ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ – ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ – Άρθρο 30 – Εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων

1. Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους τίθενται σε ειδική κατηγορία προς διαγραφή την 31η.10.2024 αν σωρευτικώς:
α) Έχουν γεννηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου του 1944.
β) Δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του φορολογικού έτους 2022 που έχουν υποβληθεί έως τις 31.12.2023.
γ) Δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο εν ισχύ.
δ) Δεν λαμβάνουν σύνταξη.
2. Από 1η Ιουλίου 2024 και έως την 31η Οκτωβρίου 2024, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών στην εφαρμογή «Μάθε που Ψηφίζεις», τίθεται ειδική ένδειξη αν ο ψηφοφόρος εμπίπτει στην περίπτωση της παρ. 1. Αντίστοιχη ένδειξη τίθεται και στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών».
3. Οι διπλωματικές αρχές στο εξωτερικό μεριμνούν για την προσήκουσα ενημέρωση για τις διατάξεις του παρόντος των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στα όρια της ευθύνης τους.
4. Με την επιφύλαξη της παρ. 5, τα πρόσωπα της παρ. 1 διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους την 1η Νοεμβρίου 2024.
5. Εκλογέας, ο οποίος εμπίπτει στην κατηγορία της παρ. 1 μπορεί, είτε με αίτησή του έως τις 31.10.2024 σε Κ.Ε.Π. ή στον οικείο δήμο ή στην οικεία προξενική αρχή με τη χρήση των εφαρμογών «my kep live» και «myconsul live», να ζητήσει τη μη διαγραφή του από τους εκλογικούς καταλόγους.
6. Οι παρ. 4 έως 8 του άρθρου 8 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57), περί γενικών όρων εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και παραλειφθέντων εκλογέων, εφαρμόζονται αναλόγως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

  • 9 Ιανουαρίου 2024, 14:28 | ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ;

    Είμαι Μεταπτυχιακός Φοιτητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ΕΑΠ στο πρόγραμμα σπουδών «Δημόσια Διοίκηση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση».
    Η πρότασή μου αφορά την ολοκληρωτική εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων στην ελληνική Επικράτεια αλλά και ξεκαθάρισμα ξεχωριστά από το Υπουργείο Εξωτερικών των πολίτων κατοίκων εξωτερικού ανά Πρεσβεία του εξωτερικού που διαμένουν Έλληνες πολίτες και έχουν το δικαίωμα ψήφου.
    Αναφέρω ενδεικτικά ένα νέο μοντέλο εκκαθάρισης με αρκετούς παραμέτρους, δλδ το ηλικιακό όριο, το δικαίωμα εάν μπορεί να ψηφίσει λόγω ηλικίας, ( 0-16 όχι, 16-120 χρονών βίου, φυσικών προσώπων που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου λόγω απαγόρευσης τους από αστικά ή ποινικά δικαστήρια της Ελλάδας ή εξωτερικού.
    Να εφαρμοστεί η δια λειτουργικότητα μεταξύ μεγάλων πληροφοριακών Συστημάτων που διαθέτει η χώρα, του Μητρώου Πολιτών, Μητρώο ταυτοτήτων Ελληνικής Αστυνομίας (Police on Line), ΑΑΔΕ, ΕΡΜΙΣ, ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ κ.α. που θα μπορούν να διασταυρώνουν της πληροφορίες των πολίτων που θα καθαρίζουν ότι μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 20:09 | Γιώργος Σταθάς

    Προτείνω μία τροποποίηση όσον αφορά το όριο ηλικίας. Εφόσον οι άνω των 70 ετών δεν έχουν υποχρέωση να ψηφίσουν τότε να εμπίπτουν και αυτοί στην διαδικασία διαγραφής. Άρα όσοι εκλογικά συμπληρώνουν το 70ο έτος της ηλικίας τους να διαγράφονται και αυτοί από τους εκλογικούς καταλόγους

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 20:05 | Γιώργος Σταθάς

    Θα ήθελα να προτείνω μία τροποποίηση όσον αφορά το όριο ηλικίας. Εφόσον οι άνω των 70 ετών δεν έχουν υποχρέωση να ψηφίσουν τότε να εντάσσονται και αυτοί στην κατηγορία των προς διαγραφή εκλογέων. Οπότε προτείνω όσοι συμπληρώνουν (εκλογικά) το 70ο έτος της ηλικίας δηλαδή για το έτος 2023 έως 31/12/1953 να εμπίπτουν σε αυτή την διάταξη αφού δεν έχουν καμία υποχρέωση να ψηφίσουν