Άρθρο 42 Παραγραφή για την επιβολή κυρώσεων

1. Οι εξουσίες που ανατίθενται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με βάση τον παρόντα νόμο υπόκεινται σε πενταετή προθεσμία παραγραφής.
2. Η παραγραφή αρχίζει από την ημέρα διάπραξης της παράβασης. Ωστόσο, αν μια παράβαση είναι διαρκής ή έχει διαπραχθεί κατ’ εξακολούθηση, η παραγραφή αρχίζει από την ημέρα παύσης της παράβασης.
3. Η παραγραφή που ισχύει για την επιβολή προστίμων διακόπτεται από κάθε πράξη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της αρχής ανταγωνισμού κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αποβλέπει στη διερεύνηση ή σε διαδικασίες κατά της συγκεκριμένης παράβασης. Η διακοπή της παραγραφής ισχύει από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης σε μια τουλάχιστον επιχείρηση ή ένωση επιχειρήσεων που μετείχε στην παράβαση. Στις πράξεις που συνεπάγονται τη διακοπή της παραγραφής συγκαταλέγονται ιδίως οι εξής:
α) οι γραπτές αιτήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού ή άλλης κατά τα ανωτέρω αρχής ανταγωνισμού για την παροχή πληροφοριών
β) οι γραπτές εντολές διεξαγωγής ελέγχου που χορηγεί στους υπαλλήλους της η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή άλλη κατά τα ανωτέρω αρχή ανταγωνισμού
γ) η κίνηση διαδικασίας από άλλη κατά τα ανωτέρω αρχή ανταγωνισμού
δ) η κλήρωση υπόθεσης σε Εισηγητή
ε) η κοινοποίηση έκθεσης αιτιάσεων ή εισήγησης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή άλλη κατά τα ανωτέρω αρχή ανταγωνισμού.
4. Η διακοπή της παραγραφής ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην παράβαση.
5. Η παραγραφή αρχίζει εκ νέου μετά από κάθε διακοπή. Ωστόσο, η παραγραφή επέρχεται το αργότερο την ημέρα παρέλευσης προθεσμίας ίσης με το διπλάσιο της προθεσμίας παραγραφής, υπό την προϋπόθεση ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει επιβάλει πρόστιμο. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά χρονικό διάστημα ίσο με το χρόνο αναστολής της παραγραφής κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου.
6. Η παραγραφή που ισχύει για την επιβολή προστίμων αναστέλλεται για όσο καιρό σχετική με την υπόθεση πράξη ή απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποτελεί αντικείμενο διαδικασίας που εκκρεμεί ενώπιον των δικαστηρίων.
7. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο αναστολή ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην παράβαση.

  • 17 Δεκεμβρίου 2010, 15:37 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΑΣ

    η παραγραφος 3 ορίζει:
    «3. Η παραγραφή που ισχύει για την επιβολή προστίμων διακόπτεται από κάθε πράξη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της αρχής ανταγωνισμού κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αποβλέπει στη διερεύνηση ή σε διαδικασίες κατά της συγκεκριμένης παράβασης.»
    Οι υποθεσεις που ερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να ειναι περίπλοκες και ενώ ερευνά ένα αδίκημα να προκύψει διαφορετικό αδίκημα. Κατά συνέπεια η διακοπή της παραγραφής δεν μπορεί να διακόπτεται μόνο από κάθε πράξη της Επιτροπής που αποβλέπει στη διευρευνηση ή σε διαδικασίες κατά συγκεκριμένης παράβασης αλλά ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΡΕΥΗΣΗ Ή ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΕΣ ΚΑΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ή ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

    με εκτίμηση
    Φλωράς Γιώργος

  • 17 Δεκεμβρίου 2010, 14:23 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΑΣ

    Ενα απο τα σοβαρότερα ζητήματα που ακολουθούν τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι η αξίωση για αποζημιώσεις από τα θύματα των εταιρειών που παρανόμησαν. Τα προβλήματα ειναι δύο στις περιπτώσεις αυτές: το πρώτο είναι η απόδειξη της ζημιάς και το δεύτερο οι παραγραφές.
    Ανάλογο πρόβλημα με τις παραγραφές προκύπτει και στα ποινικά ζητήματα που ακολουθούν τις αποφασεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
    Προτείνουμε σχετικά με τις παραγραφές την επέκταση των αναφερομένων στο παρόν άρθρο 42 και στις αστικές και ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με την κάθε συγκεκριμένη υπόθεση. Να σταματαει δηλαδή η κάθε παραγραφή σε επίπεδο εταιρείας αλλά και σε επίπεδο προσώπων με την έναρξη της διαδικασίας ελέγχουν απο την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
    Με εκτίμηση
    Φλωράς Γιώργος