Σχέδιο Δράσης OGP OGP

Άρθρο 02: Επιλογή και κινητικότητα προϊσταμένων οργανικών μονάδων

1. Δικαίωμα επιλογής σε θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, Τμήματος, αυτοτελούς Τμήματος, και αυτοτελούς γραφείου και αντιστοίχου επιπέδου οργανικών μονάδων των φορέων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος έχουν οι υπάλληλοι που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 10 του ν. 4024/2011, όπως αντικαθίσταται με την επόμενη παράγραφο και ισχύει κάθε φορά.

2. α. Το άρθρο 10 του ν. 4024/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. α. Ως προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επιλέγονται υπάλληλοι που έχουν τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη υπηρεσίας, έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Γενικής Διεύθυνσης και δεν έχουν προφανή απόκλιση από την υλοποίηση της στοχοθεσίας τα προηγούμενα έτη πριν την επιλογή τους. Δεν μπορεί να κριθεί για την κάλυψη θέσης προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης υπάλληλος που αποχωρεί αυτοδικαίως από την υπηρεσία σε χρονικό διάστημα το οποίο είναι μικρότερο των δύο ετών κατά την πρώτη συνεδρίαση του αρμοδίου συλλογικού οργάνου.
β. Ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή Υποδιεύθυνσης ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας επιλέγονται υπάλληλοι οι οποίοι έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικών μονάδων και δεν έχουν προφανή απόκλιση από την υλοποίηση της στοχοθεσίας τα προηγούμενα έτη πριν την επιλογή τους.
γ. Ως προϊστάμενοι Τμήματος, αυτοτελούς Τμήματος και αυτοτελούς γραφείου ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας επιλέγονται υπάλληλοι οι οποίοι δεν έχουν προφανή απόκλιση από την υλοποίηση της στοχοθεσίας τα προηγούμενα έτη πριν την επιλογή τους.
δ. Δεν επιλέγονται ως προϊστάμενοι οργανικών μονάδων υπάλληλοι που διανύουν δοκιμαστική υπηρεσία.
2. Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιος για την επιλογή προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου υπάλληλος στον οποίο έχει επιβληθεί τελεσίδικα πειθαρχική ποινή ανώτερη του προστίμου αποδοχών τεσσάρων (4) μηνών για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα μέχρι τη διαγραφή της κατά το άρθρο 145 του Υπαλληλικού Κώδικα.
3. Τα προσόντα και τα κριτήρια επιλογής πρέπει να συντρέχουν κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Η ημερομηνία αυτή λαμβάνεται υπόψη και για τη μοριοδότηση των υποψηφίων, όπου απαιτείται κατά τις κείμενες διατάξεις. Το κώλυμα επιλογής της παραγράφου 3 δεν πρέπει να συντρέχει τόσο κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας όσο και κατά την ημερομηνία τοποθέτησης από το αρμόδιο όργανο.
4. Με την Προκήρυξη για την επιλογή προϊσταμένων καθορίζονται οι κλάδοι ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, των οποίων οι υπάλληλοι κρίνονται για την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων ανάλογα με το αντικείμενο των συγκεκριμένων οργανικών μονάδων και την περιγραφή των καθηκόντων κάθε θέσης ευθύνης. Σε περίπτωση που λόγω της φύσης των καθηκόντων των προς πλήρωση θέσεων προϊσταμένων απαιτούνται ειδικότερα ή πρόσθετα προσόντα, αυτά μπορεί να καθορίζονται με την ίδια Προκήρυξη.
5. Υπάλληλοι οι οποίοι επιλέγονται ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Τμήματος, αυτοτελούς Τμήματος και αυτοτελούς γραφείου και ανήκουν σε βαθμό κατώτερο του Βαθμού Γ΄, με την τοποθέτηση τους κατατάσσονται στο Βαθμό Γ΄. Υπάλληλοι, οι οποίοι επιλέγονται ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης ή Υποδιεύθυνσης και ανήκουν σε βαθμό κατώτερο του Βαθμού Β΄, με την τοποθέτηση τους κατατάσσονται στο Βαθμό Β΄. Υπάλληλοι, οι οποίοι επιλέγονται ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και ανήκουν σε βαθμό κατώτερο του Α΄, με την τοποθέτηση τους κατατάσσονται στο Βαθμό Α΄. Σε περίπτωση μη επανεπιλογής σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας ή πρόωρης λήξης της θητείας του, ο υπάλληλος ανακατατάσσεται στο βαθμό που αντιστοιχεί στο συνολικό χρόνο της υπηρεσίας του, συνυπολογιζομένου του χρόνου που διήνυσε σε θέση προϊσταμένου. Για τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες στην παρ. 6 του άρθρου 7 του ν. 4024/2011 ποσοστώσεις προαγωγών.
6. Στην περίπτωση που υπάλληλος άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή ν.π.δ.δ. επιλεγεί ως προϊστάμενος οργανικής μονάδας, με την τοποθέτησή του αποσπάται αυτοδίκαια στην υπηρεσία για την οποία έχει επιλεγεί. Ο χρόνος της υπηρεσίας του αποσπασμένου υπαλλήλου ως προϊσταμένου οργανικής μονάδας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική του θέση για κάθε συνέπεια.
7. Οι τοποθετούμενοι ως προϊστάμενοι εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους και μετά τη λήξη της θητείας τους ως την τυχόν επανεπιλογή και τοποθέτησή τους ή την τοποθέτηση νέου προϊσταμένου.»
β. Το άρθρο 11 του ν. 4024/2011 καταργείται.

3. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία, τα ειδικότερα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων ανά επίπεδο θέσης ευθύνης και ιδίως αυτά που αφορούν τη συνδρομή ιδιαίτερων ικανοτήτων ή δεξιοτήτων, τον τρόπο αξιολόγησης των ανωτέρω κριτηρίων, την κατάρτιση πίνακα κατάταξης των υποψηφίων, τη διάρκεια ισχύος του πίνακα κατάταξης, την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων από τον πίνακα αυτόν, τα αρμόδια όργανα και τον τρόπο συγκρότησής τους, εφόσον τα όργανα αυτά είναι συλλογικά, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Με το προεδρικό διάταγμα της παρούσας παραγράφου μπορεί να καταργείται, να αντικαθίσταται ή να τροποποιείται κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης που ρυθμίζει τα ίδια θέματα.

4. Όσοι επιλέγονται προϊστάμενοι οργανικών μονάδων τοποθετούνται σε αντίστοιχου επιπέδου οργανικές μονάδες για πέντε (5) έτη. Με την ανάληψη των καθηκόντων τους οι προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικών μονάδων, υπογράφουν συμβόλαιο αποδοτικότητας με τον οικείο Υπουργό ή με το όργανο διοίκησης του οικείου φορέα ή με το όργανο το οποίο εξουσιοδοτείται από τον οικείο Υπουργό ή το όργανο διοίκησης του φορέα να υπογράφει τα συμβόλαια αυτά. Στα συμβόλαια αποδοτικότητας περιγράφονται οι υποχρεώσεις των προϊσταμένων και οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους, καθώς και σε ετήσια βάση. Σε περίπτωση προφανούς απόκλισης από την επίτευξη των τεθέντων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την τοποθέτηση των προϊσταμένων, ο οικείος Υπουργός ή όργανο διοίκησης του φορέα μπορεί να αποφασίσει την πρόωρη λήξη της θητείας τους.

5. Οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης των Υπουργείων, ν.π.δ.δ. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μπορεί, εφόσον επιβάλλεται από το συμφέρον ή τις ανάγκες της δημόσιας υπηρεσίας, να μετακινούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τη διάρκεια της θητείας τους και να τοποθετούνται σε κενές θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων του ίδιου επιπέδου άλλου φορέα αντίστοιχου αντικειμένου. Μπορεί επίσης να τους ανατίθενται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού ή οργάνου διοίκησης του φορέα στον οποίο υπηρετούν επιτελικά ή ειδικά καθήκοντα. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του σε άλλο φορέα ο μετακινηθείς θεωρείται ως αποσπασμένος σε αυτόν και η θέση προϊσταμένου που κατείχε στο φορέα προέλευσης καθίσταται κενή. Αν η μετακίνηση γίνεται για χρονικό διάστημα μικρότερο του υπολοίπου της θητείας του μετακινουμένου, αυτός αναπληρώνεται στη θέση που κατέχει στο φορέα προέλευσης από το νόμιμο αναπληρωτή του ή με προσωρινή τοποθέτηση αναπληρωτή. Για τις μεταβολές αυτές και τη διάρκειά τους εκδίδεται ατομική πράξη του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ύστερα από πρόταση του Υπουργού ή οργάνου διοίκησης του φορέα υποδοχής και σύμφωνη γνώμη του Υπουργού που προΐσταται του Υπουργείου προέλευσης ή απλή γνώμη του οργάνου διοίκησης του φορέα προέλευσης.

6. Σε περίπτωση που προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Υπουργείου, μετά τη λήξη της θητείας του, δεν επιλέγεται ή δεν τοποθετείται εκ νέου σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας του ίδιου επιπέδου, μπορεί, εφόσον συντρέχει υπηρεσιακή ανάγκη και κρίνεται ικανός για την άσκηση των σχετικών καθηκόντων, να αποσπάται, με αίτησή του ή αυτεπαγγέλτως, σε σώματα επιθεώρησης ή ελέγχου ή να του ανατίθενται επιτελικά ή ειδικά καθήκοντα, διατηρώντας το βαθμό που κατείχε ως προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης και τις αποδοχές του, οι οποίες δεν μπορεί να είναι ανώτερες των ομοιοβάθμων του επιθεωρητών ή ελεγκτών ή ανώτερες της θέσης που κατείχε. Για την απόσπαση εκδίδεται κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού.

7. α. Η παρ. 4 του άρθρου 87 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Αν κενωθεί ή συσταθεί θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου και μέχρι την τοποθέτηση, κατόπιν επιλογής ή μετακίνησης, νέου προϊσταμένου, τα σχετικά καθήκοντα μπορεί να ανατίθενται προσωρινά με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού ή του αρμόδιου οργάνου διοίκησης σε προϊστάμενο οργανικής μονάδας του ίδιου ή κατώτερου επιπέδου ή σε οποιονδήποτε άλλο υπάλληλο του οικείου φορέα, εφόσον διαθέτει τα νόμιμα τυπικά προσόντα για την επιλογή σε θέση προϊσταμένου αντίστοιχου επιπέδου.»
β. Για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 87 του Υ.Κ., όπως αντικαθίσταται με το προηγούμενο εδάφιο, η συνδρομή του κριτηρίου υλοποίησης της στοχοθεσίας κατά τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1 περ. α-γ του ν. 4024/2011 λαμβάνεται υπόψη μόνο εφόσον υπάρχουν σχετικά στοιχεία αξιολόγησης του υπαλλήλου.

8. Η θέση σε ισχύ Οργανισμών σύμφωνα με το άρθρο 1 του παρόντος νόμου συνεπάγεται την αυτοδίκαιη λήξη της θητείας των προϊσταμένων προϋφισταμένων οργανικών μονάδων του οικείου φορέα. Για την προσωρινή κάλυψη των κενών θέσεων προϊσταμένων των νέων οργανικών μονάδων μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 87 παρ. 4 του Υπαλληλικού Κώδικα. Μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση νέων προϊσταμένων ή την προσωρινή ανάθεση καθηκόντων κατά το προηγούμενο εδάφιο, οι υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του Οργανισμού οργανικές μονάδες εξακολουθούν να λειτουργούν και καθήκοντα προϊσταμένων σε αυτές ασκούν οι κατά τον ίδιο χρόνο προϊστάμενοι ή αναπληρωτές τους.

  • 9 Μαΐου 2013, 22:32 | thanassis

    Λυπάμαι γιατί δεν έχει καταλάβει κανείς για τι ακριβώς συζητάμε: ΑΙΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ!

  • 9 Μαΐου 2013, 20:57 | Τόνια

    Το παρόν σχέδιο φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στην δημόσια διοίκηση όσον αφορά στην αξιολόγηση των προϊσταμένων.Όμως αυτό που θα είναι ουσιαστικό, είναι ο τρόπος κατάταξης των υποψηφίων για θέσεις ευθύνης, βάσει των πδ ή άλλων νομοθετημάτων που θα ακολουθήσουν και τα οποία ελπίζω να γίνουν σύντομα.
    Με βάση όσο έχω βιώσει τη Δημόσια Διοίκηση και από την πλευρά του Υπαλλήλου και από την πλευρά του Προϊσταμένου, και παρατηρώντας την πορεία και άλλων συναδέλφων να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης τα τελευταία 23 χρόνια, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
    Θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή στην μοριοδότηση των κριτηρίων.
    Να δοθει σημαντική μοριοδότηση για τους ΠΕ κατόχους διδακτορικού και κατόπιν μεταπτυχιακού τίτλου και να αποκλειστούν οι ΔΕ από τις θέσεις ευθύνης. Η απλή προυπηρεσία από μόνη της, όσα χρόνια και να είναι, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπερκαλύψει την ουσία των πάνω από 10 τουλάχιστον ετών σπουδών (προ, μεταπτυχιακών, διδακτορικών) και ειδικά ως προς την τριβή με την επιστημονική εξειδίκευση.
    Να δοθεί σημαντική μοριοδότηση για την επιστημονική επιπλέον δράση όπως δημοσιεύσεις, εισηγήσεις, διδακτικό έργο, εκπόνηση μελετών και προγραμμάτων κτλ.Κάνουν τη διαφορά στην επιστημονική προστιθέμενη αξία του υποψηφίου.Να δοθεί μεγάλη έμφαση στην εκπλήρωση των στόχων.
    Είμαι υπέρ της συνέντευξης αλλά της ουσιαστικής και με τρόπο που να αξιολογείται σωστά το προφίλ του υποψηφίου που θα καταλάβει θέση ευθύνης.
    Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε διευθυντές κουρασμένους, γερασμένους, χωρίς όραμα, χωρίς πρωτοβουλίες, χωρίς εξειδικευμένη γνώση,χωρίς γνώση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής, χωρίς γνώση καν αγγλικών,μόνο με ένα στυλό στο χέρι να βάζουν υπογραφή και να χρεώνουν έγγραφα.
    Η δημόσια διοίκηση πλέον απαιτεί διαφορετικά δεδομένα, και πρέπει να δοθεί ώθηση σε αυτούς που αποδεδειγμένα και κατόπιν ετων σπουδών και εξειδίκευσης στους διάφορους θεματικούς τομείς έχουν να προσφέρουν σ αυτή από την πλευρά των θέσεων ευθύνης.
    Ας αλλάξει πια το κατεστημένο, η συνήθεια να προβλέπονται πέντε κλασσικοί κλάδοι και ο γηραιότερος υπάλληλος, να βγαίνει πρώτος στην κατάταξη των μορίων, αλλά κάτω του μετρίου όσον αφορά στην ουσιαστική αξιολόγησή του.

  • 9 Μαΐου 2013, 19:57 | Ελένη Χ.

    Ελπίζω αυτός ο νόμος να ισχύσει και στα σχολεία, γιατί είναι χιλιάδες οι διευθυντές που θα έπρεπε να έχουν φύγει με σύνταξη, αλλά παραμένουν για τα χρήματα και την εξουσία. Ως εκ τούτου όλοι αυτοί αδιαφορούν για πιθανή πειθαρχική δίωξη, με αποτέλεσμα να αυθαιρετούν κατά το δοκούν. 160000 εκπαιδευτικοί περιμένουν επιτέλους αξιοκρατία στην εκπαίδευση, για να ξεχάσουν όλα τα υπόλοιπα δεινά που τους έχουν βρει!

  • 9 Μαΐου 2013, 17:22 | Κώστας

    Κατά την γνώμη μου πρέπει να αποκλιστούν υπάλληλοι Δ.Ε. από θέσεις προϊσταμένων διευθυντών κ.λ.π. Πρέπει να σταματήσει η ιεραρχία της βλακείας και η απαξίωση των πτυχίων.
    Δεν μπορεί σε μια υπηρεσία ο κάθε εξυπνάκιας κουτοπόνηρος με την βοήθεια κάποιου γνωστού του βουλευτή, με τον τρόπο δηλαδή που μπήκε στο δημόσιο να αναρριχάται και σε θέση προϊσταμένου.
    Υπάρχουν τρανταχτές περιπτώσεις, υπάλληλοι Δ.Ε που δεν γνωρίζουν ούτε τα στοιχειώδη για την ειδικότητα που έχουν προσληφθεί, να καλύπτουν θέσεις προϊσταμένων. Εμπειροτέχνες που δεν έχουν το κατάλληλο εκπαιδευτικό υπόβαθρο για να αφομοιώσουν ακόμα και την γνώση που προσλαμβάνουν μέσω της εμπειρίας και να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω. Άνθρωποι ανίκανοι να συντάξουν ένα κείμενο, να περιγράψουν ένα πρόβλημα, να δώσουν λύσεις, ακόμα και να συνεννοηθούν με τους συναδέλφους τους, και τέλος αυτοί που ουδέποτε αξιολογήθηκαν για την θέση την οποία κατέχουν να γίνουν και αξιολογητές των υπολοίπων.

  • 9 Μαΐου 2013, 16:04 | thanassis

    Αυτός που θα καταλάβει μια θέση ευθύνης, έχει τα κατάλληλα εργαλεία να δουλέψει; Ξεχνάμε τα πιό βασικά. Που θα πατήσει για να λειτουργήσει, όσα προσόντα και αν έχει θα πρέπει με το ισχύον σύτημα δημοσιουπαλληλίας να έχει τα κότσια να έλθει σε πλήρη σύγκρουση με ήθη και έθιμα και να στηριχθεί, πράγμα που ο μέσος υπουργός και πολιτικός αποφεύγει, δηλαδή τη σύγκρουση με τη μάζα. Και όπου μεμονομένα κάποιοι πέτυχαν πράγματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να πάρουμε τις δόσεις σαν μικροαπόδειξη ότι μπορούμε, όμως οι έμποροι κάποια στιγμή εκτός από τα δειγματα θα ζητήσουν όλο το εμπόρευμα και εκεί θα περισσεύουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι που δεν θα είναι απαραίτητοι στην παραγωγή του και άρα θα πρέπει να μετακινηθούν πράγμα που έπρεπε να γίνει προχτές, γιατί άμα γίνει άναρχα θα βρεθούν στον δρόμο άνθρωποι που ούτε το φαντάζονταν… Η κυρία του ΔΝΤ που μίλησε για φούσκες στην χώρα έχει δίκιο, όσο και παριστάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Μέσα σε 15 λεπτά μπορεί κανείς να καταλάβει αν κάνει για μια δουλειά στον ιδιωτικό τομέα… το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στον δημόσιο, όλοι βλέπουν αν κάποιος μπορεί εκτός από τα προεδρικά διατάγματα και οι λάτρεις των ΦΕΚ. Αυτό- η λατρεία του ΦΕΚ είναι ψυχιατρική νόσος όπου ο ασθενής θεωρεί ότι το ΦΕΚ τον αντικαθιστά στην εργασία του… τι να πω: για παρατηρέιστε αυτούς στην όποια δημόσια υπηρεσία και ζητείστε τους να λάβουν βοήθεια…ευγενικά!

  • 9 Μαΐου 2013, 15:54 | Σ.Τ.

    Θέλω να προσέξετε καλά αξιότιμε κ Υπουργέ, φίλες και φίλοι συνάδελφοι της δημόσιας διοίκησης αυτά που έχω να σας πω.
    Α) Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ελεγχθεί και να εξαλειφθεί ο τρόπος που λειτουργούν οι αιρετοί (περιφερειάρχες, δήμαρχοι) του ελληνικού κράτους. Αιτιολογώ τη φράση μου αυτή με το εξής απλό επιχείρημα… από την 1-1-2011 δηλαδή εδώ και 29 μήνες πολλές αν όχι όλες από τις περιφέρειες τις χώρας έχουν τοποθετήσει από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους γενικούς Διευθυντές, Διευθυντές και Τμηματάρχες κατά το δοκούν χωρίς καμιά αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία (κρίσεις επιλογής προϊσταμένων με υπηρεσιακά συμβούλια κατόπιν προκήρυξης) με την αιτιολογία της προσωρινής τοποθέτησης…. Που μόνο προσωρινή δεν ήταν διότι θα έπρεπε να είχαν συσταθεί υπηρεσιακά συμβούλια και να είχαν γίνει οι διαφανείς επιλογές. Το αντίκτυπο αυτό είναι η διαφθορά να συνεχίζεται και το κομματικό γαϊτανάκι καλά να κρατεί με αποτέλεσμα πχ ένας υπάλληλος ΠΕ με 14 χρονιά προϋπηρεσία, διδακτορικό, πλούσιο συγγραφικό έργο, ξένες γλώσσες, γνώσεις Η/Υ κλπ να είναι ουραγός αυτού του καλοστημένου κομματικού μηχανισμού… κατά τη ταπεινή μου άποψη πάντα.
    Β) Θέλω επίσης να τονίσω ότι δεν πρέπει να ενθαρρυνόμαστε εμείς οι πιο νέοι δημόσιοι υπάλληλοι και ας περιμένουμε να δούμε τα πραγματικά κριτήρια κατάταξης όσων αφορά την πλήρωση θέσεων ευθύνης διότι πολύ φοβάμαι πως εκείνοι που διοικούν μέχρι και σήμερα, θα τους αφήσει το παραθυράκι ο νόμος που φαινομενικά τους κουρεύει μερικά χρόνια προϋπηρεσίας. Πχ 10 προϋπηρεσίας σε θέση διευθυντή με 2 μόρια/μήνα ισούται με 200 μόρια, όσα δηλαδή ένα διδακτορικό. Ας είμαστε επιφυλακτικοί και ας περιμένουμε να δούμε αν πραγματικά θέλουν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας.

  • 9 Μαΐου 2013, 15:59 | Sut

    Όλα τα συστήματα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα, όπως όλοι γνωρίζουμε έχουν αποτύχει, διαφορετικά δεν θα συζητούσαμε για άλλη μια αλλαγή του νόμου για επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Ο τρόπος όμως σκέψης, όπως φαίνεται από το σχέδιο του παρόντος νόμου, αλλά και από τα σχόλια της διαβούλευσης βασίζονται στη διάκριση των πτυχίων, στα χρόνια υπηρεσίας και σε διάφορα άλλα μόρια. Ποιος έχει πει ότι η εμπειρία είναι όπως το κρασί, όσο πιο παλιό τόσο πιο καλό; Και γιατί για μια θέση προϊσταμένου π.χ. γραμματειακής υποστήριξης, κάποιος με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών είναι καλύτερος από κάποιον που έχει ένα οποιοδήποτε πτυχίο με μεράκι για τη δουλειά αυτή και εμπειρία στη διαχείριση διαφορετικών τύπου υπαλλήλων που να τους συμπεριφέρεται ανάλογα και να τους κάνει να αποδίδουν στη δουλειά τους?
    Αν αυτό το σύστημα της μοριοδότησης ήταν το πιο σωστό γιατί στις προσλήψεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες Δημοσίου του εξωτερικού ή στον ιδιωτικό τομέα δεν βλέπουμε αγγελίες με μοριοδότηση?

    Αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα, τα οποία τα έχουμε τόσα χρόνια δοκιμάσει, ας επιλέξει το Υπουργείο μια από τις πολλές επιλογές που χρησιμοποιούν πετυχημένες εταιρείες ή υπηρεσίες Δημοσίου του εξωτερικού.
    Π.χ. θα μπορούσε το Υπουργείο να προσδιορίσει την Περιγραφή της κάθε θέσης Εργασιας των Προϊσταμένων, τους στόχους που αυτή η θέση πρέπει να επιτύχει, καθώς και τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι. Στη συνέχεια να αναθέσει σε ειδική υπηρεσία του Δημοσίου με εμπειρία στην αξιολόγηση και επιλογή προϊσταμένων, εάν υπάρχει, ή σε εταιρείες εξειδικευμένες για αξιολόγηση προϊσταμένων, (τουλάχιστον των Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών) οι οποίες εταιρείες θα δόσουν τα ονόματα π.χ. των 3 επικρατέστερων στο Υπουργείο για να επιλέξει τον κατάλληλο της κάθε θέσης. Λάθη και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνουν, αλλά θα είναι λιγότερα από τον παραδοσιακό τρόπο της μοριοδότησης, με το πλεονέκτημα ότι τα λάθη θα μπορούν εύκολα να διορθωθούν.

    Υπάρχουν και καλύτερες προτάσεις αρκεί να θέλουν οι υπεύθυνοι να αλλάξουν το Δημόσιο προς το συμφέρον των πολιτών και της εθνικής οικονομίας.

  • 9 Μαΐου 2013, 15:07 | MATINA

    Ξέχασαν να βάλουν τα τυπικά προσόντα δηλ. βαθμό υπαλλήλου που θα καλύψει θέση προϊσταμένου. Αντισυνταγματική διάταξη γιατί καταργώντας το βαθμολογικό προβάδισμα έρχεσαι σε αντίθεση με την αρχή της σταδιοδρομίας και της ιεραρχικής δομής της δημόσιας διοίκησης.

  • 9 Μαΐου 2013, 14:07 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεωρώ αδιανόητο το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, υπάλληλοι της κατηγορίας ΔΕ να έχουν την δυνατότητα να γίνουν προϊστάμενοι έναντι υπαλλήλων της κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ. Στην μέχρι τώρα 15 ετή μου υπηρεσία, έχω εισπράξει ανυπολόγιστο μίσος, κομπλεξική συμπεριφορά, έχω υποστεί διώξεις ακόμα και από εκπροσώπους των ….λεγομένων σωματείων των εργαζομένων μόνο και μόνο επειδή έχω αγωνιστεί για το πτυχίο μου, όπως και άλλοι συνάδελφοί μου.Οι άνθρωποι αυτοί στην πλειονότητά τους, και ας με συγχωρήσουν οι άξιο εργαζόμενοι της κατηγοριας, είναι απόφοιτοι του Δημοτικού οι οποίοι κάποια στιγμή, προκειμένου οι Δημόσιοι Οργανισμοί να συσταθούν και να λειτουργήσουν, εξομοιώθησαν με την ΔΕ κατηγορία επειδή μόνο και μόνο είχαν μία κομματική ταυτότητα και ιδιότητα.Είχα προϊστάμενο ο οποίος δεν ήξερε να γράφει ούτε το όνομά του.Κύριε Υπουργέ αν διαβάζετε τα σχόλια λυπηθείτε μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν διαβάσει ούτε μία φορά τον Υπαλληλικό κώδικα για να μην πω ότι δεν ξέρουν τι είναι αυτός ο κώδικας.Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλου να διαβάσουν ένα ΦΕΚ, μία εγκύκλιο,δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Δεν είναι ικανοί να συντάξουν μία αίτηση, ένα έγγραφο, να προτείνουν κάτι, μία λύση σε ένα πρόβλημα…
    Κύριε Υπουργέ πάλι σας παρακαλώ,λυπηθείτε μας, αφαιρέστε τους αυτη την δυνατότητα και τοποθετήστε ανθρώπους μορφωμένους. Σας υπενθυμίζω ότι το ιεραρχικό μας σύστημα βασίζεται, όπως και όλων των προοδευτικών κρατών , σε στελέχη μορφωμένα ικανά να ηγηθούν και να πρωτοπορήσουν προς το συμφέρον όλης της κοινωνίας.Μην δίνεται δύναμη εξουσίας σε ανθρώπους που έτυχε στο παρελθόν, εξ’ αιτίας των συγκυριών, να γίνουν προϊστάμενοι και έχουν φέρει τις υπηρεσίες σε αυτό το χάλι.Λυπηθείτε μας….

    Π.Γ.Μ.

  • 9 Μαΐου 2013, 12:46 | Α.Ν

    Όσον αφορά τη δυνατότητα επιλογής ΤΕ υπαλλήλων ισότιμα με ΠΕ υπαλλήλους σε θέσεις ευθύνης και την εφαρμογή του άρθρου 97 του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων που προβλέπει περιπτώσεις εφαρμογής ή μη προήγησης κλάδων, σαφώς και έχει δίκιο ο σχολιαστής που υποβάλλει ενστάσεις για τον αποκλεισμό μεμονωμένων περιπτώσεων ΤΕ υπαλλήλων με Μεταπτυχιακούς Τίτλους (ή ακόμη και δεύτερα πτυχία) και άρα αυξημένα προσόντα.
    Ωστόσο θα έπρεπε να συνυπολογιστούν τα εξής:

    Οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΤΕ προσλαμβάνονται με διαφορετικές προκηρύξεις από τους υπάλληλους της κατηγορίας ΠΕ.

    Παλαιότερα οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΤΕ ήταν απόφοιτοι τριετών ή ακόμη και διετών σχολών, με τις τελευταίες μάλιστα να μην αποτελούν καν Εκπαιδευτικά Ιδρύματα υπό το πνεύμα των οργανισμών των ΤΕΙ, των ΑΤΕΙ και των ΑΕΙ (π.χ. αυτοδιοίκητο).

    Οι οργανισμοί αρκετών φορέων προέβλεπαν μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων ΤΕ σε σχέση με υπαλλήλους ΠΕ όπου προβλέπονταν η παροχή έργου σε ίδια ή ομοειδή αντικείμενα από υπαλλήλους διαφορετικών κατηγοριών. Σε περιπτώσεις μαζικότερων προσλήψεων οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΤΕ προσλαμβάνονταν συνεπώς με σαφώς χαλαρότερα ποιοτικά κριτήρια σε σχέση με αυτούς της κατηγορίας ΠΕ. Συνήθως το σκεπτικό της πρακτικής αυτής ήταν η ανάθεση καθηκόντων εφαρμοσμένου αντικείμενου και μικρότερου απαιτούμενου χρόνου εξειδίκευσης, και σε κάθε περίπτωση καθηκόντων σαφώς μη επιτελικού χαρακτήρα στους υπαλλήλους της κατηγορίας ΤΕ, και ειδικότερα στους αποφοίτους των παλαιών τεχνικών σχολών μειωμένης διάρκειας φοίτησης.

    Ο νόμος επιλογής προϊσταμένων Ν.3839/2010 δεν έκανε καμία απολύτως διάκριση στη μοριοδότηση των βασικών τίτλων σπουδών αναλόγως της διάρκειας φοίτησης για την κτήση αυτών. Έτσι πτυχία διετών ή τριετών σχολών τεχνικής κατεύθυνσης μοριοδοτούνται με τον ίδιο αριθμό μορίων με τα πτυχία των σχολών 5ετούς φοίτησης. Το σύστημα αυτό μπορεί να θεωρηθεί δίκαιο μόνο εάν υπάρχει διάκριση και προβάδισμα μεταξύ κλάδων. Αν η βούληση της πολιτείας είναι να μην υπάρχει προβάδισμα μεταξύ κατηγοριών υπαλλήλων θα πρέπει ανεξαιρέτως σε όλα τα επόμενα ΠΔ επιλογής προϊσταμένων να τεθεί διαφορετικό μέγιστο όριο μορίων ανά πτυχίο, αναλόγως της διάρκειας αυτού και να μην αποδίδονται σε όλες τις κατηγορίες πτυχίων κατά μέγιστο 250 μόρια. Επί παραδείγματι ένα πτυχίο μηχανικού πολυτεχνικής σχολής 5ετούς φοίτησης θα μπορούσε να λαμβάνει κατά μέγιστο 5*60=300 μόρια, ένα πτυχίο ΤΕΙ τριετούς φοίτησης 3*60=180 μόρια, ένα πτυχίο διετούς ΚΑΤΕΕ 2*60=120 μόρια κ.ο.κ. Το σύστημα αυτό αν και δε θα λάμβανε υπόψη τη διαφορά στο επίπεδο σπουδών, θα ήταν τουλάχιστον δικαιότερο διότι θα ελάμβανε υπόψη το περιεχόμενο των πτυχίων (διδακτικές μονάδες ή μονάδες ECTS)

    Πέραν όλων των παραπάνω, η συνεισφορά όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου ανεξαρτήτως κλάδου και κατηγορίας είναι πολύτιμη και όλα τα θέματα που προκύπτουν μπορούν να ρυθμιστούν με πνεύμα σύμπνοιας και αλληλεγγύης για τον κοινό στόχο αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και του κύρους των Δημοσίου και των υπαλλήλων αυτού. Το σημαντικότερο όμως είναι να εφαρμόζονται κάποια στιγμή τα νέα θεσμικά πλαίσια.

  • 9 Μαΐου 2013, 11:54 | Α.Π

    Υπάλληλοι οι οποίοι επιλέγονται ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Τμήματος, αυτοτελούς Τμήματος και αυτοτελούς γραφείου και ανήκουν σε βαθμό κατώτερο του Βαθμού Γ΄, με την τοποθέτηση τους κατατάσσονται στο Βαθμό Γ΄. Υπάλληλοι, οι οποίοι επιλέγονται ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης ή Υποδιεύθυνσης και ανήκουν σε βαθμό κατώτερο του Βαθμού Β΄, με την τοποθέτηση τους κατατάσσονται στο Βαθμό Β΄. Υπάλληλοι, οι οποίοι επιλέγονται ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και ανήκουν σε βαθμό κατώτερο του Α΄, με την τοποθέτηση τους κατατάσσονται στο Βαθμό Α΄. Σαφώς και θα πρέπει να αναγνωρίζονται τα τυπικά προσόντα των υπαλλήλων, αλλά για να εξασφαλίσουμε ένα δικαιότερο σύστημα επιλογής θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι διαχωρισμοί. Για παράδειγμα υπάλληλος με απολυτήριο λυκείου (Δ.Ε)
    ο οποίος κατά την διάρκεια της υπαλληλικής του καριέρας μπήκε σε Πανεπιστημιακή σχολή, απέκτησε πτυχίο Π.Ε και κατόπιν έκανε και 2 μεταπτυχιακά (με συνάφεια προς το αντικείμενο της εργασίας του) πέρνοτας τις αντίστοιχες άδειες (διετείς) από την υπηρεσίας του (διότι τα Υ.Σ. τις χορηγούσαν αφειδώς), με ελάχιστη προσφορά εργασίας, θα βρεθεί να έχει περισσότερα προσόντα από έναν συνάδελφο του που είχε προσληφθεί στην υπηρεσία του ως Π.Ε, κατέχοντας και μεταπτυχιακό τίτλο, ο οποίος κατά το διάστημα που ο συνάδελφος του έπαιρνε τις άδεις σπουδών με επαύξηση μάλιστα 20% στον μισθό του, ήταν στην υπηρεσία του και δούλευε. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει διαχωρισμός στην μοριοδότηση αυτών των δύο υπαλλήλων και να δοθούν περισσότερα μόρια στον δεύτερο υπάλληλο.

  • 9 Μαΐου 2013, 10:35 | Giannis

    Σχετικά με το άρθρο 2, παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω σχόλια:

    Α) Πολύ ορθά δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα τυπικά προσόντα του κάθε υπαλλήλου (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, ΕΣΔΔΑ). Κατά την άποψή μου δεν θα πρέπει να απαξιωθεί, για να μην πω ότι διακρίνω μια τάση εκμηδενισμού, η γνώση και η εμπειρία που αποκτούν τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι άγνωστες οι εικόνες, όπου νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι με περίλαμπρες σπουδές ρωτούν για μήνες παλαιότερους υπαλλήλους μέχρι να καταλάβουν το πνεύμα και την ουσία των διοικητικών ροών κλπ.
    Επίσης, αν εξαιρέσει κανείς το πτυχίο και την ΕΣΔΔΑ, όπου ισχύουν ιδιαίτερα δύσκολοι και αδιάβλητοι διαγωνισμοί, θα πρέπει να αναπτυχθεί κάποιος προβληματισμός για την αξιοκρατία στην παραγωγή των υπόλοιπων τίτλων.

    Έχω την άποψη ότι η μοριοδότηση του Ν.3839/2010 τηρεί μια σωστή ισορροπία μεταξύ των τυπικών προσόντων, της αρχαιότητας και της κατάληψης μιας θέσης ευθύνης σε συνάρτηση με τον χρόνο.

    Β) Για να ανακαλύψει κανείς τις παθογένειες και τις παλιές νοοτροπίες της Δημόσιας Διοίκησης, όπως αυτές αντανακλώνται στην παρούσα συγκυρία, θα πρέπει να διερευνήσει που «χώνονται» σήμερα τα μόνιμα κορόιδα , δηλαδή οι εργατικοί και φιλότιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Πολύ σωστά: στις «καυτές πατάτες» των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων, στις μη αμειβόμενες επιτροπές και στα ταξίδια για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου για να ανταπεξέλθουν στα βασικά πληρώνουν και από την τσέπη τους. Στις περισσότερες δε φορές, το παραγόμενο έργο, ιδίως από ποιοτικής πλευράς, είναι σπουδαιότερο από εκείνο που κάποια οργανική μονάδα παράγει σε αρκετούς μήνες.
    Επειδή η επιδίωξη της αξιοκρατίας δεν πρέπει να είναι κενά λόγια, προτείνεται η μοριοδότηση τους:

    15 μόρια ανά ΕΔΕ
    5 μόρια ανά ημέρα για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας της ΕΕ
    5 μόρια ανά Επιτροπή για τον Πρόεδρο της Επιτροπής
    3 μόρια ανά Επιτροπή για τα μέλη της Επιτροπής

    Σας ευχαριστώ πολύ

  • 9 Μαΐου 2013, 09:42 | ΜΑΡΙΑ

    Η ο γιαλός είναι στραβός ή εμείς στραβά αρμενίζουμε!Λυπάμαι που σε μια τέτοια περίοδο που όλοι οι ΔΥ έχουν υποστεί ένα σωρό προβλήματα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και παράλληλα προσπαθούν -οι περισσότεροι- να σταθούν με αξιοπρέπεια απέναντι σε ένα κράτος που έχει χάσει την αξιοπιστία του, να προστίθεται μια ακόμη πινελιά-μαύρη δυστυχώς- που ονομάζεται ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ. Γενικά αυτό που έχω να καταθέσω είναι ότι το καλύτερο σύστημα δεν πετυχαίνει αν δεν έχει ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ χαρακτήρα. Αν δηλαδή δεν υπάρχει επικέντρωση στον παράγοντα ΑΝΘΡΩΠΟ! Εκείνο λοιπόν που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κυρίως τα ουσιαστικά προσόντα και οι ιδιαίτερες ικανότητες για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων. ΄Αρα προηγείται μια τέτοια διαδικασία περιγραφής και ΑΝΑΛΥΣΗΣ των θέσεων αυτών. Πχ ενας προϊστάμενος που έρχεται σε επαφή με κοινό θα πρέπει να έχει ευγένεια, υπομονή. Τι να το κάνω εγώ λοιπόν αν έχει 2 ή 5 μεταπτυχιακά και δεν ξέρει να φερθεί σωστά? Οι παθογένειες είναι χρόνιες όπως επίσης και ο ισοπεδωτικός χαρακτήρας στους μισθούς, στα επιδόματα στα πάντα. Για να πετύχουν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις κε Υπουργέ χρειάζεται ΟΡΑΜΑ ….Κι αυτό δεν υπάρχει ανάμεσα στους κακοπληρωμένους και εξαθλιωμένους ΔΥ. Σταματήστε λοιπόν ΤΩΡΑ την εξάπλωση της νοοτροπίας του τιμωρού. Προστατέψτε το κύρος και το ήθος των ΔΥ. Τιμωρείστε τους λίγους-που ξέρετε ποιοί είναι- και προστατέψτε τους υπόλοιπους. Δημιουργείστε ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ προσέγγιση και νοοτροπία και μετά ελάτε για συζήτηση. Διαφορετικά και λυπάμαι που το λέω αλλά θα θερίσουμε θύελλες….

  • 9 Μαΐου 2013, 09:38 | ΓΚΙΛΙΛΟΥΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Διοτι θεωρώ πολύ σημαντικό το ρόλο των προϊσταμένων σε μια υπηρεσία και γενικά σε μια περιφέρεια θα πρότεινα η επιλογή των προϊσταμενων να γίνεται κατα αρχάς άμμεσα διοτι δεν μπορεί μια υπηρεσία να μενει στην ουσία μέχρι και 2 ετη χωρις προϊστάμενο και να καθυστερούν τις διαδικασίες για λογους γραφειοκρατίας και διαφόρων ζυμωσεων και σε αυτόν τον τομεα.
    Επίσης εκτός των τυπικων προσόντων που θεωρώ απαραίτητα τον σημαντικότερο ρόλο νομίζω πως έχει η προσωπικότητα του ατόμου δηλαδή το αν είναι μεθοδικός, δίκαιος και να έχει ικανότητα στην διοίκηση για να διατηρει την ισορροπία και να επιλύει τις διαφορές μεταξυ συναδέρφων η υπαλλήλων και πολίτη αυτά τα προσόντα δεν μπορούν να μοριοδοτηθούν με τίτλους σπουδών διότι είναι στοιχεία του χαρακτήρα ενος ανθρώπου αρα η προσωπική επαφη και η συνέντευξη θα πρέπει να παιξουν ενα πολύ σημαντικο ρόλο στην επιλογή για να μην υπάρχουν στην ουσία ακέφαλες υπηρεσιες που λειτουργούν κατα τύχη σε βάρος κάποιων υπαλλήλων και κατα προέκταση των πολιτών.

  • 9 Μαΐου 2013, 01:23 | Βασίλης Παπαδόπουλος

    Όλοι συμφωνούμε να πάει η διοίκηση αυτής της χώρας μπροστά.
    Ας σταματήσουμε όμως να δίνουμε τόση αξία και μόνο στα χαρτιά. Επιλέξτε ανθρώπους σωστούς αξιολογήστε τους όχι μόνο με τα ακριβά μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Βρείτε τους υπαλλήλους που είναι εργατικοί, πρόθυμοι, ειλικρινείς και καθαροί.
    Με εκτίμηση

  • 9 Μαΐου 2013, 00:40 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Για κάποιον που έχει 2 ή τρία μεταπτυχιακά συναφή με το αντικείμενο εργασίας θα πρέπει να μοριοδοτούνται με τον ίδιο αριθμό μορίων όπως και το πρώτο σε οποιοδήποτε επίπεδο, αν θέλετε να δώσετε πραγματικά ευκαιρίες σε ανθρώπους με γνώσεις.

  • 8 Μαΐου 2013, 23:38 | Ι.Ι.

    παρατήρηση:

    β.
    οι συντάκτες του νομοσχεδίου θα πρέπει να έχουν υπόψην τους το εξής
    πραγματικό περιστατικό :

    Υπάλληλος του Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
    με 14 χρόνια υπηρεσία, ΠΕ κατηγορίας, Δ βαθμού, με Διδακτορικό, με Μεταπτυχιακό, με 3 Ξένες γλώσσες,με δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά και σχετική εμπειρία
    έχει ως προιστάμενό του υπάλληλο απόφοιτο εξαταξίου Γυμνασίου με βαθμό απολυτηρίου 11 και με μοναδικό προσόν τα 26 χρόνια υπηρεσίας του.

    και παραμένει στη θέση του με όλες τις τελευταίες αλλαγές των νόμων διότι δεν εφαρμόζονται και έχουν μεταβατικές περιόδους αλλά και ψηφίζονται νέοι νόμοι που μέχρι να εφαρμοσθούν αλλάζουν όλα και έτσι οι παλαιοί τοποτηρητές μένουν στη θέση τους αφού οι νόμοι τους δίνουν το δικαίωμα να μένουν εκεί, ελπίζοντας ότι θα βγεί κάποιος νέος νόμος και θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση αφού δε θα εφαρμόζεται.
    Καταπληκτικό δεν είναι ?
    ευχαριστώ πολύ
    με εκτίμηση

  • 8 Μαΐου 2013, 23:50 | Φοίβος

    Όσοι μιλούν περί προβαδίσματος ΠΕ να διαβάζουν τους νόμους της τελευταίας δεκαετίας.
    Η Γνωμοδότηση του ΣΤΕ αφορά τον Δημ.κωδ του 1999.Στον Κώδικα του 2007 προστέθηκε το εξής:
    Αρθρο 97
    δ) Όπου από τις οικείες οργανικές διατάξεις επιτρέπεται η τοποθέτηση προϊστάμενου κατηγορίας που έπεται κατά το προβάδισμα δεν ισχύει το προβάδισμα κατηγοριών.

    Ο νόμος Ραγκούση του 2010 δεν δίνει προβάδισμα σε καμία κατηγορία και αφήνει τους οργανισμούς να κρίνουν.

    Είναι αδιανόητο να προηγούνται υπάλληλοι ΠΕ με απλό πτυχίο έναντι ΤΕ που είναι κάτοχοι διδακτορικού.Επίσης είναι αδιανόητο ΤΕ με διδακτορικό που μπορεί να γίνει καθηγητής πανεπιστημίου να μην μπορεί να γίνει γενικός διευθυντής.

  • 8 Μαΐου 2013, 23:11 | Ι.Ι.

    παρατηρηση:

    δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι συντάκτες του νομοσχεδίου ότι :
    α.
    το ΣτΕ έχει αποφανθεί ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να συντρέχουν υποψηφιότητες για επιλογή μιας θέσης ευθύνης, υπαλλήλων διαφορετικών κατηγοριών, επι ίσοις όροις και θα πρέπει οι οργανισμοί να προβλέπουν το προβάδισμα των κατηγοριών και έτσι ελλείψει μιας κατηγορίας ( της προβαδίζουσας ) τότε επιλέγεται υπάλληλος απο κατηγορία που έπεται του προβαδίσματος κ.λ.π. η δυνατότητα κατάληψης θέσης ευθύνης απο υπάλληλο κατώτερης κατηγορίας είναι επιτρεπτή μόνον όταν δεν υπάρχει υπάλληλος ανώτερης κατηγορίας με τα σχετικά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
    Διότι αν δεν τηρηθεί αυτό τότε το νομοσχέδιο θα τελεί υπο ακύρωση και θα γίνονται συνέχεια προσφυγές και θα καθυστερεί η διαδικασία και οι προσφυγές θα γίνονται φυσικά δεκτές προς όφελος των προβαδιζουσών κατηγοριών ( και τις αξιοκρατίας φυσικά ) διότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι τελεσίδικες και υποχρεωτικές για τα όργανα του κράτους καθώς είναι το ανώτερο όργανο σε θέματα διοικητικού δικαίου.

  • 8 Μαΐου 2013, 21:26 | Αθανάσιος Αθανασίου

    Για κάθε θέση ευθύνης να γίνετε τεστ αξιολόγησης με κριτήρια ΑΣΕΠ σε πραγματικό χρόνο μέσω Η/Y για να δούμε ποιος και τι αξίζει σε συνδυασμό με τη στοχοθεσία. Κάθε άλλος τρόπος είναι διάτρητος και μπορεί να ωφελήσει ημετέρους.

  • 8 Μαΐου 2013, 19:51 | chris

    Δυστυχώς το νομοσχέδιο αυτό κάθε άλλο παρά παραπέμπει σε μια σύγχρονη διοίκηση όπου επικρατούν οι άξιοι και όποιοι δεν έχουν κάποιου είδους μέσο. Την ίδια στιγμή δηλαδή που καταδικάζονται οι παρελθούσες πρακτικές για την επιλογή προϊσταμένων και διευθυντών, δίνεται το ελεύθερο σε αυτούς που επιλέχθηκαν προσωρινά (έχουν περάσει 3 χρόνια) και όχι αξιοκρατικά, να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να εφαρμοστεί ο νόμος αυτός. Αναμένεται μάλιστα σημαντική καθυστέρηση καθώς θα πρέπει να διαμεσολαβήσει και αντίστοιχο Π.Δ. κάθε φορά. Επίσης, τους δίνεται σαφές προβάδισμα στο να γίνουν Διευθυντές καθώς προβλέπεται ότι « ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή Υποδιεύθυνσης ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας επιλέγονται υπάλληλοι οι οποίοι έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος κλπ.». Η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να καταργηθεί τελείως ακριβώς γιατί αποτελεί τη συνέχεια του παλιού αναξιοκρατικού συστήματος το οποίο καταφέρνει τη συνέχιση του σε αυτό το νομοσχέδιο. Ο Ν. 3839/2010 είναι πιο προοδευτικός σε αυτό το σημείο καθώς προβλέπει απλή μοριοδότηση για το χρόνο που κάποιος διετέλεσε προϊστάμενος. Νομίζω ότι και πολύ είναι, δεδομένου ότι χωρίς να υπάρχει στην ουσία καμία αξιολόγηση για το έργο τους θα παραμένουν στη θέση τους για πολύ καιρό μέχρι να εκδοθεί ο επόμενος νόμος, ΠΔ ή οτιδήποτε απαιτείται και ελπίζοντας ότι θα ‘μονιμοποιηθούν’ εκεί. Πολλοί από αυτούς έχουν το μίνιμουμ των προσόντων σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους που με το προηγούμενο σύστημα δεν κατάφεραν να καταλάβουν τη θέση αυτή λόγω έλλειψης των σωστών διασυνδέσεων και οι οποίοι τώρα αποκλείονται από την κατάληψη θέσης Διευθυντή.
    Κατά τα άλλα ίσως ο νόμος φαινομενικά κινείται σε ένα πιο προοδευτικό πλαίσιο καθώς προβλέπει δυνατότητα για κατάληψη θέσης προϊσταμένου ή διευθυντή και σε άλλες υπηρεσίες μόνο που όλα αυτά είναι πολύ γενικόλογα όπως και το τι θα περιέχει το κάθε Π.Δ. που εκδίδεται. Παράδειγμα αναφέρω απόσπασμα του νομοσχεδίου που μπορεί να αξιοποιηθεί προοδευτικά ή να παραποιηθεί για να εξυπηρετήσει τους ‘ημέτερους’…. Παραθέτω: “ τα ειδικότερα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων ανά επίπεδο θέσης ευθύνης και ιδίως αυτά που αφορούν τη συνδρομή ιδιαίτερων ικανοτήτων ή δεξιοτήτων, τον τρόπο αξιολόγησης των ανωτέρω κριτηρίων, την κατάρτιση πίνακα κατάταξης των υποψηφίων, τη διάρκεια ισχύος του πίνακα κατάταξης, την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων από τον πίνακα αυτόν, τα αρμόδια όργανα και τον τρόπο συγκρότησής τους, εφόσον τα όργανα αυτά είναι συλλογικά”. Για παράδειγμα, σε σχέση με τα παραπάνω, ποια θα θεωρηθούν ενδεδειγμένα προσόντα? Το νομοσχέδιο δεν εμπνέει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη όταν και πάλι αναφέρεται ότι λίγο πολύ για την επιλογή για τις θέσεις προϊσταμένων Τμήματος δίνεται η δυνατότητα σε όλους, ΠΕ , ΤΕ και ΔΕ για τις ίδιες θέσεις προϊσταμένων Τμήματος χωρίς να γίνεται αναφορά στο προβάδισμα της κάθε κατηγορίας έναντι της άλλης. Αυτό τελικά είναι μια εμμονή όλων των τελευταίων νόμων και του 3839/2010 και του 4024/2012.
    Τέλος, το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να αποκλειστεί από οποιοδήποτε όργανο επιλογής προϊσταμένων η συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων που σκοπός τους είναι να κάνουν εξυπηρετήσεις και να χαρίζουν θέσεις ευθύνης με ανταλλάγματα. Από εκεί θα προέλθει ο εκσυγχρονισμός και η εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης. Αν στη Δημόσια Διοίκηση από χρόνια είχε τηρηθεί το προβάδισμα με βάση και τη γνωμοδότηση 235/2005 του ΣτΕ και καταργούνταν οι αιρετοί εκπρόσωποι από τα όργανα επιλογής προϊσταμένων (επίσης κατάργηση συνεντεύξεων, γραπτή εξέταση αντί γι΄αυτό με κριτήρια ΑΣΕΠ διαφανή) θα είχαμε ήδη μια δημόσια διοίκηση πολύ καλύτερη.

  • 8 Μαΐου 2013, 17:19 | AlexV

    Επανέρχομαι στο θέμα επιλογής σε θέσεις ευθύνης.
    1. Πως είναι δυνατόν να συγκρίνεται ΠΕ και ΤΕ και ποτέ προέκυψε το συγκεκριμένο θέμα ισοπέδωσης, όταν οι διάφορες είναι καταγεγραμμένες απο τις Εισαγωγικές Εξετάσεις. Προτείνω όσοι βαθμολογουνται με 18, 19, 20 να εισάγονται στις σχολές του 10, 11 και 12 και αντίστροφα!
    2. Βεβαίως η εμπειρία είναι σημαντικό στοιχείο που χει τη σημασία της ιδιαίτερα σε δύσκολες περιπτώσεις.
    3. Πως είναι δυνατόν να ισοπεδωνεται το Διδακτορικό με την ΕΣΔΔ και το Μεταπτυχιακό. Ο κύκλος σπουδών της ΕΣΔΔ ή ενός Μεταπτυχιακού ισοδυναμεί σε δυο- τρεις μήνες δουλειάς της διαδικασίας ολοκλήρωσης ενός σοβαρού Διδακτορικού που συνοδεύεται με δημοσιεύσεις σε διεθνή εγκριτα περιοδικά.
    4. Υψηλά προσοντουχοι ΔΥ κατέχουν συνδυαστικα Διδακτορικό, ΕΣΔΔ, Μεταπτυχιακό, Ξένη Γλώσσα, εμπειρία 10-15 χρόνια, εισαγωση με ΑΣΕΠ και ισχυρό βασικό τίτλο σπουδών, νομικής, οικονομικών, πολυτεχνείου, γεωπονικης. Το συγκεκριμένο υλικό δηλαδή είναι ανάξιο για θέσεις ευθύνης αν δε φτάσει τα 25-30 χρόνια υπηρεσίας, αν δεν αφομοιώσει πλήρως τη παρωχημένη νοοτροπία, αν δε πληρώσει όψιμα για να πάρει ένα Μεταπτυχιακό στα πενήντα του και βεβαίως αν αποδεκτεί ότι κακώς πέρασε με ΑΣΕΠ και όχι με τις γνωστές διαδικασίες.
    5. Τονίζεται το θέμα της βαρύτητας του βασικού τίτλου σπουδών, διοικηση με απόφοιτους νομικής ή φιλολόγους, οικονομική διαχείριση προγραμματισμός με απόφοιτους οικονομικών σχολών ή ΤΕ λογιστικής, εκτέλεση έργων και ανάπτυξη με απόφοιτους πολυτεχνείου ή γεωλογους, χημικους, φυσικούς και ΤΕ μηχανικούς.
    6. Το δημόσιο έγινε κολυμπήθρα του Σιλωαμ, όλοι και όλα το ιδιο, καμμιά απόσταση προσόντων και ικανοτήτων, η μόνη διακριτή απόσταση αυτη των χρόνων Υπηρεσίας.
    7. Γραπτές Εξετάσεις για θέσεις ευθύνης, σοβαρό προσοντολογιο με αντίστοιχη μοριοδότηση, επιμετρηση βεβαίως της προϋπηρεσίας και όχι υπεκφυγές, δικαιολογίες και περιπτωσιολογιες. Κανείς δε κρύβεται πίσω απο το δάκτυλο του.. πίσω δήθεν απο τα πολλά χρόνια υπηρεσίας.
    8. Εξ άλλου οι πολλοί των πολλών χρόνων υπηρεσίας μας έφεραν εδώ, καιρός να δοκιμάσουμε και το νεότερο, το πιο ελπιδοφόρο.
    9. Πρόταση για συγκεκριμένη μοριοδότηση εστάλη στις 3.05.2013 στο πλαίσιο της παρούσης διαβούλευσης.

  • 8 Μαΐου 2013, 16:34 | N.D.

    Τα αναφερόμενα στην παράγραφο 8, του άρθρου 2, έρχονται σε αντίθεση με τα ισχύοντα στο άρθρο 9, του Νόμου 4057/2012, σύμφωνα με το οποίο, η κατάργηση ή συγχώνευση οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης ή Τμήματος συνεπάγεται την επανατοποθέτηση από το αρμόδιο προς τούτο όργανο όλων των προϊσταμένων του ιδίου επιπέδου, στις θέσεις προϊσταμένων που διατηρούνται, με βάση τη μοριοδότηση της τελευταίας κρίσης για τις επιλογές προϊσταμένων του κάθε επιπέδου.

  • 8 Μαΐου 2013, 16:54 | Ι.Ι.

    όποιος έχει τα προσόντα να ορισθεί
    ως προιστάμενος οργανικής μονάδας κάθε επιπέδου, τμήματος, διεύθυνσης ή γενικής διεύθυνσης
    δεν πρέπει να του τίθεται απολύτως κανένα κώλυμα απο κανένα νόμο και να τοποθετείται άμεσα κατα παρέκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης
    στη θέση που έχει ορισθεί και για την οποία έχει τα απαιτούμενα προσόντα.
    να μπορεί να μετακινηθεί χωρίς κανένα κώλυμα σε οποιαδήποτε υπηρεσία
    ή φορέα και τοποθεσία έχει αυτός επιλεγεί και εφόσον έχει τα απαραίτητα προσόντα και εφόσον έχει αξιοκρατικά επιλεγεί για τη θέση αυτή.
    Ο χρόνος που ασκεί τα καθήκοντά του να λογίζονται για κάθε
    συνέπεια στην οργανική του θέση χωρίς κανένα περιορισμό.

    δεν πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο στις μετακινήσεις και αποσπασεις
    όσων επιλέγονται ως προιστάμενοι οργανικών μονάδων με βάση τα προσόντα τους και πάντα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους και αυτές πρέπει να γίνονται αυτοδίκαια και χωρίς περιορισμούς κατα παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης.
    Αυτό πρέπει να αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο μια σύγχρονης και λειτουργικής δημόσιας διοίκησης.
    Όποιος έχει τα προσόντα , μετακίνηση παντού , εφόσον το επιθυμεί και χωρίς κανένα περιορισμό ή κώλυμα για όσο διαρκεί η θητεία του.

  • 8 Μαΐου 2013, 16:17 | thanassis

    4. Όσοι επιλέγονται προϊστάμενοι οργανικών μονάδων τοποθετούνται σε αντίστοιχου επιπέδου οργανικές μονάδες για πέντε (5) έτη. Με την ανάληψη των καθηκόντων τους οι προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικών μονάδων, υπογράφουν συμβόλαιο αποδοτικότητας με τον οικείο Υπουργό ή με το όργανο διοίκησης του οικείου φορέα ή με το όργανο το οποίο εξουσιοδοτείται από τον οικείο Υπουργό ή το όργανο διοίκησης του φορέα να υπογράφει τα συμβόλαια αυτά. Στα συμβόλαια αποδοτικότητας περιγράφονται οι υποχρεώσεις των προϊσταμένων και οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους, καθώς και σε ετήσια βάση. Σε περίπτωση προφανούς απόκλισης από την επίτευξη των τεθέντων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την τοποθέτηση των προϊσταμένων, ο οικείος Υπουργός ή όργανο διοίκησης του φορέα μπορεί να αποφασίσει την πρόωρη λήξη της θητείας τους. NA ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΠΕΡΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΩΡΩΝ, ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΥΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥ.τέρμα στην ανεύθυνη συμπεριφορά.

  • 8 Μαΐου 2013, 16:48 | Ι.Ι.

    ως γενική παρατήρηση :

    ο νόμος 3839/2010 έχει ψηφιστεί εδώ και 2,5 χρόνια και δεν έχει εφαρμοσθεί…ακόμη..

    το μεταβατικό στάδιο του άρθρου 5 του νόμου 3839/2010 έχει ψηφισθεί εδώ και 2,5 χρόνια και δεν έχει εφαρμοσθεί ως προς τις μεταβατικές διατάξεις του έτσι ώστε να εφαρμοσθούν τα άρθρα των πάγιων ρυθμίσεων

    το άρθρο 10 του νόμου 4024/2011 αντικαθίσταται ( και προς τη σωστή κατεύθυνση πιστεύω ) χωρίς κάν να έχει εφαρμοσθεί στην πράξη εκτός ελάχιστων περιπτώσεων στο ελληνικό δημόσιο

    οι προιστάμενοι αλλά και οι αναπληρωτές αυτών βρίσκονται στη θέση τους εδώ και 2-3 χρόνια χωρίς να αντικαθίστανται απο άλλους αξιοκρατικά επιλεγέντες σε πείσμα του παλαιού συστήματος

    και τώρα έχουμε νέο νόμο , με σωστά και βελτιωτικά χαρακτηριστικά αλλά βέβαια
    με τους ίδιους προιστάμενους ή τους αναπληρωτές τους στις θέσεις τους…..!!!

    και οι οποίοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους για 2-3 χρόνια ελπίζοντας ότι θα περάσουν 2-3 χρόνια μέχρι να εφαρμοστεί και αυτός ο νόμος ( όπως έγινε και με τον προηγούμενο ) και στο διάστημα αυτό θα ψηφισθεί ένας άλλος νόμος ο οποίος μέχρι να εφαρμοσθεί θα περάσουν ακόμη 2-3 χρόνια και έτσι όσοι είναι προιστάμενοι ή αναπληρωτές χωρίς κανένα τυπικό προσόν και χωρίς καμία αξιολόγηση θα βρίσκονται στις θέσεις τους…..
    και να σκεφτείται ότι υπήρξαν και χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή
    των προαναφερθέντων νόμων.

    και η ιστορία συνεχίζεται ….
    καταπληκτικό δεν είναι ?
    αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους το επεξεργάστηκαν και το εφαρμόζουν…

    ευχαριστώ πολύ
    με εκτίμηση.

  • 8 Μαΐου 2013, 15:26 | Ι.Ι.

    διευκρίνηση

    στο άρθρο 2 στην παρ.7
    στο σημείο «……ή σε οποιονδήποτε άλλο υπάλληλο του οικείου φορέα, εφόσον διαθέτει τα νόμιμα τυπικά προσόντα……»

    συγνώμη αλλά εδώ η αξιοκρατία που έχει πάει ?
    τι ακριβώς συμβαίνει ?
    μήπως το σημείο αυτό δεν έτυχε αρκετής προσοχής ?
    τι σημαίνει σε «οποιονδήποτε ? »
    δηλαδή εδώ δεν υπάρχει αξιολόγηση και αξιοκρατία ? παρακάμπτετε ?

    νομίζω ότι στο σημείο αυτό θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για την προσωρινή ανάθεση καθηκόντων προισταμένου ( ακόμη και για την προσωρινή…διότι κάποιοι το εκμεταλεύονται και το προσωρινό το κάνουν μόνιμο )
    προς αναπλήρωση να γίνεται απο τον αξιολογικό πίνακα ή με αξιοκρατικά κριτήρια , δηλαδή με βάση τα μόρια που συγκεντρώνει κάποιος υποψήφιςο σε σχέση με τους υπόλοιπους .
    Σε άλλη περίπτωση ο κάθε προιστάμενος θα ορίζει με απόφασή του όποιον θέλει αυτός βασιζόμενος στη λέξη «οποιοσδήποτε»
    …μια λέξη ακυρώνει ολόκληρο νόμο…και ολόκληρη την ιδέα της αξιοκρατίας.
    Αξιοκρατία και διαφάνεια λοιπόν παντού ακόμη και στους αναπληρωτές ή και στους ασκούντες χρέη προισταμένων προσωρινά.

  • 8 Μαΐου 2013, 15:11 | Ι.Ι.

    Μια σκέψη για περισσότερη διευκόλυνση και κατανόηση

    Στο άρθρο 2 παρ. 6.

    α. στο σημειο
    «…αποσπάται αυτοδίκαια στην υπηρεσία για την οποία έχει επιλεγεί…» κατα την άποψή μου θα πρέπει να προστεθεί και η λέξη
    «μετακινηθεί» και να γίνει :
    «…αποσπάται ή μετακινείται αυτοδίκαια στην υπηρεσία για την οποία έχει επιλεγεί…»
    διότι η διάταξη θα πρέπει να περιλάβει και όσους επιλεγούν απο την ίδια υπηρεσία αλλά απλά απο άλλη διεύθυνση και στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε απόσπαση αλλά μετακίνηση υπαλλήλου ( επιλεγέντος προισταμένου )

    και
    β. στο σημείο
    «….άλλης δημόσιας υπηρεσίας…»
    θα έπρεπε να προστεθεί και η φράση » ή άλλου φορέα »
    και να γίνει :
    «….άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή άλλου φορέα …»
    για να καλύψει όλες τις περιπτώσεις χωρίς να χρειάζονται διευκρινήσεις συνέχεια.

    ευχαριστώ πολύ
    με εκτίμηση

  • 8 Μαΐου 2013, 15:28 | eK

    Είναι πραγματικά ντροπή το άρθρο 2 του υπο διαβούλευση νομοσχεδίου. Πρόκειται για την παλινόρθωση του παλαιο-κομματικο-διοικητικού κατεστημένου, όπως το γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Θα περίμενε κανείς να έχουμε διδαχθεί από την κρίση στην οποία βρέθηκε η χώρα λόγω των γνωστών πρακτικών που ακολουθήθηκαν από τους εκάστοτε κυβερνώντες και τους φίλους τους στο Δημόσιο. Θα πέρίμενε επίσης κανείς από μια τρικομματική κυβέρνηση να έχει εξ αυτού του λόγου την πολιτική βούληση να συμφωνήσει για μια πραγματική αναδιάρθρωση του κράτους με αξιοκρατία, λογοδοσία και διαφάνεια. Εις ματην… Εδώ βλέπουμε την επιλογή των αρεστών (ουχί των αρίστων) για τις θέσεις ευθύνης χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο από τους πολιτικούς προϊσταμένους και λοιπούς παρατρεχάμενους. Και αυτό παρουσιάζεται από το Υπουργείο και τα ΜΜΜ ως «μεγάλη μεταρρύθμιση του κράτους» και «προώθηση των νέων και άξιων υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης»!!! Ούτε ο Όργουελ δεν θα μπορούσε να φανταστεί τέτοια χαλκίδευση… Κύριε Υπουργέ, αναλογιστείτε με τί είδους «εκτροπή» θα συνδεθεί το όνομά σας.
    Αποσύρετε άμεσα το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου.
    Εφαρμόστε επιτέλους τον Ν.3839/2010 και μην υποκύπτετε στις γνωστές πιέσεις Υπουργών, παλαιοδιοικητικών, κομματαρχών και συνδικαλισταράδων. Τολμήστε να συγκρουστείτε επιτέλους!!!

  • 8 Μαΐου 2013, 15:13 | ΣΤΕΛΙΟΣ

    Για να μπορέσουν νεότεροι υπάλληλοι με αυξημένα τυπικά προσόντα να καταλάβουν θέσεις ευθύνης, θα πρέπει να μη μοριοδοτούνται οι προϊστάμενοι που έχουν τοποθετηθεί με απόφαση δημάρχου, καθώς οι υπάλληλοι αυτοί είναι οι «εκλεκτοί» των διοικήσεων, οι οποίοι διορίστηκαν συνήθως παραβλέποντας και προσπερνώντας άλλους ικανότερους υπαλλήλους. Δεν μπορεί η Ελληνική Πολιτεία να επιβραβεύει τους «αρεστούς» και να τιμωρεί τους «άριστους». Ούτε πρέπει να προσμετράται για αυτούς τους υπαλλήλους (τους «αρεστούς») ο χρόνος προϋπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου. Αυτά τα κριτήρια επιλογής να ισχύουν μόνο για προϊσταμένους που έχουν εκλεγεί από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

  • 8 Μαΐου 2013, 14:23 | ΜΑΚΗΣ

    «Ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή Υποδιεύθυνσης ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας επιλέγονται υπάλληλοι οι οποίοι έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικών μονάδων και δεν έχουν προφανή απόκλιση από την υλοποίηση της στοχοθεσίας τα προηγούμενα έτη πριν την επιλογή τους.»
    Επί της παραγράφου αυτής θα ήθελα να επισημάνω το εξής:Υπάρχουν περιπτώσεις σε νεοσύστατες υπηρεσίες (πχ Δημοτική Αστυνομία) όπου γίνονται Διευθυντές χωρίς να έχουν ασκησει προηγουμένως καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος το οποίο βεβαίως είναι λογικό αφού οι διευθύνσεις είναι νεοσύστατες και δεν υπάρχει προσωπικό με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας.Με την άνω διάταξη όπως την ερμηνεύω δε μπορεί να επιλεγεί κάποιος ως διευθυντής αν δεν έχει διετελέσει πρώτα προϊστάμενος τμήματος ασχέτως αν έχει διετελέσει ως διευθυντής 1-2 και 3 χρόνια;Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση ως εξής:
    «Ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή Υποδιεύθυνσης ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας επιλέγονται υπάλληλοι οι οποίοι έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊστάμενου Διεύθυνσης ή Υποδιεύθυνσης ή προϊσταμένου Τμήματος ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικών μονάδων και δεν έχουν προφανή απόκλιση από την υλοποίηση της στοχοθεσίας τα προηγούμενα έτη πριν την επιλογή τους.»

  • 8 Μαΐου 2013, 14:59 | zarko

    Όργιο αυθαιρεσίας και σπατάλης χρημάτων,δημιουργία μίσους και αντιπαλότητας μεταξύ υπαλλήλων.Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανάθεσης καθηκόντων προϊσταμένου από τη διοίκηση εδώ και δύο περίπου χρόνια που δεν γίνονται κρίσεις μέσω υπηρεσιακών συμβουλίων.Στην υπηρεσία μου υπάρχουν δύο τμήματα που έχουν ένα υπάλληλο, αυτός ο υπάλληλος είναι και τμηματάρχης στο εαυτό του εφόσον του έχει γίνει ανάθεση καθηκόντων προϊσταμένου από τη διοίκηση.
    Κάντε κάτι απαγορεύσετε στις διοικήσεις να ορίζουν τμηματάρχες σε τμήματα με ένα υπάλληλο.

  • 8 Μαΐου 2013, 13:40 | Γιάννης Κ

    1.Επειδή δουλέυω σε Δήμο θεωρώ βασικό ότι οι ΟΕΥ όλων των Δήμων θα πρέπει να έχουν την ίδια διάρθρωση σε Διευθύνσεις και Τμήματα (ανάλογα με τον πληθυσμό τους να χωριστούν σε 3 ή 4 κατηγορίες και να μην υπάρχει η δυνατότητα ύπαρξης τμημάτων με 1 και 2 υπαλλήλους).
    2.Όσο αφορά τα σχόλια παρατηρώ έναν λανθασμένο διαχωρισμό των υπαλλήλων σε νέους με πολλά προσόντα και παλιούς με μηδενικά προσόντα όπως επίσης και διορισμένων με ή χωρίς ΑΣΕΠ.Επειδή υπάρχουν πολλοί παλιοί υπάλληλοι με υψηλά προσόντα όπως επίσης και πολλοί νέοι υπάλληλοι που ενώ έχουν μπει νόμιμα μέσω ΑΣΕΠ έχουν λιγότερα τυπικά προσόντα από πολλούς παλιούς θεωρώ ότι η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.
    3.Για την τοποθέτηση υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης (σε επίπεδο τμήματος) θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο ελαχίστου χρόνου υπηρεσίας στο Δημόσιο(6 ή 7 πραγματικά χρόνια ή βαθμό Δ΄ τουλάχιστον)και δύο βασικές προυποθέσεις (οι υποψήφιοι να είναι κάτοχοι πτυχίου σχετικού με την θέση που πρόκειται να καταλάβουν και στο τμήμα να υπηρετεί συγκεκριμένος αριθμός υπαλλήλων).Εννοείται ότι θα πρέπει να υπάρχει η ανάλογη μοριοδότηση για βαθμό πτυχίου,μεταπτυχιακό, διδακτορικό γνώση Η/Υ και ξένων γλωσσών όπως επίσης και των χρόνων υπηρεσίας (αρκεί ο μοριοδοτούμενος να είναι κάτοχος πτυχίου σχετικού με την υπηρεσία).Επίσης δεν θα πρέπει να πριμοδοτούνται, στον βαθμό που συμβαίνει σήμερα, όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης τα τελευταία χρόνια καθώς στην πλειοψηφία τους έχουν κακή νοοτροπία και για το χάλι που επικρατεί σήμερα στο Δημόσιο φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης.

  • 8 Μαΐου 2013, 13:39 | thanassis

    Υπάρχουν πρακτικά προβλήματα και πολύ απλά, αρκεί να θέτεις το πρόβλημα,να το αποδέχεται η πολιτεία και να θέτεις εύλογα ερωτήματα. πχ το πανεπιστήμιο Π…. διαθέτει διοικητικό προσωπικό μερικών εκατοντάδων. Πως εξηγείται ότι έχουν παρατήσει όλοι τα διδακτικά τους καθήκοντα και χάνονται εκατομμύρια εργατοώρες (όχι χιλιάδες) επειδή πρέπει όλοι να υπηρετήσουν την γραφειοκρατία εις βάρος των φοιτητών; Γιατί πρέπει ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού να πηγαίνει στην τράπεζα ελλάδος και μια άλλη μέρα στα ταμεία της εφορίας για να καταθέσει μισό ευρώ, όταν στον χώρο του πανεπιστημίου υπάρχει τράπεζα;Γιατί τα πανεπιστήμια εν αντιθέσει με τα νοσοκομεία εξακολουθούν να προμηθεύονται 40% πάνω και όταν κάνουν διαγωνισμούς να μπαίνουν και μέσα από άσκοπη σπατάλη; Γιατί ενώ υπάρχει σχολή οικονομικών, διοίκησης επιχειρήσεων, υπάλληλοι με διδακτορικά μεταπτυχιακά δεν μπορούν να καταγράψουν το πρόβλημα και συνεχώς επικαλούνται για δυσλειτουργίες το ελεγκτικό συνέδριο- στην ουσία υπάρχει άρνηση συνεννόησης μ΄αυτό και αυτό μ΄αυτούς. Ποιοί εξυπηρετούνται απ’ αυτό το χάλι; Θα σας πω ποιοί χάνουν : οι φοιτητές και η Ελλάδα.

  • 8 Μαΐου 2013, 13:38 | ΑΝΕΣΤΗΣ Γ.

    Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΣτΕ (235/2005) στην κατάληψη θέσεων ευθύνης προηγούνται οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ ακολουθούν οι της κατηγορίας ΤΕ και έπονται οι της κατηγορίας ΔΕ.Ετσι στο άρθρο 02 πρέπει να τροποποιηθούν τα εξής:παρ 2.α. υποπ.1.α…..προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας μόνον ΠΕ που έχουν…υποπ.1.β..προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή Υποδιεύθυνσης ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ που έχουν τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη υπηρεσίας…..Αν δεν υπάρχουν η δεν επαρκούν, επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ που έχουν τουλάχιστον εννέα(9)έτη υπηρεσίας…Ελλείψει δε αυτών,επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ που έχουν τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη υπηρεσίας…..Αν δεν υπάρχουν η δεν επαρκούν, επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ που έχουν τουλάχιστον εννέα(9)έτη υπηρεσίας… υποπ.1.γ…προϊστάμενοι Τμήματος, αυτοτελούς Τμήματος και αυτοτελούς γραφείου ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ , ελλείψει δε αυτών ΤΕ,και ελλείψει αυτών ΔΕ οι οποίοι έχουν διατελέσει προϊστάμενοι αυτοτελούς Τμήματος η αυτοτελούς γραφείου ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας.Αν δεν υπάρχουν η δεν επαρκούν επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ , ελλείψει δε αυτών ΤΕ,και ελλείψει αυτών ΔΕ που έχουν τουλάχιστον επτα(7)έτη υπηρεσίας….Παρ 5…. υπάλληλοι οι οποίοι επιλέγονται ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Τμήματος, αυτοτελούς Τμήματος και αυτοτελούς γραφείου και ανήκουν σε βαθμό κατώτερο του Βαθμού Γ΄, με την τοποθέτηση τους κατατάσσονται στο Βαθμό Γ΄μόνον εφόσον έχουν διατελέσει προϊστάμενοι αυτοτελούς Τμήματος η αυτοτελούς γραφείου ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας….(Σε διαφορετική περίπτωση υπάλληλος τοποθετηθείς μετά τη δοκιμαστική του υπηρεσία σε θέση προϊσταμένου πχ. από το βαθμό Ε΄θα καταλάβει το βαθμό Γ΄;-κατάφωρη αδικία-).Η ικανότητα για την άσκηση των καθηκόντων των προϊσταμένων δεν αποκτάται μόνο με τίτλους πτυχίων,μεταπτυχιακών η γνώσεων ξένων γλωσσών που πιθανώς να μη χρειαστούν πότε στην υπηρεσιακή καριέρα αλλά μέσα από την θεωρητική και πρακτική εφαρμογή της καθημερινής βιομηχανίας παραγωγής νόμων,αποφάσεων,εγκυκλίων κλπ του Δημοσίου που αποκτώνται σε βάθος χρόνων και επιμόρφωσης του υπαλλήλου.
    Επίσης απαραίτητα προσόντα όπως πχ.η απόκτηση άδειας άσκησης λογιστικού επαγγέλματος Α΄η Β΄τάξης που αποκτώνται σε βάθος 10ετίας και πλέον για την άσκηση του μηχανογραφημένου διπλογραφικού συστήματος του Δημοσίου τομέα που επεκτείνεται σε όλες τις οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου ούτε καν αναφέρονται ως προαιρετικά η υποχρεωτικά προσόντα για την κατάληψη θεσης ευθύνης οικονομικών υπηρεσιών!
    ΑΝΕΣΤΗΣ Γ. ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ-ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ

  • 8 Μαΐου 2013, 12:14 | Ι.Α.

    Με τις προτεινόμενες διατάξεις του εν λόγω άρθρου περιγράφεται η απόλυτη θεσμική αρπαχτή και ο «βιασμός» της όποιας εναπομείνασας ανεξαρτησίας και επαγγελματισμού της διοικήσεως από τους πολιτικούς προϊσταμένους – δλδ διάφορους κομματάρχες και τυχάρπαστους παρατρεχάμενους, δίκτυα τυπικά και άτυπα που λυμαίνονται το δημόσιο και άλλες «υγιείς δυνάμεις».

    Πώς επιχειρείται η νέα άλλωση του κράτους:
    1. Λήγουν με τα ΠΔ των νέων οργανισμών οι θητείες και των προϊσταμένων που κρίθηκαν για πρώτη φορά αξιοκρατικά στην διοικητική ιστορία του τόπου με το σύστημα επιλογής του Ν. 3839/2010. Προσοχή: λήγουν οι θετείες ΧΩΡΙΣ να προκηρύσσονται νέες κρίσεις για επιλογή προϊσταμένων (όχι τυχαία, η λέξη «κρίσεις» απουσιάζει πλήρως από το νομοθέτημα).
    2. Με την έκδοση των νέων οργανισμών ορίζουν προϊσταμένους όποιους θέλουν – κυριολεκτικά!
    3. Νέες «κρίσεις» θα γίνουν κάποτε στο μέλλον. Δηλαδή αφού εκδοθεί το σχετικό ΠΔ. Ας γνωρίζουμε ότι για να εκδοθεί αυτό απαιτείται ο Υπουργός που υπογράφει το σχέδιο ΠΔ να βρίσκεται ο ίδιος στη θέση του και κατά την δημοσίευσή του, αφού δλδ έχει γίνει ήδη η νομοτεχνική επεξεργασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας (διαρκεί περίπου εξάμηνο, αν όλα πάνε καλά).
    4. Οι προϊστάμενοι θα είναι τόσο «προσωρινοί» όσο και η παραμονή όλων μας στον μάταιο τούτο κόσμο.
    5. Στο υπό έκδοση (λέμε τώρα..) ΠΔ η κανονιστικώς δρώσα διοίκηση κάνει ό,τι επιθυμεί. Μέχρι και καταργεί, τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, τα ΣΕΠ, το ΕΙΣΕΠ, όλα τα συλλογικά όργανα. Μονοπρόσωπο όργανο πλέον θα «επιλέγει» (είπαμε: «κρίσεις» τέλος!).

    Τα παραπάνω, που προκύπτουν από το υπό διαβούλευση «πόνημα» σημαίνουν:

    1. Την θεσμοποίηση της αρπαχτής. Ο κανόνας επιμερισμού της «λείας», ο γνωστός μας ήδη ως 4-2-1 (ή 5-2-1, είναι δυναμικός κανόνας), θεσμοποιείται, παγιώνεται και μεταφέρεται και εντός της διοικητικής ιεραρχίας.
    2. Οι νέοι προϊστάμενοι των υπηρεσιών – ακόμα κι αν κάποιοι είναι άξιοι άνθρωποι – ορίζονται πλέον μέσα από μια διαδικασία που δεν έχει την παραμικρή επίφαση αξιοκρατίας, αντικειμενικότητας ή αξιοπιστίας. Τους εφτελίζετε – ακόμα και τους άξιους – και μόνο που τους επιλέγετε με αυτόν τον τρόπο.
    3. Υπογράφουν -λέει- και συμβόλαιο αποδότικότητας με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Με βάση ποια μετρήσιμα δεδομένα κύριοι? Έχουν οριστεί στόχοι, δείκτες μέτρησης, μετράμε το παραγόμενο έργο και τα αποτελέσματα των υπαλλήλων και των υπηρεσιών? Εφαρμόζεται κάποια σχετική διαδικασία? Προφανώς όχι! Επομένως, ανά διετία, όποιου Υπουργού του καπνίσει μπορεί να παύει όποιον προϊστάμενο θέλει… Και αυτό θα κάνει, αφού δεν επιλέχθηκε αξιοκρατικά αλλά αποτελεί επιλογή (βλ ρουσφέτι – για να μιλάω στη γλώσσα σας) του προηγούμενου.

    Καλά, παρουσιάζετε την πλήρη αποδιάρθρωση (για να μην πω άλλη λέξη και με κόψει καμιά λογοκρισία) ως «μεταρρύθμιση»?

    Πρόταση:

    Έγιναν πράγματα και πριν από την δική σας θητεία, τα οποία αξίζει να μην ξηλώσετε, δεν είναι ντροπή. Ο Νόμος 3839/2010 προβλέπει ήδη επαρκή μοριοδότηση για όσους έχουν αρκετά προσόντα. Προβλέπει και διαδικασία κρίσης και επιλογής που είναι κρυστάλινη και δεν υπόκειται σε λαθροχειρίες. Οι προϊστάμενοι που κρίνονται με αυτόν είναι πραγματικά περίφανοι ότι επελέγησαν αξιοκρατικά και χαίρουν εκτίμησης (προφανώς – και ατυχώς – όχι από εσάς, προς το παρόν τουλάχιστον). Προβλέπει δομημένη και δημόσια συνέντευξη των υποψηφίων, καθώς και γραπτή εξέταση όπου πραγματικά προκρίνεται ο καλύτερος.
    Βέβαια, ο νόμος αυτός «ταρακούνησε» τα κατεστημένα: οι Υπουργοί δεν μπόρεσαν να κάνουν προϊστάμενο τον κηπουρό τους (δικαίωμα που τους στέρησε κάποιος που οι ίδιοι ονομάζουν «κηπουρό»..) και χάθηκε ένα πεδίο άσκησης ρουσφετιών. Οι συντεχνίες του δημοσίου, διάφοροι συνδικάλες και παρεΐστικα δίκτυα αποστερήθηκαν «αντικείμενο εργασίας». Για αυτό και πολεμήθηκε. Πρώτα από τους προαναφερθέντες και τώρα – από ό,τι φαίνεται – από εσάς.
    Να μην σας κατηγορούμε βέβαια αδίκως, πλην όμως όταν θεσμοθετείτε την «διαίσθηση» ως μοναδικό – και μάλλον αλάθητο – κριτήριο, τί νομίζετε ότι κάνετε?

    Δεν περιγράφω άλλο…

  • 8 Μαΐου 2013, 12:29 | despina

    Πρώτα από όλα να αξιολογηθούν τα άτομα που κατέχουν θέσεις ευθύνης εδώ και 10 έως 20 χρόνια τι πρόσφεραν και τι τομές έκαναν στις υπηρεσίες που πέρασαν (ισχύει και για τους απλούς υπαλλήλους το υπηρεσιακό σημείωμα των υπαλλήλων βαθμολογούνταν από τον εκάστοτε προϊστάμενο η Διευθυντής έτσι ώστε διαχρονικά να διατηρούν τη θέση τους μέχρι την σύνταξή τους. Έχουν μερίδιο ευθύνης στο χάλι της δημόσιας διοίκησης…..
    Για τις θέσεις ευθύνης πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν και τα ανάλογα ειδικευμένα προσόντα πχ Δεν μπορεί απόφοιτος της φιλοσοφικής και με μεταπτυχιακό στην αρχαιολογία( το οποίο μπορεί να έκανε όταν έλειπε από την υπηρεσία όταν κάποιοι άλλοι ήταν απαραίτητοι) να γίνεται προϊστάμενος η διευθυντής στο Λογιστήριο η στην οικονομική υπηρεσία αντίστοιχα και ο απόφοιτος του οικονομικού ΠΕ η ΤΕ με λιγότερα τυπικά προσόντα να μην μπορεί να γίνει.
    Όλοι οι υπάλληλοι πρέπει να παρακολουθούν υποχρεωτικά σεμινάρια στη σχολή Δημόσιας Διοίκησης εκ περιτροπής και όχι συνέχεια οι ίδιοι….. κάποιοι κρίνονται απαραίτητοι στην υπηρεσία και τιμωρούνται ενώ οι άλλοι που πηγαίνουν αναβαθμίζονται….
    Όλοι οι ΠΕ η ΤΕ δεν μπορούν να κατέχουν θέσεις ευθύνης διοικητικές η οικονομικές αν δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα που φαίνεται από τον τίτλο του πτυχίου τους. Όπως στον ιδιωτικό τομέα για λογιστήριο δεν θα πάρουν απόφοιτο κοινωνικό λειτουργό η θεολόγο.
    Με την κινητικότητα να μεταφερθούν οι ειδικεύσεις σε θέσεις της ειδικότητας τους.
    Δεν μπορεί απόφοιτος ΔΕ να εκτελεί τις ίδιες εργασίες με απόφοιτο του ανοιχτού πανεπιστημίου στον πολιτισμό ο ένας να πληρώνεται παραπάνω για τις ίδιες εργασίες..
    Να μεταφερθεί σε υπηρεσίες πολιτισμού αντίστοιχα.
    Πρέπει να οριστεί και να εφαρμοστεί ο κατώτερος αριθμός για γραφείο τμήμα η Διεύθυνση. Δεν μπορεί προϊστάμενος να έχει 2 υφισταμένους και άλλος 10. Ο Διευθυντής να εκτελεί και χρέη προϊσταμένου για να παραμένει η Διεύθυνση….. οι παραβάτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
    Οι αποφάσεις για τις θέσεις ευθύνης να βγαίνουν από το υπηρεσιακό και όχι να κωλυσιεργούν και να ισχύουν οι αυθαίρετες αποφάσεις του κάθε Αιρετού.
    Τέλος για κάθε υπηρεσία να υπάρχει οργανόγραμμα με mail του κάθε υπαλλήλου και υπεύθυνου θέσης με συγκεκριμένα καθήκοντα πχ ο το τάδε τμήμα εκτελεί και έχει 50 αρμοδιότητες ο υπεύθυνος έχει 10 καθήκοντα ο τάδε στο τμήμα έχει 5 ο άλλος 10 κλπ έτσι φαίνεται η ικανότητα η ανικανότητα του υπευθύνου η του υπαλλήλου. Να δημοσιέυεται το οργανόγραμμα ώστε να ξέρει ο κάθε πολίτης που να απευθύνεται όχι ένας υπάλληλος να μεταφέρεται ανά 2 η 3 μήνες και άλλος καθόλου….
    Τέλος να υπάρχει και ίση κατανομή στα άτομα με ειδικές ανάγκες όχι 2 η 3 σε ένα γραφείο να κρίνονται από ειδικούς τι μπορούν να προσφέρουν σε ποια υπηρεσία μπορούν να προσφέρουν… ανάλογα με την πάθηση που έχουν.
    Καλη συνέχεια και υπομονή σε όλους..

  • 8 Μαΐου 2013, 12:32 | Εχει Νόημα?

    κ. Μανιτάκη τα σχόλια και τις απόψεις θα τα λαβετε υποψιν σας?
    Η είναι ήδη υπογεγραμμένο αυτο νομοσχέδιο?
    Γιατι η διαβούλευση νομίζω γίνεται μονο για ματια του κόσμου…

    Αν όντως δεν έχει οριστικοποιηθεί το συγκεκριμένο έκτρωμα καλα θα κάνετε να σκεφτείτε πως θα δώσετε κίνητρα για Δουλειά-Αποτελέσματικότητα-Ικανότητες και οχι κίνητρα για συλογή μορίων με τίτλους σχολες ΕΣΔΔ, πληρωμένα Μεταπτυχιακα κτλ κτλ

    Σκοπός του εργοδότη είναι η πραγματική απόδοση των εργαζομένων
    και οχι το «φένεσθαι» με τιτλους.

  • 8 Μαΐου 2013, 11:45 | Σ.Ι.

    5. Υπάλληλοι οι οποίοι επιλέγονται ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Τμήματος, αυτοτελούς Τμήματος και αυτοτελούς γραφείου και ανήκουν σε βαθμό κατώτερο του Βαθμού Γ΄, με την τοποθέτηση τους κατατάσσονται στο Βαθμό Γ΄. Υπάλληλοι, οι οποίοι επιλέγονται ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης ή Υποδιεύθυνσης και ανήκουν σε βαθμό κατώτερο του Βαθμού Β΄, με την τοποθέτηση τους κατατάσσονται στο Βαθμό Β΄. Υπάλληλοι, οι οποίοι επιλέγονται ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και ανήκουν σε βαθμό κατώτερο του Α΄, με την τοποθέτηση τους κατατάσσονται στο Βαθμό Α΄

    Αυτό δεν είναι παράλογο;

    7. α. Η παρ. 4 του άρθρου 87 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), αντικαθίσταται ως εξής:
    «4. Αν κενωθεί ή συσταθεί θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου και μέχρι την τοποθέτηση, κατόπιν επιλογής ή μετακίνησης, νέου προϊσταμένου, τα σχετικά καθήκοντα μπορεί να ανατίθενται προσωρινά με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού ή του αρμόδιου οργάνου διοίκησης σε προϊστάμενο οργανικής μονάδας του ίδιου ή κατώτερου επιπέδου ή σε οποιονδήποτε άλλο υπάλληλο του οικείου φορέα, εφόσον διαθέτει τα νόμιμα τυπικά προσόντα για την επιλογή σε θέση προϊσταμένου αντίστοιχου επιπέδου.»

    Τί υπέροχο; Τί καταλαβαίνουμε; Ποιοί θα καταλαμβάνουν την θέση (και μάλιστα θα αμείβονται), οι αρεστοί ή οι άριστοι; Αυτή τη στιγμή υπάρχει το φαινόμενο να έχουν αποχωρίσει οι περισσότεροι προϊστάμενοι οργ. μονάδων με σύνταξη και να τους αναπληρώνουν οι αρεστοί.
    Μεγάλο λάθος η αντικατάσταση του άρθρου. Πολύ καλό ήταν:
    1. Τον προϊστάμενο, που απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει στα καθήκοντα του ο ανώτερος κατά βαθμό προϊστάμενος των υποκείμενων οργανικών μονάδων και επί ομοιοβάθμων ο προϊστάμενος που έχει ασκήσει περισσότερο χρόνο καθήκοντα προϊσταμένου. Το αρμόδιο για την τοποθέτηση προϊσταμένων όργανο μπορεί,τηρουμένου του προβαδίσματος των βαθμών, να ορίσει ως αναπληρωτή προϊσταμένου οργανικής μονάδας, που απουσιάζει ή κωλύεται, έναν από τους προϊσταμένους των υποκείμενων οργανικών μονάδων.
    2. Αν δεν υπάρχουν υποκείμενες οργανικές μονάδες,τον προϊστάμενο αναπληρώνει στα καθήκοντα του ο ανώτερος κατά βαθμό υπάλληλος που υπηρετεί στην ίδια οργανική μονάδα, εφόσον ανήκει σε κλάδο του
    οποίου οι υπάλληλοι προβλέπεται ότι μπορούν να προΐστανται σύμφωνα με τις οικείες οργανικές διατάξεις. Αν υπηρετούν περισσότεροι υπάλληλοι με τον ίδιο βαθμό, αναπληρώνει αυτός που έχει περισσότερο χρόνο στο βαθμό ή αυτός που ορίζεται από τον προϊστάμενο της αμέσως υπερκείμενης μονάδας ή αρχής.
    3. Το αρμόδιο για το διορισμό όργανο μπορεί με απόφαση του να ορίσει ως αναπληρωτή προϊσταμένου οργανικής μονάδας τον προϊστάμενο άλλης οργανικής μονάδας του ίδιου επιπέδου.
    4. Αν κενωθεί ή συσταθεί θέση προϊσταμένου οργανι κής μονάδος, έως την τοποθέτηση νέου προϊσταμένου εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου. Ο αναπληρωτής προϊσταμένου
    οργανικής μονάδας κατά την παράγραφο αυτή δικαιούται το προβλεπόμενο για τη θέση επίδομα από την έναρξη της αναπλήρωσης.

  • 8 Μαΐου 2013, 11:50 | zarko

    Επιπλέον πριμοδότηση για υπαλλήλους που έχουν πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων και οργανισμών.Όλοι οι προϊστάμενοι πρέπει να έχουν εξειδίκευση στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και στο μάνατζμεντ.
    Όταν δεν γίνει αυτό που συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα στις χώρες του εξωτερικού ας ξεχάσουμε και τους στόχους και τη αλλαγή στη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

  • 8 Μαΐου 2013, 10:50 | sir

    Αρκετα και ενδιαφεροντα τα σχολια των συνομιλιτων.
    Εκτιμω ομως οτι ειναι καιρος για να προχωρησουμε ποιο γρηγορα.
    Δηλαδη η πενταετια να θεωρειται αρκετη ως ελαχιστος χρονος προυπηρεσιας για καταληψη θεσεως ευθυνης αλλα απο τις προαναφερομενες να αποκλειονται παντοτε ολοι οι υπαλληλοι κατηγοριας ΔΕ

  • 8 Μαΐου 2013, 10:36 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΕΛΛΗΣ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΙΡΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΤΕ. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ. ΟΣΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ, ΕΑΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΝΙΔΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΜΗΔΑΜΙΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΔΕΝ ΜΠΡΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.ΜΟΝΟ ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΤΟΤΕ ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
    ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΠΙΣΗΣ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΘΕΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΝ ΟΧΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΥΨΗΛΑ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ…..

  • 8 Μαΐου 2013, 09:12 | Πανος

    Ενας απόφοιτος της ΕΣΔΔ ή ΕΚΔΔ που φοίτησε 1,5 χρόνο πριμοδοτείται με 7 ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ χρόνια!
    (Άπειρα παιδια που δεν έχουν εργαστεί στο Δημόσιο αλλά ούτε και στον Ιδιωτικό τομέα)
    Με ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ χρόνια τώρα να γίνουν Διευθυντές?

    Αυτό το θεωρείτε Δίκαιο και Ηθικό για τους υπόλοιπους Δ.Υ.?
    Το θεωρείτε Δίκαιο και Ηθικό για τους πραγματικά εργαζόμενους?
    Για αυτους που έχουν δουλέψει χρόνια στον Ιδιωτικό τομέα οι οποίοι μπαινουν στο δημόσιο αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ, και ξεκινούν με τον ΣΤ Βαθμό, χωρίς να αναγνωρίζεται η πραγματική προυπηρεσία και εμπειρία τους?

    Η Απόδοτικότητα, Η Προσφορά, Η Εργασία, Η Ικανότητα, Η Εμπειρία, Η Ισοτητα, Η Δικαιοσύνη κ.α.
    Είναι Αρχές που οφείλετε να Σεβαστείτε!!!

  • 8 Μαΐου 2013, 08:28 | ΚΑΤ.Κ.

    Υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι στους ΟΤΑ από πρώην Δημοτικές Επιχειρήσεις που πολύ πριν τη «εφεύρεση» του ΑΣΕΠ κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον εκάστοτε Δήμο. Η βασική τους διαφορά από τους υπόλοιπους συναδέλφους του Δήμου ήταν ότι τους πλήρωνε άλλο ταμείο. Η προϋπηρεσία αυτών των υπαλλήλων ανέρχεται περίπου σε 20 χρόνια και εννοείται ότι οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν σε κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ, δηλαδή με βαθμό τουλάχιστον Γ’.
    Με το σύστημα που επικρατεί και «καλά κρατεί» τα τελευταία χρόνια, δηλαδή με τη μή σύνταξη νέων οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας (ελλείψει εσωτερικού οργανισμού υπάλληλοι ΙΔΑΧ δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε θέσεις προϊσταμένων) αλλά και τη στάση κρίσεων από τα Υπηεσιακά Συμβούλια, οι υπάλληλοι αυτοί δεν καλύπτουν θέσεις προϊσταμένων όπως θα έπρεπε και μάλιστα βλέπουν συναδέλφους τους με χαμηλότερο βαθμό αλλά και τυπικά προσόντα να κατέχουν θέση προϊσταμένου με μια απλή απόφαση Δημάρχου.
    Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις κρίσεις η «προϋπηρεσία» προϊσταμένων που έχει προέλθει από απόφαση Δημάρχου ή άλλου οργάνου πλην του υπηρεσιακού συμβουλίου (Αρθρο 02 1α και 1β).

    Παράλληλα θεωρώ το ζήτημα που τίθεται ως προς της στοχοθεσία λανθασμένο:
    όποιος έχει ασχοληθεί υπεύθυνα και σοβαρά με στοχοθεσία και δείκτες γνωρίζει ότι για τη για την κατάκτηση των στόχων απαιτούνται ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι ταυτόχρονα.
    Με ποιον τρόπο θα εξασφαλίζεται στον εκάστοτε Δ/ντη ή Προϊ/νο ότι θα διαθέτει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του τους απαιτούμενους αυτούς πόρους, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν ή απειλούνται καθημερινά με εφεδρία αλλά και οι προϋπολογισμοί γυρνούν «κουτσουρεμένοι»?

  • 8 Μαΐου 2013, 00:55 | Αλέξανδρος Νικηφόρου

    Θα πρέπει στην αξιολόγηση του κάθε υπαλλήλου για θέσεις ευθύνης να προσμετρηθούν και οι αναρρωτικές άδειες που έχει λάβει τα προηγούμενα χρόνια, μια και όλοι γνωρίζουμε ότι ειδικώς οι βραχείες αφορούν φυγόπονους υπαλλήλους.
    Επιτέλους να συμπεριληφθούν πολλά στοιχεία από την εικόνα του παρελθόντος του κάθε υπαλλήλου για την εμπέδωση της αξιοκρατικής αξιολόγησης.

  • 8 Μαΐου 2013, 00:09 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΛΗΣ

    ΒΡΕ ΑΣΕΠ(ΑΚΙΑ) HΡΕΜΗΣΤΕ. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΟΡΙΣΘΕΊ ΜΕ ΓΡΑΠΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΔΕΝ ΣHΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΟΡΙΣΘΕΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ.

  • 7 Μαΐου 2013, 23:30 | zarko

    Διαβάστε και εφαρμόστε στο νόμο την παρακάτω απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου.
    ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
    ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ Ι ΤΜΗΜΑ (ΣΤ ΔΙΑΚΟΠΩΝ) ΠΡΑΞΗ 34/2012
    <>
    Ερευνήστε και δείτε ποιοι είναι προϊστάμενοι σήμερα στις δημόσιες υπηρεσίες, το δημόσιο βουλιάζει, κάντε κάτι? Οι καθυστερήσεις και τα χρονοδιαγράμματα σας δίνουν άλλοθι σε αυτούς που λεηλατούσαν διοικητικά και οικονομικά το δημόσιο μέχρι τώρα.
    Στην υπηρεσία μου έχουμε με ανάθεση καθηκόντων τμηματάρχες απόφοιτους Δημοτικού (??) και Λυκείου τη στιγμή που υπάρχουν αρχαιότεροι( περίπου 14) και ικανότεροι ΠΕ .
    Οι προϊστάμενοι με ανάθεση να μην πληρώνονται το επίδομα ευθύνης, να μην προσμετρούνται τα μόρια του χρονικού διαστήματος που ασκούν τα καθήκοντα αυτά και να θεωρείται πειθαρχικό αδίκημα η αδιαφορία (?) του διοικητικού αρμόδιου οργάνου που δεν μεριμνά για την κάλυψη της θέσης ευθύνης με νόμιμο τρόπο (υπηρεσιακό συμβούλιο). Πρέπει να πάψει ποια τα όργανα του δημοσίου να εξυπηρετούν πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.
    Άμεση νομοθετημένη προτεραιότητα σε θέσεις ευθύνης σε υπαλλήλους που εκτός των άλλων προσόντων έχουν και πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων και οργανισμών.

  • 7 Μαΐου 2013, 23:25 | Κώστας

    Από την εμπειρία μου, ο χρόνος που μεσολαβεί για την επιλογή και τοποθέτηση των υπαλλήλων στις θέσεις ευθύνης, με μοριοδότηση μέσω των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, διαρκεί από μερικούς μήνες έως και 2 χρόνια. Πιθανόν να διαρκέσει και περισσότερο αυτή τη φορά που θα πρέπει, λόγω των νέων Οργανισμών, να κριθούν και να επανατοποθετηθούν ταυτόχρονα όλοι (δηλαδή μερικές δεκάδες χιλιάδες) προϊστάμενοι.
    Συνεπώς οι μέχρι τότε προσωρινά τοποθετηθέντες, κατά πάσα πιθανότητα θα μείνουν στις θέσεις των προϊσταμένων για μήνες ή και χρόνια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να επιλεγούν με κάποιας, απλής μορφής ίσως, αλλά αντικειμενικά κριτήρια.
    Θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωση αυτή το άρθρο 9 παρ. 1 του νόμου 4957/2012 (ΦΕΚ 54/Α/14-3-2012) σύμφωνα με το οποίο μετά την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών, η επανατοποθέτηση όλων των προϊσταμένων του ιδίου επιπέδου, στις θέσεις προϊσταμένων που διατηρούνται, γίνεται με βάση τη μοριοδότηση της τελευταίας κρίσης για τις επιλογές προϊσταμένων του κάθε επιπέδου. Εξ όσων γνωρίζω αυτό το άρθρο ποτέ δεν έχει καταργηθεί.

  • 7 Μαΐου 2013, 22:23 | Αθηνά

    «Σε περίπτωση που προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Υπουργείου, μετά τη λήξη της θητείας του, δεν επιλέγεται ή δεν τοποθετείται εκ νέου σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας του ίδιου επιπέδου, μπορεί, εφόσον συντρέχει υπηρεσιακή ανάγκη και κρίνεται ικανός για την άσκηση των σχετικών καθηκόντων, να αποσπάται, με αίτησή του ή αυτεπαγγέλτως, σε σώματα επιθεώρησης ή ελέγχου ή να του ανατίθενται επιτελικά ή ειδικά καθήκοντα, διατηρώντας το βαθμό που κατείχε ως προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης και τις αποδοχές του, οι οποίες δεν μπορεί να είναι ανώτερες των ομοιοβάθμων του επιθεωρητών ή ελεγκτών ή ανώτερες της θέσης που κατείχε»
    H διατάξη αυτή είναι σκανδαλώδης και εκθέτει όλους όσοι τη συνυπογράψουν… Δηλαδή σκοπός είναι να μη χάσουν το επίδομα του προϊσταμένου τα «μεγαλοστελέχη» των Υπουργείων που αποτελούν εδώ και χρόνια το δεξί και μακρύ χέρι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Έτσι θα κάνετε την κάθαρση στο Κράτος; Βάζοντας στο έλεγχο ανθρώπους που τόσο χρόνια ήταν συνεργάτες των πολιτικών που εφτασαν σ’ αυτό το αίσχος;
    Κ. Υπουργέ, αυτή η φωτογραφική διάταξη αν περάσει σας εθέτει προσωπικά και θα μείνετε και σεις στην ιστορία όπως ο νόμος Παυλόπουλου και πολύ άλλοι που τακτοποίησαν «τα δικά μας παιδιά».
    Θερμή παράκληση: ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΔΙΚΑΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΛΑΟΣ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΕΤΕ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΓΙΑΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΞΕΓΡΑΦΕΙ…ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΟΥΜΕ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ!

  • 7 Μαΐου 2013, 21:26 | M.N.

    Αρκετοί βολεμένοι προσπαθούν να διατηρήσουν το υπάρχον απαράδεκτο σύστημα αυθαιρεσίας και εξυπηρέτησης ημετέρων, υπεραμυνόμενοι της εργασιακής εμπειρίας τους, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνουν το μόχθο και τις σπουδές των νέων. Κάπου μάλιστα γράφτηκε ότι η παλαιά φουρνιά δημοσίων υπαλλήλων δεν απέκτησε τυπικά προσόντα, επειδή αφιέρωναν όλο το χρόνο τους στην εργασία τους! Ούτε λόγος βέβαια για τον τρόπο που απέκτησαν την εργασία τους. Μα πόσο αφελής νομίζουν ότι είναι ο Ελληνικός λαός;