ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ   Άρθρο 4 Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας – Προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 5 Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Στο άρθρο 5 του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α΄ 220), περί προστασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, προστίθεται παρ. 5 ως εξής:

 

«5. Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού είναι αρμόδια για την τήρηση και διαρκή ενημέρωση του Εθνικού Ευρετηρίου της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, το οποίο έχει συσταθεί κατ’ εφαρμογή του άρθρου 12 της Σύμβασης για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3521/2006 (Α΄275).».

 

  • 5 Μαρτίου 2024, 00:28 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΑΝΑΚΗΣ

    Σχετικά με τη διαφύλαξη της Ελληνικής γλώσσας εν γένη ως άυλη κληρονομιά, παρατηρείται μια όλο και αυξανόμενη παρείσφρυση ξένων λέξεων και εκφράσεων στα ΜΜΕ (στο λεξιλόγιο των παρουσιαστών, των διαφημίσεων κλπ) που θα μπορούσαν -και θα έπρεπε- να αποφευχθούν. Εκφράσεις οι οποίες εκτός από ακατανόητες στους μη ομιλούντας την Αγγλική -αλήθεια, παρακολουθείστε μια φορά πχ δελτίο ειδήσεων σα να μη ξέρετε Αγγλικά, θα τρομάξετε με το τι ακούτε!- είναι και κακόηχες και ενοχλητικές.

    Θα πρέπει να καθιερωθούν επιτέλους κάποιοι κανόνες -με τις αντίστοιχες κυρώσεις στους παραβάτες- όπως.

    α) »Επιβολή» με κάποιο τρόπο της χρήση της Ελληνικής από παρουσιαστές, διαφημιστές κλπ ή αναλλακτικά υποχρέωση υποτιτλισμού όταν αναφέρωνται ξένοι όροι. Παρακολούθηση και κυρώσεις στους παραβάτες.
    Έτσι, αντί »φέικ νιουζ» να λένε ψευδείς ειδήσεις, αντί για »σόσιαλ μίντια» κοινωνικά δίκτυα, αντί για »σουπερμάρκετ» υπεραγορές κλπ, κλπ

    β) Να επιβάλεται οι τίτλοι των εκπομπών να είναι Ελληνικοί -αυτό το »Λάιβ Νιουζ» για παράδειγμα του Ευαγγελόπουλου είναι εξοργιστικό!

    γ) Αλήθεια, ποια η ανάγκη να μετονομαστούν τα πρωταθλήματα αθλημάτων από πχ Α’Εθνική σε »Σούπερ Λιγκ» κλπ όταν χώρες με πρωταθλήματα με διεθνή απήχηση τα ονομάζουν στη γλώσσα τους (Μπουντεσλίγκα, Πριμέρα Ντιβιζιόν κλπ, κλπ)?!! A’ Ethniki λοιπόν και όχι το κακόηχο και δυσκολοπρόφερτο »Σούπερ Λίνγκ», B’ Ethniki και όχι »Φούτμπολ Λιγκ» κλπ, κλπ

    Ευχαριστώ

  • 1 Μαρτίου 2024, 10:16 | Vasily Psarommatis

    Bravoo