Άρθρο 19 Αρμοδιότητες του Προέδρου της Επιτροπής

1. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκπροσωπεί την Επιτροπή ενώπιον παντός τρίτου και έχει σύμφωνα με το νόμο, τις κανονιστικές πράξεις και τις αποφάσεις της Ολομέλειας, την ευθύνη της λειτουργίας αυτής, ασκεί δε τις προς τούτο αρμοδιότητες και ιδίως:
α) παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τη βεβαίωση και την είσπραξη των βεβαιωμένων προστίμων και ενημερώνει την Ολομέλεια και τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
β) συντονίζει και κατευθύνει τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού,
γ) εκπροσωπεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Επιτροπές και Ομάδες, συνεδριάσεις και Συνόδους στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και άλλων διεθνών οργανισμών, δυνάμενος να εξουσιοδοτεί προς τούτο τον Αντιπρόεδρο ή μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ή το Γενικό Διευθυντή ή τους Διευθυντές ή υπάλληλο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού,
δ) είναι ο διοικητικός προϊστάμενος του προσωπικού της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού
ε) συγκροτεί το Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο του προσωπικού της Επιτροπής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,
στ) συντονίζει και εποπτεύει την εκπόνηση επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων,
ζ) μεριμνά για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, του απολογισμού και του ισολογισμού της Επιτροπής
η) εποπτεύει τη διαχείριση των οικονομικών της Επιτροπής και τη διάθεση των χρηματικών κονδυλίων, σύμφωνα με της αποφάσεις της Ολομέλειας της Επιτροπής, τις διατάξεις του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης και της κείμενης νομοθεσίας.
ι) ασκεί τις εξουσίες που προβλέπονται στο άρθρο 8,
ια) αποφασίζει, με την επιφύλαξη της περίπτωσης ιγ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 14, για τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
2. Ο Πρόεδρος μπορεί να εξουσιοδοτεί τον Αντιπρόεδρο, τους Εισηγητές, τον Γενικό Διευθυντή ή Διευθυντές της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού να ασκούν μέρος των αρμοδιοτήτων του και να υπογράφουν έγγραφα ή πράξεις «με εντολή» του.
3. Ο Πρόεδρος ορίζει με απόφασή του το διοικητικό προσωπικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού που στελεχώνει το Γραφείο Προέδρου, το Γραφείο του Αντιπροέδρου, το Γραφείο Εισηγητών και το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης και ορίζει τους προϊσταμένους των Γραφείων αυτών.

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 23:08 | Φώτιος Κυριακόπουλος

    Άρθρο 19 – Αρμοδιότητες του Προέδρου

    Προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 19, παράγραφος 3 ως εξής:

    3. Ο Πρόεδρος ορίζει με απόφασή του το διοικητικό προσωπικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού που στελεχώνει το Γραφείο Προέδρου, το Γραφείο του Αντιπροέδρου, το Γραφείο Εισηγητών και το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης. Οι προϊστάμενοι των Γραφείων αυτών επιλέγονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και τοποθετούνται από τον Πρόεδρο.

    Αιτιολογία:
    Όλοι οι προϊστάμενοι θα πρέπει να επιλέγονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ώστε να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια στη διαδικασία και για να εκλείψουν φαινόμενα νεποτισμού που ταλανίζουν την υπηρεσία.

    Με εκτίμηση

    Φώτιος Κυριακόπουλος