Άρθρο 45 Τέλη

1. Οι κατά το άρθρο 6 γνωστοποιήσεις και οι αιτήσεις κατά τα άρθρα 8 παράγραφος 9 και 9 παράγραφος 3 πρέπει, με την ποινή του απαραδέκτου, να συνοδεύονται από γραμμάτιο καταβολής παραβόλου. Το ποσό του παραβόλου ορίζεται στο ποσό των χιλίων εκατό (1.100) ευρώ για την αναφερόμενη στο άρθρο 6 γνωστοποίηση και για τις αιτήσεις κατά τις παραγράφους 9 και 3 των άρθρων 8 και 9 αντιστοίχως.
2. Η προσφυγή, η αίτηση αναίρεσης, η ανακοπή, η αίτηση αναθεώρησης και η παρέμβαση, που ασκούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και η ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού αίτηση επανασυζήτησης, πρέπει, με την ποινή του απαραδέκτου, να συνοδεύονται από γραμμάτιο καταβολής παραβόλου πεντακοσίων (500) ευρώ. Ως προς την απόδοση του παραβόλου εφαρμόζεται οι διατάξεις του άρθρου 277 παράγραφοι 9, 10 και 11 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν.2717/1999) και του άρθρου 36 παράγραφος 4 του προεδρικού διατάγματος 18/1989 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας». Από την υποχρέωση αυτή απαλλάσσεται το Δημόσιο.
3. Τα υπέρ του Δημοσίου τέλη χαρτοσήμου στα δικόγραφα και τα προσαγόμενα έγγραφα, καθώς και τα υπέρ του Ταμείου Συντάξεων Νομικών, του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών τέλη, για την εγγραφή στο πινάκιο, την παράσταση δικηγόρου, την κατάθεση δικογράφων ή υπομνημάτων και την εν γένει συζήτηση των υποθέσεων ορίζονται για την ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαδικασία ίσα προς τα της ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου διαδικασίας.
4. Ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας επί των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων απολαύει ατέλειας, ως εάν είναι αυτό το Δημόσιο, για κάθε ασκούμενο από αυτό, κατά τον παρόντα νόμο, ένδικο βοήθημα και την επ’ αυτού, εν γένει, διαδικασία.
5. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

  • 22 Δεκεμβρίου 2010, 16:04 | Δρ. Δημ.Κουτσούκης, δικηγόρος

    Οσον αφορά τους τρίτους θιγόμενους από αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές πρέπει να καταργηθεί το παράβολο των 500 €, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ενεργοποίηση των ιδιωτών στην αποτελεσματική εφαρμογή του Ν. 703/1977. Να σημειωθεί ότι θιγόμενος είναι και δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή έχει και ο μεμονωνένος καταναλωτής ή μια μικρομεσαία επιχείρηση-θύμα σκληρού καρτέλ ή κατάχρησης δεσπόζουσα θέσης. Και να θεσμοθετηθεί ο συμφψηφισμός από τα δικαστήρια της διακστικής δαπάνης μεταξύ των διαδίκων, όπως συμβαίνει άλλωστε καισ τη πράξη.
    Εξάλλου με την κατάργηση του παραβόλου υλοποιείται και η σύσταση της Λευκής Βίβλου για αζήμια διεκδίκηση των δικαιωμάτων των θιγόμενων από αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές.