Άρθρο 12- Εξουσία- Αρμοδιότητες του Εποπτικού Συμβουλίου

1. Το Εποπτικό Συμβούλιο εγγυάται την ανεξαρτησία τις ΕΣΑΝ Α.Ε. από κάθε μορφή κυβερνητικής ή τις παρέμβασης, μεριμνά για τη λειτουργία τις σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον, διαμορφώνει τη στρατηγική και την αναπτυξιακή πολιτική τις κατά την μεταβατική περίοδο τις πρώτης διετίας μέχρι την καθολική θέση σε εφαρμογή τις λειτουργίας του Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων, ασκώντας επιπροσθέτως για την μεταβατική περίοδο το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού τις Συμβουλίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου τις για το ίδιο χρονικό διάστημα.
2. Το Εποπτικό Συμβούλιο έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Καταρτίζει το τριετές Στρατηγικό Σχέδιο λειτουργίας της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει τους στόχους της ΕΣΑΝ-Α.Ε. και τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αυτών.
β. Προτείνει στον Υπουργό Υγείας τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πρώτη θητεία τους και πράττει κάθε αναγκαία ενέργεια για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής αντιπροσωπευτικότητας των δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων στα όργανα της Διοίκησης της παρούσας εταιρείας .
γ. Προάγει την ορθολογική εταιρική διακυβέρνηση για τη διασφάλιση ενός αποτελεσματικού και δημιουργικού περιβάλλοντος της ΕΣΑΝ-Α.Ε. και την ανοιχτή λογοδοσία.
δ. Διατυπώνει σύμφωνη γνώμη επί του προϋπολογισμού της εταιρείας.