Άρθρο 11 Δημοσιοποίηση οφειλετών και παραβατών

Με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών αίρεται το φορολογικό απόρρητο: 

α) των οφειλετών του Δημοσίου,  εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150. 000 ευρώ).

β) των παραβατών των διατάξεων του Κ.Β.Σ., εφόσον πρόκειται για παραβάσεις έκδοσης πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων ή  νόθευσης στοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης, καθώς και  καταχώρησης στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.

  • Παρατηρήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου επί του προσχεδίου Νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών»

    Άρθρο 11 – Άρση του φορολογικού απορρήτου και δημοσιοποίηση οφειλετών και παραβατών

    Με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών αίρεται το φορολογικό απόρρητο:

    – Των οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ).

    – Των παραβατών των διατάξεων του Κ.Β.Σ., εφόσον πρόκειται για παραβάσεις έκδοσης πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων ή νόθευσης στοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης, καθώς και καταχώρησης στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.

    Κρίνουμε τη διάταξη κατ’ αρχήν θετική. Πρέπει να υπάρχει άρση του φορολογικού απορρήτου, για απόλυτα συγκεκριμένο ποσό και υποθέσεις που επισύρουν παραβάσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Ωστόσο, θεωρούμε αδιανόητο να αίρεται το φορολογικό απόρρητο σε περίπτωση παραβατών των διατάξεων του ΚΒΣ ενός, δηλαδή, καθαρά τυπολατρικού νομοθετικού διατάγματος, ιδίως όταν δεν υπάρχουν όρια προς τα κάτω. Ποια η ουσία στο διασυρμό φορολογούμενου για παράβαση του 1 ευρώ;

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 02:20 | politiki-gnomi.blogspot.com

    Η δημοσιοποίηση των μεγαλοφειλετών πρέπει να γίνεται για να ξέρουμε ποιοί είναι.Παράλληλα όμως αυτό το μέτρο για να εχει δικαιοσύνη θα πρέπει να δημοσιεύονται και όλες οι ιδιωτικές εταιρέιες που χρωστάνε καθώς και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία που δεν καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί.

    Αντίστοιχα ο πολίτης αυτής της χώρας θα πρέπει να αντιδρά τιμωρόντας τις ιδιωτικές εταιρείες που δεν καταβάλουν τον φόρο τους.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 23:04 | Στράτος Ευσταθίου

    H φαρσο-κωμοδία συνεχίζετε!!!
    Ζητάτε από τους πολίτες προτάσεις – λύσεις, χωρίς να δίνετε κίνητρο!!! (ψέματα, το κίνητρό τους είναι ότι «νιώθουν ενεργοί πολίτες ή εκφράζουν την αγανάκτισή τους!!!)
    Αν δεν έχετε τους ειδικούς που θα προτείνουν λύσεις «Σπίτια σας!!!»
    Ψάψτε να μας κοροϊδεύετε!!!
    Λεφτά υπάρχουν!!! Βρείτε τα!!!
    Οιέχοντες και κατέχοντες «ΝΟΜΙΜΑ» μπορούν και φοροδιαφεύγουν μέσω των Εταιρειών ή των οφ σορ!!!
    Αλλά έχουμε και άλλους που δεν δηλώνουν εισοδήματα ή δεν πληρώνουν ΦΠΑ… Ενώ έχουν να πληρώσουν…γιατί δεν μπορείς να λάβεις…από αυτόν που δεν έχει…
    Πόθεν – έσχες για όλους!!!
    Αύξηση του ΦΠΑ σε 40% Ναι!!!
    Αλλά ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους 1500 €
    Δίκαια φορολογική κλίμακα (βλέπε Σύνταγμα…)
    Χρόνια τώρα, (από το 1945 και μετά, μην το πάω παρά πέρα..) δημιουργέίτε σπιούνους, χαφιέδες,
    ημέτερους…και έρχεστε τώρα και λέτε ΣΤΟΠ. Ότι κάνατε κάνατε…
    Τώρα πρέπει να πληρώσουμε το ΔΝΤ!!!
    Όταν εσείς οι ΙΔΙΟΙ το ΚΟΡΟΊΔΕΥΕΤΕ δίνοντας του ΨΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ…
    Τί Παιδεία ΔΩΣΑΤΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ;

    Σε λίγους μήνες έχουμε απογραφή… Κοιτάξτε να την αξιοποιήσετε…
    Επιτέλους, κάντε ένα πλήρες ηλεκτονικό φακέλωμα για ΟΛΟΥΣ…
    Ο φτωχός τί να φοβηθεί… Μήπως το 666 ή την πείνα του…
    Αλλά ξέχασα… έχουμε τα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ…
    Αν κάτι θα ήθελα να κρύψω είναι «αυτά που έκανα και ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ»
    Το 2011 να μην ξέρουμε βασικά στοιχεία… Να μην έχουμε στατιστική υπηρεσία για τα ΠΑΝΤΑ…
    Πιστεύω ΣΚΟΠΙΜΑ…για να μπορείτε να είστε στην Εξουσία… είτε εσείς, είτε οι άλλοι… (Μάλλον δεκανίκι της παγκόσμιας Εξουσίας ΕΙΣΤΕ.., και χάριν της ΔΟΞΑΣ και ΑΡΧΟ-μανίας σας, ξεπουλήσατε την Ψυχή σας στον διάβολο…Δηλαδή δεν έχετε ΑΞΙΕΣ… Το κάλος και την Αρετή των προγώνων μας.)

    Είστε σίγουροι για τα ΟΡΙΑ αντοχής του κόσμου; Τί λένε οι σύμβουλοί σας; Το απρόοπτο, πως θα το αντιμετωπίσετε; Είμαι ΚΑΤΑ οποιασδήποτε ΒΙΑΣ, (Φίλος του Γκάντι) άρα και τη Βία της Εξουσίας… Δυστυχώς προβλέπω ότι: Η κακομαθημένη Μεσαία τάξη… ΚΑΙ οχι ΜΟΝΟ, θα αντιδράσει βίαια…αν την ζορίσεις και άλλο…

    Αρκετά ξέφυγα από το Θέμα…
    Καλό ΚΟΥΡΑΓΚΙΟ!!!

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 11:40 | Δήμος

    Βεβαίως θα πρέπει να δημοσιευονται οι κατα επάγγελμα μεγάλοι φοροκλέφτες και φοροδιαφεύγοντες αλλά θα πρέπει αυτό να γίνεται ύστερα από πολύ σοβαρή έρευνα και προσοχή. Έτσι ανιδιοτελείς συναλασσόμενοι θα μπορούσαν να αποφύγουν απατεώνες που εκδίδουν πλαστά και εικονικά στοιχεία η αποφεύγουν να αποδόσουν στο κράτος τους φορους που του ανήκουν ενώ τους έχουν εισπράξει. Επίσης αυτό θα συνέβαλε και στον υγειή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων.

    Δ.Κ.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 20:12 | AGGELOS

    ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΑΝΑ ΔΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΒΛΑΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟΙ. ΙΣΩΣ ΟΜΩΣ Η ΑΜΙΛΛΑ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗΣ.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 16:27 | Γιωργος Νικολάου

    Συμφωνώ με τη δημοσιοποίηση ονομάτων, αλλά θα ήταν πιο χρήσιμο για τις επιχειρήσεις να υπάρχει μια βάσει δεδομένων (real time ενημερωμένη) με τους εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων, για να αποφευγονται οι συναλλαγες (πραγματικές) με αυτούς τους εκδότες και να αποφεύγονται μελλοντικές διενέξεις με τις φορολογικές αρχές. (κατά πόσον η συναλλαγή είναι πραγματική ή εικονική)

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 15:17 | ΕΦΗ

    bebaivs na dhmosiopoioyntai ta onomata kai to poso poy forodiafeygei.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 23:52 | Θεοδωρος

    Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ….ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ …ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ. ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ….ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟΚΑΙΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ …ΑΥΤΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 19:13 | Γιάννης

    Να αίρεται το φορολογικό απόρρητο γιά οφειλέτες όχι όμως από 150.000 Ευρώ και πάνω, αλλά από 50.000 Ευρώ. Επίσης να αίρεται και το φορολογικό απόρρητο των συγγενών των οφειλετών τουλάχιστον Α’ βαθμού συγγενείας, καθόσον όλοι όσοι χρωστάνε, ξαφνικά δεν έχουν τίποτε στο όνομά τους αλλά η γυναίκα και τα παιδιά τους έχουν του κόσμου την περιουσία. Τότε σε αυτή την περίπτωση να προβλεφθεί από το νόμο ότι οι συγγενείς Ά βαθμού να υποχρεώνονται να πληρώνουν <> τα χρέη του οφειλέτη.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 19:43 | ΑΛΚΗΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ

    ΝΑ αίρεται το φορολογικό απόρρητο:

    α) των οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον έχουν ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους…..ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΣΟΥ

    β) των παραβατών των διατάξεων του Κ.Β.Σ., εφόσον πρόκειται για παραβάσεις έκδοσης πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων ΛΑΘΟΣ: Ο ΛΗΠΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΑΓΚΗΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ, ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑ

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:16 | ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

    Δημοσίευση των ονομάτων όλων των φοροφυγάδων, χωρίς αναμονές και διάφορα άλλα τερτίπια. Μπορείτε να μου πείτε ποιά η διαφορά του φοροφυγάδα με τον μαυραγορίτη στην κατοχή. Εγώ εκτιμώ ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:06 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Προτείνω ανάρτηση των επωνυμιών των φοροφυγάδων στο site του Υπουργείου Οικονομικών ή στη Διαύγεια με ταυτόχρονη ανάρτηση των επωνυμιών των εταιρειών – επαγγελματιών που απέδωσαν υψηλά ποσοστά ή ποσά φόρου ώς διαφήμιση.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:49 | Σουλιώτης Δημήτριος

    Συμφωνώ με τη δημοσιοποίηση των οφειλετών με ορισμένες προϋποθέσεις: Να πρόκειται για σχετικά μεγάλο ποσό (πάνω από ένα όριο), η παράβαση να είναι επαναλαμβανόμενη (πάνω από 2 φορές), η κατηγορία του φορολογούμενου να είναι κατ’ αρχήν στις προβληματικές (γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίες με off shore, τεχνικοί πάσης φύσεως κ.τ.λ.)
    Επίσης θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη δημοσιοποίηση ονομάτων που θεωρούν οι πολίτες ότι είναι στο απυρόβλητο: πολιτικοί, δικαστικοί, επιχειρηματίες, κ.τ.λ

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 10:05 | Παντελής Πρέζας

    Προτείνω τη δημοσιοποίηση όλων των εισοδημάτων, όλων των φορολογούμενων, χωρίς ονοματεπώνυμο αλλά μόνο με τον ΑΦΜ.
    Δικαιολογώ τη γνώμη μου: έχω συναλλαγές με κάποιον επαγγελματία που του πλήρωσα π.χ. 7.000 €. Γιατί να μην μπορώ να ελέγξω αν τα χρήματα που του έδωσα τα πέρασε στα έσοδά του; Αν δήλωσε 10.000 € ετήσιο εισόδημα σίγουρα δεν τα πέρασε και έχω λόγο να το αναφέρω στην εφορία. Γιατί εμένα με έκλεψε εισπράττοντας ΦΠΑ που δεν απέδωσε και μέρος χρημάτων που υποτίθεται πως ήταν για τις φορολογικές του υποχρεώσεις που ποτέ δεν δήλωσε. Έπρεπε να πληρώσω δηλ. 5.000 € , οπότε μου έκλεψε 2.000 €.

    Σίγουρα συμφωνώ να φαίνονται οι φοροφυγάδες. Ειδικά γι΄αυτούς που δεν αποδίδουν ΦΠΑ να φαίνονται από το πρώτο ευρώ.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 20:34 | Makis

    Ο κόσμος στις μαύρες μέρες που περνάμε χρειάζεται φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων, ήρωες και όχι διασυρμούς κουρεμένων Τέντυ μπόις.

    Να δημοσιεύεται τα ονόματα των ανθρώπων που απέδωσαν τα περισσότερα χρήματα σε φόρους και να αναφέρεται δίπλα τι έλαβε αυτός ο φορολογούμενος εκτός από ουρές, ταλαιπωρία και ένα δημόσιο που δεν τον εξυπηρετεί.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 19:51 | Γιώργος

    Θα διαφωνήσω με την Ευαγγελία, πιστεύω ότι και ο φόβος του διασυρμού έχει αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι φοροφυγάδες δεν πρόκειται να αποκτήσουν σεβασμό και εμπιστοσύνη στον νομοθέτη, ο φόβος όμως ότι θα μάθει το περιβάλλον τους τα κατορθώματά τους σίγουρα θα συγκινήσει πολλούς από δαύτους. Πέρα από το ότι έτσι κάποιοι δεν θα έχουν πλέον μούτρα να περιφέρονται (που είνια κι αυτό μια ηθική ικανοποίηση), θα προστατεύονται και όσοι συναλλάσονται μαζί τους, έχοντας μία εκ των προτέρων γνώση για το ποιόν τους. Δεν λέω ότι αυτός είναι ο μόνος, ούτε και ο κελύτερος, τρόπος για να παταχθεί η μάστιγα, αλλά πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή χρειάζονται όλα τα μέσα. Τα μόνιμα θύματα οι μισθωτοί σηκώνουν όλο και μεγαλύτερο βάρος και κάποιοι κοιτάνε ακόμη πώς θα χαϊδέψουμε τους φοροκλέφτες. Έλεος πια!

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 19:14 | ΑΝΝΑ

    Συμφωνώ απόλυτα με την δημοσιοποίηση των οφειλετών και παραβατών (φυσικών και νομικών προσώπων )έτσι ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ μέσω διαφόρων ..ελιγμών (κοινώς κουκούλωμα )Επίσης να καταργηθεί και το Τραπεζικό απόρρητο των καταθέσεων ώστε να ενημερώνονται οι τράπεζες άμεσα και να δεσμεύονται οι καταθέσεις των οφειλετών .

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 15:31 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    1)Δημοσιοποίηση οφειλετών και παραβατών
    Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των παραβατών κατα πόσον θα φέρει περισσότερα έσοδα στα κράτος; Η λύση στο πρόβλημα της χώρας μας απαιτεί σοβαρότερες αποφάσεις από τον «άρτο και θεάματα» που μας προσφέρει το φορολογικό νομοσχέδιο.
    Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός στον νομοθέτη και μόνον καλλιεργεί φορολογική συνείδηση και όχι ο φόβος του διασυρμού.
    2)Τεκμήρια ελευθέρων επαγγελματιών
    Από το 2010 καταργούνται οι συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και το εισόδημα τους «βγαίνει» απο τα βιβλία τους.
    Τώρα καταργείται αυτό το μέτρο;
    Και πως υπολογίζεται το καθαρό κέρδος των μηχανικών π.χ. σε περίοδο κρίσης με μηδενική οικοδομική δραστηριότητα, χωρις δημόσια έργα, χωρίς επενδύσεις γενικά;
    Η αδυναμία του συστήματος να εντοπίσει τους παραβάτες σε καιρούς παχαίων αγελάδων δεν σημαίνει ότι τώρα θα πληρώσουν όλοι δίκαιοι και άδικοι τα χρεωστούμενα.
    Αλλωστε εξ ίσου υπεύθυνο είναι το κράτος και ο νομοθέτης που επέτρεπαν να γίνεται «πάρτι» φοροδιαφυγής όλα αυτά τα χρόνια.