Άρθρο 26: Διεύθυνση Έρευνας, Ανάπτυξης & Πληροφορικής

Η Διεύθυνση διενεργεί έρευνα, σχεδιάζει, αναπτύσσει και υποστηρίζει διαδικτυακές υπηρεσίες στους τομείς που είναι απαραίτητοι για την προώθηση των σκοπών της ΝΕΡΙΤ και με στόχο να διατηρήσουν την ΝΕΡΙΤ ως κέντρο αριστείας στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες και το ψηφιακό περιεχόμενο, σε συνεργασία με όλες τις διευθύνσεις της εταιρίας. Συντονίζει την συμμετοχή της ΝΕΡΙΤ σε όλα τα Εθνικά, Ευρωπαϊκά και διεθνή αναπτυξιακά προγράμματα.
1.Τμήμα Έρευνας, Ανάπτυξης και Σχεδιασμού
Η αρμοδιότητες του τμήματος είναι πραγματοποίηση του συνόλου της εφαρμοσμένης έρευνας που είναι απαραίτητη για τις αναπτυξιακές δράσεις της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. Το τμήμα πραγματοποιεί το σχεδιασμό των αναπτυξιακών δράσεων της ΝΕΡΙΤ και συνεργάζεται με όλες τις διευθύνσεις, προκειμένου να καθορίσει και να υλοποιήσει τους τομείς εφαρμοσμένης έρευνας που είναι απαραίτητοι για την επίτευξη των στόχων της ΝΕΡΙΤ με έμφαση στις νέες και ανοικτές τεχνολογίες, της συμμετοχή του κοινού και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και τη βιωσιμότητα του οργανισμού. Το τμήμα συνεργάζεται με τρίτους ελληνικούς και διεθνείς ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς οργανισμούς για την πραγματοποίηση των στόχων του.
2. Τμήμα Πληροφορικής & Τεχνολογιών Ραδιοτηλεοπτικής Παραγωγής
Οι αρμοδιότητες του τμήματος είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η υλοποίηση, η τεκμηρίωση, η τεχνική υποστήριξη, η εκπαίδευση και συντήρηση σε 24ώρη βάση όλων των πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμογών, υπολογιστικών υποδομών, των τεχνικών υποδομών της ραδιοτηλεοπτικής παραγωγής στο πλαίσιο της σύγκλησης τεχνολογιών και διακτυακών υποδομών της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., Προτεραιότητα του τμήματος είναι η συνεργασία με όλους τους χρήστες ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία όλων των υπηρεσιών πληροφορικής και νέων τεχνολογιών.
3. Τμήμα Νέων Μέσων
Το Τμήμα Νέων Μέσων είναι αρμόδιο για τη συναρμογή παραδοσιακών και νέων μηντιακών πρακτικών στη δημοσιογραφική, διοικητική και ψυχαγωγική λειτουργία της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. Σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διευθύνσεις φροντίζουν τη διάθεση στο διαδίκτυο, στα κοινωνικά δίκτυα και σε εφαρμογές του παραγόμενου περιεχομένου κάθε μέσου μετάδοσης (διαδίκτυο, τηλεόραση, ραδιόφωνο) με τεχνολογίες και διαδικασίες που επιτρέπουν τόσο τη ζωντανή όσο και την κατ’ απαίτηση πρόσβαση και διάδραση του κοινού. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλει στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας διάδρασης, διαμοιράσματος και συμπαραγωγής που να διαπερνάει όλα τα προγράμματα σε όλα τα μέσα της ΝΕΡΙΤ Α.Ε ενσωματώνοντας τις σύγχρονες πρακτικές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της δημοσιογραφίας των πολιτών. Σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα, τεχνικές παραγωγής πρωτότυπου διαδικτυακού περιεχομένου και καταρτίζει πολιτική χρήσης των νέων μέσων σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του οργανισμού.
4. Γραμματεία
Η αρμοδιότητα της γραμματείας είναι η γραμματειακή υποστήριξη της Διεύθυνσης, η συγκέντρωση και διαχείριση όλων των στοιχείων που αφορούν τη λειτουργία της και η παρακολούθηση της διαμόρφωσης των δεικτών – κλειδιών στοχοθέτησης.

  • 11 Δεκεμβρίου 2013, 22:16 | Κ.Ο
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Συμφωνω με το σχόλιο του κ. Σαλάπα ότι

    «Αν και η ύπαρξη τμήματος έρευνας δίνει κύρος σε έναν οργανισμό, η εμπειρία των κυριότερων ερευνητικών μονάδων στην Ευρώπη (BBC, IRT) δείχνει δυσκολίες οικονομικής επιβίωσης, γι’ αυτό και η έρευνα συνδυάζεται με άλλες αρμοδιότητες όπως εκπαίδευση, διατύπωση οδηγιών για παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος ή για προτυποποίηση λειτουργιών κλπ. Αν το τμήμα ασχοληθεί με τα τελευταία, καθώς και με την αξιολόγηση και δοκιμαστική εφαρμογή των νέων τεχνολογιών που προτείνονται από διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες έχει νόημα ύπαρξης, αλλιώς είναι πολυτέλεια για οργανισμό με το μέγεθος της ΝΕΡΙΤ».

  • 11 Δεκεμβρίου 2013, 22:03 | Κ.Ο
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης αυτής είναι άσχετες μεταξύ τους.

    1. Η ευθύνη των τυχών ευρωπαικών έργων να πάει στη Μονάδα Επιτελικής Παρακολουθησης,

    2. Η Ανάπτυξη να εννοποιηθεί με το Τμήμα Συνεργασίας με τις Πολιτισμικές Βιομηχανίες.

    3. Η Πληροφορική και οι Οπτικοακουστικές Τεχνολογίες θα πρέπει να είναι σε ξεχωριστά τμήματα λόγω διαφορετικής κουλτούρας

    4. Τα Νέα Μέσα θα πρέπει να υπαχθούν στη Γενική Διεύθυνση Περιεχομένου, ιδανικά ως μια ακόμα Διεύθυνση.

  • 8 Δεκεμβρίου 2013, 18:18 | Χρήστος Σαλάπας
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    1. Αν και η ύπαρξη τμήματος έρευνας δίνει κύρος σε έναν οργανισμό, η εμπειρία των κυριότερων ερευνητικών μονάδων στην Ευρώπη (BBC, IRT) δείχνει δυσκολίες οικονομικής επιβίωσης, γι’ αυτό και η έρευνα συνδυάζεται με άλλες αρμοδιότητες όπως εκπαίδευση, διατύπωση οδηγιών για παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος ή για προτυποποίηση λειτουργιών κλπ. Αν το τμήμα ασχοληθεί με τα τελευταία, καθώς και με την αξιολόγηση και δοκιμαστική εφαρμογή των νέων τεχνολογιών που προτείνονται από διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες έχει νόημα ύπαρξης, αλλιώς είναι πολυτέλεια για οργανισμό με το μέγεθος της ΝΕΡΙΤ.
    2. Το τμήμα πληροφορικής και τεχνολογιών ραδιοτηλεοπτικής παραγωγής δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η δομή των τμημάτων δεν στήνεται με βάση τη τεχνολογία που χρησιμοποιούν (technology oriented), αλλά την υπηρεσία που παρέχουν (business oriented). Αν και μέρος της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας είναι και θα είναι σε αυξανόμενο βαθμό κοινό (ΙΤ) οι τομείς εφαρμογών πληροφορικής και ραδιοτηλεοπτικής παραγωγής απέχουν πολύ και απαιτούν τεχνικούς με διαφορετική εμπειρία. Αν επιπλέον ληφθεί υπόψη ότι μεγάλος αριθμός μηχανημάτων παραγωγής (κάμερες, κονσόλες εικόνας και ήχου, ενισχυτές σημάτων κλπ) για τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια δεν θα περάσει σε τεχνολογία ΙΤ , καθίσταται αναγκαία η ύπαρξη χωριστού τμήματος πληροφορικής και η ενσωμάτωση του τομέα σχεδιασμού ραδιοτηλεοπτικής παραγωγής στο προαναφερθέν τμήμα έρευνας που γίνεται πλέον τμήμα σχεδιασμού, τεχνολογικής αξιολόγησης και διατύπωσης προτύπων και οδηγιών λειτουργίας. Η συνύπαρξη των δυο τμημάτων στην ίδια διεύθυνση επιτρέπει την συντονισμένη συνεργασία που θα απαιτηθεί.