Άρθρο 28: Μουσικά Σύνολα

Οι αρμοδιότητες των Μουσικών Συνόλων της ΝΕΡΙΤ είναι ο προγραμματισμός και η οργάνωση παραγωγών που καλύπτουν όλο το φάσμα της ελληνικής και ευρωπαϊκής μουσικής, ο συντονισμός με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την τηλεοπτική ή/και ραδιοφωνική κάλυψή των παραγωγών αυτών και η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την προβολή του έργου των μουσικών συνόλων.
1.Γραμματεία
Η αρμοδιότητα της γραμματείας είναι η γραμματειακή υποστήριξη της υπηρεσίας, η συγκέντρωση και διαχείριση όλων των στοιχείων που αφορούν τη λειτουργία της και η παρακολούθηση της διαμόρφωσης των δεικτών – κλειδιών στοχοθέτησης.

  • 12 Δεκεμβρίου 2013, 20:03 | Σωτήρα Χατζησαββα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τα μουσικά σύνολα αποτελούσαν μια όαση στην μουσική πενία που επικρατεί στη χώρα μας. Παραφράζοντας τον μεγάλο Γιάννη Τσαρούχη μπορούμε να πούμε ότι τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ ήταν μια απόδειξη ότι υπάρχει ακόμα πολιτισμός στην Ελλάδα. Ενδεχόμενη κατάργηση των μουσικών συνόλων θα υποβαθμίσει ακόμα παραπάνω το ήδη χαμηλό πολιτιστικό επίπεδο του τόπου.

  • 12 Δεκεμβρίου 2013, 17:38 | Σπύρος Καρράς
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ο όρος ευρωπαϊκή μουσική αφήνει εκτός, ένα ευρύ μουσικό πεδίο του σύγχρονου κόσμου. Προτείνεται η αντικατάστασή του με τον όρο παγκόσμια μουσική.

  • 12 Δεκεμβρίου 2013, 08:48 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΛΕΚΟΥΚΙΑΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Αν η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα η χώρα των σκυλάδικων και της μουσικής βαρβαρότητας, πρέπει να διατηρήσει και να αναβαθμίσει τα Μουσικά Σύνολα ως ένα πυλώνα δημόσιας πολιτιστικής πολιτικής: όχι υποστελεχωμένα και με συμβολική παρουσία, αλλά με επαρκές έμψυχο δυναμικό ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν και στα απαιτητικότερα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Με καλό και επαγγελματικό management θα μπορούσαν να κάνουν θαύματα – δείτε το παράδειγμα της ΕΛΣ, που και αυτή λειτουργεί υπό σοβαρούς περιορισμούς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε έναν από τους ελάχιστους θεσμούς που διαθέτουμε στο χώρο της ποιοτικής μουσικής.
    Υπόμνηση: Το 2014 συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκη. Θα κάνουμε εκδηλώσεις μνήμης χωρίς Τρίτο Πρόγραμμα;

  • 11 Δεκεμβρίου 2013, 14:20 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ,ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ,αρθρο 28,ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ.π.χ.ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 102 ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ.ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ.ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΟΣΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΑΓΝΟΙΑΣ ΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ…ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ. ΑΛΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ…ΛΟΓΩ ΓΝΩΡΙΜΙΩΝ,ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ. ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΠΩΣ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…

  • 11 Δεκεμβρίου 2013, 10:21 | Μαρία Κατσούρα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η Αλβανία και η Τουρκία έχουν δεκάδες κρατικά μουσικά σύνολα. Ολη η ευρώπη χρηματοδοτεί απο τον κρατικό τους προυπολογισμό ορχήστρες και χορωδίες ακόμη και στις μικρές κομωπόλεις τους.Την Ελλάδα, την βλέπετε σαν χώρα του τρίτου κόσμου, και την Αθήνα ούτε καν σαν χωριό; Προτιμώ απο τα λίγα που διαθέτω, να πληρώνω για τις ορχήστρες τις ΕΡΤ(πολιτισμός, παιδεία και ψυχαγωγία) παρά για τις αμαξάρες και τις γραφειάρες και τους παχουλούς μισθούς των βουλευτών και των υπουργών.Τέλος θεωρώ οτι η ΕΡΤ με τα μουσικά της σύνολα, με το υψηλό επίπεδο συναυλιών τους, μας προσφέρουν πολλά περισσότερα τις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα απ’ότι οι προαναφερθέντες.

  • 9 Δεκεμβρίου 2013, 11:54 | Γ.Α. Ορφανός
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    κύριε υπουργέ της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης,
    k.Δ.Σ της ΝΕΡΙΤ κ. Προκοπάκη,
    αξιότιμα μέλη του Δ.Σ της ΝΕΡΙΤ και του Εποπτικού Συμβουλίου,

    Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες νιώθω ότι είστε συνυπεύθυνοι για την διάσωση της μουσικής και οπτικοακουστικής μνήμης και κουλτούρας αυτής της χώρας. Τα Μουσικά Σύνολα και η Διεύθυνση Μουσείου Αρχείου ήταν ο πυλώνας εξωστρέφειας του πολιτισμού της ΕΡΤ. Είναι σημαντικό ότι στα σχέδια σας σκεφτόσαστε αυτά τα δυο κομμάτια να τα λειτουργήσετε γιατί έρχονται Χριστούγεννα και η συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής φέτος για τα παιδιά δεν θα γίνει, η ιστοσελίδα του αρχείου και οι δραστηριότητα που είχε τα τελευταία χρόνια με τα εκπαιδευτικά προγράμματα λείπουν…ενώ ο ήχος του Τρίτου λείπει από τα αυτιά μου. Δεν είναι πολυτέλεια να τα συντηρήσετε, να τα ενισχύσετε, δεν είναι προϊόντα ελιτίστικης κουλτούρας, είναι αυτό που λείπει αυτές τις μέρες της κατήφειας, ο πολιτισμός μας. Εμείς οι δημιουργοί που όλα αυτά τα χρόνια αξιοποιήσαμε τόσο τον ήχο των συνόλων αλλά και τα κομμάτια του αρχείου αισθανόμαστε ορφανοί. Η τηλεόραση που επικαλείστε να κάνετε είναι ενημέρωση και ψυχαγωγία που και αυτή ο λαός μας έχει ανάγκη, αλλά αυτά αν δεν είναι σωστά και έχουν συνταγές του σύγχρονου παρελθόντος, δεν θα αποτελέσουν για τον ερευνητή του μέλλοντος τεκμήρια. Ενισχύστε λοιπόν χωρίς προκατάληψη αυτούς τους τρείς πυλώνες για την υστεροφημία σας, γιατί μετά από δύο χρόνια κανείς δε θα θυμάται το αγορασμένο ξένο πρόγραμμα που θα παίζεται, αλλά αντίθετα θα θυμούνται τις συναυλίες των Μουσικών Συνόλων στη Κρήτη ή την Αλεξανδρούπολη ή το ντοκιμαντέρ για τη Χρυσή Αυγή, το πολίτευμα ή τον Καβάφη που οφείλουμε να τα δίνουμε στις επόμενες γενιές, τις καταγεγραμμένες συνεντεύξεις των ανθρώπων του πολιτισμού και των γραμμάτων στο τρίτο. Κύριοι έχετε ευθύνη.
    με εκτίμηση
    Ορφανός Γεώργιος

  • 7 Δεκεμβρίου 2013, 14:02 | Ιωάννα Μωραίτου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφει η Ναταλία Τζωρτζίδου και τα προσυπογράφω. Κιακόμη θυμάμαι πέρυσι από Οκτώβριο ως τις 10 Ιουνίου πόσες συναυλίες των Μουσικών Συνόλων είχαν την ευκαιρία πάρα πολλοί Αθηναίοι να παρακολουθήσουν στο Μέγαρο Μουσικής,στο Θέατρο Ελληνικός Κόσμος,στο Ακροπόλ κι αλλού-τις περισσότερες δωρεάν. Πόσοι έλληνες και ξένοι σ ολόκληρη την Ελλάδα μα και στο εξωτερικό οι ομογενείς μας απολάμβαναν τις βιντεοσκοπημένες συναυλίες απο τα κρατικά κανάλια. Και η χριστουγεννιάτικη συναυλία των Μ.Σ. στο Μέγαρο Μουσικής με απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ ήταν μεγάλη απόλαυση και χαρά για εκατομμύρια ανθρώπων. Τώρα τί μας έμεινε; Στην πολύ δύσκολη εποχή που ζούμε ας δοθεί έστω η δυνατότητα τέτοιας ποιοτικής ψυχαγωγίας.

  • 6 Δεκεμβρίου 2013, 12:39 | Nαταλία Τζωρτζίδου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι ανήκουστο μια Δημόσια Τηλεόραση -ή όπως τελικά θα λέγεται- χωρίς τα μουσικά σύνολα. Πραγματικά θλιβερό. Κάθε χώρα που θέλει να δείχνει κάπως πολιτισμένη -έστω και κατ΄επίφαση- επιβάλλεται να διαθέτει ορχήστρα ραδιοφωνίας.
    Η συμφωνική ορχήστρα και η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής, θα έπρεπε όχι μόνο να ξαναλειτουργήσουν, αλλά και να αξιοποιηθούν ουσιαστικά για να προσφέρουν στους Έλληνες πολίτες το υψηλό μουσικό επίπεδο που επανειλημμένως έχουμε ακούσει.

    Υ.Γ. Μέχρι σήμερα, δεν γνώριζα για την συγκεκριμένη διαβούλευση και μου φαίνεται εξίσου τραγικό να πρέπει να μετρηθούν τα «Like» για το αν θα λειτουργήσουν ή όχι οι ορχήστρες της Δημόσιας Τηλεόρασης. Να περιμένουμε, δηλαδή, να βγει και σε δημόσια διαβούλευση το αν θα πρέπει να έχουμε σχολεία ή όχι?

  • 4 Δεκεμβρίου 2013, 10:20 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Δεν είμαι μουσικός αλλά τα παιδιά των μουσικών συνόλων έδωσαν ένα τεράστιο δείγμα των δυνατοτήτων τους στο ευρύ κοινό τις μέρες του καλοκαιριού στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής,πιστεύω να συμφωνούν όλοι όσοι τους είδαν και τους άκουσαν, αυτά τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να παίζουν μουσική και να χαρίζουν τις υπέροχες μελωδίες τους στους Έλληνες πολίτες..