Άρθρο 12 Επιτροπή Ανταγωνισμού

1. Συνιστάται Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει νομική προσωπικότητα και παρίσταται αυτοτελώς σε κάθε είδους δίκες. Τα μέλη της απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας και κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους δεσμεύονται μόνο από το νόμο και τη συνείδησή τους. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Εποπτεύεται από τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού εφαρμόζεται αναλόγως το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3051/2002 (ΦΕΚ 220 Α΄).
2. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού συγκροτείται από 12 δώδεκα τακτικά μέλη, από τα οποία ένα είναι ο Πρόεδρος, ένα ο Αντιπρόεδρος και πέντε Εισηγητές και απαρτίζεται από πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους που διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική τους ικανότητα στο νομικό και στον οικονομικό τομέα, ιδίως σε θέματα ελεύθερου ανταγωνισμού. Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού εφαρμόζεται αναλόγως η παράγραφος 1 του άρθρου 3 του ν. 3051/2002 (ΦΕΚ 220 Α΄). Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και οι Εισηγητές είναι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και τελούν, κατά το χρόνο που κατέχουν τη θέση τους, σε αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Αν ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος ή οι Εισηγητές είναι μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ τότε, σε σχέση με την αναστολή ασκήσεως των καθηκόντων τους ως μελών ΔΕΠ ΑΕΙ, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 3 και 4 του άρθρου 5 του ν. 2530/1997 (ΦΕΚ 218 Α). Επιπλέον των τακτικών μελών ορίζονται και πέντε αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη τα οποία πρέπει να έχουν τα ίδια προσόντα με τα τακτικά μέλη και τα οποία αναπληρώνουν το τακτικό μέλος, εκτός του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των Εισηγητών, σε περίπτωση που αυτό είναι απόν, κωλυόμενο ή ελλείπον. Τον Πρόεδρο κωλυόμενο, απόντα ή ελλείποντα αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος και τον Αντιπρόεδρο ο κατά διορισμό αρχαιότερος των Εισηγητών. Εισηγητή δε κωλυόμενο ή ελλείποντα αναπληρώνει άλλος εκ των Εισηγητών κατά την ως άνω κατά διορισμόν αρχαιότητα.
3. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιλέγονται και διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Τα λοιπά μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικά και αναπληρωματικά, και οι Εισηγητές επιλέγονται και διορίζονται από τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η θητεία του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικών και αναπληρωματικών, συμπεριλαμβανομένων των Εισηγητών, είναι τετραετής και μπορεί να ανανεωθεί μόνο για μία επιπλέον τριετία.
Σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή έκπτωσης του Προέδρου, του Αντιπροέδρου ή μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού διορίζεται νέος Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος ή νέο μέλος για το υπόλοιπο της θητείας. Δεν μπορούν να οριστούν μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα πρόσωπα που έχουν εκπέσει από την ιδιότητα του μέλους αυτής για τους λόγους που ορίζονται στο νόμο αυτόν. Η θητεία των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι το διορισμό νέων.
4. Τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικά και αναπληρωματικά, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, γνωστοποιούν στον Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την με εντολή, ή με οποιαδήποτε έννομη σχέση παροχή υπηρεσίας, συμβουλής, εργασίας ή έργου, έχουν αναλάβει τα τελευταία πέντε (5) χρόνια πριν την έναρξη της θητείας τους. Αντίστοιχη υποχρέωση έγγραφης ενημέρωσης του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υφίσταται και για κάθε έργο, εργασία, υπηρεσία, συμβουλή ή εντολή που παρέχουν, τα μέλη της Επιτροπής που δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Εφόσον από τις ως άνω γνωστοποιήσεις προκύπτει προηγούμενη ή υφιστάμενη σχέση του μέλους με επιχείρηση που εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα σε υπό εξέταση υπόθεση, τεκμαίρεται κώλυμα συμμετοχής του στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την συζήτηση και λήψη απόφασης που σχετίζεται με την επιχείρηση αυτή.
5. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, τα τακτικά μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού τα οποία δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς και τα αναπληρωματικά μέλη, δεν επιτρέπεται να ασκούν οποιοδήποτε έμμισθο ή άμισθο δημόσιο λειτούργημα ή κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα επιχειρηματική ή μη, που δεν συμβιβάζονται με την ιδιότητα και τα καθήκοντα του μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν συνιστά ασυμβίβαστο για μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικά και αναπληρωματικά, η άσκηση καθηκόντων μέλους ΔΕΠ ΑΕΙ, με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
6. Για τα μέλη ή τους αναπληρωτές, που προκύπτει ζήτημα ασυμβιβάστου αποφασίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Ολομέλεια. Από τις συνεδριάσεις κατά τις οποίες λαμβάνεται η σχετική απόφαση, απέχουν τα μέλη ή οι αναπληρωτές το ασυμβίβαστο των οποίο κρίνεται. Η απόφαση πρέπει να είναι αιτιολογημένη, κοινοποιείται αμελλητί στον Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και δημοσιεύεται, όπως ορίζεται στον παρόντα νόμο. Ο Υπουργός μπορεί, με αιτιολογημένη απόφασή του, η οποία εκδίδεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία επτά (7) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να αναπέμψει σε αυτήν την υπόθεση, για λόγους νομιμότητας.
7. Τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι αναπληρωτές τους έχουν υποχρέωση τήρησης της εμπιστευτικότητας και της εχεμύθειας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπορεί, προς ενημέρωση του κοινού, να προβαίνει σε έκδοση σχετικών ανακοινώσεων.
8. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μετά από γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καταρτίζεται Κώδικας Δεοντολογίας που ρυθμίζει τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του προσωπικού της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.
9. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικά και αναπληρωματικά, δεν επιτρέπεται, μετά τη λήξη της θητείας τους, με οποιονδήποτε τρόπο, να παρέχουν υπηρεσία με έμμισθη εντολή ή με οποιαδήποτε έννομη σχέση, σε εταιρία ή επιχείρηση επί των υποθέσεων εκείνων οι οποίες εισήχθησαν στην ή εκκρεμούσαν ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά την διάρκεια της θητείας τους. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικά ή αναπληρωματικά, δεν επιτρέπεται, για δύο (2) έτη μετά τη λήξη της θητείας τους να αναλαμβάνουν γενικώς την υπεράσπιση υποθέσεων ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού ή την προσφυγή ενώπιον των δικαστηρίων κατά αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, πρόστιμο, ίσο με το δεκαπλάσιο των συνολικών αποδοχών που έλαβε το μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια της θητείας του.
10. Τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκπίπτουν αυτοδικαίως από τη θέση τους: α) αν εκδοθεί σε βάρος τους αμετάκλητη δικαστική απόφαση για αδίκημα που συνεπάγεται κώλυμα διορισμού σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή έκπτωση δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα β) εάν δεν προβούν στις γνωστοποιήσεις της παρ. 4 του παρόντος άρθρου.
11. Η ιδιότητα του μέλους αναστέλλεται αν εκδοθεί αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα για αδίκημα που συνεπάγεται κώλυμα διορισμού σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή έκπτωση δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού κώδικα και μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση. Αν ανασταλεί η ιδιότητα μέλους, διορίζεται αναπληρωματικό μέλος του οποίου η θητεία διαρκεί όσο διαρκεί η αναστολή.
12. Οι αποδοχές του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των Εισηγητών, καθώς και το ύψος της αποζημίωσης κατά συνεδρίαση που χορηγείται στα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθορίζονται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διατάξεως, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Οικονομικών. Με όμοια απόφαση καθορίζεται η αποζημίωση για τους υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού που κατά περίπτωση ορίζονται να συνδράμουν τον Εισηγητή των υποθέσεων και τον γραμματέα.
13. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Οικονομικών, μετά από πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθορίζεται το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, των Εισηγητών και των λοιπών μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και του προσωπικού της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, για εκτέλεση υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39. Οι πραγματικές δαπάνες μετακίνησης και τυχόν διανυκτέρευσης καταβάλλονται βάσει νόμιμων παραστατικών.
14. Οι δημόσιοι λειτουργοί, δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από το κράτος ή δικηγόροι με έμμισθη εντολή, εφόσον διορίζονται μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μπορούν να απαλλάσσονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού από τα άλλα υπηρεσιακά τους καθήκοντα για το χρόνο που συμμετέχουν στην Επιτροπή, λαμβάνοντας το σύνολο των αποδοχών και των επιδομάτων της οργανικής τους θέσης, σε βάρος του προϋπολογισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οι ρυθμίσεις του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύουν για τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τους εισηγητές της Επιτροπής. Ο χρόνος αυτός, για όλα τα παραπάνω μέλη, θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για κάθε συνέπεια, σε καμία δε περίπτωση η συμμετοχή τους δεν μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την υπηρεσιακή τους κατάσταση ή θέση.
15. Ο Πρόεδρος και όλα τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και τα αναπληρωματικά μέλη υποβάλλουν κατ’ έτος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την προβλεπόμενη από το ν. 3213/2003 (ΦΕΚ Α΄ 309) δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

  • 23 Δεκεμβρίου 2010, 23:45 | Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (Ε.Υ.Α.Ε.)

    Άρθρο 12 – Συγκρότηση Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Προτείνεται η πρόσθεση (στο άρθρο 12) παραγράφου μετά την παράγραφο 15 με περιεχόμενο:

    Όταν στην Ολομέλεια συζητούνται θέματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων καθώς και κτιριακών υποδομών της υπηρεσίας, συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωπος των υπαλλήλων, που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του, από την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (Ε.Υ.Α.Ε.).

    Αιτιολογία:
    Η Ε.Υ.Α.Ε. θεσπίστηκε με το Ν. 3850 / 2010 (Φ.Ε.Κ. 84, τ. Α΄, 02.06.2010) και η συμμετοχή εκπροσώπου της στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συμβάλει τα μέγιστα στην προαγωγή των θεμάτων αυτών, διασφαλίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων στους τομείς αυτούς.

  • 23 Δεκεμβρίου 2010, 19:18 | Κωστής Κωστόπουλος

    Στο άρθρο 12, § 13, προβλέπεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό της αποζημίωσης των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όταν αυτοί καλούνται να μεταβούν σε διάφορα σημεία της επικράτειας για να διεξάγουν έλεγχο. Για λόγους δημοσιονομικούς προτείνεται η προσθήκη της φράσης «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διατάξεως», όπως προβλέπεται σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση και για παράδειγμα και στην αμέσως προηγούμενη § του άρθρου αυτού που αναφέρεται στο ύψος της αποζημίωσης των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά συνεδρίαση, ώστε να δύναται να οριστεί από τους αρμόδιους υπουργούς το προσήκον ποσό αποζημίωσης για τη διεξαγωγή των ελέγχων.

    Προτείνεται τροποποίηση στο άρθρο 12, § 13, ως εξής:

    «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Οικονομικών, μετά από πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθορίζεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διατάξεως το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, των Εισηγητών και των λοιπών μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και του προσωπικού της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, για εκτέλεση υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39. Οι πραγματικές δαπάνες μετακίνησης και τυχόν διανυκτέρευσης καταβάλλονται βάσει νόμιμων παραστατικών».

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 23:16 | Φώτιος Κυριακόπουλος

    Θεσμός εισηγητών

    Σε καιρούς λιτότητας και περιστολής δαπανών είναι σχήμα οξύμωρο η αύξηση του αριθμού υψηλόμισθων υπαλλήλων, όπως οι εισηγητές.
    Ο θεσμός των εισηγητών θεσπίστηκε με το Ν. 3784 / 2009 (Φ.Ε.Κ. 137, τ. Α΄, 07.08.2009). Η εμπειρία που αποκομίστηκε από το θεσμό αυτό κατά τους τελευταίους 16 μήνες δεν είναι ανάλογη με τις προσδοκίες του θεσμού αυτού. Επί τριάντα έτη (1977 – 2009) η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτούργησε θαυμάσια χωρίς εισηγητές. Ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί η χρησιμότητα του θεσμού αυτού, σε συνάρτηση μάλιστα με το υψηλό του κόστος.

    Με εκτίμηση

    Φώτιος Κυριακόπουλος

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 23:03 | Φώτιος Κυριακόπουλος

    Προτείνεται η τροποποίηση της 3ης παραγράφου, του άρθρου 12, πρώτο εδάφιο ως εξής:

    3. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιλέγονται και διορίζονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

    Αιτιολογία:
    Παρόμοια διάταξη προβλέπεται για άλλες ανεξάρτητες αρχές και με τον τρόπο αυτό εναρμονίζονται οι διατάξεις για τις ανεξάρτητες αρχές.

    Προτείνεται η τροποποίηση της 3ης παραγράφου, του άρθρου 12, τρίτο εδάφιο ως εξής:

    3. Η θητεία του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικών και αναπληρωματικών, συμπεριλαμβανομένων των Εισηγητών, είναι τριετής και μπορεί να ανανεωθεί μόνο για μία επιπλέον τριετία

    Αιτιολογία:
    Η θητεία δεν μπορεί να είναι μία φορά τετραετής και μία φορά τριετής. Αυτό θα προκαλέσει προβλήματα με τα μέλη που δεν θα ανανεώνεται η θητεία τους και θα διορίζονται για πρώτη φορά. Καλό θα είναι όλες οι θητείες να είναι τριετείς.

    Προτείνεται η πρόσθεση (στο άρθρο 12) παραγράφου με αριθμό 16 με περιεχόμενο:

    16. Όταν στην Ολομέλεια συζητούνται θέματα προσωπικού ή οργάνωσης και λειτουργίας της υπηρεσίας, συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωπος των υπαλλήλων, που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του, από τον μαζικότερο Σύλλογο Εργαζομένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Αιτιολογία:
    Παρόμοια διάταξη, που προβλέπει την συμμετοχή των υπαλλήλων στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων μια υπηρεσίας, υπάρχει για παράδειγμα στο άρθρο 29, § 3, του Ν. 3655 / 2008 (Φ.Ε.Κ. 58, τ. Α΄, 03.04.2008), καθώς και σε πολλές άλλες διατάξεις.
    Άρθρο 29, Νόμος 3655 / 2008 Α΄ / 58 / 03.04.2008, παράγραφος 3:
    «3. Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου εκπρόσωπος των υπαλλήλων του Ενιαίου Ταμείου, όταν συζητούνται θέματα προσωπικού ή οργάνωσης και λειτουργίας του Ενιαίου Ταμείου.
    Κατά την πρώτη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου και μέχρι την εκλογή του εκπροσώπου των υπαλλήλων του Ενιαίου Ταμείου, ο εκπρόσωπος αυτός, υποδεικνύεται από την Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π., εντός της ως άνω προθεσμίας. Σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής της σχετικής πρότασης, ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας προβαίνει στο διορισμό του εκπροσώπου αυτού και του αναπληρωτή του κατά την κρίση του από την ίδια συνδικαλιστική οργάνωση.»

    Προτείνεται η πρόσθεση (στο άρθρο 12) παραγράφου με αριθμό 17 με περιεχόμενο:

    17. Όταν στην Ολομέλεια συζητούνται θέματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων καθώς και κτιριακών υποδομών της υπηρεσίας, συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωπος των υπαλλήλων, που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του, από την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (Ε.Υ.Α.Ε.).

    Αιτιολογία:
    Η Ε.Υ.Α.Ε. θεσπίστηκε με το Ν. 3850 / 2010 (Φ.Ε.Κ. 84, τ. Α΄, 02.06.2010) και η συμμετοχή εκπροσώπου της στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συμβάλει τα μέγιστα στην προαγωγή των θεμάτων αυτών, διασφαλίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων στους τομείς αυτούς.

    Με εκτίμηση

    Φώτιος Κυριακόπουλος

  • 17 Δεκεμβρίου 2010, 15:23 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΑΣ

    Η παραγραφος 15 κάνει αναφορά για υποχρέωση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης για τα μέλη της Επιτροπής. Η διάταξη αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και στα μέλη της ΓΔΑ τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταρτιση των εισηγήσεων, εχουν δηλαδή την δυνατότητα να αποκρύψουν στοιχεία ή να τα παρουσιάσουν διαφορετικά. Τ αμέλη αυτά ειναι οι εισηγητές, οι προιστάμενοι και οι διευθυντές τμημάτων καθώς και ο Γενικός Διευθυντής.
    Λάβετε υπόψη σας ότι η Επιτροπή κρίνει με βάση το κατηγορητήριο (δηλαδή την εισηγηση) και αν μια κατηγορία δεν υπαρχει στο κατηγορητήριο δεν μπορεί η Επιτροπή να τιμωρήσει τις εταιρείε ςπου παρανόμησαν. Επειδή τα συμφέροντα είναι τεράστια η «κακιά» εταιρεία ισως να προσπαθησει να επηρεάσει αθέμιτα στελέχη (και ειδικ΄λα χαμηλόβαθμα) της ΓΔΑ ωστε νε χάσουν ή να ξεχάσουν να δούνε κάτι.
    Με εκτίμηση
    Φλωράς Γιώργος

  • 17 Δεκεμβρίου 2010, 15:17 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΑΣ

    στην παραγραφο 5 γινεται η ακόλουθη αναφορά:
    «Δεν συνιστά ασυμβίβαστο για μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικά και αναπληρωματικά, η άσκηση καθηκόντων μέλους ΔΕΠ ΑΕΙ, με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης.»
    Θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στην απαγόρευση των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την ιδιότητά τους σαν μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ να συνεργαστούν εμμέσως (μέσω της συμμετοχής τους σαν μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ σε επιδοτούμενα ή άλλα προγράμματα) ή αμέσως με εταιρείες που είχαν ή έχουν θέματα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού . Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή έμμεση χρηματοδότηση στελεχών από τις πολυεθνικές εταιρείες.
    Με εκτίμηση
    Φλωράς Γιώργος