Καθιέρωση ανωτάτου ορίου κυβισμού Κρατικών Αυτοκινήτων και άλλες διατάξεις


ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις
α) Του Ν.Δ. 2396/1953 (ΦΕΚ 117/Α’) «Περί κανονισµού χρήσεως και κινήσεως αυτοκινήτων οχηµάτων του Δημοσίου, των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και των εν γένει Νοµικών Προσώπων Δηµοσίου Δικαίου».
β) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του Π.Δ/τος 63/2005 (ΦΕΚ 98/
Α΄)
γ) Των άρθρων 3 παρ. 4 και 5 περίπτ. β’ του Ν.Δ. 216/1974 (ΦΕΚ 367/Α’) «Περί συστάσεως Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως».
δ) Του άρθρου 2 παρ. 3 περ. δ’ του Ν. 851/1978 (ΦΕΚ 233/Α’) «περί της Εθνικής Σηµαίας, των Πολεµικών Σηµαι¬ών, κ.λ.π.».
ε) Των άρθρων 3 περ. γ΄ και 22 παρ. 3του Ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247/ Α’) «Περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις».
στ) Του άρθρου 19 παρ. 4του Ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107/Α’) «Διοίκηση, οργάνωση, στελέχωση της Περιφέρειας, ρύθµιση θεµάτων για την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις».
ζ) Του άρθρου 1 παρ. 1Α περ. 15 του Ν. 2647/1998 (ΦΕΚ 237/ Α’) «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις».
η) Του Π.Δ. 373/1995 (ΦΕΚ 201/Α’) «Συγχώνευση των Υπουργείων Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εσωτερικών στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δηµόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και καθορισµός των αρμοδιοτήτων του».
θ) Του Π.Δ. 400/1995 (ΦΕΚ 226/Α’) «Σύσταση Γενικής Γραµµατείας Δηµόσιας Διοίκησης στο Υπουργείο Εσωτε¬ρικών, Δηµόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και καθο¬ρισµός των αρµοδιοτήτων της».
στ) Την απόφαση του Πρωθυπουργού με αρ. 2876/2009 (ΦΕΚ 2234/Β΄) «Αλλαγή τίτλων Υπουργείων», με την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών μετονομάστηκε σε Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

2. Ότι παρίσταται ανάγκη επανακαθορισμού του κυβισμού των επιβατικών κρατικών αυτοκινήτων συμβατικής και νέας τεχνολογίας (υβριδικά και ηλεκτρικά) και των προσώπων που δικαιούνται αποκλειστικής χρήσης υπηρεσιακού αυτοκινήτου, που εξυπηρετούνται με αυτοκίνητα της Γ.Γ.Δ.Δ. & Η.Δ. ή με τα αυτοκίνητα των υπηρεσιών τους, καθώς και της ρύθμισης συναφών θεμάτων.

3. Το γεγονός ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού επειδή μειώνεται ο αριθμός και ο κυβισμός των επιβατικών κρατικών αυτοκινήτων καθώς και η κατανάλωση βενζίνης.

  • 21 Οκτωβρίου 2009, 09:59 | Μπάμπης

    Επιτρέψετε μου να πω ότι οι νόμοι από μόνοι τους δεν έχουν καμία αξία!

    Όλοι μας ως πολίτες κάνουμε χρήση δημόσιων αγαθών, μπορεί να είναι μια παιδική χαρά, το σχολειό των παιδιών μας ένα υπηρεσιακό όχημα κτλ.

    Η συμπεριφορά-χρήση του κάθε ένα από εμάς διαφέρει, έχουμε αναρωτηθεί όταν αφήνουμε τα σκουπίδια μας έξω από ένα κάδο ποιος θα τα μαζέψει. Όταν πάμε σε με τα παιδία μας στη παιδική χαρά και βρίσκουμε τα σκουπίδια που αφήσαμε την προηγούμενη γιατί διαμαρτυρόμαστε που είναι βρώμικα

    Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα δικαιώματα μας και οι υποχρεώσεις μας, αλλά εμείς τα καταπατάμε, όχι κάποιοι άλλοι.

    Είναι θέμα προσωπικής αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, αξίες που πηγάζουν από την παιδεία την οποία έχουμε λάβει από τους γονείς μας πρωτίστως και από την περιβάλλον μας σε δεύτερο χρόνο.

    Όλοι λοιπόν ξέρουμε τι λέει ο νομός για τη χρήση των δημόσιων αυτοκινήτων , εναπόκειται όμως κατά κύριο λόγο στον αυτοσεβασμό που τρέφουμε στον εαυτούλη μας για την επιλογή του τρόπου χρήσης αυτών.

    Δυστυχώς όμως , δεν είμαστε όλοι Ηρακλήδες, συνεπώς χρειαζόμαστε τους νόμο για να περιορίζουν την ασυδοσία μας αλλά και πρότυπα τα οποία θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το πραγματικό νόημα της ύπαρξης μας.

    Γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός το ψάρι από το κεφάλι βρωμά.

    Ευχαριστώ,

  • 21 Οκτωβρίου 2009, 09:14 | John Doe

    Ωραια πρωτοβουλια, αλλα περιεργη προτεραιοτητα: το πρωτο πραγμα με το οποιο ασχολειται η νεα κυβερνηση ειναι κατι που σιγουρα δεν ειναι το μειζον προβλημα της ελληνικης κοινωνιας. Απο την αλλη πλευρα, εξοικονομει καποια χρηματα και it goes a LOOOOONG way επικοινωνιακα…

    Στην ουσια ομως… Οποιες αναγκες του κρατικου μηχανισμου μπορουν να εξυπηρετουνται με υβριδικης τεχνολογιας οχηματα ή μικρα ηλεκτροκινητα (βλ. πρωτοβουλια Δ. Αθηναιων – Δημ. Αστυνομιας), θα επρεπε για λογους περιβαλλοντικης επιβαρυνσης να καλυπτονται ετσι.

    Η χρηση των ΜΜΜ για τους πολιτικους, την οποια προτεινουν καποιοι, ειναι, επιτρεψτε μου να πω γνωριζοντας πολυ καλα το θεμα, ανεδαφικη. Αν και οταν το δικτυο ΜΜΜ το επιτρεψει (απο πλευρας καλυψης και αξιοπιστιας τουλαχιστον) βλεπουμε. Μεχρι τοτε, οι χαμενες ωρες θα καταστησουν τους ανθρωπους αυτους ιδιαιτερα αντιπαραγωγικους. Στο επιχειρημα οτι «εμεις οι υπολοιποι δηλαδη τι ειμαστε και τα χρησιμοποιουμε», θα αντιταξω αφ’ ενος οτι ΔΕΝ τα χρησιμοποιουμε και αφ’ ετερου οτι αυτοι οι ανθρωποι εχουν να επιτελεσουν ενα πραγματικα κρισιμο και τιτανιο εργο και χρειαζονται οποια διευκολυνση ειναι δυνατο να τους παρασχεθει, προκειμενου ν’ ανταποκριθουν στα καθηκοντα τους. Οσοι ειναι εξω απο το χορο και δεν εχουν κανει τις δουλειες αυτες, απλα δε μπορουν να φανταστουν τι σημαινει.

    Οτι χρειαζεται να μπει μια ταξη ειναι σιγουρο. Το θεμα ειναι να μην πρυτανευσει η λαϊκιστικη λογικη που μαστιζει αυτη την ερμη τη χωρα και που, δυστυχως οφειλω να ομολογησω, το κομμα που ειναι σημερα κυβερνηση εκανε μοδα απο το 1981. Φωνες του στυλ «να χρησιμοποιουν τα δικα τους αυτοκινητα» και αλλα τετοια ειναι τουλαχιστον γραφικες.

  • 21 Οκτωβρίου 2009, 09:09 | Αντώνης Κοκορίκος

    Την περασμένη Κυριακή 18.10.2009 δημοσίευσα το εξής άρθρο ως συμβολή στη διαβούλευση. Επειδή είμαι βέβαιος οτι κανένα ακριβοπληρωμένο γραφείο Τύπου δεν θα ενημερώσει τον υπουργό, δημοσιεύω ένα απόσπασμα εδώ.

    Η τελευταία πρωτοβουλία του Γιάννη Ραγκούση, αφορά τη μείωση της σπατάλης του κράτους ξεκινώντας από τα εύκολα. Τα κρατικά αυτοκίνητα που αρχικά ανακοινώθηκε ότι ήταν 44.000 και μετά έγιναν 57.000. Λέω πως είναι εύκολο γιατί όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να τα μειώσουν, αλλά γρήγορα εγκατέλειψαν τις προσπάθειες. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Δεν είμαι απλώς απαισιόδοξος. Είμαι γνώστης του προβλήματος και βέβαιος ότι μπορεί να υλοποιηθεί η υπόσχεση.

    Αλλά χρειάζεται απόφαση και κεραυνοβόλα δράση, από κάποιον που γνωρίζει τις παγίδες που στήνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους. Πίσω από τα 50.000 αυτοκίνητα, βρίσκονται 50.000 άνθρωποι που τα οδηγούν, φροντίζουν για τη συντήρησή τους, την αγορά και την ανανέωσή τους. Οι άνθρωποι αυτοί διορίστηκαν με ρουσφέτι ή με αντικειμενική αξιολόγηση, μπορεί να έχουν βολευτεί ως οδηγοί, υπουργών, γραμματέων, φαρισαίων, αξιωματικών και μητροπολιτών, ή διοικητών κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών, αλλά θέλουν απλώς να κάνουν μια τίμια δουλειά.

    Το κόστος συντήρησης του στόλου, είναι λέει 350.000.000 ευρώ το χρόνο. Αν συνυπολογίσουμε τους μισθούς των οδηγών τους είναι τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δηλαδή έξι φορές περισσότερο. Οι σπατάλες λοιπόν μπορούν να περιοριστούν, ή οι δαπάνες να γίνουν παραγωγικές αντί να είναι σπατάλες, αρκεί και να γνωρίζει ο υπουργός τις παγίδες και να τις αποφεύγει. Αν οι 50.000 οδηγοί απλώς «επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους» μπορεί να γίνει οικονομία αλλά πολύ μικρή.

    Μπορεί όμως ο Ραγκούσης να βγάλει ένα πρόγραμμα και να μαζεύονται 1.000 οδηγοί μαζί με τα αυτοκίνητά τους, κάθε μέρα στη Μαγούλα ή κάπου αλλού που έχει πολύ χώρο, ώστε να μην μπορούν να ξεφύγουν, να καταγράφονται και να παίρνουν εντολή να μετακινηθούν μαζί με το αυτοκίνητο στη νέα τους δουλειά. Αν δεν έχουν τίποτα καλύτερο να τους κάνουν, ας γίνουν οδηγοί σχολικών αυτοκινήτων κι ας πουληθούν τα συνήθως πολυτελή αυτοκίνητα για να αγοραστούν σχολικά πουλμανάκια. Έτσι όλα τα δημοτικά, νηπιαγωγεία, γυμνάσια και Λύκεια θα αποκτήσουν σχολικά αυτοκίνητα, ενώ τώρα έχουν μόνον τα ιδιωτικά σχολεία.

    Και όμως είναι τα δημόσια σχολεία, τα παιδιά των φτωχών εργαζόμενων που έχουν ανάγκη τα σχολικά λεωφορεία και δεν είναι πολυτέλεια. Σε όλη την επαρχία και στην Αθήνα οι εργαζόμενοι γονείς είναι που δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους όταν πιάνουν δουλειά στις 7 το πρωί. Οι πλούσιοι έχουν και αυτοκίνητο και οδηγό για να πάει τον κανακάρη τους στον παιδικό σταθμό. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν.

    Και φυσικά με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, όλες οι υπηρεσίες θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν το μισθό των 50.000 οδηγών για έναν χρόνο, μέχρις ότου μετακινηθεί η δαπάνη μέσω του προϋπολογισμού στο υπουργείο Παιδείας.
    Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια Γιάννη Ραγκούση. Και όλα τα σχολεία της χώρας θα αποκτήσουν σχολικά λεωφορεία, από τη μια μέρα στην άλλη, και 50.000 άνθρωποι θα γίνουν παραγωγικοί και ο προϋπολογισμός του υπουργείου παιδείας θα αυξηθεί τον πρώτο χρόνο κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να μπορούν να διαμαρτυρηθούν οι άλλοι υπουργοί, αφού δεν μειώθηκε ο προϋπολογισμός, αλλά το προσωπικό τους.

    Δεν θα έμπαινα στον κόσμο να κάνω υποδείξεις ή προτάσεις στον Ραγκούση, αλλά ξέρω ότι είναι πρακτικός άνθρωπος. Αντί να μετατραπεί σε πράσινο δημόσιο υπάλληλο, προτίμησε τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας όταν επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, όπου δούλεψε με επιτυχία στις υπηρεσίες της ΕΕ. Επίσης προτίμησε την πατρίδα του την Πάρο, αν και στην Αθήνα σίγουρα θα έβρισκε καλύτερη δουλειά. Τέτοιοι άνθρωποι λείπουν από την κυβέρνηση και από τη χώρα. Επίσης τέτοια τόλμη χρειάζεται ένας υπουργός αν θέλει να πετύχει. Ιδού η Ρόδος, θα δούμε και το πήδημα;

  • 21 Οκτωβρίου 2009, 09:43 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

    Ο Χ Ι ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

    Ο Χ Ι ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ LEXUS ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΚΡΑ.
    Ο Χ Ι ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΝΕΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΕΚ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΔΔΥ ΑΜΑΞΙΑ. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕ ΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.
    Ο Χ Ι ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ!
    ΑΣ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ 26000€ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ?
    ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΟΤΑ ΚΑΙ ΤΟ PRIUS? ΑΣ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ.
    Ο Χ Ι ΣΤΙΣ «ΥΠΟΓΕΙΕΣ» ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ.
    ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΧΟΡΗΓΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙ!
    ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟ 2004 ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΗΣ HYUNDAI ΣΕ ΣΤΟΛΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΝΙ ΒΑΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΙΜΟΥΖΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΖΙΠ.
    ΑΝΤΕ ΜΗΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΟΣΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ. ΣΥΓΧΑΡΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ.

  • 21 Οκτωβρίου 2009, 08:21 | ΤΡ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

    Συγχαρητήρια για την εκλογή σας, συγχαρητήρια για το μέτρο, συγχαρητήρια για τη δημόσια διαβούλευση και ελπίζοντας να προβληματιστείτε, σας παραθέτω τα σχόλια μου.
    Τα ΚΥ αυτοκίνητα είναι δύο ειδών: τα εντός πόλης κυκλοφορούντα σε μόνιμη βάση και τα εντός & εκτός πόλης κυκλοφορούντα. Νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρήσουμε ότι υπάρχουν αυτ/τα που κυκλοφορούν μόνο εκτός πόλης τουλάχιστον με έδρα τις μεγάλες πόλεις. Η αγορά αυτ/των για κίνηση μόνο εκτός πόλης θα ανέβαζε το κόστος, αφού μία υπηρεσία θα είναι υποχρεωμένη να διαθέτει δύο ειδών αυτ/τα που το ένα είδος θα «κάθεται» πάντα.
    Τα εντός πόλης είναι αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού (υψηλών προσώπων και όχι μόνο) και αυτοκίνητα συνεργείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ) τα οποία μεταφέρουν και εξοπλισμό – εργαλεία.
    Θα πρότεινα λοιπόν να μην βιαστείτε στην άμεση αντικατάσταση του στόλου των ΚΥ αυτ/των διότι αυτά τα κυκλοφορούντα στην πόλη θα μπορούσαν να είναι είτε υβριδικά είτε ηλεκτρικά. Τα ηλεκτρικά θα έρθουν σύντομα (2010, 2011), με σχεδόν μηδενικό κόστος κίνησης και μηδενική (κυριολεκτικά μηδέν και ήχου) ρύπανση. Οι οργανισμοί λοιπόν που χρειάζονται μεταφορά εξοπλισμού – εργαλείων θα μπορούσαν να προμηθευτούν ηλεκτρικά π.χ. Nissan-Renault (http://www.4troxoi.gr/default.php?pname=Article&cat_id=34&art_id=9282) ή Ford (http://www.4troxoi.gr/default.php?pname=Article&cat_id=34&art_id=9792) και δεν είναι τα μοναδικά (http://www.in.gr/auto/news/article.asp?lngEntityID=65546). Για την μεταφορά προσωπικού νομίζω ότι τα υβριδικά μικρού κυβισμού και τα ηλεκτρικά με σταδιακή αντικατάσταση είναι τα πλέον ενδεδειγμένα.
    Τέλος για τα ΚΥ αυτ/τα, τα εντός & εκτός πόλης κυκλοφορούντα, τα υβριδικά είναι η λύση. Νομίζω ότι στην επαρχεία μπορεί να γίνει σταδιακή αντικατάσταση διαμοιράζοντας το κόστος σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
    Υπηρεσίες που χρειάζονται αυτ/τα τύπου Jeep θα πρότεινα να κρατήσουν τα υπάρχοντα και αν είναι δυνατόν να τα αντικαταστήσουν με νεώτερα, αν υπάρχουν από τα προς απόσυρση από τις πόλεις ΚΥ αυτ/τα, αφού τα τύπου Jeep υβριδικά είναι ακριβά και θεωρούνται πολυτελείας.
    Για τα «βαρέα» οχήματα νομίζω το πετρέλαιο είναι το πλέον κατάλληλο, διότι ελάχιστα κυκλοφορούν σε ώρες μεγάλης κίνησης εντός πόλης και είναι το πλέον οικονομικό αν και λιγότερο οικολογικό. Με καλή συντήρηση όμως μπορούμε να μειώσουμε την ρύπανση.
    Εννοείται ότι θα πρέπει να εξετασθεί και ποιος είναι ο αριθμός των αναγκαίων αυτ/των για κάθε υπηρεσία καθώς και η δυνατότητα διάθεσης των και από άλλες όμορες υπηρεσίες. Είναι γνωστό ότι στο δημόσιο η καλύτερη ειδικότητα είναι οδηγός = τεμπέλης.

  • 21 Οκτωβρίου 2009, 07:44 | Ελένη Φράγκου

    Πιστεύω ότι θα είναι πολύ θετικό το μέτρο, αν εφαρμοστεί και μάλιστα σε μεγάλη έκταση και κατόπιν δίκαιης αξιολόγησης των αναγκών.
    Οι μητροπολίτες γιατί να κυκλοφορούν με κρατικές λιμουζίνες; Αν θέλουν πολυτελή αυτοκίνητα, ας τα πληρώνει η Εκκλησία.
    Οι υπουργοί μπορούν να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους μετακινήσεις με το ΙΧ τους, και να πληρώνουν οι ίδιοι τις βενζίνες και τη συντήρηση του οχήματος. Κι εμείς, άλλωστε, για να πάμε στη δουλειά μας πληρώνουμε οι ίδιοι τις βενζίνες, τα εισιτήρια κτλ.
    Επίσης, να μειωθούν οι μετακινήσεις (= έξοδα)επισήμων για καθαρά εθιμοτυπικούς λόγους.

  • 21 Οκτωβρίου 2009, 06:53 | Μανώλης

    Συγχαρητήρια σε όλους σας για την διαβούλευση!

    Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί στη χώρα μας δεν μπορούμε να παράξουμε κι εμείς κάτι δικό μας και να αξιοποιήσουμε τα περιβόητα «ελληνικά μυαλά» μας.

    Προτείνω: Περικοπή των οχημάτων από όλους εκτός των υπουργών, πρωθυπουργού, υπουργών, και θέσπιση κάποιου επιδόματος κίνησης το οποίο δεν θα υπερβαίνει τα 150 ευρώ το μήνα όπου αυτό είναι απολύτως απαραίτητο και δωρεάν μεταφορά με τα ΜΜΜ σε βουλευτές. Δεν θα επεκταθώ σε αυτά.
    Με χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τις πωλήσεις των περιττών αυτοκινήτων, τα παραπάνω και τις περικοπές υπέρογκων μισθών και εξόδων, χρηματοδοτήστε Έλληνες οι οποίοι έχουν λύση στα χέρια τους για απόλυτη απεξάρτηση από πετρέλαιο κλπ. Σας παραπέμπω στο παρακάτω δημοσίευμα στα ΝΕΑ και το Capital περί αυτοκινήτου με καύσιμο σκέτο ΝΕΡΟ!
    «http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4508037»
    & «http://www.capital.gr/News.asp?id=696757». Θεωρώ ο,τι δεν θα εκληφθεί ως διαφήμιση, δεν έχω τέτοια πρόθεση.
    Τεχνογνωσία υπάρχει. Και στα πανεπιστήμια έχουν υλοποιήσει τέτοια οχήματα. Επιταχύνετε τις ενέργειές τους και τονώστε και την Ελληνική οικονομία και παραγωγικότητα, δώστε το παράδειγμα.

    Αξιοποιήστε ΕΛΒΟ, Πανεπιστήμια και ιδιώτες για τα παραπάνω. Δεν χρειάζονται αγορές βιαστικές και με μικρό χρόνο ζωής.

    Γιατί να στραφούμε πάλι σε κάτι έτοιμο εισαγόμενο?

    Εκτός αν υπάρχει περιορισμός για να μην αναπτύξουμε ποτέ εμείς κάποια βιομηχανία-πρωτοβουλία.

    *Τα υβριδικά θεωρώ ό,τι καταναλώνουν λιγότερο αλλά πόσο φιλικά είναι τελικά μέχρι να κατασκευαστούν?Πόσο ανακυκλώσιμα είναι? Νομίζω είναι μια παραπλανητική προσωρινή λύση από τις αυτοκι/νίες για να ικανοποιήσουν τα φιλοπεριβαλλοντικά μας αισθήματα

    Μπράβο και πάλι!

  • Πολύ καλά θα κάνετε να τα περιορίσετε και μάλιστα πολύ. Τα 1400cc γιά μέσα στην πόλη είναι αρκετά. Αν υπάρχει επίσκεψη αλλοδαπού συναδέλφου,ή μετακίνηση εκτός Αθηνών, τότε ας διατίθεται κάποιο μεγάλο αυτοκίνητο με σχετικό αίτημα προς το αρμόδιο Υπ.( δηλ.YPES).Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρός της Δημοκρατίας άνω των 1600cc. Με έλεγχο της βενζίνης που χρησιμοποιείται και ανώτατο όριο λίτρων, ανά μήνα.Ας έχουν και οι γεν.γραμμ. αυτοκίνητο, αλλά να το οδηγούν μόνοι τους ( όσο περισσότερο θυμόμαστε την καθημερινή ζωή, τόσο πιό κοντά στην πραγματικότητα είμαστε).Το αυτό και γιά τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ.Ειδικά γιά αυτούς,ναι αυτοκίνητα+βενζίνη, αλλά όχι οδηγός.Το αυτό γιά τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές. Γιά το Υπ.Αμυνας, μόνον ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί των όπλων. Οι υπόλοιποι να πηγαίνουν με τα αυτοκίνητά τους και να τους καταβάλεται η βενζίνη. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΩ, γιατί ο κάθε στρατηγός γιά να πάει από του Παπαγου στο ΓΕΣ, θα πρέπει να τον πηγαίνει ένας στρατιώτης-οδηγός με λιμουζίνα???Ως προς την εκκλησία, ένα 1600cc γιά τον Αρχιεπίσκοπο και πολύ τους πέφτει και από ένα 1400cc γιά τους μητροπολίτες…, χωρίς την βενζίνη βέβαια.Ας φροντίσουν επίσης να μην οδηγούν στους λεωφορειοδρόμους, να μην παρκάρουν πάνω στα πεζοδρόμια και να μην μας προσπερνάνε παράνομα από όπου βολεύονται. Εννοώ, πως καλοδεχούμενος ο περιορισμός των κυβικών, αλλά χρειάζεται και περιορισμός των «υπερπτήσεων» των φορέων κάθε «οιονεί» δοτής εξουσίας, εννοώ δηλ. την συμπεριφορά των οδηγών των κρατικών αυτοκινήτων, όταν αυτά μετακινούνται με ή χωρίς τους δικαιούχους τους μέσα.Ας κοπεί λίγο η μαγκιά! κάνει καλό στην υγεία όλων μας! Σας ευχαριστώ πολύ

  • 21 Οκτωβρίου 2009, 02:16 | Σωτήριος Γεωργιάδης

    Χαιρετε,

    Στην Δημοκρατία,αν και διαφέρουμε,είμαστε όλοι ίσοι(θεωρητικά τουλάχιστον).
    Με εξαίρεση τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας,ο κανονας ισότητας θα έπρεπε να διέπει και τις καθημερινές μετακινήσεις των κοινωνικών λειτουργών.

    Δηλαδη,μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ατελώς.
    Επίσης, δωρεάν παροχή καυσίμων (αιτιολογημένη) για τις μετακινήσεις με τα επιβατικά τους Ι.Χ. οχήματα για την τέλεση των καθηκόντων που αυτοί έχουν αναλάβει.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  • ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΛΥΣΗ

    ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΘΕΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΛΕΑΣΙΝΓΚ ΚΑΙ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ

    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΩΣ ΑΣΥΜΦΟΡΑ ΤΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΣΕ ΕΠΙΕΔΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • 21 Οκτωβρίου 2009, 02:08 | Γιαννης Τιγκας

    Ο κυβισμός πρέπει να καθορίζεται έτσι ώστε ένα να είναι μειωμένοι οι ρύποι και δύο να είναι χαμηλό το κόστος.
    Άρα:
    1) Το αυτοκίνητο πρέπει να καθορίζεται από τους ρύπους και όχι αναγκαστικά από τα κυβικά του.
    2) Το αυτοκίνητο πρέπει να έχει μια μέγιστη τιμή

    Πάντως σε γενικές γραμμές είναι λίγο απαράδεκτο να βλέπουμε για παράδειγμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 1600άρι. Πρέπει να έχουμε και κάποιο κύρος προς τα έξω και ας δώσουμε και κάτι παραπάνω. Άμα είναι έτσι να φοράει και φόρμα για πιο φθηνά.

  • 21 Οκτωβρίου 2009, 01:15 | st gkountras

    Να μην διατίθενται «δημόσια» αυτοκίνητα προσωπικό [οδηγοί, σωματοφύλακες…] έξοδα κίνησης [βενζίνη…], συντήρηση κτλ σε κανένα… είτε σε κρατική επιχείρηση είτε σε κρατικούς λειτουργούς και υπαλλήλους. Το μέτρο να συμπεριλάβει τους πάντες δηλαδή ακόμα και τους ιδιωτικούς φορείς-ιδρύματα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις… αφού όλοι αυτοί πληρώνονται και ζουν ζωή «μεγιστάνων» χωρίς τεκμήρια και χωρίς να συμμετέχουν στον κρατικό κορβανά, όπως ο μη προνομιούχος φορολογούμενος που άμεσα ή έμμεσα πληρώνει κάθε έξοδο του αυτοκινήτου του από τα έσοδά του και επιπλέον και κάθε λογής φόρο και δάνεια τραπεζών για να ανταπεξέλθει στα έξοδα και για να μπορεί να πάει στην δουλειά του. Επιπλέον θα αποφύγουμε το πιθανό «ελα να δεις» από οποιαδήποτε κατάχρηση από αυτές τις παροχές.

    Φυσικά πρέπει να εξαιρείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός για να επιβεβαιώνεται ο κανόνας.

  • 21 Οκτωβρίου 2009, 01:03 | Κυριάκης Βάιος

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι & κυρίες Βουλευτές,

    συγχαρητήρια για την συντριπτική «νίκη» σας και την εισαγωγή σας στα ανώτερα πολιτικά αξιώματα του Ελληνικού Έθνούς.
    Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθεια σας να φέρετε ενα καλύτερο αύριο για όλους εμάς που σας υποστηρίξαμε με την ψήφο μας.
    Αναφορικά με τον κρατικό στόλο αυτοκινήτων δεν νομίζω οτι πρέπει να συζητάμε αν θα τον αντικαταστήσουμε, αλλά αν θα τον καταργήσουμε.
    Ειλικρινά δεν θεωρώ οτι με τα έσοδα που έχετε σαν Βουλευτές καί μέλη του κοινοβουλίου θα έπρεπε σε στενάχωρες οικονομικές εποχές, να ζητάτε από τον ελληνικό λαό να σας παρέχει και δωρεάν μετακίνηση, συντήρηση, οδική ασφάλεια, οδηγό αυτοκινήτου.
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι εξωφρενικό. Λυπάμαι που το λέω αλλά αν είναι να στηρίξετε το αίτημα του λαού για «αλλαγή» θα πρέπει να κάνετε πιο γενναίες προσπάθειες από το να αντικαταστήσετε τον στόλο ή να περικόψετε κάποια από τα χιλιάδες αμάξια των δημοσίων υπηρεσιών.
    Το μόνο που θα μπορούσα να φανταστώ είναι οδοιπορικά για κάθε μετακίνηση και μόνο προς συγκεκριμένες κατευθήνσεις που έχουν αποδεδειγμένα σχέση με την εργασία κάθε κρατικού λειτουργού και πάντοτε με κριτήρια πχ χιλιόμετρα, ημερομηνίες, ημέρες.
    Ας χρησιμποιεί ο κάθε υπουργός ή διοικητής το δικό του μέσον και οχι κάποιο κρατικό. Δεν είναι καιροί για πρίγκηπες ας το καταλάβουμε αλλιώς θα γίνουμε κάποια στιγμή προτεκτοράτο των Βρυξελλών και εσείς απλοί μάνατζερ με σκληρό εργοδότη.

    Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία έκφρασης που μου δίνετε.

  • 21 Οκτωβρίου 2009, 00:20 | Νίκος Κουτζαμπάσης

    Όντως πολύ καλή προσπάθεια. Για να μειωθούν οι κρατικές σπατάλες και για να ανακάμψη η οικονομία χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν αλλά είμαστε, πιστεύω, στο σωστό δρόμο. Θεωρώ και εγώ ότι η χρήση GPS είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία.

  • 21 Οκτωβρίου 2009, 00:54 | Καταντωνάκης Αντώνης

    Πολυ καλη σκεψη.

    Μερικα σχολια

    1)Προσωπικα θα προτεινα ηλεκτροκινητα αυτοκινητα, τα οποια εχουν μηδενικους ρυπους και η μονη επιβαρυνση ειναι το ηλεκτρικο ρευμα με το οποιο φορτιζουν τις μπαταριες τους.Πχ http://www.nissan.gr/nissan.nsf/company_news_preview?OpenForm&p=943189C04467D0ECC2257609003C96D9&p=e

    2)Αν δεν προτιμηθουν ηλεκτροκινητα η μονη λυση για εμενα ειναι τα υβριδικα χαμηλου ομως κυβισμου τυπου Toyota Prius που εχουν και φυσιολογικη τιμη (κατω των 25.000 ευρω) και οχι κατι υβριδικα τζιπ τυπου Lexus RH400 που ειναι τερατα καινε τρελη βενζινη και ειναι υβριδικα μονο για το εφε ή Lexus Sedan λιμουζινα. Το θεμα δεν ειναι μονο οι ρυποι και τα κυβικα αλλα να μην προκαλειται και το κοινο περι δικαιου αισθημα με ασκοπη προβολη πλουτου.

    3)Καιρος ειναι να δουμε τους βουλευτες και τους υπουργους να χρησιμοποιουν και λιγο τα μεσα μεταφορας και οχι μονο ΙΧ. Πρεπει λοιπον ο «εκπροσωπος» του πολιτη, ο βουλευτης, να δειξει οτι αποδεχεται τα ΜΜΜ. Οταν δεν τα προτιμανε οι ιδιοι οι βουλευτες ειναι σαν να λενε στον κοσμο οτι δεν αξιζουν οι Δημοσιες Μεταφορες.

    4)Το μετρο των υβριδικων/χαμηλου κυβισμου πρεπει να εφαρμοστει οχι μονο για τους βουλευετες/υπουργους αλλα και για τις συνοδειες τους.

    5)Το μετρο αυτων της οικολογικης συνειδησης και προστασιας του περιβαλλοντος πρεπει να επεκταθει γενικοτερα στην πολιτικη ζωη του τοπου. Ειναι απαραδεκτο η Βουλη των Ελληνων να μην λειτουργει στα προτυπα του ενεργειακα αυτονομου κτιριου «Προμηθεας Πυρφορος»
    http://www.promitheaspirforos.gr/
    Η Βουλη και τα κυβερνητικα κτιρια (Μαξιμου, Προεδρικο μεγαρο, υπουργεια, γενικες γραμματειες) θα επρεπε να καταναλωνουν μηδενικο ηλεκτρικο ρευμα ή μονο σε περιπτωσεις εκτακτης αναγκης και κρισεων.

    6) Το μετρο αυτο πρεπει υποχρεωτικα να επεκταθει και στα TAXI. Ειμαστε μια πρωτευουσα με υπερβολικα μεγαλο αριθμο Ταξι, τα οποια ειναι κακοσυντηρημενα, καινε κατα κανονα νοθευμενο ή κακης ποιοτητας πετρελαιο, μολυνουν την ατμοσφαιρα χωρις λογο. Θα επρεπε να ειναι ολα υβριδικα. Ειδικα οταν κινουνται στο κεντρο με 1η-2α θα ειχαν ελαχιστη καταναλωση, μειωση θορυβου και εκπεμπομενων ρυπων, αναβαθμιση της ζωης στην Αθηνα.

    Συνεχιστε τις διαβουλευεσεις αυτες. Ειναι καλο πραγμα ο πολιτης να εχει την αισθηση οτι συμμετεχει στα κοινα και εκφραζει την αποψη του εστω και με αυτο τον τροπο.

  • 21 Οκτωβρίου 2009, 00:57 | ΞΥΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Αντί να χαιρετήσουμε με χαρά μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες για νοικοκύρεμα του κράτους καθόμαστε οω συνήθως και κριτικάρουμε απλά για να κριτικάρουμε! Συμφωνώ απόλυτα με το μέτρο. Κάποτε πρέπει να μπει μια αρχή γιαυτο το περίφημο νοικοκύρεμα! Είναι η αρχή αυτή τα αυτοκίνητα! Καλώς να είναι!!!! Τόσο καιρό που δεν γινόταν τίποτα και πουθενά καλύτερα ήταν?
    Μπράβο στην κυβέρνηση και για την πρωτοβουλία με τα αυτοκίνητα και για την πρωτοβουλία για την διαβούλευση!
    Βλέπουμε πολλά καλά δείγματα!!!!!!

  • 21 Οκτωβρίου 2009, 00:40 | Σπύρος Χ.

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας αυτή και ευελπιστώ να ακολουθήσουν παρόμοιες κινήσεις καθόλη την διάρκει της θητεία σας.
    Ο κόσμος πεινάει στην κυριολεξία και ήταν πολύ (και είναι) προκλητικό να κυκλοφορούν οι εκλεγμένοι του λαού με τα ακριβότερα τζίπ και λίμο καιμάλιστα με τα χρήματα του λαού….
    Ίσως η διαφορά που θα προκύψει απο την μείωση των δαπανών στα κυβερνητικά οχήματα να δώσει μια ανάσα στον στους Έλληνες πολίτες αν και πλέον πρέπει να παρθούν και άλλα παρόμοια μέτρα λ.χ. οι άλλες πλουσιοπάροχες παροχές των βουλευτών!!
    Σε μια κοινωνία όπου οι νέοι απόφοιτοι σχολών δέν μπορούν να ακολουθήσουν την ειδικότητά τους και γενικά να εργαστούν ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΧΛΙΔΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.
    Ευχαριστώ,
    .

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 23:12 | Γιώργος Χρυσοχοΐδης

    Πολύ θετικό το μέτρο, για περιόδους όμως , όχι κρίσεων όπως η σημερινή . Το κόστος αλλαγής του στόλου των δημοσίων αυτοκινήτων συνυπολογισμένου και του αναπόσβεστου κόστους των ήδη υπαρχόντων (μείον την αξία μεταπώλησης ) θα πρέπει να ληφθεί υπόψη προκειμένου να προχωρήσει το μέτρο . Η λύση θα ήταν να αντικατασταθεί σταδιακά ό δημόσιος στόλος αυτοκινήτων με προτεραιότητα στα πολύ παλαιά και ρυπογόνα και αυτά που έχουν υψηλό κόστος συντήρησης .
    Το Κράτος πρέπει να δίνει το παράδειγμα δείχνοντας ότι έχει συνέχεια , συνέπεια , να σέβεται το μόχθο του φορολογούμενου πολίτη και να του επιτρέπει να λειτουργεί σε πολιτικοκοινωνικοοικονομικές συνθήκες ασφάλειας , (π.χ. σήμερα ανακοινώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ότι μελετάται η μείωση του ποσού των 1000 ΕΥΡΩ που θα δοθεί στους πολίτες οι οποίοι θα αγοράσουν – κατόπιν απόσυρσης του παλαιού τους αυτοκίνητο , νέο . Πως μπορεί να αισθάνεται «ασφάλεια», ο πολίτης ο οποίος έχει προγραμματίσει και έχει προχωρήσει την μικροοικονομική του πολιτική σε οικογενειακό επίπεδο, με γνώμονα Υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα τα οποία υπογράφονται και ενδεχομένως να αναιρεθούν σε διάστημα μικρότερο του μήνα ; ) .

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 23:58 | Κώστας Π

    Τι θα γινει με τα αυτοκίνητα που ήδη υπάρχουν και έχουν κοστίσει τόσα χρήματα; Θα αποσυρθούν όλα, ακόμα και όσα έχουν κυκλοφορήσει μέσα στα τελευταία χρόνια; Μήπως θα ήταν πιο συμφέρουσα για το δημόσιο η εκποίησή τους ή η διατήρηση όσων οχημάτων έχουν κυκλοφορήσει εντός π.χ. της τελευταίας πενταετίας; Μήπως είναι προτιμότερη μια σταδιακή αντικατάσταση, καθώς για πολλά οχήματα δεν έχει αποσβεστεί το κόστος αγοράς τους; Δεν υπάρχει λόγος, νομίζω, να αντικατασταθούν όλα τα οχήματα και να επιβαρυνθεί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με τέτοιο κόστος το ελληνικό δημόσιο.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 23:43 | Γαλάτεια Παραδείση

    Κύριε Υπουργέ

    Κατ’ αρχάς καλό το άνοιγμα προς τον πολίτη. Ελπίζω μόνο να διαβάζετε τις παρατηρήσεις μας.

    1. Αν έχουμε τόσο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα πως θα αντικαταστήσουμε όλα αυτά τα αυτοκίνητα; Ίσως λοιπόν είναι καλύτερα το μέτρο να πραγματοποιηθεί μεν αλλά στο μέλλον.

    2. Ετσι θα υπάρξει η πίστωση χρόνου ώστε να βρεθεί η καλύτερη και η οικονομικότερη λύση. Ηλεκτρικά αντί υβριδικών για παράδειγμα. Και σε καμμιά περίπτωση βέβαια δεν μιλάμε για αυτοκίνητα τύπου Lexus που θα αντικαταστήσουν ένα αυτοκίνητο status όπως η Mercedes με ένα άλλο φιλικότερο στο περιβάλλον!

    3. Αν ήμουν στη θέση σας σαν πρώτο μέτρο θα ανάγκαζα όλους αυτούς που χρησιμοποιούν δημόσια αυτοκίνητα, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, να χρησιμοποιούν τα δικά τους και επιτέλους ας χρησιμοποιούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γιατί πρέπει η πολιτεία και κατά συνέπεια ο Ελληνικός λαός να πληρώνει για όλα αυτά; Εμείς πως χρησιμοποιούμε τα δικά μας; Το τζάμπα πρέπει να τελειώσει. Σε όποιον αρέσει. Σε όποιον δεν αρέσει να πάει σπίτι του. Να δείτε που όλοι θα συμμορφωθούν χωρίς πρόβληματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα και πυγμή.

    Καλό κουράγιο και μην ξεχνάτε ότι περιμένουμε να δούμε την χώρα μας να βγαίνει από τον μεσαίωνα που έχει καταδικαστεί από κακοκυβερνησία τόσα χρόνια. Αν δεν μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο απλά θα ανακατεύουμε την ίδια σούπα. Είναι στο χέρι σας. Δεν υπάρχουν πιά δικαιολογίες.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 23:07 | Ιωάννης Γιδας

    Συγχαρητηρια!! Αυτα που ακουσα τις πρωτες μερες και αυτα που διαβαζω δειχνουν οτι, κατα τη γνωμη μου, κινειστε στη σωστη κατευθυνση.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 23:37 | Κώστας Θερμογιάννης

    Το νομοσχέδιο είναι αρκετά κάλο. Μακάρι να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και με άλλες δαπάνες του δημόσιου τομέα όπως η τηλεφωνία, η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος κλπ.
    Το σημαντικότερο όμως της παρούσας πρωτοβουλίας είναι το γεγονός ότι -επιτέλους- ο πολίτης, που δεν υστερεί σε τίποτα από τον πολιτικό, έχει ένα βήμα για να εκφράσει τις απόψεις του σε θέματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητά του κι ενδεχομένως(;) να τις επηρεάσει και να τις διαμορφώσει. Αρκεί τα σχόλια αυτά να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να μελετώνται από τους έχοντες την αρμοδιότητα της έκδοσης των νόμων.

    Μπράβο σας.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 23:59 | Τζενη

    Πολυ καλή αρχή κανετε, με θετικά και ουσιαστικά αυτονόητα μετρα, που όμως για τόσα χρονια δεν τα ειχε σκεφτει κανεις ή έστω δεν ειχε τολμήσει να τα κανει κανεις! Συνεχίστε έτσι και θα ειμαστε όλοι μαζί σε αυτην την προσπαθεια να γινουμε όλοι καλυτεροι!

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 22:28 | Παναγιώτα Γιώτη-Δακτυλά

    Εγκρίνω κι επαυξάνω! Ωστόσο θα πρέπει να μελετήσετε πολύ προσεκτικά εάν το κόστος αντικατάστασης είναι απαγορευτικό για την παρούσα χρονική περίοδο, καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών εγκλωβίζεται σε αδιέξοδες, καταστροφικές καταστάσεις. Όσο για το ερώτημα: ποιοι δικαιούνται να έχουν στην προσωπική τους χρήση κρατικά αυτοκίνητα, θεωρώ πως μόνο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί έχουν αυτό το δικαίωμα και, μάλιστα, μόνο σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητο, όπως -για παράδειγμα- στην υποδοχή και φιλοξενία κάποιου επίσημου προσώπου.

  • Συγχαρητήρια για την πολύ καλή πρωτοβουλία να δοθεί βήμα σε όλους όσους θα ήθελαν να είναι πιο ενεργοί ως πολίτες.Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποσκοπεί περισσότερο στο να έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα. Όσον αφορά το ζήτημα της μετακίνησης θα σας πρότεινα:
    α) Τη χρήση λιμουζίνων λίγων κυβικών (1400 turbo ή 1600 κυβικών) με πρόγραμμα leasing, μόνο για ελάχιστες περιπτώσεις κυβερνητικών προσώπων. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα είναι πολύ φθηνότερα από οποιοδήποτε υβριδικό έχουν πολύ χαμηλές εκπομπές ρύπων και μπορούν να επιτελέσουν άριστα το ρόλο για τον οποίο ως τώρα επιστρατεύονταν πανάκριβα ενεργοβόρα οχήματα. Επίσης οι ίδιες φθηνές λιμουζίνες κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη και με άλλους τύπους καυσίμων όπως αέριο και πετρέλαιο με σαφώς πολύ καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της εκπομπής ρύπων.
    β) Για το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών και άλλων προσώπων που αφορούν στη στελέχωση υπουργείων ή άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών θα σας πρότεινα τη χρήση λεωφορείων με πράσινη τεχνολογία όπως κινητήρες αερίου. Με αυτή τη λύση έχουμε το μέγιστο περιβαλλοντικό όφελος, αποσυμφόριση του κέντρου από μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων και ουσιαστική παρότρυνση των πολιτών να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ως μοναδικής λύσης στο κυκλοφοριακό, τη βελτίωση του περιβάλλοντος και την οικονομία.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 22:51 | karatzas george

    Γ. Καρατζάς Πάρος.
    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Με αυτόν τον τρόπο οι νέοι θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται ξανά για την πολιτική.
    Σημασία δεν έχει τόσο ο κυβισμός αλλά οι ρίποι. Πραγματική καινοτομία θα είναι να προμηθευτούμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
    Πάντως βρισκόμαστε στην σωστή κατεύθυνση.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 22:49 | Αποστόλης Μουστάκης

    Θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κυβικά.Για μένα σημαντικό είναι η κατανάλωση και οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα.Καταρχήν η πρόταση της Κυβέρνησης για τον περιορισμό της δαπάνης σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ θετική.Κατά την γνώμη μου θα πρέπει όμως να συνδυαστεί και με τα διανυόμενα χιλιόμετρα ανά αυτοκίνητο.Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα η σύζυγος τέως πρωθυπουργού να δικαιούται αυτοκίνητο.Δεν είναι δυνατόν κάθε γενικός, ειδικός γραμματέας υπουργείου να διαθέτει αυτοκίνητο και με αυτό να γίνονται πλήθος χιλιομέτρων.Θα ήταν σκόπιμο πάντως να γίνει και μία συζήτηση περί των υβριδικών.καλά τα υβριδικά για την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.Τί γίνεται όμως μετά το τέλος κύκλου ζωής τους για παράδειγμα με τις μπαταρίες και τα ηλεκτρονικά συστήματά τους; μην φτάσουμε δηλαδή από την μία να μειώνουμε την ρύπανση και από την άλλη μετά από 5 ή λιγότερα χρόνια δημιουργήσουμε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για το περιβάλλον.Θα ήθελα να δω και μία αντίστοιχη πρόταση που θα συνοδεύει την σπατάλη των κρατικών αυτοκινήτων.Θα ήθελα να δω επίσης μία πρόταση για την διαχείριση του στόλου που θα υπάρξει, καθώς και για τον έλεγχο της κίνησης σε ημερήσια και μηνιαία βάση.σε αυτό βεβαίως και θα βοηθούσε η εμπειρία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τα στελέχη που διαθέτει και πιθανά μία εφαρμογή του standard cost model σε επίπεδο διαχείρισης σήμερα και σε επίπεδο διαχείρισης αποβλήτων.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 22:48 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Έγινε η αρχή . Συγχαρητήρια . Ακόμη και κανείς από σας τους υπευθύνους του Υπουργείου να μη διαβάσει την άποψή μου , μου δώσατε την ευκαιρία να την γράφω και να ακούγεται η φωνή μου .
    Μου θυμίσατε το 1981 που για πρώτη φορά άρχισαν να βγαίνουν Υπουργοί στην τηλεόραση και ζωντανά οι δημοσιογράφοι να τους θέτουν και δύσκολες ερωτήσεις .Φυσικά μετά από τις 18 Οκτώβρη του 1981 , όταν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές .
    Παρακαλώ συνεχίστε , δουλέψτε και θα ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ !!!

    ΑΝΔΡΕΑΣ

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 22:23 | Αιμίλιος Γ. Μοσχοβίτης

    Επειδή στο προηγούμενο σχόλιο μου απορρίπτω όλα τα κόμματα…τι μένει η χούντα; Σε καμιά περίπτωση, διότι δυσανασχετώ γνωρίζοντας, ότι από τους φόρους,πουπληρώνω, χρηματοδοτούνται τα αυτοκίνητα τους καιμισθοδοτούνται οι «αξιωματικοί» ενός στρατού, που υπηρετεί τους στόχους του ΝΑΤΟ, όπως κατοχή του Κοσόβου και παρεμπόδηση εξοπλισμού των Παλαιστινίων, άρνηση υπεράσπισης του Κυπριακού εδάφους το 1974 και επιβολή της χούντας για λογαριασμό των ΗΠΑ και ιδιαίτερα την ΚΥΠ, δομές που θα πρέπει να αντικαταστήσει μία παλλαϊκή άμυνα. Ακόμα όχι δεν πληρώνω αυτοκίνητα δημόσιων τεμπελχανίων άθλιων χαραμοφάϊδων ΙΚΑ και σία, που θα πρέπει να ελέγχονται από την Παλλαϊκή Άμυνα. {Άρθρο μου στον Οικ. Ταχ. 1988 «Γιατί οι δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις είναι αργές,ράθυμες, κακόκεφες και δύστροπες» και βιβλίο μου «Ιδιωτικοποίηση Δημοσιών Επιχειρήσεων».}

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 21:51 | Κοβατσιαδης Στεργιος

    Μια MERCEDES E 200 κοστιζει περιπου 50.000 χιλιαδες EYRO , οσο ενας μηνιαιος μισθος με τα μπονους , του δντη της ΕΡΤ της ΔΕΗ και αλλων στελεχων μεγαλοτραπεζων και ΔΕΚΟ.
    Η ερωτηση ειναϊ… ποια η σημασια ενος μικρου και φτηνου υβριδικου αυτοκινητου, το οποιο μεταφερει καποιον ,οπου οι απολαβες του αγγιζουν τις 500.000 χιλ ευρω ετησιως ,οταν ο πολιτης δυσκολευεται να βαλει βενζινα στο δικο του με το μισθο των 800 ευρω?
    Εχει σημασια αν ειναι υβριδικο και ο μισθος του στελεχους παραμενει το ιδιο προκλητικος?
    Επομενως η σωστη προταση θα ειναι …μικρο και υβριδικο αυτοκινητο με ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΣΥΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ…
    ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΝΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ Μ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟ..ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΚΑΙ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ…
    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΦΕΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ…..ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ…ΜΙΚΡΟ

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 21:00 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ

    προτείνω δύο λύσεις: η μία να αγοραστούν αυτοκίνητα με τη μέθοδο leasing γιατί έτσι και πάντα θα υπάρχουν καινούργια οχήματα και δεν θα επυβαρύνεται το δημόσιο με έξοδα συντήρησης,ασφάλειες κλπ.Η δεύτερη λύση είναι όλες οι υπηρεσίες υπουργείων να μεταφερθούν σε κτήρια με πάρκινγκ η οπου δεν είναι δυνατόν αυτό να υπάρξει μέριμνα για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης.Για το θέμα του ανώτατου ορίου κυβισμού πρέπει να εξεταστεί κατα περίπτωση γιατί δεν μπορεί το ΣΔΟΕ πχ. να έχει μικρά αυτοκίνητα και να πρέπει με αυτά να καταδιώκει λαθρέμπορους η το Υπουργείο παιδείας να έχει τζίπ για να μεταφέρει τα θέματα των εξετάσεων.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 21:16 | ΣΑΡΙΔΗΣ ΡΟΥΣΛΑΝ

    ΣΑΝ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ. ΑΝ ΕΙΧΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΓΛΗΤΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΞΟΔΑ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΣΗΜΟΠΟΙΟΥΝΤΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ( ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ Η ΦΙΛΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ). ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ. ΓΙΑΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΑΥΤΑ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΒΕΝΖΙΝΕΣ ΟΥΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΧΙΛΙΟΝ ΚΙΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΑΣ ΟΥΤΕ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ. ΓΙΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΟΠΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΟΛΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΟΠΟΥΣ?

  • Διορθωνω ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ (το ΑΝΑΠΤΗΞΙΑΚΗ βγαζει ματι !!!) Ας μου συγχωρεθουν και κανα δυο λαθη στιξης περι το τελος λογω κεκτημένης…

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 21:35 | Σταύρος

    Συμφωνώ απόλυτα και στηρίζω τέτοιες προτάσεις οι οποίες έχουν στόχο το νοικοκύρεμα επιτέλους του κράτους.

    Επίσης θέλω να τονίσω ότι η διαδικασία δημοσίευσης και διαβούλευσης σχεδιων αποφάσεων είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και αποτελεί από μόνη της μια καινοτομία πρωτοφανής. Ελπίζω να έχει και την αποτελεσματικότητα που περιμένετα αν και ο Έλληνας είναι λίγο περίεργος τύπος….

    Καλή αρχή, Κάντε αυτά που υποσχεθήκατε και όλοι θα είμαστε μαζί σας

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 21:48 | Μπελαντάκης Ιωάννης

    Σωστό πλην όμως αποσπασματικό μέτρο.Πέρα απο το πολύ καλό περιβαλλοντικό μέτρο με το όριο του κυβισμού και την αντικατάσταση των ήδη υπάρχοντων αυτοκινήτων με υβριδικά αυτοκίνητα θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο αξίας αγοράς κρατικων αυτοκινήτων της τάξης των 20.000 ευρώ όπως επίσης και ο έλεγχος χρήσης του αυτοκινήτου με περιορισμό χιλιομέτρων.
    Επίσης θα πρέπει να γίνει αξιοποίηση των αυτοκινήτων του ΟΔΔΥ στις υπηρεσίες των ΟΤΑ ά και β’ βαθμίδας και όριο αξίας αγοράς καινούριου αυτοκινήτου από τους ΟΤΑ τα 20.000 ευρώ.
    Δυνατότητα αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκίνητων από το δημόσιο και από ιδιώτες με βάση την αντικειμενική αξία.
    Αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων(ΕΛΒΟ)
    στον τομέα της μεταποίησης και μετασκευής συντήρησης κρατικών οχημάτων.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 21:24 | Δημήτρης

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Στηρίζω ΑΠΟΛΥΤΑ την απόφαση της κυβέρνησης και ζητώ να μειώσει ακόμα περισσότερο τους αριθμούς των κρατικών αυτοκινήτων και τους μισθούς των προνομιούχων!!!!!!!!!!!

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 21:35 | nikoς

    KANEANS AΥΤΟΚΗΝΙΤΟ !! ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΑΜΑΞΙ ΚΑΙ ΒΕΝΖΙΝΑ!!! ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΗΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!!! ΔΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΥΣ !! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 21:11 | Νικος Περούλης

    Φτάσατε…(οι Πολιτικοί) την Ελληνική οικονομία στον πάτο. ΝΤΡΟΠΗ! Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού και εκτός των άλλων καταφέρατε τον πλήρη εξεφτελισμό της Ελληνικής κοινωνίας ώστε να δεχόμαστε με κατεβασμένα τα μάτια τις δισμενής επικρήσεις των Ευρωπαίων και να τους λέμε ότι θα συναιτηστούμε σαν να πρόκειται για μάλωμα σε μικρά παιδιά που κανουν αταξίες. ΝΤΡΟΠΗ! Δημειουργήσατε ελπίδες και προσδοκπίες στην κοινωνία, ο Έλληνας θα ξαναδουλέψει για να ξαναφτιάξει την οικονομία όσο καιρό κι αν χρειαστεί,γι αυτό φροντήστε, να θωρακήσετε τα κεκτημένα και δεδουλευμένα των πολιτών,ώστε να μην έρθει κάποιο καινούργιο λαμόγιο να βάλει ξανά το κρατημένο του στο …μέλι του κοσμάκι….! Και μιάς και μίλησα για προκλητική συμπεριφορά… που ακούστικε 2300€ μεροκάματο για golden boys? Και για κάτι χιλιάδες € σε μέλη επιτροπών συμβούλων των διαφόρων υπουργείων, και όλοι αυτοί συνταξιούχοι διαφόρων κλάδων. Καλέστε για σύμβουλους νέους και μορφομένους απ τα πανεπιστήμια που είναι άνεργοι, αυτοί να είστε σίγουρι ότι θα δείξουν ζήλο, σε λίγο χρονικό διάστημα θα είναι αποδοτικοί. Ευχαριστώ για την φιλοξενία και συγχωρήστε μου τον τόνο! Αλλά υπάρχει πολύ αγανάκτηση, δεν πάει άλλο…!

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 21:58 | Χρήστος ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑΣ

    Ούτε η αγορά νέων (υβριδικών) αυτοκινήτων (δεδομένης της υπερχρέωσης του δημόσιου τομέα), ούτε το μέγεθος του κινητήρα είναι ορθό κριτήριο (δεδομένων των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων).
    Προκειμένου (1) να ελαχιστοποιηθεί και να βελτιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της σχετικής δημόσιας δαπάνης και (2) να ωφεληθεί ακόμα περισσότερο το περιβάλλον, πρέπει (1) πραγματικά να μειωθεί δραματικά ο στόλος των κρατικών αυτοκινήτων (μέσω της πώλησής τους), (2) μην γίνει αγορά νέων αυτοκινήτων ΤΩΡΑ και (3) η αγορά να γίνει σε 2-3 χρόνια όταν θα υπάρχει σημαντική προσφορά (και παραπέρα τεχνολογική εξέλιξη) αποκλειστικά ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές.

    Αντίθετα, αν γινόταν αγορά νέων αυτοκινήτων τώρα:
    1) επικοινωνιακά είναι λάθος (ενώ είναι αλήθεια, η κοινή γνώμη θα άρχιζε να αμφιβάλλει ότι ο δημόσιος τομέας είναι πραγματικά υπερχρεωμένος).
    2) αλλά και ουσιαστικά, αγορά νέων αυτοκινήτων είναι οικονομικά ανεπίτρεπτη στην παρούσα φάση, δεδομένων των ελλειμμάτων και του τεράστιου χρέους του δημόσιου τομέα.
    3) τεχνολογικά απαράδεκτο: είμαστε σε μεταβατική φάση, αφού η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία εργάζεται πυρετωδώς για την εισαγωγή των ηλεκτρικών, οι πιο πολλές βιομηχανίες (π.χ. κυρίως Renault, Opel, αλλά και σχεδόν όλες) θα αρχίσουν τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2010-11.
    4) Αν αγοραστούν τώρα υβριδικά, τότε, μόνο και μόνο αυτή η δαπάνη, θα αποτελούσε «παγίδα» και εμπόδιο για τη μελλοντική αντικατάστασή τους (π.χ. σε ορίζοντα 2-3 χρόνων) από αυτοκίνητα που θα ήταν ακόμα πιο φιλικά στο περιβάλλον.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 21:53 | Κουμαρτζίδης Παρασκευάς

    Μερικά ερωτήματα:

    1)Έχει υπολογιστεί το κόστος για την αγορά των νέων αυτοκινήτων, και εάν ναι ποιό είναι αυτό (το κόστος)?
    2) Τα πλεονάζοντα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού τι θα απογίνουν? Θα πωληθούν? Και εάν ναι, σε ποιές τιμές, αναλογιζόμενοι πάντα ότι η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα παραμείνει εξαιρετικά πιεσμένη τα επόμενα χρόνια, ειδικά για οχήματα πολυτελείας και υψηλού κυβισμού.
    3)Υποθέτω ότι τουλάχιστον για τον Προεδρο, τον Πρωθυπουργό, ίσως και υπουργούς, αλλά σίγουρα για αυτοκίνητα που διακινούν ξένους επισκέπτες (πολιτικούς, διπλωμάτες κλπ), απαιτούνται για λόγους ασφαλείας θωρακισμένα αυτοκίνητα, τα οποία βεβαίως δεν μπορούν να είναι 1400 -1600 κ.ε. για καθαρά πρακτικούς – μηχανολογικούς λόγους. Εκτός εάν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ασφαλείας που να καθιστά υποχρεωτική την χρήση θωρακισμένων αυτοκινήτων.
    4)Δεν είναι πολύ πιο λογικό (και υποθέτω επωφελές οικονομικά) να αποσυρθούν όλα όσα οχήματα δεν είναι απαραίτητα και να αντικαθίσταται σταδιακά ο στόλος με τα νέα υβριδικά?
    5)Αφού ξεκαθαριστεί πια αυτοκίνητα από τα παλαιά θα παραμείνουν το σημαντικότερο που απομένει ειναι να βρεθεί ο ορθολογικότερος τρόπος διαχείρισης του στόλου (βασικά η συντήρηση)

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 21:50 | Παπαϊωάννου Χρ.

    Συγχαρητήρια για το μέτρο, συγχαρτήρια για τή δημόσια διαβούλευση, Να μπεί μία τάξη στις δαπάνες του Δημοσίου. Καλή αρχή.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 21:35 | Κοβατσιαδης Στεργιος

    Γ ια μενα πιο σημαντικο δεν ειναι το μεσο για να παει ενας αξιωματουχος καπου, αλλα ποιος ειναι αυτος που εχει επιλεγει αντικειμενικα οπως λεει η κυβερνηση, και τον μεταφερει το μεσο…
    Αν οπως λετε θα παρετε τους καλυτερους ,προτεινω τοτε μαζι με το Ε 9 μετα την προσληψη τους ως γενικοι γραμματεις η περιφερειαρχες, η οποιοδηποτε αλλο στελεχος να εχουν προυπογραψει και τις παραιτησεις τους με ανοιχτες ημερομηνιες ωστε αν δυσκολευουν το εργο του πρωθυπουργου να τις κανει χρηση αμεσως…
    Αυτο για μενα λεγεται μετακλητη θεση και πολιτικη επισης…
    Η χωρα δεν εχει αναγκη απο τεχνοκρατες με 5 και 10 πτυχια , αλλα απο υποστηρικτες και μαχητες της νεας αυτης πολιτικης… σε μια επιχειρηση κουμαντο κανει ο επιχειρηματιας , οχι ο λογιστης και ο επιχειρηματιας δεν εχει τελειωσει απαραιτητα το χαρβαρντ , αλλα παραγει την πολιτικη και την στρατηγικη της επιχειρησης γιατι ειναι γεννημενος γι αυτο.. αλλιως θα αναθεταμε τη διακυβερνηση της χωρας σε πανεπιστημικους, οχι σε πολιτικους… επομενως η ουσια βρισκεται στο πως και οχι στο βλεπω…

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 21:55 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΟΣ

    Να υπάρξει πρόνοια , ώστε να μην επιστρέψει από την πίσω πόρτα φαραωνική διάθεση επίδειξης με πρόσχημα τα υβριδικά αυτοκίνητα.Και εξηγούμαι : προτάθηκε για παράδειγμα από τη δημαρχία Θεσσαλονίκης να μην ισχύσει ο περιορισμός των υβριδικών/ηλεκτρικών μέχρι τα 1800cc , διότι θα πρόκειται για φωτογραφική επιλογή συγκεκριμένης μάρκας και τύπου υβριδικού αυτοκινήτου. Εάν όμως δεν τεθεί τέτοιος περιορισμός ,τότε η επιλογή θα εκταθεί σε υψηλού κυβισμού υβριδικά π.χ LEXUS τετρακίνητο SUV , τα οποία έχουν χαμηλές εκπομπές ρύπων αλλά υψηλότατη αρχική τιμή κτήσης και συμβολισμό υψηλότατου status, το οποίο , ως φαίνεται , είναι το κίνητρο αυτών των προτάσεων. Εξάλλου ήδη αρκετές εταιρείες ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν ηλεκτρικά / υβριδικά μικρού σχετικά κυβισμού, τα οποία ως κόστος αρχικής κτήσης θα είναι λογικού επιπέδου. Τα ποσά που απαιτούνται για την αγορά τους ας προέλθουν από την εκποίηση(με διαφανείς διαδικασίες και στην πραγματική αξία τους) των πολυτελών λιμουζινών. Ας σπεύσουν να τα αγοράσουν ιδιώτες, για να περιφέρουν τη ματαιοδοξία τους. Οι κρατικοί λειτουργοί οφείλουν να λειτουργούν ως πρότυπα σύνεσης και μέτρου.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 20:30 | ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΣΑΚΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ – ΑΠΟ ΕΜΑΣ – ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΜΟΝΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ( ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ, 2000cc). ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ (ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ, ΣΙΤΗΣΗ & ΣΤΕΓΑΣΗ ) ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΕΠΑΡΣΗ – ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 20:22 | Αγγελος Φ.

    Συγχαρητηρια για αυτο το μετρο. Επιτελους χρειαζοταν μια αποφαση ωστε να διακοπει αυτη η τεραστια σπαταλη για το κρατικο προυπολογισμο και επιπλεον σε ηθικο επιπεδο δεν ηταν δυνατον να κυκλοφορουν ολες αυτες οι λιμουζινες ενω βρισκομαστε εν μεσω της οικονομικης κρισης και των οικονομικων προβληματων που μαστιζουν τον πολιτη. Τελος η αντικατασταση τους απο υβριδικα συμβαλει πραγματικα στην μειωση της καταπονησης του περιβαλλοντος. Επιπλεον θα ηθελα να θεσω υποψιν του Υπ. Εσωτερικων την πιθανοτητα επανεξετασης του οριου στουσ λογαριασμους κινητων τηλεφωνων των βουλευτων και των υπουργων καθως αποτελουν μια ακομη τεραστια κρατικη σπαταλη καθως και μεγαλυτερο ελενχο στισ δαπανες των Ο.Τ.Α. αφου το ρουσφετι και οι απευθειας αναθεσεις εργων στους Δημους οργιαζει.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 20:58 | ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Συγχαρητήρια για τη δημόσια διαβούλευση μεσω διαδικτιου ελπιζω να γινεται συνεχεια σε ολα τα συμαντικα θεματα και οχι μονο και αυτα που γραφει ο λαος μεσω της δημόσια διαβούλευση να τα λαμβανεται υποψην σας και οχι μονο για τα ματια του κοσμου.
    Ατοκινητα πρεπει να εχουν μονο ο Προεδρος και ο Πρωθυπουργος.

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 20:35 | Batsinis Athanasios

    Proxoriste olotaxos stis miosis tou Kratikodietou kratous.
    Kanenas Ellinas den prokite na ine antithetos me tis metarithisis pou exete anagili.
    Ala sigoura tha ine oli EPITELOUS DIKEOMENI oti se auton ton topo mpeni freno stis spatales.

    Zo stin Germania kai sigoura edo ta pragmata ine poli perisotero diafani ap oti stin ELLADA:

    O KIRIOS PAPANDREOU EXI ZISI STIN SKANDINAVIA:
    An kataferi kai ta epomena 8 xronia feri tin diafania tin oikonomia alla kai tin apotelesmatikotita tote malon tha kiberna gia ta epomena 16 ton topomas.

    Autokinita lipon.

    Monon Proedros dimokratias

    Prothipourgos- Ypourgoi-kai kanenas alos o laos petheni stin ftoxia tou kai den to exoume katalabi.
    An i anoteri dimosioi ipalili xrisimopioun apo aurio to idiotikotous autokinito gia ypiresiako skopo na plirononte gia ta xiliometra mias kateuthinseos me 0,30 € disel autokinito fthores dikestou.

    Na ine omos ipoxreomenos na exi biblio kataxorisis xiliometon me diaxorismo ton idiotikon kai ypiresiakon.
    Kathe mina na elenxete sxolastika kai na plironete ta ypiresiaka xiliometra.
    To kostos omos tou autokinitou san idiotiko tha prepi analogika analoga me ta ypiresiaka xiliometea na to apoforologi apo tous misthus tou.

    Parte lipon to skandinaviko montelo alla kai to Germaniko kai na kserete oti o KOSMAKIS THA SAS EUGNOMONA esas pou tha tolmisete.

    me filikous xeretismous

    Batsinis Athanasios
    Germania

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 20:17 | Νικοσ Περούλης

    Συνχαρητήρια για την ηδέα και την εφαρμογή της δημόσιας διαβούλευσης!
    Η καθιέρωση ανωτατου ορίου κυβισμού είδικά για την Πολιτιακή και Πολητική υγεσία πιστεύω ότι είναι ανεφάρμοστη για ευνόητους λόγους ασφαλείας….! Για τα υπόλοιπα μέλη και του γενικότερου κρατικού μηχανισμού όμως, θεωρώ ότι όχι μόνο πρέπει να καθιερωθεί ανώτατο όριο αλλά να γίνουν και μεγάλες περικοπές και έλεγχος ουσίας σε ότι αφορά την χρήση/κατάχρηση. Σε όλα τα υπουργεία…. Νομαρχίες…. Δήμους…. Εκκλησία…..! Αλάχτετρα όλα και όλους…! Η προκλητική συμπεριφορά έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.
    Ευχαριστώ!

  • 20 Οκτωβρίου 2009, 20:28 | Κοσμίδης Μανώλης

    Τα κρατικά αυτοκίνητα πρέπει να ΜΕΙΩΘΟΥΝ, όχι να αλλάξουν, να ελέγχονται με αυτόματο σύστημα ελέγχου θέσης (AVL), να έχουν συγκεκριμένο ωράριο κινήσεων για να μην επιβαρύνουν τη κίνηση, να είναι ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ, για να μην αναγκάζουν τον πολίτη να διεκδικεί την αποζημίωση του δικαστικά σε περίπτωση ατυχήματος. Συγχαρητηρια για την δημόσια διαβούλευση. Παρακαλώ, επαναφέρετε την αξιοπρέπεια του πολίτη.

  • Κατ αρχην συγχαρητηρια για το βημα δημόσιας διαβουλευσης μεσω internet. Υπο τον ορο οτι δεν λειτουργει ως βαλβίδα ανακουφισης της δυσφορίας της κοινης γνώμης αλλα αξιολογουνται τα σχόλια τοτε ειναι βήμα προς μια μορφη αμεσότερης δημοκρατίας.
    Οσον αφορα αυτο καθ αυτο το μέτρο παρα την θετικη του διάσταση κατα τα αλλα ειναι πολλαπλώς λειψο.
    Πρωτον Λειψο ως προς την πρακτικη εφαρμογη
    Δευτερον και κυριώτερο ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΗΞΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑΥΜΑΣΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

    Εξηγουμαι: Ως προς το πρωτο Υπαρχουν σχολια εδω μεσα περι ταχυτητας διαφυγης υψηλων προσωπων κλπ. Θα μπορουσαμε να προσθεσουμε κι αλλα αντιπαραδειγματα. Το «ηθικο» διδαγμα ειναι οτι στον κρατικο μηχανισμο ειναι απαραιτητα διαφορα οχηματα, διαφόρων τυπων και δυνατοτητων. Εχουμε λοιπόν γυρω μας α)Ανεργια βιομηχανικων εργατων ναυπηγοεπισκευαστικων ζωνων κλπ κλπ β)Εργοστασια (πχ ΕΛΒΟ, ΕΑΒ) που υπολειτουργουν γ) την παγκοσμια αυτοκινητοβιομηχανία σε κρίση δ)Τον συνδεσμο εισαγωγέων οχηματων σε αναζητηση δουλειας ενω παραλληλα επαιτει/απαιτει εκπτωσεις εισφορων και αλλα κοντοφθαλμα. ε)Διασημους ελληνες σχεδιαστές στην αυτοκινητοβιομηχανία.
    Γιατι λοιπον δεν μαζευετε τους εισαγωγεις να συστησετε ενα φορεα (μια εταιρεια) με μετοχο το κράτος και σκοπο την συμπαραγωγη υβριδικων οχηματων με την ή τις αυτοκινητοβιομηχανίες που θα προκυψουν με διεθνη διαγωνισμό? Η εταιρεία εννοείται οτι θα εχει συμβασεις με το κρατος το οποίο θα απορροφά την παραγωγη της (εφ οσον αυτη ειναι των προδιαγραφων που εχουν τεθεί) και εννοειται οτι ετσι θα χρηματοδοτηθει με καλους ορους απο το τραπεζικό συστημα. Καπως ετσι εγιναν οι FW, MERCEDES, AUDI κλπ αυτο που ειναι σήμερα (οκ με παραγγελιες απο τον Αδολφο…). Παντως ειναι μια θαυμασια χρονικη στιγμή να μπουμε στο επικεντρο ΕΝΟΣ ΕΣΤΩ παραγωγικου τομέα. Και μην ακουσω οτι ειμαστε πισω κλπ. Ας ξεκινησουμε απο την συναρμολόγηση, ας μαθουμε να φτιαχνουμε ενα μικρο ηλεκτρικο απορριματοφορο για τους δημους… Ας προχωρησουμε σε ταξί (οπως Λονδίνο)η λεωφορεία κλειστων διαδρομών (shuttle buses) Ας κανουμε κατι με προοπτικη μεγαλυτερη της βδομαδας…
    Οι προεκτάσεις σε συνδυασμο με τους σχεδιασμους σας για παραγωγη ηλεκτρικης ενέργειας απο ανανεωσιμες πηγες ενεργειας και οι συνεργειες που προκυπτουν ειναι προφανείς και ο χωρος περιορισμένος για να φλυαρώ… Αφηνω κατα μερος το γεγονος οτι λογω ομοιοτυπιας των οχηματων (κατα κλαση) οι διαφοροι κρατικοι κομισσαριοι θα ξεκαβαλησουν απο το καλαμι και θα τρωνε λιγοτερο χρονο στον ΟΔΔΥ για να διαλεξουν μοντέλο.
    Οσον αφορα επισης τον ελεγχο του στολου, αυτο σημερα ειναι αστειο και το διαθετει ο τυπος που μου νοικιασε βαρκα το καλοκαιρι στην Αστυπάλαια… Στο κατω κατω ας συσταθει φορεας διαχειρισης διοικουμενος με ιδιωτικοοικονομικα ομως κριτηρια Και διπλογραφια βεβαιως και μανατζερ απο την αγορα με ετεροβαρεις συμβασεις αμοιβων/ Δηλαδη συμμετοχη ΚΑΙ στη ζημία…

    Ζητω συγγνώμη για την καταχρηση του χώρου και για το δηκτικον (ενιοτε) των εκφρασεων αλλα αληθεια δεν υπαρχει πιο μεγαλεπηβολη αποδραση απο την κοινη λογικη απο αυτη του Ελληνικου Δημοσίου. Και δεν θα με πειραζε καθολου αν δεν μου κοστιζε τόσο…

    Σε καθε περιπτωση ευχομαι ειλικρινα καλη δυναμη…