Άρθρο 04: Διευθύνων Σύμβουλος-Διοικητικό Συμβούλιο

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΝΕΡΙΤ−Α.Ε. διορίζεται με απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου για πενταετή μη ανανεώσιμη θητεία, η οποία παρατείνεται μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του από το νέο ΔΣ. Το ΔΣ αποτελείται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, και από τέσσερα (4) μέλη, που διορίζονται σύμφωνα με την διαδικασία επιλογής της παραγράφου 9 του παρόντος. Ένα (1) τουλάχιστον μέλος του ΔΣ έχει νομική και ένα (1) οικονομική κατάρτιση. Ο Διευθύνων Σύμβουλος επιλέγει ένα (1) μέλος του ΔΣ ως αναπληρωτή του. Ο τελευταίος αναπληρώνει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο απόντα ή κωλυόμενο και ασκεί όλες τις αρμοδιότητές του σε περίπτωση που αυτός παραιτηθεί ή εκλείψει, έως το διορισμό του διαδόχου του.
2. Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι και Πρόεδρος του ΔΣ. Επικουρούμενος από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εφαρμόζει τη στρατηγική και την πολιτική ανάπτυξης της Εταιρίας που έχει αποφασίσει το ΕΣ.
3. Το ΔΣ συγκαλείται σε τακτική συνεδρίαση μια φορά τουλάχιστον το μήνα και σε έκτακτη οποτεδήποτε, με πρωτοβουλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου. Την πρόσκληση απευθύνει ο Πρόεδρος με τον προσφορότερο κατά τη κρίση του τρόπο. Το ΔΣ βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται τρία (3) τουλάχιστον μέλη, συμπεριλαμβανομένου οπωσδήποτε του Προέδρου ή του Αναπληρωτή του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
4. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος έχει ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Διοικεί την Εταιρία και προΐσταται όλων των υπηρεσιών της.
β. Καταρτίζει ετησίως το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Εταιρίας στο πλαίσιο του πενταετούς στρατηγικού σχεδιασμού, σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντος.
γ. Καταρτίζει τον υπηρεσιακό οργανισμό, τον κανονισμό λειτουργίας και τους λοιπούς κανονισμούς της ΝΕΡΙΤ−Α.Ε.
δ. Εγκρίνει το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ−Α.Ε. και εποπτεύει την τήρηση των βασικών αρχών του προγράμματος.
ε. Μεριμνά για την πραγματοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού της ΝΕΡΙΤ−Α.Ε.
στ. Παρουσιάζει ετησίως έκθεση πεπραγμένων στο ΕΣ και συμμετέχει στις συνεδριάσεις του, εφόσον προσκληθεί, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
ζ. Επιλέγει τους Γενικούς Διευθυντές της ΝΕΡΙΤ−Α.Ε. εξειδικεύοντας τα προσόντα που καθορίζονται σύμφωνα με την περίπτωση γ΄ της παραγράφου 9 του παρόντος άρθρου στα αντικείμενα των Γενικών Διευθύνσεων.
η. Μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση του Εποπτικού Συμβουλίου σε έκτακτη συνεδρίαση.
θ. Καθορίζει δείκτες − κλειδιά απόδοσης με βάση το πλαίσιο της ισόρροπης στοχοθέτησης, οι οποίοι είναι αντικειμενικά μετρήσιμοι και αφορούν τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά στοιχεία της λειτουργίας της Εταιρίας και του προγράμματος, σε όλες τις εκφάνσεις του.
ι. Εκπροσωπεί την ΝΕΡΙΤ−Α.Ε. δικαστικώς και εξωδίκως.
5. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μπορεί να ζητεί την έγκριση του ΔΣ για τη λήψη απόφασης σε οποιοδήποτε θέμα εμπίπτει στις κατά την προηγούμενη παράγραφο αρμοδιότητές του. Μπορεί να αναθέτει την άσκηση συγκεκριμένων κάθε φορά αρμοδιοτήτων του σε άλλα μέλη του ΔΣ.
6. Το ΔΣ είναι αρμόδιο για κάθε ζήτημα που αφορά τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ−Α.Ε., το οποίο το Καταστατικό της και η ισχύουσα νομοθεσία δεν αναθέτουν στον Διευθύνοντα Σύμβουλο ή άλλο όργανο της Εταιρίας.
7. Η ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ−Α.Ε. είναι ασυμβίβαστη:
α. Με την ιδιότητα του προμηθευτή ή του εν γένει αντισυμβαλλόμενου της ΝΕΡΙΤ−Α.Ε. με σύμβαση έργου ή παροχής υπηρεσιών.
β. Με τη συμμετοχή καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε άλλη εταιρία σχετική με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και
γ. Με την ιδιότητα του μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου, του Υφυπουργού, του Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα Υπουργείου ή αυτοτελούς Γενικής Γραμματείας, του Βουλευτή, του Δημάρχου, του Περιφερειάρχη, του Αντιπεριφερειάρχη, του περιφερειακού και δημοτικού συμβούλου, του δημοσίου υπαλλήλου, καθώς και με την κατοχή αξιώματος ή θέσης σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα.
8. Δυο (2) το πολύ μέλη του ΔΣ μπορούν να έχουν την ιδιότητα υπαλλήλου της ΝΕΡΙΤ−Α.Ε.
9. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ−Α.Ε. επιλέγονται ως ακολούθως:
α. Με δημόσια πρόσκληση του ΕΣ καλούνται εξειδικευμένοι φορείς του ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα, με διεθνή εμπειρία σε θέματα επιλογής στελεχιακού δυναμικού, να υποβάλουν προσφορές για την ανάθεση της υπηρεσίας επιλογής του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Η ανάθεση της υπηρεσίας κατακυρώνεται με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.
β. Ο ανάδοχος της υπηρεσίας, ο οποίος δεν μπορεί να είναι ο ίδιος με εκείνον της παραγράφου 6 του άρθρου 8, αποτελεί το Φορέα Επιλογής του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ−Α.Ε.
γ. Ο Φορέας Επιλογής δημοσιεύει χωριστές ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για πλήρωση της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου αφενός και την πλήρωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αφετέρου. Οι προσκλήσεις περιλαμβάνουν αναλυτική κατάσταση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που πρέπει να διαθέτουν ο Διευθύνων Σύμβουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και τη μέθοδο αξιολόγησης των υποψηφίων. Στις προσκλήσεις προσδιορίζονται τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Η πρόσκληση και η υποβολή υποψηφιοτήτων πραγματοποιείται μέσω ελεύθερα προσβάσιμης διαδικτυακής εφαρμογής. Η αξιολόγηση και όλα τα βιογραφικά των επιλεγέντων δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της ΝΕΡΙΤ ΑΕ Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου Υπουργού για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης καθορίζονται η εκάστοτε προβλεπόμενη αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου και η αποζημίωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις αντιστοίχως, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις. Δεν επιτρέπεται η υποβολή υποψηφιότητας από το ίδιο πρόσωπο παραλλήλως για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.
δ. Ο Φορέας Επιλογής αξιολογεί τις υποψηφιότητες για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου βάσει των κριτηρίων και της μεθόδου που έχει ανακοινωθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση γ΄ και υποδεικνύει στο ΕΣ τους τρεις (3) υποψηφίους που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία, τους οποίους το ΕΣ καλεί σε ακρόαση. Ένας εξ αυτών διορίζεται με απόφαση του ΕΣ στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
ε. Ο Φορέας επιλογής αξιολογεί τις υποψηφιότητες για τις θέσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου βάσει των κριτηρίων και της μεθόδου που έχει ανακοινωθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση γ΄ και υποδεικνύει στο ΕΣ τους οκτώ (8) υποψηφίους που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία και τους οποίους το ΕΣ καλεί σε ακρόαση. Οι τέσσερις (4) από αυτούς διορίζονται με απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου στη θέση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
10. Το ΕΣ, μετά από πρόταση τουλάχιστον τεσσάρων (4) μελών του, μπορεί να παύσει οποτεδήποτε από τα καθήκοντά του τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εφόσον δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Για την αντικατάστασή τους εφαρμόζεται εκ νέου η διαδικασία της παραγράφου 9.

  • 5 Δεκεμβρίου 2013, 01:39 | Βαρβατσουλάκης Ιωάννης, PhD
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Άρθρο 3 παρ. 7 Ν. 3429/2005 (λείπει η πρόβλεψή του από το παρόν άρθρο)

    7. Κάθε δημόσια επιχείρηση υποχρεούται να καταρτίσει κανονισμό λειτουργίας του διοικητικού της συμβουλίου, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου εντός εννέα μηνών από την ημερομηνία θέσης του νόμου αυτού σε ισχύ. Ο κανονισμός λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου περιλαμβάνει υποχρεωτικά:
    α) τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των εκτελεστικών, μη εκτελεστικών και ανεξάρτητων μελών του διοικητικού συμβουλίου και
    β) τον προσδιορισμό των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου.

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ

  • 5 Δεκεμβρίου 2013, 00:04 | Βαρβατσουλάκης Ιωάννης, PhD
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    1. Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΝΕΡΙΤ−Α.Ε. διορίζεται με απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου για πενταετή μη ανανεώσιμη θητεία, η οποία παρατείνεται μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του από το νέο ΔΣ. Το ΔΣ αποτελείται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, και από τέσσερα (4) μέλη (δύο από αυτά είναι μη εκτελεστικά μέλη και ένα εξ΄αυτών είναι ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος με αποδεδειγμένη επαρκή γνώση σε θέματα λογιστικής και ελεγκτικής- αυτά τα 3 μέλη θα τοποθετηθούν στην Επιτροπή Ελέγχου και δεν θα έχουν ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ως ορίζει το Άρθρο 15 του Ν. 3965/2011 και το άρθρο 42 του παρόντος κανονισμού), που διορίζονται σύμφωνα με την διαδικασία επιλογής της παραγράφου 9 του παρόντος. Ένα επίσης (1) τουλάχιστον μέλος του ΔΣ έχει νομική γνώση.
    ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με 5μελες ΔΣ δεν μπορείτε να έχετε 1 αναπληρωτή του Διευθύνοντος, ένα μέλος με γνώσεις νομικής και 3 μέλη χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες για την επιτροπή ελέγχου. Το ίδιο πρόβλημα είχε η παλιά ΕΡΤ γι αυτό και δε λειτούργησε από το 2012 η Επιτροπή Ελέγχου. Πρέπει με νέο Νόμο να γίνει 7μελές για να τηρούνται σωστά οι Αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης (ήταν λάθος η συρρίκνωση των ΔΣ μεγάλων ΔΕΚΟ σε 5μελή)

  • 4 Δεκεμβρίου 2013, 12:33 | Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Απαραίτητη Προσθήκη:
    «7. Η ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ−Α.Ε. είναι ασυμβίβαστη:
    …..
    ε. Με την ιδιότητα του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καθώς και κάθε άλλης εποπτεύουσας ρυθμιστικής Αρχής.»
    ————————-

    «9.
    γ)……… Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου Υπουργού για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης καθορίζονται η εκάστοτε προβλεπόμενη αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου και η αποζημίωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις αντιστοίχως, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις.»

    Σχόλιο: α) Γιατί πρέπει να υπάρχει υπουργός για θέματα Δημόσιας Ρ/Τ;
    β) Γιατί πρέπει κάθε φορά ο ΥπΟικ να καθορίζει την αμοιβή του Δ/ντος Συμβούλου και την αποζημίωση των μελών του ΔΣ αντί του αυτόματου προσδιορισμού της με βάση το μισθολόγιο του Δημοσίου;

  • 3 Δεκεμβρίου 2013, 23:23 | Χρονης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Τους διευθυντες δεν πρεπει να του διοριζει ο Διευθυνων Συμβουλος αλλα το ΔΣ

    Επιπλεον δεν μπορουν να συμμετεχουν στο ΔΣ προσωπα που ανηκουν σε εταιριες αλλων ΜΜΕ καθως μπορουν με οποιοδηποτε τροπο να προκαλεσουν προβληματα στη δοικηση της ΝΕΡΙΤ διοτι ανηκουν σε ανταγωνιστικα ραδιοτηλεοπτικα μεσα υπονομευοντας την με οποιοδηποτε τροπο.

    Επισης δε μπορουν να συμμετέχουν πολιτικα προσωπα διοτι ειναι αυτονοητο οτι θα προωθησουν τις θεσεις του κομματος τους ασκωντας πιεσεις εντος της εταιριας. Τα προσωπα που θα συμμετεχουν στο ΔΣ πρεπει να ειναι ουδετερα χωρις συμμετοχη σε κομμα ή οποιοδηποτε αλλο πολιτικο φορεα ωστε να εξασφαλίζεται η πληρης αντικειμενικοτητα. Ορθως η δοιηκηση δε μπορει να δεχεται κυβερνιτικες εντολες, αλλα ειναι απαραδεκτο να συμμετεχουν στη διοικηση της εταιριας πολιτικα στελέχη. Αυτο θυμιζει άμεσα τη παλια κυβερνητική ΕΡΤ με αντίστροφο τροπο. Εαν ισχύσει η διαταξη αυτη τοτε η ΝΕΡΙΤ θα αποτελεσει ενα κακο αντιγραφο της παλιας ΕΡΤ.