή ότι οι αιτήσεις για την λεγόμενη «Μπλε Κάρτα» (Ν.4251 του 2014, άρθρα 109-114) που προορίζεται για ανθρώπους των οποίων η απασχόληση στην χώρα θα είναι υψηλής ειδίκευσης, δεν θα γίνουν δεκτές καθόλου. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η επίσημη διεύθυνση, δηλαδή η αρμόδια υπηρεσία, όπου κάποτε μελλοντικά υποτίθεται ότι θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις για την «Μπλε Κάρτα». Το αποτέλεσμα είναι ότι στα 38 και παρόλα τα προσόντα, δεν μπορώ να κάνω ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ προκειμένου να αποκτήσω την ελληνική υπηκοότητα αλλά ούτε και να αποκτήσω την άδεια «επί μακρόν διαμένοντος»! Παραμερίζοντας τον συναισθηματισμό και τον προσωπικό μου Γολγοθά(!), η ερώτηση που θέτω δημοσίως είναι πολύ απλή: Για τους νέους επιστήμονες, με σπουδαστική βίζα, και μάλιστα ελληνιστές που μέσα από το έργο και την αφοσίωσή τους στην έρευνα – που αφορά στον Ελληνικό πολιτισμό σε διάφορες εκφάνσεις του – τιμούν την Ελλάδα και παρ’ όλες τις δυσκολίες την επιλέγουν ως μόνιμη πατρίδα τους, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένας νόμος που επιτρέπει την πρόοδό τους προς την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας ή τουλάχιστον προς την απόκτηση της άδειας «επί μακρόν διαμένοντος»; Σας παρακαλώ πολύ, αν μη τι άλλο, να δημιουργήσετε το νομικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει στους επιστήμονες και κυρίως σε ελληνιστές τρίτων χωρών (που βρίσκονται ήδη στην χώρα με σπουδαστική βίζα) να ζουν στην Ελλάδα απολαμβάνοντας τα όσα δικαιώματα συνεπάγονται στην άδεια «επί μακρόν διαμένοντος» και έχοντας την δυνατότητα να αποκτήσουν και την υπηκοότητα στην πορεία. Ευχαριστώ για την κατανόηση.

    Με εκτίμηση,

    Uros

  • 17 Μαΐου 2015, 19:04 | Γιώργος Κοντ

    Θα πρέπει να τεθεί θέμα υπηκοότητας η οποία θα αποκτιέται αυτόματα εφόσον το παιδί γεννιέται στην Ελλάδα.

  • 17 Μαΐου 2015, 18:48 | βουλα

    να δωσετε υπηκοότητα όχι ιθαγένεια. ο νόμος είναι απο ορισμού του αντισυνταγματικός όπως έχει ήδη αποφανεθεί και το ΣτΕ. Η ιθαγένεια δεν δίνεται αποκτάται με το δίκαιο του αιματος. αρχίζει και επίσημα η αντικατάστση του Ελληνικού πληθυσμού με νέους ψηφοφόρους γιατι οι υπάρχοντες σας πήραν χαμπάρι.

  • 17 Μαΐου 2015, 17:16 | Θανασης

    Ο νόμος είναι ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ γιατι αναγκάζει τους αλλοδαπούς να πάρουν μια εθνικότητα (ιθαγένεια) που δεν έχουν. Αν θέλετε να είστε σωστοί και δίκαιοι δώστε τους υπηκότητα Ελληνα πολίτη με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και προσπάθεια να δημιουργήσουν έναν «νεο λαό» χωρίς ταυτότητα για να μπορουν οι έχοντες και κατέχοντες να τον εκμεταλευονται.

  • 17 Μαΐου 2015, 17:58 | ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

    Καλησπέρα σας,
    Η ιθαγένεια είναι μία έννοια τελείως διαφορετική από την υπηκοότητα.Οι νόμιμα προσκεκλημμένοι στην χώρα μας,με ποσόστωση επί του συνολικού ελληνικού πληθυσμού το πολύ 5% ,πληρώντας αυστηρές προϋποθέσεις σε επίπεδο μόρφωσης,υγείας,ηλικίας ( εννοείται για να τους επιτραπεί να έρθουν στη χώρα μας ως νόμιμοι μετανάστες) θα είναι λογικό να δοθεί στα ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ και ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.Αυτό θα βοηθήσει στο να διατηρηθεί το μορφωτικό επίπεδο και το παραγωγικό δυναμικό της χώρας σε τροχιά σταθερή και σταδιακά ανοδική.
    Όποιος προωθήσει,ψηφίσει και επιβάλλει την παραχώρηση ανεξέλεγκτα και σε οποιονδήποτε της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ αλλά και όποιος συζητά για παραχώρηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ, αντικειμενικά διαπράττει έγκλημα κατά της Πατρίδας,κοινώς ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ,θα είναι υπόλογος στην πραγματική ιστορία και οι απόγονοί του θα φέρουν το μιαρό στίγμα του σύγχρονου εφιάλτη.
    Δυστυχώς όμως αυτή η διαβούλευση είναι για τα μάτια του κόσμου όπως και όλες οι άλλες αφού στην ουσία θα δημοσιευτούν αυτά που θέλουν και θα ψηφίσουν αυτά που έχουν διαταχθεί.

    ΒΛΕΠΕ ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
    Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεαν θα δημοσιεύονται.

  • 17 Μαΐου 2015, 17:56 | Αρετη Καπετανιδοτ

    Εγω συμφωνω να δινεται η υποκοοτητα σε οσους εχουν συμπληρωσει τα απαιτουμενα ετη στην χωρα αλλα ειμαι καθετα αντιθετη στην αποδοση ιθαγενειας ουτε και στος αλλοδαπους δευτερης γεννηας.Δεν μπορω να δεχθω οτι η ιθαγεννεια ειναι κατι που αποκτιεται με τοση ευκολια!

  • 17 Μαΐου 2015, 17:47 | Πέτρος Γιαννόπουλος

    Το σύνταγμα των Ελλήνων που λέτε πως σέβεστε, δυστυχώς μάλλον για εσάς είναι ξεκάθαρο. Κάθε άνθρωπος που εισέρχεται παράνομα στη χώρα (πλην των προσφύγων που όμως είναι μειοψηφία) πρέπει να απελαύνεται. Το σύνταγμα δεν είναι ρατσιστικό έναντι του οποιουδήποτε και είναι απόλυτα συγκεκριμένο!! Εσείς συνεχίζεται τη παρανομία! Αφού ΠΑΡΑΝΟΜΑ τους δεχτήκατε να μένουν στις δικιές μας βέβαια περιοχές και όχι στις πλούσιες δικές σας, ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΤΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ! ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΕΓΕΣΤΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΛΙΓΗ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.

  • 17 Μαΐου 2015, 16:08 | Ανεστης

    Όσοι κατέθεσαν όντας ανήλικοι λόγω γέννησης και πλέον έχουν ενηλικιωθεί;

  • 17 Μαΐου 2015, 16:54 | Θωμάς Παπαπαυλίδης

    Συνίστω τους συμπόλιτες μου να διαβάσουν αυτο το σχόλιο και να το διαδώσουν.

    Σύσσωμη απάντηση απο τον ελληνικό λαό είναι οτι δε θεωρεί σωστό να δωθεί ιθαγένεια σε μη έλληνες στο γένος πολίτες. Βάλατε λάθος λέξη για να δώσετε νομικά και πολιτικά προνόμια στους μετανάστες. Η σωστή λέξη ειναι Υπηκοότητα. Αυτή η λέξη τους καθηστά νομιμους έλληνες πολίτες με όλη τη σημασία της λέξης σε νομικό και πολιτικό τομέα. Επίσης έχουν τα ίδια δικαιώματα και είναι ίσοι με έναν έλληνα πολίτη που είναι ιθαγενής αυτού του τόπου. Η ιθαγένεια παραχωρείτε ΜΟΝΟΝ απο τους γονείς ίδιου έθνους. Παραδείγματος χάρη στην αρχαία Αθήνα του 451 π.Χ Αθηναίος πολίτης μπορούσε να είναι μόνο όποιος είχε δύο γονείς Αθηναίους. Φυσικά και οι Μέτοικοι είχαν δικαιώματα αλλα ξεχώριζαν απο τους Αθηναίους πολίτες. Το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα!!! ΟΧΙ στην Ιθαγενεια ΝΑΙ στην Υπηκοότητα!!! Άλλο Έλλην Ιθαγεννής Πολίτης και άλλο Έλλην Υπήκοος Πολιτης!!!
    Και κάτι ακόμα κ. Υπουργέ είναι αντισυνταγματικό ο αριθμός μεταναστών να ξεπερνάνει το επιτρεπτό όριο.Δε θα γίνουμε και μειονότητα στην ίδια μας τη χώρα.

  • 17 Μαΐου 2015, 14:28 | Νικoς

    Ο όρος της ιθαγένειας απέχει μακράν από αυτόν της υπηκοότητας.
    Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για κάποια θέματα ειδικού χαρακτήρα με πάρα πολλές προϋποθέσεις αν αναφερόταν σε «υπηκοότητα» και όχι σε ιθαγένεια.
    Η ιθαγένεια αντικατοπτρίζει γενετικά χαρακτηριστικά και ιστορικές καταβολές.
    Αν η κυβέρνηση θέλει Έλληνες ιθαγενείς να λέγονται πλέον και οι αλλοδαποί κάθε χρώματος και φυλής, παραβιάζεται κάθε έννοια του έθνους-κράτους, με αποτέλεσμα την τρομακτική αλλοίωση των ιστορικών και γενετικών χαρακτηριστικών του έθνους μας με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

    Ο Ελληνικός Λαός γνωρίζει πάρα πολύ καλά περί τίνος πρόκειται

    Να διαχωρίσουμε πρέπει εδώ και την έννοια του κράτους με αυτήν του έθνους

    Το γεγονός ότι σήμερα εσείς βρίσκεστε στο τιμόνι του Ελληνικού κράτους αυτό δεν σημαίνει πως έχετε το δικαίωμα να προβείτε σε αντεθνικές ενέργειες όπως αυτής της αλλοίωσης της πληθυσμιακής δομής του έθνους μας.
    Μην ξεχνάτε πως δεν ήρθατε στην εξουσία για να μείνετε επ΄ άπειρον ….

    Δεν έχετε το δικαίωμα απέναντι στους προγόνους μας στην ιστορία μας σε όλους αυτούς που πολέμησαν και έδωσαν την ζωή τους , το αίμα τους, εναντίον πολλών και διαφόρων κατακτητών μέσα στο διάβα της χιλιάδων ετών ιστορίας μας να νομοθετείτε κατ΄αυτον τον τρόπο!

    Τα συμφέροντα ενός τέτοιου είναι ξεκάθαρο ποιους εξυπηρετούν..

  • 17 Μαΐου 2015, 13:55 | ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

    ΟΧΙ στην ιθαγενεια σε μη Ελληνες απελαση ολων των λαθρομεταναστων και οταν μεινει ενα ποσοστο 3-4% αλλοδαπων τοτε αυτοινα παρουν ελληνικη υπηκοοτητα.ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ 30% ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ,βεβαια σε αυτο πονταρετε εσεις και αυτος ειναι ο σκοπος σας.δηλαδη θα εχουν δικαιωμα ψηφου ΞΕΝΟΙ χωρις να παρουν την ελληνικη παιδεια χωρις να καλλιεργηθει μεσα τους πνευμα ελληνικο και η θρησκεια μας αρα θα δρουν για το καλο το δικο τους ως μουσουλμανοι πχ;ΜΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.Κριμα για την Ελλαδα δεν σκεφτομαι κατι αλλο

  • 17 Μαΐου 2015, 13:59 | Mάριος

    Μεταναστευτικό – Ιθαγένεια – Υπηκοότητα

    Με αφορμή την προεκλογική υπόσχεση της νέας Ελληνικής κυβέρνησης ότι θα χορηγηθεί ιθαγένεια σε όλους τους μετανάστες δεύτερης γενιάς θέλησα να ασχοληθώ με το μεταναστευτικό αλλά και την ιθαγένεια. Τόσο το μεταναστευτικό όσο και η χορήγηση ιθαγένειας είναι για μένα ένα κεντρικό ζήτημα διότι αφορά την ίδια τη συγκρότηση του λαού και καθορίζει και επηρεάζει πως θα εξελιχθεί στο μέλλον το έθνος μας. Διαφωνώ κάθετα με την άποψη αυτή της κυβέρνησης. Ένα τέτοιο νομοσχέδιο αποσυνθέτει την Ελληνική κοινωνία και θα εξηγήσω καλύτερα τους λόγους στη συνέχεια του άρθρου, προσπαθώντας να μελετήσω σφαιρικά το ζήτημα και από την οπτική γωνία διαφόρων ιδεολογικοπολιτικών θεωριών, ασχέτως αν ασπάζομαι τις θεωρίες αυτές είτε εξ ολοκλήρου είτε εν μέρει είτε και καθόλου.

    Καταρχάς πρέπει να εξηγήσουμε ότι η λέξη ιθαγένεια προέρχεται από το ιθύς, που σημαίνει «κατ’ ευθείαν» (Ε. Κοφινιώτη «Λεξικόν Ομηρικόν» σελ. 157, Ν. Δασκαλάκη: «Λεξικόν ετυμολογικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης» σελ. 209, J Hofmann: «Ετυμολογικόν Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής» σελ. 140 κ.α) και από το «γένος» που σημαίνει τη φυλή. Έχουμε λοιπόν σύνθεση των ιθύς και γένος. Ιθαγενής λοιπόν καλείται ο έχων κατ’ ευθείαν σχέση με το γένος. Κατά συνέπεια το περιεχόμενο της ιθαγένειας είναι φυσικό γεγονός και όχι επίκτητο. Διάφοροι, κακώς ούτω καλούμενοι αριστεροί, υπό τον όρο διεθνισμός έρχονται να υπερασπιστούν ότι η πιο πάνω άποψη είναι ρατσιστική και ότι υπερασπίζονται τον κάθε μετανάστη, νόμιμο και μη, ο οποίος ήλθε στη χώρα μας διότι στη δική του χώρα πένεται ένεκα του καπιταλισμού που συνθλίβει τους λαούς και την εργατική τάξη. Προσέξτε το λογικό άλμα των λόγων τους. Πρώτον δεν είναι ρατσιστική η άποψη αυτή διότι η ιθαγένεια είναι ένα φυσικό γεγονός. Η ύπαρξη εθνών δεν είναι ρατσισμός ούτε εφεύρημα του συστήματος. Όπως σημειώνω στο τέλος του άρθρου ο διεθνισμός προϋποθέτει έθνη. Είναι φυσικό γεγονός, βιολογικό και πολιτιστικό. Προφανώς και δε μιλάω για καθαρότητα του αίματος. Όμως η έννοια της Ελληνικότητας δεν είναι μια έννοια συνειδήσεως, ιστορικότητας, μιας διαδρομής γενικότερα; Όταν θα λέω στο παιδί μου για το 1940, ή για τη Μικρασιατική καταστροφή, ή για τον αγώνα του 1821 ή για τον Μέγα Αλέξανδρο, δεν μπορεί ο Γάλλος, ο Αφγανός κτλ να νιώσουν και να βιώσουν ψυχικά όλα αυτά με τον ίδιο τρόπο. Το ίδιο με την Γαλλικότητα ή την Αφγανικότητα κτλ. Ο Γάλλος θα σκέφτεται τη δική του ιστορία και πολιτισμό, ο Αφγανός επίσης, και ούτω καθεξής. Μάλιστα η αντίπερα όχθη ανταπαντά ισχυριζόμενη ότι πρόκειται περί ατομικού δικαιώματος και δεν έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε αν πρέπει να αποκτήσει ένας ξένος την ιθαγένεια. Όντως ακόμα και η μεγαλύτερη πλειοψηφία, δε δύναται, ούτε δικαιούται, να αρνηθεί ατομικά δικαιώματα. Όμως δεν πρόκειται περί ατομικού δικαιώματος. Αποτελεί δικαίωμα του κράτους αν θα χορηγήσει ιθαγένεια. Παράλληλα ερωτώ όσους αντιδρούν. Γιατί πρέπει να τους δώσουμε ιθαγένεια; Είναι αυτό που ζητάνε αυτοί οι άνθρωποι; Όχι π.χ. φαγητό και εργασία; Αν τους παραχωρήσουμε την ιθαγένεια θα λυθούν όλα τους τα προβλήματα; (π.χ. προβλήματα κοινωνικής ενσωμάτωσης, σίτισης, στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) Δεν τους αρκεί η πολιτογράφηση; Η πολιτογράφηση είναι αποκλειστικά νομική πράξη. Κάποιος, ο οιοσδήποτε δύναται να αποκτήσει την υπηκοότητα οποιουδήποτε κράτους (δηλαδή να πολιτογραφηθεί), εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, που προβλέπει η νομοθεσία εκείνου του κράτους. Ο οποιοσδήποτε πολιτογραφηθεί, κατέχει πλέον, τα αστικά δικαιώματα που οι νόμοι ορίζουν, όχι όμως και πολιτικά δικαιώματα – δικαίωμα ψήφου. Η πολιτογράφηση δεν επιδρά επί της ιθαγένειας και αντιστρόφως. Προφανώς ο μέσος ξένος που έρχεται στη χώρα μας, θέλει μία τίμια εργασία, φαγητό, στέγη, αξιοπρέπεια, αστικά δικαιώματα. Ουδόλως ενδιαφέρεται για το αν θα του δοθεί η ιθαγένεια ή αν θα τον ονομάσουμε Έλληνα. Αντιθέτως με τη συμπεριφορά μας ως κράτος, έχουμε μετατραπεί σε ΑΠΟΘΗΚΗ ΨΥΧΩΝ. Αποθήκη ψυχών αθώων και βασανισμένων συνανθρώπων μας.

    Ο απλός ευρύτερα, κακώς ούτω καλούμενος αριστερός, θα απαντήσει, λέγοντας: “όλοι είμαστε εργάτες και αγωνιζόμαστε κατά του κοινού καπιταλιστικού εχθρού”. Όντως ο Έλληνας εργάτης έχει περισσότερα κοινά με τον Ιταλό εργάτη παρά με τον Έλληνα μεγαλοκαπιταλιστή. Παρόλα ταύτα δεν παύει να είναι Έλληνας και Ιταλός. «Η συναίσθηση ότι το κράτος αντιπροσωπεύεται από τις πλουτοκρατικές τάξεις και δεν προστατεύει τους εργάτες όλων των χωρών και τα κοινά τους συμφέροντα τους έκαμαν να συνδεθούν μεταξύ τους και να πλάσουν διεθνιστικά ιδανικά. Αυτά όμως δεν στρέφονται κατά της ιδέας της πατρίδας, ούτε αποτελούν άρνηση του εθνικισμού, αλλά αντιθέτως αποβλέπουν στην πρακτική αναγνώριση του. Το αντίθετο δεν θα ήταν φυσικό, διότι οι εργάτες δεν είναι ούτε από ξύλο, ούτε από πέτρα κατασκευασμένοι αλλά έχουν και αυτοί τις ρίζες τους στην κοινωνία…» (Η κοινωνιολογία του Εθνικισμού, Αλέξανδρος Παπαναστασίου – γνωστός ως αριστερός και ως Πατέρας της Δημοκρατίας -, σελ. 88, εκδόσεις Πελασγός). Είναι συνδεδεμένοι με το έθνος και την ιστορία αυτού. Ο Παπαναστασίου δίδει ένα σπουδαίο νόημα στις έννοιες εθνικισμός και διεθνισμός. Δεν ήταν τυχαία η φράση, ενός προτύπου πατριώτη και ανθρώπου, του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: «Πατρίδα ή θάνατος.»

    Παράλληλα μπορούμε να υπενθυμίσουμε σε όσους θεωρούν τους εαυτούς τους ως αριστερούς μερικές από τις απόψεις ενός αληθινού αριστερού, του Μαρξ για το μεταναστευτικό:

    Σκοπός της εισαγωγής ξένων εργατών είναι η διατήρηση της δουλείας και η ακύρωση όλων των διεκδικήσεων των ντόπιων εργατών για μισθούς και συνθήκες εργασίας.
    Ο μετανάστης ανταγωνίζεται τον ντόπιο εργάτη και σιγά σιγά αναγάγει το μεροκάματο στο δικό του επίπεδο. Είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο του κεφαλαίου.
    Η μετανάστευση διαιρεί την εργατική τάξη της χώρας υποδοχής σε τόσα εχθρικά στρατόπεδα όσες και οι εθνοφυλετικές ομάδες διότι η κάθε μία καταλαβαίνει μόνο τον εαυτό της. Έτσι αναστέλλεται η εργατική επανάσταση και διαιωνίζεται η καπιταλιστική κυριαρχία
    Η λαθρομετανάστευση χρησιμοποιείται αφ’ ενός ως απεργοσπαστικός μηχανισμός αφ’ ετέρου με τον εργατικό υπερπληθυσμό – πλεόνασμα που δημιουργεί ρίχνει το επίπεδο ζωής σε κατάσταση δουλοπάροικου.
    Η Α’ Διεθνής Ένωση Εργατών έβαλε πρακτικά τέλος στις μεθοδεύσεις των βιομηχάνων και υποχρέωνε τα συνδικάτα να διώχνουν τους ξένους εργάτες πίσω στις χώρες τους με το πρώτο καράβι.
    Οι μεταναστευτικοί νόμοι είναι τα μανιφέστα των εργοστασιαρχών.
    Mε απλά λόγια: Ο ξένος εργάτης θα δουλεύει με χαμηλότερο μισθό, θα πάρει τη θέση εργασίας του ντόπιου, οι ντόπιοι θα αγανακτήσουν, θα αναπτυχθεί ο ρατσισμός και ο σοβινισμός μεταξύ των λαών και εθνών, η δε κεφαλαιοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτη τα σχέδια εξαθλίωσης των λαών και συσσώρευσης του πλούτου στα χέρια λίγων. Ορθώς λοιπόν ο Αλαίν Ντε Μπενουά είπε: «Όποιος κάνει κριτική στον καπιταλισμό ενώ αποδέχεται τη μετανάστευση, όπου η εργατική τάξη είναι το πρώτο θύμα, καλύτερα να σωπάσει. Όποιος κάνει κριτική στη μετανάστευση ενώ δε λέει τίποτα για τον καπιταλισμό, καλύτερα να κάνει το ίδιο.» Εν τέλει σέβονται τις αξίες της αριστεράς; Κάπου εδώ να προτείνω το βιβλίο του Θεόδωρου Ζιάκα, “Εθνισμός και Αριστερά”. Διαβάζοντάς το θα λυθούν σε όλους πολλές απορίες επί των πιο πάνω απόψεων.

    Παράλληλα με αφορμή όλα αυτά ερωτώ και όσους θεωρούν τους εαυτούς τους ως φιλελεύθερους, κεντρώους και δεξιούς. Έτσι εξυπηρετούν τις αξίες του Ελληνισμού; Με το να οδηγούν στην ανεργία και στην ανέχεια τους ντόπιους εργάτες; Έτσι υπηρετούν τις αξίες του ανθρωπισμού; Με το να φέρονται απάνθρωπα στους συνανθρώπους τους, τους ξένους εργάτες, τους οποίους αμείβουν χαμηλότερα μόνο και μόνο για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη οι μεγάλες πολυεθνικές; Εν τέλει τους ενδιαφέρουν οι πολυεθνικές ή το έθνος και ο άνθρωπος; Η αγορά ή το έθνος και ο ανθρωπισμός είναι το βασικό αξιακό στοιχείο του συστήματός τους; Ο πρώτος «πατέρας» του φιλελευθερισμού, ένας αληθινά φιλελεύθερος, ο Άνταμ Σμιθ ονόμασε το βιβλίο του «Ο Πλούτος των Εθνών» και όχι ο πλούτος των αγορών ή κάτι άλλο τέλος πάντων. Εν τέλει γιατί θεωρούν τους εαυτούς τους ως φιλελεύθερους; Δε σέβονται την εθνική ελευθερία, δε σέβονται τις ατομικές ελευθερίες, δε σέβονται το ύψιστο αγαθό, την ελευθερία του ανθρώπου.

    Στους κόλπους της λεγόμενης αριστεράς διαχέεται η αντίληψη ότι δεν υπάρχει νόμιμος και παράνομος μετανάστης αφού δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, ή ότι δεν έχει νόημα να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε παιδιά των οποίων οι γονείς νόμιμα βρίσκονται στη χώρα μας και σε παιδιά των οποίων οι γονείς δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας. Η άμεση συνέπεια της άποψης αυτής είναι ότι, άνθρωποι τους οποίους η Ελλάδα, δε θέλησε ποτέ να έρθουν ή να παραμένουν στην Ελλάδα, μπορούν να έρχονται ελευθέρως. Όποιος θέλει, όποτε θέλει, όπου θέλει να εγκαθίσταται ελεύθερα στο χώρο χωρίς καμία προϋπόθεση. Εάν ένας Έλληνας μεταβεί στην Κίνα και για ποικίλους λόγους του δοθεί η κινεζική υπηκοότητα ασφαλώς δεν έγινε Κινέζος. Αν κάνει παιδιά επί Κινεζικού εδάφους, τα παιδιά αυτά είναι Έλληνες. Το αίμα και όχι το έδαφος επηρεάζει την καταγωγή του άλλου. Οφείλουμε να υποστηρίξουμε, διότι το επιβάλλει η λογική, το δίκαιο του αίματος αντί αυτού του εδάφους, και όπως πιο πάνω ανέφερα, αυτή η βιολογική και πολιτισμική διαφορά δεν είναι κάτι το ρατσιστικό αλλά κάτι το βαθύτατα πολιτισμικό, κάτι το όμορφο. Υποστηρίζουμε αυτή τη διαφορετικότητα. Είμαστε ισότιμοι και ίσοι, μα συνάμα διαφορετικοί. Παράλληλα πρέπει να απαντούμε σε όσους διαφωνούν, εκτός των πιο πάνω, ότι εάν ένα παιδί από τη Νιγηρία βρίσκεται εδώ (π.χ. η χώρα του είναι σε πόλεμο) θα το βοηθήσουμε, θα του χορηγήσουμε συν τω χρόνω την πολιτογράφηση αλλά όχι την ιθαγένεια, διότι θα χαιρόμασταν εάν βρισκόταν στη χώρα του, ήταν ένας σπουδαίος γιατρός, δεν είχε ανάγκη να έρθει καν στην Ελλάδα και καθόλου δε χαιρόμαστε που γνωρίζει τα Ελληνικά περισσότερο από τη μητρική του γλώσσα. Το να θέλουν να του χορηγήσουν την ιθαγένεια είναι σα να υποτιμούν την καταγωγή του. Να το θέσω και αλλιώς. Αντί να δεχόμαστε ακρίτως – επικαλούμενοι το συναίσθημα – τον κάθε ένα που έχει το άλφα ή βήτα πρόβλημα – δεν υποτιμώ το πρόβλημα π.χ. του πολέμου ή του υποσιτισμού, αλλά η λογική λέει ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε όλους τους αναξιοπαθούντες της υφηλίου όσο ανθρωπιστές και αν είμαστε ως Έλληνες – καλύτερα να προσπαθούμε και ως Ελλάδα αλλά και ως διεθνής κοινότητα να βοηθούμε την κάθε χώρα που αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα να τα λύνει στο εσωτερικό της χωρίς να χρειάζεται να μεταναστεύουν οι ντόπιοι. Μπορούμε να στείλουμε χρήματα ή τρόφιμα. Αν έλθουν στην Ελλάδα μετανάστες πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου, που πρέπει να θέσουμε αν θέλουμε να είμαστε σοβαρό κράτος, θα οδηγήσουμε και τη δικιά μας χώρα στην ίδια εξαθλίωση.

    Κάπου εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ελβετία είναι μια χώρα πρότυπο για τη χάραξη μεταναστευτικής πολιτικής και παροχής ιθαγένειας με αυστηρό και οριοθετημένο νομικό πλαίσιο. Ελβετός πολίτης καθίσταται κάποιος εάν ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    Έχει έναν γονέα Ελβετό πολίτη με τη γέννηση του (Πρόκειται για εφαρμογή της νομικής έννοιας του δικαίου του αίματος δηλαδή της καταγωγής (jus sanguinis).
    Εάν έχει υιοθετηθεί έως την ηλικία των 18 ετών, έως ότου ενηλικιωθεί, δηλαδή, από Ελβετό πολίτη. Η απόδοση της ελβετικής ιθαγένειας δεν συμβαίνει επ’ ουδενί κατά τρόπο αυτόματο, δηλαδή απλώς με την γέννηση κάποιου εντός του ελβετικού κράτους.

    Τα πιο πάνω κριτήρια πρέπει να αποτελέσουν και για μας παράδειγμα προς μίμηση για το ποιος πρέπει να αποκτά την Ελληνική ιθαγένεια. Επίσης πρέπει να ισχύσουν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις παροχής ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών, π.χ. να είναι τέταρτης γενιάς, να έχουν αποκτήσει ψυχικό δεσμό με την Ελληνικότητα ή να έχουν κάνει ένα ανδραγάθημα υπέρ του έθνους κτλ . Αυτό όμως πρέπει να γίνεται σπάνια, όπως επίσης πρέπει να ξέρουμε ότι η πρώτη γενιά ήρθε νόμιμα αλλά και να γνωρίζουμε αν την έχουμε καλέσει ως κράτος να έρθει (όπως η Αυστραλία πράττει). Παράλληλα, να πρέπει να αποδείξουν ότι η πρώτη γενιά εισήλθε νόμιμα και έμεινε πάνω π.χ. από 15 συνεχή έτη στην Ελλάδα, όπως και να έμειναν πάνω από π.χ. 15 συνεχή έτη και οι επόμενες γενιές. Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο ασφαλώς και πρέπει να αλλάξει αλλά να γίνει πιο αυστηρό:

    α) ως προς την παροχή ιθαγένειας,

    β) ως προς το ποιοι θα πολιτογραφούνται και γιατί

    αλλά και

    γ) να τοποθετηθεί όριο εισδοχής μεταναστών.

    Παράδειγμα ανθρώπου που δεν είναι Έλληνας μα προσωπικώς πιστεύω ότι του αξίζει η ιθαγένεια είναι ο Νιγηριανός Sam Chekwas που διαδίδει παντού το Ελληνικό πνεύμα των προγόνων μας. Τέτοιες περιπτώσεις αξίζουν παροχής ιθαγένειας, παρεκκλίνοντας από το ετυμολογικό της λέξεως. Η παροχή ιθαγένειας πέραν του ετυμολογικού και των δύο προϋποθέσεων που έχει η Ελβετία και με βρίσκουν σύμφωνο, πρέπει να γίνεται με εξαιρετικά αυστηρή φειδώ. Η παροχή πολιτογράφησης – μιας και δεν περιέχονται σε αυτήν πολιτικά δικαιώματα – μπορεί να είναι ευκολότερη ασφαλώς, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να δίδεται με συνοπτικές διαδικασίες.

    Σήμερα οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η παροχή ιθαγένειας γίνεται με την εξής μέθοδο: Το σχέδιο νόμου προβλέπει τρεις διαφορετικές προϋποθέσεις για την απόκτηση ιθαγένειας. Ο αιτών θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον μία από αυτές: είτε να έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο (δημοτικό και γυμνάσιο), είτε να έχει φοιτήσει και στις έξι τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο και λύκειο), είτε να είναι κάτοχος απολυτηρίου ελληνικού λυκείου και να έχει αποφοιτήσει από ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Το νομοσχέδιο αυτό δημιουργήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία με υπουργό των Αργύρη Ντινόπουλο (Υπουργός Εσωτερικών). Παράλληλα να αναφερθεί ότι με το νομοσχέδιο Ντινόπουλου η πολιτογράφηση έγινε ένα και το αυτό με την ιθαγένεια. Ως εκ τούτου όσα αναφέρω στο άρθρο μου είναι στα πλαίσια του τι κατ’ εμένα πρέπει να αλλάξει αλλά και τι ετυμολογικώς οι λέξεις περιγράφουν. Να αναφερθεί ότι η πρώτη προσπάθεια να καταργηθεί η πολιτογράφηση πραγματοποιήθηκε επί Παπανδρέου του νεώτερου κάτι που αποφεύχθει ύστερα από παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Πέραν των πιο πάνω υπάρχει και άλλη μία σημαντική προϋπόθεση που πρέπει να ληφθεί υπόψιν για το ποιους δύναται, ένα κράτος όπως το δικό μας που οφείλει να προάγει τις αξίες της Ελληνικότητας και του ανθρωπισμού, :

    α) να δεχθεί να εισέλθουν στη χώρα, να διαμείνουν και να εργαστούν,

    β) να πολιτογραφήσει.

    Η προϋπόθεση αυτή είναι οι πολιτιστικές αντιλήψεις των εισερχομένων. Αν π.χ. πρόκειται για έναν φονταμενταλιστή Ισλαμιστή (οφείλουμε να διαχωρίσουμε έναν φονταμενταλιστή Ισλαμιστή με τον μουσουλμάνο Πομάκο π.χ.). Ένας φονταμενταλιστής, οποιασδήποτε θρησκείας είναι επικίνδυνος. Επί παραδείγματι ένας φονταμενταλιστής Ισλαμιστής θέλει η κοπέλα να φοράει μπούργκα, κάνει κλειτοριδεκτομή στις κόρες του και θέλει να εφαρμοστεί ο νόμος της Σαρίας οπουδήποτε και αν εγκατασταθεί θεωρώντας τον ως νόμο του Θεού, ανώτερο του Συντάγματος ή του εγχώριου εθνικού πολιτισμού. Όπως αντιλαμβάνεστε εδώ ξεκάθαρα μια τέτοια πολυπολιτισμικότητα συνθλίβει τις ατομικές ελευθερίες αλλά και διαλύει την εθνική κοινωνία. Ιδέες όπως αυτές, που προάγουν, οι κακώς ούτω καλούμενοι «διεθνιστές» και «φιλελεύθεροι», είναι ιδέες απάνθρωπες, εθνοφθόρες και κοινωνιοδιαλυτικές. Αν αύριο με την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών, νομίμων και μη, και με την σχεδόν πανεύκολη παροχή ιθαγένειας, επικρατήσουν τέτοιοι ισλαμοφονταμενταλιστές με τέτοια αξιακά συστήματα, φανταστήκατε τι μπορεί να γίνει; Πρώτον θα χαθεί η Ελληνικότητα. Δεύτερον θα χαθεί η όμορφη διαφορετικότητα που πιο πάνω ανέφερα. Παράλληλα θα χαθεί και κάθε ατομική ελευθερία. Θα βιάζουν μια νεαρή Ελληνίδα μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα, άρα και αντικείμενο για αυτούς, ή επειδή φοράει ένα πιο κοντό φουστανάκι από αυτό που οι ίδιοι κρίνουν ως ηθικό και θεμιτό.

    Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτό δε σημαίνει ότι δε θα δεχόμαστε π.χ. πολιτικούς πρόσφυγες ή δε θα πολιτογραφούμε κανέναν. Απλά πρέπει να τηρεί τόσο ο πρόσφυγας που θα έρθει για να τον βοηθήσουμε, όσο δε – ακόμη περισσότερο – ο υποψήφιος να πολιτογραφηθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε την κοινωνική ευημερία. Ένα απλό παράδειγμα θα θέσω. Πριν από καιρό το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάσισε να μην απελάσει μια γυναίκα από την Κένυα καθώς και τα τρία παιδιά της ενώ παράλληλα της χορήγησε διεθνή προστασία. Η συγκεκριμένη γυναίκα ήρθε στην Ελλάδα το 2002 και άμεσα υπέβαλε αίτηση για διεθνή προστασία καθώς ανήκει σε μια φυλή, που για τις γυναίκες η παράδοση επιβάλλει κλειτοριδεκτομή… Παράλληλα τα παιδιά της (ηλικίας 13, 5 και 3 ετών) κινδύνευαν να στρατολογηθούν δια της βίας από τοπικές εγκληματικές οργανώσεις. Πρόκειται για ιστορική απόφαση καθώς για πρώτη φορά χορηγείται από την ελληνική Δικαιοσύνη διεθνής προστασία -σύμφωνα με την Σύμβαση της Γενεύης του 1951, για τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων των γυναικών (Female Genital Multilation – FGM). Το αίτημά της είχε απορριφθεί δύο φορές από το περιφερειακό γραφείο ασύλου Αττικής και την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με την αιτιολογία ότι δεν προσκόμισε «αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο επικαλούμενος φόβος της λόγω του κινδύνου υποβολής στην πρακτική του FGM από την οργάνωση Mungiki μπορεί να θεωρηθεί εύλογος και θεμελιωμένος σε αντικειμενικά δεδομένα, ώστε να συνάγεται ότι υπάρχει άμεσος και αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή ή τη σωματική της ακεραιότητα σε περίπτωση επιστροφής στη χώρα καταγωγής της». Η Κενυάτισσα προσέφυγε στην Δικαιοσύνη επικαλούμενη «ανεπανόρθωτη βλάβη που συνίσταται για την ίδια στην υποβολή σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και για καθένα από τα παιδιά της στην υποχρεωτική στρατολόγηση από εγκληματική οργάνωση (για το πρώτο), σε πιθανή αρπαγή από τις εγκληματικές οργανώσεις (για το δεύτερο) και σε κίνδυνο δίωξής του (για το τρίτο), γιατί είναι νόμιμο τέκνο Αμερικανού πολίτη».

    Η συγκεκριμένη απόφαση κατ’ εμένα είναι σωστή, διότι προστατεύει τον άνθρωπο, τη σεξουαλικότητά, τη γυναίκα, αλλά και τα δικαίωματά της ευρύτερα. Παράλληλα δεν χορηγήθηκε ούτε ιθαγένεια, ούτε καν πολιτογράφηση. Όμως μόνο και μόνο από αυτό το γεγονός είναι αρκετό να αντιληφθούμε ότι η Ελλάδα και ο Ελληνικός πολιτισμός δεν μπορεί να δέχεται μετανάστες από τέτοιες φυλές, με τέτοιους απάνθρωπους πολιτισμούς και ανελεύθερα αξιακά συστήματα διότι θα γίνουμε μια μέρα το ίδιο. (περιπτώσεις όπως της κοπέλας, εν προκειμένω, αποτελούν εξαίρεση αφού απέδειξε ότι η ίδια δεν ασπάζεται τέτοιες νοοτροπίες)

    Κλείνοντας να αναφέρω ότι είναι ένα πολυεπίπεδο και τεράστιου βάθους θέμα το οποίο δεν καλύπτεται πλήρως σε λίγες σελίδες. Όλα όσα επιχειρήματα ετέθησαν πρέπει να αποτελέσουν τροφή για σκέψη για τον κάθε ένα. Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να αγωνιστεί, ούτως ώστε να μην έλθει ένα τέτοιο απάνθρωπο νομοσχέδιο ούτε να μπορέσουν να το φέρουν προς ψήφιση. Αλλιώς η επιβίωση του έθνους δε θα είναι και τόσο βέβαιη….

  • 17 Μαΐου 2015, 13:49 | Δήμητρα

    Αρχικά συγχαρητήρια που έγινε η αρχή για το θέμα της ιθαγένειας, ένα θέμα που ταλαιπωρούσε για πολύ καιρό πολλά παιδιά της λεγόμενης δεύτερης γενιάς. Το πρόβλημα του παρόντος άρθρου είναι οτι ενα μεγαλο ποσοστο των παιδιών δεύτερης γενιάς δεν θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια κ αναφέρομαι στα παιδιά που ενώ έχουν φοιτήσει επιτυχώς όλες τις τάξεις του ελληνικού σχολείου (δημοτικό, γυμνάσιο,λύκειο) έχουν περάσει το 23 έτος της ηλικίας του. Η παρατήρηση μου θεωρώ οτι είναι τελείως αντικειμενική, διότι εγώ είμαι Ελληνίδα με Ελληνες και τους δυο γονείς, απλώς διαβάζοντας το άρθρο θεώρησα οτι έπρεπε να επισημανω αυτό το ψεγάδι στο νόμο, διότι και λογικά και ανθρωπιστικά να το δουμε δεν νοείται ούτε ορθό, ούτε δίκαιο τα παιδιά που φοίτησαν 6 ετη ή 9 ετη και είναι κάτω των 23 ετων να πάρουν την ιθαγένεια, ενω τα παιδιά που πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις και είναι άνω των 23 να στερηθούν τα (αυτονόητα για εμένα) δικαιώματα τους ως Ελληνες πολίτες.

    Ελπίζω τα παραπάνω να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.

  • 17 Μαΐου 2015, 13:04 | Aποστολης

    Άμα αρχίσετε να δίνεται χαρτιά σε όποιον ξένο τύχει να φτάσει την Ελλάδα τα κύματα των εισβολέων θα πολλαπλασιαστούν και θα γίνουμε μειονότητα μέσα στην επόμενη δεκαετία

  • 17 Μαΐου 2015, 13:05 | Τονιος Κωνσταντινος

    Αλλο Ιθαγενεια, αλλο υπηκοοτητα..
    Γνωριζετε πολυ καλα οτι ιθαγένεια δεν μπορειτε να δωσετε.
    Μπορειτε ομως να δωσετε υπηκοοτητα.
    δεν μπορει ο καθενας να εχει ιθαγενεια, ποσο μαλλον οταν ειναι απο αφρικανικες χωρες οπου δεν εχουν καμια σχεση με Πλατωνα και Αριστοτελη.
    Δειτε σοβαρα το εγκλημα που πατε να κανετε αφανιζοντας απο προσωπου γης εναν λαο ο οποιος εχει δωσει τα παντα στην ανθρωποτητα. Το Α και το Ω.
    Ολα αυτα θα τα φερετε βαρεως στην συνειδηση σας.
    Ο Ελληνικος λαος σας ψηφισε και σας πληρωνει για να εξυπηρετειτε τα συμφεροντα του Ελληνικου λαου, οχι των λαθραιων αλλοδαπων.

  • 17 Μαΐου 2015, 13:44 | Αλεξάνδρα

    Καλησπερα σας,
    Απαντήσεις θα υπάρξουν στα ερωτήματα μας η απλά ρωταμε για να υπάρχουν κάπου γραμμένες οι ερωτήσεις μας?

  • 17 Μαΐου 2015, 13:37 | Γεώργιος

    καλη αρχή αλλαθαχρειαζόταν πιο τολμη και ανοικτο πνευμα. στην συγχρονη εποχη με την ευκολια σε μεταφορες ανταλλαγες ιδεων και γνωσεων, επικοινωνιας, δυνατότητα εργασιας και διαμονης σε ολο τον πλανητη κλπ ειναι ανοητο να κραταμε αποκλεισμνους ανθρωπους απο βασικα ανθρωπινα δικαιωματα. Το σημερινο καθεστως ομηρίας και εγλωβιμου ειναι αυτο που ωθει τους ανθρωπους στην παραβατικότητα και ενίοτε στην εγκληματικη συμπεριφορα.

  • 17 Μαΐου 2015, 12:25 | ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠ.

    ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΠΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ;;;; ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟΣ- ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΣΑΣ ΠΙΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΤΑ ΑΡΡΗΤΑ ΡΗΤΑ;;;;; ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ, ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ….. ΑΠΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΓΡΑΦΗΣΗ. ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΒΑΦΤΙΣΕΤΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ…

  • Ιθαγένεια – ιθαγενής

    α) λεξικό Liddel & Scott : ούτως επί έθνους εκ του αρχαίου γένους γνήσιος , ως το αυτόχθων , αντίθετον τω έπιλυς .
    β) λεξικό Τριανταφυλλίδη : σε αντιδιαστολή προς τους αποίκους ή τους απογόνους αποίκων, ο αυτόχθονας κάτοικος μιας χώρας και , ο που κατάγεται από τη χώρα στην οποία και κατοικεί, γηγενής, αυτόχθονας, ντόπιος .

    Άρα ιθαγένεια δεν μπορεί να αποκτηθεί από μετανάστες , πόσο δε μάλλον από λαθρομετανάστες . Γιατί κόπτεστε να τους την παρέχετε είναι απορίας άξιον !

  • 17 Μαΐου 2015, 12:27 | αναστασιοσ γκινησ

    θΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΕΥΝΟΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ 20 και ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ . ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΛΦΟ Με ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗ 9 ΜΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ .

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΕΧΩ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗ 9 ΜΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΘΕΩΡΗΤΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΕΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΜΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!! ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΥΧΑΡΗΣΤΩ .

  • 17 Μαΐου 2015, 12:04 | Λαμπρινή

    Ειναι ντροπή και προδοσία αυτό που κάνετε στην πατρίδα μας. Η ιστορία θα σας γράψει με τα πιό μελανά χρώματα.. Πάρτε το πίσω.

  • 17 Μαΐου 2015, 12:03 | Evaggelia

    Χαίρετε,
    Περιμέναμε πάρα πολύ καιρό αυτόν τον νόμο,όμως είναι άδικο να υπάρχει αυτό το όριο των 23 ετών.Δηλαδή όλοι εμείς τα παιδιά που είτε ήρθαμε πολύ μικρά είτε κάποια από μας γεννήθηκαν εδώ μη γνωρίζοντας άλλη πατρίδα έχουμε πάει σχολείο,πλέον εργαζόμαστε,φορολογούμαστε,είμαστε νόμιμοι με μακροχρόνιες άδειες και είμαστε πλέον ενήλικοι πάνω από τα 23 γιατί δεν δικαιούμαστε την ιθαγένεια?
    Δηλαδή ένα παιδί του οποίου οι γονείς έχουν πέντε χρόνια νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα έχει αποκτήσει το δικαίωμα να λέγεται Έλληνας και οι υπόλοιποι που ζούν εδώ πάνω από είκοσι χρόνια δεν το έχουν μόνο και μόνο επειδή πλέον έχουν περάσει κάποια ηλικία?
    Γνωρίζοντας την ευαισθησία της κυρίας Χριστοδουλοπούλου για το συγκεκριμένο θέμα ελπίζω να συμπεριληφθεί και αυτή η κατηγορία στον νόμο.

  • 17 Μαΐου 2015, 11:47 | θωμας

    Θα συμφωνουσα μονον εαν ειχαν γεννηθει εδω και οι γονεις και μετα τα παιδια τους να παιρνουν ιθαγενεια. Αφου εχουν παει σχολειο και εμπεδωσουν τα ελληνικα ηθη και εθιμα.

  • 17 Μαΐου 2015, 11:39 | despoina

    Πολιτικά δικαιώματα υπό προυποθέσεις και περιορισμούς (πχ δικαίωμα ψήφου σε δημοτικές εκλογές)ναι. Ιθαγένεια μόνον κατ’εξαίρεση και εφόσον πληρούνται όχι μόνον τυπικές αλλά κυρίως ουσιαστικές προυποθέσεις, όπως καλή γνώση και αγάπη ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού και κυρίως συνείδηση ότι αυτά αποτελούν κυρίαρχο και καθοριστικό στοιχείο δικής τους προσωπικής κουλτούρας.

  • 17 Μαΐου 2015, 11:28 | Χρήστος Διαμαντής

    Καλησπέρα,
    εγώ ήξερα ότι την ιθαγένεια(*από ιθύς=κατευθείαν και γένος=φυλή/αίμα) την δίνει μόνο ο θεός ή απλά η φύση. Οι κάτοικοι μιας χώρας που δεν ανήκουν στην φυλή και στην συγκεκριμένη περίπτωση στην ελληνική, αλλά μένουνε μόνιμα και νόμιμα λέγονται υπήκοοι ή μέτοικοι. Επομένως διαφωνώ με αυτήν την διάταξη με κάθε σεβασμό προς τους αλλόφυλους, αλλά περισσότερο σέβομαι την ελληνική μας γλώσσα που αν ψηφιστεί αυτό το άρθρο θα την έχουμε <> δυστυχώς για ακόμη μια φορά !!

    —-Αν κάποιος,θέλει,ας μου εξηγήσει το σκεπτικό…

    ,σας ευχαριστώ
    Χ.Δ.

  • 17 Μαΐου 2015, 11:12 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Δεν καλέσαμε κανένα όλοι ήρθαν λαθραία και παράνομα αν σας ενδιαφέρει τόσο πολύ να τους κάνετε νόμιμους δώστε τους άδειες παραμονής και να ελέγχονται η κάντε ότι εφαρμόζει το ΙΣΡΑΗΛ στους λαθρομετανάστες.

    Να εφαρμοστεί το Σύνταγμα των Ελλήνων και η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ. υποτιμάτε τον Ελληνικό λαό και εκ του πονηρου νομοθετείτε «διαδικασία» ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ και τίποτα περισσότερο!

  • 17 Μαΐου 2015, 11:15 | Enea

    Θα ηθελα αν μπορειτε να προσθεσετε και παιδια που δεν γεννηθηκαν στην Ελλαδα και συνεχεισαν το σχολειο απο την Χ.Ψ ταξη που τελειωσαν στην χωρα τους. Ηρθα στην ελλαδα 8 χρονων στην 3η δημοτικου(96) και εφυγα 24 ετων λογο κρισης (2011) με τον ενα γονεα ασφαλισμενο και 1 ανασφαλιστο ολα αυτα τα χρονια,νομιμα ομως.

    Λαβετε υπ’οψιν αν μπορειτε και αυτες τις περιπτωσεις.

    Ευχαριστω

  • 17 Μαΐου 2015, 11:46 | Γιώργος

    Σταματήστε κύριοι της κυβερνήσεως να σκυλεύετε την Ελληνική Γλώσσα. Πείτε το υπηκοότητα ή πολιτογράφηση. Γιατί δεν τους δίνετε ειδκές άδειες να σπουδάσουν και να εργαστούν, τόσο νομικά δύσκολο σας είναι που χρειάζονται όλες αυτες οι ασυναρτησίες; Ας δούν οι κυβερνωντες και οι σχολιαστες τι εστί ιθαγενής στο Απο λεξικό Lidel & Scott: ἰθύς, ἡ, μόνο στην αιτ. ἰθύν· 1. λέγεται για ευθεία πορεία· ἀν’ ἰθύν, = ἀν’ ὀρθόν, κατευθείαν προς τα πάνω, ψηλά, σε Όμηρ.
    γένος, -εος, τὸ (γί-γνομαι), I. φυλή, γενιά, καταγωγή, οικογένεια, σε Όμηρ. κ.λπ.· ως απόλ. σε αιτ., ἐξ Ἰθάκης γένος εἰμί, είμαι ως προς την καταγωγή από την Ιθάκη, σε Ομήρ. Οδ.· στην Αττ. μαζί με το άρθρο, ποδαπὸς τὸ γένος εἶ; σε Αριστοφ.· ομοίως στη δοτ., γένει πολίτης, σε Δημ.· οἱ ἐν γένει = συγγενεῖς, σε Σοφ.· αντίθ. προς το «οἱ ἔξω γένους», στον ίδ.· γένους εἶναί τινος, κατάγομαι από τη γενιά του, στον ίδ. II. 1. απόγονος, τέκνο· λέγεται ακόμα και για μεμονωμένο απόγονο, παιδί, Λατ. genus
    Από πού λοιπόν προκύπτει η άμεση Έλληνική καταγωγή των νομίμων και μη μεταναστών από την στιγμή που δεν έχουν τουλάχιστον ΕΝΑΝ Έλληνα γονέα;
    Είναι αναγκαίο όλοι αυτοί να νοθεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα με την ψήφο τους μαζί με εγκληματίες, διαννοητικώς καθυστερημένους και αγραμμάτους;
    Ιθαγενής Έλληνας αφρικάνος η Ασιάτης δεν μπορεί να υφίσταται λόγω τόπου γεννήσεως, αλλά ΜΟΝΟΝ φυλετικής καταγωγής, όπως ένας Ιάπωνας δεν μπορεί να λέγεται «αφρικανός ιθαγενής», ή ένας Αυστραλιανός Αβορίγινας να αποκαλείται Άραβας. Το παρόν εκτρωματικό νομοσχέδιο, έπρεπε να τιτλοφορείται «ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ». Καταντήσατε τον όρο «δημοκρατία» σε συνώνυμο της ασυδοσίας, της προδοσίας και του τυχωδιωκτισμού, όλα στον βωμό της «πολιτικής ορθότητος»

  • 17 Μαΐου 2015, 10:41 | ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ:ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΞΕ ΚΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ?ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΕΧΟΥΝ?ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,ΔΙΟΤΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΕΝΔΕΛΕΧΗ ΕΛΕΓΧΟ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΑΠΟ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝ ΡΙΠΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ(ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ).ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ «ΥΠΕΡΑΝΩ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ,ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΕΙΤΕ,ΕΝΩ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΟΙ ΟΜΟΙΔΕΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ,ΜΗ ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΔΙΑΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΑΝ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΡΕΑΣ,ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΧΕΡΙΑ,ΠΟΔΙΑ,ΚΕΦΑΛΙΑ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ?ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΩΣΑΝ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ?ΟΤΑΝ ΙΣΩΣ ΦΤΑΣΕΙ Η «ΦΩΤΙΑ» ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ,ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΓΝΩΜΗ.ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ.ΚΑΜΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΣΗΚΩΣΕΙ» ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Η ΧΩΡΑ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ,ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ.

  • 17 Μαΐου 2015, 10:27 | Κώστας

    ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.
    ΟΙ ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΕΣ,ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΟΙ ΛΑΘΡΑ ΕΙΣΒΑΛΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.
    Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΦΥΣΙΚΟ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
    Η ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΟΡΟ Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
    ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ , ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.
    ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ ΕΘΝΟΚΤΟΝΟ.

  • 17 Μαΐου 2015, 10:24 | Στέλιος

    Κανένας μη Έλλην στο γένος δεν μπορεί να θεωρηθεί Έλληνας ιθαγενής. Τελεία και παύλα.
    Από κει και πέρα υπάρχει η πολιτογράφηση και τα περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα ψήφου στα τοπικά συμβούλια αλλά όχι στις ΕΘΝΙΚΕΣ εκλογές.
    Πριν εξεταστούν αυτά όμως πρέπει να αποφασιστεί η περίφημη ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ. Πόσοι θα επιτρέψουμε να διαμείνουν στη χώρα μας ωστε να μην αλλοιωθεί η σύσταση του πληθυσμού.
    ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΚΑΘ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ!

  • 17 Μαΐου 2015, 10:01 | Χρήστος

    Η ιθαγένεια αγαπητοί κύριοι δεν έχει καμία σχέση με την υπηκοότητα! Η ιθαγένεια ,ετυμολογικά, προκύπτει από τη λέξη ιθεγενής, που σημαίνει ο ντόπιος κάτοικος. Ένας λοιπόν ξένος δεν μπορεί να πάρει με κανέναν τρόπο ιθαγένεια παρά μόνο υπηκοότητα(έτσι είναι το λογικό τουλάχιστον). Αυτό αποτελέι ύβρη προς όλους τους Έλληνες αγωνιστές που έχυσαν το αίμα τους για να έιμαστε ελεύθερι και συνεχιστές του έργου τους. Παρακαλώ δείξτε και λίγο σεβασμό στους Έλληνες όχι μόνο στους «άλλους», έτσι θα δείξετε τον ανθρωπισμό σας και όχι με την γκετοποίηση της Ελλάδας.
    Ευχαριστώ

  • 17 Μαΐου 2015, 10:21 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    ΣΗΜΕΝΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  • 17 Μαΐου 2015, 09:59 | Κίμων Μανέτας

    Η δυστυχία των λαών δεν λύνεται με νόμους, αλλά με ρήξη απέναντι σ αυτούς που επιβάλλουν μια κακιά συνήθεια λόγω οικονομικού επεκτατισμού. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι φορέας προβλημάτων όλου του πλανήτη και να ελίσσεται μέσα στο αρρωστημένο γίγνεσθαι με νόμους, αλλά φορέας ιδεών και απέναντι στο άδικο των αγορών που μας θέλουν σκλάβους.
    Η ανθρωπότητα είναι όμορφη γιατί είναι πολύχρωμη. Κι αυτός είναι ένας λόγος για να ταξιδεύεις.
    Δώστε τους χαρτιά λοιπόν να φύγουν οι άνθρωποι, να αγγίξουν τα όνειρά τους, χωρίς νόμους, χωρίς δεσμεύσεις που μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ σε μας.

  • 17 Μαΐου 2015, 08:31 | Ηρώ

    Χαίρεται

    Έχω μερικά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα χρόνια …

    Α) Αν δύο πολικές αρκούδες αποκτήσουν απόγονο κι αυτός γεννηθεί στην Αφρική , αυτός χαρακτηρίζεται λιοντάρι ;

    Β) Γιατί συγχέεται σκόπιμα την υπηκοότητα με την ιθαγένεια ;

    Γ) Ποιός ντρέπεται για την καταγωγή του και θέλει να την εξαφανίσει λαμβάνοντας ιθαγένεια απ την Ελλάδα ;

    Δ) Τι προνόμια απολαμβάνουν όσοι λαμβάνουν ιθαγένεια στην Ελλάδα και κόπτονται τόσο ;

    Ε) Τι χάνουν οι αυτόχθονες ιθαγενείς Έλληνες μοιράζοντας αφειδώς ιθαγένειες σε κάθε εισερχόμενο αλλοδαπό ; ( Εδώ θα πρέπει να ρωτήσουμε τους ινδιάνους της Αμερικής γιατί έχουν τεράστια πείρα )

    ΣΤ) Ποιός ξεριζωμένος απ τη χώρα του είναι ευτυχισμένος ;

    Ζ) Μια Κινέζικη παροιμία λέει : Αν αγαπάς κάποιον μην του δώσεις να φάει μάθε τον να ψαρεύει για να έχει πάντα φαγητό και βέβαια χωρίς να εξαρτάται από σένα . Που σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργούνται οι συνθήκες να παραμένουν οι άνθρωποι στις χώρες τους και να μην γίνονται θύματα του κεφαλαίου ώς φτηνά εργατικά χέρια . Ωρα Μαρξ …

    Η) Όποιος νόμος συγκρούεται με τη λογική δεν έχει εφαρμογή .

    Θ) Ποιός από σας είναι πρόθυμος να μοιράσει στους επισκέπτες του ή στους διαρρήκτες της κατοικίας του μέρος αυτής ; Διότι παραχωρώντας ιθαγένεια σε αλλοδαπούς μικραίνει η νόμιμη μοίρα του παιδιού σας, έναντι των νησιών των δασών των ποταμών και όλου του πλούτου της χώρας .

    Βάλτε τη λογική σας να δουλέψει , δεν είναι ΑΚΟΜΗ παράνομο …

  • 17 Μαΐου 2015, 08:34 | jin bo

    η ελληνικη ιθαγενεια αποδιδεται στο τεκνο απο τους γονεις οι οποιοι θα πρεπει να ειναι ελληνες (οχι νομιμοποιημενοι αλλοδαποι)ειναι αξιο αποριας γιατι θα πρεπει να αποδοθει ιθαγενεια κ οχι π.χ υπηκοοτητα(η οποια κ μπορει να ανακληθει)σε ολους οσους εισβαλουν με το ετσι θελω στη χωρα.νομιμοποιειτε κυριοι της κυβερνησης την παρανομια?εξισλαμιζετε την ελλαδα?(δεν βλεπετε τα παραδειγματα ην.βασιλειου,γαλλιας,σουηδιας κτλ?)γιατι βαζετε σε κινδυνο τους γηγενεις?Η ΑΠΛΩΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?

  • 17 Μαΐου 2015, 06:03 | Γιώργος

    Είσαστε τελείως αμόρφωτοι και αστοιχείωτοι διότι δεν ξέρετε τι θα πει η ιθαγένεια. Την ιθαγένεια την δίνει μόνο η φύσης! Αν αναλύσετε την λέξη από το επίρρημα ίθης που θα πει κατευθείαν και γένος που θα πει φυλή. Το γένος που είναι η φυλή. Την φυλή δεν την δίνει κανείς! Δεν είναι νομικό επίτευγμα ούτε επινόημα. Η φυλή είναι μία βιολογική πραγματικότητα που την δίνει μόνο η φύση. Πέρα από αυτού, άμα το κάνετε αυτό θα καταστρέψετε το Ελληνικό Έθνος, το Ελληνικό Έθνος που έχει επιβιώσει χιλιετίες. Το ξέρουμε πλέον οι Έλληνες ότι τα αφεντικά σας στην Αμερική και Αγγλία θέλουνε να καταστρέψουν το Ελληνικό Έθνος για τα συμφέροντα τους. Μην γίνεστε προδότες, δεν φτάνει που μας φέρνετε χιλιάδες λαθρομετανάστες στην πατρίδα μας, τους δίνετε και Ελληνική ιθαγένεια (!) με σκοπό την πλήρη καταστροφή του Ελληνικού Έθνους… δεν τρέπεστε ;

  • 17 Μαΐου 2015, 02:00 | Μπάτε Σκύλοι

    Ας ετυμολογήσουμε την λέξη «Ιθαγένεια»

    Ιθύς (=κατ ευθείαν) + Γένος(=γενέσιος – γνήσιος) – Liddell & Scott τόμος 3ος σελ. 133 – 134

    Την ιθαγένεια την δίνει η φύσις και όχι ένας νόμος, δεν μπορεί κάποιος με έναν νόμο να αλλάξει την φύση.

    Για την Ιθαγένεια σημασία έχει το Γένος και όχι ο τόπος γέννησης, αλλιώς αυτοί που γεννιούνται σε διεθνή χωρικά ύδατα κατα την διάρκεια ποντοπόρου ταξιδιού δεν θα πρέπει να λαμβάνουν κάποια ιθαγένεια, παρόλα αυτά λαμβάνουν την ιθαγένεια των γονέων του.

    Μια ακόμη παράμετρος που πρέπει να συμπεριλάβουμε είναι ότι από τα 10.000.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους το ΣΥΡΙΖΑ πήρε περίπου 2.000.000, και οι ΑΝΕΛ περίπου 200.000. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν το 22% να επιβάλλει στο 78% τον αφύσικο παραλογισμό του.

    Οι δημοκρατικές διαδικασίες απαιτούν δημοψήφισμα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όποιος δεν κάνει δημοψήφισμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ.

  • 17 Μαΐου 2015, 01:09 | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

    Όχι Ιθαγένεια σε αλλοδαπούς!!! Υπο αυστηρές προυποθέσεις μόνο υπηκοότητα.

  • 17 Μαΐου 2015, 00:10 | Καίτη

    Η λέξις ιθαγενής και ιθαιγενής (Όμηρος: «Οδύσεια» Ξ 203) προέρχεται από το ιθύς, που σημαίνει «κατ’ ευθείαν» (Ε. Κοφινιώτη «Λεξικόν ομηρικόν» σελ. 157, Ν. Δασκαλάκη: «Λεξικόν ετυμολογικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης» σελ. 209, J Hofmann: «Ετυμολογικόν Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής» σελ. 140 κ.α) και από το «γένος», που σημαίνει την φυλήν. Έχομεν λοιπόν σύνθεσιν των ιθύς+γένος και ιθαγενής καλείται ο έχων κατ’ ευθείαν σχέσιν με γένος. Στην Αρχαίαν Ελληνικήν Γλώσσαν ιθαγενής ονομάζεται ο γνήσιος προς συγκεκριμένον γένος. Κατά συνέπειαν το περιεχόμενον της ιθαγενείας είναι φυσικόν γεγονός (όχι επίκτητον) και ειδικώτερον φυλετικόν.
    Η έννοια του ιθαγενούς απαντάται στον Ηρόδοτον («Ιστορία»6,53) στον Αισχύλο («Πέρσαι» 306) στον Στράβωνα («Γεωγραφικά» 7,7,8)κ.τ.λ. Χάριν της ετυμολογίας σημειούμεν, ότι το ιθύς προέρχεται εκ του ρήματος ιθύω, που σημαίνει βαίνω κατ’ ευθείαν. Το ιθύω να μη συγχέεται με το ιθύνω, που σημαίνει κυβερνώ π.χ. ιθύνουσα τάξις.

    Το νομοσχέδιο είναι ΕΘΝΟΚΤΟΝΟ……………

  • 17 Μαΐου 2015, 00:27 | γιωργος

    Η ιθαγένεια είναι κάτι που δίδεται από τους γονείς,όχι κάτι που αποκτιέται.Πολύ κακώς έχει ταυτιστεί η υπηκοότητα με την ιθαγένεια.

  • 16 Μαΐου 2015, 23:20 | Γιωργος

    Για ποιόν λόγο ο Πρωθυπουργός της χώρας θέλει να δώσει την Ελληνική ιθαγένεια και όχι την Ελληνική υπηκοότητα στους ανθρώπους αυτούς; Γνωρίζει ποια είναι η διαφορά μεταξύ των 2 αυτών όρων; Εγώ καλοπροαίρετα θα θεωρήσω πως δεν γνωρίζει την διαφορά. Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά και με απλά λόγια την διαφορά έτσι όπως την εντόπισα σε ένα απλό λεξικό στο διαδίκτυο.
    Υπηκοότητα: ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη ενός κράτους με το κράτος αυτό!
    Ιθαγένεια: ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη με το κράτος στο οποίο ανήκει!
    Συνειδητοποιείτε συνέλληνες την διαφορά μεταξύ των 2 όρων; Στην υπηκοότητα έχουμε να κάνουμε απλά με τον πολιτικό δεσμό ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος, ενώ στην ιθαγένεια έχουμε να κάνουμε με τον πολιτικό δεσμό ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος στο οποίο αυτός ανήκει!! Δηλαδή το κράτος του, την πατρίδα του!! Ιθαγενείς είμαστε εμείς οι Έλληνες στην πατρίδα μας δηλαδή!! Εδώ που είναι οι ρίζες μας!! Με το να δώσει λοιπόν ο αξιότιμος Πρωθυπουργός την Ελληνική Ιθαγένεια και όχι την Υπηκοότητα τους κάνει σαν εμάς!! Αφού περάσει λοιπόν το νομοσχέδιο, η γη η Ελληνική θα τους ανήκει δικαιωματικά καθώς θα είναι Ιθαγενείς!!! Δεν θα έχουν μόνο την υπηκοότητα αλλά και κάτι παραπάνω! Η επεξήγηση του όρου είναι ξεκάθαρη! Θα τους ανήκει η γη μας! Η γη των προγόνων μας! Θα τους ανήκει η χώρα μας!!!!!

  • 16 Μαΐου 2015, 23:51 | Τσορτανίδης Δημήτριος

    Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ προσδιορίζει τον ΙΘΑΓΕΝΗ.αυτόν που έχει ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ,ΟΜΟΑΙΜΟ-ΟΜΟΓΛΩΣΣΟ-ΟΜΟΤΡΟΠΟ-ΟΜΟΘΡΗΣΚΟ κατά
    Ηροδοτο.
    Αυτό έρχετε και δένει με το επί χιλιετίες άρρηκτο ΓΕΝΟΣ των Ελλήνων.
    Ο οποιοδήποτε θέλει ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ όπως παραμονή,εργασία κτλ παίρνει ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ μετά από κάποιες ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ οι οποίες ισχυουν ΣΕ ΟΛΕΣ τις χώρες του κόσμου.
    Το αν μεταναστεύσω στην Ισπανία,δεν με κανει Ισπανό.
    Η Εθνική συνείδηση είναι κοινός τόπος σε ΟΛΟΥΣ τους Γηγενείς.
    Υπηκοότητα λοιπόν και όχι Ιθαγένεια.

  • 16 Μαΐου 2015, 23:39 | angela pilalis

    I was born in America and I am an American citizen but considered a Greek national. If I acquired Chinese citizenship, would that make me a Chinese national automatically? What would I have in common with a natural born Chinese in terms of heritage and ancestors?? Or, would I be the same as a natural born German if the German gov’t gave me German nationality??? I can understand citizenship, with strict requirements, but nationality??????

  • 16 Μαΐου 2015, 22:56 | Φανουρης

    Άλλο ιθαγένεια άλλο υπηκοότητα. Η ιθαγένεια όπως αναφέρθηκαν κι αλλοι ,προϋποθέτει γενετικά χαρακτηριστικά. Δεν ειναι δυνατόν άνθρωποι που γεννησαν στην Ελλάδα να αποκτούν Ιθαγένεια. Που αλλού γίνεται στον κόσμο αυτό, και όπου γίνεται τι αποτελέσματα είχαν;

    Οι μόνοι ωφελημένοι απο αυτό θα ειναι όσοι επιθυμούν την εξαφάνιση των Ελλήνων απο την Ελλάδα σε βάθος χρόνου.
    Ειναι μια απαράδεκτη και ανθελληνική απόφαση
    Ο Θεός να βάλει το χερι του.

  • 16 Μαΐου 2015, 22:59 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΤΣΑΡΟ

    ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ.

    ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΙΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ.

    ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΣΤΕ, ΕΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΟΠΩΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ, ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΠΕΣΕΙ.

    ΕΙΜΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ, ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΩ. ΕΧΩ ΦΙΛΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ ΟΤΑΝ ΕΙΤΑΝ ΕΣΩΚΛΕΙΣΤΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ. ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΚΕΦΘΗΚΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ.

  • 16 Μαΐου 2015, 22:13 | ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΣ

    Κυρά Τασία μου φαίνεται ξέχνας το γεγονός ότι η αντιΕλληνική παράταξη η οποία υπηρετείς πιστά βγήκε κυβέρνηση χάρη στην αγανακτισμένη ψήφο Ελλήνων πολιτών οι οποίοι το έχουν μετανιώσει ήδη με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να πάμε σε αναμενόμενες πρόωρες εκλογές και τα θύματα της βλακείας που σας δέρνει να είναι οι ίδιοι οι μετανάστες που σήμερα τολμάτε να βαφτίσετε Έλληνες. Με τον ίδιο τρόπο που εσύ σήμερα σκοπό έχεις να βαφτίσεις Έλληνες 4.000.000 Λαθρό-αλλοδάπούς κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται να τους ξεβαφτίσουν… »Έλληνας γεννίεσαι δεν γίνεσαι»

    ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΜΕ. ΜΗΝ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΤΙ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.

    Υ.Γ. ότι σπέρνει κανείς θερίζει.