Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 10:53 | Μαίρ

    Με το υπάρχον εξεταστικό σύστημα ο χρόνος υποβολής ειναι σωστά τοποθετημένος τον Ιούνιο. Υπάρχουν τόσα προβλήματα για τους μαθητές ας μην προσθέτουμε και άλλα.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 10:33 | Λευτέρης

    Όχι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τον Μάρτιο γιατί επιβαρύνει τους μαθητές με επιπλέον άγχος. Τον Ιούνιο οι μαθητές θα είναι πιο ξεκάθαροι για τη σχολή που θα επιλέξουν.

  • Και βέβαα πρέπει η κατάθεση του Μηχανογραφικού Δελτίου να γίνεται πριν από τις εξετάσεις καιτην έκδοση της βαθμολογίας,ώστε η επιλογή να γίνεταιμε κριτήρια που που ικανοποιούν την κλίση και τις επιθυμίες του μαθητή.Για αυτούς που ανησυχούν υπερβολικά η λύση είναι πολύ απλή Δηλώστε όσες σχολές θέλετε, με τη σειρά που θέλετε και ζητήστε την βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ,ΚΕΣΥΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών,καθώς καιη εφαρμογήτωντεστ δεξιοτήτων, θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 10:27 | ΑΚΗΣ

    Διαφωνώ με τη συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου τον Μάρτιο, γιατι αυτό προσθέτει περισσότερο άγχος στους μαθητές σε περίοδο που είναι πάρα πολύ πιεσμένοι.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 10:21 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗΣ

    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ 2 Η 3 ΣΧΟΛΕΣ ΜΟΝΟΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΙ; ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΖΩΟΚΟΜΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ !!!

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 10:17 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα, που η κυβέρνηση κληρονόμησε εκτός των άλλων και στο χώρο της παιδείας και των οποίων τη λύση επιδιώκετε, το προτεινόμενο μέτρο θεωρώ ότι είναι τελείως αποσπασματικό και δεν λύνει κανένα πραγματικό πρόβλημα της εκπαίδευσης. Τουναντίον δημιουργεί σύγχυση και αδικαιολόγητη αναστάτωση στους μαθητές. Τουλάχιστον ας σεβαστούμε το άγχος τους. Το μέτρο να συμπεριληφθεί στα πλαίσια συνολικής παρέμβασης στο χώρο της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που επειγόντως έχει ανάγκη η Ελλάδα.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 10:12 | ΒΙΚΥ

    Λάθος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού το Μάρτιο. Προσθέτει παραπάνω άγχος στους μαθητές σε περίοδο που είναι πάρα πολύ πιεσμένοι

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 10:07 | ΤΣΙΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ

    Το ζήτημα σχετικά τον χρόνο κατάθεσης των μηχανογραφικών είναι σαν την περιορισμένη οπτική να βλέπεις το δέντρο και να χάνεις το δάσος! Οι πανελλήνιες είναι συνολικά ένα αναχρονιστικό μοντέλο πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο συντηρεί ένα γραφειοκρατικό και ανίκανο σύστημα. Οι ίσες ευκαιρίες και οι δυνατότητες να κάνεις πραγματικά αυτό που αγαπάς είναι ελάχιστες. Και όταν μάθεις να κάνεις κάτι το οποίο δεν αγαπάς το κάνεις συμβιβαστικά και χωρίς να αποδίδεις. Ειδικά τώρα που το δημόσιο δεν αποτελεί ποια το όνειρο κάθε απόφοιτου τηε τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καλό θα ήταν να γίνουν άμεσα καινοτόμες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Εξάλλου το είδη υπάρχον σύστημα μας κοστίζει πολλά – πολλά χρήματα και δεν αποδίδει.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 10:03 | χριστινα

    Διαφωνώ με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού το Μάρτιο γιατί επιβαρύνει τους μαθητές με άγχος σε περίοδο που τα παιδιά είναι πάρα πολύ πιεσμένα.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 09:59 | BIKY

    Διαφωνώ με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού το Μάρτιο. Οι μαθητές είναι αρκετά πιεσμένοι και δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με επιπρόσθετο άγχος. Αντιθέτως το καλοκαίρι οι μαθητές θα είναι απαλλαγμένοι από το άγχος, θα ξέρουν τι έχουν γράψει και θα δηλώσουν σχολές που μπορούν να περάσουν.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 09:56 | Dora

    Θεωρώ τουλάχιστον παράλογη την αλλαγή ενός συστήματος, στην διάρκεια της χρήσης του και ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα καταργηθεί και στην θέση του θα δημιουργηθεί ένα νέο ! Θεωρώ παράλογη την διαδικασία του να βάλω το παιδί μου, μαθήτρια της Γ Λυκείου να αποφασίσει για την επιθυμητή σχολή, ενώ ήδη βρίσκεται σε μία προσπάθεια διαβάζματος για να καλύψει την ύλη και είναι προσανατολισμένη στον στόχο αυτό.
    Κυρία υπουργέ, δεν υπάρχουν άλλα θέματα, σημαντικά να ασχοληθούμε το διάστημα αυτό ; Δεν είναι καλύτερο τα στελέχη του υπουγείου σας να στοχεύσουν στην βελτιστοποίηση του νέου εκπαιδευτικού συστήματος και να αφήσουν το υπάρχον ;
    Δεν είναι ήδη βαρύ το κλίμα στην παιδεία ;
    Προφανώς έχετε καταλάβει ότι δεν συμφωνώ καθόλου με την προτεινόμενη αλλαγή των μηχανογραφικών τον Μάρτιο …

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 09:56 | kostas

    Ως εκπαιδευτικός και γονιός , διαφωνώ με τη μεταφορά συμπληρωσης του μηχανογραφικου στον Μαρτιο ,γιατι μονο αγχος θα προσθεσει στους μαθητες , και φοβαμαι και αρκετες ΄΄χαμενες ωρες΄΄ στο σχολειο με αφορμη τηνενημερωση για τα μηχανογραφικα , εις βαρος φυσικα της υλης.
    Αποψη μου ειναι οτι ουτε αυτος ο ΄΄θορυβος ΄΄ που γινεται τον Ιουλιο ειναι δικαιολογημενος, ισως θα πρεπε να απλοποιηθει με καποιο τροπο αυτη η διαδικασια.

    Ευχαριστω

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 09:53 | χριστίνα

    Έλεος!!!!!!! αφήστε μας να διαβάσουμε με την ηρεμία μας.
    Δεν μπορούμε να διαλέξουμε μεταξύ 2 ισάξιων επιστημονικών πεδίων αλλά και μεταξύ αρκετών πόλεων που εδρεύουν τα πανεπιστήμια χωρίς να έχουμε τη βαθμολογία μας, ιδιαίτερα τώρα με την οικονομική κρίση που μαστίζει την οικογένειά μας.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 09:51 | Πάνος Σκάρας

    Χρειαζόμαστε απλούστερη νομοθεσία και απλές διαδικασίες σε όλο το φάσμα της ζωής μας. Έίναι λογικό λοιπόν όλοι οι υποψήφιοι επαγγελματικής, γενικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης να υποβάλλουν ταυτόχρονα τα μηχανογραφικά τους.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 09:48 | Ελευθερία

    Είναι λάθος να επιστρέψει το παλιό σύστημα με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού το Μάρτιο, γιατί δεν υπάρχει κανένας θετικός λόγος για τους μαθητές. Για τους καθηγητές και το Υπουργείο, ναι, γιατί έχουν περισσότερη άνεση χρόνου, αλλά εδώ μετράνε οι μαθητές. Εγώ έχω δώσει με το σύστημα δεσμών, συμπλήρωσα μηχανογραφικό το Μάρτιο χωρίς να ξέρω καθόλου τι θα γράψω. Αλλιώς είναι να ξέρεις και τι έχεις γράψει και πως λίγο πολύ πήγαν οι άλλοι υποψήφιοι. Σαφώς και έχεις περισσότερο χρόνο να σκεφτείς, άλλο Μάρτιος, άλλο μετά το τέλος των πανελληνίων. Και με τους γονείς μπορείς να το συζητήσεις και τους καθηγητές και όλους. Δεν περιμένεςι το τελευταίο λεπτό. καλό είναι να αποφορτίζουμε τα παιδιά από το άγχος και τη δοκιμασία νεύρων και ψυχικής και σωατικής αντοχής που τα υποβάλλουμε όλο και πιο πολύ τα τελευταία χρόνια. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ? ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΓΕΛΟΙΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ?

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 09:41 | Γιώργος Κανταρέλης

    Με το ισχύον σύστημα πρόσβασης στην τριτοβαθμια εκπαίδευση, μικρότερη σημασία έχει ο χρόνος συμπλήρωσης και υποβολής του μηχανογραφικού.
    Προσωπικά, φρονώ ότι όσο πιο νωρίς ο μαθητής και η οικογένειά του επεξεργαστούν το μηχανογραφικό, τόσο μεγαλύτερο χρόνο έχουν να στοχοθετήσουν την πορεία του μαθητή μέχρι τις εξετάσεις.
    Γιατί, τελικά, αν γνωρίζεις την βαθμολογία σου, κάνεις, σε πολλές περιπτώσεις επιλογές ανάγκης, οι οποίες μπορεί να μην ταιριαζουν με τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τις επιθυμίες του νέου ανθρώπου.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 09:40 | Χριστίνα Κριτσιμά

    Θεωρώ ότι το ζητούμενο δεν είναι ο χρόνος υποβολής των μηχανογραφικών. Ούτως ή άλλως πληροφορηθήκαμε για την αλλαγή του γενικότερου τρόπου εισαγωγής στα Α.Ε.Ι κλπ ιδρύματα. Καλό θα είναι για να μην έχουμε και πρόβλημα με τα παιδιά που ήδη θα εξετασθούν με το ισχύον καθεστώς, να μην γίνει καμία αλλαγή και να παραμείνει το ίδιο. Η παιδεία στην
    ελλάδα θέλει εκ θεμελίων αλλαγή. Ενόψει δε της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των φροντιστηρίων που μαστίζει τις ελληνικές οικογένειες. Είναι απαράδεκτο και πιστεύω ελληνική πατέντα, να θεωρείται ότι έχουμε δωρεάν παιδεία και να πληρώνουμε τα μαλλιοκέφαλά μας στα φροντιστήρια, αφού τα σχολεία έχουν καταντήσει όχι απλώς χώρος αναψυχής, αλλά χώρος χάσιμου του χρόνου των παιδιών. Ειδικά στα Λϋκεια η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη. Τα απιδιά πηγαίνουν μόνο για να μην κάνουν απουσίες. Έλεος!!!!!!!!
    Κυρία υπουργέ, δράστε άμεσα γιατί η κατάσταση έφτασε στο μη περαιτέρω. Μην φείδεσθε των αλλαγών και των τυχόν αντιδράσεων των εκπαιδευτικών που πηγαίνουν στο σχολείο για να ξεκουραστούν από τις άλλες δραστηριότητές τους που είμαι σίγουρη ότι τις γνωρίζετε.
    ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ όχι σο μηχανογραφικό, αλλά με νέο νόμο πλαίσιο για την παιδεία.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 07:44 | Γιωργος Γςωργιαδης

    Θρωρω οτι διηλίζοιμε τον κόνοπα και ΚΑΤΑΠΊΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΗΛΟ….
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΦΙΚΩΝ…
    ΑΛΛΑ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ .
    ΜΑ ΜΟΡΦΩΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ .(ΧΩΡΙΣ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ ΚΛΠ)
    ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΕΝΑ «ΜΙΣΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΣ….
    ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ …ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ…
    ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ……

  • Επειδή διδάσκω Φυσική στη Γ΄Λυκείου σε Δημόσιο Λύκειο έχω παρατηρήσει ότι οι καλοί μαθητές είναι υπέρ της κατάθεσης μηχανογραφικών τον Μάρτιο.Η εξήγηση που δίνουν τα παιδιά
    είναι ότι ανεπηρέαστα από τη βαθμολογία η επιλογή των σχολών
    προτίμησης θα είναι σωστότερη και προς το συμφέρον τους.Εμείς
    οι καθηγητές θα αποφύγουμε την θερινή ταλαιπωρία της παραμονής
    στα σχολεία μέχρι τις 20 Ιουλίου και με το άγχος της πρέπουσας
    καθοδήγησης των μαθητών μας.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 07:33 | Χρηστος Αναστασιαδης

    Ο κος Λιακοπουλος (παρακάτω 6 δεκ 21:26) έχει δίκιο σε Όλα εκτός απο ένα : δεν μπορεί η αλλαγή της υποβολής να έχει ηθοπλαστικο στόχο σίγουρα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία αλλά αυτό δεν θα γίνει με μηχανικό τροπο ούτε αλλάζοντας την υποβολή του μηχανογραφικου

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 07:09 | NTATHΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Είμαι συμφωνος με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 07:07 | καλλιοπη

    δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια τέτοια αλλαγή εν μέσω της σχολικής χρονιάς όταν επίκεινται αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής γενικότερα. Σε μια εποχή έντασης και ανασφάλιας η αναστάτωση που θα δημιουργήσει μια διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών το μάρτιο ακυρώνει το οποιοδήποτε όφελος μπορεί να προκύψει. οι αλλαγές οφείλουν να γίνονται από την αρχή ώστε να συνυπολογίζονται από μαθητές και γονείς στο σχεδιασμό και στις αποφάσεις τους. Εκαιδευτικός

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 05:07 | BAΣΙΛΗ Τ.

    Nομίζω πως ο θεσμός των Πανελληνίων έχει κορεστεί. Κα Υπουργέ νομίζω πως θα πρέπει τα παιδιά να δίνουν εξετάσεις στην σχολή της προτίμησης τους όπως και παλαιότερα. Το τρέχον σύστημα προκαλεί μια ανόητη γραφειοκρατία και μια αγωνία στα παιδιά που δε χρειάζεται σε καμμία περίπτωση να βιώνουν. Για παράδειγμα, αν κάποιο παιδί θέλει να περάσει στην Ιατρική Αθήνας, θα δίνει εξετάσεις που θα διοργανώνει η ίδια η σχολή σε ετήσια βάση με τα ανάλογα μαθήματα στην Ιατρική Αθήνας. Αν αντίστοιχα θέλει να περάσει σε μια άλλη σχολή, θα μπορεί να δώσει στην άλλη σχολή στις αντίστοιχες εισαγωγικές εξετάσεις που θα κάνει η σχολή καθεαυτή.

    Με αυτό τον τρόπο θα πηγαίνει ο κάθε μαθητής εκεί που θέλει ή εκεί που ΠΡΕΠΕΙ και όχι να εξαρτάται το μέλλον του απο εναν αλγόριθμο και απο το πως πήγαν οι υπόλοιποι συμμαθητές του.

    Οσο αναφορά την οικονομική πλευρά, λιγότερη γραφειοκρατία, δεν θα υπάρχει ανάγκη για Πανελλήνιες και τα έξοδα που συνεπάγονται αυτές και σίγουρα λιγότερο άγχος ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ για γονείς και μαθητές.

    Το συγκεκριμένο μέτρο που αναφέρω δεν είναι καινούργιο, αλλά έτσι ήταν και αρκετά παλαιότερα. Αν για παράδειγμα τότε είχες τελειώσει το λύκειο και ήθελες να μπεις στη σχολή του ΟΤΕ για παράδειγμα, απλά τελείωνες και μετά έδινες εισαγωγικές εξετάσεις στη σχολή του ΟΤΕ!

    Καιρός να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και να τα προστατέψουμε απο κακές επιλογές.

    Η παράδοση των βιογραφικών σε άλλη χρονική περίοδο, θα δημιουργήσει μια επιπλεόν υποχρέωση στους μαθητές (για να διαβάσουν και να αγχωθούν περισσότερο) αλλά απο την άλλη, το βλέπω σαν κάτι που δεν είναι άξιο δημόσιας διαβούλευσης.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 04:04 | ΜΙΝΑ , μητέρα υποψηφίου

    Θεωρώ ότι η υποβολή του μηχανογραφικού πρέπει να γίνει μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, όχι τον Μάρτιο. Ήδη το γεγονός της διαβούλευσης του θέματος αυτού έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους μαθητές,καθώς Δεκέμβρη μήνα ανακοινώνεται μια πιθανη αλλαγή για την οποία δεν είναι προετοιμασμένοι.Η ενασχόληση με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού για ένα περίπου μήνα, τον Μάρτιο, θα αποπροσανατολίσει αρκετούς υποψηφίους από τη συστηματική προετομασία τους,σε μια περίοδο κρίσιμη.
    Ακόμη κιαν συμπληρωθεί το μηχανογραφικό τον Μάρτιο είναι σίγουρο ότι δε θα λείψουν οι «ειδικοί» σύμβουλοι από τους οποίους φαίνεται ότι το Υπουργείο προσπαθεί να προστατέψει τους μαθητές.
    Η συμπληρωση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο διασφαλίζει ηρεμία, δίνει περισσότερο χρόνο στους μαθητές να σκεφτούν και ακόμη η γνώση της βαθμολογίας δίνει σε κάποιους μια εικόνα των δυνατοτήτων τους(θετική ή αρνητική), που καθορίζει ,σε ορισμένες περιπτώσεις ,την επιλογή του επιστημονικού πεδίου. Θα πρέπει ,κύριοι, στο Υπουργείο να σκεφτείτε ότι μπορεί να μην υπάρχει όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν, αλλά υπάρχει όριο στον αριθμό των επιστημονικών πεδίων (2 μόνο). Ενώ υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν «ανοιχτά» και 4 επιστημονικά πεδία (π.χ θετική κατεύθυνση με επιλογής: οικονομία και Μαθηματικά Γενικής Π.).
    Αφήστε, σας παρακαλούμε, τους μαθητές να συνεχίσουν απερίσπαστοι την προσπάθεια τους και αχοληθείτε με άλλες πιο ουσιαστικές αλλάγες που έχει ανάγκη η εκπαίδευση.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 04:00 | ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Απ’την αρχή ξεκαθαρίζω ότι είμαι ΚΑΤΑ της προτεινόμενης ρύθμισης, αφού τα επιχειρήματα που παρουσιάζει το Υπουργείο υπέρ της μεταφοράς του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού στον Μάρτιο είναι πολύ φτωχά.

    Συνοπτικά λοιπόν τα σχόλιά μου σε ορισμένα μόνο από τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται από το Υπουργείο.

    Πότε αλήθεια ρωτήθηκαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ_ΟΜΑΔΑ-Α ή οι ομογενείς αν προτιμούν τον Μάρτιο από τον Ιούλιο; Αμφιβάλει κανείς ότι αν ερωτώντο θα προτιμούσαν και αυτοί τον Ιούλιο αντί του Μαρτίου;

    Εφόσον η υποβολή μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά και από το σπίτι του υποψήφιου, τι εμποδίζει ώστε το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, πχ από την 1η Απριλίου μέχρι την τελική υποβολή στις 31 Ιουλίου, ώστε να υπάρχει ευχέρεια διαβούλευσης – ενημέρωσης, τόσο πριν τις εξετάσεις, όσο και μετά από αυτές και, κυρίως, μετά την ανακοίνωση των βάσεων; Δεν θα διευκολύνονται με αυτόν τον τρόπο οι ακόμα ωριμότερες επιλογές και αποφάσεις; Δε νομίζω άλλωστε ότι μια μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δικαιολογητικών από τις 20 στις 31 Ιουλίου, που ενδεχομένως οδηγήσει σε αντίστοιχη μετάθεση της ανακοίνωσης των βάσεων κατά δύο βδομάδες, θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στον προγραμματισμό των μαθημάτων του 1ου εξαμήνου των ΑΕΙ.

    Με ποιά λογική η αποστέρηση της βοήθειας των υποψηφίων από τα ΓΡΑΣΕΠ για ένα σχεδόν ολόκληρο τετράμηνο (Απριλίος – Ιουλίος), μπορεί να θεωρείται επιχείρημα υπέρ της μεταφοράς του χρόνου υποβολής μηχανογραφικών στον Μάρτιο;

    Όσον αφορά στην αναζήτηση στέγης για τους νέους φοιτητές μακριά από την πόλη της οικογενειακής κατοικίας, για την οποία υποστηρίζεται ότι θα μπορεί να προγραμματίζεται καλύτερα αν ανακοινώνονται νωρίτερα οι βάσεις, μήπως αυτό σύντομα θα αφορά ολοένα και λιγότερες οικογένειες; Πόσοι γονείς μέσα στην παρούσα οικονομική κρίση, που προφανώς θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, θα μπορούν να χρηματοδοτούν σπουδές των παιδιών τους εκτός της πόλης που ζουν;

    Όμως το πιο φτωχό απ’ όλα τα επιχειρήματα είναι η αναφορά στην υποψήφια που δήλωσε μόνο Ιατρική και Βιολογία, και, ενώ έγραψε πολύ καλά, τελικά δεν εισάγεται, επειδή δήθεν εξάρτησε τις επιλογές της από τις περσινές βάσεις, που όμως φέτος ανέβηκαν. Από πού προκύπτει ότι η υποψήφια ενδιαφερόταν και για άλλα τμήματα εκτός από αυτά που δήλωσε; Από πουθενά. Αυτό που προκύπτει όμως, είναι η απορία για την ανάγκη του εμπνευστή των επιχειρημάτων να τα βρει και εκεί που δεν υπάρχουν.

    Πολύ φοβάμαι ότι κάποιοι στο Υπουργείο έχουν χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας, αντιμετωπίζοντας τα παιδιά και τις οικογένειές τους ως απλούς αριθμούς και γρανάζια μιας μηχανής που θέλει καλύτερη ρύθμιση.

    Δεν είναι όμως τα πράγματα έτσι. Είναι όλοι άνθρωποι που βιώνουν μια πρωτόγνωρη για τους περισσότερους οικονομική κρίση, συχνά μάλιστα και προσωπική, όταν κλονίζεται το πλαίσιο αξιών που έζησαν για δεκαετίες ολόκληρες. Γονείς και παιδιά σε στρές απ’ το σήμερα. Με ανασφάλεια για το αύριο. Κι έρχεται τώρα το Υπουργείο, την ώρα της κορύφωσης της προσπάθειας των παιδιών, τον Μάρτη, την ώρα που οι γονείς θα πρέπει να συγκεντρώνουν όση δύναμη τους απομένει για να τιθασεύουν τη δική τους ένταση, να απορροφούν την ένταση και το ψυχολογικό βάρος των παιδιών και να τους δίνουν κουράγιο, να θέλει να τους βάλει όλους μαζί στο τρελοκομείο.

    Έλεος πιά! Ας μην τους φορτώνουμε όλους και με άλλο, αδικαιολόγητο μάλιστα, φορτίο.

    Τελειώνοντας. Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση δεν πείθει. Και Θα είναι προς τιμήν του Υπουργείου να την αποσύρει και να μελετήσει με ηρεμία τα χίλια τόσα σχόλια, ενσκύπτοντας στις αγωνίες τόσων παιδιών και γονιών. Έτσι άλλωστε θα μπορεί να δικαιώνεται και ο θεσμός της ανοιχτής διαβούλευσης, ως μέσο δημοκρατίας και καλύτερης διακυβέρνησης.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 03:25 | Πράπας Λεωνίδας

    Είμαι καθηγητής σε δημόσιο Γενικό Λύκειο εδώ και 13 χρόνια διδάσκοντας αδιαλειπτα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Θυμάμαι όταν εγώ προσωπικά κατέθεσα μηχανογραφικό ως μαθητής της Γ’ Λυκείου την περίοδο των δεσμών και πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε το αρνητικό. Συμβουλεύτηκα τους καθηγητές μου (διαθέσιμοι 100% και προσηλωμένοι πάνω μας την περίοδο του Μαρτίου), βλέπετε δεν υπήρχε η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης από τα φροντιστήρια, αλλά και διάφορες άλλες πηγές και τελικά πιστεύω ότι ιεράρχησα τις προτιμήσεις μου πάρα πολύ καλά. Θεωρώ ότι οι προτάσεις του Υπουργείου για κατάθεση μηχανογραφικών κατά τη διάρκεια του Μαρτίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι υποψήφιοι θα έχουν σίγουρα επαρκή χρόνο να σκεφθούν τις επιλογές τους, να τις συζητήσουν με τους καθηγητές τους και τους υπεύθυνους ΣΕΠ αλλά και να καταθέσουν το μηχανογραφικό μόνοι τους από το σπίτι τους ηλεκτρονικά με πραγματική άνεση χρόνου. Έχω γνωρίσει πολλούς μαθητές τα τελευταία χρόνια που έχουν χάσει τμήματα εισαγωγής γιατί δεν ασχολήθηκαν επαρκώς με την ιεράρχηση των προτιμήσεων επηρεαζόμενοι από:
    1. Μικρή διάρκεια ολοκλήρωσης υποβολής (συνήθως μία μέρα)
    2. Χαλάρωση λόγω έναρξης των διακοπών
    3. Αδυναμία συμμετοχής και απαξίωση των καθηγητών του σχολείου στη διαδικασία προετοιμασίας και υποβολής μηχανογραφικού, λόγω καλοκαιριού
    4. Ανεύθυνες και κακές συμβουλές από μη έμπειρους φροντιστές σχετικά με τη ιεράρχηση των προτιμήσεων.
    Ως καθηγητής πραγματικά θέλω να συμμετέχω ενεργά σε αυτή τη διαδικασία πιστεύοντας ότι έχω να δώσω πολύτιμες συμβουλές στους μαθητές μου. Δυστυχώς όμως όταν θήγω το θέμα των προτιμήσεων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς συναντώ τελείως απροετοίμαστους και αναποφάσιστους μαθητές που μεταθέτουν στο μέλλον τη διαδικασία επιλογής τμημάτων εισαγωγής τους και τον Ιούλιο απληροφόρητοι τελικά υποπίπτουν σε μοιραία λάθη κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου.
    Τέλος θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στοιχίζει πολύτιμους πόρους στην ελληνική πολιτεία (για απασχόληση διαφόρων επιτροπών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού-πέρυσι βέβαια οι ήδη πενιχρές αποδοχές μειώθηκαν περαιτέρω προκαλώντας δυσαρέσκεια) που θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλους σκοπούς της εκπαίδευσης.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 02:41 | ermina

    Κατ’αρχήν ας ξεκινήσουμε απο το γεγόνος οτι δεν θα έπρεπε καν να υφίστανται πανελλήνιες εξετάσεις!!Δεδομένου όμως οτι υφίσταται ο θεσμός δεν καταλαβαίνω γιατί τόση συζήτηση!!Είτε τα παιδιά κάνουν το μηχανογραφικό πριν η μετά τις εξετάσεις δεν αλλάζει τίποτε απολύτως!!
    Απο την στιγμή που τα παιδιά δεν έχουν κάποιον κατάλληλο να τα συμβουλεύσει και να τα κατευθύνει στο σχολείο (μην γελιόμαστε ούτε οι ίδιοι οι καθηγητές δεν έχουν τις γνώσεις εκείνες να βοηθήσουν ένα παιδί να βρεί την κλίση του) οι μαθήτες οφείλουν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό κατά την αρεσκεία τους και τις προσωπικές τους προτιμήσεις!!
    Το μόνο που θα επιβαρρυνθεί σίγουρα είναι η ψυχολογία των υποψηφίων αφού θα αισθανθούν την εσχατή καταπίεση των γονίων,αφού δυστυχώς η πλειονότητα αυτών δεν έχει μέχρι σήμερα καταλάβει πως η σωστή συμπλήρωση του δελτίου πρέπει να γίνεται σαν ό μαθητής να είναι αριστούχος καθώς όλα εξαρτώνται απο την διακύμανση των βάσεων!!!
    Η μόνη μου έννοια λοιπόν,εάν ξαναήμουν στην θέση αυτή και ως εκ τούτου η μόνη συμβουλή προς τους φίλους μαθητές,θα ήταν να προσπαθήσουν όσον το δυνατόν να εξασφαλίσουν καλούς προφορικούς βαθμούς και όταν έρθει η ώρα των εξετάσεων να γράψουν σαν να εξετάζονταν ενδοσχολικά!!!
    Μην σας απασχολεί λοιπόν τίποτα φίλοι υποψήφιοι..Σημασία σίγουρα δεν έχει το πότε θα το συμπληρώσετε..σημασία έχει το τι θα γίνει αφότου το κάνετε..Έστω οτι περνάτε εκεί που θέλετε,μετά τι???
    Νομίζω αυτό θα έπρεπε να απασχολεί το υπουργείο περισσότερο και να τεθεί ως μείζον θέμα διαβούλευσης.

    Μια κάποτε μαθήτρια με όνειρα,που έγινε φοιτήτρια με ελπίδες και δυστυχώς κατέληξε όπως οι περισσότεροι της γενιάς της να μην περίμενει τίποτε..

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 02:32 | ΘΑΝΙΑ

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ…..ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.ΕΧΟΥΝ ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΤΕΙ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ;ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑ -ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΣΩΣ ΨΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΝ ;;ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕΤΗ ΣΤΟ ΝΑ ΜΗΗΗΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΨΕΙΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΦΕΥΓΕΙ ΤΟΣΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟΕΧΕΙ ΤΟΣΗ ΑΝΑΓΚΗ.ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΝΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ ΠΙΑ ΕΛΕΟΣ ΑΣ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ Η ΘΕΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ .

  • θα πρέπει να επισημάνουμε πως η επιχειρηματολογία για την κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου (ΜΔ) το μήνα Μάρτιο στηρίζεται, συχνά, σε λανθασμένα επιχειρήματα.
    Προβάλλεται μερικές φορές το επιχείρημα ότι η κατάθεση του ΜΔ το Μάρτιο θα συμβάλει στην αποφόρτιση των υποψηφίων, θα ελαττώσει το άγχος τους. Αυτό είναι λανθασμένο εντελώς! Όταν οι δηλώσεις ολοκληρώνονται πριν από τις εξετάσεις, είναι γνωστή από την αρχή η αναλογία διαθέσιμων θέσεων/υποψηφίων, πληροφορία άκρως αγχωτική.
    Όταν, για παράδειγμα, έδινα εισαγωγικές εξετάσεις με πρώτη προτίμηση το Μαθηματικό Τμήμα (πριν πολλά χρόνια), έμαθα επισήμως από το ΥΠΕΠΘ, λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις,
    πριν καν γράψω έστω και μια γραμμή, ότι η αναλογία ήταν 1:9, δηλαδή θα «περνούσε» μόνο ένας στους 9 υποψηφίους.
    Φαντάζεστε ότι αυτή η πληροφόρηση συνετέλεσε στην ηρεμία των υποψηφίων (και τη δική μου);
    Επίσης, πολλές φορές, προβάλλεται το επιχείρημα ότι είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα αν το ΜΔ συμπληρωθεί πριν ή μετά τις εξετάσεις: απλώς βάζει κανείς τις σχολές που θέλει, ανεξαρτήτως των υπολοίπων παραγόντων. Ωστόσο, και το επιχείρημα αυτό είναι τελείως έωλο: στην πραγματικότητα, η μόνη βάσιμη πληροφορία που έχει ο υποψήφιος πριν από την τελική έκδοση των αποτελεσμάτων, είναι το πόσο καλά έγραψε.
    Όλα τα άλλα είναι εικασίες – για να μην πω «μαντέματα». Είναι λοιπόν με βάση αυτήν τη γνώση που επιλέγει σχολή ο κάθε υποψήφιος – μέσα στον κύκλο των ενδιαφερόντων του. Προσπαθεί λοιπόν να εκλογικεύσει τις επιλογές του μέσα στο υποτιθέμενο όριο των μονάδων που έχει «πιάσει» σε σχέση με τις βάσεις των περασμένων ετών (δηλαδή προσαρμόζει τη σειρά των προτιμήσεων του). Αυτή η πληροφορία είναι βέβαια ελλιπής, αλλά είναι και η μοναδική πληροφορία που έχει.
    Καταθέτοντας το ΜΔ το Μάρτιο, πριν από τις εξετάσεις στερείται ακόμη και αυτής της ελλιπούς, έστω, πληροφόρησης. Και μάλιστα κατά μήνα Μάρτιο, οπότε δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το διάβασμα του, να φορτωθεί με ένα ακόμη παράγοντα άγχους – σα να μην φτάνουν όλοι οι άλλοι !
    Το γεγονός ότι, ενώ η κατάθεση των δικαιολογητικών ολοκληρώνεται μέσα στον Ιούλιο, τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στο τέλος Αυγούστου, αποτελεί ένα ακόμη μυστήριο των μηχανισμών του ελληνικού κράτους: οιοσδήποτε πρωτοετής φοιτητής Πληροφορικής θα μπορούσε να τεκμηριώσει τη θέση ότι τα αποτελέσματα μπορούν να εξαχθούν μέσα σε λίγες μέρες. Άρα, αυτή η κατάσταση είναι στρεβλή και δεν πρέπει να λαμβάνεται καθόλου υπόψη όταν εξετάζονται τα «υπέρ» και τα «κατά» της κατάθεσης του ΜΔ πριν ή μετά τις εξετάσεις.

    Συμπερασματικά: υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπερ της διατήρησης της κατάστασης ως έχει και, νομίζω, δεν υπάρχουν πειστικά επιχειρήματα υπέρ της κατάθεσης του ΜΔ το Μάρτιο.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 01:50 | ΤΣΑΓΚΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Είμαι γονιός μαθητή της τρίτης τάξης λυκείου, συμμετέχω στην αγωνία και κατ΄επέκταση στο άγχος του παιδιού μου για την εισαγωγή του σε σχολή της επιλογής του και, άρα, πιστεύω, ότι όχι μόνο νομιμοποιούμε, αλλά, ειμαι υποχρεωμένος να εκφράσω τις απόψεις μου επί του θέματος, που στο μεγαλύτερο βαθμό, είναι αυτούσια μταφορά των δικών του απόψεων. Πιστεύω, λοιπόν, ότι το ξεκίνημα των υποτιθέμενων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της παιδείας με αυτόν τον τρόπο, αποτελεί προοίμο της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας όλων όσων πρόκειται να ακολουθήσουν. Ποιο συγκεκριμένα:
    Ποιος είναι ο λόγος αυτής της βιασύνης; Σε τι εξυπηρετεί η κατάθεση μηχανογραφικού το Μάρτη; Το μόνο που επιτυγχάνει αυτή η αψυχολόγητη και ας μου επιτραπεί να πω, επιπόλαιη ενέργεια, είναι να μεγαλώσει την αγωνία, κυρίως των παιδιών και κατά δεύτερο λόγο των γονιών τους. Άραγε, δε γνωρίζουν οι εισηγητές αυτής της πρότασης ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας, χρειάζεται χρόνο και, βέβαια, δε γίνεται στη μεση της χρονιάς. Αβίαστα, λοιπόν, οδηγούμε στο συμπέρασμα, ότι η πρόταση την οποία συζητάμε, είναι μια πρόταση που διαμορφώθηκε στους «διαδρόμους» του Υπουργείου παιδείας, από ανθρώπους που δεν έχουν καμιά αγωνία για τα δικά τους «βολεμένα» παιδιά. Τέλος, καλώ, το νοσηρό εγκέφαλο ή τους εγκεφάλους που εισηγούνται αυτήν την πρόταση να αναρωτηθούν. Τί ειναΙ προτιμότερο;Να γνωρίζει ο υποψηφιος φοιτητής τη βαθμολογία του και με βάση αυτή να επιλέγει 10-15 σχολές που εντάσσονται στις επαγγελματικές του αναζητήσεις ή με το φόβο της αποτυχίας να δηλώνει 300, από τις ιατρικές σχολές έως το ΤΕΙ ανθοκομικής Καλαμάτας;
    Κλείνοντας, δε μπορώ παρά να απευθυνθώ στην Υπουργό παιδείας με εκείνο το γνωστό δίστιχο:
    Που είσαι νιότη πούλεγες
    πως θα γινόμουν άλλος.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 01:40 | Ανέστης Εξαφτόπουλος

    Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο είναι για τους υποψήφιους πολύ πιο ασφαλής διαδικασία απ’ ότι θα ήταν αν το συμπλήρωναν το Μάρτιο. Φυσικά αρκετοί είναι στο όριο των μορίων για τις σχολές που τους ενδιαφέρουν, άλλοι πολύ πιο πάνω και σχετικά ασφαλείς , άλλοι πολύ πιο κάτω κι απλά τις δηλώνουν ελπίζοντας στο θαύμα. Όλοι όμως μπορούν να θέσουν καλύτερα τους στόχους τους κι έπειτα να ρίξουν το βελάκι τους ελπίζοντας να πιάσει κέντρο. Βέβαια και το Μάρτιο τα παιδιά θα θέτουν τους στόχους τους, μόνο που θα ρίχνουν το βελάκι με δεμένα τα μάτια και χωρίς να ξέρουν προς τα πού και πόσο μακρυά πέφτει ο τοίχος. Εγώ έδωσα με το σύστημα των δεσμών με facelift , δηλαδή με τα 640 μόρια αντί των 2000. Μάλιστα το σύστημα άλλαξε στα μέσα της χρονιάς που ήμουν στην τρίτη λυκείου, πράγμα απαράδεκτο. Εξίσου απαράδεκτο θεωρώ όμως να γυρίσουμε πίσω σ’ εκείνη την εποχή και να προγραμματίζουν τα παιδιά το μέλλον τους με τα λιγότερα δυνατά στοιχεία.
    Καθηγητής τώρα πια σε Λύκειο βλέπω ότι πολλά παιδιά , ελλείψει των εξετάσεων στη Β´ Λυκείου, πηγαίνουν στις Πανελλαδικές έχοντας άγνοια κ. και νομίζοντας ότι οι βαθμοί που παίρνουν θα τους ακολουθήσουν στις εξετάσεις. Φανταστείτε με τι ακρίβεια θα συμπλήρωνε ένα τέτοιο παιδί το μηχανογραφικό του. Ας αλλάξουν άλλα πράγματα λοιπόν κι ας μείνει αυτό όπως έχει.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 01:37 | Π. Αντωνακάκης

    Συμφωνώ με την κατάθεση του μηχανογραφικού το Μάρτιο αλλά να δοθεί μεγάλο χρονικό περιθώριο πχ. ένας ολόκληρος μήνας και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής από το σπίτι. Πραγματικά το μεγάλο περιθώριο εξαλείφει το άγχος του υποψηφίου κι από την άλλη του δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΑ ΟΣΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΟΠΟΙΑ ΣΕΙΡΑ τον ενδιαφέρουν που είναι και το σωστό.
    ΘΕΩΡΩ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ τα θέματα των ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ να είναι τέτοια που ένας καλός μαθητής που δεν έχει κάνει ποτέ φροντιστήριο να μπορεί να γράψει άριστα ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΕΙΕΣ σε όλους ανεξαρτήτου οικογενειακού εισοδήματος. Τα φροντιστήρια ας λειτουργούν επικουρικά για υποβοήθηση αδύνατων μαθητών και όχι να είναι συνθήκη ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΗ για την εισαγωγή σε μια καλή σχολή.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 01:27 | Dimitris

    Δε νομίζω ότι παίζει ρόλο η στιγμή κατάθεσης του μηχανογραφικού. Έδωσα εξετάσεις με τις δέσμες το ’98 συμπλήρωσα το μηχανογραφικό μου έτσι ώστε να λάβω υπόψη μου τις σχολές με τις μεγαλύτερες βαθμολογίες καθώς και ό,τι πίστευα ότι μου αρέσει, εάν φυσικά κάποιο παιδί σε μια τέτοια ηλικία μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη για το τι του αρέσει. Πέρασα στην 45η περίπου σχολή σε σειρά, την επόμενη χρονιά ξαναέδωσα και πέρασα στην 12η.

    Πραγματικά δεν έχει σημασία το πότε συμπληρώνεις το μηχανογραφικό. Όντως δέχομαι ότι ο μαθητής αγχώνεται περισσότερο για τη διαδικασία συμπλήρωσης, όμως έχοντας περάσει πάνω από 10 χρόνια από τη χρονιά που έδωσα, πιστέψτε με δεν παίζει και μεγάλο ρόλο.

    Τελικά πέρασα σε μια σχολή που λεγόταν Τεχνολογίας & Συστημάτων Παραγωγής στο ΠΑ.ΠΕΙ. ούτε που ήξερα τι ήταν (πάντως μου είχαν πει δήλωσέ την είναι καλή) μη σας πω ότι είχα ψιλοαπογοητευτεί όταν είδα που πέρασα.

    Αυτό που πιστεύω είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια δομημένη ενημέρωση των μαθητών για το τι γίνεται στην αγορά εργασίας. Ένα σωστός Επαγγελματικός Προσανατολισμός όπου θα καλούνται στην τάξη στελέχη επιχειρήσεων, εργάτες, βιοτέχνες, καθηγητές, κ.λ.π. και θα περιγράφουν τον τρόπο που εργάζονται, τον τρόπο που είναι οργανωμένες οι επιχειρήσεις και τι είναι αυτό που πραγματικά τους γεμίζει στην εργασία τους. Έτσι οι μαθητές θα μπορέσουν να έχουν μια πολύ καλή εικόνα για το τι θέλουν ή νομίζουν ότι θέλουν να κάνουν με αποτέλεσμα η συμπλήρωση του μηχανογραφικού να είναι απλά μια τυπική διαδικασία.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 01:14 | Αναστάσιος Μπ.

    Θεωρώ πως είναι μία καλή ιδέα. Όμως το όριο για την επεξεργασία του μηχανογραφικού θα μπορούσε να παραταθεί για 2 μήνες και όχι 1 που προτείνετε, διότι έτσι οι μαθητές δέν θα έχουν άγχος, λόγω του φορτίου που κουβαλούν (διάβασμα, φροντιστήριο, ψυχική- σωματική κούραση κλπ.)
    Όμως βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Επίσης η συμπλήρωση μηχανογραφικού θα μπορούσε να γίνεται μέσα από το διαδύκτιο με έναν κωδικό Pin που μπορεί να αντιστοιχεί και στον κωδ. μαθητή στις πανελλήνιες εξετασεις. Μία απλή πλατόρμα θα αρκούσε και έτσι θα λυνόταν και το πρόβλημα του συνωστισμού στα κέντρα μηχανογράφησης. Θα είναι και πιό οικονομική λύση, διότι δέν χρειάζεται να πληρώνεται κάποιος για να καταχωρεί τα δεδομένα στο ηλεκτρονικό σύστημα. Έτσι μιάς και οι μαθητές έχουν πάρει τις απαραίτητες οδηγίες από τα ΓΡΑΣΕΠ, δέν θα υπάρχουν προβλήματα με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 01:12 | Έλενα

    Είμαι μαθήτρια της Γ’ Λυκείου και διαφωνώ με την κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου το Μάρτιο. Καταρχάς την περίοδο αυτή θα είμαστε τόσο αγχωμένοι και πιεσμένοι με τις επαναλήψεις, που δε θα υπάρχει ούτε χρόνος ούτε διάθεση για να ερευνήσουμε σε βάθος το ζήτημα της επιλογής των σχολών και να συζητήσουμε με γονείς και καθηγητές, με αποτέλεσμα η τελική μας επιλογη να είναι επιπόλαιη. Επίσης είναι προφανές ότι οι υπεύθυνοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών επιλέγουν με βάση τα μόριά τους, γιατί συνήθως βρίσκονται σε σύγχυση και δεν μπορούν να κατασταλλάξουν με κάποιο άλλο κριτήριο. Που είναι λοιπόν ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός που θα τους βοηθήσει να επιλέξουν πριν φτάσει η περίοδος των εξετάσεων; Καλύτερα οι υπεύθυνοι να φροντισουν να βελτιώσουν πρώτα αυτόν τον τομέα της παιδείας κι ύστερα να ζητήσουν υποβολή των μηχανογραφικών το Μάρτιο. Όσον αφορα δε τις βάσεις των προηγούμενων ετών, πάντοτε τις μελετάμε και τις λαμβάνουμε υπόψη μας πολύ καιρό πριν την κατάθεση του μηχανογραφικού. Τέλος θα ήθελα να παραθέσω κι εγώ το παράδειγμα φίλου, περσινού υποψηφίου με υψηλή βαθμολογία, ο οποίος πιστεύει ότι αν κατέθετε το δελτίο του το Μάρτιο δεν θα δήλωνε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο που τόσο επιθυμούσε και στο οποίο τώρα φοιτά, διότι δεν ανέμενε αυτή την επιτυχία στις Πανελλαδικές και προσανατολιζόταν προς χαμηλότερης βαθμολογίας σχολές. Ελπίζω οι γνώμες όλων των συμμετεχόντων σε αυτή τη διαβούλευση να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 00:54 | ΚΑΝΤΑΚΑΚΗΣ ΜΑΝ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΩΣΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΕΤΣΙ ΑΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙΩΣ. Ο ΣΕΠ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕΠ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΕΠ ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 00:54 | ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΕΦΕ)
    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
    Θα θέλαμε να επισημάνουμε, αν και είναι προφανές ότι το γνωρίζετε, ότι στη χρονική αυτή στιγμή της ζωής των μαθητών η συγκεκριμένη απόφαση συμπλήρωσης του μηχανογραφικού είναι βαρύνουσας σημασίας και επηρεάζει όλη την μετέπειτα ζωή τους.
    Είναι γνωστό ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι μια διαδικασία χρονοβόρα αλλά και ψυχοφθόρα. Οι υποψήφιοι, εν μέσω της προσπάθειάς τους, ενώ θα βρίσκονται στην τελική ευθεία πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων, καλό θα είναι να μην αποσπώνται από τη μελέτη τους αλλά και να μην καταρτίσουν το μηχανογραφικό τους βιαστικά ή απροβλημάτιστα. Από την άλλη, εκεί γύρω στο Μάρτιο, ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της εξεταστέας ύλης και αρχίζουν τις επαναλήψεις.
    Οι μαθητές σταθμίζουν τις επιδόσεις τους , προσπαθούν να ιεραρχήσουν τις επιλογές τους και να θέσουν τους στόχους που ο καθένας θεωρεί εφικτούς για τον εαυτό του. Καλούμενοι να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό, θα πρέπει να εικάσουν πού θα κυμανθούν οι βαθμολογίες τους έτσι ώστε να επιλέξουν τις κατάλληλες σχολές. Αν όμως δεν πετύχουν τη βαθμολογία που υπολογίζουν, κινδυνεύουν να βρεθούν σε σχολές που δεν είναι της πρώτης επιλογής τους, ή σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας τους (αυξάνοντας και το κόστος των σπουδών).
    Αντίθετα, αν γνώριζαν τη βαθμολογία τους πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού (και στην υποθετική περίπτωση που αυτή είναι χαμηλότερη από την αρχικά εκτιμώμενη), ενδεχομένως να είχαν επιλέξει κάποια παρεμφερή σχολή με τις πρώτες επιλογές τους ή και παρεμφερή σχολή που εδρεύει στον τόπο κατοικίας τους. Προκειμένου δε να μη βρεθούν εκτός «νυμφώνος», είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν να δηλώσουν όλες τις πιθανές επιλογές, επιθυμητές, ή μη για να σιγουρέψουν την εισαγωγή τους σε κάποια από τις σχολές. Άρα, δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι το μηχανογραφικό δελτίο, καταρτιζόμενο πριν από την περίοδο των εξετάσεων, θα αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιλογές των μαθητών.
    Επιπλέον οι υποψήφιοι θα εξαναγκαστούν να απορρίψουν κάποια επιστημονικά πεδία και να αποκλείσουν κάποιες από τις επιλογές τους, φοβούμενοι ότι αλλιώς μπορεί και να βρεθούν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    Η αρνητική εμπειρία της συμπλήρωσης μηχανογραφικού το Μάρτιο την εποχή των δεσμών, κατά την οποία οι υποψήφιοι δήλωναν «τυφλά» τις προτιμήσεις τους, οδηγεί σε πολλά παραδείγματα υποψηφίων που έμειναν εκτός ΑΕΙ λόγω της άκαιρης συμπλήρωσης της δήλωσής τους.
    Τέλος πιστεύουμε ότι η συμπλήρωση μηχανογραφικού βασίζεται στη στάθμιση πολλών παραμέτρων. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του όλα τα δεδομένα, αβίαστα, χωρίς αιφνιδιασμούς και με τους απαραίτητους σχεδιασμούς για το μέλλον του.
    Με εκτίμηση
    Πετρόπουλος Κωνσταντίνος
    πρόεδρος του Δ.Σ. της Ο.Ε.Φ.Ε.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 00:50 | τασος Μυλωνας

    Δεν θεωρώ ότι υφίσταται ο παραμικρός λόγος η ημερομηνία υποβολής να ορισθείμέσα στον Μάρτιο. Οι κυριότεροι λόγοι είναι:
    1. Ο υποψήφιος είναι σε μεγάλη πίεση λόγω διαβάσματος και δεν πρέπει να αποπροσανατολισθεί και να αγχωθεί για μέρες συμπληρώνοντας το μηχνογραφικό.
    2.Τα μόρια της προγούμενης χρονιάς θα τα έχει έτσι και αλλιώς στο μυαλό του και σίγουρα θα τα λάβει υπόψη του και τον Μάρτιο.
    3. Η ηλεκτρονική υποβολή θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και τονΙούλιο.
    4. Οι ειδικοί τουΕπαγγελματικού Προσανατολισμού μπορούν αν θέλουν και αν το Υπουργείο έχει τέτοια διάθεση όλα τα προηγούμενα χρόνια καθώς και κτά την διάρκεια του τελευταίου πριν τις εξετάσεις χρόνου.
    5. Το παράδειγμα τη μαθήτριας που έκανε τις επιλογές της με βάση τα μόρια της προηγούμενης χρονιάς και τις δικές της επιδόσεις δεν οδηγε΄σε ασφαλή συμπεράσματα, διότι θα μπορούσε να κάνει εξίσου ατυχείς επιλογές βασιζόμενη στα περισυνά μόρια και τις προσδοκόμενε δικές της επιδόσεις.
    Τέλος θεωρώ όι η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού πρέπει να παραμείνει Ιούλιο και να μπορεί να υποβληθεί και ηλεκτρονικά.

    Ευχαριστώ

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 00:50 | ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΚΛΙΔΑΚΗΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ
    ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΕΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΗΝΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΧΟΛΩΝ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΡΚΕΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΟ ΠΟΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΠΟΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 00:48 | Μάρκος

    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΟΧΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ! ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟΣΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΟΣΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ. ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟ 3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ 6 ΜΗΝΕΣ. ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΣΚΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΓΧΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ. ΑΦΟΥ ΔΕ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 00:41 | ΚΟΝΜΠΑΛΑΣ ΑΛ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 00:39 | Φάνης Π.

    Έχοντας δώσει πανελλήνιες την περίοδο των δεσμών, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί να συμπληρώνει κανείς το μηχανογραφικό το καλοκαίρι όταν θα γνωρίζει τι έχει γράψει, κάτι που θα επηρεάσει σίγουρα την κρίση του.
    Πριν τις εξετάσεις επιλέγει κανείς τις σχολές που τον ενδιαφέρουν, το αντικείμενο που θέλει να σπουδάσει.
    Ενώ μετά τις εξετάσεις, σίγουρα θα έχει κανείς στο μυαλό του να «χωθεί» κάπου, σε κάποια σχολή, έστω κι αν δεν τον ενδιαφέρει τόσο πολύ!

    Όσον αφορά το άγχος, κανείς θα πρέπει να αγχώνεται για το εάν θα μπορέσει να ζήσει τη ζωή που θέλει κι όχι για το αν θα πάρει ένα οποιοδήποτε χαρτί μιας σχολής!

    Υ.Γ: Δουλεύω σε εντελώς διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που σπούδασα…

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 00:28 | Γραμπάς Μιχαήλ

    Η αιτιολογική έκθεση του υπουργείου θέτει πολύ καθαρά το θέμα και χρησιμοποιεί ρεαλιστικά και πειστικά επιχειρήματα. Ναι, ακούγεται πολύ λογική η υποβολή των μηχανογραφικών τον Μάρτιο με το σκεπτικό ότι πρέπει να συνδεθεί η σχολή εισαγωγής με τα πραγματικά προσόντα, τις δυνατότητες καθώς και τις επιθυμίες των παιδιών : χρειαζόμαστε επιστήμονες που να χρησιμοποιούν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους και αυτό πετυχαίνεται με την ταύτιση με τους πραγματικούς στόχους τους. Αντιπαρέρχομαι τα περί φόρτου και πίεσης που συνεπάγεται η υποβολή το Μάρτιο, τα οποία θεωρώ απόλυτα φυσιολογικά, όμως η ματιά μας πρέπει να είναι στο μέλλον. Όμως φοβάμαι ότι το μέτρο αυτό θα είναι αποσπασματικό. Εννοώ ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι ριζική, να ενισχυθεί ο ρόλος του σχολείου ως αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα και να παταχθούν τα φαινόμενα που μας ταλαιπωρούσαν ως μαθητές και συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν ως γονείς, όπως πολύ ευανάγνωστα αναφέρει η κυρία Μαρία Σκαμπαρδώνη στο σχολιασμό της. Κυρία υπουργέ, εκσυγχρονίστε το ελληνικό σχολείο, ξεκινήστε μια συνολική προσπάθεια αναμόρφωσης και όχι ξανά μέτρα – ημίμετρα. Δείξτε μας το «κάτι άλλο» που περιμένουμε να δούμε …

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 00:27 | ΑΡΗΣ1993

    ΩΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΜΑΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΤΗΡΙΓΝΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟ ΙΟΥΝΙΟ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ Η ΜΑΘΗΤΕΣ. ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ..

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 00:25 | Ε.Γ μητέρα μαθητριας

    παρ΄ότι κακώς σας επέτρεψαν να κάνετε σχόλια στα σχόλια μου Κα ΜΑΡΙΑ, συγχαρητήρια για τις ψυχολογικές σας ανάλύσεις!!!.. προφανώς τόσα μπορείτε να καταλάβετε. Σας ενημερώνω, λοιπόν ότι το τελευταίο πράγμα που θέλω, είναι να γίνει το παιδί μου γιατρός. Επίσης θα σας συνιστούσα να μην εκφέρετε άποψη για άτομα που δεν γνωρίζετε – παρεπιπτώντως το παιδί είναι μαθήτρια του 20 από την Α΄Γυμνασίου- βαθμό που προφανώς μόνον ονειρευτήκατε- Εν πάσει περιπτώσει με τον εστιασμό σας στο σχόλιο μου, μόνον την ανοησία σας αποκαλύπτετε , αφού -αν και μάλλον δεν το προσέξατε- το θέμα της διαβούλευσης είναι το μηχανογραφικό του Μαρτίου. Όσο για τα φακελάκια παίρνουν και οι μηχανικοί στις πολεοδομίες και οι απόφοιτοι οικονομικού στις εφορίες και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, όπως εσείς!!

    παρότι κακώς σας επετράπηκε να κάνετε σχόλια επί σχολίων, σας ενημερώνω ότι η μαθήτρια στην οποία αναφέρθηκα είναι του 20 από την Α΄γυμνσίου, άρα μάλλον αξίζει να γίνει φοιτήτρια, δεν νομίζετε;;;…. Επίσης σας ενημερώνω ότι από ψυχολογικές αναλύσεις τα πάτε χάλια , γιατί μονον γιατρός δεν θέλω να γίνει το παιδί μου. Τέλος σας ενημερώνω ότι εκτός από τους γιατρούς φακελάκι παίρνουν και οι μηχανικοί στις πολεοδομίες και οι απόφοιτοι οικονομικού στις εφορίες και πολλοί άλλοι. ¨ολοι ευρωπαίοι , όπως εσείς!!!!
    Α, αλήθεια το θέμα δεν ήταν το μηχανογραφικό τον Μάρτιο;;; Προφανώς , ως ειδική ευρωπαία είστε υπέρ και μην έχοντας την δύναμη να αντέξετε τους κατά ψήφους , βρήκατε έμμεσο τρόπο να το εκφράσετε…

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 00:25 | Δήμητρα

    Διαφωνώ κι εγώ κάθετα με την πρόταση αυτή. Σαν να μην έφτανε η υπερπροσπάθεια που καταβάλουμε για αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία που είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τώρα θα πρέπει να μπούμε και στη διαδικασία να πιεστούμε για να πάρουμε ίσως μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής μας με αποτέλεσμα πολλοί απο εμάς να προβούμε σε λάθος επιλογές. Ουσιαστικά, για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα μας βάζουν να βγάλουμε εμείς το φίδι από την τρύπα. Το νωρίτερο μέσα Ιουνίου πρέπει να γίνουν. Ελπίζω μια φορά να ακουστεί η φωνή μας διότι η απόφαση αυτή θα μας φέρει σε πραγματικά δύσκολη θέση.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 00:23 | Αθανάσιος Υφαντόπουλος

    Νομίζω ότι ο καλύτερος χρόνος για την υποβολή του μηχανογραφικού Δελτίου είναι ο χρόνος ΜΕΤΑ την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων. Όλοι οι υποψήφιοι έχουν επίγνωση των δικών τους σπουδαστικών προτιμήσεων αλλά και:
    με τον τρόπο αυτό, ο υποψήφιος φοιτητής έχει τη δυνατότητα
    α) να συγκρίνει τις δικές του επιδόσεις, με την επίδοση του τελευταίου του Τμήματος ή της Σχολής που τον ενδιαφέρει,
    β) να συζητήσει με την οικογένειά του την δυνατότητα των γονέων να συνεισφέρουν οικονομικά στις σπουδές του, είτε αυτές γίνουν στην πόλη όπου κατοικεί είτε σε άλλη πόλη,
    γ) αφού λάβει υπ΄ όψιν του όλα αυτά αλλά και τις δικές του προτιμησεις για τον επαγγελματικό του προσανατολισμό, τότε να δηλώσει έχοντας ξεκάθαρο πλέον το οικονομικό και βαθμολογικό του τοπίο ώσυε να επιλέξει Τμήμα ή Σχολή σύμφωνα με τις δικές του δυνατότητες.
    Το αντίθετο, δηλαδή η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου προ της ανακοινώσεως των αποτελεσμάτων, εμπλέκει τον μαθητή σε μια ψυχική δοκιμασία, αφού περιορίζεται σημαντικά ο διαθέσιμος χρόνος που έχει για να αποφασίσει ένας ουσιαστικά ανώριμος άνθρωπος, εν τέλει, όχι μόνο τι θα σπουδάσει αλλά και τι επάγγελμα θα ακολουθήσει σε όλη του τη ζωή (!!!) με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τον ίδιο και την οικογένειά του, με κυριότερη παρενέργεια την λανθασμένη επιλογή Σχολής, κάτι που φαίνεται περίτρανα εκ των υστέρων, στα άδεια θρανία των αμφιθεάτρων των πανεπιστημίων.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 00:17 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΒΕΡΑΣ

    Eίμαι Εκπαιδευτικός και πατέρας υποψήφιας στη Θεωρητική κατεύθυνση. Αφου πολλές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας κάνανε επι πολλά χρόνια το έγκλημα να δίνονται δυο θέσεις και πιθανόν δυο πτυχία στα ίδια πρόσωπα με το 10% των εισακτέων της επόμενης χρονιάς (επιτέλους εσείς το καταλάβατε και το διορθώσατε, αν και ο ένας χρόνος πιστεύω θα ηταν πιο σωστό αντί για δύο), τώρα θέλετε να αλλάξετε κάτι που είναι γενικά αποδεκτό απο την πλειοψηφία γονιών και μαθητών – την κατάθεση των μηχανογραφικών τον Ιούνιο- με την κρυφή επιδίωξη να κάνετε οικονομία με περικοπές σε επιτροπές (αν και συμφωνώ στην προσαρμογή που προσπαθήσατε να περάσετε πέρυσι σε σχέση με τις αμοιβές – συμβουλή μου βοηθήστε οικονομικά τους επιτηρητές και κυριως τους βαθμολογητές που κάνουν την ουσιαστική δουλειά και κόψτε τις αφύσικα υψηλές αμοιβές των επιτροπών που στην πραγματικότητα έχουν λιγότερο άγχος)και επιπλέον να επιτύχετε μια μείωση των βάσεων στις σχολές υψηλής ζήτησης. Και όλα αυτά με την εντελώς ουτοπική άποψη οτι η πλειοψηφία των υποψηφίων μπορεί να έχει κατασταλάξει στις προτιμησεις του για το μελλοντικό τους επαγγελμα σε μια εποχή σαν την σημερινή που δεν ξερεις τι σου ξημερώνει αύριο , πολύ δε περισσότερο σε 4-5 χρόνια που θα τελειώσουν. Πόσοι απο αυτούς που σπούδασαν όλα αυτά τα χρόνια – απο τις δικές μας τις γενιές ακόμα – σπούδασαν αυτό που ήθελαν ή και αν σπούδασαν έκαναν την δουλεια που ήθελαν; Αφήστε τα πράγματα όπως είναι , έτσι και αλλοιώς οι περισσότεροι απο εμάς δεν πρόκειται να πάμε διακοπές φέτος για τους γνωστούς λόγους. Ευχαριστώ που με ακούσατε, μακάρι αυτή η δημοκρατική διαδικασία να είχε καθιερωθεί σε προγενέστερους καιρούς που η Δημοκρατία και η πολιτική δεν είχε χάσει τόσο πολύ την αξιοπιστία της.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 00:00 | ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΡΡΕΣ

    ΤΕΛΙΚΑ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ , ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΕΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΕΙ;
    ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΜΗ ΧΡΗΣΗΣ ΘΕΡΙΝΗΣ ΑΔΕΙΑΣ;
    ΑΛΛΑ ΤΙ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΤΕΣ ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ ΣΑΣ. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.
    ΜΑΛΛΟΝ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΧΕΙ ΛΥΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ , ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 23:58 | George Skintzis

    Αγαπητοί κυρίες – κύριοι,
    Είμαι 42 ετών και όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθώ απ’ όλες τις κυβερνήσεις, ότι όλοι οι υπουργοί που έχουν περάσει από το Υπουργείο Παιδείας το μοναδικό τους μέλημα είναι να φτιάξουν την παιδεία, με μια νέα καινοτόμα ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ.

    Έχετε αναρωτηθεί γιατί όλα αυτά τα λαμπρά μυαλά που πέρασαν ως Υπουργοί Παιδείας έκαναν όλες αυτές τις υπέροχες ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ;
    Διότι οικονομικά δεν στοιχίζει τίποτα σε αυτούς, αντιθέτως στοιχίζει σε όλους εμάς τους γονείς, διότι πληρώνουμε για να μάθουν γράμματα τα παιδιά μας σε φροντιστήρια – ιδιαίτερα κλπ παραπαιδεία.
    Μήπως έχουν την εντύπωση ότι μέσα από αυτό το σχολείο που παρέχουν στα παιδιά μας , τους δίνουν τα εφόδια για να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Δεν νομίζω σε καμία περίπτωση.

    Με καθηγητές που βαριούνται να κάνουν μάθημα ή καθηγητές που απειλούν τους μαθητές τους, λόγω της θέσης τους και Διευθυντές που φοβούνται να επέμβουν με φόβο το κάλεσμα των συνδικαλιστών του κλάδου η παιδεία δεν προχωράει και δεν εξελίσσεται, αντιθέτως υποβιβάζεται.

    Με τόσους καθηγητές που υπάρχουν στην ανεργία, που έχουν την δίψα να διδάξουν και να είναι κοντά και πιο προσιτοί στους μαθητές. Κάλλιστα μπορούν να προσληφθούν από το κράτος και να πληρώνουμε κάποιο μερίδιο και εμείς οι γονείς, από το να τα δίνουμε στην ιδιωτική παραπαιδεία.
    Ζητάνε από τα παιδιά μας ξένες γλώσσες και αντί η γνώση και η πιστοποίηση της, να γίνεται μέσα από το σχολείο, η πολιτεία η ίδια σε ωθεί να πας στο φροντιστήριο για την γνώση της ξένης γλώσσας και την πιστοποίηση της. Απαράδεκτο, για πια παιδεία μιλάμε, των φροντιστηριούχων και της παραπαιδείας;

    Παρακαλώ πολύ βοηθήστε τους νέους μας να μορφωθούν, να σπουδάσουν για να αλλάξουν την κοινωνία στην οποία βιώνουμε σήμερα δύσκολες καταστάσεις.
    Μη διώχνουμε την νεολαία μας στο εξωτερικό, η Ελλάδα μας, τους χρειάζεται περισσότερο, αυτοί είναι το μέλλον της χώρας μας.

    Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού εντύπου πρέπει να γίνεται στην περίοδο του Ιουλίου και αφού έχουν διεξαχθεί οι Πανελλήνιες εξετάσεις.

    Με εκτίμηση.