Άρθρο 01:Ορισμοί

Για τις ανάγκες του παρόντος νόμου οι παρακάτω όροι έχουν την αντίστοιχη έννοια:
1. «Αιγιαλός» είναι η ζώνη της ξηράς, η οποία βρέχεται από τις μεγαλύτερες πλην συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της θάλασσας. Για τις ανάγκες του νόμου αυτού, ως θάλασσα νοείται και η λιμνοθάλασσα, ήτοι μεγάλη έκταση από λιμνάζοντα νερά, που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και επικοινωνεί με αυτή.
2. «Παραλία» είναι η ζώνη της ξηράς, η οποία προστίθεται στον αιγιαλό σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, όταν είναι αναγκαία για την επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα και αντίστροφα.
3. «Παλαιός αιγιαλός» είναι η έκταση ξηράς, η οποία προκύπτει από τη μετατόπιση της γραμμής του αιγιαλού προς τη θάλασσα, οφείλεται σε φυσικές προσχώσεις ή τεχνικά έργα και προσδιορίζεται από τη νέα γραμμή αιγιαλού και το όριο του παλαιότερα υφιστάμενου αιγιαλού.
4. «Όχθη» των ποταμών και των λιμνών της παρ. 2 του άρθρου 2 είναι η ζώνη ξηράς που τους περιστοιχίζει και βρέχεται από τις μεγαλύτερες πλην συνήθεις αναβάσεις των υδάτων τους.
5. «Παρόχθια ζώνη» των λιμνών και των ποταμών της παρ. 2 του άρθρου 2 είναι η ζώνη ξηράς που προστίθεται στην όχθη, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, για την επικοινωνία της ξηράς με τη λίμνη ή τον ποταμό και αντίστροφα.
6. «Παλαιά όχθη» των λιμνών και των ποταμών της παρ. 2 του άρθρου 2 είναι η έκταση της ξηράς, η οποία προκύπτει από τη μετατόπιση της οριογραμμής της όχθης προς τη λίμνη και τον ποταμό αντίστοιχα.
7. «Επιτροπή» είναι το συλλογικό όργανο που συγκροτείται κατά το άρθρο 4 και έχει την αρμοδιότητα της χάραξης των οριογραμμών του αιγιαλού, όταν συντρέχει η περίπτωση της παρ. 7 του άρθρου 3, της παραλίας, του παλαιού αιγιαλού, της όχθης, της παρόχθιας ζώνης και της παλαιάς όχθης, καθώς και για την επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας κατά το άρθρο 8.
8. «Απλή χρήση» αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας είναι κάθε χρήση, η οποία δεν παραβιάζει τον προορισμό του ως κοινόχρηστου πράγματος και δεν επιφέρει αλλοίωση στη φυσική μορφολογία του και τα βιοτικά στοιχεία του.
9. «Λιμένας» είναι ζώνη ξηράς και θάλασσας μαζί με έργα και εξοπλισμό, που επιτρέπουν κυρίως την υποδοχή κάθε είδους πλωτών μέσων και σκαφών αναψυχής, τη φορτοεκφόρτωση, αποθήκευση, παραλαβή και προώθηση των φορτίων τους, την εξυπηρέτηση επιβατών και οχημάτων και την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις θαλάσσιες μεταφορές.
10. «Φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα» είναι κάθε δημόσιος φορέας ή φορέας της Αυτοδιοίκησης ή μικτός φορέας που έχει, κατά νόμο, την ευθύνη της διοίκησης και της εκμετάλλευσης λιμένα.

  • Σαν πρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του ‘συλλόγου φίλων ελληνικού παιχνιδιού’ και μετά από συνεδρίαση με παρόντα όλα τα μέλη του συλλόγου σχετικά με το νομοσχέδιο που ετοιμάζετε για τους αιγιαλούς παμψηφεί αποφασίσαμε ότι είμαστε απολύτως ενάντια του και το θεωρούμε άκρως καταστροφικό για τις ακτές μας. Στον ήδη κατεστραμμένο αιγιαλό μας από καταπατητές με αυθαίρετες κατασκευές , κτίσματα, επιχωματώσεις, τσιμεντοποιήσεις, αποκλεισμούς της παραλίας για εκμετάλλευση .κ.λ.π έρχεται τώρα το νομοσχέδιο να τους νομιμοποιήσει και να τους δώσει το δικαίωμα και το άλλοθι να κάνουν ακόμα παραπέρα ότι θέλουν τις παραλίες που ανήκουν αδιακρίτως σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Γι’αυτό το λόγο ζητούμε να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο κρίνοντας το ως απαράδεκτο, λογικά και οικολογικά αφού στο βάθος χρόνου (αν όχι άμεσα) θα υποβαθμίσει τη χώρα μας ακόμα περισσότερο.

  • 9 Μαΐου 2014, 10:07 | Δημητρης Παναγιωτόπουλος

    Το νομοσχέδιο είναι απολύτως απαράδεκτο για τους παρακάτω λόγους

    1) Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις (μπαράκια, ξαπλώστρες κλπ). Μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωτική η διατήρηση ελεύθερου τμήματος και ο πραγματικός έλεγχος απο το Δήμο.

    2) Αφαιρεί την υποχρέωση για όποιον εκμεταλλεύεται μια παραλία να εξασφαλίζει ανοιχτή δημόσια πρόσβαση. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η χρήση του αιγιαλού θα επιτρέπεται αποκλειστικά στους πελάτες της επιχείρησης.

    3) Τα παρακτια οικήματα θα περιφράξουν τη δικη τους παραλία με ασύλληπτες συνέπειες για τις μεχρι τωρα ελευθερες παραλιες.

    4)Νομιμοποιεί αυθαίρετα κτίσματα στον αιγιαλό. Αυτό είναι πρωτοφανές, μιας και κανείς ως τώρα δεν είχε τολμήσει να αμφισβητήσει την ξεκάθαρη νομική απαγόρευση δόμησης στις παραλίες.

    4)Δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε εκμεταλλεύεται εμπορικά μια παραλία να χτίσει λιμανάκια, να επιχωματώσει ή να μπαζώσει, αρκεί να κριθεί ότι είναι απαραίτητο για την επιχείρησή του.

    Τα παραπάνω είναι μερικοί απο τους κινδύνους που απειλούν πλέον τις πανέμορφες παραλίες της πατρίδας μας.

    ΚΑΝΕΙΣ βουλευτής που σέβεται τους ψηφοφόρους του και την πατρίδα του δεν πρέπει να το ψηφίσει.

  • 9 Μαΐου 2014, 10:33 | Ελισάβετ Παπαδοπούλου

    Πρόκειται για ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο.Οι αιγιαλοί δεν ανήκουν ούτε στο κράτος ούτε στους δήμους.Υπάρχει υποχρέωση για την προστασία τους και αυτό μόνο.

  • 9 Μαΐου 2014, 09:43 | Γιώργος Τρίαντος

    Να περιληφθούν άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα αποκατάστασης των παραλιών από τις έως τώρα αυθαιρεσίες, και να απαλειφθούν οι διατάξεις που τις νομιμοποιούν και επιτρέπουν την περαιτέρω οικοπεδοποίηση του αιγιαλού.

    Μας τελειώνουν τα δάση σιγά σιγά, ας κρατήσουμε τις παραλίες.

  • 9 Μαΐου 2014, 09:52 | Κατερίνα Σαβουλίδη

    Ο τρόπος για να βγούμε από την κρίση, δεν είναι να καταστρέψουμε το φυσικό μας περιβάλλον. Συμφωνώ στην απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για να είναι εφικτός κι αποτελεσματικότερος ο έλεγχος όσων δεν συμμορφώνονται, που δυστυχώς είναι πολλοί. Παρακαλώ πολύ να σκεφτείτε την ηθική ευθύνη απέναντι στους πολίτες αυτές τις χώρας, σημερινούς και αυριανούς.

  • 9 Μαΐου 2014, 08:08 | Γιώργος Μάνος

    Η εκμετάλλευση των παραλιών μας είναι ήδη υπερβολική. Ελάχιστες είναι πλέον οι παραλίες που έχουν μείνει παρθένες χωρίς τα γνωστά αναψυκτήρια-μπαράκια-παραγκούλες και τα γνωστά… Και δεν θα σχολιάσω την πιθανότητα απαγόρευσης ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες μας! Απαράδεκτο, απαράδεκτο, απαράδεκτο!! Πρέπει να απόσυρθει πάραυτα! Έρχονται και εκλογές.. έλεος!!!

  • 9 Μαΐου 2014, 02:28 | Γρηγόρης

    Εμμετικό ! Δηλαδη τι να διαβουλευτει κανεις με αυτο ;
    Αν θελουν πραγματική αναπτυξη να απαγορεύσουν οποιαδηποτε χρηση του αιγιαλού.
    Κανενας τουριστας δεν ερχεται στην Ελλαδα αναζητωντας μπάρ πανω στην θαλλασσα, ξαπλωστρες και ομπρελες. Ολα αυτα υπάρχουν στις χωρες του ηδη.
    Στην ελλαδα ψάχνουν την επαφη με την φυση.

    Επισης αυτη η κωμωδία με τις μπλε σημαιες πρεπει να πάψει ! Αντι να προωθει την ανωτεροτητα των ελληνικων παραλλιων/ θαλλασων σε σχεση με τις υπολοιπες Ευρωπαίκες μας υποβιβαζει τεχνηέντως.

  • 8 Μαΐου 2014, 23:25 | Γιώργος Δημόπουλος

    Το σχέδιο νόμου είναι κοντόφθαλμο, επικίνδυνο για τη χώρα συνολικά και υπηρετεί διαπλεκόμενα συμφέροντα και γρήγορο πλουτισμό προς ημετέρους. Το θέμα ανήκει στην (συν)αρμοδιότητα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το γεγονός ότι συντάσσεται αποκλειστικά και μόνο από το Υπουργείο Οικονομικών είναι τραγελαφικό.

  • 8 Μαΐου 2014, 23:14 | Στέφανος Κορωναίος

    Το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με αξίες οι οποίες πλέον έχουν γίνει κοινά αποδεκτές πανευρωπαϊκά.
    – Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Σε σχέση με το ισχύον μέχρι σήμερα νομικό καθεστώς προστατεύει λιγότερο (ή καθόλου) το περιβάλλον κι έτσι είναι σε αντίθεση με τις αξίες της εποχής.
    – Ευνοεί επενδύσεις με στόχο το βραχυπρόθεσμο κέρδος και όχι το μακροπρόθεσμο (κάποιος μπορεί να επενδύσει για αρπαχτή αλλά όχι μακροπρόθεσμα καθώς θα έχει χαλάσει το φυσικό περιβάλλον). Αυτού του είδους οι επενδύσεις συνεισέφεραν στην πτώχευση μας ως χώρα και δεν πρέπει να ευνοούνται.
    – Δεν διασφαλίζεται το ενιαίο παραλιακό μέτωπο κάτι που οδηγεί σε δυσάρεστα αποτελέσματα (πχ η παραλία στο Φάληρο – Άγιο Κοσμά – Γλυφάδα, επειδή διακόπτεται το μέτωπο δεν αποτελεί συνήθη προορισμό εξόδου Αθηναίων ή τουριστών για βόλτα ενώ στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο παραλιακό μέτωπο που είναι ενιαίο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα ).

  • 8 Μαΐου 2014, 21:14 | Ειρήνη

    Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα επιφέρει τεράστια καταστροφή στην μέχρι σήμερα απείρου φυσικού κάλλους ελληνική ακτογραμμή. Δείτε το παράδειγμα της Ισπανίας. Πολλές από τις πανέμορφες παραλίες της καταστράφηκαν αισθητικά και περιβαλλοντικά από την ανελέητη τουριστική οικοδομική δραστηριότητα. Να μην συμβεί το ίδιο και στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα θα είναι τρομακτικά όχι μόνο για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες (ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες) αλλά μακροπρόθεσμα και για τον ίδιο τον τουρισμό. Ποιός τουρίστας θα επιλέγει για τις διακοπές του μια χώρα με μπαζωμένες και τσιμεντοποιημένες παραλίες χωρίς ίχνος φυσικής ομορφιάς; Ας προστατέψουμε εν τέλει αυτό που η Ελλάδα «πουλάει»: φυσικό πλούτο και ομορφιά. Να θυμηθούμε επίσης την «Agenda 21 for the Travel and Tourism Industry» που δημοσίευσε το 1996 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (WTO): «Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τουριστών του παρόντος και των περιοχών υποδοχής, προστατεύοντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα αυτή και για το μέλλον».

  • 8 Μαΐου 2014, 21:32 | nikos

    ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΔΩΡΕΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟΥ !!!

  • 8 Μαΐου 2014, 21:07 | Σπανούδη Δέσποινα

    Το νομοσχέδιο με τον παρελκυστικό τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» που κατέθεσε ο υπερασπιστής εγχώριων και πολυεθνικών μεγάλων συμφερόντων και Υπ. Οικονομικών κ. Στουρνάρας:

    – ανατρέπει τη μέχρι σήμερα εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τους αιγιαλούς και τις παρόχθιες-παραλίμνιες εκτάσεις,

    – δρομολογεί μια χωρίς προηγούμενο διατάραξη των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων

    – προωθεί την πλήρη και μη αντιστρεπτή καταστροφή του μοναδικού ελληνικού παράκτιου τοπίου

    – υποθηκεύει μακροπρόθεσμα τον τουρισμό

    – καταργεί το δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση στις ακτές

    – προωθεί την ιδιωτικοποίηση των ακτών

    – απαξιώνει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των ακτών

    Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την αντισυνταγματική νομιμοποίηση πάσης φύσεως αυθαίρετων κατασκευών και καταπατήσεων εφόσον προέρχονται από επιχειρήσεις, το μπάζωμα της θάλασσας, την περίφραξη παραλιών, την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις (ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, γήπεδα κλπ) και ανοίγει το δρόμο για την δυνατότητα πώλησης των αιγιαλών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για το χαριστικό χτύπημα στην ήδη προβληματική κατάσταση των ελληνικών παραλιών και ακτών.

    Θεωρούμε επιβεβλημένο ένα πρόγραμμα αποκατάστασης της ακτογραμμής και του αιγιαλού με την απομάκρυνση και όχι την νομιμοποίηση αυθαιρεσιών και την προστασία των παράκτιων και παρόχθιων χώρων. Το παράδειγμα των άλλων χωρών της Μεσογείου (Ισπανία). που αφού κατέστρεψαν τις ακτές τους, τώρα προσπαθούν να τις απελευθερώσουν από το τσιμέντο, δεν αγγίζει τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις.

    Διαπιστώνοντας την τεράστια οικολογική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική απειλή που συνεπάγεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καλούμε την κυβέρνηση να το αποσύρει άμεσα. Δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε με κάθε μέσο ώστε να μην υλοποιηθούν οι καταστροφικές του ρυθμίσεις. Διεκδικούμε τη διατήρηση του δημόσιου αγαθού και της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές και τις παραλίες της χώρας.

  • 8 Μαΐου 2014, 21:05 | Ηλίας Τζηρίτης

    Νόμιζα ότι στα μέχρι τώρα χρόνια του μνημονίου τα είχα δει όλα!! Ευτυχώς όμως η Κυβέρνηση συνεχίζει αυτόν τον σπουδαίο αγώνα προστασίας των βασικών κοινωνικών μας δικαιωμάτων!! Μετά από πολλά χρόνια συνειδητής μη εφαρμογής του περιβαλλοντική δικαίου, πολεοδομικού χάους και δικαίωσης κάθε πολίτη που αυθαιρετεί σε βάρος των δημοσίων αγαθών, η παρούσα Κυβέρνηση αποφασίζει να πει ένα μπράβο σε όλα τα παραπάνω με ένα απολύτως απαράδεκτο σχέδιο νόμου, να κατεδαφίσει κάθε έννοια προστασίας των δημοσίων αγαθών και να συμπεριφερθεί ως ένας στυγνός διαχειριστής τους. Κύριοι, η εποχή έχεις πολλές προκλήσεις και πρέπει να στήσουμε το μέλλον της χώρας με τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούν πραγματική δουλειά (όχι τα δωράκια με «φωτογραφικούς» νόμους) και τον σωστό σχεδιασμό. Αντιθέτως, προχωρούμε σε βραχυπρόθεσμες και μη βιώσιμες λύσεις «ανάπτυξης» που θα υποθηκεύσουν το ελληνικό περιβάλλον (ουσιαστικά το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στον τουρισμό) και θα μας οδηγήσει με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.
    Με καλύπτει απόλυτα η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, http://www.edd.gr/index.php/component/content/article/23-announcements/120-press-release-2014.
    Δεν θέλω αυτό το μέλλον, είναι δικαίωμα μου: http://www.toperiodiko.gr/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC
    Θα κλείσω με το email της φίλης και λάτρη της Ελλάδας Shoko από την Ιαπωνία: «I live in the city of cement /TOKYO. It make me tired. That is why I come Greece every summer to escape from cement. Even beaches are covered by cements in Japan for «public project» to give people more » jobs and business chance» …once beautiful coast line are filled with those leftovers, and community are dying. In the end nobody became happy. Where can I go, if Greek beach will be filled with those building? Please tell me!»

  • 8 Μαΐου 2014, 19:28 | Σιψά Ιωάννα

    Δεν ξέρω πως θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ενα νομοσχέδιο που στοχεύει στην ανάπτυξη(που φυσικά όλοι θα θέλαμε),μεσω αυθερεσιών και ιδιωτικοποιήσεων παραλιών….ισως αναπτυξης,αλλα μιας αναπτυξης οχι της χώρας μας,μιας αναπτυξης των συμφερόντων.Στις παραλιες πρεπει να εχουν προσβασει ολοι οι ανθρωποι και οχι μόνο αυτοι που θα εχουν ενδεχομενως αυριο-μεθαυριο τα χρήματα να πληρώσουν την εισοδο.καποτε αυτό ηταν αυτονόητο και δεδομένο!

  • 8 Μαΐου 2014, 18:46 | Δημήτρης Σέρβης

    Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβετε ότι ένα τουριστικό μοντέλο που κατέστρεψε τη μεσογειακή ακτογραμμή ΔΕΝ πρέπει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα; ΔΕΝ θέλουμε φτηνό μαζικό σουρισμό αλλά να διατηρήσουμε την ανέγγιχτη ομορφιά των ελληνικών παραλιών και τη διάθεση σε όλους. Το τουριστικό μοντέλο της Ελλάδας πρέπει να είναι premium.

    Φυσικά αντιλαμβάνομαι ότι δεν σας ενδιαφέρει το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας παρά μόνο τα κυβικά του τσιμέντου για άθλια ξενοδοχεία τα οποία θα αλλοιώσουν όμορφα το ΑΕΠ…

  • Ως πολίτης, δηλώνω εξοργισμένος με το σχέδιό σας να ξεπουλήσετε τις παραλίες της χώρας μας σε ιδιώτες. Σας ζητώ να αποσύρετε αμέσως το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία που νομιμοποιεί αυθαίρετες επιχειρήσεις και επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση, το χτίσιμο και το μπάζωμα των παραλιών μας από εταιρίες. Έχετε υποχρέωση να σεβαστείτε το Σύνταγμα της χώρας μας το οποίο προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή, να προστατεύσετε τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας και να τον διατηρήσετε για τις επόμενες γενιές και για το μέλλον του τουρισμού.

  • 8 Μαΐου 2014, 17:40 | Δημήτρης Βούλγαρης

    Δε θα προσθέσω κάτι νέο στις εκατοντάδες επισημάνσεις των συμπολιτών μου, καθώς είναι ολοφάνερο πως το σχέδιο νόμου αποτελεί μια πολυμέτωπη επίθεση στο Περιβάλλον και στο αναπτυξιακό μοντέλο, που πρέπει να ακολουθήσει ο Ελληνικός Τουρισμός. Δυστυχώς, και η αρχική εντύπωση που μου προκάλεσε η οξύτητα των διατάξεων, είναι εύκολα εξηγήσιμη: Λίγες μέρες ή ώρες πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου, θα απαλειφθούν κάποιες διατάξεις του και θα απαλυνθούν κάποιες άλλες, ώστε τα μέλη του Κοινοβουλίου να το υπερψηφίσουν με ήσυχη(;) συνείδηση. Εύχομαι ολόψυχα, το Υπουργείο Οικονομικών και το Κοινοβούλιο να δουν ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν για το συνδυασμό ανάπτυξης και περιβάλλοντος, τα οποία όμως είναι σε διαφορετική κατεύθυνση.
    Υ.Γ. Στην εισαγωγή, κάτω από το ονοματεπώνυμο του υπουργού, κ. Στουρνάρα, αναφέρεται ως ημέρα ολοκλήρωσης της παράτασης η 15/3/2014 αντί για το ορθό 13/5/2014.

  • 8 Μαΐου 2014, 17:29 | Νανά Δαμιανού

    Έτσι και δούμε στον Μύρτο και την Αντίσαμο τα χάλια σας, να μας περιμένετε με μπουλντόζες!!!!!!!!!!! Αυτό και μόνο αυτό!

  • Η Μη Κερδοσκοπική οργάνωση «Φίλοι της Πάρου» εκφράζει την πλήρη αντίθεση της με τις παρακάτω διατάξεις του προτεινόμενου Ν/Σ για τον αιγιαλό:
    1) Την κατάργηση των περιορισμών που αφορούν στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί για απλή χρήση αιγιαλού
    2) Την αφαίρεση των αναφορών
    α) στην ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση στον αιγιαλό καθώς και
    β) στην απαγόρευση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας
    3) Τη διευκόλυνση μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικό σκοπό
    4) Την δυνατότητα επιχωματώσεων
    5) Τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων τα οποία έχουν κριθεί παράνομα και κατεδαφιστέα

    Με τιμή,

    Ο Πρόεδρος
    Γ.Βλαντάς
    Ο Γραμματέας Σ.Δαλαμάγκας

  • 8 Μαΐου 2014, 16:50 | Αννέτα Παπαθανασίου

    Όχι μην το κάνετε αυτό. Ισα ίσα προστατέψτε τις παραλίες από ασχήμιες και μπετά και ξαπλώστρες και ομπρέλλες. Δεν θέλουμε τέτοιες παραλίες! Ούτε οι τουρίστες θέλουν τέτοιες παραλίες. Οι καρτες που βλέπουν και οι φωτογραφίες από την Ελλάδα και τα νησιά μας περιγράφουν φυσική ομορφιά. Τελικά θα αρχίσουμε να πηγαίνουμε στις παραλίες της Αλβανίας για να έχουμε λίγη ησυχία και να αγναντεύουμε το κύμα χωρίς να έρχεται συνέχεια κάποιος να μας ζητάει λεφτά για την ξαπλώστρα και είσοδο στην παραλία! Αυτό θέλετε;

  • 8 Μαΐου 2014, 15:04 | Βασίλειος Βουτσινάς

    Στο σημείο (2) ορίζεται η έννοια «Παραλία».
    Στο σημείο (8) η έννοια της «κοινόχρηστης παραλίας» είναι διαφορετική;
    Υπάρχει και μη κοινόχρηστη παραλία;

    Θα πρέπει το σημείο (8) να αναλυθεί περισσότερο και να διασαφηνισθεί η έκφραση «… η οποία δεν παραβιάζει τον προορισμό του ως κοινόχρηστου πράγματος …», ώστε να καθησυχασθούν οι πολίτες.

  • Η χρήση των δημόσιων χώρων ασφαλίζεται απο το συνταγματικό δίκαιο για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελεύθερη διεύλευση και την προστασία των φυσικών πόρων.

    Είναι αδύνατον ένας ιδιώτης να σεβαστεί πανανθρώπινες ανάγκες ύπαρξης και ελευθερίας. Αγνοείται την αποτυχία αντίστοιχων συστημάτων σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος που η φυσική της παρθενία, ομορφιά και χάρη θα έπρεπε να φορολογείται στους Ευρωπαίους για τη διατήρηση της.

    Αφήστε στους ιδιώτες ξενώνες και δωμάτια φιλικά για χρήση, τοποθετήστε τους αναμεσά μας και παντρέψτε την σύγχρονη αρχιτεκτονική με το ελεύθερο ελληνκό τοπίο. Καθαρίστε τα σκουπίδια μας, και φυλάξτε σα μονάκριβη αξία την παρθενία του τόπου. Προστατέψτε και δημιουργήστε μια βιολογική αγορά γύρω απο τη φυσική βιοποικιλότητα.

    Αυτή είναι η αγορά που έχει μέλλον για πάντα και ορίζει την ποιότητα ως μέτρο για την οικονομική μας ευμαρεια. Επίσης κοστίζει καλύτερα.

    Μην κλειδώνετε τη θέα στο απέραντο γαλάζιο.

  • 8 Μαΐου 2014, 15:00 | Κωνσταντινος Ακπαπας

    Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι ότι έχουμε απίστευτες παραλίες χωρίς τσιμέντο (όπως συμβαινει π.χ. στην Ισπανία), και είναι δυνατόν να βάζουμε τα χεράκια μας να βγάλουμε τα μάτια μας?? Αν συμβεί τελικά αυτό, το θεωρώ καταστροφή ανυπολόγιστη που θα μας υποβιβάσει σαν χώρα και θα μας ζημιώσει ανεπανόρθωτα. Δηλαδή μια ζωη ο πολίτης να αισθάνεται οτί αυτό το κράτος βρίσκεται πάντα εναντίον του? Ελεος!

  • 8 Μαΐου 2014, 14:40 | Πασσιάς Δημήτριος

    Χρήση αιγιαλού για οικονομική αξιοποίηση και εκτέλεση έργων ; Μάλιστα, όλα στο βωμό του χρήματος, Κύριοι αφήστε την φυσική ομορφιά, σταματήστε επιτέλους τις παρεμβάσεις στη φύση. Αφήστε την ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες.
    Κύριοι συντάκτες του νομοσχεδίου πηγαίνετε στη Σκιάθο, Πάρο και σε αλλά νησιά να δείτε η παραλία έχει αποκλεισθεί από βίλες. Έχουν μάλιστα τέτοιο θράσος που αναρτούν πινακίδες: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΧΩΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ή PRIVATE.
    Να αποσύρετε αμέσως το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία που νομιμοποιεί αυθαίρετες επιχειρήσεις και επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση, το χτίσιμο και το μπάζωμα των παραλιών μας από εταιρίες και ιδιώτες.

  • 8 Μαΐου 2014, 14:16 | ΓΛΕΝΗ ΑΝΝΑ

    Πάντα ήμουν περίφανη για το ότι ο γυαλός της χώρας μου προστατευόταν απο το Σύνταγμα ώστε να είναι ελεύθερα προσβάσιμος σε όλους. Πως μπορεί να μην σκέφτεται κάποιος ότι μόνο συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετεί κάθε διαφορετική ρύθμιση από αυτή?

  • 8 Μαΐου 2014, 14:50 | Πετσάλης Ευάγγελος

    Οι παραλίες της χώρας είναι δημόσιες και έτσι πρέπει να παραμείνουν.Με αυτό το εγκληματικό νομοσχέδιο σκοτώνετε τον πολίτη ,καταστρέφετε το περιβάλλον,ωθείτε την επιχείρηση στην αισχροκέρδεια και ταυτόχρονα -εάν κοιτάτε μόνο το χρήμα- καταστρέφετε και τον τουρισμό όπως ορθότατα αναδεικνύει η Κα Πάππα στο σχόλιό της πιό πάνω.Σταματήστε επιτέλους κάπου να επιφέρετε μη αναστρέψιμα πλήγματα σε αυτή τη χώρα.

  • 8 Μαΐου 2014, 13:47 | Ελευθερία Τσαούση

    Δεν χρειάζεται να πει κανείς κατι παραπάνω γι’αυτό το έγκλημα που σχεδιάζετε σας παραθέτω απλά τη θέση της Greenpeace:
    Ως κοινωνία ανεχτήκαμε σε μεγάλο βαθμό την υποβάθμιση του αιγιαλού αλλά – σε γενικές γραμμές – καταφέραμε να διατηρήσουμε την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν. Αυτή την κατάσταση οφείλουμε να βελτιώσουμε, ειδικά στα ‘χάλια’ που βρίσκεται η εθνική οικονομία σήμερα, αφού το πρώτο που προσελκύει τους τουρίστες στη χώρα μας είναι το φυσικό περιβάλλον και κυρίως οι παραλίες. Με απλά λόγια λοιπόν, η προστασία και η ανάδειξη του αιγιαλού αποτελεί προαπαιτούμενο για την πιο βαριά βιομηχανία της χώρας, που είναι ο τουρισμός. Αυτό θα έπρεπε να αποτελεί κυβερνητικό στόχο για τη βελτίωση της εθνικής οικονομίας.

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», αντί να συμβάλλει στην επίλυση των υπαρκτών και συγκεκριμένων προβλημάτων, κάνει ακριβώς το αντίθετο αφού, μεταξύ των άλλων:

    – Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές δραστηριότητες (ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυκτήρια κοκ).

    – Ουσιαστικά αναιρεί την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία.

    – Νομιμοποιεί αυθαίρετα, επιχειρηματικής χρήσης, στην παραλία.

  • 8 Μαΐου 2014, 13:00 | Νικόλαος Ρένεσης

    Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο.Δεν θα πρέπει στο όνομα της ανάπτυξης να καταστρέψουμε το μοναδικό στοιχείο της Ελλάδας που έχει μείνει αναλλοίωτο και στην κρίση.Πρέπει να εξεταστεί καλύτερα ώστε να μην δημιουργηθεί χάος στις παραλίες με τις απαγορεύσεις στην πρόσβαση κ.λ.π.
    Πρέπει να επιμεληθεί και το ΥΠΕΚΑ.

  • 8 Μαΐου 2014, 13:33 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Αγαπητοί κ.κ. κυβερνώντες,

    Πότε θα σταματήσετε να θεωρείτε οτι όλη η χώρα είναι προς πώληση για να καλύψετε τα έξοδά σας και τα χρέη σας; Έχετε συνειδητοποιήσει τί ακριβώς πάτε να πουλήσετε; Είστε απολύτως σίγουροι οτι θέλετε να δημιουργήσετε μια χώρα με μπετόν, καφετέριες και αυθαίρετα πάνω σε κάθε βοτσαλάκι, σε κάθε βράχο, σε κάθε παραλία; Αυτή η αξιοποίηση είναι που ζητάνε οι τουρίστες ή μήπως η πανέμορφη φυσική και άγρια χώρα μας; Το μόνο που θέλουν παραπάνω είναι περισσότερη ευγένεια κι όχι μπετά! Αυτά τα βρίσκουν κι αλλού.
    Μην καταντήσετε τον αιγιαλό μας σαν το Μικρολίμανο όπου από ένα απείρου κάλους λιμανάκι με τα πλεούμενα και τα ταβερνάκια του έχει καταλήξει ένα απέραντο μπαροδρόμιο με μόνο 10 εκατοστά (!!!!!!!) κράσπεδο μεταξύ της θάλασσας και των κτισμάτων για να περπατούν (;;;;;) ακροβαντώντας οι έρμοι οι πολίτες!

    Φρενάρετε επιτέλους την απίστευτα διαστροφική σας σκέψη. Βρείτε αυτή τη δύναμη

  • 8 Μαΐου 2014, 13:16 | Ντούλας Ευριπίδης

    Δεν χρειαζόμαστε ούτε θέλουμε περαιτέρω εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση των παραλιών…Ίσα ίσα που χρειάζεται να απελευθερωθούν ειδικά στην Αττική παραλίες που τις χαίρονται μόνο όσοι έχουν να δώσουν ένα κάρο λεφτά, οι υπόλοιποι συνωστίζονται στις ελάχιστες ελεύθερες.
    ΘΕΛΟΥΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟ

  • 8 Μαΐου 2014, 13:41 | ΕΛΕΝΑ ΞΕΝΙΑΔΟΥ

    ΟΧΙ στο Νομοσχέδιο-όνειδος. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση & εμπορευματοποίηση των ακτών μας, ΟΧΙ στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. ΝΑΙ στην ελεύθερη πρόσβαση ακτών, ΝΑΙ στη διατήρηση του φυσικού κάλλους, ΝΑΙ στην φροντίδα & προστασία του οικολογικού συστήματος.

  • 8 Μαΐου 2014, 13:35 | Mαρία Bόντα

    Eγώ κύριοι αισθάνομαι πολύ άβολα και μειονεκτικά όταν απλώνω την πετσέτα μου στην παραλία ανάμεσσα σε δεκάδες ξαπλώστρες με ομπρέλες και θαμώνες που έχουν να πληρώσουν τον καφέ 3 ευρώ. Τα παιδιά μου ζητούν τα προϊόντα που βλέπουν να καταναλώνουν τα άλλα παιδάκια, στις ξαπλώστρες και με ρωτούν γιατί δεν πάμε κι εμείς εκεί. Έτσι φροντίζω πάντα να αποφεύγω να κάνω το μπάνιο μου κοντά. Πάω παραδίπλα, πιό απόμερα που έχει βράχια και αχινούς στον βυθό αλλά δεν πειράζει.

    Επίσης με ενοχλεί πολύ ο θόρυβος από τα jet ski, τα ταχύπλοα που σέρνουν τα φουσκωτά, η έντονη βρώμα από το καυσαέριό τους, τα σκυλάδικα στη διαπασόν, τα αντιλιακά και τις κρέμες καθώς και τα τραπεζοκαθίσματα που με εμποδίζουν να περάσω. Το μπετόν, οι παράγκες, οι αυτοσχέδιες καντίνες στο κύμα και οι πλαστικές καρέκλες προσβάλουν την αισθητική μου.

    Σας ευχαριστώ πολύ που μου αφαιρείτε το συνταγματικό μου δικαίωμα να βρίσκομαι στην παραλία όπως έγω επιθυμώ, χωρίς να ενοχλώ αλλά και χωρίς να ενοχλούμαι από κανέναν, σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον, ανάμεσσα σε ανθρώπους που σέβονται το τοπίο και τη φύση και που ξέρουν να εκτιμούν τα αγαθά που τους προσφέρει. Πραγματικά η απουσία μου αποτελεί επένδυση για τον ελληνικό τουρισμό το οποίο έχετε εξευτελίσει.

    Αλήθεια, εσείς σε τι ανθρώπους απευθύνεστε; Τι είδος τουρισμού επιθυμείτε;

  • Αρνούμαι να δεχτώ, στο όνομα της όποιας οικονομικής ανάπτυξης, την εναπόθεση της τύχης των αιγιαλών και των παραλιών της χώρας μας, στα χέρια της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Στο όνομα του κέρδους θα γίνουν εγκλήματα που θα είναι αδύνατον να διορθωθούν.
    Παρακαλώ πολύ τους συμπολίτες μου, που έχουν αναλάβει αυτή την μελέτη του σχεδίου νόμου, να το ξανασκεφτούν ως να ήταν προσωπική τους περιουσία.
    Δηλώνω πολέμιος, ακόμη και αν ψηφιστεί να μη υλοποιηθεί, θα πολεμήσω.

  • 8 Μαΐου 2014, 12:46 | Καλούστ Παραγκαμιάν

    Μια μικρή προσθήκη σε προηγούμενο σχόλιό μου.
    Προτείνω:
    1. Να μετονομαστεί το σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» σε «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία παράκτιων οικοσυστημάτων»
    2. Να ξαναγραφτεί και να επανυποβληθεί από το ΥΠΕΚΑ

  • 8 Μαΐου 2014, 12:18 | Καλούστ Παραγκαμιάν

    Προτείνω:
    1. Να μετονομαστεί το σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» σε «Οριοθέτηση, διαχείριση παράκτιων οικοσυστημάτων»
    2. Να ξαναγραφτεί και να επανυποβληθεί από το ΥΠΕΚΑ

  • 8 Μαΐου 2014, 12:38 | Giorgio Buongiovanni

    Ελπίζω πραγματικά αυτό το έκτρωμα να αποσυρθεί.
    Αυθαιρεσία, ξεπούλημα, περιβαλλοντική καταστροφή!
    Κύριοι, γράφετε τις πιο ταπεινωτικές σελίδες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία αλλά αυτό προφανώς δε σας αφορά. Επιδείξατε και λίγο φιλότιμο, στοιχειώδη αυτοσεβασμό και αγάπη για έναν τόπο που ΔΕ σας ανήκει, απλά σας έλαχε, αλίμονό μας, να τον διαχειριστείτε.
    Να θυμαστε ότι η καταστροφή που προκαλείται είναι ανεπανόρθωτη και πως το κρίμα σας (και το δικό μας που στωικά ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση) θα βαρύνει τουλάχιστον τις τρεις ή τέσσερις επόμενες γενιές Ελλήνων. Αφήστε τον αιγιαλό στην ησυχία του. Οι χώρες που σέβονται τον εαυτό τους επενδύουν στην παραγωγή και στο μυαλό των πολιτών τους, στην παιδεία, την ωριμότητα και την αυτοσυνειδησία, και όχι στην αρπαχτή της ξεφτίλας από Κινέζους και Άραβες!

  • 8 Μαΐου 2014, 12:01 | Μαρία Γιαννάκου

    Απαράδεκτο. Πρέπει να απορριφθεί άμεσα. Που ακούστηκε οτι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και η ανεξέλεγκτη χρήση ομπρελών, μπαρ, ξενοδοχείων το μπάζωμα στις ακτές και η άνευ όρων ιδιωτικοποίηση θα φέρει ανάπτυξη; Θα διώξετε όλους τους τουρίστες με αυτό το αίσχος που πάτε να κάνετε! Θα καταστρέψετε τον κύριο λόγο που έρχονται οι τουρίστες το καλοκαίρι! Το απείρου κάλλους φυσικό τοπίο! Έλεος πια! Λίγη κοινή λογική χρειάζεται. Όχι άλλο τσιμέντο, όχι άλλες καταστροφές στο όνομα του κέρδους.

  • 8 Μαΐου 2014, 11:21 | Καλλιόπη Φωκά

    Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα επιφέρει την καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Ανάπτυξη δε σημαίνει μπετόν πάνω στην παραλία και νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων.

  • 8 Μαΐου 2014, 10:16 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΜΟΣ

    Για το σύνολο των άρθρων του νομοσχεδίου συντάσσομαι με την Κριτική του νομοσχεδίου από το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD)

  • 8 Μαΐου 2014, 10:47 | Κώστας Λεγάκης

    Ο αιγιαλός, όπως και όλος ο φυσικός πλούτος, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης. Αυτή ακριβώς η υπέρμετρη εκμετάλλευση, η ακόρεστη δίψα για κέρδος είναι που κατέστρεψε τον πλανήτη. Πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθούμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι κυρίαρχος της φύσης, αλλά μέρος της.
    Κρίνω το νομοσχέδιο συνολικά απαράδεκτο.

  • Το νομοσχέδιο αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την κοντόφθαλμη και άρα ανεύθυνη προσέγγιση των αρμοδίων. Οι θάλασσες και οι παραλίες της Ελλάδος, είναι μια ανυπολόγιστη πηγή αξίας για τον τόπο, τόσο για τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες του.

    Έχουμε ήδη δει σε πάμπολλές περιπτώσεις νησιών και όχι μόνο, ότι η ασύδωτη τουριστική εκμετάλλευση μπορεί για κάποιο καιρό να επιφέρει περισότερα κέρδη.

    Δοθέντος του γεγονότος πως εξαιτίας της, ο ιδιαίτερος τοπικός χαρακτήρας χάνεται, σύντομα οι επιχειρηματίες δεν έχουν τι να πουλήσουν καθώς δεν υπάρχει πια αυτό το οποίο θεώρησαν ως δεδομένο και πάνω του πάτησαν: αυτό ακριβώς που τους κληροδοτήθηκε.

    Είναι απόλυτο χρέος όλων να παραδόσουν στις επόμενες γενεές το στοιχείο που επιτρέπει πιθανώς μια οικονομική δραστηριότητα γύρω του και όχι να το εξαργηρώσουν καθεαυτό.

  • 8 Μαΐου 2014, 09:51 | Σοφία

    Εγώ ένα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω…Από που και ως πού, μπορεί το κράτος να ξεπουλάει δημόσια αγαθά? Η γη και το νερό είναι αγαθά της φύσης , ελευθερα για όλο τον κόσμο..Πού γράφει ότι ανήκουν στην εκάστοτε κυβέρνηση ώστε να τα κάνει ότι θέλει? Η βροχή του Θεού, που γεμίζει λίμνες, ποτάμια και έχουμε νερό να πίνουμε, ανήκει στο κράτος? Οι ακρογυαλιές μας, ανήκουν στο κράτος? Υπάρχει κάποιο έγγραφο που να λέει κάτι τέτοιο? Πώς είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο? Να έχουμε ξεπουλήσει τα πάντα..Μόνο μία λέξη ταιριάζει εδώ..Αίσχος!!
    Επίσης, να αναφέρω, ότι ήδη , πλούσιοι που έχουν χτίσει εξοχικά σε διάφορα μέρη της χώρας μας, έχουν κλείσει με το έτσι θέλω , δρόμους προς τις παραλίες..

  • 8 Μαΐου 2014, 09:20 | Δαφνη Καλογιαννη

    θα ηθελα να δηλωσω την διαφωνια μου με το νομοσχεδιο. Οπως εχουν ηδη αναφερει αλλοι, η προστασια της φυσικης ομορφιας της χωρας μας και του αιγιαλου απο οποιαδηποτε αναπτυξη που θα μας γεμισει με περισσοτερο τσιμεντο η διαφορα νομιμοποιημενα αυθαιρετα που θα καθιστουν και την προσβαση στις παραλιες αδυνατη ειναι κοντοφθαλμο και απαραδεκτο και εχει σαν μονο σκοπο το αμμεσο κερδος.
    Οι τουριστες ερχονται στην Ελλαδα για την φυσικη μας ομορφια, αν την καταστρεψουμε δεν θα μας μεινει τιποτα.
    Βαλτε ενα φρενο στην κατηφορα στην οποια βρισκομαστε!
    Αποσυρετε το νομοσχεδιο.

  • 8 Μαΐου 2014, 08:59 | Κατερίνα Βλαχάκη

    Ως πολίτης, δηλώνω εξοργισμένη με το σχέδιό σας να ξεπουλήσετε τις παραλίες της χώρας μας σε ιδιώτες. Σας ζητώ να αποσύρετε αμέσως το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία που νομιμοποιεί αυθαίρετες επιχειρήσεις και επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση, το χτίσιμο και το μπάζωμα των παραλιών μας από εταιρίες και ιδιώτες. Έχετε υποχρέωση να σεβαστείτε το Σύνταγμα της χώρας μας το οποίο προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή, να προστατεύσετε τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας και να τον διατηρήσετε για τις επόμενες γενιές και για το μέλλον του τουρισμού.

  • 8 Μαΐου 2014, 08:24 | Ευθύμιος Χαλαστάρας

    Η πρόσβαση στους αιγιαλούς της Πατρίδας μας είναι δημοσία. Κανείς και με κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να οικειοποιηθεί την χρήση τους για ιδιωτικούς λόγους.
    Οι άλλοι συναρμόδιοι υπουργοί γιατί δεν συνσυπογράφουν το παρόν έγγραφο;
    Αυτό το Ν/Σ είναι κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.
    Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε εν μέρει ούτε φυσικά στο σύνολο.
    Παρακαλείσθε όπως το αποσύρετε ολοσχερώς.

  • 8 Μαΐου 2014, 07:08 | Προκοπιος Δ. Καραγατσλης

    Το νομοσχεδιο τακτοποιει οικονομικα δικαιωματα που ως σημερα το Κρατος δεν ειχε.
    Αρα ακυρωνει δικαιωματα ατελειας οπως η προσβασιμοτης και η ανεξοδος χρηση του αιγιαλου απ τον πολιτη.
    Χρειαζεται μια συγκεραστικη εφαρμογη οπου οι υπηρεσιες και τα αγαθα των επενδυτων να πληρωνονραι απο τον καταναλωτη εξαιρουκενης ομως της ατελειας χρησης αιγιαλου. Οι ξαπλωστρες και η οποια προσεγγιση του αιγιαλου πρεπει να παραμεινει ελευθερη αλλα επιβλεπομενη και φορολογημενη κατα τα εσοδα απο παρεχομενα αγαθα.
    Οι φορεις ευθυνης κι ελεγχου θα ευθυνονται για πραξεις αλλα και παραλειψεις επιβλεψης των περιοχων τους με σταθερο και προτεθημενο τροπο.
    Παραβασεις οπως σημερα που ξεκινουν απο χτισιμο παλατιων σε θεσεις αλλοιωσης του φυσικου τυπου και εικονας του καθε τοπου πρεπει να καταργηθουν η να αναδιαμορφωθουν αναλογα και βα περιελθουν στην νομη κι ευθυνη της εκαστοτε τοπικης αυτοδιοικησης με τις σχετικες ευθυνες πραξεων η παραλειψεων οπως π.χ. αυτη της ερημωσης κι εγκαταλειψης των σχετικων τετοιων σπανιοτητων. Οταν καποιος ολιγωρει νε διαμορφωνει ως ανωτερω, η επιβλεπουσα εκεστοτη ποκεοδομικη Αρχη αυτοματως εντελλεται την ευπρεπη μετατροπη της προς διορθωσιν χαρακτηριστικης σπανιιτητος με χρεωση του νομεως πιυ μπορει να ειναι ακομη κι η τοπικη αρχη.
    Σε περιπτωση εγκαταληψης η προισταμενη της τοπικης αρχης προκηρυσσει πλειοδοτικο διαγωνισμο οποτε με τα εσοδα εξωφλειται πρωτα η απασχοληση και οι παρεμβασεις του φορεα και τα υπολοιπα παραδιδονται στην συνεχιση εκμεταλκευσης της τοπικης αρχης.
    Η ενεργη αστυνομευση ελεγχεται και για τις παραλειψεις επεμβασης των οργανων οπου συνεχιζεται παρανομη κι εμφανης δραστηριοτης η πρακτικη η παραλειψη π.χ. κανονων ασφαλειας η υγειας η συμμορφωσης με τους νομους δημ.ταξης και ειρηνης και ευπρεπειας.
    Γενικα το νομοσχεδιο δειχνει μονοπλευρη ορεξη διαθεσης χωρων για διευρυνση της φορολογικης εκτασης δραστηριοτητων με προσβολη ομως ηδη υπαρκτων και νομιμων δικαιωματων των πολιτων και αλλων.
    Το νομοσχεδιο πρεπει να αναπεμφθει με αιτημα την θωρακιση των αναγκαιοτητων χωρις την καταργηση κανενος δικαιωματος αλλα με τη ρυθμιση χρησης και δικαιωματος αμοιβων Εφοσον Ο Χρηστης Το Αιταται π.χ. στον αιγιαλο για αγορα αγαθου που ομως να εχει δικαιωμα να μη το καταναλωσει ενω χρησιμοποιει τον αιγιαλο ελευθερα οπως και πλεον θε ρειται κεκτημενο.
    πολλοι επιχειρηματιες θα σταθμισουν θετικωτατα την ελευθερη προσβαση και το κιστος επιβλεψης κι ασφαλειας θαναι ποκυ μικρωτερο απο το πραγματοποιηθησομενο κερδος απο αγορες και αποκτηση φημης.

  • 7 Μαΐου 2014, 23:19 | Emmanuela Garantonaki

    Μια λεξη μπορει να χαρακτηρησει το νομοσχεδιο για τις παραλιες: ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΟ– Η Ελλάδα της ελευθερίας που ξέραμε καταγείται με έναν νόμο για τα συμφέροντα ομπρελλάδων και ξενοδόχων.

  • 7 Μαΐου 2014, 21:49 | Χριστόφορος στρατος

    Σιγουρα πρέπει αν εκλογικευθουν οι πολυδαιδαλοι νομοι που χειρίζονται τα θέματα χρήσης (η μη) των αιγιαλών. Πρέπει να υπάρχει εθνικό πλάνο, και αυτό το νομοςχεδιο ειναι η πρώτη απόπειρα να μπει μια τάξη στο χάος.

    Παρόλα αυτά η απόπειρα μοιάζει αποτυχημένη διότι στρατηγικά δεν καταφέρνει να βρει ισορροπία ανάμεσα στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος. Δεν μπορεί ένας νόμος σκούπα να επιτρέπει στον οποιοδήποτε αρμόδιο να αποφασίσει τόσο ζωτικά θέματα οσο οι κατασκευές επι των αιγιαλών, οι τουριστική εκμετάλλευση τεράστιων εκτάσεων, και η αδειοδότηση αυθαιρέτων κατασκευών. Πρέπει να υπάρχουν ζώνες ανάπτυξης (λίγες και εντός οικισμών) και ζώνες απαγόρευσης (οι περισσότερες, ιδίως εκτος οικισμών).

    Η κατακραυγή ειναι γενική γιατί πάμε απο ένα υπεραπαγορευτικο και περίπλοκο νομικό πλαίσιο, που ήδη βάλλεται απο αυθαιρεσία, με ένα πλαίσιο όπου τα πάντα επιτρέπονται αλλα μπορούν θεωρητικά να τα ρυθμιστούν οι (αναγνωρισμένα) διεφθαρμένες, οπορτουνιστικές και αναποτελεσματικές κεντρικές και τοπικές υπηρεσίες!!

  • 7 Μαΐου 2014, 21:36 | Μαρία Ρεγγίνα Φασουλάκη

    Είναι τουλάχιστον λυπητερό να προτάσσεται καν ένα τέτοιο νομοσχέδιο.Δεν αξίζει να θυσιάζουμε τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Οι ελληνικές παραλίες είναι κατ’ εξοχήν ένα από τα πιο όμορφα φυσικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν την χώρα μας. Σε αυτό βασίζεται και πολύ μεγάλο μέρος του τουρισμού, ένας κλάδος που γνωρίζετε πολύ καλά πως έχει συντελέσει σε μεγάλο ποσοστό ώστε να ορθοποδήσει οικονομικά η Ελλάδα.
    Είμαι κάθετα αντίθετη στο να γίνει ο αιγιαλός απλά άλλη μια επιχείρηση. Μακροπρόθεσμα θα υπάρξει μεγάλη χασούρα, όχι άμεσα οικονομική, αλλά κυρίως κοινωνική. Δεν είναι όλα θέμα πολιτικών, καμιά φορά πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον και την φύση στην οποία ζούμε για καλύτερη ποιότητα ζωής.

  • 7 Μαΐου 2014, 21:31 | Αργυρώ Πάππα

    Ο μαγνήτης προσέλκυσης τουριστών είναι το μοναδικής ομορφιάς ελληνικό φυσικό τοπίο. Άπαξ και καταστραφεί η αυθεντικότητα του και τσιμεντοποιηθεί, είναι προφανές ότι δε θα έρχονται τουρίστες. Παρόμοιο πείραμα έχει γίνει ήδη στην Ισπανία με αποτέλεσμα να καταστραφεί το περιβάλλον και να ερημώσουν και οι παραλίες και τα ξενοδοχεία -οικοδομικά τερατουργήματα. Επιπλέον είναι αντισυνταγματικό να μην έχει ο πολίτης πρόσβαση στις παραλίες της χώρας του. Καταστρέφετε διαρκώς αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του για το κέρδος.