Άρθρο 36 Καταγγελίες

1. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει το δικαίωμα να καταγγέλλει ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ενεργεί ως δημόσια αρχή εφαρμογής του παρόντος νόμου, παραβάσεις των άρθρων 1 και 2 του παρόντος, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθορίζονται ο τύπος, το περιεχόμενο, τα διαδικαστικά αποτελέσματα, καθώς και ο τρόπος υποβολής και καταχώρισης των καταγγελιών της προηγούμενης παραγράφου. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να εκδίδει Ανακοίνωση σχετικά με το χειρισμό των εν λόγω καταγγελιών.
3. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να δίδει διαφορετικούς βαθμούς προτεραιότητας στις καταγγελίες που λαμβάνει, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14, παράγραφος 3, στοιχείο ιβ).
4. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αξιολογεί αν τα στοιχεία και οι ισχυρισμοί που τίθενται υπόψη της από τον καταγγέλλοντα συνιστούν ενδείξεις παράβασης των άρθρων 1 και 2 του παρόντος, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν από την αξιολόγηση αυτή δεν προκύπτουν ενδείξεις παράβασης των προηγουμένων άρθρων, η καταγγελία λογίζεται ως προφανώς αβάσιμη σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 37.
5. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφαίνεται επί των καταγγελιών εντός εύλογου χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα και το βαθμό προτεραιότητας κάθε υπόθεσης, τηρούμενης της διαδικασίας εξέτασης των υποθέσεων του άρθρου 15 ή του άρθρου 37.
6. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι εργαζόμενοι σε δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι εντεταλμένοι προσωρινά την άσκηση δημόσιας υπηρεσίας οφείλουν να ανακοινώνουν, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ό,τι περιέρχεται στη γνώση τους με οποιονδήποτε τρόπο και σχετίζεται με την παράβαση των άρθρων 1 και 2, καθώς και των άρθρων των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσοι δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μηνών ή χρηματική ποινή από τριακόσια (300) μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ.

  • 21 Δεκεμβρίου 2010, 03:15 | Ιωάννης Δερμιτζάκης

    Στην παράγραφο 5 αναφέρεται ότι η επιτροπή ανταγωνισμού αποφαίνεται επί των καταγγελιών εντός ευλόγου χρόνου……….

    Ο εύλογος χρόνος πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί με ανώτατο χρονικό περιθώριο 2 έως 6 μήνες. Όταν αναφέρουμε εύλογος χρόνος ίσως να εννοούμε και χρόνια.

    Αναφορικά με την παράγραφο 6 ποιός έχει την υποχρέωση να καταγγείλει τον δημόσιο υπάλληλο ο καταγγέλων, ή υπάρχει αυτόφωρη διαδικασία από κάποια αρχή. Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα καταγγείλει τον εαυτόν του.
    Υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα δεν το καταγγέλουν αλλά όταν διαμαρτηρηθείς σου λένε να πάς στην επιρτοπή ανταγωνισμού χωρίς να κάνουν αυτοί τίποτα όπως έχουν υποχρέωση και βάσει του 703.

    Ευχαριστώ