Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 21:30 | ΡΕΝΑ

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ. ΔΙΑΦΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΖΗΤΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΚΑΠΟΥ… Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΓΧΟΥΣ, ΑΓΩΝΙΑΣ, ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ! ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΑΓΧΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ Σ Ι Γ Ο Υ Ρ Α ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΜΑΣ!!!! ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ. ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΤΑΔΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ 16. ΑΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΕΝΩ ΑΝ ΓΙΝΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΜΑΘΕΙ ΟΤΙ ΕΒΓΑΛΕ 13 ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΟΣΟ ΨΗΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ. ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΘΑ ΧΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΕΝΑ ΤΕΡΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΑΡΚΕΤΟ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ Κ.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ…

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 21:15 | Θοδωρης Β.

    η αληθεα ειναι πως το προωρο μηχανογραφικο μας επιβαρυνει σε μεγαλο βαθμο,εμας τους αποφοιτους.Αναμφιβολα, μπορει να μας καταστρεψει,διοτι μας περιοριζει στις επιλογες μας εφοσον δεν γνωριζουμε τα τελικα αποτελεσματα.Ειναι κριμα να αποκλυστουν μαθητες απο σχολες που πραγματικα αγαπουν.Επιπλεον, η σχολη που θα επιλεξουμε καθοριζει το μελλον μας και δεν μπορειτε να μας εξασφαλισετε με αυτο το συστημα την αποτελεσματικοτητα του προωρου μηχανογραφικου!το θεμα ειναι πολυ σοβαρο και απασχολει ολους τους μαθητες της τριτης λυκειου!!ευχαριστω για την προσοχη σας. ΜΑΘΗΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 20:51 | ΟΜΗΡΟΣ

    ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ. ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΠΕΔΙΑ 2 Ή 3 Ή 4. ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΔΕΙ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΤΟΥ. ΑΡΑ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 20:33 | agnwsth

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ.ΕΛΕΟΣ ΔΗΛΑΔΗ.ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΜΕ,ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΜΑΣ.ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ!!!ΑΝ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΧΟΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ!ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΜΩΣ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ. ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ……..

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 20:19 | ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

    Ένα από τα προβλήματα της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών το Μάρτιο είναι ο περιορισμός επιλογής Τμημάτων από 2 μόνο πεδία. Ας υποθέσουμε ότι υποψήφιος θέλει να δηλώσει τα ακόλουθα κατα σειρά προτεραιότητας Τμήματα: Ιατρικό, Χημικών Μηχανικών και Χημικό. Τα Τμήματα ανήκουν σε τρία διαφορετικά πεδία. Μέχρι τώρα αφού ο υποψήφιος γνώριζε τη βαθμολογία πριν συμπληρώσει το μηχανογραφικό η «σωστή» συμπλήρωσή του ήταν εφικτή π.χ με 18-19000 θα μπορούσε να δηλώσει τις 2 πρώτες επιλογές του (που είναι από 2 διαφορετικά πεδία) ή με 15-17000 μόρια αφού δεν μπορούσε να «πιάσει» τα Ιατρικά Τμήματα θα μπορούσε να δηλώσει ως επιλογή τα Τμήματα Χημ. Μηχανικών και του Χημικού. Η αλλαγή όμως του συστήματος τον εγκλωβίζει αφού αν δηλώσει Ιατρική και μετά Χημικούς Μηχανικούς (2 διαφορετικά πεδία) και δεν «πιάσει» 18-19000 μόρια δεν θα γίνει δεκτός σε κανένα από τα Τμήματα της επιλογής του και παρότι μπορεί να έχει αρκετά μόρια για να γίνει δεκτός στο Χημικό η μη δυνατότητα επιλογής αυτού του Τμήματος (αφού ανήκει σε 3ο πεδίο) του στερεί τη δυνατότητα να σπουδάσει κάτι που επιθυμεί. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αν δοθεί η δυνατότητα επιλογής μερικών Τμημάτων και από άλλα πεδία. Γενικά οι βιαστικές αποφάσεις οι οποίες προωθούνται μόνο και μόνο για να φανεί ότι γίνεται κάποιο έργο είναι συνήθως επιπόλαιες. Το Υπουργείο θα πρέπει να αφιερώσει λίγη φαιά ουσία σε άλλα πιο ουσιαστικά ζητήματα όπως η ανορθολογική κατανομή των φοιτητών η οποία γονατίζει Τμήματα με ελάχιστο προσωπικό και ακόμη λιγότερες υποδομές (π.χ. έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας) και αναπόδραστα οδηγεί σε υποβαθμισμένες σπουδές. Εκτός αν αυτό είναι το ζητούμενο…

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 20:08 | Tζιβάνη Μαριάννα

    Eάν και ιδίως οι ιθύνοντες έχουν την πεποίθηση ότι κάποιος έχει την δυνάτότητα να προβλέψει το μέλλον και πως υπάρχουν άνθρωποι με ενορατικές και διορατικές ικανότητες, τότε αξίζει να υλοποιηθεί αυτή η »σκέψη»!!! Όμως, αυτό το »είδος» δεν έχει εντοπισθεί κάπου στον πλανήτη, ούτε, βέβαια, στην Ελλάδα…!!!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 19:45 | anta

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΗΣΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΚΑΤΙ!!ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΥ, ΟΠΩΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ,ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ,ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!! ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΟΡΘΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ!! ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΣΕΙΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!! ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΟΗΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ..!!!ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 18:53 | Γ. Κουσκουλή

    Η κόρη μουείναι μαθήτρια της Γ τάξης του Λυκείου.Είναι στη θετική κατεύθυνση και οι επιθυμίες της προσανατολίζονται προς κάποιες σχολές χωρίς όμως να είναι απολύτως συγκεκριμένες. Εάν γνωρίζει τη βαθμολογία της μπορεί να επιλέξει ευκολότερα ανάμεσα στις σχολές που την ενδιαφέρουν. Εάν συμπληρώσει το μηχανογραφικό της τον Μάρτιο θα πρέπει να αποκλείσει πεδία στα οποία ενδεχομένως να ‘πιάνει’ σχολές που την ενδιαφέρουν. Δεν είναι πιο δίκαιο να αποφασίζουν τα παιδιά έχοντας γνώση της επίδοσής τους. Για ποιό μλόγο να δηλώσει ιατρική εάν έχει γράψει 17? Αυτό όμως δεν θα το ξέρει τον Μάρτιο!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 18:08 | maria

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ!ΕΦΤΑΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΔΩΣΩ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ!ΕΠΙΛΕΓΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ!ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ Η ΣΚΕΨΗ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΜΥΣΘΟ 590 ΕΥΡΩ!!!!!ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΜΥΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΗΡΑΕΣΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ!ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΑΝΑΛΗΣΩ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΑΘΟΜΑΙ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΤΑ ΛΕΩ!ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ!!!!ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΠΩ ΑΠ ΟΣΑ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ!ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΨΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΟΣΑ ΕΙΠΑΝ!ΕΣΑΣ?????????ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΕΣΩ ΕΙΝΑΙ : <>
    ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ!!!!!ΣΚΕΦΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΤΑΙ!!!ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΑΠΛΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ!!!!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 18:03 | Γιωργος

    Μας έχετε ζαλίσει όλοι σας εκεί στην βουλή!!Σαν προτέρημα σας έπρεπε να έχετε την οικονομία της χώρας όχι την δημιουργία πονοκεφάλου στα παιδιά της τρίτης λυκείου!!! Είναι σαφώς καλύτερα να γίνουν τα μηχανογραφικά τον Ιούλιο… Λάβετε το σοβαρά υπόψιν σας!!!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 17:33 | zoi (μητέρα υποψήφιας)

    1)Κάθε αλλαγή προϋποθέτει σωστό προγραμματισμό και οργάνωση εκ μέρους της πολιτείας. Καμία αλλαγή λοιπόν δεν επιτρέπεται να γίνει στη μέση της σχολικής χρονιάς.
    2)Αντί να ζητάτε να ψηφίσει ο κάθε άσχετος, ζητείστε να ψηφίσουν στα σχολεία τους (οι μόνοι αρμόδιοι)οι φετινοί υποψήφιοι, μαθητές της Γ΄τάξης του Λυκείου.
    3)Αν ο σκοπός της αλλαγής είναι να στοιχίσουν οι εξετάσεις λιγότερα χρήματα στο κράτος, προγραμματίστε τις εξετάσεις έτσι ώστε η διαδικασία της βαθμολόγησης των γραπτών και η υποβολή των μηχανογραφικών (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ) να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο. Προγραμματίστε όμως εγκαίρως. Μην τρελαίνετε μαθητές και γονείς με τέτοιες ξαφνικές αλλαγές!
    ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ!
    ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 17:33 | ronald

    Αυτό που πιστεύω εγώ όπως και πάρα πολύ κόσμος είναι ότι τα μηχανογραφικά δεν πρέπει να γίνονται το Μάρτιο. Αν αυτό γίνει ο μαθητής αγχώνεται ώστε να γράψει καλά για να περάσει στις σχολές που έχει δηλώσει και πάντα θα έχει μια ανησυχία ότι δεν θα περάσει και θα πρέπει να ξαναπεράσει αυτή την διαδικασία. Αυτό το άγχος στο τέλος στρέφεται εναντίον του μαθητή που δεν θα μπορεί να αποδώσει σωστά. Τα σχόλια από τους καθηγητές μου και τους συμμαθητές μου στο σχολείο είναι πως τα μηχανογραφικά πρέπει να γίνονται τον Ιούλιο, ώστε τα παιδιά που γράφουν εξετάσεις, ανάλογα με τα μόρια που έχουν «πιάσει» να δηλώνουν και την σχολή. Από την μεριά μου πιστεύω πως αυτό που προτείνουν οι καθηγητές και οι συμμαθητές μου είναι το σωστό. Οπότε ξανά σκεφτείτε αυτή την απόφαση περί αλλαγής ημερομηνίας καταβολής των μηχανογραφικών.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 17:24 | Ελένη Μ. 1ο Λύκειο Θεσσαλονίκης

    Είμαι μαθήτρια της Γ’ Λυκείου και επιθυμώ να εκφράσω την άποψή μου επι του συγκεκριμένου θέματος που συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο συζητήσεων από την αρχή του σχολικού έτους αυτού.Θεωρώ απαράδεκτη την απόφαση αλλαγής του χρόνου συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων και μάλιστα τον καθορισμό του σε μία περίοδο που οι μαθητές βρίσκονται στο πιο σημαντικό στάδιο της προσπάθειάς τους για την εισαγωγη ατην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Παρά το άγχος του διαβάσματος,την αγωνία της επιτυχίας ή μή στις εξετάσεις,τις εξαντλητικές ώρες μελέτης και την παντελή έλλειψη χρόνου,προτείνετε την επιβάρυνσή μας με επιπρόσθετες έγνοιες που θα μας υποβάλλουν σε μία διαδικασία πρόωρης επιλογής των σχολών.Έχετε ώς επιχείρημα το όφελος των μαθητών και των οικογενειών τους παραχωρώντας διάστημα 1 μηνός για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής με την προσθήκη της ηλεκτρονικής υποβολής.Στο σημείο αυτό έχω να δηλώσω πως κανείς δε μας εγγυείται την αποφυγή λάθους σε αυτή την περίπτωση.Επιπλέον λάβετε υπ’όψην σας το γεγονός ότι οι μαθητές μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου έχουν μπροστά τους το ίδιο ακριβώς χρονικό περιθώριο για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών με αυτό που προσφέρετε τώρα εσείς.Επίσης είναι αδιαμφισβήτητο πως μετά την πίεση και την κούραση των εξετάσεων θα έχουμε την ευκαιρία να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά και με καθαρό μυαλό,έχοντας θέσει πια τις προτεραιότητές μας και βάσει των βαθμολογιών που θα γνωρίζουμε,θα έχουμε την ευκαιρία να δηλώσουμε τις σχολές που μας ενδιαφέρουν πραγματικά.Διαφορετικά,εάν γίνει οποιοδήποτε λάθος στη διαδικασία αυτή κατά το μήνα Μάρτιο,ένας χρόνος κόπου και ψυχοσωματικής κούρασης θα αποδεικνέται μάταιος.Και φυσικά δεν είναι μόνο η απογοήτευση που θα μας επηρεάσει αρνητικά.Πιστεύετε ότι οι γονείς μας στα πλαίσια αυτης της οικονομικής κρίσης έχουν τη δυνατότητα να μας στείλουν σε άλλες πόλεις ή να πληρώνουν για ένα ακόμα χρόνο τα φροντιστήρια??Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.Μας έχετε ωθήσει εσείς οι ίδιοι σε αυτά τα εκπαιδευτήρια εφόσον δεν λαμβάνετε μέτρα για την βελτίωση του σχολικού συστήματος.Όσον αφορά το μάθημα του επαγγελματικου προσανατολισμου σας παρακαλώ να μην μας ειρωνεύεστε γιατί είτε αυτό δεν θα διδάσκεται καθόλου είτε θα διδάσκεται από μη αρμόδιους καθηγητές(τι δουλειά έχει γυμναστής να διδάσκει επαγγελματικό προσανατολισμό?!).Απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο το σχολείο κυρίες και κύριοι.Εάν επιθειμείτε να διαμορφώσετε μια κοινωνία αδικημένων και οργισμένων νέων έχετε ξεκινήσει από καιρό.Όμως μην απορείτε όταν εμείς θα σας γυρίσουμε την πλάτη.Γιατί τελικά εκεί μας οδηγείτε.Γυρίζουμε τις πλάτες μας στο μέλλον,το μέλλον που φτιάχνετε όπως θέλετε λέει ο στίχος ενός τραγουδιού που ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο στη σύγχρονη πραγματικότητα…Φροντίστε λοιπόν να αναθεωρήσετε,γιατί αυτό που θα εισπράτετε θα είναι η πλήρης απαξίωση με αποτέλεσμα σύγχυση και διαμαρτυρίες.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 17:23 | Ντίνα

    Είμαι γονέας μαθήτριας Γ Λυκείου και θέλω να καταθέσω κι εγώ την άποψή μου για το θέμα. Θεωρώ απαράδεκτο να αιφνιδιάζονται τα παιδιά στη μέση της χρονιάς και να καλούνται το Μάρτιο που είναι ο μήνας που τελειώνει η ύλη και αρχίζουν τις επαναλήψεις να αποφασίσουν ποιες σχολές και ποιες πόλεις να δηλώσουν.Το μήνα αυτό πρέπει να αφεθούν ήσυχα να διαβάσουν και να φορτσάρουν για την τελική ευθεία και όταν μάθουν τους βαθμούς τους ήρεμα να αποφασίσουν. Από την αρχή της φετινής χρονιάς παίζουν με τα νεύρα μας, τη μια μέρα ακούμε για το Μάρτη,την προηγούμενη εβδομάδα διάβασα στο «Βήμα» ότι τα μηχανογραφικά θα γίνουν όπως πέρυσι… ζούμε on/off καταστάσεις.Σαν να μη φτάνει όλο το άγχος και η αγωνία που βιώνουμε. Να μείνουν,λοιπόν, τα πράγματα για φέτος όπως ήταν και να γίνει η αλλαγή από την αρχή της επόμενης χρονιάς χωρίς αιφνιδιασμούς και απρόοπτα.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 17:11 | ΘΟΔΩΡΗΣ

    Νομίζω ότι για φέτος θα πρέπει η δήλωση να γίνει όπως είχε προγραμματισθεί μετά το πέρας των Πανελλαδικών εξετάσεων.
    Κατά την άποψή μου η διαβούλευση πάνω σε θέμα που αφορά τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις θα πρέπει να έχει καθαρά χαρακτήρα διερευνητικό και να μην εξαρτάται η τελική εφαρμογή του από το όποιο αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαβούλευσης για τους φετινούς αποφοίτους.
    Επιπρόσθετα στα θετικά επιχειρήματα τα οποία αναφαίρονται για την επιλογή αυτή «την συμπλήρωησ των Μηχαμνογραφικών δελτίων των αποφοίτων το Μάρτιο», όπως πχ είναι δεν είναι καινοφανής, είχε γίνει και στο παρελθόν, θα έχουν 1 ολόκληρο μήνα, θα έχουν άνεση χρόνου, θα το κάνουν από το σπίτι τους κλπ,
    η απάντηση σε όλα αυτά είναι :
    1)ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ αν η συμπληρωση γινει το ΜΑΡΤΙΟ!!!!!!
    2)ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ γιατί το μυαλό των υποψηφίων θα είναι στις εξετάσεις!!!!!!!
    3)η όποια διαβούλεση ποτέ δεν είχε σκοπό να αιφνιδιάσει αλλά να αποδειχτεί εργαλείο γνώσης και προσφοράς.
    4)Η άποψη ότι το Μάρτιο θα έχουν 1 μήνα είναι επιεικώς αστεία γιατί αφενός οι υποψήφιοι διαβάζουν με τέτοιο ρυθμό που δεν υφίσταται χρόνος και αφετέρου θα έπρεπε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι τότε γίνονται και τα έγγραφα για τις ΣΤΡΑΤΙΟΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ, άρα θα έπεφταν την ίδια περίοδο….
    5)όπως αναφέρεται στα θετικά επιχειρήματα «Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.»
    ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ!!!
    6)ΕΠΙΣΗΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΟΤΙ:
    Στόχος του Υπουργείου είναι η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.
    ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ
    ΑΣ ΑΦΕΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΙΔΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΙΩΝ ΤΟΥΣ
    ΚΑΙ ΑΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ!!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 17:10 | Βασίλης Προυντζος

    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να προχωρησει το Υπουργείο σε αυτη την αλλαγή γιατι :
    1. Τα παιδια δεν ξερουν τι βαθμους εχουν γράψει και οσο και αν γνωριζει καποιος τις δυνατότητες του δεν μπορει απο πριν να ξερει ποσο καλος ειναι για αυτο που θέλει .
    2. Θα φορτιστουν ψυχολογικα και με αγχος ακομα πριν πανε να γραψουν .
    3. Δυσκολα θα πετυχαινει καποιος σε σχολη πρωτης προτιμησης αφου δεν μπορει να ξερει απο πριν τι εχει γραψει .
    4. Τωρα υπάρχει αβεβαιοτητα οταν συμπληρωνει καποιος το μηχανογραφικο μονο για τις βάσεις ενω αν γινει η αλλαγη θα υπάρχει αβεβαιότητα και για την βαθμολογία του μαθητη .
    Ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω ποιος υπευθυνος ειχε αυτη την φαεινή έμπνευση , ειναι εντελως περα απο καθε λογικη , ελπίζω να μην εφαρμοστει και το υπουργείο να ακουσει τις συντριπτικα αντίθετες αποψεις που εκφραζονται εδω .

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 16:52 | Σπύρος

    Κύριου υπεύθυνοι του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων που θέλετε να περάσετε ένα τέτοιο μέτρο, είχατε λάβει όντως υπόψη το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον, όπως δημοσιεύετε στον πρόλογο για τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής των μηχανογραφικών, όταν αρχίσατε τις συζητήσεις περί αυτής της αλλαγής;
    Πραγματικά πιστεύετε πως κάτι τέτοιο θα ωφελούσε όλους εμάς τους μαθητές της Γ’ Λυκείου αυτή η αλλαγή; Να σας απαντήσω εγώ κύριοι! Σαφώς και κάτι τέτοιο όχι μόνο δε θα ήταν ωφέλιμο για εμάς, αλλά θα ήταν ζημιογόνο! Το μόνο που θα «κερδίσετε» είναι να προσθέτε ακόμα περισσότερο άγχος, χαμένο χρόνο απο το πολύτιμο διάβασμα, για την επιλογή των σχολών και των τμημάτων που θα πρέπει να δηλώσουμε, και φυσικά τεράστια κοινωνική δυσαρέσκεια! Νομίζετε πως δηλ’ωνουμε το μηχανογραφικό μας, βάσει των βαθμών που βγάζουμε και όχι επειδή υπάρχει έστω και μία περίπτωση να μας ενδιαφέρουν πραγματικά οι σχολές αυτές; Ε, και εδώ κάνετε μεγάλο λάθος! Μπορεί να επικρατεί μια σχετική αβεβαιότητα σχετικά με την επιλογή, όχι επειδή δεν ξέρουμε τί ακριβως θέλουμε, αλλά γιατί από ενα έγγραφο που συμπληρώνουμε στον 17ο χρόνο ζωής μας, κρίνεται το μέλλον μας, είτε αυτό ειναι επαγγελματικό, είτε γενικότερα της κοινωνικής μας ζωής! Πώς μπορείτε να θέλετε να χαρακτήριζεστε κράτος κοινωνικής πρόνοιας, όταν θέλετε να θέσετε σε εφαρμογή μία τέτοια απόφαση; Και αν τελικά περάσει κάτι τέτοιο, τότε πιστεύω πως η ενέργεια να θέσετε το θέμα σε δημόσια διαβούλευση είναι τουλάχιστον ειρωνική, αν λάβετε υποψη σας ότι η πλειονότητα των σχολιών που έχουν δημοσιευθεί είναι κατά αυτής της αλλαγής. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, παρα μόνο ότι θα πρέπει να επανεξετάσετε όλες τις παραμέτρους, αλλά και πραγματικά να σκεφτείτε το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον!

    Ένας αγανακτισμένος μαθητής Γ’ Λυκείου.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 16:40 | δημητρα

    Δεν νομιζω οτι μπορει να οφεληθει καποιοσ με αυτη την αλλαγη…..ειμαι μαθητρια της γ λυκειου και παρατηρω οτι μεγαλη πλειοψηφια των παιδων εχει αρχισει να αγχωνεται και να εχει ανασφλεια απο τωρα..!!συλλογιστειτε λιγο και σκεφτειται σε τι ψυχολογικη κατασταση θα βρισκονται τον μαρτιο.μπειτε λιγο στην θεση μας αντιληφθειτε το τι περναμε.οι περισσοτεροι εχετε περασει απο αυτη την θεση και νομιζω πως ξερετε οτι το ατομο εκεινο το διαστημα δεν εχει την ηρεμια να παρει μια τοσο καθοριστικη αποφαση!!εγω συγκεκριμενα εχω επιλεξει την τεχνολογικη κατευθυνση και ως μαθημα επιλογης οικονομικα και μαθηματικα γενικης..με αυτο τον τροπο εχω ανοιχτα 3 πεδια να επιλεξω σχολη ,ειχα αποφασισει οτι την τελικη αποφαση θα την παρω υστερα απο τα αποτελεσμα αναλογα απο την βαθμολογια γιατι δεν εχω επιλεξει ακομα τι θελω να σπουδασω,ομως με την υποβολη του μηχανογρφικου το μαρτιο με αναγκαζεται να παραμελισω το διαβασμα και να αναζητησω ποια πραγματικα ειναι η προτιμηση μου κατι που στο τελος θα μου κοστισει!!ΜΗΝ ΒΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ αμα θελετε να κανετε αλλαγες για να δειξετε οτι ενδιαφερεστε για την παιδεια καντε κατι ριζικο και αποτελεσματικο το οποιο να μην το ανακοινωνεται τελευταια στιγμη,,,,ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΦΙΚΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 16:31 | soulis

    MΑΣ ΕΧΕΤΕ ΞΕΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ!!!!!!!!!!ΟΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗ ΒΑΦΗ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΑΖΕΙ Κ ΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!!!!!ΕΛΕΟΣ!!ΑΙΣΧΟΣ….ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ!!!ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΣΚΟΤΙΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ…ΑΦΗΣΤΕ ΗΣΥΧΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ Κ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΙ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ…ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ…

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 16:06 | Κολιάδη Ανθούλα

    Λοιπόν,υπάρχει μια κατηγορία υποψηφίων που αναμφισβήτητα δεν θα της στοιχίσει η αλλαγή του χρόνου υποβολής των μηχανογραφικών.Είτε τη δηλώσουν πριν,είτε μετά αυτοί οι μαθητές θα περάσουν στη σχολή που ήθελαν,εφόσον έχει ξεκαθαρίσει μέσα τους ποια είναι αυτή. Πάνε κάπου 8 χρόνια που έδωσα πανελλήνιες και η ζωή μου δίδαξε από τότε δύο βασικά μαθήματα: Πρώτον κάθε άνθρωπος στη ζωή του συναντά πολλούς αστάθμητους παράγοντες ,οι οποιοί λειτουργούν ανασταλτικά στη ευόδωση των στόχων του.Έτσι ακόμα και οι άριστοι μαθητές σε μία διαδικασία τόσο αγχωτική όπως οι πανελλήνιες,φυσικό είναι το επιτυχές για αυτούς αποτέλεσμα να μην εξαρτάται απόλυτα απο την προετοιμασία τους. Μπορούν να επιλέξουν για παράδειγμα ως πρώτη σχολήπου επιθυμούν ,κάνοντας το λάθος να είναι αμελείς ως προς την επιλογή των μετέπειτα σχολών με αποτέλεσμα αν κάτι πάει στραβά στις εξετάσεις να μην περάσουν εκεί που στόχευαν.άρα προστίθεται ένα επιπλέον αγχος στους υποψηφίους ως προς την λεπτομερή εξέταση όλων των σχολών του πεδίου τους ,κάτι που αναμφίβολα θα τους αποσπάσει απο την προετοιμασία τους. Δεύτερον: Κατά πόσο μπορούν και κατάπόσο πρέπει να έχει την απαίτηση το υπουργέιο παιδιά ηλικίας 17-18 ετών να είναι έτοιμα και κατασταλμένα για μια επιλογή τόσο σημαντική ,όπως τη σχολή που θα επιλέξουν και κατ’ επέκταση το επαγγελματικό τους μέλλον, όταν το εκάστοτε υπουργειο δεν τους παρέχει ουτε τα εφόδια ,ούτε τα εχέγγυα για αυτό.Θυμάμαι κάναμε μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού με ένα γυμναστή, που κανένας δεν του έδινε σημασια στην τάξη μου..
    Επιπλέον, το επιχείρημα που παραθέτετε στο κείμενο σας ότι τώρα τα μηχανογραφικά συμπληρώνονται με βάση τις βάσεις περσινών χρονιών,δεν έχει καμία πραγματική βάση.Διότοι οι εχέφρονες φοιτητές με βάση αυτές θα το συμπληρώσουν πάλι.Μεμονωμένα παραδείγματα δεν πρέπει να επηράζουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας.
    Τέλος ,κάτι που θα είναι ακόμα πιο δυσάρεστο για το ελληνικό κράτος: Μαθητές που δεν τα καταφέρνουν στις πανελλήνιες σπουδάζουν σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας ,στην Ιταλία ιατρική κ.ά.Με την αλλαγή του χρόνου υποβολής των μηχανογραφικών,αυτός ο αριθμός ίσως αυξηθεί με καλούς μαθητές αυτή τη φορά πουλόγω μια αβλεψίας στο μηχανογραφικό, απομακρύνθηκαν από την επιθυμητή τους επιλογή…

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 15:51 | ΚΑΛΛΙΟΠΗ

    ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΕΤΕ. ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΤΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΣΕ ΤΟΣΟ ΑΣΧΗΜΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ,ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΣΑΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ,ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΔΙΑΒΑΣΜΑ,ΕΡΧΕΣΤΕ ΤΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ,ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΟΤΑΝ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΠΙΕΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΑΦΟΣΙΩΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥΣ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΑΦΗΣΤΕ ΑΠΕΡΙΣΠΑΣΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΝΟΙΑΖΕΣΤΕ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΝ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΟΥΜΕ Η ΟΧΙ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΝ ΒΡΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Η ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΕΙΤΕ ΜΑΡΤΙΟ,ΕΙΤΕ ΙΟΥΛΙΟ,ΜΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ.ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΧΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ,ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΘΗΤΗ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 15:19 | Ανθή

    Είμαι μαθήτρια της Γ’ λυκείου και όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων, διαφώνω κάθετα με αυτή την πιθανή αλλάγη για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού των υποψηφίων το Μάρτη! Υπάρχει πληθώρα μειονεκτημάτων στην Παιδεία της χώρας μας που ήδη αγχώνουν αρκετά όλους τους μαθητές. Πραγματικά, θα ήταν άστοχο και περιττό να συμβούν τέτοιες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, αφού το μόνο που θα κατάφερναν θα ήταν να αυξήσουν την αγωνία μας! Νομίζω πως είναι προφανές τι θα συμβεί αν θα πρέπει να υποβάλλουμε το μηχανογραφικό μας απο το Μάρτιο. Οι μαθητές θα δηλώσουν τις περισσότερες σχολές των δύο επιστημονικών πεδίων που θα έχουν επιλέξει, με άμεση συνέπεια το δυσκολότερο έργο για τους ανθρώπους που θα κατατάξουν τους επιτυχόντες στις σχολές τους! Επιπλέον, όσο περισσότερος χρόνος δωθεί σε εμάς τους συμμετέχοντες για να υποβάλλουμε τα μηχανογραφικά μας, τόσο πιο σίγουρη θα είναι η απόφαση που θα πάρουμε.. Στόχος της Παιδείας είναι να δημιουργήσει καταξιωμένα άτομα που αγαπάνε την εργασία τους και προπαντώς, δεν είναι τεχνοκράτες! Τέλος, ως υποψήφια των πανελλαδικών εξετάσεων, σας διαβεβαιώ ότι γνωρίζοντας το βαθμό πρόσβασής μου, θα επέλεγα με μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση το επάγγελμα που θα ήθελα να ασκήσω στο μέλλον και δε θα απογοητευόμουν με τα αποτελέσματα, αφού θα γνώριζα τα πλαίσια στα οποία κειμένεται η απόδοσή μου! Ας μην ξεχνάμε ότι η ψυχολογική κατάσταση των μαθητών παίζει καθοριστικό ρόλο για την απόδοσή τους.. Ελπίζω να μην περάσει απαρατήρητη η άποψή μου! Ζητάω λίγη κατανόηση έτσι ώστε να μπορώ να ελπίζω κι εγώ για την επαγγελματική μου αποκατάσταση στο μέλλον..

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 15:16 | Μιχάλης

    Είμαι καθηγητής μαθηματικών και ιδιοκτήτης φροντιστηρίου ΜΓΕ. Είναι ανεπίτρεπτο να συνδέουμε δύο τελείως άσχετα πράγματα μεταξύ τους όπως είναι η απόφαση των παιδιών μας για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, μια πολύ σημαντική απόφαση για το μέλλον κάθε μαθητή, με το όλο θέμα των φροντιστηρίων και τις αιχμές προς αυτά που αναφέρονται στη διαβούλευση. Η επίθεση που δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά ανεξήγητη από τη στιγμή που το κράτος το ίδιο δεν μπορεί να προσφέρει αυτά που θα έπρεπε στους πολίτες του. Μας ονομάζουν παρά-παιδεία ενώ ουσιαστικά στα περισσότερα σχολεία, η παραπαιδεία είναι η δημοσία εκπαίδευση και παιδεία η δουλειά των φροντιστηρίων.
    Άλλο θέμα αυτό αλλά πάλι οι αιχμές – αιχμές. Κάντε κάτι εποικοδομητικό επιτέλους για τα παιδιά μας! Με το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα τα παιδιά θα πρέπει να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους μετά τις εξετάσεις χωρίς άγχος και ανάλογα με το βαθμό που έχουν γράψει συνολικά και όχι στα τυφλά. Με τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο σύστημα, όταν γίνουν, να αλλάξει και αυτό μαζί αν χρειαστεί. Ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει για αλλαγές επί των αλλαγών χωρίς να αλλάζει στην ουσία τίποτα προς το καλύτερο.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 15:08 | stratos

    Εγώ έχω να πω τα εξής σαν μαθητής Γ’ λυκείου.Το ολο θέμα με τα μηχανογραφικά αποσπά την προσοχή των παιδιών που δίνουν πανελλαδικές.Το υπουργείο καλό είναι να εστιάσει σε άλλα θέματα και να αφήσει ήσυχα τα μηχανογραφικά.Καλα θα κάνουν να ελέξουν αν το ολο σύστημα των πανελλαδικών είναι σωστό.Τα μηχανογραφικά είναι καλύτερα να συμπληρώνονται μετά τις πανελλήνιες όπου οι υποψήφιοι θα έχουν τελειώσει και θα είναι ελεύθεροι να αναλογιστούν τι θέλουν να κάνουν στην ζωή τους.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 14:59 | ΣΤΕΛΙΟΣ Τ.

    Είμαι μαθητής Θετικής Κατεύθυνσης και έχω επιλέξει ως μάθημα επιλογής Μαθηματικά και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Για να δηλώσω τις σχολές της προτίμησης μου, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζω το βαθμό μου και ύστερα να επιλέξω. Γιατί έχω προγραμματίσει πως άμα γ΄ραψω 18.500 – 19.000 μόρια πρώτες μου επιλογές θα είναι Πολυτεχνικές Σχολές, ενώ άμα βγάλω υψηλή βαθμολογία μόνο στο Οικονομικό Πεδίο, θα επιλέξω μόνο οικονομικές σχολές. Αν ισχύσει η υποβολή των μηχανογραφικών το Μάρτιο, θα αναγκαστώ να «παίξω» στη τύχη όλες τισ σχολές των πεδίων, ουτωσώστε να είμαι σίγουρος οτι τουλάχιστον θα περάσω σε κάποια σχολή. Το πρόβλημα δε παρατηρείται μόνο σε εμένα αλλα στα περισσοτερα παιδιά που έχουν επιλέξει ΑΟΘ.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 14:50 | Μανος

    Εγώ είμαι μαθητής που ξαναδίνω Πανελλήνιες και ξέρω πως ο Μάρτιος είναι η περιόδο κορύφωσης της προετοιμασίας που άγχος, πιέση, κούραση θα συμβάλλουν αρνητικά ώστε να μπορέσουμε να σκεφτούμε με ωριμότητα,καθαρό μυαλό και ηρεμία για μια τόσο σοβαρή απόφαση. Ο Ιούνιος ήταν καλύτερα καθώς οι εξετάσεις είχαν τελειώσει και ήμαστε πιο ήρεμοι και κατασταλαγμένοι πλέον.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 14:46 | κατερίνα (μαθήτρια)

    θεωρώ οτι οποιαδήποτε αλλαγή θα πρεπει να εφαρμοστει απο την νέα σχολικη χρονιά και να μην επηρεάσει καθόλου τους μαθητές που θα δώσουν πανελλήνιες φέτος. Για αυτό το λόγο είμαι υπέρ της άποψης να γίνει το μηχανογραφικό τον ιούνιο όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 14:44 | Ηλίας

    Για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού οποιονδήποτε μήνα, υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ και κατά.
    Συμφωνώ ότι η επιλογή δεν πρέπει να είναι πρόβλεψη με βάση τον βαθμό. Πρέπει να γίνεται με βάση την προσωπικότητα και τα » θέλω » του μαθητή. Αλλά φυσικά από την στιγμή που το ίδιο το ΥΠ. ΠΑΙ. δέχεται την παρέμβαση των γονέων στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού ( πώς θα ήταν δυνατόν άλλωστε οι γονείς να μην συμβουλεύουν ; ) σημαίνει ότι γνωρίζει ότι στην συζήτηση μπαίνουν επιχειρήματα του ύφους: ποια σχολή εξασφαλίζει καλύτερο επαγγελματικό μέλλον, ποια πόλη είναι η συμφερότερη οικονομικά κ.λ.π. Εξ’ άλλου ποιος λογικός άνθρωπος θα συμβούλευε κάποιον άλλο να ακολουθήσει κάποιες σχολές ( Μεταλλειολόγων Ε.Μ.Π, Βιολογίας ή ένα από τα 700 τμήματα Αρχαιολογικού κ.λ.π; )
    Από την άλλη όμως, δυστυχώς, υπάρχουν μαθητές οι οποίοι ακόμα και στην τελευταία τάξη του σχολείου απαντούν ( στην ερώτηση:»τι θέλεις να σπουδάσεις;» ): «Δεν έχω κάποια προτίμιση» !!!!

    Για την περίοδο συμπληρώσεως μηχανογραφικού έχω να πω τα εξής:
    1. Η αλλαγή αυτή να ΜΗΝ γίνει φέτος. Οι αιφνιδιασμοί των κυβερνώντων δεν είναι σωστοί. Φανερώνουν αγωνία να παρουσιάσουν «έργο» και συνήθως είναι εντελώς λανθασμένοι ( όπως π.χ. οι ανόητες περικοπές ύλης μαθηματικών. «Έργο» της κας υπουργού )
    2. Ο μήνας συμπληρώσεως, σε περίπτωση που αλλάξει να ΜΗΝ είναι Ιανουάριος -(έως) Μάιος. Μπορεί να είναι είτε στην αρχή της χρονιάς ( μάλλον δύσκολο ) ή μπορεί να είναι αμέσως μετά τις γενικές εξετάσεις. Ο Μάρτιος είναι μήνας επαναλήψεων και μήνας από τον οποίο (και μέχρι τις εξετάσεις ) οι υποψήφιοι επιταχύνουν την προσπάθειά τους !!

    Τα υπόλοιπα φληναφήματα του υπουργείου περί φροντιστηρίων και ειδικών που παρεμβαίνουν στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού, είναι ως συνήθως γελοία. Κάποιος πρέπει να συμβουλεύει τα παιδιά, αφού όντως η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι το τελευταίο βήμα μίας επένδυσης αρκετών χρημάτων ( σε ιδιαίτερα ή φροντιστήρια ) και φυσικά απόφαση ζωής !

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 14:39 | Στουπάκης Νικόλαος

    «Με τίποτα» να μη γίνει αλλαγή στο χρόνο συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών! Είμαι εκπαιδευτικός (σε σύνταξη εδώ και 2 μήνες), πρώην Δ/ντής Λυκείου και Σχολικός Σύμβουλος. Αν ζητήσετε τη γνώμη των υποψηφίων και των γονέων τους, θα εκπλαγείτε από το ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους επιθυμεί τη συμπλήρωση ΜΕΤΑ την ανακοίνωση της βαθμολογίας. Τα επιχειρήματά τους διαβάστε τα στα σχόλιά τους. Θα «πετύχετε» με την αλλαγή (συμπλήρωση το Μάρτιο) μόνο τεράστιο άγχος στους ενδιαφερόμενους, κινητοποιήσεις, εκνευρισμό, αίσθηση ότι πιέζονται άνευ λόγου,ότι η προτεινόμενη αλλαγή «συμφέρει» απλώς στη γραφειοκρατία του Υπουργείου κ.λ.π.
    Η σωστή συμπλήρωση μηχανογραφικού απαιτεί γνώση όλων των παραμέτρων και η βασικότερη παράμετρος είναι η γνώση του βαθμολογικού επιπέδου κάθε υποψηφίου. Αυτό πρέπει πάντα να συνυπολογίζεται από τον καθένα, μαζί με τις προτιμήσεις του σε Σχολές.Τόσο απλό!
    Νίκος Στουπάκης

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 14:35 | ΜΑΘΗΤΡΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

    ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ….ΜΗΝ ΜΑΣ ΒΑΖΕΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ…ΤΟΤΕ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ…

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 14:33 | Απόστολος

    Υπόψήφιος ΤΡΙΤΕΚΝΗΣ ή ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ οικογένειας που δεν έχει οικονομική δυνατότητα να φοιτήσει σε διαφορετική πόλη από τα αδέλφια του (Αθήνα). Πως θα δηλώσει σχολές προτίμησης υποψήφιος τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας με αδελφό φοιτητή στην Αθήνα, όταν δεν είναι ακόμα γνωστό το τι θα ισχύσει για τις ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ; Αν ισχύσουν οι μεταγραφές όπως τώρα θα δηλώσει την πραγματική προτίμησή του (όπως επιθυμεί και το υπουργείο), αν δεν ισχύσουν οι μεταγραφές τότε αναγκαστικά θα δηλώσει με φθίνουσα σειρά προτίμησης μόνο τις σχολές που υπάρχουν στον τόπο διαμονής των αδελφών του (Αθήνα). Άρα πρέπει πρώτα να γνωστοποιηθούν οι θέσεις του υπουργείου περί μεταγραφών και μετά να γίνει η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 14:30 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ.ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ!ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙ’ΑΥΤΟ.ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ ΚΙΟΛΑΣ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ…..ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΕ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΣΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ??ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ…ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ..ΕΙΠΑΤΕ ΠΩΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2013…ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ..

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 14:02 | ΚΟΣΜΑΣ

    ΕΙΜΑΙ ΓΟΝΕΑΣ ΜΑΘΗΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΕΝΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΘΕΩΡΕΙΤΟ ΛΗΞΑΝ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ , ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΕΙ , ΠΡΟΒΑΛΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΥΝ.
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ . ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ , ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΜΕΣΩ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ Ή ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ.ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΣΕ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΗ.ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ΒΑΖΟΥΝ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.
    ΜΑΛΛΟΝ ΟΜΩΣ Η ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΣΚΟΠΟ:ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Η ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΤΑ ΕΑΙ ΚΑΙ ΤΕΙ.
    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ , ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.
    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 13:50 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ι.

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΥΣΙ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ – Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΠΟ ΑΛΛΑ ΣΤΟΧΟΣ ΖΩΗΣ – ΜΕ ΣΤΕΝΟΧΩΡΕΙ ΠΟΥ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΩΝ….

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 13:49 | Π. Θωίδης

    Το Επιχείρημα ότι «Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).» είναι λάθος γιατί η καθυστέρηση δεν οφείλετε στην περίοδο υποβολής αφού όποιος έχει στοιχειώδεις γνώσεις υπολογιστών γνωρίζει ότι τα on line συστήματα δεν καθυστερούν στην ενημέρωση…
    Η καθυστέρηση ξέρουμε όλοι (και κυρίως το Υπουργείο) ότι οφείλετε στα Ειδικά μαθήματα και τις βαθμολογίες τους, τα αγωνίσματα και τα ΤΕΣΤ που απαιτούνται για Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές. Προσέξτε την λέξη «ΜΠΟΡΕΙ» που χρησιμοποιεί το Υπουργείο… γιατί δε λέει ΣΙΓΟΥΡΑ.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 13:48 | ΠΑΝΟΣ

    ΠΑΛΕΥΩ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ kesyp ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ,ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΝΝΟΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ….ΑΝ ΗΤΑΝ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ?ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΥΠΟΥ kesyp ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΗΣΥΧΟΥΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ.ΟΧΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥΣ.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 13:39 | nikos

    Αξιοτιμοι Κυριοι του Υπουργειου Παιδειας,
    το ολο ερωτημα σας στηριζεται σε σαθρο επιχειρημα. Λετε -και ορθα βεβαια- οτι ο μαθητης πρεπει να ιεραρχει τις επιθυμιες του και να τις επιδιωκει ανεξαρτητα βαθμολογιας και για αυτο επικαλειστε τα φαινομενα γνωστικης ή οικονομικης εκμεταλευσης αδαων γονεων.
    Αγνοειται και θελω να ελπιζω οχι σκοπιμα οτι οι επιθυμιες των μαθητων ΔΕΝ ιεραρχουνται παντα σε μια μοναδικη σειρα αλλα ειναι σχεδον κανονας ενας μαθητης να εχει δυο ή και περισσοτερες παραλληλες ιεραρχησεις καποιων καλων σχολων συχνα διαφορετικων αντικειμενων.
    Για τους μαθητες που θελουν να περασουν σε ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΚΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕς ΣΧΟΛΕς εχει μεγιστη σημασια η γνωση της βαθμολογιας τους στο να επιλεξουν ωστε να αποφασισουν τελικα ποια επιθυμια τους θα ιεραρχησουν ως πρωτη.
    Τα επιχηρηματα σας εχουν εφαρμογη για μαθητες που απλα θελουν να περασουν …καπου οπουδηποτε.
    Αν θελουμε να ασκουμε πολιτικη διαμορφωνουμε τις συνθηκες γυρω μας και δεν τις ακολουθουμε. Αν θελετε κατι να προσφερεται σε αυτον το τοπο να βαλετε πανελληνιες εξετασεις σε καθε ταξη του γυμνασιου και λυκειου, 2 φορες τον χρονο με θεματα σταλμενα απο το υπουργειο, τα αποτελεσματα των εξετασεων αυτων σε επιπεδο μεσου ορου και αποκλισης απο τον μεσο ορο να καταγραφονται στον φακελο καθε εκπαιδευτικου και να συνυπολογιζονται σε καποιο βαθμο στην εξελιξη του (κυριως την μισθολογικη),να βαλεται ξανα τη βαση του 10 για εισαγωγη στα ΤΕΙ,και βαση 15 για εισαγωγη στα ΑΕΙ,να καταργησετε την δωρεαν φοιτηση σε σχολες των οποιων οι αποφοιτοι δεν παραγουν οικονομικα μετρησιμα μεγεθη ‘η που δεν τα χρειαζεται η σημερινη αγορα,να ξαναρχισει η διδασκαλια και οχι απαγγελια τσα ΑΕΙ, να επαναφερεται τον θεσμο των επιθεωρητων εκπαιδευσης στη Βθμια εκπαιδευση, και να επιβληθει το 80% των εκπαιδευτικων μιας σχολικης μοναδας απο το ΔΗΜΟΤΙΚΟ να βρισκονται σε εφημερία…
    Η ημερομηνια υποβολης του μηχανογραφικου ειναι το μικροτερο προβλημα της ελληνικης παιδειας αλλα εσεις αρχισατε απο αυτο. Ειναι λαθος. Μην το κανετε. Δεν εχει νοημα. ΔΕν προσφερει κατι.
    Και κατι αλλο. Σε καποιο σχολιο ειπωθηκε πως ..δεν ξερετε τι σχολεια εχετε κai τι γινετε μεσα σε αυτα …Λυπαμαι που σας το λεω αλλα εχουν δικιο. Πρεπει να υπαρχει καποου καποιο κενο πραγματικοτητας. Αποκαταστηστε το. Αν και με το θεμα της οικογενοιοκρατιας στα αΑΕΙ φαινεται πως μαλλον εχετε αρχισει να καταλαβαινετε …..

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 13:20 | Νίκος

    Είμαι Διευθυντής Λυκείου και θέλω να παρακαλέσω την Υπουργό, μέχρι την οριστική αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να μην κάνει καμμία αλλαγή στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση.
    Παρατηρούμε τελευταία πολλές υπαναχωρήσεις των υπουργικών αποφάσεων της τελευταίας στιγμής κάτω από το βάρος των πιέσεων, (βλέπε για παράδειγμα την εγκύκλιο για την εισαγωγή ατόμων με αναπηρία) και πολύ φοβάμαι ότι και να αποφασιστεί η υποβολή του μηχανογραφικού τον Μάρτιο, το Υπουργείο πάλι θα ακούσει στο παρά πέντε τη φωνή των μαθητών και θα τροποποιήσει την απόφαση.
    Και τέλος επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος πιστεύω ότι με την απόφαση αυτή δεν θα επιτευχθεί τίποτα άλλο παρά αναστάτωση των μαθητών για το τίποτα…

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 13:08 | ανδρεας -εκπαιδευτικος

    η υποβολη μηχανογραφικου το Μαρτη δημιουργει προβλημα σε οσους εχουν μαθηματα επιλογης Μαθηματικα και ΑΟΘ γιατι ,αν δεν ξερουν τους βαθμους τους -δηλαδη τον Μαρτιο – δεν μπορουν να ΞΕΡΟΥΝ ποιο απο τα 4 πεδια που δικαιουνται να δηλωσουν θα τους οδηγησει στη σχολη βασικων προτιμησεων τους.Αρα σε αυτους τους μαθητες η αλλαγη θα θεσει οριο στην επιλογη τους και εμπιπτει στην πρωτη απο τις 2 περιπτωσεις που η εισηγηση του υπουργειου θεωρει οτι η γνωση του βαθμου εχει εννοια.ΑΣ ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ ΛΟΙΠΟΝ η αλλαγη και ας ερθει με τις γενικοτερες αλλαγες που δρομολογουνται για το 2013.Αν για το υπουργειο ειναι αναγκαια η αλλαγη τωρα ,ας επιτρεψει καισ’αυτους τους μαθητες να δηλωσουν ισο αριθμο σχολων με τους αλλους μαθητες αλλα απο 4 πεδια,δηλαδη αν καθε πεδιο εχει 100 σχολες π.χ,τοτε να εχειδικαιωμα να δηλωσει 200 συνολικα (4χ50)απο 4 πεδια και οχι 400(4χ100)

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 13:08 | ΑΝΤΩΝΙΑ

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΙΟΤΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ.Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΟΣΠΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΗΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΝΟΗΣΕΤΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 13:08 | Παναγιώτης

    Αν όντως αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θέλει να αλλάξει το χρόνο υποβολής του μηχανογραφικού προτείνω το εξης:
    Να υποβάλλεται το μηχανογραφικό τον Αύγουστο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
    Η δική μου άποψη:
    Είναι ασύγκριτα καλύτερη η περίοδος αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, γιατί οι υποψήφιοι απαλλαγμένοι από το άγχος των εξετάσεων επικεντρώνονται στη συλλογή πληροφοριών για τις σχολές αλλά και οι φροντιστές για τους οποίους αφήνει υπονοούμενα ο συντάκτης του κειμένου «Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής» έχουν περισσότερο χρόνο να διαθέσουν για την ενημέρωση των υποψηφίων και το κάνουν ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ, ΔΩΡΕΑΝ.

    Στην εποχή των «δεσμών» πράγματι η υποβολή γινόταν το Μάρτιο. Τότε όμως το πλήθος των τμημάτων ήταν μικρότερο και για τούτο οι επιλογές περιορισμένες.
    Επίσης οι βαθμολογίες και οι βάσεις των σχολών ανακοινώνονταν τον Αύγουστο.

    Το Μάρτιο ο λόγος (σχολές που μπορώ να εισαχθώ/σχολές που επιθυμώ) είναι μικρότερος όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:
    Υποψήφιος της θετικής κατεύθυνσης επιθυμεί να επιτύχει σε κάποιο τμήμα ιατρικής και ως δεύτερη επιλογή έχει κάποια πολυτεχνική σχολή ή το τμήμα Φυσικής. Στη δυσάρεστη περίπτωση που δε συγκεντρώσει το απαραίτητο πλήθος μορίων για την ιατρική (π.χ. 17500 μόρια) τότε:
    Αν συμπληρώσει το μηχανογραφικό του το Μάρτιο θα έχει δηλώσει σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου και στην τύχη (;) σχολές του 2ου ή του 4ου πεδίου
    Αν συμπληρώσει το μηχανογραφικό του τον Ιούνιο θα δηλώσει σχολές του 2ου και του 4ου πεδίου.

    Τέλος στα 10 χρόνια που με το νεο σύστημα οι υποψήφιοι συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους τον Ιούνιο ΚΑΝΕΝΑΣ γονιός, ΚΑΝΕΝΑΣ μαθητής δεν έχει εκφράσει παράπονο για τη μη δυνατότητα προγραμματισμού ή αδυναμία-δυσκολία στην αναζήτηση κατοικίας. Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε μάλλον η εύρεση διαθέσιμου και φθηνού διαμερίσματος θα είναι απλή διαδικασία.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 12:46 | θανάσης

    Μεγενθύνονται προβληματά που δεν εχουν καμία μα καμία σημασία.. Τώρα γιατί τόσος ντόρος για την κατάθεση του μηχανογραφικού δεν έχω καταλάβει(δηλαδή έχω καταλάβει… αλλά …που λέει ο λόγος).. Σπαταλάμε ενέργεια και φαιά ουσία με ένα θέμα που κατά την γνώμη μου δεν είναι ιδιαίτερης σημασίας.
    Μια τέτοια διαβούλευση θα πρέπε να γίνεται για προγράμαμτα σπουδών για τον τρόπο των αλλάγών τη εκπαίδευσης , για παιδαγωγικά θέματα , για τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας κ.α.
    Μήπως θελει να φανεί το υπουργείο Δημοκρατικό; Ότι σκέφτεται το μαθητή;
    είμαι πολύ καχύποτος μιας και η εκπαίδευση οργάνώνεται για να είναι ωφέλιμη στο σύστημα του κεφαλαίου, των αγορών , οπότε οπιεσδήποτε αλλάγες ικανοποίούν μάλλον το παραπάνω σύστημα με τους μαθητές να εκαπιδεύονται για να είναι ωφέλιμοι σε αυτό.

    1. Το σύστημα θέλει άτομα που να προσαρμόζονται εύκολα σε αλλαγές (Μετατάξεις , απολύσεις και ευρεση καινούργιας εργασίας)
    2. Το σύστημα θέλει να επιλέγεις εκείνη τη σχολή που θα μπορεις να δίνεις το μεγαλύτερο δυναμικό ναι είσαι δηλαδή καθόλα εκμεταλεύσιμος
    3. Το σύστημα δε θέλει άλλους μορφωμένους αλλά περισσότερο εξειδικέυμένους- καταρτισμένους (οι μορφωμένοι έχουν κριτική αποψη και αντιδρούν)
    4. Το σύστημα δε θέλει κεκτημένα δικαιώματα ούτε πολλές ασφάλειες .. σύστημα των ανασφάλιστων
    Και άλλα πολλά δευτεροβούσης σημασίας θέλει το σύστημα..
    Η χωρά μας κινήται σε ένα τέτοιο πλαίσιο κεφαλαιοκρατικό , οπότε η αλλάγη ημερομηνίας δεν έχει να κανει πιθανόν με το μαθητή αλλά με άλλα συμφέροντα που δεν είναι γνωστά στον πολίτη.

    Τώρα όσον αφορά την επιλογή των σχολών: το θέμα δέν είναι πότε θα επιλέξω τη σχολή αλλά πως θα επιλέξω μια σχολή και αυτό είναι μια διαδικασία σοβαρή και χρονοβόρα που θα πρέπει να ξεκινάει από το γυμνάσιο με ειδικούς σύμβούλους σταδιοδρομίας που θα λειτουργούν γραφεία συμβουλευτικής στα σχολεία για αυτό το σκοπό. Μια διαδικασία αυτογνωσίας για το μαθητή ώστε η επιλογή να είναι υπόθεση των θέλων του (και όχι μόνο), υπόθεση καλλιέργειας και παιδείας. Βέβαια αυτό έχει κόστος (Να πληρωθούν οι πραγματικά ειδικοί και όχι να το κάνουν χωρίς, σε μερικές περιπτώσεις, επιμόρφωση διάφοροι εκπαιδευτικοί όπως γυμναστές κτλπ για συμπλήρωση ωραρίου). Σήμερα λειτουργουν τα ΓΡΑΣΕΠ αλλά χώρις στόχο και σκοπό υποβαθμισμένα και πολλές φορές με την αντισταση του Διευθυντή και των καθηγητών μιας και αυτοί δεν έχουν ενημερωθεί για το ρόλο των ΓΡΑΣΕΠ! (Έχει τύχει να μαλώνει μαθητές Διευθυντής σχολείου επειδή ήθελαν να ζητήσουν συμβουλευτική εν ώρα μαθήματος, ενώ άλλοι καθηγητές δεν αφήναν τα παιδιά σε αυτή τη διαδικάσία).
    Ας προσθέσουμε και ότι η Ελλάδα της έλειψης ευκαιρειών και της αυξημένης ανεργίας, είναι η χώρα που το να μπείς στο πανεπιστήμιο είναι μια κατοχική προσδοκία που περνάει από γενιά σε γενιά σαν μια αντίσαταση στην καταγωγή μας ( Ο γιος μου να γίνει γιατρος ή δικήγόρος να πάρω και γω λίγη αίγλη απο αυτό να νιώσω και γώ ότι αλλάζω τάξη και θα δώσω ότι ότι για να πετύχει..) και μεις συζητάμε για ημερομηνίες. Σαν το πανεπιστημίο να εξοστρακίζει την μιζέρια μας.

    Πότε να συμπληρωθούν τα μηχανογραφικά Μάρτιο η Ιούλιο; Εδώ θα συμφωνήσω με πολλούς μαθητές που απαντησαν ότι κάθε αλλάγή θέλει χρόνο θέλει σκέψη και θέλει ουσία, έχουμε βαρεθει τις αλλάγές του ποδαριού γιατί τότε έιναι αιφνίδιες και φοβιστικές και εξυπηρετούν συμφέροντα και τα συμφέροντα είναι πάντα οικονομικά!…

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 12:45 | KΩΣTAΣ APTA

    ENNOEITAI TON MAΡTIΟ!ξυπνάτε PEε TO μέλλον MAΣ κρίνεται ΔEN ΘA THN BΓAΛOYME ΣTO τζόκερ!!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 12:21 | Παναγιώτης

    Σαν καθηγητής και γονέας 2 παιδιών που είναι σήμερα φοιτητές και απο προσωπική εμπειρία 30 χρόνων στην εκπαίδευση θα ήθελα να τονίσω το τελείως άστοχο της πρότασης σας για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού
    τον Μάρτιο σε περίοδο που οι μαθητές τελειώνουν την ύλη και αρχίζουν τις επαναλήψεις και έχουν υπερβολικό άγχος .Αφήστε τα παιδιά στην μελέτη τους και μην τους δημιουργείται επιπλέον προβλήματα!!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 12:21 | Ντορέττα Ρίζου

    Εν μέσω της γενικότερης διάλυσης του ότι έχει απομείνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στη δημόσια παιδεία έρχεται το υπουργείο να προσθέσει καιτην καθ’ όλα αντιπαιδαγωγική μετάθεση της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού το Μάρτιο. Την περίοδο δηλαδή που τα παιδιά μας έχουν τη μεγαλύτερη πίεση και βρίσκονται στην τελική ευθεία να έχουν και το άγχος της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού. Η δικαιολογία ότι πρέπει να δηλώνουν τις σχολές προτίμησής τους είναι αστεία και αστήρικτη. Ούτως ή άλλως σε ένα σχολείο που δεν ενθαρρύνει τις κλίσεις και τα ιδιαίτερα προσόντα των παιδιών μας και τα ωθεί στην αποστήθιση και την ημιμάθεια και με την ανεργία να μαστίζει, τα παιδιά δηλώνουν πρώτιστα σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς εργασίας και δευτερευόντως με τις επιδόσεις τους στις πανελλαδικές. Και ζητάνε και «διαβούλευση» μιας εβδομάδας (!) για να πιέσουν καλύτερα τα παιδιά στην «κρεατομηχανή» της παιδείας της αγοράς. Ας μη μας κοροϊδεύουν τουλάχιστον.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 12:13 | Παναγιωτίδης Θεόφιλος (γονέας)

    Δεν συμφωνώ με την επιλογή του μήνα Μάρτη ως περιόδου υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου διότι:
    1. Το σοβαρότερο πρόβλημα στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, από την πλευρά των υποψηφίων, είναι η δυνατότητα διερεύνησης και στάθμισης των εξής παραμέτρων: α. Των δυνατοτήτων – επιδόσεων των υποψηφίων. Β. Τη γνώση των επαγγελματικών δυνατοτήτων και προοπτικών οι οποίες προσφέρονται από τα διάφορα επαγγέλματα και Γ. Της κατασταλαγμένης ή μη άποψης του υποψηφίου για κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα.
    2. Υπάρχουν μαθητές οι οποίοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποια σχολή θα δηλώσουν και σε ορισμένες περιπτώσεις και ποια πεδία. Η επιλογή των σχολών χρειάζεται, σε κάποιες κατηγορίες παιδιών ιδιαίτερα, έρευνα των σχολών, αναζήτηση πληροφοριών για τις σχολές, για τα μαθήματα, ακόμη ακόμη και για τις επαγγελματικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν και υπάρχουν στα διάφορα επαγγέλματα, στην πράξη. Για την κατηγορία αυτή των παιδιών η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μία διαδικασία επίπονη η οποία προφανώς δεν μπορεί να γίνει κατά την πιεστική διάρκεια της μελέτης, της επανάληψης, του ξενυχτιού και της εξάντλησης.
    3. Το σοβαρό και επίπονο της συμπλήρωσης του μηχαν. δελτίου διαφαίνεται και από τις σελίδες του διαβουλευόμενου κειμένου αφού σε αυτό γίνεται μνεία για συνεργασία των μαθητών με τους καθηγητές, τους γονείς, των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, των φροντιστηρίων, των ‘’στατιστικών αναλυτών των εξετάσεων’’ (γιατί υπάρχουν άραγε και πως εξεθρέφθησαν; Μήπως όντος είναι χρήσιμοι υπό τις παρούσες συνθήκες; ) …..κ.λ.π. . Είναι λοιπόν προφανές πως όλη αυτή η διεργασία-προετοιμασία δεν μπορεί να γίνει την ώρα της ‘’μελέτης’’ γιατί θέλει χρόνο και καθαρό μυαλό.
    4. Προφανώς και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν ο μαθητής παρακολουθεί θετική κατεύθυνση ή έχει επιλέξει το μάθημα ΑΟΘ, η γνώση της βαθμολογίας είναι απαραίτητη για την καλύτερη επιλογή της σχολής ανάμεσα σε περισσότερα πεδία.
    5. Είναι αλήθεια ότι οι νεαροί μαθητές ούτε την γνώση διαθέτουν, ούτε την εμπειρία έχουν αλλά και η ωριμότητα λείπει για να μπορέσουν να πάρουν την σωστή απόφαση. Επομένως η έστω και μικρή χρονική παράταση θα τους δώσει τη δυνατότητα και ηλικιακά να ωριμάσουν, και γνώση να αποκομίσουν. Η κρισιμότητα της διάθεσης έστω και λίγου χρόνου ωρίμανσης και αναζήτησης, φαίνεται και στο παρατιθέμενο κείμενο ‘’επιχειρημάτων’’ με την ‘’εναγώνια προσπάθεια των μαθητών να επέμβουν στο μηχανογραφικό και εκ των υστέρων’’ για να το διορθώσουν.
    6. Όσο για τα επιχειρήματα του κειμένου ΄΄ για καλύτερο προγραμματισμό των διακοπών των μαθητών και των γονέων τους ΄΄ ή ‘’ δυνατότητα άνεσης χρονικής στην αναζήτηση κατοικίας για φοίτηση ‘’ ειλικρινά δεν αντέχουν σε σχολιασμό.
    7. Σε κάθε περίπτωση πάντως η συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί μία καθοριστική στιγμή για τους μαθητές, η οποία κρίνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό το μέλλον τους, και οπωσδήποτε αποτελεί έναν πονοκέφαλο ο οποίος δεν θα πρέπει να προστεθεί στην πιεστική έγνοια των μαθημάτων, τη συζητούμενη χρονική στιγμή.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 11:50 | ΚΩΣΤΑΣ

    Διαφωνώ με την κατάθεση του Μηχανογραφικού το Μάρτιο, γιατί εκείνη την περίοδο ο μαθητής βρίσκεται στο κορύφωμα της προσπάθειας του και η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα τον αποσπάσει από το διάβασμά του, θα προκαλέσει άγχος και θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Φυσικά από τη στιγμή που δε θα γνωρίζει τα μόρια του θα αναγκαστεί να πάρει μια απόφαση στην τύχη, κάνοντας επίλογές ζωής, πολύ περισσότερο οι μαθητές που επιλέγουν δυο πεδία με διαφορετικά κριτήρια.
    Κακώς γίνεται και η όποια διαβούλευση αυτή την περίοδο. Η χρονιά έχει ξεκινήσει, βρισκόμαστε στα μέσα της και οποιαδήποτε αλλαγή τώρα θα προκαλέσει σύγχυση, αναστάτωση, προβλήματα, άγχος…..
    Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων αναμένεται αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Ας γίνουν οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν μια φορά και όχι αποσπασματικά, που σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα και όχι τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους μαθητές.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 11:44 | Ελπίδα

    Η επιλογή να κατατίθεται το μηχανογραφικό δελτίο κατά το μήνα Μάρτιο είναι λανθασμένη και το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα για όλους . Για ποιους λόγους υποστηρίζεται αυτή η άποψη;
    1ον: Λόγοι ψυχολογικοί (που είναι πολύ σημαντικοί για τους μαθητές): Η αναζήτηση σχολών εισαγωγής από το Μάρτιο θα διογκώσει το άγχος και την αγωνία των μαθητών και για το πώς θα γράψουν στις εξετάσεις και για το αν έχουν κάνει τη σωστή επιλογή. Γιατί τα παιδιά εκτός από τις δυνατότητές τους και τις ικανότητές τους που πρέπει να οξύνουν και να αναπτύξουν αυτό το κρίσιμο διάστημα, έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται και να ελπίζουν. Η κατάθεση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο είναι κάτι πολύ μακρινό ακόμα κι αυτό διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για καλύτερη ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε πιο συντονισμένη και αποτελεσματική προσπάθεια, αφού το όνειρο, που πολλές φορές ο νέος δεν αποκαλύπτει, σ’ αυτή τη φάση φλογίζει την ψυχή του.
    2ον: Λόγοι εκπαιδευτικοί-παιδαγωγικοί : Με όλη αυτή τη συζήτηση έχουμε ξεχάσει τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου και μια έκφανση αυτών των εξετάσεων που εξακολουθούν να είναι και απολυτήριες εξετάσεις . Τότε γιατί να διδάσκονται τα υπόλοιπα μαθήματα της Γενικής Παιδείας ; Ήδη η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική και έχει διατυπωθεί αρκετές φορές από πολλούς η άποψη ότι αποφοιτούν αριστούχοι παπαγάλοι από τα Λύκεια χωρίς κριτική σκέψη και το έρεισμα της Γενικής Παιδείας.
    3ον : Λόγοι πρακτικοί: Και τον Ιούλιο να μπορούν να υποβάλλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά από το σπίτι τους οι μαθητές μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Γιατί αυτό μπορεί να συμβεί το Μάρτιο και όχι και τον Ιούλιο.
    Με την αβεβαιότητα και το τυχαίο που χαρακτηρίζει το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων οι μαθητές το Μάρτιο θα είναι αναγκασμένοι να δηλώνουν περισσότερες σχολές και φυσικά οι βάσεις των παρελθόντων ετών είτε το Μάρτιο είτε τον Ιούλιο πάντα θα λαμβάνονται υπόψη. Οπότε και ο χρόνος εργασίας των επεξεργαστών του θέματος θα πολλαπλασιαστεί.
    Το επιχείρημα για τον καλύτερο προγραμματισμό από τη μεριά της οικογένειας για το καλοκαίρι και την ανεύρεση κατοικίας κ.λ.π. είναι δευτερεύον ενώπιον της επιδιωκόμενης επιτυχίας εισαγωγής σε μια σχολή προτίμησης.
    Στο κείμενο υπέρ της κατάθεσης του μηχανογραφικού το Μάρτιο αναφέρεται το παράδειγμα της υποψήφιας σε σχολές Βιολογικές. Κι άλλοι υποψήφιοι έκαναν το ίδιο λάθος γιατί ακριβώς δεν συμβουλεύθηκαν τις Βάσεις των παρελθόντων ετών και δεν γνώριζαν ότι υπάρχουν διακυμάνσεις ( η άνοδος ή πτώση των βάσεων δεν είναι φετινό φαινόμενο).
    ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 11:34 | ΕΛΕΝΗ A.

    Είναι ενδιαφέρουσα η συζήτηση που γίνεται για το ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, ωστόσο θα ήθελα να σημειώσω τα παρακάτω:
    1. Θεωρώ σημαντικό να γνωρίζει ο υποψήφιος επιπρόσθετα και τη βαθμολογία που έλαβε κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις διότι με το τρόπο αυτό διπλασιάζονται τα δεδομένα που έχει για τις επιλογές του (βάσεις εισαγωγής προηγούμενων ετών + δική του βαθμολογία). Αυτό το διαπίστωσα όταν η 1η κόρη μου συμπλήρωσε το μηχανογραφικό της πριν από 2 χρόνια και θα ήθελα να υπάρχει και φέτος για τη 2η κόρη μου. Την έλλειψη αυτής της δυνατότητας την είχα ήδη εντοπίσει στο σύστημα που ίσχυε κατά την περίοδο των δικών μου εξετάσεων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (έτος 1978).
    2. Τα τελευταία χρόνια πολλοί υποψήφιοι αναγκάζονται να επιλέγουν τις σχολές των σπουδών τους όχι μόνον σύμφωνα με τη σειρά προτίμησής τους αλλά και σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα που έχει η οικογένειά τους να χρηματοδοτήσει τις σπουδές τους σε άλλη πόλη μακρυά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Αυτό είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να εξετασθεί σοβαρά από το Υπουργείο και την Πολιτεία διότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας που κατά τη γνώμη μου αλλοιώνει ολόκληρο το πνεύμα των επιλογών σπουδών και του υπάρχοντος συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    3. Τα υπάρχοντα συστήματα υποβοήθησης του υποψηφίου για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού του (Γραφεία Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, φορντιστήρια, Ειδικοί (αμειβόμενοι) Σύμβουλοι αφ’ ενός δεν είναι πάντα επαρκή, αφ’ετέρου πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν πολύ εύκολα στην όποια νέα διαδικασία.
    4. Αυτό στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο είναι στο σύστημα προετοιμασίας και υποβοήθησης του υποψηφίου στην αναζήτηση της πραγματικά καταλληλότερης γι’αυτόν σχολής σε συνδυασμό με την ιεράρχηση των κατάλληλων εναλλακτικών επιλογών του. Η απλή αλλαγή του σταδίου κατάθεσης του μηαχνογραφικού δεν πιστεύω ότι θα εξαλείψει τη χρήση του νόμου των πιθανοτήτων που ισχύει σήμερα.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 11:29 | ΜΑΡΙΑ

    ΕΙΜΑΙ ΓΟΝΕΑΣ ΜΑΘΗΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ.ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ 17 ΧΡΟΝΩΝ ΝΑ ΜΗ ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ,ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΟΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ.ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ,ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΑΟΘ,ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ,ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΕΔΙΟ,ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ.ΕΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΕ 2 ΠΕΔΙΑ.ΕΤΣΙ ΕΙΧΑΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΕΤΕ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΙΣΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ 2.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ,ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ.