Άρθρο 13 Γενική αρχή ενάντια στην καταστρατήγηση

Εισάγεται γενική αρχή σύμφωνα με την οποία τα φορολογικά ελεγκτικά όργανα δεν δεσμεύονται από τους δηλούμενους νομικούς χαρακτηρισμούς και υπαγωγή σε οποιαδήποτε φορολογία που κάνουν οι φορολογούμενοι, αλλά αναζητούν το πραγματικό περιεχόμενο, όταν οι πράξεις των φορολογουμένων έχουν εικονικό χαρακτήρα ή αποσκοπούν σε γραμματική ερμηνεία των διατάξεων.

  • Παρατηρήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου επί του προσχεδίου Νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών»

    Άρθρο 13 – Γενική αρχή ενάντια στην καταστρατήγηση

    Η μη δέσμευση των φορολογικών ελεγκτικών οργάνων από τη γραμματική ερμηνεία των διατάξεων, αλλά η αναζήτηση του κατά περίπτωση περιεχομένου τους, μας βρίσκει αντίθετους.

    Ο τρόπος εφαρμογής των φορολογικών διατάξεων βασίζεται μόνο στη γραμματική ερμηνεία αυτών. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί θα πρέπει να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά και να μην έχει και ο φορολογούμενος τη δυνατότητα να επικαλείται το πραγματικό περιεχόμενο των διατάξεων, διότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα του νομοθέτη.

    Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης ενέχει τον κίνδυνο ασκού του Αιόλου αφού δίνει το δικαίωμα στον ελεγκτή να κρίνει κατά το δοκούν.

  • 29 Ιανουαρίου 2011, 19:50 | Δήμος

    Να θεσπίζονται ξεκάθαροι νόμοι και διατάξεις που να ερμηνευονται μέσω οδηγιών ούτως ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα καταστρατήγισης η παρερμηνείας τους. Αλλοίμονο εάν οι φορολογούμενοι ή οι εφοριακοί ερμηνεύουν την νομοθεσία έκαστος από την δική του οπτική γωνία.

    Η διάταξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες και εκβιασμούς από επίορκους εφοριακούς εις βάρος των φορολογούμενων και κρίνεται τουλάχιστον ως προς την διατύπωσή της ως άκρως επικίνδυνη.

    Δ.Κ.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 11:33 | Χρήστος Α.

    Αυτό πρέπει να γίνεται σε ανώτερη βαθμίδα, γιατί αυθαίρετες ερμηνείες μπορούν να γίνουν και από τις δύο πλευρές