Άρθρο 41 – Αναπλήρωση του Προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 2 και άρθρου 6 π.δ. 57/2007

1. Στην παρ. 3 του άρθρου 2 του π.δ. 57/2007 (Α’ 59), περί του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται, β) προστίθεται νέο, δεύτερο, εδάφιο και η παρ. 3 του άρθρου 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, καθώς και κένωσης της θέσης του Προέδρου, ο Αντιπρόεδρος ασκεί όλες τις αρμοδιότητες του Προέδρου για όσο χρόνο αυτός απουσιάζει ή κωλύεται ή μέχρι να πληρωθεί η θέση του Προέδρου. Ειδικά σε ό,τι αφορά πάσης φύσεως συλλογικά όργανα, στα οποία ορίζεται ότι μετέχει ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., ο Αντιπρόεδρος μετέχει νομίμως σε αντικατάσταση του Προέδρου μόνο αν αυτός ελλείπει και μέχρι την πλήρωση της θέσης του Προέδρου. Οι Αναπληρωτές Διευθυντές της Ε.Σ.Δ.Δ.Α. και του ΙΝ.ΕΠ., που ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., σύμφωνα με τα άρθρα 16 παράγραφος 2 και 34 παράγραφος 3, μετέχουν στο Δ.Σ. ως αναπληρωτές των Διευθυντών των αντίστοιχων εκπαιδευτικών μονάδων του Ε.Κ.Δ.Δ.Α..».

2. Στο άρθρο 6 του π.δ. 57/2007, περί των αρμοδιοτήτων του Προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 2 καταργείται, β) στην παρ. 3, μετά από τη φράση «μπορεί να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του ή το δικαίωμα υπογραφής», προστίθεται η φράση «στον Αντιπρόεδρο και», γ) η παρ. 6 καταργείται και το άρθρο 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 6
Αρμοδιότητες του Προέδρου του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

1. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.:
(α) Εκπροσωπεί το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. στα Δικαστήρια και σε όλες τις δικαστικές και διοικητικές αρχές και εισηγείται στους αρμόδιους Υπουργούς τα κάθε είδους αναγκαία μέτρα για την υλοποίηση των σκοπών του Ε.Κ.Δ.Δ.Α..
(β) Προΐσταται των εκπαιδευτικών και υπηρεσιακών μονάδων του Ε.Κ.Δ.Δ.Α..
(γ) Συγκαλεί και προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
(δ) Εκτελεί τις αποφάσεις του Δ.Σ. και εγκρίνει όλες τις δαπάνες μέχρι του ποσού που προβλέπεται κάθε φορά από το νόμο για την προκήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού.
(ε) Συνιστά ομάδες μελέτης, έρευνας και σχεδιασμού.
(στ) Εχει την ευθύνη της εκμετάλλευσης και διαχείρισης των ακινήτων του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και των εγκαταστάσεων του.
(ζ) Μεριμνά για την εκποίηση ή την καταστροφή του περιττού και άχρηστου υλικού.
η. Εγκρίνει κάθε μετακίνηση που πραγματοποιείται για τους σκοπούς του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων του προσωπικού και των μελών του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.
(θ) Εισηγείται στο Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. τα μέτρα που απαιτούνται για την εκπλήρωση των σκοπών του.
(ι) Υποβάλλει για έγκριση στο Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. τον προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων, τον απολογισμό και τον ισολογισμό του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., καθώς και το πρόγραμμα προμηθειών του και
(ια) Εισηγείται στο Δ.Σ. για θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Ε.Κ.Δ.Δ.Α..
2. [Καταργείται]
3. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. μπορεί να μεταβιβάζει αρμοδιότητες του ή το δικαίωμα υπογραφής στο Αντιπρόεδρο και στους προϊσταμένους των εκπαιδευτικών και υπηρεσιακών μονάδων του Ε.Κ.Δ.Δ.Α..
6. [Καταργείται].
7. Κατά τα λοιπά, όπου στις διατάξεις του π.δ. 57/2007 (Α 59), όπως ισχύουν, αναφέρεται η φράση «Γενικός Γραμματέας του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.», αυτή αντικαθίσταται με τη φράση «Πρόεδρος του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.».».