Άρθρο 8 Ειδική εφαρμογή εγγραφής εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο

  1. Το Υπουργείο Εσωτερικών δημιουργεί ηλεκτρονική εφαρμογή, προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) για την εγγραφή, τη μεταβολή στοιχείων και τη διαγραφή από τον ειδικό εκλογικό κατάλογο εκλογέων επιστολικής ψήφου. Οι εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 7. Η εγγραφή, μεταβολή και διαγραφή από αυτούς γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος.
  2. Η διαδικασία πρόσβασης στην ειδική εφαρμογή λαμβάνει μέριμνα για την ταυτοποίηση του εκλογέα και την αποτροπή κακόβουλης χρήσης αυτής. Κατά την αίτηση του εκλογέα, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αντλούνται από το Εθνικό Μητρώο Πολιτών, εφόσον είναι διαθέσιμα, και επιβεβαιώνονται από τον ίδιο, άλλως δηλώνονται υποχρεωτικά από τον ίδιο, και η εγκυρότητά τους επιβεβαιώνεται με κωδικό μιας χρήσης (One Time Password). Για την ταυτοποίηση του εκλογέα γίνεται χρήση των προσωπικών κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.) (taxisnet).

Εναλλακτικά, ο εκλογέας μπορεί να πιστοποιηθεί στην εφαρμογή κάνοντας χρήση συνδυασμού των στοιχείων του διαβατηρίου του και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Για την πιστοποίηση αυτή γίνεται χρήση των απαραίτητων διαδικτυακών υπηρεσιών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ., σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4623/2019 (Α΄134) και το άρθρο 84 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184).

  1. Οι εκλογείς δύνανται να υποβάλλουν τις αιτήσεις της παρ. 1 και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), καθώς και των ελληνικών διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό.
  2. Οι αιτήσεις εγγραφής, μεταβολής και ακύρωσης γίνονται αμέσως οριστικές.
  3. Οι εκλογείς οφείλουν να επικαιροποιούν τα στοιχεία της διεύθυνσής τους ή της επικοινωνίας τους αμέσως μόλις αυτά μεταβληθούν. Ειδικά για τη μεταβολή του αριθμού κινητού τηλεφώνου ή της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γίνεται εκ νέου επιβεβαίωση του αριθμού με κωδικό μιας χρήσης.
  4. Η υποβολή αίτησης, η ακύρωση ή η τροποποίησή της επιτρέπονται έως και σαράντα (40) ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών.
  5. Με την επιφύλαξη του άρθρου 21, εκλογέας ο οποίος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να διευκολυνθεί στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος με επιστολική ψήφο δεν μπορεί να ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα στον εκλογικό κατάλογο του οποίου είναι εγγεγραμμένος. Η παράβαση του πρώτου εδαφίου επισύρει τις κυρώσεις της παρ. 2 του άρθρου 113 του π.δ. 26/2012.
  6. Κακόβουλη ταυτοποίηση από τρίτο πρόσωπο τιμωρείται με πρόστιμο από δέκα χιλιάδες (10.000) έως πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000€) και φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών.
  • 10 Ιανουαρίου 2024, 17:08 | Κωνσταντίνος Στεφανίδης

    Αναφορικά με το Άρθρο 8, απο την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας προτείνεται η συμπερίληψη του εδαφίου που περιλαμβάνεται στις αγκύλες ([]):

    Άρθρο 8 -Ειδική εφαρμογή εγγραφής εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο

    1. Το Υπουργείο Εσωτερικών δημιουργεί ηλεκτρονική εφαρμογή, προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) [και συμμορφούμενη με τις προδιαγραφές πρόσβασης ατόμων με αναπηρία] για την εγγραφή, τη μεταβολή στοιχείων και τη διαγραφή από τον ειδικό εκλογικό κατάλογο εκλογέων επιστολικής ψήφου. Οι εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 7. Η εγγραφή, μεταβολή και διαγραφή από αυτούς γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος.

    Για την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας
    Ο Πρόεδρος
    Καθηγητής Κωνσταντίνος Στεφανίδης

  • B. Στο άρθρο 8 «Ειδική εφαρμογή εγγραφής εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο»:
    i) Η παρ. 1 να συμπληρωθεί ως ακολούθως:
    «1. Το Υπουργείο Εσωτερικών δημιουργεί ηλεκτρονική εφαρμογή, προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία, συμμορφούμενη με τα προβλεπόμενα στο Κεφάλαιο Η’ του ν.4727/2020, σε επίπεδο συμμόρφωσης ΑΑΑ, η οποία είναι διαθέσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) για την εγγραφή, τη μεταβολή στοιχείων και τη διαγραφή από τον ειδικό εκλογικό κατάλογο εκλογέων επιστολικής ψήφου. […]».
    Αιτιολόγηση: Με την προαναφερθείσα συμπλήρωση επιδιώκουμε να διασφαλιστεί ότι η εν λόγω ηλεκτρονική εφαρμογή θα είναι πλήρως προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία.

    ii) Να προστεθεί νέα παράγραφος με την οποία να δίνεται η δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία (αφορά στους εκλογείς με ολική ή μερική απώλεια όρασης) να δηλώσουν εάν επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε μέσω επιστολικής ψήφου είτε διά ζώσης (ήτοι στα εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας), χρησιμοποιώντας ψηφοδέλτιο σε μορφή braille, το οποίο να αποστέλλεται στη διεύθυνση που επιθυμούν. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το υλικό που αναφέρεται στο άρθρο 12 «Περιεχόμενο ειδικών φακέλων ψηφοφορίας» να παρέχεται και σε μορφή braille.
    Αιτιολόγηση: βλ. θέσεις μας στο άρθρο 2, σημείο ΙΙ.

    iii) Να προστεθεί νέα παράγραφος με την οποία να προβλέπεται η διαδικασία εγγραφής των εκλογέων με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις που διαβιούν σε δομές κλειστής περίθαλψης, δημόσιες ή ιδιωτικές, και δεν τελούν σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της ψήφου.
    Αιτιολόγηση: βλ. θέσεις μας στο άρθρο 2, σημείο ΙV.

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 13:32 | Basiliy

    Bravo

  • 29 Δεκεμβρίου 2023, 09:20 | Παύλος

    Δεν καθίσταται σαφές αν είναι υποχρεωτική η ύπαρξη κινητού τηλεφώνου. Η ηλεκτρονική διεύθυνση θα έπρεπε να αρκεί για την ταυτοποίηση μέσω αποστολής OTP. Επίσης θα μπορούσε αντί για κινητό τηλέφωνο να γίνεται η αποστολή OTP μέσω φωνητικού μηνύματος σε σταθερό τηλέφωνο. Πώς θεμελιώνεται νομικά η υποχρεωτικότητα κατοχής κινητού τηλεφώνου;