Άρθρο 01 – Αντικατάσταση του άρθρου 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

Το άρθρο 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας αντικαθίσταται ως εξής:

«Με δήλωση και αίτηση, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα»

Άρθρο 1Α

1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4.

β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του.

Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

γ) της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από έναν τουλάχιστον εξ αυτών ενός εκ των κατωτέρω τίτλων διαμονής κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4:

γα) άδειας επί μακρόν διαμένοντος, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 150/2006 (160 Α΄) ή άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 40 του ν. 3731/2008 (26 Α΄) ή άδεια διαμονής που προβλέπεται στο άρθρο 89 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύει,

γβ) άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2910/2001 (91Α΄), της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του ν. 3386/2005 (212 Α΄), της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του ν.3731/2008 (263 Α΄) και του άρθρου 138 του ν. 4251/2014 (80 Α΄), όπως ισχύουν.

γγ) εγγράφου πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ε.Ε. με βάση τις διατάξεις του π.δ. 106/2007 (135 Α΄),

γδ) τίτλου διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 61/1999 (63Α΄), 96/2008 (152Α΄), 114/2010 (195 Α΄) και 113/2013 (146 Α΄) όπως ισχύουν ή τίτλο διαμονής ανιθαγενούς,

γε) ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) συνοδευόμενο από ισχύουσα  άδεια διαμονής ενιαίου τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.) ή άλλον τίτλο νόμιμης διαμονής ομογενούς,  

γστ) άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 108 του ν. 4251/2014 (80 Α΄),

γζ) δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ε.Ε.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να τροποποιούνται, αντικαθίστανται ή καταργούνται οι τίτλοι οριστικής διαμονής που αναφέρονται ανωτέρω και να προστίθενται νέοι τίτλοι νόμιμης διαμονής.

2. Ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν προσμετράται. Η επιτυχής ολοκλήρωση της απαιτούμενης φοίτησης αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

3.  Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα. Η δήλωση-αίτηση της παραγράφου 4α υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από Τμήμα ή Σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

4. α. Για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας υποβάλλεται όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου κοινή δήλωση-αίτηση από τους γονείς του τέκνου και όσον αφορά στο δικαίωμα που θεμελιώνεται κατ΄ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 σχετική δήλωση-αίτηση από τον ίδιο τον αλλοδαπό.

Η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καθώς και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του/των αιτούντα/ων.

β. Τη δήλωση-αίτηση της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου  υποβάλλει στην περίπτωση τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας ή τέκνου δικαιούχου διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένου πρόσφυγα, προσώπου που έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή ανιθαγενούς), ο  εναπομείνας γονέας ή αυτός στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ανηλίκου, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του οι λοιπές σχετικές προϋποθέσεις. Σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων τη δήλωση-αίτηση υποβάλλει ο επίτροπος ή ο εκπρόσωπος του ανηλίκου που έχει νόμιμα ορισθεί.

5. α. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός έξι μηνών από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ανήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.

β. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός ενός έτους από την υποβολή της δήλωσης-αίτησης της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ενήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιο του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από την δημοσίευση της σχετικής περίληψης.

Η αίτηση απορρίπτεται αν συντρέχει ποινικό κώλυμα, κατά την περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 ή λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας κατά το άρθρο 5Β. Η διερεύνηση της συνδρομής των αρνητικών προϋποθέσεων του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται με ανάλογη εφαρμογή της προβλεπόμενης στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 διαδικασίας και εντός προθεσμίας έξι μηνών. Η σχετική διαδικασία και προθεσμίες αναστέλλονται σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 31.

6. α. Στην περίπτωση που η δήλωση-αίτηση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, που προβλέπεται κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς ή από τον ανήλικο αλλοδαπό, αντίστοιχα, ο αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, μέχρι τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του.

β. Στην περίπτωση που η κτήση ιθαγένειας λόγω φοίτησης, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, θεμελιώνεται χρονικά μετά την ενηλικίωση του τέκνου και μέχρι την ηλικία των 23 ετών, ο ενήλικος  αλλοδαπός που εξακολουθεί να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα υποβάλλει τη σχετική δήλωση-αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται διοικητικά ο δήμος της διαμονής του, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία συμπλήρωσης εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου ή των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

γ. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ακολουθείται αναλογικά η διαδικασία των διατάξεων της παραγράφου 5β του παρόντος άρθρου. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται και στις περιπτώσεις αυτές από την ημερομηνία δημοσίευσης της περίληψης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

7. Το τέκνο αλλοδαπού, ο οποίος αποκτά την ελληνική ιθαγένεια κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, καθίσταται Έλληνας χωρίς άλλη διατύπωση, αν κατά την ημερομηνία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τον γονέα του είναι ανήλικο και άγαμο.

8. Δεν συνιστούν κατά την έννοια του παρόντος άρθρου τίτλο νόμιμης διαμονής δελτία, βεβαιώσεις υποβολής δικαιολογητικών ή άλλα έγγραφα που επιτρέπουν την προσωρινή διαμονή του κατόχου τους μέχρι την κρίση του αιτήματός του από την αρμόδια διοικητική ή δικαστική αρχή ή την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διοικητικής διαδικασίας.

9. Τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντος ενήλικου αλλοδαπού ή του ανήλικου αλλοδαπού, καθώς και η ύπαρξη της συγγενικής σχέσης του ανήλικου για τον οποίο υποβάλλεται δήλωση – αίτηση κτήσης ιθαγένειας με τους γονείς του, αποδεικνύονται από ληξιαρχική πράξη γέννησης της ημεδαπής, είτε από πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο πιστοποίησης του ληξιαρχικού συμβάντος της γέννησής του, που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές του κράτους προέλευσής του και από τα σχετικά δικαιολογητικά που πιστοποιούν τη συγγενική σχέση.

Αν ο αλλοδαπός είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας ως πολιτικός πρόσφυγας ή έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή είναι ανιθαγενής και αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιητικό γέννησής του, αρκεί η πράξη αναγνώρισής του ως πολιτικού πρόσφυγα, υπαγωγής του στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή το οικείο δελτίο ανιθαγενούς αντίστοιχα.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να προστίθενται, καταργούνται ή τροποποιούνται τα αναγκαία έγγραφα για την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας του παρόντος άρθρου

10. Εφόσον ο αιτών είναι ενήλικος δύναται με υπεύθυνη δήλωση  που συνοδεύει τη σχετική αίτηση-δήλωση να προβεί  σε εξελληνισμό των ονοματεπωνυμικών του στοιχείων.

11. Για την υποβολή των προβλεπόμενων στο παρόν άρθρο δηλώσεων-αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καταβάλλεται παράβολο ύψους 100 ευρώ».

  • 22 Μαΐου 2015, 17:05 | Θωμάς Φλαγγίνης

    Αποδεχόμενοι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε κέντρο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η παροχή ιθαγένειας ή αρχικά η παροχή μακροχρόνιας άδειας παραμονής (5ετους), με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, σε όσους αλλοδαπούς φοιτητές ολοκλήρωναν και αποφοιτούσαν από προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιδρύματος 3βάθμιας εκπαίδευσης. Το δικαίωμα θα έπρεπε να θεμελιώνεται αυτοδικαίως με την αποφοίτηση ώστε ο πτυχούχος να μπορεί άμεσα να εργαστεί ή να επιχειρήσει στην χώρα. Το όφελος μιας τέτοιας πολιτικής είναι:
    1. η δημιουργία ενός ευνοικού περιβάλλοντος για την μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα προορισμού ξένων φοιτητών
    2. η ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας, η οποία έχει θετικές συνέπειες στην ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων εντάσεως γνώσης και τεχνολογίας, στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

    Προφανώς το προτεινόμενο μέτρο προαπαιτεί την ύπαρξη αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων σε αρκετά γνωστικά αντικείμενα σπουδών.
    Επίσης το μέτρο συνδέεται με μια πιο ευρύτερη συζήτηση για την μεταρρύθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου στην Ελλάδα και δευτερευόντως με την δημιουργία ή οχι ιδιωτικών ανώτατων ιδρυμάτων.

  • 22 Μαΐου 2015, 16:57 | ELLI

    ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ ιθαγένεια στους αλλοδαπούς.

    ΟΧΙ ιθαγένεια. Μη παρανομείτε

    Υπηκοότητα ΙΣΩΣ αλλά υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις

  • 22 Μαΐου 2015, 16:48 | Ηρα

    Αγαπητές κυρίες και κύριοι,
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΑΡΑΓΡΑΦΩΝ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΊΣΕΙΣ Ή ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΎΝ ΚΆΠΟΙΑ ΚΕΝΑ ΏΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΑΔΙΚΙΕΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΣΑ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

    1)Σχετικά με το Άρθρο 01, παράγραφο 6β, που προϋποθέτει ότι η αίτηση για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας πρέπει να γίνει εντός αποκλειστικής προθεσμίας 3 ετών από την ημερομηνία συμπλήρωσης εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου ή των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:
    —Τι συμβαίνει με αυτούς που έχουν ολοκληρώσει τις τάξεις αυτές μέχρι την ηλικία αυτή, ΑΛΛΑ πολλά χρόνια πριν (π.χ. το 2005, δηλαδή 10 χρονια πριν ή νωρίτερα), τότε που δεν υπήρχε αντίστοιχη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεράσει την προθεσμία της αίτησης εντός των 3 ετών?????

    2)Σχετικά με το Άρθρο 01 στη παράγραφο 3, για τους αποφοίτους δηλαδή των ΑΕΙ ή ΤΕΙ, τι γίνεται με εκείνους που αποφοίτησαν πριν 6 χρόνια ή νωρίτερα και δεν έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν την σχετική αίτηση εντός 3 ετών?
    Η απόκτηση και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών προσμετράται στη παραπάνω προθεσμία των 3 ετών?

    Παρακαλώ λάβετε υπόψη ότι τα άτομα της κατηγορίας αυτής μπορεί να έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα από το Δημοτικό μέχρι την απόκτηση Μεταπτυχιακού και εξαιτίας του νομοθετικού κενού που υπήρξε και που μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει, μπορεί να μην συμπεριληφθούν ούτε στον νόμο αυτό! Επιπλέον, το παράδοξο της Ελληνικής πραγματικότητας σχετικά με τον προηγούμενο νόμο για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας, κατά τη διάρκεια του οποίου πολλά παιδιά της ίδιας οικογένειας, από τους ίδιους γονείς, απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια, ενώ τα αδέλφια τους δεν πρόλαβαν (οπότε μέσα στην ίδια οικογένεια υπήρξαν δύο διαφορετικές Ιθαγένειες), πρέπει να σταματήσει.

    Τέλος, για όσους είναι ενάντια στον νόμο αυτό, να θυμίσω ότι οι Έλληνες μετανάστες είχαν και έχουν το δικαίωμα να παίρνουν την Ιθαγένεια των χωρών στις οποίες μεταβαίνουν, χρόνια πριν και αρκετοί από αυτούς έχουν ανέλθει σε πολύ σημαντικές θέσεις, χωρίς διακρίσεις λόγω της καταγωγής τους (τουλάχιστον νομοθετικά), ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι και 20 χρόνια εδώ ή παραπάνω, οι οποίοι αναγκαζόντουσαν να κάνουν αίτηση για την άδεια παραμονής κάθε ένα ή δύο χρόνια, χωρίς να έχουν Ιθαγένεια και με αποκλισμό από πολλές θέσεις εργασίας ή κρατικές βοήθειες ή προγράμματα από την ίδια την νομοθεσία. Αυτό είναι άδικο και πρέπει να σταματήσει, όταν αυτοί οι άνθρωποι πλέον είναι μόνιμοι κάτοικοι αυτού του τόπου και ακόμα και το ίδιο το κράτος (πέρα από τους ανθρώπους), τους περιθωριοποιεί και τους θυμίζει πάντα ότι είναι ξένοι (τουλάχιστον μέχρι τλωρα)! Για τους λόγους αυτούς αυτούς, δε φτάνει να νιώθεις Έλληνας, αλλά πρέπει να το λένε και τα χαρτιά!!!

    Με εκτίμηση,
    Ήρα

  • Μη θέλοντας να προσπεράσω τη γλωσσική συζήτηση περί «ιθαγένειας» και «υπηκοότητας» – όσοι γνωρίζουμε ελληνικά, κατανοούμε τις διαφορές – ομολογώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει μία διάκριση των δύο εννοιών για λόγους ορθότητας. Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχουν παιδιά που μεγαλωνουν σε αυτήν τη χώρα και χρειάζονται το συντομότερο την ελληνική ταυτότητα που τους στερείται τόσα χρόνια, θεωρώ ότι σε αυτό το σημείο η συζήτηση αυτή είναι μάλλον αντιπαραγωγική.

    Η «ιθαγένεια» – όπως θα την αποκαλώ στο εξής για να παραμείνω στην ουσία της διαβούλευσης – για τα παιδιά που γεννιούνται ή/και ζουν στην Ελλάδα είναι ένα απολύτως απαραίτητο
    δικαίωμα που το κράτος θα πρέπει να τους εξασφαλίζει. Θέλω να διατυπώσω δύο λόγους για τους οποίους υποστηρίζω το νομοσχέδιο:

    1. Η ελληνική ταυτότητα, τόσο ως νομικό έγγραφο όσο και ως αυτοπροσδιορισμός, για έναν άνθρωπο που έχει ελληνική παιδεία και μιλά την ελληνική γλώσσα είναι αυτονόητη, αν δεν θέλουμε να χωρίζουμε τους πολίτες αυτής της χώρας σε διαφορετικές κατηγορίες, για φυλετικούς ή άλλους λόγους. Για να γίνει βέβαια αυτό κατανοητό, θα πρέπει να προηγηθεί μία άλλη συζήτηση για τη σημασία των εννοιών «φυλή» και «έθνος» στον 21ο αιώνα, μια συζήτηση που μάλλον δεν είναι του παρόντος.

    2. Η πολιτογράφηση αυτών των ομάδων ως Έλληνες είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο για την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία, κατά συνέπεια και για την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι οι αντιρρήσεις – τις οποίες σέβομαι απόλυτα – αποτελούν εμπόδιο για το είδος της κοινωνίας που όλοι αναμφισβήτητα θέλουμε να πετύχουμε και το δείχνουμε, μεταξύ άλλων, συμμετέχοντας σε έναν τόσο σημαντικό και γόνιμο διάλογο όπως αυτός για την ιθαγένεια.

    Συνοψίζοντας:
    Ναι στην διάκριση των όρων ιθαγένειας-υπηκοότητας με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θα αποτελέσει νομικό κώλυμα για την τάχιστη εφαρμογή του νόμου.
    Ναι στο νομοσχέδιο και το δικαίωμα των παιδιών που μεγαλώνουν εδώ και αναγνωρίζουν αυτόν τον τόπο ως πατρίδα να είναι ισότιμοι Έλληνες πολίτες.

    Το που γεννιόμαστε είναι τυχαίο γεγονός. Το τι θέλουμε να είμαστε όμως, αποτελεί συνειδητή επιλογή. Συνεπώς, αν ένα από τα δύο θα έπρεπε να μας κάνει «εθνικά» υπερήφανους, αυτό είναι το δεύτερο.

  • 22 Μαΐου 2015, 16:25 | Γιώργος Τζοβάρας

    Ποιός Έλλην μετανάστης σε ξένη χώρα έχει λάβει ιθαγένεια??? Το μόνο που λαμβάνουν -πληρώντας φυσικά τις προϋποθέσεις που απαιτούνται- είναι η υπηκότητα. Δολίως αναφέρεται εδώ κι εκεί πως οι δύο λέξεις έχουν την ίδια έννοια για να συγχίζεται τον κόσμο, αυτό δεν ισχύει, μπορείτε να το επιβεβαιώσετε σε αρκετά παλαιά λεξικά του 1965 και πριν διότι τα νεότερα είναι πειραγμένα κατά το δοκούν. Η επιμονή σας για την παροχή ιθαγένειας στους αλλοδαπούς μετανάστες είναι καθαρά εντολή της νέας τάξης πραγμάτων και της πολυπολιτισμικότητας που αυτή προωθεί. Αν θέλετε μπορείτε να δώσετε υπηκότητα στους αλλοδαπούς εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Κι εφόσον είστε και πολύ προοδευτικοί και το διαβουλεύεστε το θέμα κι εφόσον με ρωτάτε αν μπορούν οι αλλοεθνείς να λαμβάνουν Ιθαγένεια, απαντώ ΟΧΙ.

  • 22 Μαΐου 2015, 15:06 | Ζωη

    οι περιορισμοί για 5 χρόνια νόμιμης παραμονής στην χώρα ή και 10 χρόνια μετά την γέννηση τους είναι κάπως υπερβολικό γνωρίζοντας ότι η διαδικασία νομιμοποίησης στην Ελλάδα ήταν και είναι δύσκολο.
    Είναι πάρα πολύ δύσκολο για ένα παιδί να πρέπει να εκφραστεί για την Ελλάδα ως «χώρα μου» και να του αναφέρουν ότι εσύ δεν είσαι έλληνας, έχεις άλλη υπηκοότητα. Τα ποιο πολλά παιδιά δεν έχουν πάει ποτέ στις χώρες από που προέρχονται οι γονείς τους ή έχουν πάει για επισκέψεις κάποιον μερών.

    Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και ζουν στην Ελλάδα επιβάλετε να έχουν ελληνική ιθαγένεια.

  • 22 Μαΐου 2015, 15:56 | Βασιλική Βουτσά

    Κα Υπουργέ
    Θέτω υπόψιν σας ότι υπάρχουν και παιδιά β’ γενιάς, τα οποία παρά το γεγονός ότι δεν έχουν παρακολουθήσει ελληνικό σχολείο ή πανεπιστήμιο, γνωρίζουν άριστα την ελληνική γλώσσα και ιστορία, έχουν γεννηθεί στη χώρα από αλλοδαπούς γονείς που απέκτησαν ελληνική υπηκοότητα μετά την ενηλικίωσή τους, με αποτέλεσμα σήμερα να συνεχίζουν να ζουν στη χώρα ως αλλοδαπά τέκνα Ελλήνων. Ο τελικός νόμος θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και αυτές τις περιπτώσεις, δεδομένου ότι τα τρία κριτήρια α) της νόμιμης και μόνιμης διαμονής, β) της γέννησης στην Ελλάδα και γ) της ελληνικής υπηκοότητας και των δύο γονέων αποδεικνύουν την πλήρη ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία και ως εκ τούτου, επαρκούν για τη θεμελίωση δικαιώματος κτήσης ιθαγένειας και για το ενήλικο αλλοδαπό τέκνο Ελλήνων.
    Με εκτίμηση

  • 22 Μαΐου 2015, 15:20 | αναστασιοσ γκινησ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΑ ΜΑΚΡΑ ΔΙΑΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ . ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ.

  • 22 Μαΐου 2015, 15:55 | Βασιλική Βουτσά

    Κα Υπουργέ,
    Το θέμα των τέκνων αλλοδαπών που έχουν γεννηθεί και συνεχίζουν να ζουν στη χώρα είναι μείζον ζήτημα, το οποίο εκκρεμούσε εδώ και χρόνια και έπρεπε να διευθετηθεί. Απλά σας θέτω υπόψιν ότι υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών β’ γενιάς που, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο ή ελληνικό πανεπιστήμιο γνωρίζουν άριστα την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς, οι οποίοι απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα μετά την ενηλικίωσή τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να συνεχίζουν να ζουν στη χώρα ως αλλοδαπά τέκνα Ελλήνων. Ο τελικός νόμος θα μπορούσε να περιλαμβάνει και αυτές τις περιπτώσεις, δεδομένου ότι τα κριτήρια της νόμιμης και μόνιμης διαμονής, της γέννησης στην Ελλάδα και της ελληνικής υπηκοότητας και των δύο γονέων αποδεικνύουν την πλήρη ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία και ως εκ τούτου, επαρκούν για τη θεμελίωση δικαιώματος κτήσης ιθαγένειας και για το ενήλικο αλλοδαπό τέκνο Ελλήνων που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.
    Με εκτίμηση

  • 22 Μαΐου 2015, 14:57 | ΑΓΓΕΛΟΣ Ζ.

    Ενα μεγάλο ΟΧΙ στη χορήγηση της Ελληνικής Ιθαγένειας σε ξένους .
    Επειδή είμαι γνήσιος ΕΛΛΗΝΑΣ, αγαπώ την Πατρίδα μου , την οποία υπερασπίσθηκαν οι προπάτορές μου για να τη βρω εγώ σήμερα ελεύθερη, και θα την υπερασπισθώ μέχρι τέλους της ζωής μου.
    Πρέπει να ντρέπονται οι διοικούντες, να χαρίζουν την Ελληνική Ιθαγένεια σε ξένους, ενώ είναι εύκολο να δίδουν μόνο την υπηκοότητα.
    ΓΙΑΤΙ άραγε; Ποιος μπορεί να ξέρει ;

  • 22 Μαΐου 2015, 14:48 | Γιάννης

    Το νομοσχέδιο έπρεπε να είχε ψηφιστεί εδώ και χρόνια…αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΑΜΕΣΑ.

  • 22 Μαΐου 2015, 14:40 | Γιάννης

    Το νομοσχέδιο έπρεπε να είχε ψηφιστεί εδώ και χρόνια…αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΑΜΕΣΑ.

    ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ.

  • 22 Μαΐου 2015, 13:43 | Κατερινα

    Οχι στην ιθαγενεια!!!!Αν ειναι δυνατον τα εχουμε ισοπεδωσει ολα!!!Πειτε μας και ρατσιστες που διαφωνουμε τωρα!!Ειναι δικαιωμα μας να μην συμφωνουμε!!

  • 22 Μαΐου 2015, 13:05 | ΚΓ

    Ιθαγένεια έχουν μόνο οι αυτοχθονες. Άλλο η υπηκοότητα. Θέλετε να αλλοιώσεις το ελληνικό στοιχείο. Και θέλετε να σας ψηφίζουν οι ξένοι για κυβερνατε συνέχεια. Ως αλλο πασοκ που το 2004 εδωσε Ιθαγένεια σε Γεωργιανους. Να τους πάρετε στα σπίτια σας , να τους ταιζετε κιόλας. Ότι και να κάνετε Έλληνες δεν θα γίνουν και μάλλον ούτε εσείς είστε που εκτελείται εντολές άλλων.

  • 22 Μαΐου 2015, 13:54 | κωστας

    Σχετικά με το εν λόγο νομοσχέδιο, για τους αλλοδαπούς 2ης γενιάς γεννημένων στην Ελλάδα που υποστηρίζουν και θα υποστηρίζουν πάντοτε και πάντα τα συμφέροντα … και της θρησκευτικές πεποιθήσεις των χωρών τους …. διδαγμένα από τους αλλοδαπούς γονείς τους…. ενταγμένα στο ελληνικό σχολειό!
    Είναι απόλυτα λάθος να μπερδεύουμε τον όρο ιθαγένεια με το υπηκοότητα . • Ιθαγένεια έχουν μόνον οι Έλληνες το γένος. Υπηκοότητα μπορεί να έχει κάποιος που δεν είναι Έλληνας το γένος. Άλλο ιθαγένεια άλλο υπηκοότητα μην μπερδεύουμε ανόμοιους όρους.
    Τέλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας του ελληνικού κράτους εάν κάποιος αλλοδαπός ονομαστεί – παράτυπα και παράνομα και αντισυνταγματικά ιθαγενής καθότι Ιθαγένεια έχουν μόνον οι Έλληνες το γένος !!!! τότε δεν θα πρέπει να μπορεί να υπηρετήσει σε ευαίσθητες θέσεις.. ως υπάλληλοι και ως αξιωματικοί όπως στην ΕΥΠ, στον ελληνικό στρατό σε μερικά ευαίσθητα πόστα του ! και γενικά σε κρίσιμα πόστα του ελληνικού κράτους εκθέτοντας ανεπανόρθωτα κρατικά μυστικά του ελληνικού κράτους σε ξένες δυνάμεις !!!! για αυτό ως άνω είμαι αντίθετος στην ιθαγένεια αλλοδαπών καθώς Ιθαγένεια έχουν μόνον οι Έλληνες το γένος. Υπηκοότητα μπορεί να έχει κάποιος που δεν είναι Έλληνας το γένος με προϋποθέσεις.
    Τέλος υπηκοότητα θα πρέπει να δύνεται στους αλλοδαπούς 2ης γενιάς που έχουν φοιτήσει από : την 1η δημοτικού μέχρι την 3η λυκείου του ελληνικού λυκείου τάξη … άνδρες γυναίκες , έχουν τελειώσει τον ελληνικό στρατό – όχι σε ευαίσθητα πόστα του μόνο!!! ως φαντάροι και έχουν αποσπάσει την ευμενή κρίση σε έγγραφο του διοικητή τους στον στρατό για την πίστη τους στο ελληνικό σύνταγμα και τους νόμους του ελληνικού κράτους όσοι δεν κρίνονται θετικά θα απελάσονται…. μαζί με της οικογένειες τους άμεσα… αφαιρώντας και την υπηκοότητα που τυχόν έχουν πάρει οι πρώτου βαθμού συγγενής του συγκεκριμένου αλλοδαπού.
    τέλος μετά το τέλειωμα του φανταρικού του ή 2ης γενιάς να έχουν 10 χρόνια αποδεδειγμένα συνεχόμενα ένσημα ΙΚΑ. ΑΦΜ και να έχουν λευκό ποινικό μητρώο για να πάρουν τελικά την ελληνική υπηκοότητα γύρο στην ηλικία των 30ετων.
    Επίσης, είμαι αντίθετος στη νομιμοποίηση των παρανόμως εισελθόντων στην Ελλάδα αυτοί που εισέρχονται παράνομα θα πρέπει και να απελάσονται …. Εξαίρεση για υπηκοότητα να αποτελούν μόνο όσοι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες να περνούν υπηκοότητα μετά από 38 έτη αποδεδειγμένης παραμονής με Α.Φ.Μ Εφορείας μόνιμης κατοικίας με ένσημα ΙΚΑ και εφόσον έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Οι υπηκοότητα να δίνεται και για σπάνιες περιπτώσεις εξαίρετων ανθρωπιστικών λόγων!!! μετά από 38 έτη όπως παραπάνω.
    Επί τέλους, πρέπει κάποτε να πάψει αυτή η έρμη η χώρα να είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε…

  • 22 Μαΐου 2015, 12:09 | Γιωργος

    ΟΧΙ διοτι δεν ανηκω στην νεα ταξη πραγματων

  • 22 Μαΐου 2015, 12:00 | κωστας

    Σχετικά με το εν λόγο νομοσχέδιο, για τους αλλοδαπούς 2ης γενιάς γεννημένων στην Ελλάδα που υποστηρίζουν και θα υποστηρίζουν πάντοτε και πάντα τα συμφέροντα … και της θρησκευτικές πεποιθήσεις των χωρών τους …. διδαγμένα από τους αλλοδαπούς γονείς τους…. ενταγμένα στο ελληνικό σχολειό!
    Είναι απόλυτα λάθος να μπερδεύουμε τον όρο ιθαγένεια με το υπηκοότητα . • Ιθαγένεια έχουν μόνον οι Έλληνες το γένος. Υπηκοότητα μπορεί να έχει κάποιος που δεν είναι Έλληνας το γένος. Άλλο ιθαγένεια άλλο υπηκοότητα μην μπερδεύουμε ανόμοιους όρους.
    Τέλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας του ελληνικού κράτους εάν κάποιος αλλοδαπός ονομαστεί – παράτυπα και παράνομα και αντισυνταγματικά ιθαγενής καθότι Ιθαγένεια έχουν μόνον οι Έλληνες το γένος !!!! τότε δεν θα πρέπει να μπορεί να υπηρετήσει σε ευαίσθητες θέσεις.. ως υπάλληλοι και ως αξιωματικοί όπως στην ΕΥΠ, στον ελληνικό στρατό και γενικά σε κρίσιμα πόστα του ελληνικού κράτους εκθέτοντας ανεπανόρθωτα κρατικά μυστικά του ελληνικού κράτους σε ξένες δυνάμεις !!!! για αυτό ως άνω είμαι αντίθετος στην ιθαγένεια αλλοδαπών καθώς Ιθαγένεια έχουν μόνον οι Έλληνες το γένος. Υπηκοότητα μπορεί να έχει κάποιος που δεν είναι Έλληνας το γένος με προϋποθέσεις.
    Τέλος υπηκοότητα θα πρέπει να δύνεται στους αλλοδαπούς 2ης γενιάς που έχουν φοιτήσει από : την 1η δημοτικού μέχρι την 3η λυκείου του ελληνικού λυκειου τάξη … άνδρες γυναίκες , έχουν τελειώσει τον ελληνικό στρατό ως φαντάροι και έχουν αποσπάσει την ευμενή κρίση σε έγγραφο του διοικητή τους στον στρατό για την πίστη τους στο ελληνικό σύνταγμα και τους νόμους του ελληνικού κράτους όσοι δεν κρίνονται θετικά θα απελάσονται…. μαζί με της οικογένειες τους άμεσα… αφαιρώντας και την υπηκοότητα που τυχόν έχουν πάρει οι πρώτου βαθμού συγγενής του συγκεκριμένου αλλοδαπού.
    τέλος μετά το τέλειωμα του φανατικού του ή 2ης γενιάς να έχουν 10 χρόνια αποδεδειγμένα συνεχόμενα ένσημα ΙΚΑ. ΑΦΜ και να έχουν λευκό ποινικό μητρώο για να πάρουν τελικά την ελληνική υπηκοότητα γύρο στην ηλικία των 30ετων.
    Επίσης, είμαι αντίθετος στη νομιμοποίηση των παρανόμως εισελθόντων στην Ελλάδα αυτοί που εισέρχονται παράνομα θα πρέπει και να απελάσονται …. Εξαίρεση για υπηκοότητα να αποτελούν μόνο όσοι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες να περνούν υπηκοότητα μετά από 38 έτη αποδεδειγμένης παραμονής με Α.Φ.Μ Εφορείας μόνιμης κατοικίας με ένσημα ΙΚΑ και εφόσον έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
    Επί τέλους, πρέπει κάποτε να πάψει αυτή η έρμη η χώρα να είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε…

  • 22 Μαΐου 2015, 12:32 | Βασίλης Γιαννακόπουλος

    Υπηκοότητα σε παιδιά μεταναστών πρώτης γενιάς στα 18 τους χρόνια με απαραίτητη την συμπλήρωση της 9χρονής υποχρεωτικής εκπαίδευσης και εξατομικευμένα, κατόπιν αξιολόγησης της γνώσης ελληνικής γλώσσας και ελληνικής ιστορίας και του βαθμού ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία. Το να δώσεις υπηκοότητα σωρηδόν σε παιδιά μεταναστών μόνο με τυπικές διαδικασίες θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα σοβαρό θέμα καθώς δεν υπάρχει αναλογικότητα στη ροή μεταναστών από διαφορετικές κουλτούρες (ώστε να είναι όλες ισοδύναμες και να μην υπάρχει καμία κυρίαρχη) αλλά η πλειονότητα προέρχεται από συντηρητικές ισλαμικές χώρες που δεν προσαρμόζονται στα φιλελεύθερα ευρωπαϊκά ιδεώδη με πιθανό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μελλοντικά μία ισχυρή ισλαμική τάξη που από την στιγμή που δεν ενσωματώνεται στην ελληνική κοινωνία θα προσπαθήσει αναπόφευκτα να ενσωματώσει την κοινωνία σε αυτή.

  • 22 Μαΐου 2015, 12:56 | Λωρενα

    Αγαπητέ Ελληνικέ λαέ,

    Έχεις την τύχη να να έχεις απέναντι σου μια δευτέρη γενιά μεταναστών που διψούσε εξ’αρχής για ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία και παιδεία. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα σπουδαίο επίτευγμα της σύγχρονής Ελλάδας και η αναγνώριση αυτών των παιδιών ως Έλληνες είναι το λιγότερο..

    Προσωπικά, μετά από πολλά χρόνια αναμονής για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ανεξαρτήτως από το τελικό αποτέλεσμα, εγώ αισθάνομαι και θα αισθάνομαι Ελληνίδα.

    Σε όλους εσάς που δεν μπορείτε να αντιληφθείτε αυτό το μεγαλείο, θα σας πρότεινα να ρίχναμε μια ματιά στις δεύτερες γενιές μεταναστών χωρών όπως Γερμανία, Σουηδία ακόμα και Αμερική..

  • 22 Μαΐου 2015, 12:56 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΡΙΖΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. ΑΛΛΟ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ! Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΟΜΟΑΙΜΟΝ, ΟΜΟΓΛΩΣΣΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΝ! ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΑΜΕΡΙΚΗ, Κ.Λ.Π.)ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ, ΓΕΡΜΑΝΟΙ,.. ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΚΟΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ! ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΑΥΤΗ Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ; ΘΕΛΕΤΕ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ; ΜΙΣΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΤΕ; ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΜΕ! ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΕΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ; ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΣΥΝΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΠΑΘΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ!

  • 22 Μαΐου 2015, 11:12 | Άντζελα

    <> κατά τον Ισοκράτη.Προσωπικά τάσσομαι υπέρ αυτού του νομοσχεδίου διότι είναι αδιανόητο ένα παιδί που έχει λάβει την ελληνική παιδεία και κουλτούρα και όχι κάποια άλλη να μην έχει ελληνική υπηκοότητα.
    Η εν λόγω μεταναστευτική πολιτική εφαρμόζεται σε άλλα κράτη και όχι στην Ελλάδα με αποτέλεσμα τα ίδια τα παιδιά τα οποία έχουν διδαχθεί την ελληνική ιστορία να περιθωριοποιούνται, να θεωρούνται μη ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας και να στερούνται δικαιωμάτων που σε άλλα κράτη είναι αυτονόητα.

  • Καλημέρα,

    Γνωρίζω κατ’αρχήν ότι ότι και να κάνουμε ,ότι σχόλιο και να γίνει η Ελληνική ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ θα δωθεί σε όλους τους μετανάστες και ότι η διαβούλευση είναι για το θεαθήναι…

    Το πιο συνταρακτικό είναι ότι πολλά σχόλια γίνονται με την προοπτική ότι όσοι δεν θέλουν να δώσουμε ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ στους μετανάστες (και ο γραφών) είμαστε κακοί και όλοι οι υπόλοιποι καλοί ….

    Δυστυχώς άλλο η ΓΝΩΜΗ ..και άλλο η ΓΝΩΣΗ..

    ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ….

    Η Ελληνική ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ είναι κληρονομικό δικαίωμα όλων των ιθαγενών Έλληνων και ούτε δίνετε ούτε αίρεται.. Αν θέλουν μπορούν να δώσουν υπηκοότητα στα παιδιά μεταναστών …Αλλά σε καμία περίπτωση ΙΘΑΓΈΝΕΙΑ….!!!!!!!! ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ….. Πράξτε τα δέοντα ….

  • 22 Μαΐου 2015, 11:01 | voulgaropoulos dimitrios

    AFOU GENITHIKE APO ALVANO:POS THA ECHI ELLINIKI ITHAGENIA

  • 22 Μαΐου 2015, 11:33 | dimitris karenaki

    DALLAKYAN KAREN Στην Ελλαδα ηρθα νομιμα το 2001 με βιζα διαρκειας 90 ημερων και το 2003 η μητερα μου κατεθεσε ολα τα δικαιολογητικα προκειμενου να αποκτισουμε την Ελληνικη Ιθαγενεια με τον νομο που μπορουσες να παρεις ιθαγενεια απο τα αδερφια σου με αυτον τον νομο καταθεσαμε εγω και τα αδερφια μου και απο το 2003 μεχρι και το 2008 ειχαμε βεβαιωση ομογενη αμεσως μετα την αφιξη μου στην Ελλαδα εγγραφηκα στην εκτη ταξη δημοτικου στην συνεχεια φοιτησα στο γυμνασιο και ακολουθως στο επαγγελματικο λυκειο αποφοιτωντας το ετος 2010. Επισημαινω οτι ολα αυτα τα χρονια εχω πληρως ενταχθει στην κοινωνια της Ελλαδας και εχω αποκοπει πληρως απο την Αρμενια αφου ηρθα στην Ελλαδα το 2001 και ημουν μολις 12 ετων. Μαλιστα στις 26-1-2003 βαπτιστηκα με το ονομα Δημητρης. Η μητερα μου ειναι ελληνιδα και ειχε υποβαλει ολα τα δικαιολογητικα της προκειμενου να απποκτησει την ελληνικη Ιθαγενεια,Ομως δυστυχως η αιτηση της απορριφθηκε αδικα και μετα απο αυτο εγεινε ανακλιση ιθαγενειας ολλον μας στην συνεχεια εμεινα παρανομα στην χωρα και ετσι αναγκαστικα να καταθεσω τα χαρτια μου ως αλλοδαπος για ανθρωπιστικους λογους εφοσον δεν μπορουσα να ειμαι παρανομα στην χωρα. Ωμος η αιτηση μου απορριφθηκε γιατι το διαβατηριο μου δεν ηταν σε ησχυ πραγμα το οποιο ειναι αδυνατο να γινει καθως απο την πρεσβεια της Αρμενιας δεν μου ανανεωνουν το διαβατηριο διοτι πρεπει να παρουσιαστω στο στρατο,για αυτον τον λογο βγηκε αποφαση απορριψης του ετηματος χορηγησης αδειας διαμονης και δωθηκε προθεσμια για οικιοθελη αποχωρηση στης 15/10/2015 και μη εχοντας αλλη επιλογη υπεγραψα την αποφαση για να ειμαι νομιμα στην χωρα για καποιο χρονικο διαστημα Με εκτημηση DALLAKYAN KAREN

  • 22 Μαΐου 2015, 11:07 | voulgaropoulos dimitrios

    OXI:EAN IMOUNA KINA TO PAIDIMOU THA GINOTANE KINEZAKI;AFOU TO GENOS INE ELLINIKO:GIA PROSEKSETE LIGO:THA VRITE OLO TON ELLINIKO KOSMO APENANTI SAS

  • 22 Μαΐου 2015, 10:32 | ειρηνη

    ΟΧΙ στην χορήγηση ιθαγένειας.Αποσκοπεί ΜΟΝΟ στην ΑΛΛΟΙΩΣΗ του γένους το οποίο γένος σύμφωνα με τα ιδεωδη της αριστεράς είναι πράγμα παρωχημένο και ενάντιο σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

  • 22 Μαΐου 2015, 09:10 | Θεόδωρος

    Θα πρέπει να θεσπιστούν μέτρα και κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ο υποψήφιος Έλληνας πολίτης θα πρέπει να αποδείξει ότι πονάει αυτόν τον τόπο περισσότερο και από τον μέσο Έλληνα πολίτη. Συνήθως οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για το Ελληνικό διαβατήριο για να φύγουν στην Ευρώπη. Δεν παύουμε να είμαστε μια γέφυρα. Τουλάχιστον για αυτούς που θέλουν να μας χρησιμοποιήσουν για να φύγουν έξω ας πληρώνουν εγγυητική επιστολή ύψους 2000 ευρώ η οποία θα είναι υπέρ του δημοσίου σε περίπτωση αποχώρησης τους πριν την έλευση πενταετίας ή σε περίπτωση τέλεσης σοβαρού ποινικού αδικήματος. Ο αποκλεισμός από τη λήψη επιδομάτων θα ήταν ένα σοβαρό κριτήριο για να ξεκαθαριστούν αυτοί που θέλουν την Ελληνική ιθαγένεια για τα επιδόματα.

  • 22 Μαΐου 2015, 09:03 | Δημήτρης Ντάλλης

    Συμφωνώ πως πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ιθαγένειας και υπηκοότητας.
    Η ιθαγένεια είναι κάτι που ως ένα βαθμό ξεφεύγει από τα όρια των νόμων. Άλλωστε πόσοι είναι πραγματικά ιθαγενείς στην κάθε χώρα? Όμως η υπηκοότητα θα πρέπει να δίνετε κάτω από προϋποθέσεις και σίγουρα αν κάποιος έχει γεννηθεί σε μία χώρα. Σαφώς και θα πρέπει να έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως και οι υπόλοιποι που γεννήθηκαν και ζουν στην χώρα.
    Προτείνω την διατήρηση της ιθαγένειας για όλους ως έχει, και την απόδοση υποκοότητας σε όλους αυτούς που πληρούν τα κριτήρια.
    Ο Έλληνας πολίτης είναι Έλληνας υπήκοος. Ο Έλληνας τη καταγωγή, είναι κάτι διαφορετικό. Και ξεπερνάει τους ανθρώπινους νόμους που συγκροτούν κοινωνίες.

  • 22 Μαΐου 2015, 09:50 | ΜΑΡΙΑ

    Πως γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να παίρνουν την ιθαγένεια και την υπηκοότητα οι αλλοδαποί ( π.χ όλοι οι Έλληνες που πήγαν στην Γερμανία έχουν αποκτήσει γερμανικό διαβατήριο σε εύλογο χρονικό διάστημα ) και εδώ να γίνεται τέτοιος χαμός.
    Βρισκόμαστε εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα και ακόμα πληρώνουμε για την άδεια παραμονής ( φυσικά γιατί είναι έσοδα για το κράτος) ενώ στην πραγματικότητα δεν διαφέρουμε σε τίποτα από τον Έλληνα μαθητή και φοιτητή.
    Εφόσον η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί δεν έχει τους ίδιους νόμους που έχουν οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ??????????
    Φυσικά και θα πρέπει να δοθεί ιθαγένεια και υπηκοότητα στα παιδιά της δεύτερης γενιάς και με συνοπτικές διαδικασίες και όχι αιτήσεις που καθυστερούν χρόνια να εξεταστούν .

  • 22 Μαΐου 2015, 09:24 | ΜΑΚΗΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙ ΜΗ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ,ΠΕΡΙ»ΕΛΛΗΝΩΝ» ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΙΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ,ΨΕΥΤΟΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ,ΨΕΥΤΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ…ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΚΥΡΑ ΤΑCIA ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΛΑΘΡΟΛΑΓΝΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΓΕΝΟΥΣ ΕΘΝΟΥΣ ΜΟΥ.
    ΚΑΜΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ.

  • 22 Μαΐου 2015, 09:01 | Αγαμέμνων

    Απαράδεκτο και καταστροφικό. Πρέπει να καταλάβουν οι «εγκέφαλοι» του νομοσχεδίου ότι δεν είναι δυνατόν να πάρει ιθαγένεια ενός έθνος κάποιος που δεν έχει καταγωγή και γένος από αυτό. Ιθαγένεια σημαίνει : κατευθείαν από το γένος.
    Πως μπορεί να λαμβάνουν γένος ελληνικό όλοι αυτοί που εισέβαλαν παράνομα στη χώρα μας; Θέλετε να τους δώσετε υπηκοότητα. Ναι , δώστε τους! Αλλά γένος ελληνικό ; Που το βρήκατε γραμμένο βρε αμόρφωτοι των υπουργείων; Για ποιο λόγο ελευθέρωσαν οι ήρωες μας το έθνος μας από τουρκιά; Ποιοι σας εξουσιοδοτούν να καταλύσετε τον κοινωνικό , εθνικό και φυλετικό χαρακτήρα του έθνους μας;
    Είστε επικίνδυνοι για τη χώρα με τις πράξεις σας , αποσύρετε το νομοσχέδιο ΤΩΡΑ!

  • 22 Μαΐου 2015, 07:52 | Γαβριέλλα

    Από τις λίγες ευχάριστες εξελίξεις σε αυτή την χώρα.
    Ελπίζω να μας εκπλήξει η Βουλή και να *υπερ-ψηφίσει* αυτό το νομοσχέδιο!
    Πουθενά στον «Δυτικό Κόσμο» που βαυκαλιζόμαστε ότι ανήκουμε δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια σαν τη δική μας: να γενιούνται παιδιά, να πηγαίνουν σχολείο, να είναι μέλη μιας κοινωνίας και να μην μπορούν να νοιώθουν ότι ανήκουν τυπικά (αλλά και τόσο ουσιαστικά ταυτόχρονα) σε αυτήν.

  • 22 Μαΐου 2015, 07:07 | Αντωνης Μαγγανάς

    Πληρης ασυμβατότητα μεταξυ αξιων του δυτικου κοσμου και αρχων του Ισλαμ και επειδη ως εγκληματολογος προτασσω την προληψη ειναι απαραιτητη αναγκη να προστατευθουν οι πολιτες απο το φανατισμο των μουσουλμάνων (υποθεση Shafia Canada)

  • 22 Μαΐου 2015, 07:39 | ΙΩΑΝΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Η λέξη ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ προέρχεται από το ΙΘΥΣ + ΓΕΝΟΣ = απ’ ευθείας γένος.
    Δηλαδή μόνο οι γνήσιοι κάτοικοι μιας χώρας έχουν την ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. Στην προκειμένη περίπτωση στην Ελλάδα ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ έχουν μόνο οι γνήσιοι Ελληνες με ότι αυτό συνεπάγεται. Η υπηκοότητα μπορεί να δοθεί όταν έχεις γεννηθεί σε μία χώρα και οι γονείς σου δεν είναι ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ αλλά κατοικούν στην χώρα αυτή. Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί αν τους αγαπάτε τόσο πολύ δεν τους δίνετε την υπηκοότητα και επιμένετε στην ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. Εμένα μου κάνει λίγο σα να θέλετε να γεμίσετε την Ελλάδα με αλλόφυλους για να εξαλειφθούν με την πάροδο του χρόνου οι Ελληνες.

  • 22 Μαΐου 2015, 06:04 | Παναγιώτα Κ.

    Είναι δυνατόν οι ξένοι να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες? Οι διαφορές είναι μεγάλες: ήθη, έθιμα, θρησκεία.
    Η Ιθαγένεια είναι όρος ο οποίος έχει και θα έχει την ίδια σημασία πάντα. Έχουμε αλλάξει την ορθογραφία των λέξεων στην ελληνική γλώσσα, γιατί πρέπει να αλλάξουμε και την έννοιά τους?
    Οι πρόγονοί μας πολέμησαν όσους ήρθαν στην Ελλάδα για να την υποδουλώσουν. Με τη συγκεκριμένη διάταξη ακυρώνεται η ιστορία της χώρας μας. Αυτό θέλετε?

  • 22 Μαΐου 2015, 04:18 | Παναγιώτης Κοτσίρης

    Κυρία αναπληρωτή Υπουργέ.
    Ζώ στήν μακρυνήν αλλά φιλόξενον τούτη χώρα περισσότερο από εξήντα χρόνια καί ως πολιτογραφημένος Αυστραλός απολαμβάνω όλα τά δικαιώματα τού Αυστραλού πολίτη. Πλην όμως, γιά τό γράμμα τού νόμου είμαι αλλοδαπός καί τά παιδιά μου αν καί γεννημένα εδώ είναι τέκνα αλλοδαπών. Γιά νά φθάσω σέ αυτό το στάδιο έπρεπε νά περάσω από πολύ ψιλό κόσκινο. Δέν παραπονούμαι, κάθε άλλο, μάλλον χαίρω για τά μέτρα που λαμβάνονται γιά τήν ασφάλεια καί τήν ειρηνική διαβίωση όλων τών πολιτών. Αυτά γιά εδώ. Άλλωστε αυτά θά πρέπει νά τά γνωρίζετε . Εσύς Κυρία αναπληρωτή Υπουργιέ´Πώς Προτίθεσθε νά δώσετε όχι τήν υπηκοότητα, αλλά τήν ιθαγένεια – τήν οποία εγώ ούτε στό όνειρό μου δέν μπορώ νά αποκτήσω,- σέ ανθρώπους πού δέν γνωρίζεται από πού κρατάει η σκούφια τους, ούτε ποιοί είναι, ούτε από που κατάγονται, ούτε τόν λόγο πού ήρθαν στήν Ελλάδα τελείως απρόσκλητοι καί στήν συντριπτική τους πληοψηφία δέν γνωρίζεται καλά καλά ούτε τό ονομά τους αν είναι αυτοί πού λένε οτι είναι αφού δέν έχουν κανένα αποδεικτικό ? Τόσο πολύ σάς ενδιαφέρει η τύχη τού λαού πού σάς ψήφισε καί σάς ύψωσε στην θέση πού είσαι ? Κυρία αναπληρωτή Υπουργέ αν πράγματι είστε Ελληνίδα μέ λίγο Ελληνικό αίμα στίς φλέβες σας καί δέν εξυπηρετείται ξένα συμφέροντα , όπως και οι προγενέστεροί σας – με το αξιμήωτο φυσικά. – νά πάρετε τό φάκελο τού νομοθετήματος καί νά τό βάλλετε όπως είναι στον κάλαθο τών αχρήστων χωρίς να λυπηθείται γιά τό κατάπτυστο νομοθέτημα πού χάθηκε αλλά τό κόστος τού χαρτιού καί τού μελανιού πού πήγαν χαμένα . Μέ εκτίμηση. Παναγιώτης Κοτσιρης.

  • 22 Μαΐου 2015, 04:42 | Kώστας Π.Δάρμος

    Mία χώρα είναι ευτυχής όταν είναι γενναιόδωρη και διαπνέεται από ανθρωπιστικές αρχές. Γεννήθηκα από Έλληνες γονείς σε βρετανική αποικία και μου δόθηκε αμέσως η βρετανική υπηκοότητα. Στα 18 μου επέλεξα αποκλειστικά την ελληνική και υπηρέτησα στον ελληνικό στρατό. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη βρετανική γενναιοδωρία ούτε την αφρικανική χώρα όπου γεννήθηκα.
    Δεν θέλω μια Ελλάδα μικροπρεπή, στενόκαρδη, ανασφαλή και εθνικιστική, θέλω μια Ελλάδα οικουμενική αντάξια του αρχαίου της πολιτισμού.

  • 22 Μαΐου 2015, 03:41 | Αντώνης

    ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ, ΈΛΛΗΝΕΣ… ΑΣ ΠΡΥΤΑΝΕΎΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ Η ΛΟΓΙΚΗ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ!

    Μήνυμα στις παραπάνω σχολιάστριες, σοφια, Βαλια. μα ιδιαιτερότερα στην κυρα-ΤΑΣΙΑ που σίγουρα πάσχει από κάποια γεροντική ανίατη ασθένεια παράκρουσης, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς!!!
    Κυρίες μου… μπορείτε να νοιώθετε όπως θέλετε, τα συναισθήματα είναι λεύτερα!
    ΌΜΩΣ.
    ΑΛΛΟ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΝ…
    Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, ΣΥΝΘΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ, ΠΡΟΕΡΧΌΜΕΝΗ ΑΠΌ ΤΟ ΉΘΟΣ Ή ΈΘΟΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΈΘΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΓΈΝΟΣ – ΈΘΝΟΣ ΜΕ ΊΔΙΑ, ΚΟΙΝΆ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΓΛΩΣΣΑ, ΉΘΗ ΚΑΙ ΈΘΙΜΑ, ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΟΝΤΑΙ…
    ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑΣ-ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΟΣ, ΤΗ ΡΑΤΣΑ, ΤΗ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ, ΣΕ ΣΜΙΚΡΗΝΣΗ ΚΟΝΩΝΙΑΣ, ΤΗΝ ΣΥΓΓΈΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΣΕ ΌΛΑ ΤΑ ΕΞ ΑΔΙΑΙΡΈΤΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ (ΕΙΤΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΙΤΕ ΥΛΙΚΑ) ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΊΑ, ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΚΊΝΗΤΑ…

    Ο κάθε πολίτης κάτοικος ενός τόπου, είναι αδύνατον να μην φέρει τον τίτλο του πολίτη επίσημα με ντοκουμέντα και σφραγίδες του τόπου που ζει και εργάζεται και εδώ ακριβώς είναι το επίμαχο σημείο…
    Το κάθε κράτος (του κόσμου) έχει την υποχρέωση να παρέχει τα εν λόγω ντοκουμέντα σε όσους ζουν, εργάζονται και φορολογούνται σε αυτό, είτε αυτοί είναι αλλοδαποί, είτε ντόπιοι κάτοικοι της χώρας που διαμένουν…

    Όμως από το να δίνει ένα κράτος τα νόμιμα έγγραφα πολίτη ή υπηκόου, που συμμορφώνεται με τους νόμους μιας πολιτείας στον όποιο αλλοδαπό ή μη κάτοικο της πολιτείας, μέχρι τον ΤΙΤΛΟ ΙΘΑΓΈΝΕΙΑΣ (που ένας αλλοδαπός-αλλοεθνής φυσικά και είναι αδύνατον να έχει) έχει τεράστια και χαώδη απόσταση!!!

    Για να γίνει πιο ευκολονόητο, (αφού προσπεράσαμε το θέμα ήθη-έθιμα) ως προς την κληρονομική υποχρέωση ας πάρουμε για παράδειγμα μια οικογένεια δεκαμελή
    που πορεύεται και επιβιώνει ασχολούμενη με μια οικογενειακή επιχείρηση πάππου προς πάππου εξ αδιαιρέτου κληρονομιά και μοιράζεται τα εισοδήματα…
    Κάποια στιγμή η επιχείρηση λόγω αυξημένης ζήτησης χρειάζεται να μπάσει δύο ακόμα εργάτες εκτός οικογενείας (αλλοδαπούς).
    Οι προκείμενοι εργάτες λογικά θα πρέπει να πληρώνονται την εργασία τους χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις ή δικαιώματα επί της επιχείρησης…
    Ας φανταστούμε τώρα λοιπόν κι άλλοι εργάτες να εισέρχονται στην οικογενειακή επιχείρηση ζητώντας εργασία, και ο πατέρας της οικογενείας, (διαχειριστής της επιχείρησης) να τρελαθεί και αντί για σύμβαση νόμιμης εργασίας να προτείνει ΥΙΟΘΕΣΙΑ στους εισερχόμενους εργάτες και συνεπώς να τους νομιμοποιεί σαν νέα μέλη της οικογένειας που θα έχουν τα ίδια κληρονομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις στα κέρδη αλλά και στο πάππου προς πάππου κληρονομικό κεφάλαιο της οικογενειακής περιουσίας !!!

    ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑ ΕΔΩ ΘΑ ΡΩΤΗΣΩ: ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΚΥΡΙΕΣ ΜΟΥ ;;;

    ΑΚΟΜΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ κυραΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ… ΑΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΔΥΟ ΓΑΪΔΑΡΟΥΣ ΑΧΥΡΑ, ΚΑΙ ΑΜΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ…… … ……………. …… ……….. … ………….. ……. ……..

  • 22 Μαΐου 2015, 00:01 | Δανιήλ

    Προσωπικά, τάσσομαι σαφέστατα υπέρ της χορήγησης ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, υπό τις προϋποθέσεις του νομοσχεδίου. Επιπρόσθετα, καλώ όσους ορίζουν ακόμη το έθνος με βάση το γνωστό ορισμό του Ηρόδοτου να σκεφτούν ότι μετά από τόσα χρόνια μάθησης στα ελληνικά σχολεία και συναναστροφών με τους Έλληνες του κύκλου τους, αυτά τα παιδιά θα έχουν αφομοιώσει την παιδεία και τον πολιτισμό της χώρας μας σε μεγάλο βαθμό. Συνεπώς, έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία. Είναι ανόητο να βλέπουμε ένα παιδί που πρόκειται να ενταχθεί μελλοντικά στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας μας και να συνεισφέρει στην ανάπτυξή της μονάχα σαν …κακόβουλο διεκδικητή των διακιωμάτων που έχουν οι Έλληνες επί της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

  • 22 Μαΐου 2015, 00:21 | Frédérique Pommarat

    Ένας πολιτισμός προχωράει και εξελίσσεται αγκαλιάζοντας την κουλτούρα άλλων λαών. Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας ήταν ένας φοβερός ιστός δημιουργημένος από την συνάντηση πολλών επιρροών από όλο τον γνωστό τότε κόσμο. Αν ακολουθήσει η σημερινή Ελλάδα αυτό το εξαιρετικό παράδειγμα!

  • 22 Μαΐου 2015, 00:20 | ΈΝΤΝΑ

    Προσωπικά πιστεύω ότι εμείς που μεγαλώσαμε στην Ελλάδα όπως και τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ δικαιούνται να πάρουν την Ελληνική Ιθαγένεια. Δεν έχουμε κάτι διαφορετικό από τους Έλληνες, ήρθαμε στην Ελλάδα από όταν ήμασταν μικρά μάθαμε την Ελληνική γλώσσα σαν να ήταν η μητρική μας γλώσσα και έτσι την θεωρούμε από τη στιγμή που τη μιλάμε καλύτερα από την μητρική μας γλώσσα. Πήγαμε δημοτικό εδώ, γυμνάσιο, λύκειο και μετά μπήκαμε σε μια σχολή έχουμε μάθει ακριβώς τα ίδια πράγματα, ξέρω την ιστορία της Ελλάδας καλύτερα από της Αλβανίας και την ξέρω τόσο καλά όσο ο ίδιος ο Έλληνας. Η μόνη διαφορά που έχουμε είναι ότι έτυχε να γεννηθούμε σε διαφορετικά μέρη αλλά έχουμε τα ίδια δικαιώματα και από τη στιγμή που σέβομαι την Ελλάδα, τους αποίκους της, την ιστορίας και τον πολιτισμό της καλύτερα και από κάποιους Έλληνες τότε ναι μου αξίζει και ΜΑΣ αξίζει η Ελληνική Ιθαγένεια.

  • 22 Μαΐου 2015, 00:52 | Κατερίνα

    Μόνο θετικό το βρίσκω να δοθεί ιθαγένεια και υπηκοότητα σε ανθρώπους που χώρα τους είναι πλέον η Ελλάδα. Η ποικιλία είναι καλό πράγμα. Μη τη φοβάστε!

  • 21 Μαΐου 2015, 23:04 | Δημήτρης Σκαμνέλος

    Στην πολυπολιτισμική Αυστραλία έχουν όλοι Υπηκοότητα. Την Ιθαγένεια διαθέτουν μόνο οι αυτόχθονες Αβορίγινοι.
    Στην Ελλάδα αυτόχθονες είναι μόνο οι Ελληνες και μόνο αυτοί δικαιούνται την Ιθαγένεια.
    Όλοι οι άλλοι μπορούν να καλυφθούν πλήρως με την Υπηκοότητα και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα του πολίτη.
    Η ιθαγένεια σε αλλοδαπούς προωθείται εκ του πονηρού, ώστε οι ελληνες να χάσουν το πατρογονικό κληρονομικό δικαίωμα στη γή τους και να διαλύσουν το έθνος μας.
    Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει.

  • 21 Μαΐου 2015, 23:34 | ΓΙΩΤΑ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ , ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ….
    ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!! ΜΕ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!
    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ;;;;;;ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ…ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ……ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΘΝΗ ΔΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ…ΚΑΙ ΜΗ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ…ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ…..ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ….ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ….
    ΕΛΠΙΖΩ, ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ Μ Η Ν ΠΕΡΑΣΕΙ……ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΝΤΙΟ ΕΛΛΑΔΑ….

  • 21 Μαΐου 2015, 23:25 | Νικολέτα

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΆΛΛΩΣΤΕ
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ…!

  • 21 Μαΐου 2015, 23:54 | Πεγκυ

    Συγχαρητήρια ενα πολυ σωστό και δίκαιο νομοσχέδιο !! Αυτα τα παιδια αξίζουν να ειναι ισότιμα με εμάς !!

  • 21 Μαΐου 2015, 22:42 | Christina

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ. ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ….ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ!!! ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ….:Ιερέας Ιωάννης Γκλιόγκος: «7,5 εκατομμύρια λαθρομετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα. Οι μισοί από αυτούς είναι οπλισμένοι έτοιμοι να αιματοκυλίσουν την Ελλάδα»«Οι περισσότεροι από αυτούς είναι οπλισμένοι», επισημαίνει ο ιερέας και υποστηρίζει ότι περιμένουν το σύνθημα για να αιματοκυλήσουν την Πατρίδα μας και να την μεταβάλουν σε μία νέα Συρία ή Ιράκ. Τονίζει ότι οι πολιτικοί μας είναι προδότες και ψήφισαν για την κατασκευή του τεμένους που διευκολύνει τα σχέδια των εχθρών της χώρας.https://youtu.be/ptpa-y1dL-w

  • 21 Μαΐου 2015, 22:40 | Σοφία

    Επιτέλους!! Καιρός ήταν.
    Όσο για αυτόν/αυτή παραπάνω που είπε οτι κανεις μετανάστης στην Αυστραλία, Αμερική, Γερμανία κτλ δεν είναι Αυστραλός, Αμερικανός, Γερμανός κτλ… Σε γελάσανε!
    Έχω Αυστραλιανή υπηκοότητα λόγω του μετανάστη παππού μου κι αγαπάω και τις δυο χώρες -και την Ελλάδα στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα και την Αυστραλία οπού ζώ 4 χρόνια τώρα.
    Κι οι θείοι μου που γεννήθηκαν εδώ, αν τους ρωτήσεις τι είναι, οι Ελληνοαυστραλοί θα σου πουν ή Αυστραλοί. Έλληνες σκέτο δεν παίζει.

    Μόνο εμείς κι ο Χίτλερ κολλάμε σε χαζομάρες τύπου DNA. Άιντε να τ’αφήνουμε πίσω μας αυτά σιγά σιγα (και γρήγορα γρήγορα).

    Ευτυχής σύμπτωση που ήμουν Ελλάδα τον Γενάρη και ψήφισα. Να δω και μια φορά την ψήφο μου να μην πηγαίνει χαμένη.

  • 21 Μαΐου 2015, 22:23 | ΣΑΚΗΣ

    Δεν ειμαι ρατσιστης αλλα με την ανεργια που υπαρχει στην Ελλαδα , αν παρουν ολοι αυτοι οι αλλοδαποι υπηκοοτητα οι ελληνες καλυτερα να μεταναστεψουν . Και αυτο γιατι οι περισσοτεροι εργοδοτες παιρνουν αλλοδαπους για δουλεια. Το ξερω απο πρωτο χερι γιατι ειμαι ανεργος οδηγος 2 χρονια τωρα και οπου παω βλεπω αλβανους και βουλγαρους οδηγους , μεχρι και πακιστανο εχω δει (δεν λεω για αλλες δουλειες),που τους κανουν τις δουλειες με τα μισα λεφτα. Και μην μου πει καποιος οτι οι Ελληνες δεν πανε να δουλεψουν γιατι ειναι ψεμα. Ως χωρα που εχουμε προβλημα με την εντονη μεταναστευση απο τα ανατολικα θα πρεπει να μην διναμε τοσο ευκολα υπηκοοτητες σε αλλοδαπους ,θα πρεπει να τα μετρανε αυτα οι κυβερνοντες και οχι να κινουνται με βαση ιδεολογιας.

  • 21 Μαΐου 2015, 22:42 | Μαρία Τριανταφύλλου

    Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις φοίτησης:
    Μια μικρή ομάδα παιδιών μεταναστών φοίτησε σε δυο σχολεία στην Γλυφάδα (Glyfada Christian Academy) και στον Κεραμεικό (Athens Christian Academy), τα οποία λειτουργούσαν χωρίς άδεια. Διαθέτουν νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο-λύκειο. Έχει γίνει σχετική ερώτηση στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα παιδιά, ενώ φοίτησαν κανονικά όλη τη μαθητική ζωή τους στην Ελλάδα, φαίνεται ως να μην πληρούν τους όρους για την απόκτηση ιθαγένειας. Δεν πρέπει να συζητηθεί η περίπτωση, έστω κι αν αφορά ένα μικρό αριθμό ανθρώπων;