Άρθρο 5 Αναδιοργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών και των Δ/νσεων που τη συγκροτούν.

  •  Αναδιοργανώνεται η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων προκειμένου να καταστεί επιχειρησιακή Γενική Δ/νση.
  •   Στόχοι της αναδιοργάνωσης είναι να υιοθετηθούν και στη λειτουργία του ελεγκτικού έργου τα σύγχρονα ελεγκτικά εργαλεία, οι μεθοδολογίες και τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα και να μπορεί η Γενική Δ/νση να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή και αποτελεσματικά το ελεγκτικό έργο των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου.  
  •    Συνιστώνται για το λόγο αυτό οργανικές μονάδες επιπέδου Δ/νσεως  και Τμήματος (4-6 Δ/νσεις αντί των 2 που είναι σήμερα) για τον έλεγχο των εισοδημάτων που προκύπτουν στο εξωτερικό και των κατοίκων εξωτερικού, των φορολογουμένων Υψηλού Κινδύνου, του Φ.Π.Α. και των άλλων έμμεσων Φόρων, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των μεγάλων επιχειρήσεων και των ενδοομιλικών συναλλαγών.  Σε αυτές τις Δ/νσεις εντάσσεται το έργο της Διοικητικής Συνεργασίας και Ανταλλαγής Πληροφοριών (VIES) για το Φ.Π.Α., η εξασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και οι ποινές, η εποπτεία και ο έλεγχος για την Αντιμετώπιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, οι εγγραφές των Φορολογουμένων και η παρακολούθηση των θεμάτων Διοικητικής και Δικαστικής Επίλυσης υποθέσεων προκειμένου η Φορολογική Διοίκηση να έχει εικόνα για την πορεία όλων των εκκρεμών  φορολογικών υποθέσεων και αδικημάτων τόσο στα Διοικητικά Δικαστήρια όσο και στα Ποινικά Δικαστήρια.    
  • 1 Φεβρουαρίου 2011, 19:17 | Γρηγόρης Λομάτης

    Θα ήθελα να θίξω το θέμα στελέχωσης των εφοριών.
    Είναι γνωστό πως στο 2011 το υπουργείο οικονομικών έχει ανάγκη από υπαλλήλους επιστήμονες της πληροφορικής. Η πληροφορική είναι το όχημα μέσω του οποίου θα γίνει πιο αποδοτική και αντικειμενική η φορολόγηση. Άλλωστε η εμπειρία πολλών χωρών αυτό έχει δείξει.

    Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο υπάλληλοι που προσλήφθηκαν ως πληροφορικοί σε ΔΟΥ να απασχολούνται παντού στα τμήματα της εφορίας εκτός από το αντικείμενο για το οποίο προσλήφθηκαν. Οι προϊστάμενοι ΔΟΥ βλέποντας κοντόφθαλμα αντί να εκμεταλλευτούν τις γνώσεις αυτών των ατόμων τους τοποθετούν σε πόστα που κάλλιστα θα μπορούσε να απασχοληθεί ένας ΔΕ Εφοριακός και πολύ πιο αποδοτικά μιας και έχει τις αντίστοιχες γνώσεις.

    Άρα προτείνω να γίνουν
    1)αυτοτελή γραφεία τεχνικής υποστήριξης ΔΟΥ (στα πρότυπα των ΠΛΗΝΕΤ του υπουργείου παιδείας)τα οποία δεν θα υπάγονται στον εκάστοτε έφορο αλλά θα υποστηρίζουν κάποιες ΔΟΥ ταυτόχρονα ώστε να ασχολούνται μόνο με την παροχή μηχανογραφικών λύσεων
    ή εναλλακτικά
    2)προτείνω το προσωπικό να απασχολείται στις θέσεις για τις οποίες προσλαμβάνεται θέτοντας πιο αυστηρή την τήρηση του καθηκοντολογίου των υπαλλήλων πληροφορικής.

  • Στην παρούσα οικονομική περίοδο είναι γνωστό ότι πλήττονται πρώτα και κύρια οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μεταξύ των οποίων είναι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους. Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η καταπολέμηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής και λαμβάνεται σειρά μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ) θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι ελαστικότερα τα προβλεπόμενα μέτρα καταστολής στην περίπτωση των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Με την ανωτέρω θέση της η Ε.Σ.ΑμεΑ. δεν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ως ¨άλλοθι¨ την αναπηρία, (θέση που δεν αρμόζει στις αξίες και στις αρχές του αναπηρικού κινήματος), αλλά ζητάει να λαμβάνεται, σε αυτές τις περιπτώσεις, υπόψη το πρόσθετο κόστος που πηγάζει από τις ανάγκες της αναπηρίας το οποίο έχει άμεση σχέση με την ανταπόκριση αυτών των ατόμων στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

    Για τους παραπάνω λόγους, ζητούμε το χρονικό εύλογο διάστημα καθυστέρησης καταβολής να καθορισθεί στο διπλάσιο για τα αδικήματα μη απόδοσης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και τους γονείς ατόμων με αναπηρία εφόσον επιβαρύνονται φορολογικά από αυτά.

    Άρθρο 5:

    Αναδιοργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών και των Διευθύνσεων που τη συγκροτούν.

    Στις διατάξεις αυτού του άρθρου προτείνουμε την προσθήκη διάταξης με την οποία θα γίνεται ρητή αναφορά στην εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για να καταστούν προσβάσιμες όλες οι κτιριακές υποδομές του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων φορέων του (είσοδοι, χώροι στο εσωτερικό των κτιρίων, ανελκυστήρες, wc) όπως και των υπηρεσιών του, σε όλη την επικράτεια της χώρας.
    Σημειώνουμε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν κτίρια στα οποία στεγάζονται Εφορίες (Δ.Ο.Υ.) που έχουν άμεση συναλλαγή με το κοινό, τα οποία δεν είναι προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία. Επίσης, η προσβασιμότητα των κτιριακών υποδομών του Υπουργείου Οικονομικών δεν αφορά μόνο τα άτομα με αναπηρία που συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες του, αλλά και τα άτομα με αναπηρία ως εργαζόμενους σε αυτές.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 16:59 | Μάγδα

    ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΜΙΑ ΕΦΟΡΙΑ Β΄ΤΑΞΕΩΣ Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ 30 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΣΟΔΑ ΚΑΤΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ 5η ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ Δ.Ο.Υ. Β΄ ΤΑΞΕΩΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ 35% ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ Φ.Π.Α. ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΝΤΑΣ 11.000 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΠΛΗΘΩΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ;;;;;

    ΕΠΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩΣ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Δ.Ο.Υ. ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙ ΣΕ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 20 ΜΗΝΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΔΙΑΡΓΚΕΙΑΣ 11 ΕΤΩΝ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΛΥΣΗ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!!!!

    ΖΗΤΑΜΕ Η Δ.Ο.Υ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ!!!!!!

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 12:23 | Γιώργος

    Πλήρης αναδιάρθρωση, αλλά χρειάζεται και ένας manager (και ένας άλλος φυσικά που θα τον ελέγχει…) να ελέγχει λίγο την κατάσταση και να δει τι γίνεται με το προσωπικό που και δεν σκοτώνεται στη δουλειά αλλά και που θα έπρεπε γιάυτό το λόγο να κατευθυνθεί για άλλο πόστο όπου οι ανάγκες για συνδρομή στην εργασία είναι επιτακτικές. Ας πούμε να πηγαίνανε μία βόλτα εκεί όπου έχουν αποσπασθεί οι νοσηλεύτριες και νοσηλευτές, ώστε να δουν και τα νοσοκομεία μας άσπρη μέρα και και πάψει πια να προσλαμβάνονεται νέο νοσηλευτικό προσωπικό, δίχως πρώτα να έχει αξιοποιηθεί το υπάρχον και σε πολλές περιπτώσεις ηρωικό!
    Ευχαριστώ.

  • Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, κατά τη γνώμη μου, αντιμετωπίζεται με δυο τρόπους:
    Ό πρώτος αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό στο σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου οικονομικών ειδικότερα:
    – Θα πρέπει να συγκροτηθούν λίγες στον αριθμό υπηρεσιακές μονάδες και να υπαχθούν στην εποπτεία του αρμόδιου εισαγγελέα σε επίπεδο νομού, ώστε να υπάρχει συνεχείς έλεγχος και το σχήμα να είναι λειτουργικό και συνεπώς αποτελεσματικό.
    -Να υπάρχει κώλυμα εντοπιότητας για την κατάληψη θέσης ευθύνης πχ προϊσταμένου διεύθυνσης, τμήματος και επόπτη. Υποχρεωτική μετάθεση ανά τακτά διαστήματα, ώστε να μη δημιουργούνται σχέσεις συνεργασίας με λογιστές, επαγγελματίες και βεβαίως με επιχειρηματίες.
    – Η καταβολή του παγίου μηνιαίου και σημαντικού επιδόματος,(ΔΙΒΒΕΤ) που ως γνωστό φθάνει κατά μέσο όρο το ποσό των 2.000 ευρώ να δίνεται ως κίνητρο για εργασία ΕΚΤΟΣ ωραρίου και να εξαρτάται από την αύξηση των εσόδων, τα οποία θα προέρχονται από φοροδιαφυγή.
    Προκειμένου οι ελεγκτικές υπηρεσίες να προσελκύσουν ικανά στελέχη, θα πρέπει τα υπάρχοντα οικονομικά κίνητρα και γενικά κάθε άλλης μορφής υφιστάμενη απολαβή, να καταβάλλεται ΜΟΝΟ στους υπαλλήλους των υπηρεσιών αυτών και όχι σε όλους υπαλλήλους όλων των υπηρεσιών, καθώς στους υπαλλήλους όλων των εποπτευομένων νομικών προσώπων του συγκεκριμένου υπουργείου, όπως συμβαίνει σήμερα
    Ο δεύτερος τρόπος αφορά στην όσο το δυνατό αντικειμενοποίηση του συστήματος, ώστε ο ανθρώπινος παράγοντας (υπάλληλοι) να μην έρχονται σε επαφή με τον φορολογούμενο, ούτε η επιβολή προστίμου να είναι στη διακριτική ευχέρεια των υπαλλήλων
    Τέλος το εισόδημα που δηλώνεται από πηγές, πλην μισθωτών, να αναρτάται στο διαδίκτυο, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποιοι είναι οι δυνάμει φοροφυγάδες.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 11:46 | Roco

    Δυστυχώς η διάβρωση του συστήματος είναι πολύ μεγάλη και απαιτείται ριζική αναδιάρθρωση .Αν δε γίνει αυτό τα όποια μέτρα δεν θα επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα.
    Ξεκινήστε με το πόθεν έσχες όλων των εφοριακών, αν θέλετε να βάλετε σε τάξη τα πράγματα.
    Στη συνέχεια τελωνειακοί,υποθηκοφύλακες κλπ.
    Μην ανακυκλωνετε τους ίδιους και τους ίδιους.ΟΙ περισσότεροι είναι δέσμιοι προσώπων και καταστάσεων.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 09:32 | Στρατής Παπαδημητρίου

    Λαμπρά. Ισως τώρα σταματήσουν να ζητάνε από τι Διεύθυνση Ελέγχου τα ένα-σωρό-στοιχεία από τις ΔΟΥ τα οποία καταχωρούνται σε ένα άθλιο πρόγραμμα και μετά μένουν άχρηστα.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 19:58 | ΖΗΣΗΣ ΔΕΣΚΑΤΗ

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ. ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΟΡΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΟΥ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 65 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΔΗΛΑΔΗ 130 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΑΝΕ-ΕΛΑ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ -ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΔΑΜΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΟΡΩΝ ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΧΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΔΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕΣΚΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ.ΑΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΡΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΟΙΚΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΕΙ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΗΡΕΣΙΑ