Άρθρο 9-Σύνθεση – Θητεία του Εποπτικού Συμβουλίου- Ασυμβίβαστα μελών του Εποπτικού Συμβουλίου

1. Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΣΑΝ-Α.Ε. είναι πενταμελές.
2. Τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΣΑΝ-Α.Ε. επιλέγονται ως ακολούθως:
α. Με δημόσια πρόσκληση του Υπουργού Υγείας, μέσω σχετικής πρόσκλησης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για πλήρωση συνολικά πέντε θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού με εμπειρία σε θέματα διαμόρφωσης προγραμμάτων ορθολογικού ελέγχου και αναδιάταξης του κόστους νοσηλευτικής δαπάνης επί τη βάσει της μεθοδολογίας των Diagnosis Related Groups συστημάτων .
β. Η πρόσκληση περιλαμβάνει αναλυτική κατάσταση τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι, προκειμένου να καλύπτουν τα κριτήρια της επιστημονικής γνώσης και της επαγγελματικής εμπειρίας στο αντικείμενο της ΕΣΑΝ Α.Ε.. Η πρόσκληση αναφέρει επίσης την ακολουθητέα μέθοδο αξιολόγησης των υποψηφίων. Στην πρόσκληση προσδιορίζονται τα καθήκοντα και υποχρεώσεις των μελών. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Υγείας, καθορίζεται η αποζημίωση των μελών για συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις.
γ. Το Υπουργείο Υγείας αξιολογεί τις υποψηφιότητες βάσει της συνάφειας της εμπειρίας και των προσόντων των υποψηφίων και καταρτίζει πίνακα, στον οποίο κατατάσσονται κατά σειρά αξιολόγησης οι 10 υποψήφιοι που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία. Ο κατάλογος των δέκα (10) υποψηφίων υποβάλλεται στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος διορίζει πέντε (5) από αυτούς σε θέση μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΣΑΝ -Α.Ε., χωρίς να δεσμεύεται από τη σειρά αξιολόγησης. Οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι διορίζονται ως αναπληρωματικά μέλη.
3. Η διάρκεια της θητείας των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου είναι πενταετής και ανανεώνεται κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η συνέχεια της λειτουργίας του. Ειδικότερα, κατά την πρώτη συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου, πέντε (5) από τα μέλη του διορίζονται για πλήρη θητεία.
4. Η ιδιότητα του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΣΑΝ-Α.Ε. είναι ασυμβίβαστη:
α. με την ιδιότητα του υπαλλήλου της εταιρείας ή θυγατρικών της,
β. με την ιδιότητα του προμηθευτή ή του εν γένει αντισυμβαλλόμενου της ΕΣΑΝ-Α.Ε. με σύμβαση έργου, παροχής υπηρεσιών,
γ. με τη συμμετοχή καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε άλλη εταιρεία έχουσα την ιδιότητα προμηθευτή νοσοκομείων ή παρόχων υπηρεσιών υγείας
δ. με την ιδιότητα του μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου, του Υφυπουργού, του Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα Υπουργείου ή αυτοτελούς Γενικής Γραμματείας, του Βουλευτή, του Δημάρχου, του Περιφερειάρχη, του Αντιπεριφερειάρχη, του Αντιδημάρχου, καθώς και του δημόσιου υπαλλήλου.
5. Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΣΑΝ-Α.Ε. μπορεί κατά τη διάρκεια της θητείας του να παυθεί από τα καθήκοντα του με απόφαση του Υπουργού Υγείας, λόγω αμετάκλητης καταδίκης για κακούργημα, όπως και για πλημμέλημα που σχετίζεται με τα καθήκοντα του και τελέσθηκε κατά την άσκηση τους ή εάν αποκτήσει ιδιότητα ή ασκήσει δραστηριότητες ασυμβίβαστες, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, με την ιδιότητα μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου. Ο Υπουργός Υγείας επιλαμβάνεται μετά από αναφορά του Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου προκειμένου για μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου και με ίδια πρωτοβουλία, προκειμένου για τον Πρόεδρο του ΕΣ.