Άρθρο 4. Σχέδιο Διευθέτησης Οφειλών

1. Για την έναρξη της διαδικασίας απαλλαγής από τα χρέη ο οφειλέτης καταθέτει αίτηση στον γραμματέα του κατά τόπον αρμόδιου, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο Ειρηνοδικείου. Με την αίτηση ή εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή της ο οφειλέτης προσκομίζει:

α) Βεβαίωση Συνηγόρου του Καταναλωτή, Ένωσης Καταναλωτών, δικηγόρου ή άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα που συντρέχει τους καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης, από την οποία να προκύπτει η πραγματοποίηση της προσπάθειας εξωδικαστικού συμβιβασμού του άρθρου 2 και η αποτυχία αυτής και στην οποία να εκτίθεται το σχέδιο συμβιβασμού καθώς και οι λόγοι της αποτυχίας του. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εγκρίνονται οι αρμόδιοι για την παραπάνω δραστηριότητα φορείς.

β) Κατάσταση της υπάρχουσας περιουσίας και των εισοδημάτων του οφειλέτη από την εργασία του, κατάσταση των πιστωτών, με τα πλήρη στοιχεία και τις διευθύνσεις τους και των απαιτήσεών τους, κατά κεφάλαιο και τόκους και υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη για την ακρίβεια των παραπάνω στοιχείων. Σε περίπτωση που δεν περιληφθεί στην παραπάνω κατάσταση πιστωτής και αυτός δεν ενημερωθεί, η απαίτησή του δεν επηρεάζεται από την πορεία της παρούσας διαδικασίας. Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται εντός οκτώ εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση σε αυτά αίτησης του οφειλέτη να παραδώσουν αναλυτική κατάσταση των οφειλών του σύμφωνα με τα παραπάνω.

γ) Σχέδιο διευθέτησης οφειλών, σύμφωνο με τα συμφέροντα των πιστωτών, την περιουσία, τα έσοδα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη.

2. Σε περίπτωση μη υποβολής των απαιτούμενων στοιχείων, το δικαστήριο διατάσσει την υποβολή τους εντός ενός μηνός, μετά την άπρακτη πάροδο του οποίου η αίτηση θεωρείται ανακληθείσα.

3. Η διαδικασία εξέτασης της αιτήσεως ρύθμισης ή απαλλαγής από τα χρέη σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντος νόμου αναστέλλεται μέχρι την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο για την επιβεβαίωση του σχεδίου διευθέτησης των οφειλών. Η απόφαση αυτή εκδίδεται το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από την υποβολή της αίτησης, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει, μετά από ακρόαση του οφειλέτη ότι το σχέδιο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, οπότε διατάσσει τη συνέχιση της διαδικασίας, μη εφαρμοζομένων στην περίπτωση αυτή των επόμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου.

4. Ο οφειλέτης κοινοποιεί αντίγραφα της αίτησης, της κατάστασης της υπάρχουσας περιουσίας και των εισοδημάτων του οφειλέτη και του σχεδίου διευθέτησης των οφειλών στους πιστωτές, με την πρόσκληση του δικαστηρίου να λάβουν θέση εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός για το προτεινόμενο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών. Εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του οφειλέτη οι προϋποθέσεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου 194 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο αρμόδιος Ειρηνοδίκης μπορεί να αναθέσει την κοινοποίηση των παραπάνω εγγράφων στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από την κοινοποίηση της αίτησης αναστέλλονται αυτοδικαίως όλα τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών κατά του οφειλέτη προς ικανοποίηση ή εκπλήρωση των απαιτήσεών τους. Οι πιστωτές μπορούν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν ή να προτείνουν τροποποιήσεις του σχεδίου. Με την πάροδο απράκτου της προθεσμίας αυτής, τεκμαίρεται ότι ο πιστωτής συμφωνεί με το σχέδιο ρύθμισης των οφειλών. Στην πρόσκληση γίνεται μνεία για τη συνέπεια αυτή.

5. Μετά την πάροδο της μηνιαίας προθεσμίας αξιολόγησης της προηγούμενης παραγράφου, ο οφειλέτης μπορεί, εντός αποκλειστικής προθεσμίας που τάσσει το δικαστήριο, να επιφέρει μεταβολές στο αρχικό σχέδιο, προκειμένου να επιτευχθεί ομοφωνία όλων των πιστωτών. Οι πιστωτές ενημερώνονται για τις παραπάνω μεταβολές και καλούνται να λάβουν θέση επί του σχεδίου, όπως πλέον διαμορφώνεται. Η παράγραφος 4 εφαρμόζεται αναλόγως.

6. Αν κανένας πιστωτής δεν προβάλει αντιρρήσεις στο σχέδιο ρύθμισης ή αν συγκατατεθούν όλοι σε αυτό, θεωρείται ότι ο συμβιβασμός έχει γίνει αποδεκτός. Το δικαστήριο επιβεβαιώνει το παραπάνω με απόφαση του, οπότε η αίτηση για την απαλλαγή από τα χρέη θεωρείται ανακληθείσα.

7. Σε περίπτωση μη ένταξης στο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών απαίτησης πιστωτή στον οποίο κοινοποιήθηκε το σχέδιο, η απαίτηση θεωρείται αποσβεσθείσα αν ο πιστωτής δεν αναγγείλει και αυτή την απαίτηση εντός της προθεσμίας της παραγράφου 4.

8. Αν συγκατατίθενται στο σχέδιο περισσότεροι από τους μισούς πιστωτές, με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ του συνολικού ποσού των απαιτήσεων, το πτωχευτικό δικαστήριο, μετά από αίτηση του οφειλέτη ή κάποιου από τους πιστωτές, υποκαθιστά τη συγκατάθεση πιστωτή που αντιτίθεται στο συμβιβασμό, αφού προηγηθεί ακρόαση αυτού, στην οποία εκθέτει τους λόγους για τους οποίους αρνείται να συγκατατεθεί. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι επήλθε ο συμβιβασμός και η αίτηση για την απαλλαγή από τα χρέη θεωρείται ομοίως ανακληθείσα.

9. Η υποκατάσταση της συγκατάθεσης του πιστωτή δεν μπορεί να γίνει όταν:

α) η απαίτηση του πιστωτή που αντιτίθεται δεν ικανοποιείται στο βαθμό που ικανοποιούνται οι λοιπές απαιτήσεις ή

β) σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου, ο πιστωτής που αντιτίθεται είναι βέβαιο ότι θα περιέλθει σε δυσμενέστερη οικονομικά θέση από αυτή στην οποία θα περιερχόταν σε περίπτωση έναρξης της διαδικασίας απαλλαγής από τα χρέη.

10. Την απόφαση υποκατάστασης μπορούν να προσβάλουν ο οφειλέτης και ο πιστωτής του οποίου η συγκατάθεση υποκαθίσταται.

11. Οι πιστωτές δεν έχουν απαίτηση κατά του οφειλέτη για τα έξοδα και δαπάνες που υποβάλλονται με βάση το σχέδιο συμβιβασμού.

12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύναται να εκδίδονται υποδείγματα των απαιτούμενων πιστοποιητικών, καταλόγων και σχεδίων διευθέτησης των οφειλών με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας και τη διευκόλυνση της αξιοποίησής της.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 23:20 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    Eφόσον ο δανειολήπτης εχει τραπεζικα προιοντα πολλά απο διάφορες τράπεζες η συζήτηση πρεπει να γίνει για ολα τα προιοντα μαζί και οχι ανα τραπεζα

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 22:41 | δημήτρης

    Η παράγραφος α. του άρθρου 1(Βεβαίωση Συνηγόρου του Καταναλωτή κλπ) θα δημιουργήσει άπειρα προβλήματα.
    Μία Τράπεζα θα δεχτεί διακαονισμό,άλλη Τράπεζα όχι.Άλλη δεν θα απαντήσει καν.Άλλη ίσως προβεί σε κατασχέσεις κλπ περιουσίας του οφειλέτη μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία στο Ειρηνοδικείο.

    Και κάτι ακόμα.Θα κάτσει ο κάθε Ειρηνοδίκης με τεράστιο φόρτο εργασίας να υπολογίσει τα χρέη,τα δάνεια και τις δόσεις χιλιάδων Ελλήνων που θα σπεύσουν και το πώς θα γίνει αυτά να διευθετηθούν?
    Απίθανο

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 21:46 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ

    και να εχετε υποψιν οτι οι Τραπεζες προφασιζομενες αδυναμια αναχρηματοδοτησης η διακανονισμου λογω ακυρωσης δανειου η εξωδικου σε σπρωχνουν σε «μαιμουδες» επισκευαστικα η στεγαστικα δανεια τα οποια εγκρινονται αμεσα αφου συμφωνηθει ενα ‘μαυρο» 10% επι του δανειζομενου ποσου που το μοιραζονται οι τραπεζικοι υπαλληλοικαι ο μεσολαβητης.

    Ειναι πραγματικοτης εαν το κοιταξετε θα δειτε οτι συμβαινει παρα πολλες φορες. Το συστημα ευνοει και τους ημετερους του γιανα θησαυριχζουν εις βαρος μας.

    Επισης οι Τραπεζες οι οποιες εχουν υπερδανεισει εναν πολιτη χωρις να εχουν κανει -σκοπιμα- ελεγχο πιστοληπτικης ικανοτητας αφου δεν ειναι υποχρεωτικη η δημοσιευση ΟΛΩΝ των συναλλαγων στον Λευκο Τειρεσια θα πρεπει να τιμωρουνται και αυτες. Δεν ειναι δυνατον να δανειζουν κοσμο ο οποιος συρρεει λογω παραπλανητικων διαφημισεων.
    Δεν ειναι ολοι ειδικοι επικοινωνιολιγοι ωστε να καταλαβαινουν τα επικοινωνιακα τρυκ των Πιστωτικων «ιδρυματων»

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 21:46 | KANOS PETROS

    Είμαι και γω της άποψης ότι η προθεσμία υποβολής των 15 ημερών είναι πολύ μικρή. Οι βεβαιώσεις είναι αρκετές ώστε ο χρόνος να μην αρκεί για να συγκεντρωθούν.
    «Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται εντός οκτώ εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση σε αυτά αίτησης του οφειλέτη να παραδώσουν αναλυτική κατάσταση των οφειλών του σύμφωνα με τα παραπάνω.»
    Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι οι Τράπεζες θα είναι τόσο συνεπείς στην έγκαιρη παράδοση των καταστάσεων. Είναι ίσως ένα «τέχνασμα» να βρεθούν πολλοί οφειλέτες εκπρόθεσμοι … Νομίζω η προθεσμία υποβολής πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον για ένα μήνα …

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:53 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

    ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ 3 Η 4 ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΒΓΕΙ ΜΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΕΥΚΟΛΗ ΔΟΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ;ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΑΝΕΙΟ Η ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΛΙΓΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΕΧΤΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:36 | ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΝΔΑΡΑΣ

    Πρέπει να διευκρινιστεί σε ποιους φορείς μπορεί να γίνει η απόπειρα διακανονισμού (και αντίστοιχα ποιων φορεών βεβαίωση απαιτείται για να έίναι παραδεκτή η αίτηση στο Ειρηνοδικείο) «…Βεβαίωση Συνηγόρου του Καταναλωτή, Ένωσης Καταναλωτών, δικηγόρου ή άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα» – Να διευκρινιστεί, δηλαδή, ποιος είναι ο «άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας». Είναι πολύ γενική αυτή η διατύπωση. Επίσης να διευκρινιστεί τί εννοεί ο νόμος περιλαμβάνοντας στις εναλλακτικές βεβαιώσεις και βεβαίωση από δικηγόρο. Δηλαδή, αρκεί η βεβαίωση από ιδιώτη δικηγόρο ότι έλαβε χώρα απόπειρα διακανονισμού και απέτυχε; Θα απαιτείται, σε αυτη την περίπτωση, έγγραφο ή υπογραφή και από τον φορέα (π.χ. τράπεζα) με τον οποίο επιχειρήθηκε ο διακανονισμός;

    Πρέπει, επίσης, να δοθούν κίνητρα ώστε να ευδοκιμεί αυτή η εξώδικος απόπειρα διακανονισμού και να μη γίνεται τυπικά ή και εικονικά μόνο και μόνο επειδή προβλέπεται ως όρος για να πάει κανείς, στη συνέχεια, στο Δικαστήριο όπως γίνεται, π.χ., σήμερα με την απόπειρα επίλυσης του άρθρου 249Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η οποία προβλέπεται για τις διαφορές που εκδικάζονται ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, η οποία γίνεται «για τα μάτια του κόσμου», υπογράφεται ένα τυπικό χαρτί από τους δικηγόρους και αποτυγχάνει πάντοτε.
    Καλή επιτυχία

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 19:34 | ΠΙΤΙΚΑΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Καταρχάς θα πρέπει με την έναρξη της διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού να αναστέλλεται:
    α)Οι διαδικασίες εκποίησης περιουσιακών στοιχείων
    β)ο Τοκισμός των χρεών με τόκο υπερημερίας επιπρόσθετα θα πρέπει υπάρχει τύπος που θα εξασφαλίζει το μέγιστο όριο ετήσιας καταβολής από τον οφειλέτη λ.χ αν θεωρήσουμε ότι θα πρέπει να κατευθύνεται το 40% του διαθέσιμού εισοδήματος (μετά το κατώφλι της φτώχειας του ελάχιστου δηλαδή εισοδήματος αξιοπρεπούς διαβίωσης) για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων κάποιου για 5 χρόνια τότε για ένα εισόδημα 20.000 ευρώ με όριο φτώχιας τα 12.000 ευρώ τότε θα είναι λογικό να ζητάμε από το πολίτη να καταβάλει 3.200 ευρώ τον χρόνο για 5 χρόνια δηλαδή 16.000 ευρώ και ένα εφάπαξ ποσό στο τέλος της πενταετίας 10% επί τις υποχρέωσης.

    Επιπρόσθετα θα πρέπει να υιοθετηθεί και συνυπευθυνότητα του οργανισμού που χορήγησε το δάνειο και ειδικότερα θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το δάνειο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος (των τόκων συμπεριλαμβανόμενων) τις φορολογικής δήλωσης που κατατέθηκε κατά την αίτηση χορήγησης του δανείου πολλαπλασιασμένο με τα έτη της διάρκειας της σύμβασης. Έτσι αν δανειολήπτης είχε 20.000 ευρώ εισόδημα το έτος αίτησης και είχε πενταετή σύμβαση το μέγιστο ύψος του δανείου, που θα αποπληρωθεί, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει 40.000 ευρώ των τόκων περιλαμβανομένων.
    Το παραπάνω ποσό πρέπει να λειτουργεί ως ανώτατα ποσό για το σύνολο των υποχρεώσεων ιδιαίτερα για τα δάνεια που συνηφθησαν μετά την έναρξη λειτουργίας τις «λευκής λίστας» της Τειρεσίας Α.Ε

    Επιπρόσθετα πρέπει να δίνεται στο δικαστήριο η δυνατότητα επανακαθορισμού του πραγματικού υψους τον δανειακών υποχρεώσεων λαμβάνοντας υπόψη της τελεσίδικη απόφαση του Α.Π για το μέγιστο επιτόκιο δανεισμού καθώς και η αυτοδίκαια αφαίρεση του συνόλου των παράνομων/καταχραστηκων χρεώσεων.
    Επιπρόσθετα ο δανειστής οφείλει εντός αποκλειστικής ημερομηνίας 15 ημερών να παρέχει στον οφειλέτη και στο δικαστήριο καρτέλες με την πλήρη κίνηση του κάθε λογαριασμού και τις χρεώσεις που έχουν επιβληθεί.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 19:30 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ,ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 13.000ε ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΠΟΣΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 10.000ε ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΔΑΝΕΙΣΑΝ 120.000ε ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ.. Ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΑ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΕΔΙΝΕ ΣΗΜΑΣΙΑ (ΜΙΛΑΩ ΠΡΙΝ ΤΟ 2004,ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΔΑΝΕΙΟ!!!) ΔΙΝΩ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ 2.500ε (ΟΠΟΤΕ ΕΧΩ) ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ.ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΕ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΡΕΣΙΑ Α.Ε.!!!!!!!!ΕΛΠΙΖΩ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΛΛΙΣΤΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΝΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙ ΕΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ,ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ (ΝΟΜΙΜΑ Η’ ΟΧΙ,ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ….) ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΑΜΕ ΣΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΤΟΚΟΥΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ…..

  • Δεν είμαι νομικός και κατά συνέπεια δεν μπορώ να σχολιάσω την ουσία του άρθρου. Σίγουρα, όμως τα αναφερόμενα στην παράγραφο 12 υποδείγματα πρέπει να εκδοθούν ταυτόχρονα με την έναρξη ισχύος του νόμου, γιατί θα αποτελούν σημαντική βοήθεια για τον πολίτη. Παράλληλα σ΄ αυτά θα πρέπει αναγράφεται η διαδικασία και οι αρμόδιες υπηρεσίες

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 18:09 | ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Όταν κάποιος είναι άνεργος, και χωρίς εισοδήματα, είναι αυτονόητο ότι δεν υφίσταται και θέμα να επιδιώξει εξωδικαστικό διακανονισμό με την τράπεζα που οφείλει εφ’όσον δεν έχει να προτείνει τίποτα ως ποσό της διαδικασίας αποπληρωμής σε δόσεις (διακανονισμός), πόσο μάλλον να αποκτήσει και έγγραφη βεβαίωση αποτυχίας του όποιου διακανονισμού.

    Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στον νόμο για όσους δεν υπάρχει δυνατότητα διακανονισμού λόγω ανυπαρξίας του όποιου εισοδήματος, και επί πλέον να προβλέπει την εξαίρεση τους (ή τροποποίηση) από την υποβολή των συγκεκριμένων δικαιολογητικών τα οποία αντικειμενικά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν.
    Καμία τράπεζα δεν θα βεβαιώσει εγγράφως δικαιολογητικά σε ανθρώπους που απλά δεν έχουν καμία δυνατότητα να προτείνουν διακανονισμό, αφού δεν έχουν εισόδημα.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 18:14 | ΚΟΥΡΤΕΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Ανήκω στην κατηγορία εκείνων που με πολύ μεγάλη δυσκολία καταφέρνω ακόμα και είμαι συνεπής στην καταβολή των δόσεων του στεγαστικού,των τεσσάρων καταναλωτικών και της μιας πιστωτικής κάρτας.
    Μισθοσυντήριτος εγώ και η σύζηγος μου,γονείς δύο ανήλικων τέκνων εκ των οποίων για το ένα αναγκαζόμαστε και πληρώνουμε ιδιωτικό παιδικό σταθμό,εργαζόμαστε και οι δύο σε δεύτερη δουλειά για να καταφέρουμε με πολύ κόπο να καλύψουμε μόνο τα απαραίτητα για την οικογένεια μας, χωρίς ξεκούραση και προσωπικό χρόνο.
    Το σχέδιο νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών,είναι πιστεύω προς την σωστή κατεύθυνση αλλά η διαδικασία περίπλοκη και ίσως πολυδάπανη, για τον όποιο ήδη υπερχεωμένο εργαζόμενο,με δεδομένο οτι στην Ελλάδα ζούμε και πολύ σύντομα θα ανοίξει η όρεξη σε λογιστές και δικηγόρους για την συλλογή και υποβολή δικαιολογιτικών.
    Στη δική μου περίπτωση,στην οποία πιθανόν να βρίσκονται και άλλοι,μια ρύθμιση αναστολής καταβολής της δόσης του στεγαστικού δανείου,για ένα ή δύο έτη με μια απλή αίτηση στο ταμείο παρακαταθηκών ή στην εκαστοτε τράπεζα, θα ανακούφιζε,θα βοηθούσε στην αποπληρωμή των καταναλωτικών δανείων και παράλληλα η αγορά θα ανάσάνει και η κατανάλωση θα αυξηθεί.
    Η ρύθμιση αυτή δεν είναι παράκληση ούτε επαιτία, είναι υποχρέωση της πολιτείας ως αντιστάθμισμα του εύκολου πλουτισμού της συμμορίας των βατοπεδινών, της οικογένειας Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου, της κόρης Παυλίδη και των κουμπάρων των δομημένων ομόλογων.
    Είναι υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των πολιτών της, μετά την εξαθλίωση που προκάλεσε η θλιβερή γεμάτη φαυλότητα παρένθεση Καραμανλή.
    Είναι τέλος υποχρέωση της κυβέρνησης να βοηθήσει τους μη προνομιούχους
    για κοινωνική συνοχή και εργασιακή ειρήνη και όχι να θέτει κοινωνικές ομάδες απέναντι όπως ξεδιάντροπα επιδίωξε να κυβερνήσει η πολιτική φούσκα Καραμανλή.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 18:04 | ΜΑΚΗΣ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΕΙ ΖΩΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΛΙΘΑΡΑΚΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟΝΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ

    1.ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΌΤΕ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ Η ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ Η ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΟ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΑΠΟΔΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΕΡΓΙΑ,ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ,

    ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ.

    2.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΥΣ,ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥΣ

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 17:55 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Γιατί αναφέρεται μόνον η διαδικασία απαλλαγής και όχι και ρύθμισης;; Τι ζητείται με την αίτηση; Τι πρέπει να αποφασίσει ο δικαστής;;
    Πως είναι δυνατόν να βεβαιώνει κάποιος τρίτος σχετικά για την προσπάθεια συμβιβιβασμού δύο μερών, όταν αυτός ο τρίτος δεν έχει καμμία σχέση με την προσπάθεια αυτή. Εκτός και εάν θεσμοθετηθεί τέτοιος ρόλος, δηλαδή η συμμετοχή του φορέα στην διαδικασία του συμβιβασμού. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρχει πλήρης πρόβλεψη της όλης διαδικασίας και των αρμοδιοτήτων. Η μη υποβολή των εγγράφων που ορίζει ο νόμος να καθιστά την διαδικασία άκυρη και η υπόθεση να μη εισάγεται κάν, χωρί ςνα χρειάζεται και επιπλέον μήνας.
    Μήπως πρέπει να παρέχει ο οφειλέτης και κατάσταση της περιουσίας του για τα προηγούμενα δύο ημερολογικά έτη προ της αιτήσεως; Η έννοια της περιουσίας, πρέπει να αποσαφηνιστεί οτι αφορά κάθε κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη. Επίσης πρέπει να δίνεται και η δυνατότητα σε κάθε πιστωτή του οφειλέτη, εντός χρονικού διαστήματος 1 μηνός απο την κοινοποίηση της κατάστασης να μπορεί να ανταποδείξει με έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία περί της ανακρίβειας της δήλωσης του οφειλέτη. Εάν απο τα στοιχεία αυτά προκύπτει ανακρίβεια της δήλωσης του οφειλέτη, να μη εισάγεται η υπόθεση για εξέταση, ωστε να μη επιβαρύνονται τα πινάκια ασκόπως. Να έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις η ψευδής δήλωση. Σε περίπτωση που δεν συμπεριληφθεί πιστωτής ή απαίτηση ή περιουσικό στοιχείο ή εισόδημα ή έσοδο στην κατάσταση, να θεωρείται ως μη γενομένη η αίτηση και να σταματάει η διαδικασία εις βάρος του οφειλέτη, μη δυνάμενος να επανέλθει για οποιαδήποτε αιτία με αίτημα υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου. Τα ευργετήματα του νόμου είναι τόσο σημαντικά που ο οφειλέτης πρέπει να τα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, επιβαρυνόμενος τις συνέπειες ψευδών ή ανακριβών δηλώσεων, που αποτελούν και απόπειρα εξαπάτησης του Δικαστηρίου. Η απλή συνέπεια οτι ο πιστωτής που δεν συμπεριελήφθη και δεν ενημερώθηκε, δεν επηρεάζεται απο την διαδικασία, είναι παντελώς άνευ αξίας, αφού βεβαίως και θα επηρεαστεί δεδομένου οτι η περιουσία του οφειλέτη επηρεάζεται απο την διαδικασία του νόμου, πολλώ δε μάλλον όταν εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου.
    Ποιός θα καταρτίζει το σχέδιο διευθέτησης οφειλών;; Με ποιά κριτήρια;; Ποιός κρίνει τα συμφέροντα των πιστωτών, ειδικά όταν αυτοί είναι πολλοί με αντικρουόμενα συμφέροντα;;
    Η αίτηση, μαζί με τα έγγραφα που πρέπει να υποβληθούν να πρέπει να κοινοποιηθούν στους πιστωτές, εντός 15 ημερών απο την λήξη της προθεσμίας υποβολής των εγγράφων πο τον οφειλέτη.
    Με την παρ. 3, προκύπτει ότι η αίτηση των προηγουμένων παραγράφων αφορά μόνον την επιβεβαίωση του σχεδίου διευθέτησης των οφειλών. Το Ειρηνοδικείο, αφού κρίνει την νομική και ουσιαστική βασιμότητα της αίτησης, στην ουσία επιλύει της διαφορά μεταξύ των πιστωτών που προέρχεται από την άρνηση του οφειλέτη να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του. Συνεπώς δεν μπορεί αυτή η διαδικασία να αποτελεί αντικείμενο εκουσίας δικαιοδοσίας, αλλά ενδεχομένως ειδικής διαδικασίας του νόμου αυτού.
    Οι διαδικασίες των επόμενων παραγράφων και άρθρων, είναι εν πολλοίς γενικές και περιπεπλεγμένες, με αποτέλεσμα ακόμα και ο Δικαστής να πρέπει να αυτοσχεδιάσει ερμηνεύοντας τον νόμο αφού δεν έχει σαφείς κατευθύνσεις και ξεκάθαρη αντιμετώπιση του νόμου. Ένας τέτοιος νόμος θα έπρεπε να καθοδηγεί τον Δικαστή και να μη του δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα ερμηνείας και εφαρμογής, αλλά να τον βοηθά να αποφασίσει απερίσπαστος για την ουσία που είναι η ανακούφιση του οφειλέτη και όχι η τιμωρία του. Οι αμφισβητούμενες ως προς την ερμηνεία και την εφαρμογή τους διατάξεις, θα αναγκάσουν τους οφειλέτες να επωμιστούν σοβαρό οικονομικό βάρος της νομικής υποστήριξης των ενεργειών τους, αφού θα απαιτούνται λεπτές και συντονισμένες νομικές ενέργειες και παρακολούθηση διαδικασιών. Επισημαίνω ότι ο νόμος αφορά μη επαγγελματικά χρέη, άρα οφειλέτες μη έμπειρους στις δικαστικές διαφορές και προφανώς μειωμένης περιουσιακής δυνατότητας.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 17:58 | Αλέξανδρος Τ.

    Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ και κ.κ. υπουργοί,
    Έυχομαι να λαμβάνετε γνώση των σχολίων μας πραγματικά ή έστω να έχετε μία γενική εικόνα αυτών.
    Εν συντομία αναφέρω την περίπτωσή μου.
    Είμαι 31 ετών, δημόσιος υπάλληλος, με μηνιαίο εισόδημα 1250 ευρώ.
    Αναφέρω ότι ενοικιάζω διαμέρισμα και δεν έχω δική μου ιδιοκτησία.
    Εκτός απο δύο (2) προσωπικά δάνεια που πήρα για να καλύψω κάποιες βιοτικές μου ανάγκες (και μπορούσα να αποπληρώσω), αναγκάστηκα να πάρω τρία (3) ακόμη δάνεια για να βοηθήσω τους ήδη υπερχρεωμένους γονείς μου. (Σημειώνω ότι δεν υπάρχει καμμία ακίνητη περιουσία εκτός από το σπίτι των γονέων μου το οποίο έχει αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο που τρέχει..) Αυτή τη στιγμή εσοδα – εξοδα έχουν ώς εξής :

    Ακίνητη περιουσία : καμμία

    Αυτοκίνητο : Όχι

    Μισθός : 1250 ευρώ

    Δάνεια : 134 ευρώ (δάνειο από ασφαλιστικό υπηρεσιακό φορέα)
    200 ευρώ (ιδιωτική τράπεζα)
    280 ευρω (ιδιωτικη τράπεζα)
    250 ευρώ (ιδιωτική τράπεζα)
    260 ευρώ (ιδιωτική τράπεζα)

    Σύνολο : 1124 ευρώ

    Περισσεύουν 126 ευρώ για : ενοίκιο, ρεύμα, νερό, φαγητό κ.λ.π.

    Το πώς ζώ αυτή τη στιγμή μόνο εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι,
    οι οποίοι είναι σε παρόμοια κατάσταση με έμενα ξέρουμε…

    Τους τελευταίους μήνες κάποια από τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται. Εξυπηρετούνται μόνο όσα παρακρατούνται από τη μισθοδοσία.

    Δεν αρνούμαι το χρέος μου αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να αποπληρώσω αυτό.

    Πώς είναι δυνατόν, κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, να μπορέσω να κάνω όλη αυτή τη δαιδαλώδη γραφειοκρατική ψυχοφθόρα και απίστευτα επίπονη και πολύπλοκη διαδικασία ?

    Πρέπει να οριστεί ένα χρηματικό όριο ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ που η απόσβεση χρεών θα γίνεται με μία απλή αίτηση και με επισύναψη όλων των εγγράφων.

    Π.Χ. Πρέπει να σου περισσεύουν 800 – 1000 ευρώ για να επιβιώνεις.

    Εάν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θέλετε να μας βοηθήσετε θα απλοποιήσετε την όλη

    διαδικασία.

    Πολύς κόσμος πίστεψε ότι πραγματικά θέλετε να μας βοηθήσετε….

    Ας ελπίσουμε ότι δε θα μας απογοητεύσετε και εσείς όπως όλοι οι προκάτοχοί σας…

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 16:36 | ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    να αφαιρεθεί η προθεσμία των 15 ημερών εντός της οποίας ο οφειλέτης δύναται να προσκομίσει στο δικαστήριο τα απαραίτητα έγγραφα.

    Η απαίτηση του πιστωτή που δεν αναγγέλθηκε να μη θεωρείται αυτόματα αποσβεσθείσα αλλά να κηρύσσεται από το δικαστήριο ως αποσβεσθείσα και ο μη αναγγελθείς πιστωτής να έχει δικαίωμα παρέμβασης.

    Να εκδοθούν άμεσα τα υποδείγματα που αναφέρονται στην παρ. 12

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 16:19 | ΗΛΙΑΣ

    Κατ΄ αρχήν θεωρώ θετικό που η κυβέρνηση δείχνει να ζει και να αφουγκράζεται τα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας.Το ζήτημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και κατ΄ επέκταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πραγματικό και σπουδαίο. Απέχει κατά πολύ από απλουστευτικές ερμηνείες του στυλ,(εξυπηρετεί τους κακοπληρωτές). Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα των τραπεζών(που βλέπουν ότι κινδυνεύουν τα τεράστια κέρδη τους και των λίγων που είναι εξασφαλισμένοι,είτε από την οικογένειά τους είτε από την σταθερή δουλιά τους).Πως έχουν όμως τα πράγματα. Εγώ προσωπικά έχω μιά μικρή επιχείρηση πάνω από 20 χρόνια.Λόγω του τρόπου λειτουργίας της αγοράς το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων προήρχετο από μεταχρονολογημένες επιταγές.Μέχρι πριν 3-4 χρόνια δεν υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα παρ΄όλο που κατά καιρούς χάθηκαν αρκετά χρήματα από κακοπληρωτές τους οποίους το Ελληνικό Κράτος με την υπαρχουσα νομοθεσία ουσιαστικά αφήνει ατιμώρητους,εκτός και αν έχεις δύναμη οικονομική να αντέξεις να τα διεκδικήσεις.Μέσα σ΄αυτή τη κατάσταση οι τράπεζες παρακαλετά και απλόχερα προσέφεραν δάνεια-κάρτες γιά διευκόλυνση,με το αζημείωτο.Η κρίση του τελευταίου κύρια χρόνου που περιόρισε τον τζίρο στο -70% και τα μεγαλύτερα προβλήματα της αγοράς ανέβασαν την δανειοδότηση με στόχο να μη ζημειώσω τους προμηθευτές μου και να προχωρήσει η επιχείρηση.Οταν έγινε φανερό ότι οι υποχρεώσεις δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν απευθύνθηκα στις τράπεζες που συνεργαζόμουν γιά να πάρω τοΤΕΜΠΕ μιας και πληρούσα τις προϋποθέσεις,ή να γίνει αναχρηματοδότηση των δανείων.Απάντηση τους ήταν ότι δεν μπορούν και ταυτόχρονα έβαλαν περισσότερα εμπόδια.Μετά από όλα αυτά ερωτώ πως μπορώ εγώ και τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις να επανακάμψουν.Και σε τελική ανάλυση η ζημιά των τραπεζών περιορίζεται σε χάσιμο μέρους των κερδών τους και όχι του κεφαλαίου που δάνεισαν(οι τόκοι που έχω πληρώσει πιθανόν να καλύπτουν το κεφάλαιο)

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 13:29 | Dreamdaylost

    «Με την αίτηση ή εντός δεκαπέντε (15) ημερών»: γιατί βάζετε όριο 15 μέρες?

    Έχετε καταλάβει τι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις θα έχει αυτό και τι πρόσθετες διαδικασίες?

    Όποιος καίγεται και επιθυμεί, τα μαζεύει όλα τα έγγραφα και τα προσκομεί!

    Δεν θα έχουμε ένα τρελό πηγαινέλα.

    Αρθρο 4 παρ.1 περ α): Μα είναι δυνατόν? Τι είναι αυτό? Βεβαίωση της βεβαίωσης ωωω βεβαίωση? Καμία βεβαίωση!

    Να επισυνάπτει ο κάθε ένας φόρμα της τράπεζας με τις θέσεις του οφειλέτη, τις θέσεις τις τράπεζας και την έκβαση και τέλος!

    βάζετε τώρα δικηγόρους και πραματευτάδες σε μια διαδικασία χωρίς αντικείμενο!

    Έχετε καταλάβει πως λειτουργούν οι ενώσεις καταναλωτών στην Ελλάδα?

    Γιατί υπάρχουν ακρίβεια και αλητείες? Αν λειτουργούσαν σωστά, έχετε την εντύπωση ότι θα είμασταν σε αυτό το χάλι? Πόσες από αυτές είναι ηθικά και ορθά δραστήριες? Πόσες από τις μεγάλες ενώσεις έχουν κάνει σημαντικές δικαστικές επιτυχίες? και μου τις βάζετε συμμετοχους σε μια ανούσια βεβαίωση?

    Αρθρο 4 παρ.1 περ β): «Κατάσταση της υπάρχουσας περιουσίας»?? Γιατί δεν βάζετε και προϋπάρχουσας περιουσίας?? Να μπορεί κανείς να κρίνει κατά πόσον ένας οφειλέτης είχε επαρκή περιουσία προ δανειοδότησης?

    Επίσης, θα πρέπει να γίνεται επισκόπηση του πως δημιουργήθηκαν οι οφειλές! Έξοδα για «λούσα», ακριβές τηλεοράσεις κλπ να μην καλύπτονται. Αν κάποιος κακώς ξέφυγε με τέτοιου είδους έξοδα, γιατί πρέπει ο συνετός μέσος Έλληνας να χρηματοδοτήσει τη διάσωση του! Μην μετατρέψετε το νόμο αυτό σε επιβράβευση της βλακώδους κατανάλωσης!

    Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η μάνα πήρε στεγαστικό ΠΑΡΑΝΟΜΑ αγοράζοντας το ακίνητο που δανειοδοτήθηκε από συγγενικό της πρόσωπο και χρησιμοποιόντας τα λεφτά για άλλους λόγους! Να εξαιρεθούν τέτοιες περιπτώσεις παρανομίας των δανειοληπτών!

    Αρθρο 4 παρ.1 περ γ): Έχετε αντιληφθεί πόσα λεφτά θα βγάλουν οι λογιστές που θα χρειαστεί να συντάξουν τα εν λόγω σχέδια?

    Αρθρο 4 παρ.2: Καμία καθυστέρηση! Ή τα φέρνει κανείς από την αρχή ή τίποτα! Αν ενδιαφέρεται πραγματικά να τα μαζέψει και να τα υποβάλει! Δεν θα κάθονται τα δικαστήρια να ασχολούνται με τους αμελείς! Αμέλησαν καταρχήν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους δεν θα τους κυνηγάμε και για τα έγγραφα τους!

    Αρθρο 4 παρ.4: Τα έγγραφα να κοινοποιούνται από τα δικαστήρια μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφορών με έξοδα του οφειλέτη ώστε να μην έχει κανείς οφειλέτης τη δυνατότητα να καθυστερήση την κοινοποίηση προς τους πιστωτές προς ωφέλεια του. «Με την πάροδο απράκτου της προθεσμίας αυτής» να ξεκινάει από την ημέρα που παρέλαβε ο πιστωτής την κοινοποίηση!

    Αρθρο 4 παρ.7: «η απαίτηση θεωρείται αποσβεσθείσα» γιατί??? Γιατί πρέπει πάντα ο πιστωτής να είναι ο κακός και να τημωρείτει με πρόσθετες διαδικασίες και όχι ο κύριος υπαίτιος δηλαδή ο οφειλέτης που προέβει στην κατανάλωση ή δανειοδότηση ελαφρά τη καρδία και χωρίς σύνεση? Να άλλάξει και να μην αποσβένεται η απαίτηση αλλά να συνεχίζει εκτός διαδικασιών διακανονισμού! Ο δανειοδότης έδωσε τα λεφτά του και τα στέρησε από κάποιον συνετό δανειολήπτη! Να πάψουμε να χρηματοδοτούμε και να ενισχύουμε ασύνετους πολίτες!!

    Αρθρο 4 παρ.8): «υποκαθιστά τη συγκατάθεση πιστωτή» ποιος έχει το δικαίωμα να μου ορίσει αν είμαι δανειστής τι θα κάνω με τις απαιτήσεις μου? αν δεν θέλω, δεν θέλω! Που ήταν όλοι οι δικαστές και οι κυβερνήσεις όταν ο δανειζόμενος σκορπούσε άμυαλα τα λεφτά μου! (δεν είμαι δανειστής-απλά αν ήμουν έτσι θα σκεφτόμουν).

    Αρθρο 4 παρ.11): δηλαδή και δεν θα πάρει ο δανειστής τα λεφτά του και θα πληρώνει πρόσθετα έξοδα από πάνω? Δεν έχετε βρεθεί φοβάμαι στη θέση επιχειρηματία για να καταλάβετε τι συμαίνει αυτό?

    Αρθρο 4 παρ.12): Όχι δύναται αλλά πρέπει να εκδόσουν γιατί ειδάλλως έχουν να φάνε με χρησά κουτάλια δικηγόροι και λογιστάδες και πραγματευτάδες από τις υποστηρικτικές εργασίες!!

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 13:39 | ΑΛΕΞ

    Κ.ΚΑΤΣΕΛΗ Ο ΛΑΟΣ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΑΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΟΛΑ,ΜΗΝ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ, Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ 50 ΤΟΙΣ 100 ΔΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΕ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΣΑ ΣΑΣ ΧΡΩΣΑΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 12:25 | Α.Διαμαντάκης

    Κύριοι,
    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία η οποία δεν πρέπει να είναι γραφειοκρατική.
    Μην αυτοσχεδιάσετε. Ο Αμερικάνικος νόμος περί πτώχευσης θα σας δώσει όλες τις λύσεις.
    Οι Τράπεζες λαμβάνουν αποφάσεις βασιζόμενες στη μεγιστοποίηση του κέρδους τους πουλώντας υπηρεσίες.
    Αυτό περιλαμβάνει το επιχειρηματικό ρίσκο τους
    Ο πολίτης δεν πρέπει να διώκεται για χρέη, εάν δεν μπορεί να πληρώσει μία φορά σαφώς και δεν θα ξαναδανειστεί.
    Να δοθεί το δικαίωμα πτώχευσης στους Ιδιώτες

  • Αρχικά θέλω να τονίσω ότι ναι να προστατευθούν οι οφειλέτες αλλά να μην βρεθούν οι πιστωτές σε χειρότερη θέση ευνοώντας έτσι τους κάθε λογής απατεώνες. Τι θέλω να πω. Δεν μπορεί ένας πιστωτής να χάνει τα δικαιώματά του επειδή δεν ενημερώθηκε για την διαδικασία. Επειδή δεν υπάρχει online σύστημα τιμολόγησης, είναι δυνατόν να μην ενημερωθεί ο πιστωτής ο οποίος καλή τη πίστη να περιμένει την αποπληρωμή του.
    Όσον αφορά το σχέδιο αποπληρωμής έχω να προτείνω τα εξής:
    α)Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να μην επιτρέπετε στον οφειλέτη να έχει ένα ικανό επίπεδο διαβίωσης. Έτσι το σχέδιο αποπληρωμής μετά την αφαίρεση του αναγκαίου ποσού μοιράζει αναλογικά το υπόλοιπο εισόδημα. Οι πιστωτές που αρνούνται να ενταχθούν χάνουν τα δικαιώματά τους εκτός αν αποδειχθεί από στοιχεία ότι ο οφειλέτης σκοπίμως αποκρύβει εισοδήματά του.
    β)Ακίνητα που υπάρχουν στο όνομά του και δεν δηλώνονται με δόλο τότε να κατάσχονται και να εκποιούνται για αποπληρωμή μέρους των οφειλών.
    γ)Ακίνητα που ποσοστό τους μόνο ανήκει στον οφειλέτη και αδυνατεί να εκποιήσει ή να τα χρησιμοποιήσει (εξ αδιαιρέτου) για αποπληρωμή των χρεών του μπορούν να γίνονται αντικείμενο προτάσεων αξιοποίησης ή εξαγοράς από μέρους των πιστωτών ή ακόμη και εξαγοράς του μεριδίου του οφειλέτη από έναν ή περισσότερους πιστωτές πάντα μέσω της ίδιας διαδικασίας.
    δ)Στον υπολογισμό του μηνιαίου εισοδήματος συμπεριλαμβάνονται και τα εισοδήματα του έταιρου συζύγου ή των ανήλικων τέκνων.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 12:04 | ΚΟΥΝΑΒΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Δικηγόροι (συνήγορος καταναλωτή, πολίτη, καταναλωτικές οργανώσεις, εθελοντές, συνταξιούχοι κλπ) να αναλάβουν δωρεάν να εκπροσωπήσουν τους οφειλέτες στο ειρηνοδικείο.
    Η ένταξη στη ρύθμιση να είναι υποχρεωτική για όλους τους πιστωτές.
    Βασική προϋπόθεση της ρύθμισης να είναι: η μηνιαία δόση της ρύθμισης δεν θα υπερβαίνει το 40% του εισοδήματος, με άμεση ολική απαλλαγή όλων των οφειλετών που το εισοδημάτους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
    Η πληρωμή της δόσης της ρύθμισης θα γίνεται σε μία μόνο τράπεζα. Οι υπόλοιπες τράπεζες (πιστωτές) θα πληρώνονται από αυτή την τράπεζα αναλογικά με τις αρχικές ωοφειλές (πριν τη ρύθμιση) μέσω διατραπεζικού συστήματος όπως γίνεται σήμερα με τις επιταγές.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 11:55 | ΤΑΣΟΣ

    χαιρομαστε ιδιατερα που η κυβερνηση αυτη χρησιμοποιει την δημοκρατικη διαδικασια που χρόνια έλειπε απο την ελλάδα!!!!!!!Συμφωνώ με τα σχολια του κ.ΧΡΗΣΤΟΥ σήμερα στις 11.04.Είμαστε ζευγάρι δ.υπαλληλων με δυο παιδιά και πριν λίγο καιρο ζητησαμε σε ΔΥΟ!!!!!Τράπεζες μεταφορά υπολοίπου των δανείων μας,όμως μας απέρριψαν τις αιτήσεις με το αιτιολογικό ότι εχουμε υπερβεί το 99%του οικογενειακου μας εισοδήματος!!!!!Μα αν δεν βοηθησει η τράπεζα να μειώσω την δοση μου απο την μεταφορά των δανειων μας πως θα την εξοφλήσω ώστε να μην έχω βιοποριστικό πρόβλημα;΄Πρέπει να βοηθησει ο νεος νόμος ώστε να γίνει μεταφορα υπολοίπων με χαμηλο επιτοκιο.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 11:50 | Χρήστος

    Καλημέρα και από μένα , η πιο καλή κίνηση των τελευταίων 10 ετών για τους πολίτες και όχι μόνο «ΕΥΓΕ» . Εγώ είμαι δημόσιος υπάλληλος όπως και η σύζυγός μου , έχουμε :
    ένα στεγαστικό δάνειο από το 2000 με δόση ευρώ 700
    ένα επισκευαστικό με δόση 165
    δύο κάρτες με δόση ευρώ 600
    και δύο καταναλωτικά με δόση 450
    Δηλ. σύνολο οφειλών 1900 ευρώ
    και μηνιαίο εισόδημα 3300 καθαρά .

    Πήγα σε μια τράπεζα για να συγκεντρώσω τις οφειλές από κάρτες και καταναλωτικά λόγω του ότι δεν έχουμε δωρεάν παιδεία και πληρώνω 650 ευρώ σε φροντιστήρια και τι μου είπαν ; ότι καθυστερώ να πληρώσω τις δόσεις κάποιες μέρες ( μέρες όπως το διαβάζετε )με συνέπεια να μην εγκρίνουν την μεταφορά ( έχω διαβάσει ότι δεν εγκρίνουν μεταφορές από κάρτες γιατί φοβούνται το κλείσιμο του λογαριασμού , δεν ξέρω αν αληθεύει.)

    Είναι δυνατόν το 2010 η χούντα των τραπεζών να μην αφήνει να κάνεις μια ρύθμιση των δανείων ακόμη και σε όσους έχουν ενήμερες οφειλές ;

    Θυμίζω ότι πριν μερικά χρόνια έπαιρναν τηλ. ακόμη και το μεσημέρι για να πουλήσουν δάνεια – κάρτες .

    Είναι καιρός να βοηθήσουν τον πολίτη ( καλή η κίνηση της τράπεζας που μείωσε τα επιτόκια στις κάρτες ) .

    Δε ξέρω αν θα οφελειθώ εγώ από την ρύθμιση , αλλά έστω και ένας Έλληνας να βοηθηθεί θα είναι κάτι θετικό για την κυβέρνησή σας .

    Εύγε .

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 10:25 | Θεόδωρος

    Να προβλεφθεί διάταξη απόδοσης στους ιδιοκτήτες των κατοικιών τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εφ’ όσον έστω και εκ’ των υστέρων εξόφλησαν τοκοχρεολύσια και κεφάλαιο (και μάλιστα στο τριπλάσιο του αρχικού δανείου) σε παλαιότερα δάνεια και παρά τις προσπάθειες παρακρατούν κατοικίες εδώ και δέκα χρόνια. Κατόπιν πληροφοριών οι περιπτώσεις πολιτών που εκπλειστηρίασε κατοικίες υπέρ του, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν ξεπερνούν τις 25-30 και τα περισσότερα είναι ευτελούς αξίας, ιδιαίτερα στη περιφέρεια και χωριά. Άλλωστε ο ρόλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων δεν πρέπει να είναι τόσο αντικοινωνικός και να μην μπορεί το Δ.Σ. για λόγους νομικίστικους να αποδώσει αυτές τις κατοικίες .

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 10:15 | Panagiotis Michalos

    Μετα την εκφραση μεγαλης ικανοποιησης δια τις ενεργειες της κυβερνησης, ο προβληματισμος παραμενει για την διαδικασια και εξοδα της δικαστικης/προσφυγης

    Πρεπει να δοθουν περισσοτερες εξηγησεις δια την διαδικασια αυτη

    Μηπως θα μπορουσε η προσφυγη να γινεται μεσω των τοπικων ΚΕΠ ?

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 10:42 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΓΓΕΛΟΥ

    ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΛΟΣ Η ΚΑΚΟΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΝΕΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΩ ΣΤΙΣ ΜΗΜΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΟΥ ΜΕ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΨΥΧΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΙΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΕΣ<!ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 1.600ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ 2.000 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ.ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥΣ!ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΗΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ? ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ"!!!ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΩ ΤΗΝ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΓΙΑ Ν ΑΚΑΛΥΨΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΓΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 10:21 | M. Peridou

    Kyrie papandreou
    doste ston kosmo ligo aera na anapnefsei apo afton ton asfiktiko klio
    poy ehei dethi sto laimo tou laou. Pnigomaste apo tin kathimerini douleia ton trapezon. Mas ehoun olous sto heri kai kaneis den tous peirazei. Kapote ipirhe o foros pros ton vasilia tora iparhe o foros pros tis trapezes. Einai o modernos zygos kai oi kiverniseis den vazoun telos se aftin tin tirania. O laos plironei tokous pano stous tokous kai an den mporei na plirosei kapios sthn ora ta hrei tou h trapezes ton timoroun me parapano tokous. Pore epitelous tha vrethei kapios na stamatisei tin asidosia ton trapezon. San na min efthanan ta yperkerdi tous dosane kai 28 disekatomiria anti na ta dosoun ston kosmaki. Kyrie prothipourge to karavi arhise na vouliazei, h trikimia pou erhetai tha einai poli megaliteri apo prin. Giafto prosexte kai voithiste ton lao. O laos einai poy tha ehei ton teleftaio logo.
    stamatiste tis trapezes na sinehizoun afto to vasanistirio.
    katevaste ta epitokia . stin evropi ta stegastika epitokia kimenontai apo 0.50%-0.80% edo einai 3.70 plus.
    efhomai na voithisete giati o kalos kapetanios stin fourtouna fainetai
    geia sas

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 09:33 | Κωνσταντίνος

    Πολύ περίπλοκο μου ακούγετε για τον μέσο Έλληνα.

    Θα έπρεπε να μην εμπλέκεται καθόλου ο πολίτης με το δικαστήριο τουλάχιστον στην αρχή της περιπέτειάς του.

    Όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να γίνονται στα ΚΕΠ ώστε με μία επίσκεψη σε ένα ΚΕΠ να ενημερώνεται και να συμπληρώνει όλα τα έντυπα που απαιτούνται.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 09:16 | Αντώνης Ίκουτας

    Σε περιπτωση που ενας καταναλωτής εχει παραπάνω της μιάς δανειοληψης απο την ίδια Τράπεζα θα μπορεί να τις ενοποιήσει με ρύθμιση που να μην πληρώνει 5 δάνεια αλλά ενα και η δόση να ειναι μία και οχι πέντε 5 ?? Ρυθμιζόμενη εφηκτα και τακτικώς καταβλητέα ????
    τα 5 δανεια τον χρεωνουν δοσεις συνολικου ποσου Α ενω με μια ρυθμιση θα μπορει ευκολα να πληρώνει π.χ το 40% του ποσου Α .
    Σήμερα αυτο οι τράπεζες δεν το δέχονται για λόγους γνωστούς και αφαιμακτικούς !!
    Γινεται????

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 09:06 | Ι.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ Η ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΕΞ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠ ΟΨΙΝ

  • Αξιότιμοι κύριοι
    Πολύ περισσότερο από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και η αγορά θα ενισχύονταν εάν ΑΠΟΦΑΣΙΖΑΤΕ να σταματήσετε τη ληστρική τακτική των τραπεζών με τα επιτόκια σε κάρτες και δάνεια που φτάνουν ως και το 20%. Με θέσπιση ενός πλαφόν του 12% ή και του 10%, θα βλέπανε αποτελέσματα ΑΜΕΣΑ και οι καταναλωτές και η αγορά και η ελληνική οικονομία μέσω της κατανάλωσης που θα τονωνόταν. Το μόνο που απαιτείται είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ για πραγματική ΑΛΛΑΓΗ και θέσπιση κανόνων διαφάνειας και (λογικού) κέρδους στις πράξεις των τραπεζών. ΝΑΙ στη διαγραφή των χρεών των αποδεδειγμένα ανήμπορων να τις εξυπηρετήσουν, ΝΑΙ στο κέρδος των τραπεζών αλλά και ΝΑΙ στο κράτος δικαίου που παρεμβαίνει όταν επικρατεί ΛΗΣΤΡΙΚΗ λογική. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα για όσους πράγματι πιστεύουν σε μια νέα αρχή

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 00:39 | iwn1998

    Για την περίπτωση περουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη σε off-shore εταιρίες έχει ληφθεί μέριμνα να εντοπίζονται;

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 00:38 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΕΡΘΩ ΣΕ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 110,000€
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ (ΜΗ ΑΡΤΙΟ ΚΑΙ ΜΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΟ – ΜΕ ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ 1968) ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ
    ΑΙΤΗΘΗΚΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ. ΖΗΤΗΣΑ ΝΕΟ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΠΟΣΟ 28,000€ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΔΕΝ ΚΙΝΗΤΑΙ!!!!
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΞΑΦΝΙΚΑ(;) ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ(;) ΕΘΕΣΑΝ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΕΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ,ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4% ΑΠΟ ΤΟ EURIBOR ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 0,72% ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΟΥ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ 0,28%. ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΙΣΧΡΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ!!!!
    ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΤΑ 28 ΔΙΣ € Η ΑΚΟΜΑ;;;
    ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΧΕΣΤΕ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΑΣ!ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    Κ.Α.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 00:02 | ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Θεωρώ καταρχάς θετικό ότι αντιμετωπίζεται ενα σημαντικό θέμα, το οποίο πλήττει την κοινωνική συνοχή ως διογκούμενο φαινόμενο,όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε όλη τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου η κοινωνική αντίληψη και όχι μόνο η οικονομική, δικαστική και τραπεζική αντίληψη απο τις οποίες φαίνεται να κυριαρχούνται οι διατάξεις του όπως το άρθρο αυτό το οποίο είναι πολυδαίδαλο και ουσιαστικά θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 00:28 | PAPADOPOULOS CHRYSANTHOS

    ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΗΡΑ,ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΟ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΩ, ΘΑΘΕΛΑ ΜΙΑ ΡΥΘΜΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ΝΑ ΡΥΘΜΗΣΕΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΝΑ ΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ, ΕΓΩ ΜΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΛΩ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΗΓΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΑ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΤΗΛ ΗΤΑΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΕ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΒΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΑ ΤΑ ΤΗΛΗΦΩΝΑ Κ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΟΗΘΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ, ΔΩΣΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΜΑ Η ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ,ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΠΑΤΕ ,ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΝΑΣΑ Ο ΛΑΟΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 23:52 | Γιάννης Καπανταϊδάκης

    Πρέπει να οριτσεί ο φορέας εκείνος που θα κάνει έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία του «πτωχού» και να βεβαιώνει, μετά από πραγματογνωμοσύνη, την ανικανότητα. Μέσα στον φορέα υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρχει και κάποιος από τους πιστωτές.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 22:39 | Κωνσταντίνου Ιωνάθαν, Δικηγόρος

    με βάση την εμπειρία μου από την μαχόμενη Δικηγορία και την ως συνδίκου πείρα μου επισημαίνω:
    α) Πρέπει με την αναστολή των μέτρων εκτέλεσης κατά του οφειλέτου 1) να κεφαλαιοποιούνται οι οφειλές και να υπολογίζεται μόνον ο νόμιμος τόκος υπερημερίας από της ημέρας υποβολής της αιτήσεως. Ειναι γνωστό ότι με τον ανατοκισμό και τα κρυφά έξοδα, οι δαπάνες του δανειολήπτη για κρυφές χρεώσεις συχνά ξεπερνάνε τα τοκοχρεωλύσια
    2)Με την αναστολή των μέτρων εκτέλεσης πρέπει υποχρεωτικά να αναστέλλονται και να ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ τα συνεχή προγραμματα πλειστηριασμού, που επισης αποτελούν κρυφή πύλη υπερχρεώσεων, αφού μάλιστα γνωρίζουν πολύ καλά όσοι συνάδελφοι ασχολούνται με τον κλάδο ότι οι χρεώσεις αυτές δεν φτάνουν ποτέ στους υποτιθέμενους συντάκτες τους συμβ/φους αλλά από αυτές θησαυρίζουν οι Τράπεζες.
    3) Πρέπει να απαγορευθεί στις Τράπεζες κυρίως να καταγγέλουν τις όποιες συμβάσεις εξυπηρετούνται κανονικά και για όσο διάστημα κρατά η διαδικασία του Νόμου έστω και αν υπάρχουν οφειλές σε άλλα Τραπεζικά ιδρύματα ή ιδιώτες. Είναι συχνό φαινόμενο να πληρώνει, πχ. κάποιος το στεγαστικό αλλά να του έχουν καταγγελθεί πχ δύο καταναλωτικά. Γιατί να επιβαρυνθεί, έξοδα, τόκους υπερημερίας για δάνειο που εξυπηρετείται, έστω με μικρές καθυστερήσεις, απλά επειδή μπήκε Τειρεσία. Εξ’ άλλου ο σκοπός του Νόμου υπό διαβούλευση είναι να υπαχθούν σε αυτόν όλα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όχι μόνον οι εντελώς αναξιόχρεοι.
    4) Είναι χείριστη πρακτική των Τραπεζών, εν όψει αναστολής πλειστηριασμών να προβαίνουν σε ρυθμίσεις με «γερές» προκαταβολές, μεγάλες δόσεις τον μήνα αλλά με διάρκεια της ρύθμισης 2-3 μηνών, μέχρις της επομένης πάλι «εκβιαστικής» κοινοποίησης προγράμματος πλειστηριασμού – Μάλιστα συνήθως και μετά την ρύθμιση μάλλον τα χρέη αυξάνονται, παρά τις μεγάλες καταβολές, αφού πρώτα οι Τράπεζες εισπράττουν τις παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις, το δε κεφάλαιο παραμένει στα ίδια επίπεδα. Προτείνω την εξής προσθήκη:
    «Εάν κατά την διαδικασία του εξώδικου συμβιβασμού του παρόντος νόμου ή κατά την διαδικασία οιουδήποτε εξώδικου συμβιβασμού υπάρξει συμφωνία των δανειστή και οφειλέτη, η διάρκεια του χρόνου αποπληρωμής δεν δύναται να είναι κατώτερη της διετίας, αναστέλλονται δε όσο ισχύει η ρύθμιση αυτή αυτοδικαίως όλα τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών κατά του οφειλέτη προς ικανοποίηση ή εκπλήρωση των απαιτήσεών τους, χωρίς να απόλλυται οιαδήποτε προθεσμία ως προς τους δανειστές, παρατεινομένης κατά ίσον με την σύμβαση ρύθμισης της προθεσμίας αναγκαστικής εκτελέσεως. Επιτόκιο θα καθορίζεται το εκάστοτε βάσει ΠΔΥΤ ισχύον επιτόκιο υπερημερίας.»
    Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσουν οι δανειολήπτες από τις περισσότερες καταχρηστικές και παράνομες χρεώσεις.
    β) πρέπει όμως και για να ελέγχεται και ο ρόλος των ιδιότυπων αυτών ¨συνδίκων» να αποκτούν αυτοδικαίως και «ανακριτικά» καθήκοντα όσον αφορά τον έλεγχο της ακρίβειας των δηλώσεων των υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Στο πτωχευτικό δίκαιο, ο σύνδικος διορίζεται από την Πολιτεία, από πίνακα, έχει δε πρωτεύοντα ανακριτικό λόγο αφού ουσιαστικά αυτός αποφαίνεται άν πρόκειται περί δολίας ή όχι χρεωκοπίας και αν υπάρχει απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων του πτωχού.
    Εν προκειμένω, πιθανότατα να έχουμε «συνδίκους» της επιλογής των πελατών μας, δικηγόρους ή και λογιστές ενδεχομένως και να υπάρχει σαφής σχέση εξάρτησης και «άτυπη προσπάθεια» του συνδίκου να συνεργήσει σε απόκρυψη στοιχείων. Μόνη προστασία των δανειστών σε αυτήν την περίπτωση αφ’ ενός ώς προς τις Τράπεζες είναι η δυστυχώς υπερβολικά εύκολη πρόσβασή τους στα προσωπικά δεδομένα όλων μας, όμως μένουν έκθετοι οι ιδιώτες πιστωτές που θα έχουν ελάχιστες δυνατότητες. Πρέπει να θεσμοθετηθεί υποχρεωτικά α) ποινική ευθύνη του συνδίκου σε περίπτωση διαπίστωσης μετα από αμετάκλητη καταδίκη φυσικά συνέργειας σε απόκρυψη στοιχείων, τούτο δε ως ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα, πρέπει να υπάρξει σε συνεργασία με τους τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους κατάρτιση πινάκων υποψήφιων συνδίκων μόνον μετά από φοίτηση στα σεμινάρια που θα διοργανωθούν και μόνον από Δικηγόρους που θα το επιλέξουν, μάλιστα δε θα ήταν χρήσιμο να θεσπισθεί και ανώτατο όριο συνδικιών (2-3 το πολύ) ανα έτος και ανα συνάδελφο για να μην παρουσιασθούν φαινόμενα που θα δυσφημήσουν τον κλάδο.
    Είναι πάντως ένα καλό νομοσχέδιο, πρέπει όμως να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα της στελέχωσης των Ειρηνοδικείων που σε καμμία περίπτωση δεν είναι έτοιμα να δεχτούν τον φόρτο εργασίας που θα συνεπάγεται αυτή η ρύθμιση – αφού ήδη σε Ειρηνοδικεία τα ασφαλιστικά προσδιορίζονται σε 5μηνο και η Τακτική πάει 2 χρόνια μετά – στα περισσότερα δε Ειρηνοδικεία δεν υπάρχει μηχανογράφηση!!
    Ιωναθαν Κωνσταντίνου

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 22:14 | ΔΟΥΛΦΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Οικονομολόγος πρώην Τραπεζικός

    Επαναδιατύπωση ως εξής, με βάση το σκεπτικό που έχει αναπτυχθεί στο σχολιασμό των προηγουμένων άρθρων :

    1. Για την έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης ή / και απαλλαγής από τα χρέη ο οφειλέτης καταθέτει αίτηση στον γραμματέα του κατά τόπον αρμόδιου, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο Ειρηνοδικείου. Με την αίτηση ή εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή της ο οφειλέτης προσκομίζει:

    α) Βεβαίωση του Μεσολαβητή Τραπεζικών & Επενδυτικών Υπηρεσιών ή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, Ένωσης Καταναλωτών, δικηγόρου ή άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα που συντρέχει τους καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης, από την οποία να προκύπτει η πραγματοποίηση της προσπάθειας εξωδικαστικού συμβιβασμού του άρθρου 2 και η αποτυχία αυτής και στην οποία να εκτίθεται το σχέδιο συμβιβασμού καθώς και οι λόγοι της αποτυχίας του. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εγκρίνονται οι αρμόδιοι για την παραπάνω δραστηριότητα φορείς.
    ………………………………………………………….
    3. Η διαδικασία εξέτασης της αιτήσεως ρύθμισης ή / και απαλλαγής από τα χρέη σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντος νόμου αναστέλλεται μέχρι την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο για την επιβεβαίωση του σχεδίου διευθέτησης των οφειλών. ……………………………..

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 21:46 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    για να φτιαξουμε ενα σπιτι οι τραπεζεσ μασ οδηγησαν εκτοσ απο το στεγαστικο και σε καρτεσ και καταταλοτικα.οι δοσεισ ειναι ισεσ με την δοση του στεγαστικου.σασ παρακαλω να μασ δοθει η ευκαιρια να τα βαλουμε ολα σε μια δοση στεγαστικου .να πληροσουμε θελουμε οχι να κλεψουμε.αλλα ανθρωπινα για να μπορεσουμε να ζησουμε τα παιδια μασ

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 21:29 | eleni georgiou

    ποσο καιρο περιπου θα παρει για να γινει νομος.υπαρχουν οικογενειες που δεν μπορουν να πληρωσουν πλεον και ειναι στα ορια της κατασχεσης

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 21:43 | ΠΗΝΕΛΟΠΗ

    Κι ένα τελευταίο σχόλιο…σαφώς και όλοι θέλουμε η διαδικασία να κινηθεί νόμιμα και καθ’όλα εντάξει, όμως η δικαστική οδός απαιτεί χρόνο και χρήματα που δεν διαθέτουμε.

    Και πάλι ευχαριστώ

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 21:54 | Κ. ΕΥΓΕΝΙΟΣ

    Εχω την άποψη ότι το υπόψη νομοσχέδιο θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι, ο πονηρός και κακοπληρωτής δανειολήπτης, δεν θα προβεί στη μεταβίβαση των περιουσιακών του στοιχείων πρίν αρχίσει τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού. Προτείνω να απορρίπτεται η αίτησή του εφόσον εντός του προηγούμενου 6μήνου, από την έναρξη του εξωδικαστικού συμβιβασμού, προέβη στην πώληση, η ακόμα και τη μεταβίβαση περιουσιακών του στοιχείων (κινητών η ακινήτων) σε συγγενείς, εφόσον βέβαια το προιόν της πώλησης δεν εξυπηρέτησε το χρέος του.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 21:40 | ΠΗΝΕΛΟΠΗ

    Όντως συμβαίνει αυτό, σε μια οικογένεια να είναι χρεωμένοι όλοι(με πολλά δάνεια) διότι προσπαθούν να ξεχρεώσουν ότι μπορούν(αδύνατο). λογικό είναι πως π.χ. όταν ο μηνιαίος μισθός σου ανέρχεται σε 800€ δε μπορείς να χρωστάς 1500€ (μόνο στις τράπεζες) και να είσαι συνεπής όσες αλχημείες και να κάνεις μεταξύ των οφειλών, διότι υπάρχουν και τα τρέχοντα βιοποριστικά έξοδα. Και δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις ανθρώπων »αλαζόνων»(βλ. υπερ-καταναλωτισμός) αλλά σε εκείνους που πραγματικά χρειάστηκαν οικονομική υποστήριξη(χωρίς καθόλου περιουσιακά στοιχεία) και καλώς ή κακώς μπήκαν στη διαδικασία του »παίρνω ένα δάνειο για να ξεχρεώσω το ήδη υπάρχον». Καταχρεωμένοι χωρίς αντίκρυσμα και χωρίς κανένα όφελος.
    Πιστεύω ότι είναι πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν . Συνοπτικές & άμεσες διαδικασίες, τα εισοδήματα μας ελέγχονται ανά πάσα στιγμή(εφορία) και τώρα και τότε…….θα πρέπει να υπάρξει παραδειγματική »τιμωρία» των τραπεζών που έδιναν δάνεια ανεξέλεγκτα πατώντας στην ανάγκη του καθενός μας.Εξάλλου τα έχουμε ήδη πληρώσει τριπλά τα χρωστούμενα.

    Ευχαριστώ

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 20:58 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΟΣ

    OΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ.
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΜΩΣ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΑΝ Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ.
    ΘΑ ΔΩΣΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΡΩΣΤΑ 45000 ΣΕ 5 ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ 1450 ΕΥΡΟ ΤΟ ΜΗΝΑ.ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ 127Ο ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΟ.ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΟΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΔΟΣΗ ΥΨΟΥΣ 600 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΕΟΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΣΗ.
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΑΚΟΜΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΧΑΡΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ Η ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟ 50% ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 20:26 | Γ.Κ.

    Εκφράζουμε όλοι μας την αγωνία μας.
    Ψάχνουμε ζητάμε -ελπίδα επιβίωσης των οικογενειών μας.Κύριοι υπαίτιοι των δεινών αυτών ειναι οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ.Μην γελιόμαστε.Μας φέρονται αδίστακτα,υποκριτικά και οι ίδιες και οι ΄΄πραιτωριανοί τους΄΄,εταιρίες είπσραξης.
    Είναι ευκαιρία να μπει τάξη και σεβασμός.Να πάνε φυλακή οι απατεώνες,αλλά να στηριχθούν πλήρως και να απαλλαχθούν οι τίμιοι υπερχρεωμένοι.
    Γιατί οι τράπεζες δεν έκαναν πριν από πολλά χρόνια αυτό που κάνουν τώρα με το ψάξιμο αν μπορεί κάποιος να πάρει δάνειο;Αν το έκαναν θα είχαν υπερχρεώσει τον κόσμο;Γιατί σου τηλεφωνούσαν πιεστικά τόσο οι ίδιες όσο και εταιρίες τους να βγάλεις πιστωτική κάρτα ενώ είχες;Πώς σου πλοκάρουν αν χρωστάς τώρα την πιστωτική κάρτα σε οποιαδήποτε τράπεζα,ενώ δεν σου πλόκαραν ΠΟΤΕ την έκδοση καινούργιας αρκεί να ήταν από άλλη τράπεζα.
    -Έλεος έχουμε γίνει βορά των άπληστων τραπεζών.Διαβάσατε κέρδη τέτοια εποχή;
    -Όσο για τον φίλο που γράφει ότι αυτός που είναι συνεπής θα πληρώσει τα σπασμένα άλλων και να συμβουλευτούμε εξωτερικούς οίκους ,του λέω ότι ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ,ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΗΤΑΜΕ.Στο εξωτερικό που ζεί δεν υπάρχει προστασία δανειοληπτών;

  • Στην παράγραφο 12 καλό είναι να προστεθεί: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύναται να εκδίδονται υποδείγματα των απαιτούμενων πιστοποιητικών, καταλόγων και σχεδίων διευθέτησης των οφειλών» *ή να προδιαγράφεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τους* «με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας και τη διευκόλυνση της αξιοποίησής της.»

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 19:03 | K.O

    Σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι χρεωμένο μόνο ένα μέλος της οικογένειας, αλλά πολλά (όλοι έχουν πάρει από ένα δάνειο στην προσπάθει να μπαλώσουν τρύπες). Κάποια εργάζονται, κάποια όχι. Αρκετοί γονείς μεταβιβάζουν περιουσιακά στοιχεία στα παιδιά.

    1) Τι γίνεται αν ο δανειζόμενος έχει κύρια κατοικία, και έχει μεταβιβάσει άλλα περιουσιακά στοιχεία σε ανήλικα παιδιά? (είτε με πλήρη κυριότητα είτε έχοντας κρατήσει την επικαρπία?)

    2) Τι γίνεται αν υπάρχουν πολλοί που έχουν δανειστεί από την ίδια οικογένεια (χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή με μία μοναδική κύρια κατοικία). Υπάρχει πρόβλεψη για κοινή προσφυγή τους (και όχι ο καθένας χωριστά που αυξάνει τα έξοδα πολύ).

    3) Δανειολήπτης που είναι σε τραγική κατάσταση, δύσκολο να επιβαρυνθεί με δικαστικά έξοδα. Θα ήταν καλύτερο μια πιο «αυτοματοποιημένη» διαδικασία.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 19:54 | stavros

    ΑΝ Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΦΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ, ΟΠΟΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ ΟΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΗ

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 19:14 | Σωτήριος Μ.

    Εκ παραδρομής στις παραγράφους του παρόντος άρθρου γίνεται αναφορά στο Υπουργείο Ανάπτυξης που πρέπει, για λόγους ταυτότητας του νομικού λόγου, να αντικατασταθεί με το ορθό «Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας».
    Η υποβολή των στοιχείων της παρ. 1(α), (β), (γ) πρέπει να προκαλείται ΜΟΝΟ μετά από προδικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου γιατί αυτό θα διευκολύνει τη διαδικασία (που θα διενεργείται σε δύο στάδια) καθώς και θα καθιστά υποχρεωτική τη συμμόρφωση των τραπεζικών ιδρυμάτων ως προς την παροχή των σχετικών βεβαιώσεων, χωρίς καθυστερήσεις, εντός της προθεσμίας των οκτώ ημερών της παρ. 1(β) με την οίκοθεν (από τον Ειρηνοδίκη) κοινοποίηση της αίτησης του οφειλέτη και συνεπώς χωρίς πρόσθετα (για τον οφειλέτη) έξοδα. Έτσι ο πολίτης-οφειλέτης θα καταθέτει απλά την αίτηση υπαγωγής του στον Ειρηνοδίκη και μετά θα εκδίδεται προδικαστική απόφαση που θα θέτει προθεσμία ενός μηνός για να προσκομισθούν τα ελλείποντα στοιχεία. Στα πιστωτικά ιδρύματα που ο οφειλέτης αναφέρει με την αίτησή του ως πιστωτές η απόφαση θα κοινοποιείται με ευθύνη του δικαστηρίου (οίκοθεν).

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 19:59 | Γ.Κ.

    Μα ορίζεται ότι ο οφειλέτης έχει αποστείλει στους πιστωτές του τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του -την πρότασή του-γιατί να απαιτείται εκ νέου βεβαίωση από από δικηγόρο της Ενώσεως Καταναλωτών η βεβαίωση υπερχρέωσης;