Άρθρο 24 Χορήγηση επιδόματος στους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού που υπηρετούν στις νήσους Δήλο και Καστελλόριζο – Αντικατάσταση άρθρου 10 ν. 4598/2019

 

Το άρθρο 10 του ν. 4598/2019 (Α’ 36), περί της χορήγησης επιδόματος στους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού που υπηρετούν στη νήσο Δήλο, αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Άρθρο 10

Χορήγηση επιδόµατος στους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού που υπηρετούν στις νήσους Δήλο και Καστελλόριζο

  1. Στους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι υπηρετούν α) στον αρχαιολογικό χώρο και στα μουσεία της νήσου Δήλου και β) στον αρχαιολογικό χώρο και στα μουσεία της νήσου Καστελλόριζου χορηγείται µηνιαίο επίδοµα ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ για τους χειμερινούς μήνες από 1ης Νοεμβρίου εκάστου έτους έως και 31 Μαρτίου του επόμενου έτους και τριακοσίων (300) ευρώ για τους λοιπούς μήνες του έτους, από την ηµέρα της τοποθέτησής τους, για όσο χρονικό διάστηµα υπηρετούν στη θέση αυτή, εφόσον διαµένουν µόνιµα στη Δήλο και στο Καστελλόριζο, αντίστοιχα, και παραµείνουν για διάστηµα εικοσιτεσσάρων (24) τουλάχιστον μηνών.
  2. Ο αριθµός των υπαλλήλων της παρ. 1 δεν µπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα (12) για κάθε νήσο που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος.
  3. Η δαπάνη του επιδόματος της παρ. 1 βαρύνει τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.».
  • 12 Μαρτίου 2024, 22:13 | Αντώνης Τσουρούς

    Η προβλεπόμενη ρύθμιση για την παροχή επιδόματος σε δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, καθώς παρέχει επιπρόσθετα κίνητρα για την εγκατάσταση υπαλλήλων του Υπουργείου σ΄ αυτές.

    Ωστόσο, στις δυσπρόσιτες περιοχές θα πρέπει να συμπεριληφθεί οπωσδήποτε και η Αθωνική Πολιτεία, καθώς είναι μία περιοχή αφενός με ειδικό εργασιακό καθεστώς και αφετέρου με σημαντικούς περιορισμούς στην πρόσβαση. Ειδικότερα, οι μετακινήσεις από και προς αυτή γίνονται σχεδόν αποκλειστικά δια θαλάσσης, με περιορισμένα και δεσμευτικά δρομολόγια και πολλές φορές με τον κίνδυνο των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελούν και οι ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης εντός των μοναστηριών.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ότι μια αντίστοιχη ρύθμιση θα ήταν ευεργετική στην περίπτωση του Αγίου Όρους, καθώς θα έλυνε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου στις αγιορείτικες μονές και θα καθιστούσε δυνατή την απρόσκοπτη και την ταχύτερη υλοποίηση των εκάστοτε έργων.

  • 12 Μαρτίου 2024, 20:04 | Περικλής Λίτος

    Το παρόν άρθρο κινείται σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αποτελεί βασικό κίνητρο για την επάνδρωση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ στις περιοχές αυτές. Κατά τη γνώμη μου, κρίνεται αναγκαία η επέκταση της παρούσας ρύθμισης και σε άλλες περιοχές της επικράτειας, όπως για παράδειγμα στο Άγιον Όρος, όπου οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ καλούνται να εργαστούν σε αρκετές περιπτώσεις υπό αρκετά δυσμενείς συνθήκες.

  • 12 Μαρτίου 2024, 14:23 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΑΛΑΦΑ

    Προτείνω όπως συμπεριληφθεί, στο υπό διαβούλευση Σ/Ν, πρόβλεψη για επέκταση χορήγησης σχετικού επιδόματος στους υπαλλήους της ΕΦΑΧΑΓΟΡ που απασχολούνται σε έργα του Αγίου Όρους, δεδομένου ότι οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης είναι ιδιαιτέρως δύσκολες και ιδιαίτερες.

  • 12 Μαρτίου 2024, 14:27 | Καρβελάς Δημήτριος

    Προς την σωστή κατεύθυνση το σχέδιο νόμου και η πρόθεση του νομοθέτη να δώσει κίνητρα για την εργασία σε δυσπρόσιτες περιοχές.
    Α) Με αυτή τη λογική θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ως τέτοια το Άγιο Όρος, όπου η εργασία εκτελείται υπό ειδικές συνθήκες, η δε πρόσβαση και διαμονή παρουσιάζουν δυσκολίες και ιδιομορφίες. Άλλωστε αναγνωρίζοντας τις παραπάνω ιδιαιτερότητες ο νομοθέτης φρόντισε με το Π.Δ. 264/19-10-1999 (ΦΕΚ 215/Α/1999), να αποζημιώνει με ειδικό επίδομα την εργασία των υπαλλήλων του Υπουργείου μας στο Άγιο Όρος, συνθήκη όμως που δεν ισχύει από το 2015. Κρίνω ως δίκαιο και λογικό λοιπόν να συμπεριληφθεί στις παραπάνω περιοχές και το Άγιο Όρος, όπου οι ανάγκες συντήρησης, έρευνας, καταγραφής και μελετών απαιτούν την πολυπρόσωπη και διαρκή παρουσία του Υπουργείου Πολιτισμού.
    Β) Σε έργα ανασκαφής, αναστήλωσης & συντήρησης τα οποία είναι ενταγμένα σε ΕΣΠΑ και μή, δεν προβλέπονται έξοδα μετακίνησης σε συμβασιούχους οι οποίοι μετακινούνται με δικά τους μέσα και πολλές φορές σε πολύ δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές (κάστρα, αρχαιολογικοί χώροι και εκκλησίες εντός Περιφεριακής Ενότητας), με αποτέλεσμα τα έργα αυτά να παραμένουν ακάλυπτα από προσωπικό. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις μετακινήσεις σε όλους αυτούς τους δυσπρόσητους χώρους ανά Περιφεριακή Ενότητα για την αποτελεσματική υλοποίηση των έργων και την προσφορά τους στην κοινωνία.

  • 12 Μαρτίου 2024, 13:53 | Αλέξανδρος Ουζούνογλου

    Μέχρι το 2015 οι αμοιβές του προσωπικού για εργασία εντός Αγίου Όρους ρυθμίζονταν με επιτυχία συμφώνως προς το άρθρο 4, του Π.Δ. 264/19-10-1999 (ΦΕΚ 215/Α/1999), που αφορά την οργάνωση και εκτέλεση των έργων συντήρησης στο Άγιον Όρος. Η κατάσταση όμως αυτή μεταβλήθηκε επί το δυσμενέστερον με τον Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94/Α/14-8-2015) για τις δαπάνες μετακινούμενων εκτός και εντός επικράτειας, ο οποίος εξίσωσε το προσωπικό της ΕΦ.Α.Χ.ΑΓ.ΟΡ. του ΥΠ.ΠΟ. με το λοιπό προσωπικό του Δημοσίου, καταργώντας το Π.Δ. 264/19-10-1999, χωρίς να εκτιμηθούν οι ειδικές συνθήκες εργασίας εντός του Αγίου Όρους.
    Με την εφαρμογή του Ν. 4336/2015, μολονότι η εκτός έδρας αποζημίωση αυξήθηκε για το προσωπικό του Δημοσίου, στην περίπτωση του προσωπικού της Εφορείας μας που εργάζεται στο Άγιον Όρος, οι ημέρες και η εκτός έδρας αποζημίωση μειώθηκαν και καταργήθηκε το μηνιαίο ειδικό επίδομα του προσωπικού στα αγιορειτικά έργα συντήρησης.
    Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών (γενικότερη ακρίβεια, αύξηση τιμής των καυσίμων και των εξόδων μετακίνησης-παραμονής στο Άγιον Όρος), σε συνδυασμό με τη δυσμενή εφαρμογή του Ν. 4336/2015 έχουν φέρει το προσωπικό της ΕΦ.Α.Χ.ΑΓ.ΟΡ. που εργάζεται στο Άγιον Όρος σε δύσκολη θέση. Από την άλλη, οι αυξανόμενες ανάγκες για την εκτός έδρας παρουσία της Εφορείας στο Άγιον Όρος και τα έργα που αυτή εκτελεί στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης της Αγιορείτικης Κληρονομιάς, καθιστούν μεν επιτακτική τη συνεχή παρουσία μας εντός Αγίου Όρους, αλλά με επιβαρυντικό ατομικό κόστος.
    Επομένως, το Π.Δ. 264 που καταργήθηκε το 2015 είναι αναγκαίο να επαναφερθεί ή να αναδιατυπωθεί και να ενσωματωθεί στο νέο Νόμο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες και πολύ απαιτητικές συνθήκες υπό τις οποίες καλείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα να εργαστεί το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους του ΥΠ.ΠΟ. στις μονές της Αθωνικής Πολιτείας, μακριά από τις οικογενειακές τους εστίες και χωρίς να έχουν άμεση πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς και οργανωμένες νοσοκομειακές δομές σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού υγείας.Συγκεκριμένα προτείνεται:1. Διπλασιασμός της εκάστοτε προβλεπόμενης ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας ή επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας Αγίου Όρους.
    2. Επιπλέον αποζημίωση του προσωπικού κατά τις ημέρες Σάββατο, Κυριακή και λοιπών εξαιρέσιμων ημερών (σήμερα δεν προβλέπεται και δεν αποζημιώνεται η παραμονή τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες). Επισημαίνεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών πολλές φορές παρουσιάζεται αδυναμία μετακίνησης, λόγω του ότι ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης από και προς το Άγιο Όρος γίνεται αποκλειστικά με πλοίο. Επιπλέον, το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες (χωματόδρομος) και οι μετακινήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες.
    3. Δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης και αποζημίωσης.
    4. Αύξηση ημερών εκτός έδρας.Οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για έργα συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων και κειμηλίων του Αγίου Όρους, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ακτινοβολίας, επιβάλλει τη συνεχή μέριμνα και παρουσία του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθωνική Πολιτεία.

  • 12 Μαρτίου 2024, 12:35 | Βασιλική Μιχαλοπούλου

    Στη σωστή κατεύθυνση το άρθρο, θα πρέπει πιστεύουμε να επεκταθεί η εφαρμογή του και στους εργαζόμενους του υπουργείου που απασχολούνται στον Άγιο Όρος.

  • 12 Μαρτίου 2024, 12:19 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΚΜΕΣ

    Η χορήγηση επιδόματος στους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ που υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές με ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης, όπως οι νήσοι Δήλος και Καστελόριζο είναι σαφώς δίκαιη και επιτακτική.
    Όμως, στο υπό διαβούλευση Σ/Ν, πρέπει να συμπεριληφθεί για λόγους ισονομίας και η περιοχή του Αγίου Όρους που ανήκει στην εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής – Αγίου Όρους(ΕΦΑΧΑΓΟΡ). Οι συνθήκες πρόσβασης και διαμονής στο Άγιο Όρος είναι δύσκολες και ιδιαίτερες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, κυρίως όμως κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ η επιστημονική μελέτη, τεκμηρίωση, συντήρηση, αποκατάσταση και αναστήλωση των μνημείων και κειμηλίων της περιοχής ανεξάντλητη και σημαντική.
    Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να συμπεριληφθεί ανάλογη διάταξη που να περιλαμβάνει:
    1. Αναπροσαρμογή της ημερήσιας εκτός έδρας αποζημίωσης ή έστω παροχή επιδόματος ως αντιστάθμισμα.
    2. Δυνατότητα υπερωριακής εργασίας με ανάλογη αποζημίωση.
    3. Δυνατότητα εργασίας τα Σαββατοκύριακα ώστε να αξιοποιείται πλήρως ο χρόνος παραμονής των εργαζομένων και να επιταχύνεται ο ρυθμός εργασιών.

  • 12 Μαρτίου 2024, 11:56 | ΡΑΜΝΑΛΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής – Αγίου Όρους (ΕΦΑΧΑΓΟΡ) όπου επιτελείται σημαντικό έργο για τη συντήρηση και ανάδειξη των αγιορείτικων μνημείων, υπό δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες.

  • 12 Μαρτίου 2024, 11:48 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ

    Η χορήγηση επιδόματος στους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ που υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπου επικρατούν ειδικές συνθήκες, όπως οι νήσοι Δήλος και Καστελόριζο κρίνεται ως δίκαιη.
    Για λόγους ισονομίας θα πρέπει να συμπεριληφθεί, στο υπό διαβούλευση Σ/Ν, πρόβλεψη για το Άγιο Όρος και την αρμόδια Εφορεία (ΕΦΑΧΑΓΟΡ) δεδομένου ότι αφενός οι συνθήκες πρόσβασης – διαμονής είναι δύσκολες και ιδιαίτερες και αφετέρου ο αριθμός των μνημείων – κειμηλίων που χρήζουν συντήρησης – αναστήλωσης – ανάδειξης είναι μεγάλος.
    Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να συμπεριληφθεί ανάλογη διάταξη που να περιλαμβάνει:
    1. Αναπροσαρμογή της ημερήσιας εκτός έδρας αποζημίωσης ή έστω παροχή επιδόματος ως αντιστάθμισμα.
    2. Δυνατότητα υπερωριακής εργασίας με ανάλογη αποζημίωση.
    3. Δυνατότητα εργασίας τα Σαββατοκύριακα ώστε να αξιοποιείται πλήρως ο χρόνος παραμονής των εργαζομένων και να επιταχύνεται ο ρυθμός εργασιών.

  • 12 Μαρτίου 2024, 10:35 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΤΟΓΚΑΣ

    Προς την σωστή κατεύθυνση το σχέδιο νόμου και η πρόθεση του νομοθέτη να δώσει κίνητρα για την εργασία σε δυσπρόσιτες περιοχές. Με αυτή τη λογική θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ως τέτοια το Άγιο Όρος, όπου η εργασία εκτελείται υπό ειδικές συνθήκες, η δε πρόσβαση και διαμονή παρουσιάζουν δυσκολίες και ιδιομορφίες. Άλλωστε αναγνωρίζοντας τις παραπάνω ιδιαιτερότητες ο νομοθέτης φρόντισε με το Π.Δ. 264/19-10-1999 (ΦΕΚ 215/Α/1999), να αποζημιώνει με ειδικό τρόπο την εργασία των υπαλλήλων του Υπουργείου μας στο Άγιο Όρος, συνθήκη όμως που δεν ισχύει από το 2015. Κρίνω ως δίκαιο και λογικό λοιπόν να συμπεριληφθεί στις παραπάνω περιοχές και το Άγιο Όρος, όπου οι ανάγκες συντήρησης, έρευνας, καταγραφής και μελετών απαιτούν την πολυπρόσωπη και διαρκή παρουσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

  • 12 Μαρτίου 2024, 10:28 | ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Ο νόμος που αναφέρει την Δήλο και το Καστελόριζο νησιά με ιδιαίτερες συνθήκες απαιτείται να συμπεριλάβει και το Άγιο όρος με πολύ δύσκολη πρόσβαση και αντίξοες συνθήκες διαμονής και εργασίας.Για αυτό προτείνουμε την επεξεργασία του συγκεκριμένου νόμου ώστε να το συμπεριλάβει στης διατάξεις του.Οι εργάζομαι οι στο ΥΠΠΟ,στο Άγιο όρος έχουν κάνει μεγάλο αγώνα διεκδικώντας πρόσθετη αποζημίωση για την εκτός έδρας αποζημίωση

  • 12 Μαρτίου 2024, 10:13 | ΛΕΜΟΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

    Το νομοσχέδιο καλώς αναφέρει την Δήλο και το Καστελόριζο όμως πρωτίστως θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει το Άγιο όρος η υπηρεσία έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλα και σημαντικά έργα αναστηλώσεις και αποκατάστασης μνημείων.Για αυτό θεωρώ ότι το νομοσχέδιο πρέπει να επαναδιατυπωθει από την αρχή συμπεριλαμβάνοντας και το Άγιο ορος

  • 12 Μαρτίου 2024, 10:52 | Ελευθέριος Καλλιοντζής

    θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το Άγιο Όρος στο Άρθρο 24 για την Χορήγηση επιδόματος όπου η εργασία παρουσιάζει εξαιρετικά ειδικές συνθήκες, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης και μετακινήσεων και λόγω των ειδικών συνθηκών διαμονής στα μοναστικά ιδρύματα ή στα εξαρτήματα αυτών (σκήτες, κελιά ή μεμονωμένα κτίρια εκτός μονών). Επομένως, θα πρέπει να προβλεφθεί:
    1.Στους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού οι οποίοι εργάζονται στα έργα συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων και κειμηλίων του Αγίου Όρους να χορηγείται διπλάσια ημερήσια αποζημίωση εκτός έδρας, της εκάστοτε προβλεπομένης ημερήσιας αποζημίωσης ή μηνιαίο επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας στο Άγιο Όρος, αντίστοιχο της διπλάσιας ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας, καθ όλη τη διάρκεια του έτους.
    2. Επιπλέον αποζημίωση του προσωπικού κατά τις ημέρες Σάββατο, Κυριακή και λοιπών εξαιρέσιμων ημερών (σήμερα δεν προβλέπεται και δεν αποζημιώνεται η παραμονή τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες). Επισημαίνεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών πολλές φορές παρουσιάζεται αδυναμία μετακίνησης, λόγω του ότι ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης από και προς το Άγιο Όρος γίνεται αποκλειστικά με πλοίο. Επιπλέον, το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες (χωματόδρομος) και οι μετακινήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες.
    4. Αύξηση ημερών εκτός έδρας.
    ΤΟ Άγιο Όρος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και η διάσωση του αποτελεί επιτακτική ανάγκη για το υπουργείο πολιτισμού.

  • 12 Μαρτίου 2024, 10:36 | ΚΟΜΝΗΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Το νομοσχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως δεν είναι δίκαιο και σωστό που δεν περιλαμβάνει την υπηρεσία του Αγίου Όρους με τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Λαμβάνοντας υπόψη και το πολύ σημαντικό έργο που έχει πραγματοποιήσει στην αναστήλωση, συντήρηση και αποκατάσταση των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

  • 12 Μαρτίου 2024, 09:57 | Καμπά Πουλχερία

    Σωστή η νομοθετική πρωτοβουλία για την κινητροδότηση των υπαλλήλων να εργαστούν σε ευαίσθητες περιοχές. Καλό είναι όμως να επαναπροσδιοριστουν τα κίνητρα και να ενισχυθουν και σε άλλες περιοχές με ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας, όπως το Άγιο Όρος, ώστε οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού που υπηρετούν εκεί να εργάζονται απρόσκοπτα. Τα οικονομικά και υπηρεσιακά κίνητρα που αναφέρονται παρακάτω, πιστεύω ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

  • 12 Μαρτίου 2024, 08:00 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΑΡΗΣ

    Σύμφωνα με την πρόταση αντικατάστασης του άρθρου 10 του ν. 4598/2019 (Α’ 36), περί της χορήγησης επιδόματος στους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού που υπηρετούν στις νήσους Δήλο και Καστελόριζο.
    Το υπουργείο θα πρέπει για λόγους που άπτονται της καλύτερης και αποτελεσματικότερης εκτέλεσης του αρχαιολογικού έργου, που αυτό εκτελεί στην ιδιαίτερη περίπτωση του Αγίου Όρους, να συμπεριλαμβάνει και τους εργαζομένους
    της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγ. Όρους, όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται σε αυτό.
    Η χορήγηση οικονομικού κίνητρου και η ρύθμιση του εργασιακού καθεστώτος όπως προέβλεπε άρθρο 4, του Π.Δ. 264/19-10-1999 (ΦΕΚ 215/Α/1999), που ρύθμιζε την οργάνωση και εκτέλεση των έργων συντήρησης στο Άγιον Όρος, είναι επιβεβλημένη ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία προσωπικού στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες διαμονής και εργασίας εκεί.

  • 11 Μαρτίου 2024, 17:16 | Ταραζά Ελευθερία

    Η πρόσθετη οικονομική αμοιβή σε δυσπρόσιτα μέρη όπως το Άγιο Όρος είναι περισσότερο από αναγκαία προκειμένου να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να εργαστούν εκεί για την πραγματοποίηση των έργων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Χερσόνησο του Άθω.

  • 11 Μαρτίου 2024, 16:14 | Τιντόνης Θεόδωρος

    Προς την σωστή κατεύθυνση το σχέδιο νόμου για τις δυσπρόσιτες περιοχές,αλλά θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο νέο νόμο και το Άγιο Όρος όπου πραγματοποιείται σπουδαίο έργο στον τομέα της συντήρησης και αναστήλωσης.Τα οικονομικά κίνητρα που προτείνονται είναι απαραίτητα για την υλοποίηση των έργων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθωνική Πολιτεία.

  • 11 Μαρτίου 2024, 16:13 | Στάμος Βασίλειος

    Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο που ρυθμίζονται οι εκκρεμότητες των υπαλλήλων που υπηρετούν στις νήσους Δήλο και Καστελόριζο. Επιπρόσθετα θα πρέπει να ενταχθούν στην ρύθμιση και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού που υπηρετούν στο Άγιο Όρος λόγω των αντίξοων συνθηκών διαμονής και εργασίας.

  • 11 Μαρτίου 2024, 16:00 | Πασχαλίδης Δανιήλ

    Απόλυτα συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, πως ο μόνος τρόπος για να στηριχθεί το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθωνική Πολιτεία είναι η οικονομική ενίσχυση των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

  • 11 Μαρτίου 2024, 16:26 | Μάρκος Πηλαβάκης

    Το παρόν άρθρο περιλαμβάνει μια ρύθμιση που διευκολύνει την μετακίνηση και τη παραμονή των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού σε δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας και δίνει κίνητρα στους εργαζόμενους να υπηρετήσουν στις περιοχές αυτές. Διαπιστώνεται, ωστόσο, ότι στις περιοχές αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται το Άγιο Όρος, μια περιοχή με ειδικές εργασιακές συνθήκες, σημαντικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις (οι οποίες γίνονται αποκλειστικά από τη θάλασσα, με περιορισμένα και δεσμευτικά δρομολόγια) και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Θεωρούμε ότι μια αντίστοιχη ρύθμιση θα ήταν ευεργετική στην περίπτωση του Αγίου Όρους, καθώς θα έλυνε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Υπουργείο στις αγιορείτικες μόνες και θα καθιστούσε δυνατή την απρόσκοπτη υλοποίηση των εκάστοτε έργων. Κατόπιν τούτων, προτείνεται η αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας, ειδική αποζημίωση για τις ημέρες Σάββατο, Κυριακή και τις λοιπές εξαιρέσιμες, διπλασιασμός των ημερών εκτός έδρας στο Άγιο Όρος και πρόβλεψη για υπερωριακή απασχόληση.

  • 11 Μαρτίου 2024, 16:42 | Σαρακατσιάνος Γεώργιος

    Σημαντική πρωτοβουλία η παρουσίαση του Νόμου. Είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί
    και η υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ. στο Άγιο Όρος καθώς οι συνθήκες πρόσβασης, διαμονής και εργασίας είναι εξαιρετικά αντίξοες.

  • 11 Μαρτίου 2024, 11:34 | Αδαμαντίια Τσέκερη

    Ο νέος νόμος θα είναι περισσότερο θεμιτός εφόσον συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού που απασχολούνται στο Άγιον Όρος. Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας σε αυτόν τον Ιερό τόπο έχει αυξημένες ανάγκες οσο αφορά την διαμονή και την μεταφορά των υπαλλήλων. Θεωρώ ότι η μειωμένη διάθεση για εργασία στον χώρο από νέους κυρίως εργαζομένους, οφείλεται στην απουσία κινήτρων και καλύτερων όρων διαβίωσης.

  • 11 Μαρτίου 2024, 09:41 | Νικόλαος Εποιμενίδης

    Συμφωνώ για την παροχή επιδόματος για την εργασία σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως η Δήλος και το Καστελόριζο. Πρέπει όμως η εφαρμογή του νόμου να συμπεριλάβει και το Άγιο Όρος, λόγω της δυσκολίας των μετακινήσεων, του κόστους και των συνθηκών διαμονής των εργαζομένων.

  • 11 Μαρτίου 2024, 09:04 | Ομηρος Ξυγαλάς

    Εννοείτε ότι πρέπει να επιδοτηθούν οι υπάλληλοι που εργάζονται σε δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά τίθεται εύλογο ερώτημα γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται και οι υπάλληλοι του υπουργείου που εργάζονται στο Άγιο Όρος που και δυσπρόσιτο είναι και εντελώς ειδικές συνθήκες έχει όπως έχει λεπτομερώς περιγραφεί από τους προηγούμενους σχολιαστές. Προτείνουμε να συμπεριληφθούν άμεσα και οι υπάλληλοι της ΕΦ.Α.Χ.ΑΓ.ΟΡ. και συγκεκριμένα προτείνουμε:

    1.Διπλασιασμός της εκάστοτε προβλεπόμενης ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας ή επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας Αγίου Όρους.

    2. Επιπλέον αποζημίωση του προσωπικού κατά τις ημέρες Σάββατο, Κυριακή και λοιπών εξαιρέσιμων ημερών (σήμερα δεν προβλέπεται και δεν αποζημιώνεται η παραμονή τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες). Επισημαίνεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών πολλές φορές παρουσιάζεται αδυναμία μετακίνησης, λόγω του ότι ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης από και προς το Άγιο Όρος γίνεται αποκλειστικά με πλοίο. Επιπλέον, το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες (χωματόδρομος) και οι μετακινήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες.

    3. Δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης και αποζημίωσης.

    4. Δημιουργία καταλλήλου καταλύματος για την στέγαση και διαμονή των υπαλλήλων.

    5. Αναβάθμιση των μέσων μετακίνησης των υπαλλήλων της σε θάλασσα και ξηρά για την εύκολη και γρήγορη μετακίνηση από και προς το Άγιο Όρος.

  • 11 Μαρτίου 2024, 09:43 | Ομηρος Ξυγαλάς

    Εννοείτε ότι πρέπει να επιδοτηθούν οι υπάλληλοι που εργάζονται σε δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά τίθεται εύλογο ερώτημα γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται και οι υπάλληλοι του υπουργείου που εργάζονται στο Άγιο Όρος που και δυσπρόσιτο είναι και εντελώς ειδικές συνθήκες έχει όπως έχει λεπτομερώς περιγραφεί από τους προηγούμενους σχολιαστές. Προτείνουμε να συμπεριληφθούν άμεσα και οι υπάλληλοι της ΕΦ.Α.Χ.ΑΓ.ΟΡ. και συγκεκριμένα προτείνουμε:
    1.Διπλασιασμός της εκάστοτε προβλεπόμενης ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας ή επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας Αγίου Όρους.

    2. Επιπλέον αποζημίωση του προσωπικού κατά τις ημέρες Σάββατο, Κυριακή και λοιπών εξαιρέσιμων ημερών (σήμερα δεν προβλέπεται και δεν αποζημιώνεται η παραμονή τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες). Επισημαίνεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών πολλές φορές παρουσιάζεται αδυναμία μετακίνησης, λόγω του ότι ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης από και προς το Άγιο Όρος γίνεται αποκλειστικά με πλοίο. Επιπλέον, το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες (χωματόδρομος) και οι μετακινήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες.

    3. Δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης και αποζημίωσης.

    4. Δημιουργία καταλλήλου καταλύματος για την στέγαση και διαμονή των υπαλλήλων.

    5. Αναβάθμιση των μέσων μετακίνησης των υπαλλήλων της σε θάλασσα και ξηρά για την εύκολη και γρήγορη μετακίνηση από και προς το Άγιο Όρος.

  • 10 Μαρτίου 2024, 21:15 | Τσαγανος Χαράλαμπος

    Προς την σωστή κατεύθυνση το σχέδιο νόμου για τις δυσπρόσιτες περιοχές,αλλά θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο νεο νόμο και το Άγιο Όρος όπου επιτελείται σπουδαίο έργο στον τομέα της συντήρησης ,λόγω των ειδικών συνθηκών διαμονής στα Μοναστικά ιδρύματα.Θα πρέπει να προβλεφθεί
    1.Διπλασιασμός της ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας
    2.Επιπλέον αποζημίωση του προσωπικού κατά τις ημέρες Σάββατο Κυριακή και αργιών
    3.Δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης και αποζημίωσης
    4.Αύξηση ημερών εκτός έδρας
    5.Καταβολή των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους εγκαίρως

  • 10 Μαρτίου 2024, 14:21 | Παπαδοπούλου Αναστασία

    Προς τη σωστή κατεύθυνση το σχέδιο Νόμου, αλλά είναι χρήσιμο και απαραίτητο να δοθούν οικονομικά και υπηρεσιακά κίνητρα στους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού που υπηρετούν και σε άλλες ευαίσθητες και δυσπρόσιτες περιοχές, όπως το Άγιο Όρος, όπου εκει καλλιεργείται για αιώνες και διαφυλάσσεται ένας θαυμαστός πολιτισμικός θησαυρός, που περιλαμβάνει: τη ναοδομία, τη ζωγραφική (φορητές εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά), τα εικονογραφημένα χειρόγραφα, την κεντητική, τη μικροτεχνία, τη γλυπτική, την ξυλογλυπτική. Η Αθωνική Πολιτεία είναι η επιτοµή της αισθητικής και του πολιτισµού. 

  • 10 Μαρτίου 2024, 10:33 | Τριαντάφυλλος Σταυρακάκης

    Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η παροχή επιδόματος για εργασία σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως η Δήλος και στο Καστελόριζο. Ωστόσο, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το Άγιο Όρος, όπου η εργασία παρουσιάζει ειδικές συνθήκες, λόγω των ειδικών συνθηκών διαμονής στα μοναστικά ιδρύματα.
    Θεωρώ ότι αν δεν υπάρξουν σοβαρά κίνητρα για την μετακίνηση τον εργαζομένων στην Αθωνική Πολιτεία τα προβλήματα που θα προκύψουν θα τα βρούμε μπροστά μας, σε αυτό που αποκαλούμε και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
    Συγκεκριμένα προτείνεται:
    1. Διπλασιασμός της εκάστοτε προβλεπόμενης ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας ή επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας Αγίου Όρους.
    2. Επιπλέον αποζημίωση του προσωπικού κατά τις ημέρες Σάββατο, Κυριακή και λοιπών εξαιρέσιμων ημερών (σήμερα δεν προβλέπεται και δεν αποζημιώνεται η παραμονή τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες). Επισημαίνεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών πολλές φορές παρουσιάζεται αδυναμία μετακίνησης, λόγω του ότι ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης από και προς το Άγιο Όρος γίνεται αποκλειστικά με πλοίο. Επιπλέον, το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες (χωματόδρομος) και οι μετακινήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες.
    3. Δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης και αποζημίωσης.
    4. Αύξηση ημερών εκτός έδρας.

  • 9 Μαρτίου 2024, 13:27 | ΛΕΝΑ ΠΑΠΠΑ

    Στη σωστή κατεύθυνση είναι η παροχή επιδόματος για εργασία σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως η Δήλος και το Καστελόριζο. Ωστόσο,η εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να συμπεριλάβει και το Άγιο Όρος, λόω της δυσκολιας των μετακινήσεων, του κόστους και των συνθηκών διαμονής των εργαζομενων

  • 8 Μαρτίου 2024, 10:55 | Ευστράτιος Τσανακτσίδης

    Απόλυτα συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, πως ο μόνος τρόπος για να στηριχθεί το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθωνική Πολιτεία είναι η αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων και ο μη αποκλεισμός τους από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, αφού οι συνθήκες μετακίνησης από και προς το Άγιον Όρος και η παραμονή του σε αυτό (αποκλείοντάς μας από κοινωνικές υποχρεώσεις) διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον εργασίας.

  • 8 Μαρτίου 2024, 09:25 | Ιωάννης Λόρτος

    Είναι επιβεβλημένο ο νέος νόμος να συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού στο Άγιον Όρος. Η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων θα συμβάλει στην στελέχωση των έργων συντήρησης και αποκατάστασης με νέους εργαζόμενους καθώς οι ιδιαίτερες συνθήκες διαμονής και διαβίωσης αποτελούν τροχοπέδη στην απόφασή τους.

  • 8 Μαρτίου 2024, 08:00 | Κατεβανίδης Γρηγόριος

    Υποστηρίζω την κατάθεση του νομοσχεδίου και επιπρόσθετα την επέκταση του και σε άλλες δυσπρόσιτες περιοχές, όπως το Άγιο Όρος, που επιτελείται σημαντικό έργο αποκατάστασης μνημειακών έργων και κειμήλιων από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

  • 8 Μαρτίου 2024, 07:57 | Ζηματίκας Δημήτριος

    Προς την σωστή κατεύθυνση το σχέδιο Νόμου. Απαιτείται, σύμφωνα και με τα παραπάνω σχόλια, εφαρμογή του Νόμου και σε άλλες δυσπρόσιτες περιοχές όπως το Άγιον Όρος, όπως πολύ σωστά αναφέρονται παραπάνω.

  • 7 Μαρτίου 2024, 13:51 | Δημήτριος Βλάσσης

    Οι συνθήκες εργασίας στο Άγιο Όρος,που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ακτινοβολίας, επιβάλλει τη συνεχή μέριμνα και παρουσία του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει όμως δυσκολίας πρόσβασης και μετακινήσεων και οι ειδικές συνθήκες διαμονής και εργασίας στα μοναστικά ιδρύματα ή στα εξαρτήματα αυτών
    Συγκεκριμένα προτείνεται:
    1. Διπλασιασμός της εκάστοτε προβλεπόμενης ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας ή επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας Αγίου Όρους.
    2. Επιπλέον αποζημίωση του προσωπικού κατά τις ημέρες Σάββατο, Κυριακή και λοιπών εξαιρέσιμων ημερών (σήμερα δεν προβλέπεται και δεν αποζημιώνεται η παραμονή τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες). Επισημαίνεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών πολλές φορές παρουσιάζεται αδυναμία μετακίνησης, λόγω του ότι ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης από και προς το Άγιο Όρος γίνεται αποκλειστικά με πλοίο. Επιπλέον, το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες (χωματόδρομος) και οι μετακινήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες.
    3. Δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης και αποζημίωσης.
    4. Αύξηση ημερών εκτός έδρας.

  • 7 Μαρτίου 2024, 12:40 | Κωττάς Κωνσταντίνος

    Μέχρι το 2015 οι αμοιβές του προσωπικού για εργασία εντός Αγίου Όρους ρυθμίζονταν με επιτυχία συμφώνως προς το άρθρο 4, του Π.Δ. 264/19-10-1999 (ΦΕΚ 215/Α/1999), που αφορά την οργάνωση και εκτέλεση των έργων συντήρησης στο Άγιον Όρος. Η κατάσταση όμως αυτή μεταβλήθηκε επί το δυσμενέστερον με τον Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94/Α/14-8-2015) για τις δαπάνες μετακινούμενων εκτός και εντός επικράτειας, ο οποίος εξίσωσε το προσωπικό της ΕΦ.Α.Χ.ΑΓ.ΟΡ. του ΥΠ.ΠΟ. με το λοιπό προσωπικό του Δημοσίου, καταργώντας το Π.Δ. 264/19-10-1999, χωρίς να εκτιμηθούν οι ειδικές συνθήκες εργασίας εντός του Αγίου Όρους.
    Με την εφαρμογή του Ν. 4336/2015, μολονότι η εκτός έδρας αποζημίωση αυξήθηκε για το προσωπικό του Δημοσίου, στην περίπτωση του προσωπικού της Εφορείας μας που εργάζεται στο Άγιον Όρος, οι ημέρες και η εκτός έδρας αποζημίωση μειώθηκαν και καταργήθηκε το μηνιαίο ειδικό επίδομα του προσωπικού στα αγιορειτικά έργα συντήρησης.
    Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών (γενικότερη ακρίβεια, αύξηση τιμής των καυσίμων και των εξόδων μετακίνησης-παραμονής στο Άγιον Όρος), σε συνδυασμό με τη δυσμενή εφαρμογή του Ν. 4336/2015 έχουν φέρει το προσωπικό της ΕΦ.Α.Χ.ΑΓ.ΟΡ. που εργάζεται στο Άγιον Όρος σε δύσκολη θέση. Από την άλλη, οι αυξανόμενες ανάγκες για την εκτός έδρας παρουσία της Εφορείας στο Άγιον Όρος και τα έργα που αυτή εκτελεί στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης της Αγιορείτικης Κληρονομιάς, καθιστούν μεν επιτακτική τη συνεχή παρουσία μας εντός Αγίου Όρους, αλλά με επιβαρυντικό ατομικό κόστος.
    Επομένως, το Π.Δ. 264 που καταργήθηκε το 2015 είναι αναγκαίο να επαναφερθεί ή να αναδιατυπωθεί και να ενσωματωθεί στο νέο Νόμο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες και πολύ απαιτητικές συνθήκες υπό τις οποίες καλείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα να εργαστεί το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους του ΥΠ.ΠΟ. στις μονές της Αθωνικής Πολιτείας, μακριά από τις οικογενειακές τους εστίες και χωρίς να έχουν άμεση πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς και οργανωμένες νοσοκομειακές δομές σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού υγείας.

    Συγκεκριμένα προτείνεται:

    1. Διπλασιασμός της εκάστοτε προβλεπόμενης ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας ή επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας Αγίου Όρους.
    2. Επιπλέον αποζημίωση του προσωπικού κατά τις ημέρες Σάββατο, Κυριακή και λοιπών εξαιρέσιμων ημερών (σήμερα δεν προβλέπεται και δεν αποζημιώνεται η παραμονή τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες). Επισημαίνεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών πολλές φορές παρουσιάζεται αδυναμία μετακίνησης, λόγω του ότι ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης από και προς το Άγιο Όρος γίνεται αποκλειστικά με πλοίο. Επιπλέον, το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες (χωματόδρομος) και οι μετακινήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες.
    3. Δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης και αποζημίωσης.
    4. Αύξηση ημερών εκτός έδρας.

    Οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για έργα συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων και κειμηλίων του Αγίου Όρους, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ακτινοβολίας, επιβάλλει τη συνεχή μέριμνα και παρουσία του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθωνική Πολιτεία.

  • 7 Μαρτίου 2024, 11:12 | Άγγελος Μήτσας

    Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η παροχή επιδόματος για εργασία σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως η Δήλος και στο Καστελόριζο. Ωστόσο, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το Άγιο Όρος, όπου η εργασία παρουσιάζει εξαιρετικά ειδικές συνθήκες, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης και μετακινήσεων και λόγω των ειδικών συνθηκών διαμονής στα μοναστικά ιδρύματα ή στα εξαρτήματα αυτών (σκήτες, κελιά ή μεμονωμένα κτίρια εκτός μονών).
    Επομένως, θα πρέπει να προβλεφθεί:
    1.Στους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού οι οποίοι εργάζονται στα έργα συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων και κειμηλίων του Αγίου Όρους να χορηγείται διπλάσια ημερήσια αποζημίωση εκτός έδρας, της εκάστοτε προβλεπομένης ημερήσιας αποζημίωσης ή μηνιαίο επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας στο Άγιο Όρος, αντίστοιχο της διπλάσιας ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας, καθόλη τη διάρκεια του έτους.
    Επισημαίνεται ότι, μέχρι το 2015 οι αμοιβές του προσωπικού του ΥΠ.ΠΟ. για εργασία εντός Αγίου Όρους ρυθμίζονταν με επιτυχία συμφώνως προς το άρθρο 4, του Π.Δ. 264/19-10-1999 (ΦΕΚ 215/Α/1999), που αφορά την οργάνωση και εκτέλεση των έργων συντήρησης στο Άγιον Όρος. Η κατάσταση όμως αυτή μεταβλήθηκε επί το δυσμενέστερον με τον Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94/Α/14-8-2015) για τις δαπάνες μετακινούμενων εκτός και εντός επικράτειας, ο οποίος εξίσωσε το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους του ΥΠ.ΠΟ. με το λοιπό προσωπικό του Δημοσίου, καταργώντας το Π.Δ. 264/19-10-1999, χωρίς να εκτιμηθούν οι ειδικές συνθήκες εργασίας εντός του Αγίου Όρους.
    2.Προκειμένου για την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων να προβλεφθεί αποζημίωση του προσωπικού κατά τις ημέρες Σάββατο, Κυριακή και λοιπών εξαιρέσιμων ημερών (σήμερα δεν προβλέπεται και δεν αποζημιώνεται η παραμονή τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες), καθώς και υπερωριακή εργασία. Επισημαίνεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών, των μεγάλων αποστάσεων και του κακού οδικού δικτύου (αποκλειστικά χωματόδρομοι, συχνά δύσβατοι) πολλές φορές παρουσιάζεται αδυναμία μετακίνησης, διότι ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης από και προς το Άγιο Όρος γίνεται αποκλειστικά με πλοίο.
    3.Αύξηση των ημερών εκτός έδρας στο Άγιο Όρος, από 100 σε 200 ημέρες. Ειδικότερα, για το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό (που σήμερα δικαιούται 60 ημέρες) που απασχολείται σε συγχρηματοδοτούμενα έργα και δεν μπορεί να ενταχθεί σε ομάδες επίβλεψης (εργατοτεχνίτες, συντηρητές).

  • 6 Μαρτίου 2024, 14:13 | Θεμιστοκλής Βάκουλης

    Η πρόσθετη αμοιβή υπηρεσίας σε δυσπρόσιτα μέρη είναι περισσότερο από απαραίτητη προκειμένου να ενθαρρύνει επαγγελματίες να μετατεθούν εκεί προερχόμενοι από άλλες Υπηρεσίες και πόλεις. Η Δήλος, αν και κοντά στην κοσμική Μύκονο, στερείται σύγχρονου οικισμού και παρουσιάζει συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης, ενώ το Καστελλόριζο είναι ιδιαίτερα απομακρυσμένο από την υπόλοιπη επικράτεια.
    Το επίδομα προσέλκυσης ενδιαφέροντος εισάγεται ορθά για πρώτη φορά για το Καστελλόριζο, ενώ για τη Δήλο τροποποιείται. Εάν υπολογίσει κανείς τα πρόσθετα χορηγούμενα θα δει ότι το επίδομα δεν αυξάνεται σημαντικά. Η αύξηση αντιστοιχεί σε 1000 ευρώ μικτά κατ΄ έτος, δηλαδή 83,3 ευρώ ανά μήνα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την αύξηση της ελάχιστης παραμονής στο νησί από 12 σε 24 μήνες, ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά.
    θεωρώ ότι το ποσό του επιδόματος μπορεί να ανεβεί στα 700 μικτά για όλους τους μήνες του έτους και να αποτελέσει έτσι σημαντικό δέλεαρ και ευεργέτημα για την στελέχωση των ευαίσθητων αυτών τόπων πολιτισμού.

  • 1 Μαρτίου 2024, 10:56 | Vasily Psarommatis

    Μπράβο