Άρθρο 12: Διεύθυνση Ειδήσεων

Τη Διεύθυνση Ειδήσεων συγκροτούν οι ακόλουθες υπηρεσιακές μονάδες, των οποίων οι αρμοδιότητες περιγράφονται κάτω από τον τίτλο τους.
1. Τμήμα Ειδήσεων
Οι αρμοδιότητες του Τμήματος είναι:
• Η υποδοχή, η συλλογή, η επεξεργασία και τεκμηρίωση κάθε είδους ειδήσεων σε 24ωρη βάση της πολιτικής, διεθνούς, οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής, επιστημονικής επικαιρότητας και η διάθεσή τους σε κάθε μέσο μετάδοσης της ΝΕΡΙΤ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο και κοινωνικά δίκτυα, διαδραστικές υπηρεσίες, κλπ).
• Η οργάνωση και ο συντονισμός των ρεπόρτερ και των ανταποκριτών εσωτερικού και εξωτερικού.
• Η αξιοποίηση όλων των δυνατών πηγών ειδήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
• Η παραγωγή δημοσιογραφικών ερευνών και ρεπορτάζ, όλα σε στενή συνεργασία με τις οικείες διευθύνσεις και σε αντιστοιχία με την ιδιαιτερότητα και τις ανάγκες του κάθε μέσου μετάδοσης.
• Η συλλογή, η επεξεργασία ειδήσεων για πολίτες άλλων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα.
• Η συλλογή, η επεξεργασία ειδήσεων για τους Έλληνες που κατοικούν εκτός Ελλάδος και ναυτικούς.
• Όλο το παραγόμενο περιεχόμενο τεκμηριωμένο και οργανωμένο ανά θεματική και μέσο θα καταχωρείται σε κοινό αποθετήριο που θα είναι διαθέσιμο για κάθε μέσο μετάδοσης της ΝΕΡΙΤ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο και κοινωνικά δίκτυα, διαδραστικές υπηρεσίες, κλπ).
2. Τμήμα Αθλητικών
Οι αρμοδιότητες του τμήματος είναι:
• Η κάλυψη της καθημερινής αθλητικής ειδησεογραφίας για τις ανάγκες όλων των ειδησεογραφικών ζωνών και των δελτίων ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ Α.Ε.
• Η οργάνωση και ο συντονισμός των αθλητικών ρεπόρτερ και των ανταποκριτών εσωτερικού και εξωτερικού.
3. Γραμματεία
Η αρμοδιότητα της γραμματείας είναι η γραμματειακή υποστήριξη της Διεύθυνσης, η συγκέντρωση και διαχείριση όλων των στοιχείων που αφορούν τη λειτουργία της και η παρακολούθηση της διαμόρφωσης των δεικτών – κλειδιών στοχοθέτησης.

  • 13 Δεκεμβρίου 2013, 16:45 | Δημήτρης Μελετιου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η υποβάθμιση της Διεύθυνσης Αθλητικών Προγραμμάτων σε Τμήμα Αθλητικών με αντικέιμενο κυρίως την κάλυψη της ειδησεογραφίας, δηλαδή το καθημερινο 3λεπτο των αθλητικών στο δελτίο ειδήσεων, δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με τον σκοπό που μπορεί να εξυπηρετεί ως προς την ωφέλεια που θα αποκομίσει η Δημόσια Τηλεόραση απο αυτήν.
    Είναι γνωστό και κοινά αποδεκτό ότι οι υψηλότερες τηλεθεάσεις και κατά συνέπεια τα μεγαλύτερα έσοδα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης τα τελευταία χρόνια έχουν προέλθει από την κάλυψη και την μετάδοση των κορυφαιων αθλητικών διοργανώσεων και με μια τέτοια κίνηση είναι προφανές ότι δεν θα είναι δυνατόν να υποστηριχθούν τετοιες μεταδόσεις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο χάνεται σε μεγάλο βαθμό η αρχή της ανταποδοτικότητας που διέπει την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση παγκοσμίως και ιδιαίτερα σε μία τόσο δύσκολη εποχή για την Ελλάδα θα έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε αυτό.
    Είναι προφανές ότι η διαρκής προσπάθεια υποβάθμισης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα δεν μπορεί να έχει καμμία ωφέλεια για κανέναν και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επανεκτίμησης στο σύνολο της.

  • 13 Δεκεμβρίου 2013, 11:14 | Χ.ΝΙΚΑΚΗΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Με γνώμονα τις μετρήσεις τηλεθέασης(τα μόνα προγράμματα με μεγάλες τηλεθεάσεις) αλλά και τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα που διαχειρίζεται και μεταδίδει η ΝΕΡΙΤ θα έπρεπε να υπάρχει Διεύθυνση Αθλητικού Προγράμματος. Εκτός του ότι σε όλο τον προηγμένο «τηλεοπτικά» κόσμο αυτό ισχύει, στην Ελλάδα θα πρέπει να προωθηθεί έτη περαιτέρω γιατί οι 2 συνδρομητικές πλατφόρμες συγκεντρώνουν μεγάλο κομμάτι αθλητικών γεγονότων και η ΝΕΡΙΤ είναι μια «δωρεάν» αθλητική όαση.

  • 12 Δεκεμβρίου 2013, 15:38 | Χαράλαμπος Μητσούλης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Βρίσκω το οργανόγραμμα πολύπλοκο και ως εκ τούτου δυσλειτουργικό.Βασικό στοιχείο κρίνω την κατάργηση νευραλγικών Διευθύνσεων. όπως για παράδειγμα την Διεύθυνση Αθλητικού Προγράμματος που σπάει σε τμήματα εντασσόμενα στις άλλες Διευθύνσεις.
    Στόχος ενός οργανογράμματος πρέπει να είναι η ομογεννοποίηση της δουλειάς για την καλύτερη ποιότητα του προσφερομένου προϊόντος.
    Στην περίπτωση της Διεύθυνσης Αθλητικών Προγραμμάτων παρατηρώ ένα «διαμελισμό»σε ξεχωριστά -επί της ουσίας- τμήματα. Γιατί(λογικά )
    ένα κομμάτιθα υποστηρίζειτο ραδιόφωνο (εάν βέβαια θα έχετε την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, που ήταν το πιο πετυχημένο ραδιόφωνο, με μεγάλη ακροματικότητα και πολλά έσοδα ), ένα άλλο την την τηλεόραση και ένα ακόμη τα Νέα Μέσα!Πρόκειται γιά,κατά την γνώμη μου,σημαντικό ΛΑΘΟΣ.

  • 11 Δεκεμβρίου 2013, 11:30 | Νίκος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Το Οργανόγραμμα έχει ένα πολύ σοβαρό λάθος. BBC, RAI, TVE, και άλλοι κορυφαίοι ραδιοτηλεοπτικοί κολοσσοί στον κόσμο έχουν διεύθυνση αθλητικών προγραμμάτων. Είναι δυνατόν να μην έχει προβλεφθεί κάτι αντίστοιχο για τη ΝΕΡΙΤ;;;

    Πρόκειται για ένα σοβαρότατο λάθος, αν και ελπίζω να πρόκειται απλά για μια παράλειψη λόγω της πίεσης χρόνου που υπάρχει.

    Τα αθλητικά είναι το μόνο πρόγραμμα που μας κρατάει πλέον μπροστά από την τηλεόραση και αυτό πρέπει να είναι ενισχυμένο και όχι αποδυναμωμένο, ΕΙΔΙΚΑ στην τηλεόραση που προσφέρεται δωρεάν στον ελληνικό λαό.

  • 11 Δεκεμβρίου 2013, 02:50 | Π. Νικολετοπούλου
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Εψαξα να βρω τη Διεύθυνση Αθλητικών Προγραμμάτων , αλλά δεν τη βρήκα. Κάτω από τη Διεύθυνση Ειδήσεων υπάρχει απλώς το Αθλητικό Τμήμα. Θεωρώ ότι αυτό είναι λάθος , διότι σε όλες τις δημόσιες τηλεοράσεις του κόσμου τα αθλητικά προγράμματα είναι ξεχωριστός τομέας ( π.χ. BBC) , καθώς πέρα από τις ιδιαιτερότητες που έχουν , φέρνουν πολλά έσοδα και ασφαλώς μεγάλες τηλεθεάσεις. Τι εξυπηρετεί αυτή η προσπάθεια υποβάθμισης των Αθλητικών Προγραμμάτων στη ΝΕΡΙΤ; Ενας από του λόγους που πλήρωναν και θα πληρώνουν ανταποδοτικό τέλος οι πολίτες είναι τα δωρεάν αθλητικά και το αθλητικό ραδιόφωνο. Θα καταργηθούν αυτά στο μέλλον; Και ποιος θα οργανώνει τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα ( Παγκόσμια και Ευρωπαικά Πρωταθλήματα , Ολυμπιακούς Αγώνες κ.α.;)εάν δεν υπάρχει Διεύθυνση Αθλητικών Προγραμμάτων; Νομίζω ότι πρόκειται για σοβαρή παράλειψη στο οργανόγραμμα της ΝΕΡΙΤ, που πρέπει να διορθωθεί.