Άρθρο 20 Γραφείο Νομικής Υποστήριξης

1. Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού συνιστάται αυτοτελές Γραφείο Νομικής Υποστήριξης, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στελεχώνεται με δικηγόρους και προσωπικό διοικητικής υποστήριξης. Του γραφείου αυτού προΐσταται Νομικός Σύμβουλος – Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με εμπειρία σε θέματα δικαίου του ανταγωνισμού, ο οποίος συντονίζει το έργο του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης, κατανέμει τις υποθέσεις και παρακολουθεί την πορεία τους.
2. Ο Νομικός Σύμβουλος, που προΐσταται του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης, και οι δικηγόροι που το στελεχώνουν δεν επιτρέπεται, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, να αναλαμβάνουν υποθέσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου. Ο Νομικός Σύμβουλος, που προΐσταται του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης, και οι δικηγόροι που το στελεχώνουν δεν επιτρέπεται, μετά τη λήξη της θητείας τους με οποιονδήποτε τρόπο, να παρέχουν υπηρεσία με έμμισθη εντολή ή με οποιαδήποτε έννομη σχέση, σε εταιρία ή επιχείρηση επί των υποθέσεων εκείνων τις οποίες χειρίστηκαν. Ο Νομικός Σύμβουλος, που προΐσταται του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης, και οι δικηγόροι που το στελεχώνουν δεν επιτρέπεται, για δύο (2) έτη μετά τη λήξη της θητείας τους να αναλαμβάνουν γενικώς την υπεράσπιση υποθέσεων ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς και την προσφυγή ενώπιον των δικαστηρίων κατά αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
3. Ο Νομικός Σύμβουλος και οι Δικηγόροι του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχουν ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) τη δικαστική και εξωδικαστική εκπροσώπηση και υπεράσπιση των συμφερόντων της Επιτροπής Ανταγωνισμού,
β) την παροχή νομικών συμβουλών και γνωμοδοτήσεων.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθορίζονται ο αριθμός των οργανικών θέσεων των δικηγόρων του αυτοτελούς γραφείου νομικής υποστήριξης, τα γενικά και ειδικά προσόντα του Νομικού Συμβούλου και των δικηγόρων, τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής τους, καθώς και η αμοιβή όλων.
5. Ο Νομικός Σύμβουλος και οι δικηγόροι μέλη του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης της Επιτροπής, επιλέγονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ύστερα από σχετική προκήρυξη, με βάση την ως άνω κοινή υπουργική απόφαση, τηρουμένων των αρχών της δημοσιότητας, της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας. Ο Νομικός Σύμβουλος και οι δικηγόροι προσλαμβάνονται με σχέση έμμισθης εντολής, που διέπεται από τις διατάξεις του «Κώδικα περί Δικηγόρων».
6. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με απόφαση του Προέδρου, μετά από εισήγηση του προϊσταμένου του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης, δικαιούται κατ΄ εξαίρεση να προσφύγει στις υπηρεσίες εξωτερικού δικηγόρου, εφόσον κριθεί αναγκαίο από την ιδιαίτερη σπουδαιότητα της υπόθεσης. Με απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού ορίζονται οι αμοιβές που θα καταβάλλονται σε περίπτωση προσφυγής σε υπηρεσίες εξωτερικού δικηγόρου.

  • 23 Δεκεμβρίου 2010, 19:39 | Κωστής Κωστόπουλος

    Στο άρθρο 20 προβλέπεται η σύσταση αυτοτελούς Γραφείου Νομικής Υποστήριξης, το οποίο θα στελεχωθεί από δικηγόρους που θα προσληφθούν με σύμβαση έμμισθης εντολής από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κατά συνέπεια, με τη διάταξη αυτή επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός της Επιτροπής Ανταγωνισμού και, κατ’ επέκταση, τα δημόσια οικονομικά. Αυτή η οικονομική επιβάρυνση μπορεί να αποφευχθεί εάν, στη θέση των δικηγόρων που προβλέπεται να προσληφθούν από το Σχέδιο Νόμου, στελεχώσουν το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης οι ήδη υπηρετούντες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου ειδικοί επιστήμονες δικηγόροι. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτραπεί η πρόσληψη επιπλέον προσώπων στο Δημόσιο και θα αξιοποιηθούν τα εξειδικευμένα και έμπειρα νομικά στελέχη της Υπηρεσίας, υπερασπιζόμενα τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα δικαστήρια. Ενδεχόμενη περίπτωση σύγκρουσης καθηκόντων λόγω της δικηγορικής τους ιδιότητας μπορεί να αποτραπεί και με ειδική διάταξη που θα περιλαμβάνει ο προβλεπόμενος στο άρθρο 12, § 8 Κώδικας Δεοντολογίας του προσωπικού της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εξάλλου, το ενδεχόμενο αυτό σύγκρουσης καθηκόντων υφίσταται και στη περίπτωση πρόσληψης δικηγόρων με καθεστώς έμμισθης εντολής, και μάλιστα επαυξημένο σε σχέση με τους εργαζόμενους εντός της Επιτροπής Ανταγωνισμού ειδικούς επιστήμονες, καθώς οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή διατηρούν ατομικά γραφεία ή συμμετέχουν σε δικηγορικές εταιρίες οι οποίες εκπροσωπούν διάφορες επιχειρήσεις. Η στελέχωση του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης με τους ήδη υπηρετούντες ειδικούς επιστήμονες δικηγόρους αντί της πρόσληψης νέων δικηγόρων θα είναι σύμφωνη με την προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων στους κρατικούς οργανισμούς και αποφυγής νέων προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.

    Προτείνεται τροποποίηση στο άρθρο 20 ως εξής:
    «1. Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού συνιστάται αυτοτελές Γραφείο Νομικής Υποστήριξης, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στελεχώνεται με τους ειδικούς επιστήμονες δικηγόρους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, οι οποίοι παράλληλα στελεχώνουν τις Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, και με προσωπικό διοικητικής υποστήριξης. Του γραφείου αυτού προΐσταται ειδικός επιστήμονας – Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με εμπειρία σε θέματα δικαίου του ανταγωνισμού, ο οποίος συντονίζει το έργο του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης, κατανέμει τις υποθέσεις και παρακολουθεί την πορεία τους.
    2. Ο ειδικός επιστήμονας, που προΐσταται του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης, και οι δικηγόροι που το στελεχώνουν δεν επιτρέπεται, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, να αναλαμβάνουν υποθέσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου. Ο ειδικός επιστήμονας, που προΐσταται του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης, και οι δικηγόροι που το στελεχώνουν δεν επιτρέπεται, μετά τη λήξη της θητείας τους με οποιονδήποτε τρόπο, να παρέχουν υπηρεσία με έμμισθη εντολή ή με οποιαδήποτε έννομη σχέση, σε εταιρία ή επιχείρηση επί των υποθέσεων εκείνων τις οποίες χειρίστηκαν. Ο ειδικός επιστήμονας, που προΐσταται του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης, και οι δικηγόροι που το στελεχώνουν δεν επιτρέπεται, για δύο (2) έτη μετά τη λήξη της θητείας τους να αναλαμβάνουν γενικώς την υπεράσπιση υποθέσεων ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς και την προσφυγή ενώπιον των δικαστηρίων κατά αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
    3. Οι Δικηγόροι του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχουν ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    α) τη δικαστική και εξωδικαστική εκπροσώπηση και υπεράσπιση των συμφερόντων της Επιτροπής Ανταγωνισμού,
    β) την παροχή νομικών συμβουλών και γνωμοδοτήσεων.
    4. Ο ειδικός επιστήμονας που προΐσταται του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης επιλέγεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τηρουμένων των αρχών της δημοσιότητας, της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας. Οι ειδικοί επιστήμονες δικηγόροι διέπονται και από τις διατάξεις του «Κώδικα περί Δικηγόρων».
    5. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με απόφαση του Προέδρου, μετά από εισήγηση του προϊσταμένου του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης, δικαιούται κατ΄ εξαίρεση να προσφύγει στις υπηρεσίες εξωτερικού δικηγόρου, εφόσον κριθεί αναγκαίο από την ιδιαίτερη σπουδαιότητα της υπόθεσης. Με απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού ορίζονται οι αμοιβές που θα καταβάλλονται σε περίπτωση προσφυγής σε υπηρεσίες εξωτερικού δικηγόρο».

    Επίσης, στο πλαίσιο της τροποποίησης αυτής προτείνεται απάλειψη του δ΄ εδαφίου της § 11 του άρθρου 21 («Η πρόσληψη δικηγόρου σε θέση ειδικού επιστημονικού προσωπικού συνεπάγεται αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος»).

  • 17 Δεκεμβρίου 2010, 15:29 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΑΣ

    Το γραφείο Νομικής Υποστήριξης θα μπορούσε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του ωστε να γινει το σημείο υποδοχής ενδεχομένων προβλημάτων στην αγορά. Σημερα ο μικρός επιχειρηματίας που αντιμετωπίζει και βλέπει καταχρηστικές πρακτικές από καρτέλ ή από ισχυρές εταιρείες δεν ξέρει τι να κάνει. Δεν έχει που να απευθνθεί ουτε μπορεί να κάνει απευθειας καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αν το γραφείο Νομικης Υποστήριξης «ανοίξει τις πόρτες του» θα μπορεί να πάει ο μικρός και αδύναμος και να δεχτεί υποστήριξη (υπο καθεστώς απόλυτης εχεμύθειας) ώστε αν υπάρχει υπόθεση να συλλέξει τα κατάλληλα στοιχεία που θα διευκολύνουν την Επιτροπή να καταδικάσει τις εταιρείες που παρανομούν.
    Με εκτίμηση
    Φλωράς Γιώργος