Άρθρο 11 – Αποστολή ειδικών φακέλων ψηφοφορίας

1. Το αργότερο είκοσι (20) ημέρες μετά από την ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων και των συνασπισμών των κομμάτων, το Υπουργείο Εσωτερικών ταχυδρομεί, με συστημένη κατεπείγουσα επιστολή στη διεύθυνση παραλαβής της επιστολικής ψήφου που έχει δηλώσει κάθε εκλογέας, τον ειδικό εκλογικό φάκελο.
2. Με ευθύνη του αναδόχου ή των αναδόχων παροχής ταχυδρομικών ή ταχυμεταφορικών υπηρεσιών, ο φάκελος μπορεί να παραληφθεί μόνο από τον εκλογέα ή από ρητά εξουσιοδοτημένο για τον σκοπό αυτό πρόσωπο με εξακρίβωση της ταυτότητάς του από τον διανομέα. Για την εξουσιοδότηση του πρώτου εδαφίου απαιτείται θεώρηση γνησίου υπογραφής από δημόσια αρχή ή μέσω της ηλεκτρονικής πύλης “gov.gr”.
3. Σε περίπτωση παραβίασης της παρ. 2 επιβάλλεται στον ανάδοχο ή στους ανάδοχους παροχής ταχυδρομικών ή ταχυμεταφορικών υπηρεσιών ποινική ρήτρα δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000€) ανά φάκελο.
4. Ο εκλογέας ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο και ιδίως με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την αποστολή του φακέλου, στο οποίο μπορεί να συμπεριλαμβάνεται σύνδεσμος για την παρακολούθηση της εξέλιξης της αποστολής (tracking).

  • 1 Ιανουαρίου 2024, 15:22 | Dionysios Ntais

    Παρακαλώ πείτε μας τι είδους ταυτότητα θα χρειαζόνταν για παραλαβή του φακέλου σε ένα υποθετικό σενάριο συγκεκριμένα στο εξωτερικό από άτομο διαφορετικό του εκλογέα που δεν είναι Έλληνας πολίτης. Πως για παράδειγμα θα μπορούσα εγώ που δουλεύω σε γραφείο με να εξουσιοδοτήσω ρητά έναν κάτοικο άλλης χώρας στο gov.gr αν θελω να παραλαβουν αυτοι τον φακελο ψηφοφοριας μου διοτι εγω ισως να μην ειμαι διαθέσιμος εκείνη την περίοδο; Αν εγώ μπορώ να εγγυηθώ ότι το άτομο που παραλαμβάνει τον φάκελο και δηλώνω το όνομα τους στην ταχυμεταφορική τότε δεν θα πρέπει να υπάρχουν κολλήματα. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα σύστημα επαλήθευσης στο gov.gr οτι οντως παρελαβα τον φακελο και ενα ευκαμπτο συστημα που θα μπορουσα να δηλωσω κατοικους εξωτερικού με μόνο βασικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση), αφού σε χώρες όπως η Αγγλία για παράδειγμα δεν υπάρχουν ταυτότητες αλλά χρησιμοποιούνται διπλώματα οδήγησης και διαβατήρια ως ταυτότητες που και πάλι ίσως να μην τα έχουν όλοι διαθέσιμη την ημέρα παραλαβής. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα σύστημα επαλήθευσης στο gov.gr οτι οντως παρελαβα τον φακελο και ενα ευκαμπτο συστημα που θα μπορώ εγώ μετά να μπώ και να κάνω υπεύθυνη δήλωση οτι όντως παρέλαβα τον φάκελο από το εξουσιοδοτημένο για τον σκοπό αυτό πρόσωπο που εγώ δήλωσα στο σύστημα, το οποίο δεν θα πρέπει να υποθέτει ότι έχουμε πάντα τα στοιχεία που χρειάζεται ένας Έλληνας πολίτης στισ συναλλαγές του με το κράτος, για περιπτώσεις κατσικών εξωτερικού…

  • 30 Δεκεμβρίου 2023, 19:09 | Γεώργιος Μ

    Το άρθρο αυτό φαίνεται να είναι πολύ πρόχειρα γραμμένο γιατι δεν εξηγεί τι γίνεται στην περίπτωση που εκλογέας έχει δηλώσει διεύθυνση του εξωτερικού.
    Επίσης ποιός από την εταιρεία ταχυμεταφορών έχει την ευθύνη για ταυτοποίηση του παραλήπτη; Καλείται ο ταχυμεταφορέας να διεκπεραιώσει αρμοδιότητες του κρατικού μηχανισμού για ταυτοποίηση; κλπ κλπ. Γι’αυτό το λόγο θεωρώ απλά ότι το σύστημα δεν πρέπει να προχωρήσει. Είναι πούπλοκο, και θα οδηγήσει σε λάθη, στον πιο σημαντικό θεσμό της δημοκρατίας, την ψηφοφορία..

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 00:04 | Δημήτρης

    Για την παραλαβή από εξουσιοδοτημένο άτομο όποια ταυτοποίηση και να υπάρχει παραμένει ρωγμή στις αρχές της μυστικότητας.
    Η παραλαβή θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον εκλογέα είτε στην διεύθυνση που έχει δηλώσει είτε από το κατάστημα αλληλογραφίας.