Άρθρο 43 Υποχρέωση ανακοίνωσης παραβάσεων

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όταν διαπιστώσει παράβαση των διατάξεων των άρθρων 1, 2, και 5-10, ή υποχρεώσεων που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις σύμφωνα με το άρθρο 11, προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις προς την αρμόδια εισαγγελική αρχή, το αργότερο μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από την έκδοση της οικείας απόφασής της.

  • 17 Δεκεμβρίου 2010, 14:12 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΑΣ

    Με βάση τον νόμο 703/77 ως ισχύει σήμερα αλλά και με βάση τον παρόντα νόμο οι υπεύθυνοι των εταιρειών που καταδικάζονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για παραβάσεις του 703/77 διώκονται και ποινικά και η τιμωρία τους είναι τουλάχιστον 6 μήνες φυλάκιση (2 χρόνια με βάση τον προτεινόμενο νόμο). Δεδομένο θεωρούμε ότι οι υπεύθυνοι των εταιρειών αυτών έχουν οικονομικό όφελος από τις παραβάσεις των εταιρειών τους.

    Με βάση τον νόμο 3691/2008 περί «Πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα το άρθρο 3 ορίζεται όπως:

    Άρθρο 3
    Εγκληματικές δραστηριότητες – βασικά αδικήματα
    Ως εγκληματικές δραστηριότητες νοούνται η διάπραξη ενός ή περισσότερων από τα ακόλουθα αδικήματα που καλούνται εφεξής «βασικά αδικήματα»: . .
    α).
    β).
    ιη) κάθε άλλο αδίκημα που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας, της οποίας το ελάχιστο όριο είναι άνω των έξι μηνών και από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος.

    Μάλιστα ο νόμος 3691/2009 είναι διόλου περιοριστικός αφού δεν προϋποθέτει την τιμωρία των κατηγορουμένων για το βασικό αδίκημα ή ακόμα και την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους για το βασικό αδίκημα. Επίσης στρέφεται και κατά των πραγματικών ιδιοκτητών των εταιρειών που παρανομούν. Τέλος ο νόμος ορίζει σοβαρότατα διοικητικά πρόστιμα κατά των υπευθύνων ατόμων, γεγονός που εξυπηρετεί στα μέγιστα το Ελληνικό Δημόσιο.

    Συμπεραίνουμε ότι η παράβαση του δικαίου του ανταγωνισμού εμπίπτει στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Προτείνουμε όπως με το που εκδίδει απόφαση η ΕΑ, να ζητάει από τον εισαγγελέα δίωξη όχι μόνο για τα αδικήματα του 703/77 αλλά και για τα αδικήματα του 3691/2009 περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ταυτόχρονα να στέλνει ενημέρωση στην Επιτροπή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ώστε αμέσως να δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των διευθυνόντων τις παρανομούσες εταιρείες καθώς και των ιδίων των εταιρειών, αφού τα χρήματα είναι από «εγκληματικές ενέργειες». Το μέτρο αυτό είναι καταλυτικό αφού τα καρτέλ θα ξέρουν εξαρχής ότι όσο και αν ξεφύγουν, με το που θα βγει η απόφαση θα τους ζητηθούν πίσω τα κλεμμένα.

    Με εκτίμηση
    Φλωράς Γιώργος