Άρθρο 10 Βελτίωση αποτελεσματικότητας συστήματος ελέγχων. Τροποποιήσεις στον Κ.Φ.Ε. και στον Κώδικα Φ.Π.Α.

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 66 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994, Α’ 151, Κ.Φ.Ε.) αντικαθίσταται ως εξής:

«Ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας διενεργεί έλεγχο στην έδρα της επιχείρησης:

α) για υποθέσεις για τις οποίες ο έλεγχος από το γραφείο του άρθρου 67 αποφαίνεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 32 του Κ.Φ.Ε περί εξωλογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος.

β) για υποθέσεις για τις οποίες απαιτείται έλεγχος παραγωγής για τον προσδιορισμό των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης.

γ) για υποθέσεις για τις οποίες απαιτείται χρήση ειδικού λογισμικού για την επαλήθευση της εγκυρότητας των οικονομικών στοιχείων που δίνονται στις φορολογικές αρχές.

δ) για υποθέσεις όπου απαιτείται έλεγχος των ειδικών αρχείων στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο.

ε) για κάθε περίπτωση που αιτιολογημένα κρίνει αναγκαίο.

στ) για ποσοστό υποθέσεων που έχει ελεγχθεί από το γραφείο, το οποίο ποσοστό θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

ζ) για κάθε περίπτωση για την οποία εκδίδεται υπουργική απόφαση.

Για τις ανάγκες του παρόντος ελέγχου ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. δικαιούται:

α. Να ζητά από τον υπόχρεο, ανεξάρτητα από το αν έχει υποβάλει ή όχι φορολογική δήλωση, καλώντας αυτόν με έγγραφο, το οποίο του αποστέλλει επί αποδείξει, να δώσει μέσα σε σύντομη και τακτή προθεσμία, είτε αυτοπροσώπως είτε με εντολοδόχο που διορίζεται με απλή επιστολή, τις αναγκαίες διευκρινίσεις και να προσκομίσει κάθε λογαριασμό και κάθε στοιχείο που είναι χρήσιμο για τον καθορισμό του εισοδήματος.

β. Να ζητά από τις δημόσιες ή δημοτικές και κοινοτικές αρχές, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις τράπεζες, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά από κάθε οργάνωση επαγγελματική, εμπορική, βιομηχανική, γεωργική κλπ. οποιεσδήποτε πληροφορίες θεωρεί αναγκαίες για τη διευκόλυνση του έργου του.

Κατά την αληθή έννοια της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου υφίσταται υποχρέωση παροχής των ζητούμενων πληροφοριών από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ή από πρόσωπο που έχει τις ίδιες ελεγκτικές αρμοδιότητες με αυτόν. Η εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής δεν εμποδίζεται από την επίκληση, εκ μέρους οποιουδήποτε, του, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων, το οποίο αίρεται ειδικώς προς διευκόλυνση του φορολογικού ελέγχου. Για την άρση του απορρήτου στην περίπτωση αυτή απαιτείται κοινή απόφαση του επιθεωρητή της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, και του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., οι οποίοι είναι αρμόδιοι για το συγκεκριμένο φορολογικό έλεγχο. Ειδικά για την άρση του απορρήτου σε έλεγχο διενεργούμενο από ειδικό συνεργείο, που συστάθηκε με βάση τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.1914/1990 (Α’ 178), απαιτείται απόφαση του προϊσταμένου του ειδικού συνεργείου που διενεργεί το συγκεκριμένο φορολογικό έλεγχο. Επίσης, για την άρση του απορρήτου σε έλεγχο που διενεργείται από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) και τα παραρτήματά του, απαιτείται κοινή απόφαση του Προϊσταμένου του Σ.Δ.Ο.Ε. ή του παραρτήματός του και του εποπτεύοντος επιθεωρητή.

γ. Να καλεί οποιοδήποτε πρόσωπο και να ζητά από αυτό τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τη διευκόλυνση του έργου του. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να είναι έγγραφες.

δ. Να ενεργεί, είτε μόνος, είτε μέσω υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ. ή άλλου δημοσίου υπαλλήλου, είτε μέσω άλλης αρχής, οποιαδήποτε επιτόπια εξέταση που θα κρίνει αναγκαία και ειδικά, προκειμένου για υπόχρεους που υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις.

ε. Να ενεργεί, είτε ο ίδιος, είτε ο οριζόμενος με έγγραφη εντολή του υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. ελεγκτικές επαληθεύσεις στα βιβλία και στοιχεία επιτηδευματία αρμοδιότητας άλλου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., που έχει την έδρα του στην ίδια πόλη ή στον ίδιο νομό, για να διαπιστώνει την ακρίβεια των δεδομένων των στοιχείων και βιβλίων επιτηδευματία δικής του αρμοδιότητας καλώντας τον επιτηδευματία να προσκομίσει τα ζητούμενα βιβλία και στοιχεία στα γραφεία της Δ.Ο.Υ.

Ο έλεγχος του άλλου επιτηδευματία περιορίζεται στη διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων που φέρεται ως εκδότης ή λήπτης αυτών, με τα δεδομένα των βιβλίων και στοιχείων του. Για την εφαρμογή της περίπτωσης αυτής, οι νομοί Αττικής και Πειραιά θεωρούνται ως ένας νομός. Στην περίπτωση του ελέγχου αυτού δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 36 του Π.Δ. 186/1992.

3. Στο άρθρο 9 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται παράγραφος 13 ως εξής:

«13. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. κατά τον υπολογισμό και την εκκαθάριση του φόρου δεν λαμβάνει υπόψη λέξεις, ποσά και αριθμούς που έχουν αναγραφεί στις ενδείξεις της ετήσιας δήλωσης του υπόχρεου και συνεπάγονται τη διενέργεια μειώσεων ή εκπτώσεων του εισοδήματος ή του φόρου ή διαμορφώνουν το αφορολόγητο ποσό ή την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, εφόσον δεν συνυποβάλλονται από τον υπόχρεο τα νόμιμα στοιχεία που αποδεικνύουν άμεσα τη συνδρομή των προϋποθέσεων με βάση όσα ορίζονται στις κείμενες διατάξεις. Αριθμητικά λάθη στις αθροίσεις και στις μεταφορές, καθώς και αναριθμητισμοί, που αφορούν στην ορθή συμπλήρωση της ετήσιας δήλωσης του υπόχρεου, διορθώνονται οίκοθεν από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.

Το περιεχόμενο του σημειώματος υπολογισμού και εκκαθάρισης του φόρου αυτής της παραγράφου μπορεί να αμφισβητηθεί από το φορολογούμενο με κάθε αποδεικτικό μέσο ενώπιον του προϊσταμένου της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ή του διοικητικού πρωτοδικείου κατά τα οριζόμενα από τον Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας. Το δικαίωμα αυτό του φορολογουμένου ασκείται από την ημερομηνία έκδοσης του οικείου χρηματικού καταλόγου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του οικείου οικονομικού έτους. Αν ο φορολογούμενος λάβει αυτό το σημείωμα μετά τις 31 Δεκεμβρίου του οικείου οικονομικού έτους, η αμφισβήτηση ασκείται μέσα στις προθεσμίες που ορίζονται στο άρθρο 66 του ν. 2717/1999 (Α’ 97). Η εκκαθάριση και καταβολή του φόρου δεν αναστέλλεται από τη διαδικασία αυτή.

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου εφαρμόζονται ανάλογα και στην περίπτωση που η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, εφόσον ο υπόχρεος δεν υποβάλλει τα οικεία δικαιολογητικά μέχρι το τέλος Ιουλίου του οικείου οικονομικού έτους.»

4. Η παράγραφος 2 του άρθρου 66 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:

«2.Η Γενική Διεύθυνση ελέγχων, αναγκαστικών εισπράξεων και εφαρμογής της φορολογικής πολιτικής σχεδιάζει, επιβλέπει την υλοποίηση των ελέγχων και διασταυρώσεων και συμμετέχει στη διαδικασία ελέγχου με στόχο την εξασφάλιση της ποιότητας και της εφαρμογής των ελεγκτικών διαδικασιών και των τεχνικών ελέγχου.

Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ, καταρτίζει πρόταση επιλογής υποθέσεων που θα ελεγχθούν.

Η επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο γίνεται από την Γενική Διεύθυνση Ελέγχων λαμβανομένου και της πρότασης του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Γ.Γ.Π.Σ. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 80 του Ν 3842/2010.

Οι τεχνικές οδηγίες για την εφαρμογή των πιο πάνω θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση».

4. Η παράγραφος 5 του άρθρου 66 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:

«Τα δικαιώματα ελέγχου που αναφέρονται στην παράγραφο 1 έχει και η Γενική Διεύθυνση ελέγχων, αναγκαστικών εισπράξεων και εφαρμογής της φορολογικής πολιτικής η οποία μπορεί να διατάσσει και επανέλεγχο για οποιαδήποτε φορολογική υπόθεση με υπαλλήλους της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ή με άλλους υπαλλήλους των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών που εποπτεύει, οι οποίοι μετακινούνται για το σκοπό αυτό με απόφασή της.»

5. Η παράγραφος 1 του άρθρου 67 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων το καθαρό εισόδημα εξευρίσκεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 31 και 49 μπορούν να υπαχθούν σε έλεγχο από το γραφείο της Δ.Ο.Υ στην οποία υπάγονται για τον προσδιορισμό του εισοδήματός τους. Ο έλεγχος αυτός διατάσσεται από τον προϊστάμενο για ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα θέματα και φορολογικά αντικείμενα και διενεργείται στην Δ.Ο.Υ με βάση:

α) τα στοιχεία του φακέλου,

β) τα δελτία πληροφοριών ,

γ) τις εκθέσεις ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε. και άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών,

δ) τα στοιχεία και τα βιβλία που θα κληθεί να προσκομίσει ο ελεγχόμενος.

ε) και τα στοιχεία και τις πληροφορίες των προσώπων που ορίζονται στο άρθρο 17 του Ν 3842/2010

στ) τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μηχανογραφική επεξεργασία δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ.»

6. Η παράγραφος 2 του άρθρου 67 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ελέγχει την ακρίβεια των επιδιδόμενων δηλώσεων και προβαίνει σε έρευνα για την εξακρίβωση των υπόχρεων που δεν έχουν υποβάλλει δήλωση προκειμένου να προσδιορίσει το φορολογητέο εισόδημα των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της προηγούμενης παραγράφου. Για το σκοπό αυτόν δικαιούται:

α. Να ζητά από τον υπόχρεο, ανεξάρτητα από το αν έχει υποβάλει ή όχι φορολογική δήλωση, καλώντας αυτόν με έγγραφο, το οποίο του αποστέλλει επί αποδείξει, να δώσει μέσα σε σύντομη και τακτή προθεσμία, είτε αυτοπροσώπως είτε με εντολοδόχο που διορίζεται με απλή επιστολή, τις αναγκαίες διευκρινίσεις και να προσκομίσει κάθε λογαριασμό και κάθε στοιχείο που είναι χρήσιμο για τον καθορισμό του εισοδήματος.

β. Να ζητά από τις δημόσιες ή δημοτικές και κοινοτικές αρχές, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις τράπεζες, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά από κάθε οργάνωση επαγγελματική, εμπορική, βιομηχανική, γεωργική κλπ. οποιεσδήποτε πληροφορίες θεωρεί αναγκαίες για τη διευκόλυνση του έργου του.

Κατά την αληθή έννοια της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου υφίσταται υποχρέωση παροχής των ζητούμενων πληροφοριών από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ή από πρόσωπο που έχει τις ίδιες ελεγκτικές αρμοδιότητες με αυτόν. Η εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής δεν εμποδίζεται από την επίκληση, εκ μέρους οποιουδήποτε, του, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων, το οποίο αίρεται ειδικώς προς διευκόλυνση του φορολογικού ελέγχου. Για την άρση του απορρήτου στην περίπτωση αυτή απαιτείται κοινή απόφαση του επιθεωρητή της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, και του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., οι οποίοι είναι αρμόδιοι για το συγκεκριμένο φορολογικό έλεγχο.

Ειδικά για την άρση του απορρήτου σε έλεγχο διενεργούμενο από ειδικό συνεργείο, που συστάθηκε με βάση τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.1914/1990 (ΦΕΚ Α’ 178), απαιτείται απόφαση του προϊσταμένου του ειδικού συνεργείου που διενεργεί το συγκεκριμένο φορολογικό έλεγχο. Επίσης, για την άρση του απορρήτου σε έλεγχο που διενεργείται από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ.) και τα παραρτήματά του, απαιτείται κοινή απόφαση του Προϊσταμένου του ΣΔΟΕ ή του παραρτήματός του και του εποπτεύοντος επιθεωρητή.

γ. Να καλεί οποιοδήποτε πρόσωπο και να ζητά από αυτό τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τη διευκόλυνση του έργου του. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να είναι έγγραφες.

δ. Να ενεργεί, είτε μόνος, είτε μέσω υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ. ή άλλου δημοσίου υπαλλήλου, είτε μέσω άλλης αρχής, οποιαδήποτε επιτόπια εξέταση που θα κρίνει αναγκαία και ειδικά, προκειμένου για υπόχρεους που υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις.

ε. Να ενεργεί, είτε ο ίδιος, είτε ο οριζόμενος με έγγραφη εντολή του υπάλληλος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, ελεγκτικές επαληθεύσεις στα βιβλία και στοιχεία επιτηδευματία αρμοδιότητας άλλου προϊσταμένου δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, που έχει την έδρα του στην ίδια πόλη ή στον ίδιο νομό, για να διαπιστώνει την ακρίβεια των δεδομένων των στοιχείων και βιβλίων επιτηδευματία δικής του αρμοδιότητας καλώντας τον επιτηδευματία να προσκομίσει τα ζητούμενα βιβλία και στοιχεία στα γραφεία της Δ.Ο.Υ. Ο έλεγχος του άλλου επιτηδευματία περιορίζεται στη διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων που φέρεται ως εκδότης ή λήπτης αυτών, με τα δεδομένα των βιβλίων και στοιχείων του. Για την εφαρμογή της περίπτωσης αυτής, οι νομοί Αττικής και Πειραιά θεωρούνται ως ένας νομός. Στην περίπτωση του ελέγχου αυτού δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 36 του Π.Δ. 186/1992 .

7. Η παράγραφος 3 του άρθρου 67 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Επίσης, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. δικαιούται να διενεργεί έλεγχο από το γραφείο με βάση τα δεδομένα της παρ. 1, ζητώντας από τον φορολογούμενο να προσκομίσει στην Δ.Ο.Υ και λοιπά αναγκαία για τον έλεγχο στοιχεία, προκειμένου να διαπιστώσει:

α. Αν οι εκπτώσεις από το εισόδημα υπολογίστηκαν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

β. Το αντικείμενο εργασιών του υπόχρεου και αν το εισόδημα που δηλώθηκε ανταποκρίνεται προς τα πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν από τα βιβλία που τηρήθηκαν, τα στοιχεία που εκδόθηκαν, τα στοιχεία που έχουν ληφθεί και τα εν γένει δεδομένα της παρ. 1 του άρθρου 67, όπως αυτό τροποποιήθηκε, καθώς και αν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του παρόντος. Όταν από τον έλεγχο γραφείου διαπιστωθεί ότι τα φορολογικά στοιχεία δεν έχουν καταχωρηθεί ή έχουν καταχωρηθεί ανακριβώς στα τηρούμενα βιβλία, τότε εκδίδεται πράξη επιβολής φόρου και καταλογίζονται οι διαπιστωθείσες διαφορές με τις νόμιμες προσαυξήσεις. γ. Αν με ανακλητική δήλωση, που υποβλήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 61, μειώθηκαν νόμιμα οι φορολογικές υποχρεώσεις και επιβαρύνσεις γενικά .

8. Η παράγραφος 4 του άρθρου 67 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Η ενέργεια του ελέγχου από το γραφείο, δεν αποκλείει την ενέργεια και δεύτερου ελέγχου από το γραφείο και την έκδοση συμπληρωματικού φύλλου ελέγχου, με εντολή του προϊσταμένου της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και αντικείμενο ελέγχου το ίδιο ή διαφορετικό του πρώτου ελέγχου από το γραφείο, αν από στοιχεία ή πληροφορίες που περιέχονται σε αυτόν ή από βάσιμες υπόνοιες ή από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι δεν δηλώθηκε ή δηλώθηκε ανακριβώς συγκεκριμένη φορολογητέα ύλη.»

9. Η παράγραφος 5 του άρθρου 67 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας μπορεί να διενεργεί έλεγχο από το γραφείο για να διαπιστώσει την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 52 έως 58 για την προκαταβολή και την παρακράτηση του φόρου.»

10. Στο άρθρο 67 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:

«5. Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 64, 68, 69, 70, 71, 74, 83, 86, 87 και 90.».

11. Η παράγραφος 5 του άρθρου 68 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Στις περιπτώσεις φορολογικού ελέγχου από το γραφείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου άρθρου αν από τα βιβλία και τα στοιχεία του υπόχρεου ή σε περίπτωση έλλειψης αυτών, από κάθε άλλο σχετικό στοιχείο της παρ. 1 του άρθρου 67, όπως αυτό τροποποιήθηκε, προκύπτει ότι ο φορολογούμενος παρέλειψε να δηλώσει ή δήλωσε ανακριβώς τη φορολογητέα ύλη που προκύπτει από τα βιβλία ή στοιχεία ή παρέλειψε να παρακρατήσει ή να αποδώσει ή παρακράτησε ή απέδωσε ανακριβώς το φόρο, ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας εκδίδει φύλλο ελέγχου προσδιορισμού του φόρου.

Το φύλλο ελέγχου που προκύπτει από τον έλεγχο στο γραφείο πρέπει να περιέχει τη φορολογητέα ύλη που προκύπτει από τα στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 67, όπως αυτό τροποποιήθηκε, και το φόρο που αναλογεί σε αυτή με τις νόμιμες προσαυξήσεις. Οι τυχόν δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται για τα φύλλα ελέγχου από το γραφείο αποτελούν προσωρινό δεδικασμένο και δεν επηρεάζουν την κύρια δίκη.»

12. Η παράγραφος του άρθρου 48 του Κώδικα Φ.Π.Α, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2859/2000 (Α’ 248), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η επιβολή του φόρου γίνεται από τον Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδιος για τη φορολογία εισοδήματος του υπόχρεου στο φόρο.

Η παραλαβή των δηλώσεων γίνεται από τον εν λόγω Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 38.

Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ καταρτίζει πρόταση επιλογής υποθέσεων που θα ελεγχθούν.

Η επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο γίνεται από την Γενική Διεύθυνση Ελέγχων λαμβανομένου και της πρότασης του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Γ.Γ.Π.Σ. Η Γενική Διεύθυνση ελέγχων, αναγκαστικών εισπράξεων και εφαρμογής της φορολογικής πολιτικής σχεδιάζει, επιβλέπει την υλοποίηση των ελέγχων και διασταυρώσεων και συμμετέχει στην διαδικασία ελέγχου με στόχο την εξασφάλιση της ποιότητας και της εφαρμογής των ελεγκτικών διαδικασιών και των τεχνικών ελέγχου.

Οι τεχνικές οδηγίες για την εφαρμογή των πιο πάνω θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.»

13. Η παράγραφος 5 του άρθρου 48 του Κώδικα Φ.Π.Α., αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου επιτρέπεται κάθε αναγκαία εξέταση η έρευνα στην επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου στο φόρο και κυρίως στους χώρους παραγωγής, επεξεργασίας γενικά, αποθήκευσης ή παράδοσης των αγαθών, καθώς και στον τόπο παροχής των υπηρεσιών, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 36 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και του άρθρου 25 του Ν. 820/1978 (Α’ 174). Ο έλεγχος στην επαγγελματική εγκατάσταση του φορολογουμένου χρησιμοποιώντας ήδη διαπιστωμένες παραβάσεις, στοιχεία, πληροφορίες και στατιστικά δεδομένα εκροών από την ελεγχόμενη σε συνδυασμό με παρεμφερή που διαθέτει από ομοειδείς επιχειρήσεις, μπορεί να προσδιορίσει τις εκροές της ελεγχόμενης βάσει των γενικά παραδεκτών αρχών και τεχνικών της Ελεγκτικής. Με υπουργική απόφαση καθορίζονται τα δεδομένα και οι τεχνικές με τις οποίες προσδιορίζονται οι εκροές της ελεγχόμενου επιτηδευματία. Εφόσον το αποτέλεσμα του ελέγχου έχει εξαχθεί και βάσει των μεθόδων της παρ. 5, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. πριν την έκδοση της ως άνω πράξης, οφείλει να καλέσει τον υπόχρεο του φόρου σε ακρόαση ο οποίος μπορεί να επικαλεστεί οποιοδήποτε στοιχείο προκειμένου να προβεί σε ανταπόδειξη.»

14. Η παράγραφος 1 του άρθρου 50 του Κώδικα Φ.Π.Α. αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Αν από τα βιβλία και στοιχεία του υπόχρεου στο φόρο, τα στοιχεία του φακέλου, τα δελτία πληροφοριών, τις εκθέσεις ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε. και άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, τα στοιχεία και τις πληροφορίες των προσώπων που ορίζονται στο άρθρο 17 του Ν 3842/2010 καθώς και τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μηχανογραφική επεξεργασία δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ. προκύπτει ότι ο υπόχρεος στο φόρο παρέλειψε να δηλώσει ή δήλωσε ανακριβώς τη φορολογητέα αξία ή υπολόγισε εσφαλμένα τα ποσοστά ή τις εκπτώσεις, ο Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. μπορεί να εκδώσει από το γραφείo πράξη προσδιορισμού του φόρου για μία η περισσότερες φορολογικές περιόδους ή και για ολόκληρη διαχειριστική περίοδο.»

15. Η παράγραφος 2 του άρθρου 50 του Κώδικα Φ.Π.Α. αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Η πράξη που εκδίδεται από το γραφείο περιέχει τη φορολογητέα αξία που προκύπτει από τα βιβλία και στοιχεία του υπόχρεου και τα εν γένει δεδομένα της παρ. 1 του παρόντος, όπως αυτό τροποποιήθηκε, το φόρο που αναλογεί, τις εκπτώσεις του φόρου, καθώς και τον πρόσθετο φόρο.»

16. Η παράγραφος 3 του άρθρου 50 του Κώδικα Φ.Π.Α. αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Κατά της πράξης που εκδίδεται από το γραφείο επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής, η οποία δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και είσπραξη του φόρου.

Οι δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται στις περιπτώσεις αυτές αποτελούν προσωρινό δεδικασμένο και δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα του ελέγχου στην έδρα της επιχείρησης και την ενδεχόμενη κύρια δίκη.»

17. Η παράγραφος 4 του άρθρου 50 του Κώδικα Φ.Π.Α. αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Από το φόρο που βεβαιώνεται σε μεταγενέστερο έλεγχο αφαιρείται ο φόρος της πράξης του ελέγχου στο γραφείο.»

18. Η παράγραφος 1 εδ. β’ του άρθρου 36 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων αντικαθίσταται ως εξής:

«Ο έλεγχος των βιβλίων και στοιχείων που ορίζονται από τον Κώδικα αυτό γίνεται στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία ή στα γραφεία της Δ.Ο.Υ., μετά από έγγραφη πρόσκληση του προϊσταμένου αυτής».

19. Πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα (ανάλυση κινδύνου) για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών

20. Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από 25% στο 50%

Όταν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών. Στα πρόστιμα παραμένει στο 25% αφού υπάρχει βασική διάταξη για συμβιβασμό στο 1/3. Αντίστοιχη ρύθμιση για την αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από 25% σε 50% γίνεται και στη φορολογία

  • 1 Φεβρουαρίου 2011, 20:51 | ΑΝΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

    Αυτό που πνίγει τον ιδιώτη επιχειρηματία πνίγει και τον Δημόσιο λειτουργό :το τέρας της γραφειοκρατίας! Απλά οι μεν ειναι έξω από την κοιλιά του κήτους και οι άλλοι μέσα σ αυτήν!
    Για να κοπεί ένα ΥΣΕ στον ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΌ ΕΛΕΓΧΟ παραδείγματος χάρην απαιτείται η συμπλήρωση άλλων 4-5 (κατά περίπτωση) εγγράφων ,πράγμα που πρέπει να γίνει μερικές φορές στα γόνατα , μέσα σε σκοτεινά μαγαζιά και με την γκρίνια του ελεγχόμενου πάνω από το κεφάλι του ελεγκτή! Στην πραγματικότητα όλα αυτά τα έγγραφα επαναλαμβάνουν την ουσία του ΥΣΕ με …΄΄αλλα λόγια!
    Θεωρείται ευέλικτη αυτή η μορφή ελέγχου?
    Επίσης τα κριτήρια επιχειρήσεων για έλεγχο είναι μια κατάσταση επιχειρήσεων ενεργών που εκτυπώνεται απο ένα πρόγραμμα της ΓΓΠΣ.
    Οι πλείστες εξ αυτών είναι αδρανείς εδώ και χρόνια και απλά έχουν ξεχάσει να πάνε στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ και να το δηλώσουν. Το αν είναι ενεργείς ή όχι πρέπει να διασταυρώνεται απο την ύπαρξη συναλλαγών στο πρόσφατο παρελθόν και υπάρχει τρόπος γι αυτο κι όχι να σπαταλιέται πολύτιμος χρόνος για να βρεθεί ο ελεγκτής μπροστά σε μια κλειδωμένη ή κλειστή επιχείρηση!
    Χρειάζεται να νιώθουμε κι οχι να σπρώχνουμε!

  • 1 Φεβρουαρίου 2011, 16:24 | Παναγιωτόπουλος Κώστας

    Άρθρο 10- Παράγραφος 20

    Το ποσοστό προβεβαίωσης να γίνει 5%, αντί 50%, ώστε να έχει την δυνατότητα κάποιος που έχει δίκιο να μπορεί να δικαιωθεί καθώς δεν θα έχει την οικονομικη δυνατότητα καταβολής μεγαλύτερου ποσού.

  • 1 Φεβρουαρίου 2011, 11:50 | Α.Γ.ΠΑΤΟΥΡΗΣ

    Αξίοτιμοι κύριοι,

    θεωρώ σκόπιμα και ορθολογικά να εφαρμοσθούν τα κάτωθι τρία πράγματα:

    1.Σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων (πλην των παρ.υπηρεσιών) θα πρέπει στο τέλος του χρόνου να συντάσσουν απογραφή και να την υποβάλλουν σε αποθηκευτικο μέσο (cd,disk) ούτως ώστε σε σχέση με την εκκαθαριστική ΦΠΑ που θα ακολουθεί να υπάρχει εικόνα τηε επιχείρησης και ευκαίρεια των ελεγκτικών μηχανισμών για έλεγχο κλειστής αποθήκης.

    2.Αναλογικός συντελεστής φορ.κερδών και για τις προσωπικές εταιρείες καθώς και αυτών του αρθρ,101 του 2238 του ΚΦΕ.
    Δεν είναι δίκαιο να απαιτούμε την καταβολή φόρων από επιχειρήσεις με χαμηλά κέρδη με τα ίδια κριτίρια και όρους με επιχ/σεις που πραγματοποιούν μεγάλα κέρδη.

    3.Επιτέλους πρέπει να προβλεφθεί ότι τουλάχιστον ο ΦΠΑ που αναλογεί στα έργα και εμπορικές πράξεις που αναλαμβάνουν ιδιώτες για λογ/σμό του ευρύτερου Δημόσιου τομέα να καταβάλλεται σ’αυτούς με τις εκάστοτε προθεσμίες υποβολής της δήλωσης τους, άλλως αν το κράτος αδυνατεί να το καταβάλλει , να εξαιρείται από την δήλωση και να καταβάλλεται με έκτακτη δήλωση και χωρίς προσαυξήσεις όταν αυτό θα το εισπράτουν από το Δημόσιο.
    Ευχαριστώ.

  • 1 Φεβρουαρίου 2011, 00:26 | Νίκος Πέρος

    Παρατηρήσεις στο άρθρο 10 παρ. 20.
    Η διάταξη αυτή σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 45 παρ. 3 του Ν.3900/2010 με την οποία ορίζεται το παράβολο σε ποσοστό ίσο με το 2% του αντικειμένου της διαφοράς στις τελωνειακές και φορολογικές διαφορές καθώς και σε συνδυασμό επίσης με τις λοιπές διατάξεις του ίδιου νόμου με τις οποίες τροποποιούνται διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας ως προς τη διαδικασία αναστολής εκτέλεσης (βεβαίωσης, φαλκιδεύει το συνταγματικό δικαίωμα για παροχή έννομης προστασίας απο τα δικαστήρια (άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος) και αντίκειται στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ (Δικαίωμα στη χρηστή απονομή δικαιοσύνης).
    Με βάση τη διάταξη αυτή ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη αποκτά πλέον ταξικό χαρακτήρα αφού μόνο οι «έχοντες και κατέχοντες» θα μπορούν να προσφύγουν σ’αυτή.
    Η διάταξη αυτή επιβάλλεται να απαλειφθεί αφού ο νομοθετικός στόχος για δραστική περιστολή της άσκοπης προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια για φορολογικές διαφορές, επιτυγχάνεται με τις λοιπές ισχύουσες διατάξεις και ιδιαίτερα με αυτές του Ν.3900/2010.
    Εξάλλου δέν θα μπορεί πλέον κανείς να προσφύγει στο δικαστήριο για να ακυρώσει προφανώς παράνομη πράξη επιβολής φόρου όταν εκ των προτέρων θα πρέπει να πληρώσει αυξημένο παράβολο, αμοιβή δικηγόρου και επιπλεόν να του προβεβαιωθεί το 50% των επιβληθέντων κύριων, πρόσθετων κλπ. φόρων. Έτσι αυξάνεται το αίσθημα αδικίας του φορολογούμενου ο οποίος ουισαστικά αισθάνεται οτι εκβιάζεται και σύρεται σε συμβιβασμό με δυσμενέστατους όρους. Αυτό βέβαια δέν εξυπηρετεί τη φορολογική πολιτική, η οποία θα έπρεπε να βασίζεται σε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης κράτους και φορολογούμενου πολίτη.

  • 31 Ιανουαρίου 2011, 15:25 | Θάνος

    Αν καταλαβαίνω σωστά αυτό που προτείνεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι να δηλώσουν όσοι γνωστοί ελεύθεροι επαγγελματίες κερδίζουν 100.000 ευρώ και πάνω, 25.001 ευρώ και θα μείνουν ήσυχοι, ενώ οι εφορίες θα ασχολούνται αποκλειστικά με όσους επαγγελματίες/επιστήμονες άνοιξαν δραστηριότητα γιατί δεν είχαν κάποιον στο δημόσιο να τους βρει μία θεσούλα η επιχείρηση γνωστού για να τους πάρει σαν μόνιμο συνεργάτη και το μόνο που τους έμενε ήταν το μπλοκάκι με αμοιβές της πείνας που δεν φτάνουν ούτε 15.000 ευρώ το χρόνο.
    Μετά το συγχωροχάρτι της περαίωσης που έδωσε αμνηστία σε όλους τους φοροφυγάδες και εκβίασε όλους όσους πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους, αυτή η επιπλέον εφεύρεση με απογοητεύει οριστικά από αυτήν την κυβέρνηση που ψήφισα γιατί πίστευα ότι είναι σοσιαλιστική.
    Αν ήταν σοσιαλιστική θα έβαζε στο στόχαστρο όσους ελεύθερους επαγγελματίες κάνουν επίδειξη των χρημάτων τους με ακριβά αυτοκίνητα και έχουν επιδεικτικά αυξήσει την περιουσία τα 10-20 τελευταία, ανεξαρτήτως ποσού που δηλώνουν. Και θα πρόβλεπε να κατάσχεται μέρος της περιουσίας τους για όλα όσα έκλεψαν τα προηγούμενα 10 έτη που θα μπορούσαν οι έλεγχοι αυτοί εύκολα να αποδείξουν. Έτσι όχι μόνο το κράτος θα γινόταν σίγουρα πιο πλούσιο αλλά και πιο δίκαιο και το δημόσιο συμφέρον επιτέλους θα υπερασπιζόταν αποτελεσματικά και η κοινωνική συνοχή θα υπήρχε και επιπλέον αν μετά ήθελε κάποια κυβέρνηση να ασχοληθεί και με τις μικροκλεψιές των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών κανένας, και εγώ πρώτος, δεν θα έλεγε τίποτα.
    Ως είναι η πρόταση αυτή είναι πολιτικά απαράδεκτη, δημοσιονομικά και οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη.

  • Παρατηρήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου επί του προσχεδίου Νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών»

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ – ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

    Η αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών αποτελεί μια ορθή πρωτοβουλία. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να σημαίνει την επιβάρυνση με επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψιν η οικονομική δυσπραγία που βιώνουμε, καθώς δημιουργεί μειωμένα έσοδα και εισοδήματα.

    Άρθρο 10 – Βελτίωση αποτελεσματικότητας συστήματος ελέγχων

    Τροποποιούνται οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και κώδικα Φ.Π.Α. προκειμένου οι έλεγχοι να γίνονται κατά κύριο λόγο από το γραφείο και κατ’ εξαίρεση στην έδρα της επιχείρησης με βάση κριτήρια ελέγχου και με στόχο την επιτάχυνση των ελέγχων. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της επαφής των ελεγκτικών αρχών με τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις και η χρήση σύγχρονων συστημάτων συγκέντρωσης και επεξεργασίας φορολογικής πληροφορίας κατά τον έλεγχο, όπως το σύστημα Elenxis.

    Πρόκειται για μια ρύθμιση που, αν υλοποιηθεί, θα λύσει χρόνια προβλήματα των επιχειρήσεων που αφορούν το φορολογικό έλεγχο, την επίπονη, χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία του, τις προστριβές με τους φορολογικούς ελεγκτές και το κόστους σε ανθρωποώρες που έχει η εν λόγω διαδικασία.

    Εφιστούμε όμως την προσοχή του νομοθέτη σε πρακτικά ζητήματα τα οποία μπορούν να προκύψουν σε σχέση με τον μεγάλο όγκο των βιβλίων και παραστατικών ορισμένων επιχειρήσεων.
    Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα δικαιώματα που δίνονται στους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. Ειδικότερα όταν ο προϊστάμενος αποκτά το δικαίωμα να ζητά οποιαδήποτε πληροφορία ακόμα και από εμπορικές, επαγγελματικές, βιοτεχνικές κλπ. οργανώσεις για διευκόλυνση του ελέγχου, αποκτά ταυτόχρονα υπερεξουσίες τις οποίες βλέπουμε με επιφύλαξη διότι δεν διασφαλίζεται η ορθή χρήση των εν λόγω πληροφοριών.

    Με την ίδια επιφύλαξη αξιολογούμε και τη δυνατότητα του προϊσταμένου να ζητά από τις τράπεζες οιεσδήποτε πληροφορίες θεωρεί αναγκαίες για τη διευκόλυνση του έργου του. Θεωρούμε άσκοπη, αν όχι επικίνδυνη, την ευκολία που προβλέπεται για άρση του τραπεζικού απορρήτου των φορολογούμενων.

    Επίσης, στο συγκεκριμένο άρθρο υπάρχει παράγραφος που αναφέρεται στο ποσοστό προβεβαίωσης που καταβάλλεται όταν ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές. Το ποσοστό του αμφισβητούμενου κύριου, πρόσθετου, λοιπών φόρων και Φ.Π.Α. που σήμερα καταβάλουμε ανέρχεται σε 25% και πλέον με τη νέα διάταξη θα ανέλθει σε 50%. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια θα καταστεί ασύμφορη τόσο διότι το 50% του φόρου που πρέπει να καταβληθεί είναι υπερβολικά υψηλό, όσο και διότι έχει αυξηθεί η δαπάνη για τις προεισπράξεις, τα δικαστικά ένσημα κλπ.

    Τέλος, θεωρούμε χαρακτηριστικό παράδειγμα αυθαιρεσίας τη δυνατότητα που δίνεται στον ελεγκτή να χρησιμοποιεί στοιχεία, πληροφορίες και στατιστικά δεδομένα εκροών, τις οποίες θα προσδιορίζει βάσει γενικά παραδεκτών αρχών και τεχνικών της Ελεγκτικής. Ζητάμε να διευκρινιστεί λεπτομερώς ο τρόπος διεξαγωγής και τα κριτήρια του ελέγχου.

  • 30 Ιανουαρίου 2011, 20:59 | ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 10 –
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛ. 1073/2004- ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ

    Τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπισθεί διάφορες Φορολογικές Διατάξεις με τις οποίες παρέχεται στους φορολογούμενους εξαγωγείς ή επενδυτές, η απλούστευση των διαδικασιών στην επιστροφή του ΦΠΑ, κατόπιν πιέσεων των φορέων τους, οι οποίοι επέμειναν ότι οι διαδικασίες (φορολογικός έλεγχος) ήταν «επώδυνες» και χρονοβόρες και δυσκόλευαν το « Εθνικής Σημασίας» έργο που επιτελούσαν.

    Με την ΠΟΛ 1073/2004 (που αντικατέστησε την πολ. 1061/2003 και αυτή με τη σειρά της την ΠΟΛ. 1078/91) καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, στις περιπτώσεις που ορίζονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του Κώδικα ΦΠΑ.

    Οι κυριότερες περιπτώσεις επιστροφής ΦΠΑ είναι όταν διενεργούνται πράξεις των άρθρων 24, 25, 26, 27 και 28 (εξαγωγές και ενδοκοινοτικές παραδόσεις) και όταν διενεργούνται επενδύσεις.

    Σημειώνουμε ότι οι διατάξεις της ΠΟΛ. 1073/2004 με τις οποίες καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, είναι διάτρητες, δεν έχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος και χάριν της απλοποίησης της διαδικασίας επιστροφής του ΦΠΑ:

     Επεστράφησαν παράνομα, κατά την περίοδο 2004-2009, τεράστια ποσά, δεκάδων εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, σε εκδότες και λήπτες ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ με αμφίβολη την είσπραξη των ποσών που θα καταλογισθούν και ως εκ τούτου την βέβαια ζημία του Δημοσίου.

     Αυξήθηκε δραματικά, κατά την ίδια περίοδο 2004-2009, ο αριθμός των εκδιδομένων ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ.

     Αυξηθήκαν δραματικά, κατά την ίδια πάντα περίοδο 2004-2009, τα κυκλώματα επιχειρήσεων ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΦΠΑ (CAROUSEL).

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    1. Η επιστροφή του φόρου να γίνεται με τακτικό έλεγχο ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ κατά την οποία ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. διαπιστώσει από στοιχεία (δελτία πληροφοριών, εκθέσεις ελέγχου κ.λ.π.) που περιέρχονται σε γνώση του, ότι ο υποκείμενος στον φόρο ενήργησε ως λήπτης εικονικού φορολογικού στοιχείου (για ανύπαρκτη συναλλαγή) ή ως εκδότης πλαστών ή εικονικών ή νοθευμένων στοιχείων ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΕΓΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΌΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΕΛΕΓΚΤΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ (συμπλήρωση της διάταξης της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της ΠΟΛ. 1073/04).

    2. Κατά την αγορά αγαθών που προορίζονται για ενδοκοινοτικές παραδόσεις ή εξαγωγές ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα Ειδικά Διπλότυπα Δελτία Απαλλαγής από ΦΠΑ (Ε.Δ.Δ.Α.) , που ορίζονται με την ΠΟΛ. 1262/93 Α.Υ.Ο.

    3. Για την επιστροφή του ΦΠΑ στις περιπτώσεις κατασκευής ακινήτων και εγκαταστάσεων (επενδυτικά αγαθά), να προσκομίζεται υποχρεωτικά η Πολεοδομική Άδεια και όποια άλλη άδεια σκοπιμότητας και λειτουργίας απαιτείται από Δημόσια Αρχή (Περιφέρεια, Νομαρχία, Δημοτική ή Κοινοτική αρχή κ.λ.π.). Σε περίπτωση υπαγωγής σε επενδυτικά προγράμματα αναπτυξιακών νόμων να προσκομίζεται η έγκριση υπαγωγής και η εγκεκριμένη οικονομοτεχνική μελέτη (συμπλήρωση των διατάξεων του αρθρο 4 της ΠΟΛ. 1073/04).

    4. Να καταργηθεί ο περιορισμός της ολοκλήρωσης του τακτικού ελέγχου εντός εξαμήνου στις περιπτώσεις λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου (για ανύπαρκτη συναλλαγή) ή έκδοσης πλαστών ή εικονικών ή νοθευμένων στοιχείων (τροποποίηση της διάταξης του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της ΠΟΛ. 1073/04).

    5. Να γίνονται υποχρεωτικά προσωρινοί έλεγχοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα (δίμηνο ή τρίμηνο) ανεξάρτητα από την επιστροφή ΦΠΑ και να αποστέλλονται δελτία πληροφοριών στις Δ.Ο.Υ. των κυριότερων προμηθευτών για την διαπίστωση της πραγματοποίησης των συναλλαγών καθώς επίσης να αποστέλλονται αντίγραφα των λογαριασμών (αναλυτικών καθολικών) για διασταύρωση με τους αντίστοιχους λογαριασμούς των προμηθευτών (συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 8 της ΠΟΛ. 1073/04).

    6. Ο προσωρινός έλεγχος που διενεργείται κατά την πρώτη επιστροφή να είναι ιδιαίτερα ενδελεχής και να εξετάζονται όχι μόνο η νομιμότητα των συναλλαγών (δελτία πληροφοριών για διασταυρώσεις των συναλλαγών και των τηρούμενων λογαριασμών) αλλά και η νομιμότητα της έναρξης, των εγκαταστάσεων, της σύστασης της επιχείρησης, των μετεχόντων προσώπων στην επιχείρηση, «το φορολογικό τους παρελθόν», η σχέση τους με άλλες επιχειρήσεις κλπ.

    7. Επίσης η πρώτη επιστροφή που διενεργείται κατόπιν υποχρεωτικού προσωρινού ελέγχου να γίνεται εντός έξη μηνών και όχι δύο μηνών που προβλέπου οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 5 της της ΠΟΛ. 1073/04.

    8. Ο προσωρινός έλεγχος που διενεργείται για την επιστροφή του 10% με την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, να είναι επίσης ιδιαίτερα ενδελεχής και να εξετάζονται όχι μόνο η νομιμότητα των συναλλαγών (δελτία πληροφοριών για διασταυρώσεις των συναλλαγών και των τηρούμενων λογαριασμών) αλλά και να εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για τον έλεγχο και την επιστροφή.

    9. Για τις επιστροφές που διενεργούνται να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιοι Οικ. Επιθεωρητές και οι Δ/νσεις του ΦΠΑ και Ελέγχων και η κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ.

    10. Για επιστροφή φόρου άνω των 10.000€ να υπάρχει έγκριση από τον αρμόδιο Οικ, Επιθεωρητή.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 15:22 | Κωνσταντίνος

    «19. Πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα (ανάλυση κινδύνου) για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών»

    Πρόκειται για μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής ή πολιτική επιλογή κατάργησης των ελεύθερων επαγγελματιών επιστημόνων? Περισσότερο μου μοιάζει με προσπάθεια ανθρώπων με νοοτροπία κρατιστών να «εξολοθρεύσουν» μια επαγγελματική ομάδα που έχει επιλέξει να προσπαθεί να διαμορφώνει το επάγγελμά της, την δραστηριότητά της,τη ζωή της, το ωράριό της, ελεύθερα. Γίνε δημόσιος υπάλληλος ή ιδιωτικός υπάλληλος κύριε επιστήμονα, διαφορετικά είσαι εξ’ ορισμού ύποπτος φοροδιαφυγής. Δεν εξηγείται διαφορετικά αυτό το μένος κατά επιστημόνων. Γιατί ας πούμε δεν βάζουν στόχο τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο, τον χτίστη, τον σοβατζή,τον μπογιατζή, τον ξυλουργό, της γειτονιάς? Λαϊκισμός κρατιστών, να κτυπήσουμε τους κακούς προνομιούχους. Τελικά φαίνεται πως το σύνολο της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα οφείλεται στους μηχανικούς!!!! Οι μηχανικοί που είτε με το δημόσιο δουλεύουν είτε με ιδιωτικά έργα, δεν μπορούν να πάρουν το παραμικρό ποσό αν δεν προπληρωθούν φόροι, ασφαλιστικές κρατήσεις, και όλα με δεδομένη την αμοιβή τους. Μια κατηγορία επαγγελματιών είχε το κράτος με απολύτως συγκεκριμένη την φορολογητέα ύλη, ε και αυτούς αποφάσισε να τους θεωρεί ύποπτους. Κύριοι είστε πανικόβλητοι, λαϊκιστές, χωρίς πραγματικό όραμα ανάπτυξης, μικροφοροτέχνες και κυρίως, άσχετοι. Βάζετε την μια επαγγελματική ομάδα να κατηγορεί την άλλη και στο τέλος δεν θα υπάρχει κοινωνική συνεργασία για να μπορέσει να υλοποιήσει τα μεγαλόπνοα σχέδια. Έχετε μπερδέψει την πραγματική ανάγκη να μπει τάξη στη χώρα, με την υποτίμηση των αξίας και της αξιοπρέπειας κάθε επαγγελματία.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 20:04 | Γιώργος Τρίκαλα

    Ο ΦΠΑ βαρύνει τον καταναλωτή.
    Για αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτιμώ σε ποσοστό πάνω από 90%, όταν δεν εκδίδεται απόδειξη, το ποσό του ΦΠΑ γίνεται έκπτωση. Διευκολύνεται βέβαια και ο επαγγελματίας στην περίπτωση που υπολογίζονται τα κέρδη του λογιστικά. Ως εκ τούτου είναι απόλυτα σαφές ότι ο πελάτης έχει το ισχυρό κίνητρο να μην εκδοθεί η απόδειξη. Εκτός αυτού ο κυρίαρχος ανάμεσα στους δύο, επαγγελματία και πελάτη, είναι σαφώς ο δεύτερος, αφού ο πελάτης επιλέγει κατάστημα και όχι το αντίθετο, ο νοικοκύρης επιλέγει υδραυλικό κ.ο.κ. Παρ, όλα αυτά βλέπουμε τον βασικό ένοχο π.χ. τον νοικοκύρη να λέει με ακάλυπτο το πρόσωπο στην τηλεόραση: «Μου είπε ο ξεδιάντροπος υδραυλικός ότι η δουλειά του κοστίζει 50 Ευρώ χωρίς απόδειξη και 61,50 με απόδειξη. Και φυσικά δεν ζήτησα απόδειξη. Σαν δεν ντρέπεται» Αν δεν διασαφηνισθεί από τα μέσα ποιός είναι ο βασικός ένοχος και κλέφτης της κοινωνίας και ξεδιάντροπος, πως μπορεί ποτέ να σταματήσει το φαινόμενο? Για μένα επιβάλεται να γνωρίζει ο καθένας ότι άμα σαν καταναλωτής, ή πελάτης, δεν απαιτήσει απόδειξη από τον γιατρό, τον φαρμακοποιό, τον υδραυλικό, τον καταστηματάρχη κ.λ.π. κατ, αρχήν είναι ο αυτός ο ξεδιάντροπος και ότι τον περιμένει ένα πολύ σοβαρό πρόστιμο. Κατά την γνώμη μου όχι μικρότερο από είκοσι φορές τον ΦΠΑ που πάει να κλέψει.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 18:34 | Μιχαηλίδης

    Αρθρπ 10 σημείο 19.

    Πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο κατά προτεραιότητα έλεγχος θα αφορά άτομα με αποκλειστικές ή κύριες πηγές εσόδων από ελεύθερο επάγγελμα και όχι άτομα που ουσιαστικά που έχουν άλλη κύρια ή σχεδόν αποκλειστική πηγή εσόδων (π.χ. μισθωτές υπηρεσίες, ενοίκια ή άλλα δηλωμένα εισοδήματα) ή άτομα που είτε αυτοί είτε οι σύζυγοι τους έχουν περιουσία, σπίτια, εξοχικά, αυτοκίνητα, υψηλές καταθέσεις) . Γιατί αλλιώς και το αποτέλεσμα των ελέγχων θα είναι μηδαμινό, η ταλαιπωρία των ελεγχομένων άδικη, το χάσιμο χρόνου των υπαλλήλων τεράστιο, η δε αγανάκτηση πολιτών τεράστια.
    Ένα παράδειγμα: Υπάρχουν πάρα πολλοί δικηγόροι έμμισθοι σε Δημόσιο, Τράπεζες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα κλπ που απασχολούνται καθημερινά στον τόπο του εργοδότη τους. Η κύρια πηγή βιοπορισμού τους επομένως είναι από μισθωτές υπηρεσίες. Οι ως άνω μπορεί να έχουν ετησίως και κάποια λίγα έως ελάχιστα καθαρά έσοδα (π.χ. 3000-5000 ευρώ) από ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος. Αυτοί οι μικροί-ανύπαρκτοι θα υπόκεινται σε έλεγχο (έστω δίκαιο, καλόπιστο και μη καταχρηστικό, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει έλεγχος). Την ίδια ώρα οι μεσαίοι ή μεγάλοι συνάδελφοι τους θα βρίσκονται εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον εκτός ελέγχου.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 11:02 | Χρήστος Α.

    Πρέπει όμως να υπάρξει και ισορροπία – χρειάζονται ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφέυγεται η παρενόχληση. Και ειδικά το σημείο 20 μεγαλώνει τη δυνατότητα για την άσκηση εκβιαστικών πρακτικών.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 00:51 | ΑΣΤΗΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Ωραίος ο έλεγχος ,υπολογιστές καινούργοι ,ανελιξις κλπ,άλλα αν η εταιρεία δεν έχει δουλειά τι να τον κάνεις?που θα βρεί τα λεφτά?να πουλήσει πχ το σπίτι του ,που ο κάθε ένας αγοράζει ειται είναι μισθωτός που το έχει σίγουρο και δεν ρισκάρει τίποτα,ειται όχι.Αρα πρώτα η τονωση της αγοράς και μετά όλα τα άλλα.Η αγορά δεν μπορεί να πληρώσει το φως,νερό ,εγραζόμενους,φπα ,ενοίκιο και έρχεται και η εφορία να βγάλει διαφορές φόρων απο κει που υπάρχουν και απο κει που δεν υπάρχουν.Αντε μετά δικαστήρια κλπ,αλλα ο εφοριακός που έβγαλε αυτούς τους φόρους ,αν δικαιωθεί η εταιρεια ,τιμωρείται ?τυχαίο ?δεν νομίζω.
    Μήπως πρέπει να εισαχθεί και κάποιο τέτοιο μέτρο,ετσι για να ξέρει
    υπεύθηνα και ο κάθε ένας τι κάνει και όχι να έχει και το πεπονι και το μαχαιρι και την όποια συναλλαγή.
    Η εφορία σήμερα έχει μαζέψει όλο το χρήμα απο την αγορά ,χωρίς να ρίχνει νέο,έτσι πάμε κατα δ……. με μαθηματική ακρείβια,δεν χρειάζεται να είσαι και ειδήμωνας.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 21:10 | DIMITRIS

    ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ Ο ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ.ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΑΓΟΥΝ ΑΠΟ 4-6 ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΟΥ ΠΟΥ ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ,ΔΗΛΑΔΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ε Ξ Ω Τ Ε Ρ Ι Κ Η Κ Α Θ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Η (ΟΠΩΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ).ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΤΟΜΑ (4-6) ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΠΟΛΗ 50.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ.ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΩ ΝΑ ΔΩ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ.ΝΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΔΗΜΗΟΥΡΓΕΙΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 15:31 | Δημήτρης

    Προτείνω επίσης, όσον αφορά τη φοροδιαφυγή ιατρών να επισυνάπτεται μαζί με τη συνταγή φαρμάκων που γράφει ένας ιατρός στον ασθενή και απόκομα απόδειξης του ιατρού ή απόκομα από το βιβλιάριο επισκέψεων αν ο ασθενής είναι ασφαλισμένος σε κάποιο ταμείο. Ο φαρμακοποιός ρητά να μην μπορεί να εκτελέσει τη συνταγή χωρίς απόδειξη ιατρού.
    Οι ιατροί τότε ή θα κόβουν αποδείξεις ή δεν θα γράφουν φάρμακα σε πολλές των περιπτώσεων που δεν είναι πράγματι αναγκαία για τον ασθενή. Τουλάχιστον θα μειωθεί η δαπάνη φαρμάκων.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 14:10 | Δημήτρης

    Προτείνω για τον έλεγχο όλων όσων δεν κόβουν αποδείξεις, να δημιουργηθεί μια βάση καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων. Αν κάποιος επαγγελματίας δεν κόψει απόδειξη, τότε ο πελάτης να δηλώνει ανώνυμα ή και επώνυμα σε μια φόρμα στην ιστοσελίδα του ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και ποσό που πλήρωσε και δεν έλαβε απόδειξη ή τη διαφορά του ποσού που πληρώθηκε με αυτό της απόδειξης που έκοψε ο επαγγελματίας(συχνά κόβουν μικρότερη απόδειξη -στο μισό περίπου – απότα χρήματα που πληρώνεις). Έτσι θα δημιουργηθούν στοιχεία προς αξιοποίηση από τις ΔΟΥ. Επιπλέον κανένας επαγγελματίας δεν θα γνωρίζει την πρόθεση του πελάτη, για το τι θα πράξει αργότερα από το σπίτι του.

    Τον τελευταίο μήνα επισκέφτηκα τρεις ιατρούς και κανένας δεν έκοψε απόδειξη και αυτή είναι συνηθισμένη τακτική.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 14:33 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Η μη καταβολή του ΦΠΑ ειναι υπαιξέρεση. Έτσι λέει ο νομοθέτης.
    Στην περίπτωση όμως που μια επιχείρηση έχει τιμολογήσει τον πελάτη της αλλά ο πελάτης δεν πλήρωσε ποτέ (φυσικά αυτό να αποδεικνύεται). Η επιχείρηση δεν έχει την δυνατότητα ούτε να πάρει δικαστικά μέτρα (λόγο οικονομικής αδυναμίας) αλλά ούτε και να πάρει τα εμπορεύματα πίσω και να κόψει πιστωτικό τιμολόγιο (είτε λόγο του πιθανού κόστους της αφαίρεσης είτε λόγο μεταβίβασης των εμπορευμάτων από τον πελάτη σε άλλη εταιρεία…κλπ). Σε αυτή την περίπτωση το ΦΠΑ που οφείλετε είναι ανεπίδεκτο είσπραξης?
    Δεδομένου ότι η επιχείρηση δεν εισέπραξε για να αποδόσει, δεν είναι υπαιξέρεση. Θεωρητικά τα μέτρα είσπραξης θα πρέπει να λαμβάνονται κατά του πελάτη της επιχείρησης και όχι κατά της επιχείρησης. Ο νόμος όμως λέει ότι από την στιγμή που κόπηκε το τιμολόγιο, οφείλεται ΦΠΑ.
    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κλείσει η εταιρεία που έκοψε το τιμολόγιο και ο ΦΠΑ να μην εισπραχθεί ποτέ. Ενώ ο πελάτης που δεν πλήρωσε ποτέ την εταιρεία δεν οφείλη ΦΠΑ. Άρα το κράτος θεωρεί αυτό το ΦΠΑ ανεπίδεκτο είσπραξης.
    Συμπέρασμα:
    Η εταιρεία που έκοψε το τιμολόγιο κλείνει.
    Ο εκπρόσωπός της διώκεται ποινικά αλλά δεν θα πληρώσει ποτέ γιατί δεν έχει.
    Το κράτος δεν εισπράτη ποτέ το ΦΠΑ από αυτή τη συναλλαγή.
    Ο πελάτης συνεχίζει να δουλεύει και δεν του ζητάει κανείς το συγκεκριμένο ΦΠΑ.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 13:05 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 10 Παράγρ. 19 «Πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα κλπ.»

    Δεν αναφέρεται ρητά ότι οι συγκεκριμένοι επιτηδευματίες πρέπει να

    ασκούν κατά κύριο επάγγελμα αυτή την δραστηριότητα.’Ετσι κάποιος που

    ασκεί το επάγγελμα συμπληρωματικά και θέλει να είναι νόμιμος

    (εκδίδοντας αποδείξεις), πως θα αντιμετωπίσει πιθανό έλεγχο με τον

    μπαμπούλα των πιθανών κερδών των 25.000 € ? Μάλλον θα σταματήσει να

    είναι επίσημα ελεύθερος επαγγελματίας !!!

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 13:07 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Γενικό σχόλιο

    πιστεύω ότι αποτέλεσμα θα έρθει εάν η προσπάθεια για τη φοροδιαφυγή -φοροκλοπή αποτελείται κατά 20% στη σύνθεση των κανόνων, 20% στην εκπαίδευση των ελεγκτών και των ελεχόμενων και το υπόλοιπο 60% στην εφαρμογή και στον έλεγχο αυτής.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:48 | ΙΩΝ ΣΙΠΗΤΑΝΟΣ

    Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΦΠΑ ΕΝΟΣ ΜΗΝΟΣ ΑΠ΄ΟΤΙ ΤΟ ΦΠΑ ΕΝΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ
    ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ.
    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 11:33 | ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΑΤΟΣ

    Πιο δίκαιο θα ήταν το τεκμαιρόμενο εισόδημα των επαγγελματιών να βγαίνει από το λόγο των κατοίκων της περιφέρειας που ασκούν τα καθήκοντά τους διά των δραστηριοποιουμένων εππαγγελματιών.
    Είναι παράλογο και δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια το συμπέρασμα ότι σε όσο μεγαλύτερη πόλη δραστηριοποιείσαι, τόσο περισσότερα κερδίεις. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει για τους επιστήμονες.
    Επίσης να υπάρχει πρόβλεψη για τους νέους επαγγελματίες.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 10:31 | αλεξανδρος

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΟΦΛΙΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟΝ ΦΠΑ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΘΑ ΚΡΑΤΙΟΜΑΣΤΑΝ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ?Η ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΠΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 09:54 | Στρατής Παπαδημητρίου

    «γ) για υποθέσεις για τις οποίες απαιτείται χρήση ειδικού λογισμικού για την επαλήθευση της εγκυρότητας των οικονομικών στοιχείων που δίνονται στις φορολογικές αρχές.

    δ) για υποθέσεις όπου απαιτείται έλεγχος των ειδικών αρχείων στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο.»

    Για να πραγματοποιούνται αυτοί οι έλεγχοι θα πρέπει οι υπάλληλοι να έχουν γνώσεις πληροφορικής. Αρα, εφόσον οι σημερινοί εφοριακοί έχουν ελλιπέστατες γνώσεις, ή θα πρέπει να προσλάβει άλλους υπαλληλους το υπουργείο ή να χρησιμοποιήσει αυτούς που ήδη έχει

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 00:13 | ΛΙΑ

    19. Πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα (ανάλυση κινδύνου) για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών

    Διευκρινήστε το. Σε κάθε περίπτωση, στόχευση πολιτών με εκ των προτέρων θέσπιση κλίμακας κινδύνου, πλαφόν καθαρών εσόδων συνιστά κατά την γνώμη μου ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ διάταξη αφού το Σύνταγμα ρητώς προβλέπει ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση των πολιτών και όχι ατεκμηρίωτες πολιτικές και μέτρα για συγκεκριμένα άτομα / ομάδες. Θα πρέπει να είμαστε και παγκόσμια πρωτοτυπία , μία πολιτεία να χαρακτηρίζει/αντιμετωπίζει ατεκμηρίωτα εκ των προτέρων επιστημονικές επαγγελματικές ομάδες σαν φοροφυγάδες. Εκτός αν η πολιτεία πιστεύει ότι ο μηχανικός με μπλοκάκι και αμοιβή μικτή μηνιαία κάτω από 2.000 ΕΥΡΩ είναι ύποπτος προς έλεγχο από την εφορία.

    Απλοποιήστε τον ΚΒΣ. Καθορίστε συγκεκριμένες παραβάσεις και ποινές. Όσο η πολιτεία πιστεύει ότι ο έφορος μπορεί να εκβιάζει με ανεξέλεγκτα πρόστιμα με ποινές π.χ για μουτζούρες , τόσο θα χάνει την αίσθηση της φορολογικής δικαιοσύνης και ο επιχειρηματίας/επιχείρηση θα φοροαποφεύγει/φοροδιαφεύγει για να μην διπλοπληρώνει φόρους άμεσους, έμμεσους και περαίωσης. Και φυσικά θα ευνοείται και η ύποπτη συμπεριφορά εφοριακών στον έλεγχο επιχειρηματιών / επιχειρήσεων. Το κράτος δεν ωφελείται από την αοριστία του ΚΒΣ και την προτροπή εκβιασμού της εφορίας προς την επιχείρηση/επαγγελματία, αντίθετα χάνει πολύ περισσότερα σε φόρους και φορολογική συνείδηση.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 00:41 | ΚΑΡΑΠΕΤΡΟΣ

    Κύριοι,

    Τις λέξεις «δίκαιο» και «αξιόπιστο» θα πρέπει να τις διαγράψετε από το λεξιλόγιο σας, διότι δεν ανταποκρίνονται στις πρακτικές σας.

    Παράδειγμα: Έτσι χαρακτηρίσατε τον νόμο 3842.
    1.- Παρά το γεγονός ότι το 75% των διαβουλευθέντων τότε, και αυτό δεν είναι δική μου μόνο αυθαίρετη αίσθηση, όσο και οι διάφορες εφημερίδες και τηλεοπτικά panels, ήταν κατά της πρόθεσης σας να φορολογίσετε με 10% τις άτυπες δωρεές χρηματικών ποσών γονέων προς τέκνα, ακόμη και για την αγορά Α κατοικίας, το κάνατε και ήρθατε μετά 5 μήνες και το καταργήσατε. Πότε το μέτρο ήταν δίκαιο, τότε ή τώρα; Εγώ λοιπόν που τα πλήρωσα θεωρώ τον εαυτό μου κορόιδο, διότι τα συγκέντρωνα με πολλές στερήσεις και εσείς τελικά μου στερήσατε το δικαίωμα να αφήσω κάτι στο παιδί μου αφού δεν είχα την οικονομκή δυνατότητα να του μεταβιβάσω έτοιμη ολόκληρη κατοικία αξίας μέχρι 200.000 €. Πότε λοιπόν έχουμε δίκαιη μεταχείρηση ;
    2.- Καθιερώσατε το σύστημα των αντικειμενικών δαπανών και της συλλογής αποδείξεων για το χτήσιμο του αφορολόγητου. Ερωτώ λοιπόν:
    Ενας ενήλικος, ανεργος καθ’ όλο το έτος, δεν έχει εισοδήματα για να φορολογηθεί. Πρέπει όμως να υποβάλει φορολογική δήλωση διότι έχει την ατυχία να είχε στο όνομα του ένα σπιτι στο χωριό το οποιο σύμφωνα με τα τεκμήρια έχει αντικειμενική δαπάνη 1500 € και ένα αυτοκινητάκι 1200 κ.ε. το οποίο επίσης έχει τεκμήριο άλλα 3000 € και ατομικά έξοδα διαβίωσης 3000 €, σύνολο 7.500 €. Αυτός λοιπόν σύμφωνα με το δίκαιο και αξιόπιστο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να πληρώσει φόρο 750 €, διότι αφού είναι άνεργος πως θα δικαιολογήση 750 € αποδείξεις ώστε να αποφύγει την φορολογία; Από την άλλη εφόσον αυτό το παιδί που συζεί με τους γονείς του, οι γονείς αντί να έχουν φορολογική ελάφρυνση επιφορτίζονται τα τεκμήρια του τέκνου τους.
    Αν τα ανωτέρω χαρακτηρίζονται δίκαια, τότε νομίζω οτι εγώ ζώ σε άλλη χώρα ή ότι δεν γνωρίζω Ελληνικά.
    Παρόλα αυτά οι πολιτικές και δημόσιες σπατάλες εξακολουθούν αμείωτες όπως καθημερινά πληροφορούμεθα με αποδείξεις από τα ΜΜΕ.
    Ευχαριστώ

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 23:12 | p.ioannis

    ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ -ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ κλπ. τους συντηρουν οι συνταξιούχοι γονείς τους, πληρώνοντας ενοίκια γραφείων, ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Τι θα γίνει εφόσον υποχρεθούν να δηλώσουν 25.000 Ε.?
    Αλλά πέραν αυτού. Είναι σωστό να περιορίζεστε στο περιπου για να οικονομήστε λεφτά και όχι να υποχρεωθεί ο καθένας να δηλώνει το παραγματικό του εισόδημα.?

  • Αγαπητοί κύριοι,

    Σας ενημερώνω σχετικά με μια παράμετρο που ενδεχομένως να εμπίπτει στο συγκεκριμένο άρθρο:

    Οι επιτηδευματίες ιδιοκτήτες φορτηγών δεν είχαν υπαχθεί στην προηγούμενη φορολογική ρύθμιση του καλοκαιριού γιατί το εισόδημά τους υπολογιζόταν με τεκμαρτό τρόπο. Παράδειγμα: 1 φορτηγό=1795 Ευρώ, 2=3590, κ.ο.κ..
    Στην περίπτωση που σας αναφέρω (και είναι αρκετοί οι επαγγελματίες με 2-3 φορτηγά, σας τους δίνω και ονομαστικά οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε)ο εν λόγω επαγγελματίας δεν κρίνεται από το τζίρο που πραγματοποίησε, αλλά από τα φορτηγά που έχει στο όνομά του, αραγμένα, χωρίς δουλειά. το 2009 με 4 φορτηγά του ήρθε 5000, το 2010 πούλησε ένα μήπως τα φέρει βόλτα και ήρθε πάλι 4000 Ευρώ.
    Βάσει των διατάξεων του άρθρου 33 ΚΦΕ δεν μπορούσε να υπαχθεί στη ρύθμιση και τα ποσά ήταν εξ ολοκλήρου απαιτητά από την εφορία, είτε δούλεψε είτε όχι.
    Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να υπολειτουργεί χωρίς να μπορεί να υπαχθεί σε αντίστοιχη ρύθμιση. Ενδεικτικά σας ενημερώνω πως συνεργάζεται και με την εταιρία «Άκτωρ», η οποία πληρώνει τους μεταφορείς κατά το δοκούν μετά από 3-4-6 μήνες και ουσιαστικά οι μεταφορείς χρηματοδοτούν αυτές τις εταιρίες.
    Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα, στα νέα μέτρα και τις αυστηρότατες και δίκαιες διατάξεις, αν εφαρμοστούν για όλους, στις οποίες αναφέρονται μέτρα όπως φυλάκιση, αυτόφωρο κλπ..
    Μπορείτε να θεωρήσετε ως δεδομένη την προφυλάκιση για αυτούς τους επαγγελματίες. Φορτωτικές 30.000 (μετά από 4 μήνες) μείον πετρέλαια 5.000 (το πολύ 30 ημέρες στο βενζινά),μείον φθορές, ελαστικά, κτεο, ασφάλιστρα, μισθούς=Σίγουρη προφυλάκιση ή κατάσχεση φορτηγού λόγω αδυναμίας υπαγωγής σε οποιαδήποτε ρύθμιση ( Ο ΦΠΑ ζητείται εφάπαξ, η φορολογία εφάπαξ, κι αυτοί πληρώνουν προμηθευτές στο μήνα και πληρώνονται 3-4-5 μήνες μετά με πλαφόν).
    Είμαι φοροτεχνικός-Λογιστής και εγώ επίσης δεν πληρώνομαι εδώ και 6 μήνες για τις υπηρεσίες μου, όπως συμβαίνει και σε άλλους συναδέλφους χρόνια τώρα.
    Όμως από το σύνολο των πράξεων που έχω κάνει δεν προκύπτει ότι αυτός ο άνθρωπος τα τρώει στα μπουζούκια ή κάνει σπατάλες. Βουλιάζει και γίνεται παραβάτης γιατί του βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό. Όλα τα λεφτά, τώρα.

    Σας μεταφέρω (ίσως με δραματικό τρόπο θα μπορούσατε να πείτε) τα δεδομένα ζωής 5 τέτοιων περιπτώσεων. Άνθρωποι οικογενειάρχες, γίνονται «κλέφτες» και φοροφυγάδες από το σύστημα που τους έθρεψε και τους έδειχνε το δρόμο να κάνουν επενδύσεις, να πάρουν φορτηγά να μεγαλώσουν τη δουλειά τους. Τώρα δεν μπορούν ούτε να δανειστούν για να χρηματοδοτήσουν με κεφάλαια κίνησης το χρόνο που δεν πληρώνονται, ούτε να ρυθμίσουν με δόσεις τις οφειλές τους.

    Παρακαλώ θερμά να εξετάσετε την περίπτωση ένταξης και αυτού του επαγγέλματος σε αντίστοιχη ρύθμιση. Σε διαφορετική περίπτωση οι ελεγκτές θα κατασχέσουν σύντομα δεκάδες φορτηγά, τα οποία δεν θα έχουν καμιά χρησιμότητα στο Κράτος. Οι επαγγελματίες τα χρειάζονται.

    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Εσείς νομοθετείτε, ελέγξτε καλά όλες τις παραμέτρους προτού θεσπίσετε τόσο ακριβοδίκαιους νόμους που «καίνε» τα χλωρά μαζί με τα ξερά.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 22:47 | Κωνσταντίνος Μπίτσιος

    Συμφωνώ με το σχόλιο της κας. Κατερίνας Ηλίου. Πρώτη φορά «μπαίνω» για να σχολιάσω. Πραγματικά «τρελάθηκα» όταν άκουσα ότι μπορεί να καθοριστεί φυσιολογικό να κερδίζω 25.000 ευρώ τον χρόνο επειδή είμαι δικηγόρος 38 ετών! Μένω στο ενοίκιο, δεν οδηγώ, δεν κάνω ακριβή ζωή, δεν έχω οικογένεια και αυτό σημαίνει ότι είμαι φοροφυγάς επειδή δεν θα δηλώσω 25.000 ευρώ; Αφού γνωρίζετε ποιοί δικηγόροι φοροδιαφεύγουν, γιατί δεν πάτε να τους «πιάσετε» και «παίρνει η μπάλα» όλους εμάς;

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 21:42 | Δημήτρης Σέρβης

    Αμα θέλετε να περιορίσετε τη φοροδιαφυγή από τους ελεύθερους επαγγελματίες κάντε αυτό που κάνουν εδώ στην Ελβετία: καμία συναλλαγή δεν γίνεται με ρευστό. Ο γιατρός, μηχανικός, υδραυλικός κλπ υποχρεωτικά στέλνει απόδειξη και ταχυδρομικό έμβασμα στους πελάτες του (συνήθως στο τέλος του μήνα αλλά όχι απαραίτητα) και ο πελάτης πάει στο ταχυδρομείο και καταθέτει τα λεφτά σε λογαριασμό του επιτηδευματία.

    Οι γιατροί συγκεκριμένα, στέλνουν το ένταλμα στο ταμείο ασφάλισης, το οποίο κρίνει αν ο ασφαλισμένος πρέπει να πληρώσει όλο το τίμημα ή όχι, πληρώνει εκείνο το γιατρό και στέλνει έμβασμα στον ασφαλισμένο για τα υπόλοιπα.

    Ελέγξτε το ρευστό και ελέγχετε τους επιτηδευματίες.

    Επίσης, απλοποιήστε το taxisnet. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο ΕΕ να πρέπει να καταχωρεί και περιοδικές, και συγκεντρωτικές ΦΠΑ και πελάτες προμηθευτές και βιβλία. Αλλάξτε το σύστημα να έχει ο καθένας online βιβλία και να περνάει απευθείας έσοδα-έξοδα. Ετσι έχετε άμεση εικόνα των κινήσεων του καθενός χωρίς να χρειάζεται να κάνουν οι ΕΕ διπλή και τριπλή δουλειά.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 21:24 | Makis

    20. Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από 25% στο 50%

    Όλοι οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ισάξια το τεκμήριο της αθωότητας που χορήγει μια ευνομούμενη δημοκρατία και μέχρις εκδικάσεως κάθε υποθέσεως ο φερόμενος ως φοροφυγάς δεν είναι φοροφυγάς. Άρα γιατί να πληρώσει κάποιος το 50% ενός προστίμου που ακόμη δεν είναι σίγουρο ότι δικαίως έχει επιβληθεί?
    Με το πρόσχημα ότι αργεί η δικαιοσύνη να αποφανθεί και μπορεί να διαφύγει η περιουσία του φερόμενου ως φοροφυγά δεν λύνεται το πρόβλημα.

    Άμεση εκδίκαση για τους φερόμενους ως φοροφυγάδες και δίκαια δίκη για όλους!

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 20:36 | ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ

    ΘΕΜΑ : ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΠΑ, ΛΟΙΠΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

    Με την ΠΟΛ 1130/17-9-2010 ΑΥΟ δόθηκαν οδηγίες για εντατικοποίηση των προσωρινών φορολογικών ελέγχων και επιτάχυνση διαδικασιών έκδοσης αποφάσεων επιβολής προστίμου ΚΒΣ και λοιπών καταλογιστικών πράξεων.

    Η διαδικασία ελέγχου, καταλογισμού και είσπραξης των ποσών που καταλογίζονται που ισχύει σήμερα είναι χρονοβόρα και αναποτελεσματική και καθιστά δυσχερή έως και ανέφικτή την είσπραξη των καταλογιζομένων ποσών, όπως προκύπτει από τα κατωτέρω:

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ – ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΦΠΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΒΣ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΥΤΩΝ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ

    Διαδικασίες ελέγχου –καταλογισμού ΦΠΑ και προστίμων
    Από τις καταστάσεις που αποστέλλονται από την Γ.Γ.Π.Σ στις κατά τόπους αρμόδιες φορολογικές αρχές για επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και κατά συνέπεια δεν κατέβαλαν τον ΦΠΑ που όφειλαν να καταβάλουν, αρχίζει η διαδικασία ελέγχου και καταλογισμού των ποσών που δεν δηλώθηκαν και δεν αποδόθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις της ΠΟΛ 1130/17-9-2010 ΑΥΟ.

    Σε εκτέλεση της ΠΟΛ 1130/17-9-2010 ΑΥΟ γίνεται τηλεφωνική επικοινωνία με τις επιχειρήσεις αυτές προκειμένου εντός πέντε ημερών να υποβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβάλουν τον φόρο.

    Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ανωτέρω προθεσμία παρέρχεται άπρακτος.

    Στην συνέχεια εκδίδονται εντολές προσωρινού ελέγχου.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ( άρθρο 4 του ν. 3610/2007) επιδίδονται προσκλήσεις στις επιχειρήσεις αυτές προκειμένου εντός 10 ημερών να υποβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβάλουν τον φόρο.

    Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ανωτέρω προθεσμία παρέρχεται επίσης άπρακτος.

    Στη συνέχεια συντάσσεται κλήση προς ακρόαση με προθεσμία 10 ημερών προκειμένου να καταλογισθεί 15πλάσιο πρόστιμο ΚΒΣ για έκδοση αθεωρήτων στοιχείων από φορολογικό μηχανισμό λόγων μη υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΠΟΛ 1082/2003.

    Μετά την πάροδο των 10 ημερών συντάσσονται εκθέσεις και εκδίδονται καταλογιστικές πράξεις ΦΠΑ και ΚΒΣ, οι οποίες και κοινοποιούνται.
    Στις περισσότερες από τις ανωτέρω περιπτώσεις κατατίθεται προσφυγή σε προθεσμία 60 ημερών από την κοινοποίηση και βεβαιώνεται ο ΦΠΑ κατά ποσοστό 100% και το πρόστιμο κατά ποσοστό 25%.

    Σε πολλές από τις ανωτέρω περιπτώσεις γίνεται η κατάθεση της προσφυγής στη ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ, σύμφωνα με τις διατάξεις του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 126 του ν. 2717/99 όπως ισχύουν με την τροποποίηση του ν. 3659/2008 με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην φορολογική διαδικασία όπως:

     να κατατίθενται οι προσφυγές σε αναρμόδια δικαστήρια και να ακολουθεί μία χρονοβόρος διαδικασία.

     να δημιουργείται σύγχυση στη βεβαίωση των φόρων «λόγω μη άσκησης προσφυγής», γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην αποστολή της προσφυγής από την γραμματεία του δικαστηρίου στην αρμόδια Φορολογική αρχή (μετά την ημερομηνία της προθεσμίας για την άσκηση της προσφυγής και του συνυποβαλλομένου αιτήματος της Διοικητικής επίλυσης της διαφοράς).

    Στη συνέχεια ακολουθεί ο φαύλος κύκλος των διαδικασιών των Διοικητικών Δικαστηρίων ως κατωτέρω:

    Διαδικασίες Διοικητικών Δικαστηρίων

    Μετά από την άσκηση προσφυγών ακολουθούν συνήθως Αιτήσεις Αναστολής Είσπραξης των βεβαιωμένων ποσών (άρθρα 200-205 του ν. 2717/99- ΚΔΔ), δηλαδή του 100% του ΦΠΑ που δεν έχει αποδοθεί και καταλογίσθηκε με προσωρινό έλεγχο και του 25% στις λοιπές περιπτώσεις και εκδίδονται από τα Διοικητικά Πρωτοδικεία σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις Προσωρινές Διαταγές Αναστολής και στη συνέχεια Αποφάσεις με τις οποίες αναστέλλεται η είσπραξη των ανωτέρω ποσών μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών και την έκδοση αποφάσεων επί των προσφυγών.

    Η συζήτηση των προσφυγών πραγματοποιείται σε χρόνο τεσσάρων έως πέντε ετών και εκδίδονται αποφάσεις μετά δύο χρόνια περίπου, ήτοι σύνολο έξη με επτά χρόνια.

    Οι αποφάσεις που εκδίδονται είναι στο σύνολο τους απορριπτικές των πράξεων καταλογισμού του ΦΠΑ και οι υποθέσεις αυτές αναπέμπονται στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να τηρηθεί ο ουσιώδης τύπος της προηγούμενης ακρόασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2690/1999, δηλαδή να γίνει επανάληψη της φορολογικής διαδικασίας από την αρχή (Αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών- Τμήμα 2ο Τριμελές υπ’ αριθ. 78, 80, 83, 86, 89, 92, 689 και 693/2009).

    Στη συνέχεια κοινοποιείται κλήση προς ακρόαση με δέκα μέρες προθεσμία προκειμένου να εκφέρει τις απόψεις της η επιχείρηση και συντάσσεται νέα έκθεση ελέγχου βάσει της οποίας εκδίδονται εκ νέου καταλογιστικές πράξεις, οι οποίες κοινοποιούνται στην επιχείρηση.
    Επί των νέων καταλογιστικών πράξεων που κοινοποιήθηκαν ασκούνται εκ νέου προσφυγές.

    Μετά από την άσκηση των νέων προσφυγών ακολουθούν και πάλι Αιτήσεις Αναστολής Είσπραξης των βεβαιωμένων ποσών (άρθρα 200-205 του ν. 2717/99- ΚΔΔ), δηλαδή του 100% του ΦΠΑ που δεν έχει αποδοθεί και καταλογίσθηκε με προσωρινό έλεγχο και του 25% στις λοιπές περιπτώσεις και εκδίδονται από τα Διοικητικά Πρωτοδικεία σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις Προσωρινές Διαταγές Αναστολής και στη συνέχεια Αποφάσεις με τις οποίες αναστέλλεται η είσπραξη των ανωτέρω ποσών μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών και την έκδοση αποφάσεων επί των προσφυγών.

    Η συζήτηση των νέων προσφυγών πραγματοποιείται σε χρόνο τεσσάρων έως πέντε ετών και εκδίδονται αποφάσεις μετά δύο χρόνια περίπου, ήτοι σύνολο έξη με επτά χρόνια

    Μέχρι στιγμής αισίως έχουμε συνολικά περίπου δεκατρία με δεκαπέντε χρόνια για να εισπράξει το Δημόσιο, αλλά και πάλι λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο.

    Επί των Αποφάσεων των ΔΠ ασκούνται από τις επιχειρήσεις Εφέσεις.
    Μετά από την άσκηση των Εφέσεων ακολουθούν και πάλι Αιτήσεις Αναστολής Είσπραξης των βεβαιωμένων ποσών (άρθρα 206-209 του ν. 2717/99- ΚΔΔ), δηλαδή του 100% και εκδίδονται από τα Διοικητικά Εφετεία σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις Προσωρινές Διαταγές Αναστολής και στη συνέχεια Αποφάσεις με τις οποίες αναστέλλεται η είσπραξη των ανωτέρω ποσών μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών και την έκδοση αποφάσεων επί των Εφέσεων.

    Η συζήτηση των Εφέσεων πραγματοποιείται σε χρόνο δύο έως τριών ετών και εκδίδονται αποφάσεις μετά δύο χρόνια περίπου, ήτοι σύνολο τέσσερα με πέντε χρόνια.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
    ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΜΕΤΆ ΑΠΟ 17-20 ΕΤΗ ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ( ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ, ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ, ΑΝΑΚΟΠΩΝ, ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΚΛΠ).

    Με το νόμο 3900/2010 (τροποποίηση του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας) θα μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος για την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών, πιστεύω όμως ότι στην πράξη οι διαδικασίες θα είναι και πάλι χρονοβόρες και ΔΕΝ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΣΟΔΩΝ.

    Κατόπιν των ανωτέρω και λαμβανομένου υπ’ όψη την επιτακτι
    κή ανάγκη του Δημοσίου για άμεση εξασφάλιση εσόδων, λόγω των έκτακτων και εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συνθηκών για τη χώρα (Δημόσιο Χρέος, Ελλείμματα, ΔΝΤ κλπ) παραθέτω τις παρακάτω προτάσεις για λήψη αυστηρών μέτρων που διασφαλίζουν όμως το Δημόσιο Συμφέρον και την άμεση είσπραξη των φόρων που δεν καταβάλλονται και αποτρέπουν τις προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια που έχουν ως συνέπεια μία χρονοβόρο διαδικασία προκειμένου να πραγματοποιηθεί η είσπραξη των οφειλομένων φόρων μετά από πολλά χρόνια:

    1. Να καταργηθούν οι διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3610/2007 με τις οποίες επιδίδονται προσκλήσεις στις επιχειρήσεις προκειμένου εντός 10 ημερών να υποβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβάλουν τον φόρο καθώς και για οποιαδήποτε άλλη φορολογία.
    Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ανωτέρω προθεσμία παρέρχεται άπρακτος και το αποτέλεσμα είναι να κωλυσιεργούν οι διαδικασίες καταλογισμού των φόρων και προστίμων.

    2. Να ορισθεί ότι πρέπει ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ (και όχι απλώς να βεβαιώνεται) ποσοστό 25% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ.
    Η κατάθεση προσφυγής ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ του ποσοστού 25% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

    3. Να ορισθεί ότι πρέπει ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ (και όχι απλώς να βεβαιώνεται) ποσοστό 100% του κύριου φόρου και του πρόσθετου φόρου, σε περιπτώσεις μη απόδοσης ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ.
    Η κατάθεση προσφυγής ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ του ποσοστού 100% του κύριου φόρου και του πρόσθετου φόρου, σε περιπτώσεις μη απόδοσης ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

    4. Σε περιπτώσεις έκδοσης και λήψης ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ με σκοπό την παράνομη είσπραξη ή συμψηφισμό ΦΠΑ να ορισθεί ότι πρέπει ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ (και όχι απλώς να βεβαιώνεται) ποσοστό 100% του κύριου φόρου και του πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών, καθώς και των επιβαλλομένων, για την ίδια αιτία προστίμων, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ.

    Η κατάθεση προσφυγής ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ του ποσοστού 100% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών, καθώς και των επιβαλλομένων, για την ίδια αιτία προστίμων ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

    5. Να επιβάλλεται πρόσθετος φόρος εφάπαξ σε ποσοστό 300% σε περιπτώσεις μη απόδοσης ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων και όχι ποσοστιαία (3,5% ανά μήνα) που ισχύει.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

    ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 17:25 | Κατερίνα Ηλίου

    Ευτυχώς σας έκοψε και αποσύρατε τη στοχοποίηση των νέων επιστημόνων με το όριο των 25000 ευρώ. Με τη διάταξη αυτή το Υπουργείο έδειχνε μακριά νυχτωμένο όσον αφορά την κοινωνική πραγματικότητα, και πραγματικά θα σας έπαιρναν με τις πέτρες. Οποιαδήποτε υιοθέτηση ομάδων – στόχων για φοροδιαφυγή με βάση το δηλούμενο χαμηλό εισόδημα θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να εξαιρεί τα «μπλοκάκια», δηλαδή δικηγόρους, μηχανικούς κλπ που δεν έχουν δικό τους γραφείο και προκύπτει ότι κατ’ουσία εργάζονται ως «μισθωτοί» σε άλλο δικηγόρο, μηχανικό κλπ αμοίβονται δηλαδή κατά βάση από έναν εργοδότη.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 16:42 | Γιωργος

    «19. Πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα (ανάλυση κινδύνου) για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών»

    Συμφωνα με το παρακάτω αρθρο που δημοσιεύτηκε
    http://www.capital.gr/tax/Article.aspx?id=1122949
    θεσπίζεται κατώτατο όριο εισοδηματος της ταξης των 25000 ευρω κατετος για τους μηχανικους της Αττικής και μικρότερα για της επαρχίας.

    Ειναι ΕΠΙΕΙΚΩΣ απαραδεκτο να οριζονται εν δυναμει φοροφυγάδες οι μηχανικοι (για την περίπτωση μου μιλαω) που δηλώνουν εισόδημα κάτω των 25.000 Ευρώ!!!!

    Το Τεχνικο Επιμελητήριο Ελλάδος ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οφειλει να ενημερώνει την πολιτική ηγεσία για την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κατασταση των μηχανικών «ελευθερων επαγγελματιων» με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών σήμερα που ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ να δηλωθούν ΠΟΥΘΕΝΑ ως ΑΝΕΡΓΟΙ και που ΦΥΣΙΚΑ αμείβονται με μισθούς ΠΕΙΝΑΣ.
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ!!!

    ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ το μετρο αφου είναι ΕΚΤΟΣ πραγματικότητας.
    ΠΑΛΙ ΧΤΥΠΙΕΤΑΙ Ο ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΣ, ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.
    Κυριοι του ΤΕΕ, ΔΡΑΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!