Άρθρο 13 Πειθαρχική διαδικασία

1. Για κάθε παράβαση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τον παρόντα νόμο και τις κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες κανονιστικές πράξεις, τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπέχουν πειθαρχική ευθύνη. Την πειθαρχική διαδικασία ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου κινεί ο Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τον Πρόεδρο και τα μέλη της. Το πειθαρχικό συμβούλιο αποφασίζει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό την παύση ή μη του μέλους.
2. Το πειθαρχικό συμβούλιο αποτελείται από ένα Σύμβουλο Επικρατείας, έναν Αρεοπαγίτη και έναν Καθηγητή Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο το δίκαιο ανταγωνισμού ή τα οικονομικά, η δε θητεία τους είναι τριετής. Καθήκοντα προέδρου ασκεί ο αρχαιότερος των δικαστικών λειτουργών. Χρέη γραμματέα του συμβουλίου εκτελεί υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Ο πρόεδρος, τα μέλη και ο γραμματέας του συμβουλίου ορίζονται με ισάριθμους αναπληρωτές.
Το συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η οποία εκδίδεται εντός εξήντα ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η αμοιβή του προέδρου, των μελών και του γραμματέα καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων. Για τα μέλη του συμβουλίου που είναι δικαστικοί λειτουργοί απαιτείται απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.
3. Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εκδίδει τη διαπιστωτική πράξη της ποινής που επιβάλλει το πειθαρχικό συμβούλιο.
4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ρυθμίζεται η πειθαρχική ευθύνη των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η πειθαρχική διαδικασία, η πιθανή επιβολή κυρώσεων και το είδος αυτών καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής εφαρμόζονται αναλογικά τα όσα ισχύουν για τους Δημοσίους Υπαλλήλους.

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 23:23 | Φώτιος Κυριακόπουλος

    Προτείνεται η αντικατάσταση της 2ης παραγράφου ως εξής:

    2. Αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο (Δ.Π.Σ.) του άρθρου 163 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528 / 2007, Φ.Ε.Κ. 26, τ. Α΄, 09.02.2007).

    Αιτιολογία:
    Υπάρχει ήδη θεσμοθετημένο όργανο για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά υψηλόβαθμων υπαλλήλων του δημοσίου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται τρεις στόχοι:
    α΄) Ενιαίο της κρίσης, αφού θα υπάρχει ένα μόνον όργανο για όλο το δημόσιο
    β΄) Οικονομία πόρων, αφού ήδη λειτουργεί το Δ.Π.Σ. του άρθρου 163
    γ΄) Εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων

    Με εκτίμηση

    Φώτιος Κυριακόπουλος