Άρθρο 01- Αντικείμενο του φόρου

1. Από το έτος 2014 και για κάθε επόμενο έτος επιβάλλεται ετήσιος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Α.) στα δικαιώματα, όπως ορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος, σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα και τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή κάθε είδους νομικές οντότητες την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

2. Ο ΕΝ.Φ.Α. επιβάλλεται στα εμπράγματα δικαιώματα της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας, της επικαρπίας, της οίκησης και της επιφάνειας επί του ακινήτου, καθώς και στο ενοχικό δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα των παραπάνω εμπραγμάτων δικαιωμάτων. Εξαιρετικά επιβάλλεται και στο δικαίωμα της νομής ή οιονεί νομής σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση ζ) της παρ.2 του άρθρου 2.

3. Τα δικαιώματα επί των οποίων επιβάλλεται ο ΕΝ.Φ.Α. είναι αυτά που υπάρχουν την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας, ανεξάρτητα από μεταβολές που τυχόν επέρχονται κατά τη διάρκεια του έτους αυτού και ανεξάρτητα από τη μεταγραφή του τίτλου κτήσης.

4. Για τον καθορισμό του ΕΝ.Φ.Α. λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση του ακινήτου. Η πραγματική κατάσταση του ακινήτου προκύπτει από την οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο. Αν δεν υπάρχει οριστική εγγραφή, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ακινήτου, όπως προκύπτουν από τον τίτλο κτήσης. Αν δεν υπάρχει τίτλος κτήσης, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της πραγματικής κατάστασης του ακινήτου.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 18:38 | δημητρης

    ειμαιμικροεπαγγελματιας με ζημιες πραγματικες…πως θα πληρωσω ολλα αυτα τα χαρατσια με 2 παιδια και με ακινητη περιουσια που δεν αγοραζεικανεις…

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 18:42 | Αθανάσιος Αλεξίου

    Το μέτρο είναι πλήρως αντισυνταγματικό.Ο έχων περιουσία εκατομμυρίων καλείτε να πληρώσει τα ίδια για ένα ακίνητο με έναν άνεργο, συνταξιούχο ή μισθωτό.Επίσης το συνταγματικά έκτακτο γίνετε αντισυνταγματικά μόνιμο.Κουρέψτε τις καταθέσεις κατευθείαν τουλάχιστον και όχι με έμμεσο τρόπο θα ήταν πιο έντιμο.Ντροπή σας…

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 17:59 | Μανώλης Παντερής

    Πρόκειται για μια διαρκή ΤΙΜΩΡΙΑ. Αφού φορολογείται αρχικά εφάπαξ η απόκτηση περιουσίας, στη συνέχεια φορολογείται ξανά και ξανά και ξανά η ιδιοκτησία. Μέχρι πλήρους απαξίωσης, μέχρι μετατροπής της ιδιοκτησίας σε ιδιότυπο καθεστώς ενοικίου. Δεν φορολογείται ο πολίτης για ό,τι ΚΕΡΔΙΖΕΙ αλλά για ό,τι ΕΧΕΙ, ακριβώς στη λογική του «χαρατσιού» των Τούρκων. Πρόκειται ξεκάθαρα για μέτρο τιμωρίας και εξώφθαλμη δήμευση. Ή πιο απλά εφαρμογή της λογικής «θα σας τα πάρουμε τα λεφτά ή τα ακίνητα», ό,τι και να γίνει.

    Ακόμα, είναι εξωφρενικά ευνοϊκή για τους πλούσιους η λογική «να πληρώσουν όλοι από λιγότερα» για να μην πληρώσουν οι πλούσιοι περισσότερα. Δηλαδή, θα πληρώσει, έστω και λίγα -αλλά κρίσιμα για τη δική του επιβίωση!!!-, ο φτωχός μικροϊδιοκτήτης, προκειμένου να προφυλαχθεί ο πλούσιος μεγαλοϊδιοκτήτης από το να συμβάλλει αναλογικά των δυνατοτήτων του στα έσοδα της πατρίδας. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί αυτό ονομάζεται «δίκαιο»…

    Και το ακόμα εξωφρενικότερο, αυτή η καθαρά ληστρική επίθεση στην περιουσία των Ελλήνων οργανώνεται ενώ εγκαταλείφθηκε -οριστικά;- η ιδέα της εξοικονόμησης με την κατάργηση άχρηστων οργανισμών.

    Μετά, ο κύριος Σόιμπλε θα πει οτι «Εμείς ποτέ δεν εισηγηθήκαμε την αφαίμαξη των μέσων και φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας» και κανείς δεν θα έχει το κουράγιο να τον διαψεύσει… Αλίμονο, όλα αυτά είναι αποκυήματα και εμπνεύσεις των δικών μας πολιτικών και όχι των τροϊκανών.

    Και μετά θα κλάινε για τα δισεκατομμύρια των καταθέσεων που φεύγουν από τις τράπεζες… Για να πληρωθούν οι φόροι…

    Πρόκειται για σκανδαλώδη αρπαγή, ανάλογη με του σκανδάλου του χρηματιστηρίου. Μόνο που τότε είχε ευθύνη και ο επενδυτής, ενώ τώρα η κυβέρνηση απλώνει χέρι και αρπάζει αυτόκλητα και θρασύτατα την περιουσία των Ελλήνων.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 17:14 | ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Ο σε δημόσια διαβούλευση νόμος περί φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας είναι καταφανώς αντισυνταγματικός καθότι παραβιάζει ευθέως το άρθρο 4 «περί ισότητας των ελλήνων» στα σημεία 2 και 5 αφού στερείται της βασικής αρχής κατανομής βαρών και υποχρεώσεων αναλογικά των πραγματικών δυνατοτήτων ενός εκάστου υπέρ των κατόχων κάθε άλλου είδους περιουσίας.

    Είναι επίσης κατάφωρα αντισυνταγματικός ως προς το άρθρο 78 «νόμοι φορολογικού περιεχομένου» ως προς το σημείο 4 καθότι επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό των οικονομικών να καθορίζει αυθαίρετες αξίες φορολογητέας ύλης (πχ συντελεστή αξιοποίησης γηπέδου ανεξάρτητα από τον συντελεστή δόμησης, την αντικειμενική αξία κτλ)

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 17:39 | Δημήτρης

    Δεν έχω πρόβλημα να πληρώνω φόρους στα χρήματα που βγάζω. Το να μου ζητάτε να πληρώνω φόρους στο ακίνητο στο οποίο ζω με την οικογένειά μου που ΔΕΝ παράγει κανένα εισόδημα είναι παράλογο. Αυξήστε μου την φορολογία στα εισοδήματα αυξήστε και τους δημοτικούς φόρους, τουλάχιστον εκεί μπορώ να ζητήσω το αντίκρυσμα των φόρων μου, αλλά αυτό το οθωμανικό χαράτσι αντικατοπτρίζει τον παραλογισμό της ανικανότητας.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 17:19 | Β. Μακρής

    Αξιότιμε κ. Στουρνάρα και λοιποί Κυβερνώντες,
    Η ανικανότητά σας να καταπολεμήσετε την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, να απολύσετε μη ικανούς δημοσίους υπαλλήλους (μειώνοντας το κόστος του κράτους) και να εισπράξετε τα βεβαιωμένα χρέη, σας οδήγησε στη κατασκευή ενός εκτρώματος που φορολογεί και σταδιακά απαξιώνει και δημεύει την ακίνητη περιουσία κάθε πολίτη.
    Να σας αναφέρω κατάφορες αδικίες που η οικογένειά μου υφίσταται, σε σχέση με τη φορολόγηση της ακίνητης περιούσίας:

    Κληρονομήσαμε οικόπεδα από τον παππού εντός σχεδίου πόλης της Καλαμάτας, σε περιοχή που ο Δήμος δεν έχει ανοίξει και δε έχει αποζημιώσει τους δρόμους, που από το έτος 1910 προβλέπει το ΓΠΔ της πόλης. Στα χαρτιά λοιπόν μας ανήκουν και τα οικόπεδα και η μη διανοιγμένοι δρόμοι, ανάμεσα στα οικόπεδα.
    Καλούμαστε και ήδη πληρώνουμε για τα έτη 11-12 και 13 φόρους τόσο για τα οικόπεδα όσο και για τα τετραγωνικά των δρόμων που προβλέπονται για πολεοδόμηση. Εχουμε επανηλλημένως καλέσει το Δήμο να τα αποζημιώσει τα επικείμενα και να ανοίξει τους προβλεπόενους δρόμους, χωρίς αποτέλεσμα.
    Για τα εν’ λόγω οικόπεδα η αντικειμενική αξία είναι 1500 ευρώ το τ.μ. ενώ η αγοραία για το 2012 (αποδεδειγμένα) είναι γύρω στα 800 με 900. Μετά την μόνιμη επιβολή του νέου χαρατσιού, η αγοραία αξία θα μειωθεί ακόμια πιο πολύ. Θα κληθούμε λοιπόν το 2014 και εισαεί (μέχρι να αλλάξει ο καταπτυστος νόμος σας) να πληρώνουμε φόρο για αξία που δεν υφίσταται και για γη που δεν αποφέρει ΚΑΝΕΝΑ εισόδημα, αλλά και για τμήματα γης που στα χαρτιά μας ανήκουν αλλά είναι δρόμοι, τους οποίος ο Δήμος αρνείται να ανοίξει.
    Είναι πραγματικός παραλογισμός!
    Σε φίλους και νέα παιδιά συνιστώ να φύγουν από τη χώρα και να πάνε την περιουσία τους και να φτιάξουν τη ζωή τους εκεί που θα τους σέβονται και θα αναγνωρίζουν την αξία και όχι θα προχωράνε ανάλογα σε ποιά κομματική λίστα βρίσκονται γραμμένοι.
    Σας ευχαριστώ για το μέλλον που μας φτιάξατε. Ας πάτε στο καλό και εσείς και η φάρα σας. Και φυσικά μη περιμένετε την ψήφο μας.
    Λυπάμαι για την κατάντια της χώρας μου, που αγαπώ.
    Με καθόλου εκτίμηση (είστε υπουργός 2 χρόνια πλέον και μας δείξατε την ικανότητά σας),
    Β. Μακρής
    Ιδ. Υπάλληλος, Ηλ. Μηχανικός.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 17:12 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

    θεωρώ άδικο να φορολογείται η ψιλή κυριότητα ιδιαίτερα σε ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα στους επικαρπωτές. Περιπτώσεις ακινήτων τα οποία νοικιάζονται και ο επικαρπωτής τους είναι μεγάλης ηλικίας είναι συνηθισμένο στη χώρα μας και το μεγαλύτερο μέρος του φόρου θα το πληρώνει ο ψιλός κύριος. Αυτό δε συνέβαινε με το ΕΕΤΗΔΕ. Παρακαλώ εξετάστε το.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 16:56 | ΨΥΧΡΑΜΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

    Εγώ δεν θα αναφερθώ στα οικονομικά δεδομένα, απλά ρωτώ!Καλά Θεό δεν φοβάστε ;Ποιός τα έβαλε με τον Θεό και κέρδισε!Σας παραπέμπω στις προφητείες του Αγίου μας Κοσμά του Αιτωλού, που πριν από 200 και χρόνια τα αναφέρει όλα αυτά επακριβώς!θα σας δώσουν παρά(λεφτά) πολλά και θα σας τα ζητήσουν πάλι πίσω, θα σας βάλουν φόρους στα κοτέτσια και στα παράθυρα, αλλά δεν θα προλάβουν!Γερή Πίστη στον Θεό και στην Παναγιά μας και όλα θα πάνε καλά!!!

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 16:32 | Βασίλης Ιωάννου

    Σε σχέση με το Σχέδιο Νόμου του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι σήμερα Τρίτη 29-10-2013 και ώρα 13:00, έχουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

    α) Τα εκμισθούμενα ακίνητα που ανήκουν σε Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα πρέπει να φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή (1%ο ή 1€/τ.μ.), καθώς τα νομικά πρόσωπα αυτά προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα αντίξοο περιβάλλον μόνο με ίδια πλέον μέσα.

    β) Οι χώροι ιδιοκτησίας Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εκμισθώνονται σε φορείς που προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό (θέατρα, χώροι εκθέσεων, μουσεία κλπ), θα πρέπει να τύχουν απαλλαγής από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. ή σε κάθε περίπτωση να φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή (1% ‘η 1€/τ.μ.)

    γ) Οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης που ανήκουν σε Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα πρέπει να απαλλαγούν από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ή σε κάθε περίπτωση να φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή (1%ο ή 1€/τ.μ.), καθώς τα νομικά πρόσωπα αυτά προτίμησαν να αξιοποιήσουν τη γη τους με τον τρόπο αυτό, αποκλείοντας επωφελέστερους τρόπους ανάπτυξης, προκειμένου να προσφέρουν λύσεις για το καλό όλων στις πόλεις που δραστηριοποιούνται.

  • Είναι ντροπή και έκτρωμα αυτό το σ/ν, φορολογεί τον πολύτεκνο, όπως τον άγαμο. Διώκεται η κατοχή της ιδιοκτησίας στον Έλληνα πολίτη…
    Πουθενά στον κόσμο δεν φορολογείται κάτι, το οποίο δεν σου αποδίδει… φορολογείται ΜΟΝΟ το εισόδημα που τυχόν κερδίζεις.
    Είναι κατάντια σε ημέρες Εθνικής Εορτής και Επετείου του «ΟΧΙ» να εισηγούνται τέτοια νομοσχέδια… οι υπουργοί μας.
    Πότε επιτέλους θα συλληφθεί η τρομοκρατική οργάνωση κάποιων άσχετων από παιδαρέλια, που εισηγούνται τέτοια νομοσχέδια;;;

    Κ. Υπουργέ,
    Γιατί μας κοροϊδεύετε με τη διαβούλευση, αφού δεν λειτούργησε 24-28/10!!
    Αλλά και να λειτουργούσε πότε την λάβατε υπόψη σας;;;
    Ένας θεσμοθετημένος φορέας από την Κυβέρνηση, είναι η ΟΚΕ… γιατί ούτε εκεί δεν στέλνετε το σ/ν όπως είστε υποχρεωμένος, για να εκφέρει γνώμη πάνω σε αυτό;
    Έχουμε δημοκρατία επιτέλους ή κάτι άλλο;

    Μάνα, ήρθαν οι κομμουνιστές να μάς πάρουν τα σπίτια και τα κτήματα!!!

    – Θα έρθουν παιδάκι μου οι Κομμουνιστές και θα μας πάρουν τα σπίτια, μού έλεγε η φουκαριάρα η μάνα μου, χαμηλώνοντας τη φωνή της, λες και κάποιοι ήταν γύρω μας και θα μάς άκουγαν… Κι ας μην είχαμε εκείνα τα χρόνια δικό μας σπίτι, αφού μέναμε στο ενοίκιο…
    – Γιατί μαμά; Ρωτούσα με απορία, και αντί για απάντηση συνέχιζε…
    – Και το κτήμα με τις ελίτσες, τίποτα δε θα μας αφήσουν οι κερατάδες, αν έρθουν στα πράματα…
    Τα χρόνια πέρασαν και να που ήρθε το 2013 για να ζήσω τις παιδικές μου φοβίες!!!
    Μάνα ήρθαν οι Κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια και τα κτήματα…
    Ευτυχώς, μανούλα, που δε ζεις για να το δεις… Εμείς ζούμε τον εφιάλτη, εμπεδώνουμε τον Κομμουνισμό, ισοπέδωση – ισότητα των πάντων προς τα κάτω… Όχι ανισότητα προς τα πάνω, για να πάει η κοινωνία μπροστά, όπως μαθαίναμε κάποτε…
    Και η ειρωνεία, μανούλα μου, είναι ότι η φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία ή Λαϊκή Δεξιά ή όπως αλλιώς τη λένε, εφαρμόζει τον Κομμουνισμό στη χώρα που αιματοποτίστηκε για να τον αποτρέψει!!!

    Χρυσόγελος Μ
    Ηλεκτρολόγος Μηχ ΕΜΠ

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 15:02 | Ιωάννα Αριστειδοπούλου

    Το σχέδιο αυτό βάσει του οποίου φορολογείται περιουσία που δεν αποφέρει κανένα εισόδημα αποτελεί δήμευση (την περιουσία αυτή την αποκτήσαμε με σκληρή εργασία στον ιδιωτικό τομέα). Στραγγίζει τις όποιες καταθέσεις και αργά ή γρήγορα εξωθεί τους πολίτες στην πώληση της όποιας ακίνητης περιουσίας διαθέτουν και τις τράπεζες σε αδιέξοδο.

    Απαιτούμε να φορολογούμαστε μόνο για τα εισοδήματα που αποφέρει η περιουσία μας όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

    Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα: το ελληνικό κράτος μας εξαναγκάζει να μεταφέρουμε τις περιουσίες μας σε χώρες του εξωτερικού που σέβονται τη δημοκρατία, τις προσωπικές ελευθερίες, την ατομική ιδιοκτησία, την επιχειρηματικότητα και την εργασία των πολιτών τους.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 14:03 | Βασίλης Φέρτης

    Τα δικαιώματα επί των οποίων επιβάλλεται ο ΕΝ.Φ.Α. είναι αυτά που υπάρχουν την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας, ανεξάρτητα από μεταβολές που τυχόν επέρχονται κατά τη διάρκεια του έτους αυτού και ανεξάρτητα από τη μεταγραφή του τίτλου κτήσης. Αυτό πρέπει να επανεξεταστεί.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 13:47 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Από την μια ο χρόνος διαβούλευσης, που είναι ελαχιστότατος και από την άλλη οι αναμενόμενες πάμπολλες και σοβαρές τροποποιήσεις του κειμένου διαβούλευσης καθιστούν την όλη διαδικασία εντελώς ανευ ουσίας και αντικειμένου.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 13:09 | Κωνσταντίνος Κουλούρης

    1. επιβάλεται φόρος σε οικόπεδα εντός σχεδίου ή εκτός σχεδίου τα οποία ΔΕΝ αποδίδουν κανένα εισόδημα.
    2. σε περιοχές υπο ένταξη,μετά την δημοσίευση και μέχρι την πλήρη εφαρμογή, επιβάλεται φόρος στο τμήμα του ακινήτου που παραχωρείται ως υποχρεωτική εισφορά σε γή (απομείωση της επιφάνειας άρα και της αξίας)από τον ιδιοκτήτη σε δημόσια χρήση και δεν μπορεί ούτε να το περιφράξει.Μια διαδικασία (εφαρμογή της ένταξης) που δίναται να διαρκέσει πολλά χρόνια
    3. δεν αντιμετωπίζεται η αρνητική διαφορά σήμερα αντικειμενικής-εμπορικής αξίας (ζημία κεφαλαίου)και η απώλεια κεφαλαίου από την αγορά έως σήμερα.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 13:20 | Ιωάννης

    Για να τελειώνουμε κύριε Στουρνάρα και να μην κουράζεστε κι εσείς και τα καμάρια σας της Βουλής και προκειμένου να τιμήσετε τις «Δημοκρατικές» σας καταβολές, μήπως να μας υποχρεώσετε να σας γράψουμε τα σπίτια μας κατευθείαν για να τα πουλήσετε σε εταιρείες του εξωτερικού; Για να μην κουράζεστε βρε αδερφέ.

    Στο κάτω κάτω όπως είπε και ο άλλος Μέγας πολιτευτής Πάγκαλος.. μαζί τα φάγαμε οπότε μόνοι σας θα μας τα φάτε. Άντε αφήστε τις εξυπνάδες και απολύστε κανέναν αφισοκολλητή. Κι αν δεν ξέρετε απο που θα ξεκινήσετε, μπείτε στα αρχεία του ΠΑΣΟΚ των κλαδικών και δείτε πόσα μέλη μπήκαν στο δημόσιο και ξεκινήστε απο κει τις απολύσεις άνευ αποζημίωσης και άνευ συντάξεως φυσικά.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 13:01 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ :
    1) ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ Τ΄ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ / ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥς ΑΞΙΑ . ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ , ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ .
    2)ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Τ΄ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ / ΕΝΟΙΚΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ( ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ). ΠΩΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ? .
    3) ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠ΄ΌΨΗΝ ΌΤΙ, ΕΚΤΟς ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΩΝ- ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ Η, ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ¨ΣΚΟΤΩΣΕΙ ¨, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ.
    4)ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ – ΔΗΛ. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ, ΟΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ , Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ, ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕΓΑΛΕΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΙΝΗΤΡΟ. ΕΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ , ΤΟΤΕ ΝΑ Τ΄ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.
    ( ΕΠΑΝΑΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΛΗΦΘΕΙ Η ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΓΑΘΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ )

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 12:06 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ :
    1) ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ Τ΄ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ / ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥς ΑΞΙΑ . ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ , ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ .
    2)ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Τ΄ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ / ΕΝΟΙΚΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ( ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ). ΠΩΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ? .
    3) ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠ΄ΌΨΗΝ ΌΤΙ, ΕΚΤΟς ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΩΝ- ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ Η, ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ¨ΣΚΟΤΩΣΕΙ ¨, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ.
    4)ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ – ΔΗΛ. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ, ΟΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ , Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ, ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕΓΑΛΕΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΙΝΗΤΡΟ. ΕΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ , ΤΟΤΕ ΝΑ Τ΄ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 12:58 | ΓΡΗΓΟΡΙΑ ΖΑΓΚΛΗ

    κύριοι, το Σύνταγμα εν ολίγοις προβλέπει την προστασία της ιδιοκτησίας, την ισότητα μεταξύ όλων των πολιτών και την φορολόγηση εκάστου αναλόγως των δυνατοτήτων του.
    λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη φορολογούνται τα κέρδη – εισοδήματα από κάθε περιουσία – ιδιοκτησία και εν προκειμένω τα ενοίκια από τα ακίνητα, οι τόκοι από τις καταθέσεις και τα μερίσματα από τις μετοχές, γιατί λοιπόν επιβάλετε φόρο κατοχής μόνο στα ακίνητα που σημειωτέον δεν ρευστοποιούνται (εκτός αν δέχεστε πληρωμές σε πέτρες, τούβλα, κ.λ.π.) και δεν επιβάλλετε φόρο κατοχής επί των καταθέσεων και επί των μετοχών; αυτό δε συνιστά άνιση και άδικη μεταχείριση πολλώ δε μάλλον αφού ο φόρος κατοχής θα καταβάλλεται και επί απρόσοδων ακινήτων;
    γιατί αφού θεωρητικά έχει επενδυθεί μαύρο χρήμα στα ακίνητα δεν ζητάτε πόθεν έσχες από όλους που αγόρασαν ακίνητο από την εφαρμογή του αντικειμενικού προσδιορισμού και εντεύθεν και διασταύρωση των καταθέσεων αγοραστή – πωλητή και καταλογισμό συμπληρωματικού φόρου επί της εμπορικής τιμής αγοράς του ακινήτου ή αλλιώς δίωξη πωλητή και αγοραστή με τις διατάξεις περί μαύρου χρήματος; αν ο συντελεστής φόρου της διαφοράς του ποσού μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας είναι λογικός (π. χ. 10-20 %) πιστεύω ότι πολλοί θα προσέλθουν αυτοβούλως και θα καταβάλλουν το τίμημα, εφόσον δεν θα υπάρχει και η επιβάρυνση φόρων κατοχής.
    κύριοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, ο κατέχων οικόπεδο π. χ. 1.000 τ. μ. (1 στρέμμα)εντός σχεδίου με αντικειμενική αξία 500,00-600,00 € το τ.μ. πληρώνει ετήσιο φόρο κατοχής με 4,00 € το τ. μ., ήτοι :
    4,00 € Χ 1.000 τ.μ. = 4.000,00 € ετησίως (δηλαδή σε 5 έτη 20.000,00 €) για απρόσοδο οικόπεδο, εφόσον δεν έχει άλλες εκπλήξεις – προσαυξήσεις λόγω προσόψεων, κ.λ.π.. Συνειδητοποιείται ότι αυτό είναι παράλογο και ανέφικτο; συνειδητοποιείται ότι πρόκειται περί κατάσχεσης των οικοπέδων;
    Όσον αφορά τα ακίνητα γιατί αναφέρεστε στην ενοποίηση – συγχώνευση των ΕΕΤΑ, πρώην ΕΕΤΗΔΕ με ΦΑΠ; Αν δεν απατώμαι ο ΕΕΤΗΔΕ και μετέπειτα ΕΕΤΑ έγινε ανεκτός από τους δικαστές με την προϋπόθεση της προσωρινότητας του φόρου λόγω εκτάκτων σοβαρών λόγων (κίνδυνος πτώχευσης της χώρας)δημοσίου συμφέροντος. Πως λοιπών μονιμοποιείται μια υπέρμετρη επιβάρυνση – φόρο το λεγόμενο ΕΕΤΗΔΕ,στη συνέχεια μετονομαζόμενο ΕΕΤΑ και τώρα ΕΝΦΑ και μας λέτε ότι συνολικά με το ΦΑΠ είναι και λιγότερο από ότι θα έπρεπε να πληρώνουμε;
    Στα κτίσματα γιατί δεν έχετε συντελεστή απομείωσης για τα διαμερίσματα ορόφων π. χ. 2ου, 3ου, κ.λ.π. στις πολυκατοικίες που δεν υπάρχει ασανσέρ; οι οποίες είναι πολλές προ του 1970, π. χ. προσφυγικές πολυκατοικίες, κ.λ.π.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 12:50 | Ν.KANABOΣ

    Απαράδεκτο το αρ.1, παρ.2. και όλο το πνεύμα του σχεδίου. Φορολογία εκτός εισοδήματος δε νοείται. Εξάλλου, πως είναι δυνατόν π.χ. να φορολογείς τις θέσεις στάθμευσης που ήδη φορολογήθηκαν με την αγορά του όλου ακινήτου!

  • Με την υφιστάμενη και την προτεινόμενη νομοθεσία φορολογίας περιουσίας αντιμετωπίζονται ως «πλούτος» στοιχεία ενεργητικού επί των οποίων υφίστανται εμπράγματα δικαιώματα τρίτων όπως οι υποθήκες και οι προσημειώσεις. Βάσει του σχολιαζόμενου κείμενου του ΕΝΦΑ φορολογούνται για την ιδιοκτησία τους σήμερα οι κύριοι ακινήτων επί των οποίων έχουν εμπράγματα δικαιώματα οι τράπεζες που τα έχουν χρηματοδοτήσει.

    Πρόταση: στο Άρθρο 1, παρ. 2 – Η προσημείωση υποθήκης και η υποθήκη να συμπεριληφθούν στα εμπράγματα δικαιώματα. Επίσης, εφόσον υφίσταται τραπεζικός δανεισμός με βάρος στο ακίνητο, αυτά αντίστοιχα να μειώνουν κατά το ύψος του βάρους το αντικείμενο του φόρου.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 12:21 | Κώστας Χ. Χρυσόγονος

    Το φθινόπωρο του 2011 ψηφίσθηκε ο νόμος 4021/2011, με το άρθρο 53 του οποίου καθιερώθηκε το «έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών», γνωστότερο ως «χαράτσι». Αυτό επιβάρυνε όλες τις δομημένες ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, χωρίς να προβλέπεται αφορολόγητο όριο, ούτε κλιμάκωση του φορολογικού συντελεστή σε αναλογία προς τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του υποχρέου, κατά προφανή παραβίαση της αρχής της συνεισφοράς στα δημόσια βάρη κατά το μέτρο της φοροδοτικής ικανότητας καθενός (άρθρο 4 παρ. 5 Συντ.).
    Παράλληλα με το «χαράτσι» προβλεπόταν φορολογία της ακίνητης περιουσίας με τις επιβεβλημένες, κατ’ ορθή ερμηνεία του άρθρου 4 παρ. 5 Συντάγματος, παραμέτρους (αφορολόγητο όριο, κλιμακωτοί φορολογικοί συντελεστές), σύμφωνα με τα άρθρα 3 ν. 3808/2009 και 27 επ. ν. 3842/2010. Ωστόσο τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα δεν μπορούσαν να αποσταλούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών στους φορολογούμενους τα έτη 2010-2012 λόγω δυσλειτουργιών των χρησιμοποιούμενων από αυτές συστημάτων πληροφορικής (!). Υποτίθεται λοιπόν πως η «λογική» του δήθεν «έκτακτου τέλους» ήταν να εισπραχθούν άμεσα δημόσια έσοδα, έστω και μ’ αυτό τον αντισυνταγματικό τρόπο, και στη συνέχεια να αποκατασταθεί η φορολογική «ομαλότητα» με την είσπραξη του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ).
    Στην πραγματικότητα όμως τώρα, με τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», τον οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση, αντί να καταργηθεί το «χαράτσι» και να ενσωματωθεί στον ΦΑΠ, γίνεται το αντίστροφο. Ο «ενιαίος φόρος» επιβάλλεται κατά τρόπο ασύνδετο με το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας του υποχρέου και το ύψος του εξαρτάται αποκλειστικά από την αξία του κάθε ακινήτου. Έτσι π.χ. ένας ιδιοκτήτης μίας και μόνης οριζόντιας ιδιοκτησίας (διαμερίσματος), ο οποίος την ιδιοκατοικεί και στερείται άλλης περιουσίας, καθώς και εισοδημάτων επαρκών για τη συντήρησή του, υποχρεούται να πληρώσει ακριβώς το ίδιο ποσό «τέλους» που θα πληρώσει και ο ιδιοκτήτης του παρακείμενου πανομοιότυπου διαμερίσματος για το δικό του, έστω και αν ο τελευταίος διαθέτει αμύθητη περιουσία και τεράστια φοροδοτική ικανότητα.
    Εξάλλου το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 1972/2012 απόφαση της Ολομελείας του, έκρινε συνταγματικό το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. με τη σκέψη ότι «εξ αυτού του λόγου, ήτοι του έκτακτου χαρακτήρος της επίδικης φορολογικής επιβαρύνσεως, ο νομοθέτης […] δεν ήταν υποχρεωμένος, θεσπίζοντας τον εν λόγω έκτακτο φόρο, να ακολουθήσει τις μορφές και τις αρχές που έχει χρησιμοποιήσει σε άλλες περιπτώσεις φορολογίας της ακίνητης περιουσίας. Ως εκ τούτου, η επιβολή του εν λόγω φόρου […] δεν υπερβαίνει τα όρια της κατά τα ανωτέρω διακριτικής ευχέρειας του νομοθέτη […] Το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., που επιβλήθηκε εκτάκτως […] δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί επέμβαση στην περιουσία των φορολογουμένων δυσανάλογη σε σχέση με τον κατά τα ανωτέρω επιδιωχθέντα σκοπό, λαμβανομέν[ου] υπ’ όψη […] του περιορισμένου χρονικού πλαισίου εφαρμογής του (2011-2012) […] Ούτε, εν όψει ιδία του εκτάκτου χαρακτήρος του, μπορεί να θεωρηθεί ότι σε συνδυασμό με τις λοιπές φορολογίες που συνδέονται με την κατοχή ακίνητης περιουσίας καθιστά δημευτικό το εθνικό σύστημα φορολογίας των ακινήτων».
    Είναι συνεπώς σαφές ότι το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. κρίθηκε ως συνταγματικό μόνο υπό την προϋπόθεση της προσωρινότητάς του. Εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας εμείνει στα ήδη κριθέντα, τότε ο «νέος» Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ο οποίος έχει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., με τη διαφορά όμως ότι επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα και όχι μόνο στα δομημένα και κυρίως, ότι είναι πάγιος και όχι έκτακτος, πρέπει να κριθεί αντισυνταγματικός.

    Κώστας Χ. Χρυσόγονος
    Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
    στη Νομική Σχολή
    του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

  • Η φιλοσοφία είναι σωστή η εκτέλεση λανθασμένη.

  • Με την υφιστάμενη και την προτεινόμενη νομοθεσία φορολογίας περιουσίας αντιμετωπίζονται ως «πλούτος» στοιχεία ενεργητικού επί των οποίων υφίστανται εμπράγματα δικαιώματα τρίτων όπως οι υποθήκες και οι προσημειώσεις. Με την προτεινόμενη μορφή του ΕΝΦΑ φορολογούνται για την ιδιοκτησία τους σήμερα οι κύριοι ακινήτων επί των οποίων έχουν εμπράγματα δικαιώματα οι τράπεζες που τα έχουν χρηματοδοτήσει.

    Πρόταση: στο Άρθρο 1, παρ. 2 – Η προσημείωση υποθήκης και η υποθήκη να συμπεριληφθούν στα εμπράγματα δικαιώματα, και αυτά αντίστοιχα να μειώνουν κατά την αξία των δικαιωμάτων αυτών το αντικείμενο του φόρου.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 12:00 | ANAR

    Είναι λαθος να επιβάλλεται φόρος στο ενοχικό δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης. Αντί το κράτος να δίνει κίνητρα για την δημιουργία χώρων σταθμεύσεως στις πυλωτές και στους ακαλύπτους του οικοπέδου, ώστε να μην υφίσταται το μέγιστο πρόβλημα της έλλειψης στάθμευσης, κατακεραυνώνει και αυτό το δικαίωμα με φόρο. Υπενθυμίζω ότι η πυλωτή είναι κοινόχρηστος χώρος με αποφάσεις του Αρείου Πάγου, και η ιδιοκτησία της ανήκει σ’ όλους τους συνιδιοκτήτες. Αντί να στραφεί το κράτος κατά των συνιδιοκτητών για την επιβολή φόρου ιδιοκτησίας, βρίσκει την εύκολη λύση να φορολογεί αυτόν που δεν είναι ιδιοκτήτης, αλλά κάνει χρήση του χώρου αυτού. Αφού εφαρμόζετε αυτή την μεθοδολογία, θα πρέπει και ο ψιλός κύριος ακινήτου να απαλλάσσεται από την επιβολή φόρου σε διαμέρισμα και αυτό να επιβάλλεται στον επικαρπωτή, όπου αυτός χρησιμοποιεί ή μισθώνει το διαμέρισμα.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 11:58 | ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΚΛΗΣ

    κύριοι, με βάση τα ανωτέρω ο κατέχων οικόπεδο π. χ. 1.000 τ. μ. (1 στρέμμα)εντός σχεδίου με αντικειμενική αξία 500,00-600,00 € το τ.μ. πληρώνει ετήσιο φόρο κατοχής με 4,00 € το τ. μ., ήτοι :
    4,00 € Χ 1.000 τ.μ. = 4.000,00 € ετησίως για απρόσοδο οικόπεδο, εφόσον δεν έχει άλλες εκπλήξεις – προσαυξήσεις λόγω προσόψεων, κ.λ.π.. Συνειδητοποιείται ότι αυτό είναι παράλογο και ανέφικτο; ή είστε σε γυάλα; συνειδητοποιείται ότι πρόκειται περί κατάσχεσης των οικοπέδων;
    Όσον αφορά τα ακίνητα γιατί αναφέρεστε στην ενοποίηση – συγχώνευση των ΕΕΤΑ, πρώην ΕΕΤΗΔΕ με ΦΑΠ; Αν δεν απατώμαι ο ΕΕΤΗΔΕ και μετέπειτα ΕΕΤΑ έγινε ανεκτός από τους δικαστές με την προϋπόθεση της προσωρινότητας του φόρου λόγω εκτάκτων σοβαρών λόγων (κίνδυνος πτώχευσης της χώρας)δημοσίου συμφέροντος. Πως λοιπών μονιμοποιείται μια υπέρμετρη επιβάρυνση – φόρο το λεγόμενο ΕΕΤΗΔΕ,στη συνέχεια μετονομαζόμενο ΕΕΤΑ και τώρα ΕΝΦΑ και μας λέτε ότι συνολικά με το ΦΑΠ είναι και λιγότερο από ότι θα έπρεπε να πληρώνουμε;
    Στα κτίσματα γιατί δεν έχετε συντελεστή απομείωσης για τα διαμερίσματα ορόφων π. χ. 2ου, 3ου, κ.λ.π. στις πολυκατοικίες που δεν υπάρχει ασανσέρ; οι οποίες είναι πολλές προ του 1970, π. χ. προσφυγικές πολυκατοικίες, κ.λ.π.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 08:03 | Παντελής

    Ένα ακίνητο για το οποίο δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομίας, γιατί να φορολογείται με τον συγκεκριμένο φόρο, για τον υποτιθέμενο ιδιοκτήτη; Εγώ δήλωνα στο Ε9 κάποιο αγροτεμάχιο που λογικά μου ανήκει από τους γονείς μου, αλλά από αυτό το αγροτεμάχιο δεν έχω καθόλου εισοδήματα, αλλά δεν έχω κάνει οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη που να είναι στην κατοχή μου νομικώς το ακίνητο με οποιαδήποτε μορφή και σχέση.
    Αν εγώ δεν πληρώσω το φόρο που αναλογεί σε αυτό το ακίνητο, με ποια λογική θα γίνουν απαιτητά τα χρήματα και θα μπουν και τόκοι για μη εμπρόθεσμη καταβολή του φόρου;
    Μπορεί να σταθεί τέτοια απαίτηση σε δικαστήριο;;

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 08:30 | ΣΑΚΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Φόρος επί του ακινήτου και όχι του εισοδήματος που παράγει αυτό, ισοδυναμεί με δήμευση σε δόσεις. Κατά την ίδια έννοια θα έπρεπε να υπάρχει και φόρος επί των καταθέσεων και όχι επί των τόκων που παράγουν αυτές.

    Κατά παρόμοιο τρόπο θα μπορούσε κάποιος να φορολογηθεί για τα κοσμήματα που του άφησε η γιαγιά του ή τα εσώρουχα που βρίσκονται στην ντουλάπα του.

    Ο φόρος επί των ακινήτων κ. υπουργέ των οικονομικών δημιουργεί προϋποθέσεις περαιτέρω οικονομικής και ηθικής εξαθλίωσης των Ελλήνων. Οικονομικής εξαθλίωσης γιατί σε πολλούς συμπολίτες χωρίς εισόδημα αυτή την περίοδο, τους δημεύει τις περιουσίες και σε άλλους επιβάλλει να πληρώνουν ενοίκιο στο ίδιο τους το ιδιόκτητο σπίτι, για το οποίο μπορεί να πληρώνουν ακόμη δόσεις δανείων.

    Δημιουργεί προϋποθέσεις ηθικής εξαθλίωσης γιατί αποθαρρύνει τους ανθρώπους από κάθε προσπάθεια ατομικής βελτίωσης η οποία καθοδηγεί την κοινωνική πρόοδο και προκοπή. Πλήττει κάθε αίσθημα ατομικής ελευθερίας η οποία προϋποθέτει στοιχειώδη οικονομική ανεξαρτησία. Αναγκάζει τους ανθρώπους να υποστείλουν την αξιοπρέπειά τους για να επιβιώσουν, όπως συνέβη στα σοβιετικά καθεστώτα και στις δικτατορίες του τρίτου κόσμου.

    Η στέρηση κινήτρων για την διατήρηση ή απόκτηση έστω και στοιχειώδους ατομικής ιδιοκτησίας θα οδηγήσει τους Έλληνες σε νοοτροπίες και ήθη σαν αυτά που διακρίναμε στους εξαθλιωμένους υπηκόους των σοβιετικών καθεστώτων που κατέκλυσαν τη χώρα μας μετά την κατάρρευση των καθεστώτων αυτών.

    Ο νόμος σας κύριε υπουργέ αποτελεί ένα πετραδάκι στο σωρό των λαθών που οδηγεί τους ταλαντούχους νέους στη μετανάστευση και τους υπολοίπους στα σκλαβοπάζαρα της φθηνής ανειδίκευτης εργασίας.

    Η έξοδος από την κρίση θα έρθει από την ενδυνάμωση των κινήτρων στους πολίτες να αποκτήσουν περιουσία εργαζόμενοι σκληρά γι’ αυτό, όχι με τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων για χάρη της συντήρησης ενός πελατειακού κράτους αργόμισθων αφισοκολλητών.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 08:48 | ΣΑΚΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ. ΤΗΝ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΙΓΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΦΗΣΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΓΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑΑΑΑ!!! ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΡΕ ΦΩΣΤΗΡΕΣΣΣΣ!!! ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ!!!! ΘΑ ΕΚΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΙΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΗΛΙΘΙΟΙ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ Η ΧΩΡΑ… ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΕΥΣΗ!!! ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΠΙΣΤΗ ΝΑ ΤΑ ΦΕΡΩ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΚΑΙ ΑΝΕΡΓΗ 4 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ… ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΤΗΝ ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 01:35 | Kostas Papagiannis

    Δείτε μονο αυτο ! Συμφωνώ απόλυτα

    http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1897494

  • 28 Οκτωβρίου 2013, 22:06 | Μ.Κ.

    Κ. Υπουργέ,

    Στην εισήγηση σας αναφέρετε ότι «Γνώμονας στο σχεδιασμό του νέου φόρου είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορολογούμενους». Αλλά ούτε το ένα ούτε το άλλο δύναται να επιτευχθεί με τον παρόν σχέδιο νόμου. Οι λόγοι είναι πολλοί:

    1. Γράφετε ότι ο ΕΝΦΑ εισάγεται σε αντικατάσταση των ΕΕΤΑ και ΦΑΠ. Εντούτοις αυτό που δε γράφετε είναι ότι τα προσδοκώμενα έσοδα του πρώτου είναι πολλαπλάσια των άνω δύο, σύμφωνα με τον τύπο σε ποσοστό άνω του 200%.

    2. Θεωρείτε ότι το γεγονός ότι ο φόρος κατανέμεται επί του ακινήτου και όχι επί της περιουσίας συνιστά δικαιότερη κατανομή φορολογικού βάρους. Τίποτα δεν είναι πιο λανθασμένο για τους εξής λόγους:
    a. Είναι προφανές ότι η μη φορολόγηση της περιούσιας ευνοεί κατάφωρα τους κατόχους μεγάλης περιουσίας. Η αναλογικότητα του ΦΑΠ που στηριζόταν στο σύνολο των αντικειμενικών αξιών, αντικαθίσταται με φόρο κατ΄αποκοπή.
    b. Η θεωρία πάλι ότι η αναλογικότητα του φόρου στηρίζεται στις φορολογικές ζώνες, πάλι δεν έχει βάση. Το ύψος της φορολογίας που επιβάλλεται καθιστά τις αντικειμενικές τιμές που έχουν οριστεί τελευταία φορά αρκετά χρόνια πριν, απλό αντικατοπτρισμό. Εφόσον εφαρμοστεί ο νόμος ως έχει, ουσιαστικά ο φόρος κατοχής πρέπει να αφαιρεθεί από την αγοραία τιμή του ακινήτου. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής αυτού (π.χ. οικόπεδο θεωρητικά απεριόριστη) και όσο υψηλότερη η αντικειμενική τιμή, τόσο μικρότερο το τελικό αποτέλεσμα αυτής της πράξης. Ουσιαστικά και με βάση τη ρευστότητα της αγοράς, πριμοδοτούνται τα παράνομα κτίσματα σε περιοχές εκτός σχεδίου αντί των άκτιστων οικοπέδων εντός σχεδίου.

    3. Το σχέδιο αυτό αγνοεί το γεγονός κυρίως ότι το οικόπεδο, εντός σχεδίου ειδικά, αποτελούσε για δεκαετίες τη συντηρητικότερη και σωφρονέστερη επένδυση των μέσων Ελλήνων σε ένα περιβάλλον νομισματικής και πολιτικής αστάθειας και υπερπληθωρισμού. Είναι το μόνο είδος ακινήτου που δε στόχευε σε πρόσοδο είτε από μίσθωμα όπως η κατοικία είτε από καλλιέργεια όπως το αγροτεμάχιο, ούτε και στη σπέκουλα ένταξης στο σχέδιο, αλλά η αξία του στηριζόταν στη χαμηλή του φορολόγηση και της διαχρονική αξία. Αποτελούσε δε εργαλείο μεταβίβασης πλούτου μεταξύ των γενεών πολλών Ελλήνων που γι’αυτό είχαν συντάξει πράξεις γονικής παροχής. Με το τιμωρητικό σχέδιο αυτού του είδους περιουσίας, ουσιαστικά πριμοδοτείτε τους κατασκευαστές έναντι των οικοπεδούχων. Διαλύετε τη μικρή περιουσία προς όφελος της συγκέντρωσης και άμεσης χρήσης της γης. Πρόκειται πραγματικά για ιστορικού μεγέθους μεταβολή ισορροπιών της οποίας τις συνέπειες μάλλον κι ο ίδιος αγνοείτε.

    Με τα παραπάνω ελπίζω να απέδειξα ότι μόνο δίκαιη δεν προβλέπεται η κατανομή των βαρών και η υποτιθέμενη διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι βασικά διαπλάτυνση.

    Ελπίζω η εκλεγμένη Βουλή των Ελλήνων να πράξει το χρέος της και να στείλει στις Ελληνικές καλένδες το ανιστόρητο αυτό σχέδιο νόμου.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    Μ.Κ.

  • 28 Οκτωβρίου 2013, 22:47 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ

    Με την επιβολή του νέου φόρου φοβούμαι ότι θα υπάρξουν περιπέτειες στην ασταθή οικονομική πορεία της χώρας.Καταρχήν,βλέποντας την οικονομική πραγματικότητα θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν οι προβλέψεις για είσπραξη του πολύ μεγάλου ποσού των 2,9 δις ευρώ ετησίως και μάλιστα εκτός του πλαισίου της ΔΕΗ.Οι οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών έχουν μειωθεί δραματικά.Πέραν αυτού όμως θεωρώ εξαιρετικά πιθανό να κριθεί ο νέος φόρος,επειδή θα έχει μόνιμο χαρακτήρα,αντισυνταγματικός,σύμφωνα και με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας(ΣτΕ1972/2012).Και στις δύο περιπτώσεις θα κληθεί η κυβέρνηση να λάβει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βαρύτατα ισοδύναμα μέτρα,που δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να ψηφισθούν από την παρούσα Βουλή.Βεβαίως η πολιτική αστάθεια θα ήταν ό,τι χειρότερο για την οικονομία μας.Στο παρόν στάδιο,εφόσον (κακώς)ο φόρος αυτός έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές μας να αποτελέσει μία βασική πηγή εσόδων του προυπολογισμού,θεωρώ αναγκαίο να καθοριστεί περιορισμένη η διάρκειά του,για 2-3 χρόνια,μήπως έτσι αποφευχθεί η απόκρουσή του ως αντισυνταγματικού.Πέραν αυτού όμως,στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία,τα ακίνητα θα έπρεπε να αποτελέσουν σε κάποιο βαθμό(όχι βέβαια όπως στο παρελθόν),μαζί με τον τουρισμό βασικούς μοχλούς για την επανεκκίνησή της.Φυσικά αυτό δεν επιτυγχάνεται με τη φορολογία που επιβάλλεται.Εν τέλει,η εξοικονόμηση των πόρων,που προσδοκώνται να εισπραχθούν από το νέο φόρο,πιστεύω ότι πρέπει να γίνει με την (επώδυνη)δραστική μείωση δαπανών,εξηγώντας στον ελληνικό λαό ότι αυτή η μείωση δαπανών καθίσταται αναγκαία για την αποφυγή της φορολογίας επί των ακινήτων,που είναι υπερβολική,σε πολλές περιπτώσεις άδικη και εξαιρετικά αντιπαραγωγική για την οικονομία μας.
    Λ.Χ

  • 28 Οκτωβρίου 2013, 16:34 | ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Με το υπάρχον νομοσχέδιο γίνεται δήμευση στην ακίνητη περιουσία των πολιτών μέσω της φορολογίας. Ούτε σε κομμουνιστικό καθεστώς να ήμασταν.
    Δεν λαμβάνεται υπόψιν το σύνταγμα και η φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη πολύ περισσότερο για τους πολύτεκνους που το σύνταγμα ορίζει προστασία. Καταργείται στην ουσία η πρώτη κατοικία, αφού φορολογείται το ίδιο με τα ακίνητα που προσφέρουν εισόδημα.
    Εάν ανέβαζε κάποιος στο θέατρο μια επιθεώρηση σε σχέση με το νομοσχέδιο, θα την ονόμαζε ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΛΕΦΤΕΣ.

  • 28 Οκτωβρίου 2013, 11:17 | Στέφανος

    O φόρος είναι αντισυνταγματικός. Μπορείτε να τον επιβάλλεται, αλλά οι εκλογές είναι κοντά.

  • 28 Οκτωβρίου 2013, 09:02 | Χρήστος Σεβαστιάδης

    Γιατί δεν υπάρχει κανένα δημοσιευμένο σχόλιο;

  • 27 Οκτωβρίου 2013, 21:07 | ΚΑΡΑΠΕΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Αρχές Σεπτεμβρίου, πριν 3 χρόνια, ο τότε πρωθυπουργός, Γ.Α.Παπανδρέου, ο κ. Παπακωνσταντίνου (Υπ. Οικονομικών), και ο κ. Βενιζέλος (νυν πρόεδρος του ΠΑ-ΣΟΚ), μας ανακοίνωσαν ότι λόγω των εκτάκτων συνθηκών στις οποίες έφθασαν τη χώρα, αποφάσισαν την επιβολή, για δύο (2) χρόνια, μίας έκτακτης εισφοράς ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, την οποία βάφτισαν ΕΕΤΗΔΕ. Η εισφορά αυτή , λόγω των ειδικών συνθηκών και της περιορισμένης διάρκειας της κρίθηκε συνταγματική, αλλά μόνο για 2 χρόνια. Έλα όμως που στην Ελλάδα, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Και οι διάδοχοι τους, για να μην πέσουνε πάλι πάνω στο Στε, της αλλάξανε όνομα και την ονομάσανε ΕΕΤΑ. Τώρα, με άλλο πάλι όνομα, ΕΝΦΑ, έρχεται να καθιερωθεί πλέον οριστικά στη ζωή μας.
    Η Ελληνική οικονομία, όλα τα προ της κρίσης χρόνια, είχε βασισθεί στην οικοδομική δραστηριότητα με την οποία είναι συνδεδεμένα πάρα πολλά επαγγέλματα και πολλές οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και έσοδα του κράτους. Σήμερα όλα αυτά έχουν πεθάνει.
    Θυμάμαι ομηρικούς καβγάδες μεταξύ συγγενών ή γειτόνων για ένα κομμάτι γης , να το καλλιεργήσουν για να ζήσουν ή να στεγάσουν την οικογένεια τους. Τότε οι διάφορες κυβερνήσεις, φαίνεται είχαν περισσότερη φαντασία από τις σημερινές, έδιναν και κίνητρα στους υποψήφιους επενδυτές ακινήτων προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η δραστηριότητα, ενώ σήμερα αποτελεί πλέον απειλή η φράση « κάτσε καλά γιατί θα σου γράψω ένα ακίνητο».
    Με την ανωτέρω εισαγωγή δεν εννοώ ότι η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να φορολογείται. Αντιθέτως. Πότε όμως; Μόνο όταν αποδίδει κάτι στον κάτοχο, ώστε να μπορεί να πληρώσει το φόρο που της αναλογεί. Διότι αν δεν αποδίδει, και αφού δεν τεμαχίζεται πώς θα πληρώσεις το φόρο; Π.χ. Μία διαβρωμένη βραχώδης έκταση στο βουνό 2 στρεμμάτων , χωρίς χώμα, τελείως άχρηστη, ή μία δασική έκταση που δεν σε αφήνει το δασαρχείο να την χρησιμοποιήσεις, γιατί να πληρώνει φόρο κατοχής, επειδή ο κάτοχος είχε την ατυχία να την κληρονομήσει από τον πατέρα του; Ούτε στο κράτος δεν μπορείς να την δωρίσεις, διότι είτε δεν τη δέχεται είτε τα έξοδα είναι πολλαπλάσια της αξίας της. Αυτό ισχύει κυρίως για τα αγροτεμάχια, για τα οποία τόσος λόγος έχει γίνει και τόση φαιά ουσία έχει καταναλωθεί, παραβλέποντας τα επαχθέστερα του νόμου αυτού. Κάποτε κάτι περίσσευε και μπορούσες να πληρώσεις. Σήμερα δεν μένει τίποτε. Και όσον αφορά τους κατ’ επάγγελμα αγρότες αυτό αποτελεί φορολογία του εργαλείου της δουλειάς των, είναι δηλαδή σαν ο ταξιτζής να φορολογείται για το ταξί του, ο μεταφορέας για το φορτηγό του, ο εστιάτορας για τη κουζίνα του, κ.λ.π. Πράγματα απαράδεκτα.
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΠΟΔΙΔΕΙ. Π.χ. Το νοικιασμένο σπίτι , αν και το ενοίκιο επίσης φορολογείται και η υπεραξία επίσης φορολογείται.
    Η κατοχή πρώτης κατοικία χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως τεκμήριο, αλλά ΟΥΔΕΠΟΤΕ φορολογήθηκε.. Σαν συμπέρασμα ο νόμος αυτός έρχεται να τιμωρήσει όλους αυτούς που με κόπο και στερήσεις κατόρθωσαν να αποκτήσουν μία στέγη για να αποφύγουν τις μετακομίσεις και περιπλανήσεις όπως οι ΡΟΜΑ, Αυτό ήταν το όνειρο κάθε Έλληνα. Και αν δεν υπήρχαν αυτοί που επένδυσαν στην οικοδομή ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ;
    Μετά τα παρακάλια, έρχεστε σήμερα και μας λέτε ότι, κύριοι, σφάλατε που επενδύσατε σε ακίνητα, και συνεπώς θα υποστείτε τις συνέπειες.

  • 27 Οκτωβρίου 2013, 14:14 | Μακροδημόπουλος Δημήτρης

    Θα ήθελα να προσθέσω και άλλη μία παρατήρηση που ενισχύει το προηγούμενο σχόλιό μου. Διάβασα στν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Παρασκευής 25/10/2013 μία είδηση με θέμα «Ένταξη στο σχέδιο πόλης με 8000 χιλιάδες ..συγγνώμες». Αναφέρεται στην αναστάτωση που προκάλεσε σε χιλιάδες δικαιούχους η ένταξη έκτασης στο σχέδιο πόλης στο Μαρκόπουλο με την παραλαβη των ειδοποιητηρίων για την εισφορά σε χρήμα βάσει του ν.1337/83. Οι περισσότεροι έλεγαν στον δήμαρχο «ας το άφηνες πίσω» κατα τα λεγόμενα του δημάρχου, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Είναι αυτονόητο πόση αναστάτωσξ και ένταση θα επικρατήσει όταν οι δικαιούχοι αντιληφθούν τί σημαίνει με βάση τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων σε ετήσια βάση η ιδιοκτησία επί οικοπέδων

  • 27 Οκτωβρίου 2013, 13:07 | Γεωργιος Πετρακης

    θεωρώ ότι ο φόρος είναι τουλάχιστον για μένα αδύνατον να πληρωθεί , δεν υπάρχει έστω και μια δικλείδα ώστε να ελέγχετε η φοροδοτική ικανότητα π.χ. να μην είναι το σύνολο του φόρου παραπάνω από το 25% των συνολικών εισοδημάτων του φορολογούμενου,επίσης οι τιμές φορολόγησης των εντός σχεδίου οικοπέδων είναι εξωφρενικά υψηλές δημευτικές θα έλεγα για ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο δεν μπορεί να αποφέρει εισόδημα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων με μικρο τίμημα όμως που είναι πολύ μικρότερο ακόμα και σε σχέση με τα χωράφια τα οποία καλλιεργούνται.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 22:07 | Γιαννης

    φορος κατοχης ακινητης περιουσιας (φαπ) και ενιαιος φορος ακινητων (ΕΝ.Φ.ΑΚ.εφακ-2014 και μετα).
    προκλητικη καταφορη παραβιαση του πρωτου αρθρου του πρωτου προσθετου πρωτοκολλου της εσδα και του αρθρου 17 παρ.1,παρ.2 του ελληνικου συνταγματος.
    σε ενα πραγματικο κρατος δικαιου και μονο με την αναφορα τετοιων αντισυνταγματικων παρανομων δημευτικων φορολογικων νομων θα ειχαν επεμβει αυτεπαγγελτως οι καθ’υλην αρμοδιοι εισαγγελεις καθως επισης και η επιστημονικη επιτροπη της βουλης για να τους ακυρωσουν αυτοδικαιως πριν την ψηφιση τους.
    αυτο ομως δυστυχως δεν συμβαινει στην ελλαδα.
    αυτο που σμβαινει στην πραγματικοτητα στην ελλαδα ειναι οτι επιτρεπεται να ψηφιζονται τετοιοι αντισυνταγματικοι παρανομοι δημευτικοι φορολογικοι νομοι που ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗ ΒΛΑΒΗ στους νομιμους ιδιοκτητες των ακινητων με το να τους ΔΗΜΕΥΕΤΑΙ η ακινητη περιουσια παρανομα και αντισυνταγματικα και παραλληλα να μην μπορουν να αποφυγουν την πληρωμη του 100% αυτων των αντισυνταγματικων φορων δηλαδη να υποχρεωνονται να καταβαλουν το 100% αυτων των αντισυνταγματικων και παρανομων φορων κατοχης επι της αντικειμενικης αξιας (η οποια εξ ορισμου δεν εχει φοροδοτικη ικανοτητα καθοσον αποτελει φορολογητεα υλη κενη φορολογικου περιεχομενου διοτι δεν υπαρχει επαχθης η/και χαριστικη δικαιοπραξια επι των ακινητων ουτως ωστε να καταστει ενεργης σαν φορολογητεα υλη) της ακινητης περιουσιας και μαλιστα πριν την οριστικη αμετακλητη και τελεσιδικη εκδοση αποφασης σε περιπτωση που νομιμως προσφυγουν στα διοικητικα δικαστηρια (πρωτοδικειο,εφετειο,στε,εδδα-στρασβουργο) και αυτο συμβαινει γιατι εχουν ψηφισθει αντισυνταγματικοι νομοι που επιβαλλουν την καταβολη του 100% του αμφισβητουμενου ως προς την συνταγματικοτητα φορου-κατα παραβαση του αρθρου 6 παρ.1 της εσδα και του αρθρου 20 παρ.1 περι ευλογου χρονου εκδικασης και περι του αναφαιρετου δικαιωματος για δικαιη δικη.

    οι φορολογικοι νομοι-φορος κατοχης ακινητης περιουσιας (φαπ-2010) (ν.3842/2010, αρθρα 27-56) και (φαπ-2011/2012) (ν.3986/2011 αρθρο 33) και (ν.4152/2013 φεκ-107 υποπαραγραφος α.8.ρυθμισεις φορου ακινητης περιουσιας) καθως επισης και ο νεος υπο ψηφιση φορολογικος νομος-ενιαιος φορος κατοχης ακινητης περιουσιας (εφακ-2014,2015 k.o.k.) ειναι ΔΗΜΕΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ αφου η αντικειμενικη αξια των ακινητων η οι αυξομειωτικοι συντελεστες που χρησιμοποιουνται απο το υπουργειο οικονομικων για να προσδιoριζουν αυτην δεν δυνανται σε καμια περιπτωση να αποτελεσουν κριτηριο φοροδοτικης ικανοτητας (φοροδοτικη ικανοτητα εχει μονο η συναλλαγη επι των ακινητων με την μορφη της επαχθους η/και της χαριστικης δικαιοπραξιας επ’αυτων οποτε τοτε και μονον τοτε γινονται αντικειμενο φορου τα ακινητα και οχι επι απλης κατοχης των ακινητων γιατι τοτε επι της απλης και μονο κατοχης τα ακινητα αποτελουν φορολογητεα υλη κενη φοροδοτικου περιεχομενου οποτε η επιβολη φορου επι της απλης και μονο κατοχης-δηλαδη φορος επανω στην αντικειμενικη αξια των ακινητων- των ακινητων συνεπαγεται ποσοστικη-εκατοστιαια στερηση αφαιρεση-δημευση αυτων δηλαδη των ακκινητων οποτε υπαρχει παραβιαση του αρθρου 17. παρ.1,2 του συνταγματος που προστατευει απολυτα και ξεκαθαρα την ιδιοκτησια-17.1.η ιδιοκτησια τελει υπο την προστασια του κρατους.2.κανενας δεν στερειται την ιδιοκτησια του. μονο το εισοδημα το οποιο φορολογειται με τον φορο εισοδηματος και μαλιστα κατα παραβαση του αρθρου 4 παρ.5 του συνταγματος το οποιο οριζει οτι οι ελληνες πολιτες συνεισφερουν στα δημοσια βαρη αναλογα με τις δυναμεις τους και παρ.1. ολοι ειναι σοι απεντι στον νομο-γιατι φορολογειται αι με τον συμπληρωματικο φορο για ην εκμισθωση ακινητων 1,5%-3,0% καθως επισης και με την εισφορα αλληλεγγυης για τα φυσικα προσωπα ν.3986/2011 αρθρο 29- και με το τελος επηδηδευματος αρθρο 31 του ιδιου ν.3986/2011-δηλαδη το ιδιο εισοδημα φορολογειται τρεις (3) η/και τεσσερεις (4) φορες μεσα στο ιδιο οικονομικο ετος!!!) καθοσον αφαιρουν-στερουν ποσοστο απο την αντικειμενικη αξια της ακινητης περιουσιας των νομιμων δικαιουχων αυτης-φυσικων και νομικων προσωπων-ανεξαρτητως εμπραγματου δικαιωματος-πληρης κυριοτητα,ψιλη κυριοτητα,επικαρπια-επ’αυτης (δηλ.της υφισταμενης ακινητης περιουσιας) δηλ. με απλα λογια αφαιρουν ενα «κοματι» απο «τον πυρηνα» (του οποιου η αναιρεση απαγορευται απολυτα τοσο απο την ΕΣΔΑ οσο και απο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ)της υφισταμενης ακινητης περιουσιας η οποια αποτελει απολυτο εμπραγματο δικαιωμα συμφωνα με ολους τους κανονες διεθνους δικαιου απο εκεινους που εχουν πληρη νομη κατοχη και κυριοτητα επ’αυτης (δηλ. απο τους νομιμους ιδιοκτητες της) και ως εκ τουτου ειναι εξ ορισμου αντισυνταγματικοι γιατι οδηγουν με μαθηματικη ακριβεια σε de facto καθολικη και εξ ολοκληρου 100% δημευση της υφισταμενης ακινητης περιουσιας-ιδιοκτησιας (η οποια δημευση-ειτε καθ’ολοκληριαν,ειτε κατα ποσοστο,ειτε ορισμενου χρονου ,ειτε αοριστου χρονου-απαγορευεται απολυτως απο το συνταγμα και απο ολους τους κανονες διεθνους δικαιου) και γιατι παραβιαζουν καταφορα, ξεκαθαρα και περαν πασης αμφιβολιας:
    1.το πρωτο αρθρο του πρωτου προσθετου πρωτοκολλου της εσδα.
    2.το αρθρο 4 του ελληνικου συνταγματος παρ.1,2,5.
    3 το αρθρο 17 του ελληνικου συνταγματος παρ.1,2.

    σημειωση: ta ανωτερω αρθρα εχουν αντιστοιχα υπερσυνταγματικη και υπερνομοθετικη ισχυ αντιστοιχα.

    συνεπως ο μονος νομιμος τροπος για να ανακοπει αυτη η ξεφρενη πορεια οσον αφορα την ψηφιση αντισυνταγματικων φορολογικων δημευτικων νομων ειναι να γινει προσπαθεια ακυρωσεως αυτων των εξ ορισμου αντισυνταγματικων φορολογικων δημευτικων νομων-φορων λογω αντισυνταγματικοτητος με την χρηση και την εξαντληση ολων των νομικων δυνατοτητων και ολων των ενδικων μεσων σε ολες τις δικαστικες βαθμιδες-ελληνικες και διεθνεις-και η νομιμη μαζικη προσφυγη ολων των ιδιοκτητων ακινητων στα διοικητικα δικαστηρια (μονομελες διοικητικο πρωτοδικειο,διοικητικο εφετειο,
    συμβουλιο της επικρατειας και εαν και εκει δεν υπαρξει δικαιωση των
    ιδιοκτητων ακινητων προσφυγη στο ευρωπαικο δικαστηριο δικαιωματων του ανθρωπου (εσδα) που εδρευει στο στρασβουργο.
    πρεπει ολοι οι νομιμοι ιδιοκτητες ακινητων να διεκδικησουν το αυτονοητο δηλ. να εξακολουθησουν να ειναι ιδιοκτητες στην ιδια τους την περιουσια οπως προβλεπει το ελληνικο συνταγμα και οι ολοι οι κανονες διεθνους δικαιου.

    1.πρεπει επισης να δωθει εκει που πρεπει το ξεκαθαρο μηνυμα και να γινει απολυτως σαφες οτι οι συνεχεις καταφορες και εξοφθαλμα προκλητικες παραβιασεις του συνταγματος θα βρισκουν νομικο αναχωμα στα δικαστηρια (ελληνικα η διεθνη) τα οποια ειναι και τα μονα που εχουν την δικαιοδοσια-εξουσιοδοτηση απο το ελληνικο συνταγμα και τους κανονες διεθνους δικαιου να κρινουν την συνταγματικοτητα η οχι ολων των εξοφθαλμα αντισυνταγματικων φορολογικων νομων.
    συνταγμα της ελλαδος:αρθρο 87 ανεξαρτησια των δικαστων.οι δικαστες κατα την ασκηση των καθηκοντων τους υποκεινται μονο στο συνταγμα και τους νομους και σε καμια περιπτωση δεν υποχρεουνται να συμμορφωνονται με διαταξεις που εχουν τεθει κατα καταλυση του συνταγματος.
    αρθρο 93. διακρισεις των δικαστηριων.τα δικαστηρια υποχρεουνται να μην εφαρμοζουν νομο που το περιεχομενο του ειναι αντιθετο προς το συνταγμα.

    2.πρεπει επισης να δωθει εκει που πρεπει το ξεκαθαρο μηνυμα και να γινει απολυτως σαφες οτι η συνταγματικη αυτη υποχρεωση του φορολογικου νομοθετη η παραβλεψη του οποιου αποτελει αντικειμενο δικαστικης κρισεως κατα τον ελεγχο της συνταγματικοτητας των νομων και αποτελει οριο στην ασκηση της νομοθετικης φορολογικης πολιτικης και η εξουσια οσον αφορα στην ψηφιση υπογραφη εφαρμογη επιβολη και βεβαιωση ολων των εξοφθαλμα αντισυνταγματικων φορολογικων κυριως νομων τελειωνει εκει που αρχιζει ο υπερτατος νομος του κρατους δικαιου δηλαδη το ελληνικο συνταγμα και κατ’ επεκταση οι κανονες διεθνους δικαιου.
    (οικουμενικη διακυρηξη των δικαιωματων του ανθρωπου, ευρωπαικη συμβαση των δικαιωματων του ανθρωπου).

    3.πρεπει επισης να δωθει εκει που πρεπει το ξεκαθαρο μηνυμα και να γινει απολυτως σαφες οτι σε περιπτωση ψιφησεως υπογραφης και επιβολης του εξ ορισμου αντισυνταγματικου ενιαιου δημευτικου φορου ακινητων (εφακ) καθως επισης και ολων των συναφων με αυτον αντισυνταγματικων φορολογικων δημευτικων νομων-φορων τον λογο στην συνεχεια θα εχουν:
    1.τα διοικητικα δικαστηρια-στε-εδδα και
    2.οι επιπτωσεις που θα επηρεασουν αρνητικα οσον αφορα τα εκλογικα αποτελεσματα για εκεινους που τους συνεταξαν τους ψηφισαν τους υπεγραψαν,τους εφαρμοσαν η τους εφαρμοζουν και τους επιβαλλουν αδιαφορωντας παντελως και πληρως και αγνοοντας πληρως το συνταγμα και την απολυτη απαγορευση που το ιδιο το συνταγμα τους υποχρεωνει και τους επιβαλλει οσον αφορα στην ψιφηση,υπογραφη,και επιβολη αυτων των προκλητικα αντισυνταγματικων φορολογικων δημευτικων νομων-φορων περαν του οτι θα εχουν διαπραξει το αδικημα της παραβασης καθηκοντος, και της καταχρησης εξουσιας για τον λογο οτι κατα την αναληψη της εξουσιας εχουν ορκισθει πιστη και πιστη τηρηση και εφαρμογη στο συνταγμα και οχι παραβιαση και καταλυση του συνταγματος οπως κανουν στην προκειμενη περιπτωση.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 19:06 | Χρήστος

    Τελικά δεν υπάρχει ίχνος αξιοπρέπειας στους πολιτικούς μας πείθεται οτι το χαράτσι
    ήταν φόρος όπως ο ΦΑΠ
    Λυπάμαι ειλικρινά πως ειναι δυνατόν να συμμετάσχω σε μια τέτοια διαβούλευση που
    Στηρίζεται αποκλειστικά σε ψέμα

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 19:34 | Χρήστος

    Ειναι δυνατόν να υπάρχει διαβούλευση σε κάτι που δεν ήταν φόρος όπως ΦΑΠ
    αλλα έκτακτη εισφορά
    Τελικά πόσο ψεύτικο κράτος είμαστε
    Λυπάμαι για όλους τους πολιτικούς ίχνος αξιοπρέπειας και αλήθειας

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 18:04 | Νικόλαος Κλαψόπουλος

    Είναι απαράδεκτο να φορολογείται το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου. Αυτές οι θέσεις που λύνουν ένα μέρος του κυκλοφοριακού προβλήματος θα έπρεπε να επιδοτούνται. Δηλαδή φορολογείται ο χώρος της πυλωτής η του ακαλύπτου που καταλαμβάνει το αυτοκίνητο.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 15:04 | Μακροδημόπουλος Δημήτρης

    Θα ήθελα να επισημάνω τις ακραίες αντιφάσεις του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων οι οποίες, δυστυχώς, αναδεικνύουν και την πλήρη αποσύνδεσή του από τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα:
    1. Ποιος μπορεί να ισχυρισθεί σήμερα ότι η ακίνητη περιουσία συνδέεται άμεσα με την οικονομική ρευστότητα του ιδιοκτήτη; Ενώ πριν από την κρίση η σύνδεση ακίνητης περιουσία και ρευστότητας ήταν αυτονόητη, αφού υπήρχε η ευχέρεια της πώλησης ενός περιουσιακού στοιχείου, σήμερα αυτό είναι αδύνατο. Αντί λοιπόν να φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία την περίοδο της ανοικοδόμησης που οδήγησε στην υπεραξία της, φορολογείται τώρα που έχει απαξιωθεί και η οποιαδήποτε αξία της έχει θεωρητικό μόνον χαρακτήρα αφού πρακτικά έχει μηδενισθεί η ανταλλακτική της, αξία έτσι ώστε να αποτελεί βάρος και εφιάλτη για τους ιδιοκτήτες. Έχει ξανασυμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο, δηλαδή να φορολογείται ως αξία η απαξίωση;
    2. Η αποσύνδεση του νομοσχεδίου από την πραγματικότητα αναδεικνύεται με την υπερφορολόγηση των οικοπέδων, τα οποία δεν μπορούν πλέον ούτε να πουληθούν, έστω σε εξευτελιστικές τιμές διότι δεν υπάρχει καμία προοπτική αξιοποίησής τους εν μέσω κρίσης, αλλά ούτε και να ενοικιασθούν απαλύνοντας έτσι την επιβάρυνση του ιδιοκτήτη. Τα κτίσματα μπορούν ίσως να πωληθούν έστω σε απαξιωτικές τιμές ή να ενοικιασθούν διότι εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες. Τα οικόπεδα όμως; Ποιος τολμά να ζητήσει δάνειο από τράπεζα αφού αγνοεί ποιά θα είναι οικονομική του κατάσταση μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα; Ακόμη και ο «τυχερός» που έχει ένα κομπόδεμα θα το κρατήσει για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης τα επόμενα χρόνια.
    3. Θα αυξηθεί η ύφεση. Δεν είναι ολοφάνερο ότι η προσδοκώμενη είσπραξη των 2,9 δις ευρώ από τον φόρο ακίνητης περιουσίας θα αφαιρεθεί ουσιαστικά από την αγορά ακυρώνοντας έτσι έναν πολλαπλάσιο κύκλο εργασιών, ο οποίος και τα κρατικά έσοδα θα αύξανε αλλά και θα άμβλυνε άλλα προβλήματα, όπως η ανεργία; Ουσιαστικά ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αφαιρέσει από όσους έχουν ακόμη κάποια αγοραστική δυνατότητα τη δυνατότητα αυτή επαυξάνοντας τα αδιέξοδα της αγοράς και την ανεργία.
    4. Ενώ είναι γνωστό ότι όσες ελάχιστες αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται γίνονται με τιμές κατώτερες των αντικειμενικών, δεν προσαρμόσατε τις τιμές διατηρώντας αυτές από 1/1/2007 δηλαδή της περιόδου της «φούσκας» των ακινήτων. Μάλιστα προ λίγων μηνών αυξήσατε τις τιμές των οικοπέδων σε περιοχές εκτός ΑΠΑΑ, όπως π.χ. στον Χορτιάτη από 150 ευρώ/τ.μ. σε 240 ευρώ/τ.μ..
    5. Είναι ολοφάνερο ότι ο νόμος για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αν τελικά ψηφισθεί, θα οδηγήσει πολλούς σε απόγνωση και θα έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις. Τουλάχιστον αναλογισθείτε αυτές τις κοινωνικές επιπτώσεις. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να εξοικονομήσετε τα 2,9 δις ευρώ.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 15:45 | Α Βατοπουλος

    Φοβάμαι ότι ο νόμος αυτός ίσως αποτελέσει τώρα ή μελλοντικά, εργαλείο υποχρεωτικής μετακίνησης κάτοικων μεταξύ περιοχών της χώρας μέσω της αυξομείωσης των αντικειμενικών αξίων της γης. Δηλαδή, και ως παράδειγμα, με τις υψηλότατες αντικειμενικές αξίες σε σπίτια και οικόπεδα και συνεπώς τηn υψηλότατη φορολόγηση οι γηγενείς κάτοικοι του Ψυχικού (αυτοί δηλαδή που κληρονόμησαν ένα σπίτι εκεί και δεν είναι υποχρεωτικά πλούσιοι, και που είναι η πλειοψηφία των κατοίκων) θα αναγκαστούν να φύγουν, και τα σπίτια τους, σε εξευτελιστικές τιμές, θα παραχωρηθούν στους πραγματικά πλούσιους, δημιουργώντας ένα προάστιο για πραγματικά πλουσίους. Αντίστοιχα με τον ίδιο τρόπο μπορεί να «απαλλαγεί» η Μύκονος από τους γηγενείς Μυκονιάτες, ή κάποια παράλια της Αττικής να αδειάσουν από τους τωρινούς κατοίκους τους για μελλοντική « ανάπτυξη» κλπ
    Δεν ξέρω και πρέπει να διερευνηθεί κατά πώς αυτός ο υποχρεωτικός – θεσμικός διαχωρισμός (διαχωρισμός που ορίζεται ουσιαστικά από το κράτος και όχι από την αγορά, όπου οι γηγενείς κάτοικοι της πλούσιας περιοχής αναγκαστικά θα φύγουν λόγω της νομοθεσίας και όχι πραγματικού κόστους) σε συνοικίες πλουσίων και φτωχών είναι συνταγματικός.
    Με άλλα λόγια είναι συνταγματικό κάποιος να χάνει το σπίτι του και να φεύγει από μια περιοχή της πατρίδας του απλά επειδή δεν μπορεί να πληρώσει φόρους, και μάλιστα όχι φόρους εισοδήματος;
    Ο γράφων είναι απόγονος Μικρασιατών προσφύγων που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους. Νοιώθω ότι τα παιδιά μου (τηρουμένων των αναλογιών) θα έχουν την ίδια τύχη.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 11:39 | ΚΑΜΑΡΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

    Απο μόνος του ο νόμος είναι άδικος φορομπηχτικός και μονιμοποιεί ένα έκτακτο χαράτσι και οι λόγοι είναι: 1)Δεν μειώνει τις αντικειμενικές τιμές ζώνης που είναι υπερβολικές σε σχέση με τις πραγματικές εμπορικές τιμές,άρα επιβαρυνόμαστε επι πλέον.2)Αντί ο συντελεστής παλαιότητας να μειώνει την αξία του κτίσματος την αυξάνει.3)Τα μη ενοικιαζόμενα κτίσματα όπως και τα μη ηλεκτροδοτούμενα που δεν αποφέρουν κανένα έσοδο πρέπει να φορολογηθούν με πολύ μειωτικό συντελεστή όπως και τα υπόγεια, βοηθητικοί χώροι σε μονοκατοικίες. 4)Δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία όπως και για την πρώτη επαγγελματική εγκατάσταση.5)Τα οικόπεδα και ο αέρας(μελλοντική καθ ύψος επέκταση) στα οποία έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης δεν πρέπει να επιβαρύνονται καθόλου.6)Η τιμή εκκίνησης για τον υπολογισμό του φόρου για τα κτίσματα ανάλογα με την ζώνη είναι υπερβολική και αυθαίρετη.Και με τον ΤΑΠ που πληρώνουμε στους Δήμους και είναι υπερβολικά υψηλός τι θα γίνει;

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 11:56 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΒΑΝΑΣ

    ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
    (Μεταβίβαση δασωμένων αγρών).

    Σας επισημαίνω ότι σήμερα, υπάρχουν παλιές ιδιοκτησίες που δεν διαθέτουν τίτλους κυριότητας (κυρίως στα ΄΄ντόπια΄΄ χωριά) και δεν επιτρέπεται η μεταβίβασή τους επειδή δασώθηκαν.
    Επομένως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να είναι δυνατή η μεταβίβαση, από φυσικά πρόσωπα, εκτάσεων οι οποίες ΔΕΝ ήταν δασικές το 1945 ή, υπό προϋποθέσεις, το 1960 και δασικές κατά την σύνταξη της πράξης από την δασική υπηρεσία ή του δασικού χάρτη (΄΄δασωμένοι αγροί΄΄), με τις εξής προϋποθέσεις :
    1ον. Οι πράξεις να έχουν τελεσιδικίσει ή ο χάρτης να είναι οριστικός.
    2ον. Η δασική υπηρεσία, ως αρμόδια αρχή του δημοσίου, να έχει βεβαιώσει την ανυπαρξία δικαιωμάτων του Δημοσίου επί των συγκεκριμένων εκτάσεων.

    Συζήτηση επί του θέματος.

    Φυσικά στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα να υποχρεούται η δασική υπηρεσία να εκδίδει την σχετική βεβαίωση ή να προβαίνει στην έκδοση Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής από την έκταση, σε εύλογο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη.
    Τέλος, παίρνοντας υπόψη την § 1 του άρθρου 24 του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία «…Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων…. », σας επισημαίνω ότι από τις διατάξεις της κείμενης Νομοθεσίας τεκμαίρεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα σε εκτάσεις ΜΗ δασικές το 1945 και δασικές σήμερα , όπως φαίνεται και από τις πιο κάτω διατάξεις.

    • Σύμφωνα με την § 1 του άρθρου 67 του Ν. 998/1979, «Αγροί, οι οποίοι μέχρι το έτος 1940 ή και πρωτύτερα καλλιεργούνταν και απέβαλαν μεταγενέστερα οποτεδήποτε τον αγροτικό τους χαρακτήρα επειδή παρέμειναν ακαλλιέργητοι ή δασώθηκαν τεχνητά, αναγνωρίζεται με απόφαση του αρμοδίου νομάρχη ότι δεν ανήκουν στη κυριότητα του δημοσίου…»

    • Σύμφωνα με το 1ο εδάφιο της § Ιθ του άρθρου 10 του Ν. 3208/2003, το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση και δασικές εν γένει εκτάσεις που αναγνωρίστηκαν με τις διατάξεις του Ν. 248/1976, σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις που κρίθηκαν ότι δεν ανήκουν στο Δημόσιο.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 10:50 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΒΑΝΑΣ

    ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
    (Μη επανεξέταση του χαρακτηρισμού των εκτός σχεδίου κτημάτων του περιουσιολογίου)

    Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να είναι ισχυρός και να μην επανεξετάζεται ο χαρακτηρισμός των εκτός σχεδίου εκτάσεων οι οποίες στον δασικό χάρτη και στο περιουσιολόγιο, εμφανίζονται ως ΜΗ Δασικές – των εδαφίων α, β, και γ της § 6 του άρθρου 3 του Ν.998/1979 και αυτό επειδή δεν είναι σωστό να πληρώνει κάποιος φόρο επί χρόνια για μία ΜΗ δασική έκταση και ξαφνικά η αξία της έκτασης αυτής να μηδενίζεται.
    Σας επισημαίνω ότι το ως άνω πρόβλημα δεν αφορά τους οικονομικά ισχυρούς, οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκχερσώνουν την γη τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά αφορά κυρίως αυτούς που κατέχουν γη χαμηλής παραγωγικότητας της οποίας η καλλιέργειά είναι ασύμφορη και αποφασίζουν – είτε για λόγους δυσπραγίας φυσικής ή οικονομικής (γέροντες κλπ), είτε για μεταναστευτικούς λόγους, είτε για λόγους μελλοντικής εκμετάλλευσης – να αφήσουν την γη τους σε αγρανάπαυση (μέθοδος βελτίωσης της παραγωγικότητας της γης).

    Αυτά που ενισχύουν την άποψή μου, είναι :

    1. Είναι αντισυνταγματικό το να μηδενισθεί η αξία μίας ιδιοκτησίας, γιατί εμμέσως πλην σαφώς, αντίκειται στην § 2 του άρθρου 17 του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία, «Κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση ……………..».

    2. Δεν είναι δυνατόν σε μία ΜΗ δασική έκταση να δημιουργείται, μέσα σε 10 ή και 20 χρόνια, ένα «οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασόβιο κοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές)» – όπως ορίζει το δασικό οικοσύστημα η § 1 του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 – ενώ είναι γνωστό ότι η επαναδημιουργία ενός καταστραφέντος δασικού οικοσυστήματος χρειάζεται τουλάχιστον 30 χρόνια (αναφέρεται και στο διαφημιστικό ΄΄σλόγκαν΄΄ του ΥΠΕΚΑ για την δασοπροστασία).

    3. Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να δεχτούμε ότι ο ιδιοκτήτης, επιλέγοντας την αγρανάπαυση του κτήματός του επιλέγει, στην προκειμένη περίπτωση με σπορά, την δημιουργία δασικής φυτείας σε ΜΗ δασικό έδαφος (ορισμός της τεχνητής δασικής φυτείας) και εφόσον η έκταση δεν εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν.998/1979 (Υποχρεωτικές αναδασώσεις), έχουμε να κάνουμε με τεχνητή δασική φυτεία και σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία*,

    • Δεν υπάγονται στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας οι τεχνητές δασικές φυτείες που υπάρχουν ή δημιουργούνται σε ιδιωτικές γεωργικές εκτάσεις και
    • Η διαχείριση των τεχνητών δασικών φυτειών από τους ιδιοκτήτες τους, είναι ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς ως προς το χρόνο και το είδος της υλοτομίας καθώς και τη μετέπειτα χρήση της γεωργικής τους έκτασης.
    *Βλέπε: Άρθρο 11 του Ν.3208/2003 -*- 3459/2009 απόφαση Σ.τ.Ε.
    -*- 221128/3848/05-09-2001 δ/γή ΥΠΕΚΑ -*- 100888/2559/ 09/08/2000 δ/γή Νομικών υποθέσεων του Υπ.Α.Αν.&Τρ.

    4. Δεν είναι δυνατόν να δέχεται η πολιτεία (δασική υπηρεσία) ότι μία έκταση δεν είναι δασική και επομένως, να δέχεται ότι η χρήση της δεν υπόκειται στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας και κατόπιν να παρεμβαίνει γιατί ο ιδιοκτήτης αποφάσισε κάποια προσωρινή ή μόνιμη αλλαγή της χρήσης της.

    5. Στερείται λογικής το να αναγκάζουμε κάποιον να καταστρέφει την δασική βλάστηση από μία έκταση, ίσως και με φωτιά, πριν να χρειαστεί όλη την έκταση ή τμήμα της, και αυτό γιατί από αρχαιοτάτων χρόνων είναι γνωστό ότι η βλάστηση (δασική ή μη) προσφέρει στο περιβάλλον μόνο για όσο χρόνο είναι ζωντανή.

    Παρατήρηση.
    Φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει θέμα εάν μία ιδιωτική δασωμένη έκταση αποζημιωθεί επειδή η δασική χρήση της κρίνεται αναγκαία για το δημόσιο συμφέρον.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 08:04 | Μάρκος

    1.Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να υπάρχει δίκαιος φόρος που να βρίσκεται μέσα στα συνταγματικά πλαίσια προκειμένου να μην καταργηθεί από τις επόμενες κυβερνήσεις.
    2.Λαμβάνοντας υπόψη την μετατροπή έκτακτου του φόρου σε μόνιμο που αρχικά είχε κριθεί από το ΣΤΕ ως αντισυνταγματική αυτή την ρύθμιση.
    3.Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο φόρος αυτός που επιβάλλεται είναι πολλαπλάσιος των προηγουμένων που έχουν εφαρμοστεί καταργώντας το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ.
    4.Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση αυτών που κατέχουν ακίνητα και δεν μπορούν να τα διαθέσουν προς πώληση λόγω της κρίσης.
    5. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα οικόπεδα και πολλά αγροτεμάχια δεν έχουν κόστος συντήρησης που να δικαιολογεί τεκμαρτά εισοδήματα.
    6. Λαμβάνοντας υπόψη ότι εκατομμυρίων στρεμμάτων τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εκμεταλλεύσιμα ορίζονται δε δια δια στόματος και όχι δια συμβολαίων.
    7. Λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία καταβολής φόρου των ευπαθών ομάδων (Άνεργοι, ανάπηροι , πολύτεκνοι κτλ) που τυχαίνει να είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας.

    Έχω να προτείνω την εφαρμογή φόρου ακινήτων μόνο στις περιπτώσεις όπου παράγεται εισόδημα και χρειάζεται κατά την διάρκεια της χρήσεως συντήρηση. Δηλαδή είτε από εκμετάλλευση είτε από πώληση ακινήτου.

    Παράδειγμα 1: Εάν έχει κάποιος 4 διαμερίσματα θα πρέπει εφ’ όσον τα εκμεταλλεύεται να πληρώνει φόρο που θα αντιστοιχεί κυρίως στην συντήρηση των ακινήτων του.

    Παράδειγμα 2:Εαν κάποιος έχει 6 οικόπεδα – αγροτεμάχια έτος και εκτός σχεδίου δεν έχει νόημα η φορολόγηση εφ’ όσον δεν υπάρχει εκμετάλλευση αυτής της περιουσίας.

    Παράδειγμα 3:Εαν κάποιος έχει 1 κατοικία και 2 οικόπεδα (αναξιοποίητα ) θα οφείλει στην εφορία ποσό για την συντήρηση της κατοικίας του.

    Με αυτό τον τρόπο θα μιλάμε για πραγματικά δίκαιη αντιμετώπιση του προβλήματος ειδικά σε περίοδο κρίσεως με διάρκεια στα επόμενα χρόνια.
    Τώρα σε περίπτωση που αποσκοπεί το κράτος σε εκταμίευση συγκεκριμένο ποσών τότε όλα τα παραπάνω καταργούνται.

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 18:00 | Νίκος

    Καταρχάς, είναι απαράδεκτο να πληρώνουν φόρο τα ημιτελή κτίσματα τα οποία ειναι σε αυτή τη κατάσταση αρκετά χρόνια (αν είχε την δυνατότητα ο εκάστοτε ιδιοκτήτης θα τα είχε ολοκληρώσει). Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφόσον δεν προσφέρουν κα΄ποιο εισόδημα.
    Όσον αφορά, τα αγροτεμάχια και τα βοσκοτόπια θα πρέπει εφόσον προσφέρουν σηματνικά έσοδα στους κατα επάγγελμα αγρότες να πληρώνουν τους αντίστοιχους δίκαιους φόρους, αφού το ίδιο ισχύει και για αυτούς που έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, εφόσον έχουν έσοδα από αυτά.
    Θα πρέπει λοιπόν να λάβετε σοβαρά ποιος μπορεί να πληρώνει και πόσο, δεν μπορούμε να φωνάζουμε για τους δήθεν φτωχούς ξενοδόχους και τους μεγαλοαγρότες και να μην μας νοιάζει για αυτούς που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την οικεία τους μετα από πολλά χρόνια κόπων.

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 18:31 | Νικολαος Μαντζαβινος

    Θεωρώ απαράδεκτο την υποβολή φόρου στα αγροτεμάχια. Ισως το ποσό να είναι μικρό, για κάποιους, αλλά μετά την επιβολή του εύκολα τροποποιείται. Επίσης θεωρώ απαράδεκτο τη διάκριση για τους ελαιώνες και δεν κατανοώ γιατί έχουν άλλο συντελεστή. Στο νομό Φθιωτιδος νοικιάζονται ελιές με ενοίκιο ενα κιλό λάδι το δέντρο, ήτοι 2,5-3 € ανά δέντρο και αυτό με το ζόρι καθόσον ειδικά τα τελευταία χρόνια η παραγωγή της ελιάς δεν αποδίδει και όλο και περισσότεροι αγρότες εγκαταλείπουν τη γη. Ειλικρινά δέχομαι να πουλήσω τα αγροτεμάχια που κατέχω στην αντικειμενική τιμή που έχει ορίσει η εφορία αφού οι ειδήμονες του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι πρόκειται για επικερδής επιχείρηση. Το μόνο που θα πετύχουν είναι περαιτέρω ύφεση και αγανάκτηση στα ήδη χρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά.

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 15:13 | Μάρθα Κωνσταντοπούλου

    -Ολοι οι φόροι πρεπει να ισχύσουν οταν το εισόδημα είναι από το όριο της φτώχιας και πάνω.
    -Ο συνολικός ετήσιος φόρος δεν μπορεί να υπερβαινει το 30% των δηλωθέντων εισοδημάτων.
    -Απαλλαγή για μακροχρόνια ανέργους,άτομα με αναπηρία και μονογονεικές οικογένειες.
    -Ο φόρος που προκύπτει για τα ακίνητα, θα πρέπει να αφαιρείται από το εισόδημα και να φορολογουμαστε για το υπόλοιπο εισόδημα