1.Υπάρχουσα Κατάσταση

Παραλάβαμε ένα διαλυμένο και  χρεωκοπημένο σύστημα. Τον Οκτώβριο του 2009, το σύστημα χρειάστηκε 2,4 δισ. ευρώ πρόσθετης έκτακτης κρατικής οικονομικής ενίσχυσης,  για να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις του ως και τον Δεκέμβριο του 2009, για συντάξεις και δώρο εορτών.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αν δεν υπήρχε παρέμβαση, το 2010 θα χρειαζόμασταν επιπροσθέτως 3,8 δισ. ευρώ. Το 2011  5,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να εκπληρώσει τις ετήσιες υποχρεώσεις του απέναντι στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους. Έχει, λοιπόν, ήδη τεθεί σε αμφισβήτηση η μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων, τον 19ο και τον 20ο αιώνα, και οι υποχρεώσεις μας απέναντι στους πολίτες είναι άμεσες και πολύ σημαντικές. Ταυτοχρόνως, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του Ασφαλιστικού, όπως προκύπτουν ως αποτέλεσμα της αντιστοιχίας εργαζομένων προς ασφαλισμένους, που κατέστη 1.7 προς 1, καθώς και των ιδιαιτεροτήτων του διανεμητικού συστήματος στην Ελλάδα (πελατειακές πολιτικές σχέσεις), έχουν μετατρέψει το ασφαλιστικό σύστημα σε μείζονα και παρούσα απειλή για την εθνική οικονομία. «Σύμφωνα με τις διαθέσιμες αναλογιστικές εκτιμήσεις, αν δεν επέλθει καμία μεταβολή στο υφιστάμενο σύστημα, το καταβαλλόμενο για συντάξεις ποσό για την περίοδο μέχρι το 2020 θα ανέλθει με σχετικά βραδείς ρυθμούς από το 11.5 % στο 13.0% του ΑΕΠ   και το έλλειμμα του συστήματος από το 3% στο 4% του ΑΕΠ (στο ποσοστό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το 1% του ΑΕΠ που ήδη το κράτος έχει δεσμευτεί να καταβάλει για την ενίσχυση του συστήματος – δηλαδή, κανονικά όλα τα σχετικά με το έλλειμμα ποσά που αναφέρονται εδώ πρέπει να αυξηθούν κατά 1%). Μετά από αυτό το χρονικό σημείο, τόσο η δαπάνη για συντάξεις όσο και το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς:17.1% και 7.7%, αντιστοίχως το 2030, 21.4% και 13.1% το 2040, 24.0% και 15.7% το 2050, επίπεδο στο οποίο σταθεροποιούνται για την επόμενη δεκαετία. Το σωρευμένο έλλειμμα (χρέος) του συστήματος συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις θα προσεγγίσει το 250% του ΑΕΠ, ενώ άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν αυτό το ποσοστό στο 350%. Μάλιστα, οι παραπάνω  εκτιμήσεις βασίζονται σε υποθέσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και το ποσοστό ανεργίας οι οποίες, υπό το πρίσμα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης πρέπει να θεωρηθούν μάλλον αισιόδοξες. Επομένως, η πραγματική εικόνα είναι ακόμα χειρότερη» (από το Πόρισμα της Επιτροπής Ειδικών για το Ασφαλιστικό, σελ. 12-13).

  • 16 Απριλίου 2010, 20:13 | Airetikos

    ΚΟΨΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ,ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ (ΛΑΦΚΑ)
    ΚΟΨΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 3000 €
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΛΑΦΚΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΟΥΣ ΤΩΝ 1400€,ΔΗΛΑΔΉ ΤΙΜΩΡΕΊΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΠΟΥ ΔΟΎΛΕΨΕ 35-37 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΒΑΛΕ 11000 ΕΝΣΗΜΑ ΠΗΡΕ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ 1480€ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ!!! ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΣΧΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟ!!
    ΑΥΤΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΌΛΥΤΑ ΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!! ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΕΣΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ …..
    ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΥΜΠΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ !!
    ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΣΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΕΝΙΚΑ.
    ΕΙΣΤΕ ΚΑΘΑΡΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ. ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.ΚΟΙΤΑΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ.

  • 16 Απριλίου 2010, 18:23 | Μαρία

    Το ότι κάποια ταμεία έχουν πρόβλημα το ξέρουμε. Ουσιαστική και πολύ ενδιαφέρουσα περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης θα ήταν να μας δίνατε λεπτομερή ανάλυση ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ.
    Ειλικρινά, έχω βαρεθεί να ακούω στην τηλεόραση συνταξιούχους ότι δούλευαν μία ζωή και παίρνουν σύνταξη πείνας. Δεδομένου ότι εγώ θα βγω στη σύνταξη στα 65 μου, χωρίς να είναι βέβαιο ότι τότε θα υπάρχουν συντάξεις (γιατί κάποιοι θα φροντίσουν να κλέψουν το πιο υγιές ταμείο της Ελλάδος, το ΤΣΜΕΔΕ) θα ήθελα να μάθω ποιος φταίει για αυτή την κατάσταση.
    Επομένως, θα ήθελα να ξέρω ανά ταμείο, ποια είναι η αναλογία συνταξιούχων ανά εργαζόμενους, τη μέση σύνταξη ανά ταμείο, το μέσο χρόνο ασφάλισης ανά συνταξιούχο κατά τον οποίο πλήρωναν εισφορές, τη μέση τιμή εισφορών ανά συνταξιούχο, τα ετήσια κέρδη από επενδύσεις, τα ποσά από εισφορές από τρίτους και τα ποσά κρατικής επιχορήγησης ανά έτος.
    Με όλα αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να εξαχθούν ουσιώδη συμπεράσματα, είτε για την αδικία του συστήματος είτε για την ανευθυνότητα κάποιων. Αν το υπουργείο δεν έχει αυτά τα στοιχεία, τότε δεν μιλάμε για νομοσχέδιο αλλά για «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».
    Ως ασφαλισμένη μετά το 1993 και επιβαρυμένη με ΟΛΑ τα λάθη του παρελθόντος, δικαιούμαι να γνωρίζω ακριβώς την κατάσταση. Αλλιώς να κάψω τα πτυχία μου ή να αλλάξω χώρα…
    Και επειδή όλο για αναλογιστικές μελέτες ακούω και αναλογιστικές μελέτες δεν βλέπω, μήπως θα έπρεπε να αναρτηθούν στο internet;

  • 16 Απριλίου 2010, 17:38 | ΟΙΝΟΦΑΡΙΣ

    Δυστυχώς τόσα χρόνια αποδείξαμε ότι δεν είχαμε, ως κοινωνία, το θάρρος και το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε κατάματα το ασφαλιστικό πρόβλημα και να λάβουμε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.
    Δεν είχαμε την ωριμότητα να συζητήσουμε το πρόβλημα.
    Κάθε φορά που ξεκινούσε μία συζήτηση περίσσευε η καχυποψία, η πολιτική εκμετάλλευση, η συντεχνιακή αντίληψη. Υπερασπιζόμασταν με πάθος «κεκτημένα» που θα τα πλήρωναν οι επόμενες γεννιές. Χωρίς να παίρνουμε ουσιαστικά μέτρα δημιουργούσαμε πανικό και κύματα φυγής για πρόωρη συνταξιοδότηση που επιτάχυναν τη χειροτέρευση του προβλήματος.
    Δυστυχώς έπρεπε «να πιούμε το ποτήρι μέχρι τον πάτο» για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.
    Τώρα πλέον δεν υπάρχουν επιλογές. Δεν υπάρχει η δυνατότητα σταδιακής πολυετούς προσαρμογής.
    Τα μέτρα πρέπει να είναι αποφασιστικά με γρήγορα και ουσιαστικά αποτελέσματα.
    Μη χάνουμε άλλο χρόνο πλέον για να συζητάμε μέτρα που άλλες χώρες πιό πλούσιες από τη δική μας τα έχουν ήδη πάρει εδώ και χρόνια.
    Η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων είναι αναπόφευκτα. Ο επανακαθορισμός του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με μοναδικό κριτήριο «παίρνεις ανάλογα με ότι πλήρωσες σε όλο τον εργασιακό σου βίο» αποτελεί το δικαιότερο σύστημα και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, χωρίς παραπομπές στο μέλλον. Η δημιουργία ενός μοναδικού σύγχρονου ασφαλιστικού φορέα που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), ενδεχομένως με υποκλάδους για τις δύο βασικές κατηγορίες (μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων), είναι η καλύτερη λύση για τη σωστότερη διαχείριση, τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και τη δικαιότερη απονομή των συντάξεων.

  • 15 Απριλίου 2010, 11:45 | Aggelos

    Δηλαδή με λίγα λόγια ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να γίνει ο ελεκτικός μηχανισμός του εργοδότη του για το αν αυτός υποβάλει τις ΑΠΔ για να συνεχίσει να είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ.
    Και μάλιστα όταν ήδη έχει παρακρατηθεί απο τον μισθό του το ποσοαστό που του αναλογεί ως εισφορά.
    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ η μη καταβολή εισφορών και ΑΠΔ από τον εργοδότη να
    έχει αρνητικά αποτελέσματα , ως προς την ασφάλιση των δηλούμενων προσώπων, τα οποία κάνουν χρήση των παροχών του Ιδρύματος.

  • 15 Απριλίου 2010, 09:57 | LEONIDAS

    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΣΧΕΤΟ ΑΛΛΑ ΕΙΔΑΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ? ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ Α.Π.Δ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ…ΚΑΙ ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΚ/ΤΑ…ΑΦΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ.
    ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΑΦΟΥ Η Α.Π.Δ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.
    ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΥΤΗ ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’70.

    Από το νέο νομοσχέδιο που αφορά στο εργασιακό:

    Άρθρο 17 Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

    1. Στο τέλος της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2972/2001 (Α’291), όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια, ως ακολούθως: «Οι ΑΠΔ, οι οποίες υποβάλλονται για διαστήματα μισθολογικών περιόδων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και επιβάλλεται η πρόσθετη επιβάρυνση που προβλέπεται από τη διάταξη της περίπτωσης α’ της παραγράφου αυτής.
    Η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό-μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ΑΠΔ που υποβάλλεται με τον τρόπο αυτό, παραλαμβάνεται από το αρμόδιο υποκατάστημα, μόνο αν ο εργοδότης συνυποβάλλει το αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα, καθώς και την ανάλυση πελατών του ίδιου μήνα. Επιπλέον, ο εργοδότης καλείται να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την έκδοση της, ισόποση με το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών ΑΠΔ, για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.
    Η ΑΠΔ που υποβάλλεται στο υποκατάστημα θεωρείται εμπρόθεσμη αν υποβληθεί έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της επόμενης κατά περίπτωση ΑΠΔ.
    Μετά την ως άνω ημερομηνία επιβάλλονται οι κυρώσεις της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν.2972/2001, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 9 του Ν.3232/2004.»

    Από την αιτιολογική έκθεση του ίδιου νομοσχεδίου:

    Αρθρο 17 Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

    1. Κατά το άρθρο 15α του Κανονισμού Διαδικασιών Ασφάλισης, για την εφαρμογή της ΑΠΔ, όπως ισχύει μετά την τελευταία τροποποίηση του με την παρ.1 της Φ11321/12352/10/1 (ΦΕΚ 1277 Β729-6-2009) απόφασης Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (ήδη Εργασίας και Κοινωνικής
    Ασφάλισης), η υποβολή ΑΠΔ μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική για το μεγαλύτερο μέρος των εργοδοτών. Με τη ρύθμιση αυτή, επιτυγχάνεται η απλοποίηση και τυποποίηση της διαδικασίας υποβολής ΑΠΔ, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η ταχύτερη επεξεργασία των ασφαλιστικών στοιχείων που περιέχονται στις ΑΠΔ και η ταχύτερη ενημέρωση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις ασυνεπών εργοδοτών που υποβάλλουν μεν εμπρόθεσμα μέσω διαδικτύου τις ΑΠΔ, αλλά δεν καταβάλλουν τις αντίστοιχες εισφορές, με αποτέλεσμα να δημιουργούν υπέρογκες οφειλές τις οποίες δεν προσέρχονται να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν. Αντίθετα, οι ΑΠΔ επιφέρουν όλα τα αποτελέσματα τους, ως προς την ασφάλιση των δηλούμενων προσώπων, τα οποία κάνουν χρήση των παροχών του Ιδρύματος, ανεξάρτητα από την καταβολή ή μη των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών εκ μέρους των εργοδοτών, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση του Ιδρύματος.
    Με την παρ. 1, επιχειρείται η συγκράτηση της απώλειας των εσόδων του Ιδρύματος, χωρίς να απολεσθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό, προτείνεται, στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες διαπιστώνεται η μη καταβολή των οφειλομένων εισφορών να θεωρείται η ΑΠΔ η οποία αφορά τη συγκεκριμένη μισθολογική περίοδο ως μη υποβληθείσα και να επιβάλλεται το πρόστιμο που ισχύει για τις μη υποβαλλόμενες ΑΠΔ και το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί του ποσού των εισφορών που αναλογούν στην αντίστοιχη ΑΠΔ. Επίσης, προτείνεται η μη αποδοχή, μέσω διαδικτύου, των ΑΠΔ που αφορούν επόμενες, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικές περιόδους, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει εισφορές. Στις περιπτώσεις αυτές, οι εργοδότες υποχρεούνται να προσέλθουν στο Υποκατάστημα και να προσκομίσουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο, η οποία δεν γίνεται δεκτή, αν δεν συνυποβληθούν οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης τους (αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα και ανάλυση πελατών του ίδιου μήνα).

  • 14 Απριλίου 2010, 18:13 | Φ.Ζ.

    Το χάλι του Ασφαλιστικού είναι γνωστό. Όπως είναι επίσης γνωστό ότι αυτό δεν οφείλεται στους ασφαλισμένους, αλλά στη διαχρονική κλοπή και εισφοροδιαφυγή και στα χρωστούμενα στα Ταμεία, ακόμη και από το Δημόσιο. Η ασφαλιστική εισφορά του εργαζομένου στην ουσία λειτουργεί ως επιπλέον φορολόγηση, που μάλιστα πάει σε μαύρη τρύπα και δεν έχει την απαιτούμενη ανταποδοτικότητα. Αν δεν σταματήσει αυτό πάλι τα ίδια θα ξαναγίνουν.
    Καλούνται λοιπόν και πάλι να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι με περικοπή των εισοδημάτων τους και την επιβάρυνσή τους με επιπλέον χρόνια εργασίας. Τουλάχιστον, φροντίστε να μαζέψετε τα χρωστούμενα προς τα Ταμεία. Και όποιος δεν πληρώνει να πάει φυλακή. Χωρίς δικαιολογίες περί κρίσης κτλ. Γιατί θα πρέπει το σύστημα να σταματήσει να ευνοεί την εισφοροδιαφυγή με τις συνεχείς ρυθμίσεις για τους. μπαταχτσήδες. Οι έντιμοι εργοδότες που πληρώνουν κανονικά πως πρέπει αισθάνονται; κορόιδα;

  • 14 Απριλίου 2010, 15:24 | νικολαος gr

    Αντί να «επιδοτούν» την υποβολή ΑΠΔ, αυτοί επιδιώκουνε την ΜΗ υποβολή της. Μήπως αυτοί που το σκέφτηκαν δεν πήρανε χαμπάρι ότι με το πάτημα ενός κουμπιού, ΑΠΔ – καταβληθείσες εισφορές = οφειλόμενες εισφορές, άρα πάτε πιάστε τους. Δύσκολο να το πιστέψω. Μήπως έχουν πρόβλημα τα φιλαράκια μας και πάμε να γυρίσουμε το σύστημα πίσω? Δηλαδή καταγγελία εργαζόμενου (ο οποίος δουλειά να έχει και με τα υπόλοιπα να μην ασχολείται), έλεγχος (όταν αυξηθεί το προσωπικό μας), καταλογισμός, ενστάσεις, άντε και μιά πτώχευση και όλα καλά?
    Τι σοι διάταξη είναι αυτό το άρθρο 17 του νομοσχεδίου για τα εργασιακά?
    Μας γυρνάει πολλά χρόνια πισω, αντι κα κανουν τα πάντα να υποβαλουν ολοι ΑΠΔ, τωρα θα τους (ασυνεπεις εργοδότες) δινει και διακιολογια απο πάνω οτι πηγαν στο υποκ/μα και δεν τους δεχθηκαν την χειρογραφη ΑΠΔ επειδη δεν είχαν την δυνατοτητα να προσκομισουν εγγυητικη τραπέζης.
    ΑΙΣΧΟΣ κύριοι, αληθεια…γιατι το νομοσχεδιαο για τα εργασιακά δεν δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση??

  • 14 Απριλίου 2010, 13:33 | Α.Π.

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ
    ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ Ο ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΔΕΝ ΤΕΘΗΚΕ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΝ Μ. ΠΕΜΠΤΗ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ.
    ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΠΟΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΜΟΥ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΗΝ Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΑΞ.ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ.
    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΤΕ Ο ΑΤΥΧΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΩ (ΟΙΚΟΥΣ ΑΝΟΧΗΣ ΜΑΛΛΟΝ) ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΛΛΕΙΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.
    ΕΧΩ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΩ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΤΕΛΗΜΕΝΟ. (ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ). ΕΙΜΑΙ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΔΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ. ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΩ. ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ!
    ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ.
    ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ. Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΕΔΕΙΡΕ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ.
    ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ?
    ΤΙ ΜΟΥ ΠΑΡΕΧΕΤΕ?
    ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ) ΠΑΡΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ.
    ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΦΑΓΑ 300 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΚΑΝΑΝ. ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ?
    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΕΙΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?
    ΔΥΟ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ.
    1.ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
    2.ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ.

  • 14 Απριλίου 2010, 10:05 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΔΕΝ ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΟΥΝΤΑΙ ΕΞ ΑΡΧΗΣ.
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ π.χ. 10 ΕΤΗ; Ή ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;
    ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ;
    ΕΠΕΙΔΗ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ, ΑΠΛΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤ’ ΕΠΙΦΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗς 3ης ΜΑΡΤΙΟΥ Ή ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ) ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΣΑΣ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
    ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ (ΔΗΛ. ΨΗΦΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ; (ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ).
    Ή ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΨΥΧΗ ΑΦΟΥ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΛΑΛΟΥΣΑΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ, ΤΕΛΙΚΑ, ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.
    ΚΡΙΜΑ…….

  • 14 Απριλίου 2010, 09:27 | GEORGIOS

    ΕΙΔΑΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΧΘΕΣ 13/04 ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ???

    ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΝΑ 35-40% ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ Α.Π.Δ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ….ΚΑΙ ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΣΤΑ ΥΠΟΚ/ΤΑ…ΑΦΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ.
    ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΑΦΟΥ Η Α.Π.Δ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.
    ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΥΤΗ ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

    Αντιγράφω από ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις»
    Άρθρο 17 Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

    1. Στο τέλος της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2972/2001 (Α’291), όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια, ως ακολούθως: «Οι ΑΠΔ, οι οποίες υποβάλλονται για διαστήματα μισθολογικών περιόδων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και επιβάλλεται η πρόσθετη επιβάρυνση που προβλέπεται από τη διάταξη της περίπτωσης α’ της παραγράφου αυτής.
    Η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό-μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ΑΠΔ που υποβάλλεται με τον τρόπο αυτό, παραλαμβάνεται από το αρμόδιο υποκατάστημα, μόνο αν ο εργοδότης συνυποβάλλει το αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα, καθώς και την ανάλυση πελατών του ίδιου μήνα. Επιπλέον, ο εργοδότης καλείται να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την έκδοση της, ισόποση με το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών ΑΠΔ, για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.
    Η ΑΠΔ που υποβάλλεται στο υποκατάστημα θεωρείται εμπρόθεσμη αν υποβληθεί έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της επόμενης κατά περίπτωση ΑΠΔ.
    Μετά την ως άνω ημερομηνία επιβάλλονται οι κυρώσεις της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν.2972/2001, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 9 του Ν.3232/2004.»

  • 13 Απριλίου 2010, 18:08 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Προτάσεις για το ασφαλιστικό:
    1) να ισχυροποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου εργασίας και τουλάχιστον να 5πλασιασθεί το ανθρώπινο δυναμικό, εν ανάγκη με μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, που αργομισθούν. Οι έλεγχοι για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία να είναι εντατικότατοι. Επίσης να εισπραχτούν άμεσα τα βεβαιωμένα χρέη, εν ανάγκη και με κατασχέσεις.
    2) Να καταγραφεί και να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο η ακίνητη περιουσία των ταμείων, που είναι τεράστια. Παράδειγμα: στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή Ντεπό (δίπλα στο ΙΚΑ) υπάρχουν εκτάσεις που είναι οικόπεδα-φιλέτα, 10κάδων στρεμμάτων, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ένα οικόπεδο χρησιμοποιείται ια …παρκινγκ των εργαζομένων στο ΙΚΑ και τα άλλα είναι απλά χωράφια.
    3) Να καταργηθούν όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από δω και στο εξής.
    4) Να βγαίνουν στην σύνταξη οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο και παραδόξως δεν γίνεται στον δημόσιο τομέα της πατρίδας μας (τόσο κουράζονται εκεί!!)
    5) Να ελέγχονται αυστηρά όλες οι αναπηρικές συντάξεις.
    6) Να μην δίνονται συντάξεις σε ξένους (κυρίως από Βουλγαρία) που έχουν μόνο ένα χρόνο ασφάλεια εδώ και παίρνουν σύνταξη και ΕΚΑΣ!!
    7) Να καταργηθεί η σκανδαλώδης ευχέρεια στις ανύπαντρες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων, να παίρνουν σύνταξη θανάτου του πατρός τους, εφ΄όρου ζωής αν μείνουν ανύπαντρες!. Άλλη Ελληνική πατέντα αυτή! Που οδηγεί χιλιάδες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων στο να μην παντρευτούν, επιδοτείται η τεμπελιά τους και αιμορραγεί το ασφαλιστικό σύστημα.

  • Κύριε Υπουργέ περαστικά σας και να προσέχετε.

    Θα πρέπει να επιμείνετε το ασφαλιστικό να ΙΣΧΎΕΙ για όλους τους εργαζόμενους ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ. Να μη δεχτείτε από κανένα άλλο συνάδελφό σας να προωθήσει δικό του για κλάδους υπαλλήλων των οποίων προΐσταται, παράδειγμα ο Υπουργός Άμυνας, Οικονομικών και δεν ξέρω ποιος άλλος θα προσπαθήσει να επιβάλει δικές του απόψεις. Κάτι τέτοιο θα μας απογοητεύσει και δε θα έχομε καμία εμπιστοσύνη ούτε και στο ΠΑΣΟΚ. Ήδη έχουν εξαιρεθεί από την ενιαία φορολόγηση τα επιδόματα των ένστολων. Γιατί? Δεν νομιμοποιείστε ως Κυβέρνηση να ανοίγετε πόρτες και μπουκαπόρτες.

  • 13 Απριλίου 2010, 17:08 | ΑΛ. ΚΑΤΣΙΚΑΣ

    κυριε,Υπουργε
    Περαστικα και σιδερενιος μετα την προσφατη περιπετεια της υγειας σου.

    Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ειχε ενα ονειρο και ΕΝΑ ΣΤΟΧΟ :ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΑΡΠΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ(συντηρητικο κομμα,Lobby ασφσαλιστικων εταιρειων,Χρηματοοικονομικα συμφεροντα κ.λ.π). ΤΟ ΠΕΡΑΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΝΙΑ (45 εκατομμυρια αμερικανοι πολιτες μεχρι προσφατα δεν ειχαν προσβαση στην βασικη περιθαλψη!!!!!).

    Η Ε.Ε. ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1990 ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

    ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΝΙΑΣ,( ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΕ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΟΥΝ .
    ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΑΡΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΟΡΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΚΑ.ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΝ «ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2030».

    ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ.(ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ)… ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ Η’ ΟΛΙΚΗ ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ (ΜΕΙΩΣΗ) ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 2013 , ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ,ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣΗΣ ( ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 2010) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.
    ΝΑ ΕΠΑΕΞΕΤΑΣΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΓΣΕΕ (ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ κλπ) ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν.ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΔΙΑΝΟΙΓΕΤΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ, ΛΑΜΠΡΟ ΠΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ.

  • 12 Απριλίου 2010, 18:40 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΨΑΞΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ.ΞΕΡΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΝΤΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 50!!!!!ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΩ!!!!ΑΥΤΗ Η ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ ΕΦΑΓΕ!!!ΕΔΩΣΑ 8500 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΤΣΜΕΔΕ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ

  • 12 Απριλίου 2010, 17:48 | K.Z.

    Σχετικά με τις συντάξεις των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, παρακαλώ να επανεξετάσετε τη σκανδαλώδη χορήγηση του επιδόματος διευθυντή και υποδιευθυντή σε καθηγητές που έκαναν αναπλήρωση για 10 μέρες , 1 μήνα ή μερικούς μήνες ενώ έχουν στερηθεί το διευθυντικό επίδομα εδώ και χρόνια καθηγητές που ολοκληρώνουν την εκπαιδευτική τους υπηρεσία φθάνοντας στο καταληκτικό κλιμάκιο ΜΚ 1.
    K.Z. συνταξιούχος εκπαιδευτικός

  • 12 Απριλίου 2010, 06:37 | Α.Λ.

    ΤΕΛΙΚΑ, ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ;

  • 11 Απριλίου 2010, 18:07 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ Κ.

    Δημοσιεύματα σήμερα αναφέρουν οτι απο 1/1/2018 οι συντελεστές αναπλήρωσης/υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης αναμένεται να κυμαίνονται από 0,9% για όσους έχουν 15ετή ασφάλιση και έως 1,6%-1,7% για όσους συμπληρώνουν 40ετία.

    To μέγεθος στις μειώσεις συντάξεων που έρχεται θα είναι μεγάλο και η επιμήκυνση (πλαγίως) στον χρόνο εργασίας επίσης.

    η 35ετία πλέον στην καλυτερη περίπτωση θα εχει 48% αναπλήρωση, απο 70% σήμερα που είναι στο ΙΚΑ και η 37ετία 51% απο 74%.

    Επισης ο υπουργος μας ελεγε συνέχεια οτι δεν θα χάνεται ούτε 1ένσημο, γιατι τότε διαρρέουν στον τύπο οτι η αναλογούσα ανταποδοτική θα δίδεται με την συμπληρωση δεκαετίας (3.000 ένσημα) ? και οχι π.χ. ανα 300 ένσημα (1έτος).

  • Υπάρχουν τομείς του ασφαλιστικού στους οποίους είναι δυνατόν να γίνουν επεμβάσεις για να μην προκαλείται πάλι ο νόμιμος ασφαλισμένος και συνταξιούχος.

    1. Το σύστημα παρέχει το δικαίωμα σύνταξης σε πολίτες, οι οποίοι ουδέποτε κατέβαλαν συνταξιοδοτικές εισφορές, ή τις κατέβαλαν για ελάχιστα χρόνια.

    1.1 Διοικητές (ΔΕΚΟ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ), με διάρκεια απασχόλησης από 6 μήνες έως 4 χρόνια, σπανιότατα περισσότερα, απολαμβάνουν, μετά τα 65 χρόνια τους, αδιανόητες υψηλές συντάξεις πολλών χιλιάδων Ευρώ το μήνα. Πολλοί από αυτούς απολαμβάνουν διπλές και τριπλές συντάξεις διότι πέρασαν ως Διοικητές σε περισσότερους από ένα Οργανισμούς.

    1.2 Καταγράφεται μεγάλος αριθμός συνταξιούχων αναπηρίας εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός είναι ανάπηροι «μαϊμούδες».
    Οι κάτοχοι αυτών των συντάξεων απολαμβάνουν σύνταξη «αναπηρίας»,
    – συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να πληρώνουν εισφορές στο ταμείο τους, ενώ ο
    συνταξιοδοτικός χρόνος καταμετράται,
    – δεν φορολογείται το παράνομο εισόδημα τους, αλλά και
    – ελάχιστα η σύνταξή τους μια που η αναπηρία τους ξεπερνά το 67%

    1.3 Οι συντάξεις πείνας της εθνικής αντίστασης, θα πρέπει να περιορισθούν, γενναιόδωρα, μόνον στους αντιστασιακούς που ζουν στη μιζέρια, μια που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έκαναν παθητική ή ενεργητική αντίσταση. Μερικές εκατοντάδες Ευρώ αποζημίωσης στους εύπορους αντιστασιακούς δεν αποτελεί ηθικό δίδαγμα για τις επερχόμενες γενιές. Έχουν χορηγηθεί συντάξεις Εθνικής αντίστασης σε μεγάλο αριθμό ατόμων, των οποίων η ηλικία, την εποχή της αντίστασης 1941 – 1943, ήταν κάτω των 10 ετών.

    1.4 Οι Διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων με απόφαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων έχουν δικαίωμα να χορηγούν συντάξεις σε άσχετα άτομα τα οποία είναι ανασφάλιστα. Ο αριθμός αυτών των συνταξιούχων υπολογίζεται σε μερικές χιλιάδες ατόμων.

    1.5 Τέλος αρκετές χιλιάδες συγγενείς, νεκρών ασφαλισμένων, χωρίς να δικαιούνται, συνεχίζουν να εισπράττουν παράνομα τις συντάξεις των τελευταίων.

    2. Το σύστημα, σε πολλές περιπτώσεις διπλασιάζει, βλέπε, πολλαπλασιάζει τις συντάξεις ασφαλισμένων σε ορισμένα ¨προνομιούχα¨ ασφαλιστικά ταμεία,(συνολικά ο αριθμός των ασφαλιστικών ταμείων ξεπερνά τα 80, εκ των οποίων τα τρία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) καλύπτουν το 95% περίπου του Ελληνικού λαού), με υποχρεωτικές συνεισφορές που επιβάλλονται στο σύνολο του Ελληνικού λαού. Αυτές οι αναγκαστικές συνεισφορές αποτελούν τους Κοινωνικούς πόρους. Σαν κοινωνικοί πόροι χαρακτηρίζονται ορισμένες ειδικές εισφορές, των οποίων διακριτικό γνώρισμα είναι ότι αυτοί που βαρύνονται με τις εισφορές δεν συνδέονται με τον οργανισμό υπέρ του οποίου η εισφορά, με την ιδιότητα του ασφαλισμένου. Οι κοινωνικοί πόροι για το 2002 ανήλθαν στα 2,1 δισεκατομμύρια Ευρώ επί συνόλου συντάξεων 15.3 δισεκατομμύριων Ευρώ. Ο αριθμός των συνταξιούχων που επωφελείται το παραπάνω ποσό των κοινωνικών πόρων για το 2002 δεν ξεπερνά (8/2001) τους 150.000, επί συνόλου συνταξιούχων (8/2001) 2.534.140. Σας εσωκλείω κατάσταση από τα ασφαλιστικά ταμεία που απολαμβάνουν τους περισσότερους κοινωνικούς Πόρους.
    Ας μην συγχέετε ο κοινωνικός πόρος, που πολύ δύσκολα καταργείται παρά το ότι εκεί που καταλήγει αποτελεί κοινωνική αδικία, με την κρατική επιχορήγηση που κάθε χρόνο αποφασίζει η Βουλή το ύψος της για κάθε ταμείο, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη.

    Τα στοιχεία που σας παραθέτω, προέρχονται από τον ¨ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ¨ του έτους 2002.

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

    1.ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒ/ΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΓ/ΦΕΙΟΥ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ : % της εισφοράς Ασφαλισμένου που πληρώνεται από χαμηλόμισθους εργαζόμενους : 2.142,5%. Αναλογία ανά κεφαλή Ασφαλ/νων: 3.017,6 EΥΡΩ

    2. ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣ/ΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ : ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ : % της εισφοράς Ασφαλισμένου που πληρώνεται από χαμηλόμισθους εργαζόμενους : 1.152,04%. Αναλογία ανά κεφαλή Ασφαλ/νων: 8.722,94 ΕΥΡΩ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: 1377

    3. ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛ. ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ και ΥΠ/ΛΩΝ ΤΥΠΟΥ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ : % της εισφοράς Ασφαλισμένου που πληρώνεται από χαμηλόμισθους εργαζόμενους : 640,36%. Αναλογία ανά κεφαλή Ασφαλ/νων: 15.240,14 ΕΥΡΩ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: 472

    4. ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣ/ΚΟΥ ΕΡΤ και ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ : % της εισφοράς Ασφαλισμένου που πληρώνεται από χαμηλόμισθους εργαζόμενους: 439,37%. Αναλογία ανά κεφαλή Ασφαλ/νων: 4.977,83 ΕΥΡΩ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: 2.890

    5. ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ : % της εισφοράς Ασφαλισμένου που πληρώνεται από χαμηλόμισθους εργαζόμενους: 306,2%. Αναλογία ανά κεφαλή Ασφαλ/νων: 6.126 ΕΥΡΩ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: 15.839

    6.ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦ/ΣΗΣ ΠΡΟΣ/ΚΟΥ ΟΤΕ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ : % της εισφοράς Ασφαλισμένου που πληρώνεται από χαμηλόμισθους εργαζόμενους 159,65%. Αναλογία ανά κεφαλή Ασφαλ/νων: 10.249,27 ΕΥΡΩ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: 36.640

    7. ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΑΣΦ/ΣΗΣ ΠΡΟΣ/ΚΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ : % της εισφοράς Ασφαλισμένου που πληρώνεται από χαμηλόμισθους εργαζόμενους : 158,16%. Αναλογία ανά κεφαλή Ασφαλ/νων: 1.549,37 ΕΥΡΩ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: 4.005

    8. ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ : % της εισφοράς Ασφαλισμένου που πληρώνεται από χαμηλόμισθουςεργαζόμενους 147,25%. Αναλογία ανά κεφαλή Ασφαλ/νων: 5.196,92 ΕΥΡΩ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: 1.143

    9. ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΣ/ΚΟΥ ΕΦΗΜ/ΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΘΕΣ/ΚΗΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ : % της εισφοράς Ασφαλισμένου που πληρώνεται από χαμηλόμισθους εργαζόμενους : 141.95%. Αναλογία ανά κεφαλή Ασφαλ/νων: 2.836,88 ΕΥΡΩ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: 1.821

    10. ΤΑΜΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡ/ΜΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ : % της εισφοράς Ασφαλισμένου που πληρώνεται από χαμηλόμισθους εργαζόμενους: 114.2%. Αναλογία ανά κεφαλή Ασφαλ/νων: 12.376 ΕΥΡΩ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: 1.722

    11. ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΦΙΜ/ΠΟΛΩΝ και ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΊΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ : % της εισφοράς Ασφαλισμένου που πληρώνεται από
    χαμηλόμισθους εργαζόμενους: 100%. Αναλογία ανά κεφαλή Ασφαλ/νων: 857
    ΕΥΡΩ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: 7.653

    12.ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΆΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ : % της εισφοράς Ασφαλισμένου που πληρώνεται από χαμηλόμισθους εργαζόμενους : 73%. Αναλογία ανά κεφαλή Ασφαλ/νων: 7.520,16 ΕΥΡΩ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: 27.533

    ΤΟ ΝΑΤ απολαμβάνει κοινωνικό πόρο 464%. Δικαιολογημένα, μια που το ήμισυ των συνταξιούχων του είναι Ελληνες επαναπατριζόμενοι απο τις ανατολικές χώρες οι οποίοι δεν προσέφεραν καμιά εργατική και εργοδοτική εισφορά στο ταμείο κ.λ.π.

    Φορείς επικουρικής ασφάλισης

    1.ΠΡΟΣΩΠ.ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΣΙΜΈΝΤΩΝ: Το 73% της Επικ.σύνταξής τους πληρώνεται και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους
    2.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΡΤ καιΤΟΥΡΙΣΜΟΥ : Το 160% των εσόδων για τον τομέα πρόνοια πληρώνεται από χαμηλόμισθουςεργαζόμενους
    3.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ: Το 366% των εσόδων για επικουρική σύνταξη και ασθένεια πληρώνεται και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους

    Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

    1. ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ: Το 52% της σύνταξής τους πληρώνεται και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους
    2. ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ: Το 129% των παροχών προνοίας πληρώνεται και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους
    3. ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ: Το 67% της σύνταξής τους πληρώνεται και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους
    4. ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ: Το 51% των παροχών προνοίας πληρώνεται και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους
    5. ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΊΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ: Το 75% της σύνταξής τους πληρώνεται και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους
    6. ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ: Το 43% των παροχών πρόνοιας πληρώνεται και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους

    3. Το ασφαλιστικό όμως σύστημα δεν χρηματοδοτείται μόνον με τον παραπάνω αντικοινωνικό τρόπο. Είναι και ο κρατικός προϋπολογισμός που έχει μετατραπεί σε πολυδύναμο ασφαλιστικό ταμείο.
    Με δαπάνες κοινωνικής προστασίας, 6.8 δισεκατομμύρια Ευρώ καλύπτει
    3.1 Συντάξεις πολιτικών κι στρατιωτικών συνταξιούχων
    3.2 Συντάξεις Δημοτικών και Κοινοτικών υπαλλήλων
    3.3 Χορηγίες Προέδρων Κοινοτήτων
    3.4 Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης μη καλυπτόμενων από τους
    ασφαλιστικούς τους οργανισμούς
    3.5 Έξοδα υγειονομικής περίθαλψης Δημοσίων υπαλλήλων και
    συνταξιούχων
    3.6 Επιχορηγήσεις ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας και νοσηλευτικών
    ιδρυμάτων
    3.7 Γενικές δαπάνες του Υπουργείου Υγείας πρόνοιας.
    Εκτός των ανωτέρω , στο Τακτικό Προϋπολογισμό περιλαμβάνεται ποσό ύψους 2.692.331.000 Ευρώ(το 2002)για άμεση κρατική επιχορήγηση ασφαλιστικών οργανισμών, για την βελτίωση συντάξεων και λοιπών παροχών.

    Οι συντάξεις των Στρατιωτικών αποτελούν δαπάνες του τακτικού προυπολογισμού.Από τον τελευταίον καταβάλονται και οι συντάξεις των πολιτικών,των προέδρων των κοινοτήτων, των δημάρχων, των νομαρχών κ.λ.π. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών γενικά θεμελειώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την δεύτερη εκλογή τους στο αξίωμα δηλ. maximum 8 χρόνια. Αποτελεί πρόκληση για κάθε συνταξιούχο το
    γεγονός ότι ο κάθε πολιτικός, δεν συνεχίζει να καταβάλει ο ίδιος, εφ’ όσον δεν συνεχίζει να εκλέγεται, τις ασφαλιστικές του
    εισφορές μέχρι την συμπλήρωση 35ετίας.

    Οι κορυφαίοι συνδικαλιστές, διέθεταν μέχρι το Μάη του 1999 ταμείο επικουρικής ασφάλισης εκπροσώπων και υπαλλήλων εργατικών και επαγγελματικών οργανώσεων, με κοινωνικό πόρο ο οποίος ξεπερνούσε τα 3,4 δις με εισφορές ασφαλισμένων που δεν ξεπερνούσαν τα 52 εκατ.δρ.! Μετά το 1999 το ταμείο των κορυφαίων και ολίγων συνδικαλιστών επειδή κατάλαβαν και οι ίδιοι οτι προκαλούν τους εργαζόμενους το ενέταξαν στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του από 176 δις σε 280 δις εκ των οποίων τα 104 δις βαφτίζονται εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών!!, ο δε κοινωνικός πόρος μειώνεται στα 10 εκατ.δρ.!!!. Ο αριθμός των ασφαλισμένων στο ταμείο τον Αύγουστο του 1996 ξεπερνούσε τους 2.400 ενώ των συνταξιούχων τους 4.500.!

    Το 1992, δημιουργήθηκε ο λογαριασμός αλληλεγγύης φορέων κοινωνικής ασφάλισης ( Λ.Α.Φ.Κ.Α.), ο οποίος είχε σαν σκοπό την σταδιακή ανακατανομή των κοινωνικών πόρων για την ενίσχυση των ελλειματικών ταμείων. Δεν κατωρθώθηκε να συγκεντρώσει το σύνολο των Κοινωνικών πόρων και καταργήθηκε.

    Αν αποδοθεί Δικαιοσύνη στις παραπάνω περιπτώσεις, δηλαδή ο καθένας ασφαλισμένος να πάρει σύνταξη ανάλογα με όσα έχει πληρώσει, σαν εργατικές και εργοδοτικές εισφορές, όπως υποστηρίζει ο Υπουργός Λοβέρδος, τότε από το 2010 τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων θα αυξηθούν κατά 12 έως 15 δισεκατομμύρια Ευρώ το χρόνο.

  • Υπάρχουν τομείς του ασφαλιστικού στους οποίους είναι δυνατόν να γίνουν επεμβάσεις για να μην προκαλείται πάλι ο νόμιμος ασφαλισμένος και συνταξιούχος.

    1. Το σύστημα παρέχει το δικαίωμα σύνταξης σε πολίτες, οι οποίοι ουδέποτε κατέβαλαν συνταξιοδοτικές εισφορές, ή τις κατέβαλαν για ελάχιστα χρόνια.

    1.1 Διοικητές (ΔΕΚΟ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ), με διάρκεια απασχόλησης από 6 μήνες έως 4 χρόνια, σπανιότατα περισσότερα, απολαμβάνουν, μετά τα 65 χρόνια τους, αδιανόητες υψηλές συντάξεις πολλών χιλιάδων Ευρώ το μήνα. Πολλοί από αυτούς απολαμβάνουν διπλές και τριπλές συντάξεις διότι πέρασαν ως Διοικητές σε περισσότερους από ένα Οργανισμούς.

    1.2 Καταγράφεται μεγάλος αριθμός συνταξιούχων αναπηρίας εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός είναι ανάπηροι «μαϊμούδες».
    Οι κάτοχοι αυτών των συντάξεων απολαμβάνουν σύνταξη «αναπηρίας»,
    – συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να πληρώνουν εισφορές στο ταμείο
    τους, ενώ ο συνταξιοδοτικός χρόνος καταμετράται,
    – δεν φορολογείται το παράνομο εισόδημα τους, αλλά και
    – ελάχιστα η σύνταξή τους μια που η αναπηρία τους ξεπερνά το 67%

    1.3 Οι συντάξεις πείνας της εθνικής αντίστασης, θα πρέπει να περιορισθούν, γενναιόδωρα, μόνον στους αντιστασιακούς που ζουν στη μιζέρια, μια που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έκαναν παθητική ή ενεργητική αντίσταση. Μερικές εκατοντάδες Ευρώ αποζημίωσης στους εύπορους αντιστασιακούς δεν αποτελεί ηθικό δίδαγμα για τις επερχόμενες γενιές. Έχουν χορηγηθεί συντάξεις Εθνικής αντίστασης σε μεγάλο αριθμό ατόμων, των οποίων η ηλικία, την εποχή της αντίστασης 1941 – 1943, ήταν κάτω των 10 ετών.

    1.4 Οι Διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων με απόφαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων έχουν δικαίωμα να χορηγούν συντάξεις σε άσχετα άτομα τα οποία είναι ανασφάλιστα. Ο αριθμός αυτών των συνταξιούχων υπολογίζεται σε μερικές χιλιάδες ατόμων.

    1.5 Τέλος αρκετές χιλιάδες συγγενείς, νεκρών ασφαλισμένων, χωρίς να δικαιούνται, συνεχίζουν να εισπράττουν παράνομα τις συντάξεις των τελευταίων.

    2. Το σύστημα, σε πολλές περιπτώσεις διπλασιάζει, βλέπε, πολλαπλασιάζει τις συντάξεις ασφαλισμένων σε ορισμένα ¨προνομιούχα¨ ασφαλιστικά ταμεία,(συνολικά ο αριθμός των ασφαλιστικών ταμείων ξεπερνά τα 80, εκ των οποίων τα τρία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) καλύπτουν το 95% περίπου του Ελληνικού λαού), με υποχρεωτικές συνεισφορές που επιβάλλονται στο σύνολο του Ελληνικού λαού. Αυτές οι αναγκαστικές συνεισφορές αποτελούν τους Κοινωνικούς πόρους. Σαν κοινωνικοί πόροι χαρακτηρίζονται ορισμένες ειδικές εισφορές, των οποίων διακριτικό γνώρισμα είναι ότι αυτοί που βαρύνονται με τις εισφορές δεν συνδέονται με τον οργανισμό υπέρ του οποίου η εισφορά, με την ιδιότητα του ασφαλισμένου. Οι κοινωνικοί πόροι για το 2002 ανήλθαν στα 2,1 δισεκατομμύρια Ευρώ επί συνόλου συντάξεων 15.3 δισεκατομμύριων Ευρώ. Ο αριθμός των συνταξιούχων που επωφελείται το παραπάνω ποσό των κοινωνικών πόρων για το 2002 δεν ξεπερνά (8/2001) τους 150.000, επί συνόλου συνταξιούχων (8/2001) 2.534.140. Σας εσωκλείω κατάσταση από τα ασφαλιστικά ταμεία που απολαμβάνουν τους περισσότερους κοινωνικούς Πόρους.
    Ας μην συγχέετε ο κοινωνικός πόρος, που πολύ δύσκολα καταργείται παρά το ότι εκεί που καταλήγει αποτελεί κοινωνική αδικία, με την κρατική επιχορήγηση που κάθε χρόνο αποφασίζει η Βουλή το ύψος της για κάθε ταμείο, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη.

    Τα στοιχεία που σας παραθέτω, προέρχονται από τον ¨ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ¨ του έτους 2002.

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟ ΠΟΣΟ ΣΕ ΕΥΡΩ ΑΡΙΘΜΟΣ
    ΤΑΜΕΙΑ ΠΟΡΟΣ ανά κεφαλή ασφαλ/νου ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

    % της εισφοράς που πληρώνεται
    Ασφαλισμένου από χαμηλόμισθους
    που πληρώνεται εργαζόμενους
    από χαμηλόμισθους
    εργαζόμενους

    1.ΤΑΜΕΙΟ 2.142,5% 3.017,6 EΥΡΩ
    ΑΛΛΗΛΟΒ/ΑΣ
    ΕΘΝΙΚΟΥ
    ΤΥΠΟΓ/ΦΕΙΟΥ

    2. ΕΝΙΑΙΟΣ 1.152,04% 8.722,94 ΕΥΡΩ 1.377
    ΔΗΜΟΣ/ΚΟΣ
    ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

    3. ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛ. 640,36% 15.240,14 ΕΥΡΩ 472
    ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ
    ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ και
    ΥΠ/ΛΩΝ ΤΥΠΟΥ

    4. ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ
    ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣ/ΚΟΥ 439,37% 4.977,83 ΕΥΡΩ 2.890
    ΕΡΤ και ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    5. ΤΑΜΕΙΟ 306,2% 6.126 ΕΥΡΩ 15.839
    ΝΟΜΙΚΩΝ

    6. ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦ/ΣΗΣ 159,65% 10.249,27 ΕΥΡΩ 36.640
    ΠΡΟΣ/ΚΟΥ ΟΤΕ

    7. ΤΑΜΕΙΟ 158,16% 1.549,37 ΕΥΡΩ 4.005
    ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΑΣΦ/ΣΗΣ
    ΠΡΟΣ/ΚΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ

    8. ΤΑΜΕΙΟ 147,25% 5.196,92ΕΥΡΩ 1.143
    ΑΣΦ/ΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
    ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    9. ΤΑΜΕΙΟ 141.95% 2.836,88 ΕΥΡΩ 1.821
    ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΣ/ΚΟΥ
    ΕΦΗΜ/ΔΩΝ
    ΑΘΗΝΩΝ-ΘΕΣ/ΚΗΣ

    10. ΤΑΜΕΙΟ 114.2% 12.376 ΕΥΡΩ 1.722
    ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡ/ΜΩΝ
    ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    11. ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 100% 857 ΕΥΡΩ 7.653
    ΕΦΙΜ/ΠΟΛΩΝ και
    ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΑΚ-
    ΤΟΡΕΊΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

    12.ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ 73% 7.520,16 ΕΥΡΩ 27.533
    ΑΣΦΆΛΙΣΗΣ
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
    ΔΕΗ

    ΤΟ ΝΑΤ απολαμβάνει κοινωνικό πόρο 464%. Δικαιολογημένα, μια που το ήμισυ των συνταξιούχων του είναι Ελληνες επαναπατριζόμενοι απο τις ανατολικές χώρες οι οποίοι δεν προσέφεραν καμιά εργατική και εργοδοτική εισφορά στο ταμείο κ.λ.π.

    Φορείς επικουρικής ασφάλισης

    1.ΠΡΟΣΩΠ.ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΣΙΜΈΝΤΩΝ: Το 73% της Επικ.σύνταξής τους πληρώνεται και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους
    2.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΡΤ καιΤΟΥΡΙΣΜΟΥ : Το 160% των εσόδων για τον τομέα πρόνοια πληρώνεται από χαμηλόμισθους εργαζόμενους
    3.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ: Το 366% των εσόδων για επικουρική σύνταξη και ασθένεια πληρώνεται και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους

    Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

    1. ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ: Το 52% της σύνταξής τους πληρώνεται και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους
    2. ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ: Το 129% των παροχών προνοίας πληρώνεται και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους
    3. ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ: Το 67% της σύνταξής τους πληρώνεται και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους
    4. ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ: Το 51% των παροχών προνοίας πληρώνεται και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους
    5. ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΊΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ: Το 75% της σύνταξής τους πληρώνεται και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους
    6. ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ: Το 43% των παροχών πρόνοιας πληρώνεται και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους

    3. Το ασφαλιστικό όμως σύστημα δεν χρηματοδοτείται μόνον με τον παραπάνω αντικοινωνικό τρόπο. Είναι και ο κρατικός προϋπολογισμός που έχει μετατραπεί σε πολυδύναμο ασφαλιστικό ταμείο.
    Με δαπάνες κοινωνικής προστασίας, 6.8 δισεκατομμύρια Ευρώ καλύπτει
    3.1 Συντάξεις πολιτικών κι στρατιωτικών συνταξιούχων
    3.2 Συντάξεις Δημοτικών και Κοινοτικών υπαλλήλων
    3.3 Χορηγίες Προέδρων Κοινοτήτων
    3.4 Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης μη καλυπτόμενων από τους
    ασφαλιστικούς τους οργανισμούς
    3.5 Έξοδα υγειονομικής περίθαλψης Δημοσίων υπαλλήλων και
    συνταξιούχων
    3.6 Επιχορηγήσεις ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας και νοσηλευτικών
    ιδρυμάτων
    3.7 Γενικές δαπάνες του Υπουργείου Υγείας πρόνοιας.
    Εκτός των ανωτέρω , στο Τακτικό Προϋπολογισμό περιλαμβάνεται ποσό ύψους 2.692.331.000 Ευρώ(το 2002)για άμεση κρατική επιχορήγηση ασφαλιστικών οργανισμών, για την βελτίωση συντάξεων και λοιπών παροχών.

    Οι συντάξεις των Στρατιωτικών αποτελούν δαπάνες του τακτικού προυπολογισμού. Από τον τελευταίον καταβάλονται και οι συντάξεις των πολιτικών,των προέδρων των κοινοτήτων, των δημάρχων, των νομαρχών κ.λ.π. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών γενικά θεμελειώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την δεύτερη εκλογή τους στο αξίωμα δηλ. maximum 8 χρόνια. Αποτελεί πρόκληση για κάθε συνταξιούχο το
    γεγονός ότι ο κάθε πολιτικός, δεν συνεχίζει να καταβάλει ο ίδιος, εφ’ όσον δεν συνεχίζει να εκλέγεται, τις ασφαλιστικές του εισφορές μέχρι την συμπλήρωση 35ετίας (αυτασφάλιση).

    Οι κορυφαίοι συνδικαλιστές, διέθεταν μέχρι το Μάη του 1999 ταμείο επικουρικής ασφάλισης εκπροσώπων και υπαλλήλων εργατικών και επαγγελματικών οργανώσεων, με κοινωνικό πόρο ο οποίος ξεπερνούσε τα 3,4 δις με εισφορές ασφαλισμένων που δεν ξεπερνούσαν τα 52 εκατ.δρ.! Μετά το 1999 το ταμείο των κορυφαίων και ολίγων συνδικαλιστών επειδή κατάλαβαν και οι ίδιοι οτι προκαλούν τους εργαζόμενους το ενέταξαν στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του από 176 δις σε 280 δις εκ των οποίων τα 104 δις βαφτίζονται εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών!!, ο δε κοινωνικός πόρος μειώνεται στα 10 εκατ.δρ.!!!. Ο αριθμός των ασφαλισμένων στο ταμείο τον Αύγουστο του 1996 ξεπερνούσε τους 2.400 ενώ των συνταξιούχων τους 4.500.!

    Το 1992, δημιουργήθηκε ο λογαριασμός αλληλεγγύης φορέων κοινωνικής ασφάλισης ( Λ.Α.Φ.Κ.Α.), ο οποίος είχε σαν σκοπό την σταδιακή ανακατανομή των κοινωνικών πόρων για την ενίσχυση των ελλειματικών ταμείων. Δεν κατωρθώθηκε να συγκεντρώσει το σύνολο των Κοινωνικών πόρων και καταργήθηκε.

    Αν αποδοθεί Δικαιοσύνη στις παραπάνω περιπτώσεις, δηλαδή ο καθένας ασφαλισμένος να πάρει σύνταξη ανάλογα με όσα έχει πληρώσει, σαν εργατικές και εργοδοτικές εισφορές, όπως υποστηρίζει ο Υπουργός Λοβέρδος, τότε από το 2010 τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων θα αυξηθούν κατά 12 έως 15 δισεκατομμύρια Ευρώ το χρόνο.

  • 11 Απριλίου 2010, 00:16 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

    θα μπορουσαν να μην χανονται τα 15 χρονια κρατησεις?οπως καταλαβαινω θα δικαιουμαστε συνταξης μετα την 15ετια γιατι να χανονται λοιπον?..γιατι οι συνταξεις να μην ειναι αναλογικες δηλαδη πχ 1000ε-360= 640 δια του 35 = 18 και καθε χρονο δηλαδη να παιρνεις πχ 10 ετη επι 18=180 συν την γηρατος 360?προς τι η πολυπλοκοτητα προς τι οι χαμενες κρατησεις 15 ετων?..

  • 10 Απριλίου 2010, 20:32 | ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Ι.

    ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΤΕ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ . ΔΗΛ ΟΧΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.
    ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ , ΔΙΚΑΣΤΗΣ , ΕΡΓΑΤΗΣ , ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ , ΑΓΡΟΤΗΣ , ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗΣ ΝΑ ΠΕΡΝΗΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ.
    ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΤΑΜΕΙΟ (ΔΗΜΟΣΙΟ , ΙΚΑ , ΟΑΕΕ , ΤΣΑ ,….ΚΛΠ)
    ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ (ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ , ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ , ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ , ΔΙΚΑΣΤΕΣ ) ΠΕΡΝΑΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΘΑ ΑΦΗΝΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ.
    ΟΛΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ

  • 10 Απριλίου 2010, 11:36 | Μάριος

    Οι συντάξεις πολλών υπαλλήλων και κυρίως των ευγενών ταμείων είναι υψηλές, καθώς και τα εφάπαξ που δε βλέπω το λόγο να δίδονται πλέον από τα ταμεία που δεν μπορούν να πληρώσουν παρά με μεγάλη καθυστέρηση τη φαρμακευτική δαπάνη.

  • 10 Απριλίου 2010, 11:43 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ Κ.

    Δημοσιεύματα σήμερα αναφέρουν οτι απο 1/1/2018 οι συντελεστές αναπλήρωσης/υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης αναμένεται να κυμαίνονται από 0,9% για όσους έχουν 15ετή ασφάλιση και έως 1,6%-1,7% για όσους συμπληρώνουν 40ετία.

    Φαντάζεστε to μέγεθος στις μειώσεις συντάξεων που έρχεται, και την επιμήκυνση (πλαγίως) στον χρόνο εργασίας.

    η 35ετία πλέον στην καλυτερη περίπτωση θα εχει 48% αναπλήρωση, απο 70% σήμερα που είναι στο ΙΚΑ.

    Διαβλέπω σύγχρονο μεταναστευτικό κύμα Ελλήνων, κυρίως λόγω της ανεργίας που θα δημιουργηθεί στους νέους.

  • 10 Απριλίου 2010, 09:01 | ΑΠ

    Πρέπει να νομιμοποιηθεί η πρόσληψη οικιακών βοηθών μερικής (όχι αποκλειστικής) απασχόλησης, πχ 4 φορές το μήνα. Είχε κατατεθεί μια αρκετά έξυπνη πρόταση για κουπόνια. Είτε πρέπει να δοθούν σοβαρά κίνητρα στις οικιακές βοηθούς ώστε να απαιτούν από τους εργοδότες (οικογένειες) να τις προσλαμβάνουν νόμιμα, ή απλά να νομιμοποιηθεί το παρόν σύστημα, και να καλούνται (πάλι με κίνητρα) οι οικιακές βοηθοί να καταβάλουν ένα ετήσιο ποσό ώστε να χαίρουν ασφαλιστικής κάλυψης. Όμως αυτό προυποθέτει και ότι θα δοθεί άδεια παραμονής, εργασίας & ασφάλισης σε μετανάστριες χωρίς χαρτιά που αποτελούν σημαντικό ποσοστό των οικιακών βοηθών. Αν δεν γίνει τακτοποίηση από το κράτος, αυτή θα αφεθεί στο παρακράτος (βλ. υπόθεση Κούνεβα). Τα παραπάνω δεν είναι θέματα φοροεισπρακτικά αλλά κοινωνικής πολιτικής προς τα πιό αδύνατα στρώματα της χώρας.

  • 9 Απριλίου 2010, 20:48 | Νίκος Κανάκης

    Το ότι το σύστημα νοσεί δεν ειναι νέο. Αλλωστε οι κατα καιρους προσπάθειες εξυγείανσης που έγιναν στο παρελθόν αλλα δεν ολοκληρώθηκαν λόγω του περιβόητου πολιτικού κόστους και των αντιδράσεων των «εργατοπατέρων» που ενδιαφέρονται για τα κεκτημένα και όχι για το μέλλον των εργαζομένων αυτό δείχνει.
    Δυστυχώς φαίνεται ότι ακόμη και τώρα που βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμνού λείπει και πάλι το θάρρος άμεσων μέτρωνκαι μεταθέττουμε το πρόβλημα για το μέλλον. Αν τα μέτρα είναι σωστά γιατί να μη ισχύσουν άμεσα; Όταν μιλούμε για ισότητα πρέπει να την εννούμε. Τι σημαίνει η μεταθεση εφαρμογής; Τι σημαίνει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα; Αν κάποιος δικαιούται σύνταξης με κάποια χαριστική διάταξη, που δεν ανταποκρίνεται στις εισφορές του γιατί θα πρέπει να του την διασφαλισουμε, σε βαρος των νέων εργαζομένων.
    Δικαιοσύνη και ισότητα απαιτείται και θάρρος εφαρμογής των μέτρων και για τους σημερινούς συνταξιούχους αλλά και τους μελλοντικούς σε βάθος χρόνου. Το σύστημα πρέπει να διασφαλίζει ότι και ο νέος εργαζόμενος θα μπορεί να πάρει οταν δεν θα μπορει να εργασθει τη σύνταξη ,που θα πάρει αυτός που έχει σήμερα»ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.»
    Το αναδιανεμητικό σύστημα που υποστηρίζουν οι εργατοπατέρες,οδηγει σε νόμιμη κλοπή των εισφορών των νυν εργαζομένων απο κάποιους που απολαμβάνουν συντάξης μεγαλύτερης από την αναλογούσα στις συνεισφορές τους.
    Με πιά λογική κάποιος που πλήρωσε εισφορές για πέντε χρόνια δικαιούται συνταξη όση και εκείνος που ασφαλίσθηκε για δεκαεπτα; Είναι δικαιο «συνταξιούχος» 35 χρονών, με προσδόκιμο ζωής 80 έτη να λαμβάνει συνολικα παροχές αυξημένες κατα 50% σε σχέση με τον εργαζόμενο μέχρι τα 65 ο οπόιος εχει συνεισφέρει στο ταμείο πολλαπλάσια από τον νεαρόν ή την νεαράν συνταξιούχο;
    Αν δεχθούμε την βασική αρχή ότι η σύνταξη αποβλέπει σε μια αναγκαστική αποταμιευση για να μπορεί να ζήσει ο εργαζόμενος αξιοπρεπώς όταν δεν θα έχει ικανότητα εργασίας, με ποιά λογική δίνονται συντάξεις από δυό και τρία ταμεία τα οποία πολλές φορές είναι ελλειματικά;
    Με ποιά λογική οι βουλευτές και οι δήμαρχοι δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο σε μια ή δυο τετραετίες και μάλιστα όταν συνταξιοδοτούνται και από άλλο Ταμείο;
    Με ποιά λογική δινονται συντάξεις σε υγιείς 35 , 40 ή εστω και 50 ετών;
    Χρειαζεται λοιπόν επαναστατική αλλαγή του χρεωκοπημένου συστήματος χωρίς πολύπλοκες διατάξεις που θα δώσουν και πάλι την δυνατοτητα δημιουργίας «εξυπνων» συνταξιουχων που απολαμβάνουν χωρίς να συνεισφέρουν.
    Εθνική συνταξη που θα δίνεται σε όλους και προσαύξησή της με βάση τις συνολικές συνεισφορές του καθε ασφαλισμένου καθ’ολο τον εργασιακό του βίο, ανεξάρτητα από τον φορέα στον οποίο εργάζεται, κατάργηση πλασματικών χρόνων υπηρεσίας, διπλασιασμός του συντελεστή απόδοσης για εργασία μετά τα 55 και τριπλασιασμός μετα τα 60.
    Σύστημα με άλλα λόγια απλό ,δικαιο, ενιαίο για όλους με κινητρα για μακροχρόνια ασφάλιση κα αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδοδότηση .
    Το σύστημα θα πρέπει να ισχύει για όλους νεους και παληούς χωρίς χρονικους προσδιορισμούς. Για να μη μειωθούν ξαφνικά οι ήδη χορηγηθείσες «χαριστικά» συνταξεις η μείωση αυτων να περιορισθεί στο 20% και να μη χορηγειται στο εξης καμια αυξηση μεχρι να φθασουν στο ποσό που δικαιούνται κανονικά με βαση την εθνική σύνταξη και τις εισφορές τους.Και για να μη παραπονούνται άς αναγράφεται στο εκκαθαριστικό το ποσό της εθνικής σύνταξης, το ποσό που δικαιούνται με βάση τις εισφορές τους και το ποσόν προσαρμογής.
    Ακόμη μια και ΜΟΝΟΝ κύρια σύνταξη για όλους, που θα προσαυξάνεται ανάλογα για θητεία στο κοινοβούλιο ή σε αιρετές θεσεις δημάρχων κλπ και καθορισμός ανωτέρου ορίου σύνταξης που θα ισχύει για ολους.

  • 9 Απριλίου 2010, 19:08 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΕΓΓΑΣ

    ME TON NOMO ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚ/ΤΩΝ ,ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ,ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΔΙΕ.ΕΔΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΑΦΟΥ ΑΠΟ 1/6/2010 ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΕΝΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΝ 31/5/10 ΘΑ ΠΕΡΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ (ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ )ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ ΤΗΝ 1/6/10.

  • 9 Απριλίου 2010, 19:25 | ΓΙΩΡΓΟΣ Ν.

    Ασχετο με το συγκεκριμένο, προς ενημέρωση: Είναι πρόκληση.Οι δικαστές παίρνουν υπέρογκο εφάπαξ χωρίς τις αντίστοιχες εισφορές. Το Μάιο θα πάρουν χιλιάδες € αναδρομικά ενώ για άλλους εργαζόμενους ή συνταξιούχους δεν εκτελούνται οι δικαστικές αποφάσεις. Γι΄αυτούς θα δανειστεί το Κράτος;

  • 8 Απριλίου 2010, 20:43 | manolis 45

    οι αλλαγες δεν πρεπει να ειναι αποτομες γιατι το ασφαλιστικο εχει προεκτασεις σε πολλα σημεια της οικονομιας.Αν ευνοησεις υπερβολικα τους εργαζομενους θα ζορισεις τους εργοδοτες ,αν ζορισεις τους εργοδοτες θα κλεισουν αυτοι τις επιχειρησεις τους και θα κυνηγανε ολοι το δημόσιο.Το δημοσιο ομως δεν εχει καλες προοπτικες οποτε φαυλος κυκλος.Αρα ισορροπημενες αλλαγες χωρις κλυδωνισμους αποτομους.Παντως παρα τα μετρα που με θαρρος παιρνει η κυβερνηση, βλεπουμε οτι οι διεθνεις αγορες δεν συγκινουνται.Μηπως τζαμπα παιρνουμε μετρα?

  • 8 Απριλίου 2010, 12:34 | Νικ.Δελ.

    πρέπει να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο νόμου και οχι αυτή η εκθεση ιδεών .

  • 8 Απριλίου 2010, 12:10 | ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ

    Η ΑΣΦΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΕΜΗΘΗ ΩΣ ΕΞΗΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ Κ.Α ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΗ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ…….

  • 8 Απριλίου 2010, 12:15 | anna gika

    ΟΤΙ ΜΕΤΡΑ ΠΑΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΤΑ.
    ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ. ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΛΠ. ΚΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ, ΜΙΑ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΟΧΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΝ… ΠΑΓΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ.
    ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.
    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΕΔΙΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΨΙΧΟΥΛΑ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 1600 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΧΗΡΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΠΟΙΟΣ Ή ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΑΧΥΛΕΣ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ ΚΛΠ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΝΩ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ) ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ . ΑΥΤΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ.
    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΘΑ ΕΞΥΓΙΑΝΘΟΥΝ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙΣ ΑΥΓΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΕΛΕΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΦΘΑΣΑΜΕ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΕΡΙΤΤΕΥΟΥΝ

  • 8 Απριλίου 2010, 09:12 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

    ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 50 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΧΤΕΝΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ?

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ Η ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ?

    ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΤΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ. ΟΣΟ Ο ΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΒΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΥΠΙΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΟΣΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΤΕ ΘΑ ΧΑΘΕΙ.

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
    ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ – ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

    35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΥΩ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΗ ΠΑΤΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙ ΑΥΤΟΥ.

    ΓΙΑΤΙ ΑΔΙΟΦΟΡΕΙΤΕ ΟΤΑΝ ΚΙΝΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ?

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΕ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ?

  • 7 Απριλίου 2010, 20:31 | Αθηνά Μ.

    1. Να υπάρξει ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις (πχ 3.000 ευρώ),να μειωθούν οι εξωφρενικές συντάξεις.
    2. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εργαστεί ποτέ και παίρνουν παχυλές συντάξεις (πχ ανύπαντρες θυγατέρες στρατηγών,καθηγητών κλπ) και έχουν και άλλα εισοδήματα,όπως εισόδημα ακινήτων
    3. Να γίνει δίκαιη η Νομοθεσία για την διαδοχική ασφάλιση και η σύνταξη που θα απονέμεται να είναι σαν να είχε διανυθεί ο χρόνος εργασίας στον ίδιο φορέα ή να γίνει άμεσα η σύνταξη ανταποδοτική.
    4. Οι συνταξιούχοι με υψηλές συντάξεις να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.
    5,Να αντιμετωπισθεί η εισφοροδιαφυγή και να μην γίνονται χαριστικές ρυθμίσεις
    6.Οι όποιες αλλαγές γίνουν,να εφαρμοστούν άμεσα και χωρίς εξαιρέσεις για όλους,Τι πάει να πει »έχω ώριμο συνταξιοδοτικό δικαίωμα»,πολλοί άλλοι που θα επιβαρυνθούν έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης,από 50ρηδες που θα βγουν στην σύνταξη΄
    Και προπάντων δεν φταίνε σε τίποτα οι επόμενες γενεές

  • 7 Απριλίου 2010, 16:30 | Β.Χ.Δ.

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ
    ΤΟΝ «ΟΙΩΝΕΙ» ΔΙΑΛΟΓΟ. ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΟΤΙ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΕΣΩΨΥΧΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΗΔΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ….

    ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑ:
    ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 38 ΕΤΩΝ ΠΑΤΕΡΑΣ 4 ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕ -ΔΙΑΓΝΩΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ- ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ >67% ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 65 ΤΟΥ;
    ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΥΡΟΣ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ 16ΧΡΟΝΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ;
    ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.

  • 7 Απριλίου 2010, 15:14 | ΣΕΓΚΟΥ ΜΕΛΕΤΙΑ

    KΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ κυριε ΛΟΒΕΡΔΟ και κυριε ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ :

    1. ΕΙΜΑΙ 48 ΕΤΩΝ (ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ 1962) ΚΑΙ ΕΧΩ 6.000 ΕΝΣΗΜΑ ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ -ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΙΚΑ.
    2. ΕΧΩ ΑΝΑΠΗΡΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΩ ΤΟΥ 67% ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ 15 ΕΤΩΝ.
    ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΛΑΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΠΡΟΩΡΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 50 ΜΟΥ ΛΟΓΩ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ( ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΟΥ).
    3. ΓΙΑ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΟΠΤΕΣΘΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ,ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ TA ΛΟΙΠΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ (ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΤΥΧΕΣ ΣΑΝ ΕΜΕΝΑ) ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΜΟΥ ,ΕΓΩ ΤΙ ΧΡΩΣΤΑΩ ΝΑ ΕΞΟΜΟΙΩΘΩ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΠΟΥ ΝΑΙ ΜΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ;;;;
    ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ;;;ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ» ΟΠΩΣ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΟΥ ΟΛΑ ΤΑ Μ.Μ.Ε.;;;
    ΕΓΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΤΥΧΕΣ ΣΑΝ ΕΜΕΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ !! ΑΛΛΑ ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ,ΔΕΝ ΜΑΣ «ΞΕΡΕΙ» ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΑΣ -ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ ,ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ» ΚΚΕ η ΣΥΡΙΖΑ.
    ΕΜΕΝΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ , ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ -ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ-ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ).
    ΕΓΩ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΑ ΠΑΙΔΙΑ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΠΡΟΩΡΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ΘΑ ΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ.
    4. ΕΧΩ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ.ΣΤΟ ΚΑΤΩ -ΚΑΤΩ ΑΝ ΤΟ ΨΑΞΕΤΕ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΛΕΩ – ΟΣΟ ΟΙ ΕΚΦΩΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΣ ΠΟΥΜΕ !!
    5. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΓΡΑΠΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΩΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Σ.Μ.

  • 7 Απριλίου 2010, 13:45 | τιμος

    Να δοσετε κινητρα να στραφει ο κοσμος ΚΑΙ στην ιδιωτικη ασφαλιση..εθελοντικα οποιος θελει…Επισης θα μπορουσατε να θεσπισεται μικροτερο ποσοστο εισφορων σε επαγγελματα που βγαινουν αναγκαστικα στα 65 χρονια και εχουν μεγαλο ποσοστο ανθρωπων που συνεχιζουν και παραπανω..Οπως για παραδειγμα,μηχανικοι,γιατροι ιδιωτες,δικηγοροι,συμβολαιογραφοι κτλ…Επισης να μετραν τα χρονια στρατευσης..ειναι απαραδεκτο να προσφερει ο καθενας μας τα νιατα του και να μην εχει και καποιο αντικτυπο,εππροσθετως θα βοηθησει και την εισροη χρηματων στο ασφαλιστικο συστημα!Το ιδιο και για τις σπουδες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.Εαν καποιος δεν εχει πτυχιο δεν προσλαμβανετε για παραδειγμα καθηγητης,αρα πρεπει να το παρει,αρα ας του το ανταποδωσουμε να μπορει να μετρησει και το χρονο του πανεπιστημιου!Παλι κερδος θα εχει το ασφαλιστικο!Πανεπιστημιακος χρονος και στρατιωτικη θητεια!Επισης,να δημιουργηθουν σε ολα τα ταμεια κυριας και επικουρικης ασφαλισης,γραφεια μηχανογραφησης,γραφεια στατιστικων στοιχειων που θα εχει συνδεση με το γραφειο μηχανογραφησης,αλλα και υπηρεσια αναλογιστικων μελετων ωστε να γνωριζει το καθε ταμειο την βιωσιμοτητα του και να προσαρμοζεται(γιατι οχι να μην εχει για παραδειγμα και μια μειωση εισφορων για ενα χρονο εαν δει οτι εχει το περιθωριο!)Αλλ και γραφεια δημογραφικων στατιστικων ωστε να ξερει το καθε ταμειο τις ροες των ασφαλισμενων του,οπως και ινστιτουτα μελετων!Το ιδιο και για τα ταμεια εφαπαξ των δημοσιων υπαλληλων.Στα ταμεια υγειας να γινει ενοποιηση σε ενα ενιαιο ταμειο υγειας με αριστη μηχανογραφηση,και πληροφοριακο συστημα αλλα και γραφεια μελετων με αριστο μανατζμεντ για τα φαρμακα!Και αν δεν μπορει να γινει αυτο ας εχει το καθε ταμειο(δηλαδη τα τρια ή τα τεσσερα που θα κανετε)απο ενα ταμειο υγειας με τις ιδιες παλι προυποθεσεις!Δηλαδη τρια ή τεσσερα ταμεια υγειας!

    Με εκτιμηση Τιμολέων Κ.

  • 7 Απριλίου 2010, 13:02 | Νικ.Δελ.

    μα τι διαβούλεσυση είναι αυτή? το κείμενο είναι πολύ γενικόλογο και αόριστο, έκθεση ιδεών είναι. χωρίς νούμερα και ποσοστά τι να συζητήσουμε?

  • 7 Απριλίου 2010, 10:17 | Κώστας Σ.

    Ομολογώ ότι διατηρώ μια παράλογη ελπίδα.

    Η παράλογη ελπίδα είναι ότι οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές, που εχουν βουλιάξει το ασφαλιστικό σύστημα, θα το ξαναφτιάξουν.

    Το ερώτημα κατ αρχή είναι γιατί μετατίθενται τα θέματα για το μέλλον.

    Γιατί η εξίσωση των ορίων ηλικίας γίνεται το 2013 και όχι το 2010;
    Γιατί η εφαρμογή των λοιπών μέτρων γίνεται απο το 2018 και όχι το 2010;

    Περαιτέρω βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα ερωτήματα.

    Γιατί δεν τίθεται άμεσα ανώτατο όριο του ύψους συντάξεων; Eίναι δυνατόν να υπάρχουν συντάξεις άνω των 2.000,00 ευρώ (και πολύ υψηλότερες) όταν οι αμοιβές των νέων, που αντιπροσωπεύουν το μέλλον της χώρας, είναι κάτω των 1.000ευρώ;
    Γιατί δεν καταργούνται οι εισφορές τρίτων για τα διάφορα ταμεία (μηχανικών, δικηγόρων κλπ);
    Γιατί δεν αποσυνδέεται η αμοιβή εργαζομένου απο την ασφαλιστική εισφορά του εργοδότη προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα;
    Γιατί δεν θεσπίζονται μεγάλες ποινές για τη εισφοροδιαφυγή για τους ελεγχόμενους αλλά και για τους ελεγκτες;

    Kαι βέβαια το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν γενικώς έχουν αντιληφθεί οι πολιτικοί ότι πρέπει να λάβουν αμέσως αυστηρά και σκληρά μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις γιατι όλοι οι σχεδιασμοί θα μείνουν επί χάρτου αφού η χρεωκοπία του κράτους θα εξαφανίσει κάθε ίχνος δικαίου που ενδεχομένως επιβάλλει το παρόν νομοσχέδιο ή άλλα παρόμοια.

    Τολμήστε εδώ και τώρα. Για να κάνετε ενέργειες σας έχουμε ψηφίσει, όχι για να χαιδεύετε τα αυτιά μας.

  • 7 Απριλίου 2010, 08:02 | Airetikos

    1Διόρθωση υπάρχουσας κατάστασης.
    Καμμία σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων αναξάρτητα από Ταμείο ασφάλισης Κύριας και επικουρικής δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα ποσό ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του συνταξιούχου ανεξάρτητα πως υπολογίζεται αυτή από το Ταμείο του.
    ΠΧ. Ζεύγος χωρίς προστατευόμενα παιδιά:
    α) Με εργαζόμενο το ένα μέλος Σύνταξη <2500€
    β) Με συνταξιούχους και τα δύο μέλη Άθροισμα συνταξεων <3500€
    Για κάθε προστατευόμενο παιδί το όριο αυξάνεται κατά 1000€
    Μοναχικός Συνταξιούχος: Σύνταξη <2500€
    Ελάχιστη σύνταξη: 600€
    Το στομάχι του βουλευτή ή δικαστικού ή τέως Προέδρου κλπ "διακεκριμένων προσώπων" δεν διαφέρει από αυτό του εργάτη ή άλλου υπαλλήλου.
    2. Περικοπή ολοσχερή και αναστολή της λαμβανόμενης σύνταξης όσων αναλαμβάνουν εργασία και κερδίζουν από αυτή περισσότερα από την ελάχιστη σύνταξη (600€, μετά την συνταξιοδότησή τους και επαναχορήγηση εφόσον δεν εργάζονται μετά τα 65.

    3. Νεα Κατάσταση
    Δημιουργία δύο Ταμείων: Ένα των παρεχόντων εξαρτημένη εργασία (ΔΥ και Ιδ Υπ.) και ένα Αυτοαπασχολούμενων και αγροτών για την χορήγηση της Κύριας σύνταξης.
    Εισφορές. Για τους Υπαλλήλους % του μισθού τους ή των οριζομένων από τις Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Βασικούς Μισθούς.
    Για τους αυτοαπασχολούμενους και αγρότες ποσο κατά κλάσεις ανάλογα με τα χρόνια ασκησης του επαγγέλεματος (πενταετίες)ΠΧ Οκτώ κλάσεις ) Οι εισφορές θα είναι ανάλογες με αυτές των μισθωτών
    Οι χρόνοι εισφορών θα μετρούντα με μήνες. Ουδείς θα δικαιούται Σύνταξης γήρατος αν δεν έχουν καταβάλλει εισφορές τουλάχιστον 240 μηνών. Το μέγιστο ποσό σύνταξης ανεξάρτητα του τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται αυτή ή τι μισθό ελάμβανε κατά την εργασία του δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το πενταπλάσιο του βασικού μισθού του κατά την ΕΓΣΣΕ εργασίας οριζόμενου ανεξάρτητα του κλαδου στον οποίο ανήκει ο εργαζόμενος (ΔΥ, Καθηγητής ΑΕΙ/ΤΕΙ ΕΣΥ, Δικαστικός κλπ κατηγορίες)
    Η ελάχιστη σύνταξη το 90% του Βασικού Μισθού της ΕΓΣΣΕ
    Σε ότι αφορά Επικουρικές Συντάξεις αυτές δε θα υπερβαίνουν κατά κανένα τρόπο το 20% του Ποσού της Κύριας Σύνταξης.
    Η χρηματοδότηση του συτήματος θα γίνεται για τους μισθωτούς:
    Μισθωτός % μισθού + Εργοδότης % + Κράτος % (σχέση 1+1,2+0,8)
    Αυτοαπασχολούμενος % + % κράτους (σχέση 2+0,8).

    Όλα τα υπόλοιπα γίνεται για να ικανοποιηθούν αιτήματα επαγγελματικών ελιτ και ημετέρων επεγγελματικών ομάδων.

  • 7 Απριλίου 2010, 05:02 | Ανδρέας

    Μήπως κατά τη παραλαβή του ξεχαρβαλωμένου συστήματος ξεχάσατε τις αθρώες εισαγωγές δικαιούχων (Εθνική Αντίσταση κλπ.) που ποτέ δεν κατέβαλλαν εισφορές αλλά πήραν συντάξεις ? Μηπως ξεχάσατε τη διαχρονική διαχείριση των αποδεματικών από το Κράτος (κατατεθημένα στη Τράπεζα της Ελλάδος με καθόλου τόκο ή χαμηλότοκα 1%-2% την εποχή που οι τόκοι καταθέσεων έτρεχαν με 12% – 14%)και που δόθηκαν σε θαλασσοδάνεια για την «εκβιομηχάνιση» της χώρας τις δεκαετίες ’60 και ’70 και τελικά βρέθηκαν στις τράπεζες της Ελβετίας ? και στη συνέχεια παραδόθηκαν στη «χρηστή» διαχείρηση των κρατικά εκλεγόμενων – διοριζόμενων Διοικήσεων τους για να τα διαχειριστούν στηρίζοντας τις κρατικές επιλογές (π.χ. Ελληνικό χρηματιστήριο) με τα γνωστά αποτελέσματα (αλήθεια τι γίνεται με αυτά τα παληκάρια που κάνανε τη γνωστή μανούβρα με τα ταμεία και τα ομόλογα ? δεν ακούγετε τίποτε). Το σύστημα τότε ήταν νεαρό με αθρόα εισαγωγή εργαζομένων και μικρή εκταμίευση συντάξεων (μέχρι το τέλος και τις δεκαετίας του ’90) αν και η πορεία του άρχισε να γίνεται εμφανής και κάποιοι άρχισαν να φωνάζουνε.

    Διαβάζω στις εφημερίδες ότι :
    1. Υπάρχει πρόταση ορισμένοι ασφαλισμένοι (ποιοί ? και πόσοι και πως θα επιλεγούν) στις εταιρείες του Ομίλου Ασπίς (φαλήρανε αν δεν το γνωρίζετε) να αναληφθούν από το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων δηλαδή από ένα υπερχρεωμένο ταμείο στο οποίο ποτέ δεν έχουν συνεισφέρει ένα λεπτό αλλά θα θέλουν να πάρουν και σε πολλές περιπτώσεις μεγάλα ποσά.
    2. Τα αποθεματικά των ταμείων θα τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Με ποιό τρόπο ? Μάλλον όπως και πριν 40-50 χρόνια για χρηματοδότηση κάποιων ίσως τώρα «πράσινων» δράσεων ? Για την αγορά ομολόγων ? Ποιοί θα είναι αυτοί που θα τα διαχειρίζονται ? Τι περιουσιακά στοιχεία έχουν και θα έχουν για μιά διετία πριν και μια δεκαετία μετά τη διαχείριση οι ίδιοι και οι ανιόντες και κατιόντες τους με βαθμό συγγένειας 2 ? Θα δημοσιεύονται αυτά τα στοιχεία ? Ή θα είναι όπως οι Υπουργικές αποφάσεις που δεν έχω δει καμμία ακόμη αναρτημένη (για τις προμήθειες και αναθέσεις έργων μιλάω)παρά τη προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού ?

    Το ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών) ως γνωστόν έχει τεράστιο πρλεόνασμα. Παρά την πρόθεσή του να αυξήσει τις συντάξεις των μηχανικών συνταξιούχω δεν το αφήσατε να προχωρήσει σε αυτό. Παλιότερα είχε εκφράσει την πρόθεση του για συμμετοχή στο μετοχικό καφάλαιο κάποιας Τράπεζας, ούτε και ακεί το αφήσατε να δραστηριοποιηθεί. Ακόμη παλιότερα υπήρξε η πρόθεση να ιδρύσει Νοσοκομείο για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του, ούτε και εκεί το αφήσατε να δραστηριοποιηθεί.

    Μην λέτε λοιπόν τι παραλάβατε διότι σεις (οι πολιτικοί) το δημιουργήσατε για να εξηπηρετήσετε τις καταστάσεις που σας εκλέγουν και σας διατηρούν (π.χ. γιατί κάποιες εκδοτικές εταιρείες υφίστανται χωρίς να να δίνουν τις εργοδοτικές εισφορές καθώς και τις παρακρατηθείσες εργατικές εισφορές στα ταμεία ? ώπως διαβάζω σήμερα σε σχετικά άρθρα των εφημερίδων (π.χ. Θεσσαλία Βόλου, 1.4.10. Α. Παπαχελάς)).

    Και μετά τα παραπάνω έρχεστε με θράσσος και μου λέτε ότι πρέπει να δουλέψω 40 χρόνια για να πάρω τη σύνταξη και το εφάπαξ που δικαιούμαι (γιατί θα τα έχω πληρώσει και τα πληρώνω, περίπου 700€ το μήνα δίνω εγώ και άλλα τουλάχιστον τόσα ο εργοδότης μου) με 35 έτη εργασίας στα 63 μου.

    Να βάλετε αυτούς που δημιούργησαν την κατάσταση (για τους διχειριστές των αποθεματικών και περιουσιακών στοιχείων των ταμείων μιλώ) να τα πληρώσουν και εάν δεν έχουν να προχωρήσετε σε δημεύσεις περιουσιών αυτών που δεν μπορούν να αποδείξουν που τα βρήκαν ότι έχουν στη κατοχή τους αυτοί και οι ανιόντες – κατιόντες τους για μια δεκαετία πριν από σήμερα.

  • 6 Απριλίου 2010, 17:13 | ΣΙΑ

    Καλές οι προτάσεις να κόψουμε τις πρόωρες συντάξεις μόνο που γίνονται από όλους όσους έχουν δουλειά και δουλεύουν. Πρώτα το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει εργασία στους πολίτες του και δεν έχει κανείς αντίρρηση να δουλέψει και 35 και 40 χρόνια και να δίνει και όσες εισφορές του ζητήσουν. Ρωτήστε κι αυτούς που έχουν μείνει άνεργοι, διψάνε να δουλέψουν αλλά δε βρήσκουν δουλειά; Έμεινα άνεργη το 2004 λόγω εξαγοράς της εταιρείας που δούλευα από άλλη εταιρεία που απέλυσε και συνεχίζει να απολύει ακόμα σιγά σιγά όλους τους εργαζόμενους της προηγούμενης. Ύψηλόμισθη γραμματέας με αρκετά προσόντα αλλά 46 ετών στάθηκε αδύνατον να ξαναβρώ δουλειά μόνιμη έστω και με τον βασικό μισθό εκτός από κάποιες εποχικές θέσεις μέσω ΑΣΕΠ. Στον ιδιωτικό τομέα σε απλές γραμματειακές θέσεις είχα πολλή προϋπηρεσία και τους ήμουνα ακριβή, δεν με προσλαμβάνανε, για τις ανώτερες γραμματειακές θέσεις έπρεπε να είχα μέσον ή γνωστό και δυστυχώς δεν είχα. Τέσσερα χρόνια προσπαθούσα, γέμισα την Ελλάδα βιογραφικά μου σημειώματα και αποτέλεσμα μηδέν. Τί να έκανα; Είχα ανήλικο παιδί και για να ζήσω πήρα πρόωρη σύνταξη. Αποτέλεσε τη λύση και την είχα ακριβοπληρώσει με μεγάλες κρατήσεις τις ευλογημένες μέρες. Είπα ευτυχώς που υπήρχε κι αυτή. Έχω και συνάδελφο με πτυχίο Πανεπιστημίου που δεν είχε μικρό παιδί και ήταν μικρότερη και είναι ακόμα άνεργη ουσιαστικά.
    Και να σας πω και κάτι άλλο: Όλα αυτά τα χρόνια που γνώρισα με πίκρα τις πόρτες του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ καταφεύγοντας στις κρατικές παροχές για να ζήσω έμεινα κατάπληκτη από τους αλλοδαπούς που κατακλύζουν και αρμέγουν τις παροχές ΟΑΕΔ και ΙΚΑ. Πόσα πληρώνουμε για να αποδώσουμε ως καλοί χριστιανοί τόσες παροχές σε τόσους αλοδαπούς; Ποιός τους έχει δασκαλέψει τόσο καλά κι εγώ πήγαινα ψάχνοντας; Και ποιός τους πληρώνει έτσι ανεξέλεγκτα από ποιόν προϋπολογισμό; Γιατί δεν δημοσιεύονται οι αναλογίες παροχών που παίρνουν οι αλοδαποί με αυτές που παίρνουν οι έλληνες; Μας επιδοτεί η ΕΕ για όλους αυτούς που ταϊζουμε και παίρνουν τα λεφτά μας για να τα επενδύσουν στις χώρες τους χωρίς να έχουν αποδώσει ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό κράτος; Υπάρχει καθόλου ελεγκτικός μηχανισμός; Περίμενα μαζί τους στην ουρά για το επίδομα ανεργίας (αναλογία ένας έλληνας 10 αλοδαποί) και μπροστά στους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ μίλαγε στο κινητό ένας αλοδαπός με σπασμένα ελληνικά κι έλεγε «αφεντικό ήρθα να πάρω την επιταγή, φτιάξε τη λάσπη κι έρχομαι». Η άλλη επίσης αλοδαπή μπροστά στην υπάλληλο του ΟΑΕΔ που καταχωρούσε τα στοιχεία της για το επίδομα ανεργίας, της έλεγε ότι δεν μπορούσε να της πάει το χαρτί την άλλη μέρα το πρωί γιατί…. δούλευε (!!!!) και η υπάλληλος του ΟΑΕΔ συνέχισε να της καταχωρεί τα στοιχεία για το επίδομα ανεργίας (!!!). Τίνος χρήματα παίρνουν και με τί έλεγχο; Τί συντάξεις παίρνουν όλοι αυτοί από τις εισφορές των ελλήνων εργαζομένων και με τί προϋποθέσεις; Δεν είμαι ρατσίστρια αλλά πικράθηκα πολύ κι αισθάνθηκα κορόϊδο και ταπεινωμένη.
    Επομένως, δεν είναι το πρόβλημα του ασφαλιστικού οι πρόωρες συντάξεις. Αναρρωτιέμαι μήπως και η συμμετοχή του στα δεινά του ασφαλιστικού μας δεν είναι και τόσο μεγάλη όταν λύνει προβλήματα σαν το δικό μου. Πρώτα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα ανεργίας και της νόμιμης εργασίας και μετά να ψάχνουμε να βρούμε με ποιό τρόπο θα τιμωρήσουμε όλους αυτούς που περνάνε στην τρίτη ηλικία καταδικασμένοι να ζήσουν όπως αποφασίζει το κράτος και όχι όπως θα ήταν αρμόζον ανάλογα με τα όσα έχουν προσφέρει σ΄ αυτό, καταστρατηγώντας την αρχή της ανταποδοτικότητας του ασφαλιστικού.

  • 6 Απριλίου 2010, 00:17 | VIRGINIA

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΠΟΤΕ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΑΣ. Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΕ.ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΑΦΟΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ Η ΚΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ .
    ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΠΣ ΚΑΙ ΕΣΠΑ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤ/ΤΕΙ).ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΥ.
    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΥ ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΙΚΑ?
    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΞΑΙΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΕΠ ΠΟΥ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ?
    ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ) ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ ΣΕ ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ. ΧΑΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΕΝΔΥΘΗΚΑΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΔΙΚΗΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ), ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΟΥΣ ΙΚΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ, ΣΤΟ ΕΡΓΟ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΙΚΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΣΩΣΤΟΤΕΡΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ.

  • 5 Απριλίου 2010, 20:45 | FILIPP

    Λέτε τι παραλάβατε. μπορείτε να μας πείτε και τι παραδώσατε????
    μήπως πρέπει να μας μιλήσετε για το ΝΑΤ και πως το καταντήσατε???
    μήπως πρέπει να μας πείτε για τους Ρωσοπόντιους που ασφαλήσατε και αν αυτοι είχαν πληρώσει έστω και μία δραχμή ???
    αλλά ξέχασα. αυτοί ψήφισαν το 2000…………..

  • 5 Απριλίου 2010, 15:05 | Θεόδωρος Σπυρ.Καραβίας,Μαρούσι

    ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΜΕΣΩΣ
    Θα επιτρέψουν άραγε, η άγνοια, οι πειραματισμοί και οι πολιτικοί καιροσκοπισμοί να οδηγηθούμε σε βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού; ή βαδίζουμε στο χάος;

    Αυτή η απορία έχει ήδη διαχυθεί, εδώ και χρόνια, στην πλειοψηφία των συνταξιούχων που βασανίζονται από την υποψία ότι όσοι επαγγέλλονται την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, δεν ξέρουν προς τα που πάνε και πως πάνε.

    Αυτό είναι φυσικό, γιατί αν εξαιρέσει κανείς τις προσπάθειες που είχαν κάνει στο παρελθόν οι Γιαννίτσης και Σπράος, όλες οι παρεμβάσεις επί του ασφαλιστικού από το 1990 μέχρι και σήμερα, χαρακτηρίζονται από ασυναρτησία, άγνοια των παραμέτρων του προβλήματος, και έλλειψη οράματος..

    Και εξηγούμαι:

    Πως μπορεί να βρεθεί σωστή και αφομοιώσιμη λύση για ένα εθνικής σημασίας θέμα όταν καμία προσπάθεια δεν έχει γίνει για να εξακριβωθεί πως έφτασε το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα στα όρια της κατάρρευσής του.

    • Φταίνε οι δημογραφικές εξελίξεις; και πόσο;

    Έχει ερευνηθεί σε ποια δημογραφικά και αναλογιστικά δεδομένα είχε στηριχθεί το υπό κατάρρευση σύστημα; Έχει εκτιμηθεί σωστά σε ποια δεδομένα θα στηριχτεί το καινούργιο;

    • Φταίει η έλλειψη σωστών ασφαλιστικών αρχών και κανόνων; Και σε ποιο βαθμό;

    • Φταίει ο τρόπος αξιοποίησης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων κατά τη μακρά περίοδο της συσσώρευσης και πριν από την περίοδο ωρίμανσης του συστήματος; Ποιος ξέρει;

    Κανείς δεν μας πληροφόρησε. Ούτε πολιτικοί, ούτε ειδικοί ούτε και οι κατά τομείς συνδικαλιστές. Γιατί;

    • Φταίει ο τρόπος διοίκησης των ασφαλιστικών οργανισμών;
    Σε κάποιο βαθμό μάλλον φταίει και αυτό. Κανείς όμως δεν το ερεύνησε πειστικά. Μόνο ρηχά και ατεκμηρίωτα επιχειρήματα έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς..

    • Φταίει το γεγονός ότι σημαντικό μέρος (και πόσο;) των παροχών του συστήματος είναι προνοιακού χαρακτήρα;
    Η διερεύνηση του θέματος αυτού είναι μέγιστης σημασίας και άμεσης προτεραιότητας. Σε ασφαλιστικό σύστημα μπορούν να υπαχθούν μόνο όσες παροχές στηρίζονται σε ασφαλιστικά αποθεματικά. Τι ισχύει στην Ελλάδα δεν μας έχει πει κανένας. Σε όλα τα πολιτισμένα κράτη οι προνοιακές παροχές, που είναι θέμα «εθνικής αλληλεγγύης», βαρύνουν όλους ανεξαίρετα τους φορολογούμενους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και όχι μόνο τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά αποθεματικά τους..
    Αν όλα αυτά δεν ερευνηθούν συστηματικά και διακομματικά – έχουμε εθνικό ζήτημα και κανείς δεν θα μπορέσει τελικά να αποφύγει τις ευθύνες του – και δεν δοθούν πειστικές απαντήσεις, ποιος μας εγγυάται ότι θα χτίσουμε ένα υγιές ασφαλιστικό σύστημα; Έτσι στα τυφλά;
    Τι πρέπει όμως να γίνει τώρα;
    Πιστεύεται ότι όλες οι κοινωνικές δυνάμεις και αρμόδιοι φορείς, κυρίως όμως οι υπεύθυνοι συνδικαλιστικοί ηγέτες των δήθεν «προνομιούχων» ομάδων που, κάθε φορά, «αντιδρούν στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις» πρέπει να απαιτήσουν, να σταματήσει, εδώ και τώρα, κάθε παραπέρα μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό μέχρις ότου καταρτιστεί και υποβληθεί στη Βουλή, Λευκή βίβλος για την εξέλιξη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και για τις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του.

    Η λευκή αυτή βίβλος, πρέπει:
    (α) να περατωθεί το συντομότερο δυνατό,
    (β)να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, με αδιάσειστα στατιστικά στοιχεία και αναλογιστικά δεδομένα και
    (γ)να μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια και πειστικότητα σε όλα τα παραπάνω βασανιστικά ερωτήματα.

    Στην κατάρτιση της μελέτης αυτής, και για λόγους αμεροληψίας και ταχύτητας, δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά υπηρεσίες των Υπουργείων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και υπηρεσίες του ΙΚΑ ή άλλων ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών φορέων. Όμως, εκπρόσωποι – σύνδεσμοι αυτών των υπηρεσιών και φορέων θα πρέπει να πλαισιώνουν τη μελετητική ομάδα μόνο για την παροχή στοιχείων και διευκρινίσεων καθώς και για την εξακρίβωση και της τελευταίας νομικής διάταξης που αναφέρεται σε ασφαλιστικά θέματα.

    Η βίβλος πρέπει να καταρτισθεί από ομάδα ακαδημαϊκών ελληνικών πανεπιστημίων – οικονομικών κυρίως σχολών – πλαισιωμένη από αναλογιστές, Έλληνες και ξένους. Τα αποκλειόμενα από τη συμμετοχή στην κατάρτισή της μέρη, θα έχουν όλη την ευχέρεια, αλλά και το καθήκον, να θέσουν υπό την κρίση της Βουλής, σε εύλογο και όχι παρελκυστικό, χρονικό διάστημα, τις ενστάσεις, τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις τους

    Πιστεύεται ότι κάτω από το βάρος οδυνηρών σφαλμάτων, θα υιοθετηθούν, τελικά, τα παραπάνω προτεινόμενα. Όμως, τίποτε δεν αποκλείει τη συνέχιση μιας αποσπασματικής πολιτικής μεταρρυθμίσεων «βλέποντας και κάνοντας» ή «γκρεμίζοντας και ξαναχτίζοντας», η οποία, εκτός από τις άσκοπες πολιτικές παλινδρομήσεις, τις κοινωνικές και οικονομικές αναστατώσεις και τον εξευτελισμό μας ως έθνους στα όμματα των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προκαλέσει την απώλεια μεγάλου μέρους του πολύτιμου χρόνου της 30ετούς μεταβατικής περιόδου που θα απαιτηθεί για να μεταπηδήσουμε από το σημερινό σύστημα σε ένα άλλο, εντελώς σύγχρονο, ενιαίο, απολύτως βιώσιμο, ευκολοδιαχείριστο, ευκολοελεγχόμενο και ουδέτερο από πλευράς εργασιακού προσανατολισμού και εργασιακής κινητικότητας.

    Τέλος, καμία λύση για το ασφαλιστικό δεν πρέπει να θεωρηθεί αποτελεσματική αν δεν υιοθετηθεί – διακομματικά – μια μακροχρόνια πολιτική ανατροπής των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων.

  • 5 Απριλίου 2010, 10:55 | Γ. Κολ.

    το ασφαλιστικό είναι ευαίσθητο θεμα για τους περισσότερους, γι’αυτό λάβετε καλά υπόψην σας κε. Υπουργέ την έκδοχή μήπως το ασφαλιστικό ειναι η ταφόπλακα της διακυβέρνησης σας. Η μεσαία τάξη, όση έμεινε, είναι κατά κύριο λόγω ιδιωτικοί υπάλληλοι, ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι μπούχτησαν τόσα χρόνια να είναι τα συνήθη θύματα, συνταξιοδοτικών αλλαγών προς το χειρότερο, σε κάθε ασφαλιστικό νόμο.

    μια προταση για άμεση εφαρμογή, γνωριζω 4-5 ανεργα άτομα, τα οποία ειναι άνεργοι 50+ ετών, οι οποίοι αν ο χρόνος αυτασφάλισης προσμετρηθει στις ειδικές διατάξεις 35 ετια/ 37 ετία θα κάνουν άμεσα αυτασφάλιση, με άμεσο αντίκτυπο την εισροή ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως στο ΙΚΑ.

  • 5 Απριλίου 2010, 09:45 | Δημητρης Κολλιας

    πολυ γενική+αοριστη αυτη η διαβούλευση. γιατί άραγε…κε. Υπουργέ??

  • 4 Απριλίου 2010, 22:18 | Γρηγόρης Π.

    Νομίζω ότι κάθε πολίτης αυτού του τόπου αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πατρίδα και θέλει να βοηθήσει στο βαθμό που μπορεί. Όμως πρέπει και η πατρίδα στο βαθμό που εκπροσωπείται από την πολιτική ηγεσία να προσφέρει στους πολίτες εχέγγεια αξιοπιστίας. Επί χρόνια ακούμε για πρωτοβουλίες που θα σώσουν το ασφαλιστικό αλλά πουθενά δεν έχουμε δει το πόσο κόστισε κατά καιρούς η ¨κοινωνική» πολιτική παροχών σε όσους δεν δικαιούνταν κάτι ανάλογο. Από την δεκαέτία του ΄50, όταν ο Μαρκεζίνης «κόβοντας» την δραχμή, εψαξε να βρει φθηνό χρήμα για να χρηματοδοτήσει την ανάγκες της βιομηχανικής ανάπτυξης – και το βρήκε στα αποθεματικά των ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων τα οποία επί δεκαετίες κατατίθεντο υποχρεωτικά στη Τράπεζα της Ελλάδας άτοκα και επιπλέον πληρώνοντας και φύλαχτρα – μέχρι την ένταξη στο σύστημα ομάδων πληθυσμού που δεν είχαν συνεισφέρει παρά ελάχιστα (π.χ. ποδοσφαιριστές) και τα δομημένα ομόλογα, χάθηκαν τεράστια ποσά για τα οποία δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη ενημέρωση, πόσο μάλλον προσπάθεια ανάκτησής τους.Γι΄αυτό θα πρότεινα:
    Α) να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το πού βρίσκεται από πλεύρας πόρων και αποθεματικών το σύνολο του συστήματος (τις αδυναμίες κάθε ταμείου έτσι και αλλιώς τις πληρώνει το σύνολο μέσα από τον προϋπολογισμό).
    Β)να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τους ήδη συνταξιοδοτούμενους (πόσο κοστίζουν συνολίκα αλλά και ανά κατηγορία, πόσο αναλογικά είναι τα ποσά που παίρνουν για παράδειγμα οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ ή της ΔΕΗ και ποιος πληρώνει τις διαφορές αν υπάρχουν, ποιό είναι το ποσό των συντάξεων που χορηγούνται κτλ.).Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τους πολίτες βοήθεια και να μην ξέρουν ποιοι χρησιμοποιούν ήδη τους πόρους του συστήματος.
    Γ)να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών υλοποίησης των παραμέτρων λειτουργίας. Αν, για παράδειγμα απαιτείται μηχανοργάνωση πρέπει να υπάρξουν δεσμευτικές – ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ – ημερομηνίες υλοποίησης κάθε φάσης με ποινικές ει δυνατόν επιπτώσεις σε περίπτωση καθυστερήσεων. (Το ανέκδοτο με την μηχανοργάνωση του ΙΚΑ είναι σχετικό.
    Δ)Σε κάθε περίπτωση πρέπει οι πολίτες να αισθανθούν ότι η όλη προσπάθεια θα έχει γρήγορα, ουσιαστικά και απτά αποτελέσματα και ότι δεν θα είναι μία ακόμα προσπάθεια που θα πεταχθεί σε ένα κουβά δίχως πάτο.

  • Ελπίζω να ξεκαθαρίσει για τα καλά το θέμα και όχι μόνο επιφανιακά…
    Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί σε διάφορες συναλλαγές ο Πολίτης καλείται να πληρώσει Ταμείο Νομικών??? ΟΓΑ??? Ταμείο Μηχανικών??? και άλλα… αυτό δε γίνεται σε όλα τα επαγγέλματα, εγώ πληρώνω το δικό μου ταμείο σαν ελεύθερος επαγγελματίας, δε μου το πληρώνει ο πελάτης…
    εάν συνεχισθεί αυτό το άδικο βιολί, ας μπει σε όλους τους κλάφους ποσοστό υπέρ του ασφαλιστικού ταμείου, ίσο και δίκαιο για όλους και όχι στους γνωστούς και μη εξαιρετέους ως ήθισται…
    Ας ελπίζουμε… ότι θα υπάρξει Κοινωνική Δικαιοσύνη… ίση μεταχείριση για όλους και κύρια αξιοποίηση των πόρων και της περιουσίας των ταμείων.
    Όσοι εσχροκέρδισαν με τις εισφορές μας θα πρέπει να πληρώσουν επιτέλους.
    http://www.aeiforos.biz

  • 4 Απριλίου 2010, 20:04 | ΧΑΡΙΣ

    ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΙΝ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΟΡΗΓΟΥΣΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ.ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ.ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ?ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΙΣΕΠΡΑΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΥΨΥΛΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ.ΕΑΝ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΧΕ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΙΟ?ΠΑΛΙ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ?ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ?

  • 4 Απριλίου 2010, 16:38 | Αλπανίδης Αθανάσιος

    ΔΕΝ ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ.
    -ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ- ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ;
    -ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΠΟΥ ΧΑΡΑΣΟΥΝ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ;
    -ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΡΚΩΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΗΘΕΝ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ;
    -ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ;
    -ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΥΝ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ;
    -ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;
    -ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ «ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ;
    ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ , ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΝΗΦΑΛΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.