Άρθρο 07- Mετοχικό κεφάλαιο – Πόροι

1. Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες Ευρώ (1.500.000€) και κατέχεται πλήρως από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο για την άσκηση των μετοχικών του δικαιωμάτων εκπροσωπείται από τον Υπουργό Υγείας. Οι μετοχές της Εταιρείας είναι προσωπικές και μεταβιβαστές. Η περαιτέρω μεταβίβαση του μετοχικού κεφαλαίου απαλλάσσεται από πάσης φύσεως φόρους, τέλη ή εισφορές υπέρ τρίτων.

2. Σε περίπτωση μελλοντικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, το νέο κεφάλαιο αναλαμβάνεται: α) είτε από το Μοναδικό μέτοχο, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει περαιτέρω τις μετοχές του ή β) είτε από τους αντιπροσωπευτικούς φορείς των δημόσιων και ιδιωτικών Νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, πάντοτε όμως σε αναλογικά ισοδύναμο ποσοστό συμμετοχής του κατεχόμενου εκ μέρους τους συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Οι όροι και οι προϋποθέσεις καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας

3. Πόροι της Εταιρείας είναι:
α) έσοδα από αμοιβές υπηρεσιών που παρέχει στα δημόσια και ιδιωτικά Νοσοκομεία/ ή και τον ΕΟΠΠΥ και άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς για τη λειτουργία και την επικαιροποίηση του Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων,
β) έσοδα από τη συμμετοχή της στην υλοποίηση έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση,
γ) δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες προς την Εταιρεία,
δ) έσοδα από τη διαχείριση των διαθεσίμων της,
ε) έσοδα από την εκμίσθωση, εκμετάλλευση και εν γένει διαχείριση τυχόν περιουσιακών στοιχείων της,
στ) έσοδα από κάθε άλλη νόμιμη αιτία.

4. Για τη χρηματοδότηση του έργου και γενικά των σκοπών της, η Εταιρεία δύναται να συνάπτει δάνεια από ημεδαπές ή αλλοδαπές τράπεζες ή πιστωτικούς οργανισμούς ή από οποιονδήποτε τρίτο, τηρουμένων των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 10 του ν. 3429/ 2005.

5. Η Εταιρεία συνάπτει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, καθώς και με φορείς που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας για τις παρεχόμενες προς αυτούς υπηρεσίες, με απευθείας ανάθεση, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού.
Το συνολικό ύψος των εσόδων της Εταιρείας και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζεται με την σύνταξη και έγκριση του ετήσιου Οικονομικού Προϋπολογισμού της για το επόμενο έτος και την Ετήσια Εκθεση τεκμηρίωσης των οικονομικών μεγεθών της κατ άρθρο 7 παρ. 2α του ν. 3429/2005.
Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Υγείας για την κατανομή των εσόδων της ΕΣΑΝ στους Φορείς που εξυπηρετεί. Επίσης καθορίζονται οι όροι, ο χρόνος και οι προϋποθέσεις εκτέλεσης των εργασιών, και ο τρόπος της αμοιβής της Εταιρείας και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η κοινή υπουργική απόφαση επέχει θέση ανάθεσης και ακολούθως συντάσσονται συμβάσεις που εξειδικεύουν το παρεχόμενο έργο.
Για επαναλαμβανόμενες υπηρεσίες όπως η τακτική σε ετήσια βάση επικαιροποίηση των παραμέτρων του συστήματος διαχείρισης αποζημίωσης των νοσοκομείων, κλπ. δύνανται να υπογράφονται μακροχρόνιες συμβάσεις με τους εξυπηρετούμενους φορείς.

6. Σε κάθε άλλη περίπτωση πλην των αναφερομένων στην προηγούμενη παράγραφο, το ύψος της αμοιβής της Εταιρείας καθορίζεται με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών.